Aylık arşivler: Ağustos 2019

KSO Başkanı Zeytinoğlu Değerlendirdi

İhracatta en önemli pazar olan AB pazarına mal taşımacılığında, transit konumda olan Macaristan ve Slovenya gibi ülkelere geçiş belge sayısının tükenmesiyle ihraç ürünlerinin sınırda kalmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “AB pazarına mal taşımacılığında yaşanan bu sorunun ihracatı aksattığını görüyoruz. Burada ihraç ürünlerinin hızlı yük trenleriyle aktarılmasının önemi ortaya çıkıyor.” dedi.

Zeytinoğlu, “Türkiye Gümrük Birliği içinde olduğu AB’ye sanayi mallarını herhangi bir tarife veya diğer engel olmadan ihraç etme yetkisine sahip. Gümrük birliği malların serbest dolaşımını öngörüyor. Ancak malların taşınmasında çıkarılan engeller serbest dolaşım ilkesini de ihlal ediyor. AB içinde birinci pazarımız olan Almanya yıllık 170 bin adetlik taşıma kotası verirken, Almanya’ya gitmek için geçilen transit ülkelerin verdiği geçiş belgelerinin çok daha altında olması ihracatı sekteye uğratıyor. Tüm yılın kotaları neredeyse ilk 6 ayda tükenince geçişler imkansız hale geliyor. Alternatif rota olarak kullanılan Romanya ve Ukrayna üzerinden Polonya’ya giden rota ise daha uzun ve zahmetli. Taşımacılıkta yaşanan bu sorunlar navlun fiyatlarını da artırıyor ve AB pazarındaki rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor. Bu soruna karşın ülke bazında lobi çalışmalarına ihtiyaç var. Bunun yanında, alternatif taşıma metotlarına başvurulmasının örneğin ürünlerin hızlı yük trenleriyle aktarımının önemi ortaya çıkıyor.” dedi.

Başkan Zeytinoğlu, geçişteki kısıtlamaların gümrük birliğine aykırı olduğunu da belirtti:

“Gümrük Birliğinin temelini oluşturan serbest dolaşım taşımacılıktaki engellemeler sebebiyle ihlal ediliyor. İhraç ürünlerini taşıyan TIR’lara uygulanan kotalar ticareti olumsuz etkiliyor.” diyen Zeytinoğlu, “AB üyesi devletlerin geçiş kısıtlamaları, gümrük birliğine aykırı bir durum olduğu için Avrupa Komisyonu’nu bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz. Komisyon tarafından yaptırılan bir çalışma Türkiye ve AB arasında karayolu taşımacılığında liberalizasyonun 2,3 milyar avroluk bir ek hasılaya yol açacağını ortaya koymuştu. Gerek AB gerekse Türkiye ekonomisi için olumlu sonuçları olacak şekilde kota ve diğer kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ağustos ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 76.6 ile geçen yılın aynı ayına göre 1.2 puan gerilerken, geçen aya göre 0.4 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 70.3 ile geçen yıla göre 0.8 puan gerilerken, geçen aya göre 0.3 puan arttı.

Kapasite kullanım oranlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Hem Türkiye genelinde açıklanan rakamlar hem ilimiz verilerini incelediğimizde kapasite kullanım oranlarında aylık bazda ufak da olsa artışların devam ettiğini görüyoruz. İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 62’si kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Kapasite kullanım oranlarındaki aylık bu artışta otomotiv sektörünün yanında kimya, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinin katkısını görüyoruz. İlimizin de öncü sektörlerindeki kapasite kullanım oranlarındaki artışların, ağustos ayı ihracat rakamlarına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Ağustos ayı anketine yanıt veren firmaların bir önceki aya göre yüzde 13’ünün istihdamlarının arttığı, yüzde 73’ünün istihdamlarında değişim yaşanmadığı, yüzde 14’ünün ise istihdamlarının azaldığı belirlenmiştir. Firmaların yüzde 20’si eylül ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 29’u siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 51’inde ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. Ankete katılan firmaların yüzde 12’si dış siparişlerinin eylül ayında arttığını belirtirken, yüzde 16’sı azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 72’sinde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı

Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı; Sektörün Yeni Buluşma Noktası

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesindeki Bilişim Vadisi ve EFF Organizasyon Limited Şirketi’nin 9 Ekim 2019’da Bilişim Vadisi’nde Kamu ve özel sektörden 450+ üst düzey yöneticinin katılımı ile gerçekleştireceği Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konferansı Marmara bölgesinin en etkili ve kapsamlı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Etkinliği olmaya aday gösteriliyor.

