Aylık arşivler: Ocak 2020

BMGK Irak Yaptırımlar Listesinin Güncellenmesi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan 08.07.2019 tarih ve 724.01.03-7239 sayılı yazı ile Birliğimize iletilmiş olan; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca faaliyet gösteren Irak Yaptırımlar Komitesinin 24 Haziran 2019 tarihli Notası paylaşılmıştır.

Yazıda devamla, bahsekonu Nota’ya atfen, yaptırımlar listesinde yapılan son güncelleme ile 1483 (2003) sayılı Güvenlik Konseyi Kararının 19. ve 23. paragrafları çerçevesinde, Nota’da ismi yer alan kuruluşların 24 Haziran 2019 tarihi itibariyle yaptırım listesinden çıkarıldığı bildirilmiştir.

BMGK Güncel Irak Yaptırımlar Listesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

9. İş Fuarı, Tunus

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda; Tunus Hükumet Başkanı himayesinde, Sanayi Bakanlığı ve KOBİ’lerin Sfax İş Merkezi ile birlikte, Tunus’ta 26-27 Şubat 2020 tarihlerinde 9. İş Fuarını düzenleyeceği bildirilmektedir.

Bu organizasyonun girişimciler, yatırımcılar, iş insanları, sanayiciler, tüccarlar, hizmet sağlayıcılar, zanaatkârlar, çiftçiler, dernekler ve kitle iletişim araçları, bakanlıklar, kuruluşlar, hükumetler, bankalar, finans kurumları ve sivil toplum temsilcileri için önemli bir fırsat olduğu ifade edilmektedir. Bahse konu İş Fuarı’nın 10.000’den fazla ziyaretçiye ve 250 profesyonel katılımcıya, bilgi paylaşmak, ilişkiler kurmak ve ortaklık toplantıları ve ağ resepsiyonlarına katılmak için çeşitli atölyelerde ev sahipliği yapmakta olduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, iki gün boyunca sürecek etkinlikte; proje oluşturma, geliştirme, finansman şirketleri, franchise ve mentorluk ile ilgili temaları ele almak için uzmanlar tarafından yönetilen 5’ten fazla büyük konferans, 75’in üzerinde mini konferans ve yuvarlak masa toplantılarının yer alacağı ifade edilmektedir. Bu etkinliğin; fuar alanı içerisinde kurulacak altı farklı bölümde; Finansman, Şirket İşbirliği, Yenilik ve Endüstri 4.0, Startup’lar, Franchise Expo Sfax ve Bölgesel Kalkınma konuları etrafında düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu fuar ile ilgili broşür ekte sunulmaktadır. Konuya ilişkin detaylı bilgiye web sitelerinden (www.salondelentreprise.tn / www.cas.tn) ulaşılabilir.

Broşür için tıklayınız.

İran EXPO hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, 4. Uluslararası İhracat Fuarı’nın (İran EXPO), 4-7 Şubat 2020 tarihlerinde Tahran Shahare Aftab Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, katılımcıların konaklama ile şehir içi ulaşım ve destek hizmetlerinin, fuar organizatörü firma tarafından karşılanacağı, ayrıca organizatör firmanın ikili görüşmeler ile Tahran şehir turu düzenleyeceği ifade edilmektedir.

Fuara ilişkin irtibat bilgileri aşağıdaki gibidir:
Tel: +98 217 724 74 93 ve +98 93 695 14 356
E-posta: info@irantsn.com
Web: www.irantsn.com/en/default.aspx

Bilgilerine sunarız.

Libya’daki Yatırım Fırsatları Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gönderilen ilgi yazıda, Trablus Türkiye Büyükelçimizin, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi üyesi Kıdemli Bakan Sayın Muhammed Ammari ZAYED’in yönlendirmesi üzerine ziyaret talebinde bulunan “Mechanical&Electrical Manufacturing Company S.A.” (MEM) adlı Libya devlet şirketinin temsilcileri Genel Müdür Mühendis Sayın Jamal ABUSHAGOUR, Dış Yatırımlar İdaresi Müdürü Sayın Abdülvahid Ali Malik EL-ŞAMİ ve Sayın Ammari ZAYED’in Danışmanı Sayın Muhammed El-Fatih Ali Muhammed GARGUM ile görüştüğü bildirilmektedir.

Anılan görüşmede, Genel Müdür Sayın Jamal ABUSHAGOUR’un, MEM şirketinin Libya İktisadi ve Sosyal Kalkınma Fonu’na bağlı olduğunu, bağımsız bütçe ve tüzel kişiliği bulunduğunu, Libya ticaret kanunları hükümlerine uygun faaliyet gösterdiğini, Gİryan’da 200 hektara varan bir alanda çeşitli mekanik ve elektrik sanayileri alanlarında faaliyet gösteren bir sanayi komplekslerinin olduğunu ve ilave inşaat çalışmalarıyla yeni sanayi alanlarını da içerecek şekilde genişletilebileceğini, ilgi duyabilecek Türk şirketleriyle ortak yatırım yapma arzusunda olduklarını ifade ettiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Sayın Abdülvahid Ali Malik EL-ŞAMİ’nin, ilaç sanayi ve tıbbi teçhizat alanlarında üretimlerini genişletmek amacıyla ülkemizle işbirliği yapmayı arzuladıklarını söylediği kaydedilmektedir. Adı geçenlerin, faaliyet ve taleplerine ilişkin ilettiği Arapça mektup ve Trablus Türkiye Büyükelçiliğince yapılan Türkçe çevirisi ile UMH Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Tıbbi Malzeme Genel İmalat Şirketinden alınan İngilizce mektubun Ek’te sunulduğu bildirilmektedir.

MEM’in Arapça mektubunda, Türk şirketleriyle mekanik-elektrik endüstrisi, madenlerin dökümü, şekillendirilmesi ve dövülmesi gibi alanlarda yatırım yapılması arzusunda oldukları belirtilmektedir. İlaç ve Tıbbi Malzeme Genel İmalat Şirketinden alınan mektupta ise, ilaç ve tıbbi malzeme üretimi gibi alanlarda ilgi duyabilecek şirketlerle temas etmek istedikleri ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Uluslararası İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Tüm Kırtasiyeciler Derneği koordinasyonunda 19-23 Şubat 2020 tarihleri arasında TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde “Uluslararası İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı” düzenleneceği bildirilmiştir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Ruslan Mirsayapov’un Ufa’da Düzenlenecek Fuar Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Rusya Petrokimya Forumu ve Uluslararası Gaz, Petrol, Teknolojileri-2020 Uluslararası Fuarı’nın, 26-29 Mayıs 2020 tarihleri arasında Ufa’da düzenleneceği bildirilmekte olup, Rusya Federasyonu  Başkurdistan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler Devlet Komitesi Başkanı Ruslan Mirsayapov’un Türk şirketlerini fuara özel olarak davet ettiği ifade edilmektedir.

