Aylık arşivler: Şubat 2020

GEKAP Beyan Süresi Uzatıldı

Sayın Üyemiz,

28 Şubat 2020 tarihli ve 124 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 2 Mart 2020 günü sonuna kadar elektronik ortamda gönderilmesi gereken Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin verilme süresi ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden payların ödeme süresi 30 Mart 2020 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu 2019 yılının son çeyreği ve yılın tamamına ilişkin büyüme oranını değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2019’un ilk iki çeyreğinde küçülen Türkiye ekonomisinde, üçüncü çeyrekte yaşanan ılımlı bir büyümenin ardından dördüncü çeyrekte sanayi sektörünün de katkısıyla yaşanan sıçrama ile yılın tamamındaki daralmanın önüne geçildiğini söyledi.

Ayhan Zeytinoğlu:  “Ekonomimiz 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6 büyüdü. 2018 yılının aynı çeyreğinde ekonomide yüzde 2.8’lik gerileme yaşanmıştı. Bu sebeple baz etkisiyle bir artış göreceğimizi bekliyorduk. Son çeyrekte ekonomideki iyileşme ile gerçekleşen yüzde 6’lık büyümeyle 2019 yılının tamamında ekonomimiz yüzde 0.9 büyümüş oldu.” şeklinde konuştu.

2019 yılı büyümesini inşaattaki daralmaya rağmen sanayi sektörünün özellikle imalat sanayinin pozitife taşıdığını söyleyen Zeytinoğlu, “Son çeyrek büyümesine sanayi sektöründen yüzde 5.9’luk, imalat sanayiden ise yüzde 6.3’lük katkı geldi. 2019 tamamında yüzde 0.9 olarak gerçekleşen büyümeye ise sanayi sektörünün katkısı yüzde 0.2 oldu. Benzer şekilde Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle, kredi faizlerindeki düşüş, hem tüketici hem ticari kredilerde hareketlenme sağladı. Hizmetler sektörü tüketimin de etkisiyle büyümeye son çeyrekte yüzde 7.8’lik, 2019 yılı genelinde ise yüzde 1.5’lik katkı verdi.” dedi.

“2019’un son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre; mal ve hizmet ihracatı yüzde 4.4 artarken, aynı dönem ithalat, tüketimdeki canlanmanın da etkisiyle yüzde 29.3 arttı.” diyen Zeytinoğlu, “2019 tamamında ise ihracat artışı yüzde 6.4 olurken, ithalatın büyümeye yüzde 3.6 negatif etkisi oldu. Arzumuz tabi ki ihracat artışlarımızın ivmelenerek devam edebilmesi.” dedi.

Zeytinoğlu, “Bizim en fazla üzerinde durduğumuz büyümenin ihracat ve yatırımlardaki artışla sağlanması. İnşaat sektöründe daralmanın devam etmesi nedeniyle yatırımlardaki gerilemenin sürdüğünü görüyoruz. Ancak makine teçhizat yatırımlarının 5 çeyrekten sonra ilk kez artışa geçtiğini memnuniyetle görüyoruz. Makine ve teçhizat yatırımlarında 2019’un son çeyreğinde yüzde 11.7’lik artış oldu. İnşaatta ise son çeyrekte yüzde 8.9 daralma oldu.” dedi. Zeytinoğlu, “2019 yılı genelinde ise inşaat sektöründeki daralma yüzde 18.6 olurken,  makine ve teçhizat yatırımları yüzde 5.5 geriledi. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki gerileme hızı 2018’e göre ivme kaybetmiş. 2018’de bu kalemdeki daralma oranı yüzde 6.8 idi. Burada, yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle, ülkemizin 2004-2005 yıllarında doğrudan yatırımların çekilmesinde yaptığı ivmelenmenin tekrar yakalanması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

HALAL EXPO NIGERIA 2020 Hk

Sayın Üyemiz,

Nijerya’da 8-10 Haziran 2020 tarihlerinde, ACCI Ticaret ve Kongre Merkezinde “Halal Expo Nigeria 2020” adlı etkinliğin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.  Abuja Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan davet mektubunda anılan etkinliğin; elektrikli ev aletleri, giyim ve aksesuar, dekorasyon, aydınlatma, deri, mobilya, bebek ve çocuk ürünleri, zanaat ürünleri, gıda, sağlık, kişisel bakım, gezi ve turizm, el sanatları, çevre dostu ürünler, eğitim ve medya gibi otuzdan fazla sektörü kapsayacağı belirtilmektedir.

Etkinliğe ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

KOBİ’ler İçin Hibe Desteği

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Türkiye Koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılan Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe desteği sağlayan Avrupa Birliği Ufuk 2020 projesi kapsamında KOBİ’lere özel olarak tasarlanan Hızlandırıcı (Accelerator) Programı başvurulara açıldığı bildirilmektedir.

Program kapsamında KOBİ’ler tarafından hazırlanan projelere 2,5 milyon Avro’ya kadar hibe verilmekte; ayrıca 15 milyon Avroya kadar girişim sermayesi alma imkanı da sağlanabilmektedir. Destek oranı hibe seçeneği için proje bütçesinin yüzde 70’idir.

Konu hakkında bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.

İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)

Sayın Üyemiz,

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’den alınan bir yazıda; işletmelerin mevcut durumlarını, sektörünün gelişimini, sektör içerisinde onumlarını görebilmeleri ve ekonomik faaliyetlerinin yürütülmesinde alacakları kararlarına yardımcı olması amacı ile İşletme Değerlendirme Raporu’nun (İDR), e-devlet üzerinden işletmelerin erişimine açıldığı ifade edilmektedir.

İşletme Değerlendirme Raporu’nun (İDR); “İşletme Künye Bilgileri”, “Genel Sıralama”, “İnsan Kaynakları”, “Ar-Ge, Yenilik, Markalaşma”, “Verimlilik”, “İhracat”, ve “Finansman” olmak üzere yedi bölümden oluştuğu belirtilmektedir. Sözkonusu rapor, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Patent ve Marka Kurumu, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan işletmelere ait idari kayıtlar esas alınarak oluşturulduğu ifade edilmektedir.

İşletme Değerlendirme Raporu’nun , işletmelerin mevcut durumuna yönelik son 5 yıllık işletme performansı, Türkiye geneli ve İBBS Düzey 1’e göre NACE Rev 2- 6’lı kırılımda sektör ortalamaları, Türkiye geneli ve İBBS Düzey 1’e göre net satışlar, aktif büyüklük ve çalışan sayısı kriterlerinde sıralama, ihracat yapan ve yapmayan işletmeler için hedef pazarlar ve pazar payı hakkında bilgiye ve işletmenin kendisini ifade edebileceği ve iş ilişkilerinde kullanabilecekleri analizlerin yer aldığı temel bir doküman niteliğinde olduğu ifade edilmektedir. Bir örneği EK’de sunulan rapor ve metaveri dokumanlarına https://www.kosgeb.gov.tr/ üzerinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

Rapor örneğine ulaşmak için tıklayınız.

Metaveri dokumanı için tıklayınız.