Dijital Dönüşüm, Dijital Dönüşüm Yol Haritası, Endüstri 4.0, Yapay Zeka, IoT Teknolojisi ve Stratejileri, Akıllı Şehirler, Endüstriyel Akıllı Üretim, Siber Güvenlik, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Dijital Para Birimleri ve Teknolojileri, Son Teknoloji Deneyimleri gibi konuların tartışılacağı etkinlikte; Türkiye Cumhuriyeti Bakanlıklarından, Belediyelerden, Üniversitelerden, İdare Başkanlıklarından, Sanayi Odaları ve Ticaret Odalarından, Teknoloji Sağlayıcı firmalardan, Son Kullanıcı firmalardan, Operatörlerden, Bankalardan ve daha birçok ilgili sektörden katılımcılar bulunacaktır.

STM, Vestel, Logo Yazılım, Bilişim A.Ş, Btc Türk, Uptime, Canovate, Ortem, İnforte , TRENND Micro, bvk, Koda-A, Kaspersky, Luna, Türkiye Bilişim Derneği, Gebze Teknik Üniversitesi, TÜRKSAT, BThaber gibi sponsorların yanında; T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ISO, Tubitak, STM, Vestel gibi kurumlardan üst düzey yöneticiler Konuşmacı olarak bulunacaktır.

Detaylı bilgi için ilgili ekip ile iletişime geçebilirsiniz.

info@gictc.net

+90 (212) 659 5464

+90 (533) 132 36 90

www.gictc.net

 

Geçiçi Muafiyet Belgesi Duyurusu

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda,

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununda yapılan değişiklikler kapsamında, 1/12/2018
tarihinden önce 15 inci maddenin (c) bendinde belirtilen fiillerin işlenmesi nedeniyle cezai
duruma düşmüş ölçü aleti kullanıcılarına tanınan muafiyet konusunda ilgililere yapılacak
bilgilendirme faaliyetlerinin titizlikle uygulanması, sözkonusu muafiyetin amacına ulaşması
bakımından önem arz etmekte olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda hazırlanan basın bildirisine ulaşmak için tıklayınız.

AB Ülkelerine Kuru İncir, Fındık ve A.Fıstığı İhracatı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazısısa; 884/2014 (EC) Sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği kapsamında Ek-1’de güncellenmiş GTİP numaraları belirtilen ülkemiz menşeli ürünlerin (kuru incir, fındık ve Antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünler) AB ülkelerine ihracatında, Ticaret Bakanlığının BİLGE sisteminin Sağlık Sertifikası ile birlikte Ek- 2’de bir örneği gönderilen “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu” varlığının da kontrol edilecek şekilde düzenleme yapılması talep edilmekte olup ticari örnek veya laboratuvar örneği olarak gönderilen sevkiyatlar ile piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak üzere gönderilen sevkiyatların kapsam dışında tutulduğu, kötüye kullanımı önlemek için söz konusu sevkiyatların brüt ağırlıklarının 30 kg’ı aşmaması şartının getirildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda, daha önce AB ülkelerine yapılan kuru incir, fındık ve Antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatında Sağlık Sertifikası aranmasına ilişkin BİLGE sisteminde gerekli düzenlemenin yapıldığı bildirilmektedir.

Bu defa, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda brüt ağırlığı 30 kg ile sınırlı olmak üzere ticari örnek, laboratuvar örneği, piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak üzere gönderilen sevkiyatlar hariç olmak üzere Ek-1’de 12’li GTİP’leri belirtilen eşyanın AB üyesi ülkelere ihracatında, gümrük idarelerince Sağlık Sertifikasına ilaveten Ek-2’de bir örneği gönderilen “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu’nun da aranmasını sağlayacak şekilde düzenleme yapılacağı bildirilmektedir.

Güncellenmiş GTİP Numaralarına ulaşmak için tıklayınız.

Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporuna ulaşmak için tıklayınız.

KSO Ağustos ayı Meclis Toplantısının Konuğu Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Enis Gültekin Oldu…

Kocaeli Sanayi Odası’nın ağustos ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Fatma Karayel, “Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi” konulu sunum yaptı.  Bu ay  KSO Meclisin konuğu ise Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Enis Gültekin oldu.

KSO Meclisinin açılış konuşmasını yapan Başkan Zeytinoğlu, sözlerinin başlangıcında 17 Ağustos 1999 Gölcük depremine değinerek, “Bu yıl 17 Ağustos depreminin 20. yılı olması dolayısıyla Kocaeli Üniversitemiz ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu kapsamda Sanayide Güvenli Yaşam ve İş Sürdürülebilirliği Eğitimleri seferberliği başlattık. Gerek çalışanların eğitimi gerek eğitici eğitimleri düzenliyoruz. Maliyetleri çok küçük ama faydası büyük olacağına inandığımız bu eğitimleri çalışanlarınıza aldırmanızı tavsiye ediyorum. Bunun bizim bölgemize yakışan örnek bir seferberlik olduğuna inanıyorum.” dedi.

