Aylık arşivler: Haziran 2021

Ar-Ge Süreçleri ve Ar-Ge Destekleri Eğitimi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, KOBİ yöneticileri ve çalışanlarına yönelik olarak internet üzerinden “Ar-Ge Süreçleri ve Ar-Ge Destekleri Eğitimi” gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Eğitime ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

Kök Hücre Bağışı

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Ticaret Odası çalışanı Ufuk Önyılmaz “Kemik İliği Kanseri” tedavisinin son aşaması olan kök hücre nakli safhasına gelmiştir.

Ufuk Önyılmaz’a ve kök hücre bekleyenlere can olmak için Türkök aracılığıyla gönüllü bağışçı (Donör) aramaktadır.

Bu noktadan yola çıkarak Türk Kızılayı ile 30 Haziran 2021 (yarın) saat: 10.00-17.00 Kocaeli Ticaret Odası Hizmet Binasında kök hücre bağışçısı olmak için kan bağışı etkinliği gerçekleştirilecektir.

18-50 yaş aralığında ve sağlıklı olan herkes, ilk adım olarak, yukarıda belirtilen saatler arasında Kocaeli Ticaret Odası Hizmet Binasına gelip, 3 tüp kan vererek kök hücre bağışçısı olabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Yeniden Kullanılabilir Ambalajların Depozito Uygulamaları Faaliyet Raporu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yazısı ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 23.06.2021 tarih ve 1182211 sayılı yazısına atıfla; 29/6/2020 tarihli ve 66745475-145.07-132871 sayılı Bakan Olur’u ile yayımlanmış olan “Yeniden/Tekrar Kullanılabilir Ambalajlar İçin Depozito Sistemi Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar” kapsamında; depozito uygulayan piyasaya süren işletmelerin bildirimlerinin http://ambalajdepozito.csb.gov.tr web adresinde yer alan “Ambalaj Depozito Uygulamaları Yönetim Sistemi” uygulaması üzerinden alındığı belirtilmiştir.

İlgi yazıya göre; bahsi geçen usul ve esasların 8. Maddesi uyarınca piyasaya sürenlerin faaliyet raporlarını elektronik ortamda sunmalarını sağlamak üzere “Ambalaj Depozito Uygulamaları Yönetim Sistemi” nde “Faaliyet Raporları” sekmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aktif hale getirildiği ve sürece ilişkin duyuru ve bilgilendirmelerin de aynı sistem üzerinde paylaşıldığı bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Kocaeli Kadın Girişimciler’de yeni başkan Nurcan Babalık

 Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu’nun yeni başkanı Nacsoft firması kurucusu, iş kadını Nurcan Babalık oldu

 

TOBB bünyesinde ve Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde faaliyet gösteren Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu’nda görev değişimi yaşandı. 2 yıldır kadın girişimcilerin başkanı olarak görev yapan Dilek Çınar, işlerinin yoğunluğu nedeniyle kısa süre önce başkanlıktan istifa etmişti. İcra kurulu üyeleri, kendi aralarında yaptıkları seçimle yeni başkanını belirledi.

ZEYTİNOĞLU YÖNETİMİNDE TOPLANDILAR

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, KSO Başkanı ve Kocaeli Girişimciler Kurulları Koordinatör Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yönetiminde, Zoom üzerinden online olarak toplantı gerçekleştiren icra kurulu üyeleri, Kocaeli Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanlığı’na Nacsoft firması kurucusu iş kadını Nurcan Babalık’ı seçti.

HACETTEPE FİZİK MEZUNU

Aslen İzmitli olan Babalık, 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra kariyerine Petkim şirketinde programcı olarak başladı. Türkiye’nin teknoloji alanında önde gelen şirketlerinden Netaş, Bimsa, Brisa gibi önemli kurumlarda  proje yöneticiliği, SAP danışmanlığı, SAP ekip liderliği ve bilgi işlem /IT yöneticiliği  yaptı. Ardından 2008 yılında Nacsoft Yazılım şirketini kurdu.

BİLİŞİM 500’DE 6. SIRADA

Babalık, Bimser katma değerli iş ortağı Nacsoft ile Türkiye’nin ilk 500 şirketinin iş süreçleri optimizasyonu ve dijital dönüşümlerinde yazılım desteği verirken savunma sanayinden gıdaya, kimyadan sağlığa birçok sektöre danışmanlık yapmaktadır. Babalık’ın şirketi, Bilişim 500 sıralamasında 6. sırada yer alırken, yerli yazılım şirketleri arasında Kocaeli ilinde 9. sırada yer almaktadır. 2019 yılından bu yana Kocaeli Sanayi Odası’nda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nda İcra Kurulu Üyesi olarak görev alan Nurcan Babalık, evli ve 3 çocuk annesidir.

 

Almanya ve Romanya Sohbet Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 30 Haziran 2021 Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında Almanya’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı “İş Dünyası Temsilcilerimizin Gözüyle Almanya” esohbet toplantısının, 2 Temmuz 2021 Cuma günü 14:00-15:30 saatleri arasında ise Romanya’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşemiz ile Romanya’daki en büyük online pazar yeri olan eMAG Romanya temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacağı İngilizce dilinde “eMAG Romanya ile Romanya Pazarında E-Ticaret Fırsatları” e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Almanya toplantısı için tıklayınız.

Romanya toplantısı için tıklayınız.

Endonezya Dışişleri Bakanlığında düzenlenecek İş Forumu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, T.C. Cakarta Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen yazıda; Endonezya Dışişleri Bakanlığı tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde saat 10.00 – 15.00’da (TSİ) hibrit formatta ”Endonezya Merkezi ve Doğu Avrupa İş Forumu”nun (Indonesia-Central and Eastern Europe Business Forum, INA-CEE) düzenleneceği bildirilmektedir.

Düzenlenecek İş Forumu ile karşılıklı ticaret ve yatırımın arttırılması, dijital ekonomiden faydalanma, e-sağlık ve yeşil ekonomide iş birliği imkanlarını araştırma amaçları hedeflenmektedir. Katılımcıların iş dernekleri, KOBİ’ler ve devlet yetkilileri olacağı belirtilmektedir.

İş Forumu’na ziyaretçi ya da katılımcı olarak iştirak etmek için https://ina-lac.com/en/about-ina-cee adresinden kayıt yaptırabileceği ve bu platform aracılığı ile iş dünyasının iş ortaklıkları kurabileceği, iş ortaklarıyla iletişimlerini sağlayabileceği ve ürünlerinin tanıtımını yapabileceği iletilmektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti Ticari Dolandırıcılık Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, son zamanlarda, bazı Çinli firmaların, pek çok firmamızı, hammadde ve ara mamulleri piyasa ortalamasının oldukça altında bir fiyatla temini taahhüdü ve peşin ödeme veya büyük miktarlarda avans ödemesi yoluyla dolandırdıkları belirtilerek Çin ile ticaret yapacak firmalarımızın, kendilerine ulaşan emtia satış talepleri konusunda öncelikle bu ülkedeki
temsilcilerimizle irtibata geçmelerinin önem arz ettiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Hızlı Destek Programı (Yeni Dönem) Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

29 Haziran 2021 Salı günü saat 15:30’da internet üzerinden; COVID-19’dan Etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı (Yeni Dönem) Bilgilendirme Semineri internet üzerinden düzenlenecektir.

