Aylık arşivler: Temmuz 2025

İKV’de Zeytinoğlu güven tazeledi

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV)’nın 63’üncü Olağan Genel Kurulu, TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda gerçekleşti. 5 dönemdir İKV Başkanlığı görevinde bulunan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 6. kez başkan seçilerek güven tazeledi. Zeytinoğlu, 2015 yılında İKV Başkanı seçilerek, o günden bugüne 5 dönemdir bu görevi başarıyla yürütmekteydi.

DİVAN KURULU BELİRLENDİ

Vakfın Kurucu ve mütevelli kurum başkanları, destekçi kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen Genel Kurul’un Divan Başkanlığını İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Divan Başkan Yardımcılığını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ ve Divan Yazmanlık görevini İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas üstlendi. Genel Kurulun açılış konuşmaları, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ile Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından yapıldı.

AB İLİŞKİLERİMİZDE HAREKETE GEÇME ZAMANI

Başkan Zeytinoğlu konuşmasında, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 51’inci yıl dönümünü kutladı. İKV’nin bu yıl 60’ıncı yaşına girdiğini belirten Başkan Zeytinoğlu, Vakfın son bir yılda çok sayıda toplantı düzenlediğini, İKV Dergisi ve YouTube yayınlarıyla bilgilendirme faaliyetlerini sürdürdüğünü, dört yayın, 10 İngilizce rapor, 42 Değerlendirme Notu ve 216 Bilgi Notu yayımlandığını ifade etti. Avrupa’da artan savunma harcamalarına dikkat çeken Başkan Zeytinoğlu, Türkiye’nin savunma projelerine katılımının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Başkan Zeytinoğlu Gümrük Birliği’nin hizmet ticareti ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin ve taşıma kotalarının kaldırılmasının önemine değindi. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme süreçlerine de değinen Başkan Zeytinoğlu, Emisyon Ticaret Sistemi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına Türkiye’nin hazırlanmasının kritik olduğunu belirtti. Bu alanlarda sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Zeytinoğlu son alınan kararlarla vize süreçlerinde bazı kolaylıklar sağlandığını ancak bunun yeterli olmadığını belirterek, vize serbestisi sürecinde kalan kriterlerin tamamlanması gerektiğini söyledi.

YENİ YÖNETİM KURULU

Açılış konuşmalarının ardından İKV’nin 2024 yılı çalışma ve mali raporları ile denetim kurulu raporları ibra edilirken, 2025 yılı çalışma programı ve bütçe talimatı oy birliği ile kabul edildi. Son olarak İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV Yönetim Kurulu adına teşekkürlerini ileterek toplantıyı sonlandırdı. İKV’nin yeni Yönetim Kurulunda Başkan Ayhan Zeytinoğlu, Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, Sedat Zincirkıran, Dr. Zeynel Abidin Erdem, Hakan Sefa Çakır, Murat Hazıroğlu, Ömer Gülsoy, Fatih Çapraz, Hakkı İsmet Aral, Şadan Eren, Ali Sami Aydın, Yavuz Altun, Ercan Özboyacı, Mustafa Şenocak, Adil Erkoç, Feyyaz Ünal ve Akansel Koç yer alırken, Denetleme Kurulu Üyesi Abdurrahman Aslantaş ve Mustafa Zeytin oldu.

Ruanda Kaynaklı Dolandırıcılık Girişimleri Hakkında Bilgilendirme Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ruanda Kalkınma Kurulu (RDB), Dünya Bankası ve OPEC logoları kullanılarak firmalara yönelik hibe sağlandığı yönünde iletilen mesaj ve formlar aracılığıyla dolandırıcılık amacı taşıyan girişimlerin tespit edildiği ifade edilmektedir.

Bahse konu yazıda ayrıca, firmalardan “işlem bedeli” veya “kayıt ücreti” adı altında para talep edildiği, bu yolla gizli ticari ve kişisel bilgilerin ele geçirilmesine yönelik faaliyetler yürütüldüğü, söz konusu girişimlerin gerçekte imzalanan bir uluslararası kalkınma anlaşmasına (https://www.minecofin.gov.rw/news-detail/rwanda-secures-us300-million-opec-fund-deal-to-promote-sustainable-and-inclusive-growth) atıf yapılarak meşruiyet algısı oluşturma amacı taşıdığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Ruanda ile ticaret yapan üyelerinizin dikkatli olmaları, şüpheli durumlarda Kigali Ticaret Müşavirliği ile (kigali@ticaret.gov.tr) iletişime geçmeleri önemle tavsiye edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Taslağı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Taslağı” ekte takdim edilmektedir.

Tüm yapı, bina ve tesislerin tasarımı, yapımı, kullanımı ve işletimi süreçlerinde yangına karşı alınacak önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanan söz konusu Taslağa ilişkin varsa görüş ve önerilerinizin en geç 5 Ağustos 2025 Salı günü mesai bitimine kadar elif.erol@tobb.org.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Gürcistan Karayolları Denetimi Mevzuatında Değişiklik Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Kara Taşımacılığı Ajansı tarafından, “Gürcistan’da Yol Kenarı Denetim Kuralları” başlıklı düzenlemenin 22 Ocak 2025 tarihli ve 18 sayılı Gürcistan Hükümeti Kararı ile yürürlüğe girdiği, fiili denetim uygulamalarına 1 Temmuz 2025 itibarıyla başlandığı belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

3. Van Gurme ve Gastronomi Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

Van Ticaret ve Sanayi  Odası tarafından, kentin kadim mutfak kültürünü tanıtmak, ülkemizin zengin yemek mirasını yaşatmak ve gastronomi turizmine yeni bir soluk kazandırmak amacıyla 25-28 Eylül 2025 tarihleri arasında 3. Van Gurme ve Gastronomi Fuarı gerçekleştirilecektir.

Ülkemizin dört bir yanından gelen üreticileri, aşçıları, gastronomi uzmanlarını ve lezzet tutkunlarını Van’da bir araya getirecek fuarda; yöresel tatlar, tarihi yemek tarifleri, coğrafi işaretli ürünler, geleneksel yemek sunumları ve çok daha fazlası dört gün boyunca katılımcılarla buluşacaktır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Meclisine Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkan Vekili Ertan Biçer konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Temmuz  Ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Meclis Toplantısının konuk konuşmacısı; Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkan Vekili Ertan Biçer oldu.

Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Başkan Zeytinoğlu’nun ardından kürsüye gelen Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Dairesi Başkan Vekili Ertan Biçer, şu ifadeleri kullandı: “Sunumumun dört ana başlığı olacak. Birincisi fikri sermayenin önemi, ikincisi fikri mülkiyet türleri, sınai mülkiyet verileri ve sanayiciye yönelik faaliyetler.  Bir işletmenin varlığı fiziki olan ve fiziki olmayan olarak tanımlanır. Fiziki olan varlıklar mesela fabrikanız, ekipmanlarınız, binalarınız bunlar fiziki varlıklarınız. Fiziki olmayan varlıklarınız da patent, marka, tasarım gibi fikri haklardan oluşan varlıklar. Bunlar, yıllar içerisinde değişiklik gösteriyor. Fiziki olmayan varlıkların payı 1975 yılında yüzde 17 iken 2020 verilerine göre bu rakam yüzde 90’a çıkmış. Güncel zamanda artık fiziki varlıklardan çok çok daha değer, önem addediyor.

Değerli markaların verilerini paylaşmak istiyorum sizlerle. Amazon’un marka değeri 299 milyar dolar. Apple’ın 297 milyar dolar, Microsoft 200 milyar dolara yaklaşmış, Tesla 66 milyar dolar civarında. Ülkelerin gayri safi milli hasılasına bakacak olursak da Finlandiya’nın 280 milyar dolar, Portekiz’in 250 milyar dolar, Macaristan’ın 178 milyar dolar. Bu üç ülke biliyorsunuz AB üyesi. Ve AB üyesi bir ülkeden çok daha fazla değeri var. Hidrokarbon ülkesi olan Katar’da da 237 milyar dolar civarında. Markalaşmanın geldiği noktanın ne kadar önemli olduğunu gösteren veriler bunlar.

Fikri haklar, düşüncemizden gelen ürünlerimiz. Bunların da kendi içinde türleri var. Telif haklan ve sınai haklar olarak ikiye ayırıyoruz bunları. Telif hakları deyince akla genellikle edebi eserler geliyor. Bir kitap yazıyorsunuz bu telif hakları grubuna giriyor.  Yazılımlar da telif hakkına giriyor ve bunlar Kültür Bakanlığı’nın Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından korunan haklar. Sınai mülkiyet hakları da Türk Patent tarafından korunuyor. Edebiyat ve sanat eserleri, heykeller, çizgi film karakterleri, mimari eserler, web sayfaları, fotoğraflar, haritalar ve bilgisayar programlarını örnek verebiliriz.