Konuşmasında daha sonra ekonomik değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ihracat 15.2 milyar dolar ile yüzde 8.5 arttı. Bunun en yüksek temmuz ayı gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. Biliyorsunuz 11. Kalkınma Planında 2023 ihracat hedefi 226,6 milyar dolar olarak açıklandı. Bu hedefe ulaşabilmemiz için, ihracatımızın her yıl yaklaşık 12 milyar dolar artması gerekiyor. Yapılabilecek seviyeler olduğunu düşünüyoruz. Hedeflerimiz açısında aylık 16-17 milyar dolar seviyelerini yavaş yavaş görmeye başlamalıyız. Ancak Avrupa ekonomisindeki durgunluk ve ticaret savaşları nedeni ile bu seviyelere ulaşmakta da zorluk çekiyoruz.” dedi.

“İthalattaki gerileme temmuzda da devam etti.” diyen Zeytinoğlu, “Aynı şekilde dış ticaret açığı da yüzde 47.5 azalarak 3.2 milyar dolar olarak geçekleşti. Bunun yanında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70’den yüzde 83 seviyesine yükselmesini olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrükleri’nden aldığımız verilere göre temmuz ayında ihracatımız 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 2.7’lik bir artış var. İthalatımız da yüzde 24.7 gerileyerek 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki bu gerilemede hidrokarbonun etkisi olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

“Haziran ayında 548 milyon dolar açık verdik.” diyen Zeytinoğlu, “Yıllık baktığımızda ise cari işlemler 538 milyon dolar fazla olarak gerçekleşti. 2002 yılının kasım ayından bu yana ilk defa yıllık cari fazla verildi. Cari dengedeki iyileşmenin ana etkenleri dış ticaret dengesinde ve hizmetler dengesindeki iyileşmeler oldu.” dedi. “Dövizin ihracatı desteklemesi için reel efektif döviz kurunun 90 seviyesinin üzerine çıkmaması gerektiğini her zaman söylüyoruz.” Diyen Zeytinoğlu, “Dövizin rekabetçi seviyede olması ihracatı canlı tutacaktır. Böylelikle dış ticaret dengesindeki seviyeyi de koruyabiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Enflasyon verilerine baktığımızda yıllık TÜFE aylık yüzde 1.36 artışla, yıllık yüzde 16.65 olarak gerçekleşti. Temmuzda yıllık TÜFE’de ufak bir artış yaşandı. Bu artışta, vergi indirimlerinin sona erdiği gruplardaki fiyat artışlarının etkisi oldu. Eylül ayında baz etkisiyle ciddi gerilemeler bekliyoruz.” dedi. Yıllık yüzde 21.66’ya gerileyen ÜFE’nin hala yüksek seviyede olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Dövizdeki gerileme devam ederse ve yine baz etkisiyle önümüzdeki aylarda ÜFE’de de önemli gerilemeler görebiliriz.” dedi.

Mayıs ayında işsizlik oranının yüzde 12.8 olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Sezonsal etkilerle aylık gerileme devam ediyor. Ancak geçen yılın aynı döneminden 3.1 puan üzerinde ve istihdamda azalma var. İstihdamı artırabilmemiz için yatırım iklimini iyileştirirken potansiyel büyüme oranını yakalamamız gerekiyor.” dedi.

Genç nüfustaki işsizlik oranının yüzde 23.3 ile geçen yılın aynı döneminin 5.5 puan üzerinde oluğunu Zeytinoğlu, “Neredeyse her dört gencimizden biri işsiz. Orta-uzun vadede sorunun kalıcı çözümünün  eğitim sistemindeki dönüşüm ve yeni yatırımlarla olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Temmuz ayında bütçenin 9.9. milyar TL fazla verdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Temmuz’da bütçe giderleri yüzde 37.6, bütçe gelirleri yüzde 51.1 arttı. Ocak-temmuz döneminde ise bütçe açığı 68,7 milyar TL oldu. Bütçeyi dengede tutabilmemiz çok önemli. Giderler tarafında biraz daha tutucu davranmamız gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirme yapan Zeyinoğu, “Sanayi üretimi haziranda yüzde 3.9 geriledi. Ekonomideki belirsizlikler ve iç talepteki daralma nedeniyle ciddi bir gerileme yaşadık. Ara malı imalatı yüzde 8.1, sermaye malı üretimi yüzde 5.8 geriledi. Ara malı ve sermaye malı üretiminin azalıyor olması istediğimiz bir tablo değil.” dedi. Sanayi üretiminin ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak gördüklerini ifade eden Zeytinoğlu, “İkinci çeyrekte ekonomimizde yüzde 1,5 düzeyinde bir küçülme gelebilir diye düşünüyoruz.” dedi.

