Aylık arşivler: Temmuz 2018

Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi

Sayın Üyemiz TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;

“26.07.2018 11368 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) işbirliğinde, ülkemiz ve Asya-Pasifik ülkeleri iş çevrelerini bir araya getirecek “Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi” İstanbul’da düzenlenecektir. 23-24 Kasım 2018 tarihlerinde “Asya: Sınırları Genişletmek” temalı Zirve, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde gerçekleştirilecektir.

İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilecek etkinliğe siyasiler, üst düzey uluslararası örgüt temsilcileri, üst düzey bürokratlar, akademisyenler ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan geniş bir katılım öngörülmektedir. Etkinliğin ülkemiz tanıtımına katkı sağlaması yanında, ülkemiz iş dünyası ile Asya-Pasifik ülkeleri iş dünyasını bir araya getirerek geleceğe dönük işbirliği imkânlarına ortam sağlayacaktır.

Dünya ekonomisinin geleceği ile ilgili yapılan tüm değerlendirmeler, 21. Yüzyılın bir “Pasifik Yüzyılı” olacağına işaret etmektedir. Zaten, iktisadi gelişmeler, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Uzak Asya’ya kaydığını göstermektedir. 3 milyarın üzerinde tüketicisiyle, en büyük küresel pazarın bulunduğu Asya-Pasifik bölgesinin büyüme hızı, son 5 yılda ortalama %6 düzeyinde gerçekleşmiştir. Asya Pasifik ülkeleri, önemli miktarda yatırımları çekmesinin yanı sıra, yatırım ihraç eden ülkeleri de içerisinde bulundurmaktadır.

Birliğimizin üyesi bulunduğu, Asya Pasifik Bölgesinin özel teşebbüsünü temsil eden, Asya — Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI), ticareti, yatırımları ve iş dünyasının bölgedeki rolünü arttırarak, bölgesel ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. CACCI, dünya nüfusunun %40’ını ve dünya ekonomisinin %23’ünü kapsayan Asya-Pasifik Bölgesinin en büyük iş dünyası örgütüdür. CACCI ülkelerinin, yılda 5 trilyon dolar civarında mal ve hizmet ithalatı gerçekleştirdiği görülmektedir.

Etkinlik hakkında güncel bilgiler, etkinlik programı ve katılım şartlarına ilişkin ayrıntılı bilgi www.cacci2018.org  adresinde yer almaktadır.

Konferansa katılım için kayıt işlemleri, belirtilen web sitesi üzerinden yapılmakta olup, etkinlik katılım ücreti, kişi başı 250,- Türk Lirası olarak belirlenmiştir. “ denilmektedir. Bilgilerinize sunarız.

BMGK Irak Yaptırımlar Listesinin Güncellenmesi

Dışişleri Bakanlığı’ndan TOBB gelen yazıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1518(2003) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Irak yaptırımlar Komitesi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilciliklere ve Daimi Gözlemciliklere gönderilen Nota’nın örneği Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğimizden alındığı iletilmektedir.

 Söz konusu Nota’da, yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeyle 1483 (2003) BMGK  kararının 19.ve 23.paragrafları çerçevesinde malvarlıkları dondurulan şahıslar ve kuruluşlar listesinde yer alan  “Iraqi Life Insurance Company” ve National Insurance Company” firmalarının 13 Temmuz 2018 tarihi itibariyle söz konusu yaptırım listesinden çıkarıldığı bildirilmektedir.

 Bahse konu Nota örneğine, TOBB web sayfası (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki “Ülke Duyuruları/Irak” bölümünden ulaşılabilmektedir.

Sağlık Ekipmanları İhalesi

İhale Tarihi : 17.08.2018

Ülke Tanzanya

Açıklama
Tanzanya Hükümeti’nin sağlık alımlarından sorumlu kuruluşu Medical Store Department’ın sağlık ekipmanları almak için düzenlediği uluslararası ihale duyurusunun bir örneği, T.C. Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınmakla ekte sunulmaktadır.

İhale ayrıntısı için tıklayınız  

70. IRU Dünya Kongresi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden aldığımız yazıda, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) tarafından 6-8 Kasım 2018 tarihleri arasında Umman – Maskat’ta 70. IRU Dünya Kongresi düzenleneceği bildirilmiştir. Ekonomilerin lokomotif sektörlerinden bir olan karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığında küresel ölçekte önemli bir rol oynayan ülkemizin ve sektör temsilcilerimizin, anılan Kongrede temsili önem taşımaktadır.

Bu kapsamda, lojistik, yolcu ve yük taşımacılığı ve bilgi teknolojileri sekterinde faaliyet gösteren ülkemiz firmalarının dünya çapında bilinirliklerini ve rekabet güçlerini arttırarak, küresel düzeyde kamu ve özel sektör paydaşları ile bir araya gelme fırsatından yararlanmaları amacıyla çeşitli sponsorluk paketleri hazırlanmıştır.

Söz konusu organizasyonla ilgilenen firmalarımızın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Elif Tangil (elif.tangil@tobb.org.tr) ile iletişime geçmeleri hususunu bilgilerinize sunarız.

Sponsorluk paketleri listesine ulaşmak için tıklayınız.

Futurallia Tunisia 2018 İş Forumu

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına atfen, Fransa, Belçika, Romanya, Polonya, Kanada, ABD ve Katar gibi ülkelerde gerçekleştirilen FUTURALLIA İş Forumunun FUTURALLIA TUNISIA 2018 adıyla bu yıl 14-16 Kasım 2018 tarihleri arasında Başkent Tunus Laico Otel’de düzenleneceği bildirilerek, Forum hakkındaki aşağıdaki bilgiler verilmektedir.
  • Foruma Afrika, Avrupa, Mağrip, Orta Doğu, Asya ve Amerika’dan 600’den fazla kişinin katılması öngörülmektedir.
  • Forum kapsamında, 8000’den fazla iş görüşmesi planlanmakta olup, gıda işleme endüstrisi, sağlık, dijital teknoloji, yenilenebilir enerji başta olmak üzere pek çok sektörden katılım beklenmektedir.
  • Etkinliğe katılmak isteyen üyelerimizin (Tel: +216 31 388 100/+216 31 388 101 E-Posta: connectinternational@connect.org.tn web sitesi: www.futurallia2018.com) iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Afrika İçi Ticaret Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, Afrika içi ticaretin geliştirilmesi (BIAT) eylem planının tavsiyeleri çerçevesinde Afrika İhracat ve İthalat Bankası’nın (Afreximbank) AfB Komisyonu’nun desteğiyle Afrika İçi Ticaret Fuarı’nı (Intra – African Trade Fair – IATF) başlattığı, fuarın 11-17 Aralık 2018 tarihinde Kahire’de Mısır Uluslararası Sergi Merkezi’nde gerçekleşeceği, fuara 1000 katılımcı 70.000’den fazla ziyaretçi çekmesinin planlandığı, kıta içi ticareti artırma potansiyeli bulunan fuara ilişkin ayrıntılı bilgiye www.intrafricantradefair.com sayfası üzerinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Peru & Ekvador Ticaret Heyeti