‘Bilgisayar programlan patentle korunabilir mi’ diye düşünülebilir. Bilgisayar programları patentle korunmuyor. Ama bir bilgisayar programı kullanarak teknik bir problemin çözümüne vesile olmanız halinde patentle korunabiliyor.  Sınai mülkiyet haklarını da kendi aralarında buluş olarak niteleyebiliriz. Bunu da ikiye ayırarak patent ve faydalı model diyebiliriz. Bunlar; tasarım, marka ve coğrafi işaret olabilir. Coğrafi işaretlerden de kastımız şu; bir yörenin iklimi ve o yörenin kendine özgü koşulları ile bir ürün ortaya çıkabiliyorsa buna coğrafi işaret diyoruz. Coğrafi işaret kişisel hak değildir, bölgesel bir haktır. Antep fıstığı, Edremit çizik zeytini, Kars kaşarını örnek verebiliriz. Bir üründe birden fazla fikri mülkiyet hakkı bulunabilir.

Kurumumuza ait 2002 ila 2024 arasında olan yerli patent başvurularının ve tescil sayılarının değişimini aktarmak istiyorum. 2002 yılında yerli patent başvuru sayısı 500’ün de altında. Sonra yukarıya doğru bir çıkış var. Senelere göre dalgalanmalar olabiliyor. 2024 yılında 10 bin rakamını geçmiş bulunmaktayız. Bu gayet güzel bir rakam. Almanya’nın da yerli patent başvuru rakamının 50 bin civarında olduğunu söyleyebilirim. Almamız gereken de çok yol var. 400’den 10 bine çıkmamızda da 25 katlık bir artış söz konusu. Tescil sayılarında da 73’tn 3390’a yani 3 bin 500 sınırına yaklaşma eğilimindeyiz.”

CyberSec4OT Projesi Odak Grup Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

Cumhurbaşkanlığı Mülga Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı Dijital Teknolojiler, Tedarik ve Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı’ndan Odamıza gelen yazıda; Ülkemizin  de  katılımcısı  olduğu  Dijital  Avrupa  Programı  kapsamında  desteklenen  ve Başkanlığımızın  paydaşı  olduğu  CyberSec4OT  (Cybersecurity  for  Industry  4.0  and  Operational Technology)  Projesi,  Operasyonel  Teknoloji  (OT)  alanında  siber  güvenliğin  güçlendirilmesini hedeflemektedir.

Proje özellikle KOBİ’lerin ve işletmelerin siber güvenlik kapasitelerini artırmayı, insan kaynağı  açığını  kapatmayı  ve  yasal  düzenlemelere  uyum  sağlamayı  amaçlamaktadır.  Bunun  yanı  sıra üretim, enerji, su yönetimi, ulaşım ve lojistik gibi sektörlerde karşılaşılan siber güvenlik risklerini ve bu alanlardaki eğitim ihtiyaçlarını belirleyerek çözüm sunmayı amaçlamaktadır. Bu  kapsamda,  söz  konusu  sektörlerde  OT  sistemleriyle  doğrudan  çalışan  profesyonellerin görüşlerini almak amacıyla bir anket çalışması yürütülmüş olup, bahse konu anket çalışmasının  sektör temsilcisi firmalar ve ilgili kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilecek odak grup toplantılarıyla desteklenmesi planlanmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde OT profesyonellerine özel  olarak  çevrim  içi  ve  yüz  yüze  eğitim  programları  hazırlanacak  ve  söz  konusu  eğitimler  Avrupa genelinde erişime açık olacak şekilde yürütülecektir. Ekte  paylaşılan  ve  ilgili  sektör  temsilcisi  firmalar  tarafından  cevaplanan  anket sorularının  derinlemesine  ele  alınıp  OT  sistemlerinin  siber  güvenlik  sorunları  ve  insan  kaynağı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla, sektör temsilcisi firmalara yönelik çevrim içi odak grup toplantısı  24  Temmuz  2025  Perşembe  günü  saat  14:00’da  gerçekleştirilecektir.  Toplantıya  https://forms.gle/LNzEusYKy6toEEyu6  bağlantısı  üzerinden  23  Temmuz  2025  tarihine  kadar  kayıt yapılabilecektir

Bilgilerinize sunarız.

CIFTIS Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 10-14 Eylül 2025 tarihlerinde Pekin’de “CIFTIS Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı”nın (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS) düzenleneceği bildirilmektedir.

Fuara ilişkin detaylı bilgi için https://www.ciftis.org/en adresi iletilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı’nın önümüzdeki dönemde Dakar’da gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilerek, Birliğimiz görev ve yetki alanına giren konular ile ilgili güncel bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir. Bu itibarla, konunun ilgili üyelerinize duyurularak, bahse konu toplantının hazırlıklarında kullanılmak üzere, Senegal ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ticari faaliyetlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerinizin 23 Temmuz 2025 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Birliğimize (sena.namlibingul@tobb.org.tr) iletilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Burkina Faso Yatırım Forumu, 9-10 Ekim 2025 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 9-10 Ekim 2025 tarihleri arasında sanayi, enerji, tarım, altyapı, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarındaki projelerin tanıtılacağı ve bu projelere yönelik yatırımcılara sunulacak kolaylıkların paylaşılacağı Uluslararası Burkina Faso’ya Yatırım Forumu’nun düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu foruma ilişkin bilgi notu ekte yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Meksika İhale Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Meksika Ankara Büyükelçiliği tarafından iletilen ve bir örneği ekte yer alan, Türk yatırımcıların katılımına açık üç altyapı ihalesine ilişkin bilgi notu iletilmektedir. Detaylı bilgi için Meksika Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü (jascencio@sre.gob.mx) ile iletişime geçilmesi mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Kazakistan’da Yatırım Projeleri Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Kazakistan’da Almatı, Akmola ve Jambil bölgelerinde önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan yatırım projelerine ilişkin bilgi ekte sunulmaktadır.

Projeler listesi:

1) Çok Fonksiyonlu İnşaat Sağlık ve Turizm Eko-Kompleksi İnşaatı

2) Kolsay Gölü Turizm Merkezi İnşaatı

3) Çok Fonksiyonlu Kültür-Sergi Merkezi ve Otel İnşaatı

4) Volkanik Tüf Kaplama Karoları, Tüf Blokları, Çeşitli Dekoratif Ürünler, Tüf Betonu Üretimi

5) Mersin Balığı Yetiştirme Kompleksi

6) Et İşleme Kompleksi

7) Yumurta İşleme Tesisi

8) Sera Kompleksi İnşaatı

9) Sıhhi Tesisat Üretimi

10) Jambıl Bölgesi Yatırım Projeleri (34 Adet)

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi Mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,1; yıllık bazda ise yüzde 4,9 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda gerçekleşen yüzde 4,9’luk artışın beklentilerin üzerinde olduğunu söyleyebilirim.

ALT KALEMLER

Alt kalemlere baktığımızda imalat sanayiinde yıllık bazda yüzde 4,6’lık bir artış söz konusu. Üretim üzerindeki döviz kuru baskısına ve yüksek faiz oranlarına rağmen, sanayi üretimindeki yüzde 4,9’luk artışın yüzde 4,6’sının imalat sanayiinden gelmesi oldukça değerli” ifadelerini kullandı. Diğer başlıklarda da önemli artışlar yaşandığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Enerji üretiminde yıllık yüzde 8,8, sermaye malı üretiminde yüzde 12, orta-düşük teknoloji ürünlerinde yüzde 7,3, yüksek teknolojili ürünlerde ise yüzde 30,6 oranında artış görüyoruz. Bu artışlar, katma değer açısından da arzu ettiğimiz gelişmeler” dedi. Öte yandan dayanıklı tüketim mallarında yüzde 1,7’lik bir azalma yaşandığını belirten Zeytinoğlu, “Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikası çerçevesinde, tüketim mallarına yönelik harcamalarda azalma eğilimi gözleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

FİNANSMANA ERİŞİM

Finansmana erişim konusuna da değinen Zeytinoğlu, “TOBB bünyesinde faaliyet gösteren odalar olarak, KGF destekli TOBB Nefes Kredileri’nin KOBİ’lere sunulmasından memnuniyet duyuyoruz. Salı günü itibarıyla uygulamaya giren bu krediler yüzde 37 faiz oranıyla başlayacak. Uzun süredir yüksek faiz oranları nedeniyle finansmana erişimde zorlanan KOBİ’lerimiz için bu adımı son derece değerli buluyor, KGF ve TOBB yönetimine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü 2024 yılı Faaliyet Raporu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılında gerçekleştirilen faaliyetler ve yürütülen çalışmalara ilişkin olarak hazırlanan “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü 2024 Yılı Faaliyet Raporu”nun, Bakanlığın internet sitesinde yayımlandığı bilgisi iletilmiştir.