“Merkez Bankası geçen hafta politika faizini 4,25 puan indirerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirdi.” diyen Zeytinoğlu, “İlk olarak devlet bankalarının destek vermesini memnuniyetle karşılıyoruz. Özel bankalardan istediğimiz seviyelerde indirim olmadı. Zira faizlerin yüksek olduğu dönemde yatırımların da zor yapıldığını biliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu ağustos ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.(Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)

 “Gebze Exımbank En Büyük Şubelerimizden Biri “

KSO Ağustos ayı Meclis toplantısının konuşmacı konuğu Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Enis Gültekin, ”Kocaeli’nin Türkiye sanayinde çok önemli payı var. Biz ihracat tarafıyla ilgileniyoruz. Kocaeli’nin ihracat sayılarına baktığımız da sizinle gurur duyduğumu belirtiyorum. Kocaeli’nin Eximbank’tan yararlanma sayılarına baktığımızda biraz zayıflık var. Biz ihracat destek kurumuyuz. İhracat nerede yoğunlaşıyorsa bize orada şube açmaya çalışıyoruz. Amacımız ihracat yapan veya ihracat yapma potansiyeli olan her firmamıza ulaşmak, destek olmak. Eximbank faydalarından yararlanan şirket sayısı çok az. Bunu arttırmak için çabalarımız var. Kocaeli’de Eximbank adına Gebze’de şubemiz var. Oldukça fazla hizmet veriyor. En büyük şubelerimizden bir tanesi Gebze Şubemiz. Hem Kocaeli’ye hem de İstanbul’a yakın ilçelere hizmet veriyor” diye konuşu.

 

 

Dünya Helal Zirvesi 2019 & 7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı

Sayın Üyemiz,

28 Kasım – 01 Aralık 2019 tarihleri arasında Dünya Helal Zirvesi 2019 ve 7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı Cumhurbaşkanlığı yüksek himayelerinde gerçekleştirilecektir.

Dünya Helal Zirvesinde 2018 yılında 25 farklı ülkeden 60 konuşmacının sunumlarını yaptığı ve konuşmacıların yanı sıra, 25 farklı ülkeden 5000 delegenin konferansları ilgiyle takip ettiği ve birçok üniversiteden öğrencinin konferanslara ilgi gösterdiği belirtilmektedir. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslami Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ve Discover Events İşbirliği ile gerçekleştirilen 6. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Fuarı ise ABD, Afganistan, Avusturya, Bangladeş, Belçika, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, Gana, Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, İspanya, Kamerun, Kanada, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Tayland, Tunus ve Türkiye ile birlikte 35 farklı ülkeden 316 yerli ve yabancı firma stant açarak ülkeleri tanıtmış, Fuar kapsamında gerçekleşen B2B görüşmelerinde yurt dışından 200 yabancı satın almacının katılımı ile katılımcılar ve satın almacılar arasında toplantıların gerçekleştiği, zirve ve fuarı 29 Kasım – 02 Aralık 2018 tarihleri arasında 80 ülkeden 38.750 yerli ve yabancının ziyaret ettiği belirtilmektedir. Ayrıca Dünyaca ünlü İngiliz Müslüman Müzisyen ve hayırsever Yusuf İslam’ın da Dünya Helal Zirvesinde konuşmacı olarak yer aldığı ve Dünya Helal Zirvesi Konseyi adına kendisine “Dünya Barış Ödülü” takdim edildiği bildirilmiştir.

Türkiye’yi Helal piyasasının merkezi yapmayı amaçlayan Dünya Helal Zirvesi ve eşzamanlı gerçekleştirilecek olan 7.İİT Helal Fuarında kurum ve kuruluşların yanı sıra, öncelikle gıda, turizm, finans, kozmetik ve diğer ilgili sektörlerden katılımcılarla birlikte tüm dünyada farkındalığın arttırılması hedeflenen fuar ve zirve için detaylı bilgiye www.worldhalalsummit.com.trwww.helalexpo.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Saraybosna Helal Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, bu sene ikincisi düzenlenecek olan Helal Fuarının, 26-28 Eylül 2019 tarihlerinde, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Sayın Sefik Dzaferovic’in himayelerinde, Bosna Bank International, İslam Kalkınma Bankası ve Bosna Hersek Hükümeti işbirliğinde Saraybosna’da gerçekleştirileceği bildirilmekte ve Türkiye’den helal ürün üreticileri Fuara katılmak üzere davet edilmektedir.

Fuara ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2019 Yılı Haziran Ayı Sanayi Üretim Endeksi Verilerini Değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan ve yüzde 3.9 azalan haziran ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Ekonomideki belirsizlikler ve iç talepteki daralma nedeniyle sanayi üretiminde haziran ayında ciddi bir gerileme yaşadık. Sanayi üretim endeksini ekonomik büyümenin öncü göstergesi olarak görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu ara malı ve sermaye malı üretiminin çok önemli olduğunu belirterek “Bu yılın haziran ayında ara malı imalatı yüzde 8.1 azalmış. Sermaye malı üretiminde de yüzde 5.8’lik gerileme var. Ara malı ve sermaye malı üretiminin azalıyor olması istediğimiz bir tablo değil. Bu gerilemeyi yatırım yapma isteğinde ciddi bozulmanın göstergesi olarak görüyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyecektir.” dedi.

