Aylık arşivler: Eylül 2016

“Yabancı sermaye gelişini de teşvik eder” diyen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Doğalgaz fiyatlarındaki indirim hem üretim maliyetlerini, hem enflasyonu düşürür”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu doğalgaz fiyatlarındaki indirimin üretim yapan sanayicilerin maliyetlerini aşağı çekeceğini, yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik yatırım kararlarını uyaracağını belirterek, “Bu indirim ayrıca enflasyonu da aşağı çekecek bir adımdır.  Her açıdan da olumlu olan bu fiyat indirimi doğalgazı  ısınma ve mutfak ihtiyaçları için kullanan tüketicilerin yanı sıra üretim yapan sanayicileri de memnun etmiştir.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan doğalgaz fiyatlarında uygulanacak indirime ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:  “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı doğalgaz fiyatlarında 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak yüzde 10 indirim biz sanayiciler için önemli ve olumlu bir gelişme. Bu indirim sanayide enerji maliyetlerine yansıyacağı için üretim maliyetlerini de düşürecektir.

1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe girecek söz konusu indirimin uzun vadede özellikle yabancı sermayeli kuruluşların yatırımını çekme noktasında etkili olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki aylarda enflasyonda da bir gerileme de bekleyebiliriz.”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Moody’s’in not düşürme kararı ‘siyasi’

Başkan Zeytinoğlu “Türkiye’nin ekonomik veriler bakımından yatırım notunun düşürülmesi kabul edilemez. Ekonomik gerekçeleri olmayan bu karar siyasidir.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu  Moody’s’in Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin altına indirme kararına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede “Moody’s tarafından alınan kararın siyasi olduğunu düşünüyoruz. Ülke ekonomilerinde not düşürülmesine konu olacak ekonomik veriler; büyüme oranı, bütçe açığı ve cari açıktır. Ülkemiz tüm olumsuz koşullara rağmen, Avrupa ve OECD ülkeleri ile kıyaslandığında yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 3,1 ile başarılı bir performans göstermiştir. Diğer taraftan her ay gerilemeye devam eden yıllık cari açığımız Temmuz ayında 28,9 milyar dolara düşmüştür. Bütçede ise yılın ilk dokuz ayında 4,9 milyar TL fazla verdik. Bu verilerin derecelendirme açısından pozitif algılanması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Yabancı sermayeyi çekmede derecelendirme kuruluşlarının ülke değerlendirme notlarının önemli olduğunu belirten Zeytinoğlu “Ülkemize yabancı sermaye çekmek için derecelendirme kuruluşlarının verdiği not kuşkusuz önemli. Bu nedenle Türkiye’nin yapması gereken ekonomik reformların yanı sıra hukukun üstünlüğü ilkesine de uyumlu davrandığını göstermek olmalı. Kimi Avrupa ülkelerinde de zaman zaman uygulanan OHAL süreci zaten kısa sürede tamamlanacak ve 15 Temmuz’da vahşi bir askeri darbe girişimi ile karşı karşıya kalan Türkiye hızla normalleşecek. Bu süreçle birlikte yapısal reformlarla ekonomideki hamlelerin daha hızlı atılacağını düşünüyoruz.” dedi.

-Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranı Eylül ayında 69,6 olarak belirlendi

Kocaeli Sanayi Odası tarafından her ay açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı Eylül ayında yüzde 69,6 olarak gerçekleşti. Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranı Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan düşerken, bir evvelki aya göre 0,2 puan arttı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarının geçtiğimiz yıl Eylül ayına göre 0,7 puan gerisinde kaldığını gördük. Bunun yanında firmalarımızın yüzde 61’i kapasitelerinin bir evvelki aya göre azaldığını belirtmişlerdir. Azalış nedenleri arasında bayram tatilinin uzaması, yıllık izin dönemi olması ve iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve belirsizliklere bağlı azalma gösterilmiştir.” dedi.

Firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 18’, Ekim ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının artacağını, yüzde 58’i ise bu miktarın değişmeyeceğini ve yüzde 24’ü azalacağını beklemektedir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 18’i dış piyasa siparişlerinin artacağını, yüzde 64’ü sipariş miktarında bir değişme olmayacağını ve yüzde 18’i azalacağını beklediklerini ifade etmişlerdir.” dedi

Kocaeli Sanayi Odası, Eylül Ayı Meclis toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı Ağırladı…

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Eylül Ayı Meclis Toplantısı Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın iştiraki ile gerçekleştirildi. Toplantıya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün,  İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan,  Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Erhan Coşkun, Kocaeli Deftardarı Dursun Ali Özen ve meclis üyelerinin yanı sıra Ankara’dan  Gelir idaresi Başkanı Adnan Ertürk, Gelir Politikaları Genel Müdürü Burcu Aydın, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Recep Demir  katıldılar.

DSC_2118

 KSO Meclis toplantısında ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına “Geçtiğimiz perşembe günü talihsiz bir kaza sonucu vefat eden, Odamız 10’uncu Meslek Komitesi Temel Kimyasal Ürünler Sanayi Grubu Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Ertan’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başlığı diliyorum.Diğer taraftan geçen Pazar günü de Dilovası Kimyacılar OSB Başkanı Sayın Refik Baydur’u kaybettik. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.” Diyerek başladı.

Konuşmasına Ağustos ayı Ekonomik verilerini değerlendirerek devam eden Başkan Zeytinoğlu,“Geçtiğimiz ayın ekonomik verilerini değerlendirecek olursak Ağustos ayı ihracatı 11 milyar 157 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bayram tatilinin uzaması ve 15 Temmuz darbe girişimi Temmuz ayı ihracatımızda düşüşe neden olmuştu. Ağustos ayında ihracattaki toparlanmayı memnuniyetle görüyoruz. Bölgesel olarak AB ülkelerine olan ihracatımızda artış gözlemliyoruz. Arzumuz, aylık bazda ihracatımızın 13 milyar dolar ve üstü seviyelerine çıkmasıdır. İhracatta en önemli partnerimiz Avrupa, ama yeni pazarlar da önemli,  Rusya ile ticaretin normalleşme sürecini olumlu değerlendiriyoruz. Ancak ihracattaki olumsuz seyre bir anda çare olması beklenemez. Daha fazla desteğe ihtiyaç var” (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metinleri için bakan’a hitaben,  meclis sunumu tıklayınız) 

DSC_2145

Maliye Bakanı Ağbal, “Asgari Geçim İndiriminde Yeni Düzenleme Yapılacak”

KSO Meclisinde son sözü alan Maliye Bakanı Naci Ağbal “Son 3 ayda asgari geçim indirimi uygulamasını bir ileri adıma taşıyoruz. Bir kişinin herhangi bir şekilde geliri bin 300 liranın altına düşmüşse ilave asgari geçim indirimi hesaplayacağız.” dedi.

Maliye Bakanı  Ağbal, Eylül Ayı Meclis Toplantısı’nda, Bakanlığı tarafından asgari ücretle ilgili hazırlanan düzenlemeye ilişkin bilgi verdi.

Hükümet olarak asgari ücreti bin 300 liraya çıkaracaklarını söylediklerini ve 1 Ocak 2016’dan itibaren asgari ücretin bin 300 lira olduğunu hatırlatan Ağbal, bunun ardından “Hiçbir şekilde yıl içerisinde asgari ücret bin 300 liranın altına düşmesin, yani çalışan yıl boyunca her hal ve takdirde en az bin 300 lira bir ücret almış olsun” şeklinde beklentiler oluştuğunu kaydetti.

 Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak hazırladıkları çalışmayı Başbakan ve ekonomiden sorumlu bakanlara sunduklarını ve toplantının sonunda getirmiş oldukları önerinin kabul edildiğini bildirdi.

 Bakan Ağbal, şunları kaydetti: “Burada yapılacak olan düzenleme şu; biliyorsunuz asgari geçim indirimi uygulaması var, kişinin evli veya bekar olmasına veya çocuk sayısına bağlı olarak hesaplanan vergiden asgari geçim indirimi düşüyoruz. Yani vergi dairesine ödenecek vergi asgari geçim indirimi nedeniyle azalıyor. Son 3 ayda asgari geçim indirimi uygulamasını bir ileri adıma taşıyoruz. Bir kişinin herhangi bir şekilde geliri bin 300 liranın altına düşmüşse normal hesaplanan asgari geçim indiriminin üzerine ilave asgari geçim indirimi hesaplayacağız.  Mesela evli bir kişi, 2 çocuğu var son ekim ayından itibaren maaşı bin 292 liraya düşüyor, asgari geçim indiriminden sonra hesaplanan maaşı. Yani bin 300 liranın altına yaklaşık 7 lira 23 kuruş daha az maaş alacak veya bir başka örnek, çalışan asgari ücretli kişi bekâr, ekim ayından itibaren maaşı bin 300 liradan bin 231 liraya düşüyor. Yani 68 lira 99 kuruş daha az maaş alacak. Burada işverenler son 3 ayda bordro üzerinde normal asgari geçim indirimini hesapladıktan sonra herhangi bir şekilde kişinin gelirinin bin 300 liranın altına düştüğünü görürse bu tabloda en altta gözüken rakamlar kadar ilave asgari geçim indirimi uygulayacak. Dolayısıyla işverenlerin vergi dairesine çalışanlardan dolayı ödeyeceği vergi bu kadar azalacak. Yani,  bu yerine göre işverenin de yararlanacağı bir teşvik olacak, yerine göre çalışanın da yararlanacağı bir teşvik de olacak.”