Sri Lanka Savunma Bakanlığı İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Kolombo Büyükelçiliğimizden iletilen, Sri Lanka Savunma Bakanlığına bağlı Kabine Tarafından Atanmış Daimi Satınalma Komitesinin ihale duyurusu kapsamında; Sri Lanka Kara Kuvvetlerinin haberleşme sisteminin iyileştirilmesini teminen taktik telsiz haberleşme cihazlarının satın alımı için uygun ve nitelikli teklifçiler kapalı zarfla teklif vermeye davet edildiği ve satın alınacak cihazların türü ve adedine ilişkin bilgilere yer verildiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu ihale duyurusunda, ihaleye katılmak isteyenlerin, ilgili ülke Savunma Bakanlığı saymanlığına yazılı başvuru yapmak ve 300.000 LKR (1676 ABD Doları) tutarındaki geri ödemesiz ihale ücretini nakden ödemek suretiyle ihale belgelerini en geç 8 Nisan 2020’ye kadar satın alabilecekleri, ön ihale toplantısının 3 Mart 2020’de Savunma Bakanlığında düzenleneceği, tekliflerin ise 9 Nisan 2020 saat 11:00’den önce Savunma Bakanlığına iletilmesi gerektiği, bu tarihten sonra alınan tekliflerin ve/veya e-postayla iletilen tekliflerin kabul edilmeyeceği belirtildiği kaydedilmektedir.

İhale duyurusu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği web sitesi (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkânları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin edilebilmektedir

Danimarka’da dolandırıcılık faaliyetleri hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Kopenhag Ticaret Müşavirliğimizden alınan yazıya atıfla, Danimarka’da bir süredir, ithalatçı firmaları dolandırmaya yönelik faaliyetlerde artış gözlendiği, Danimarka’dan ihracat yaptığını belirterek firmalarımızla temasa geçen bazı şahıslar hakkında şüphe duyulduğu; Müşavirliğimize danışan Türk ithalatçı firma sayısının da arttığı ve şüphelerin tamamına yakınının haklı olduğunun tespit edildiği, gerçek firmalar adına web sitesi kuran ve bu web sitelerinde çeşitli ürünlerin satıldığı izlenimini veren dolandırıcıların, başta Polonya olmak üzere farklı ülkelerdeki banka hesaplarına para gönderilmesini talep ettiği ve sonrasında web sitelerini kapatarak ortadan kaybolduğu ifade edilmektedir.

Söz konusu yazının ekinde ve bir örneği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği web sitesi (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkânları/Diğer Duyurular bölümünde yer alan dokümanda bu şekilde hareket eden şahıslara ait web sayfalarının genel özellikleri, bazı örnek sayfa bağlantıları ve ekran görüntüleri yer almaktadır.

Bu çerçevede, yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini teminen, özellikle Danimarka’dan ilk kez ithalat yapacak firmalarımızın bu durumdan haberdar edilmelerinin ve yeni kurulacak ticari ilişkilerde benzer şüpheli durumların ortaya çıkması halinde Kopenhag Ticaret Müşavirliğimize danışmaları yönünde uyarılmalarının önem arz ettiği vurgulanmaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Libya Birinci Forumu Hk

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamız gelen yazıda, Libya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden alınan bir Nota’ya atfen, Libya Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Genel Birliği’nin, Libya-El Dawlia Fuarlar ve Konferanslar Şirketi ile ICFF AIR&ORG Şirketinin işbirliğiyle, Türkiye-Libya Birinci Forumu’nu 16-17 Nisan 2020 tarihlerinde İstanbul’da düzenlemeyi planladığı bildirilmektedir.

Yazıda, bahse konu etkinliğin Pullman İstanbul Otel ve Kongre Merkezi’nde, Libya’dan yaklaşık 200 civarında iş insanının katılımıyla düzenlenmesinin öngörüldüğü ve etkinlik hakkında bilgiye www.libyaturkeyb2b.com adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

48. Trablus Uluslararası Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Libya Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı’nın 2-12 Nisan 2020 tarihlerinde 48. Trablus Uluslararası Fuarı’nı düzenlemeyi planladığı, söz konusu fuara şirketler, sanayiciler, ithalatçılar ve kamu sektörü yetkililerinin katılabileceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, ayrıntılı bilgi için Fuarlar Genel Kurumu Yönetimi (Tel: 00218921242128 veya
00128913598311) ile irtibata geçilebileceği ifade edilmektedir.

Libya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden alınan fuara katılıma dair usul ve esaslara ulaşmak için tıklayınız.

Nijerya Polis Ekipmanları Temini Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Nijeryalı ‘Pens & Drops’ isimli bir firmadan gelen dilekçe eşliğinde, adı geçen firmanın savunma ve güvenlik alanlarında uzman olduğu ve her türlü asker ve polis ekipmanları konusunda ülkemizden firmalarla irtibat kurmak ve iş birliği sağlamak istediği dile getirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu firmanın Nijerya Polis Gücü’ne numune gönderilmek üzere balistik kask ve kurşun geçirmez yelek temini açısından kendilerine yol gösterebilecek firmalarımız ile işbirliği yapmak istediği belirtilmektedir.

Nijerya firmasına ilişkin bilgiler ve firmanın iletişim bilgilerine ulaşmak için tıklayınız.

Construct Nigeria Expo 2020 Hk

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Birliği (NACCIMA) ve Abuja Ticaret ve Sanayi Odası (ACCI) işbirliğinde, 15-18 Haziran 2020 tarihleri arasında “Construct Nigeria Expo 2020” etkinliğinin düzenleneceği bildirilmektedir.

Abuja Ticaret ve Kongre Merkezi’nde düzenleneceği belirtilen etkinliğe 45’ten fazla ülkeden 150.000’den fazla kişinin katılımının beklendiği, 300’ün üzerinde serginin yer alacağı ifade edilmektedir.

Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odaları Birliği İkinci Başkan Yardımcısı Dele Kelvin Oye Esq. tarafından iletilen mail ile Türk Firmaları söz konusu fuara katılmaya davet edilmektedir.

Fuarla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

İran’da Yolcu Beraberi Döviz Uygulamaları

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen yazıda; Ticaret Bakanlığınca İran’a yolcu beraberi veya karayolu, denizyolu ve demiryolu ile döviz getirilmesi veya anılan ülkeden döviz çıkarılması ile ilgili uygulamalar ve bu uygulamalara yönelik takip edilmesi gereken usul/yöntem hakkında bilgilerin iletildiği belirtilmektedir.

Bu kapsamda; İran’da bazı tır şoförlerinin İran gümrüklerinde yolcu beraberi dövizle ilgili sorunlar yaşaması ile ilgili aşağıdaki bilgiler paylaşılmıştır.

İran Merkez Bankası’nın 13.05.2018 tarihinde hayata geçirilen uygulamasına göre; İran’a döviz getirilmesi durumunda, yolcu beraberinde kişi başına 10.000 avro veya karşılığı dövizi aşmayacak şekilde döviz getirilmesinde herhangi bir beyan zorunluluğu bulunmadığı, bu miktarın üzerinde ise ülkeye girişte döviz, banka belgeleri veya isimsiz değerli kağıtların İran gümrük kapılarında bulunan Bank Melli şubelerine bildirilmesi ve doldurulacak beyanname aracılığıyla bir takip kodu alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Ülkeye gelişte 10.000 Avro’dan az döviz getirecek kişinin beyan zorunluluğu bulunmamasına rağmen, ülkeden 5.000 Avro’dan fazla para çıkaracak olması durumunda Gümrük Kapılarında Bank Melli şubelerine beyanda bulunmasında ve takip kodu almasında fayda bulunduğu belirtilmektedir.

İran’da yolcu beraberi döviz, banka belgeleri veya isimsiz değerli kağıtların ülkeden çıkarılmasında izin verilen meblağ, yolcu başına havayolu ile 5.000 Avro veya karşılığı dövizdir. Karayolu, denizyolu ve demiryolu ile ise 2.000 Avro veya karşılığı dövizdir.

 

Pakistan – 15. Gıda Teknolojileri Asya 2020 Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda,15. Gıda Teknolojileri Asya 2020 Uluslararası Fuar ve Konferansı’nın, 12-14 Eylül 2020 tarihlerinde, Pakistan’da Karaçi Fuar Merkezi’nde düzenleneceği bildirilmektedir. Fuarın plastik, paketleme ve baskı; pirinç teknolojisi, tarım ve canlı hayvan, gıda paketleme ve işleme; gıda güvenliği; un; mutfak ürünleri; atıştırmalık gıda; et teknolojileri ve pişirme sektörlerini kapsaması öngörülmektedir: Fuara 6 ay kala kayıt yaptırarak, minimum 9 metrekare fuar standı (KDV dahil 3.559,50 ABD Doları) kiralayanlara, aşağıdaki imkanların organizatör tarafından sağlanacağı ifade edilmektedir.

 1000 ABD Doları’nı aşmayan uçuş bileti

 1 Fuar standı karşılığında çift kişilik odada 4 gece 5 gün konaklama

 3 gün boyunca havaalanı-otel-fuar-restoran transferleri

 3 gün boyunca Kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği

 Resmi vize davet yazısı

 Yarım gün şehir turu

 Resmi Fuar Kataloğunda katılımcı firmanın 200 kelimeyi aşmayacak şekilde tanıtım profili

 Her bir firma için 10 adet ikili görüşme ayarlanması

Fuar ile ilgili detaylı bilgi için:
Dr. Khursheed Nizam; +92 321 824 44 46;
Bay Farhan Anis; +92 300 824 444;
Bayan Fauzia Khan; +92 300 056 87 21 – fauzia.khan@ecgateway.net ile irtibata geçilebilir.

Türkiye-Çin 17. Dönem KEK Toplantısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, eşbaşkanlığı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Zhong Shan tarafından yürütülen Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 17. Dönem Toplantısının 20 Şubat 2020’de Pekin’de gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bu itibarla anılan KEK Toplantısında kullanılmak üzere, Çin Halk Cumhuriyeti ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde varsa sorunlar ve çözüm önerileri ile KEK 17. Dönem Toplansında gündeme getirilmesinde yarar görülen konuları 16 Ocak 2020 tarihine kadar yasar.beyaz@tobb.org.tr bildirilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

İHBİR- Expo ANTAD & Alimentaria 2020 Milli Katılım Organizasyonu Hk.

Sayın Üyemiz,

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Genel Sekreterliği’nden alınan bir yazıda, 31 Mart- 02 Nisan 2020 tarihleri arasında, Guadalajara / Meksika’da düzenlenecek olan Expo ANTAD & Alimentaria Uluslararası Gıda ve Süpermarket Ürünleri Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonunun İİB tarafından gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Expo ANTAD & Alimentaria Fuarı bu sene 37. kez düzenlenecek olup Genel Ticaret Fuarı niteliğinde olan söz konusu fuarda gıda ve içeceğin yanı sıra şekerli mamuller, soft içecekler, baharatlar, atıştırmalık ürünler, su ürünleri, organik ürünler, sağlık, restoran ürünleri gibi birçok sektörden katılımcıya ulaşmanın mümkün olduğu ifade edilmektedir.

2019 yılında yaklaşık 55.000 m2’lik bir alanda gerçekleştirilmiş olup, fuarda 28 ülkeden 1.700 katılımcının yer aldığı belirtilmektedir. Fuarı 3 gün içinde yaklaşık 37.000 kişi ziyaret etmiş olup, 2019 yılında bahsi geçen fuarda, %67’sinin lokal, geri kalanının ise uluslararası katılımcılar olduğu ve bu doğrultuda özelde Meksika olmak üzere çevre ülkelerin de gıda sanayisine katkı sağlama kabiliyetine sahip olduğunun görüldüğü hususlarına yer verilmektedir. Bu sebeple Expo ANTAD & Alimentaria Uluslararası Gıda ve Süpermarket Ürünleri Fuarı Güney Amerika Kıtasının en prestijli fuar organizasyonlarından biri olduğu ifade edilmektedir. Walmart, Soriana, Waldo’s, Chedraui, Ley, S*Mart, Comercial Mexicana ve Grupo Idea gibi Amerika kıtasının en büyük perakende zincirlerinin direkt katılımcı olarak hazır bulunduğu Expo Antad & Alimentaria Fuarı, genel itibariyle Latin Amerika bölgesine hitap etmekte olduğu belirtilmektedir.

Bahse konu fuara başvuruda bulunmak isteyen üyelerimizin, ekte yer alan Başvuru Formu’nu ve Fuar Katılım Sözleşmesi’ni, firma kaşesi ve yetkili imzasıyla beraber doldurarak, 13 Ocak 2020 Pazartesi günü mesai bitimine kadar İİB Genel Sekreterliği’nin 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Dışişleri Bakanımızın Karadağ ve Arnavutluk’u Ziyareti Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda,  Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun, 11 Şubat 2020 tarihinde Karadağ’ı ve 12 Şubat 2020 tarihinde Arnavutluk’u ziyaret ederek bir takım temaslarda bulunmasının öngörüldüğü belirtilerek, söz konusu temaslarda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin görüşü talep edilmektedir. Söz konusu görüşe ilave edilmek üzere görüşlerin en geç 20 Ocak 2020 mesai bitimine kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (Damla Tufan, E-posta: damla.tufan@tobb.org.tr) iletilmesi rica olunur.

İran Ticaret ve Teknoloji Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza iletilen yazıda, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Yardımcısı Prof. Dr. Sorena Sattari’nin, 21-23 Ocak 2020 tarihleri arasında Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde, 22 Ocak 2020 Çarşamba günü, İstanbul Elit World Hotel Konferans Salonu’nda, iki ülke iş insanlarının katılımı ile, “Ticaret ve Teknoloji Toplantısı” düzenleneceği bildirilmektedir.

Toplantıya katılacak İranlı firma listesi ekte iletilmekte olup, program aşağıda yer almaktadır.

Program

10:00    İran Cumhurbaşkanı Yardımcısının konuşması ve diğer konuşmalar
11:30     Firmalar arası ikili görüşme
13:00     Öğle yemeği

Meksika Ticaretin Kolaylaştırılması Çalışma Grubu

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen; Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Gonca YILMAZ BATUR ile Meksikalı muhatabı Meksika Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Luz Maria de la Mora SANCHEZ’in arasında yapılan bir mektup teatisi neticesinde iki ülke arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi ve engellerin kaldırılmasına yönelik istişarelerde bulunulmasının kararlaştırıldığı bildirilmektedir.

Meksika tarafının, iki ülke arasında ticaretin kolaylaştırılması faaliyetlerinin etkinleştirilmesi amacıyla bir çalışma grubu kurulmasını önerdiği; olası işbirliği alanları ve çalışma konularının görüşülmesi amacıyla bir araya gelinmesini teklif ettiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Meksika ile ticaretin kolaylaştırılması alanında muhtemel işbirliği konularına ve toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin görüş göndermek isteyen üyelerimizin en geç 17 Ocak 2020 mesai bitimine kadar görüşlerini (seda.gedik@tobb.org.tr) iletmeleri gerekmektedir.

Sweets & Snacks Expo 2020 Hk.

Sayın Üyemiz,

İstanbul İhracatçı Birliklerinden (İİB) alınan bir e-posta yazısında, Chicago/ Amerika Birleşik Devletleri’nde, 19-21 Mayıs 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan Sweets & Snacks Expo Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı’nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu İstanbul İhracatçı Birliklerinin gerçekleştirmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Aynı yazıda, Sweets & Snacks Expo Fuarının 2019 yılında 850’den fazla katılımcıya ve 90’dan fazla ülkeden 18.000’in üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yaptığı ifade edilmiştir. Şekerleme ve atıştırmalık ürün sektöründe 150 milyar dolarlık payın temsil edildiği söz konusu fuarın, gerek A.B.D. pazarında gerekse A.B.D. ile serbest ticaret antlaşması bulunan Kanada ve Meksika pazarlarında yer alabilmek adına firmalarımıza önemli fırsatlar sunacağı belirtilmiştir. Sweets & Snacks Expo 2020 fuarına milli katılım organizasyonu ile iştirak eden firmalara, İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından aşağıdaki hizmetler verilecektir;

  • Stand alanının kiralanması, stand inşaatı, dekorasyonu ve temizliği
  • Katılımcı ürünlerinin nakliyesi, gümrüklemesi ve standlara teslimi
  • Fuar resmi kataloğunda, fuar resmi internet sitesinde ve fuarda ziyaretçilere dağıtılmak üzere İstanbul’da hazırlanan katılımcı kataloğunda yer alma
  • Fuara giriş kartı temini
  • Fuar süresince ofis ve iletişim araçları (internet-telefon-vb) ile ikram hizmetlerinden faydalanma

Bahse konu fuarda katılımcı olarak yer almak isteyen firmaların ek’te yer alan Ön Başvuru Formu’nu, firma kaşesi ve yetkilisi imzasıyla beraber doldurarak, 12 Aralık 2019 mesai bitimine kadar İİB Genel Sekreterliği 0 212 454 05 01-02 numaralı faksına veya hububat@iib.org.tr  adresine e-posta olarak göndermeleri gerekmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Ek: Ön Başvuru Formu

Gürkan KARAMAN
İsmail Berkay ÜNLÜ
Tel: 0212 454 05 00 – 2263/ 1538
Fax:0212 454 05 01-02
E-Mail: hububat@iib.org.tr

Nijerya/Ondo Eyaleti Yatırım Fırsatı

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı’ndan gelen, 15.01.2020 tarih, 34221550-720 sayılı yazıda,  Nijerya/Ondo Eyaleti Yatırım Fırsatı duyurulmaktadır.

Ticaret Bakanlığı’nın 34221550-720 sayılı yazısına atfen, 5 Kasım 2019 tarihinde Nijerya’nın Ondo Eyaleti Yatırım ve Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Boye Oyewumi ile toplantı yapıldığı, şehirde açılacak yeni liman ile Lagos limanının yoğunluğunu kendi eyaletlerine çekmeyi hedefledikleri, liman inşaatına eyalet tarafından Yap İşlet Devret finansman sistemi ile başlanacağı, Yatırım ve Kalkınma Ajansı’nın da projeye önem verdiği bildirilmiştir.

Yeni limanın hem eyaletin kalkınması için büyük bir fırsat olarak göründüğü hem de yatırım fırsatları ile Türk firmalarımızın limanın yapımında söz sahibi olabilmesi açısından değer kazandığı belirtilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Nijerya Ticaret Heyeti Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden Odamıza ulaşan yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonu ile 27-30 Nisan 2020 tarihleri arasında Nijerya’ya bir Ticaret Heyeti düzenleneceği, Lagos şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda, Gana, Fildişi Sahili ve Kamerun’dan da iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Gerçekleştirilecek Ticaret Heyeti, inşaat ve yapı malzemeleri yanı sıra petrokimya, demir-çelik, alüminyum, cam ve seramik ürünleri, tıbbi ilaçlar, otomotiv endüstrisi, endüstriyel tuz, hazır giyim, ve tekstil, makine ve aksamları, inşaat malzemeleri, kağıt ve karton ürünleri, iş ve maden makineleri, elektrik elektronik, su ürünleri, şekerli ve çikolatalı mamuller ve meyve suları, ambalajlama sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerde faaliyet gösteren (Genel Nitelikli) ve uluslararası standartlara göre imal ve ihraç eden firmaları kapsayacak şekilde tasarlanmış olup, program dahilindeki İş Forumu ve ikili iş görüşmelerinin (B2B) sadece Nijerya özelinde gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Katılım 30 kişilik kontenjanla sınırlı olup, başvuru ve ödemeler için son tarih 6 Mart 2020 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2RbWy7k  internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu’nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 13.000,00-TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontunun bestecoskuner@tim.org.tr  e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Nijerya’ya giriş vizeye tabi olup heyete katılmak isteyen firma temsilcilerinin vize başvurularını Vize İşlem Merkezi aracılığı ile şahsi olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir.  Yapılan başvurular, ödeme dekontları TİM’e ulaştıktan sonra kesinleşmekte olup, heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamamaktadır.

Ayrıntılı Bilgi:

Beste Coşkuner: bestecoskuner@tim.org.tr   0 212 454 00 96

Mehmet Cesuroğlu: mehmetcesuroglu@tim.org.tr  0 212 454 04 86

Güney Kore Fuarları hakkında İl Tanıtım Toplantıları

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, 19-22 Mayıs 2020 tarihlerinde “Seoul Food and Hotel” fuarının Selten Uluslararası Fuar ve Aksesuarları Tic. Ltd. Şti. tarafından, 25-27 Haziran 2020 tarihlerinde “Import Goods Fair-İthal Ürünleri” fuarının Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (EİB) tarafından düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan etkinliklerde gıda ve tarım ürünleri, plastik, kauçuk, tekstil ve konfeksiyon, demir-çelik, iklimlendirme, elektronik, otomotiv yan sanayi, deniz taşıtları ve mobilya gibi, ülkemizin Güney Kore’ye ihracat potansiyeli yüksek olan sektörlerde firmalarımızın yoğun katılımının beklendiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, anılan fuarlara ilişkin olarak 25 Şubat – 3 Mart 2020 tarihlerinde Adana, Bursa,
Gaziantep, İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde tanıtım toplantılarının düzenleneceği bildirilmektedir.

Toplantı tarihleri için tıklayınız.

Fas’a Gerçekleştirilecek İhracatlarda Uygunluk Kontrolleri Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Rabat Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen, Fas’a ithal edilen sanayi ürünlerinin yerel mevzuat çerçevesinde uygunluk kontrollerinin 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren dış kaynak kullanılarak gerçekleştirilmeye başlanılacağı, bu kapsamda adı geçen Fas’lı Bakanlıkla Fransız Bureau Veritas, Alman TUV Rheinland ve İspanyol ApplusFomento firmaları ile anlaşma sağlandığı, bahsi geçen tarihten itibaren kontrole tabi olan sanayi ürünlerinin ithalatçıları tarafından anlaşmalı şirketlerden sağlanan uygunluk sertifikalarının ibrazının zorunlu hale geleceği ifade edilmektedir.

Söz konusu yazıda, bazı ürünlerin uygunluk kontrollerinin, anlaşmalı şirketler tarafından, Fas gümrük kontrol noktalarında gerçekleştirileceği ifade edilirken, bu ürünler aşağıdaki listedeki şekilde tanımlanmıştır:

– Otomobil yedek parçaları: lastikler, aküler, fren aksesuarları, camlar, filtreleme elemanları, mekanik kontrol kablosu
– Yapı malzemeleri: seramik fayans, çimento, sızdırmazlık levhaları, sıhhi ürünler, musluklar, plastik borular
– Ahşap paneller
– Gazlı cihazlar: gazlı ısıtıcılar, gazlı su ısıtıcıları
– Filmaşin ve beton demiri
– İş kıyafetleri dışındaki giyim ürünleri
– Elektrik ürünleri: Cep telefonları için şarj cihazları, devre kesiciler
– Battaniyeler, halılar ve döşemelik kumaşlar
– Bebek bezi

Söz konusu listeye ilişkin detaylı ürün bilgilerini içeren dokümana http://www.mcinet.gov.ma sitesinden ulaşmak mümkündür.
Diğer taraftan, liste kapsamı dışında kalan sanayi ürünlerinde uygunluk kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirileceği, 20 Nisan 2020 tarihine kadar tanımlanan geçiş döneminde ise ithalatçılara yukarıda listede yer verilen ürünler dışında kalan tüm sanayi ürünleri için Fas gümrük noktalarında uygunluk kontrollerini gerçekleştirme imkanı tanınacağı hususuna yer verildiği ifade edilmektedir.

Uygulamadan sorumlu Faslı Bakanlık olan Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Sayısal Ekonomi Bakanlığının (http://www.mcinet.gov.ma/) internet sitesinden genel uygulama bilgilerine, mevzuat ve konuya ilişkin olarak Ticaret, Yeşil ve Sayısal Ekonomi Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan duyuruya ulaşabilmek mümkündür.

Bilgilerinize sunarız.

Büyük Göller Yatırım ve Ticaret Konferansı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Büyük Göller Bölgesi Özel Temsilciliği Ofisi yetkilisinin 23 Ocak 2020 tarihinde Kigali Büyükelçiliğimize bir ziyaret gerçekleştirdiği ve 18-20 Mart 2020 tarihlerinde Kigali’de yapılacak olan Büyük Göller Yatırım ve Ticaret Konferansı (The Great Lakes Investment and Trade Conference – GLITC) hakkında bilgi verdiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan yetkilinin bahsekonu konferansa ilişkin değerlendirmeleri aktarılmaktadır. Yetkilinin ifadelerine göre; konferans BM Genel Sekreteri Büyük Göller Bölgesi Özel Temsilciliği Ofisi tarafından desteklenmektedir. Söz konusu konferansta yatırıma ve sınır ötesi ticarete odaklanılacaktır. Konferans bu kapsamda, anılan konularda bir platform teşkil ederek enerji, madencilik, tarım, altyapı vb. alanlarda Büyük Göller Bölgesi’nde projelerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Söz konusu konferans ile ayrıca gençler ve kadınlar için iş ve geçim kaynaklarının oluşturulması teşvik edilecektir.

Bahsekonu yazıda, üç gün sürecek konferans ile kamudan ve özel sektörden yaklaşık 700 katılımcıyı bir araya getirmenin hedeflendiği ve ülkemizden katılım sağlanmasının memnuniyetle karşılanacağını aktarılmış, konferansa sponsor olma, konuşmacı olarak katılma, sergi standı açma olanaklarının da bulunduğu belirtilmiştir.

Söz konusu konferansa ilişkin bilgi notları ve konferansın taslak gündemi ile 24-25 Şubat 2016 tarihinde Kinşasa’da düzenlenen Büyük Göller Bölgesi için Özel Sektör Yatırım Konferansı’na (Private Sector Investment Conference for the Great Lakes region) dair bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız. 

Zambiya’daki Altın Madenciliği Hk

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Türkiye-Zambiya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 1. Dönem Toplantısı’nın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un eşbaşkanlığında 12-13 Şubat 2020 tarihlerinde Zambiya’nın başkenti Lusaka’da gerçekleştirildiği, anılan toplantı vesilesiyle gerçekleştirilen görüşmelerde Zambiya tarafının önümüzdeki dönem altın üretimine ağırlık vereceklerini belirterek, Türk yatırımcı firmalarını bu alanda faaliyet göstermeye davet ettiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre şubat ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ilimizde yüzde 70.7 ile geçen aya göre 0.2 puan, geçen yıla göre 0.5 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 76 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen aya göre 0.5 puan, geçen yıla göre 2 puan arttı.” dedi.

Hem Türkiye genelinde hem de Kocaeli kapasite kullanım oranlarında artışların devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Aylık bu artışta ilimizin öncü sektörlerinden, ihracatımıza da en büyük katkıyı veren otomotiv sektörü öne çıkıyor. Bu ay Kocaeli’de otomotiv sektörü kapasite kullanım oranı yüzde 77.5, Türkiye genelinde ise yüzde 79.9 olarak gerçekleşti. Bunun yanında kimya, metal, makine, elektronik, plastik ve kauçuk sektörleri de kapasitelerini artıran sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun ihracat rakamlarımıza da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 17.5’i mart ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53’ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 29.5’i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 52’si sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 26’sı ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

Belarus Cumhuriyeti Yatırım Bilgilendirme Günü

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Sanayi Odası ve Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde 26 Şubat Çarşamba saat 15:00 – 17:00 arası Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binasında Belarus Cumhuriyeti Yatırım Bilgilendirme Günü düzenlenecektir.

Belarus Cumhuriyeti yerli ve yabancı yatırımlara en uygun çalışma ortamı yaratma hususunda gerekli tecrübeye sahip bir ülkedir. Ülkenin ekonomik sistemi kırsal ve küçük yerleşim yerlerinde yapılan yatırımlar için vergi muafiyeti, gümrük muafiyeti ve diğer ayrıcalıklar tanımaktadır. Belarus’un sahip olduğu yatırım potansiyelini ve kapasitesini, devlet teşvikleri ve vergi muafiyetlerini, küresel pazardaki yeri hakkında Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği bilgi verecektir.

Bilgilendirme gününe katılmak isteyen firmalar 25 Şubat 2020 tarihine kayıt yaptırabilirler.

Toplantı dili İngilizce olacaktır.

Detaylı bilgi için; Seda Aydın, seda@kosano.org.tr  Tel: 0262 315 8058

Başvuru için TIKLAYINIZ

Afrika Kalkınma Bankası’nın Ekvator Ginesi’nde Finanse Etmeyi Öngördüğü Projeler

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) yetkililerinin, Ekvator Ginesi’ne yönelik 2020 yılı kredi programını oluşturmak üzere bu ülkeyi ziyaret ettiği ve Banka’nın önümüzdeki dönemde Kamu Maliyesi Modernizasyon Destek Programının takvimini ve özel sektöre yönelik kredi dağılımını gözden geçireceği belirtilmekte olup, AfDB’nin Ekvator Ginesi’nde finanse etmeyi planladığı projeler aşağıdaki şekilde dile getirilmektedir:

  1. Liman ve Havalimanı altyapılarından faydalanılarak fuarlar düzenlenmesinin teşviki programı,
  2. Ekvator Ginesi’nde elektronik yönetim ve cazibenin artırılması için fiberoptik ağının geliştirilmesi programı,
  3. Balıkçılık ve tarım sektörünün desteklenmesi programı,
  4. Ekvator Ginesi ile Kamerun arasında Ntem Nehri üzerinde köprü inşa edilmesi projesi,
  5. Kamu maliyesi yönetiminin iyileştirilmesi programı,
  6. Sosyal sektörde insan kaynaklarının geliştirilmesi programı,
  7. Bütçe destek programı,
  8. Kariyer geliştirme programı.

Bilgilerinize sunarız.

CIIE 2020 Fuarı Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, ikincisi 05-10 Kasım 2019 tarihleri arasında Şanhay / Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)’nde gerçekleştirilen “Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE)” milli katılım organizasyonunun İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirildiği, 180 ülkeden yaklaşık 3.900 katılımcının bulunduğu, 500 binden fazla yerli ve yabancı profesyonel alıcının yer aldığı fuarda Gıda ve Tarımsal Ürünler, Aksesuar & Tüketici Ürünleri, Tüketici Elektroniği & Elektronik Aletler, Giyim, Otomobil, Mobilya, Mücevher, Üst Düzey Akıllı Ekipmanlar, Hizmetler sektörleri olmak üzere, 6 ayrı holde 1496 m2 alanda 54 firmanın katıldığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Ticaret Bakanımız Ruhsar PEKCAN’ın açıklamış olduğu İhracat Ana Planı çerçevesinde ÇHC hedef ülke kapsamında olup, ÇHC’ne yönelik ihracatımızın artırılmasını teminen, CIIE’nin 2020 yılında aynı tarihlerde gerçekleştirilecek üçüncü versiyonuna daha güçlü bir düzeyde katılım sağlanmasına karar verildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca YILMAZ BATUR ile Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ren HOGBİN’in teşrifleriyle anılan fuarın tanıtımı ve ÇHC’ne yönelik bilgilendirme semineri’nin 7 Şubat 2020 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi/İstanbul’da gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Pakistan Değerli Taş ve Mineral Sergisi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan aldığımız yazıda, 20. Pakistan Değerli Taşlar ve Mineral Sergisi’nin 6-8 Mart 2020 tarihlerinde Pakistan İslamabad Otel’de düzenleneceği bildirilmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi için apceap@yahoo.com ve Haji Dost Muhammed (Cep: +92-3339103320; +92-91-9331919, 2213276) ile irtibata geçilebilir.

Mısır Üretici Kayıt Sistemi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) aldığımız 11.02.2016 tarih ve 0412/3108 sayılı yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı’ndan aldıkları bir yazıya atfen, Mısır İhracat ve İthalat İdaresi bünyesinde oluşturulan kayıt sistemi hakkındaki güncel bilgiler paylaşılmıştır.

Yazıda, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın konu hakkında son olarak 16.01.2016 tarihli 2016/43 sayılı kararını yayımladığı ve bu karar çerçevesinde söz konusu uygulamanın 16.03.2016 tarihinde yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir. Ayrıca, uygulama kapsamına giren ürünlere ait GTIP listelerinin de söz konusu kararın ekinde yer aldığı vurgulanmıştır.

Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı’nın söz konusu uygulamayı yakından takip ettiği, karşılaşılan sıkıntıların ortadan kaldırabilmesini teminen çalışmaların sürdürüldüğü, ihracatçılarımızın da yaşadıkları sorunları Bakanlığa iletmelerinin uygulamanın izlenmesi ve bilgi paylaşımının eksiksiz olması açısından önemli olduğu belirtilmiştir.

Diğer taraftan, konunun bir tür pazara giriş engeli olması nedeni ile ihracatçılarımızın karşılaştıkları sorunları, Pazara Giriş Engelleri Çalışma Grubuna ait olan pge@ekonomi.gov.tr e-posta adresine iletmelerinin uygun olacağı ifade edilmiştir.

Uygulama hakkında açıklayıcı bilgiler içeren Bakanlık yazısı için tıklayınız.
Bilgi notu için tıklayınız.

Nijerya’daki Projeler Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Abuja Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, yeni yıl ile birlikte Nijerya’da gerçekleştirilmesi planlanan büyük ölçekli ekonomik projelerin bizzat bu ülkenin Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı vurgulanarak, projelerin aşağıdaki başlıkları kapsadığı bildirilmiştir :

  •  Altyapı yatırımlarına önem verilmekte olup, ulaştırma açısından Nijer Nehri üstünde ikinci köprünün
    yapılacağı,
  •  Güneybatıda bulunan Lagos-Ibadan ekspres yolu ve orta kısımda bulunan Abuja-Kano otoyolunun önemli ölçüde bitirildiği ve güneybatıdan kuzey istikamete Lagos-Kano demiryolunun yapımına devam edileceği,
  • Apapa- Oworonshoki ekspres yolunun tamamlanmasına yönelik çeşitli fonlar kullanılacağı,
  • Abuja ve Port Harcourt Havalimanlarının yeni bölümlerinin faaliyete geçtiği bildirilmiş olup, Lagos ve Kano’da havalimanlarına yeni bölümlerin ve terminallerin ekleneceği,
  • Elektrik iletim ve dağıtım ağında problemlerin çözüleceği ve sektöre kamu ve özel sermaye yatırımlarının artacağı, Almanya Başbakanı Merkel ziyaretinden sonra elektrik dağıtım şebekesi için Siemens ile anlaşmaya varıldığı,
  • Doğalgaz tüketiminin artacağından bahisle ülkenin orta kesiminden kuzeyine doğru AjaokutaKaduna-Kano (AKK) doğalgaz boru hattının, güneydoğu için Obiafu-Obrikom-Oben (OB3) doğalgaz boru hattının ve kuzeybatıda Escravos-Lagos doğalgaz boru hattının inşaası/genişletilmesi projelerine başlanacağı,
  • Nijerya LNG şirketinin 10 milyar dolarlık yatırımı sayesinde ihracatın %35 artacağı ve bununla beraber sektörde iş olanaklarının artacağı,
  • 2019 yılı Ekim ayında onaylanan petrol yasası değişikliği ile Nijerya sularında çıkarılan ve işlenen petrol için Nijerya’ya uluslararası şirketler tarafından ödenecek işletme hakkı.

Bunlara ek olarak, Nijerya’nın önümüzdeki on yılı içinde ilerleme sağlayacağının ifade edildiği projeler ise;

  • Liman yollarını içeren ve önümüzdeki iki yıl içinde planlanması öngörülen 47 yol projesi,
  • 2020 yılında faaliyete geçmesi planlanan Lagos, Kano, Maiduguri ve Enugu havalimanları,
  • 2022 yılına kadar 700 yerel yönetim bölgesinde hayata geçirilecek tarımsal ve kırsal kalkınma planı,
  • Gombe Eyaleti’nde hayata geçirilmesi planlanan ve 200 bin hektarı kapsayacak hayvancılık kalkınma planı,
  • Ülkede mevcut 7.000 tarımsal konularda danışmana ilaveten 50.000 adet tarım danışmanının eğitilmesi,
  • 2020 yılının ilk çeyreğinde Lagos-Ibadan ve Itakpe-Warri demiryollarının hizmete alınması ve Ibadan-Abuja ve Kano-Kaduna demiryollarının inşaatına başlanması,
  • 2020 yılının ilk yarısında Mambilla Hidroelektrik Santrali’nin inşaatına başlanması olarak sayılmıştır.

Peru’da Düzenlenecek Olan Uluslararası Altın, Gümüş ve Bakır Sempozyumu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen bir yazıda, Ticaret Bakanlığı’nın bir yazısına atıfta bulunularak Peru Ulusal Madencilik, Petrol ve Enerji Odası tarafından 26-28 Mayıs 2020 tarihleri arasında Lima’da, başta altın, gümüş ve bakır jeolojisi olmak üzere doğal kaynakların potansiyeliyle ilgili farkındalığı arttırmayı, bölgedeki yeni yatırım ve iş olanaklarını teşvik etmeyi ve uzmanlar ve danışmanların pazarın gelişimi konusundaki bilgi ve etkileşimlerini güçlendirmeyi hedefleyen “XIV. Uluslararası Altın, Gümüş ve Bakır Sempozyumu”nun düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu sempozyuma ilişkin detaylı bilgilere ve taslak programa ulaşmak için tıklayınız.

BMGK Irak Yaptırımlar Listesinin Güncellenmesi Hk.