Sanayi üretiminde yılın ilk yarısının yüzde 3.9 gerileme ile tamamlandığına dikkat çeken Zeytinoğlu “Seçim atmosferinin tamamlanması, Merkez Bankasının faiz indirim kararının ticari kredilere de yansıması ve jeopolitik gelişmelerdeki yumuşamalarla ikinci yarının daha olumlu geçebileceğini bekliyoruz.” dedi.

Ayrıca Ayhan Zeytinoğlu sektörler ve ana sanayi gruplarına bakıldığında imalat sanayinin yüzde 4.6 ile toplam sanayideki gerilemenin de üzerinde kaldığına dikkat çekti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu işsizlik oranı ve bütçe rakamlarını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan ve mayıs ayında yüzde 12.8 olarak gerçekleşen işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sezonsal nedenlerle işsizlik oranımız mayıs ayında yüzde 12.8 ile aylık olarak gerilemeye devam ediyor. Ancak bu oran geçen yılın aynı döneminden 3.1 puan üzerinde ve istihdamda çok fazla geri çekilme var. Ekonominin canlanmasına yönelik verilen teşviklerin istihdam üzerinde sınırlı etki yaptığını görüyoruz.” dedi.

İstihdam sayısındaki artışın büyüme ve yatırım ikliminin iyileştirilmesiyle gerçekleşebileceğini ifade eden KSO Başkanı “Bu yılın başından beri istihdamda geri çekilme olduğunu görüyoruz. Mayıs ayında da istihdamda 869 bin kişi azalmış. İstihdamı artırabilmemiz için yatırım iklimini iyileştirirken potansiyel büyüme oranını yakalamamız gerekiyor. Bu da yüzde 4-5 mertebelerinde bir büyüme demek. Ancak 2019 yılında bu oranlara ulaşamayacağımızı biliyoruz. Diğer taraftan ekonominin canlanmasına yönelik çok teşvik veriliyor ve bu teşviklerin de istihdam üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz.” dedi.

Yüzde 23.3 olarak gerçekleşen genç nüfustaki işsizlik oranına da dikkat çeken Zeytinoğlu “Neredeyse her dört gencimizden biri işsiz. Genç nüfustaki işsizlik oranımız geçen yılın aynı döneminin 5.5 puan üzerinde. Acil çözüm üretilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz.” açıklamasını yaparak işsizlik sorununun kalıcı çözümünün orta-uzun vadede eğitim sistemindeki dönüşümle sağlanabileceğini belirtti.

Ekonomik faaliyetlere göre istihdam edilenlerin yüzde 18.3’ü tarım, yüzde 19.6’sı sanayi, yüzde 5.5’i inşaat ve yüzde 56.6’sı ise hizmet sektöründe yer aldığını belirten Zeytinoğlu “Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,5 puan, inşaat sektörünün payı 1,7 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,1 puan, hizmet sektörünün payı 2 puan arttığını görüyoruz. Turizmden dolayı hizmetler sektörünün payı artmış. Sanayi sektörünün toplam istihdamdaki payının az da olsa artmasını da sevindirici buluyoruz.” dedi.

-Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan temmuz ayı bütçe gerçekleşmelerine göre bütçe 9.9 milyar TL fazla verdi. Ocak-Temmuz döneminde ise bütçe açığı 68.7 milyar TL oldu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Temmuz ayında bütçe giderleri yüzde 37.6 ve bütçe gelirleri yüzde 51.1 arttı. Bütçede temmuz ayında fazla vermemiz vergi gelirlerindeki artıştan değil, bir defaya mahsus olarak Merkez Bankasının Hazineye kaynak aktarmasından kaynaklanıyor. Bütçeyi dengede tutabilmemiz çok önemli. Bu da bütçe harcamalarını kısmadan mümkün değildir. Kalıcı çözüm için hedefimiz bütçe giderlerindeki artışı enflasyon oranının altında tutmak olmalıdır.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu haziran ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre; haziran ayında cari işlemler hesabı 548 milyon dolar açık verdi. Ocak-haziran döneminde cari açık 3.6 milyar dolar olurken, yıllık cari işlemler ise 538 milyon dolar fazla olarak gerçekleşti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, haziran ayında beklentiler doğrultusunda cari dengede iyileşmenin devam ettiğini belirterek, “2002 yılının kasım ayından bu yana ilk defa haziran ayında yıllık cari açıkta 538 milyon dolar fazla gördük. Cari dengedeki iyileşmenin ana etkenleri dış ticaret dengesinde ve hizmetler dengesindeki iyileşmeler oldu. Önümüzdeki aylarda da hem aylık hem de yıllık bazda cari fazla vereceğimizi bekliyoruz.” dedi.

