Aylık arşivler: Nisan 2025

‘Metal Sektöründe İnsana Yakışır İşler Toplantısı’ Hk.

Sayın Üyemiz,

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile uygulama ortağı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğinde yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “ İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi” projesi kapsamında 29 Nisan Salı günü saat 14.00’te Kocaeli Sanayi Odası’nda düzenlenecek, ‘Metal Sektöründe İnsana Yakışır İşler Toplantısı’na davetlisiniz.

Kayıt Linki için Tıklayınız

“I. Ankara Tahkim Günü” Sempozyum Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz,

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörlüğü Genel Sekreterliği’nden Odamıza iletilen yazıda; Üniversitemiz Uluslararası Tahkim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Ankara Ticaret Odası, İbn Haldun Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türk Tahkim Akademisi iş birliğinde 28 Nisan 2025 tarihinde “I. Ankara Tahkim Günü” sempozyumu düzenlenecektir.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından tahkime elverişlilik ve tahkim sözleşmesi, tahkim yargılaması ve güncel gelişmeler ve hakem kararlarının iptali olmak üzere üç oturumdan oluşmaktadır. Sempozyuma katılım ücretsiz olup 23 Nisan 2025 tarihine kadar kayıt formunu doldurarak sempozyuma katılanlara sertifika verilecektir.

Kayıt Formu: https://forms.gle/Kri4KJie7SjXNyAf6

Sempozyum Yeri: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Milli İrade Yerleşkesi Konferans Salonu

(Ayvalı Mah. Gazze Cad. No: 7 Etlik-Keçiören/Ankara)

İletişim: ankaratahkimgunu@gmail.com

Letonya Ticaret ve Sanayi Odası İhracat Kataloğu 2025/01 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Letonya Ticaret ve Sanayi Odası (LCCI) tarafından, Oda üyelerine ve iş tekliflerine ilişkin bilgileri içeren LCCI İhracat Kataloğu 2025/01’in yayımlandığı bildirilmektedir.

Anılan kataloğa aşağıdaki bağlantı üzerinden erişilebilmektedir:

http://bit.ly/4cBtgXF

Bilgilerinize sunarız.

Uluslararası Bilişim ve Telekomünikasyon Fuarı (ITCN Asia), 9–11 Mayıs 2025, Lahor-Pakistan Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 9–11 Mayıs 2025 tarihleri arasında Pakistan’ın Lahor kentindeki Expo Center’da düzenlenecek olan ITCN Asia – Uluslararası Bilişim ve Telekomünikasyon Fuarı’nın, ülkenin teknoloji ve girişimcilik ekosistemini bir araya getiren önemli bir etkinlik olduğu belirtilerek; fuarda kamu, bulut teknolojileri, veri merkezleri, siber güvenlik, ERP, eğitim, finans, sağlık, e-ticaret ve yapay zekâ gibi birçok alanda çözümlerin sergileneceği bildirilmektedir.

Etkinliğe katılmak isteyenlerin aşağıdaki iletişim kanallarından bilgi alabileceği ifade edilmektedir:

Web sitesi: https://itcnasia.com

E-posta: emd@iccd-global.com

WhatsApp: +92 321 9285525

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

“Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülükleri” Semineri Hk.

Sayın Üyemiz,

Odamız ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) iş birliğinde, Köksal Avukatlık ve Köksal Akademi Türkiye katkılarıyla, 22 Nisan 2025 Salı günü, saat 14:00’da Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası, Konferans Salonu’nda “Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülükleri” Semineri gerçekleştirilecektir.

Bu eğitimde, Avrupa Birliği’nin Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Özen Yükümlülüğü Direktifi çerçevesinde, şirketlerin sorumlulukları, insan hakları ve çevre politikalarına uyum süreçleri ile çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alınacaktır. AB mevzuatına uyum süreci, şirketinizin sürdürülebilirlik yükümlülüklerini nasıl yerine getireceği, insan hakları, çevre sorumluluğu ve şikayet mekanizmaları hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yapılacaktır.

