Aylık arşivler: Aralık 2018

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Aralık ayı ve 2018 yılı geneline ilişkin kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hem Kocaeli hem Türkiye genelinde sanayinin kapasite kullanım oranında gerileme olduğuna dikkat çekerek, bu durumu ekonomideki yavaşlamanın yansıması olarak değerlendirdi.

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Kapasite kullanım oranlarının hemen hemen tüm sektörlerde gerilediğini görüyoruz. Aralık ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 74.1 ile geçen ay ile aynı seviyede kalırken, geçen yıla göre 4.9 puan geriledi. Kocaeli’de ise yüzde 69.2 ile geçen aya göre 1.3 puan, geçen yıla göre 1.5 puan geriledi. Bu ay ilimizde yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 72’si geçen aya göre kapasite kullanım oranlarının azaldığını bildirdi. Azalış nedenleri arasında belirsizliklere bağlı iç pazarda daralma ve siparişlerdeki azalma gösterildi.” dedi.

2018 yılının tamamına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Yılın tamamına baktığımızda, ekonomideki yavaşlamanın yansımalarını kapasite kullanım oranlarında da görüyoruz. Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 76.8 ile geçen yıla göre 1.7 puan, Kocaeli’de ise yüzde 70.9 ile 0.2 puan geriledi. Bu gerilemenin ilimizde daha az olmasında, ilimizin ihracat yapan bir il olmasının faydalarını gördüğümüzü düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “İhracatımıza en büyük katkıyı veren otomotiv sektörü, ortalama kapasite kullanım oranı ilimizde yüzde 76, Türkiye genelinde ise yüzde 84 ile bu yıl da zirveye oturdu. Yine ilimiz sanayinin büyük çoğunluğunu oluşturması açısından önemsediğimiz kimya ve metal sektörlerinde de sırasıyla Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranları yüzde 77 ve yüzde 80 olarak gerçekleşti. Genel imalat sanayi ortalamasının üzerinde gerçekleşen bu artışları olumlu buluyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu 2019 yılı Asgari Ücret Rakamını değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2019 yılında uygulanacak asgari ücretin işletmelere getireceği yükün, asgari ücret desteğinde süre uzatımı yapılmasıyla minimize edileceğini söyledi.

Asgari ücretin 2019 yılında brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlenmesine ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Artışın mevcut enflasyon oranının üzerinde olmasını çalışanlarımız adına memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak kısa vadede yansıtılan zamlar bilhassa iç pazara çalışan firmalarımızın rekabet gücünü zorluyor. Bu zamlarla, mevsimsel nedenlerle de artışa geçen işsizlik oranımızın daha da artmasından endişe duyuyoruz. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı asgari ücret desteği ile ilk defa işe alınacakların vergi giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına yönelik desteklerin, bunu minimize edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı tarafından 2019 yılına ilişkin açıklanan çalışma hayatıyla ilgili destekler hakkında da değerlendirme yapan Zeytinoğlu, “Bölgesel teşviklerin bir yıl daha uzatılacak olmasını olumlu buluyoruz. Bu yıl 9 ay olarak uygulanan asgari ücret desteğinin 2019’da 12 ay boyunca devam edecek olması, enflasyon üzerinde yapılan asgari ücret artışında işverene destek sağlayacaktır. Bununla birlikte 2019-2020’de ilk defa işe alınacak işçinin sigorta-vergi giderinin devlet tarafından karşılanmasını da yine olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, elektrik ve doğalgaz indirimlerinin sanayide de uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımız tarafından, yılbaşından itibaren konutlarda elektrik ve doğalgaz kullanımında yüzde 10 indirim yapılacağı açıklandı. Enerji fiyatlarında konuta uygulanan indirimleri olumlu bulmakla beraber, söz konusu indirimlerin sanayiye de yansıtılmasını gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

KSO’nun Bütçesi 16 Milyon 500 Bin TL Öngörüldü

KSO Aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının 2018 yılının son meclis toplantısı olması nedeniyle 2018 yılının faaliyet raporu ve 2019 yılının bütçesi açıklandı. 2019 yılı tahmini bütçesi Meclis üyelerince görüşüldü. Görüşülen bütçeye göre Odanın 2019 tahmini bütçesinin 2018 yılına göre yüzde 20 artarak 16 Milyon 500 Bin TL olması kabul gördü.

Toplantıda, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekonomik değerlendirmelerle başladığı konuşmasında, “Kasım ayında 15,5 milyar dolar ihracat, 16,1 milyar dolar ithalat gerçekleştirdik. İhracatımız yüzde 9,5 artarken, ithalat yüzde 21,5 geriledi. Böylece dış ticaret açığında yüzde 91’lik ciddi bir azalma oldu.” dedi.  Kur artışları ile ihracatta ivmelenmenin devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Kasım’da ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 96,3’e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 69 idi.” dedi.

Kocaeli ihracat verilerinin çok daha iyi olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Kasım’da ilimizden yapılan ihracat yüzde 36,5 artışla 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. On bir aylık ihracatımız 25.9 milyar dolar oldu. Bu rakam 2017’nin tamamının üzerinde. Yılın tamamında ise ihracatımızın 28 milyar doları aşacağını bekliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu Kocaeli ithalatının yüzde 31 gerileyerek 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşmesine ilişkin, “İthalattaki bu gerilemede kur etkisinin yanında petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisini de görüyoruz.” dedi.

Reel efektif döviz kurunun 74,59 ile geçen aya göre 5.5 puan yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Reel efektif döviz kuru yükselişe geçti. İhracatı desteklemesi açısından 90 seviyesini aşmamasını istiyoruz. Yıllık cari açığın da kasım itibariyle 39.4 milyar dolara gerilediğini görüyoruz. Önümüzdeki birkaç ay daha cari açıktaki azalışın devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 1,6 büyüdüğünü söyleyen Zeytinoğlu, “Üçüncü çeyrekteki ekonomik durgun rağmen yüzde 1,6’lık büyümeyi olumlu değerlendiriyoruz. Detaylarına baktığımızda mal ve hizmet ihracatındaki yüzde 13,6’lık artış büyümeyi tetikleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla ihracatın ne kadar değerli olduğunu buradan da görebiliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, yatırım harcamalarındaki yüzde 3,8’lik gerilemeye ilişkin, “Faizlerin yüksekliğinden yatırım iştahının azalması normal diye düşünüyoruz.” dedi.

Konkordato ile ilgili bilgi aktaran Zeytinoğlu, “İlimizde konkordato ilan eden firma sayılarında bir ay içinde yüzde 100 artış oldu. Bir ay önce Gebze ve Kocaeli de toplam 40 olan konkordato başvuru sayısı, şuan 80’e çıkmış durumda. Ülke genelinde de artışın devam ettiğini biliyoruz. Konkordato müessesesi ile ilgili eleştirdiğimiz noktalarda, 6 Aralık 2018 tarihli yeni yasa ile kısmi bir iyileştirme yapıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmelere de konkordato başvurusu sırasında, bağımsız denetim raporu ibraz etme zorunluluğu getirildi.” dedi.