KSO Başkanı dövizin rekabetçi seviyede olmasının ihracatı canlı tutacağını belirterek “Dövizin ihracatımızı desteklemesi için reel efektif döviz kurunun 90 seviyesinin üzerine çıkmasını istemiyoruz. Böylelikle dış ticaret dengemizdeki seviyeyi koruyabiliriz. İhracatta aylık 15-16 milyar dolarları daha sık görmeyi bekliyoruz. Ancak Avrupa ekonomisindeki durgunluk ve ticaret savaşları nedeni ile 16-17 milyar dolarlara ulaşmakta da zorluk çekiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Turizm gelirlerindeki artışa da dikkat çeke Zeytinoğlu “Haziran ayında turizm gelirlerinde de önemli artışlar elde ettik. Temmuz, ağustos ve eylül ayları turizmin en canlı olduğu aylar. Bu iyileşmelerle cari dengedeki iyileşmenin de devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

AB Desteği ile Sanayide Enerji Verimliliği

KSO ve Valon Ticaret ve Sanayi Odası’nın birlikte yürüttüğü AB projesi kapsamında  ‘Sanayide Enerji Verimliliği Arttırıcı Önlemler ve Enerji Verimliliği Etüdü” konulunu seminer düzenlendi…

Kocaeli Sanayi Odası ve Valon Ticaret ve Sanayi Odası’nın AB hibe desteği ile yürütüşmüş olduğu ‘Enerji Verimliliği Konusunda Firmaları Desteklemek için Yeni Bir Hizmet Modeli Geliştirilmesi’ başlıklı proje kapsamında bugün odanın meclis salonunda ‘Sanayi’de Enerji Verimliliği Arttırıcı Önlemler ve Enerji Verimliliği Etüdü’ konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Özdemir katıldı.KSOProje sorumlusu Aylin Aslan katılımcılara seminer hakkında bilgi vererek “Valon Sanayi ve Ticaret Odası ortaklığında yapılacak olan proje 12 ay sürecek. Bütçesi 128 Bin 524,48 Euro. Proje kapsamında yüzde 90 oranında hibe alınacak. Projenin temel adımlarından biri Enerji Verimliliği Departman Sorumlusu olarak 1 personelin istihdamı sağlanacak. Yaklaşık 150 KOBİ’nin katılacağı 6 eğitim düzenlenecek” diye konuştu.

@tobbiletisim @eudelegationturkey #TOBB #EUROCHAMBRES #CivilSocietySector

Şirketler üretim yaptıkları ilde vergilerini ödesinler

TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınması ile ilgili Kocaeli Sanayi Odası (KSO)Başkanı  Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Körfez Ticaret Odası (KTO) Başkanı Recep Öztürk ve Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanı Nail Çiler ortak basın açıklaması düzenledi.KSO ‘da  yapılan açıklamada oda başkanları TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınacak olmasına karşı çıkarak, “Belki bu konuda hayırlı bir karar çıkar.Türkiye genelinde” Şirketler vergilerini ürettikleri ilde ödesinler” şeklinde bir değişim olursa Kocaeli’miz ihya olur. Bu konuda Cumhurbaşkanı na ulaşma çabalarımız olmalı” dediler.

Toplantıda ilk sözü alan ev sahibi KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Tüpraş, Türkiye’nin bir numaralı üretim şirketi. İlimizde de uzun zamandan beri üretim yapmaktadır. 2018 itibariyle cirosu 79 milyar TL’dir. Bize TÜPRAŞ’ın vergisel açıdan genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınmasından dolayı herhangi bir önemli bir kayıp olmayacak denildi.

 Kocaeli’de 70’li yıllarda SEKA kültürü vardı. SEKA’nın kapanmasıyla birlikte maalesef o kültür yok oldu” ifadelerini kullandı.  Zeytinoğlu, “Mannesman da aynı şekilde. İstanbul bir finans merkezidir. Finans merkezinde genel müdürlüğün olmasını istemeleri çok doğal karşılıyorum. Ama hiçbir zaman biz genel müdürlüklerin burada olmaları konusunda ısrar etmedik. Tüpraş ihracatta Türkiye 6’ncısı. Gelir vergisinde ise 2017’de Türkiye 12’ncisi” ifadelerine yer verdi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, “Gitmeleri konusunda ısrar ederlerse, ‘Biz gitmek zorundayız’ derlerse bunun da önünü açmak gerekir diye düşünüyorum. Biz katı bir duruş sergilememeliyiz. Siyasi bir değişim nedeniyle İstanbul’a olan bakış açıları değişmiş olabilir. Ama bu taşınma isteğinin siyasi olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki genel anlamda baktığımızda biz de gitmelerini istemiyoruz. Bizim şu anda Sayın Cumhurbaşkanına ulaşma çabamız olmalı” dedi