Söz konusu etkinliğe Rusya ve yurtdışından 400’den fazla katılımcı şirketin beklendiği ve etkinlikte Başkurdistan iş çevreleriyle ikili görüşmeler düzenleme imkanlarının bulunduğu belirtilmektedir. Fuar ile ilgili detaylı bilgi için İldar Bikanasov (Tel: +7 347 253 09 88; e-posta: ib@bvkexpo.ru ; web:gntexpo.ru) ile görüşülmesi gerekmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

7. Uluslararası İş Geliştirme Forumu,Burkina Faso, 27-29 Mayıs 2020

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen 27.01.2020 tarih, 34221550-720-873 sayılı yazıda,

İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’nın 22.01.2020 tarih ve 17/ITCS/00/0 sayılı yazısına atfen, Burkina Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, “7. Uluslararası İş Geliştirme Forumu AFRICALLIA 2020″nin, 27-29 Mayıs 2020 tarihlerinde, Burkina Faso’nun başkenti Ougadougou’da düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, konuyla ilgili detaylı bilgi için Burkina Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri (info@africallia.comfelix.sanon@cci.bfve;  tel: +226 25 30 61 14/ +226 25 30 61 15) ile irtibata geçilebileceği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Broşür için tıklayınız.

Bosna Hersek Federasyonu İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden aldığımız 27.01.2020 tarih ve 888 sayılı yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan ilgili yazıda; Bosna Hersek Federasyonu Enerji Bakanlığının petrol ve doğal gaz keşifleri için bir ihale açtığı ve ihaleye ilişkin detaylar ile iletişim bilgilerinin ekte sunulduğu bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

İhale duyurusu için tıklayınız.

Suudi Arabistan BARKOD Sistemi Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünce yapılan yazışmada Suudi Gümrüğünde yeni bir düzenleme yapıldığı ve bu yeni düzenlemeye göre 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle BARKOD sistemine geçileceği bilgisi alınmıştır. Bu kapsamda Türk Standatları Enstitüsü tarafından hazırlanan bilgilendirmeye aşağıda yer verilmiştir. (Söz konusu bilgilendirme TSE tarafından Suudi Arabistan’da yerleşik ithalatçı firmalar nezdinde teyit edilmiştir)

Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerin SABER portalına (İhracata Konu Ürün Kayıt Sistemi-https://saber.sa/) kayıt işlemleri kapsamında TSE tarafından verilen ürün uygunluk belgeleri yine TSE tarafından SABER portalına yüklenmekte olup, ithalatçı tarafından yine aynı portal üzerinden sevkiyat uygunluk belgesi (Shipment CoC Belgesi) oluşturularak sevkiyat uygunluk talebi açılmaktadır.

Bu işlem esnasında, ithalatçının mevcut sevkiyatta bulunan ürünlerin barkodlarını da SABER portalına girmesi gerekmektedir. Barkod girme işlemi mevcut durumda opsiyonel olup, SASO regülasyonları (https://saber.sa/home/regulations) kapsamında yer alan ürün gruplarında 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren BARKOD uygulaması zorunlu olacaktır.

TSE ve diğer uygunluk değerlendirme kuruluşlarının barkod verme yetkisi yoktur. Her üretici/ihracatçı kendi ülkesindeki GS1 kuruluşundan (https://www.gs1tr.org/https://www.gs1.fr/https://www.gs1.org.sa/) barkodlarını temin edebilir.

Türkiye’de barkodların alınması ile alakalı ayrıntılı bilgiye “https://gs1.tobb.org.tr/barkod10adim.php” web adresinden ulaşılmaktadır.

Barkodların girişi yapılmadığında, SABER sistemi sevkiyat uygunluk belgesi (Shipment CoC belgesi) oluşturmaya izin vermeyecektir. Ancak bu durum TSE tarafından verilen ürün uygunluk belgesinin iptal edilmesi anlamına gelmemekte olup, söz konusu belge geçerliliğini korumaya devam edecektir.

Ürün uygunluk belgesini SASO’nun Avrupa bölgesinde yetki verdiği herhangi bir onaylanmış kuruluştan alan ihracatçıların ilgili GS1 sitesinden ürün barkodlarını alarak ürünlerine yapıştırmaları ve sevkiyatlardan önce ithalatçılarına bildirmeleri yeterli olacaktır. İthalata ilişkin diğer tüm aşamalar mevcut durumda olduğu üzere SABER portalı üzerinden ithalatçı firma tarafından yapılmaya devam edecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Sanayi Proses Emniyetine Odaklandı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Koordinatörlüğünde 3.sü düzenlenecek olan “Proses Emniyeti Sempozyumu”nun Düzenleme Kurulu Toplantısı yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

“Kocaeli Sanayi Odası 3. Proses Emniyeti Sempozyumu”, KSO koordinatörlüğü ve Artkim Group/Chem Media organizatörlüğü ile 2-3 Haziran 2020 tarihlerinde Muallimköy Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl ikincisi düzenlenen sempozyuma, sektör büyük ilgi göstermiş ve 1.600 kişilik katılım sağlanmıştı.

SEVESO ve İş Sağlığı ve Güvenliği konularında bugüne kadar birçok çalışmaya imza atan Kocaeli Sanayi Odası (KSO), bu çalışmalarını son iki yıldır başarı ile gerçekleştirdiği “Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi” ile taçlandırıyor. Mevzuat yapıcılar, denetçiler, firma sahipleri, sektör çalışanları, eğitimciler ve belgelendirme kuruluşlarını bir araya getiren bu sempozyum, Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü olan kimya sektörünün geleceğine ışık tuttu. Konu ile ilgili tüm paydaşları buluşturan etkinlikte katılımcılar; bilgi birikimlerini, araştırmalarını, sorun ve çözüm önerilerini, ürün ve hizmetlerini paylaşma fırsatı yakaladı.

Sanayinin Öncelikli Konusu İş Sağlığı ve Güvenliği

Düzenleme Kurulu Toplantısı’nın açılışını yapan KSO Meclis Üyesi ve Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan konuşmasında, “Ülke kimya sanayinin %27’sini üreten ilimizde çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konuları öncelikli meseleler arasında yer almaktadır. Bugün gündemimizi oluşturan mevzuatlar ile özellikle kimya sektöründe faaliyet gösteren tesislere önemli yükümlülükler getirilmiştir” şeklinde konuştu.

3.Proses Emniyeti Sempozyumu Çıtayı Yükseltiyor

Konuyla ilgili olarak, KSO yönetim kurulu ve 9. ve 10. Meslek Komiteleri’nin desteğiyle bugüne kadar birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Şerefhan şöyle devam etti: “Tüm bu çalışmalarımızdan “Proses Emniyeti Sempozyumu” ile taçlandırdık. Sempozyumu düzenlemedeki amacımız; tüm paydaşları; mevzuat yapıcıları, denetçileri, sektör çalışanlarını, eğitimcileri, ürün ve hizmet girişimcilerini, belgelendirme kuruluşlarını bir araya getirerek, bilgi birikimlerinin, araştırmaların, sorun ve çözümlerin, ürün ve hizmetlerin paylaşılması ve ilgili taraflarca sürecin tam olarak anlaşılması, en önemlisi uygulama pratiklerinin birlikte belirlenmesidir. Geçen yıl düzenlediğimiz sempozyumda; çağrılı bildiriler dahil 23 sunum yapıldı ve sempozyuma 1600 kişi katılım sağladı. Yoğun bir katılım ile gerçekleştirdiğimiz söz konusu etkinliğin 3.sünü yine ilgili Bakanlık, kurum, üniversite ve firmaların desteği ile yapacağız. Bu yıl sempozyumu yeni önemli konularla kuvvetlendirerek uluslararası nitelikte düzenlemeyi planlıyoruz. 2-3 Haziran tarihlerinde yine Bilişim Vadisi’nde ve yeni partnerimiz ile yapmayı planladığımız 3. Sempozyum ile daha geniş bir kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Sempozyum konusunda Düzenleme Kurulu Üyeleri’nin desteklerini talep ediyoruz” dedi.