Zeytinoğlu işsizlik artışı ve sanayi üretim endeksindeki gerilemenin ekonomideki yavaşlamanın etkisi olduğunu söyledi. Zeytinoğlu aylık geçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi aktararak sözlerine son verdi.  (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu iş programına ilişkin konuşmasında, “Küresel piyasalar açısından çok kritik bir yılı geride bıraktık. Türkiye cephesinde ise; 24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş yaptık. ABD ile yaşanan Rahip Brunson gerginliği sonrası dövizdeki aşırı değerlenme ve ardından enflasyon ve faizlerdeki yükseliş ekonomik durgunluğu beraberinde getirdi. İşsizlik oranımız yılın ortasından itibaren tekrar çift haneye yükseldi. Diğer taraftan ortalama kapasite kullanım oranımız da bir evvelki yılın ortalamasının 1,5 puan altında gerçekleşti. Yıla hızlı başlayan sanayi üretimi de eylül ayından itibaren negatife geçti” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Zeytinoğlu, “Önümüzdeki yılın da zor bir yıl olacağını düşünmekle beraber, umarız 2019 yılı ülkemizde ve dünyada siyasi sorunların çözüme ulaştığı, biz reel sektör temsilcilerinin birçok yapısal sorunlarının çözümlendiği ve Türkiye-AB ilişkilerinin en üst seviyeye ulaştığı bir yıl olur. Yıl boyunca yakından takip ettiğimiz ve değerlendirdiğimiz bu gelişmeleri dikkate alarak ve başta siz üyelerimizin, paydaşlarımızın ve çalışanlarımızın da katkılarıyla 2019-2022 Dönemi Stratejik Hedeflerimizi oluşturduk.” şeklinde konuştu.

2018’de gerçekleştirdikleri hedeflerinden bahseden Zeytinoğlu, “Söz konusu dönem için oluşturduğumuz beş ana strateji ile sanayi dönüşümüne liderlik etmeyi, akıllı ihtisaslaşmış birimler oluşturmayı, sanayi kümeleri oluşturmayı, küresel ticari gelişmelere uyum sağlamayı ve KSO’nun ulusal marka değerini güçlendirmeyi, hedefledik. Bu yıl altyapısını oluşturduğumuz bu stratejilerle ilgili çalışmalarımızı 2019 yılında da somut hedeflerle takip etmeye devam edeceğiz. Bu dönemde; üyelerimize Ar-Ge, inovasyon, tasarım geliştirme, yerlileşme ve dijital dönüşüm konularında destek olarak, ilimiz sanayisini katma değer yaratan sanayiye dönüştürebilmeyi amaçlıyoruz” diye belirtti.

Zeytinoğlu, “2017 yılında almış olduğumuz oda hizmet bahçemizdeki arazi ile başlamış olan yatırımlarımızı, iş dünyamızın kullanabileceği ofislerin ve sanayi kuruluşlarının yoğun iletişim içinde olduğu kamu kurumlarının ve STK’ların aynı çatı altında toplandığı 6000 m2 kapalı alana sahip bir expo merkez inşaatı ile 2019 yılında sürdüreceğiz. 2014 yılında mülkiyetini edindiğimiz Kapanca Sokak’taki 3 adet tarihi evin aslına uygun olarak restorasyonunu MARKA Mali Destek Programı çerçevesinde aldığımız destek ile 2018 yılında tamamladık.” diye konuştu. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun iş programına ilişkin konuşma metni için tıklayınız)

TOBB Türkiye 100 Programı

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlenerek, söz konusu şirketlerin görünürlüklerini artırmak ve bu şirketlerin küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek amacıyla 2011 yılından beri “TOBB Türkiye 100” programı yürütüldüğü bildirilmiştir.

2012-2015 dönemi satış gelirleri dikkate alınarak listeye giren Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonunda 25 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen tören ile ödüllerini almışlardır. Türkiye 100 şirketleri, değerlendirmeye alınan dönemde, satış gelirlerini ortalama yüzde 438 oranında, çalışan sayılarını da yüzde 74 oranında artırmışlardır. Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesi olduğu ifade edilmiştir.

TOBB Türkiye 100 şirketlerinin kamuoyuna duyurulması ile birlikte yazılı ve görsel basında çok sayıda haber yapılmıştır. Görünürlüklerin artan şirketlerin yeni ortaklara, müşterilere ve tedarikçilere erişimleri kolaylaşmıştır.

Türkiye 100 Programı 2018 yılında da devam edecek olup, Şirketlerin 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızı dikkate alınacaktır. Başvuru kriterlerini sağlayan şirketler büyüme hızlarına göre sıralanacak, en hızlı büyüyen şirket birinciliği alacaktır. Türk özel sektörünün dünyayla olan bağlantılarının kuvvetlendirilmesine imkan sağlayacak olan “TOBB Türkiye 100” için en geç 31 Ocak 2019 tarihine başvuru yapılması gerekmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım ayında Türkiye ihracatının yüzde 16.5’i Kocaeli’den gerçekleşti”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli ihracatından sevindiren rakamların gelmeye devam ettiğini belirterek, kasım ayında 2.6 milyar dolar ile Türkiye ihracatının yüzde 16.5’unun tek başına  Kocaeli’nin karşıladığını söyledi.

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kasım ayında ilimizden 2.6 milyar dolar tutarında  ihracat ve 3.2 milyar dolar tutarında ithalat yapıldı. Geçen yılın kasım ayına göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 36.5 oranında artarken, ithalat yüzde 31 oranında geriledi. Kasım’da Türkiye ihracatının yüzde 16.5’u ilimizden gerçekleşti. İlimiz ihracatındaki bu ivmelenmede, geçen yıla göre ihracatını yüzde 10 arttıran otomotiv ve yüzde 24 arttıran kimya sektörünün önemli katkısını görüyoruz. Bunun yanında demir, çelik, elektrik, elektronik, makine ve iklimlendirme sanayi sektörleri de ihracatlarını arttıran sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yılın tamamında Kocaeli’nin ihracatta tarihi rekor kıracağını belirterek, “İlimiz on bir aylık dönemde 25.9 milyar dolar ile geçen yılın aynı döneminin yüzde 23.6 üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Yılın tamamında ihracatımızın 28 milyar doları geçerek yeni bir rekora imza atacağını bekliyoruz. İhracatçı tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

Elektronik Tebligat Sistemi

Sayın Üyemiz,

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda; ekteki 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye “Elektronik ortamda tebliğ” başlıklı 40/ A maddesi eklendiği belirtilmektedir. Anılan düzenleme ile Bakanlık görev alanı kapsamındaki tebliğlerin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/ A maddesi hükümlerine göre kurulan teknik altyapı ile yapılabileceği, kanunlarda belirtilen usullere bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hususların düzenlendiği belirtilmektedir.

Ayrıca bu kapsamda 25.01.2018 tarihli ve 30312 sayılı Resmi Gazetede Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Tebliği (Elektronik Tebligat Sistemi) (Sıra No: 1) yayınlandığı, elektronik tebligat sistemine ilişkin teknik çalışmalar tamamlanarak sistemin 05.11.2018 tarihinde devreye alındığı bildirilmiştir.

