Aylık arşivler: Ekim 2022

KSO Oda Orkestrası, Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirecek

KSO Oda Orkestrası tarafından Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıl dönümü anısına ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri’ düzenleniyor

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıl dönümü anısına anlamlı bir etkinliğe imza atıyor. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Kocaeli Sanayi Odası Oda Orkestrası ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri’ bu yıl 8 Kasım Salı akşamı, saat 19.30’da gerçekleştirilecek. Kocaeli Sanayi Odası Oda Orkestrası’nın İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri Tuğçem Kar ve Kemal Akdoğan’ın icra edecekleri “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri” İzmit Sekapark’ta bulunan Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

TÜM KOCAELİ HALKI DAVETLİ

KSO’nun düzenleyeceği ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri’ ekinliğine tüm Kocaeli halkı davetli. Ücretsiz ve halka açık şekilde gerçekleşecek konsere katılım için eylemselvi@kosano.org.tr adresine rezervasyon bildirilmesi yeterli olacak.

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı gerçekleştirildi

KSO, 9. dönemin ilk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda  ‘Kocaeli Sanayi Odası 2023-2026 Stratejik Planı Dış Paydaş Çalıştayı’ yapılarak Kocaeli sanayiini bekleyen fırsat ve tehditler masaya yatırıldı

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 9. dönemin ilk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısını yoğun bir katılımla gerçekleştirdi. Meclis Üyesi Yakup Ekşi’nin sahibi olduğu Kefaluka Otel’de düzenlenen toplantıda ‘Kocaeli Sanayi Odası 2023-2026 Stratejik Planı Dış Paydaş Çalıştayı’ yapılarak Kocaeli sanayiini bekleyen fırsat ve tehditler komite üyelerince masaya yatırıldı. Toplantı, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un açılış konuşması ile başladı. Meclis Başkanı Tuğrul, ilk olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yad etti. Tuğrul daha sonra meslek komitelerinin odanın çekirdeği ve itici gücü olduğundan bahsetti, meslek komitelerince yapılan çalışmaların sonucunda oluşturulan somut önerilerin yönetim kurulunca görüşülerek gereğinin yapıldığını kaydetti.

STRATEJİK PLANI BELİRLEMEK ADINA

Toplantının amacı hakkında bilgi veren Tuğrul, “TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında A Sınıfı Mükemmel Oda statümüzü devam ettiriyoruz ve elbette bazı sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklardan birisi “Stratejik Plan” çalışmamızdır. Bu çerçevede 2023-2026 stratejik planımızı hazırlamak adına yapacağımız çalıştay önümüzdeki 4 yıl içerisinde oda olarak hangi çalışmalara ve projelere yönelmemiz gerektiğini bizlere gösterecek” ifadelerini kullandı.

4 YILDA NELER YAPILDIĞINI ANLATTI

Ardından KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı, Atamızı saygı, rahmet ve minnetle andı. Zeytinoğlu konuşmasına meslek komitelerinin katkılarıyla önümüzdeki 4 yılın stratejilerini belirleyeceklerini ve bu nedenle ortak komite toplantılarını çok önemsediklerini vurgulayarak devam etti. 4 yıllık oda faaliyetlerini aktararak sözlerine devam eden Zeytinoğlu şunları kaydetti: “12 bakanımızı ve 68 bürokrat ve vizyoner konuşmacımızı fiziki ya da sanal ortamda sanayicilerimizle bir araya getirerek sorunlarını birebir aktarma fırsatı yarattık. 615 adet görüşü ilgili mercilere ilettik. 180 adet ücretsiz seminer ve bilgilendirme toplantısı düzenledik. Yeşil Mutabakat, karbon ve su ayak izi kapsamında 15 adet eğitimi ve birçok bilgilendirme toplantısını ücretsiz düzenledik. Kalkınma Ajansı destekli “Kocaeli Sanayiinde Yeşil Dönüşüm” projemiz kapsamında karbon ayak izi eğitimleri düzenliyor ve 10 firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Projemiz şu an devam ediyor.

İHRACATTAKİ BAŞARIYI ARTIRMAK İÇİN

Üyelerimizin ihracattaki başarılarını arttırmak, ihracatı olmayan firmaların ise ihracata başlamalarına yardımcı olmak amacıyla “İhracat Satış Kampı ve Sürdürülebilir İhracat Serüveni” programlarını düzenledik. Proses Emniyetini Sempozyumu ve Sergisi’ni 2018, 2019, 2022 yıllarında fiziki, 2021 yılında ise sanal ortamda sürdürdük.  4’üncüsünü 2-3 Mayıs 2023 tarihinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde uluslararası formatta düzenleyeceğiz. Bildiğiniz üzere mesleki eğitim odaklandığımız konuların başında geliyor. Bu dönemde de sizlerin mesleki eğitim ve istihdam sorunlarına çözümler üretmeye devam ettik. İkinci odaklandığımız konu enerji verimliliği oldu. AB fonu ile 20 firmamıza enerji ön etüdünü yaptık. Farkındalığı arttırmak için eğitimler ve seminerler düzenledik. Sanayiye Uzman (Mühendisler Emekli Olmaz) projesini başlattık. Kümelenme konusunda somut sonuçlar elde ettik.

SAVUNMA SANAYİNE DANIŞMANLIK

SANTEK’te savunma sanayinin geniş katılımı ve İl Buluşması Etkinlikleri düzenledik. Savunma Sanayi Yerlileşme Projemiz kapsamında 64 firma ziyareti ve toplam 1390 iş görüşmesi yaptık. Savunma sanayine danışmanlık hizmeti verdik. 29-30 Kasım tarihlerinde Savunma Sanayi İl Buluşması etkinliğimizi tekrar düzenleyeceğiz. Kocaeli Savunma Sanayi şirketini çoğunuzun ortaklığı ile kurarak savunma kümesi oluşturduk. Ticaret Bakanlığı destekli “Robotik Teknolojileri Kümesi” için Ur-Ge projesini başlattık.

YURT DIŞI FUARLARI VE MATCH4INDUSTRY

Kamu-üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek için Ar-Ge merkezleri arasında koordinasyonu sağlamak adına sektörel toplantılar düzenledik. Firmalarımızı 12 adet yurtdışı fuara ve heyet ziyaretine götürdük. ABİGEM işbirliğinde organize ettiğimiz Match4Industry ikili iş görüşmeleri etkinliğini 29-30 Kasım tarihinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenleyeceğiz. Global Piyasa ile 554 firmalık iki grubu, e-ticaret platformuna taşıdık. Odamızda ‘İhracat Destek Ofisi’ni açtık. Gelenekselleşen organizasyonlarımız kapsamında Türkiye’de ilk ve bu formattaki tek organizasyon olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’ni 28 yıldır aralıksız organize ediyoruz. Sektörel Performans Ödül Organizasyonu 14 yıldır yine aralıksız bir şekilde düzenleyerek başarılı firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Fuarı-SANTEK’e 2018’de 31.102 ziyaret, 2019’de 34.256 ziyaret, 2021’de 15.000’in üzerinde online ziyaret yapıldı.

BİZİMKÖY’Ü YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN KAMUOYU OLUŞTURUYORUZ

Odamızın en önemli sosyal sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ne destek olmaya devam ettik. Bu projenin diğer illere de yaygınlaştırılması için kamuoyu oluşturuyoruz. Topluma yönelik çalışmalarımız ile KSO’nun tanınırlığını yükseltmeye çalıştık. Oda mekanlarımızı yenilemek için adımlar attık. Hizmet kalitemizi daha da artırabilmek ve çeşitlendirebilmek için fiziki altyapımızı güçlendirmek amacıyla oda hizmet kampüsümüz içinde yer alan yeni oda binasının inşaat çalışmalarını sizlerin de katkıları ile sürdürüyoruz. En kısa sürede tamamlayabilmek için çalışmalarımızı hızlandırdık.

TEŞEKKÜR ETTİ

Tüm bu çalışmalarımız devam ederken müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak amacı ile odamızda uygulanan yönetim sistemlerini ve TOBB akreditasyon sistemini sürekli geliştirdik ve yaygınlaştırdık. TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında geçirdiğimiz denetimde tam puan alarak Türkiye birincisi olduk. Faaliyetlerimizin gerçekleşmesinde katkısı olan meclis başkanımıza, meclis üyelerimize, yönetim kurulu üyelerimize, meslek komitesi başkanları ve üyelerimize, paydaşlarımıza ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ederiz.”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmasının tamamına ulaşmak için Tıklayınız

PROF.DR. BERİL TUĞRUL’DAN ÖNEMLİ SUNUM

Konuşmaların ardından komite üyeleri, uzun saatler Kocaeli sanayiini ileri taşıyacak adımları tartıştı. Çalıştayın sona ermesinin ardından konuk konuşmacı İTÜ Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Tuğrul, dünyada ve ülkemizdeki enerji politikalarında yaşanan son gelişmelere dair bir sunum gerçekleştirdi.

