Aylık arşivler: Ocak 2025

2. Mekke Helal Forumu, 25-27 Şubat 2025, Mekke-Suudi Arabistan Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; bu yıl ikincisi düzenlenecek Mekke Helal Forumu’nun (Makkah Halal Forum) 25-27 Şubat 2025 tarihlerinde, Mekke Sergi ve Etkinlikler Merkezi Odası tarafından ve Suudi Arabistan Ticaret Bakanı ev sahipliğinde düzenleneceği bildirilmektedir.

Forumla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı broşür, kayıt formu ve sponsorluk bilgileri dahil gerekli tüm bilgiler https://ic-halal.com/mhf/ adresinde yer almaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

İş Sağlığı ve GÜvenliği Hizmetleri Hk.

Sayın Üyemiz,

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine ilişkin olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklama aşağıda verilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Bölgesel Konvansiyon’un Uygulanmasında Mevcut Durum Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon kapsamındaki menşe kurallarının, Pan Avrupa Akdeniz Ortak Komitesi’nin 7 Aralık 2023 tarihli ve 1/2023 sayılı Kararı’yla revize edildiği belirtilerek, bu Karar ile Konvansiyon’un yeni menşe kurallarının (2023 kuralları) 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı açıklanmıştı.

Yazımızda, Pan Avrupa Akdeniz bölgesindeki ülkemizin diğer STA ortakları ile tercihli ticaretine ilişkin detaylı bilgileri içeren mevzuatın, ilerleyen dönemde Resmi Gazete’de yayımlanacağı belirtilerek, anılan mevzuat yayımlanana kadar halihazırda geçerli olan menşe kuralları ve mevcut kümülasyon olanaklarının esas alınmasının gerektiği de önemle vurgulanmıştı.

Bunlara ilaveten, yazımız ekinde Ticaret Bakanlığı’ndan alınan ve mezkur hususlara ilişkin hazırlanan AB rehberi de iletilmişti. Rehberin “geçiş hükümleri” kapsamında uygulanacak kümülasyon imkanları açısından bilgilendirme amaçlı olarak paylaşıldığı ve gayriresmi tercümesinin de bilahare iletileceği belirtilmişti. Bu itibarla, söz konusu rehberin gayriresmi tercümesi Birliğimizce yaptırılmış ve ekte bir örneği sunulmuştur.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Arnavutluk – TEDA Bölgesi Tanıtım Mektubu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tiran Belediyesi tarafından, teknoloji, araştırma ve kalkınmaya yönelik bir sanayi bölgesi olarak 35 hektarlık bir alanda Teknoloji ve Ekonomik Kalkınma Alanı (TEDA) kurulduğu, bölgenin Tiran’daki doğrudan yabancı yatırımları artırmayı amaçladığı, bu kapsamda teknoloji, bilişim, otomotiv, elektronik, ilaç, tarım ve imalat sektörlerine odaklanıldığı ve firmalara söz konusu alanlarda özel finansal ve mali teşvikler ile kolaylaştırıcı bir hukuki çerçeve sağlanacağı belirtilmekte olup; Türk firmalara işbirliği için davette bulunulmaktadır.

Yazıda devamla, Arnavutluk Ekonomi, Kültür ve Yenilikçilik Bakanı Blendi Gonxhja’nın Tiran Büyükelçimiz Tayyar Kağan Atay ile 2024 Mart ayında gerçekleştirdiği görüşmede, TEDA’da Türk yatırımcıları ve iş insanlarını görmekten memnuniyet duyacaklarını ifade ettiği belirtilmektedir. Konu hakkında daha fazla bilgiye ekte yer alan mektup ve broşürlerden ulaşılabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Zimbabve Uluslararası Ticaret Fuarı (21-26 Nisan 2025) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Zimbabve Uluslararası Ticaret Fuarı’nın (ZITF 2025) 21-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Zimbabve’nin Bulawayo kentinde “Sanayileşme: Bütünleşmiş bir ekonomik manzara oluşturma” teması ile düzenleneceği ifade edilmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin detaylı bilgilere http://www.zitf.co.zw/ bağlantı adresine erişim sağlayarak ve Zimbabve Ankara Büyükelçiliği (zimankara@gmail.com) veya fuar organizatörleriyle (coordinator2@zitf.co.zw) iletişime geçilerek ulaşılması mümkündür.

Bilgilerinize sunarız.

Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 9’uncu Madde’si uygulamalarına yönelik “Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu” hazırlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; Türk  Gıda  Kodeksi  Yönetmeliğinde  yapılan  değişiklikle  Yönetmeliğin  9  uncu maddesine  “Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup  gibi  isimlerle  nar  ekşisi  benzeri  ürünler  yurt  içinde  piyasaya  arz  edilemez.”  ve  “Limon  suyu izlenimi  veren;  limon  aromalı  sos,  limon  sosu,  limonlu  sos  ve  benzeri  isimlerle  limon  suyu  benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez.” şeklinde hükümler getirilmiştir. Söz konusu hükümler ile nar ekşisi ve limon suyunda yaşanan taklit ve tağşişin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Ancak nar ve limon meyvelerinden üretilen geniş ürün yelpazesi düşünülerek,  uygulama birlikteliği  sağlamak  amacıyla  “Nar  ve  Limondan  Elde  Edilen  Bazı  Ürünlere  İlişkin  Uygulama Kılavuzu”  hazırlanmış  ve  https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308110  internet  adresinde  Katalog/Kılavuzlar başlığı altında yayınlanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.

Dış Talepler Bülteni (30 Aralık 2024 – 05 Ocak 2025) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İlgide kayıtlı yazı ile Birliğimize iletilen, 30 Aralık 2024 – 5 Ocak 2025 tarihlerinde bildirilen ithal talepleri, ihaleler ve işbirliği teklifleri derlenerek hazırlanan Dış Talepler Bülteni ekte gönderilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Umman “E-Hizmet Platformu” Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İlgi yazıda, T.C. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Daimi Temsilciliğinden alınan yazıya tafen, Umman Sultanlığı Cidde Başkonsolosluğu’nun, İİT Genel Sekreterliği’ni muhatap Nota’sında, Umman Maliye Bakanlığı ile Ticaret, Sanayi ve Yatırımların Teşviki Bakanlığı’nın, kamu-özel sektör ortaklığı (PPP) kapsamında e-devlet hizmetleri platformu geliştirme ve yönetme konularında faaliyet gösteren kuruluş ile şirketleri, “Umman İş Platformu Girişimi” projesine davet ettiği bildirilmektedir.

Söz konusu projeye katılmak için yeterlilik belgelerinin iletileceği son tarihin 22 Ocak 2025, projeye son başvuru tarihinin ise 3 Şubat 2025 olduğu belirtilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu illere göre vergi gelirleri ve bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, illere göre vergi gelirleri ve bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi. Zeytinoğlu “Kocaeli, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan üçüncü il oldu. 2024 yılında vergi gelirlerinde İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü olan Kocaeli; 753 milyar 33 milyon 59 bin TL vergi ödeyerek Ankara’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 10,31’ini karşıladı.  Bu rakam aynı zamanda, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla. Bununla birlikte; ilimiz vergi tahsilat/tahakkuk oranında yüzde 95 ile birinci sıradaki yerini korudu” dedi.

 ARALIK AYI

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan aralık ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Aralık ayında bütçe gelirleri 877,6 milyar TL, bütçe giderleri 1 trilyon 706,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe aralık ayında 829,2 milyar TL açık verdi” şeklinde konuştu.

