Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türk Ticaret Fuarı’nın 07-09 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleneceği bilgisi verilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türk Ticaret Fuarı’nın 07-09 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleneceği bilgisi verilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Dışişleri Bakanlığı İkili İlişkiler Genel Müdürlüğünden alınan İran Büyükelçiliği Notasına atıfta bulunarak İran Yol ve Şehir Planlama Bakanlığı’nın İran topraklarından uluslararası taşımacılık ve transit geçişin geliştirilmesine katkı sağlamak, ihtiyaçlara cevap vermek, koşulları diğer ülkelerde yürürlükte olan mevzuata göre güncellemek ve aktif konteynerlerin geçiş şartlarını kolaylaştırmak amacıyla, 20 Ağustos 2024 tarihinden itibaren 45 feet standart konteynerlerin tamamının, ekte sunulan düzenlemelere uyulması kaydıyla normal yük sayıldığının ve trafik yükleri için özel transit izni alınmasına gerek kalmadığını belirtilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Polonya Karayolu Taşımacılığı Kanununda 1 Kasım 2024 tarihinde uygulanmaya başlanmak üzere uluslararası karayolu taşımacılığı operasyonlarının gerçekleştirilebilmesi için SENT sistemine kayıt işlemleri konusunda yapılan değişiklikler hakkında, Polonya Altyapı Bakanlığından Varşova Ticaret Müşavirliğimiz aracılığıyla alınan bildirim ve diğer yönlendirici notları ekte iletilmektedir.
Bu kapsamda, Polonya Altyapı Bakanlığından Varşova Ticaret Müşavirliğimiz aracılığıyla paylaşılan İngilizce ve Lehçe dildeki SENT sistemine kayıt kılavuz içeriklerinin Türkçe’ye çevrilmiş hali ekteki “SENT SİSTEMİ KAYIT REHBERİ – TR” isimli PDF dosyası içerisinde iletilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yazıya atfen, Bobo-Dioulasso bölgesinin pamuk yağı ve sabun üreticisi olan SNCitec şirketi yetkilileri ile Vagadugu Büyükelçisi arasında yapılan görüşmelerde Türk ve Burkina Faso özel sektörleri arasında doğrudan işbirliği kurulması önerisinin gündeme geldiği bilgisi iletilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 12-13-14 Kasım 2024 tarihlerinde Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı”nın çevrimiçi olarak gerçekleştirileceği açıklanmış olup, programa katılmak isteyenlerin 8 Kasım 2024 tarihi mesai bitimine kadar yazıda verilen kayıt linki üzerinden kayıt yaptırabileceği bildirilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birliğimize iletilen Morityus’ta açılan mal ve hizmet alımına dair ihale ilanlarına ilişkin belge ekte yer almaktadır. Detaylı bilgi için Antananarivo Ticaret Müşavirliği (antananarivo@ticaret.gov.tr) ile irtibata geçilebilir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 14 – 20 Ekim 2024 tarihlerinde bildirilen ithal talepleri, ihaleler ve işbirliği teklifleri derlenerek hazırlanan Dış Talepler Bülteni ekte gönderilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sri Lanka Devlet İlaç Kurumu tarafından yayınlanan ihale duyuruları iletilmekte ve bahse konu ihalelerin kapanış tarihlerinin 22 Kasım 2024 olduğu bildirilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Varşova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atıfta bulunularak Polonya Altyapı Bakanlığı tarafından karayolu taşımacılığı alanında yeni bir düzenleme hazırlandığı bildirilmektedir. Bu kapsamda, 1 Kasım 2024 itibariyle AB üye devletleri, İsviçre ve EFTA üye ülkelerinde yerleşik olmayan üçüncü ülkelere ait karayolu taşımacılarının Polonya sınırını geçmeden önce SENT (System for Electronic Transport Supervision) Sistemine bildirimde bulunmaları ve her taşıma için bir referans numarası almaları gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca söz konusu uygulamanın 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle Polonya ve
Polonya’nın taraf olduğu uluslararası anlaşmalara bağlı olarak üçüncü bir ülkeye veya üçüncü bir ülkeden karayolu taşımacılığı yapan diğer AB üye devletleri, İsviçre ve EFTA üye ülkeleri taşıyıcıları için de geçerli olacağı vurgulanmaktadır. Ayrıca, söz konusu düzenlemeye dair güncel bilgilerin Polonya Altyapı Bakanlığının resmi internet sitesinden takip edilebileceği ilgili yazı ekinde belirtilmektedir. (https://www.gov.pl/web/infrastruktura)
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ortak Transit Sözleşmesine taraf ülkelerin NCTS Faz 5’e geçişi ile birlikte, ortak transit rejimi kapsamındaki transit beyanlarında taşıyıcı kimlik numarası alanında, Ekonomik Operatör Kayıt ve Kimlik (EORI) Numarasının yer alacağı, beyan edilen EORI numarasının geçerliliğinin sistem üzerinden arka planda otomatik olarak kontrol edileceği belirtilerek “EORI Eşleştirme Kılavuzu” gönderilmiş ve taşıyıcı firmalarımızın mağduriyet yaşamamalarını teminen EORI numaralarının ve vergi numaralarının eşleştirme işlemlerinin yapılmasının önem arz ettiği bildirilmişti.
Bu defa Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 21.10.2024 tarih ve 41907 sayılı yazıda 04.11.2024 tarihi itibariyle yabancı taşıyıcılar için EORI numarası, ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmalar için ise EORI eşleştirmesi yapılmış vergi numaraları beyan edilmeden transit beyannamesi tesciline izin verilmeyeceği belirtilmektedir. Bu nedenle taşıyıcı firmalarımızın herhangi bir sorunla karşılaşmaması ve mağduriyet yaşanmaması için, vergi numarası ile EORI numarası eşleştirme işlemlerini 04.11.2024 tarihi öncesinde tamamlamalarının önem arz ettiği vurgulanmaktadır.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sri Lanka Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan, “Sri Lanka Hava Kuvvetleri’ne Ait MI-171 Helikopterinin Kapsamlı Bakımı ve Ömür Uzatma” konulu ihale ilanı duyurusu iletilmekte ve söz konusu ihalenin kapanış tarihinin 17 Kasım 2024 olduğu bildirilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Kocaeli Sanayi Odası (KSO), 9. dönemin 5’inci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı yoğun bir katılımla gerçekleştirdi. Meclis Üyesi Yakup Ekşi’nin sahibi olduğu Kefaluka Otel’de düzenlenen toplantıda Kocaeli sanayiinin yaşadığı sıkıntılar komite üyelerince masaya yatırıldı. Toplantıda komite üyeleri; OSB’ler ile ilgili yeni yönetmelik nedeniyle sanayicilerin yaşadığı sıkıntılar, gelir vergisi oranlarının yeniden değerlendirilmesi, sanayi alanlarının artırılması ve bu konudaki bürokrasinin azaltılması, kayıt dışı istihdam konusunda yaşanan sıkıntılar, ara eleman bulma konusunda yaşanan sıkıntılar, kadınların işgücüne katılımının artırılması, STA’lar nedeniyle yaşanan sektörel sıkıntılar, enflasyon muhasebesi uygulamasının neden olduğu sıkıntılar, Çin ile rekabet konusunda yaşanan sıkıntılar, enerji maliyetlerinin yüksekliği konularında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi, demiryolu yatırımları konularını görüştü. Başkan Zeytinoğlu meslek komite üyelerine, yaşanan sıkıntılar konusunda mutabık olduklarını ve bu konularla ilgili çalışma yapacaklarını belirtti.