Anılan Tebliğde Bakanlıkça ve Bakanlığın görev alanı kapsamında olan il ve ilçe tüketici hakem heyetlerince düzenlenen ve muhataplarına 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın elektronik ortamda tebliğ edilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektedir. Ayrıca tebliğde 4458 sayılı Gümrük Kanununa göre gümrük yükümlülüğünü yerine getirmekle sorumlu bütün kişiler dahil olmak üzere, Maliye Bakanlığınca kendilerine tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilenler ve isteğe bağlı olarak elektronik tebligat yapılmasını talep edenler, bu Tebliğ kapsamında Elektronik Tebligat Sisteminden yararlanabileceği düzenlenmektedir.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu işsizlik, bütçe ve sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi

İşsizlik

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 0.8 puan artışla yüzde 11.4’e yükseldiğini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, işsizlik artışını ekonomideki yavaşlamanın yansıması olarak değerlendirerek, “Eylül’de hem mevsimsel etkiler, hem ekonomik yavaşlamanın etkisiyle işsizlik oranımız artarak 2009’dan bu yana en yüksek eylül gerçekleşmesini gördü. 2017 eylül ayında, bir evvelki yıla göre istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 233 bin kişi artarken, bu yıl eylülde istihdam edilen kişilerdeki artış 266 bin oldu. İstihdamdaki bu azalıştan da ekonomideki ivme kaybının işsizlik üzerine yansıdığını söyleyebiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, 1.6 puan artışla yüzde 21.6’ya yükselen genç nüfustaki işsizlik oranının dikkat çekici olduğunu söyleyerek, genç işsizlik oranındaki artışın genel işsizliği de arttırdığını belirtti.

Sanayi üretim endeksi

KSO Başkanı Zeytinoğlu, ekim ayı sanayi üretim endeksindeki aylık yüzde 1.9, yıllık yüzde 5.7’lik gerilemeyi değerlendirerek, “Ekonomideki durgunluğun etkisini sanayi üretiminde de görüyoruz. Yıllık üretim azalışında, imalat sanayi, ara malı üretimi ve yatırım eğilimini yansıtan sermaye mallarındaki gerileme dikkat çekiyor. Özellikle imalat sanayinde aylık yüzde 2, yıllık yüzde 6.5’luk gerilemenin ekim ayı işsizlik oranını daha da artacağına bir işaret olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, gerileme ile başlayan son çeyrek sanayi üretiminin endişe verici olduğunu belirterek, yılın son çeyreğinde ekonomik büyümede daralma olabileceğini söyledi.

Bütçe

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan kasım ayı bütçe gerçekleşmelerine göre, gelirler yüzde 26.5 oranında artarak 81.9 milyar TL, giderler yüzde 31.1 oranında artarak 74.3 milyar TL olarak gerçekleşti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, bütçe giderlerindeki artış oranının yüksekliğine dikkat çekerek, “Kasım ayında bütçe giderlerinin gelirlerin üzerinde artmasına rağmen bütçenin 7.57 milyar TL fazla vermesini olumlu buluyoruz.” dedi.

İhracatın Finansmanında Türk Eximbank" konulu panel Kocaeli’de gerçekleşti

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu moderatörlüğünde, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın katılımıyla, “İhracatın Finansmanında Türk Eximbank” konulu bilgilendirme toplantısı sanayicilerin yüksek katılımıyla gerçekleşti.

Gebze Güzeller OSB’de gerçekleşen panele, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Türk Eximbank Genel Müdür Adnan Yıldırım’ın yanı sıra Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan ve Eximbank yetkilileri yer aldı. Toplantıya ihracatçı firmalar ve sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım banka faaliyetleri ve bölge ihracatına sundukları destekler hakkında bilgi aktarımında bulundu. Sunum sonrasında katılımcılardan gelen daha fazla finansman, teminat mektubu olmadan çalışılması, yurtdışı alıcı limitlerinin artırılması ve süreçlerin hızlandırılması gibi konulardaki sorular cevaplandırılarak, katılımcıların görüş ve önerilerini dinlendi.

Reel Sektör ile Finans Sektörü Kocaeli’de Buluştu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) reel sektör ile mali sektör arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi, sorunların ve çözüm önerilerin paylaşılması amacıyla, Doğu Marmara illerinin reel kesim temsilcileri ile finans sektörünü buluşturan ortak toplantı Kocaeli’de gerçekleştirildi. Toplantıya Doğu Marmara Oda/Borsa Başkanları, Meclis Başkanları ve üyeleri katıldı.

Toplantı öncesi basına açıklamada bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği ile bir ilki gerçekleştiriyoruz. Diyalog güçlendirme toplantıları düzenliyoruz. Bankalarımız reel sektörün dertlerini dinlemek için sahaya indi.” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın başkanlığında gerçekleşen toplantıda, uluslararası piyasalarda ve Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler, para ve sermaye piyasalarındaki son durum, reel ve finansal sektörün önerileri ve beklentileri değerlendirildi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, toplantıyla reel sektör ve finans sektörü arasındaki diyaloğu güçlendirecek olması açısından çok önemsediklerini belirterek, “Bu toplantılarla firmalarımız sorunlarını doğrudan aktarma fırsatı buluyor. Reel sektör ve finans sektörü birbirini daha iyi anlıyor ve ortak çözümler geliştirebiliyor.” dedi.

KSO Çevre Komisyonu Üyeleri TÜPRAŞ’ın Ev Sahipliğinde Toplandı

Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareler, OSB Müdürlükleri ve KSO Meclis Üyelerinin katılımı ile oluşturulan “KSO Çevre İhtisas Komisyonu” ikinci toplantısını TÜPRAŞ’ta gerçekleştirdi.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç’ın başkanlığını yaptığı toplantıya,  Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Cengiz Öztürk, KSO Meclis Üyesi Haluk İber, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Selma Ayaz, KOÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Sevil Veli ve İsmail Özbay, ÇMO Kocaeli Başkanı Sait Ağdacı, TÜPRAŞ Rafineri Müdürü Metin Tüfekçioğlu, TÜPRAŞ yetkilileri ve OSB’lerin Çevre Mühendisleri iştirak etti.

TÜPRAŞ ev sahipliğinde yapılan toplantı TÜPRAŞ’ın çevre faaliyetleri hakkında yaptığı bilgilendirme sunumu ile başladı. Sunumda; Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan ve su ihtiyacını Sapanca gölünden karşılayan TÜPRAŞ’ın su ihtiyacını karşılamak  için Körfez Atıksu Arıtma Tesisi’nde yaptığı geri kazanım suyu yatırımı konusuna değinildi.  Bu yatırım sonucu elde edilen geri kazanım suyu TÜPRAŞ’ta proseste kullanılıyor.

Sıfır Atık Projesi, Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Organizasyonu ve yakın zamanda gerçekleşecek olan çevre etkinlikleri konularına da değinilen toplantıda, Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Ağdacı tarafından “13.Cevre Mühendisliği Kongresi” konusunda bilgilendirme yapıldı. Toplantı teklif ve temenniler ile son buldu.

Toplantının ardından komisyon üyeleri ile birlikte saha ziyareti yapılarak, TÜPRAŞ’ın çevre konusunda yaptığı çalışmaların yerinde görülme fırsatı yakalandı.

Kocaeli’de ‘Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi' Düzenlendi

Eurodesk Türkiye Ulusal Koordinatörlüğü tarafından Eurodesk Kocaeli Temas Noktalarının ortak çalışması ile Kocaeli’de, gençlik alanında kaliteli projeler geliştirmek amacıyla Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi (PCM) düzenlendi.

Kocaeli’de Eurodesk Temas Noktası olan üç kurum, Kocaeli Sanayi Odası, İzmit Belediyesi ve Kocaeli Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve üç gün boyunca devam eden eğitime Kocaeli ve civarındaki illerden 70 genç katıldı.