ALT KALEMLER

Zeytinoğlu 2024 yılı tamamında ise bütçe açığının 2 trilyon 106,1 milyar TL olduğunu söyleyerek, “2024 yılında bütçe gelirleri yüzde 66.5 artışla 8 trilyon 670 milyar 863 milyon TL, bütçe giderleri de yüzde 63.6 artışla 10 trilyon 777 milyar 9 milyon TL olarak gerçekleşti. Gelir ve giderler alt kalemlerine baktığımızda, vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62.3 oranında artarak 7 trilyon 304 milyar 863 milyon TL oldu. Vergi gelirlerinin alt kalemlerinde; gelir vergisinde yüzde 120, dahilde alınan KDV’de yüzde 96.4, ÖTV’de yüzde 56.4’lük artışlar var. Giderler tarafında ise personel giderlerinde yüzde 101.3 ve özellikle faiz giderlerinde yüzde 88.3’lük artışlar olduğu görülüyor. 2025 yılında ise, kamu harcamalarındaki tasarruflarla birlikte denk bütçe hedefi çerçevesinde hareket edilmesi, sanayicilerimizin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabilmesinin yolunu açacaktır” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu.  Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Ayhan Zeytinoğlu’nun yıllık faaliyet sunumu için Tıklayınız

TOBB ile Çalışma ve İş Kurumu arasında yapılan protokol kapsamında nitelikli iş gücü oluşturulması için yapılan protokol ile ilgili Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü personeli Fatma Özdemir, bilgilendirmede bulundu. İş insanlarının ihtiyaç duyduğu personelleri için kurumlarına başvuracaklarını ve bu personeli kurum tarafından eğitime tabi tutulacağını belirten Özdemir, “Eğitimlerimiz teorik ve pratik eğitim verilecek. Teorik eğitimin ardından pratik eğitim iş yerlerinde yapılacak ve bundan sonra sertifika verilecektir. İşverenlerin verdiği işçi listesi ya da Çalışma ve İş Kurumu sizler adına iş ilanı oluşturup eğitim verecek. Siz eğitilen işçiler arasında istediğiniz işçi ile çalışabileceksiniz. Eğitim alan personellerin en az yüzde 60’nı istihdam edilmesi gerekiyor. Alınan kişilerin en az 200 gün istihdamda kalmasını isteyeceğiz. 6 aylık eğitim sürecinde işçilerin maliyeti işverene olmayacak, Çalışma ve İş Kurumu günlük harçlıklarını verecek. İş kazası ve genel sağlık sigortasını biz yatıracağız. Hem kişileri siz seçmiş olacaksınız hem de 6 aylık süreçte işçilerin size maliyeti olmayacak” dedi.

İZAYDAŞ Genel Müdürlüğünden emekli olan KSO Meclis Üyesi, Çevre İhtisas Komisyonu Başkanı ve KSO Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Sözcüsü Muhammet Saraç da meclis toplantısında KSO’ya veda etti. 2009 yılından bu yana Kocaeli Sanayi Odası’nda olduğunu ifade eden Saraç, çalışma hayatına bir virgül koyduğunu ifade ederek, “Önümüze bir fırsat çakırsa mutlaka değerlendireceğiz” dedi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da değerli katkıları için Saraç’a teşekkür etti.

AB Pazarında Güçlenin: Sorumlu İş Forumu Türkiye-Konferans ve Eğitim Planı Hk.

Sayın Üyemiz,

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Odamıza iletilen yazıda, Avrupa Birliği pazarından daha fazla pay sahibi olmak, uluslararası yatırımcıların güvenini kazanmak, sürdürülebilirlik odaklı bir geleceğe adım atmak ve şirketlerin İnsan Hakları ve Çevresel Özen Yükümlülükleri’ni (HREDD) iş süreçlerine entegre ederek ekonomik avantajlar elde etmelerini sağlamak amacıyla 16-17 Ocak 2025 tarihlerinde İstanbul’da Sorumlu İş Forumu Türkiye’nin gerçekleştirileceği bildirilmiştir. Etkinliğin aynı zamanda hibrit formatta düzenleneceği de ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Müşteri Talep Yönetim Sisteminde 2025 Yılı Taşıma Programlarının Oluşturulması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; T.C Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğünden Birliğimize iletilen yazıda, müşterilerin taşıma taleplerinin belirtilen süre içerisinde Müşteri Talep Yönetim Sistemi (MTYS) üzerinden iletmeleri gerektiği vurgulanmış olup, yapılacak taşıma sözleşmesi çerçevesinde müşteri kaynaklı tren iptallerinde oluşacak ücretlerin tahakkuk ettirileceği ve bu iptallerin mali etkilerinin müşterilere bildirileceği ifade edilmiştir.

Konuya ilişkin olarak müşteriden kaynaklanan tren iptalleri için TCDD Genel Müdürlüğüne ödenen ücretlerin, 2026 yılında müşterilerden tahsil edilmesine başlanacağı, periyodik olarak gönderilen verilerin ve 2025 yılında uygulama koşullarının değerlendirilmesi ve belirlenmesi amacıyla 2025 yılının Nisan, Ağustos aylarında ve son olarak 12 Aralık’ta geniş katılımlı toplantı yapılacağı belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

NCTS Faz 5 Geçiş Sürecinin Tamamlanması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 08.01.2025 tarihli NCTS Faz 5 Geçiş Sürecinin Tamamlanması konulu yazı ekte tarafınıza gönderilmektedir.

Yazıda devamla; sürümü olan Faz 5, ülkemizde 17.11.2024 tarihinde devreye alınmış olmakla birlikte, Avrupa Komisyonu, Ortak Transit Sözleşmesine taraf ülkeler için 20.01.2025 tarihinde sona erecek ve NCTS Faz 5’in bazı özelliklerinin askıya alındığı bir geçiş süreci planlamıştır.

Bu kapsamda, Avrupa Komisyonunca belirlenen 21.01.2025 tarihi itibarıyla, NCTS Faz 5’in geçiş sürecinde askıya alınan tüm özellikleriyle devreye alınması söz konusu olup transit beyannamesi düzenlenirken bazı değişiklikler öngörülmektedir. Bu çerçevede, veri alanları ve beyan düzeyi bazında getirilen değişiklikler aşağıda sıralanmıştır:

Sevkiyat düzeyinde; “Sevk Ülkesi”, “Önceki Belgeler”, “Destekleyici Belgeler”, “Taşıma Belgeleri”, “Ek Referans” ve “Ek Bilgi” alanları veri girişine açılmaktadır.

Beyan oluşturulurken eşya, tek bir gönderici ve alıcı arasında taşınıyorsa, beyanın sevkiyat düzeyinde yapılması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, sevkiyat düzeyinde gönderici ve alıcı bilgisi girilmesi durumunda, alt sevkiyat düzeyinde gönderici ve alıcı bilgisi girilememektedir.

Diğer taraftan, birden fazla gönderici ve alıcı olması durumunda, her bir göndericiye/alıcıya ilişkin bilgi, bir alt sevkiyat olarak eklenmektedir. Bu durumda, her bir alt sevkiyat, bir göndericiden bir alıcıya giden eşyayı kapsamaktadır.

Genel bir kural olarak, kalem düzeyinde alıcı ve gönderici bilgisi girilmemesi gerekmektedir. Alt sevkiyat düzeyinde; “Sevk Ülkesi”, “Varış Ülkesi”, “UCR Numarası”, “Alıcı”, “Gönderici”, “Hareketteki Taşıma Araçları”, “Önceki Belgeler”, “Destekleyici Belgeler”, “Taşıma Belgeleri”, “Ek Referans” ve “Taşıma Ücretleri” alanları veri girişine açılmaktadır.  Kalem düzeyinde “Sevk Ülkesi” alanı veri girişine açılmaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

TTBS E-Posta Girişi/Güncelleme Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’nde bulunan e-posta girişi ve güncellemelerine yönelik olarak değişiklikler yapıldığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiş olup Bakanlığımızca oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) 15 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, EİDS yetki doğrulama uygulaması, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale getirilmiş olup önümüzdeki süreçte uygulama satılık taşınmaz ilanlarında da zorunlu olacaktır.