MESLEK KOMİTELERİNİN ÖNEMİNE VURGU
Toplantı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un açılış konuşması ile başladı. Meclis Başkanı Tuğrul konuşmasına 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak başladı. Tuğrul, geçtiğimiz günlerde TUSAŞ’ın Kahramankazan’daki yerleşkesine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden şehitleri anarak sürdürdüğü konuşmasında, meslek komitelerinin odanın çekirdeği ve itici gücü olduğundan bahsederek meslek komitelerince yapılan çalışmaların sonucunda oluşturulan somut önerilerin yönetim kurulunca görüşülerek gereğinin yapıldığını belirtti.
CUMHURİYET BAYRAMI’NI KUTLADI
Toplantının devamında Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle andı. Terörün her türlüsünü lanetlediğini ifade eden Zeytinoğlu, TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden şehitleri rahmetle andı.
ARA ELEMAN SORUNU
Başkan Zeytinoğlu, ortak müşterek toplantıları çok önemsediklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Bildiğiniz üzere sanayicilerimizin en önemli yapısal sorunlarından biri ara eleman açığı ve nitelikli işçi bulamama. Reel sektör olarak nitelikli ara eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Ara eleman açığını kapatmanın yolu ise mesleki eğitimden geçiyor. Bu sebeple özellikle mesleki ve teknik lise mezunu olan gençlere iş dünyası olarak pozitif ayrımcılık yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca genç ve kadın istihdamının artırılması için; gerekli teşvik ve sosyal politika mekanizmalarının aktif olarak çalıştırılması bu yönde düzenlemelerin yapılması ve bu kapsamdaki sosyal yardımların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.”
ÇALIŞAN SAYISI ARTMALI
Nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelerde olması hatta uzun vadede 50 milyona ulaşılması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, maaşlar üzerindeki gelir vergisi oranlarının da tekrar değerlendirilmesi gerektiğini ve düşüncesinin maaşların brüt ödenmesi yönünde olduğunu söyledi.
İHRACATÇILARIN KUR BEKLENTİSİ
Zeytinoğlu, “Diğer bir konu ise kurun yansımaları. Bildiğiniz üzere küresel ticaretin yavaşladığı bir dönemde üretimin ve ihracatın artarak devam etmesi için iş dünyası olarak kurlarla ilgili taleplerimiz vardı. Enflasyonla mücadele noktasında kurun baskılanmasının kabul edilebilir olduğunu ancak bu durumun üretim ve ihracatı da etkilediğini biliyoruz. Bir taraftan kurun yeteri kadar artmaması diğer taraftan Çin’den Avrupa’ya taşıma maliyetlerinin Çin lehine değişmesi de maalesef ihracatımızı zorluyor. Bu kurla uzun vadede rekabetimizi sürdürmemiz mümkün değil” dedi.
SANAYİCİNİN FİNANSMANA ERİŞİMİ
Zeytinoğlu “Denk bütçe olması durumunda sanayicilerin daha düşük maliyetle krediye erişebilme imkanı olacağını unutmamalıyız. Ayrıca dolar bazında bu kadar yüksek faizleri vermemiz sürdürülebilir de değil. Düşük maliyetle krediye erişebilme imkanı konusuna değinmişken diğer bir sorunumuz da finansmana erişim. Bu konudaki sıkıntılarımız azalsa da kredi maliyetlerinin yüksekliği firmalarımızı zorluyor. Ülkemizin, dünya ile rekabetini korumak için ihracatçılarımıza verilen desteklerin bütçenin elverdiği ölçüde daha fazla olması gerektiğini sürekli dile getiriyoruz” diyerek Almanya ve Çin örneğinde olduğu gibi bizde de desteklerin artırılması gerektiğini belirtti.
SCHENGEN VİZE BAŞVURULARI
Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin gerekliliğine vurgu yapan Zeytinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun yanı sıra Schengen vizesindeki sorunlar ve vize serbestliği süreci gibi alanlarda da çözümlere ihtiyaç var. Schengen vize başvuruları önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Ortalama red oranı yüzde 15,7 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 21,7’ye yükseldi. Sadece başvuru ücreti olarak verilen 80 avroyu dikkate aldığımızda, 2023 yılında Schengen vizesi başvurusu için yaklaşık 85 milyon avro ödedik. 11 Haziran’dan itibaren vize ücreti 90 avroya çıktı. Buna vize başvurusu ücreti dışındaki banka, tercüme, noter gibi harcamaları ve hızlandırma için alınan ek ücretleri de eklediğimizde toplam fatura 120 milyon ila 150 milyon avro arasında değişiyor. Bir aday ülke ve gümrük birliği ortağı olan tarafımıza yönelik bu uygulama, tarife dışı bir engel oluşturuyor. Diğer taraftan bildiğiniz üzere Türkiye Vize serbestliği sürecinde 6 kriter kaldı. Öncelikle vize serbestliği yol haritasında henüz tamamlanmayan bu 6 kriterin yerine getirilmesi ile başlayabiliriz.
DEMİRYOLU YATIRIMLARI YAPILMALI
Bunlarla birlikte, ulaştırmada kotalar Türkiye-AB Gümrük Birliği’nde önemli sorun yaratmaya devam ediyor. AB pazarına mal taşıyan TIR’ların geçişlerinde kota ve geçiş ücretleri gibi kısıtlamalar mal ticaretini olumsuz etkiliyor. Türkiye-AB ticaretimizde karayolu taşımacılığı hızlı mal teslimatı için ciddi bir lojistik avantaj sağlamasına rağmen AB’ye yapılan ihracatımızın TIR’lar üzerinden sürdürülebilir olmadığı da ortada. Bu nedenle, uzun vadede, AB aday ülke statüsüyle AB fonlarından da yararlanarak demiryolu yatırımlarının yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Diğer bir konu ise STA’lar. Bildiğiniz üzere AB, 1996 yılından bu yana üçüncü dünya ülkeleri ile birçok STA imzaladı. Fakat ülkemiz bu sürece dahil olamadı ve bu ülkelerin bazıları ile şu ana kadar STA imzalayamadı. AB ile yapmış olduğumuz GB Anlaşması gereği, AB’nin STA imzaladığı bu ülkelerle Türkiye’nin eşzamanlı anlaşma yapamaması ihracatımıza engel oluyor.
YEŞİL MUTABAKAT VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Bu sebeple, AB’nin STA imzaladığı ülkelerle, Türkiye’nin de hızlı şekilde STA imzalaması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca, Yeşil Mutabakat ve Dijital Dönüşüm en önemli ticaret ortağımız olan AB için en temel iki öncelik haline geldi. Haliyle dijitalleşme ve karbonsuzlaşma bizlerin de en önemli gündemi. Avrupa ekonomisinin hızlı değişimine ayak uydurabilmemiz için AB’nin yeşil ve dijital dönüşümünü kapsayan bu yeni politikasına uyum sağlamamızın elzem hale geldiğini hatırlatmak isterim.”