KOSGEB, TOBB ve OSBÜK iş birliğinde internet üzerinden gerçekleştirilecek olan seminerde COVID-19 salgınından etkilenen imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik olarak teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek olarak açıklanan ve son başvuru tarihi 9 Temmuz 2021 olan “Hızlı Destek Programı” anlatılacak, seminer sonunda katılımcıların soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız.

Sanayide kapasite kullanımı arttı  

T.C. Merkez Bankası ve KSO verilerine göre haziran ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 76.6 ile geçen yılın aynı ayına göre 10.6 puan, mayıs ayına göre 1.3 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 71.1 ile geçen yılın aynı ayına göre 9.9 puan, mayıs ayına göre 0.8 puan arttı

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, haziran ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Yıllık bazdaki artışlarda, geçen yılın haziran ayında pandemi etkisiyle baz etkisi görüldüğünü biliyoruz. Pandemi etkisi olmayan 2019 yılının aynı ayına göre kıyasladığımızda, Türkiye genelinde 0.5 puan gerileme olurken, ilimizde 1.6 puan artış olduğunu görüyoruz. 2019 yılında da, Ramazan Bayramı haziran ayına denk gelmişti ve bayram tatilinin de etkisi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İHRACATA YANSIMASINI BEKLİYORUZ

Zeytinoğlu, “Aylık bazda baktığımızda ise hem Türkiye genelinde hem Kocaeli’de kapasite kullanım oranlarında artış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 71’i de kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Sektörlere baktığımızda, Türkiye geneli ile paralel ilimizde de otomotiv, kimya, metal, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranlarında mayıs ayına göre artış gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Kapasite kullanımlarındaki bu artışın, üretim ve ihracat da yansımasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

DIŞ PİYASA SİPARİŞLERİ

Açıklamasını sürdüren Zeytinoğlu şunları kaydetti:  “Haziran ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, temmuz ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 22’si temmuz ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 18’i azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 60’ında ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 21’i dış siparişlerinin temmuz ayında arttığını belirtirken, yüzde 16’sı azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 63’ünde alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.”

Uluslararası HVAC&R, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat. Su Arıtma. Yangın, Havuz ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı Isk-Sodex İstanbul 2021

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sektör Meclislerinin Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği uyarınca faaliyetlerine devam etmekte olan Türkiye İklimlendirme Meclisi tarafından, 29 Eylül- 2 Ekim 2021 tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan  “Uluslararası HVAC&R, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat. Su Arıtma. Yangın, Havuz ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı ISK-SODEX İSTANBUL 2021 “i desteklemeye yönelik mutat meclis toplantılarında karar alındığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, ISK-SODEX Fuarına ilişkin bilgi metnine ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” Projesi Kapsamında Tarımsal Gıda Forumu Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, Avrupa Birliği’nin sağladığı mali destekle TOBB ve “Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği” (EUROCHAMBRES) işbirliğinde yürütülmekte olan “Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” projesi kapsamında, 28-29 Temmuz 2021 tarihlerinde, çevrim içi olarak, “Tarımsal Gıda Forumu” etkinliği gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Söz konusu forum, 21-22 Nisan 2021 tarihlerinde düzenlenen “Tarımsal Gıda Forumu”nun devamı niteliğinde olup, endüstri liderlerini, politika yapıcıları, çiftçileri, tarımsal gıda tedarik zinciri aktörleri, kamu kurumları ve diğer ilgili paydaş kuruluşları; 6 farklı oturum, paneller ve interaktif yuvarlak masalar aracılığıyla, “tarımsal gıda” alanındaki temel konuları tartışmak ve firmalar arasında yeni ortaklıklar kurmalarına fırsat yaratmak için bir araya getirecektir.

TOBB ve EUROCHAMBRES işbirliğinde 28-29 Temmuz 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan “Tarımsal Gıda Forumu” etkinliği, aşağıdaki konularda altı interaktif oturumdan oluşmaktadır:

  • Coğrafi İşaretli Ürünler
  • Kuruyemişler ve Meyve
  • Aromatik Bitkiler
  • Dondurulmuş Gıdalar (su ürünleri dahil olmak üzere)
  • Sağlıklı Yaşam için Besleyici Ürünler (vegan, glutensiz, diyabetik vb)

Etkinlik için düzenlenen ankete katılan firma ve paydaşların ilgi gösterdikleri konu başlıklarına göre oluşturulacaktır.

Etkinliğe katılmak için gündemin de yer aldığı https://q.surveypal.com/TEBD-Agri-food-Network-Event-Registration anketi üzerinden 4 Temmuz 2021 tarihine kadar kayıt yaptırılması gerekmektedir. Etkinlik 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayacak olup, etkinlik boyunca Türkçe ve İngilizce simültane çeviri sağlanacaktır.

“Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” projesi çerçevesinde düzenlenecek olan “Tarımsal Gıda Forumu” etkinliğine katılımınız hususunu bilgilerinize sunarız.

Dünya Sektörlerarası İşbirliği Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, inşaat, gıda, tarım, hayvancılık, mobilya, makine, madencilik, enerji, elektrik, tekstil, medikal, hızlı tüketim, genel ticaret ürünleri, sağlık, hizmet sektörü ve dış ticaret sektörlerinden firmaların katılım sağlayacağı Dünya Sektörlerarası İşbirliği Forumu’nun 15-16 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul Pullman Hotel’de düzenleneceği bildirilmektedir.

Etkinliğe ilişkin tanıtıcı broşüre ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Rusya Federasyonu Çeçenistan Cumhuriyeti Heyetinin Ülkemizi Ziyareti

Sayın Üyemiz,

Rusya Federasyonu (RF)’nun Ankara Büyükelçiliği’nden alınan bir yazıda, RF Çeçenistan Cumhuriyeti Başbakanı Muslim Huçiyev başkanlığındaki bir heyetin 27 – 30 Temmuz 2021 tarihlerinde İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerini kapsayan bir programla ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmesinin öngörüldüğü iletilmektedir.

RF’nin Ankara Büyükelçiliği’nden iletilen ve sözkonusu heyet tarafından hazırlandığı öğrenilen, gerçekleştirilmesi arzu edilen görüşmeleri havi taslak program ve heyet listesi ekte sunulmaktadır.

Mezkur görüşme taleplerinin imkanlar ölçüsünde olumlu karşılanmasının uygun olacağı
düşünülmektedir. Keyfiyete ilişkin olarak temas kişisi bilgileri aşağıda sunulmaktadır:

-RF Ticaret Müşavirliği Temsilcisi Aydar Gashigullin
Telefon numarası: 0530 104 75 04
-RF Ticaret Mümessilliği İstanbul Şubesi Müdürü/Müşavir Artur Leontev
Tel: 0537 858 64 74
-RF Ticaret Mümessilliği İstanbul Şubesi Başdanışmanı Vera Borisova
Tel: 0552 574 13 93
WhatsApp: 007 926 952 89 15

Taslak Programa ulaşmak için tıklayınız.