Irak Uluslararası Anbar Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Uluslararası Anbar Fuarı”nın Irak’ın Anbar şehrinde 10-20 Aralık 2022 tarihleri; “Irak 14. Tarım Fuarı”nın ise Irak’ın başkenti Bağdat’ta 14-21 Mart 2023 tarihleri arasında düzenleneceği ifade edilmektedir. Bu minvalde, bahse konu etkinlikle alakalı olarak temas kişisinin aşağıda iletişim bilgileri verilmektedir.

Iraq, Al-Mansour
Telefon : 009647908984770, 009647712782919
Internet Adresi : www.bg-iq.net
E-posta : Eng.shah2016@gmail.com, info@bg-iq.net

Bilgilerinize sunarız.

Ar-ge, Ür-ge ve İnovasyon Destek Programı Proje Teklif Çağrısı Hk.

Sayın Üyemiz;

KOSGEB tarafından Savunma ve Elektrikli/Hibrit Otomotiv Sanayi İhtiyaçlarının Millileştirilmesi amacıyla Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge proje fikirlerinin desteklenmesi için 2022-02 Proje Teklif Çağrısı yayımlanmıştır.

2022-02 Proje Teklif Çağrısına başvurular 25.10.2022 tarihi itibariyle alınmaya başlanmıştır.

Proje Teklif Çağrısı için Tıklayınız

E-İhale Mevzuatı Eğitimi Hk.

Sayın Üyemiz;

Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ANKÜSEM), Kamu İhale Kurumu (KİK) işbirliği ile 01 – 02 Aralık 2022 tarihleri arasında (yüz yüze) “E-İhale Mevzuatı Eğitimi” gerçekleştirecektir.

Ücretli olarak gerçekleşecek eğitimin kamu ihalelerinde görevli personelin bilgilerinin güncellenmesi açısından büyük önem taşıdı belirtilmiştir.

İsrail’de İthalat Reformu Kapsamında Gıda Alanında Bazı Standartların Yürürlükten Kaldırılması

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İsrail’de, ithalat reformu kapsamında ürün çeşitliliğini arttırma ve fiyatları düşürme amacıyla, ithal edilen bazı gıdalara dair ithalatı zorlaştırıcı standartların kaldırılmasına ilişkin, İsrail Ekonomi Bakanlığı’nın İbranice olarak yayımlanan açıklamasının elektronik çevirisinin Tel Aviv Büyükelçiliği’nden alındığı belirtilmiştir.

Yazıda, söz konusu açıklamada, Gıda Standartlarını İnceleme Komitesi’nin, İsrail’deki standartları gelişmiş ülkelerdekilerle karşılaştırdığı, bu çerçevede, gıda alanında ithalatçılara uygulanan, İsrail’e özgü 127 standardın 96’sının 1 Ocak 2023 itibariyle, gıda üreticileri içinse söz konusu standartların 1 Ocak 2023’ten itibaren aşamalı olarak kaldırılacağı bilgisinin verildiği vurgulanmıştır.

Yazıda devamla, açıklamada, kaldırılan standartların çikolata ürünleri, konserve sebzeler, makarna, pirinç, kraker, kuru meyve, reçel, süt ürünleri, dondurulmuş sebzeler, baharatlar, hazır çorbalar, soslar, çay gibi pek çok ürünün İsrail’e ithalatını mümkün kılacağının aktarıldığı belirtilmiştir. Bununla birlikte, İsrail’de ayrıca bir standart uygulanmadığı takdirde ortada uygulanacak herhangi bir standart kalmayacağından dolayı, kamu sağlığını tehdit edebilecek nitelikte boşluk oluşan ürünler için mevcut standartların uygulanmaya devam edeceği; Komite’nin, konuya ilişkin ulusal mevzuatın gelişmiş ülkelerdeki uygulamayla paralel hale gelecek şekilde iyileştirilmesini önerdiğinin bilgisi verilmiştir.

İlgili yazı için Tıklayınız

KGF İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Üyelerimizden gelen talepler ve Birliğimizin girişimleriyle Kredi Garanti Fonu tarafından KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının asgari %30’u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konut projelerinin tamamlanması amacıyla “İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi” yayınlanmıştır.

Destek paketi kapsamında;
– KOBİ’ler için kefalet üst limiti 35 Milyon TL, kredi üst limiti 46,6 Milyon TL,
– KOBİ dışı işletmeler için kefalet üst limiti 150 milyon YL, kredi üst limiti ise 200 milyon TL
olarak belirlenmiştir.

Kredi vadesi azami 6 ay ödemesiz dönem olmak üzere en fazla 36 olarak gerçekleşecektir. Yararlanıcının kredi başvuru tarihi itibarıyla kefalete konu konut projesinin tapu kaydına göre kendisine ait veya noter tarafından düzenlenen taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine göre payına düsen arsa bölümünün veya konutların en az %20’sini satmamış ya da satış vaadinde bulunmamış olması gerekmektedir. Satış yapılmamış konutlar için finansman desteği sağlanacaktır. İnşaat projesine konut başına azami 500.000 TL kredi kullandırılabilecektir.

Konuya ilişkin bilgi notu için Tıklayınız

Laboratuvar ve Araştırma Alt Yapısı Portalı Envanter Bilgi Sistemi Erişime Açıldı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Laboratuvar ve araştırma altyapılarına sahip kamu veya yükseköğretim kurumlarının bünyesinde bulunan nitelikli insan gücü, günümüz teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılım envanteri ile sunulan test hizmetlerini içeren “Laboratuvar ve Araştırma alt Yapısı Portalı Envanter Bilgi Sistemi (LABS)” envanter arama arayüzünün https://labs.sanayi.gov.tr/ adresinden erişime açıldığı bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Online Export Akademi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İhracat Genel Müdürlüğü tarafından ihracat potansiyeli taşıyan kadın ve genç girişimcilerimizin bilgi, deneyim ve network ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak amacıyla, “Export Akademi – Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Programı” oluşturulduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda, başta kadın ve genç girişimciler olmak üzere tüm KOBİ’lere yönelik 27 Ekim 2022 tarihinde saat 09:30’da “Online Export Akademi Programı” düzenlenecektir. Online Export Akademi Programı, programa kayıt linki, Zoom Meeting Kurulum ve Kullanım Kılavuzu yazı ekinde sunulmaktadır.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

3. Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Semineri

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Asya Kalkınma Bankası (Asian Development Bank/ADB) dünyanın en önemli bölgesel kalkınma bankaları arasında yer almaktadır. 1966 yılında kurulmuş olan ADB’ye şu anda, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 68 ülke üye olmuş olup, bu ülkelerin 49’u Asya-Pasifik bölgesinde bulunmaktadır. Merkezi Filipinler’in başkenti
Manila’da olan bankanın aynı zamanda 31 ülkede ofisi bulunmaktadır.

Türkiye, Türk özel sektörüne yeni pazar olanakları açılması ve Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerinin kalkınmasına destek olunması amacıyla, Asya Kalkınma Bankası’na 1991 yılında “donör ülke” statüsü ile üye olmuştur. Asya’nın kalkınmakta olan ülkelerinde Asya Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen projelerde 1997 yılından bu yana özellikle inşaat alanında faaliyet gösteren Türk firmaları Bankanın projelerine malzeme, ürün, hizmet ve danışmanlık sağlayabilmekte ve bu kapsamda Asya Kalkınma Bankası’nın ihalelerine teklif
verebilmektedir.

20 Ekim 2021 tarihinde Birliğimiz ve Asya Kalkınma Bankası işbirliğinde 2. Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Semineri düzenlenmiş olup, bankanın yapısı, faaliyetleri ve yenilebilir enerji ile konut sektörlerinde finanse edilen projeler ele alınmıştı. Bu defa, 3 Kasım 2022 Perşembe günü 10:00-11:45 saatleri arasında çevrimiçi olarak 3. Asya Kalkınma Bankası İş Fırsatları Seminerinin düzenlenmesi planlanmaktadır.

Türkçe-İngilizce simultane tercüme hizmeti sağlanacak olan Seminerde, Asya Kalkınma Bankası temsilcileri tarafından katılımcılara su, sağlık ve iklim değişikliği konularında proje imkânları tanıtılacak ve Bankanın iş yapma ve tedarik süreçleri hakkında bilgi verilecektir.