SANAYİCİLERİN SIKINTILARI KONUŞULDU
Konuşmaların ardından komite üyeleri, sanayicilerin yaşadığı sıkıntılar ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan da ‘Küresel Taşlar Yerinden Oynadı: Sanayici Ne Yapsın?’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Erdoğan sunumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasa verileri, küresel ekonomide yaşanan gelişmeler, maaşlar ve vergilendirme, Çin ile rekabet, kur politikası konularında görüşlerini aktardı, komite üyelerinin sorularını yanıtladı.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenleneceği belirtilmiş olup, toplantılara yazıda iletilen bağlantı linkleri aracılığıyla kayıt yapılabileceği bildirilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; ülkemiz ile birlikte Avrupa Birliği (AB), Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üye ülkeleri, Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, Sırbistan ile Ukrayna’nın taraf olduğu, 1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşme (Ortak Transit Sözleşmesi) uyarınca, gümrük idarelerinde ortak transit rejimi kapsamında kullanılan NCTS’in (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi) güncel versiyonu olan Faz 5’e ülkelerce belirli bir takvim dâhilinde geçiş yapıldığı belirtilerek ülkemizde ortak transit rejimi ile ulusal transit rejiminde kullanılacak NCTS Faz 5’in 17.11.2024 tarihinde devreye alınmasının planlanmakta olduğu bildirilmiştir. Aynı yazıda, 17.11.2024 tarihi saat 00:00 (Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece) itibarıyla NCTS programına ve Bakanlıklarının NCTS programı ile ilişkili olan bazı gümrük uygulamalarına geçiş süreci tamamlanana kadar erişim sağlanamayacağı belirtilmiş olup geçiş sürecinin tahmini 8-10 saat arasında tamamlanmasının planlandığı ve sistemlerin devreye alınacağı bilgisinin ayrıca duyurulacağı dile getirilmiştir. Bu itibarla, yükümlülerce herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için iş akış süreçlerinde söz konusu tarihin dikkate alınarak işlem yapılması gerektiği bildirilerek, NCTS Faz 5’e ilişkin dokümanlara, https://ticaret.gov.tr/gumruk-islemleri bağlantı adresinde yer alan ”Dijital Gümrük Uygulamaları/NCTS Faz5” başlığı altından ulaşılabileceği belirtilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Senegal genelinde özellikle limanlarda ve sınırlardaki gümrük işlemleri ve vergi beyanlarına yönelik sıkı denetimler ve araştırmalar yapılmakta olduğu bildirilmiştir. Bu kapsamda, bahse konu ülke ile ticaret yapan firmalarımızın olası bir idari ceza ile karşılaşmamaları adına, gümrük işlemleri başta olmak üzere, gümrükte deklare edilen miktarlar ve mali konulardaki prosedürlere azami özen göstermeleri ve dikkatli olmaları hususlarında bilgilendirilmelerinin önemli olduğu belirtilmiştir. Buna ilaveten, yazıda iletilen bağlantılardan konu hakkında bilgi edinebileceği ve daha detaylı bilgi almak için Dakar Ticaret Müşavirliği (dakar@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçilebileceği bildirilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) tarafından iletilen yazıya atfen, Mısır Uluslararası Hurma Forumu ve Sergisi’nin, 20-21 Kasım 2024 tarihlerinde Kahire Beşinci Yerleşim’deki Mısır Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleneceği belirtilmektedir.
Forumda İİT Üye Ülkelerinden hurma fabrikası ile çiftlik sahipleri arasında ve ayrıca gıda ürünü ithalatçıları ile ihracatçıları arasında ticaret anlaşmalarının sonuçlandırılmasının amaçlandığı bildirilmektedir. Ayrıca hurma sektörünün etkileyen iklim değişikliği, finansman ve hurma ürünlerinin değerlemesi gibi zorlukların ele alınması için bir platform teşkil edilmesinin hedeflendiği vurgulanmaktadır.
Fuarla ilgili detaylı bilgiye ekteki dokümanda yer alan bilgilerden ulaşılabilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
24 Ekim 2024 Perşembe günü saat 14.00-15.30 saatleri arasında Ticaret Bakanlığı’nın
Pakistan’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirleri ile “Elektronik Sohbetler Pakistan: Pakistan Pazarına Giriş” konulu e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği ifade edilmektedir. Toplantıya aşağıdaki adres üzerinden kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabilmektedir.
Pakistan Elektronik Sohbet Toplantısı Bağlantı Adresi: http://bit.ly/48kRaEN
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye-Slovenya Dokuzuncu Dönem KEK Toplantısının iş forumu etkinliği ile birlikte 13-14 Ocak 2025 tarihlerinde Ankara’da Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Dr. Osman Aşkın Bak eş başkanlığında gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilerek, Birliğimiz görev ve yetki alanına giren konular ile ilgili güncel bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.
Bahse konu toplantının hazırlıklarında kullanılmak üzere, Slovenya ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ticari faaliyetlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerinizin 7 Kasım 2024 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar (E-posta: tuna.evmez@tobb.og.tr) iletilmesi hususunu,
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 3 Kasım 2024 tarihinde, İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı vesilesiyle ülkemizi ziyaret edecek olan Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Dr. Majid Bin Abdullah Al Kasabi ile Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat arasında ikili görüşmenin gerçekleştirilmesinin ve Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’nun düzenlenmesinin planlandığı ifade edilerek, Birliğimiz görev ve yetki alanına giren konular ile ilgili güncel bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.
Bahse konu etkinliklerinin hazırlıklarında kullanılmak üzere, Suudi Arabistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ticari faaliyetlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerinizin 24 Ekim 2024 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar (E-posta: anara.daylan@tobb.og.tr) iletilmesi hususunu,
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza ulaşan yazıda, TOBB’un 02.04.2024 tarihli, 3550 sayılı ve “TOBB MEYBEM A.Ş. Akreditasyon Duyurusu Hk.” konulu yazısı ve TOBB MEYBEM A.Ş. tarafından Birliğe iletilen 10.10.2024 tarihli Karbon Ayak İzi Doğrulama Kapsamı konulu yazılar ilgi tutularak aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir.
İlgi a) Kayıtlı yazıda Birlik iştiraklerinden TOBB MEYBEM A.Ş.’nin TS EN ISO 14064-1 standardı olan gönüllü alanda (organizasyon düzeyinde) beyan edilen sera gazı emisyonlarının doğrulanması alanında akredite olduğu ve doğrulama faaliyetlerine başladığı bildirilmiştir.
İlgi b) Birlik iştiraklerinden TOBB MEYBEM A.Ş.’nin TÜRKAK ile kapsam genişletme çalışmalarını başarıyla tamamladığı; selüloz, kağıt ve baskı sektörünün yanı sıra tekstil, deri, konfeksiyon, makine, otomotiv, iklimlendirme ve havalandırma, orman ürünleri ve mobilya, plastik ve gıda sektörlerini içeren “Genel İmalat” sektörünü de kapsamına dahil ettiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda; ilgili sektörde yer alan ve doğrulama hizmeti almak isteyen üyelerimizin MEYBEM Kalite Yönetim Temsilcisi ve Sera Gazı Doğrulayıcısı Yeşim Özgen ile (yozgen@meybem.com.tr; 0312 218 26 38) irtibata geçmeleri tavsiye edilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Müşavirlikleri ve Ataşeliklerin kendilerine ulaşan ithalat taleplerini, görevli oldukları ülkelerde açılan ihaleleri ve işbirliği tekliflerini “Dış Talepler Bülteni” vasıtasıyla çevrimiçi olarak paylaşmaları ve uygulamaya https://distalep.ticaret.gov.tr/ linkinden erişim sağlanabilmesinin yanı sıra, söz konusu ihale bilgileri ve işbirliği taleplerinin daha geniş kitlelere yayılabilmesi amacıyla Dış Talepler Bülteni’nin haftalık olarak PDF formatında hazırlanmaya başlandığı bildirilmiştir.
Bu bağlamda, 30 Eylül-06 Ekim 2024 ve ilgi (b) yazısı ile iletilen 07 – 13 Ekim 2024 tarihlerinde bildirilen ithal talepleri, ihaleler ve işbirliği teklifleri derlenerek hazırlanan Bültenler ekte gönderilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Yaratıcı Ekonomi ve Finans Merkezi, Kuala Lumpur merkezli Al-Hidayah Grubu ve Halal Development Corporation Berhad iş birliğiyle 4-5 Kasım 2024 tarihlerinde çevrimiçi “Helal Farkındalık Eğitim Programı” düzenleyecektir. Programla ilgili tanıtım ve broşür D-8 Sekretaryası aracılığıyla temin edilebilmektedir. Eğitim programını tamamlayan katılımcılara “Malezya Helal Sertifikası” verileceği belirtilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiş olup bu kapsamda Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 15 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirildiği belirtilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 04-06 Aralık 2024 tarihlerinde Aşkabat/Türkmenistan’da, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet YILMAZ’ın ve Sayın Bakanımız Prof. Dr. Ömer BOLAT’ın katılımı ile Meridyen Uluslararası Fuarcılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından ”Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın” düzenleneceği belirtilmektedir.
Anılan fuarın programı ekte sunulmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sri Lanka Seylan Petrol Depolama Terminalleri Limited tarafından yayınlanan, “Farklı Boyutlarda 20 Adet Çift Blok ve Tahliye (DBB) Vanası Temini”ne ilişkin ihale ilanı duyurusu iletilmekte ve bahse konu ihalenin kapanış tarihinin 18 Şubat 2025 olduğu bildirilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sri Lanka Devlet İlaç Kurumu tarafından yayınlanan ihale duyuruları iletilmekte ve bahse konu ihalelerin kapanış tarihlerinin 12 Kasım 2024 olduğu bildirilmektedir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığının Birliğimize ilettiği yazıda; 9 Haziran 2023 tarihli AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe giren Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğünün uygulama tarihinin ertelenmesine yönelik teklifin AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosuna (AP) sunulduğu belirtilmektedir. Söz konusu Tüzük ile 30 Aralık 2024 tarihi itibariyle, soya, sığır eti, palm yağı, ahşap/ağaç ürünleri, kakao, kauçuk, kahve ve bunlardan elde edilen belirli ürünleri üretimde girdi olarak kullanan çikolata, mobilya, lastik gibi ürünlerin AB pazarına girişinde ormansızlaşmaya yol açmadığına ve yasal mevzuata uygun üretildiğine yönelik özen yükümlülüğü beyanı zorunlu hale getirilmiştir.
Erteleme teklifin kabul edilmesi halinde, büyük şirketlerin 30 Aralık 2025 ve KOBİ’lerin 30 Haziran 2026 itibariyle mevzuat kapsamındaki yükümlülüklere tabi olması öngörülmektedir. Tüzüğün uygulamasının ertelenmesi teklifinin yılsonuna kadar Konsey ve AP tarafından onaylanması beklenmektedir.
Bakanlık tarafından iletilen Komisyon açıklamasında ayrıca;
– Yayımlanan rehber belgelerde Bilgi Sistemi’nin işlevleri hakkında ayrıntılar, cezalarla ilgili güncellemeler ve ‘ormanların bozulması’, yasa kapsamında yer alan ‘işletmeci’ ve ‘pazara sunma’ gibi kritik tanımlarla ilgili açıklamalara ve izlenebilirlik yükümlülükleriyle ilgili açıklamalara yer verildiği,
– Ülkelerin yüksek, standart ve düşük olarak derecelendirme uygulamasının yöntemlerinin açıklandığı, çoğu ülkenin düşük riskli kategorisine girdiği, Komisyon’un 30 Temmuz 2025’e kadar derecelendirme sisteminin tamamlanması amacıyla görüşmelerini yoğunlaştıracağı,
– Tüzük kapsamında uluslararası iş birliğine dair stratejik bir çerçeve hazırlandığı, bu bağlamda, küçük çiftçilere destek sağlanması, diyalog ve finansman mekanizması gibi çeşitli uygulama araçları belirlendiği,
– İşletmelerin gerekli özen yükümlülüğü beyanlarını kaydedecekleri Bilgi Sisteminin, Kasım ayı başından itibaren kayıtları kabul edeceği ve Aralık ayında tam olarak faaliyete geçeceği ifade edilmiştir.
Bakanlığın yazısı, mevzuata ilişkin detaylı bilgi notu ve Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan belgeler ekte yer almaktadır.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Komisyonu’nun, 19 Eylül 2024 tarihinde REACH Tüzüğü (AB Kimyasal Mevzuatı) kapsamında yeni önlemler kabul ettiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla; Avrupa Komisyonu, 19 Eylül 2024 tarihinde, REACH Tüzüğü (AB kimyasal mevzuatı) kapsamında, undekafloroheksanoik asit (‘PFHxA’) ve PFHxA ile ilgili maddelerin kullanımını kısıtlayarak insan sağlığını ve çevreyi koruyacak yeni önlemler kabul etmiştir. Söz konusu maddeler, Per- ve polifluoroalkil maddeler (PFAS) alt grubuna girmektedir.
İlaveten, Avrupa Çevre Ajansı tarafından 17 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan bilgiye göre; tekstil ürünleri, Avrupa’daki en büyük PFAS kirliliği kaynaklarından birisi olarak anılmaktadır. Son derece kalıcı kimyasallar grubuna ait PFAS maddeleri, su geçirmezlik, yağ, kir ve ısı koruması ile artırılmış dayanıklılık sağlamak amacıyla giysiler, halılar ve diğer ev eşyaları dahil birçok tekstil bazlı üründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bozulmadan uzun süre kalabildiği için insan, hayvan ve çevrede birikerek ciddi sağlık ve çevresel riskler doğurmaktadır.
Söz konusu düzenlemenin, tekstilde geri dönüşümü kolaylaştırması vesileyle döngüsel ekonomiye katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. PFHxA kısıtlamasının, Resmi Gazete’de yayımlanmasından 20 gün sonra resmi olarak yürürlüğe yürürlüğe girmesi ve geçiş sürelerinin, kullanım alanına bağlı olarak 18 ay ile 5 yıl arasında değişmesi öngörülmektedir.
İlgili Komisyon açıklamasına ve bahsekonu çalışmaya erişilebilecek bağlantılar aşağıda sunulmaktadır:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_4763
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı’ndan Odamıza gelen yazıda; Başkanlığımız tarafından ulusal koordinasyonu yürütülen “İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı – COSME” Programının yerini, Tek Pazar Programı (TPP) – COSME Bileşeni almıştır. Tek Pazar Programı COSME Bileşeni Ulusal Katılım Anlaşması 31 Mart 2023 tarihinde Brüksel’de imzalanmış olup, 12 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Başkanlığımız Tek Pazar Programına ilişkin ulusal koordinatör kuruluş olarak yetkilendirilmiş olup bu kapsamda, ülkemizin programdan yararlanma düzeyinin artırılmasına yönelik olarak, programın tanıtılması, çağrıların duyurulması, bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları, teknik destek ve eğitim faaliyetleri yürütmektedir. Tek Pazar Programı kapsamında “Sosyal Ekonomi İşletmeleri: Sosyal Döngüsel İşletmeler İçin Kapasite Geliştirme ve İş Fırsatları” konulu proje teklif çağrısı yayımlanmış olup, iki bileşenden oluşan çağrıya ilişkin bilgi notu ekte sunulmaktadır. Başkalığımız tarafından yürütülmekte olan COSME Türkiye Projesi kapsamında söz konusu çağrı kapsamında bir genel eğitim ile her bir alt çağrıya yönelik çalıştaylar gerçekleştirilecektir.
