KSO MECLİSİNİN KONUĞU ALİ KOÇ VE EKİBİYDİ

10 Haziran 2014

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Temmuz ayı Meclis toplantısına Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali KOÇ, Koç Holding Otomotiv Grup Başkan Cenk ÇİMEN, Koç Holding Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Dr. Ahmet ÇİMENOĞLU, Koç Grubu kuruluşlarından TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz ERKUT ve KSO Yönetim Kurulu üyesi, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar YENİGÜN katıldı.

Aylık faaliyetlerin görüşülmesinde Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU söz aldı. Zeytinoğlu ülke ve Kocaeli ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kocaeli’nin işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Kocaeli’de işsizlik oranı yüzde 10,1 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Bunu yoğun göçe ve tarımsal işletme sayısının azlığına bağlıyoruz. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi kapsamında, istihdamda Kocaeli Türkiye birincisi. Kocaeli firmalarının net aktiflerinde yüzde 24,8, çalışan sayısında yüzde 5,4, toplam satışlarda yüzde 8,5 artış var” dedi.
Kocaeli’nin vergide ülke birincisi olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, “Toplanan tüm vergilerin yüzde 12,4’ü ilimizden karşılanıyor. 24.219 TL kişi başı ödenen vergi ile Türkiye birincisiyiz. 2013 yılında toplanan yaklaşık 41 milyar TL verginin 21 milyarı petrol ithalatından alınan özel tüketim vergisidir. Petrolden alınan ÖTV’de, büyükşehir payı da yok. Dolayısıyla bu gelir ilimizin zenginliğine yansımamaktadır. 21 milyar TL’yi söylemek kolay, ama unutulmamalıdır ki Bursa’nın topladığı toplam vergi 6,8 milyar TL iken, sadece bir işletmenin bu vergiyi ödemesi son derece çarpıcıdır. Bu ödenen vergi miktarı 61 ilimizin ödediği vergi toplamı kadardır.” ifadelerini kullandı.

87 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ODAMIZA ÜYE
Türkiye’nin en büyük 5 sanayi kuruluşunun Kocaeli’de olduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, “İlimizden toplanan gelir ve kurumlar vergisinin toplam vergi içerisindeki payı ise sadece yüzde 6,5’dur. Bu 350 üyemiz işletmenin merkezlerinin İstanbul’da olmasından kaynaklanmaktadır. Bu da ilimizi rekabet edebilirlik endeksinde 4’üncü sıraya oturtmaktadır. Kocaeli, Türkiye’nin en büyük 5 sanayi kuruluşunun birinin yerleşik olduğu bir il. Geçen ay açıklanan 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 87 işletme odamızın üyesi” diye konuştu.

Zeytinoğlu, “İlk 10 en büyük işletme içerisinde 3 üyemiz bulunuyor. Üçü de Koç grubunun firmaları: TÜPRAŞ, Ford ve Aygaz. Türkiye’nin en büyük işletmesi TÜPRAŞ ve ikinci büyük işletmesi Ford ile birlikte onuncu sıradaki Aygaz son üç yıldır konumunu koruyan firmalarımız. Sayın Koç, bu başarıdan ötürü sizi kutluyoruz” dedi.

SANTEK’E KATILIM BEKLİYORUZ
Eylül ayında yapılacak olan SANTEK Fuarı hakkında da bilgi veren Zeytinoğlu, “25-28 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğimiz Sanayi ve Teknoloji Fuarını’nı (SANTEK) tekrar hatırlatmak isterim. Fuarda deniz kuvvetleri komutanlığı da stant açacak. Biliyorsunuz bu yıl fuarı Tesis Yönetimi Konferansı ile birleştiriyoruz. Bölge ekonomisine büyük katkısı olan fuara katılımlarınızı bekliyoruz” dedi.

(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)

DR.ÇİMENOĞLU’NUN EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ
Dünya ekonomisi hakkında değerlendirmede bulunan Çimenoğlu, Amerika’da yaşanan ekonomik iniş ve çıkışların Türkiye’yi etkilediğini söyledi. Çimenoğlu, “Dünyada serbest piyasa ekonomisinden devlet kapitalizmine kayışlar gözleniyor. Bizim de içinde bulunduğumuz Avrupa ülkelerinde büyüme yavaşladı. Bu ülkelerin büyümesinde sorun var. Afrika ülkelerinde ise piyasa riskleri olmakla birlikte bunları göze alabilen firmalar için büyüme potansiyeli var” diye konuştu.
Gelecekle ilgili öngörülerde bulunan Dr. Ahmet ÇİMENOĞLU, “Su dağıtımıyla ilgili konular gelecek dönemde çok daha önemli olacak. Bugün Irak’ta İŞID ilk olarak su kaynaklarını ele geçirdi. Gelecek dönemde su petrolden bile önemli hale gelecek” dedi. Türk ekonomisi hakkında konuşan Çimenoğlu, “2013 yılı Türk ekonomisi için çok enteresan oldu. 2013 yılının ilk zamanlarında Türkiye’nin kredibilitesi arttı. Yılın ikinci yarısına doğru durumlar değişti” açıklamasında bulundu.
(SUNUM İÇİN TIKLAYINIZ)

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR KENT
Kocaeli Sanayi Odası çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Kocaeli sadece Koç için değil tüm Türkiye için önemli bir kent. Kocaeli Türkiye’nin göz bebeği. Kocaeli’de 2023 hedefleri için önemli bir yeri var. Kocaeli’de TÜPRAŞ, Ford ve İpragaz şirketlerimiz var. TÜPRAŞ’ta çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. TÜPRAŞ’taki yatırımımız 2015 yılı başında hayata geçecek. Bu yatırımımızla birlikte 1 milyar Dolar Türkiye’de kalacak” açıklamasında bulundu.