Seminere katılacak firmalar, Asya Kalkınma Bankası uzmanlarına soru sorma imkânı bulabilecektir. Söz konusu Seminere katılmak isteyen firmalarımızın kayıtlarını (İngilizce olarak) https://tobb-org.zoom.us/webinar/register/WN_UQBV–BmSNySYzwKG4pSXA adresinden en geç 2 Kasım 2022 Çarşamba günü mesai bitimine kadar tamamlamaları gerekmektedir.

Taslak program için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu ekim ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekim ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu T.C. Merkez Bankası ve KSO verilerine göre ekim ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Ekim ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 76.9 ile eylül ayına göre 0.5 puan, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan geriledi. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise ekimde yüzde 72 ile eylül ayına göre 0.5 puan gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puan arttı. Sektörlere baktığımızda; otomotiv, kimya, gıda, metal, makine ve elektronik sektörlerinde kapasite kullanım oranları genel ortalamanın üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

KOCAELİ FİRMALARI…

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Ekim ayı anketine yanıt veren firmaların yüzde 17’si kasım ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 19’u siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 64’ünde ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.  İhracat yapan firmaların yüzde 15’i dış siparişlerinin kasım ayında arttığını belirtirken, yüzde 15’i azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 70’inde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” ifadelerini kullandı.

İklim Değişikliği ve AB Yeşil Mutabakatı Semineri & “Çiz – Boya – Ek Atölyesi”

Kocaeli AB Bilgi Merkezi tarafından İklim Diplomasisi Haftası kapsamında 3 Kasım 2022 Perşembe günü saat 11.00’de Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası Konferans Salonu’nda 

“İklim Değişikliği ve AB Yeşil Mutabakatı Semineri” ve sonrasında

Sukulent&Kaktüs Çiz – Boya – Ek Atölyesi etkinliği gerçekleştirilecektir.

Programın ilk kısmında, gerçekleştirilecek seminerde, katılımcıların iklim risklerini ve fırsatlarını anlamaları, yönetmeleri, yenilikçi iklim direnci çözümlerini desteklemeleri ve çözüm bulmaya yönelik politikalar üretmeye teşvik etmeleri amaçlanmıştır.

Programın ikinci kısmında gerçekleştirilecek olan Sukulent&Kaktüs Çiz – Boya – Ek Atölyesinde ise tüm katılımcılar kendi tasarımlarını eğitmen eşliğinde hayata geçireceklerdir.

Ücretsiz olarak düzenlenen etkinliğimize  katılımlarınızı bekler, saygılar sunarız.

Kayıt için tıklayınız. 

 

Program

10.30 – 11.00      Kayıt11.00 – 11.05      Açılış Konuşması

11.05 – 11.50      Rifat Ünal SAYMAN – REC (Kaynak, Çevre ve İklim Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı

(İklim Değişikliği ve Türkiye)

11.50 – 12.00      Soru & Cevap

12.00 – 12.45      Doç.Dr. Çiğdem NAS – İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri

(AB Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği Politikaları)

12.45 – 13.00      Soru & Cevap

13.00 – 13.30      Coffee break

13.30 – 15.30      Kaktüs&Sukulent Çiz – Boya – Ek Atölyesi

 

ÖNEMLİ NOTLAR

*Etkinlik ücretsiz olup, Katılım 50 kişi ile sınırlıdır.

*Başvuru formunun en geç 1 Kasım Salı günü saat 17.30’a kadar doldurulması gerekmektedir.

*Başvuruda bulunan ilk 50 kişi 2 Kasım Çarşamba günü mail yoluyla bilgilendirilecektir.

*Katılımcı sayısı sınırlı olduğundan kayıt iptal ihtiyacı olması halinde bilgi verilmesi son derece önemlidir


Bilgi ve İletişim için : Zehra AKYOL – 315 80 60 –
zehra@kosano.org.tr

 

Esnaf Destek Kredisi Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Cumhurbaşkanı tarafından 11 Ekim 2022 tarihinde esnafa kredi kolaylığı sağlayacak yeni bir paketin açıklandığı, buna göre esnaf için Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7,5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık bir kredi kampanyası başlatıldığı hatırlatılmıştır.

Ancak Üyelerimizden konu ilgili olarak, Halkbank’ın hem Esnaf Odası’na, hem de Birliğimize bağlı Odalara üye olanlara kredi imkânından faydalandırmadığı yönünde şikayetler olduğu, konunun Birliğimiz ile Halkbank arasında görüşüldüğü ve Birliğimizin girişimleriyle, 10 Ekim’den önce hem Esnaf Odası’na hem Birliğimize bağlı Odalara üye olan işletmeler söz konusu kredi imkanından faydalanabileceği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Panama Expologistica-Lojistik Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza Gelen yazıda; 28-30 Mart 2023 tarihlerinde Panama’nın başkenti Panama City’de ülkenin lojistik sektöründeki büyük fuarlarından biri olan ‘Expo Logistica’nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Fuara ilişkin daha detaylı bilgiye https://www.panacamara.com/expologistica/en/ adresinden erişim sağlanabilir.

Bilgilerinize sunarız.

Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) Sektör Duyurusu

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Birliği ya da Türk firmaları tarafından 01/07/2023 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşya ile ilgili ekte sunulan listeye ilişkin itirazların, Ticaret Bakanlığına en geç 04/11/2022 tarihine kadar iletilmesinin gerektiği belirtilmiştir.

İlgili duyuru metnine ulaşmak için Tıklayınız

İşyerleri İçin Afet Farkındalık Eğitimi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birliğimiz organizasyonunda ve AFAD işbirliğinde 26 Ekim 2022 Çarşamba günü saat 14:00’te internet üzerinden “İşyerleri için Afet Farkındalık Eğitimi” düzenlenecektir.

Webinarda afetler kapsamında işyerlerindeki riskler, afet ve acil durum öncesi hazırlıklar, afet ve acil durum sonrası ilk saatlerde yapılması gerekenler ile afet acil durum sırasında doğru davranışlar anlatılacak olup program sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

İtalya Trieste Limanı Giriş Prosedüründe Değişiklik

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;

-İtalya’nın Trieste Limanı’na giriş için uygulamaya konulacak yeni giriş kuralının 31/10/2022 tarihi itibarıyla geçerli olacağı,

-Anılan yeni uygulama ile Trieste Limanı’na sadece ‘Gümrük Bildirimi’ işlemi yapmış olan tırların giriş yapabileceği,

-Bu durumun, limana giriş yapmak isteyen tüm tırlar için zorunlu bir işlem olduğu,

-Gümrük bildirim işlemlerinin Sinfomar’a ait www.sinfomar.porto.trieste.it adresinden sadece üye olan operatörler (gümrük acenteleri) tarafından yapılabileceği,

-Limana giriş için gerekli gümrük bildiriminin liman kapısında, evrak veya dijital formatta ibraz edilebileceği,

-Taşıma, gemiye yüklenmek için değil serbest bölgedeki antrepoya yönelik olduğunda ise antrepo kayıt işlemi için sinfomar@info-era.com adresine talepte bulunulması gerekeceği,

-Uygulama hakkında detaylı bilginin Trieste Gümrük İdaresi portalında (www.porto.trieste.it)
yayınlandığı hususlarının ifade edildiği bildirilmektedir.

Konuya ilişkin ilave bilgiler için Tıklayınız

“Dijital Dönüşüm Uygulamaları” Paneli

Sayın Üyemiz;

Kocaeli Sanayi Odası organizasyonunda, 27 Ekim 2022 Perşembe günü saat 14.00’de, Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası Konferans Salonu’nda “Dijital Dönüşüm Uygulamaları” konulu panel fiziki olarak düzenlenecektir.

Panel kapsamında; T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili kurumların sanayide dijital dönüşüm uygulamalarına olan yaklaşımı, bu alanda verilen eğitim ve destekler, üniversite- sanayi işbirliği örnekleri, dijital dönüşümün sanayideki uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili bir bilgilendirme yapılması planlanmaktadır.

Bilgilerinize sunar, katılımlarınızı bekleriz.