Hedef Daha Geniş Kitlelere Ulaşmak

Toplantı; Proje Koordinatörü Aynur Hacıfettahoğlu’nun “Sempozyum yeri, takvimi, bildiri ve panel konu başlıkları, programı, sempozyum kurulları, destekleyen kurum ve kuruluşlar ve sergi ve sponsorluk çalışmaları” konularını içeren sunumu ile devam etti. Düzenleme Kurulu Üyelerinin sempozyum konusundaki görüş ve önerilerini alan Hacıfettahoğlu, yeni konu başlıkları ile kuvvetlendirilen sempozyum ile bu yıl daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Sunumun ardından Artkim Group CEO’su Cengiz Yaman firma hakkında bilgi paylaşırken aynı zamanda sergi alanı ve sponsorluk konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıya; Sanayi Bakanlığı, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, KOÜ, Üsküdar Üniversitesi, TÜBİTAK MAM, TSE, Artkim Group/Chem Media, kimya sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve danışmanlık firmaları iştirak etti.

TRtest Test ve Değerlendirme Anonim Şirketi

  1. TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, TÜBİTAK, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı ve STM ortaklığında kurulmuş bir şirkettir.
  2. Şirketin amaçları içerisinde; yerli test alt yapı envanteri oluşturulması, Türkiye’de yapılamayan testlerin yapılabilirliğinin sağlanması, yurtdışında yapılan testlerin yurtiçinde yapılabilirliğinin sağlanması, kamu malı test altyapılarının diğer sanayi kurum/kuruluşlarına kullandırılmasında ara yüz olunması gibi önemli faaliyetler yer almaktadır.
  3. TRTEST Test Değerlendirme A.Ş, faaliyet alanlarına uygun olarak halihazırda ” Yerli Test Altyapı Envanteri Projesi “ kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Söz konusu portal ülkemizde mevcut test altyapılarının verimli kullanımına, mükerrer yatırımların engellenmesine, yeni yapılacak yatırımların doğru yönlendirilmesine, piyasa denetim ve gözetim kapsamındaki test faaliyetlerin sürecinin hızlanmasına ve yerli test cihazları üreticilerinin gelişimine katkı sağlayacaktır. Geliştirilmekte olan portal (portal.tr-test.com.tr) aracılığı ile 1000’den fazla firmada mevcut 10.000’e yakın test test kabiliyetine ve 4000’den fazla test standardına erişim sağlanabilmektedir.
  4. Türkiye’de yerleşik test kabiliyetlerinin portalimize aktarılması ile test ihtiyacı olan firmaların ihtiyaçlarına hızlı cevap verilmesi, test laboratuarların üreticilere doğrudan ulaşabilmesi, test ekipmanları üreten firmaların ise ihtiyaç sahibi laboratuarlara erişebilmesi sağlanacaktır.
  5. Yazılım, donanım, askeri ve sivil standartlara uygun test altyapısı mevcut olan ve bu test altyapısını ticari olarak dış müşterilere ulaştırmak isteyen üyelerinizin portal.tr-test.com.tr adresine kayıt yaptırmaları hususunda bilgilendirmelerini arz ederiz.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ilimizde yüzde 70.5 ile geçen aya göre 0.5 puan gerilerken, geçen yıla göre 0.5 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 75.5 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen aya göre 1.5 puan gerilerken, geçen yıla göre 1.1 puan arttı.” dedi.

Zeytinoğlu, “Kocaeli kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre gerçekleşen artışta, ilimizin öncü sektörlerinden ihracatımıza da en büyük katkıyı veren otomotiv ve kimyanın yanında metal, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinin katkısını görüyoruz.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 19’u şubat ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53’ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 28’i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 18’i dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 60’ı sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 22’si ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

KOBİ’lerde Temel Enerji Verimliliği Odakları Eğitimi Düzenlendi

Kocaeli Sanayi Odası tarafından yürütülmekte olan AB destekli “Enerji Verimliliği Konusunda Firmaları Desteklemek için Yeni Bir Hizmet Modeli Geliştirmesi” başlıklı proje kapsamında firmaların enerji yönetimi konusunda desteklemek amacıyla 23 Ocak 2020 Perşembe günü MMO Kocaeli Şubesi Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde Makina Yüksek Mühendisi Alpaslan Güven’in sunumuyla “KOBİ’lerde Temel Enerji Verimliliği Odakları” konulu uygulamalı eğitim organizasyonu düzenlenmiştir.

Kocaeli Sanayi Odası’nda 2020 Yılının ilk Meclis toplantısı gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ocak ayı meclis toplantısı, meclis üyelerinin katılımı ile KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının açış konuşmasını yapan KSO Başkanı Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Aralık ayında ihracatımız 15 milyar 495 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatta yüzde 6.3’lük artış var. İthalat ise yüzde 14.8 artışla 19 milyar olarak gerçekleşti. İthalattaki artış dolayısıyla dış ticaret açığındaki artışlar devam ediyor. Aralık ayında dış ticaret açığı 4.3 milyar dolara yükseldi.” dedi. Zeytinoğlu, dış ticarette yılın tamamına ilişkin değerlendirmesinde, “2019 yılında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 2.1 artarak 171.6 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 2019 yılında en fazla ihracat yaptığımız beş ülkeden yalnızca Irak’a ihracatımız artmış. Bu ülkelere ihracatımız 2018 yılındaki kadar artmış olsaydı, yılı 4 milyar dolar daha fazla ihracat ile kapatmış olacaktık. 2020 yılında ihracatta aylık bazda 17-18 milyar dolarları aşan seviyeleri görmeyi temenni ediyoruz.” dedi.

İthalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “2019 yılında hammadde (ara mallar)  ithalatı yüzde 7.1,  yatırım (Sermaye) malları )  ithalatı yüzde 12, tüketim malları ithalatı yüzde 19.7 geriledi. Tüketim mallarındaki gerileme memnuniyet verici. Ancak hammadde ve yatırım mallarındaki gerilemeyi dikkatle izlememiz gerekiyor.” dedi.

Kocaeli’nin dış ticarette 2019 performansını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre 2019 yılında ilimizden 29 milyar 12 milyon dolar ihracat, 40 milyar 310 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. 2019 yılında, bir önceki yıla göre ihracatımız yüzde 1.6 artarken ithalatımız yüzde 17 azaldı.” dedi. Kocaeli’nin 69.3 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle 2019 yılında Türkiye dış ticaretinin yüzde 18.5’ini karşıladığını söyleyen Zeytinoğlu, “İlimiz ülkemiz ihracatının yüzde 16.9’unu, ithalatının ise yüzde 19.9’unu tek başına karşıladı.” dedi. Zeytinoğlu, Kocaeli’ni bir ülke olarak düşünüldüğünde, 69.3 milyar dolar dış ticaret hacmi ile dünya sıralamasında 67. sırada yer aldığını söyledi.

