Aylık arşivler: Ağustos 2015

Kocaeli Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, Kırıkkale TSO Tarafından Düzenlenen Ay Çekirdeği Festivali’ne Katıldı

Kırıkkale’de TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşen, Ay çekirdeği Festivali’ne Kadın Girişicimler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Bahar BAYKAL, Başkan Yardımcısı Mukadder DOĞANAY ve Kurul Üyeleri; Sibel Moralı, Nurten Canayakın, Hülya Orantaş katıldı.

Kırıkkale TSO Başkanı Ekrem Gök, Kırıkkale’de ciddi derecede ay çekirdeği hasadının olduğunu, Kadın Girişimciler Kurulu başkanlığında illerinde ilk kez Ay Çekirdeği Festivali düzenlendiklerini dile getirdi. Türkiye’nin farklı illerinden gelen kadın girişimcilerin ürünlerini sergilediği stantlara ilgi yoğundu.

Kocaeli kadın girişimciler kurulu başkanı Bahar BAYKAL “Farklı illerin kadın girişimcileri ile bir araya geldik. Projeler ve çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Festivalde emeği geçenlere ve il başkanı Suna Arpaçay hanıma bir kez daha teşekkür ediyoruz.” dedi.

Ağustos Ayında Kocaeli Sanayinde Kapasiteler Düştü

  • Kocaeli Sanayi Odası tarafından açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı Ağustos ayında yüzde 70,4 oldu. Ağustos ayı kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan düşerken, bir evvelki aya göre 0,4 puan düştü.

Kocaeli Sanayi Odası tarafından her ay açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı Ağustos ayında yüzde 70,4 olarak gerçekleşti. Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranı Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan düşerken, bir evvelki aya göre 0,4 puan düştü.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İlimizdeki büyük işletmelerin periyodik bakım dönemlerinin, Ağustos ayında olması kapasite kullanım oranlarında düşüşe neden oldu. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlerden de Ağustos ayının yıllık izin dönemi olması ve fabrika bakımları nedenleriyle siparişlerde ve üretimlerde düşüşler olduğunu gördük.” dedi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye geneli için Ağustos ayı kapasite kullanım oranını da değerlendiren Zeytinoğlu “Ağustos ayında Türkiye genelinde kapasite kullanım oranı; geçen yıla göre 0,1 puan artarken geçen aya göre ise 1,1 puanlık bir azalışla 74,8 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında hemen hemen tüm mal gruplarında azalma olduğunu gördük.” dedi.

Bağımsız Denetçilerin Genel Kurulca Seçilmesi Gerektiği Hakkında Bilgilendirme

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla Odamıza iletilen Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun 14/07/2015 tarih ve 74578864-622.02.E.1357 sayılı yazısında, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler tarafından bağımsız denetçinin seçimine ve denetim sözleşmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlara dikkat çekilerek mevzuata uyum sağlanması ve uygulamanın yönlendirilmesi gerektiği bildirilmiştir.

TTK’nın 399/1 maddesinde bağımsız denetçinin şirketin genel kurulunca seçileceği, 408/2 maddesinde Kanunda öngörülen istisnalar dışında bağımsız denetçinin seçiminin genel kurulun devredilemez yetkileri arasında olduğu, 391/1-d maddesinde ise yönetim kurulu kararlarından diğer organların devredilemez yetkilerine giren ve bu yetkilerin devrine ilişkin kararların batıl olduğunun hüküm altına alındığı bildirilmiştir.

Bu bağlamda, Birlik çatısı altında bulunan Odalara kayıtlı şirketlerin;

