Aylık arşivler: Mart 2015

Hedeflerimizden Uzaklaşıyoruz, Büyüme Yetersiz…

Hedeflerimizden Uzaklaşıyoruz, Büyüme Yetersiz…

TÜİK Türkiye’nin 2014 yılı büyüme rakamını yüzde 2,9 olarak açıkladı. 2014 yılı dördüncü çeyreğinde ise büyüme yüzde 2,6 olarak gerçekleşti.

Büyümenin beklendiği gibi olduğunu belirten Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Hedeflerimizden uzaklaşıyoruz. Yatırımlar durdu. Son üç yıldır doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında artış yok. Yatırımlar ile ihracatı ve üretimi artırarak koyduğumuz hedeflere yaklaşabiliriz.” dedi.

Ülkemiz Zor Bir Dönemden Geçiyor

Zeytinoğlu, “En büyük ihracat partnerimiz AB ile sıkıntılar devam ediyor. Zira komşu ülkelerle de ticaretimizde sıkıntılar var. Umarız Başbakanımızın bugün açıklayacağı teşvik paketinde yabancı yatırımları ülkemize çekecek tedbirler vardır. Üretimde cazibe merkezi olma özelliğimizi kaybetmekten endişe ediyoruz. Yapısal değişimlere ihtiyaç var.” dedi.

Euro/dolar paritesinin ihracatçılarımızın aleyhine çalıştığını belirten Zeytinoğlu “Daha önce tedbir almalıydık. Euro/dolar paritesi uzun vadede çözülebilir ama bugün ihracatçılarımız ciddi sıkıntı çekiyor. Miktarsal olarak gerileme olmasa da tutar olarak olumsuz yansıyor.” dedi.

“Stok Maliyetleri Azaltma Yöntemleri Semineri”ne Yoğun İlgi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından Lojistik Derneği (LODER), Slimstock Bilişim Teknolojileri ve ETG Microsoft Dynamics işbirliği ile 27 Mart Cuma günü KSO üyelerine daha az sermaye ile daha dengeli stok planlaması kapsamında “Stok Maliyetleri Azaltma Yöntemleri Semineri” KSO Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Seminerde LODER Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. Mehmet Tanyaş “Stok Maliyetlerini Azaltmanın Püf Noktaları” konulu sunumunu, Slimstock Türkiye Ülke Müdürü Songül Sezer “Stok Maliyetlerini Azaltmada Bilişimin Rolü” konulu sunumunu ETG Microsoft Dynamics’ten Umut Altınay ise “Dinamik şirketler için – Microsoft ERP (Dynamics AX)” konulu sunumunu yaptı. Firmalar stok fazlası nasıl engellenebilir, stok maliyetleri nasıl düşürülebilir, stoksuz kalmama nasıl sağlanabilir, Müşteri hizmet seviyesi nasıl yükseltilebilir, doğru ürün portföyü nasıl belirlenir, tedarik zinciri performansı nasıl arttırılabilir ve 6 adımda daha dengeli stoka nasıl ulaşılabilir sorularına cevap buldular.

KSO üyesi firmaların tedarik Zinciri ve lojistik yöneticileri, planlama ve stok yönetiminde aktif rol alan, satın alma yönetiminden sorumlu olan, stoktan finansal açıdan sorumlu olan yöneticiler seminere yoğun ilgi gösterirken, Konferans Salonu’nda yer bulamayan katılımcılar kendileri için hazırlanan dijital ortamda seminere katılma şansı buldular.

Yahya Kaptan Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Bilişim Sanayicileri Semineri Gerçekleştirildi

KSO Bilişim Komitesi ve Yahya Kaptan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği ile “Bilişim Sanayicileri Kariyer Günleri Semineri” 26 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Lisenin Konferans Salonunda düzenlenen seminere okulun bilişim öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Seminerde ilk konuşmacı olan KSO üyesi Teknodrom Robotik & Otomasyon A.Ş adına Orhan Bozoklu konuşmasında firmasının tanıtımını bir sunum ile yaptıktan sonra firmanın bu güne kadar geçirdiği evreleri anlattı. Yazılım ağırlıklı çalışan bölümlerinde eleman temininde çekilen zorluklardan bahseden Bozoklu, bu mesleği seçecek öğrencilerin hedeflerini belirlemelerini ve o konuda kendilerini geliştirmelerini söyledi. Bozoklu, “Firmaya stajyer bile seçerken yazın birkaç ay bile olsa bir yerde çalışmış elamanları tercih ediyoruz. ” diye ilave etti.