Sayın Üyemiz,

T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonu ve THY işbirliği ile 14-19 Ekim 2018 tarihleri arasında Peru Cumhuriyet ve Ekvador Cumhuriyeti’ne yönelik bir Ticaret Heyeti düzenlenecek olup başkentler Lima ve Kito’yu kapsayacak söz konusu organizasyonda Türkiye-Peru ve Türkiye-Ekvador iş forumlarının yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan ikili firma görüşmelerinin (B2B) gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

 Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetimize inşaat malzemeleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makina cihaz ve parçaları, kimyasallar,  otomotiv yan sanayi, kauçuk ve kauçuktan eşya (lastik), pompa ve kompresörler, cam ve cam eşya, havalandırma, gıda, kuyumculuk ekipmanları, tekstil makinaları ve müteahhitlik, çikolata ve şekerleme makineleri, kozmetik, hijyen ürünleri, kağıt ürünleri, kimyasallar, demir-çelik ürünleri, plastik ürünler, iplik/sentetik iplik, fındık, kuru meyve, otomotiv yedek parça, traktör, kablo, transformatör, akü, medikal cihazlar, baharat, zeytinyağı, şekerli/çikolatalı mamulleri, bisküvi, seramik ve cam ürünler, buzdolapları/soğutucular/dondurucular, makine (iş makineleri, madencilik makineleri, tarım makineleri, gıda üretimi ve ambalajlamada/etiketlemede kullanılabilen makineler)  sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara göre imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görülmektedir.

Bu çerçevede, azami 30 firma temsilcisinden oluşacak heyetimize katılmak isteyen firmalarımızın en geç 29 Ağustos 2018 Çarşamba günü mesai bitimine kadarhttps://goo.gl/4iNhCn adresindeki başvuru formunu eksiksiz doldurmaları ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak biletleri, konaklama, toplantı, ve transfer işlemlerinden doğan giderlerinin karşılanmasını teminen 2.250-USD tutarındaki katılım ücretini Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (IBAN No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), USD hesabına yatırmaları ve ödeme dekontunu mehmetcesuroglu@tim.org.tr adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir. (Tel: 0212 454 04 86). Ödeme dekontları ulaştıktan sonra katılım kesinleşmekte olup, etkinlik kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcılarımızın katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır. Nitelikli bir heyet programının gerçekleşmesi ve beklentilerin karşılanması için başvuru formlarının eksiksiz doldurulmaları ve ödemelerin vakitlice yapılması büyük önem arz etmektedir.

Ayrıntılı Bilgi: Mehmet CESUROĞLU (0212 454 04 86)

Kazakistan Makina Üreticileri Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 20-21 Eylül 2018 tarihlerinde Astana’da VI. Kazakistan Makina Üreticileri Forumu’nun gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Kazakistan Makine Üreticileri Birliği tarafından, Kazakistan Hükümeti ve “Atameken” Ulusal Girişimciler Odası destekleri ile düzenlenen bahse konu etkinliğe 30’dan fazla ülkeden 900’ün üzerinde makina üreticisi ve yan sanayi temsilcileri ile sektörle ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları yetkililerinin katılacağı öngörülmektedir.

Foruma dair ayrıntılı bilgiler ve kayıt formu için tıklayınız.

50´den Az Çalışanı olan Az Tehlikeli Sınıf İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim Programı

Sayın Üyemiz,

İlgi: T.C. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nün 20.07.2018 tarih ve E.8452 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda, İşveren ve İşveren Vekili İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Sertifika Programı 21.05.2018  tarih ve 230427 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerlerinde İşveren Vekili tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair” Yönetmeliğe dayanmaktadır. Söz konusu Yönetmelikle elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir. Bu kapsamda İşveren veya İşveren Vekilinin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri belgesi alabilmesi için SINAV KATILIM HAKKI belgesi alması gerekmektedir. Sınav Katılım Hakkı belgesi alabilmek için İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve  Güvenliği  Hizmetleri  Eğitimine  katılım  zorunludur. Zorunlu eğitim programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri Sınava Giriş Hakkı kazanacaktır.

Gebze Teknik üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 12.07.2018 tarihinde İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Gebze Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi zorunlu eğitim sonunda SINAV KATILIM HAKKI belgesi verdiği Program, kolaylık sağlamak adına Uzaktan Eğitim Modeli ile hazırlanmış ve kayıtlar alınmaya başlamıştır. Yapılacak olan sınavda başarılı olmaları durumunda elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.

Bilgilerinize sunarız.

Özelleştirme Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, muhtelif taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Bahreyn İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İkili İşler Genel Müdürlüğü’nden alınan ve bir örneği ilişikte sunulan ekinde, Bahreyn’de “Path of Pearl” projesi kapsamında sekiz adet tarihi ev yapımı ihalesi düzenlediği bildirilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız.

Özelleştirme Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, muhtelif taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu temmuz ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

-Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre temmuz ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 77.1 ile geçen yıla göre 1.6 puan, geçen aya göre 1.2 puan geriledi. Kocaeli’de ise yüzde 71.5 ile geçen yıla göre 0.5 puan artarken geçen ay ile aynı seviyede gerçekleşti.

Türkiye geneli kapasite kullanım oranlarındaki gerilemenin geçici olmasını temenni eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Belirsizliklerin kalkmasıyla birlikte önümüzdeki dönem ekonomiye yönelik reformlar ve devam eden teşviklerin yatırımları da arttıracağını düşünüyoruz. Bunların, kapasite kullanım oranlarında da artış sağlayacağını bekliyoruz.” dedi.

Türkiye genelinde otomotiv sektörünün yüzde 85’lik kapasite kullanımı ile diğer sektörlerden sıyrıldığına işaret eden Zeytinoğlu, “Benzer şekilde ilimizde de otomotiv sektörü yüzde 75 kapasite kullanım oranıyla zirveye oturdu. Bunun yanında ilimizde metal, plastik ve kauçuk sektörlerinde de kapasiteler ortalamanın üzerinde gerçekleşti.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 15’i ağustos ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53’ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 32’si azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 16’sı dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 56’sı sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 28’i ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

ATA Karnesi Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamızda gelen yazıda,

Çin Halk Cumhuriyetinin Şangay kentinde 5 Kasım – 10 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Çin uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE) ilişkin olarak Milletlerarası Ticaret Odası’ndan gelen bilgiye göre; söz konusu fuar ve fuar sonrası etkinliklerde ATA Karnesi kullanımını kolaylaştırmak amacıyla Çin uluslararası İthalat Fuarı’na geçici ithalatı yapılmış karne kapsamı eşyaların yeniden ihracat süresi (yurtta kalma süresi) 6 aylık süreden karnenin geçerlilik tarihinin sonuna kadar uzatıldığı bildirilmektedir.