Program:

14:00 – 16.00 “Dijital Dönüşüm Uygulamaları” Paneli

Moderatör
Tunç Atıl –  HKTM Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri Merkezi San. ve Tic. A.Ş / Yönetim Kurulu Başkanı

Dijital Dönüşüm Sanayiyi Metaverse’e Nasıl Hazırlar?
Sertaç Yerlikaya –TÜBİTAK TÜSSİDE / Danışman

Dijital Dönüşümde Endüstriyel Trendler
Doç. Dr. Lütfi Apilioğulları – Lean Ofis Danışmanlık / Fenerbahçe Üniversitesi

Veri Odaklı Üretim Firmalar İçin Neden Önemli?
Elif Funda Çalışkan–Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Bosch Dijital Dönüşüm Yöneticisi

Panele katılım ücretsizdir. Kayıt olmak için Link:
https://kosano.org.tr/dijital-donusum-uygulamalari-panel-katilim-formu/

(Panel ile ilgili iletişim: 0262 315 80 55 – 315 80 57)

KOCAELİ SANAYİ ODASI

“İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik” konulu eğitim

Sayın Üyemiz,

Oda olarak üyelerimizin yeşil dönüşüm konusunda farkındalıklarını arttırmak ve pilot ölçekte firmalarımıza danışmanlık yapabilmek amacı ile başvuruda bulunduğumuz “Kocaeli Sanayiinde Yeşil Dönüşüm” başlıklı projemiz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje süresince Carbonhints Danışmanlık firması ile eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütülecektir.

Bu kapsamda Odamız ve Carbonhints Danışmanlık iş birliğinde; 1 Kasım 2022 Salı günü 10:00-16.00 saatleri arası, Kocaeli Sanayi Odası Merkez Binası Konferans Salonu’nda “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik” konulu bilinçlendirme eğitimi düzenlenecektir.

Söz konusu eğitime şirketlerinizin ISO 14064-1 Standardı-Kurumsal Karbon Ayak İzi kapsamında görev yapması beklenen yöneticilerin ve uzmanların katılımını önemsiyoruz.

Bilgilerinize sunar, katılımlarınızı bekleriz.

Bilinçlendirme Eğitimi İçeriği

  • İklim Değişikliği –Küresel Isınma
  • Sera Etkisi-Sektörlerin Küresel Isınmaya Etkisi
  • Tarihsel Süreç Kyoto Protokolü –Paris Anlaşması Yeşil Mutabakat
  • Ulusal ve Uluslararası Çalışmalar Standartlar
  • ISO 14060 Serisi
  • ISO 14064-1 Standardı –Kurumsal Karbon Ayak İzi Prensipler
    • Kuruluş Sınırları
    • Raporlama Sınırları (Kapsamlar)
    • Hesaplama Metodolojileri
    • Sera Gazı Envanter Dokümantasyonu
    • Doğrulama Süreci

Konuşmacılar
Seda Gümüş / Carbonhints Danışmanlık Genel Müdürü

Eğitime katılım ücretsizdir. Kayıt olmak için Link:
https://kosano.org.tr/karbon-ayakizi-egitimi/

(Eğitim ile ilgili iletişim: 0262 315 80 58)

KOCAELİ SANAYİ ODASI

İİT 2. Pamuk, Tekstil ve Giyim Fuarı – Erteleme

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) ve Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ticaret Sanayi ve KOBİ’ler Bakanlığı tarafından 19 – 23 Ekim 2022 tarihlerinde  Fildişi Sahili, Abidjan şehrinde düzenleneceği açıklanan İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Devletleri Pamuk Tekstil ve Giyim 2. Sergisi‘nin ileri bir tarihe ertelendiği bildirilmiştir. Yeni tarihin bilahare bildirileceği belirtilmiştir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan eylül ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Eylül ayında bütçe gelirleri 206.94 milyar TL, bütçe giderleri 285.57 milyar TL olarak gerçekleşti. Giderlerdeki artış oranının yüzde 101.8 ile enflasyon üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Gelirlerdeki artış oranı ise yüzde 75.5 oldu. Dolayısıyla bütçe eylül ayında 78.63 milyar TL açık verdi. Ocak-eylül dönemi bütçe açığı ise 45.5 milyar TL oldu” dedi.

ALT KALEMLERE İLİŞKİN…

Zeytinoğlu gelir ve giderler alt kalemlerine ilişkin açıklamasında, “Bütçe gelirleri kapsamında; vergi gelirleri eylül ayında 173.46 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81.4 arttı. Alt kalemlerine baktığımızda gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 68.4’lük, dahilde alınan KDV’de yüzde 46.6’lık, ÖTV’de yüzde 105.9’luk artışlar olduğunu görüyoruz. Yine ithalat artışına bağlı olarak, ithalden alınan KDV’de de yüzde 161.6’lık artış var. Giderler tarafında ise ağırlıklı olarak cari transferler, mal ve hizmet alım giderleri ile borç verme kalemlerinde olduğu görülüyor” dedi. Denk bütçenin önemine değinen Zeytinoğlu, bu durumda sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabileceğini ifade etti.

Dawn Eğitim Fuarı – Pakistan

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Pakistan’ın önde gelen medya holdingi DAWN Media Group tarafından, üniversiteleri tek çatı altında toplayan “18. Eğitim Fuarı” düzenleneceği bildirilmektedir.

2020 yılındaki Eğitim Fuarı Karaçi, İslamabad ve Lahor’da 100’den fazla üniversitenin katılımı ile gerçekleştirilmiş, katılımcılar arasında Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Cebelitarık, Macaristan, İran, İrlanda, Malezya, Kuzey Kıbrıs, Umman, Pakistan, Rusya, İspanya, Türkiye, BAE, Birleşik Krallık ve ABD’den saygın ve yaygın yükseköğretim kurumları yer almıştır.

DAWN Eğitim Fuarı 2023 aşağıdaki tarih ve mekânlarda gerçekleştirilecektir:

KARACHI: 04 & 05 Şubat 2023, Pearl Continental Otel Fuar Alanı
06 Şubat 2023 Okul/Üniversite Ziyaretleri (Yeni)

İSLAMABAD: 07 Şubat 2023 Okul/Üniversite Ziyaretleri (Yeni)
08 Şubat 2023 Serena Otel Fuarı Alanı

LAHORE: 10 Şubat 2023 Okul/Üniversite Ziyaretleri (Yeni)
11 ve 12 Şubat 2023, Pearl Continental Otel Fuar Alanı

Detaylı bilgi için irtibat noktaları aşağıda iletilmektedir.
Agha Bilal
Resident Director of Dawn Media Group
Cell: +92-333-5555878; e-posta: agha.bilal@dawnnews.tv
http://educationexpo.dawn.com

Broşür için Tıklayınız

Morityus/İhale

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Morityus’da liman römorkörlerinin tasarımı, inşaatı, temini ve devreye alınması ve tahıl beyaz pirinç tedarikine yönelik ihale açıldığı belirtilmiş ve ihaleye ilişkin detaylar paylaşılmıştır.

İhale bilgileri için Tıklayınız

Gıda Temalı Food Africa 2022 Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Gıda Temalı Food Africa 2022 Fuarı’nın 5-7 Aralık 2022 tarihleri arasında Mısır Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenleneceği belirtilmektedir. Fuara ilişkin bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için geçerli iletişim adresleri; rana.youssef@konzept-egypt.com ve ingi.saad@konzept-egypt.com‘dur

Fuar hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız

Pakistan Uluslararası Konut EXPO hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Pakistan’da, ‘Uluslararası Konut EXPO-2022‘nin 8-11 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenleneceği ifade edilmektedir. Anılan etkinlikte; kentsel dönüşüm planlaması, federal hükümet arazilerinin kıymetlendirilmesi, hızlı kentleşmenin yönetilmesi, karmaşık kentsel ve ulusal sorunları çözmek için ortak bir platform oluşturulması, kentsel ve bölgesel kalkınmayı desteklemek için ulusal kentsel altyapının geliştirilmesi ve herkes için uygun fiyatlı yeşil enerji konutlarının teşvik edilmesinin hedeflendiği belirtilmektedir.

Program bilgisi için Tıklayınız

Söz konusu etkinlikle alakalı aşağıda bilgisi verilen kişi ile iletişime geçilebilenecektir.

Dr. Ali Raza Görevi: Bölüm Memuru Kurumu
Pakistan İskan ve Çalışma Bakanlığı
Tel: +9251-9209575; Cep : +92317-4296400
E-posta : aliraza.ar@gmail.com

Bilgilerinize sunarız.

08-10 Kasım/Novembre 2022 – Online İkili İş Görüşmeleri Organizasyonu/Incontri Bilaterali Virtuali (GIDA/FOOD)

Sayın Üyemiz;

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası ile Promos Italia işbirliği ile organize edilecek olan ve Türk iş adamlarının katılacağı Online ikili iş görüşmeleri organizasyonu 8-10 Kasım 2022 tarihlerinde, online olarak gerçekleşecektir.

Türkiye’den online görüşmelere katılacak firmalar; GIDA sektöründe faaliyet gösteren ve gıda ithalatı yapan şirketlerden oluşacaktır.

Organizasyona katılmak istemeniz halinde ekte yer alan ön başvuru formunu mail yoluyla aşağıda yer alan mail adresine iletmenizi rica ederiz.