TİM tarafından açıklanan rakamlarda 2019 yılı Kocaeli ihracatının 15.2 milyar dolar olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “TİM’in açıkladığı ihracat rakamları ile Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız rakamlar arasında 13.8 milyar dolarlık fark var. Bu fark, TİM rakamlarının firma merkezlerinin baz alınarak hesaplanmasından kaynaklanıyor. Bizim, Türkiye ihracatında önemli paya sahip büyük firmalarımız da dahil olmak üzere 600 firmamızın genel merkezinin çoğu İstanbul olmak üzere farklı illerde. Dolayısıyla onların ihracatları Kocaeli’de görünmüyor. Sadece 500 büyükte yer alan 79 firmamızın ihracatı 15.7 milyar dolar.” dedi.

Yıllık cari işlemler dengesinin kademeli azalışla birlikte fazla vermeye devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Temmuz-ekim döneminde fazla veren cari işlemler hesabının, kasım ayı itibariyle açık yönüne döndüğünü görüyoruz. Kasım ayında cari denge 518 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda yıllık cari fazla kasım ayı itibariyle 4 milyar 284 milyon dolardan 2 milyar 725 milyon dolara geriledi.” dedi. Zeytinoğlu, “Dış ticaret açığındaki yükseliş sebebiyle, aralık ayında da cari denge açık görülebileceğini, ancak 2019 yılını cari fazla ile tamamlayacağımızı bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyonun, baz etkisinin terse dönmesiyle kasım ve aralık aylarında tekrar çift haneye yükseldiğini belirterek, “Aralık ayında baz etkisinin kalkmasıyla enflasyonda göreli yükseliş olabileceğini bekliyorduk. Nitekim enflasyon aylık yüzde 0.74 artışla yıllık yüzde 11.84’e yükseldi. Ancak 2019 yılının hedeflenen yüzde 12 seviyesinin altında tamamlandığını görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, kurlardaki oynaklık sebebiyle ÜFE’nin biraz yukarı tırmandığını, ÜFE’nin de TÜFE’ye yansıyarak zamanla yukarı çekme etkisi olabileceğini söyledi.

2019 yılı kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, hem Kocaeli hem Türkiye genelinde sanayinin kapasite kullanım oranında son çeyrekte toparlanma olduğunu ancak yıllık ortalamanın geçen yılın gerisinde kaldığını söyleyerek, “Kapasite kullanım oranının ekonominin öncü göstergelerinden biri olduğunu biliyoruz. Ortalama kapasite oranı geçmiş yılların ortalamalarının maalesef gerisinde. 2019’da Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 75.9 ile geçen yıla göre 0.9 puan, Kocaeli’de ise yüzde 70.4 ile 0.5 puan gerisinde gerçekleşti. Geçmiş yıllara baktığımızda yıllık ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 78.5 ile 2017 yılında zirve yaptığını görüyoruz. Bizim her zaman dile getirdiğimiz yüzde 80 seviyelerini aşmamız önemli. Böylece üretim artışlarında da ivmelenme olacaktır.” dedi.

Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, ılımlı artış ivmesi sürdüğünü belirterek, ”Sanayi üretimi kasımda aylık yüzde 0.7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1’lik artış gösterdi. Temmuz 2018’den bu yana en yüksek oranlı artış olduğunu görüyoruz. Yüzde 5’in üzerindeki artışları önemli buluyoruz. Üretimdeki artış ekonomik büyümeye ilişkin beklentilerimizi de güçlendiriyor.” dedi. Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, ara malı ve sermaye malı üretimindeki toparlanmanın ‘olumlu sinyaller’ verdiğini söyledi.

Ekim ayında işsizlik oranının yüzde 13.4’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı, eylüle göre 0.4 puan geriledi. Sezonsal olarak bu dönemlerde artması beklenen işsizlik oranının gerilemiş olmasını olumlu değerlendiriyoruz.”dedi. Zeytinoğlu, işsizlik oranındaki mevcut seviyenin hala yüksek olduğunu ve  2018 yılının aynı döneminin de 1.8 puan üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

İstihdam edilenlerin sektörlere göre dağılımını değerlendiren Zeytinoğlu “Ekim ayında, eylüle kıyasla istihdam edilenler sanayide 120 bin, inşaatta 65 bin, hizmetlerde 122 bin kişi yükseldi. Tarımda ise mevsimsel olarak 405 bin kişilik azalma var. Aylık yükselişleri memnuniyetle karşılıyoruz. ” dedi. “Ancak bir evvelki yıla göre istihdam edilenlerin sayısı 527 bin kişi azaldı.” diyen Zeytinoğlu, “Yıllık olarak tarım sektöründe çalışan sayısı 270 bin, sanayi sektöründe 30 bin, inşaat sektöründe ise 305 bin kişi azalırken, sadece hizmet sektöründe çalışanlarda 78 bin kişilik artış gerçekleşti.” dedi.

Zeytinoğlu ocak ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız.)

Konuşmasının ikinci bölümünde yıllık faaliyet raporunu sunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2020 yılına girdiğimiz bu günlerde kısaca bir durum tespiti yapmak gerekirse;  artan jeopolitik riskler ile ticaret savaşları geçtiğimiz yıl boyunca gündemini korudu. Dünya ekonomisindeki durgunluk beklentileri, alınan tedbirlerle, kısmen ortadan kalktı.  2019 yılında küresel ekonomiye baktığımızda;

ABD ekonomisine ilişkin açıklanan son veriler olumlu tablo çizdi ve resesyon beklentisi ABD’nin gündeminden çıktı. Resesyon, Avrupa için tehdit olmaya devam etti. Çin’deki büyüme performansı azalarak da olsa devam etti. Japonya durgunlukla mücadelesini sürdürdü. Brexit sürecindeki belirsizlik ise, İngiltere’de Boris Johnson’ın tek başına iktidara gelmesiyle nispeten azaldı.” dedi.

“Dünyada bu gelişmeler devam ederken, ülkemiz ekonomisinde bazı alanlarda toparlanma, bazı alanlarda düşüş yaşandı.” diyen Zeytinoğlu, “Enflasyon, faiz oranları ve cari dengede olumlu performans sergilerken; İşsizlik, bütçe dengesi ve büyümede nispeten olumsuz bir yıl geçirdik. Ekonomimiz 2019 yılının ilk iki çeyreğinde küçüldü; üçüncü çeyrekte zayıf bir büyüme performansı sergiledi. Yılın son çeyreğinde ise yüzde 5 civarında büyüme bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Tüm bu gelişmeler devam ederken, KSO olarak sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu her konuda yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla kurduğumuz işbirlikleri ile firmalarımızın yıl boyunca yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeye ve projeler geliştirmeye devam ettik. Önümüzdeki dönemde de Kocaeli sanayini hak ettiği konuma taşımak noktasında bu desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.” açıklamasını yaparak, 2019’da gerçekleşen faaliyetleri özetledi. (KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun 2019 yılı faaliyet raporuna ilişkin konuşması için tıklayınız.)