Emlak işletmelerinin e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen yetki verme, süre uzatımı ve iptal işlemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını teminen Bakanlığımızca gerçekleştirilen teknik çalışma tamamlanmış olup Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS)’nde kayıtlı e-posta adresi bulunan işletmelere e-Devlette yer alan EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri ekranında yapılacak emlak işletmesi yetkilendirme süreçlerinin tamamında (yetki verme, süre uzatımı ve iptal işlemlerinde) bilgilendirme e-postası gönderilmeye başlanmıştır.

Bu itibarla, bundan sonra TTBS üzerinden yapılacak yetki belgesi başvurularında e-posta adresi girişi yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Yetki belgesi mevcut olan işletmeler ise ekranın sağ tarafında yer alan başvuru sahibinin ad soyad bilgisinin altında yer alan sekmelerden “E-Posta Güncelle” bölümünü seçerek e-posta girişi veya e-posta güncellemesi yapabilecektir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Asansör Denetimi Hk.

Sayın Üyemiz,

İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza iletilen yazıda; Asansörlerin kullanım sıklığının artması, aşınma ve yıpranmaya bağlı olarak ortaya çıkarabilecek riskleri artırmakta olup bu durum düzenli bakımın daha da önemli hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, asansörlerin düzenli bakımı ve denetimi, herhangi bir arızanın veya güvenlik sorununun önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu doğrultuda, asansörlerin güvenli ve teknik düzenlemelere uygun bir şekilde piyasada bulundurulmasını teminen Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği kapsamında Bakanlığımızca denetimler yapılırken, aynı zamanda Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında Bakanlığımızca yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşlarınca da periyodik kontrol faaliyetleri yürütülmektedir. Diğer taraftan Asansör İşletme ve Bakım

Yönetmeliği kapsamında bina sorumlularının sözleşme imzaladığı TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip yetkili servisler (bakım firmaları) tarafından asansörlerde aylık bakım faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, kurumunuza bağlı veya kurumunuzun denetimi altında bulunan hizmet binalarındaki asansörler için aşağıda yer alan;

  1. Periyodik kontrol zamanı (Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında, bir önceki periyodik kontrol tarihinden 1 yıl sonra) gelmiş asansörlerin periyodik kontrollerinin ivedilikle yaptırılması,
  2. Bilgi etiketi kırmızı renkli olan asansörlerin bina sorumlularınca doğrudan kullanıma kapatılması, tespit edilen uygunsuzlukların takip kontrol süreci içerisinde (en fazla 60 gün) ivedilikle düzeltilmesi ve A tipi muayene kuruluşunun takip kontrole çağırılması, bu süre sonunda düzeltilmeyen asansörlerin ilgili idareler olan belediye/il özel idarelerince mühürlenmesi,
  3. Bilgi etiketi sarı renkli olan asansörlerde tespit edilen uygunsuzlukların takip kontrol süreci içerisinde (en fazla 120 gün) ivedilikle düzeltilmesi ve A tipi muayene kuruluşunun takip kontrole çağırılması, bu süre sonunda düzeltilmeyen asansörlerin ilgili idareler olan belediye/il özel idarelerince mühürlenmesi ve eksiklikler giderilene kadar (onarım, düzeltme) bina sorumlularınca kapatılması/kullandırtılmaması,
  4. Bakım sözleşmesi bulunmayan asansörler varsa, “TSE Hizmet Yeterlik Belgesi” bulunan bir yetkili servis (bakım firması) ile sözleşme imzalanması ve aylık bakımların düzenli olarak yapılması,
  5. Asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumun ortaya çıkması durumunda yetkili servis tarafından müdahale edilene kadar bina sorumlusunca gerekli güvenlik tedbirinin alınması ve meydana gelecek bir kaza sonrasında periyodik kontrolün tekrar edilmesi, konuları önem arz etmektedir. Ayrıca kamu kurumlarınızda asansör işletilmesinden ve bakımlarının yapılmasından sorumlu olan kişi/kişilerin konu hakkında bilgilendirilmesi amacıyla telefon numarası ve mail adreslerinin İl Müdürlüğümüze yazıyla bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız

KSO Başkanı Zeytinoğlu kasım ayı cari denge verisini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Kasım ayında cari denge 2 milyar 871 milyon dolar açık verdi. Yıllık açık 7 milyar 372 milyon dolar oldu. Yıllık açıktaki 245 milyon dolarlık artışta, dış ticaret açığındaki yükselişin etkisini görüyoruz. Kasım ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre 746 milyon dolar artışla 5.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinin katkısı ise 3.7 milyar dolar oldu. Bu kalem de bir önceki yılın 971 milyon dolar üzerinde. Bu da açığı sınırlayan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aralık ayında ihracatımız 23.5 milyar dolar ile aralık ayları içerisinde en yüksek değere ulaşmıştı. Ancak, dış ticaret açığında da yüzde 44.7’lik artış olmuştu. Dış ticaret açığındaki yükselişin cari açığa yansıyabileceğini, hizmet gelirlerinin de katkısıyla 2024 yılını 9-10 milyar dolar civarında cari açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Üretim Girdisi Muafiyetleri Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Malumları olduğu üzere, CE İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2025/9) ile Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliği’nin (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2025/25) 6’ncı maddelerinin ikinci fıkralarında yer alan; “Sanayicilerin ürettikleri ürünlerin bünyesinde girdi olarak kullanılmak üzere sanayici veya sanayici adına ithalat yapan tedarikçi tarafından ithal edilen ve Tebliğ ekinde yer alan ürünlerden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygun görülenler için anılan Bakanlıkça ya da anılan Bakanlıkça yetkilendirilecek olan kuruluşça üretim girdisi muafiyetine yönelik yazı düzenlenir.” hükmü kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca üretim girdisi muafiyetine ilişkin usul ve esaslar Genelge ile düzenlenmektedir.

Bu bağlamda, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından yürütülen “Üretim Girdisi Muafiyeti” işlemlerine yönelik uygulama usul ve esaslarını belirleyen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 31.12.2024 tarihi itibariyle yayımlanan söz konusu Genelgeler ekte tarafınıza gönderilmekte olup, bahse konu Genelgeler ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sayfasında “Duyurular” kısmında (https://www.sanayi.gov.tr/medya/duyurular/uretim-girdisi-muafiyet-belgesi-islemleri3)yayımlanmıştır.

Bilgilerinize sunarız

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimi ve işgücü verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi kasımda yıllık bazda 1.5, aylık bazda yüzde 2.9 arttı. Haziran itibariyle gerileme yaşanan sanayi üretiminde kasımda gerçekleşen artışı olumlu değerlendiriyoruz. Kasımda üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatında yüzde 3.5 artış olmuştu. Bunun üretime yansıdığını görüyoruz. Aylık değişimlerden ziyade sektörlerin yıllık değişimlerine baktığımızda en yüksek artışların elektrik, gaz, buhar ve enerjide olduğunu görüyoruz. Bunun yanında, sermaye mallarında yüzde 0.8’lik sınırlı artış, yüksek teknolojili ürünlerde de yüzde 2.9’luk gerileme dikkat çekiyor. Bu kalemleri katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırım ve büyüme açısından önemsiyoruz” dedi.

İŞGÜCÜ VERİLERİ

TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı işgücü verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 8.6 olarak açıklandı. Ekim ayına göre 0.1 puan, geçen yılın aynı ayına göre 0.4 puan geriledi.

 ÇALIŞABİLİR NÜFUS

Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bir önceki yılın kasım ayına göre çalışabilir nüfus 451 bin kişi artarken, işgücü 925 bin kişi artmış. Asıl izlenmesi gereken, kasım itibariyle toplam istihdamın 32 milyon 748 bin kişi olduğunu görüyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz, ülkemize yabancı sermayenin de çekilmesiyle, orta ve uzun vadede çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşması gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Gürcistan Gelir İdaresi Başkanı Levan Kakava’nın Mektubu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Gürcistan’ın “Mal Ticaretinde Formalitelerin Basitleştirilmesine İlişkin Sözleşme” ve “Ortak Transit Prosedürüne İlişkin Sözleşme”lere resmi olarak katılım sağlayacağı ve “Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) 5. Aşaması”nın ise ilgili ülkede 1 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanmıştır.