İkinci konuşmacı olan KSO üyesi BNA Bilişim firma sahibi Barış Kafa da konuşmasında önce firmasını tanıtan bir sunum yaptı. Ardından bilişim mesleği ile uğraşacak insanların hangi dallarda çalışabileceklerini sunum ile göstererek, bilgisayar bilimi ile uğrasan bilim adamlarından son kullanıcıya destek veren destek personeline kadar meslek katmanlarını özetledi. Kafa, mesleği seçecek kişilerin iyi planlama yapması, kendini yetiştirmesi, kendi alanı dışında uğraşlar da bulması ve spor yapması gerektiğini, aynı meslekten insanlarla sık sık sohbet etmelerini bilgi paylaşmalarını söyledi.

Son konuşmacı olan KSO meclis ve bilişim komitesi üyesi ve BİMSER Çözüm firması yönetim kurulu başkanı Sedat Babalık, 1977’de matematiktik mühendisi olarak mezun olduktan sonra işe başladığında bilgisayarı ilk orada gördüğünü, o zamanlar bütün ülkedeki bilgisayar sayısının 37 adet olduğunu ve hepsinin toplam kapasitesinin bu gün kullandığımız bir dizüstünün kapasitesine eşit olduğunu söyledi. Bilişim sektörünün ülkenin geleceğini ve bu gününü kurtaracağını söyleyen Babalık,  “Bir fabrikada bir işçi istihdamı için gereken yatırım 500 bin dolardır. Halbuki yazılımda sermaye insandır. 2 bin dolar ile bir yazılımcının altyapısı hazırlanabilir. Katma değerli yazılım ihracatında Hindistan örneği vardır. Hindistan, 2001 yılında 6 milyar dolarlık yazılım ihracatı yaptı.” diyerek devam etti.

Daha sonra öğrenciler, katılımcılara gerçekleştirdikleri başarılı projelerden örnekler verdiler. Staj yaptıkları yerde yazdıkları yazılımların hâlâ kullanıldığını söyleyen öğrencilere katılımcılılar iletişim adreslerini vererek projeleri hakkında ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söylediler.

Seminer sonunda okul müdür yardımcısı Hacı Mehmet Yıldırım  katılımcılara teşekkür ederek İzmit Saat Kulesi maketi ve çiçek hediye etti.

 

MACH-TECH & INDUSTRIAUTOMATION, 11-14 Mayıs 2015 Budapeşte/Macaristan

Sayın Üyemiz,

Odamız, 12-15 Mayıs 2015 tarihlerinde, Budapeşte/Macaristan’da gerçekleştirilecek MACH-TECH & INDUSTRIAUTOMATION Makine Fuarı’na bir heyet organizasyonu düzenleyecektir. Fuar kapsamında, Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası da ziyaret edilecek, Türk-Macar firmalar arasında ikili iş görüşmeleri yapılacaktır.

Fuar; Makine İmalatı ve Kaynak Teknolojileri, Endüstriyel Elektronik, Elektrik Mühendisliği, Otomasyon, Enerji, Sıvı Teknolojileri, Pnömatik, Hidrolik, Pompalar, Kompresörler, Sızdırmazlık Teknolojisi, Yan Sanayi, Metal İşleme, Kimya Sanayi, Plastik Sanayi, Kauçuk İmalat Sanayi, İş Güvenliği, Yangın Koruma, Güvenlik Teknolojileri, 3D Baskı, Endüstriyel Lojistik, Endüstriyel Çevre Koruma sektörlerini kapsayacaktır.

Toplam tahmini maliyetin 3.700 TL. olduğu, 11 Mayıs gidiş, 14 Mayıs dönüşlü 3 gece konaklamalı heyet ziyaretinin, KOSGEB’in Yurtdışı İş Gezisi kapsamında değerlendirilmesi çalışması sürdürülmektedir. Etkinliğe katılacak firma sayısı yeterli çoğunluğa ulaştığı takdirde görüşmelere katılacak firmalarımızın KOSGEB’in İş Gezisi Desteği’nden yararlanabilmesi için başvuruda bulunulabilecektir.

İlgili fuar organizasyonuna katılmak isteyen firmalarımızın 6 Nisan 2015 Pazartesi günü, saat 17.30’a kadar ekteki formu doldurarak Odamıza göndermelerini rica ederiz.

Form için tıklayınız.

BİLGİ VE KATILIMLARINIZ İÇİN:

Yelda KANPARATel: 0262 323 08 56, E-Mail: ykanpara@abigemdm.com.tr

Burak ÇAKIR Tel: 0262 323 08 56,  E-Mail:  bcakir@abigemdm.com.tr