Söz konusu etkinlikler çevrimiçi olarak aşağıda belirtilen tarihlerde gerçekleştirilecek olup, etkinliklere cosme.tat@weglobal.org adresinden kayıt olunmaktadır:
• Sosyal Ekonomi İşletmeleri: Sosyal Döngüsel İşletmeler için Kapasite Geliştirme ve İş Fırsatları Çağrısı Eğitimi: 23-24 Ekim 2024
• Sosyal Ekonomi Ekosisteminde KOBİ’lerin Organizasyonel ve Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi (SMP-COSME-2024-SEE-01) Çağrısı Çalıştayı: 31 Ekim 2024
• Ana Akım İşletmeler ile KOBİ’ler Arasında Döngüsel Değer Zincirleri için İşbirlikleri (SMPCOSME-2024-SEE-02) Çağrısı Çalıştayı: 01 Kasım 2024
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; üretici firmalarımızca 01/01/2025 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin Ek-1’de sunulan liste için 6 Aralık 2024 tarihine kadar; Ek-2 ve Ek-3’te yer alan listelerdeki eşya için halihazırda mevcut indirimli gümrük vergisi uygulamalarının sonlandırılmasına dair taleplerin ise, 8 Kasım 2024 tarihine kadar resmi yazı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne iletilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 6-29 Kasım 2024 tarihleri arasında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 20. MÜSİAD Helal Expo Fuarı B2B Etkinliğinin İstanbul’da düzenleneceği bildirilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Ankete ulaşmak için tıklayınız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yazıya atfen, Baltık ülkelerinin Avrupa demiryolu ağına entegrasyonunu amaçlayan ”Rail Baltica” projesi kapsamında, ”Rail Baltic Estonia” şirketi tarafından toplam değeri 932 milyon Avro olan uluslararası ihale sürecinin başlatıldığı belirtilmektedir.
Yazıda ayrıca, başvurularının en geç 31 Ekim 2024 tarihine kadar yapılması gerektiği belirtilmekte olup, konuya dair ayrıntılı bilgilere Estonya Kamu İhale Birimi’nin internet sitesinden (https://riigihanked.riik.ee/rhr-web/#/procurement/7804164/general-info) erişim sağlanabileceği belirtilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; genel güvenlik tedbirleri gereği ABD ve yabancı bayraklı havayollarının, 500 gramdan fazla olan kargoları ülkemizden ABD’ye yolcu uçağıyla taşımamaya karar verdiğinin kaydedildiği bildirilmektedir.
Yazıda devamla; genel güvenlik tedbirleri gereği ABD ve yabancı bayraklı havayollarının, 500 gramdan fazla olan kargoları ülkemizden ABD’ye yolcu uçağıyla taşımamaya karar verdiği kaydedildiği bildirilmektedir. Yazıda ayrıca, Nota’da söz konusu kararın ABD Yönetimi tarafından değil, sektörün kendi risk analizleri neticesinde alındığının belirtildiği, posta operatörlerimizin, 500 gram ve altı olan postaları diğerlerinden ayırmalarının talep edildiği kaydedilmektedir. Konu ABD Makamları nezdinde takip edilmektedir ve gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; TOBB himayesinde hayata geçen Akıllı KOBİ Platformu ile EBRD ve JP Morgan işbirliği ile gerçekleştirilen Dijital Barometre Anketi, ülkemizdeki KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerini daha iyi anlamak ve size özel destekler sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
Söz konusu ankete katılmanız:
Sesinizi duyurun: KOBİ’lerin dijitalleşme konusundaki ihtiyaçlarını ve beklentilerini belirlememize yardımcı olacaktır.
Türkiye’nin dijital dönüşümünde söz sahibi olun: Oluşturulacak raporlar sayesinde, KOBİ’lere yönelik daha etkili politikalar geliştirilmesine destek olacaktır.
En az %60 hibe desteği, danışmanlık, koçluk ve eğitim elde edin: Anket sonuçlarına göre, KOBİ’lere yönelik hibe destekleri, danışmanlık, eğitim, mentorluk ve koçluk gibi birçok farklı destek programı düzenlenecektir. Anketteki tüm soruların samimi ve eksiksiz cevaplanması, çalışmanın başarısı için büyük önem taşımaktadır. Katılım tamamen gönüllü olup, veriler KVKK kuralları gereği gizli tutulacaktır. İlgili Anketi doldurmak için https://akillikobi.org.tr/ebrd-dijital-barometre/ tıklamak yeterli olacaktır.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Meclis Toplantısının konuğu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol oldu. Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.
Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız
Meclis toplantısına katılan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise ASELSAN’ın faaliyetlerinden bahsetti, istihdama katkı sağlayan sanayicilerin kahraman olduğunu söyledi, sanayicilerle iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarının altını çizdi. Akyol açıklamasında, “Kocaeli benim memleketim. Sokak sokak, mahalle mahalle biliyorum. Burada doğduk, büyüdük, burada öleceğiz. Kocaeli Sanayi Odası’nda olmak benim için bir onur. Savunma ve teknoloji dünyasında görevler yaptım. Ardından ASELSAN’a geçtim. ASELSAN TSK Vakfı’na ait, Türk milletine ait. Türkiye’nin 20’nci büyük sanayi kuruluşu. Ben sanayicilerimizin kahraman olduğunu düşünüyorum. Mehmetçiklerimiz gerçek kahramanlarımız tabi ki ama istihdam oluşturan sanayicilerimizin de kahraman olduğunu düşünüyorum.
Dünyanın her yerinde kabul ettiği bir başarı sağladık. Amiral gemisiyiz ASELSAN olarak. Dünyada 42’inci, Türkiye’de en büyüğüz. Hedefimiz, ihracat odaklı büyüyen küresel bir liderlik. Milli hava sahası radarlarından ilkini Gölcük’e yerleştirdik. Ben Gölcük’te donanmada büyüdüm. Gençlerimize nitelikli istihdam üretmek için çalışıyoruz. Bir okul gibi de çalışıyoruz aslında. Biz Kocaeli’ye de destekler sunuyoruz fakat daha fazlasını yapmaya hazırız. Savunma sanayinde dinamikler biraz değişik. Bizde siparişe dayalı bir üretim tekniği var. Buna uygun tüm alanlarda iş birliğini artırmak istiyoruz. Yeni yatırım yaptığımız alanlar var. İHA kameraları var.
Ekonomi sadece Türkiye gündeminde değil dünya gündeminde yer alıyor. Bir Çin gerçeği var. Önümüzdeki yıllarda daha çok konuşacağız. Birçok ülke rekabeti nasıl çeşitlendireceğini düşünüyor. Türk sanayisi olarak geleceğe de kafa yormalıyız. Politika yapıcıları da yönlendirme makamı burası. Güçlü olduğumuz alanlarda dünyada liderliğe oynamalıyız. Lojistik avantajlarımız var. Bu kent bu konuda çok avantajlı” şeklinde konuştu.
Genel Müdür Ahmet Akyol, Kocaeli’de ASELSAN’ın çalışmalarını da aktararak, “Kentin her yerinde varız, hizmet etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan eylül ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Eylül ayında bütçe gelirleri 831.60 milyar TL, bütçe giderleri 932.06 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 88.5, giderlerdeki artış oranı yüzde 63.4 oldu. Gelirlerdeki artış oranının giderlerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen bütçe eylülde 100.46 milyar TL açık verdi. Ocak-eylül bütçe açığı 1.074,02 TL oldu” dedi.
ALT KALEMLER
Sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabilmesi açısından denk bütçenin önemini ifade Zeytinoğlu açıklamasının devamında gelirler ve giderler alt kalemlerine ilişkin, “Bütçe gelirleri kapsamında; vergi gelirleri eylül ayında 732.24 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 89.6 arttı. Alt kalemlerine baktığımızda gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 294.7’lik, dahilde alınan KDV’de yüzde 62.4’lük, ÖTV’de yüzde 62.4’lük artışlar olduğunu görüyoruz. İthalden alınan KDV’de de yüzde 18.4’lük artış var. Giderler tarafında ise cari transferler kaleminde yüzde 56.9, mal ve hizmet alım giderlerinde yüzde 62.7’lik ve sermaye giderlerinde yüzde 127’lik artışlar olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat başkanlığında ve Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda, 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde Irak’ın Basra ve Bağdat şehirlerine “Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti” programı düzenleneceği bildirilmektedir.
Ziyaretle ilgili duyuru metni, ziyarete katılım ücreti ve heyet bilgisine https://tim.org.tr/tr/irak-basra-bagdat-ticaret-heyeti-2 adresinden ulaşılabilmektedir. Heyete katılım için son başvuru tarihi 18 Ekim 2024’tür.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünden “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlularının ve Sorumlu Emlak Danışmanlarının Mesleki Yeterlilik Belgelerinin Güncellenmesi” hakkında Birliğimize intikal eden yazı ekte sunulmuştur.
Yazıda; Motorlu Kara Taşıtlarının Ticaret Hakkında Yönetmeliğin;
– “Yetki belgesi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, yetki belgesi olmadan ticari faaliyet
kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı pazarlama veya satışı yapılamayacağı,
– “Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar” başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, yetki belgesi başvurusunda bulunan alım satım sorumlusunun Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerektiği,
– “Yetki belgesinin iptali” başlıklı 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, yetki belgesinin 6’ncı maddede belirtilen şartlardan herhangi birine sahip olunmadığının Bakanlıkça tespit edilmesi halinde iptal edileceği,
– “Mesleki yeterlilik belgesi” başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının Seviye 5, … mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerektiği, hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin;
– “Yetki belgesi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, taşınmaz ticaretinin yetki belgesine sahip işletme ve sözleşmeli işletmeler tarafından yapılacağı,
– “Yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde, işletmeye yetki belgesi verilebilmesi için sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerektiği,
– “Yetki belgesinin iptali” başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, yetki belgesinin yetki belgesi şartlarından herhangi birine sahip olunmadığının Bakanlıkça tespit edilmesi halinde iptal edileceği,
– “Mesleki yeterlilik belgesi” başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında ise, sorumlu emlak danışmanlarının Seviye 5, … mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerektiği, hüküm altına alınmıştır.
Bunun yanında, Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında, yürürlükte olan ulusal meslek standartlarının en geç beş yılda bir yeniden değerlendirileceği; gerekli görülen ulusal meslek standartlarının standart hazırlama usulüne göre güncelleneceği ifade edilmektedir.
Bu doğrultuda, gerek Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sistemi gerekse Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden aktif yetki belgesine sahip olan işletmelerin faaliyet alanına göre, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının ve sorumlu emlak danışmanlarının süresi dolan mesleki yeterlilik belgelerinin yenilenmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Ağustos ayında cari denge 4 milyar 324 milyon dolar fazla verdi. Cari fazla verilmesinde ana etkenin dış ticaret açığındaki gerileme olduğunu görüyoruz. Hizmet gelirleri de geçen yılın üzerinde gerçekleşerek fazla verilmesine pozitif katkı sağladı.
Dış ticaret açığı ağustos ayında, ihracattaki artış, ithalattaki azalış sebebiyle, geçen yılın aynı ayına göre 4.2 milyar dolar gerileyerek 2.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaleminin katkısı 8.7 milyar dolar oldu. Bu kalemde geçen yıla göre 1.1 milyar dolarlık bir artış var. Bu gelişmelerle birlikte yıllık açık ağustos itibariyle 11 milyar 250 milyon dolara geriledi” dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM
Zeytinoğlu, eylül ayında dış ticaret açığının yüzde 0.5 arttığını söyleyerek, bunun cari açığa yansıyabileceğini ancak turizm gelirlerinin katkısının da açığı sınırlayan bir gelişme olacağını ifade etti.
Sayın Üyemiz,
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ev sahipliğinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Ticaret Odası, İnsan Kaynakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve İŞKUR paydaşlığı ile organize edilen ‘İşte İş’in 2024 İstihdam Fuarı’ 07-08-09 Kasım 2024 tarihlerinde Gebze Teknik Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.
Bu yıl 3’üncüsü düzenlenmesi planlanan fuar; 120 firma, insan kaynakları profesyonelleri ve sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirilecektir. İş başvuruları, konferans programları, işveren marka sunumları ve stantları, yetenek kazanım etkinlikleri, staj fırsatları ve daha birçok etkinlik fuarda yer alacaktır.
Web sayfası linki: https://www.isteisin.com/
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda; Kiev Ticaret Müşavirliğinden alınan güncel bilgiye göre Ukrayna’da Odesa bölgesinin İzmail şehrindeki Orlivka liman ve sınır altyapısına Rusya tarafından insansız hava araçlarıyla yapılan saldırı neticesinde Orlivka kontrol noktasında bekleyen Türk firması sahipliğindeki iki TIR’ın tamamen yanmış olduğu, TIR’lar ile Ukrayna’dan teslim alınan ürünlerin Türkiye üzerinden Irak’a götürülmesinin planlandığı, biri Türk vatandaşı olmak üzere iki şoförün yaralandığı, Türk şoförümüzün sağlık durumunun hayati tehlike taşımadığı, buna ek olarak, söz konusu Türk firmanın TIR’lar üzerindeki mevcut sigortasının savaş risklerini kapsamadığının öğrenildiği ve mevcut durumda Orlivka Kontrol Noktası’nın faaliyetlerinin ilgili Ukrayna otoritesi tarafından askıya alındığı ifade edilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Rusya-Magaramkent Şehrinde TIR Sürücülerimizin Yaşadığı Sıkıntılar” başlıklı duyuru metni aşağıdaki gibidir.
“Moskova Ticaret Müşavirliğimiz’den alınan bilgide; Kazakistan’dan Azerbaycan’a Rusya üzerinden binek oto yükü taşıyan bazı sürücülerimizin Rusya-Azerbaycan sınırı yakınlarında bulunan Dağıstan Cumhuriyeti’nin Magaramkent şehrinde bir süredir bekletildiği belirtilmektedir.
Müşavirliğimiz tarafından konunun taraflarıyla yapılan görüşmelerde;
– Çin’den Azerbaycan’a ihraç edilen bazı binek otolar için Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) gümrük bölgesi içerisinde bulunan Kazakistan’da transit beyannamesi verildiği ancak beyan edilen taşıma araçları ile fiilen taşıma yapan araçların farklı olduğunun tespit edildiği,
– Dağıstan Gümrükleri İdari İhlallere İlişkin 30.12.2001 tarihli ve 195-FZ Federal Kanun’da; transit rejimi altında taşınan eşyanın varış gümrük idaresine sunulmaması, gümrük idaresinin izni olmadan taşıyıcının değiştirilmesi, gümrük gözetimi altındaki transit eşyasının kaybolması veya transit eşyasına ilişkin ticari evrak ile taşıma evrakının varış gümrük idaresine sunulmaması durumlarında uygulanacak cezalara ilişkin hükümlerin yer aldığı,
– Söz konusu mevzuat uyarınca rejim ihlaline konu beyanname başına 310.000 Ruble (yaklaşık 3.500
Amerikan Doları) ceza kararı düzenlendiği,
– Cezanın 20 gün içinde ödenmesi halinde %50 oranında indirimli olarak ödenebileceği,
– Cezai işlemin taşıyıcıya değil, transit beyan sahibine uygulandığı öğrenilmiştir.
Müşavirliğimizce sürücülerimizle yapılan istişareler neticesinde ise; sürücülerin Kazakistan’da yükleme yapılan araçların gümrük statüsü hakkında bilgi sahibi olmadıkları, kendilerine gümrük beyannamesi ya da beyanname yerine geçen belgelerden herhangi birinin verilmediği, Rusya’dan çıkış aşamasında gerekli evrakların kendilerine ulaştırılacağının söylenildiği, daha önce bu şekilde defalarca taşıma yapıldığı ve sıkıntı yaşanmadığı anlaşılmıştır.
Bu kapsamda AEB gümrük bölgesi içinde taşıma yapan sürücülerimizin benzeri sorunlarla tekrar karşılaşmamaları için;
– AEB gümrük mevzuatı ve ulaştırma mevzuatı hükümlerine titizlikle uymaları,
– Uluslararası karayolu taşımacılığı için gerekli olan ticari, ulaştırma ve gümrük belgelerinin eksiksiz ve doğru olduğunu kontrol etmeleri,
– Transit güzergâh ve sürelerine riayet etmeleri,
– Gümrük idarelerinin direktifleri istikametinde hareket etmeleri,
– Eşyanın mücbir sebepler nedeniyle varış gümrük idaresine sunulamayacağı durumlarda ivedilikle gümrük idaresine bilgi vererek gümrük idaresinin bilgisi ve onayı dahilinde işlem yapmaları gerektiği ve bu konuda azami hassasiyetin gösterilmesinin faydalı olabileceği Müşavirliğimizce ayrıca belirtilmiştir.”
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknolojiler Genel Müdürlüğünden Birliğimize gelen ekteki yazıda bilişim sektöründe faaliyet gösteren mesleklere yönelik ulusal meslek standardı (UMS) ve ulusal yeterliliklerin (UY) hazırlanması çalışmaları kapsamında “Mobil Yazılım Geliştirici-Seviye 5” mesleğinin UMS ve UY taslaklarının görüşe açıldığı belirtilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi ağustosta yıllık bazda 5.3 gerilerken aylık bazda yüzde 1.6 azaldı. Alınan tedbirlerin etkisiyle üretimde daralmaların görülebileceğini tahmin ediyorduk. Aylık değişimlerden ziyade sektörlerin yıllık değişimlerine baktığımızda, elektrik, gaz, buhar ve enerji dışındaki sektörlerde gerileme olduğunu görüyoruz. Orta yüksek teknolojilerde yüzde 11.5, sermaye malı üretiminde de yüzde 10.7’lik gerilemeler var. Bu kalemler katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından önemli” dedi.
İŞGÜCÜ VERİLERİ
TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı işgücü verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 8.5 ile temmuz ayına göre 0.3 puan, geçen yılın ağustos ayına göre 0.7 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 27.2 olarak gerçekleşti. Burada da aylık bazda 0.7 puan, geçen yıla göre 4.2 puanlık artış olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
ÇALIŞABİLİR NÜFUS
Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bir önceki yılın ağustos ayına göre çalışabilir nüfus 485 bin kişi artarken, işgücü 946 bin kişi artmış. Ağustos itibariyle toplam istihdamın ise 32 milyon 776 bin kişi olduğunu görüyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz, ülkemize yabancı sermaye çekilmesiyle, orta ve uzun vadede çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Sayın Üyemiz,
KALDER’den Odamıza iletilen yazıda; Türkiye Kalite Derneği olarak, ‘Yeniden Yükleniyor’ temasıyla 33. Kalite Kongresi’ni görkemli bir programla sizlerle buluşturmak için hazırlanıyoruz.
Birlikte geleceğin oyun kurucuları olmak, emin adımlarla ilerlemek ve başarılarımızı paylaşmak için 12-13 Kasım tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde buluşuyoruz.
“Her yıl olduğu gibi iş dünyasının temel ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak hazırlıklarını tamamladığımız kongremizin temasını “büyük değişim” oluşturuyor. Ama hemen belirtmeliyiz ki bu değişim bildiğimiz değişimlerden oldukça farklı. Çok ama çok daha acil ve kaçınılmaz olarak gündemimizde…
Ya eski alışkanlıklardan, anlayışlardan kopamayarak kısa vadeli kazançların peşinde koşacak ve bir süre sonra yok olacağız, ya da önümüze gelen büyük değişime ayak uyduracak, dönüşecek ve geleceğin oyun kurucuları bizler olacağız.”
Bilgilerinize sunarız.
Kocaeli Sanayi Odası ve Chem Media iş birliğinde düzenlenen, proses emniyeti alanındaki en son gelişmeleri, yenilikçi yaklaşımları bir araya getiren KSO 5. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi yoğun ziyaretçi ve dinleyici katılımıyla tamamlandı. Kocaeli Sanayi Odası ve Chem Media iş birliği ile, Bilişim Vadisi’nde 08-09 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleşen KSO 5. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi etkinliği, ulusal ve uluslararası uzmanları, akademisyenleri ve sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Etkinlik kapsamında, SEVESO III Direktifi, Endüstride Kullanılan Tanklar, Basınçlı Ekipmanlar ve Boru Hatları gibi önemli konular yanında, Dijital İkiz Uygulamalarının Proses Emniyeti Üzerindeki Etkileri gibi geleceğe dönük başlıklar ele alındı. Sempozyum, endüstriyel süreçlerde tehlikeli maddelerin yönetimi ve büyük kazaların önlenmesine yönelik kritik çözümleri gündeme getirirken, dijital dönüşümün proses emniyetine olan etkilerinin de altını çizdi.
UĞUR CANDAN ÖZEL KONUŞMACI OLARAK YER ALDI
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Proses Emniyeti Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı ve DYO İnşaat Boyaları Teknik Fabrika Direktörü Hasan Şerefhan, Chem Medya Yayıncılık Genel Müdürü Cengiz Yaman, Kocaeli Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen’in açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda ilk özel konuşmacı SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, “Proses Emniyetinde Teknolojinin Yeri ve Sanayide Adaptasyonu” konulu sunumuyla dikkat çekti.
KSO PEK ÇOK PROJE YÜRÜTÜYOR
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasında Kocaeli ile ilgili verileri katılımcılarla paylaştı. Zeytinoğlu, Türkiye’nin SEVESO kuruluşlarının sayısı karşılaştırıldığında Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Krallık ve İspanya’nın ardından en fazla SEVESO kuruluşuna sahip 6’ncı Avrupa ülkesi olduğunu vurguladı. Zeytinoğlu, SEVESO kapsamına giren; üst seviyeli 394 firmanın 55 tanesi, 282 alt seviyeli firmanın 37 tanesi ilimizde faaliyet gösteriyor. Yani SEVESO kapsamındaki işletmelerin yüzde 13,6’sı ilimizde üretimlerini sürdürüyor. Bu nedenle özellikle bu konu ilimizi çok yakından ilgilendiriyor” diyerek KSO olarak bu konuda pek çok proje yürütüldüğünün altını çizdi.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
1989 yılında APELL Projesi olarak isimlendirilen kapalı çevrim telsiz sistemini başlattıklarını söyleyen Zeytinoğlu, “UNEP kapsamında Türkiye’de ilk ve tek olan bu projemiz halen devam ediyor. Projenin günümüz koşullarına uygun olarak revize edilmesi ve yaygınlaştırılması için bir yıldır AFAD İl Müdürlüğü, KBB İtfaiye Müdürlüğü ve ASELSAN ile iş birliği içindeyiz” dedi.
SEMPOZYUM İLE DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Başkan Zeytinoğlu, “Ülkemizde meydana gelen iş kazası ve bu kazalar sonucu hayatını kaybeden kişi sayılarının ne yazık ki, yıllara göre arttığı, resmi verilerde de görülüyor. Bu sayıların en aza indirilmesi amacıyla ilgili Bakanlıklar tarafından çıkarılan mevzuatları Oda olarak destekliyor ve takip ediyoruz. Ayrıca sanayiyi ve proses güvenliğini tehdit edebilecek ve son yıllarda iklim değişikliklerinin etkisi ile artan doğal afetlerin oluşturulabileceği risklerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. 99 Gölcük depreminin acıları aradan geçen yıllara rağmen hala tazeyken, 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli ve çok büyük bir coğrafyayı etkileyen şiddetli depremler yaşadık. Bu depremlerde hayatlarına kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Diğer taraftan; proses emniyetinde teknolojik gelişmelere adapte olan ve süreçlerini dijital olarak yöneten şirketlerin daha güvenli olduğunu ve kontrollü süreç yönetimleri ile kaza risklerini en aza indirgediğini biliyoruz. Bu sebeple bu yılki sempozyumumuzda ana temamız; “Yapay zeka, proses emniyetinde ne kadar etkili?” Bu iki günde tüm bu konuları ve iyi uygulama örneklerini değerli ulusal ve uluslararası konuşmacılarımızla tartışıyor olacağız. Yeni temalarla kuvvetlendirdiğimiz ve uluslararası konuşmacıları ağırladığımız sempozyum ile bu yıl daha geniş bir kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
BİRİNCİ PANEL
Etkinliğin 1. Paneli’nde Twente Üniversitesi Coğrafi Bilgi Bilimi ve Yer Gözlem Fakültesi Büyük Coğrafi Veri Bilimi Uzmanlık Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Girgin moderatörlüğünde, “Proses Emniyetinde Yapay Zeka Uygulamaları ve Dünyadaki İyi Uygulama Örnekleri” başlığı altında yapıldı. Panelde PSRG Inc.’ten EMEA Direktörü Dr. Tekin Kunt, BASF’ın Global EHS Yöneticisi Ömür Vural Taşdemir ve HIMA Middle East’in Dubai Uygulama Satış Müdürü Ramees Musthafa gibi önemli isimler yer aldı.