Yazıda devamla, rapora https://muhafaza.ticaret.gov.tr/yayinlar/faaliyet-raporlari adresinden erişim sağlanabileceği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız

Fuar Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından iletilen 4-6 Şubat 2026 tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek olan “Fruit Logistica Uluslararası Meyve ve Sebze Ticaret Fuarı”na katılım hususlarını içeren yazı ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

TOBB NEFES Kredisi Bilgilendirmesi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza iletilen yazıda; TOBB Nefes Kredisi ile ilgili uygulamaya dair bazı hususları sizlerle paylaşmak isteriz:

1-Bilindiği üzere bu projeye yaklaşık üç aydır hazır olmamıza rağmen, Merkez Bankasından büyüme istisnasına ilişkin izin Temmuz ayı başında alınabilmiştir. Ancak, talep ettiğimiz kaynağın yalnızca yarısı tahsis edilmiştir.

2- Bu nedenle illerimize aktarılan kredi limitleri beklentinin altında kalmıştır. Daha fazla sayıda üyemizin faydalanabilmesini sağlamak amacıyla, il bazındaki firma başına azami kullanım tutarı 1 milyon TL veya 1,5 milyon TL olarak belirlenmiştir.

3-İl genelinde tüm oda ve borsaların ortak talebi halinde, firma başına azami kullanım tutarı 2,5 milyon TL’ye çıkarılabilecektir. Ancak bu durumda, il genelinde kredi kullanabilecek firma sayısı sınırlı kalacaktır. Daha çok üyeye mi ulaşalım, yoksa sınırlı sayıda üyeye daha fazla kullandırım mı yapalım kararı sizlerin takdirindedir. Kullanım tutarı konusunda il genelinde bir değişiklik talebiniz olursa il geneli müşterek kararınızın odaborsa@tobb.org.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.

4-Şu ana kadar hiçbir bankada limit tükenmemiştir. Banka genel müdürlükleri, yine Merkez Bankası’nın talebiyle, şube limitlerini kademeli olarak açmaktadır. Başvurular Bankaların entegrasyonuna göre 8-9 Temmuz tarihlerinde başlamıştır ve tüm limit bitene kadar devam edecektir. Başvuruların kapandığına ilişkin bilgi kesinlikle doğru değildir.

5-Mevcut limitlerin tamamen kullanıma açılması ve projemize ek limit tahsis edilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Merkez Bankası nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir.

6-Oda ve borsalar olarak bu projedeki temel görevimiz, üyelerimize kefil olmak ve bankalarla pazarlık ederek onlar adına uygun faiz oranlarıyla krediye erişim sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Bu görevimizi de bihakkın yaptığımızı değerlendiriyoruz. Kredi tahsis süreçlerinde yaşanan gecikme ve teknik aksaklıklar Birliğimizden veya oda/borsa camiasından kaynaklanmamaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

Non-Food Asia Expo 2025 Fuarı, Almatı, Kazakistan Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Almatı Başkonsolosluğumuzun yazısına atfen, Astana Büyükelçiliğimizi muhatap, bir

örneği ekte sunulan mektupta, “Mayer Expo Asia” şirketi tarafından “Non-Food (Gıda Dışı) Asia Expo 2025

Fuarı”nın Almatı Atakent Fuar Merkezi’nde 26-28 Kasım 2025 tarihlerinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Yazıda devamla, söz konusu etkinliğin gıda dışı tüketim malları pazarını içerdiği, fuarın Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı, Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası “Atameken” ve diğer sanayi dernekleri ile birliklerin desteğiyle düzenleneceği, fuarda evsel ürünler, parfümeri ve kozmetik ürünler ile evsel ve profesyonel kimyasallar, ambalaj, hammaddeler ve bileşenlerin ön planda yer alacağı, Orta Asya’daki büyük perakende zincirleriyle B2B görüşmelerinin yapılacağı belirtilmektedir. Bu çerçevede ülkemizin üretim potansiyelinin belirgin bir şekilde temsil edilmesi ve ihracat fırsatlarının genişletilmesi amacıyla, “Made in Türkiye” markası altında ülkemizden ilgili kurum ve firmalarımızın fuara katılmasının beklendiği ifade edilmektedir.

Almatı Başkonsolosluğumuzun konuya ilişkin yazısında, Kazakistan toplumunun Türkiye’ye dönük artmakta olan ilgisi çerçevesinde, Almatı’da düzenlenecek Non-Food Asia Expo 2025 Fuarı’nda hem resmi kurumlar hem de özel şirketler düzeyinde varlık gösterilmesinin ülkemiz ihracat potansiyeline katkı sağlayacağının değerlendirildiği ve söz konusu alanlarda faaliyet gösteren kurum ve firmalarımızdan katılım sağlanmasının bilgi paylaşımı, irtibat ağı kurma ve pazar incelemesi bakımından yararlı olacağının düşünüldüğü kaydedilmektedir.

Fuar ile ilgili detaylı bilgilere https://non-food.asia/en/ web adresinden ulaşılması mümkündür.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Türk-Gürcü Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türk-Gürcü Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı’nın 30-31 Temmuz 2025 tarihlerinde Tiflis’te gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtilerek, Birliğimiz görev ve yetki alanına giren konular ile ilgili güncel bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir. Bu itibarla, konunun ilgili üyelerinize duyurularak, bahse konu toplantının hazırlıklarında kullanılmak üzere, Gürcistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ticari faaliyetlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerinizin 16 Temmuz 2025 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Birliğimize (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) iletilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarız.

İhracat Akademisi Hk.

Bilindiği üzere, ihracatçıların bilgi birikimlerine katkı sağlanması ve güncel bilgilerle donatılmaları amacıyla T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından çevrim içi ve yüz yüze eğitim programları düzenlenmektedir.

Bu kapsamda, başta ihracat mevzuatı ve ihracatçılara yönelik destek mekanizmaları gibi konularda halihazırda düzenlenen eğitimlere akademik bir boyut kazandırarak daha kurumsal bir yapı içerisinde gerçekleştirilmesi amacıyla 2024 yılı Ağustos ayında, Ticaret Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasında imzalanan iş birliği protokolü ile İhracat Akademisi kurulmuştur. İhracat Akademisi çatısı altında bugüne kadar Ankara ve Marmara Üniversiteleri ile gerçekleştirilen programlarda ihracatçılara; Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan destekler, dahilde işleme rejimi, uluslararası ticaret mevzuatı, gümrük ve lojistik işlemleri, yurt dışı pazar araştırması yöntemleri, pazarlama ve satış gibi konuları ihtiva eden kapsamlı bir müfredat çerçevesinde sekiz hafta süresince eğitim verilerek, anılan üniversitelerde eğitim programları başarı ile tamamlanmış ve Akademi 2025 yılı Mayıs ayında ilk mezunlarını vermiştir. Diğer taraftan, eğitim faaliyetlerinin tabana yayılmasını teminen pilot iller olan Ankara ve İstanbul’dan sonra ihracatımızda önem arz eden sanayi şehirlerine de İhracat Akademisinin taşınması amacıyla çalışmalara devam edilmektedir.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı ve Kocaeli Üniversitesi arasında 14 Temmuz 2025 tarihinde saat 14.30’da Kocaeli Üniversitesi Şeref Salonunda Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Özgür Volkan AĞAR himayelerinde bir törenle, İhracat Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali KILIÇKAYA ile Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Nuh Zafer CANTÜRK tarafından İhracat Akademisi iş birliği protokolü imzalanacaktır.

Söz konusu törene katılımlarınızı bekler, saygılar sunarız.

LCV için; Edanur ERTÜRK /erturk.e@ticaret.gov.tr

Avrupa Yeşil Mutabakatı ne durumda?

Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ile ilgili gelişmeler hakkında, Kocaeli Sanayi Odası ve  İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu açıklamalarda bulundu. Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Avrupa Yeşil Mutabakatının önemli yasal temelleri 2020-24 döneminde atıldı. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerjilere geçiş, yeşil taksonomi, vergilendirme, tarım, ulaştırma, biyoçeşitlilik gibi alanlarda mevzuat gözden geçirildi ve yenilendi. Türkiye gibi AB adayı olan bir ülke için de bu süreç çok önemliydi. Türkiye Yeşil Mutabakata uyum için 2053 karbon nötr hedefi, Yeşil Mutabakat Eylem Planı gibi kritik adımlar attı. Son olarak da İklim Kanunu kabul edildi. Bu Türkiye’nin iklim politikası için bir çerçeve oluşturuyor. Süreç içinde geliştirilebilir. Sera gazı azaltım hedefleri güçlendirilebilir. Kömürden çıkış için daha iddialı adımlar atılabilir. Peki bu süreçte AB neler yaptı diye sorduğumuzda karşımıza karmaşık bir tablo çıkıyor. İzlenimlerimi birkaç noktada özetleyeyim:

AYM HEDEFLERİ YOLUNDA GİDİYOR

Birincisi Avrupa Yeşil Mutabakatının bir süreç olduğunu hatırlamakta fayda var. 2030, 2040 ve 2050 hedefleri ile Avrupa’yı ilk iklim nötr kıta yapmayı hedefliyor. Bu hedef hala geçerli. Son olarak Avrupa Komisyonu 2040 hedeflerini de açıkladı. 1990’daki orana göre sera gazı salımlarını % 90 azaltma hedefi ortaya koyuldu. 2030 hedefi ise % 55 azaltım idi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan verilere göre AB bu hedefe ulaşmaya çok yaklaştı.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE TEŞVİKLERDE ARTIŞ VAR

Avrupa Yeşil Mutabakatının önemli bir boyutunu fosil yakıtlardan çıkış ve yenilenebilir enerjiye geçiş hedefi oluşturuyor. Burada hala fosil enerji kullanımı yoğun olsa da önemli bir artış var. 2005’te AB ortalaması % 10,2’larda iken 2023’te % 24,5’a yükseldi. 2030 hedefi ise toplam enerji tüketiminin % 42,5’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması. Toplam elektrik üretimine baktığımızda ise daha olumlu bir tablo karşımızda yer alıyor. Toplam elektrik gücünün % 45,3’ü yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Yenilenebilirde AB içinde lider ülkelere baktığımızda İsveç, Finlandiya, Danimarka, Letonya, Estonya ve Avusturya geliyor. AB Uygun Fiyatlı Enerji Eylem Planı ile bir yandan enerjide fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak isterken öbür yandan AB sanayinin rekabetçiliğini korumak için enerji verimliliği ve uygun fiyatla enerjiye erişimi artırmak istiyor.

SKDM’DE GEÇİŞ DÖNEMİ BİTMEK ÜZERE

Türkiye’nin AB’ye ihracatı açısından önem taşıyan Sınırda Karbon Düzenlemesine (SKDM) baktığımızda ise, artık geçiş döneminin sona ermekte olduğunu ve 1 Ocak 2026 itibarıyla mali boyutuyla da uygulamaya geçeceğini görüyoruz. AB dışından, SKDM kapsamındaki ürünleri (çimento, demir ve çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen) ithal edenler yetkili makamlara kaydolacak ve SKDM sertifikası alacaklar. Bu sertifikaların fiyatı AB Emisyon Ticaret Sistemindeki tahsisatların haftalık ortalama fiyatı üzerinden hesaplanacak. İthalatçılar her sene ithal ettikleri ürünlere içkin emisyonu deklare edecekler ve buna mukabil olan SKDM sertifikasını yetkili makamlara teslim edecekler. Bu şekilde karbon fiyatlandırması yapılmış olacak. Düşük karbonla üretim yapan kazanacak. Türkiye de İklim Kanunu ile kendi ETS’sini oluşturuyor. Sürecin bu aşamadan itibaren çok hızlanması gerekiyor. Eğer SKDM kapsamına giren ürünler için Türkiye’de karbon bedeli ödendiği kanıtlanabilirse o zaman bu oran SKDM bedelinden düşülebilecek.

50 TONUN ALTINDAKİ İTHALAT SKDM KAPSAMI DIŞINDA BIRAKILIYOR

18 Haziranda 50 tonun altındaki ürünlerin AB’ye ithalatının SKDM kapsamı dışında bırakılması hususunda anlaşma sağlandı. Buna göre yılda 50 tonun altında ithalat yapanlar SKDM’den muaf tutulacak. Bu şekilde özellikle KOBİ’ler için idari yük azaltılmış olacak. Yine de SKDM ürünlerine içkin emisyonların % 99 oranında SKDM kapsamına alınabileceği görülüyor. Bunun yanında SKDM sürecindeki bürokratik yüklerin azaltılması için de sadeleşmeye gidiliyor.

SKDM ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEKRAR BİR REVİZYONDAN GEÇECEK

 SKDM’nin yeniden gözden geçirilmesi kapsamında, kamuya açık bir danışma süreci başlatıldı. Bu süreç sonunda SKDM’nin diğer bazı ürünleri de kapsamına alacak şekilde genişletilmesi, SKDM ürünleri kullanan sektörlerde aşağı akış yönünde yeni ek ürünlerin dahil edilmesi, SKDM yükümlülüğünden kaçınmayı önlemek için ek önlemler alınması gibi konularda düzenleme yapılacak. Danışma sürecine SKDM sektörlerindeki şirket ve dernekler, STK’lar, akademik kuruluşlar, kamu otoriteleri ve sendikalar katılabilir. Süreç 26 Ağustosa kadar devam edecek.

TEMİZ SANAYİ MUTABAKATI İLE TEMİZ TEKNOLOJİ SEKTÖRLERİ ÖNE ÇIKIYOR

AB’nin Temiz Sanayi Mutabakatı karbonsuzlaşmaya hizmet ederken, bir yandan da rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Temiz Ticaret ve Yatırım Ortaklıkları ile AB küresel ağlar oluşturmayı hedefliyor ki burada Türkiye’nin de yer alması için ısrarcı olmalıyız. Endüstriyel karbonsuzlaştırma hızlandırma yasası, kamu ve özel alımlarda sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve “Avrupa’da üretilmiş” kriterlerini getirerek AB yapımı temiz ürünlere olan talebi artıracak.  AB’nin kamu alımları yasal çerçevesi de 2026 yılında yenilenecek. Temiz Sanayi Mutabakatı ile AB yapımı temiz üretimi desteklemek için 100 milyar avronun üzerinde kaynak seferber edilecek.

DÖNGÜSELLİK İÇİN ATIKLARIN GİRDİ OLARAK KULLANIMI VE KRİTİK HAMMADDELERİN GERİ KAZANIMI GELİŞTİRİLİYOR

 AB bir döngüsel ekonomi yasası hazırlığı içinde ki bu yasanın 2026’da sunulması bekleniyor. Döngüsel ekonomiyi güçlendirecek olan bu yasaya hazırlık olarak atık sevkiyatlarının dijitalleştirilmesi ve kategorizasyonu çerçevesinde dijital atık sevkiyat sisteminin uygulamaya koyulması ve elektrik ve elektronik atıkların geri kazanımının iyileştirilmesi için de bir danışma süreci başlatıldı. Bu kapsamda döngüselliğin güçlendirilmesi, idari yükü azaltılması ve izlenebilirliğin geliştirilmesi amaçlanıyor. Dijital atık sevkiyat sistemi 21 Mayıs 2026’da yürürlüğe girecek ve en az bir AB üyesi devleti içeren sevkiyatlar için AB dışından ülkelere de açık olacak. Türkiye’nin AB’den plastik atık ithalatında önde gelen ülkelerden olduğu dikkate alındığında, özelikle yeşil atıkların sevkiyatı ve ekonomiye girdi olarak kazandırılması için atık sevkiyatının izlenmesi ve kontrol altına alınması büyük önem taşıyor.”

TOBB Nefes Kredisi Uygulaması Hk.

Sayın Üyemiz,

KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla TOBB, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankaların güç birliği ile yeni bir “TOBB Nefes Kredisi” hayata geçirildi.

Kredi Garanti Fonu (KGF) kendi öz kaynak desteğiyle, bu kredilere yüzde 80 kefalet sağlayacaktır.

TOBB Nefes Kredisi;

Tahsis edilmiş limitler dahilinde, risk durumuna göre azami 1 Milyon TL ile 2,5 Milyon TL aralığında,

*6 ay ana para ve faiz ödemesiz, azami 36 ay vadeli,

*24 aya kadar vadeli kredilerde %38 faiz oranıyla, 24 aydan uzun vadeli kredilerde %37 faiz oranıyla,

*5.000 TL başvuru ücretiyle, %0,5 (binde beş) banka komisyonuyla, %1 (yüzde bir) kefalet
komisyonuyla,

*Herhangi bir teminat talep edilmeden,  ilgili bankalar aracılığıyla kullandırılacaktır.