Sorularınız için +90 212 244 22 68 numaralı telefondan ya da ceyda@cciist.com adreslerinden Ceyda Oğraş ile görüşebilirsiniz.

Ön başvuru formu için Tıklayınız

Organizasyona kayıt yaptıran İtalyan firmaların listesi için Tıklayınız

Broşür için Tıklayınız

Fas’ta Kamu İhalelerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine Yönelik Kararnamenin Yayımlanması

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 30 Haziran 2022 tarih ve 7104 sayılı Resmî Gazetede kamu ihale usulleri ve mali garantilerin kaydileştirilmesine ilişkin Fas Ekonomi ve Finans Bakanlığı’nın 14 Aralık 2021 tarih ve 1982.21 sayılı kararnamesinin yayımlandığı ve söz konusu kararname ile yüklenicilerin ve tedarikçilerin elektronik veri tabanının kullanımı, başvuruların elektronik olarak sunulması ve çekilmesine ilişkin hüküm ve koşulların yanı sıra elektronik açık artırmalara erişim koşullarını da belirlediği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, bahsi geçen işlemlerin, kullanıcıların bir kullanıcı adı ve şifre ile erişebilecekleri ulusal bir kamu alımları portalı üzerinden gerçekleştirileceği, Portalın, ihale sahibinin proje dosyasını danışma kuruluna sunma, gözlemlerini not alma ve adaylara yönelik dosya, belgeler, ek bilgi ve göstergeler sağlamasına olanak tanıdığı belirtilmektedir.
Ayrıca, Portalın geçici teminat işlemlerinin yaptırılması, belgelerin elektronik olarak imzalanması, başvuruların değerlendirilmesi, ihale zarf açma oturumu sonuçlarının açıklanması, ihaleyi kazanan ve başvuruları reddedilen adaylara bilgi verilmesi için imkân sağladığı kaydedilmektedir. Kararnamenin bazı belirli hükümlerinin yürürlüğe girişi Kararnamenin Resmî Gazetede yayınlanmasından on gün sonra (10 Temmuz 2022 tarihinden itibaren), değeri 5 Milyon Dirhemi aşan kamu ihalelerine ilişkin hükümlerin 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ve değeri 2 Milyon Dirhemi aşan ihalelerin
hükümlerin ise 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir. Kararname 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren bütünüyle geçerli olacaktır.

Türkiye-Moğolistan İş Forumu

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 15 Ekim 2022 Cumartesi günü Birliğimiz ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler Ankara’da “Türkiye-Moğolistan İş Forumu” gerçekleştirileceği bildirilmiştir.
Söz konusu İş Forumu taslak programı ekte yer almaktadır. İş Forumuna katılmak isteyenlerin en geç 13 Ekim 2022 Perşembe gününe kadar https://anket.tobb.org.tr/#/anket/turkiye-mogolistan-is-forumu-1 linkinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

Ukrayna’nın Ortak Transit Sistemine Katılımı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ülkemiz ile birlikte, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üye ülkeleri ve Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’ın taraf olduğu, 1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin (Ortak Transit Sözleşmesi), Sözleşme’nin karar alma organı olan Ortak Komite’nin aldığı karar doğrultusunda, 1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla Ukrayna’nın da Akit Taraf olarak katılım sağladığı belirtilmektedir.1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla söz konusu ülkeye/ülkeden Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşme kapsamında taşıma yapılacak olması halinde, AB Ukrayna sınırında NCTS’de ayrıca bir sınır geçiş işlemi yapılması ve buna göre, varış ülkesi Ukrayna olan ortak transit beyanlarında Ukrayna’ya ilk giriş idaresinin transit idaresi olarak yer verilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Aynı yazıda ayrıca; söz konusu değişiklikler çerçevesinde Ukrayna’ya veya Ukrayna üzerinden ortak transit rejimi kapsamında beyan açacak uluslararası kapsamlı teminat kullanma izni sahibi rejim hak sahiplerinin (Ortak Transit Sistemi altında teminat sağlayıcısı olan asıl sorumluların), mevcut kullandıkları uluslararası geçerli kapsamlı teminat mektupları için ilgili bankadan ekte yer alan teminat mektubu değişikliğini (zeyilname) onaylatıp Bakanlıklarına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) sunmaları gerektiği, Ukrayna’ya veya Ukrayna üzerinden transit işlemi gerçekleştirmeyecek rejim hak sahiplerinin mevcut durumlarının devamı için ise herhangi bir işlem yapmalarına gerek bulunmadığı bildirilmiştir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

Endonezya Ticaret Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Endonezya Hükümeti tarafından 37. Endonezya Ticaret Fuarı’nın (Trade Expo Indonesia– TEI) hibrit konseptiyle düzenleneceği belirtilmekte olup, fiziksel olarak 19-23 Ekim 2022 tarihlerinde Endonezya Kongre Fuarı (ICE) BSD City Tangerang’da, çevrimiçi olarak ise 19 Ekim – 19 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Anılan fuarda, mamul ürünler, sağlık ve güzellik, mobilya ve ev dekorasyonu, moda ve aksesuarlar, tıbbi malzemeler, dijital hizmetler, yiyecek ve içecekler gibi pek çok seçilmiş ürünün sunulacağı bildirilmektir. Merak uyandıran ürünlerin sergilenmesinin yanı sıra, söz konusu Fuarda potansiyel uluslararası iş ortaklarını buluşturan İş Forumu ve ikili görüşmelerin de düzenleneceği belirtilmektedir.

Detaylı bilgi için www.tradexpoindonesia.com web sayfasını ziyaret etmesi ve aşağıda iletişim bilgileri sunulan Endonezya Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ile iletişime geçmesi gerekmektedir.

-Ticaret Ataşesi Bay Eric Nababan (E-posta: atdagankara@gmail.com), Tel: 0531 480 04 98

-Ekonomi Müşaviri Bayan Rahmawati Alih (E-posta: ekonomi.ankara@kemlu.go.id), Tel: 0536 954 63 69

Bilgilerinize sunarız.

31.Kalite Kongresi’nin tanıtımı Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı

KALDER tarafından ve Kocaeli Sanayi Odasının da katkıları ile 22-23 Kasım 2022 tarihinde Kocaeli’de düzenlenecek olan 31. Kalite Kongresi’nin basın tanıtımı, Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi

Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek ülkemizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen köklü ve özgün sivil toplum kuruluşu Türkiye Kalite Derneği (KalDer) gelenekselleşen Kalite Kongresi’ni bu yıl 31. kez hayata geçiriyor. Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla 22-23 Kasım tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 31. Kalite Kongresi, tüm dünyayı etkisi altına alan güncel problemlerin mevcut durumunu gözeterek önümüzdeki dönemde karşılaşılabilecek her türlü soruya cevap bulmayı amaçlıyor.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

31.Kalite Kongresi’nin tanıtımı amacıyla Kocaeli Sanayi Odası’nda basın toplantısı düzenlendi. Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KalDer Başkanı Yılmaz Bayraktar’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıya; KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Kalder Başkan Yardımcıları Filiz Öztürk, Erhan Baş, KalDer Genel Sekreteri Sabri Bülbül, yönetim kurulu üyesi Barış Arat ve sayman üye Fatma Aydoğdu katıldı. Çok sayıda basın mensubunun katılım gösterdiği toplantıda ilk sözü KSO Başkanı Zeytinoğlu aldı.

ODAMIZ KATKI VERMEYİ SÜRDÜRECEK

Zeytinoğlu şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere “Türkiye Kalite Derneği” çeyrek asırdır mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürüp ülkemizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. KALDER ile işbirliği çalışmalarımız;1999 yılında başlattığımız EFQM ve toplam kalite yönetimi sürecine dayanıyor. O günden bu yana da Kalite Kongreleri başta olmak üzere birçok etkinlikte ortak çalışmalarımız devam ediyor. 22-23 Kasım tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde  “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla düzenlenecek 31.Kalite Kongresinde de Odamız katkı vermeyi sürdürecek.

DÜNYANIN GÜNDEMİEN OTURAN KONULAR

Kongrede; dünyanın gündemine oturan göç, gıda, enerji ve iklim krizi gibi pek çok konuyu uzman isimlerle birlikte ele alarak çözümler sunulacak. Bu yıl Kalite Kongresi’ne il olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Umarım önümüzdeki yıllarda da ilimizde yapılmaya devam eder. Bu arada kongreye ev sahipliği yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne de teşekkür ediyorum.”