Almanya ve AB üyesi ülkelere yapılacak ihracatlar açısından kritik öneme sahip olan bu düzenlemeye uyum sağlamayan firmalar, tedarik zincirinde ve ihracatta ciddi güçlüklerle karşılaşabilir, hatta yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle, bu eğitim ve eğitimde ilk adım olarak verilecek sertifika büyük önem taşımakta olup, AB tarafından yapılacak denetimlerde firmalara önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Seminere; sanayiciler, şirket yöneticileri, müdürler, hukuk danışmanları ve insan kaynakları profesyonelleri katılabilirler. Eğitim sonunda katılım sertifikası verilecektir. Etkinlik ücretsizdir, ancak kontenjan 100 kişi ile sınırlıdır.

Seminer Konuları:

TD-IHK ve Sorumlu İşveren Forumu Tanıtımı (20 Dakika)

Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğüne Uymanın Türk Şirketleri Bakımından Önemi (Seminer) (30 Dakika)

Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü (Eğitim) (45 Dakika)

İnsan Hakları ve Çevre Sorumluluğu (Eğitim) (45 Dakika)

Çözüm Öneriler – Şikâyet Mekanizması (Eğitim) (45 Dakika)

Soru/Cevap (30 Dakika)

Eğitmenler:

Av. Prof. Dr. Mehmet KÖKSAL

Av. Kübra KÖKSAL YILMAZ

Av. Dr. Mehmet BAĞCI

Hukukçu Sven Ata Can KÖKSAL

Kayıt Linki:

“Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülükleri” Semineri – Kayıt

(Seminer ile ilgili iletişim: 0262 315 80 55)

KOCAELİ SANAYİ ODASI

Zimbabve – Mine Entra 2025 Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; yazıda, “Mine Entra 2025 Madencilik, Mühendislik ve Ulaştırma Fuarı”nın, 16-18 Temmuz 2025 tarihlerinde Zimbabve’de düzenleneceği belirtilmekte ve etkinliğe katılım için kayıtların https://www.zitfevents.com adresinden yapılabileceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 6-7-8 Mayıs 2025 tarihlerinde Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı”nın çevrimiçi olarak gerçekleştirileceği açıklanmış olup, programa katılmak isteyenlerin 2 Mayıs 2025 tarihi mesai bitimine kadar yazıda verilen kayıt linki üzerinden kayıt yaptırabileceği bildirilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İş Sağlığı ve Güvenlik Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Eğitim Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; TOBB ETÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Birliğimize iletilen ekli yazıda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri vermek isteyen işveren ve işveren vekillerinin almak zorunda olduğu eğitimlerin TOBB ETÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından verileceği bildirilmektedir. Bu kapsamda ilk eğitim 30 Nisan-30 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup https://www.sem.etu.edu.tr/egitim/is-sagligi-ve-guvenligi-hizmetlerinin-yurutulmesine-iliskin-isveren- veya -isveren-vekili-egitimi adresinden kayıt yapılabilir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Meclisine Kredi Garanti Fonu Başkanı Erdoğan Özegen konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Nisan Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Meclis Toplantısının konuk konuşmacısı; Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen oldu.

Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Başkan Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından Eximbank Gebze Şube Müdürü Tahsin Yüksel Eximbank’ın faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.

Yüksel’in ardından kürsüye gelen konuk konuşmacı Erdoğan Özegen, Kredi Garanti Fonu’nun finansal destek imkanları ve katkılarını katılımcılar ile paylaştı.

Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz TUNÇ’un teşrifleriyle gerçekleştirilerek olan ticaret ve sözleşme hukuku kapsamında yaşanan sorunlar ile alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin tartışılacağı “Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu/Kocaeli” toplantısı 17 Nisan 2025 tarihinde saat 11.00’de Kocaeli Kongre Merkezinde (Yenidoğan Mah. Salim Dervişoğlu Cad. No:16 Sekapark İzmit/KOCAELİ) gerçekleştirilecektir.

Sempozyuma; Yargıtay, Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Bölge Adliye Mahkemesi başkan ve üyeleri, adli yargı hâkimleri, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ticaret odaları ve sanayi odaları temsilcileri, baro temsilcileri, arabulucular, bilirkişiler ve akademisyenler katılacaktır. Açılış konuşmalarının ardından, öğleden sonra ticaret ve sözleşme hukuku kapsamında yaşanan sorunlar ile alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri değerlendirilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

EİDS Yetki Doğrulaması Uygulaması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünden Birliğimize intikal eden “EİDS Yetki Doğrulaması Uygulaması” hakkında yazı ekte sunulmuştur.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Yıllık İşletme Cetveli Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Valiliği, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza iletilen yazıda; Bilindiği üzere, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında veri tabanımıza kayıtlı işletmelerin, her yıl sonundan itibaren 4 ay içinde bir önceki yıla ait Yıllık İşletme Cetveli verme yükümlülükleri bulunmaktadır.