NOR-SHİPPİNG 2022 Fuarı

Sayın Üyemiz,

Oslo / Norveç’te 10-13 Ocak 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan Nor-Shipping 2022 Uluslararası Gemicilik Fuarı’nın Türkiye milli katılım organizasyonun, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği tarafından organize edilmesi planlanmaktadır.

2022 yılında 28.si düzenlenecek olan ve iki yılda bir gerçekleştirilen fuar, dünyanın önde gelen gemi yapımı ve denizcilik fuarlarından biri olarak görülmektedir. Söz konusu fuarı, makine aksamı üreticilerinden tedarikçilere, armatörlerden finans uzmanlarına kadar gemicilik ve açık deniz piyasasıyla ilgilenen çok çeşitli ziyaretçi kitlesinin izlemesi beklenmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin çalışmaların sağlıklı olarak yürütülebilmesi amacıyla, konstrüksiyon ve kiralanacak alan tespitinde kullanılmak üzere fuara başvuruda bulunmayı planlayan üyelerimizin en geç 19 Temmuz 2021 Pazartesi günü mesai saatleri bitimine kadar ekte yer alan ön başvuru formunu doldurarak Genel Sekreterliğimizin 0212 454 05 01-02 numaralı fakslarına veya gemi@iib.org.tr e-posta adresine göndermeleri hususunu bilgilerine sunulur.

Ön başvuru formu için tıklayınız.

Moğolistan Madencilik 2021 Fuarı Hk

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, T.C. Ulan Bator Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen, Moğolistan Madencilik ve Ağır Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda ve Minex Mongolia LLC firması organizatörlüğünde, 1-3 Eylül 2021 tarihlerinde Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’da madencilik alanında Uluslararası 10. Mongolia Mining Fuarı’nın düzenleneceği belirtilmektedir.

Fuar için davet mektubunun bir örneği ekte yer almakta olup, detaylı bilgiye http://mongolia-mining.com bağlantısından ulaşılabilmektedir.

İlgili duyuru için tıklayınız.

Aşılama Duyurusu Hk.

Değerli Üyemiz,

COVID-19 ile mücadelede en önemli silahımız olan aşılama çalışmaları dünyada olduğu gibi ilimizde de tüm hızıyla devam etmektedir. Sağlık Bakanlığımızın amacı aşı önceliği olan tüm vatandaşlarımızın aşılanmasıdır. İl/ilçe Sağlık Müdürlüğümüzün organizasyonuyla çalışanlarımıza Covid-19 aşısı yapılmaya başlanmıştır.  Pandeminin kontrol altına alınması ve üretimde sürekliliğinin devamı için bütün çalışanlarınızın aşılanması büyük önem arz etmektedir. Bu itibarla işyerlerinde gerekli organizasyonun sağlanması gerekmektedir.

Gerekli iletişim ve koordinasyon için aşağıda bilgileri verilen İl Sağlık Müdürlüğü veya İlçe Sağlık Müdürlükleri ile iletişime geçilmesini rica eder, pandemi ile mücadelede ve aşılamada gösterdiğiniz çabalar için şimdiden teşekkür ederiz.

Yetkili Kişiler:

  1. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Uzman Ebru Çalışkan / 0505 647 00 14
  2. Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü / 0262 646 97 05
  3. İzmit İlçe Sağlık Müdürlüğü / 0262 311 12 15

 

 

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Sayın Üyemiz,

Mikro ve Küçük İşletmelerin Covid19 salgınından korunmaları amacı ile KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı JİCA tarafından yürütülen proje kapsamında “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı”nın Bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve Küçük İşletmelere yönelik işletme sermayesi formunda tasarlanan destek programının ikinci dönem (Haziran-Temmuz-Ağustos) başvuruları 21.06.2021 tarihinde başlamıştır. Son başvuru tarihi 9 Temmuz 2021 saat 23.59’dur.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Bakan Yardımcısı Kaymakcı, TÜRKAK toplantısını KSO’da gerçekleştirdi

T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, yönetim kurulu başkanlığını yaptığı TÜRKAK’ın toplantısını KSO’da gerçekleştirdi

 

T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, bir dizi ziyaret için ilimize geldi, yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)’nun toplantısını Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’nda gerçekleştirdi. İlk olarak Darıca’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesi’ne katılan Bakan Yardımcısı Kaymakcı, daha sonra TÜRKAK Yönetim Kurulu ile birlikte Türk Standardları Enstitüsü (TSE)’nü ziyaret etti.

ZİYARETE KATILANLAR
Ziyarette; TÜRKAK Yönetim Kurulu Üyesi olan KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi’nin yanı sıra başkan yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Poyraz, yönetim kurulu üyesi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zihni Serdar, genel sekreter Banu Müderrisoğlu, genel sekreter yardımcısı Ayşe Yalova Gökçe, deney akreditasyon başkanı Serhat Gök, iş geliştirme ve projeler müdürü Şakir Ömer Sarı ile kurumsal iletişim müdürü ve genel sekreter özel kalem müdürü Ömer Karavelioğlu da hazır bulundu.

TSE’Yİ GEZDİLER
Bakan Yardımcısı Kaymakcı ve beraberindekileri, TSE Genel Sekter Yardımcısı Hüseyin Alper Türedi, TSE Marmara Bölge Koordinatörü Hüseyin Taşan, deney ve kalibrasyon merkezi başkanı Dr. Metehan Çalış ile grup başkanları karşıladı. Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı ve beraberindeki heyete TSE’nin faaliyetleri hakkında sunum yapan yetkililer, daha sonra kimya laboratuvarını gezdirdi. Bakan Yardımcısı Kaymakcı, kimya analizlerinin ve standartlarının nasıl belirlendiğiyle ilgili detaylı bilgi aldı.

TÜBİTAK ZİYARETİ
Heyetin ikinci durağı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Gebze Yerleşkesi Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) oldu. Enstitü müdürü Dr. Mustafa Çetintaş ve müdür yardımcılarının hazır bulunduğu karşılamanın ardından, Bakan Yardımcısı Kaymakcı ve beraberindekiler, UME’nin faaliyetleri hakkında yapılan sunumu ilgiyle dinledi, karşılaşılan sorunların çözümü için fikir alışverişinde bulundu. TÜBİTAK ziyareti akustik laboratuvarının gezilmesiyle son buldu.

KSO’NUN YAŞ GÜNÜNÜ KUTLADI
Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, TÜRKAK heyetiyle birlikte yönetim kurulu toplantılarını yapmak üzere bu kez Kocaeli Sanayi Odası’na geçti. Burada TÜRKAK Yönetim Kurulu üyeleriyle öğle yemeği yiyen ve ardından toplantıya geçen Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, toplantı bitimi KSO’nun kuruluşunun 32. yılı dolayısıyla Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile birlikte pasta kesti. KSO’yu Türk sanayisine ve ekonomisine sunduğu katkılarından dolay kutlayan Kaymakcı, “Sanayi odamıza nice yıllar diliyorum” dedi. Bakan Yardımcısı Kaymakcı, daha sonra KSO Başkanı Zeytinoğlu ile birlikte KSO’nun sosyal sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ni ziyaret etti.

GURUR VERİCİ
Engelli, engelsiz bireylerin bir arada çalıştığı tesisin üretim alanlarını gezen, çalışanlarla sohbet eden Bakan Yardımcısı Kaymakcı, gördüğü tablodan çok etkilendi. Ziyarette merkezin genel müdürü Hüsnü Bayraktar, Bizimköy’ün faaliyet alanlarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Bizimköy’de dünyaca ünlü markalara kaliteli kıyafetler üretildiğini öğrenen ve yerinde gören Kaymakcı, “Bizimköy’ü ziyaret etmekten gerçekten çok memnun oldum. Kocaeli Sanayi Odası’nın girişimiyle hayata geçen bu proje amacına ulaşmış. Hem engelli hem engelsiz vatandaşlarımızın aynı çatı altında çalışması çok güzel bir örnek. Üstelik engelli diye tanımladığımız insanların dünyada marka olan ürünleri burada üretiyor olması, yani engelsiz ürünleri üretiyor olmaları çok gurur verici” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLADI
Bakan Yardımcısı Kaymakcı, bu tür projelerin AB-Türkiye işbirliği kapsamında değerli olduğunun altını çizdi, AB büyükelçilerinin Bizimköy’ü ziyaret etmeleri için girişimlerde bulunacağını sözlerine ekledi. Kaymakcı, “Bu projede emeği geçenleri ve nitelikli ürünler üreten tüm çalışanları kutluyorum” ifadelerini kullandı. Kaymakcı ziyaretlerinin ardından Kocaeli’den ayrıldı.

ICDT – Tarım ve gıda ürünleri konulu Arap Afrika İş Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına atfen,  inşaat, gıda, tarım, hayvancılık, mobilya, makine, madencilik, enerji, elektrik, tekstil, medikal, hızlı tüketim, genel ticaret ürünleri, sağlık, hizmet sektörü ve dış ticaret sektörlerinden firmaların katılım sağlayacağı Dünya Sektörlerarası İşbirliği Forumu’nun 15-16 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul Pullman Hotel’de düzenleneceği bildirilmektedir.

Etkinlik programına ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

TOBB İkili Odalar’a Üyelik

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde ülkemiz önceliklerine uygun olarak 19 ülkeyle” Ticaret ve Sanayi Odası Forumu” kurulmuş olup, bahse konu çalışmalar sürdürülmektedir. TOBB tarafından kurulmuş olan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu listesi aşağıda sunulmuştur:

  • Afganistan: Türkiye-Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Arnavutluk: Türkiye-Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Azerbaycan: Türkiye-Azerbaycan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Başkurdistan: Türkiye-Başkurdistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Bosna Hersek: Türkiye-Bosna Hersek Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Bulgaristan: Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Endonezya: Türkiye-Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Kazakistan: Türk-Kazak Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Kosova: Türkiye-Kosova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • KKTC: Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu
  • Kuzey Makedonya: Türkiye-Kuzey Makedonya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Kırgızistan: Türk-Kırgız Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Moğolistan: Türk-Moğol Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Moldova: Türkiye-Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Özbekistan: Türk-Özbek Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Pakistan: Türkiye-Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Sırbistan: Türkiye-Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Tataristan: Türkiye-Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Ukrayna: Türkiye-Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Forumu

İkili “Oda Forumları” kapsamında, hem Türkiye’de hem de muhatap ülkede olmak üzere, mevcut koşullar da dikkate alınarak, geniş katılımlı etkinlikler düzenlenmekte olup, bu etkinlikler ile Türk tarafı üyelerinin kendi aralarında, hem de karşı kanat üyeleri ile bir araya gelmesine olanak sağlanmaktadır. Ayrıca düzenlenen geniş katılımlı etkinliklerde, yine muhatap ülkelerin resmi yetkilileri ve çeşitli sektörlerdeki firma temsilcileri ile ikili görüşme fırsatları sunulmaktadır.

Ticaret ve Sanayi Odası Forumlarına ilişkin, üyelik dahil tüm bilgilere ulamak için tıklayınız.

Virtual Reverse Trade Mission to California

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 7 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye saatiyle 16:30-17:30 saatleri arasında ABD Ticaret Odası, TOBB, ABD-Türkiye İş Konseyi ve Kaliforniya Valiliği İş ve Ekonomik Kalkınma Ofisi işbirliğinde ABD ve Türk özel sektörlerinden üst düzey temsilciler ve devlet yetkililerinin katılımıyla ABD sanal ticaret misyonu düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, anılan ticaret heyeti kapsamında Kaliforniya ile iş yapan Türk şirketlerine yönelik fırsatlara odaklanılacağı ve devlet yetkilerinin yatırım teşvikleri konusunda bilgi vereceği belirtilmektedir.

Etkinliğe ilişkin broşüre ulaşmak için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayınız.

 

Nefes Kredisi hk.

31.05.2021 tarihli ve TOBB Nefes Kredisi 2021 konulu yazımız ile Nefes Kredisi uygulamasının tekrar başlatılacağı ve krediden 2020 yılı cirosu 2019 yılı cirosuna göre %25 düşük olan üyelerin faydalanabileceği belirtilmiştir.

Oda ve borsalarımız ile üyelerden gelen talep doğrultusunda %25 ciro kaybı kriteri kaldırılmıştır.

İlgili yazıya ulaştmak için lütfen tıklayınız.

Automechanika Dubai 2021 Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai Emirliği’nde her yıl düzenlenen Automechanika Dubai Fuarı Türkiye milli iştirak organizasyonunun 14-16 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Ticaret Odasınca gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Fuara ilişkin broşüre ulaşmak için tıklayınız.

İşyerleri İçin Animasyonlu Afet Farkındalık Eğitimi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Birliğimizin İçişleri Bakanlığı ile “2021 Afet Yılı” çalışmaları kapsamında “TOBB-AFAD Eğitim İşbirliği Protokolü” imzaladığı belirtilerek, söz konusu protokol kapsamında AFAD tarafından işyerleri için yeni hazırlanan animasyonlu afet farkındalık eğitimi videosu hazırlandığı bildirilmiştir.

Sözkonusu videoya ulaşmak için tıklayınız.

Küçük İşletmeler İçin Google Eğitim Programı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden tarafımıza iletilen yazıda, KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik olarak, internetteki görünürlüğünü sağlaması, müşterilerine farklı dijital kanallar üzerinden satış yapmasının desteklenmesi ve geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla Birliğimiz ve Google iş birliğinde “Küçük İşletmeler İçin Google” projesi başlatıldığı bildirilmektedir.

https://smallbusiness.withgoogle.com/intlitr_tr adresinden erişim sağlanabilen platformda KOBİ’lerin dijital ekonomiye uyum sağlaması ve bu alanda güçlendirilmesi için gerekli ürünler ile çözüm önerileri adım adım açıklanmaktadır.

Platform çerçevesinde ayrıca Küçük İşletmeler için Google Eğitim Programı gerçekleştirilecektir. Ekte görseli bulunan eğitim programı kapsamında;

22 Haziran 2021 Salı günü saat 14:00’te Küçük İşletmeler için Google Oturumu

29 Haziran 2021 Salı günü saat 14:00’te Google My Business (GMB) ve Benim işletmem Dijital Oturumu,

6 Temmuz 2021 Salı günü saat 14:00’te Google Ads 101 Oturumu ve

8 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 14:00’te Perakende İçgörüleri Oturumu

olmak üzere 4 online etkinlik düzenlenecektir.

Etkinlikler Youtube üzerinden gerçekleştirilecek olup, katılım ve kayıt adresleri http://webinar.tobb.org.tr adresinde yayınlanacaktır. Etkinlik sonlarında katılımcılara soru-cevap imkanı verilecektir.

Kırgızistan hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gönderilen yazıda, Eşbaşkanlığı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay tarafından deruhte edilen Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 10. Dönem toplantısının ileri bir tarihe ertelendiği ifade edilerek, firmalarımızın yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların aşılmasına yönelik olası çözüm önerilerine dair görüşler talep edildiği bildirilmektedir.

Yazının devamında iki ülke arasında yaşanan sorunlara dair ilişkin görüşlerin derlenerek 25 Haziran 2021 tarihi mesai bitimine kadar adem.kula@tobb.org.tr adresine iletilmesini rica edilmektedir.

Online Export Akademi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, tüm KOBİ’lere yönelik webinar formatında Online Export Akademi Programı düzenleneceği bildirilmektedir.

24 Haziran 2021 saat 9.30’da gerçekleştirilecek etkinlik için kayıt linki, Online Export Akademi Programı ve Zoom Kurulum ve Kullanım Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

27. Tiran Uluslararası Fuarı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 23-26 Kasım 2021 tarihlerinde sanayi, ticaret, yatırım ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılacağı 27. Tiran Uluslararası Fuarı’nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu Fuar’a ilişkin belgeler ekte sunulmakta olup, ayrıntılı bilgi için İstanbul Ticaret Odası ile iletişime geçilmesi mümkündür.

27. Tiran Uluslararası Fuarı

Ticaret Müşavirleri ile Elektronik Sohbetler – Japonya

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 23 Haziran 2021 Çarşamba günü saat 10:00’da
Japonya’da görev yapmakta olan Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile Japonya İthalat ve Yatırım Ajansı Danışmanı Makoto Nakamura ve Global Media Corporation CEO’su Masanori Tonegawa’nın konuşmacı olarak katılarak iş insanlarımızı bilgilendireceği “Japonya Gıda Pazarında Başarılı Olmak” isimli e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İngilizce dilinde düzenlenecek olan toplantının programı ve toplantıya katılmak için tıklayınız.

Sri Lanka Yatırım Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Sri Lanka Ticaret Odası’nın (CCC), Sri Lanka Yatırım
Kurulu (BOI) ve Colombo Borsası (CSE) işbirliğinde 7-9 Haziran 2021 tarihleri arasında sanal “Sri Lanka Yatırım Forumu” organizasyonu için çalışmalarının devam ettiği belirtilmektedir.
Sri Lanka Yatırım Forumu’nun temasının “Sri Lanka- Asya’nın bir sonraki büyüme cenneti” olacağı ve üç günlük etkinlikte üst düzey hükümet liderleri, kamu ve özel şirketlerin üst düzey liderleri, küresel uzmanlar, yatırım bankacıları ve danışmanlık firmaları tarafından gerçekleştirilecek oturumların ve sunumların yer alacağı ifade edilmektedir. Etkinlik kaydı ve katılım ücretsizdir.

Sri Lanka Sanal Yatırım Forumu’nun, iş ortakları da dahil olmak üzere potansiyel yatırımları Sri Lanka’ya çekmek üzere yatırım kararları için gerekli ve kapsamlı bilgileri sağlamanın yanı sıra Sri Lanka ile yabancı iş adamları arasında iş bağlantıları kurmaya odaklanacağı belirtilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Türkiye-Afganistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komitesi III. Dönem Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Türkiye-Afganistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komitesi III. Dönem Toplantısı’nın 10-11 Temmuz 2021 tarihlerinde Kabil’de gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bahse konu toplantının hazırlık çalışmalarında yararlanılmak üzere Afganistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik iş birliği imkanları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin en geç 25 Haziran 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar Birliğimize (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Savunma Sanayii Kalifiye Ürün Listesi (KÜL) Programı

Sayın Üyemiz,

Savunma sanayimizin geldiği aşama dikkate alındığında, platform ve sistem seviyesinde yerlileştirme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandığından bu aşamada alt sistem ve bileşenlerin
yerlileştirilmesine daha çok ağırlık verilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle, ana yüklenici firmalarımızın katkılarıyla ve firmalarımızın kendi öz kaynakları ile alt sistem ve bileşen bazında birçok ürün için geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir. Savunma ürünlerinde kullanılan alt sistem ve bileşenleri kalifiye etmeden platform ya da sistem seviyesi test ve doğrulama faaliyetlerinin yürütülmesinin yüksek risk oluşturması nedeniyle bunlar için de doğrulama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği bilinmektedir. Diğer taraftan, ihtiyaç duyulan söz konusu doğrulama süreçlerini tedarik projeleri kapsamında gerçekleştirmenin maliyet ve zaman yönünden etkin olmayacağı bilindiğinden ana yüklenici firmalarımız ürünlerinde genellikle önceden kalifiye olmuş alt sistem veya bileşenlerin kullanımını tercih etmektedir.

Bu nedenle, yerli olarak geliştirilen alt sistem ve bileşenlerin savunma sistemlerinde kullanımının kolaylaştırılabilmesi için önceden kalifiye edilmeleri yerlileştirme süreçleri açısından da önem arz etmektedir. Halihazırda, alt sistem ya da bileşen seviyesinde ürün geliştiren firmalarımız bazı durumlarda teknik isterlerden dolayı yurt dışı muadil ürünlerin sahip olduğu uygunluk belgelerini alabilmek için, ürünlerinin test ve doğrulama işlemlerinin tamamını ya da bir kısmını yurtdışı akredite kuruluşlara yaptırmak durumunda kalabilmekte olup, bu husus süreçleri uzatan ve maliyetleri yükselten bir etki oluşturmaktadır.

Bahsedilen bu zorlukları bertaraf ederek alt sistem ve bileşenlerin doğrulanma sürecinin
etkinleştirilmesini teminen; sektörün uygunluk vereceği ortak ve milli test prosedürlerinin oluşturulması, ürünlerin bu prosedürlere göre yurt içi onaylı kurum/kuruluşlar tarafından test edilerek SSB adına kalifiye ürünler olarak tescil edilmesi ve ihtiyaç halinde firmalara verilecek EYDEP vb. desteklerin bu amaç için de kullandırılması, tedarik sözleşmelerinde bu kapsamda kalifiye edilmiş ürünlerin üreticisi olan firmalardan temininin öncelikli veya zorunlu tutulması amacıyla Başkanlığımızca Savunma Sanayii Kalifiye Ürün Listesi (KÜL) Programı başlatılmıştır.
KÜL Programı kapsamında ilk aşamada Savunma Sanayii Başkanlığı Yetenek Envanteri (YETEN)’nde kayıtlı ürünler için milli prosedürlerin oluşturulması amacıyla TR TEST firmasına görev verilmek üzere Savunma Sanayiinde Kalifiye Ürün Belgesi Süreçlerinin Belirlenmesi ve Kalifiye Ürünlerin Belgelendirilmesi Projesi başlatılmıştır.

Bilgilerinize sunulur.

Global Business Executive Retreat 2021

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, Yabancı Yatırımcılar Konseyi ve BH Yatırım Teşvik Ajansı (FİPA) ortaklığında 1-4 Temmuz 2021 tarihleri arasında Jahorina Kayak Merkezi’nde ”Global Business Executive Retreat 2021” konferansının düzenleneceği bildirilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

IKBY İthalat İzinleri

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, yazıda, İbrahim Halil Hudut Kapısı’ndaki gümrük işlemlerinde maliyet artışına sebep olan uygulamaların artmasından kaynaklı, ülkemizden Irak’a yapılan yapılan sevkiyatlarda İran-Irak sınırındaki noktalardan giriş yapıldığı bilgisi verilmiştir.

Yazıda, Ticaret Bakanlığı Erbil Gümrük Ataşeliği’nden alınan bir yazıya istinaden, bölgesel yönetim gümrük idaresi ve iş dünyası yerel temsilcilerinden alınan bilgiye göre, ilgili hudut kapsamındaki ticaret hacminin korunmasını teminen, bölgeye gerçekleştirilecek ithalatlarda Tarım, Sanayi, Maliye gibi Bakanlıklardan alınması gereken bazı izinler için Duhok Valisine yetki devri yapıldığının öğrenildiği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Turquality Destekleri Eğitimi

Sayın Üyemiz,

KOBİ yöneticileri ve çalışanlarına yönelik olarak 23 Haziran 2021 Çarşamba günü saat 14.00’te internet üzerinden “Turquality Destekleri Eğitimi” gerçekleştirilecektir.

TURQUALITY; uluslararası gelişme potansiyeli olan mal ve hizmet ihracatçısışirketlerin faydalandığı devlet destekli bir markalaşma programıdır. Yararlanıcı şirketleri, yüksek katma değer oluşturan, küresel pazarlarda pazar payını artıran, güçlü markalaşma stratejisine sahip, üretimden satış ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimine sahip kurumsal yapılar hâline dönüştürmeyi ve uluslararası pazarda küresel marka haline gelmelerini hedefler. Ayrıca, bu markalar kanalıyla Türk malı imajının oluşturulmasını destekler. Eğitimde; mal ve hizmet ihracatında Turquality ve marka destek
programları, bunların öngördüğü süreçler, şirketlere sağlanan faydalar, başvuru süreçleri, detaylı şekilde ele alınacaktır.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından gerçekleştirilecek “Turquality Destekleri Eğitimi” sonunda katılımcılara soru-cevap imkanı verilecektir.

Eğitimin %70’ine devam eden katılımcılar adına dijital doğrulanabilir katılım belgesi hazırlanacak ve e-posta adreslerine gönderilecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

MASAK Bilgilendirme Semineri Hk

Sayın Üyemiz,

01 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 14:00’da internet üzerinden; Kuyumcular, Emlak Danışmanları, İkinci El Araç Ticareti Yapanlar ile Bağımsız Denetim Kuruluşları ve Muhasebeciler için MASAK Bilgilendirme Semineri düzenlenecektir.

Birliğimiz organizasyonunda gerçekleştirilecek olan seminerde; mezkur sektörlerde faaliyet gösterenlere yönelik olarak, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından kara para aklama, terörizmin finansmanı ile mücadele ve kitle imha silahlarının finansmanının yayılmasının önlenmesi hususları anlatılacaktır.
Seminere ilişkin davet ekte sunulmaktadır. Seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylı bilgi ve kayıt için tıklayınız.

ACID Numarası Uygulaması, NAFEZA ve Cargo-x Platformları Webinarı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, ACID (Advanced Cargo Information System-Gönderi Ön Bilgilendirme) uygulaması ile ilgili mevcut soru/sorunların değerlendirilerek meselelerin aydınlatılabilmesi amacıyla, 16 Haziran 2021 Çarşamba günü Kahire saati ile 12.00’da (TSİ 13.00) herkese açık olacak şekilde İngilizce dilinde bir webinar düzenleneceği belirtilmiştir.
Söz konusu webinara ait taslak program ve bağlantı linkine ulaşmak için tıklayınız.

SMA Hastalığı Nedeniyle İhtiyaç Duyulan Yardım Kampanyası

Sayın Üyemiz,

Siirt ilinde ikamet  eden ve Siirt TSO çalışanı olan Ömer Özer’in kızı Eflin Lina Özer’in SMA hastalığı nedeniyle ihtiyaç duyulan yardım kampanyası için Siirt Valiliği’nden gerekli izinler alınmıştır.

Yardım kampanyasına destek olmak isteyen üyelerimiz  için  banka hesap bilgileri;

Türkiye İş Bankası-Siirt Şubesi

IBAN : TR42 0006 4000 0018 7001 0849 75

Alıcı : Ömer ÖZER

 

5. Antalya Devlet Destekleri Zirvesi

Sayın Üyemiz,

Pandemi sürecinde üyelerimizi ve ülke çapındaki tacir ve sanayicilerimizi, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen destekler hakkında bilgilendirmek ve doğru bilgiye, doğru kaynaklardan ulaşılmasını sağlamak daha da önemli hale gelmiştir.

Etkinliğe Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra, KOSGEB, SGK, TÜBİTAK, Türk Patent ve Marka Kurumu ve İŞKUR temsilcileri sunumları ile katılacaklardır.

24 Haziran 2021 Perşembe günü çevrimiçi olarak düzenlenecek Zirve’ye katılım ücretsiz olup, programa ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO’dan Kocaeli ihracatıyla ilgili çok önemli çalışma  

KSO Meclis Toplantısı’nda konuşan Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptıklarını söyledi. Zeytinoğlu, çalışmanın verilerini ilk kez açıkladı, Kocaeli ihracat rakamlarının açıklanandan daha fazla olduğunu duyurdu

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) haziran ayı meclis toplantısı, online olarak gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un odadan katılım sağladığı toplantının bu ayki konuğu Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski oldu. Meclis üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıya konuk olan TÜSİAD Başkanı Kaslowski, KSO meclis üyeleriyle iş dünyasını yakından ilgilendiren konulara dair fikir alışverişinde bulundu, Gümrük Birliği güncellemesi, AB Yeşil Mutabakatı ve dijital dönüşüm konularındaki görüşlerini paylaşma fırsatı buldu.

KOCAELİSPOR’A DESTEK

Toplantıda konuşma yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine 1. lige yükselen ilimiz takımı Kocaelispor’u kutlayarak başladı. Ardından TÜSİAD Başkanı Kaslowski’ye  toplantıya katılımında dolayı teşekkür eden Zeytinoğlu, ilimiz ve odamız hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Zeytinoğlu, Kocaeli’nin son 10 yıllık istatistiki verilere göre Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağladığını vurguladıktan sonra İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında Kocaeli’den 75 işletmenin bulunduğunu hatırlattı.

ZEYTİNOĞLU İLK KEZ AÇIKLADI

Zeytinoğlu, “Fakat İSO’nun açıkladığı listede firma merkezileri farklı illerde yer aldığı için Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. Mesela Ford İstanbul’da görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 75 oluyor” dedi. Benzer durumun dış ticaret rakamlarında da yaşandığına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden yapılan ihracat geçen yıl 26,6 milyar dolar olarak açıklandı ancak burada önemli bir eksilik” var diyerek bu noktada değerli bir veri tespit ettiklerini söyledi, bunu da  ilk kez mecliste paylaştı.

İHRACAT RAKAMLARI DAHA FAZLA

İlimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptıklarını açıklayan Zeytinoğlu, “Bu çalışma sonucunda 2020 yılında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatları toplamının 38,3 milyar dolar ve Türkiye ihracatından aldığımız payın da yüzde 22,5 olduğunu tespit ettik. Bu firmaların Kocaeli’deki gümrüklerden yaptıkları ihracat 11,71 milyar dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden yaptıkları ihracat ise 26,6 milyar dolardır. Yani ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının yüzde 69,4’ünün Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapıldığını tespit ettik. Böylece oda olarak açıkladığımız veriler ile diğer kurumlar tarafından açıklanan veriler arasındaki ciddi farkın kaynağı da ortaya çıkıyor”  dedi.

KOCAELİ DIŞ TİCARET HACMİ 108,1 MİLYAR DOLAR

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile yapılan çalışma öncesi ithalatın 43,8 milyar dolar olduğunu hatırlatan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Çalışma sonucunda ilimizde üretim yapan firmaların ithalatının 69,8 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Türkiye ithalatından aldığımız pay ise  yüzde 31,8. Dolayısıyla Kocaeli dış ticaret hacminin 108,1 milyar dolar olduğunu gördük. Bu çalışma soncunda Türkiye dış ticaretindeki payımız ise oransal olarak yüzde  27,7’dir” dedi. Zeytinoğlu, veriler yanlış olduğunda da devlet tarafından verilen teşviklerin ve desteklerin yönlendirilmesinde sorunlar oluşacağını düşündüğünün de altını çizdi. Zeytinoğlu, Kocaeli için önemli olan bu çalışma dolayısıyla Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak ve ekibine de teşekkür etti.

70 İLİN TOPLAMI KADAR VERGİ ÖDÜYORUZ

Kocaeli’nin İstanbul ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin yüzde 9,66’sını karşılayan üçüncü il olduğunu kaydeden ve önemli bir noktaya işaret eden Zeytinoğlu, “İlimiz, 2019 yılında 71 milyar 555 milyon TL, 2020 yılında ise 90 milyar 447 milyon TL vergi ödemiştir. 70 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 600’ün üzerinde firmamızın karı, ilimiz merkezli 2000 firmanın karının neredeyse iki katı.  Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

75 FİRMAYI TEBRİK ETTİ

Konuşmasına İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ anketine değinerek devam den Zeytinoğlu, “2020 yılında 75 firmamız yer aldı, 2019’da bu rakam 79 idi. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu. Listede Kocaelili firma sayısı 36 idi ancak merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 75 olduğunu söylemiştik. Bu firmalardan 13’ü meclis, 9’u meslek komitesi üyemiz. 31’i yabancı sermayeli firma. Pandemiye rağmen ilk 500’de kalmayı başaran firmalarımızı tebrik ediyor, gelecek yıl açıklanacak olan 2021 yılı sonuçlarında ise daha çok firmamızın ilk 500’e yükselmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

AŞILAMA BİZİ MEMNUN ETTİ

Sağlık Bakanlığı’nın tüm çalışanları aşı kapsamına almasının sevindirici olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, “Çalışanlarımızın ücreti karşılığında aşılanması ile ilgili taleplerimizi birçok kez Bakanlığa iletmiştik. Fakat aşının satış izninin alınması için 4-5 yıl süreye ihtiyaç var.  Bu kapsamda Odamız ve TOBB girişimleri sonunda meyvelerini verdi.  Aşıya ulaşımın hızlanması ile SGK’ya kayıtlı tüm çalışanların ücretsiz aşılanmasına başlandı. Çalışanların aşılanıyor olması bizleri memnun etti. Buradan BioNTech’in kurucu ortaklarından Uğur Şahin’e,  TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve Sağlık Bakanımız sayın Fahrettin Koca’ya teşekkür ederiz. Ayrıca, Sağlık İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde firmaların kendilerinde de aşılama prosesi başlatıldı. İl müdürlüğümüzün yetkililerine de teşekkür ederiz” dedi.

AB ELZEM HALE GELDİ

AB’nin değişen ticaret politikası, dijitalleşme ve yeşil mutabakat gibi yeni önceliklerine uyum sağlamanın  elzem hale geldiğini hatırlatan; TOBB, İKV ve TEPAV işbirliği ile ‘Yeşil Mutabakat, Dijital Dönüşüm ve AB’nin Vergi Konularında İşbirliği Yapmayan Ülkeler Listesi’ Komitelerini oluşturarak çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Paris Anlaşması’nın imzalanması için ciddi çabalar sarf ettiğimizi de belirtmek isterim. Zira Eritre, İran, Irak ve Yemen’in bulunduğu alt ligdeki beş ülke arasında olmak ülkemize yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

MÜSİLAJLA MÜCADELE KONUSU

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa değinen ve bu sorunun ülke gündemin ilk sıralarında yer aldığını kaydeden Zeytinoğlu, Kocaeli Valiliği tarafından kurulan Kocaeli Valiliği Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda oda olarak yer alındığını ve ilk toplantının geçtiğimiz günlerde yapıldığını söyledi.  Toplantıda ele alınan konuları paylaşan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Müsilaj sorunu bilimsel olarak özellikle azot ve fosfordan kaynaklanıyor. Marmara Denizi’ne deşarj yapılan atık suların yüzde 77’si İstanbul, yüzde 23’ü ise diğer kıyı illerden deşarj ediliyor. Kocaeli’nin payı ise yüzde 5.

BAKANLIK ONLİNE İZLİYOR

Marmara Denizi’ne ilimizden toplam 89 noktadan deşarj var.  Bu deşarjların; 23 tanesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait. 6 tanesi ileri atık su arıtma tesisi, 16 tanesi biyolojik atık su arıtma tesisi ve 1 tanesi doğal arıtma. 11 tane de OSB’lere ait deşarj var. Bu deşarjların 3 tanesi ileri biyolojik arıtma tesisi. Yine 57 tanesi özel sektöre ait deşarj var. Büyükşehir tarafından evsel atık suların yüzde 65’inde ileri biyolojik arıtma, yüzde 35’inde ise biyolojik arıtma yöntemleri uygulanıyor. OSB’lerin ortak atık su arıtma tesis çıkışları ve bireysel deşarjlar sürekli denetleniyor ve belli debiyi geçenler Çevre Bakanlığı ya da İSU tarafından 24 saat online izleniyor.

ÇEVREYİ KİRLETENLERİ AYIRMAK LAZIM

Yani endüstriyel atık suların deşarjlarının tümü kontrollü bir şekilde yapılıyor. Tabii burada yasa dışı işlem yapan firmalar ile mevzuata uygun hareket edenlerin ayrılması gerektiğini de vurgulamak istiyorum. Bu firmalar çevreyi kirletirken aynı zamanda haksız rekabete de yol açıyor. Müsilaj sorununun çözümü için kısa, orta ve uzun vadede bilimsel çalışmaların yapılması planlanıyor. Sorunun çözümü için tüm önlemler alınsa da 5-6 sene ara ara bu sorunun yaşanılabileceği bildiriliyor. Bildiğiniz üzere çevreyi koruma adına birçok pilot proje ilk defa ilimizde uygulanmaya başlanıyor. Bunların birçoğu da sadece ilimize özel uygulamalar.

DUYARLI FİRMALARI ÖDÜLLENDİRİYORUZ

Bu sebeple aslında il olarak altyapı konusunda iyi durumda olduğumuzu belirtmek isterim. Diğer taraftan oda olarak biz de 27 yıldır Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül organizasyonu ile çevreye duyarlı firmalarımızın ödüllendiriyoruz. Organizasyonumuz Türkiye’de ilk ve bu formattaki tek organizasyon. Organizasyonumuza başvuran firmalarımızın saha değerlendirmelerinde çevre konusundaki hassasiyetlerin gün geçtikçe daha da arttığını görüyoruz. Firmalarımızın atık su yönetimi konusunda birçok proje geliştirdiğini, atık sularını arıtarak uygun proseslerde ya da soğutma veya sulama amaçlı kullandığını gözlemliyoruz.  Bu iyi uygulama örneklerini görmek bizleri de mutlu ediyor. Umarız bu uygulamalar daha da yaygınlaşır.”

KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasını noktaladıktan sonra meclis üyeleri, konuk konuşmacı TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’ye sorularını yöneltti. Toplantı, meclisin bir dahaki ay 14 Temmuz’da toplanması kararlaştırılarak son buldu.

 

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’nin mecliste yaptığı konuşma için tıklayınız..

KSO’dan Kocaeli Dış Ticaretine ilişkin önemli çalışma

Kocaeli Sanayi Odası olarak, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü çok önemli bir çalışmaya imza attık, kentimizin dış ticaret rakamlarıyla ilgili değerli bir tespitte bulunduk

 

Oda Başkanımız Ayhan Zeytinoğlu, Oda olarak Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile çok önemli bir çalışmaya imza attıklarını ve kentimiz için değerli bir tespitte bulunduklarını söyledi. Kocaeli dış ticaret rakamlarının açıklanandan daha fazla olduğunu duyuran Zeytinoğlu,  Kocaeli Gümrükleri’nden yapılan ihracatın geçen yıl 26,6 milyar dolar olarak açıklandığını hatırlattı, “İlimizde üretim yapan firmaların dış ticareti ile ilgili Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Bu çalışma sonucunda 2020 yılında ilimizde üretim yapan firmaların ihracatları toplamının 38,3 milyar dolar ve Türkiye ihracatından aldığımız payın da yüzde 22,5 olduğunu tespit ettik. Bu firmaların Kocaeli’deki gümrüklerden yaptıkları ihracat 11,71 milyar dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden yaptıkları ihracat ise 26,6 milyar dolardır. Yani ilimizde üretim yapan firmaların ihracatlarının yüzde 69,4’ünün Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapıldığını tespit ettik. Böylece oda olarak açıkladığımız veriler ile diğer kurumlar tarafından açıklanan veriler arasındaki ciddi farkın kaynağı da ortaya çıkıyor”  dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ile yapılan çalışma öncesi ithalatın 43,8 milyar dolar olduğunu hatırlatan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Çalışma sonucunda ilimizde üretim yapan firmaların ithalatının 69,8 milyar dolar olduğunu tespit ettik. Türkiye ithalatından aldığımız pay ise  yüzde 31,8. Dolayısıyla Kocaeli dış ticaret hacminin 108,1 milyar dolar olduğunu gördük. Bu çalışma soncunda Türkiye dış ticaretindeki payımız ise oransal olarak yüzde  27,7’dir” dedi. Zeytinoğlu, veriler yanlış olduğunda da devlet tarafından verilen teşviklerin ve desteklerin yönlendirilmesinde sorunlar oluşacağını düşündüğünün de altını çizdi. Zeytinoğlu, Kocaeli için önemli olan bu çalışma dolayısıyla Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Yaşar Yaman Ocak ve ekibine de teşekkür etti.

TOBB ile AB-Çin KOBİ Merkezi Mutabakat Zaptı Lansmanı ve Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

17 Haziran 2021 Perşembe günü saat 11:00’da internet üzerinden; TOBB ile AB-Çin KOBİ Merkezi Mutabakat Zaptı Lansmanı ve Bilgilendirme Semineri düzenlenecektir.

Birliğimiz organizasyonunda gerçekleştirilecek olan seminerde; TOBB, Eurochambres ve AB Çin KOBİ Merkezi işbirliğinde KOBİ’leri Çin ile iş yapmaya hazırlamak ve halihazırda Çin ile iş yapan KOBİ’lere destek olmak amacıyla kurulan AB Çin KOBİ Merkezi ile Birliğimiz arasında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın lansmanı gerçekleştirilecek, Merkez’in KOBİ’lere yönelik ürün ve hizmetleri anlatılacak ve seminer sonunda katılımcıların soruları cevaplanacaktır.

Detaylı bilgi ve kayıt için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Borçlanma azalırsa sanayiciye kredi imkanı artar

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi, “Devletin borçlanma ihtiyacı azaldıkça sanayiciler daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına erişebilecek” dedi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu,  “Mayıs ayında bütçe gelirleri yüzde 53.5 artışla 104.56 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 38 artışla 117.94 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe gelirlerindeki artış oranı giderlerdeki artış oranının üzerinde olmasına rağmen bütçe mayısta 13.37 milyar TL açık verdi. Bununla birlikte ocak-mayıs dönemi bütçe açığı 7.51 milyar TL oldu” dedi.

VERGİ GELİRLERİNDE ARTIŞ

Bütçe gelirleri ve giderlerinin alt kalemlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:  “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda vergi gelirleri mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66.9 artışla 92.28 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda; gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 42’lik, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinde yüzde 82.4’lük artış olduğunu görüyoruz. Mayıs ayında ithalat artışı dolayısıyla, ithalden alınan KDV’de de yüzde 122.5’lik artış var.

OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK

Giderler tarafında ise en yüksek harcamanın yüzde 42.7 artışla cari transferler kaleminde olduğunu görüyoruz. Bu kalemdeki giderlerin kısılması bütçe performansına olumlu katkı sağlayacaktır.”  Bütçenin hala yönetilebilir seviyede olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, devletin borçlanma ihtiyacının azaldıkça sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına erişebilme şansı olacağını da sözlerine ekledi.