Bu itibarla; söz konusu değişiklikten yararlanmak isteyen karne hamillerinin Çin uluslararası İthalat Fuarı organizatöründen ATA Karnesini bu fuarda kullanacağını kanıtlayan bir yazı almaları gerekliliğini bilgilerinize sunarız.

KSO ABD Heyet Ziyareti (IMTS Uluslararası Üretim Teknolojileri Fuarı)

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Sanayi Odası bölgedeki firmalarımızın rekabet gücünü artırmak ve dış pazarda iş ortakları bulmalarını sağlamak amacıyla yurt dışı heyet ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleri etkinlikleri düzenlenmektedir.

Bu kapsamda, 06 – 12 Eylül 2018 tarihlerinde ABD, Illinois-Chicago kentinde IMTS Üretim Teknolojileri Fuarı ziyaret edilecek ve Türk İş Merkezi (TTC) ortaklığında ikili iş görüşmeleri ve firma ziyaretleri organize edilecektir.

Dünyanın dört bir yanından imalat sektörü profesyonelleri, verimliliklerini artırabilecek 15.000’den fazla yeni takım tezgahı, kontrol, bilgisayar, yazılım, bileşen, sistem ve süreçleri görmek için IMTS’ye katılıyor. Ayrıca etkinlik kapsamında bölgede faaliyet gösteren ilgili sektörlerdeki firmalara saha ziyareti gerçekleştirilerek üretim tesisleri görülecek ve firma yetkilileriyle olası işbirliklerinin değerlendirmesi sağlanacaktır.

Etkinliğin tahmini maliyeti 12.000 TL olup, bu fiyata uçak bileti, otel konaklama, transfer, çeviri ve danışmanlık ücretleri dâhildir. Fiyatlar tahmini olup, etkinlik tarihinde değişiklik gösterebilir. Etkinlik için son başvuru tarihi 30 Temmuz 2018 olup, gerekli şartların sağlanması durumunda KOSGEB Yurtdışı İş Gezisi desteğine başvurulacaktır.

Detaylı bilgi ve katılım için:

Yelda Kanpara: ykanpara@abigemdm.com.tr

Burak Çakır: bcakir@abigemdm.com.tr

Tel: 0 262 323 08 56

Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2018/4)

Ekonomi Bakanlığından: 08.06.2018-30445 Resmi Gazete

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2006/12)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İHRACAT: 2018/4)

MADDE 1 – 20/12/2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’ne geçici 31 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Dahilde işleme izin belgeleri/dahilde işleme izinlerine ilişkin ek süre başvuruları

GEÇİCİ MADDE 32 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine (taahhüt hesapları kapatılan ancak müeyyideleri henüz tahsil edilmeyenler dahil), bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Bakanlığa/Gümrük ve Ticaret Bakanlığına müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren belge/izin orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere ilave süre verilir.”

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

İran'a Uygulanan Tek Taraflı Yaptırımlar

Sayın Üyemiz,

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs tarihinde ülkesinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (KOEP) çekildiğini, ABD’nin İran’a yönelik olarak 2016 yılında kaldırdığı ekonomik yaptırımlara geri döneceğini açıklamıştır.

İran ile (yaptırım kapsamındaki) iş ilişkilerinin sonlandırılması için, 8 Mayıs 2018 tarihinden itibaren 180 günlük (4 Kasım’da dolmaktadır) ve 90 günlük (6 Ağustos’ta dolmaktadır) iki ayrı geçiş süresinin öngörüldüğü belirtilmiştir.

Bu kapsamda,

6 Ağustos 2018 de bitecek 90 günlük ilk aşamada;

–          İran Hükümeti tarafından ABD Doları satın alınması ya da edinilmesi

–          İran’ın altın ya da değerli, metallerle ticaret yapması

–          Aluminyum, çelik, kömür gibi yarı işlenmiş ya da işlenmemiş metaller, grafit ve endüstriyel süreçlerin entegrasyonu için kullanılacak yazılımların İran’dan ya da İran’a satışı, tedariği veya transferi

–          İran riyalinin satışı ya da satın alınmasına ilişkin olarak önemli para transferleri veya İran’ın dışında ancak İran riyali üzerinden yürütülen önemli fonların ya da hesapların idame ettirilmesi

–          İran devlet borçlanma kağıtlarının (Iranian sovereign debt) satın alınması, sermayesine iştirak olunması ya da ihraç edilebilmesine yardım edilmesi

–          İran otomotiv sektörünün faaliyetleri ve sektörlerine yaptırım uygulanacağı belirtildi.

6 Ağustos 2018 tarihinde sonlanacak 90 günlük sürenin sonunda tekrar yürürlüğe konulacak yaptırımlara ilave olarak anılan sürenin ardından KOEP çerçevesinde yayımlanan bazı lisanslar iptal edilecektir.

4 Kasım 2018’de sonlanacak 180 günlük sürenin ardından KOEP kapsamında kaldırılan aşağıda belirtilen faaliyetlere/sektörlere yaptırım uygulanacaktır.

–          İran’ın liman işletmecileri, gemi nakliyeciliği ve gemi inşası sektörlerine (“Islamic Republic of Iran Shipping Lines”, “South Shipping Line Iran” veya bağlı kuruluşları dahil)

–          İran’dan petrol ile petrol ve petrokimya ürünleri satın alımı dahil petrolle ilgili para transferleri (diğerleri meyanında, “National Iranian Oil Company (NIOC)”, “Naftiran Intertrade Company (NICO)”, ve “National  Iranian Tanker Company (NITC)” ile yapılan para transferleri),

–          Yabancı finansal kuruluşların İran Merkez Bankası ve 2012 mali yılı için hazırlanan “Ulusal Savunma Yetki Yasası”nın 1245. bölümü uyarınca yaptırıma tabii tutulan İran finansal kuruluşlarıyla para transferi,

–          İran Merkez Bankası ve 2010 tarihli “Kapsamlı İran Yaptırımları ve Tecrit Yasası”nda kayıtlı Iran finansal kurumlarına finansal ihtisas bildirim hizmetlerinin sağlanması,

–          Taahhüt, sigorta ve yeniden sigortalama hizmetlerinin sağlanması,

–          Iran enerji sektörü,

Konu ile ilgili ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan “Sıkça Sorulan Sorular” belgesine;

https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Documents/jcpoa_winddown_faqs.pdf

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan Basın açıklamasına;

https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0383 linklerinden ulaşabilirsiniz.

