Kocaeli Sanayi Odası(KSO) 2021 yılı Şubat ayı meclis toplantısı yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirilen Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr.Haluk Görgün katıldı.
Kocaeli Sanayi Odası’nın Şubat ayı Meclis toplantısında ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına Gara’da şehit olan asker, polis ve sivillerimize Allahtan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı.
KSO Başkanı Zeytinoğlu daha sonra güncel ekonomik gelişmelerle ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ocak ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.46 artışla 15 milyar 48 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tarihimizin en yüksek ocak ayı ihracatını gerçekleştirmiş olduk. Buradan tüm ihracatçı firmalarımızı kutluyoruz. Pandeminin etkisi azalır ve aşı konusunda da belirli bir noktaya gelinebilirse, 2021 yılında aylık bazda 18-20 milyar dolarlık aylık rakamlara ulaşmayı temenni ediyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, en fazla ihracat yaptığımız beş ülkeden, Almanya’ya ihracatın yüzde 3.1, ABD’ye yüzde 25.3 ve Fransa’ya yüzde 12.5 artarken, İngiltere’ye yüzde 6.1 ve İtalya’ya ihracatın yüzde 2.2 azaldığını söyledi.
Ocak ayı ithalatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ocak ayında ithalat yüzde 5.6 gerileyerek 18 milyar 123 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda yatırım (sermaye) malları ithalatının yüzde 9.5 artarken, hammadde (aramallar) ithalatının yüzde 7.7, tüketim malları ithalatının yüzde 2.8 azaldığını görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “İhracatın artması, ithalatın biraz azalması ile de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76.5’dan yüzde 83’e çıktı. Dış ticaret açığı da yüzde 31.9 geriledi.” dedi.
Zeytinoğlu, aralık ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmesinde, “Aralık ayında cari denge ayında cari denge 3 milyar 210 milyon dolar açık verdi. 2020 yılı 36 milyar 724 milyon dolar açık ile tamamlanmış oldu. Pandemi nedeniyle turizm gelirlerindeki kayıplarımız maalesef 2020 yılında cari açığın yükselmesine neden oldu. Bunun yanında dış ticaret açığındaki artış da açığı yükselten bir diğer etken. 2019 yılında 16.8 milyar dolar olan dış ticaret açığı 2020 yılında 37.9 milyar dolara yükseldi. Hizmet gelirleri ise 2020 yılında sadece 9.6 milyar dolar oldu. 2019 yılında hizmet gelirlerinin katkısı 35.5 milyar dolar idi. 2021 yılında, aşının da yaygınlaşmasıyla turizm gelirlerinin toparlanarak normal seviyelerine erişmesini ve katkısının artmasını temenni ediyoruz.” dedi.
Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Ocak ayında TÜFE aylık yüzde 1.68 artışla yıllık yüzde 14.97 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 2.66 artışla yıllık yüzde 26.16 olarak gerçekleşti. Kurdaki gevşemenin devam etmesine rağmen enflasyon yükseldiğini görüyoruz. ÜFE ile TÜFE arasında 11.19’luk bir fark var. Buradan da maliyet etkisiyle, önümüzdeki dönemlerde tüketici fiyatlarında artışın devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.
Kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ocak ayı kapasite kullanım oranı Türkiye genelinde yüzde 75.4, Kocaeli ‘de yüzde 70.8 olarak gerçekleşti. Yılın tamamına baktığımızda; Türkiye ortalaması yüzde 71.9, Kocaeli’de ise yüzde 69.9 oldu. Bu rakamların geçmiş yılların potansiyelinden uzak olmadığını görüyoruz. Umarız önümüzdeki süreçte aşının da yaygınlaşmasıyla kapasite kullanımlarında ivmelenme görebiliriz.” dedi.
Zeytinoğlu, aralık ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretim endeksi aralıkta aylık yüzde 1.3, yıllık yüzde 9 arttı. Aralık’ta gerçekleşen yüzde 9’luk artışla birlikte 2020 yılının ortalama yüzde 1.6 üretim artışıyla tamamladık. Pandemiye rağmen 2020’de gerçekleşen bu artışı çok olumlu değerlendiriyoruz. Yüzde 1.6’lık artışta sektörlerin katkısına baktığımızda; imalat sanayide yüzde 1.8, ara mallarında yüzde 3.9, orta-yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 2.7 artış olurken, sermaye malı kaleminde yüzde 0.1 ve yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 6.1’lik gerileme olduğunu görüyoruz.” dedi.