Marmara Boat Show Deniz Araçları ve Ekipmanları Fuarı

Sayın Üyemiz,

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şubesi tarafından, 22-26 Ocak 2020 tarihleri arasında İzmit Uluslararası Fuar Merkezi’nde “Marmara Boat Show Deniz Araçları ve Ekipmanları Fuarı” düzenlenecektir.

Kocaeli’de ilk kez düzenlenecek olan fuarda, Tekne tekstil ve aksesuarları, sürat ve gezi tekneleri, motor yat ve güç ekipmanları, motorlu tekne, yelkenli tekne, marinalar ve donanımları, motor ve ekipmanları, su sporları donanımları, şişme bot ve kanolar, deniz giyim ve aksesuarları, deniz kurtarma ve acil durum malzemeleri, alternatif sporlar, deniz turizmi ve charter firmaları, havalandırma, ısıtma, soğutma sistemleri, güvenlik ve alarm sistemleri, elektronik cihaz ve donanımlar sergilenecektir.

Fuarda eş zamanlı olarak Marmara Camp ve Caravan Show, Marmara Doğa ve Av Sporları Fuarı ve Marmara Bisiklet ve Motosiklet Fuarı yer alacaktır.

İlgili üyelerimizin bilgilerine sunarız.

Türkiye – Çin 17. Dönem KEK Toplantısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, eşbaşkanlığı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Zhong Shan tarafından yürütülen Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 17. Dönem Toplantısının 20 Şubat 2020’de Pekin’de gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bu itibarla anılan KEK Toplantısında kullanılmak üzere;

Çin Halk Cumhuriyeti ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde varsa sorunlar ve çözüm önerileri ile KEK 17. Dönem Toplasında gündeme getirilmesinde yarar görülen konuları 16 Ocak 2020 tarihine kadar TOBB’a bildirebileceğinizi bilgilerinize sunarız.

Katar Ticaret Heyeti, 29 Şubat – 4 Mart 2020

Sayın Üyemiz,

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Meclisimiz organizasyonu ve THY iş birliği ile 29 Şubat – 4 Mart 2020 tarihleri arasında Katar Devleti’nin başkenti Doha’ya yönelik bir Ticaret Heyeti düzenlenecek olup, söz konusu organizasyonda Türkiye-Katar iş forumunun yanı sıra her iki ülke girişimcilerini buluşturan ikili firma görüşmelerinin (B2B) gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü ifade edilmektedir.

Pazar payımızın artırılması ve her iki ülkeye yönelik yeni iş ve yatırım imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyete; inşaat malzemeleri, gıda, gıda dışı hızlı tüketim malları, mobilya, mücevherat, otomotiv yedek parça sektörleri başta olmak üzere demir – çelik, elektrik – elektronik ve beyaz eşya, prefabrik yapılar, tekstil – hazır giyim, halı, soğutucular, klima cihazları, sıhhi tesisat, valfler, tarım makineleri, tekstil makineleri, yangına dayanıklı kablolar, paratonerler, alçıpan levhalar, kişisel bakım ürünleri, plastik mutfak eşyaları sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara göre imal ve ihraç eden firmalarımızın katılımlarında fayda görüldüğü belirtilmektedir.

Bahse konu heyete son başvuru tarihi 24 Ocak 2020 Cuma günü mesai bitimi olduğu bildirilmektedir. Bu tarihe kadar “https://bit.ly/2MOpn7d” internet bağlantısında yer alan Başvuru Formu’nun eksiksiz olarak doldurulması ve organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinden oluşan 9.500,00-TL tutarındaki katılım bedelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Vakıfbank Güneşli Ticari Şb. (Şube Kodu: 1248) IBAN No: TR58 0001 5001 5800 7261 1743 61 numaralı hesabına yatırılması ve ödemeye dair banka dekontlarının  “huseyingok@tim.org.tr” e-posta adresine gönderilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Heyetimize katılım kontenjanla sınırlı olup, yapılan başvurular ödeme dekontları
Meclisimize ulaştıktan sonra kesinleştiği belirtilmektedir. Heyet hazırlık çalışmaları kapsamında uçak biletleri kesildikten ve otel rezervasyonları yapıldıktan sonra katılımcının katılımını iptal etmesi durumunda ücret iadesi yapılamamakta olduğu ifade edilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi:
Hüseyin GÖK, “huseyingok@tim.org.tr” , 0212 454 07 02

Ürün İrtibat Noktası Bildirimi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, “Düzenlenmiş Alanda Karşılıklı Tanıma Yönetmeliği” kapsamında oluşturulan Ulusal Ürün İrtibat Noktası görevinin T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğu ve görev kapsamında belirli bir ürün veya ürün grubuna uygulanan ulusal teknik kurallar vb. hususlarda AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında karşılıklı bilgi talepleri veya paylaşımların yapıldığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Ürün İrtibat Noktası bildirimleri kapsamında “Litvanya’da İnşaat İşlerine Nasıl Başlanır?” konulu bir bilgilendirici e-postanın Bakanlığa ulaştığı bildirilmektedir.

Konuya ilişkin detaylı bilgi notuna ve Litvanya’da inşaat işlerine nasıl başlanacağına yönelik iş akışı şemasına ulaşmak için tıklayınız.

 

Dolandırıcılık Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda;

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda; Özellikle Bursa İlinde, çeşitli sektörler özelinde Genel Müdürlüğümüzce seminer düzenleneceği, sonrasında katılımcı işletmelere plaket verileceği beyan edilerek adres istendiği, akabinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı adlı bir kitabın faturası ile bu adreslere kargo yoluyla gönderildiği yönünde Genel Müdürlüğümüze iletilen bildirimler son zamanlarda artmıştır. Gence Müdürlüğümüzün ismi kullanılmak suretiyle yukarıda belirtilen yöntemler veya başka yollar ile İşverenlerin zarara uğratılmasının önüne geçmek amacıyla bu bilgilendirme yapılmıştır. denilmektedir.

Ottava Tic. Müş. Yazısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan 24.12.2019 tarih ve 720-12720 sayılı yazı ile Ticaret Bakanlığı’nın Ottava Ticaret Müşavirliğinden aldığı bir yazıya atfen; son dönemde giderek artan bir şekilde dolandırıcılık amacıyla bazı internet hesaplarından vatandaşlarımıza yönelik olarak Kanada’da çalışmak üzere yüksek ücretii iş tekliflerinin yapıldığı ve akabinde vize veya iş başvuru ücreti adı altında ödeme yapmalarının istendiği paylaşılmıştır.

Yazıdan devamla, vatandaşlarımızın talepleri çerçevesinde yapılan araştırmalar neticesinde bu tür tekliflerin tamamının dolandırıcılık amaçlı olduğunun tespit edildiği ifade edilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

MIT’de Düzenlenecek Avrupa Kariyer Fuarı

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı yazısına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda; “Massachusetts Institute of Tecnology'”de (MIT) her yıl düzenlenen Avrupa Kariyer Fuarı’nın yirmidördüncüsünün, 22 Şubat 2020 tarihinde gerçekleştirileceği ve söz konusu fuarın MIT ve Harvard Üniversitesi’nde eğitimlerini tamamlamak üzere olan öğrencileri işgücüne katmak isteyen işverenlere önemli bir fırsat sağladığı ifade edilmektedir.

Detaylı bilginin, https://euro-career.mit.edu adresinde yer aldığı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kasım ayı sanayi üretimini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan ve kasım ayında aylık yüzde 0.7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1’lik artış gösteren sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sanayi üretiminde ılımlı artış ivmesi sürüyor. Üretimdeki artış ekonomik büyümeye ilişkin beklentileri de güçlendiriyor.” dedi.

Sanayi üretiminde temmuz 2018’den bu yana en yüksek oranlı artışın yaşandığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu: “Yüzde 5’in üzerindeki artışları önemli buluyoruz. Çünkü 2018 yılının aynı ayında yüzde 7’lik gerileme olmuştu. Kasımda böyle bir artış göreceğimizi de bekliyorduk. Ancak bunun süreklilik kazanması da gerekiyor.” dedi. Zeytinoğlu, aylık bazdaki yüzde 0.7’lik sınırlı artışı, üretimde toparlanmayı göstermesi bakımından olumlu değerlendirdi.

Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan, ara malı ve sermaye malı üretimindeki toparlanmanın ‘olumlu sinyaller’ verdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Kasım ayında imalat sanayinde aylık yüzde 1.1, yıllık yüzde 5.3 artış olmuş. Ara malı imalatı aylık yüzde 0.5, yıllık yüzde 6.7 artmış. Sermaye malı üretiminde de aylık yüzde 2.4, yıllık yüzde 7.5 olduğunu görüyoruz. Yatırım artışlarının göstergesi olan bu kalemlerde gerçekleşen ortalamanın üzerindeki artışları değerli buluyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, yüksek teknolojili ürünlerdeki aylık yüzde 6.8, yıllık yüzde 17.8’lik artışı olumlu değerlendirdi.

Zeytinoğlu kasım ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan kasım ödemeler dengesi verilerini değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yıllık cari işlemler dengesinin kademeli azalışla birlikte fazla vermeye devam ettiğini söyleyerek, “Temmuz-ekim döneminde fazla veren cari işlemler hesabının, kasım ayı itibariyle açık yönüne döndüğünü görüyoruz. Kasım ayında cari denge 520 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda yıllık cari fazla kasım ayı itibariyle 4 milyar 284 milyon dolardan 2 milyar 725 milyon dolara geriledi.” dedi.

Zeytinoğlu, kasım ayında cari açık verilmesinde artan dış ticaret açığı ve mevsimsel olarak zayıflayan turizm gelirlerinin etkili olduğunu belirterek, “Dış ticaret açığında yükselişler başladı. Dış ticaret dengesi kasım ayında 1 milyar 111 milyon dolar açık verdi. Bu kalem 2018 yılının kasım ayında 412 milyon dolar fazla vermişti. Bununla birlikte, turizm katkısında da mevsimsel olarak azalmalar var. Hizmetler dengesi kaynaklı net gelirler kasım ayında 1 milyar 601 milyon dolar olarak gerçekleşti.” dedi. Zeytinoğlu, “Dış ticaret açığındaki yükseliş sebebiyle, aralık ayında da cari denge açık görülebileceğini, ancak 2019 yılını cari fazla ile tamamlayacağımızı bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, kasım ayında doğrudan yatırımlarda 236 milyon dolar, portföy yatırımlarında 2 milyar 50 milyon dolar net giriş olduğunu söyledi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işsizlik oranını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işsizlik oranında son iki aydır düşüş eğiliminin sürdüğünü belirterek, “Ekim ayında işsizlik oranı, eylüle göre 0.4 puan gerileyerek yüzde 13.4 olarak gerçekleşti. Sezonsal olarak bu dönemlerde artması beklenen işsizlik oranının gerilemiş olmasını olumlu değerlendiriyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, işsizlik oranındaki mevcut seviyenin hala yüksek olduğunu ve  2018 yılının aynı döneminin de 1.8 puan üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Zeytinoğlu 2018 yılına göre, işsiz sayısındaki artışta, 2019’un başından itibaren kademeli gerileme olduğunu söyledi.

İstihdam edilenlerin sektörlere göre dağılımını değerlendiren Zeytinoğlu, ekim ayında tarım dışında diğer sektörlerde istihdam artışı olduğunu söyleyerek, “Ekim ayında, eylüle kıyasla istihdam edilenler sanayide 120 bin, inşaatta 65 bin, hizmetlerde 122 bin kişi yükseldi. Tarımda ise mevsimsel olarak 405 bin kişilik azalma var. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında istihdam kaybı yaşanan sanayi sektöründeki bu artışı sevindirici buluyoruz. Önemli istihdam kayıplarının yaşandığı inşaat sektöründe yaratılan 65 bin kişilik istihdamı da olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Brunei’de Terunjing Serbest Ticaret Bölgesi için yatırım çağrısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına ve Brunei Darusselam Enterprise (DARe) tarafından hazırlanan ilana atfen, Türk yatırımcılarının Brunei’de kurulan Terunjing Serbest Ticaret Bölgesi’nde faaliyet göstermek üzere davet edildiği belirtilmektedir.

Söz konusu davete ilişkin başvuru yapabilmek için rfp@dare.gov.bn e-posta adresine “EOI-The Investment and Development of Terunjing Free Trade Zone” (Reference Number:EOI 19 14 00) konu başlığıyla bir mail atılabileceği ve ardından 13 Şubat 2020 tarihinde yerel saatle sabah 10:00’a kadar Niyet Beyanının iletilebileceği kaydedilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu ilanda görüldüğü üzere, Brunei Hükümetinin ülkenin ekonomik yapısını çeşitlendirebilmek amacıyla enerji (petrol, doğalgaz, petrokimya), imalat (ilaç, kozmetik, tıbbi malzeme), gıda, bilgi-iletişim teknolojileri ve hizmet (restorasyon, denizcilik-marina, atık yönetimi, eğitim, sağlık) sektörlerine öncelik verdiği, fakat diğer sektörlerden yapılacak yatırımları da değerlendirecekleri belirtilmektedir.

Terunjing Serbest Ticaret Bölgesi’nin ilanı TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkanları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin edilebilmektedir.

İtalya Sanayiciler Birliği Confindustria’nın Milano’da Düzenleyeceği Etkinlik

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gönderilen yazıda, İtalya Sanayiciler Birliği Konfederasyonu’nun (Confindustria) organize ettiği, İtalyan ve uluslararası şirketleri bir araya getirmeyi amaçlayan CONNEXT 2020 isimli etkinliğin 27-28 Şubat 2020 tarihlerinde Milano’da gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu etkinliğin, sanayi birlikleri, ticaret odaları, kamu kurumları, kredi ve finans kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri ve her ölçekteki şirketin katılımıyla tecrübe ve görüş paylaşımı imkanı sağlayacağı ve ayrıca şirketlerin ikili görüşmeler gerçekleştirebileceği iletilerek özellikle Afrika, Akdeniz Bölgesi, Doğu ve Orta Avrupa, Rusya ve AB’den yabancı şirketlerin katılımının arzu edildiği bildirilmektedir.

Etkinliğe ilişkin detaylı bilgiye https://connext.confindustria.it/2020/international linkinden ulaşılabileceği belirtilmektedir.

Sektörel ve Ticaret Heyetlerimizin Kanada’yı Ziyaretlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, Ottava Büyükelçiliğimizden alınan bir yazıya atfen, şirketlerimizin Kanada’yı ziyaretlerinde dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin Ottava Büyükelçiliğimizin görüş ve önerileri bildirilmektedir.

Yazıda aşağıdaki hususlara değinilmektedir:

1.Kanadalı firmalar, yabancı iş heyetlerinin ziyaretlerinde, davetin ticaret odaları gibi yerel kuruluşlar tarafından kendilerine iletilmemesi durumunda, “B2B” görüşmelerine yeterli ilgi göstermemektedir. Bu durum, ticaret odalarıyla çalışmadıkları takdirde, danışmanlık ve eşleştirme firmalarının etkinliğini azalmaktadır. Düzenli olarak benzer etkinlikler düzenleyen ve yerel koşulları bilen ticaret odaları gibi yerel kuruluşların, mekan kirası, lojistik düzenlemeler, tercüme, kayıt ve tanıtım için web sayfası hazırlanması gibi tamamlayıcı hizmetleri daha uygun koşullarda sağlayabildiği gözlemlenmektedir.

Ayrıca, ticaret ve meslek odaları, geniş üye tabanlarından faydalanarak doğru eşleştirmeyi yapabilmekte ve farklı sektörlerden firmalara ulaşabilmektedir.

Ticaret ve meslek odaları dışındaki danışmanlık firmalarının, Kanadalı firmalar ve Kanada resmi makamları tarafından ciddiye alınmadığı, sahipleri ve/veya çalışanları göçmen statüsünde bulunan ve bir kısmı Kanada piyasasını henüz tanımamakta olan bu tür özel firmaların çevrelerinin yetersiz olduğu, iş deneyimlerinin sınırlı kaldığı, Kanada’daki ortamı doğru yansıtamadıkları ve ülkemizdeki kurumların ise bu firmaları muhatap aldıkları görülmektedir.

Bu tür firmalarca hazırlanan programın yeterince zenginleştirilememesi sonucunda, iş bağlantıları yapılamadığı, heyetlerin ziyaretlerinin turistik düzeyde kaldığı, etkinliklerin tamamen danışmanlık ve eşleştirme firmalarından hizmet alımıyla gerçekleştirilmesi halinde bedelin 50.000-60.000 ABD Dolarına varabildiği, bununla birlikte Kanada tarafından katılımın gayet sınırlı kalabildiği, üç beş Kanadalı firmayı geçmediği gözlemlenmektedir.

2.Heyetlerin faaliyetlerinde göze çarpan bir başka husus iş yapma ve bağlantı kurma anlayışlarında yaşanmaktadır. Ticaret odaları gibi yerel kuruluşlar salt “B2B” görüşmeleri düzenlemek yerine, ülke, sektör, yatırım ortamı, iş yapma kültürü vb. konularda bilgilendirme seminerleriyle birlikte “networking” ve “B2B” görüşmelerini içeren daha kapsamlı programlar düzenlemeyi arzu etmektedir.

Heyetlerimiz ise genellikle, zamanlarının tamamını “B2B” görüşmelerine ve saha ziyaretlerine ayırmak istemekte ve her bir “B2B” görüşmesinin önceden planlanmasını şart koşmaktadır. Oysa Kanada’da iş bağlantısı kurmanın en etkili yollarından birini bilgilendirme toplantıları ve “networking” teşkil etmekte, bunun için de seminer ve konferans gibi etkinliklere ağırlık verilmekte, “B2B” görüşmeleri ise etkinlikle eş zamanlı olarak organize edilmektedir.

3.Yukarıda belirtilen hususlar bağlamında, sektörel veya genel ticaret heyetlerimizin ziyaretlerinden somut sonuç alınabilmesini teminen;

•Kanada’yı ziyaret eden iş heyetlerimizce Ottava Büyükelçiliğimiz, Toronto, Montreal ve Vencouver Başkonsolosluklarımız, Ottava Ticaret Müşavirliğimiz ve Toronto Ticaret Ateşeliğimizle azami ölçüde işbirliği yapılmasında,

•Temsilciliklerimizin yerel bağlantılarından istifade edilmesinde ve aracı firmalar yerine ticaret odaları gibi yerel kuruluşlarla çalışılmasında,

•Danışmanlık ve eşleştirme firmalarından gerekmesi halinde sadece tamamlayıcı/lojistik hizmet alınmasında, bu firmaların seçilmesinde Kanada’da mukim temsilciliklerimizin tecrübelerine başvurulmasında,

•Heyetlerimizin ziyaretlerini imkanların elverdiği ölçüde yerel dillere hakim yetkililerin yardımıyla koordine etmelerinde, gerektiği takdirde tercüme hizmeti almalarında,

•”Networking” olanağı sağlaması itibariyle seminer ve konferans gibi faaliyetlere de ağırlık verilmesinde, ayrıca mümkün olduğu durumlarda ziyarete gerek kalmadan gerçekleştirilebilen sanal “B2B” uygulamaları gibi daha düşük bütçeli alternatiflerin de değerlendirilmesinde fayda olduğu düşünülmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Taipei Akıllı Şehirler Zirvesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Taipei Bilgisayar Derneği’nden alınan elektronik postaya atfen, Tayvan’ın başkenti Taipei şehri Dünya Ticaret Merkezi’nde 24-27 Mart 2020 tarihlerinde “Akıllı Şehirler Zirvesi/Expo” düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan Zirve’de liderlerin, düşünürlerin, sanayide karar vericilerin görüş alışverişlerinde bulunup çözüm odaklı bir yaklaşımla kurgulanan B2B faaliyetlerinin gerçekleştirileceği kaydedilmektedir. Söz konusu Zirve’de sürdürülebilir şehir anlayışı ve akıllı şehir hizmetleriyle ilgili forumların yanı sıra firmalar için farklı alanlarda aktiviteler düzenleneceği ifade edilmektedir.

Anılan etkinlik için son başvuru tarihi 17 Ocak 2020 olup, detaylı bilgilere http://en.smartcity.org.tw linkinden ve Christine Yeh (Tel: +886 2 2577 – 4249 ext. 820 E-Posta: chrisy@mail.tca.org.tw) ile irtibata geçilerek ulaşılabilmektedir.

Dış ticarette 2019 performansını değerlendirdi… KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Kocaeli 29 milyar 12 milyon dolar ihracatla rekor kırdı”

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2019 yılında 29 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşen Kocaeli ihracatının tarihi rekora imza attığını ve Kocaeli’nin bu performansıyla Türkiye genelinde İstanbul’dan sonra en yüksek ihracat yapan il konumunda olduğunu söyledi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Kocaeli dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “2019 yılında ilimizden 29 milyar 12 milyon dolar ihracat, 40 milyar 310 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. 2019 yılında, bir önceki yıla göre ihracatımız yüzde 1.6 artarken ithalatımız yüzde 17 azaldı.” dedi. Kocaeli’nin 69.3 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle 2019 yılında Türkiye dış ticaretinin yüzde 18.5’ini karşıladığını söyleyen Zeytinoğlu, “İlimiz ülkemiz ihracatının yüzde 16.9’unu, ithalatının ise yüzde 19.9’unu tek başına karşıladı.” dedi.

Zeytinoğlu TİM tarafından açıklanan rakamlarda 2019 yılı Kocaeli ihracatının 15.2 milyar dolar olduğunu söyleyerek, “TİM’in açıkladığı ihracat rakamları ile Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız rakamlar arasında 13.8 milyar dolarlık fark var. Bu fark, TİM rakamlarının firma merkezlerinin baz alınarak hesaplanmasından kaynaklanıyor. Bizim, Türkiye ihracatında önemli paya sahip büyük firmalarımız da dahil olmak üzere 600 firmamızın genel merkezinin çoğu İstanbul olmak üzere farklı illerde. Dolayısıyla onların ihracatları Kocaeli’de görünmüyor. Bu yüzden, Kocaeli’den yapılan ihracat için Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız rakamları açıklıyoruz.” dedi.

Sektörel bazda ihracat şampiyonunun bu yıl da değişmeyerek otomotiv sanayi olduğunu belirten Zeytinoğlu, “İlimizin öncü sektörlerinden otomotiv ve yan sanayinin toplam Kocaeli ihracatındaki payı yüzde 45 seviyesinde gerçekleşti. Ve 2018’e göre ihracatını yüzde 1.3 oranında arttırdı. İkinci sırada yer alan kimya sanayi ise ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 29 arttırarak, ihracatımızdaki payını yüzde 30’a yükseltti.” dedi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin de değerlendirmede bulunarak, “2019 yılında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 2,1 artarak 171.6 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl dünya ticaretindeki yavaşlamaya rağmen, ülkemiz ihracatını artırmayı başaran ülkeler arasında yer aldı. Başta en büyük ticaret partnerimiz Avrupa olmak üzere küresel ekonomideki durgunluk ve sınırlarımızda yer alan önemli pazar kayıplarımıza rağmen ihracatımızın bu seviyeye ulaşmış olmasını, Türk sanayicisinin başarısı olarak değerlendiriyoruz. 2020 yılında ihracatta aylık bazda 17-18 milyar dolarları aşan seviyeleri görmeyi temenni ediyoruz.” dedi.

“2019 yılında ithalat yüzde 9.1 gerileyerek 202.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.” diyen Zeytinoğlu, “Dolayısıyla dış ticaret açığımız 31.1 milyar dolar ile yüzde 43.5 gerileyerek 2018’in 24 milyar dolar altında gerçekleşti. Bunu, cari açığa da olumlu yansıyacağından memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

 

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden Önemli Açıklama

Sayın Üyemiz,

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğünün 11/10/2019 tarih ve 30915 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Su Dışındaki Sıvılar İçin Ölçme Sistemleri İle Bazı Ölçü Ve Tartı Aletlerinin Muayene Yönetmeliği” ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından yapılmakta olan;

* Akaryakıt ve LPG sayaçlarının,
* Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçme sistemlerinin,
* Akaryakıt hacim ölçek kaplarının,
* Akaryakıt istasyonlarında bulunan Motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazların,
* Maksimum kapasitesi 2000 kg’ın üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletlerinin,
* Aks kantarlarının,
* Hassas kütle ölçüleri ve 5 kg’dan yukarı kütle ölçülerinin,
* Demiryolu yük ve sarnıçlı vagonlarının

Periyodik, stok ve ilk muayene işlemleri 01/01/2020 tarihinden itibaren Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülecektir.

Bahsi geçen ölçü aletlerinin muayene başvuruları 01/01/2020 tarihinden itibaren E-devlet üzerinden sırasıyla Türk Standardları Enstitüsü, Ölçü Aletleri Muayeneleri menülerinden veya TSE başvuru portalı “https://basvuruportal.tse.org.tr” üzerinden yapılacak olup, muayene ücretleri başvuru sırasında kredi kartı veya havale yöntemi ile ödenebilecektir.

Mezkur yönetmelik hükümlerine göre 1/1/2020 tarihinden itibaren sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçme sistemleri ile motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazların periyodik muayenesi yapılacağından bu cihazlardan 1/1/2019 tarihinden önce piyasaya arz edilmiş olanlar için 2020 yılı Şubat ayı sonuna kadar TSE’ye başvuru yapılması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyonun, baz etkisinin terse dönmesiyle kasım ve aralık aylarında tekrar çift haneye yükseldiğini belirterek, “Aralık ayında baz etkisinin kalkmasıyla enflasyonda göreli yükseliş olabileceğini bekliyorduk. Nitekim enflasyon aylık yüzde 0.74 artışla yıllık yüzde 11.84’e yükseldi. Ancak 2019 yılının hedeflenen yüzde 12 seviyesinin altında tamamlandığını görüyoruz.” dedi. 2020 yılında enflasyonla mücadeleye devam edilmesi gerektiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Yılın ilk yarısında enflasyonun çift hanede devam edebileceğini, yılın ikinci yarısından itibaren tek haneye dönebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu ÜFE’ye ilişkin değerlendirmesinde, sanayicileri asıl etkileyen üretim maliyetlerinin olduğunu söyleyerek, “Aralık ayında ÜFE aylık yüzde 0.69 artışla yıllık yüzde 7.36’ya yükseldi. Kurlardaki oynaklık ÜFE’yi biraz yukarı tırmandırdı. ÜFE’nin de TÜFE’ye yansıyarak zamanla yukarı çekme etkisi olabilir.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, mobilya, yumurta ve balıkların toptan satışına ilişkin katma değer vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesin ilişkin değerlendirmesinde, “KDV indirimleriyle, söz konusu sektörlerin kayıt altına alınarak haksız rekabetin önüne geçileceği için çok değerli buluyoruz. Temel besin maddelerinden olan yumurta ve balık için uygulanan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesini halka arz açısından olumlu değerlendiriyoruz.  İşçi yoğunluklu bir sektör olan mobilyada ise KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. Böylece mobilya sektörünün kayıtlı bir şekilde, istihdama da yatırım yapılarak gelişme sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu indirimlerin enflasyonu azaltıcı katkı sağlayacağını da bekliyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz cinsinden zorunlu karşılıklara komisyon uygulamaya başlamasına yönelik düzenlemeye ilişkin de değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, bu hamlenin dolarizasyonu önlemeye yönelik bir adım olduğunu söyleyerek, “Merkez Bankası bu adımla döviz tevdiat hesaplarını azaltmayı hedefliyor. Türk Lirasını korumak ve güçlendirmek amacıyla yapılan hamleleri olumlu değerlendiriyoruz. Ancak doların yastık altı birikimi durumunda daha büyük tehlike olabileceğinden endişe duyuyoruz.” dedi.