Bahreyn Çikolata ve Kahve Fuarı 6-8 Aralık 2018

Sayın Üyemiz,

T.C. Manama Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir iletide; Bahreyn’de fuar organizatörü olan Bidayaat Co. Firmasının Türk firmalarını Çikolata ve Kahve Fuarına davet ettiği bildirilmiştir. Bahreyn’de 6-8 Aralık 2018 tarihleri arasına gerçekleştirileceği belirtilen ve bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan Çikolata ve Kahve Fuarına 2017 yılında 12 ülkeden 60 firmanın katıldığı ve 30,000 kişinin ziyaret ettiği bildirilmiştir. Yazıda ayrıca, organizatör firma Bidayaat Co.’nun bu sene 25 ülkeden 110 katılımcı ve 50,000 ziyaretçi beklediği belirtilmiştir. Fuarla ilgili detaylı bilgilere http://chocoandcoffeeexpo.com/ bağlantısından ulaşılabilir.

Radyo istasyonu kurulması için danışmanlık hizmeti alımı

T.C. Manama Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan bir iletide; Bahreyn Enformasyon İşleri Bakanlığı’nın 6 adet özel radyo istasyonunun kurulması için profesyonel danışmanlık hizmeti almak üzere ihaleye çıktığı bildirilmektedir. İhale hakkında ayrıntılı bilginin yer aldığı web sayfasını incelemek için lütfen tıklayınız.   

Mevzuat Değişikliği

Yurt Dışında Yapım İşlerinden Elde Edilen İş Deneyim Belgelerinin Belgelerin Sunuluş Şekline Uygunluğunu Tevsik Amacıyla EKAP’a Kaydedilmesine İlişkin Yönerge ile konuya ilişkin Kurul Kararı, T.C. Kamu İhale Kurumu’ndan alınmakla ekte sunulmaktadır. Ayrıntı için tıklayınız  

Hollanda İhale Duyurusu

Avrupa Hava Trafiği Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) tarafından Örgütün Maastricht UAC Üst Bölge Kontrol Merkezi Tesislerindeki mekanik tesisatların [HVAC – (su tesisatları, doğal gaz tesisatları, ısıtma tesisatları, havalandırma tesisatı, soğutma tesisatları, buhar tesisatları, acil durum güç tesisatları)] bakımı, önleyici ve düzeltici bakımının sağlanması amacıyla ihale açılmıştır. İhaleyle ilgili belge ekte sunulmaktadır.İhale ayrıntısı için tıklayınız  

Kırgızistan İhale Duyurusu

Issık Gölü Otel-Alışveriş Merkezi’nin kamu-özel sektör ortaklığıyla yenilenmesi amacıyla düzenlenen ihale duyurusunun bir örneği, T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İkili İşler Genel Müdürlüğü’nden alınmakla ilişikte sunulmaktadır. İhale ayrıntısı için tıklayınız  

İtalyan Ticaret Odası Derneği Haziran 2018 Bülteni

İtalya ile Türkiye pazarındaki ticari ilişkilerini artırmaya çalışan İtalyan ve Türk ticari şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren İtalyan Ticaret Odası Derneği, İtalya ile ilgili ekonomik veriler, iş olanakları, İtalya’daki yakın tarihli fuarlar, haberler vb. bilgileri duyurmak amacıyla aylık bültenler hazırlamaktadır. Derneğin yayınladığı Haziran 2018 Bülteni ekte sunulmaktadır.

Macaristan Ticaret Heyeti

11-13 Eylül 2018 tarihleri arasında Macaristan’ın Başkenti Budapeşte şehrine yönelik düzenlenecek İş Forumunun yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturacak ikili iş görüşmelerinin detayları için tıklayınız.

Kocaeli Sanayi Odası Temmuz ayı Meclis toplantısı Bedrettin Dalan’ın katılımı ile gerçekleşti

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Temmuz ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapıldı. KSO Konferans Salonu’nda gerçekleşen Meclis Toplantısına , İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan,konuk konuşmacı olarak katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına 82 ,en büyük ikinci 500 firma içerisinde ise bu yıl ilimizden 56 firma girdiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında,  Kocaeli Gümrüklerine göre İlimiz dış ticaret rakamlarına değinerek,  “Haziran ayında ihracat  2 milyar 266 milyon dolar, ithalat 3 milyar 842 milyon dolar, otomotiv sanayinin ihracatı bu ayda geçen yıla göre yüzde 27 artarak yine zirveye oturdu.  Diğer taraftan Ocak ayından bu yana en düşük ithalat artışı haziranda gerçekleşti. Bunda döviz kurlarındaki artışın etkisi var. Diğer taraftan fabrikaların temmuz ayı duruşlarının da etkili olduğunu düşünüyoruz. Ocak-Haziran döneminde; İhracat  yüzde 16,8 artarak 13,9 milyar dolar, İthalat  yüzde 23,9 artarak 26,5 milyar dolar, olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Kocaeli Türkiye dış ticaretinin yüzde 19,7’sini, ülke ihracatının yüzde 16,9’unu ve ithalatının ise yüzde 21,6’sını karşıladı” ifadelerini kullandı.

İşsizlik Tek Haneye İndi…

İşsizlik oranlarını veren Başkan Zeytinoğlu, “Nisan ayı  yüzde 9,6 geçen yıla göre 0,9 puan azaldı. İşsizliğin tek haneye inmesi ile 15 Temmuz’un işsizlik üzerindeki etkilerinin yavaş yavaş silindiğini görüyoruz. 16,9’a gerileyen genç işsizlik oranından da memnuniyet duyuyoruz. Bütçede Haziran ayı 25,6 milyar TL açık verdik. Bütçe giderleri 77,2 milyar TL, bütçe gelirleri ise 51,5 milyar TL” dedi. Zeytinoğlu şunları söyledi: “ Türkiye’de imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan ve en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500, geçen hafta Türkiye sonuçlarını açıkladı. İlk 100 içinde, 19 firmamız var. Bu firmaların net satışları, ilk 100 şirketin toplam net satışlarının yüzde 28’ini oluşturuyor. İlk on içerisinde beş firmamızın yer aldığını memnuniyetle görüyoruz. Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş., Petrol Ofisi A.Ş., Opet Petrolcülük A.Ş., Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. ve Shell & Turcas Petrol A.Ş.  İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 firma arasına 82, en büyük ikinci 500 firma içerisinde bu yıl ilimizden 56 firma yer alıyor. Geçen yıl 51 idi. Bu sene listede yer almayan 14 firmamız var. Bunların üçü ilk 500’e geçtiler” Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız.