Odamız üyesi şirketler, Nefes Kredisi işlemlerinde kullanılmak üzere tarafımızca verilecek ücretsiz faaliyet belgesi ile birlikte başvurularını Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım şubelerinden yapabilecek olup, başvurular 8-9 Temmuz itibarıyla gerçekleştirilecektir.

Saygılarımızla,

Section 232 Türev Ürünleri Listesine Yapılan Eklemeler/ABD Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından 16 Haziran 2025 tarihinde ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan duyuruyla, ekte bir örneği sunulan ABD’nin Ticareti Genişletme Yasası’nın 232. Bölümü (Section 232) çerçevesinde uygulanan ilave gümrük vergilerine tabi tutulacak yeni çelik türev ürünlerine dair bilgi verilmektedir.

Yazıda devamla; Bilindiği üzere, ABD Başkanı Donald J. Trump, 10 Şubat 2025 tarihinde imzalanan iki Başkanlık Kararı ile ABD’nin Ticareti Genişletme Yasası’nın 232. Bölümü (Section 232) çerçevesinde 2018 yılında devreye alınan çelik ve alüminyum ürünleri ithalatına yönelik önlemleri revize etmişti. Bu kapsamda, 12 Mart 2025 tarihi itibarıyla ahiren muhtelif ülkelere sağlanan muafiyetler kaldırılmış ve tüm ülkelerden yapılan çelik, alüminyum ve türev ürün ithalatı %25 ek gümrük vergisine tabi tutulmuştu. Ayrıca, ABD’nin yerli çelik ve alüminyum sektörünü daha güçlü destekleme hedefi gerekçesiyle, ABD Başkanı Trump tarafından 3 Haziran 2025 tarihinde imzalanan bir Kararname ile 12 Mart’tan bu yana uygulanan çelik ve alüminyum ürünleri ile bunların türev ürünlerinin ithalatındaki %25 oranındaki ilave gümrük vergileri %50’ye yükseltilmiştir. Söz konusu önlem 4 Haziran 2025 itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Bu defa, Washington Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda, ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından 16 Haziran 2025 tarihinde ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan duyuruyla (EK-1), Section 232 kapsamında uygulanan ilave gümrük vergilerine tabi tutulacak yeni çelik türev ürünlerinin belirlendiği bildirilmektedir. Bu çerçevede, buzdolabı-dondurucu (kombine tip) ürünleri (8418.10.00), sandık tipi ve dikey derin dondurucular (8418.30.00 ve 8418.40.00), ev tipi bulaşık makineleri (8422.11.00), otomatik ve diğer çamaşır makineleri (8450.11.00 ve 8450.20.00), küçük ve büyük çamaşır kurutucuları (8451.21.00 ve 8451.29.00), gıda atık öğütücüleri (8509.80.20), fırın, ocak ve diğer pişirme cihazları (8516.60.40) ile kaynaklı çelik raf sistemleri (9403.99.9020), 23 Haziran 2025 tarihi itibarıyla ABD’ye ithal edilmeleri halinde ürünlerin çelik içeriğine göre %50 oranında ilave gümrük vergisine tabi olacaktır.

Buna ilaveten, 9403.99.9020 GTİP kodu altında yer alan ürünlerin daha önce alüminyum içeriğine göre uygulanan Section 232 önlemlerine ilave olarak, çelik içeriği üzerinden de Section 232 kapsamında değerlendirileceği belirtilmektedir. ABD verilerine göre bahse konu ürünlerde 2024 yılı ihracatımız 273 milyon ABD Doları olup, ülkemiz yaklaşık %2’lik payla, Meksika (%41), G. Kore (%20), Çin (%18), Tayland (%10) ve Vietnam’ın (%3) ardından ABD’nin ithalatında en büyük altıncı tedarikçi konumundadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Liman Kapı Otomasyon Sistemi Hakkında Bilgilendirme Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; KLTS – İç Gümrük-Liman Giriş Çıkış Programında giriş kayıt işlemlerinin otomatik olarak yapılabilmesi amacıyla başlatılan “Liman Kapı Otomasyon Sistemi” projesinin, pilot bölge olarak belirlenen Mersin Uluslararası Limanı’nda 24.02.2025 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandığı bildirilmiştir.

Yazıda devamla, projenin işleyişine ilişkin bilgi verilmiş olup, gerekli teknolojik ve altyapı hazırlıklarının tamamlanması halinde uygulamanın diğer limanlarda da yaygınlaştırılmasının planlandığı belirtilmiştir.

Yazıda devamla; Gümrük süreçleri ile liman işlemlerinin entegrasyonunu sağlayan gümrük sistemlerimizde, entegrasyon düzeyinin daha da ileriye taşınması hedefi doğrultusunda, liman sahasına giriş yapan kara taşıtlarının bilgilerinin ve görüntülerinin taşıtın sahaya girmesinden önce liman işletmesi tarafından gümrük sistemlerine iletilmesinin yanısıra, söz konusu taşıtların liman işletmesi tarafından liman girişinin yapılması ile eş anlı olarak KLTS – İç Gümrük-Liman Giriş Çıkış Programında giriş kayıt işleminin otomatik olarak gerçekleştirilmesi amacıyla “Liman Kapı Otomasyon Sistemi” projesi başlatılmış olup yürütülen çalışmalar neticesinde söz konusu sistem, pilot bölge olarak 24.02.2025 tarihinde Mersin Gümrük Müdürlüğü denetiminde faaliyet gösteren Mersin Uluslararası Limanında uygulamaya alınmıştır. Uygulama kapsamında liman sahasına girişte 3 adet kontrol noktası bulunmaktadır. 1. kontrol noktasında, Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi ile araçlara ait plaka, konteyner numarası, konteyner ebadı (20’lik, 40’lık), tehlikeli yük etiketinin ve mührün olup olmadığına ilişkin kameralar vasıtasıyla alınan görüntüler veriye dönüştürülmektedir. 2. kontrol noktasında, Plaka Tanıma Sistemi (LPR) ile araç plakası okunmakta, verilerin liman işletmesine önceden gönderilen verilerle uyumlu olması durumunda bariyer açılarak aracın liman sahası girişinde yer alan 3. kontrol noktasına geçişine izin verilmekte, verilerin uyuşmaması durumunda ise araç 3. kontrol noktasına gelmeden farklı bir yola yönlendirilmektedir. 3. kontrol noktası gümrük kontrollerinin yapıldığı son kontrol noktası olup liman sahası girişine kurulmuş olan “Gümrük Muhafaza Giriş Kapısı Komuta Kontrol Ofisi”nden Kapalı Devre Televizyon (CCTV) vasıtasıyla taşıtın liman sahasına girişine ilişkin tüm süreç takip edilebilmektedir. Ayrıca bu noktada, “KLTS – İç Gümrük-Liman Giriş Çıkış Programı”na gelen pre-gate verileri manuel işleme gerek olmaksızın sistem tarafından otomatik onaylanmaktadır. Buna ilaveten, Komuta Kontrol Ofisindeki personel ile koordineli bir şekilde gerektiğinde sahada görevli personellerce aracın fiziki kontrolleri de gerçekleştirilmektedir. Böylelikle, liman sahasına gelen araçlara ilişkin görüntülerin memurlar tarafından anlık olarak takip edilmesi ve taşıtın liman giriş noktasına gelişine kadar yapılacak analizlerde riskli olabilecek taşıtların da daha erken safhada tespit edilebilmesi sağlanarak liman sahasına girişlerdeki araç geçiş sürelerinin hızlandırılması ve sıkışıklığın önlenmesi sağlanabilecektir. Ayrıca, sistem ile birlikte limana giriş yapan tüm araçların farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarının arşivlenmesi sayesinde liman giriş işlemlerinde takip edilebilirliğin artması ve geriye dönük denetimlerin daha etkin yapılabilmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda, Mersin Uluslararası Limanında sistemin işleyişi takip edilmekte olup liman işletmelerinin gerekli teknolojik ve altyapı hazırlıklarını tamamlamaları halinde bir takvim dahilinde uygulamanın diğer limanlarda da yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

İhracat Beyannamelerinin Kapatılması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 30 Haziran 2025 tarihi sonuna kadar ihracat taleplerinin karşılanması için, fazla mesai uygulamasına ilişkin gümrük idarelerinin açık bulundurulmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, tescil edilmiş ihracat beyannamelerinin tüm işlemlerinin süratle tamamlanmasını teminen, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine muhatap ilgi yazının bir örneği ekte sunulmuştur.

Yazıda devamla; Ülkemiz ihracat hedeflerine ulaşılması açısından ihracat beyannamelerinin kapatma işlemlerinin geciktirilmeksizin yerine getirilmesi önem arz etmektedir.