Yazıda ayrıca, geçiş sürecine ilişkin destek sağlamak ve soruları yanıtlamak üzere 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren özel bir yardım masasının da hizmet vermeye başlayacağı belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Dış Talepler Bülteni (23 – 29 Aralık 2024) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İlgide kayıtlı yazı ile Birliğimize iletilen, 23 – 29 Aralık 2024 tarihlerinde bildirilen ithal talepleri, ihaleler ve iş birliği teklifleri derlenerek hazırlanan Dış Talepler Bülteni ekte gönderilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Moğolistan Cumhurbaşkanı Sayın Khürelsükh Ukhnaa’nın katılımlarıyla Türkiye-Moğolistan İş Forumu, 16 Ocak 2025 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Moğolistan Cumhurbaşkanı Sayın Khürelsükh Ukhnaa’nın ülkemize gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında 16 Ocak 2025 Perşembe günü 10:00-14:30 saatleri arasında Ankara’da Birliğimiz, Ticaret Bakanlığı ve Moğolistan Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Türkiye-Moğolistan İş Forumu düzenlenecektir.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Sayın Khürelsükh Ukhnaa’nın katılımının öngörüldüğü İş Forumu kapsamında Moğolistan’ın iş ortamı, iş yapma fırsatları hakkında sunumların yapılması ve iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Moğolistan Büyükelçiliği tarafından Birliğimize iletilen, iş forumu ve iş görüşmelerine katılacağı bildirilen Moğol firma listesi ekte sunulmaktadır.

Bahse konu etkinliğin ilgili üyelerinize duyurulması ve katılmak isteyen firmaların 15 Ocak 2025 saat 12:00’ye kadar https://anket.tobb.org.tr/#/anket/turkiye-mogolistan-is-forumu-3 bağlantısından katılım teyidini bildirmesi gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için:

Sena NAMLI BİNGÜL, Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

Tel: 0312 218 2222

E-posta: sena.namlibingul@tobb.org.tr

Anara DAYLAN, Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

Tel: 0312 218 2223

E-posta: anara.daylan@tobb.org.tr

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO’nun katkılarıyla gerçekleştirilen Ulusal Bakır Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayınlandı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve Meclis Üyesi Hayrettin Çaycı, geçtiğimiz ekim ayında İTÜ iş birliği ve KSO ile İDDMİB’in katkılarıyla gerçekleştirilen Ulusal Bakır Zirvesi’ne katılmıştı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ev sahipliğinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, KSO Meclis Üyesi Hayrettin Çaycı da bir konuşma yaparak sektör ile ilgili bilgilerini aktarmış, bakır sektörünün önemli isimleri ve paydaşları bir araya gelerek sektörün gelişimi için ihracatı artırma, yeşil üretime uyum sağlama ve Ar-Ge ile inovasyonu destekleme konularına odaklanmıştı. İki gün boyunca panellerle devam eden zirvede, “Üretim ve İthalat Perspektifinden Türkiye’nin Bakır İhtiyacı”, “İhracatı Ar-Ge ve İnovasyonla Artırmak”, “Bakır Sektöründe Yeşil Dönüşüm: Verimlilik Atık Değerlendirme, Enerji ve “Yeşil Bakır” ile Hedefe Ulaşmak” ve “Sonuçlar ve Yol Haritası Değerlendirmesi” konu başlıklarıyla düzenlenen panellerde konuşmacılar sektördeki gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunmuş, KSO Meclis Üyesi Hayrettin Çaycı da zirvede bir konuşma yapmıştı.

BAŞLANGIÇ ADIMI OLDU

Zirvenin sonuç bildirgesi yayınlandı. Yayınlanan bildiri şu şekilde: “Türkiye’nin bakır sektöründeki rekabet gücünü artırarak sürdürülebilir büyüme ve yüksek katma değerli ürün üretimine yönelik bir yol haritası oluşturmak hedefiyle, 31 Ekim 2024 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde “Ulusal Bakır Zirvesi” düzenlenmiştir. İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğinde ve ev sahipliğinde düzenlenen zirve, sektörün ortak hedefler doğrultusunda birlik sağlayarak güçlenmesi ve ilerlemesi için önemli bir başlangıç adımı olmuştur.

SEKTÖRÜN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ KONUŞULDU

Zirvenin “Üretim ve İthalat Perspektifinden Türkiye’nin Bakır İhtiyacı”, “İhracatı Ar-Ge ve İnovasyonla Artırmak”, “Bakır Sektöründe Yeşil Dönüşüm: Verimlilik, Atık Değerlendirme, Enerji ve Yeşil Bakır ile Hedefe Ulaşmak” başlıklı panellerinde, bakır sektörünün bugünü ve geleceğine ilişkin kritik başlıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Son panelde ise, bu değerlendirmeler doğrultusunda stratejik ve uygulamaya yönelik bir yol haritası oluşturularak sektörün ortak bir vizyon çerçevesinde atması gereken adımlara dair net bir yön çizilmesi amaçlanmıştır. Zirve kapsamında ele alınan konular aşağıda sunulmaktadır:

KÜRESEL REKABET GÜCÜ: YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR VE DİJİTALLEŞME

Sektörün küresel rekabet gücünü artırmak adına yol haritasında yer alması gereken kritik stratejiler tartışılmıştır. Bakır sektörünün geleceği, yalnızca yerel pazarın ihtiyaçlarına değil, küresel dinamiklere de uyum sağlamaktan geçmektedir. Bu kapsamda, dijitalleşme, endüstri 4.0 uygulamaları, yapay zekâ ve veri analitiği gibi alanlarda atılacak adımlar sektörü global düzeyde daha rekabetçi hale getirecektir. Zirve, bu tür yenilikçi yaklaşımların sektördeki verimliliği artıracağını ve dünya çapında daha etkili bir oyuncu olabilmesi için gerekli olan stratejik adımları belirlemiştir.

ULUSAL VE ULUSLARARASI ETKİLEŞİM: KÜRESEL PAZARIN YAKINDAN TAKİBİ

Zirve, bakır sektörünün yalnızca yerel pazarın değil, küresel pazarların da daha yakından takip edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, uluslararası ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi, dış ticaret politikalarının sektörle uyumlu hale getirilmesi ve küresel gelişmelerin sektöre etkilerinin analiz edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Sektörün hem ulusal hem de uluslararası düzeyde güçlü bir temsil gücüne sahip olması, dış pazarların gereksinimlerine cevap verebilmesi açısından önemlidir.

İHRACAT VE İTHALAT SORUNLARI

Elektrolitik bakır, bakır boru, bobin teli, levha, şerit, profil, bakır alaşım ürünleri vb üretimi yapan firmaların ihracat ve ithalat açısından yaşadığı sıkıntılar; bu sıkıntıların çözümü için yol haritasının kamu otoritesi ve özel sektör dahil tüm paydaşların katılımıyla oluşturulması gerekliliği gündeme getirilmiştir. Özellikle sektörün istatistiki açıdan zorunlu olarak net ithalatçı görünmesi yanlışından vazgeçilmesi için direkt ihracatın endirekt ihracat ile birlikte ele alınması ve buna göre ithalatla mukayese edilerek hesaplanması ve finansman imkanlarının da buna göre değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır. Ayrıca yakın bölge ülkelerden gelen ve ülkemizde ciddi üretim kapasitesi olan bakır mamüllerin son yıllarda giderek artan ithalat miktarları sektörde yer alan üreticilerde ciddi kapasite düşmelerine neden olup haksız rekabet yaratmaktadır.