Sanayi üretiminde, 2020 yılının son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10.1’lik artış olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Buradan son çeyrek ekonomik büyüme oranlarına sanayiden güçlü katkı geleceğini görebiliyoruz. Bununla birlikte 2020 yılını pozitif büyüme ile tamamlayabileceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, kasım ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 12.9 ile ekim ayına göre 0.2 puan yükselirken, bir önceki yılın aynı ayına göre 0.4 puan geriledi. Açıklanan rakamların detaylarına baktığımızda, çalışabilir nüfus da 1.2 milyon kişi artmasına rağmen, işgücüne katılanların sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 406 bin kişi azaldığını görüyoruz. İstihdam edilenler ise 1 milyon 103 bin kişi azaldı. Toplam istihdam 2019’un aynı döneminde 28 milyon 169 bin kişi iken 2020 yılında 27 milyon 66 bin kişiye geriledi.” dedi. Zeytinoğlu, artan nüfus ve çalışan sayısının dikkate alınarak, istihdamın arttırılmasının önemine dikkat çekti.
(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk GÖRGÜN
KSO Meclis toplantısında son konuşmayı yapan Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof.Dr. Haluk Görgün, “ Pandemi sürecinde tüm sektörler olarak zorlu bir süreçten geçtik. Şirketler kriz yönetimi stratejilerini gözden geçirmeye başladılar. Yapay, zeka, robotik ve bulut teknolojilere entegre hale gelindi. Şirketlerin iş yapış şekilleri özellikle dijitalleşe anlamında süreçleri hızlandırmaları söz konusu oldu. Sanal fuarlar düzenlenmeye başlandı. Var gücümüzle üretime devam ettik.
ASELSAN olarak, pandemi yılında, ulaşım sıkıntısı yaşandığı dönemde 454 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzalayarak tarihi bir rekor kırdık. Daha önceki sözleşme miktarını geçti. İlk defa bakiye siparişimiz 1 milyar doları aştı. Şuan da 9 buçuk milyar dolarlık bir backlog var. Bunun 1 milyar dolarını da ihracattan karşıladık. 6 tane yeni ülkeye de ihracat gerçekleştirdik. Değişen koşullara hızlı ayak uydurmak için gayretle çalıştık. İhracat yaptığımız toplam ülke sayısı 70’ ulaştı.
Türkiye’nin ve dünyanın birçok derecelendirme kuruluşundan da ödüller aldı. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği, Aselsan, “İnsana Değer Ödülleri”nde Zor Zamanlarda Değer Yaratmak Kategorisinde 1. oldu. International Business Awards’da Most Valuable Corporate Response ödülüne layık görüldük.
Aselsan, yılsonu raporumuzu yönetim kurulu toplantımızda açıklayacağız. 746 milyon dolar, ilk dokuz ayda yeni sözleşme imzaladık. Bakiye siparişlerimiz 9 buçuk milyar dolara ulaştı. Hasılatımız TL cinsinde yüzde 10 oranında arttı. Bir önceki yıla göre göre değerlendirdiğimizde pozitif ivmelenme olduğunu görüyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı satışlarımıza baktığımızda geçen seneyi 13 milyar TL ile kapatmıştık, ilk dokuz ayda 8 buçuk milyar TL’ye ulaştık.
Asıl yerleşkelerimiz Ankara’da. Üç tane üretim tesisimiz var. Ankara’nın dışında İstanbul Teknopark’ta yerimiz var, çeşitli ilçelerde ofislerimiz var. Gebze Bilişim Vadisi’nde bir yer kiraladık. Taşındığımızda özellikle sivil alandaki çalışmalarımızı ve tasarımlarımızı yapacağız. Bizim yurtiçi ve yurtdışı iştiraklerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Strateji planımızda olan ve kendi içimizden çıkabilecek şirketleşmeleri de destekler bir yapıda büyümeye devam ediyoruz. Yurtiçinde Sivas’ta optik alanda üretim yapan bir tesisimiz vardı, bununla beraber, 2020’de faaliyete aldığımız Konya’da bir silah sistemleri fabrikamız oldu. Altınay ile birlikte Dasal Havacılık Teknoloji Şirketleri’ni İstanbul’da özellikle drone üretimi için kurduk. Toplamda 25 tane iştirakimiz var.