Bu itibarla, 30 Haziran 2025 tarihi sonuna kadar ihracat taleplerinin karşılanması için fazla mesai uygulamasına ilişkin mer’i mevzuat hükümleri de dikkate alınarak gümrük idarelerinin açık bulundurulmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, ihracat işlemlerinin aksamamasını teminen bağlantı Gümrük Müdürlüklerinizde tescil edilmiş ihracat beyannamelerinin muayene dahil tüm işlemlerinin süratle tamamlanması ve işlemlerin hızlandırılması için azami özenin gösterilmesi yönünde beyanname sürecindeki tüm paydaşların bilgilendirilmesi hususlarında gereğini  bilgilerinize sunarız.

Sektörel Pazar Araştırması Raporları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Müşavirleri ve Ataşelerin görev yaptıkları ülkelerde ihracatımız açısından hedef olarak değerlendirilen sektörlere yönelik Pazara Araştırması Raporları hazırladıkları belirtilmiştir.

Yazıda devamla, 2025 yılının ilk yarısında hazırlanan söz konusu raporlara, https://ticaret.gov.tr/ticaret-musavirlikleri-ve-pazar-bilgileri/musavirlerimizden-sektorel-pazar-arastirmasi-raporlari web adresinden erişim sağlanabileceği açıklanmıştır.

Bilgilerinize sunarız.

Ürün Güvenliği Ödülleri Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı’ndan Birliğimize iletilen ekli yazıda; Avrupa Komisyonu tarafından 2025 yılı Ürün Güvenliği Ödülleri’nin başvuru sürecinin başlatıldığı bilgisi verilerek, başvuruların 31 Ağustos 2025 tarihine kadar devam edeceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla; Avrupa Komisyonu tarafından, 2025 yılı Ürün Güvenliği Ödülleri’nin başvuru sürecinin başladığı duyurulmuştur. Ürün güvenliği konusunda AB düzenlemelerinden daha ileri seviyede uygulama geliştiren ve tüketici güvenliğini artırmayı hedefleyen girişimleri ile firmalar ve araştırmacıların katılabildiği ödül için başvurular, 31 Ağustos 2025 tarihine kadar açık olacaktır.

Bu kapsamda, KOBİ’ler ve büyük firmalar ayrı olarak değerlendirilecek, iki kategori için de bronz, gümüş ve altın olmak üzere toplamda altı ödül takdim edilecek ve ödül kazanan firmalar, ödül logosunu ürünlerinde kullanabilecektir. Kazanan araştırmacılar ise 2025 yılı Uluslararası Ürün Güvenliği Haftası’nda projesini sunma şansı elde edecektir. Ödüle başvuracak firmaların Avrupa Ekonomik Alanı’nda yer alan ülkelerde yer almaları gerekmekte ve yarışma başvuruları başlamadan en az 3 ay önce gerçekleşmiş bir girişim ile başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu çerçevede, ödül, aşağıdaki alanlara odaklanan iş girişimlerini desteklemektedir:

 Gıda, ilaç ve tıbbi cihazlar dışında kalan ve belirli riskleri, sınırlamaları ve/veya öngörülebilir doğru ya da yanlış kullanımları ele alarak kullanıcılarına olağanüstü güvenlik sağlayan ürünlerin güvenliğinin artırılması.

  • Alışveriş kanallarının güvenliğinin artırılması.
  • Farkındalık artırma girişimleri ile ürün güvenliği risklerinin vurgulanması ve önlenmesi.
  • Piyasa gözetimi faaliyetlerinin ve ürün testlerinin kolaylaştırılması.
  • Tüketicileri tehlikeli ürünlerden koruma hedefine katkı sağlayan diğer girişim türleri.
  • Söz konusu ödül için, AB’nin ürün güvenliği mevzuatına uyum sağlayan ülkemizden başvurulara imkan tanınmadığı görülmekte olup, https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/safetyAward bağlantısından başvuru sürecine ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşılması mümkündür.

Bilgilerinize sunarız.

Döngüsel Araç Tasarımı Kuralları ve Ömrünü Tamamlamış Araçların (ÖTA) Yönetimine İlişkin Tüzük Taslağı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda; Avrupa Komisyonu tarafından 13 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan ve otomotiv sektöründe döngüselliğin artırılmasına yönelik araç tasarımı, üretimi ile ömrünü tamamlamış araçların (ÖTA) yönetimini kapsayan Tüzük Taslağına ilişkin Avrupa Birliği Konseyi müzakere pozisyonunun 17 Haziran 2025 tarihi itibarıyla kabul edildiği bildirilmiştir.

AB Konseyi tarafından kabul edilen tutumda;

  • Hafif taşıtların yanı sıra ağır hizmet araçları ve özel amaçlı araçların da kapsama alınması,
  • Üreticilere, araçların sökülebilirliğini ve geri dönüştürülebilirliğini göz önünde bulunduran döngüsellik stratejisi hazırlama yükümlülüğü getirilmesi,
  • Araç parçalarının malzeme türlerine göre etiketlenmesi,
  • Geri dönüştürülmüş plastik kullanım oranlarının artırılması,
  • Üretici sorumluluklarının genişletilerek ÖTA işleme sürecinin daha sıkı kurallara bağlanması,
  • Dijital döngüsellik pasaportu uygulamasının devreye alınması,
  • İthalat/ihracat işlemlerinde denetimlerin güçlendirilmesi gibi hükümler yer almaktadır.
  • Bundan sonraki aşamada; Avrupa Parlamentosu’nun tutumunu benimsemesinin ardından, Konsey ile Parlamento arasında müzakerelerin başlaması beklenmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

TOBB Nefes Kredisi Hk.

Sayın Üyemiz,

 KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla TOBB, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankaların güç birliği ile yeni bir “TOBB Nefes Kredisi” hayata geçirildi.

Kredi Garanti Fonu (KGF) kendi öz kaynak desteğiyle, bu kredilere yüzde 80 kefalet sağlayacaktır.

Üyelerimiz; TOBB Nefes Kredisi’nden azami 2,5 milyon lira kredi kullanabilecektir. Krediler 6 ay ödemesiz şekilde azami 36 ay vadeli olacaktır.

Odamız üyesi şirketler, TOBB Nefes Kredisi başvurularını Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım şubelerinden yapabilecek olup, başvurular 8-9 Temmuz itibarıyla gerçekleştirilecektir. Ayrıntılar netleştikçe tarafınız ile paylaşılacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

DiMAP Projesi Yönetsel Yetkinlik Geliştirme Eğitimleri Hakkında

Sayın üyemiz,

Partnerliğini yürüttüğümüz DiMAP Projesi kapsamında işletmelerin uzun vadeli başarısı için kritik olan stratejik ve yönetsel yetkinlikleri destekleyen iki yeni eğitim düzenlenecektir. Eğitimlerin bilgisi aşağıda sunulmuştur.

📌 Her iki eğitim de ücretsizdir. Eğitimlere İstanbul dışından katılım sağlayacaklar için ulaşım ve konaklama desteği sunulabilmektedir. Bunun için DiMAP proje ekibi ile görüşülmesi gerekmektedir.
📌 Kontenjanlar sınırlı olup, otomotiv, sivil havacılık ve kompozit sektörlerindeki KOBİ firmalara öncelik tanınacaktır.

🧠 1. Eğitim: Patent Bilgisinin Stratejik Kullanımı ve Uygulamalı Patent Araştırması
Eğitim sonunda katılımcılar, patent ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin temel bilgi ve ileri düzey uygulamalara hâkim olacak; Ar-Ge ve projelerinde patent verilerinden nasıl yararlanabileceklerini öğrenecek; fikri haklardan stratejik ve ticari değer yaratma becerileri kazanacaktır.
📅 Tarih: 8 Temmuz 2025
📍 Yer: SU-IMC (Kordsa Binası), Teknopark İstanbul

👥 Eğitmen: Mustafa Çakır, RTTP, QPIP
(LES Turkey YK Üyesi, Patent Effect Kurucu Ortağı)

🤝 2. Eğitim: Kümeler, İş Birliği ve Ağ Oluşturma (Networking)
Firmaların işbirliği ve güven ortamı içinde rekabet güçlerini artırmalarına odaklanan bu eğitimde; kümelenme modelleri, ağ yapıları ve değer yaratma stratejileri vaka örnekleriyle ele alınacaktır.

📅 Tarih: 11 Temmuz 2025
📍 Yer: SU-IMC (Kordsa Binası), Teknopark İstanbul

👥 Eğitmen: Vedat Kunt
(UNIDO Danışmanı, VEGO Danışmanlık Kurucu Ortağı)

🔗 Eğitim içerikleri ve kayıt sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
👉 https://dimap.sabanciuniv.edu/tr-TR/Events

Sorularınız için dimap@sabanciuniv.edu adresini kullanabilirsiniz.