KSO’NUN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

KSO’nun toplam kalite yönetim süreci hakkında kısaca bilgi veren Zeytinoğlu şöyle devam etti: “Hizmet vermeye başladığımız ilk yıllardan itibaren üyelerimizin mevcut ve olabilecek ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda kendimizi sürekli geliştirmeyi ve yenilemeyi gündemimizde tutuyoruz. Ülkemizde toplam kalite anlayışının bir yaşam felsefesi olarak yerleşmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 1999 yılında “Ulusal Kalite Hareketi”ne katılan odamız, 2002 yılında Türkiye’de ilk “Kamu Sektörü Kategorisi Ulusal Kalite Büyük Ödülü”, 2004 yılında “Avrupa Kalite Büyük Ödülü” ve 2007 yılında ‘Mükemmellikte Süreklilik Ödülü’nü alan kuruluş olmuştur.

A SINIFI MÜKEMMEL ODAYIZ

Ayrıca; 1996’da Türkiye’de sektöründe ilk ‘ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi’ni,  1999’da sektöründe ilk ‘ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni ve 2015’de ‘ISO 10002 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemi Belgesi’ni almıştır. TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında da 2002 yılından beri “A Sınıfı Mükemmel Oda” statüsünü koruyan Odamız, son denetimi de üstün başarıyla tamamlayarak 365 Oda/Borsa arasında birinci olmuştur. Oda olarak açık stratejik hedeflerimiz, profesyonel yönetim anlayışımız ile üyelerimizin haklarını korumaya ve bölge iş dünyasına bu anlayışla hizmet etmeye devam edeceğiz.”

22-23 KASIM’DA KOCAELİ KONGRE MERKEZİNDE

Ardından konuşan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar şunları aktardı: “Türkiye Kalite Derneği’nin bu yıl 31’incisini düzenleyeceği Kalite Kongresi; bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerini ağırlamaya hazırlanıyor. 22-23 Kasım tarihlerinde Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla Kocaeli Kongre Merkezi’nde, “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla hayata geçirilecek kongrenin ana konuşmacısı Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr.Özgür Demirtaş olacak. Kongrenin kapanış konuşmasını ise Türkiye’nin ilk kadın futbol antrenörü ve ilk kadın futbol hakemi, akademisyen Lale Orta yapacak. İki gün sürecek kongre boyunca alanında uzman konuşmacılar ile sektöre yön veren isimlerin buluşacağı ufuk açan oturumlar düzenlenecek. Son oturumun ardından kalite yolculuğunda başarılara imza atan kuruluşlara Türkiye Mükemmellik Ödülleri ve Yetkinlik Belgeleri takdim edilecek ve bu sene ilk kez Kongre Bildirgesi yayınlanacak.

KONGRE, SADECE RİSKLERE DEĞİL RİSKİN ÖTESİNE IŞIK TUTACAK

Sürdürülebilir yaşam, dünyanın güncel problemleri, bu problemlerin çözümü ve var olan sistemlerin gelişebilmesi için sonuçlar ortaya koymak adına uzun yıllardır Kalite Kongresi’ni başarıyla düzenliyoruz. KalDer olarak 30 yılda 150 bin katılımcı ve 2 bin 800 konuşmacının yer aldığı büyük kongrelere imza attık. Kalite Kongremiz kapsamında her yıl yaklaşık 3 bin 600 kişiye ev sahipliği yapıyor, sektörünün lider firmalarını ve ses getiren isimleri ağırlıyoruz. Nihai hedefimiz, bir kültür olan kalitenin Türk iş ekosisteminin her katmanına yayılması ve bu kültürün ekosistemin tüm hücrelerince benimsenmesi… 1992 yılından bu yana düzenli olarak hayata geçirdiğimiz kongre ile her sene hedeflerimizi bir adım öteye taşıyoruz. Bu sene de dünyanın en önemli gündem konularından biri olan risk yönetimini tema olarak belirledik. Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin değerli katkılarıyla 31’incisini düzenleyeceğimiz kongrede, sadece kapımızdaki riski değil bu risklerin ötesini de ortaya koyarak çözüm önerileri sunmak istiyoruz.”

ENERJİDEN GIDAYA, İSTİHDAMDAN GÖÇE KADAR BİRÇOK KONU

Riskleri aşmanın temel koşulunun insanlık olarak hep birlikte bu dönüşüm çabasına katılmaktan geçtiği esasına dayanan 31. Kalite Kongresi’nde 10 farklı oturum üzerinden riskler ve ötesi değerlendirilecek. Kongrenin ana konuşmacısı olan akademisyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, küresel ölçekte yaşanan sıcak konuları ve karşı karşıya olunan risklerin ekonomik ve sosyal yaşama etkilerini ele alacak. Ardından ‘Enerji: Dönüşüm Nasıl Olacak?’ oturumunda dünyanın en sert enerji krizi ve fosil yakıtlara dayalı ekonomilerin hazırlandığı soğuk kış masaya yatırılacak. ‘Gıda: 2030’a Doğru Gıda Güvenliği’ oturumunda, gıda sisteminin karşı karşıya olduğu riskler ve bu riskleri aşmak için nasıl bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğu konuşulacak.

‘Kaynaklar: Zincir Ne Kadar Güçlü’ oturumunda, talep/değer zincirinin önemi ve bu zincirin sağlamlaştırılması için yapılması gerekenler ele alınırken, ‘Kapsayıcılık: Daha Dirençli Bir Ekonomi’ oturumunda ise dirençli bir ekonominin öncelikleri ve nasıl olması gerektiğine odaklanılacak. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin küresel ölçekte kapsayıcı, eşitlikçi ve erişilebilir olması için yapılması gerekenler ‘Teknoloji: Gelecek İçin Teknoloji’ oturumunda irdelenecek. ‘Göç: Küresel İnsan Hareketliliği’ oturumunda gelecek toplumunun resmi çizilecek. ‘İstihdam: 5 Milyar İnsanın İstihdamı’ oturumunda, istihdam ihtiyacının ekonomide nasıl karşılanacağı işlenirken, ‘Yönetim: Kalite Riski Yönetmektir’ oturumunda bilimsel temellere dayalı kaliteli bir yönetim yolculuğunun önemi anlatılacak. Son olarak ‘Adalet’ oturumunda Türkiye’nin ilk kadın futbol antrenörü ve ilk kadın futbol hakemi, akademisyen Lale Orta, sahada riski yönetmek ve adaleti sağlamak konusunu masaya yatıracak.

İthalat Kontrol Sistemi (ICS2) – 26 Eylül 2022 Tarihli Çevrimiçi Seminer

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Birliği (AB) tarafından devreye alınan İthalat Kontrol Sistemi-2 (ICS2-Import Control System) isimli elektronik gümrük sistemi hakkında 26 Eylül 2022 tarihinde çevrimiçi bir seminer düzenleneceği bilgisi daha önce bildirilmişti.

Söz konusu seminerde AB yetkilileri tarafından yapılan sunumun bir örneği için Tıklayınız

Norveç’te Kain “Hadelang Glassverk” Cam Fabrikasının Talebi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 1762 yılında kurulan ve Norveç’te halen faaliyete devam eden en eski sınai üretim işletmesi özelliğine sahip “Hadelang Glassverk” cam fabrikası yetkililerinin ülkemizle işbirliğini geliştirmeyi arzu ettikleri ifade edilmektedir.

Yazıda devamla bahse konu firmanın; Norveç’te cam işçiliğinde tecrübeli, kalifiye işçi bulmakta zorlandıkları ülkemizde bu alanda yetkin işçiler olduğunu bildikleri ve ülkemizden Norveç’e cam işçisi getirmeyi arzu ettikleri, gerekli düzenlemelerin yapılması halinde ilk etapta 10 işçiyi derhal Norveç’e getirebilecekleri,

Üretim hattının bir kısmının hâlihazırda Asya ülkelerinde olduğu, ancak Asya’da üretilen
malzemelerin asıl olarak satıldığı Avrupa’ya nakliyesinin gecikmeli ve maliyetli olması nedeniyle üretim hattının bir kısmını Asya ülkelerinden Türkiye’ye taşımayı değerlendirdikleri,

Üretilen enerjinin depolanmasına imkân veren bir güneş ısısı paneli sistemi geliştirdikleri ve
Türkiye’nin bu konuda Avrupa’daki en büyük pazar olduğu, bu nedenle üretim ve diğer bölge
ülkelerine de satış amacıyla ülkemizde bir fabrika kurmayı düşündükleri, buna ilgi duyabilecek Türk firmalarını da araştırmakta oldukları, örneğin Arçelik’in güneş ısısı paneli konusuna ilgili duyduğunu bildikleri,

Bahse konu firmayla işbirliğinin geliştirilmesinin Norveç’le ekonomik ve ticari ilişkilerimiz
açısından yararlı olacağı, firmanın ülkemizdeki yatırım planları daha ziyade orta ve uzun vadeye yönelik olmakla birlikte, ilk etapta firmanın tecrübeli ve kalifiye cam işçisi talebinin karşılanmasının verimli bir işbirliğinin başlangıcı olabileceğinin değerlendirildiği, kaydedilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Giderek Daha Belirsizleşen Dünyada Açık Ticaretin Rolü Konulu Etkinlik

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü (DG Trade) tarafından 31 Ekim 2022 tarihinde “Giderek Daha Belirsizleşen Dünyada Açık Ticaretin Rolü” konulu çevrimiçi bir etkinlik düzenleneceği belirtilmiştir.

Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis ile Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Síkela’nın katılımı ile gerçekleştirilecek
söz konusu etkinliğe, AB’de yerleşik STK’lar tarafından https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Registration_form_for_CSD_meetings adresinden kayıt
yapılabileceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

TKYD Anadolu Panelleri’nin dördüncüsü KSO’da yapıldı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin, Dünya Gazetesi iş birliği Yapı Kredi sponsorluğunda hayata geçirdiği, Anadolu’daki şirketlere kurumsal yönetimin öneminin anlatıldığı “Anadolu Panelleri” serisinin bir yenisi Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı

 

Kurumsal yönetim anlayışının ülkede tanınması, gelişmesi ve en iyi uygulamalarıyla hayata geçirilmesi amacıyla 2003 yılından beri faaliyetlerini yürüten Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD)’nin, Dünya Gazetesi işbirliği ve Yapı Kredi sponsorluğunda gerçekleştirdiği ‘Anadolu Panelleri Serisi’nde  Kocaeli Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Panele Kocaeli’de faaliyet gösteren firmaların temsilcileri de katıldı.  “Neden Kurumsal Yönetim?” konulu panelin moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yayın Koordinatörü ve Köşe yazarı Vahap Munyar yaptı. Panelde, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Holding Baş Ekonomisti Dr. Ahmet Çimenoğlu ile Akplas Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Böyet konuşmacı olarak yer aldı.

YAŞANAN KRİZLER KURUMSAL YÖNETİMİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

Panelin açılışında söz alan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da konuşmasında, Kocaeli’nin İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan dördüncü il olduğunu belirterek, 2021 yılında Kocaeli’nin 110.2 milyar TL vergi ödediğini belirtti. Zeytinoğlu şöyle konuştu: “Yeni dünya düzeni şekillenirken, işletmeler hızlı bir değişim süreci geçiriyor. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme ile başlayan süreç, Covid 19, Ukrayna-Rusya savaşı ve ardından gelen ve küresel ölçekte yaşanan çeşitli tedarik zinciri sorunları, enerji krizi, maliyet ve hammadde sorunları, sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetimin önemini bir kez daha gösterdi.

ŞİRKETLERİMİZİN YENİ DÜNYA DÜZENİNE UYUM SAĞLAMASI İÇİN…

Şirketlerimizin, şekillenmekte olan bu yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmeleri ve mevcut sorunlarla başa çıkabilmeleri; yönetim anlayışlarını ve iş yapma kültürlerini bu değişime uyum sağlayacak şekilde kurgulamaları ile mümkün olacaktır.  Şirketlerimizin topluma ve çevreye değer katacak çalışmalar yapmaları ve kurumsal yönetim anlayışlarını da buna göre şekillendirmeleri gerekiyor. Ülkemizde aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin yolu; şahsa bağlı olmadan faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak olan kurumsal yönetim anlayışının güçlendirilmesinden geçiyor.”

20 YILDIR ANADOLU’YU GEZİYORUZ

TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka ise dünyada ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin kurumsal yönetim kavramının, ülkelerin ve kurumların rekabetçiliğini devam ettirebilmeleri için ne derece önemli bir araç olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekti. “Yorulmadan, yılmadan TKYD olarak son 20 yıldır edindiğimiz bilgi birikimiyle Anadolu’yu şehir şehir geziyoruz. Kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Değişimi yalnızca kendi şirketimiz için değil ülkemizin, toplumumuzun refahı için de gerçekleştirmeliyiz” diyen Dr. Tamer Saka, şunları söyledi:

KOCAELİ ÖNCÜ OLABİLİR

“Kocaeli yüzölçümü küçük ama ekonomi içindeki yeri ve etkisi büyük bir ilimiz. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 19’unun Kocaeli’den yapıldığını biliyoruz. Gelinen noktada kurumsal yönetim ilkelerinin Türkiye’nin her şehrinde olduğu gibi Kocaeli için de teknoloji, yeşil ekonomi, inovasyon destekli üretime, çağın gerekleri ile donanmış insan kaynağı ve veri üzerine inşa edilmiş yeni, yaratıcı ve uygulanabilir stratejilere ve büyüme modeline ihtiyaç vardır. Ülke sanayisi için çok önemli kurumlara ev sahipliği yapan Kocaeli kurumsal yönetim konusunda da Türkiye’ye öncülük yapabilir.

DAVRANIŞSAL BOYUTTA DA İLERLEMELİYİZ

2000’li yılların başından beri Türkiye’de kurumsal yönetim alanında birçok gelişme yaşandı. Son birkaç yıldır dünyada yaşanan hızlı gelişmelerin yarattığı etkiler dışında, Türkiye’deki yasal ve düzenleyici kurumların, kurumsal yönetim alanında en iyi uygulamalara yakın düzenlemeleri hayata soktuğunu söyleyebiliriz. Tüm bu düzenlemeleri ise kurumsal yönetimin şekilsel altyapısını oluşturan unsurlar olarak değerlendirebiliriz. Bir ülkede kurumsal yönetimin gelişmesi ve yaygınlaşması adına şekilsel altyapılar gerekli ancak yeterli değil. En az bu düzenlemeler kadar davranışsal boyutta da ilerleme sağlanması önemli ve kritik.”

VEHBİ KOÇ, İŞİNİ İYİ YAPANI BULMAYA ÇALIŞMIŞ

Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi  ve Koç Holding Baş Ekonomisti Dr. Ahmet Çimenoğlu panelde yaptığı konuşmada, bankaların kurumsal yönetimi tercih eden şirketlerle çalışmaya yakın olduklarını söyledi.  Çimenoğlu konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi: “Bankaların dönüştürücü bir gücü var. Şirketler ister istemez kurumsal yönetime doğru dönüşecekler. Sermaye ne olacak diye şirket sahibi dertlenirse o şirket kurumsallaşıyor. Aile yönetim kurulunda yer alabilir. Günlük işlerde ise aile olmamalı, profesyoneller olmalı. Kurucumuz VehbiKoç işi en iyi kim yapıyorsa o lideri bulmaya çalışmış. Dünya ekonomik anlamda kötü durumda. Dünya’da sistem değişiyor. Örneğin Tüpraş 10 yılda 10 milyar dolar karbon salınımı için yatırım yapacak.”

ŞİRKETLERİ KİŞİLER KURARA ANCAK KURUMSAL YÖNETİLMELİ

Akplas Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Böyet ise şirketleri kişilerin kurduğunu ancak kurumsal olarak yönetilmesi gerektiğini söyledi. Böyet; “Ben şirkette hissedar olarak devam ediyorum. Çocuk yaşta, 9 yaşından itibaren şirkete gelmeye başladım. Patron çocuğu olunca kendimi geliştireceğim ortam olmalıydı. Kore’de çalıştım  tecrübe edindim. Şirketimizde genel müdür yardımcıları bana rol model oldu. Bakış açımızda, yol çizmemizde etkili oldu. Yeni jenerasyonda çabuk kırılmalar oluyor. TKYD’nin “Yönetim Kurulu Üyeliği Mentorluk ve Geliştirme Programı” çok kıymetli. Mentor önerileri var. Konjonktüre ayak uydurmak için TKYD’nin önerileri önemli” diye konuştu.  Panel, soru-cevap sonrası sona erdi.

ABD Tarafından İran ve Rusya’ya Yönelik Yaptırım Politikaları ve Uygulamaları-İş Dünyası İçin Bilgilendirme Toplantısı

Sayın Üyemiz;

Birliğimiz ve ABD Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde, “ABD Tarafından İran ve Rusya’ya Yönelik Yaptırım Politikaları ve Uygulamaları- İş Dünyası İçin Bilgilendirme Toplantısı” düzenlenecektir. Toplantı kapsamında ABD Hazine Bakanlığı uzmanları tarafında bilgi verilecek ve katılımcıların soruları cevaplandırılacaktır. Toplantı, 17 Ekim 2022 Pazartesi günü, saat 14:00 – 16:00’da TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Toplantı elektronik ortamda da takip edilebilecektir.