 TÜPRAŞ  için  sayısal verileri de paylaşan Zeytinoğlu şekilde konuştu: “İSO 500 araştırmasına göre (2018) TÜPRAŞ,yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye’nin en büyük sanayi şirketidir. Üretimden satışlarda (79 milyar TL) birinci sırada ve toplam üretimden satışların yüzde 9’unu gerçekleştirmiştir. 3,8 milyar TL vergi sonrası kâr elde etmiştir. TÜPRAŞ İhracatta (2018)  2,5 milyar dolar (Kocaeli ihracatının yüzde 8,6’sı)İthalatta (2018)13,6 milyar dolardır.

 Kocaeli’nin vergi geliri(2018) 73,5milyar TL (71 ilin vergi gelirlerinin toplamı kadar). Kurumlar vergisi (2018) 1,8 milyar TL. TÜPRAŞ kurumlar vergisi (2018) 207,4 milyon TL (yüzde 11,2). Vergi geliri(2017) 69,4milyar TL (72 ilin vergi gelirlerinin toplamı kadar). Kurumlar vergisi (2017) 1,7 milyar TL. TÜPRAŞ kurumlar vergisi (2017) 463,2 milyon TL (yüzde 27,3). Yıllık aidatı ise (TÜPRAŞ Rafineri Md) 625 TL. Yıllık aidat (TÜPRAŞ Genel Md) 625 TL.Munzam aidat (TÜPRAŞ Genel Md) 3.654,86 (Birden fazla odaya kayıtlı üyeler kayıtlı oldukları odaya yıllık aidatın yarısını öderler. Munzamda ise üye tarafından ilgili odalara eşit olarak paylaştırılır.” Dedi

Zeytinoğlu’ndan sonra söz alan GTO Başkanı Nail Çiler, “Ayhan Bey’in dediklerine katılmamak elde değil. Bugün buradan taşındığı zaman büyük bir vergi kaybı yaşanacaktır. Kocaeli’nin geneline baktığımız zaman birkaç yıldır tahakkuk sıralamasında hep 1’inci sıradayız. 65 ilin toplamından fazla ihracat yapan il Kocaeli’dir. Kentin sosyalleşmesi de burada çalışan beyaz yakalılar ile ilgilidir. Kentin sosyalleşmesi de eğitimden, sosyal yaşama kadar hepsiyle ilgilidir. Üretim yapan firmalar, üretim yaptıkları kentlere vergi ödemeleridir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 Körfez Ticaret Odası  Başkanı Recep Öztürk, “Biz her zaman sanayi kuruluşlarımızın yanında olmayı önemsiyoruz. Çünkü bir ilde üretim yapıldığında o ilin alternatif maliyetleri artıyor. O kuruluşlara iyi hizmet edilebilmesi için ve aynı zamanda sanayicinin de üretim kapasitesini en üst seviyede sürdürebilmesi, o ile ödenen vergi miktarı ile de alakalıdır. TÜPRAŞ’ın Genel Müdürlüğü’nü İstanbul’a taşıması bizim için kabul edilir bir durum değildir.” dedi.

Kocaeli Ticaret Odası ( KOTO) Başkanı Necmi Bulut, “Kocaeli insanını temsil etme yetkisi alan herkes böyle bir konuda tüm siyasi kimliğini üzerinden çıkarıp Kocaeli’li bir kişi olarak konuşmalar yapmalıdır. Bu tür firmalarda üst düzey görev yapan kişilerin Kocaeli sosyal hayatında olması da bu kentin sosyalleşmesine faydalı olacaktır. Burada henüz kaybedilmiş olarak görmüyorum bu durumu. Kocaeli’li olarak hareket edecek tüm paydaşlar ve ona bağlı kişilerin ortak hareketiyle bu durum ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.

İş Dünyası için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Sayın Üyemiz,

6698 sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”  kapsamında getirilmiş olan yükümlülükler dolayısıyla, ileride oluşabilecek mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi açısından,  üyelerimizin  “Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine” kayıtlı olmaları önem arz eden yükümlülükler içermektedir.

Kanunu uygulamakla görevli olan Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan gelen bilgi doğrultusunda, pek çok gerçek ve tüzel kişi tacirin halen VERBİS’e kayıt yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtilmiştir.