Yaptıkları çalışmada, asgari ücretten daha fazla, yaklaşık bin 750 liraya kadar olan ücret gruplarında bin 300 liranın altına düşme olduğunu gördüklerine dikkati çeken Ağbal, şunları söyledi: “Yani kişinin maaşı bin 700 lira mesela, asgari ücretten daha fazla ama ekim ayından itibaren onun geliri de asgari ücretin altına düşüyor. Dolayısıyla burada yapacağımız yasal düzenlemede sadece asgari ücret için değil, ücretleri bin 750 liraya kadar beyan edilen tüm ücretliler için (bunlar ücreti bin 300 liranın altına düşen gruplar) hepsi için bu teşviği vermiş olacağız. Burada yapacağımız düzenleme Maliye Bakanlığı bakımından son 3 ayda ücret üzerinden toplayacağımız vergilerde 1 milyar liralık bir azalmaya neden olacak. Yani burada yapmış olduğumuz düzenlemenin bütçeye maliyeti yaklaşık 1 milyar lira olacak ama ne çalışanlarımız ne de işverenlerimiz son 3 ayda karşılaşılan bu durumdan dolayı herhangi bir mağduriyet de yaşamamış olacaklar. Hayırlı uğurlu olsun.” (Bakanın sunumu için tıklayınız)

Toplantının sonunda, Bakan Ağbal ile beraberindeki heyet oda binasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve  KSO işbirliğiyle düzenlenen , “Türk Süsleme Sanatları” sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

DSC_2168

DSC_2157

Yüzde 3.1’lik ‘ikinci çeyrek büyümesi’ni değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: "Ekonomik büyümeye daha da ivme kazandırmak zorundayız"

TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılının ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 3,1 büyüme oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Tüm olumsuz koşullara rağmen, Batı ve OECD ülkelerine kıyasla Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 3,1’lik büyüme performansını olumlu değerlendiriyoruz. Ancak gerçekleşen bu büyüme oranı aynı zamanda ekonominin yavaşladığını gösteriyor. Coğrafi riskleri ve darbe kalkışmasının ekonomiye etkilerini göz önüne aldığımızda üçüncü çeyrek büyüme oranının daha da gerileyebileceğini bekliyoruz. Yıl sonu hedeflerimizden uzaklaşmamak için hükümetimiz tarafından alınan önlemlerin sonuç vermesi gerekiyor.” dedi.

Yılın ikinci çeyreğinde sanayinin yüzde 3,9 ve hizmetler sektörünün yüzde 3,6 büyüdüğüne dikkat çeken Zeytinoğlu, “İmalat sanayi büyümesi, geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 puan düşük gerçekleşti ve yüzde 3 oranında artışla büyümeye yeterli katkıyı veremedi. Sürdürülebilir büyümenin üretim ve ihracat artışıyla sağlanabileceğini her zaman vurguluyoruz.” dedi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan ve yıllık 28,9 milyar dolar gerçekleşen cari açık rakamını da değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, “Cari işlemler açığı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 523 milyon dolar azalarak yıllık 28,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.  Turizm gelirlerinin geçen yılın hemen hemen yarısı kadar olmasına rağmen bu gerilemenin, dış ticaret açığının azalmasından kaynaklandığını görüyoruz. Yıllık cari açığın tekrar azalışa geçmesi çok olumlu. Cari açıktaki bu gerilemeyi ülkemizin kredi notu derecelendirmesi açısından önemli buluyoruz.” dedi.

KSO’ya Akreditasyon Sistemi kapsamında “Geliştirme Ziyareti” yapıldı

Oda Sisteminin iş dünyası nezdindeki saygınlığının artırılmasını, Odalarda sunulan hizmet türlerinin genişletilmesini, hizmet kalitesinin iyileştirilmesini ve Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda Sistemine uyumunun sağlanmasını amaçlayan Akreditasyon Sistemi;  Eurochambres ve İngiltere Odalar Birliği işbirliği ile İngiltere ve Almanya Oda sistemlerinin en iyi uygulamaları da dikkate alınarak, 2001 yılında Oda Akreditasyon Modeli olarak TOBB tarafından geliştirildi.

2005 yılına kadar İngiltere Odalar Birliği işbirliği ile desteklenen Oda Akreditasyon Sistemi 2008 yılında Borsalarında sisteme dahil edilmesiyle genişleyerek Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi haline dönüştü. Oda/Borsaların üyelerine “Beş Yıldızlı Hizmet” vermesi için fırsat oluşturan Akreditasyon Sistemi; Oda/Borsaların yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlarda markalaşmasında öncü rol üstleniyor.

Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi çalışmaları; eğitim faaliyetleri, Geliştirme Ziyaretleri ile Belgelendirme, Belge Yenileme ve Takip Denetimleri süreçlerinden oluşuyor. Söz konusu süreçler, Odaların kapasite artırımına yönelik çalışmalarının ve kaliteli hizmet anlayışıyla yürüttükleri faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli bir yere sahip.

Bugüne kadar 11 dönemde 225 Oda/Borsa bu kapsamda akredite edildi. Kocaeli Sanayi Odası ise 1. dönemde (2002 yılında) TOBB Akreditasyon Sisteminden en yüksek ikinci puanı alarak akredite oldu. Denetimler 3 yıllık periyotlar halinde yapılmakta olup bu kapsamda en son denetim 2014 yılında gerçekleştirildi. Denetim sonucunda Kocaeli Sanayi Odası “A seviye (mükemmel) Oda” konumunu korudu.

2017 yılında Belge Yenileme sürecine girecek olan KSO’ya 05-06 Eylül tarihlerinde denetim öncesi  “Geliştirme Ziyareti” yapıldı. Geliştirme Ziyaretleri; Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi kapsamında “Belge Yenileme Denetimi” öncesinde yerinde eğitim ve danışmanlık hizmeti sunularak rehberlik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacı ile gerçekleştiriliyor. TOBB tarafından yetkilendirilen Türk Loydu Baş Denetçisi Şehnaz Nalbant tarafından yapılan ziyarette, KSO’nun süreçleri, faaliyetleri ve etkinlikleri incelendi. Herhangi bir uygunsuzluğun tespit edilmediği ziyaret başarılı bir şekilde tamamlandı.

Tesislerde Modernizasyon ve Verimlilik Zirvesi ve Sergisi Hakkında

Sayın Üyemiz,

Alternatif Fuarcılık ve Organizasyon firmasından Odamıza gelen yazıyla,

Türkiye’de yaşlanmış tesislerin modernizasyonu, üretim maliyetlerini düşürmek ve rekabet gücünü arttırmak açısından büyük önem arz ettiği için 29 Eylül – 01 Ekim tarihleri arasında WOWKongre Merkezi’nde eş zamanlı olarak iki zirve düzenleneceği belirtilmektedir.

Üretim teknolojileri konusunda dünya şirketlerinin katılımıyla gerçekleşmekte olan organizasyonda, sunumlar, uygulama örnekleri, çözüm gösterileri ve sergilenen ürünleri tanımak mümkün olacaktır. Katılımcı firmalara ulaşmak için tıklayınız.

Katılımınız için bilgilerinize sunulur.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Darbe girişiminin sanayi üretimine etkisi sert oldu”

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı sanayi üretimindeki yüzde 4,9’luk gerilemeyi değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 oranında ve aylık olarak yüzde 7 geriledi. Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminin üretime etkisi çok sert oldu. Hükümetimizin mali piyasalara olumlu müdahalesine rağmen bu azalışı yaşadık. Sanayimizin zarar görmemesi hepimizin genel arzusudur.” dedi.

İmalat sanayindeki gerilemeye vurgu yapan Zeytinoğlu, “Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektörü dışında diğer sektörlerde azalış olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle imalat sanayindeki yüzde 6,5 oranındaki gerileme dikkat çekicidir. Hükümetimizin olağan üstü ortamdayken reformları hızlı bir şekilde açıklaması çok önemliydi. Artık reformların bir an önce hayata geçmesi çok önemli. Diğer taraftan sermaye malı imalatındaki gerilemeyi yatırımlar açısından endişe verici buluyoruz.” dedi.

 -Kocaeli Gümrüklerine göre, Ağustos ayında Kocaeli ihracatı yüzde 9,1 azalarak 1,19 milyar dolar ve ithalatı yüzde 11,3 azalarak 2,86 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kocaeli dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında ilimiz ihracatı baz etkisiyle yüzde 9,1 gerileyerek 1,19 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayındaki İlimiz ihracatındaki gerileme, sezonsal olarak aylık otomotiv ihracatındaki azalıştan kaynaklanıyor. Arzumuz ilimiz ihracatının da önümüzdeki aylarda toparlanarak artışa geçmesi yönündedir. Ancak Eylül ayında bayram tatilinin uzaması sebebiyle artışın sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyonunu değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında aylık tüketici enflasyonunun binde 3 seviyesinde azalarak yüzde 8,05’e gerilediğini görüyoruz. Ağustos ayında baz etkisi ile hem ÜFE’de hem de TÜFE’de azalma olabileceğini bekliyorduk. Enflasyondaki gerilemenin talep daralmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Baz etkisi ile Eylül ayında yıllık enflasyonda azalma devam edebilir. Ancak içinde bulunduğumuz Eylül ayı hem Kurban Bayramı, hem de okulların açılması ile harcamaların yüksek olacağı bir ay olacak. Bu bakımdan beklediğimiz bu azalış sınırlı kalacaktır.” açıklamasını yaptı.

Yurt içi üretici fiyat endeksindeki yıllık yüzde 3,03 olarak gerçekleşen azalışı değerlendiren Zeytinoğlu, “ÜFE’deki azalma biz sanayiciler için önemli ve sevindiricidir. Bu gerilemenin enerjideki aylık yüzde 2,49 gerilemeden kaynaklandığını görüyoruz. Enerji fiyatlarındaki azalma petrol fiyatlarının gerilemesinden kaynaklanıyor. Eylül ayında petrol fiyatları 45-50 dolar aralığında kalırsa ÜFE’de bir miktar daha gerileme bekleyebiliriz.” dedi.

İzmir Avrupa Dil Forumu Başvuruları Başladı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Türkiye’nin 20 ilinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezleri koordinasyonunda 12-14 Ekim 2016 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan Avrupa Birliği Dil Forumu üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirilecektir. AB Bilgi Merkezleri’nin faaliyet gösterdiği 20 ilde bulunan üniversitelerde okuyan öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesinde eğitim ve bilgi düzeyinin yanı sıra; dil ve dil çalışmalarına yönelik ilgileri göz önünde bulundurulacaktır.

AB destekli “AB Bilgi Merkezleri Ağı’nın Desteklenmesi Projesi’ kapsamında gerçekleştirilecek olan üç günlük programda dil temalı kaynaştırıcı etkinlikler ve akademik tartışmaların yer alacağı oturumların yanı sıra TV programcısı Mesut Yar’ın moderatörlüğünde bir de Forum gerçekleştirilecektir. Dil çalışmalarına ve dil konusuna kendi farklı bakış açılarından yaklaşacak olan renkli katılımcılarla geçecek bu organizasyon planlanmaktadır.

Kocaeli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi olarak, bölgemizde yer alan üniversitelerde öğrenim gören 6 üniversite öğrencisi ile foruma katılım sağlanacaktır.

Katılım için, başvuru formunun doldurularak, en geç 22 Eylül 2016 Perşembe günü saat 17:00′a kadar, seda@kosano.org.tr adresine mail olarak gönderilmesi gerekmektedir.

– Ulaşım, konaklama ve yemek masrafları proje tarafımızca karşılanacaktır.

– Daha önce AB Gençlik Forumu’na katılmış olan öğrencilerin başvuruları kabul edilememektedir.

Başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “İhracattaki toparlanma memnuniyet verici”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Ağustos ayı ihracat rakamının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) tarafından açıklanan Ağustos ayı ihracat rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Ağustos ayında 11 milyar 157 milyon dolar ile gerçekleşen ihracatımız geçen yıla göre yüzde 6,9 arttı. Bildiğiniz gibi bayram tatilinin uzaması ve 15 Temmuz kalkışma girişimi Temmuz ayı ihracatımızda düşüşe neden olmuştu. Ağustos ayında ihracattaki toparlanmayı memnuniyetle görüyoruz. Arzumuz, aylık bazda ihracatımızın 13 milyar doların üstü seviyelerine çıkmasıdır.” dedi.

İhracat yapılan sektörleri değerlendiren Zeytinoğlu, “Ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 23,4 artış ve 1 milyar 680 milyon dolar ile otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotiv sektörünün ilimizdeki ağırlığını göz önüne aldığımızda benzer artışın ilimizde de görülebileceğini düşünüyoruz. Bunu 1 milyar 612 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri, 1 milyar 207 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü takip etti. Bölgesel olarak ise AB ülkelerine olan ihracatımızda artış gözlemliyoruz.” dedi.