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı yazısına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Irak Yaptırımlar Komitesi’nin 2 Ocak 2020 tarihli Notası paylaşılmaktadır. İlgili Notaya ekte yer verilmektedir.

Notada özetle, yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle, 1483 (2003) sayılı Güvenlik Konseyi kararının 19. ve 23. paragrafları uyarınca, Notada ismi yer alan kuruluşların 2 Ocak 2020 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkartıldığı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Irak Yaptırımlar Listesine ulaşmak için tıklayınız.

Laos’taki Özel Ekonomik Bölgeler hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Viyentiyan Büyükelçiliğimizden alınan yazıya atfen; Laos’taki Özel Ekonomik Bölgeler (ÖEB) hakkında çıkan bir habere göre, Laos’taki ÖEB’den 2019 yılında toplam 394,4 milyon Dolar tutarında ihracat ve 1.1 milyar Dolar civarında ithalat gerçekleştirildiği, ihraç edilen mallar arasında elektronik parçalar, otomobil akşamları, ithal edilen mallar arasında makine, hammadde ve inşaat malzemelerinin bulunduğu kaydedilmekte ve bahse konu ÖEB’in Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nden ve 2022 yılında tamamlanması planlanan Laos-Çin demiryolundan yararlanmalarının beklendiği bildirilmektedir.

ASEAN ve Güneydoğu Asya ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi bakımından, firmalarımızın Laos’taki ÖEB yatırımda bulunmalarının yararlı olacağı belirtilmiştir.

ÖEB hakkında Laos Planlama ve Yatırım Bakanlığı Yatırım Geliştirme Dairesi’nin www.investlaos.gov.la sayfasından ayrıntılı bilgilere erişilebilmektedir.

Endonezya 2020 Helal Endüstri Zirvesi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Cakarta Büyükelçiliğimizden alınan Endonezya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi yazısına atfen, 28 Ekim – 2 Kasım 2020 tarihlerinde Cakarta Kongre Merkezi’nde (JCC) Cakarta’da “2020 Helal Endüstri Zirvesi”nin düzenleneceği belirtilmektedir.

Söz konusu zirveye ilişkin ekte sunulan Endonezya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi yazısı ve müteşekkil taslak kavram kâğıdından görüldüğü üzere, 1-2 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirilmesi öngörülen bahse konu zirve öncesi 28-31 Ekim 2020 tarihlerinde fuar, iş forumu, seminer ve ikili görüşmeler düzenlenecektir.

Endonezya Devlet Başkanı katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan zirveye Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın üye ülkelerinden katılım beklenmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Endonezya Dışişleri Bakanlığı ile (Desthy Umayah Adriani, Tel: +62 812 9278 1446, E-posta: desthy.adriani@kemlu.go.id; Nurul Rizki, Tel: +62 821 1079 2323, E-posta: timteng@kemlu.go.id) temas kurulması mümkündür.

Wire Düsseldorf 2020 – Tube Düsseldorf 2020 Fuarları

Sayın Üyemiz,

Düsseldorf Fuarları Türkiye Temsilciliği’nden Odamıza ulaşan bir yazıda, 30 Mart – 3 Nisan 2020 tarihleri arasında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde tel, kablo, tel donanımı, bağlantı elemanları, yay üretimi ve işlenmesi konularında en son yeniliklerin sergilendiği Wire 2020 Fuarı’nın düzenlendiği bildirilmektedir. Ayrıca boru ve donanımı, boru hattı tekniği, boru üretimi ve işlenmesinde kullanılan makinelerin sergilendiği Tube 2020 Fuarının da, Wire 2020 fuarı ile eş zamanlı yapılacağı aktarılmaktadır.

Düzenlenen fuarlar ile ilgili detaylı bilgilere www.wire.de ve www.tube.de internet sitelerinden ya da Demet Tezulaş (info@tezulas-fuar.com) ile iletişime geçilebileceği bildirilmektedir.

Afrika İş ve Yatırım Forumu ( AFRIBIF 2020)

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen, 10.02.2020 tarih, 34221550-720-1371 sayılı yazıda,  Afrika İş ve Yatırım Forumu duyurulmaktadır.

Söz konusu duyuruda, Ticaret Bakanlığı’nın 05.02. 2020 tarih, 52032068 sayılı yazısına atfen,

Afrika İş ve Yatırım Forumu’nun (AFRIBIF 2020) 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında Nijerya’nın başkenti Abuja’daki Nicon Luxury Oteli’nde düzenleneceği bildirilmektedir.

Duyuruda devamla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Nijerya Ankara Büyükelçiliği’nden aldığı yazıya atfen,  foruma katılacak katılımcılar için sergi alanı maliyetlerine ilişkin bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

  • Konferans delege ücreti (Kişi Başı) N120.000.00   (350 $);
  • 95 metrekarelik fuar standı N350.000,00 (1.000 $);
  • 12 metrekarelik üst sınıf stand N525.000,00 (1.500 $);
  • 20 metrekarelik eyalet veya ülke pavyonu N7.000.000,00 (2.000 $);
  • Konaklama / otel rezervasyonu yukarıdaki web sitesinden alınabilir.

Bosna Hersek’te Düzenlenmesi Öngörülen Enerji Konulu Konferanslar

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden aldığımız 10.02.2020 tarih ve 1384 sayılı yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan ilgili yazıda; yakın zamanda Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek enerji konulu konferanslar hakkında aşağıdaki bilgilerin iletildiği bildirilmiştir.

– 5-6 Mart 2020 tarihlerinde Bosna Hersek’in Trebinje şehrinde Batı Balkanların Enerji Geleceği Konferansı gerçekleştirilecektir ve detaylı bilgi https://setrebinje.com/sadrzaj/jedna/9/0/en adresinde yer almaktadır.

-18-20 Mart 2020 tarihlerinde Bosna Hersek’in Neum şehrinde Enerji Zirvesi gerçekleştirilecektir ve detaylı bilgi https://www.energetskisamit.ba/en/home/ adresinde yer almaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

2020 Nijerya Lagos Ticaret Heyeti

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhraçatçılar Meclisi organizasyonu ile 27-30 Nisan 2020 tarihleri arasında Nijerya’ya bir Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, Lagos şehrini kapsayacak söz konusu organizasyonda, Gana, Fildişi Sahili ve Kamerun’dan da iş insanlarının davet edileceği nitelikli iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Hedef sektörler inşaat ve yapı malzemeleri sektörleri olup uluslararası standartlara uygun ürünler imal ve ihraç eden firmaların katılımlarında fayda görülmektedir.

Katılım kontenjanla sınırlı olup, başvuru ve ödemeler için son tarih 6 Mart 2020 Cuma günü mesai bitimidir. Bu tarihe kadar https://bit.ly/2RbWy7k internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu’nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 13.000,00-TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontunun bestecoskuner@tim.org.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Nijerya’ya giriş vizeye tabi olup heyete katılmak isteyen firma temsilcilerinin vize başvurularını Vize İşlem Merkezi aracılığı ile şahsi olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Vize İşlem Merkezi İletişim:

Meltem Karaca / Vize Departman Müdürü

GSM: 90 553 807 92 34 / E-posta: meltem@vizeislemmerkezi.com

Uğur Mert, Genel Müdür

GSM: 0544 332 21 55 / E-posta: ugurmert@vizeislemmerkezi.com

Detay Bilgi İçin:

Beste COŞKUNER,

bestecoskuner@tim.org.tr 

Telefon:

Tel: 0212 454 00 96

Kayıt İçin Son Başvuru Tarihi
28 Şubat 2020

Workshop: Marka İtibarı İçin Yerelleştirmenin Önemi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan  yazıda, 18 Şubat 2020 tarihinde, 13:30-16:00 saatleri arasında, “Marka İtibarı İçin Yerelleştirmenin Önemi” konulu bir workshop düzenleneceği belirtilerek, toplantı kapsamında aşağıdaki konuların ele alınacağı iletilmektedir:

– Uluslararası marka-müşteri etkileşimlerinin önemli unsurlarından Localization (Yerelleştirme) ve Foreignization (Yabancılaştırma) nedir?
– Marka itibarı açısından dilbilgisel doğruluk çalışmaları
– Çeviri dünyasının geleceği olarak görülen Machine Translation (Makine Çevirisi) sürecine nasıl uyum sağlanır ve maliyetlerinizi azaltmak için makine çevirisini nasıl kullanabilirsiniz?
– Makine Çevirisi için ilk aşama olan Translation Memory (Çeviri Belleği) nedir ve böyle bir belleğe sahip olmak neden sizin için gereklidir?