Dünyanın her yerinde olmaya gayret gösteriyoruz. Yurtdışında üretimler de yapıyoruz. Ürdün’de ve Kazakistan’da optik alanında üretim yapan fabrikalarımız var. Geçtiğimiz yıl, Pakistan, Ukrayna ve Uzak Doğu’da yeni ofislerimiz açıldı. Pandemi yılında, 1.479 yeni personeli aldık. Toplam personelimiz 8.888’ ulaştı. Bunların yüzde 60’ı mühendis. Personelimizin yaklaşık yüzde 70’i lisans ve lisans üstü eğitim almış. Ar-Ge merkezlerimizde çalışan personelimizin sayısıyla da bir teknoloji merkezi ve Ar-Ge şirketi olduğumuzu göstermekteyiz. Ar-Ge faaliyetlerine 2020’de 541 milyon dolarlık bütçe harcandı. Aselsan’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 7 Adet Ar-Ge merkezi var. Toplamda 15 Ar-Ge merkezinde faaliyet gösteriyoruz. 5.210 Ar-Ge personelimiz mevcut. 2017’ de Aselsan’ın cirosu 1.4 milyar dolardı. 2018‘de 1.8 milyar doları yakaladık. Daha sonra, 2.1 milyar doların üzerine çıktı.
5 ana alanda faaliyet gösteriyoruz. Haberleşme Bilgi Teknolojileri, uydu sistemleri, TÜRKSAD 5A gibi uydularımızda Aselsan’ın katkısı var. Ordumuzun kripto ürünlerini üretiyoruz. Savunma Sistemleri Teknolojileri iş kolumuzda, hava milli savunma sistemlerinin, atış kontrol sistemlerini, radarlarını, arayıcı başlıklarını tasarlıyor ve üretiyoruz. ASELSAN olarak, Gebze-Darıca Metro Hattı’nın sinyalizasyon sistem çözümlerine katkı sağlayacağız.
Yapay Zeka, İleri Uzay Teknolojileri, Nanoteknoloji, Otonom araçlar, Artırılmış Gerçeklik, Nesnelerin İnterneti ve Yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Odaklanmış Güneş Enerjisi, Dikey Tarım, Kablosuz Enerji transferi, Artırılmış Gerçeklik ve Verimli Enerji ve Depolama gündemimizde olan konular. Özellikle, 4.5G konusunda çalışmalar yapıyoruz ve 5G’ye taşımayı istiyoruz. 5G Teknolojisinin geliştirilmesi gerekliliği, kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak önümüze çıkıyor. Ulak Haberleşme Şirketi’nin yüzde 51 ortağı Aselsan’dır. Burada, Uçtan uca yerli ağ teknolojileri geliştirmek, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mevcut 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılmak ve gelişen teknoloji ve uygulamaların doğuracağı gereksinimleri karşılama doğrultusunda, 5G ve sonrası için dünya standartlarında yenilikçi ve yaratıcı, Ar-Ge’ye dayalı çözümler üretmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aselsan’ın birikimleriyle beraber hızlı yerlileşmesi için özellikle ortak olduk.
Görünmezlik Teknolojileri üzerine çalışıyoruz. Yurtdışına ihraç ettiğimiz ürünlerimiz var. Uzay teknolojileri alanında çalışıyoruz. Elektro Optik Faydalı Yükler Ve Uzay Gözetleme radarları konusunda çalışmalarımız devam ediyor.
Ekonomiye katkı sağlamak adına Savunma Sanayi’nde ihracat çok önemli. Türkiye’nin kilogram başına ihracat değeri 1.2 civarındaydı, Aselsan’ın kilogram başı ihracatı 1000 dolar civarında.
Aselsan olarak, 2020 yılında, 2.716’sı KOBİ olmak üzere, 3.189 firmaya sipariş verdik. Bu firmalara baktığımızda 1.5 milyar doların üzerinde siparişimiz var, toplam ödemeye baktığımızda 890 milyon dolar ödeme yapıldı. 2020’de yüzde 73’lük bir seviyeye çıktık. Bu millileştirmeye ne kadar önem verdiğimizin bir örneğidir. İş verdiğimiz yerli üretici sayısı da 2.500’ü geçti.
Kocaeli’de 2017’de savunma sanayine çalışan 177 firma vardı, biz geldikten sonra 100 firma daha eklendi. Yerli ve Milli Ürün Komitesini kurulduktan sonra 307 tane millileşen ürünümüz oldu. Bunlardan 26 milyon dolarlık bir kazanç sağlandı. Son bir yılda milli ürünlere 44 milyon dolar sipariş verdik. 50 adet stratejik ortağımız var, bunun artmasını istiyoruz.