Eğitimde, gençlere proje yazımının temel aşamaları, başvuru formları, proje başvurusunda istenen ek belgelerin (proje özeti, mantıksal çerçeve matrisi ve bütçe) hazırlanması, proje yazımında önemli ipuçları, Horizon 2020 ve Erasmus + programlarına başvuru usulleri, hibe desteği veren kuruluşların temel kriterleri konularında bilgi verildi. Eğitimin verimliliğini artırmak için proje yazımı aşamaları uygulamalı grup çalışmalarıyla desteklenerek grupların hazırladıkları projelerin sunumu yapıldı.

Moldova / Gagavuzya Yatırım Forumu, 20 Aralık 2018, River Plaza İstanbul

Sayın Üyemiz,

İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye-Moldova İş Konseyi, iki taraflı ilişkileri canlı tutmak, Moldova’da iş yapmak isteyen Türk firmalarına ilk kaynaktan bilgi sağlamak amacıyla Moldova’nın çeşitli bölgelerinden gelen heyetler ile tanıtım toplantıları ve ikili görüşmeler organizasyonu çalışmaları yürütmektedir.

Bu kapsamda, Türkiye – Moldova İş Konseyi ve Moldova Cumhuriyeti Gagavuzya Özerk Bölgesi Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü iş birliğinde 20 Aralık 2018 Perşembe günü 10:30-13:00 saatleri arasında River Plaza’da “Gagavuzya Yatırım Forumu” düzenlenecektir.

Gagavuzya ekonomisinde tarım ve tarıma dayalı sanayinin ağırlığı fazla olup, sektörde ileri teknolojilerin kullanımı, depolama/muhafaza tesisleri kurulumu, pazarlama ve diğer birçok alanda önemli iş birliği imkanları mevcuttur. Uluslararası kuruluşların sağladığı fonlarla finanse edilecek altyapı yenileme çalışmalarında Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının önemli rol üstlenebileceği değerlendirilmektedir. Gagavuz halkının ana dili olan Gagavuz Türkçesi sayesinde önemli bir avantaj elde eden Türk firmalarının ayrıca ucuz ve yetişmiş işgücü, bölgenin AB pazarlarına yakınlığı, liberal yatırım mevzuatı ve Türkiye ile Moldova arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın sunduğu kolaylıklardan da yararlanma olanağı bulunmaktadır.

Heyet listesi ekte yer alan toplantıya katılmayı arzu edenler en geç 19 Aralık 2018 Çarşamba günü saat 12:00’ye kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/821/11997 adresli internet bağlantısında  bulunan  online  kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir.

Taslak Program

10:30-11:00 Kayıt

11:00-11:30 Açış konuşmaları

11:30-13:00 Sunumlar

Ek :
Heyet listesi

I. Start-Up Booster Fuarı, 12-13 Aralık 2018, Tunus

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, ”I. Start-Up Booster Fuarı”nın, 12-13 Aralık 2018 tarihlerinde, Tunus Sfax Belediyesi Kongre Salonunda, Sfax İş Merkezi (CAS) tarafından düzenleneceği bildirilmektedir.

Bahse konu fuarın, genç girişimlerin gelişmesi ve yeni teşekküllerle finans kurumlarının bir araya gelmesi için fırsat sunacağı belirtilmektedir. Etkinlik kapsamında, yeni girişimler için bir sergi alanı, iş görüşmeleri (B to B), ihracatın teşviki ve dijital pazarlama hakkında iki konferans ve uzmanlarla özel danışmanlar arasında görüşmeler planlandığı ifade edilmektedir.

Organizasyona ait bilgi ve taslak programa ulaşmak için tıklayınız.

ÖZBEKiSTAN – Bebek Mamaları Üretimi Konusunda İşbirliği Talebi

Sayın Üyemiz,

Özbek Gıda Endüstrisi Devlet Kurumu (“O’zbekoziqovqatxolding XK), Ankara’da bulunan Büyükelçilikleri vasıtasıyla Türkiye’deki ilgili kuruluşlar ve iş insanlarıyla Taşkent ve Semerkant illerindeki serbest ekonomik bölgelerde bebek mamaları üretimi konusunda işbirliği yapma arzusunda olduğunu bildirmiştir. Büyükelçiliğin yazısı ile O’zbekoziqovqatxolding’in yatırım projesi teklifi, Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürlüğünden alınmakla ekte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız  

Tekstil Asya 2019

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Pakistan Ankara Büyükelçiliği’nin yazısına atfen, “Tekstil Asya 2019” etkinliğinin, 26-28 Mart 2019 tarihlerinde, Karaçi Fuar Merkezi’nde (Karachi Expo Centre) düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğin, Küresel Sergi Sanayi Birliği’nin (UFI) Güney Asya’da onayladığı tek uluslararası tekstil makineleri ve bağlı hizmetler ticaret fuarı olduğu belirtilmektedir. Geniş katılım beklendiği etkinlikle ilgili detaylı bilgi içeren doküman TOBB web sitesinde (www.tobb.org.tr) “Hizmetler/Uluslararası İş İmkanları-Ülke Duyuruları-Pakistan” yer almaktadır.

Türkiye – Ürdün Ortaklık Anlaşması`nın Feshi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen bir yazıda; Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Ülkemiz ile Ürdün arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın üst düzeyde gerçekleştirilen tüm girişimlere rağmen Ürdün tarafından feshedildiği belirtilmiştir.

Yazıda, Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı tarafından 21 Ekim 2018 tarihinde Ürdün Sanayi ve Ticaret Odalarına gönderilen resmi yazıda 22 Kasım 2018 tarihi itibariyle Türkiye’den yapılan ithalatta üçüncü ülkelere karşı uygulanan gümrük vergilerinin geçerli olacağı duyurusunun yapıldığı kaydedilmiştir.

Yazıda devamla, anılan STA’nın iptalinin gereği olarak, Ürdün’den ithalatta üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin uygulanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı makamınca imzalanan “İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararı” ile STA kapsamında Ürdün’e sağlanan tarife kontenjanlarının iptalini teminen, “Ürdün Haşimi Krallığı Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri ithalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararın Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlanarak 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.

Bu itibarla, 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren Ürdün’e gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden veya manuel olarak tercihli ticarette kullanılan menşe belgelerinin (EUR.1 Dolaşım Belgesi ve EUR.MED Dolaşım Belgesi) düzenlenemeyeceği bildirilmekte olup, konuyu bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

Hindistan Sanayi Konfederasyonu Ortaklık Zirvesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda Hindistan Sanayi Odası Konfederasyonu (CII) tarafından Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Hindistan Hükümeti ve Maharashtra Eyaleti Hükümeti işbirliğinde, 25. CII Ortaklık Zirvesi’nin 12-13 Ocak tarihlerinde Mumbai Hindistan’da düzenleneceği belirtilmektedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin buluşturulmasını hedefleyen Zirve kapsamında, ülkelerin rekabet gücünü arttırmalarına ve küresel ekonomiye daha iyi entegre olmalarına yardımcı olacak stratejiler ve politikalar ele alınacaktır.

Anılan etkinliğe ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

AB 8. İnsan Hakları Film Günleri Kocaeli’de Gerçekleşti

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70. Yıldönümü kutlamaları kapsamında, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 8. AB İnsan Hakları Film Günleri ile katıldı. Bu amaçla aralarında Kocaeli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü’nün de bulunduğu, Türkiye genelinde 21 şehirde film gösterimleri düzenlendi.