Bu bağlamda, 30 Nisan 2025 tarihi sonuna kadar verilmesi zorunlu olan 2024 yılı yıllık işletme cetvellerinin sanayi siciline kayıtlı tüm işletmeler tarafından zamanında verilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Plastic Roll Coil Eşyasına Dair Teknik Görüş Talebi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 3917.32.00.10.00 ve 3917.32.00.30.00 pozisyonlarında yer alan plastik boruların, yazıda detayları verildiği şekliyle dikişli ve dikişsiz ayrımının nasıl yapılacağına dair Birliğimizin teknik görüşü talep edilmiştir.

Bu itibarla, bahse konu talebe istinaden ilgili üyelerinizin görüş, öneri ve değerlendirmelerinin Birliğe (elif.demir@tobb.org.tr) 18 Nisan 2025 tarihine kadar iletilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarız.

2025 Suudi Sanayi Forumu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 2025 Suudi Sanayi Forumu’nun “Yeni Şekliyle Sanayimiz, Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma” temasıyla 23-25 Haziran 2025 tarihlerinde Dhahran’da düzenleneceği belirtilmekte ve ayrıntılı bilgi için sif@ksa-sif.com e-posta adresi ile iletişime geçilebileceği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

“Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Konular” Webinarı Hk.

Sayın Üyemiz,

Odamız organizasyonunda, Trasta Yeminli Mali Müşavirlik iş birliği ile “Kurumlar Vergisi Beyanında Özellikli Konular” hakkında seminer 16 Nisan 2025 Çarşamba günü 15.00-17.00 saatleri arasında, çevrimiçi (zoom uygulaması ile) düzenlenecektir.

YMM Gökhan Zurnacıoğlu ve YMM Selami Tatkaya’nın sunumlarıyla gerçekleştirilecek olan seminerde; “İstisnalar, İndirimler, Nakdi Sermaye İndirimi, Finansman Gider Kısıtlaması, Zarar Mahsubu” konularında bilgilendirme yapılacaktır.

Ücretsiz olarak düzenlenen seminere, katılım kaydı oluşturmak için:

https://kosano-org-tr.zoom.us/webinar/register/WN_FrESRiBdSgKh2weOJIefCw#/registration

Webinara katılımlarınızı bekleriz.

(Seminer ile ilgili iletişim: 0262 315 80 55)

KOCAELİ SANAYİ ODASI

Marmara Kariyer Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda, 15 üniversitenin paydaşlığında, Kocaeli Üniversitesi ev sahipliği, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle geçtiğimiz yıl başarıyla gerçekleştirilen Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF) ile, Avrupa’nın en büyük kariyer fuarı olma niteliği kazanarak önemli bir organizasyona imza atmış olmanın mutluluğunun yaşandığı; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin, bu yıl da Marmara Kariyer Fuarı’nı düzenleme görevini Kocaeli Üniversitesine tevdi etmiş olduğu; Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan ve Konferans programları, İşveren Markası sunumları, Yetenek Kazanım etkinlikleri, İşveren Markası stantları ve daha birçok etkinliğin de yer alacağı Marmara Kariyer Fuarı, Kocaeli Üniversitesi, 14 paydaş üniversite ve diğer bölge üniversitelerinin öğrenci ve mezunlarının kariyer gelişimlerine katkı sağlamanın yanı sıra, işveren markalarının yetenekli üniversite öğrencilerine erişimlerine de imkan sunacağı bildirilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

“YARGI VE İŞ DÜNYASI SEMPOZYUMU/KOCAELİ programı Hk.

Sayın Üyemiz,

T.C. Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nın teşrifleri ile 17 Nisan Perşembe günü Kocaeli Kongre Merkezi’nde Ticaret ve sözleşme hukuku kapsamında yaşanan sorunlar ile alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin tartışılacağı “YARGI VE İŞ DÜNYASI SEMPOZYUMU/KOCAELİ” programını onurlandırmanızı dileriz.

Tarih: 17 Nisan 2025 Perşembe Saat: 11.00

Yer: Kocaeli Kongre Merkezi

Yenidoğan Mah. Salim Dervişoğlu Cad. No:16

Sekapark İzmit/KOCAELİ

Ayrıntılı program için Tıklayınız

Kayıt için https://kosano.org.tr/yargi-ve-is-dunyasi-sempozyumu-kayit/

Türkiye’de Atık Sonu Konseptinin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi Bilgilendirme Webinarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen yazıda: T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2008/98/AK sayılı Atık Çerçeve Direktifi ve 2018/851 sayılı Atık üzerine 2008/98/AK Direktifini değiştiren Direktif doğrultusunda, belirli atık türlerine yönelik atık sonu kriterlerinin belirlenmesi ve uygulanması amacıyla bir projeye başladığı belirtilmekte olup, yürütülen proje kapsamında son aşamaya gelindiği ifade edilmektedir.

Söz konusu projenin; demir ve demir dışı metaller (demir, çelik, alüminyum, bakır), cam, tekstil, geri dönüşüm ve agrega sektörlerinde faaliyet gösteren lisanslı atık işleme tesisleri ile atık üreten imalat sanayilerine yönelik olduğu belirtilmektedir. Proje sonunda; ilgili sektörlere yönelik “Atık Sonu Kriterleri Hakkında Yönetmelik Taslakları” hazırlanacağı bildirilmekte olup, düzenlenecek olan webinarda hazırlanacak olan taslaklar hakkında da bilgi verilerek sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının planlandığı dile getirilmektedir.

Bu kapsamda; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde, söz konusu Proje tanıtımının yapılması ve atık sonu kriterlerinin belirlenme süreçleri hakkında bilgi paylaşılması amacıyla, 9 Nisan 2025 tarihinde 14.00-16.30 saatleri arasında çevrim içi bir bilgilendirme toplantısı yapılacağı ifade edilmektedir.

Toplantı programı için tıklayınız.

Seminere katılım adresi:

https://tobb-org.zoom.us/webinar/register/WN_NwB5H7dWQf2drU301E7BZQ

(Toplantı linki kayıt yapılması akabinde kayıt yaptırılan mail adresine iletilecektir.)

 

 

Başkan Zeytinoğlu, Trump’ın gümrük artırımlarının Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Başkanı Trump’ın birçok ülkeye karşı getirdiği tarife artışlarının etkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Başkan Trump seçim kampanyası sırasında söz verdiği gibi başta ABD’ye karşı yüksek gümrük duvarları uygulayan ülkelere karşı olmak üzere geniş tarife artırımlarını açıkladı. Özellikle Çin, Vietnam, Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler olumsuz etkilenirken Türkiye’ye karşı yüzde 10’luk bir oran öngörüldü. Bu durum Türkiye’nin ABD pazarında bazı rakiplerine karşı avantaj kazanabileceğini gösteriyor. Özellikle tekstilde bu durum bir avantaj olabilir. Fakat söz konusu yüzde 10’luk vergi; çelik, alüminyum, bakır, bazı ilaçlar ve otomobil parçaları haricindeki sektörler için geçerli. Bu sektörlerde halihazırda uygulanan yüzde 25’lik vergi aynı oranda uygulanmaya devam edecek. Bu sektörlerde de sevindirici olan ülkemize uygulanan yüzde 25’lik verginin diğer ülkelere de uygulanacak olmasıdır.

ABD TARİFELERİ REKABETİ SERTLEŞTİRECEK

Öte yandan ABD pazarında rekabet gücünde azalma gören Çin gibi bazı ülkeler daha agresif ihracat stratejileri izleyerek Türkiye için AB gibi pazarlarda rekabeti artırabilir. Türkiye’nin ABD pazarında şimdilik nispeten düşük olan tarife avantajını kullanarak pazar payını artırması olası. Halihazırda ABD, Almanya’nın arkasından ikinci büyük ihracat pazarımızı oluşturuyor. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2024’te 1,5 milyar dolarla ABD’ye en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Bu sektörü, 1,2 milyar dolarla otomotiv endüstrisi, 856 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 784,3 milyon dolarla halı, 774,1 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörleri izledi.

AB TRUMP’IN HEDEFİNDE

AB ile ilişkiler açısından baktığımızda, AB’nin Trump tarafından özellikle hedef alındığını görüyoruz. Çelik ve alüminyuma yüzde 25, otomobillere yüzde 25 gümrük vergisinin ardından, şimdi yüzde 20’lik ek gümrük vergisi ile karşı karşıya. Trump tarifelerde karşılıklılık ilkesini uygulayacağın söylüyordu ve ‘bize kim ne kadar vergi uyguluyorsa, biz de ona o kadar uygulayacağız’ diyordu ama bunun doğru olmadığını gördük.  ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2025 Ticaret Tahmin Raporu dış ticaret engellerini tanımlıyor. Bu kapsamda AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), AB ormansızlaşma önleme regülasyonu, REACH Tüzüğü, F-Gazları Regülasyonu, Ambalaj Atığı Regülasyonu, dijital hizmet vergileri ve Tıbbi Cihazlar Regülasyonu gibi AB’nin iç pazarı regüle etmek için kabul ettiği yasa ve kurallar ABD ekonomik çıkarları için tehdit olarak tanımlanıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen bunlara karşı AB’nin de önlemler alacağını ve nisan ortasına kadar tarife artışlarının uygulamaya koyulacağını açıkladı. İlk aşamada 2018’de Trump’ın ilk başkanlığı sırasında kabul edilen ancak daha sonra askıya alınan, viski, tekstil, çelik ve alüminyum ürünleri, tekneler ve motosiklet gibi belirli ürünlere yönelik tarife artışları uygulamaya koyulacak. AB yeni tarifelere konu olacak sınai ve tarımsal ürünlerin tarife kodlarını içeren 100 sayfalık bir belge yayınladı. Bu kapsamda etkilenecek ürünlerin toplam değeri 18 milyar avroyu buluyor.

AB’nin alternatif pazar arayışları ve maliyeti düşürme girişimlerinde bulunması olası. Burada bir üretim üssü olarak Türkiye’ye yönelik artan yatırımlar söz konusu olabilir. Gerek AB gerekse Çinli şirketler Türkiye’deki şirketlere yatırım yaparak ABD pazarına bu yolla erişim sağlamayı düşünebilir. Ancak Trump’ın bu yönde bir artış sezdiğinde bu sefer Türkiye’den gelen ithalatın önünü tıkaması da söz konusu olabilir.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ

Bu dönemde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi artık sadece ticari kaygılarla gündemde değil bundan da öte stratejik bir zorunluluk haline geldi. 3 Nisan tarihinde yapılan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ve 8 Nisan’da yapılacak olan Türkiye Yatırım Platformu toplantıları Türkiye-AB ekonomik diyaloğunun canlandırılması açısından önem taşıyor. Küresel ticaret ile ilgili pozisyonların koordine edilmesi zaten Gümrük Birliği ilişkisinin de bir gereğidir. Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmet ticareti ve tarımı içine alacak şekilde genişlemesi ve derinleşmesi ABD politikaları sonucunda oluşacak kaybın telafi edilmesinde etkili olabilir. Mal ticaretinin daralması dijital ticaret ve hizmet ticaretinin önemini artırabilir ve bugüne kadar kullanılmayan potansiyelin de gerçekleştirilmesini tetikleyebilir.

AB’nin yeni açıkladığı Temiz Sanayi Mutabakatı ile rekabetçilik ve karbonsuzlaşma hedeflerini birbiriyle ilişkilendirdiğini görüyoruz. Bu kapsamda global temiz ticaret ve yatırım ortaklıkları kurmayı hedefliyor. Ticaret ve yatırım ağlarını sıkılaştırırken AB’ye en yakın üretim üslerinin başında gelen Türkiye AB için de önemli fırsatlar sunuyor.

ALINAN ÖNLEMLERİN KÜRESEL ETKİLERİ

Başkan Zeytinoğlu son olarak alınan önlemlerin küresel etkilerini değerlendirdi. Zeytinoğlu, endüstri içi ticaretin önemini vurguladı ve ticaretin eskiye göre karmaşıklaşmasının artık bir ürünün üretiminin tasarımdan, imalata, pazarlama, satış ve satış sonrası aşamalar olmak üzere farklı coğrafyalarda olabildiğinde mal imalatında hizmet sektörünün ağırlığının da arttığını belirtti ve Trump’ın tarifelerinin etkilerinin çok boyutlu olacağını söyledi. Endüstri içi ticarete olan etkisinin maliyetleri artırarak rekabetçiliği olumsuz etkileyeceğini söyledi.