BİRİNCİ OTURUM
Öğleden sonra düzenlenen 1. Oturum ise Yönetim ve Teknoloji Danışmanı Ahmet İlker Can moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda, “Proses Emniyeti için Türkiye Sanayisinde Yapılan Önemli Çalışmalar ve İyi Uygulama Örnekleri” masaya yatırıldı. Poliport Kimya’nın Sağlık Emniyet ve Çevre Müdürü Tuba Demir, “Proses Güvenliğinde Performans İzlenmesi” üzerine konuşurken, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Kıdemli Operasyon Destek Mühendisi Mehmet Ali Canpolat, “Boru Hattı İzleme Sistemi” konusundaki deneyimlerini paylaştı. SOCAR Proses Güvenliği Şef Mühendisi Hande Ekmekçioğlu ise “Proses Güvenliği Uygulamalarında Bariyer Yaklaşımı” sunumuyla yer aldı. Cargill Gıda Çözümleri Meta’nın Bakım, Güvenilirlik ve Yardımcı İşletmeler Müdürü Hasan Ali Ölmez, “Bakım Programı Kurulumu ve Varlık Kullanılabilirliğin Artırılması” üzerine bilgi verdi. TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Acil Durum Müdahale Yöneticisi Aytuğ Ayhan ise “Proses Emniyeti Yol Haritamızdaki Stratejik Yaklaşımlar” başlıklı sunumuyla etkinliğe katkı sağladı.
SEMPOZYUMUN İKİNCİ GÜNÜ PROF. DR. NACİ GÖRÜR İLE BAŞLADI
5. Proses Emniyeti Sempozyumu’nun ikinci ve son günü, organizasyonda ‘Özel Konuşmacı’ olarak yer alan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün “Marmara Depremi ve İş Dünyası” konulu sunumu ile başladı. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nin jeolojik yapısını ve beklenen büyük depremin potansiyel etkilerini bilimsel verilerle ele alarak iş dünyasına önemli uyarılarda bulundu. Depremin sadece fiziksel yıkımla sınırlı kalmayıp, ekonomik ve endüstriyel faaliyetleri de ciddi şekilde sekteye uğratabileceğini vurgulayan Prof. Görür, işletmelerin bu süreçte nasıl hazırlıklı olabileceği ve alınması gereken tedbirler konusunda da öneriler sundu. Prof. Görür’ün bilimsel yaklaşımı ve iş dünyasına yönelik spesifik önerileri, sempozyumun dikkat çekici anlarından oldu. Sunum sırasında katılımcılar, olası senaryolar ve deprem sonrası kriz yönetimi hakkında sorular sorarak konuyu daha derinlemesine tartışma imkanı buldular.
İKİNCİ PANEL
Organizasyondaki 2. Panel “Doğal Felaketler Sonrası İş Dünyasında Hayata Dönüş Senaryoları Nasıl Olmalı? Neler Yapılmalı?” konusu ile başladı. Panelin moderatörlüğünü Deprem Uzmanı ve Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış üstlendi. Panelde, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı/İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, SASA Polyester’den Sürdürülebilirlik, İSG ve Çevre Müdürü Ayten Döğer, Toros Tarım’ın Genel Müdürü Ahmet Eren, konuşmacı olarak yer aldı.
İKİNCİ OTURUM
Günün 2. oturumunda, moderatör koltuğunda KSO Meclis Üyesi, FUTE Kimyasal Malzemeleri Genel Müdürü Fuat Biçici vardı. “Proses Emniyeti Uygulamalarında İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Yöntemleri” konusu işlenen oturumda; Özlem Akademi Genel Müdürü Özlem Özdilek İslamoğlu – “Yapay Zeka Destekli Mühendislik Uygulama Örneği – Yapay Zeka Destekli Seveso – Bekra Kapsamında Korozyon Hasar Mekanizmalarının Belirlenmesi”, IEP Enerji Petrol Enstitüsü Teknik Koordinatörü Nurettin Terzioğlu, “Patlayıcı Ortamlar İçin Tesisat ve Projelendirme/ Mekanik Ekipmanların Uygunluk Değerlendirilmesi, Seyir Teknik Danışmanlık Genel Müdürü Öğr. Gör. Efari Bahçevan, “Proses Güvenliği Saha Uygulama Sorunları ve Önerileri” ve Çukurova Mühendislik Genel Müdürü Sertaç Çoğal, “Tesis Yatırımlarında Proses Emniyeti İçin Gerekli Adımlar” konulu sunumlarını yaptılar.
Sayın Üyemiz,
Kapasite raporları ilgili yönetmelik uyarınca azami iki yıl süre ile geçerlidir. Firmanızın üretim tesisleri için hazırlanan kapasite raporunun “geçerlilik süresi sonu” yaklaştığında, raporunuzun yenilenmesi için Odamıza başvuru yapılması gerekmektedir.
Ancak Sanayi Kapasite Raporları ve Yerli Malı Belgeleri başvurularını online olarak tanzim edilmesini sağlayacak yeni Sanayi Bilgi Sistemi (SBS), TOBB tarafından son haline getirilmiştir. Bu kapsamda bir geçiş süreci planlanmış olup bu plan çerçevesinde 21 Ekim Pazartesi (dâhil) – 29 Ekim Salı (dâhil) tarihleri arasında herhangi bir Sanayi Kapasite Raporu ve Yerli Malı Belgesi başvurusu alınmayacak ve 1 Kasım itibariyle bütün başvurular yeni sistem üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu nedenle ilgili döneme isabet eden başvuruların erken yapılması gerekmektedir.
Kapasite Raporunuzun yenilenmemesi durumunda her ne kadar tarafımızca bir yaptırım uygulanmasa da farklı kurumlar ile karşı karşıya kalabileceğiniz olumsuzluklar hakkında önlem alınması adına bilgilerinizi ve gereğini rica ederiz.
Bilgilerinize sunarız.
Sayın Üyemiz;
TD-İHK’dan Odamıza gelen yazıda; 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek Bayim Olur musun? (@bayimolurmusunfuari) 22. Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı” ile Türkiye’nin en güçlü franchise markalarının buluşacağı ve fuarda Türk markaları ile birebir tanışma, iş birliği fırsatlarını değerlendirme ve yeni girişimlerin kapılarını aralama şansının yakalanabileceği belirtilmiştir.
Yazıda devamla; Fuar alanındaki @medyafors Lounge içinde yer alan @td_ihk masasında sizleri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. Fuara katılmak isteyen Üyelerimiz ücrestiz bilet icin online başvuru yapabilirler: https://shorturl.at/8LYHR
📅 17-20 Ekim 2024
📍 İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi
Bilgilerinize sunarız.