Kocaeli Sanayi Odası bünyesinde yer alan AB Bilgi Merkezi Koordinatörlüğü tarafından organize edilen programda 6 film Dolphin Alışveriş Merkezinde sinemaseverlerle buluştu. Müzikli Bir Hikaye, Deneme Maçı, Fındıktan Sonra, Sıradan Zamanlar, Afgan Kömürü ve Tereddüt filmleri 180’in üzerinde kişi tarafından ilgiyle izlendi. Etkinliğin son günü ”Afgan Kömürü“ filminin yönetmeni Zeynep KEÇECİLER ‘de eşlik edip, gösterim sonrası sinemaseverlerin sorularını cevapladı.

AB 8. İnsan Hakları Film Günleri Konseptleri

-Geçmişin Hayaletleri, Bugünün Zalimleri, Yarının Hayalperestleri, Çocuklara Esinler.. Bu dört kategorideki yaklaşık 40 insan hakları filmi 21 şehirde izleyiciyi bekliyor

-AB Türkiye Delegasyonu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 70. Yıldönümü kutlamalarına  8. Film Günleriyle katılıyor

-AB 8. İnsan Hakları Film Günleri 21 Şehirde 1-16 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Avrupa’nın dört bir yanından yönetmenler ve sivil toplum aktivistleri festival kapsamında izleyiciyle buluşuyor.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari işlemler dengesini değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan cari işlemler dengesi rakamlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin ekim ayında da cari işlemler fazlası verdiğini ifade ederek  “3 aydır arka arkaya cari fazla veriyoruz. Yıllık cari açığımız da önemli oranda geriledi. Yıllık cari açıkta kasım, aralık ve ocak aylarında daha ciddi azalışlar bekliyoruz.” dedi.

İthalatın gerilemesi ve ihracatın artması sonucu dış ticaret açığındaki düşüşle birlikte cari işlemler dengesinde oluşan fazlanın ekim ayında da devam ettiğini belirten Zeytinoğlu: “Bu gelişmede geçen yılın ekim ayında 5 milyar 643 milyon dolar olan dış ticaret açığının, bu yılın aynı ayında 799 milyon dolar fazlaya dönüşmesi ana etken oldu. Hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 447 milyon dolar artarak 3 milyar 28 milyon dolara yükselmesi de aynı şekilde olumlu bir etken oldu. Ekim cari fazlası tarihin en yüksek aylık değeri. Kasım’da da cari dengede fazla vereceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Yıllık cari açığın 39.4 milyar dolara gerilediğini belirten Zeytinoğlu, “Geçen yılın son aylarında cari açıkta hızlı çıkışlar yaşamıştık. Bunun etkisi ve verdiğimiz cari fazlalarla birlikte yıllık cari açıkta çok hızlı iyileşmeler görüyoruz. Yıllık açıkta kasım, aralık ve ocak aylarında daha ciddi azalışlar bekliyoruz.” dedi.

Açığın finansmanına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Finansman tarafına baktığımızda ekim ayında portföy yatırımlarında 491 milyon dolar net giriş olurken doğrudan yatırımlarda çıkış olduğunu görüyoruz. Bunun yanında resmi rezervlerdeki 1.7 milyar artışı olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

HOLLANDA – Yangın Kompartımanları ve Uygulamaları Bakım Anlaşması

Sayın Üyemiz,
1960 yılında altı devlet tarafından kurulan ve hâlihazırda 41 devletin üye olduğu Avrupa Hava Trafik Güvenliği Örgütü EUROCONTROL’ün, Maastricht UAC – Hollanda Üst Bölge Kontrol Merkezi Tesislerindeki yangın kompartımanları ve uygulamaları üzerinde 7 yıl süreli bakım anlaşması yapabileceği yükleniciler aradığı bildirilmiştir.
İhale ayrıntısı için tıklayınız 

KSO Başkanı Zeytinoğlu Büyüme rakamını değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ekonomimiz üçüncü çeyrekte kur dalgalanmalarının, yüksek enflasyon ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın ve yüksek faizin etkisiyle bir daralma yaşadı. Bu dönemde yaşanan ekonomideki koşullara rağmen yüzde 1.6’lık büyümeyi olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Üçüncü çeyrek büyümesinde ihracatın katkısına değinen Zeytinoğlu, “Üçüncü çeyrekte mal ve hizmet ihracatında önemli bir artış olduğunu görüyoruz.  İhracatta ciddi rekorlar kırılıyor. Son çeyrekte de ihracatın katkısının artarak devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Sektörel bazda hemen hemen her sektörde yavaşlama olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Sektörel olarak büyüme rakamlarına baktığımızda en dikkat çekici yüzde 5.3 gerileyen inşaat sektörü. Diğer taraftan tarım sektörü yüzde 1 büyüdü. Çok önemsediğimiz ve takip ettiğimiz ve yüzde 0.3 ile sınırlı büyüyen sanayinin ise hem bir önceki yılın aynı döneminden, hem de bir önceki dönemden önemli oranda azaldığını görüyoruz. Hizmetler sektörü ise yüzde 4.5 artarak üçüncü çeyrek büyümesinin bize hizmetler sektörü ağırlıklı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Zeytinoğlu, dördüncü çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmesinde, “Son çeyrekte ihracattaki ciddi artışlara, dövizdeki normalleşmeye, enflasyondaki gerilemeye ve faizlerdeki çekilmeye rağmen büyüme oranlarında bir iyileşme beklemiyoruz. Yılın son çeyreğinde zayıf bir büyüme hatta daralma olabilir diye tahmin ediyoruz. Yılın tamamını ise yüzde 3 ile 3.5 civarında bir büyüme ile kapatacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Hindistan Sanayi Konfederasyonu Ortaklık Zirvesi

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda Hindistan Sanayi Odası Konfederasyonu (CII) tarafından Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Hindistan Hükümeti ve Maharashtra Eyaleti Hükümeti işbirliğinde, 25. CII Ortaklık Zirvesi’nin 12-13 Ocak tarihlerinde Mumbai Hindistan’da düzenleneceği belirtilmektedir.

 

Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin buluşturulmasını hedefleyen Zirve kapsamında, ülkelerin rekabet gücünü arttırmalarına ve küresel ekonomiye daha iyi entegre olmalarına yardımcı olacak stratejiler ve politikalar ele alınacaktır.

Anılan etkinliğe ilişkin güncel bilgilere http://partnershipsummit.com/ web adresinden ulaşılabilmektedir.

İran Furarı / 24-27 Aralık 2018

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Borsamıza gönderilen yazıda;

6.İran İslam Cumhuriyeti Bilgi Tabanlı Firmalar Yapı Donanımları Fuarı İle 19.Araştırma ve Teknolojik Kazanımlar Fuarı’nın, 24-27 Aralık 2018 tarihlerinde Tahran’da düzenleneceği bildirilmektedir.

350’den fazla şirketin katılımı ile laboratuvar, atölye ve endüstriyel maddeler ve donanım alanında 10 bin ürünün sergileneceği söz konusu fuar ile ilgili detaylı bilgiye www.iranlabexpo.ir adresinden veya +982161103115/17, +98912176293 numaralı telefonlardan ulaşılabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, katılımcıların konaklama ve şehir içi ulaşım masraflarının ev sahibi tarafından karşılanacağı bildirilmektedir.

Chicago Sektörel Ticaret Heyeti

Sayın Üyemiz,

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden alınan yazıda; Chicago / ABD’de, 09-13 Ocak 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Chicago Boat Show” Fuarı ile eş zamanlı olarak Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda, 08-11 Ocak 2019 tarihleri arasında Chicago / Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik bir “Sektörel Ticaret Heyetinin” organize edileceği ifade edilmektedir.

Söz konusu Ticaret Heyeti programının, iki ülkenin sektörel anlamda iş birliğini güçlendirmek ve Türkiye’de faaliyet gösteren yat ve ekipman ihracatçılarının ürünlerini ve faaliyetlerini Amerika’da tanıtarak ticari ilişkilerini geliştirmek anlamında önemli bir fırsat oluşturacağının mülahaza edildiği belirtilmektedir. Türk yat sektörünün tanıtılması amacıyla düzenlenecek olan heyet programı çerçevesinde Türk ve Amerikalı işadamları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi, muhatap kurum ve kuruluşların ziyaret edilmesin planladığı belirtilmektedir.

Heyet programı katılım payı, Tek kişi/ 5.500 USD ($); aynı firmadan ikinci kişi/ 3.500 USD ($) olup, katılım payına; İstanbul – Chicago – İstanbul ekonomi sınıfı uçak bileti, 5 yıldızlı otelde konaklama (oda+kahvaltı), alan vergisi, firmalarla ikili iş görüşmeleri, tecümanlık hizmetleri, öğle ve akşam yemekleri, Chicago havaalanı – otel – havaalanı transferleri, tanıtım, ilan, basılı malzemeler ve ikili iş görüşmeleri için gerekli olan bütün hizmetler dahil, oteldeki ekstra oda harcamaları ve diğer ekstra harcamalar hariç olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, organizasyona İstanbul dışından katılacak firmaların, iç hat uçuşları ve yurt dışı harç bedelleri kendileri tarafından karşılanacağı belirtilmektedir.

Söz konusu heyete katılmak isteyen üyelerimizin aşağıda detayları verilen Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği hesabına katılım ücretini 30 Kasım 2018 Cuma günü mesai saati bitimine kadar yatırmaları ve banka dekontunu İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği 0212 454 05 01-02 numaralı fakslarına veya gemi@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Banka Bilgileri:
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Dolar Hesabı
VAKIFBANK Şirinevler Şubesi
USD Hesap No: 158048012768587
IBAN No: TR790001500158048012768587
Not 1: İlgili dekontun asıllarının kargoyla gönderilmesi gerekmektedir.
Not 2: Başvuru sonrası katılımdan vazgeçilmesi halinde katılım payının otel/ulaşım vb. ön ödemelerden doğan kısmı iade edilmeyecektir.
 
Ayrıntılı Bilgi İçin:
Selin Özsoy
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçı Birliği
T: 0212 454 09 99
F: 0212 454 05 01 – 02

Askıya Alınması Uygulaması

Sanayicilerin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretim tüketimi karşılamayan ürünlerde ise kota başvuruları, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlanmaktadır.

Bu ürünlere ilişkin itirazların ilgili Bakanlığına en geç 10.12.2018 tarihine kadar intikal ettirilmesi ve başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığı’ndan evrak kayıt numarası almış olunması gerekmektedir. 

İlgili firmalarca listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı ürünlerin GTP’sinden ziyade tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılması gerektiği Ticaret Bakanlığı tarafından bildirilmektedir. Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2018/1 sayılı İthalat Tebliği’nin 7. Kısım 2. Bölümü incelenebilir.

AB yada Türk firmalarında 01.07.2019 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listeye ulaşmak için tıklayınız.

Başvuru için tıklayınız.

İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri:

Kimyasallar, Maden-Metal ve tekstil Hammaddeleri:

Merve BAYATA Uzman Telefon: 0312 204 95 75 Email: mbayata@ticaret.gov.tr
Ali Arda ALICI Uzman Telefon: 0312 204 99 47 Email: aliciarda@ticaret.gov.tr
Mehmet CUMHUR Uzman Telefon: 0312 204 99 43 Email: cumhurm@ticaret.gov.tr
Ekin Deniz TİMUR Uzman Yrd. Telefon: 0312 204 92 91 Email: timurd@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları

Muhammet HARTAVİ Uzman Telefon: 0312 204 95 84 Email: hartavim@ticaret.gov.tr
İsmail TULUKÇU Uzman Telefon:0312 204 99 78 Email: tulukcui@ticaret.gov.tr
Murat ÖZMEN Uzman  Telefon: 0312 204 99 38 Email: ozmenm@ticaret.gov.tr
Fatma Hialal Yüney Mühendis Telefon: 0312 204 92 96 Email: yuneyf@ticaret.gov.tr
Neslihan YAVUZ Uzman Yrd. Telefon: 0312 204 95 94 Email: yavuzne@ticaret.gov.tr

Sirha İstanbul 2018 Fuarı Alım Heyeti Programı

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin organizasyonunda, “SİRHA İstanbul 2018 – Otel, Restoran ve Catering Sektörleri İçin Gıda, Ekipman ve Hizmetleri Fuarı”na yönelik olarak bir “Alım Heyeti Programı” düzenlenecektir.

Anılan Alım Heyeti Programı kapsamında, 29 Kasım 2018 Perşembe Günü açık adresi aşağıda belirtilen İstanbul Kongre Merkezi – fuar alanında yabancı firmalar ile ülkemiz ihracatçı firmaları arasında saat 10.30’da başlayacak ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.

Ayrıntılı Bilgi İçin İletişim 

Barış Bülent Harmancıoğlu 0212 454 02 38
Zühal Duman 0212 454 07 63
Samet Özgündüz 0212 454 07 62
Erdal Başar 0212 454 05 48

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Meshed'de Düzenlenecek Olan 2. Yıldızlar Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda,  28-30 Kasım 2018 tarihleri arasında, Meşhed Homa 1 Otel’de, gıda sanayi markalarına özel ”2. Yıldızlar Fuarı”nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Bahse konu fuar kapsamında ücret karşılığı sağlanacak hizmet paketlerine ilişkin bilgilerin ilgi yazı ekinde yer aldığı belirtilmekte olup, katılım sağlamak isteyen firmaların bilgilerini Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (kaan.gaffaroğlu@tobb.org.tr) göndermeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Fuar katılımı sonrasında gerçekleştirilebilecek ticari anlaşmalardan doğan yükümlülükleri ve olası riskleri, firmaların kendi sorumlulukları altında değerlendirmeleri gerekmektedir.

Yazı ekine ulaşmak için tıklayınız.

7020 Sayılı Kanun Kapsamında Borçların Yapılandırılması

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Odamıza gönderilen yazıda;

27.05.2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7’inci maddesi ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili amacıyla 48/A maddesi eklendiği belirtilmektedir. Bu düzenleme ile vergisel yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş vergi mükelleflerinin 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinde düzenlenmiş olan tecil müessesine göre daha uygun şartlarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilmelerine imkan sağlanması amaçlanmıştır.

Kanun hükmüne göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim harç ve cezalar ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammının vadesinde ödenmesi ve haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş olmak ve aranan şartları taşımak koşuluyla vadesi bir yılı geçmemiş alacaklar, Hazine ve Maliye Bakanınca 60 ayı geçmemek üzere faiz ve teminat alınarak tecil olunabilecektir.

Ayrıca 7020 sayılı Kanunun 16’ıncı maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinin onaltıncı fıkrasına “Cumhurbaşkanı, Kurumun 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen alacakları için anılan Kanunun 48/A maddesini; en az üç yıl süreyle prim yükümlüsü olup son üç yıl içerisinde verilmesi gereken bildirgeleri kanuni sürelerinde vermiş olanlardan başvuru tarihi itibarıyla vadesi bir yılı geçmemiş borcunu borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödeyememiş olanlar hakkında uygulatmaya ve uyumlu prim borçlularını belirlemeye yetkilidir” cümlesi eklenmiştir.

Söz konusu Kanun hükümlerine dayanılarak 24.02.2018 tarihli ve 30342 sayılı Resmi Gazete’de vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili hakkında 2018/11284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 23.03.2018 tarihli ve 30369 sayılı Resmi Gazete’de Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No:1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No:10) ile 31.03.2018 tarihli ve 30377 sayılı Resmi Gazete’de uyumlu prim borçlularının 5510 sayılı Kanunun 88’inci maddesi kapsamındaki prim ve diğer borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine ilişkin 2018/11500 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 31.05.2018 tarihli ve 30437 sayılı Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48/A Maddesine Göre Tecil Ve Taksitlendirilmesine İlişkin Yönetmelik yayımlanmıştır.

Bilahare Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 15.11.2018 tarihli ve 2018/39 sayılı Genelgesi’nde 6183 sayılı Kanunun 48/A maddesine ilişkin tecil ve taksitlendirme işlemlerinin yerine getirilme usul ve esaslarını düzenlenmiştir.

Belirtilen bu düzenlemelerle yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş olan vergi ve/veya prim borçlularının borçlarını taksitlendirerek ödeyebilmelerine imkan tanınmıştır.

Düzenlemelerden yararlanacak borçlunun,

  1. Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi ve prim ödeme yükümlüsü olması,
  2. Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannameleri ile aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet belgelerini kanuni sürelerinde vermiş olması,
  3. Düzenleme kapsamına giren ve başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması şarttır.

Yapılan düzenlemelerle 01.01.2018 tarihinden itibaren vadesi gelen ve bir yılı aşmayan vergi, resim, harç ve vergi cezaları, sosyal sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı tecil ve taksitlendirilebilecektir. Borçlar 60 aya kadar aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek, tecil ve taksitlendirme işlemlerinde borçlara uygulanmış olan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranları basit usulde uygulanacak, borçların taksitler halinde ödenmesinde yıllık %22 olan tecil faizi çok zor durum derecesine bağlı olarak %1,1 ila %16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecektir. Borçluların 500.000 TL’ye kadar olan borçları için teminat aranmayacak,         500.000 TL’yi aşan borçlar için ise aşan kısmın %25’i oranında teminat alınacaktır.

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamına giren vergi ve/veya prim borçlusu mükelleflerin, Hazine ve Maliye Bakanlığının Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No:1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri:A Sıra No:10) ve SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün 15.11.2018 tarihli ve 2018/39 sayılı Genelgesi hükümleri uyarınca ilgili kurumlara müracaatta bulunarak yararlanabileceği hususunu bilgilerinize sunarım.

RUSYA – İçme Suyu Projesine Ortak Arayışı

Sayın Üyemiz,

Leningrad Bölgesel Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; Söz konusu Odanın ortağı olan Omega isimli şirket tarafından yabancı şirketlere Leningradskaya bölgesinin Vsevoljskiy ilçesinde içme suyu çıkarılması ve toptan satılması amacıyla ortak bir şirket kurulması teklif edilmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız  

KSO Dünya Engelliler Gününü Bizimköy’de Kutladı…

Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı’nda Engelliler Günü dolayısıyla, Kocaeli Valimiz Hüseyin Aksoy’un  yanısıra, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  Ercüment  Çiftçi, Ali Yeşildal, Hayrettin Çaycı, Yurdagül Baysal, Leman Varnacı, Semra Şaman, Hülya Sarıkahya ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Y.K. Üyesi Memet Barış TURABİ, Hukuk Müşaviri Av. Oktay Köse, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde çalışanların katılımlarıyla “Engelliler Günü” kutlandı.

 Dünya Engelliler günü nedeniyle Bizimköy’de gerçekleştirilen  Mütevelli Heyet toplantısının ardından  Bizimköy çalışanları ile birlikte her yıl geleneksel olarak hazırlanan Engelliler Günü pastası kesilerek, günün anısına toplu fotoğraf çekildi.

 

KSO ,”11’inci Sektörel Performans Değerlendirme Ödülleri”sahiplerine verildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 11’inci Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Törende sektörün en iyileri ödüllendirilirken Büyük Ölçekli Kuruluşlarda Logo Yazılım San.ve Tic.A.Ş., Büyük Ölçekli Kuruluş KOBİ kategorisinde ise Öz Asansör İnşaat Sanayi Tic.Ltd Şti. ödül kazandılar. Törende Jüri Özel ödülünü Tüpraş ,Süreklilik ödülününü ise Ford firması  alırken ayrıca 18  firmaya da sektör ödülleri takdim edildi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 11’inci Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni dün Başiskele’de bulunan Welborn Otel’de gerçekleşti. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ev sahipliğinde gerçekleşen törene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy,Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın,  Başsavcı Habip Korkmaz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya Körfez İlçe Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, GTO Başkanı Nail Çiler, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve çok sayıda davetli katıldı.

Sektörel performans ödülleri hakkında bilgi veren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bu organizasyon ile firmalarımızı; 7 kategori olmak üzere, 360 derece değerlendiriyoruz. Bu kategoriler; verimlilik, istihdam, yenilikçilik ve markalaşma, finansal sonuçlar, dış ticaret, çalışanların geliştirilmesi ve bilinçlendirilmesidir, topluma katkı ve çevre ödülleri olarak 1996 yılından beri Şahabettin Bilgisu Çevre ödülleri veriyoruz. 2008 ve 2009 yıllarında  sadece Kocaeli bölgesinde 10 sektörde düzenlenen organizasyonumuz. 2010 yılı itibari ile  Doğu Marmara’ya, 2015 yılı itibari ile  Marmara Bölgesine açıldı. Firmalarımız yarışmaya gönüllü katılıyorlar” diye konuştu.

 “Bu organizasyonumuz ile amacımız; ülke ekonomisine katkı sağlayan firmalarımızı ödüllendirmenin ötesinde, firmalarımızın kendilerini, kendi sektörlerinde kıyaslayabilmelerini sağlamaktır” diyen Başkan Zeytinoğlu, “Zira yarışmaya katılan tüm firmalarımızın en önemli kazanımı  PWC danışmanlığı ile Doğu Marmara ABİGEM tarafından verdiğimiz geribildirim raporudur.  Firmalarımız bu rapor ile; iyileştirmeye açık alanlarını görebiliyorlar, sektörlerinde kendilerini kıyaslama ve eksikliklerini giderme imkanı bulabiliyorlar.  Böylece yarışmaya katılan her bir firmalarımızın, kendilerini birer kazanan olarak görmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Her sene bu organizasyona katılmaya çalışıyorum. Burada çok başarılı bir başarı hikayesi görüyorum. Bu da bana moral veriyor. Sizlerin başarısını gittiğim 81 ilde anlatmaya çalışıyorum. Bedava reklamınızı yapıyorum.  Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’un özel sektöre bakışı gurur verici. Keşke bütün Valilerimiz Hüseyin Aksoy gibi olsa.  Kocaeli Sanayi Odamız bu organizasyonu geleneksel hale getirdi. Sanayi Odamız kurumsal yapısını her sene güçlendirmeye devam etti. Sizlerle bir arada olduğunuz zaman başaramayacağınız hiçbir şey yok. Kocaeli’nin başarı hikayesinin nedeni bu.

TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİSİNİZ

Türkiye’nin göz bebeğisiniz. Kocaeli’nin sanayiye katkısı yüzde 51. Ticaretin yüzde 17’ni tek başına sağlıyor. Ödediğiniz vergide Türkiye ikincisi, tahsilatta aslına birincisiniz. Bugün Kocaeli tek başına ülke olsa dış ticarette dünyada 58. Olur.  Kocaeli daha çok istihdam sağlasın, daha çok ihracat yapsın diye daha çok çalışan tüm Odalara teşekkür ediyorum. Oda Başkanlarımı da çok teşekkür ediyorum. Türkiye çalkantılı süreçten geçiyor. Bütün Anadolu’yu geziyoruz. 45 ilde üyelerimizle buluştuk. Sürekli istişare içindeyiz. Hükümete ilettiğimiz konularda çok şükür olumlu gelişmeler görüldü.”

KOCAELİ SANAYİNİN BAŞKENTİ

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Kocaeli Türkiye’nin sanayide başkenti konumunda. Üretime katkı sunan iller başında geliyor. STK ve Odalarımızla çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Temennimiz ilimize daha çok katkılar sunmaktır. Bu ödül gecesinde ödül almayı hak kazanan bütün kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum” diye konuştu. Ardından ödül almaya hak kazanan sektör temsilcilerine ödülleri verildi.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz Kocaeli Sanayi Odası’na iadeyi ziyarette bulundu…

Odamız Yönetim Kurulu’nun hayırlı olsun ziyaretlerinin sonrasında iadeyi ziyaretlerde bulunan Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü.
Kocaeli Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, Yönetim Kurulu Üyeleri; İrfan Kanık, Mehmet Ali Kartal, Atalay Kaya, Mustafa Böyet ve Genel Sekreter Memet Barış Turabi’nin bulunduğu ziyaret programında Sayın Savcımıza Odamızın çalışmaları hakkında bilgi verildi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı enflasyonunu değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu, hem üretici hem tüketici fiyatları enflasyonundaki düşüşlerin dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, “Döviz kurlarının gevşemesiyle enflasyondaki yükseliş trendi kırılarak düşüşe geçti. ÜFE’deki mevcut yüksek seviyelerin TÜFE’ye yansıyacağını bekliyorduk. Maliyetlerdeki bu seviyelerin TÜFE’ye yansımadan TÜFE’nin de düşmesinin talep daralmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem enflasyondaki düşüşün devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; kasımda aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  yüzde 1.44, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2.53 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 21.62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 38.54 oldu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı enflasyonunu değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu, hem üretici hem tüketici fiyatları enflasyonundaki düşüşlerin dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, “Döviz kurlarının gevşemesiyle enflasyondaki yükseliş trendi kırılarak düşüşe geçti. ÜFE’deki mevcut yüksek seviyelerin TÜFE’ye yansıyacağını bekliyorduk. Maliyetlerdeki bu seviyelerin TÜFE’ye yansımadan TÜFE’nin de düşmesinin talep daralmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem enflasyondaki düşüşün devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; kasımda aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  yüzde 1.44, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2.53 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 21.62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 38.54 oldu.

Kocaeli Sanayi Odası “Metal Sektörü Makine-İmalat-Montaj Alanında İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi” Mal Alımı için ihale ilanı

Marka_logo KSO_Logo1

                        Mal Alımı İşi için ihale ilanı

Kocaeli Sanayi Odası; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın “İmalat Sanayiine Yönelik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında sağlanan mali destek ile Uzunçiftlik Nuh Çimento Meslek Yüksek Okulu’nda “Metal Sektörü Makine-İmalat-Montaj Alanında İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi” için bir mal alımı işi ihalesi sonuçlandırmayı planlamaktadır.

 İhaleye katılım koşulları, isteklilerde aranacak teknik ve mali bilgileri de içeren İhale Dosyası www.marka.org.tr ve www.kosano.org.tr internet adreslerinden temin edilebilir.

 Teklif teslimi için son tarih ve saati: 26/12/2018 saat 10:00

 Kocaeli Sanayi Odası, Merkez Binası, Fuar İçi, P.K.41040İzmit-KOCAELİ adresine elden veya kargo yoluyla teslim edilebilir.

 Gerekli ek bilgi ya da açıklamalar; www.kosano.org.tr ve www.marka.org.tr yayınlanacaktır.

 Teklifler, 26/12/2018 tarihinde, saat 14:00’de ve Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası, Fuar İçi 41040 İzmit – KOCAELİ adresinde yapılacak oturumda açılacaktır.

Kocaeli Sanayi Odası “Metal Sektörü Makine-İmalat-Montaj Alanında İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi” Mal Alımı için ihale ilanı

 

Mal Alımı İşi için ihale ilanı 

Kocaeli Sanayi Odası; Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın “İmalat Sanayiine Yönelik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında sağlanan mali destek ile Uzunçiftlik Nuh Çimento Meslek Yüksek Okulu’nda “Metal Sektörü Makine-İmalat-Montaj Alanında İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi” için bir mal alımı işi ihalesi sonuçlandırmayı planlamaktadır.

 İhaleye katılım koşulları, isteklilerde aranacak teknik ve mali bilgileri de içeren İhale Dosyası www.marka.org.tr ve www.kosano.org.tr internet adreslerinden temin edilebilir.

Teklif teslimi için son tarih ve saati: 26/12/2018 saat 10:00

Kocaeli Sanayi Odası, Merkez Binası, Fuar İçi, P.K.41040İzmit-KOCAELİ adresine elden veya kargo yoluyla teslim edilebilir.

Gerekli ek bilgi ya da açıklamalar; www.kosano.org.tr ve www.marka.org.tr yayınlanacaktır.

Teklifler, 26/12/2018 tarihinde, saat 14:00’de ve Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası, Fuar İçi 41040 İzmit – KOCAELİ adresinde yapılacak oturumda açılacaktır.

İhale dosyası için tıklayınız.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan kasım ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 9.5 artarak 15.5 milyar dolar, ithalat yüzde 21.5 azalarak 16.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirme yapan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ihracat artışından memnuniyet duyduklarını belirterek, “İhracat performansındaki olumlu ivmenin kasımda da devam ettiğini görüyoruz. Döviz kurları etkisini hem ihracat hem ithalatta gösteriyor. İhracatta 170 milyar dolar olan yılsonu hedefine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

İhracat artışlarının sürdürülebilirliği açısından, ihracatın kurla desteklenmesine değinen Zeytinoğlu, “Reel efektif döviz kuru şuanda 78 düzeyinde. İhracatı desteklemesi açısından dövizin TL karşısında değerli kalmasını, Reel Efektif Döviz kurunun 90 seviyesini aşmamasını istiyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, ihracattaki artışla birlikte ithalatın da 21.5 oranında gerilemesi sonucu dış ticaret açığına yüzde 90.5’luk pozitif etkisinin cari açığa olumlu yansımasının devam edeceğini söyleyerek, “Bunun yanında kasımda ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 96.3’e yükselmesinden memnuniyet duyuyoruz.” dedi.