Bedrettin Dalan; Türkiye, Dünya tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçince zenginleşti…

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Meclis toplantısının konuk konuşmacısı İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan ,sözlerine  “ Bugün benim yaş günüm buna rağmen bugün buraya geldim.  Ben eski sanayiciyim, özellikle sanayicilerle kucaklaşmak üzere Kocaeli Sanayi Odası’na keyifle geldim. Türkiye ,Dünya tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçince zenginleşti. Buna bilim, araştırma ve özgür düşünceyle geçti. Demokrasinin gelişmesi de sanayicinin neticesidir. Cumhuriyetle birlikte Türkiye cumhuriyeti atağa geçti. Sanayi hamlesi başladı. Bu hamlelerle birlikte 1938 yılında Türkiye, Belçika’ya savaş uçağı satar hale gelmişti. Ama bu gelişmelerin devamında batılılar bizim büyümemizi istemedi. Bizim Pazar olmamızı istediler. Pazar olmamız 1938’den bu yana devam etmektedir. Ben bizim üzerimize kurulan oyunları siyasete girdiğim dönemde çok güzel bir şekilde anladım. Bu oyunları konuşmaya başladığım zaman davalarla mahkemelerle karşılaştım”  dedi.

 

Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bahar Baykal Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a Tebrik Ziyaretinde Bulundu

Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bahar Baykal, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanlarının katılımları ile düzenlenen; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a tebrik ziyaretine katıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu’na yeniden Başkan seçilmesinden dolayı tebrik ziyaretinde bulunan İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları, daha sonra hep birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ziyaret esnasında yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin gücünün yarısı kadınların geçmişte oyun dışı tutularak heba edildiğini belirterek, “Ekonomiye kadın eli değecek. Türkiye’nin zenginleşmesi serüvenine kadınlar şimdi daha fazla destek olacak.” dedi. Hisarcıklıoğlu TOBB camiasından bir ismin de yeni kabinede yer almasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlarına yaptığı konuşmasında, kadın girişimcilere yenilikçi ve teknoloji odaklı projeler üretmeleri çağrısında bulunarak, “Ruhsar Pekcan olarak söz veriyorum, projelerinize Bakanlığımın dışında da uluslararası fonlardan finansman bulacağım. Yeter ki siz yaratıcı, sürdürülebilir, yapıcı, uygulanabilir, istihdam artırıcı projelerle gelin.” dedi.

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2006/12)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İHRACAT: 2018/4)

Ekonomi Bakanlığından: 08.06.2018-30445 Resmi Gazete

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2006/12)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İHRACAT: 2018/4)

MADDE 1 – 20/12/2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’ne geçici 31 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
Dahilde işleme izin belgeleri/dahilde işleme izinlerine ilişkin ek süre başvuruları
GEÇİCİ MADDE 32 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine (taahhüt hesapları kapatılan ancak müeyyideleri henüz tahsil edilmeyenler dahil), bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Bakanlığa/Gümrük ve Ticaret Bakanlığına müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren belge/izin orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere ilave süre verilir.”
MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.

Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımlarını artırarak, sanayideki büyümeyi kalıcı yapabiliriz.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan mayıs ayı sanayi üretiminde gerçekleşen yüzde 6.4 oranındaki artışı olumlu değerlendirdiklerini belirterek “Yabancı sermaye yatırımlarını artırarak sanayi üretimindeki büyümeyi kalıcı hale getirebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

OHAL’in kalkmasıyla önemli fırsatların yakalanabileceğini söyleyen Ayhan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında yakaladığımız yüzde 6.4’lük artışın bir sonraki ay bir miktar gerileyebileceğini düşünüyoruz. Haziran ayı ihracatındaki aylık daralma buna işaret ediyor. Sanayideki büyümeyi kalıcı hale getirmenin yolu yabancı sermaye yatırımlarını artırmakla mümkün olabilir. OHAL’in kalkmasıyla Avrupa Birliği de olumlu adım atarsa önümüzde Avrupa’dan direkt yabancı yatırımı çekmek için önemli fırsatlar var. Böylece büyüme rakamlarımızın daha olumluya gitmesini ve kalıcı olmasını ümit ediyoruz.” dedi.

 KSO Başkanı Zeytinoğlu ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmesinde, “Ana sanayi grupları içerisinde imalat sanayideki büyümenin yüzde 6.5 artış ile genel büyümenin üzerinde gerçekleşmesini olumlu değerlendiriyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, mayıs ayında yüksek teknolojili ürünler kalemindeki yıllık yüzde 12.2 artışın çok olumlu olduğunu belirterek, “Bu kalemde yıllık bazda üretimin yüzde 12.2 artışını önemsiyoruz. Yüksek teknolojiyle birlikte sanayideki dönüşümün üretimi çok daha üst seviyelere çıkaracağını biliyoruz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu: “İşsizlikte tek haneye inerek 15 Temmuz’un işsizlik üzerindeki etkilerini siliyoruz.”

TUİK tarafından açıklanan nisan ayı işsizlik oranının gerilemeye devam ettiğini ve yılın başından bu yana kademeli düşüş izleyerek tek haneye indiğini belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İşsizliğin tek haneye inmesi ile 15 Temmuz’un işsizlik üzerindeki etkilerinin yavaş yavaş silindiğini görüyoruz. İşsizlik verileri büyüyen Türkiye ekonomisinin olumlu gidişatını gösteriyor. Nisan ayı işsizlik oranının geçen yıla göre 0.9 puan azalışla yüzde 9.6’ya gerilediğini memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

İşgücü piyasalarına verilen destek ve teşvik paketlerinin katkısı ile istihdam edilenlerin sayısındaki artışa dikkat çeken Zeytinoğlu, “Destek ve teşvik paketlerinin de katkısı ile nisan ayındaki istihdam artışının 852 bin kişi olduğunu görüyoruz. İşsizlik oranımız böylece yüzde 9,6 ile tek haneye indi. Ancak bunun sürdürülebilir olmasında Orta Vadeli Programda açıklanacak olan makroekonomik politikalar belirleyici olacaktır. İlk çeyrekte yakaladığımız yüksek büyüme oranımızı korumak için üretkenliğimizi artırmamız ve yapısal adımlar atmamız gerekiyor.” dedi.

Zeytinoğlu, genç nüfustaki işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemine göre 2.9 puan gerileyerek yüzde 16.9’a düşmesini olumlu karşıladığını belirterek, “Genç nüfustaki işsizlik oranının yılın başından buyana geriliyor olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.

 – KSO Başkanı ayrıca Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Haziran ayındaki 25,6 milyar TL olarak gerçekleşen bütçe açığına ilişkin değerlendirme de yaptı.

Ayhan Zeytinoğlu “Haziran ayında bütçe giderlerinin yüzde 33,8 ile bütçe gelirlerinin oldukça üzerinde arttığını görüyoruz. Dolayısıyla 25,6 milyar TL açık verdik. Giderler tarafında daha tedbirli olmak kaydıyla her zaman söylediğimiz gibi denk bütçeyi yakalamamız gerekiyor. Bu ay akaryakıttaki ÖTV’nin sabitlenmesi ile gelirler tarafında da bir gerileme olduğunu düşünüyoruz. Aksi halde gelirlerdeki yüzde 17’lik artış yüzde 25’ler düzeyinde olabilirdi.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Merkez Bankası tarafından açıklanan mayıs ayı cari açığı değerlendirdi…

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mayıs ayında yıllık cari açığın zirveye ulaştığını belirterek “Mayıs ayında aylık cari açık 5.89 milyar dolar oldu. Ocak-mayıs döneminde 27.7 milyar dolar açık oluşurken, yıllık cari işlemler açığı da 57.6 milyar dolar ile en yüksek seviyeye ulaştı.” dedi. Dış ticaret açığının gerilemeye başlaması ile haziran ayında cari açıkta da azalma beklendiğini belirten Ayhan Zeytinoğlu “Bu yılın başından bu yana yükselen yıllık cari açığın hazirandan itibaren gerileyeceğini bekliyoruz. Döviz kurlarındaki artış ile ithalatın hız kesmesi ve turizm gelirleri de eklendiğinde bir sonraki ay cari açık gerileyecektir. Geçen yıla göre yüzde 9 azalan haziran ayı dış ticaret açığı buna işaret ediyor.” dedi. Ülkemizin en büyük eksiğinin yatırımlar olduğuna vurgu yapan KSO Başkanı “Ödemeler dengesi istatistiklerine göre açığın finansmana da katkı veren doğrudan yatırımlardaki girişlerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Yılın ilk beş ayında geçen yıla kıyasla bir gerileme var. Yeni kurulan Hükümetten yabancı sermayenin ülkemize çekilme noktasında önemli ve etkin hamleler bekliyoruz.” açıklamasını yaparak mayıs ayı turizm gelirlerinin de beklenen seviyede gerçekleştiğini belirtti.    

“Yeni Hükümet Sistemi ile bir an önce yabancı sermaye çekme hamleleri yapmamız gerekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yeni Hükümet Sisteminin ve yeni Kabinenin ülkemize hayırlı olmasını dileyerek “Yeni kurulan Hükümetten bir an önce yabancı sermayeli yatırımların ülkemize çekilme noktasında güçlü hamleler bekliyoruz. En büyük eksiğimiz yatırım. Yatırımın çoğu Avrupa’dan geliyor. Yüzümüzü tekrar Avrupa Birliğine dönerek yatırım çekte noktasında çaba sarf etmeliyiz.” açıklamasını yaptı.

KSO Başkanı OHAL’in önümüzdeki kısa dönemde kalkmasıyla ekonomide önemli fırsatların yakalanabileceğini belirterek “OHAL’in kalkması karşılığında Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve vize serbestisinin konuşulabilmesi için elimize yeni kozlar geçmiş olacak. Yabancı sermayenin de katkısıyla birlikte üretimden ihracata, sanayiden istihdama her alanda daha güçlü bir Türkiye için seferber olmamız gerekiyor.” dedi.

Yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ihracat ve yatırım odaklı bir yapıya dönmemiz gerektiğine vurgu yapan Ayhan Zeytinoğlu “Seçimler engeli kalktı. OHAL’in de önümüzdeki hafta kalkacağını bekliyoruz. Yeni Hükümet sistemine geçildi. Yeni Kabine kuruldu. Artık ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara hız verilme vakti geldi” dedi.

– KSO Başkanı açıklamasının devamında Kocaeli Gümrüklerinden gelen Kocaeli dış ticaret rakamlarını da değerlendirdi.

Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli’nin ihracat artışının aynı hızla devam ettiğini vurgulayarak “Kocaeli Gümrüklerine göre, haziran ayında Kocaeli’den yapılan ihracat 2 milyar 266 milyon dolar, ithalat ise 3 milyar 842 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı ayına göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 18.3 ve ithalat yüzde 1.7 oranında arttı.” dedi.

KSO Başkanı “Bu ay da ilimiz en yüksek haziran ihracatını gerçekleştirdi. Bu artışta toplam ihracatımızın yarısını gerçekleştiren otomotiv ihracatının önemli katkısını görüyoruz. Otomotiv sanayinin ihracatı bu ayda geçen yıla göre yüzde 27 artarak yine zirveye oturdu.” açıklamasını yaparak haziran ayında ithalat artışının hız kestiğini belirtti. “Haziran ayında ilimizde ithalat artışı hızının yüzde 1.7 gerçekleştiğini görüyoruz. Ocak ayından bu yana en düşük ithalat artışı haziranda gerçekleşti. Bunda döviz kurlarındaki artşın etkisi var. Diğer taraftan fabrikaların temmuz ayı duruşlarının da etkili olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu yılın ilk yarısına ilişkin değerlendirmesinde, “Ocak-haziran döneminde ihracatımız yüzde 16.8 artarak 13 milyar 937 milyon dolar ve ithalatımız yüzde 23.9 artarak 26 milyar 523 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye dış ticaretinin yüzde 19.7’sini karşılayan ilimiz, tek başına ülke ihracatının yüzde 16.9’unu ve ithalatının ise yüzde 21.6’sını karşıladı.” dedi.

Sürekli Eğitim Merkezlerinde (SEM) Düzenlenecek Eğitimler Hk.

Sayın Üyemiz,

Sanayinin ihtiyaç  duyduğu alanlarda nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi amacıyla üniversiteler bünyesinde bulunan Sürekli Eğitim Merkezlerinde (SEM) eğitimler düzenlemek üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Araştırma Üniversiteleri arasında 11 Ocak 2018 tarihinde protokol imzalanmıştır.

SEM’lerde verilecek bu eğitimlerden KOBİ ölçeğindeki firmaların KOSGEB Genel Destekler kapsamında faydalanabilecekleri ifade edilmiştir.

Konuyla ilgili detaylı bilgiye linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: ‘Fortune 500 Türkiye’ listesinde ilk 100 içinde 19 başarılı Kocaeli firması var

Türkiye’de imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan ve en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500 Türkiye sonuçlarını değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, ilk 100 içinde Kocaeli’den 19 firma olduğunu belirterek, çıkan bu sonucun ülkemiz verileriyle de örtüştüğünü söyledi.

Finansal kurumlar ve holding şirketleri dışındaki tüm sektörleri kapsayan Fortune 500 Türkiye içinde yer alan Kocaeli firmalarını kutlayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ABD’de yayımlanan, dünyanın en itibarlı iş dergilerinden biri olan ve referans kabul edilen Fortune, 2008 yılından bu yana ‘Fortune 500’ markasıyla ülkemizin en büyük şirketlerini açıklıyor. Türkiye’deki değer zincirinin bir ifadesi ve ülkemiz için bir prestij göstergesi olan Fortune 500 listesinde ilk 100 içerisinde ilimiz bu yıl 19 firma ile temsil edildi.” dedi.

Kocaeli’de faaliyet gösteren 19 firmanın, 100 şirketin toplam net satışlarının yüzde 28’ini oluşturduğunu belirten Zeytinoğlu, “İlimizde faaliyet gösteren bu kuruluşlar 234.9 milyar liralık net satışları ile listede yer alan 100 şirketin toplam net satışlarının yüzde 28’ini oluşturuyor. Açıklanan bu sonucun ülkemiz verileriyle de örtüştüğünü görüyoruz. İlimizde bulunan TÜPRAŞ 53.9 milyar lira net satış geliriyle bu yıl da listenin ilk sırasında yer alırken ilk on içerisinde beş firmamızın yer aldığını memnuniyetle görüyoruz. Buradan tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nden Avrupa’ya İhracat Artıyor

Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi  olan, Akmeşe yolu üzerinde kurulu bulunan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı ve Metraco İth.İhr.A.Ş. proje ortaklığında sürdürülen ihracat çalışması artarak devam ediyor.Dün Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nden 30 bin adet konfeksiyon ürünü Hollanda’ya sevkiyat için TIR’a yüklenerek gönderildi.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde tanınmış markalara satışı yapılan kaliteli ve katma değeri yüksek konfeksiyon ürünlerinin üretildiği Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi‘nde Hollanda ağırlıklı “Scotch&Soda” markası başta olmak üzere çeşitli ürünlerin üretimi sürüyor.

Geçen yıl 350 bin adet üretilen konfeksiyon ürün sayısının, bu yıl yükseltilen hedef proje ile 550-600 bine ulaşması bekleniyor. Ortalama olarak temel ürünlerde yıllık 400 bin civarında üretim yapılan konfeksiyon bölümünde; dağıtım merkezi olan Hollanda Dağıtım Merkezi’nden Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Güney Asya ülkelerine dağıtım yapılıyor.

118 engelli ile üretimlerin gerçekleştiği Bizimköy Engelller Üretim Merkezi’nde,  yeni yatırımlar ile yeni istihdam alanları oluşturulan projede,   yeni kurulan konfeksiyon, kesimhane ,baskı ,nakış ve soft yıkama bölümlerinin önceki ay sonunda hizmete girdiği açıklandı.

Petrol Rafinerilerinin Dönüşüm Projeleri – Pakistan

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen yazıda;

Pakistan Hükumeti tarafından ülkedeki Petrol Rafinelerinin Dönüşüm Projelerine ilişkin yeni bir teşvik paketinin onaylandığı bildirilmektedir.

Söz konusu teşvik paketinin dikkat çeken özellikleri belirtilerek, konuya dair ayrıntılı malumatın itibar bilgileri ekteki bilgi notunda bilgi notunda yer alan Pakistan Enerji Bakanlığı yetkililerinden alınabilineceği kaydedilmektedir.

Bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.

İNOTEX 2018

Sayın Üyemiz,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yazısına istinaden TOBB’dan alınan 27.06.2018 tarih ve 9834 sayılı yazıda Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Sekretaryasının yazısına atfen, 5-7 Temmuz 2018 tarihlerinde Tahran’da gerçekleştirilecek olan 7. Uluslararsı İnovasyon ve Teknoloji Fuarı beraberinde “Iran National Technomart Centre” tarafından yenilenebilir enerji ve teknoloji alanında 2. İş Teknolojileri Toplantısının (2ndBusiness Technology Meeting in the field of Renewable Energy, Technologies and Achievements) düzenleneceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu etkinliklere ilişkin D-8 Teknoloji Transferi ve Bilgi Değişim Ağı (TTEN) Sekretaryasının resmi yazısının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin web sitesinde (www.tobb.org.tr) sağ paneldeki “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkanları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin edilebilmekte olduğu, fuar hakkında güncel bilgilere http://www.inotex.com web adresinden ulaşılabildiği ifade edilmektedir.

POSIDONIA 2020 Fuarı

Sayın Üyemiz,

Atina / Yunanistan’da 01 – 05 Haziran 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan POSIDONIA 2020 Uluslararası Gemicilik Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonunun, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği‘nce 4. kez organize edilmesi planlanmaktadır.

2020 yılında 26.sı düzenlenecek olan fuar, 2018 yılında, 110 farklı ülkeden 23.527 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın önde gelen gemi yapımı ve denizcilik fuarlarından biri olarak görülen fuarı, makine aksamı üreticilerinden tedarikçilere, armatörlerden finans uzmanlarına kadar gemicilik ve açık deniz piyasasıyla ilgilenen çok çeşitli ziyaretçi kitlesinin izlemesi beklenmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin çalışmaların sağlıklı olarak yürütülebilmesi amacıyla, konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere fuara başvuruda bulunmayı planlayan üyelerimizin 31 Temmuz 2018 Salı günü gemi@iib.org.tr e-posta adresine bilgi vermeleri gerekmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kolombiya – Türkiye Business Matchmaking Forumu 17-18 Ekim 2018

Sayın Üyemiz,

Kolombiya Büyükelçiliği’nden alınan bir yazıda, Türkiye ile Kolombiya arasındaki ilişkileri güçlendirmek için düzenlenen Business Matchmaking Forumu’nun 17-18 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirileceği ve Türkiye’den alıcıların söz konusu etkinliğe davet edildiği bildirilmektedir. 300’den fazla Kolombiyalı tedarikçiyi Türkiye’nin alıcılarıyla buluşturmasının hedeflendiği ifade edilen Business Matchmaking Forumu’nun tarım, kimyasallar ve yaşam bilimleri, üretim, endüstri 4.0 ve giyim ve aksesuarları gibi farklı üretim zincirlerinde Kolombiya ile iş fırsatlarını keşfetmek için harika bir platform olacağı ifade edilmektedir. TOBB üyesi tüm alıcı firmaların davet edildiği Etkinliğin başarılı olabilmesi, gündemlerin önceden koordine edilebilmesi ve arama kriterleri ile uyuşan Kolombiyalı ihracatçıların katılmaya davet edilebilmesi için kayıt yaptırılması gerektiği ve son kayıt tarihini 27 Temmuz 2018 olduğu belirtilmiştir. Etkinlik broşürü ekte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız  