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Haziran ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1,37 artarken, yıllık enflasyon yüzde 35,05 olarak gerçekleşti. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise aylık bazda yüzde 2,46, yıllık bazda ise yüzde 24,45 oranında arttı. Beklentilerimizin altında açıklanan bu enflasyon verisini, fiyat istikrarı açısından olumlu buluyoruz. Ancak, üretici fiyatlarında son iki aydır görülen yıllık artışların; maliyet kaynaklı enflasyonun yükseldiğine işaret ettiğini görüyoruz. Bu eğilim, önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyebilir” dedi.

Zeytinoğlu, “TÜFE’de en yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,27 azalış, ulaştırmada yüzde 2,38 artış ve konutta yüzde 2,62 artış olarak gerçekleşti. Ulaştırma grubundaki fiyat artışlarında, İsrail ile İran arasında yaşanan çatışma süreci nedeniyle, son dönemde yaşanan küresel petrol fiyatlarında görülen yükselişlerin de etkisi oldu. Jeopolitik gerilimin azalması durumunda, petrol fiyatlarında yaşanabilecek düşüşler enflasyona olumlu yansıyacaktır. Ana sanayi gruplarında ise aylık değişim; ara mallarında yüzde 1,77 artış ve sermaye mallarında yüzde 2,26 artış olarak gerçekleşti. Yıllık değişimlere baktığımızda ise ara mallarında yüzde 21,77 artış ve sermaye mallarında yüzde 27,40 düzeyinde artışlar gerçekleştiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 10026) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Oda/Borsalarımız ve Sektör Meclisi üyelerimiz tarafından Birliğimize, konaklama tesislerinin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında alması gereken tedbirlere ilişkin olarak mevcut binaların malzeme temininde yaşadıkları sorunlar ve süreç gerektiren eksikliklerin tamamlanmasına yönelik öneriler iletilmiştir.

Söz konusu yönetmeliğe uyum kapsamında yaşanan sorunlar Birliğimizce detaylıca ele alınmış olup, ısıya dayanıklı kapıların imalatı ve tedariki başta olmak üzere, 2007 yılı öncesinde inşası yapılmış olan tesisler, tarihi yapılar, bitişik nizam ve yatay mimariyle inşa edilmiş tesislerin uyum sorunları rapor halinde ilgili Makamlara sunulmuştur.

Birliğimiz nezdinde yapılan girişimler sonucunda, mevcut binaların malzeme temini için süreç gerektiren eksikliklerin tamamlanması için 31/12/2025 tarihine kadar süre tanınmıştır. Bununla birlikte, diğer hususlar Birliğimizce titizlikle takip edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri vermek isteyen işveren veya işveren vekillerinin almak zorunda oldukları 16 saatlik online eğitim, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılan protokole istinaden, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TOBB ETÜ-SEM) tarafından 30 Nisan 2025 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 8 Temmuz 2025 tarihinde başlayacak olan eğitimle kayıtlar devam etmektedir. Talep yoğunluğu nedeniyle her 15 günde bir yeni eğitim ilan edilecektir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Hayvancılık İşletmelerinde İstihdam Edilecek Yabancı Çoban/Sürü Yöneticileri İçin Çalışma İzni Başvurularının Alınması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda, hayvancılık işletmelerinde istihdam edilecek yabancı çoban/sürü yöneticileri için çalışma izni başvurularının alınması hususunda teknik ve idari süreçler, önemli tarihler, başvuru sistemi ve süreci hakkında bilgilendirmeler ve gereklilikler ifade edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Açık Artırma Duyurusu – Kırgızistan Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun, gelişmekte olan ‘Ala-Too Resort’ kayak kümesi bünyesindeki arsa parsellerinin edinilmesine yönelik olarak, yabancı yatırımcıları açık artırmalara katılmaya davet ettiği bildirilmektedir.

15-18 Temmuz 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan söz konusu açık artırmalara ilişkin ayrıntılı bilgilere ve katılım koşullarına aşağıda belirtilen internet siteleri aracılığıyla ulaşılması mümkündür.

  1. https://alatooresort.kg/newsPage/02.2025/18.06.2025.html
  2. https://auctionetp.gov.kg/fugi/news_info.xhtml?news=256

İlave olarak, söz konusu açık artırmalara katılım sağlayacak kişilerin kayıt işlemlerini tamamlamalarının ardından Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’ne (kgembassy.tr@mfa.gov.kg, +90 538 064 5994) bilgi vermeleri gerektiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Değişiklik_Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 11 Temmuz 2025 tarihinde Lefkoşa’da düzenlenecek “Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”nın saati 14:00 olarak güncellenmiştir. Konferansın güncel programı ekte yer almaktadır.

Konferansa katılım için https://anket.tobb.org.tr/#/anket/turkiye-kktc-ekonomi-konferansi linkinde yer alan başvuru formunun en geç 4 Temmuz 2025 Cuma gününe kadar doldurulması (kayıt yaptıranların tekrar kayıt yapmasına gerek yoktur) gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

TULİP ÇEVRE ÖDÜLLERİ 2025 Hk.

Sayın Üyemiz,

TULİP ÇEVRE ÖDÜLLERİ 2025 başvuruları başladı. 20 Ağustos tarihine kadar başvurular alınmaya devam edecek ve 3 Ekim 2025’te gerçekleşecek tören ile 2025 TULIP ÇEVRE ÖDÜLLERİ sahipleri ile buluşacak. Detaylar aşağıdaki yazıda sunulmuştur.

TULİP ÇEVRE ÖDÜLLERİ 2025

TULİP Sürdürülebilirlik Merkezi, 23. yılında örnek kurumlara Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) içinde;

  • Amaç 1 Yoksulluğa son
  • Amaç 2 Açlığa son
  • Amaç 5 Toplumsal cinsiyet eşitliği
  • Amaç 8 İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme esas alarak Çevre Ödülü vermeye devam ediyor.

2021 yılında başlayan program da konu BM SKA 14 “sudaki yaşam”, 2022 yılında SKA13 ile “karar alıcıların, etkili iklim eylemi ve politika oluşturmaları için mevcut en iyi aracın bilim olması”” olarak ödül konularını belirlemiştir.

2023 yılı ödüllerinin ana başlığı ise “sorumlu üretim, tüketim alışkanlıkları ve optimum verimlilik kararlarının alınmasının önemi” doğrultusunda “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Kalkınma Amacı 12 – Sorumlu Üretim ve Tüketim Kalıplarını Sağlamak” olmuştur.

2024’de ki konumuz SKA 7 Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak olarak belirlenmiştir.

2025 TULİP Çevre Ödüllerin verildiği kategoriler;

  • Farkındalık yaratan kurum ödülü
  • Sosyal değişim ödülü
  • Yaşam boyu bilimsellik ödülü
  • İlham veren genç mühendis ödülü

5 Haziran- 20 Ağustos 2025 arasında başvuruların alındığı ve 3 Ekim 2024’te gerçekleşecek tören ile 2025 TULIP ÇEVRE ÖDÜLLERİ sahipleri ile buluşacaktır.

Ödüller “BM Amaç 1 Yoksulluğa son, Amaç 2 Açlığa son, Amaç 5 Toplumsal cinsiyet eşitliği ve Amaç 8 İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme” başlıklarında faaliyetlerin ve süreçlerin görünürlüğü ile etkisini artırmak, doğru yolda olduğunu kanıtlamak, iyi uygulamalarınızın tarafsız ve yetkin jüri tarafından onaylanmasını sağlayan muhteşem bir fırsat yaratmaktadır.