Toplantıya katılmak isteyenlerin, https://anket.tobb.org.tr/#/anket/iran-abdbilgilendirmetoplantisi linkinden en geç 14 Ekim 2022 tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Toplantıya elektronik ortamda katılmak isteyenlerin belirtilen internet adresinde yer alan formda “Online Katılım” seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir.

Online katılmak üzere kayıt yaptıranların, kayıt anında belirtilen elektronik posta adreslerine toplantı linki gönderilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Fas/Agadir Şehrinde, Agadir Şehrinin Toplu Taşıma Ağı İçin “Busway” Araçlarının Alımına İlişkin Açılan İhale

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Fas Agadir Yerel Kalkınma Şirketi “Société de Développement Local Grand Agadir Pour La Mobilité et Les Déplacements Urbains” tarafından Agadir şehrinin toplu taşıma ağı için “busway” araçlarının alımına ilişkin ihale açıldığı belirtilmiş ve ihaleye ilişkin detaylar paylaşılmıştır.

İhale Bilgileri için Tıklayınız

Fas Tarafından Potansiyel Yatırımcılara Yönelik Açılan Sektör Bazlı Yeni Proje Bankası

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından potansiyel yatırımcılara yönelik sektör bazlı yeni bir Proje Bankası açıldığı, 27 Eylül 2022 tarihinde Kazablanka’da söz konusu Proje Bankası ile sanayi, sağlık ve gıda egemenliği çerçevesinde yeni bir tanıtım toplantısı düzenlendiği belirtilmektedir.

Proje Bankası ile ilgili daha detaylı bilgiye
https://banquedeprojets.mcinet.gov.ma/en/projet?field_sector_target_id=All&field_sector_target_id=All&field_type_target_id=338 adresinden ulaşılabilirsiniz.

Cezayirli Sorunlu İthalatçı Firma Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Cezayir Ticaret Müşavirliği tarafından iletilen bir yazıya atfen, “EURL LAMINO (Sahibi: Attia Salah/ Adres: 10 Zac Derradji Redjem Sidi Amar Annaba/Algeria)” unvanlı Cezayirli ithalatçı firma ile ticari ilişkide bulunacak/bulunma ihtimali olan ihracatçı firmalarımızın son dönemde ilgili firmayla ihracat yapan firmaların mağduriyet yaşadığı, buna istinaden ihtiyatlı olunmasının yararlı olacağı belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

1. Güney Sudan-Türkiye Ticaret Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 28 Kasım-4 Aralık 2022 tarihleri arasında, Güney Sudan Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Güney Sudan Ticaret Odası ve Orient Multi-Purpose Group işbirliği ile, Türk ve Güney Sudanlı iş insanlarının katılacağı, başkent Juba’da bir ticaret fuarı düzenleneceği belirtilmektedir.

Fuar ile ilgili daha detaylı bilgi için Tıklayınız

Global Expo Botswana Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Botsvana Yatırım ve Ticaret Merkezi’nden alınan bir mektuba atfen “Global Expo Botswana” fuarının on altıncısının 1-4 Kasım 2022 tarihleri arasında Gaboron’da düzenleneceği bildirilmiştir.

Fuar kapsamında ticaret ve yatırım konferansı, çalışma grupları ve B2B toplantılar organize
edilecektir. Fuara ilişkin daha detaylı bilgi ve katılım formu için Tıklayınız

Sierra Leoneli Şirketin Talebi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; First Tricon Ltd. Şirketinin Sierra Leone’nin güneyinde gerçekleştirilen yol ve köprü yapım işlerini üstlendiği ve bu kapsamda ülkemizden inşaat malzeme ve ekipmanı temin etmek istediği belirtilmektedir.

Taleplerini içeren yazıya ulaşmak için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu ağustos ayı sanayi üretimini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Zeytinoğlu, “Ağustos ayında sanayi üretim endeksinde yıllık yüzde 1’lik sınırlı bir artış oldu. Aylık bazdaki artış ise yüzde 2.4. Temmuz ayında uzun bayram tatili nedeniyle üretimde ivme kaybı olmuştu. Temmuz ayına göre toparlanma olduğunu görüyoruz. Ağustos ayı verilerinin alt kalemlere baktığımızda, imalat sanayi sektöründe aylık yüzde 2.7, yıllık yüzde 2.2, sermaye mallarında yıllık yüzde 4.4, aylık yüzde 3.6, orta yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 6.6, aylık yüzde 5.7’lik artışlar var. Genel ortalamanın üzerinde gerçekleşen bu artışları olumlu değerlendiriyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 1.8 artış olurken, aylık yüzde 3.5 gerileme karşımıza çıkıyor. Katma değerli üretim açısından bu kalemi önemsiyoruz” dedi.

Zeytinoğlu, önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmesinde, “Eylül ayında hem ihracat hem kapasite kullanımlarındaki artışların üretime yansımalarını bekliyoruz” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge ve işgücü verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari denge verileri ile işgücüne ilişkin açıklanan son rakamları değerlendirdi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ağustos ayında cari denge 3 milyar 112 milyon dolar açık verdi. Turizm gelirlerinde ciddi artış olmasına rağmen açıkta ana etkenin dış ticaret açığındaki artış olduğunu görüyoruz. Ağustos ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre 6.8 milyar dolar artarak 9.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinin katkısı ise 7.2 milyar dolar oldu. Bu kalemde de geçen yıla göre 2.5 milyar dolarlık artış var. Bu gelişmelerle, yıllık cari açık ağustos itibariyle 40 milyar 889 milyon dolara yükseldi” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME İLİŞKİN…

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, eylülde de dış ticaret açığındaki artışın cari açığa yansıyacağını ifade ederek, “Eylül’de turizm gelirlerinin katkısının geçen yılın üzerinde gerçekleşeceğini bekliyoruz. Hizmetler gelirlerinin katkısının artacak olmasına rağmen dış ticaret açığındaki artışın daha yüksek olması, yıllık cari açığa yansıyacaktır” diye konuştu

İŞGÜCÜ VERİLERİ

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı işgücü verilerine ilişkin de konuşan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 9.6 ile geçen yılın aynı ayına göre 2.2 puan, temmuz ayına göre 0.4 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise yüzde 19.8 olarak gerçekleşti. Burada da geçen yıla göre 1.9 puan, aylık bazda 2.6 puanlık iyileşme olduğu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

TOPLAM İSTİHDAM…

Toplam istihdam edilenlerin ağustos itibariyle 31 milyon 14 bin kişiye ulaştığını söyleyen Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda temmuzdan ağustosa çalışabilir nüfus 79 bin kişi, istihdam edilenler 366 bin kişi artmış. Ağustos itibariyle toplam istihdam sayısının ise ilk defa 31 milyonu aştığını görüyoruz. Bunu olumlu karşılıyoruz” dedi. Zeytinoğlu, ülkemize yabancı sermaye çekilmesinin istihdama da katkı sunacağına dikkat çekti.

Kocaeli AB Bilgi Merkezi gençlerle buluştu

Kocaeli AB Bilgi Merkezi organizasyonunda Kocaelili gençler bir araya geldi, “Avrupa Gençlik Yılı” kapsamında Brüksel merkezli olarak yapılan “EU4Youth 2022” etkinliğini eş zamanlı izledi

 

“Avrupa Gençlik Yılı” kapsamında Brüksel merkezli olarak gerçekleşen “EU4Youth 2022” etkinliğini Kocaelili gençler eş zamanlı olarak takip etti. AB Türkiye Delegasyonu desteği ve Kocaeli AB Bilgi Merkezi organizasyonu ile etkinliği canlı olarak izleyen gençler, AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri bölgesinden gençlik politikası uzmanları ve uygulayıcılarının gençliği yakından ilgilendiren meseleler hakkındaki fikirlerini dinleme fırsatı buldu.

GENÇLİĞİ İLGİLENDİREN KONULARI KONUŞTURLAR

Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda bir araya gelen Kocaeli Üniversitesi’nden öğrenciler etkinlik öncesi Kocaeli Sanayi Odası İş Geliştirme Sorumlusu Aynur Hacıfettahoğlu ve Kocaeli AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Zehra Akyol ile ‘dijitalleşme, girişimcilik, küresel iklim değişikliğiyle mücadele, salgın, göç ve savaş’ konularında fikir alışverişinde bulundu.

UZMANLARI DİKKATLE DİNLEDİLER

Değişen dünya koşullarında krizlerle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini, yeni koşullara uyum sağlamanın yollarını, daha yaşanabilir bir dünya için neler yapılabilir konularını uzmanlarından dinleyen gençler, Kocaeli AB Bilgi Merkezi yetkililerine teşekkür ederek, daha fazla iletişim halinde olmak istediklerini paylaştı.