Bilgi & Kayıt: Hilal Akyıldırım
hilal.akyildirim@dtr-ihk.de ; T: +90 (212) 363 05 00
Yer: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sosyal Tesisler Şefik Tokat Salonu
Adres: Dumlupınar Bul. No: 252 Çankaya/ANKARA

Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması Fırsatları

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda; Türkiye ve Kosova arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın, 14 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilmektedir. Kosova Ticaret Odası ve Birliğimiz arasında gerçekleştirilen temaslarda, ilki Türkiye’de, ikincisi Kosova’da olmak üzere Serbest Ticaret Anlaşmasının getirdiği fırsatlar üzerine toplantı düzenlenmesinin kararlaştırıldığı ifade edilmektedir.

Bahse konu toplantıların ilkinin, 19 Şubat 2020 tarihinde, TOBB ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Toplantı kapsamında, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kosova Ticaret Odası Başkanı Berat Rukiqi’nin açılış konuşmalarının akabinde, Ticaret Bakanlığı temsilcisinin “Türkiye Kosova Serbest Ticaret Anlaşması” üzerine detaylı bir sunum gerçekleştirmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir. Toplantı kapsamında ayrıca, Türk ve Kosova özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirmelerinin planlandığı belirtilmektedir. Katılmak isteyenlerin “kosova.tobb.org.tr” adresinden kayıt yaptırması gerektiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Katar Uluslararası Hurma Festivali

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Katar Odası’nın yazısına atfen, Katar Belediye ve Çevre Bakanlığı tarafından, 8-18 Nisan 2020 tarihlerinde, Doha’da Uluslararası Hurma Festivali 2020’nin düzenleneceği bildirilmektedir.

Festivale katılmak için gerekli formlara ulaşmak için tıklayınız.

Kırtasiye 2020 Alım Heyeti Hakkında

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda; İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonunda, 19-23 Şubat 2020 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan, “KIRTASİYE 2020 Kırtasiye Fuarı” ile eş zamanlı olarak 18-21 Şubat 2020 tarihleri arasında alım heyeti programı gerçekleştirilecektir.

TÜYAP Fuar Merkezi 2-3 Hol Marmara Salonunda 20 Şubat 2020 Perşembe günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek olan ikili görüşmelere katılmak isteyen üyelerimizin görüşmek istedikleri firmaları işaretlemek suretiyle ekteki formları doldurarak en geç 19 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 15.00’a kadar aakgun@iib.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir.

Özbekistan Hakkında Duyuru

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 1.Toplantısı, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev’in eşbaşkanlıklarında 19-20 Şubat 2020 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirileceği ve ayrıca, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın resmi temaslarda bulunmak üzere işadamları heyetiyle birlikte 12- 13 Mart 2020 tarihlerinde Özbekistan’a bir ziyaret gerçekleştirmesinin planlandığı belirtilerek, TürkiyeÖzbekistan ilişkilerine dair Birliğimiz görüşleri ile varsa karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerilerini içeren bir
bilgi notu talep edilmektedir.

Türkiye-Özbekistan ilişkilerine dair görüşlerin 18 Şubat 2020 tarihi mesai bitimine kadar adem.kula@tobb.org.tr adresine iletilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Türkmen Kimya İhalesi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Türkmen Kimya Devlet Kurumu tarafından Türkmenistan’ın Ahal vilayeti Tecen ilçesinde faaliyet gösteren Tejenkarbamid fabrikasının bakım ve onarım işlerinin yapılmasına ilişkin ihale açıldığı bildirilmektedir.

İlgilenen firmalarımızın en geç 27 Şubat 2020 tarihine kadar Türkmen Kimya Devlet Kurumu’na ( Tel: +99312 30 0102, faks: 39 01 72, e-posta: info@turkmenhimiya.gov.tm) başvurması gerekmektedir.

Bankacılık Sistemine Yönelik Ücretlere İlişkin Düzenlemeler

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 13.02.2020 tarih ve 34221550-010.05-1535 sayılı yazı ile; sanayici ve tüccarımızın sorunlarının çözümüne yönelik olarak girişimde bulunulan ve takip edilen konulardan birisi olan banka işlem ücretlerine ilişkin Merkez Bankası tarafından ’’Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’’ ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ’’Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’in yayınlandığı bildirilmiştir.

Yürürlük tarihi 01.03.2020 olan ’’Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’’ ile birlikte;

• Ticari müşterinin vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunduğu veya kredi borcunun tamamını erken ödediği hallerde banka erken ödenen miktara göre tahakkuk etmeyen tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimleri yapmakla yükümlü olacaktır.

• Ticari müşterinin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunması halinde bankalar bu talebi kabul etmek zorunda olacaktır. Ticari müşterilerden alınabilecek erken ödeme ücreti, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve ticari müşteriler tarafından bankaya erken ödenen tutarın, kalan vadesi yirmi dört ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi yirmi dört ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemeyecektir. Faiz oranının değişken olarak belirlenmesi halinde bu müşterilerden erken ödeme ücreti talep edilemeyecektir.

Ayrıca, Hazine destekli KGF kefaleti ile kullandırılan kredilerin erken kapatılması halinde bankalarca talep edilen erken kapama komisyonlarının alınmaması gerektiği Bakanlıkça değerlendirilmiştir.

Diğer taraftan, yürürlük tarihi yine 01.03.2020 olan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği’’ ile birlikte;

• EFT işlemlerinden alınacak ücret işlem tutarının 1.000.-TL’nin altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1.-TL’yi, ATM’den yapılan işlemlerde 2.-TL’yi, diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5.-TL’yi geçemeyecektir. İşlem tutarının 1.000.-TL ile 50.000.-TL arasında olması halinde bu sınırlar sırasıyla 2.-TL, 5.-TL ve 10.-TL olarak, işlem tutarının 50.000.-TL ve üzerinde olması durumunda ise 25.-TL, 50.-TL ve 100.-TL olarak uygulanacaktır. Kuruluş ile finansal tüketici arasındaki sözleşmede geç işlemler olarak belirlenen ve mutat saatler dışında yapılan EFT işlemlerinde anılan sınırlar %50 artırımlı olarak uygulanacaktır. Havale işlemlerinde ise uygulanacak azami ücretler EFT işlemleri için belirtilen ayrımlara tabi olarak ilgili ücretlerin yarısı oranında uygulanacaktır. Bankalarca gerçekleştirilen uluslararası para transfer işlemlerinin ücretleri ise finansal tüketici ile banka arasında düzenlenen sözleşme ile belirlenecektir.

Bilgilerine sunarız.