Müracaat için bilgi: cevreodulu@tulipconsultants.com- 0541 572 39 86

Web sayfamızda tüm bilgiler ayrıca yer almaktadır. TULIP SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Paksa Metroport, Merdivenköy Mah. Yekta Sk. No: 1 C Blok, K:1 D: 5 Göztepe, İstanbul, Tel: 0216 303 56 99- Email: info@tulipconsultants.com www.tulipconsultants.com

Ödül jürisi:

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı

Sn. Tahsin Tuğrul

İKV Genel Sekreteri

Doç. Dr. Çiğdem Nas

Yıldız Teknik Üniv. Öğretim Görevlisi

Müjgan Suver

Marmara Vakfı İnsan Hakları Platformu Başkanı

Doç. Dr. Orhan Sevimoğlu

Gebze Teknik Üniv. Öğretim Görevlisi

Başvuru formu için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Haziran ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artarak, 20 milyar 537 milyon dolar olarak gerçekleşti. Takvim etkisinin de olumlu yansımasıyla birlikte ihracatımızda sınırlı bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

ALT KALEMLER

Zeytinoğlu haziran ayı ithalatına ilişkin değerlendirmesinde, “Haziran ayında ithalatımız ise yüzde 15,3 artışla 28 milyar 708 milyon dolar oldu. İthalatın alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) mallarında yüzde 13,5 ve hammadde (ara mallar) ithalatındaki yüzde 11,8’lik artışı önemli buluyoruz. Bununla birlikte, tüketim malları ithalatındaki yüzde 32,5 düzeyindeki artışı ise dikkat edilmesi gereken bir artış olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

İHRACAT ARTIŞLARI OLUMLU

Zeytinoğlu, en fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye bakıldığında; Almanya ile yüzde 11,3 artış, ABD ile yüzde 6,5 azalış, İngiltere ile yüzde 10,8 artış, İtalya yüzde 8,6 artış ve Fransa ile yüzde 19,5’luk artışlar olduğunu söyledi. Zeytinoğlu, “Özellikle de en büyük ticaret pazarımız olan AB ülkelerine yaptığımız ihracat artışlarını olumlu bulmakla beraber artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Ayrıca, pazar çeşitlendirmemizle birlikte Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracat artışlarının da olumlu etkisinin devam ettiğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

CES 2026 Fuarı Türkiye Milli İştirak Organizasyonu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrinde 6-9 Ocak 2026 tarihleri arasında düzenlenecek Consumer Electronics Show – CES 2026 Fuarı’nın Türkiye Milli İştirak Organizasyonu’nun İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirileceği bildirilmekte olup Fuar içeriğine ilişkin duyuru, sözleşme metni, ödeme bilgileri ve irtibat kişileri ekli belgelerde yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı (YTAK) Programı Hk.

Sayın Üyemiz,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TCMB iş birliğinde, yüksek katma değerli yatırım projelerine yönelik finansman kredisi sağlanması amacıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı (YTAK) Programı uygulanmaktadır.

Finansman programına aşağıdaki şartları sağlayan yatırımlar başvuru yapabileceklerdir;

Ø  Sadece Türkiye’de yerleşik şirketler başvuruda bulunabilecektir.

Ø  Sadece aşağıdaki maddelerde sıralanan niteliklerden en az birine sahip yatırımcılar tarafından başvuru yapılabilir:

o   Stratejik ve proje bazlı yatırım teşvikleri ile Teknoloji Hamlesi Programı kapsamındaki desteklerden yararlananlar,

o   Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’nde ve Teknoloji Alanları Listesi’nde yer alan konularda yatırım yapılmasını hedefleyen projeleri olanlar (Stratejik öncelikli ürün listesi ve Teknoloji Alanları listelerine ilgili linkten erişebilirsiniz

(https://yatirimkredisi.sanayi.gov.tr/Home/ProductTechAreaList)

Ø  Yatırım projelerinin büyüklüğü (Ar-Ge harcamaları dahil öngörülen toplam yatırım tutarı) 1 Milyar TL’den az olamaz.

Ø  Başvuru yapan firmaların son verilen mali yıl bilançosunda yer alan özkaynak tutarı 50 milyon TL’den az olamaz.

Detaylı bilgi için tıklayınız. https://yatirimkredisi.sanayi.gov.tr/Home/Announcement

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi/Finansmanı (YTAK) Programı kapsamında sağlanacak finansman kredisinin doğru firmalara ulaştırılması ve uygun yatırımların bu finansman imkânından faydalanmasının sağlanması amacıyla; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından, YTAK Programına başvuru yapabilecek potansiyel firmaların tespitine yönelik olarak çalışma yürütülmektedir.

Söz konusu programa başvuru yapma potansiyeline haiz firmaların aşağıda yer alan formatta bilgileri doldurarak en geç 02.07.2025 Çarşamba (Yarın) saat 16.00’a kadar kocaeliydo@marka.org.tr adresine iletmeleri beklenmektedir.

No Firma Unvanı Yatırım Konusu Yatırım Yeri Teşvik Belgesi Numarası (mevcut ise) Öngörülen Yatırım Büyüklüğü (TL)
… Anonim Şirketi,
… Limited Şirketi vs.
Kocaeli 1.000.000.000
1

Daha fazla bilgi için iletişim: 0 262 332 01 44 ( 117, 159, 156, 168)

Bilgilerinize sunarız

62. Şam Uluslararası Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Abuja Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen, 26-27 Ağustos 2025 tarihlerinde Lagos/ Nijerya’da “Nijerya Uluslararası İş Konferansı ve Expo 2025″in düzenleneceği ve bahse konu etkinliğe üst düzey kamu yetkilileri, iş liderleri, yabancı yatırımcılar ve diplomatların iştirak etmesinin beklendiği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin broşür ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Nijerya Uluslararası İş Konferansı ve Expo 2025, 26-27 Ağustos 2025 Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Abuja Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen, 26-27 Ağustos 2025 tarihlerinde Lagos/ Nijerya’da “Nijerya Uluslararası İş Konferansı ve Expo 2025″in düzenleneceği ve bahse konu etkinliğe üst düzey kamu yetkilileri, iş liderleri, yabancı yatırımcılar ve diplomatların iştirak etmesinin beklendiği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin broşür ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

MAKTEK 2025 Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Konya Ticaret Odasından Birliğimize intikal eden “8-11 Ekim 2025 tarihli MAKTEK 2025 Fuarı” hakkında yazı ekte sunulmuştur.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Uygunluk Sertifikaları Yönetim Platformu/Fas Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan uygunluk sertifikaları (CoC) yönetim platformuna ilişkin yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verilmişti.

Bu defa, ekte bir örneği sunulan ilgi (b)’de kayıtlı diğer bir yazıda, mezkur platformun işleyişine dair Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının duyurusu ve söz konusu duyuruya erişim sağlanabilecek internet adresi bağlantısı bilgisi iletilmiştir.

Yazıda devamla; Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıda, daha önce, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından “uygunluk sertifikaları (CoC) yönetim platformu”nun devreye alındığı, bu çerçevede Fas’taki ithalatçı firmalar ve gümrük/nakliye partnerlerinin uygunluk sertifikası taleplerini 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren sözkonusu platform aracılığıyla yapmaları gerektiği, bundan böyle sadece Faslı ithalatçı cephesinden mezkur sistem üzerinden başvuru yapılması gerekeceği, sistemin uygunluk değerlendirme kuruluşlarından birini otomatik olarak görevlendireceğinin duyurulduğu belirtilerek bu defa, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığının son (09.05.2025) duyurusunda, Fas Gümrük Müşavirleri Derneği, meslek federasyonları ve tüccar ile ithalatçı dernekleri ile uygunluk sertifikalarının (CoC) alınmasında karşılaşılan güçlükler hakkında yapılan çok sayıda toplantının ardından, aşağıdaki hususların Faslı ithalatçılara duyurulduğu ifade edilmektedir:

-Platforma yüklenen ve eksiksiz olduğu değerlendirilen CoC başvuru dosyaları en geç 14 Mayıs 2025 Çarşamba gününe kadar işleme alınacaktır. CoC verilememesi halinde ise ithalatçıların mallarını yükletmeleri ve kontrol işlemlerini varış yerinde tamamlamaları kabul edilecektir.

-Platforma yüklenen ve eksik olduğu değerlendirilen CoC başvuru dosyaları için ise, ithalatçılar, dosyaların işleme alınmasının tamamlanmasını beklemeden mallarını yükleyebilirler. Dosyaların işleme alınamadığı durumda ise, ürünler, varış noktasında kontrole tabi tutulacaktır (yürürlükte olan prosedürlere göre).

-CoC belgesi olmaksızın halihazırda yüklenmiş veya Fas limanlarına varmış olan mallar, istisnai bir uygulama olarak, varış yerinde (ve yürürlükteki prosedürlere göre) kontrole tabi tutulacaktır.

Bunun yanında, söz konusu duyuruda, normal uygulamaya göre varış yerinde kontrole tabi olan ve laboratuvar testlerinin gerçekleştirilmesi 10 günden fazla süre gerektiren mal grubu için, bir ön uygunluk raporuna ve ürünün nihai rapor elde edilinceye kadar Fas iç piyasasına sokulmamasına dair bir taahhüde dayanarak, bu mallara şartlı tahliye imkanı tanınacağı da belirtilmektedir. Anılan duyuru örneğine,

https://www.mcinet.gov.ma/sites/default/files/documents/Avis%20AUX%20IMPORTATEURS.pdf adresinden ulaşılabilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız