Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Nisan ayı Meclis toplantısı Zoom Çevrimiçi sistemi ile Online olarak, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Meclis üyesi ve Meslek Komite üyelerinden toplam 105 kişinin katıldığı toplantıya İl Pandemi Kurulu Başkanı ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy konuk konuşmacı olarak katıldı. KSO Meclis toplantısında konuşan İl Pandemi Kurulu Başkanı ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirler ve önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Toplantıda ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Mart ayında ihracatımız 13.4 milyar, ithalat 18.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat yüzde 3.1 arttı. İhracatımızda ise yüzde 17.8’lik gerileme oldu. İhracattaki bu gerilemede koronavirüs salgınının etkilerini görüyoruz. En büyük ticaret partnerimiz Avrupa’da salgın etkisiyle talep daralması oldu. En fazla ihracat yaptığımız ülke olan Almanya’ya mart ayında ihracatımız yüzde 15.5 geriledi. Benzer şekilde salgının en fazla etkilediği İtalya, İspanya, Fransa ile ihracatımızda yüzde 35’lerin üzerinde gerileme yaşandı.” dedi. Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre mart ayında ihracatımız 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 21’lik bir azalış var. İthalat 3.6 milyar dolar oldu. Orada da yüzde 0.6’lık ufak bir artış var.” dedi.
Şubat ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, salgın etkisi olmayan son veri olduğunu belirterek, “Şubat’ta aylık 1 milyar 230 milyon dolar verdiğimiz cari açık ile yıllık cari fazla 6 milyar 128 milyon dolar oldu. Sonraki aylarda cari dengede bozulmalar görebiliriz. Turizm gelirlerinde bu yıla iyi başlamıştık. Ancak salgın nedeniyle maalesef bu şekilde devam etmeyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda hizmet gelirlerinin cari açığa katkısı azalacak. Temennimiz bu sürecin en kısa sürede ve en az hasarla bitmesidir.” dedi.
Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart’ta TÜFE aylık yüzde 0.57 artışla, yıllık yüzde 11.86’ya, ÜFE ise aylık yüzde 0.87 artışla yıllık yüzde 6.71’e geriledi. Kur baskısına rağmen, petrol fiyatlarının da aşağı yönlü seyri ile nisan ayı enflasyonunda gerileme devam edecektir.” dedi.
Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksinin şubatta aylık yüzde 1.2, yıllık yüzde 7.5 artışına ilişkin değerlendirmesinde, “Şubat ayı ekonomide canlanmanın devam ettiği bir aydı. Bu sebeple sanayi üretiminde de bir artış olacağını bekliyorduk.” dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Covid-19 ülkemizde mart ayı itibariyle görülmeye başladı. Salgınının yayılmasını önlemeye yönelik alınan tedbirlerle, üretimin yavaşladığı, talebin daraldığı ve ticaretin duraksadığı bir döneme girdik. Krizin küresel olması nedeniyle, bu süreç özellikle ihracatçılarımızı olumsuz etkiledi. Kocaeli olarak, ihracatta pozitif ayrıştığımız noktada, maalesef negatife döndük. Başta otomotiv sanayi olmak üzere talepler bir anda kesildi. Stoklar arttı. Montaj tedarikinde sıkıntı oluştu.” dedi.
Salgının ekonomik boyutu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “İlimiz OSB’lerindeki elektrik tüketimleri 30-31 mart tarihlerinde yüzde 30 geriledi. Mart ayında kapasiteler yüzde 70,3’den 68,6’ya düştü. Benzer şekilde ihracatımızdaki gerileme de yüzde 21 oldu. Pandemi nedeniyle bölgemizdeki sanayi kuruluşlarına yönelik iki anket çalışması yaptık. İlk anket çalışmamızda 11 Mart – 30 Mart itibariyle durumları araştırdık. Ankete katılan firmaların yüzde 12’si duruşa geçtiklerini, duruşa geçmeyenler de ortalama kapasite kullanım oranının azalarak, yüzde 55 kapasite kullanım ile, devam edeceklerini bildirdiler. İkinci anket çalışmamızda ise 1-14 nisan arasında, firmaların yüzde 24’ü duruşa geçmiş. Bu firmalarımız Nisan ayının ikinci yarısında da duruşta olacaklarını bildirmiş. Çalışmaya devam eden firmalarımız da ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 42,4 olarak bildirmiş. Aynı dönemde, firmalarımızın yüzde 86’sı iç siparişlerinde, yüzde 80’i dış siparişlerinde azalış olduğunu bildirdiler.” dedi.
Zeytinoğlu, bu süreçte vakit kaybetmeden sorun ve talepleri TOBB vasıtasıyla ilettiklerini söyleyerek, “İlk etapta TOBB’un önerdiği 70 görüşün 19’u kabul edildi. Tabi bu süreç dinamik bir süreç olduğu için, sizlerin sorunlarını TOBB üzerinden iletmeye devam ettik, ediyoruz. Bu kapsamda her gün yeni kararlar açıklanmaya devam ediyor.” dedi. Zeytinoğlu, hayat geçirilen tüm destekleri özetleyerek, sanayicileri bilgilendirdi. Mart ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için lütfen tıklayınız.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık faaliyet raporuna ilişkin sunumuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.