Söz konusu yükümlülüklerin  yerine getirilmemesi halinde, olabilecek cezai yaptırımlar ile genel olarak Kanunla veri sorumlularına getirilen diğer yükümlülükler kapsamında, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun hazırlamış olduğu “İş Dünyası İçin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyum Kılavuzu” na ulaşmak için tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranlarını değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; temmuzda aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  yüzde 1.36 artarken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.99 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16.65, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 21.66 olarak gerçekleşti.

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Mart ayından itibaren düşüş trendinde olan enflasyonda temmuzda beklentiler doğrultusunda ufak bir artış yaşandı. Bu artışta, KDV ve ÖTV indirimlerinin sona ermiş olması ve zamların etkisi görülüyor. Enflasyonda baz etkisiyle eylülde ciddi azalmalar görebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, ÜFE’nin aylık yüzde 0.99 düşüşle yıllık yüzde 21.66’ya gerilemesine ilişkin, “Sanayicileri asıl etkileyen üretim maliyetleri. Üreticinin maliyetleri hala yüksek seviyede olsa da ÜFE’nin geriliyor oluşunu olumlu buluyoruz. Dövizdeki gerileme devam ederse olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda göreceğimizi düşünüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “ÜFE’de bir önceki aya göre en fazla düşüş, yüzde 12.73 ile ham petrol ve doğal gazda olurken, ana sanayi grupları içerisinde temmuz ayında aylık en fazla düşüş enerjide gerçekleşti. Ağustos ve eylül aylarında baz etkisiyle ÜFE’de de önemli gerilemeler göreceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

KSO heyeti AB destekli Enerji Verimliliği Projesi çerçevesinde Belçika’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi

“Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı Çağrısı” kapsamında Avrupa Birliği hibe desteği almaya hak kazandığımız, Odamız ve Walloon Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığı ile yürütülmekte olan “Enerji Verimliliği Konusunda Firmaları Desteklemek için Yeni Bir Hizmet Modeli Geliştirilmesi” başlıklı projesi kapsamında Valonya bölgesine çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarete KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KSO Meclis Üyesi Sedat Açıldı, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Özdemir, Gebze Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Özdemir, KSO Proje Koordinatörü Aylin Aslan ve KSO Enerji Verimliliği uzmanı Anıl Engin katılım gösterdi. Ziyaret çerçevesinde Belçika’nın Valonya bölgesindeki enerji verimliği çalışmaları ve yasal düzenlemeler, enerji etütleri, kümelenme faaliyetleri ve enerji verimliliği iyi uygulamaları hakkında bilgi alındı. Aynı zamanda Liege bölgesinde faaliyet gösteren sanayi ve arıtma tesisleri ziyaret edilerek enerji verimliliği çalışmaları ile ilgili incelemelerde bulunuldu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan temmuz ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 8.5 artarak 15.2 milyar dolar, ithalat yüzde 8.3 azalarak 18.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise yüzde 47.5 azalarak 3.2 milyar dolar olarak geçekleşti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “İhracatımız 15.2 milyar dolar ile temmuz ayları içerisinde yıllar itibariyle en yüksek seviyeye ulaştı. Aylık bazda 15 milyar dolar ve üzeri seviyelerin sürdürülebilir olması önemli. Önümüzdeki aylarda bu rakamları aşan seviyelerde ihracat yapmayı temenni ediyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, ekonomimiz açısından ihracat artışlarının devamlılığının önemini vurgulayarak, “Malumunuz tarihimizin en düşük ihracat rakamlarından birini bu yıl haziran ayında yapmıştık. Bayram tatili nedeniyle 30 günlük bir ayı 20 güne sıkıştırmaya çalıştığımız için maalesef istediğimiz veriler yakalanamamıştı. Dolayısıyla ağustosta da benzer bir sıkıntının tekrar yaşanmamasını arzu ediyoruz.” dedi.

“İthalattaki gerilemenin temmuzda da devam ettiğini görüyoruz.” diyen Zeytinoğlu, “Dolayısıyla dış ticaret açığı da yüzde 47.5 azalarak 3.2 milyar dolar olarak geçekleşti. Dış ticaret açığındaki bu iyileşme cari açığa olumlu yansıyacaktır. Bunun yanında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70’den yüzde 83 seviyesine yükselmesini olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

2019 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu

Sayın Üyemiz,

Kocaeli İl Müftülüğü’nden Odamıza gelen yazıda,

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile 1993 yılından beri vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu vesilesiyle yurt içi il ve ilçelerinde 287 merkezde, yurt dışında ise 143 ülkenin 436 bölgesinde insanlığa ulaştırıldığı bildirilmektedir.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan hesaplama ve müzakereler sonucunda 2019 yılı için kurban kesim bedellerinin yurt içi 890 TL, yurt dışı 725 TL olarak belirlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, kurbanını vekalet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımızın, ile ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, cami görevlileri, PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ve www.tdv.org.tr internet adresinden mobil bağış uygulamasından da online bağışta bulunabilecekleri belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.