Libya Genç İşadamları Derneği Organizasyonu

Sayın Üyemiz,

Dışişleri Bakanlığının yazısına istinaden TOBB’dan alınan 27.06.2018 tarih ve 9836 sayılı yazıda Libya Genç İşadamları Derneği’nin Trablus Büyükelçiliğimize ilettiği mektupta özetle, Türk ve Libya özel sektörlerinin işbirliklerini ilerletmeleri ve ticari ilişkiler kurmaya teşvik edilmeleri amacıyla, 7-8 Temmuz 2018 tarihlerinde Trablus’taki El-Waddan Otel’de “Birlikte Temas Ediyoruz; Birlikte İnşa Ediyoruz” temasıyla Libya-Türkiye Ekonomi Forumu düzenleneceği bildirilmekte; etkinliğin giyim, dokuma ayakkabı ve çanta mobilya ve dekorasyon, eğitim, doldurma ve paketleme, turizm, yapı malzemeleri ve yapı onarımı, gıda ile tanıtım ve reklam gibi sektörlerde faaliyet gösteren Türk girişimciler ile Libya özel sektörünü bir araya getirmeyi amaçladığı bildirilmektedir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Maalesef enflasyonda yaz düşüşü olmayacak

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artış nedeniyle yükselişini sürdüren enflasyonun beklendiği gibi yaz aylarında düşmeyeceğini söyledi.

Döviz kurlarındaki artışın üretim maliyetlerini yukarı ittiğini ifade eden Ayhan Zeytinoğlu, üretici fiyatlarındaki yüksek artışın tüketici fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artış nedeniyle üretici fiyatlarının rekor seviyede arttığına ve yıllık üretici fiyatlarının yüzde 23.71’e yükseldiğine dikkat çekerek “Üretici fiyatlarındaki artış, döviz kurundan kaynaklanan maliyet artışından olduğu için üretim maliyetlerini yukarı itiyor. Bir önceki aya göre de üretici fiyatlarındaki yüzde 3.03’lük artış oldukça yüksek seviyede ve bu önümüzdeki dönem de artışların devam edeceğine işaret. Maalesef hem ÜFE hem TÜFE’de ekim ayına kadar artışların devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

ÜFE ile TÜFE arasında 8.32 puanlık bir fark olduğunu, üretici fiyatlarındaki fazlalıkların zamanla tüketici fiyatlarına yansıyacağına işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, “ÜFE’den kaynaklı etkiyle ve geçen yılın haziran ayındaki baz etkisiyle TÜFE’nin yükseleceğini tahmin ediyorduk. Mart, nisan aylarındaki yüksek kur geçişkenliği haziran enflasyonunda kendini daha fazla hissettirdi. TÜFE aylık yüzde 2.61 artışla yıllık yüzde 15.39’a yükselerek tarihi zirve yaptı. Önümüzdeki ay da ÜFE’deki yükselişin TÜFE’yi yukarı çekmeye devam edeceğini ve maalesef enflasyonda yaz aylarında beklenen düşüşü göremeyeceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, “ÜFE’de aylık en fazla artış yüzde 15.09 ile ham petrol ve doğalgazda oldu. Enerji maliyetlerindeki bu artış dikkat çekici. Ana sanayi gruplarında ise aylık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti. Ara malları enflasyonu üretici fiyatlarındaki genel enflasyonun daha üzerinde. Bu kalemdeki fiyat artışı bir önceki aya göre yüzde 3.52, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28.47.” dedi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracatın yüzde 1.2 azalarak 12 milyar 970 milyon dolar, ithalatın yüzde 3.6 azalarak 18 milyar 480 milyon dolar olarak gerçekleşmesine ilişkin değerlendirme yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dış ticaret rakamlarındaki bu gerilemenin geçici olmasını temenni ederek, “Önümüzdeki dönem seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde canlanma yaşanacağını ve ihracatımızın da artışlar yönünde hız kazanacağını düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu 5.5 milyar dolar ile son bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşen dış ticaret açığına ilişkin değerlendirmesinde, “İthalatın hız kesmesiyle birlikte dış ticaret açığının da gerilediğini görüyoruz. Bunun cari açığa da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.

Yılın ilk yarısını değerlendiren Zeytinoğlu, “Ocak-haziran döneminde geçen yıla göre ihracatımız yüzde 6.3, ithalatımız ise yüzde 13.5 oranında arttı. Aynı dönemde yatırım malları ithalatındaki artış oranı ise yüzde 8.5. Bu kalemdeki artışları önemsiyoruz. Önümüzdeki dönem ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara hız verilerek enflasyonun ve faizin gerilemesiyle birlikte yatırımların da artacağını ve ihracatımıza olumlu katkı sunacağını bekliyoruz.” dedi.

ISM 2019 Fuarı Ön Başvurusu

Sayın Üyemiz,

Köln / ALMANYA’da, 27-30 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan ISM 2019 (International Sweets and Biscuits Fair) Şekerleme ve Bisküvi Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Genel Sekreterliğimiz tarafından gerçekleştirilecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

NEVA 2019 Fuarı

Sayın Üyemiz,

St. Petersburg / Rusya Federasyonu’nda 17 – 20 Eylül 2019 tarihleri arasında 15.kez düzenlenecek olan “NEVA 2019, Rusya Uluslararası Denizcilik Fuarı ve Konferansları” Fuarı’na, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda milli katılım iştirakinin 3.kez gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Sudan Yatırım Ortamı Bilgilendirme Programı

Sayın Üyemiz,

ünyadaki muadil kurumları ile işbirliği içinde eğitim, çalıştay, çalışma ziyareti, karşılıklı iş ziyaretleri ve uzman değişimi gibi programları düzenleyerek, uyguladığı destek modellerini başka ülkelere tanıtmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak, Haziran 2018 itibari ile 60 ülkenin 73 KOBİ destekleme kuruluşu, 5 uluslararası örgüt ile olmak üzere toplam 78 Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Sudan’a gerçekleştirdikleri resmi ziyaret sırasında, Sudan KOBİ destek veren kurumların kurumsal kapasitelerini artırmak ve iki ülke KOBİ’leri arasında ticari ilişkileri destek amacı ile Sudan Sanayi Bakanlığı ile KOSGEB arasında 24 Aralık 2017 tarihinde Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.

Mutabakat Zaptının amaçları doğrultusunda Sudan Ankara Büyükelçisi Dr. Yousif Elkordafani katılımıyla 05 Temmuz 2018 tarihinde 14:00-16:30 saatleri arasında Sudan yatırım ortamı ile ilgili bilgilendirme etkinliği düzenlenecektir.

Etkinlik kapsamında; Sudan’daki ekonomik durum, yatırım ortamı ve imkanları, yabancı yatırımcıya sağlanan destekler, iş insanlarının dikkat etmesi gereken hususlar başlıklarında aktarımlarda bulunulacaktır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.