BAKIR CEVHERİNİN STRATEJİK ÖNEMİ

Ülkemizdeki bakır cevherinin stratejik bir kaynak olarak konumunu sağlamlaştırmak ve mutlak surette mevcut ve potansiyel cevher kaynaklarının mutlaka ülke içinde değerlendirilmesi amacıyla kamu, özel sektör ve üniversite, iş birliği çerçevesinde atılması gereken adımlar ele alınmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VE YERLİ ÜRETİM

Türkiye bakır sektörünü sürdürülebilir bir büyüme rotasına oturtmak için yol haritasında yer alması gereken öncelikler ile yerli üretimin ve geri dönüşüm amaçlı bakır hurda potansiyelinin artırılması gerekliliği vurgulanmıştır.

YEŞİL ÜRETİM VE DÖNGÜSEL EKONOMİ

Bakır sektörünün geleceği, aynı zamanda çevresel sorumluluğu da kapsamalıdır. Sektörün sürdürülebilir büyümesi için, atık yönetimi, geri dönüşüm, enerji verimliliği ve çevresel etki azaltma stratejilerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Zirve, çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutarak, döngüsel ekonomi uygulamaları ve yeşil üretim tekniklerinin hızla entegrasyonu konularını gündeme almıştır. Bu kapsamda, enerji maliyetlerinin azaltılması konusunda sektörün aldığı önlemler, özellikle ihracatçı ve sanayiciye gerek güneş ve gerekse rüzgar enerjisi amaçlı tesis kuruluşunda trafo bağlantı kapasitelerinde öncelikli yer açma odaklı devlet destekleri, sektörün alternatif enerji kaynaklarına bakışı, hidrojen kümelenmesi, bakır sektöründe karbon ayak izini azaltma, yeşil üretime ve dijital dönüşüme geçiş için hangi yenilikçi yöntemlerin uygulanabileceği ve öncelikli finansal desteklerle teşvik edilmesi değerlendirilmiştir.

ETKİLEŞİM VE İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRME

Yol haritasında başarıyı yakalamak için sektör paydaşları arasındaki etkileşim ve iş birliğini güçlendirecek iletişim stratejilerinin önemine vurgu yapılmıştır.

İŞ BİRLİKLERİ SEKTÖRÜN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRACAK

Bakır sektörünün yalnızca kendi bünyesinde değil, diğer sektörlerle (enerji, otomotiv, elektronik vb.) iş birliği yaparak sinerji yaratması hususu ele alınmıştır. Bakır, pek çok farklı sektörde kritik bir rol oynadığı için bu sektörlerle kurulacak güçlü bir ekosistem, yeni iş modelleri ve teknolojilerin ortaya çıkmasına olanak sağlayacaktır. Bu iş birlikleri hem yerel hem de küresel ölçekte bakır sektörünün teknolojik ve ekonomik gelişimini hızlandıracaktır.

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİKLERİ

Sektörün Ar-Ge ve Ür-Ge konusunda ihtiyaç ve sorunlarının akademiye doğru şekilde aktarılması, bakır üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde Ar-Ge odaklı araştırmaların desteklenmesi ve bu alanda akademik bilgi birikiminin artırılması, katma değeri yüksek ürünler üretmek üzere disiplinler arası çalışma gruplarının oluşturulması ve sektörün 1773 İTÜ Teknoloji Transfer Ofisi üzerinden Ar-Ge teşviklerinden daha etkin yararlanması gerektiği vurgulanmıştır.

SEKTÖREL EĞİTİM VE İNSAN KAYNAĞI YATIRIMLARI

Bakır sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve teknolojik dönüşümü, nitelikli insan kaynağına dayalıdır. Bakır sektörünün genel perspektifini öğrencilere aktarmak, sektöre olan motivasyonlarını artırmak için sektörel tanıtımlar yapılması; kariyer günlerinde veya öğrenci etkinliklerinde bakır sektörünün yer alması, lisans öğrencilerine yönelik sertifika programları düzenlenmesi, zorunlu veya uzun dönem staj imkanlarının tanıtılması, aidiyet duygusunu artıracak lisans ve lisansüstü bursların sağlanmasının faydaları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, eğitim ve araştırma yatırımlarının öğrenciler yanında, sürekli gelişim programları ile sektördeki profesyonellere yönelik de yapılması gerekmektedir. Böylece, sektörün teknik ve yönetimsel kapasitesini artıran, global rekabete dayalı bir insan kaynağı altyapısı oluşturulacaktır.

AKSİYON PLANI: ZİRVEDE FİKİR BİRLİĞİNE VARILAN ÇIKTILAR

1.Ortak İrade ve Birliktelik:

Üniversite, kamu, özel sektör ve toplum iş birliği ile sektörün sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için güç birliği yapılacaktır.

2. Geleceği Şekillendirecek Bir Yol Haritası:

Bakır sektörünü geleceğe taşıyacak stratejik yol haritası belirlenecek ve akademik bakış açısıyla sanayi tecrübesi birleştirilerek ulusal rekabet gücü artırılacaktır.

3. İhtiyaç Odaklı Dinamikler:

Yerel ve küresel temel dinamikler belirlenerek, yenilik ve Ar-Ge yoluyla sektörün bilgi ihtiyacı karşılanacak ve yüksek katma değerli ürünlere geçiş sağlanacaktır.

4. Bakır Çalışma Grubu:

Sektör ihtiyaçlarını karşılamak üzere, tüm paydaşların katılımıyla ulusal bir Bakır Çalışma Grubu kurulacak, İTÜ ile ortak araştırma laboratuvarları oluşturularak inovasyon ekosistemi güçlendirilecektir.

5. İTÜ Bakır Bursu

Lisans ve lisansüstü seviyede eğitim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek için “İTÜ Bakır Bursu” hayata geçirilecektir.”

Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı Tanıtım Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, İŞKUR ile TOBB arasında gerçekleştirilen istişareler neticesinde, işgücü piyasasının talep ettiği nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik NİYEP (Nitelikli İşgücü Yetiştirme) İşbirliği Protokolü’nün 23 Eylül 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalanarak ve yürürlüğe girmiş olduğu belirtilmektedir.

Konuya ilişkin odalarımızdan ve üyelerimizden gelen sorular çerçevesinde bahse konu protokolün tanıtımı ve bilgilendirme toplantısının İŞKUR yetkililerinin de katılımıyla 9 Ocak 2025 saat 14.00’de çevrimiçi olarak yapılacağı belirtilmektedir.

Katılım linki tıklayınız.

Metroloji ve Standart İşleri (Genel)

Sayın Üyemiz,

KOCAELİ VALİLİĞİ İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza iletilen yazıda; Bilindiği üzere; 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 9’uncu maddesine göre Kanun kapsamındaki ölçü ve ölçü aletlerinin ilgili Yönetmeliklerinde belirtilen sürelerde periyodik muayeneye tâbi tutulması zorunlu olup, bu sürelerde periyodik muayenesi yaptırılmayan ölçü aletlerinin kullanıldığının tespit edilmesi halinde ilgililere 3516 sayılı Kanunun 15/c maddesi gereğince idari yaptırım uygulanması gerekmektedir.

Bu bağlamda, ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene süreleri ile muayene başvurularının nereye yapılacağına dair hazırlanan duyuru metni ekte gönderilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Türkiye-İran Tarım Alanında Ticari İşbirliği Toplantısı, 10 Ocak 2025, TOBB Ankara Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye-İran Tarım Yürütme Komitesi 8. Dönem Toplantısı’nın 9-10 Ocak 2025 tarihlerinde Ankara’da düzenleneceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Birliğimizce, Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız işbirliğinde, 10 Ocak 2025 Cuma günü, 9.30’da, Ankara TOBB İkiz Kuleler’de, Türkiye-İran Tarım Alanında İşbirliği Toplantısı düzenlenmesi planlanmaktadır.

Toplantıya katılım için 8 Ocak 2025 Çarşamba günü mesai bitimine kadar https://anket.tobb.org.tr/#/anket/iran-tarim-isbirligi-toplantisi adresindeki formun İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Ekte iletilen listede yer alan ve bahçe ürünleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, tohum, gıda ve süt ürünleri ticareti, ilaç sanayinde kullanılan bitkiler, tarım makineleri gibi birçok alanda faaliyet gösteren İranlı firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi imkanı bulunmaktadır.

Taslak program ekte iletilmekte olup güncel program 9 Ocak 2025 Perşembe günü kayıt yaptıran firmaların kayıt formundaki e-posta adreslerine iletilecektir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu, 2024 yılı Kocaeli ihracat verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmaya başlanan Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistiklerini değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Ticaret Bakanlığı, firmaların merkezlerinin bulunduğu iller esas alınarak açıklanan ihracat istatistiklerinin yanı sıra üretim yerleri dikkate alınarak hesaplanan Faaliyet İllerine Göre İhracat İstatistiklerinin 2024 yılı verilerini açıkladı. 2024 yılında ülkemizin ihracatı yüzde 2,5 oranında artış ile 261 milyar 925 milyon dolara yükseldi. 2024 yılında faaliyet illerine göre ihracatta ise İstanbul yüzde 4,54 azalış ve 56 milyar 541 milyon dolarla birinci sırada, Kocaeli yüzde 7,34 artış ve 32 milyar 004 milyon dolarla ikinci sırada ve İzmir ise yüzde 3,43 azalış ve 23 milyar 817 milyon dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Bu illeri 18 milyar 244 milyon dolar ile Bursa ve 13 milyar 228 milyon dolar ile Tekirdağ takip ediyor” dedi.

ZEYTİNOĞLU İHRACATÇILARI KUTLADI

Ayrıca 2024 yılında ihracatını en fazla artıran ilin Kocaeli olduğunu ifade eden Zeytinoğlu; “Geçen yıla göre faaliyet illeri bazında ihracatta en fazla artış sırasıyla Kocaeli 2 milyar 188 milyon dolarlık artış ile birinci il, Çorum 2 milyar 104 milyon dolarlık artış ile ikinci il, Eskişehir 591 milyon dolarlık artışla üçüncü il oldu. İlimizin ihracatta ikinci sırada yer alması ve ihracatını en fazla artıran il olması memnuniyet verici. İlimizdeki tüm ihracatçılarımızı kutluyorum” şeklinde konuştu.

137. Canton Fuarı 3.Faz Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guanco şehrinde, 1-5 Mayıs 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan Dünya’nın en önemli ithalat ve ihracat fuarlarından biri olan 137. Canton Fuarı 3. Faz Türkiye Milli İştiraki’nin İstanbul Ticaret Odası tarafından organize edileceği belirtilmektedir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki kişiler ile temasa geçilebileceği ifade edilmektedir:

 Şeyma Ceren Pekcan, 0 212 455 65 07 / 0 542 421 82 85 / seyma.pekcan@ito.org.tr

 Ruken Ayata, 0 212 455 65 83 / 0 530 151 43 37 / ruken.ayata@ito.org.tr

 Gökhan Çapkın, 0 212 455 61 16 / 0 530 664 86 22 / gokhan.capkin@ito.org.tr

 Aylin Odabaş, 0 533 959 30 57 / aylin.odabas@ito.org.tr

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Aralıkta TÜFE aylık yüzde 1.03 artarak yıllık yüzde 44.38’e, ÜFE ise aylık yüzde 0.40 artarak yıllık yüzde 28.52’ye geriledi. 2024’te, yılın ikinci yarısı itibariyle baz etkisinin devreye girmesi ve sıkılaşma tedbirlerinin etkisiyle enflasyonda düşüş ivmesi başlamıştı. Aralık ayında da aylık artışın hız kestiğini ve enflasyonda gerilemenin devam ettiğini görüyoruz. Daha büyük gerilemenin ise baz etkisiyle ocak ayında görüleceğini söyleyebiliriz.

ALT KALEMLER

Alt kalemlerine baktığımızda TÜFE’de aylık bazda artışın en yüksek olduğu ana harcama gruplarının eğitim, konut, lokanta ve oteller, artışın en az olduğu harcama grubunun ise ulaştırma olduğunu görüyoruz. ÜFE tarafında ise en yüksek artışların dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında olduğunu, artışın en az olduğu sektörlerin elektrik gaz buhar ve enerjide olduğunu görüyoruz” dedi.

Letonya’da AB üyesi olmayan ülkelerin ticari araçlarının yakıt depolarına getirilen sınırlama Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nden alınan 27.12.2024 tarihli Letonya’da Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin ticari araçlarının yakıt depolarına getirilen sınırlama konulu yazı ekte tarafınıza gönderilmektedir.

Yazıda devamla; Dışişleri Bakanlığından alınan 19.12.2024 tarihli ve 104134744 sayılı bir örneği ilişik yazıda, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin Letonya’dan geçen ticari araçlarının tanklarındaki yakıt miktarının 200 litreyi aşması halinde Letonya’ya giriş yapamayacaklarını hükme bağlayan değişikliklerin 1 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Mesleki Deneyim Şartı Muafiyeti Başvuru Süresi Uzatımı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliğe istinaden yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı muafiyetinden faydalanılmasına ilişkin hususlar ve önemli tarihler bildirilmektedir.

Yazıda devamla; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliğe istinaden 14 Mayıs 2024 tarihinden önce taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmeler adına 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı muafiyetinden faydalanılmasına ilişkin hususlar bildirilmişti.

Bu defa, bahse konu düzenlemenin Bakanlığımıza verdiği yetki kapsamında söz konusu hükümde 31 Aralık 2024 olarak belirtilen başvuru süresi Makam Onayı ile 30 Haziran 2025 tarihine kadar (6 ay süreyle) uzatılmıştır. Bu kapsamda, mesleki deneyim şartı muafiyetinden faydalanılabilmesi için işletmenin vergi veya meslek odası kaydının; 14.05.2024 tarihinden önce ve ilgili NACE koduyla (68.31.01 veya 68.31.02) yapılmış olması ve yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihe kadar kesintisiz devam etmesi gerekmekte olup bu şartları sağlayan işletmeler, 30.06.2025 tarihine kadar yapacakları yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı muafiyetinden faydalanabilecektir.

Bahse konu süre uzatımı, sadece yetki belgesi başvuru süresine ilişkin olup muafiyetten faydalanmanın ön koşulu olan 14.05.2024 tarihinden önce vergi veya meslek odası kaydı bulunmasına yönelik herhangi bir değişiklik mevcut değildir.

Bilgilerinize sunarız.

Almanya – Fuar Sahiplerine Randevusuz Vize İşlemi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye atfen, Almanya’da düzenlenecek fuarlarda mal teşhir eden fuar katılımcılarının (yalnızca geçerli bir katılımcı kimlik kartı ile) ülkemiz iş insanlarının önceden vize randevusu alma zorunluluğundan muaf oldukları ve bu nedenle harici hizmet sağlayıcısı iDATA’nın mahalli olarak yetkili vize kabul merkezine normal çalışma saatleri içerisinde randevu almadan Schengen vizesi için başvuruda bulunabilecekleri iletilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu randevusuz başvurunun yapılabilmesi için gerekli koşulların belgeleri ile kanıtlanması gerektiği, aksi takdirde randevu alınması gerekeceği ifade edilmektedir.

Bahse konu düzenlemeye ilişkin detaylara, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinin web sayfasında https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-visaeinreise/1514562-1514562 linkinden erişim sağlanabildiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

EBSO Yurtdışı İş Gezileri Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan alınan ekte bir örneği olan yazıda önümüzdeki aylarda iki yurt dışı iş seyahatinin düzenlenmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda söz konusu Odanın “Tarım ve Metal İşleme Makinaları Sanayi Meslek Komitesi”nin 30 Mart – 3 Nisan 2025 tarihlerinde Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenecek “Hannover Messe Uluslararası Endüstri Fuarı”na yönelik bir iş seyahati düzenlemesi, “Bitkisel Ürünler ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi”nin ise 15-20 Şubat 2025 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri Dubai kentinde gerçekleştirilecek “Gulfood Uluslararası Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı”na yönelik iş seyahati kararları aldıkları ifade edilirken, anılan seyahatlere ilişkin detaylar ve başvuru hakkında bilgiler ekte yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Transit Rejimi Elektronik Kapsamlı Teminat Mektupları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 23.12.2024 tarih, 52471 sayılı “Transit Rejimi Elektronik Kapsamlı Teminat Mektupları” konulu yazı ekte yer almaktadır.

Yazıda devamla; Gümrük Genel Tebliği (Transit Rejimi) (Seri No: 4)’nin 3 ve 4 numaralı eklerinde yer alan ortak ve ulusal transit rejimi kapsamlı teminat mektuplarının elektronik ortama aktarılması için teknik çalışmalara başlanıldığından bahisle anılan Tebliğin 4 numaralı ekinde yer alan ulusal transit rejimi kapsamlı teminat mektubunun elektronik ortamda düzenlenebilmesi için gerekli sistemsel altyapı kurulduğu ifade edilmektedir. Aynı yazıda Tebliğin 3 numaralı ekinde ortak transit rejimi kapsamlı teminat mektuplarının ise elektronik ortama alınması çalışmalarının devam ettiği ve teknik çalışmaların tamamlanmasının beklendiği belirtilmektedir.

İlgi (b)’de kayıtlı yazımız ile de ulusal transit rejimi kapsamlı teminat mektuplarının e-teminat olarak alınmaya başlandığı ve 2023 Ocak ayı itibarıyla ulusal transit rejimi kapsamlı teminat mektuplarının kâğıt ortamında kabul edilmeyeceği bildirilmektedir. Tebliğin 3 numaralı ekinde yer alan ortak transit rejimi kapsamlı teminat mektubu ile 12 numaralı ekinde yer alan kapsamlı teminat mektubu değişiklik yazısının (zeyilname) bankalar tarafından elektronik ortamda düzenlenebilmesi için gerekli teknik çalışmalar tamamlanmış olup 01.01.2025 tarihi itibarıyla anılan belgeler sadece e-teminat sistemi üzerinde alınmaya başlanacak ve kâğıt ortamında düzenlenen kapsamlı teminat mektupları ile zeyilnameler artık kabul edilmeyecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Diğer Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bir örneği ekte yer alan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) yazısı ile, yürürlükten kaldırılmış olan İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında 31.12.2024 tarihine kadar (bu tarih dâhil) olan işletmelerden ödeme talebi alınmasının karara bağlandığı ve bu doğrultuda 2024 yılında gerçekleştirilen fuarlara ilişkin faturalarının 31.12.2024 tarihinden önce olması gerektiği ve fuarlara ilişkin sonuç raporlarının ivedilikle sisteme girilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

İhale İlanı Hk.

Sayın Üyemiz,

SÜMER HOLDİNG A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Satınalma ve İhale İşleri Daire Başkanlığı’ndan Odamıza iletilen yazıda; Sermayesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait bir kamu kuruluşu olan Holdingimizce ihalesine çıkılan muhtelif taşınmazların 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilmelerini sağlamak amacıyla Resmi Gazete’nin 31.12.2024 tarihli, 32769 sayılı nüshasında ihale ilanı  yayımlanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; “Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” ilişikte gönderilmekte olup Taslağa ilişkin görüşünüzün Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte belirtilen “Taslaklar Hakkında Görüş Bildirilmesinde Kullanılacak Form (Ek-1)” kullanılmak suretiyle 9 Ocak 2025 tarihine kadar tugba.vural@tobb.org.tr adresine iletilmesinden memnuniyet duyulacaktır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Sürücü Yaş Şartı ile İlgili “Geçici/Süreli Düzenleme” Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği’nde karayoluyla ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgeleri ile çalışabilecekleri sürelere ilişkin yaş sınırlaması bulunmaktadır. Söz konusu mevzuatta bulunan yaş sınırı ile ilgili; dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgın hastalığının sektörde meydana getirdiği olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve artan ticaret hacmi ile beraber sektörde oluşan mesleki yeterlilik belgeli sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla, yaş haddinden dolayı mesleki yeterlilik belgesi iptal edilen/edilecek olan sürücüler için, şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren geçerli “Sürücü Sağlık Raporu” ve “Psikoteknik Değerlendirme Raporu” UAB’ye ibraz etmeleri şartıyla, 31.12.2023 tarihine kadar “69 yaşından (altmış dokuz) gün almamış olmak” şeklinde uygulanması doğrultusunda Geçici/Süreli bir düzenleme yapılmış idi.

Daha sonra, pandemi sonrası yaşanan normalleşme süreci, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ticaret koridorlarının değişmesi ve ülkemize/ülkemizden artan karayoluyla ticari taşımalar, bununla birlikte herhangi bir makul gerekçe olmadan sürücülerin vize temininde sıkıntı yaşaması nedeniyle vizeli sürücü ihtiyacının oluşması, 06.02.2023 tarihinde meydana gelen merkez üssü Kahramanmaraş ili olan ve 11 ilimizi etkileyen deprem nedeniyle sürücü eğitimlerinin olumsuz etkilenmesi gibi nedenlerle sektörün ihtiyacı olan yeni sürücü arzının yetersiz kalması sonucunda, ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığında sürücü ihtiyacının devam ettiği tespit edilmiş ve geçerlilik süresi 31.12.2024 tarihine kadar uzatılmış idi.

Yukarıda belirtilen gerekçeler nedeniyle yapılan Geçici/Süreli düzenlemenin sektörde oluşan sürücü ihtiyacının karşılanmasına katkı sağladığı UAB tarafından değerlendirilmiş ve UAB’den alınan 25.12.2024 tarihli yazıda, ülkemizde gerçekleştirilen karayolu taşıma faaliyetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması amacıyla ve kamu yararı gözetilerek, ilgili düzenlemenin uygulama süresi 31.12.2025 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmiştir.

Söz konusu düzenleme kapsamında:

  1. SRC türü (SRC-5 hariç) Mesleki Yeterlilik Belgesi süresi biten/bitecek olan ve bu düzenleme kapsamında ilk kez başvuru yapacak sürücüler:

 Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik

kapsamında Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri, üniversite hastaneleri, aile sağlığı merkezleri veya Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış (muayenehaneler hariç) özel sağlık kuruluşlarından alınan geçerli “Sürücü Sağlık Raporu”, Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerinden alınan geçerli “Psikoteknik Değerlendirme Raporu” ile birlikte UAB’nin Bölge Müdürlüklerine başvuru yapabilirler. Yapılacak değerlendirme sonucunda uygun bulunan sürücülerin mesleki yeterlilik belgesi süresi, 31.12.2025 tarihini geçmemek kaydıyla 68 yaş sonuna kadar uzatılacaktır.

  1. Diğer taraftan UAB’ye daha önce başvuru yapmış ve düzenleme doğrultusunda 31.12.2024 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi süresi uzatılan sürücülerin, ikinci bir başvuruya gerek kalmaksızın belgelerinin süresi 31.12.2025 tarihine kadar uzatılacaktır. Ancak, anılan tarihten önce 69 yaşından gün alanların mesleki yeterlilik belgeleri, 69 yaşından gün aldıkları tarihe kadar geçerli olacaktır.
  2. Kullanım süresi uzatılan mesleki yeterlilik belgelerinin geçerlilik tarihinden önce ibraz edilen raporlardan herhangi birinin (Sürücü Sağlık Raporu veya Psikoteknik Değerlendirme Raporu) süresinin dolması halinde, bu raporun yenilenip yine Bölge Müdürlükleri üzerinden UAB’ye ibraz edilip uygun bulununcaya kadar mesleki yeterlilik belgesi bloke (geçersiz sayılacak) edilecektir. Bu süreç tamamlanıncaya kadar mesleki yeterlilik belgesi bloke edilecektir. Bu süre zarfında belge ve dijital takograf kartı kullanılamayacak olup, kullananların tespiti halinde yasal işlem yapılacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

Fas / Demir-Çelik Standartları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İlgi (a)’da kayıtlı yazımızda, demir çelik ürünlerinin standartları ile ilgili Fas tarafından yayımlanan mevzuat ve mevzuatın uygulamasına dair bilgi verilmişti.

Ekte bir örneği sunulan ilgi (b)’de kayıtlı yazıda ise, Rabat Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, firmalarımızın demir-çelik ürünlerine (yassı ve uzun çelik grupları ile sandviç panellere) ilişkin Fas tarafından yürürlüğe koyulan 16 adet yeni standardın uygulamasının, yazıda detayları iletildiği şekliyle gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Rusya Federasyonu’na Taşımacılık Yapan Firmalara Duyuru Yapılması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ekte bir örneği sunulan ilgi yazıda,

1) Rusya Federasyonu’na (RF) yazıda bilgileri verilen kaynaklardan temin edilecek eşya listeleri kapsamındaki kereste yükünü taşıyan yerli ve yabancı tüm araçların, uydu takip cihazı (araç takip sistemi) aracılığıyla takibine ilişkin düzenleme yapıldığı ve düzenlemenin 01.01.2025 tarihinde başlayacağı,

2) RF topraklarına karadan giriş yapan motorlu taşıtların, giriş yapılan ülke ya da uluslararası kuruluşlardan bulaşıcı hayvan hastalıklarının mevcudiyetine ilişkin bilgi alınması durumunda, dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacağı ve uygulamanın 01.01.2025 tarihinde başlayacağı,

3) 27.01.2025 tarihinden itibaren RF ve Belarus topraklarında Gümrük transit rejimi kapsamında taşınan ve yazıda detayları iletilen eşyanın navigasyon mührü (araç takip sistemi) olmadan taşınmasına izin verilmeyeceği, belirtilmiştir.

Yazıda devamla; Moskova Ticaret Müşavirliğimizden alınan güncel bilgide;

1) Rusya Federasyonu (RF) Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı Federal Ormancılık Ajansı (Rosleskhoz)’nın 02.11.2024 tarihli yazısında, RF Orman Kanununda yapılan değişiklik ile, kereste yükü taşıyan yerli ve yabancı tüm araçların uydu takip cihazı (araç takip sistemi) aracılığıyla takibine ilişkin düzenleme yapıldığı, uygulamanın 01.01.2025 tarihinde başlayacağı, söz konusu uygulamanın 13.06.2014 tarihli ve 1047-r sayılı RF Hükümet Kararnamesi eki listede yer alan ürünleri kapsamakta olduğu, ürünlerin ekonomik faaliyet türü sınıflandırması (OKPD 2 kodları) listesine https://www.alta.ru/tamdoc/14rs1047/#p1 adresinden, Avrasya Ekonomik Birliği Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (AEB GTIP) kodları listesine ise https://www.alta.ru/tamdoc/14rs1047/#p2 adresinden ulaşılabileceği,

2) Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi (FVBKS-Rosselkhoznadzor) tarafından 01.01.2025 tarihinden itibaren, Rusya Federasyonu topraklarına karadan giriş yapan motorlu taşıtların, giriş yapılan ülke ya da uluslararası kuruluşlardan bulaşıcı hayvan hastalıklarının mevcudiyetine ilişkin bilgi alınması durumunda dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacağı,

3) 27.01.2025 tarihinden itibaren Rusya ve Belarus topraklarında Gümrük transit rejimi kapsamında taşınan bazı eşyanın navigasyon mührü (araç takip sistemi) olmadan taşınmasına izin verilmeyeceği, mührün giriş gümrük idaresinde tatbik edileceği, nakliyecilerin önceden Dijital Platformları Geliştirme Merkezine ait (https://crcp.ru/registration/#lk) adresinden üyelik işlemlerini gerçekleştirmesi gerektiği, söz konusu uygulamanın Birlik Devleti (Rusya ve Belarus) Yüksek Devlet Konseyi’nin 06.12.2024 tarih ve 7 sayılı “Yasadışı mal ithalatıyla mücadeleye yönelik belirli önlemler hakkında” Kararnamesi uyarınca, AEB GTİP kapsamındaki;

*2203 00, 2204, 2205, 2206 00, 2207, 2208 pozisyonlarında sınıflandırılan alkollü ürünler,

*2401, 2402, 2403, 2404 pozisyonlarında sınıflandırılan tütün, tütün ürünleri, nikotin içeren ürünler, nikotin hammaddeleri,

*4303, 6101 – 6106, 6110, 6401 – 6405, 8517, 8519, 8521, 8525 – 8528 pozisyonlarında sınıflandırılan mallar,

* Tehlikeli mal kategorisinde olan ürünler için uygulanacağı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaştırma Yol Haritası Projesi Kurumsal Kapasite ve Sektörel İhtiyaç Analizi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan alınan 27.12.2024 tarihli “Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaştırma Yol Haritası Projesi Kurumsal Kapasite ve Sektörel İhtiyaç Analizi” konulu yazı ekte tarafınıza gönderilmektedir.

Yazıda devamla, Ülkemiz 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefini ortaya koyarak iklim değişikliği ile mücadelede güçlü bir adım atmış ve kararlılığını ortaya koymuştur. Bu kapsamda Türkiye – Avrupa Birliği Mali İşbirliği Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı bünyesinde “Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaştırma Yol Haritası” projesine başlanmıştır.

Proje ile ulaşım kaynaklı emisyonları azaltmaya yönelik etkili bir çerçeve oluşturularak ulaşımda sıfır emisyon dönüşümüne rehberlik edecek kapsamlı ve uygulanabilir bir yol haritası ortaya koymak amaçlanmaktadır. Ayrıca ulusal iklim ve emisyon azaltım hedeflerine ulaşmaya katkı sağlayacak somut proje önerileri oluşturulacaktır. Proje ana bileşenlerinden biri olan kapasite geliştirme faaliyetleriyle, geliştirilecek yol haritasının etkili bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin artırılmasına katkı sağlanacaktır. Bu kapsamda, paydaşların ulaşımda net sıfır emisyona dair mevcut bilgi ve deneyim düzeylerinin değerlendirilerek bu alandaki ihtiyaçların belirlenmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda paydaşların geri bildirimleri, gelecekteki adımlar için değerli bir yönlendirme sağlayacaktır.

Bu kapsamda proje sürecinde yer alacak paydaşların ihtiyaçlarını anlamak ve buna uygun şekilde destek mekanizmalarının geliştirilmesine temel oluşturmak amacıyla hazırlanan ankete https://tr.surveymonkey.com/r/6XTZZY7 bağlantısından ulaşarak 03.01.2025 mesai saati bitimine anketin ilgili birimlerin yöneticileri ve konuyla ilgili çalışanları tarafından cevaplandırılması önem kadar arz etmektedir. Ayrıca anket sonuçlarına göre ilgili birimlerin yöneticileri ile birebir görüşmeler ve bu birimlerle odak grup toplantıları gerçekleştirilecek olup ankete katılım sağlayan ilgili birimlerin yöneticilerinin isim, unvan ve iletişim bilgilerinin e-posta adresine emisyonsuzulasim.sgb@uab.gov.tr bildirilmesi talep edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.