  • Yukarıda yer verilen Kanun hükümleri çerçevesinde bağımsız denetçinin şirket genel kurulunca seçilmesi gerektiği ve bu yetkinin devredilemez bir yetki olduğu,
  • Bağımsız denetçinin şirket genel kurulunca seçilmesi gerekirken genel kurulun bu yönde bir kararı olmaksızın doğrudan yönetim kurulu tarafından seçilmesinin ve onunla sözleşme yapılmasının TTK’nın yukarıda yer verilen hükümlerine aykırılık oluşturduğu ve batıl olacağı,
  • Batıl olan sözleşmeye göre yapılan denetimin zorunlu denetim olarak geçerli kabul edilemeyeceği, dolayısı ile TTK kapsamındaki zorunlu denetimin yapılmamış olacağı,
  • Bu durumda TTK’nın 397’inci maddesinin ikinci fıkrasına göre denetimden geçmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun düzenlenmemiş hükmünde olacağı, yani batıl olacağı, dolayısıyla bu finansal tablolara istinaden TTK ve diğer mevzuat kapsamında yapılacak diğer ticari ve hukuki işlemlerin (finansal tabloların görüşülmesi-ibrası kar dağıtımı, sermaye artırımı-azaltımı, vergi beyannamelerine ek olarak sunulması, kredi dokümanı olarak sunulması, YMM ve SMMM’ler tarafından onaylanması vb gibi işlemlerin) gerçekleştirilemeyeceği,

 hususlarını üyelerimizin bilgi ve dikkatlerine sunarız.

Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda; “Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik”in 16.07.2015 tarih ve 29418 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

Anılan  yönetmelik kapsamında, ulusal demiryolu altyapı ağı ile yapılan tehlikeli madde taşımacılığı, tehlikeli maddeleri görenler, bu maddelerin alıcıları, paketleyenler, dolduranlar, boşaltanlar, demiryolu altyapı işletmecileri ve tehlikeli madde taşımasında görev alan personel ile tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajlar ve yük taşıma bilimleri ile ilgili bir dizi düzenlemenin  yürülüğe girdiği belirtilmiştir.

Söz konusu yönetmelik hakkında detaylı bilgiye Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü internet sitesinden ( www.tmkt.gov.tr) mevzuatlar başlığı altında bulabilirsiniz.

Seveso II Direktifi Hakkında

Sayın Üyemiz;

T.C. Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan yazıda; Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Konsey Direktifini (Seveso II Direktifi) ülkemiz mevzuatına uyumlaştıran “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” gereğince, ekinde belirtilen tehlikeli maddeleri bulunduran veya bulunduracak kuruluşlar, depolayabilecekleri en yüksek madde miktarlarını, SEVESO Bildirim Sistemlerine beyan etmekle yükümlü oldukları belirtilmiş olup, ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve Yönetmelik ekinde yer alan tehlikeli maddeleri bulunduran ya da bulundurabilecek kuruluşların bildirim yükümlülüklerinin ivedilikle tamamlanması gerektiği bildirilmiştir.

Bu bağlamda kapsamda olduğu halde bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen kuruluşlar hakkında 2872 sayılı kanunun 20. maddesinin (g) bendi gereğince idari yaptırım uygulanması gerektiği belirtilmektedir.

Bu doğrultuda gerekli yükümlülüklerin ivedilikle yerine getirilmesi gerekmektedir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: İlk Beş Ayda 1 Milyon 618 Bin Kişiye İstihdam Olumludur

  • Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yüzde 9,3 seviyesinde gerileyen işsizlik oranı ile “Yılın ilk beş ayında 1 milyon 618 bin kişiye istihdam sağlamışız. Ekonominin yavaşladığı bu dönemde çok olumlu bir gelişmedir.” değerlendirmesini yaptı.

KOCAELİ-KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu işsizlik ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “İşsizlikte düşüş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Geçen yıla göre halen yüksek seyreden işsizlik yılbaşından bu yana gerileyerek yüzde 9,3’e düştü. Ekonomideki yavaşlamaya rağmen yılın ilk beş ayında 1 milyon 618 bin kişiye iş imkanı sağlandı. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Mevsimsel olarak işgücüne katılma oranının arttığını belirten Ayhan Zeytinoğlu, “İşgücüne katılım oranı 0,5 puan artışla yüzde 51,7’ye yükselirken, istihdam oranı da 0,2 puanlık bir artışla yüzde 46,9’a yükseldi. Kadınların işgücüne katılım oranı ise 1,1 puan artarak yüzde 32,1’e ulaştı. Sezonsal olarak işsizlik oranındaki bu düşüşü olağan karşılıyoruz ve olumlu değerlendiriyoruz. Önümüzdeki aylarda bir süre daha bu düşüş eğiliminin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısında TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin’i Ağırladı

Kocaeli Sanayi Odası’nın Ağustos ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Meclis toplantısına TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin konuk konuşmacı olarak katıldı. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Haluk Görgün, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Bekir Çakır, KOÜ Genel Sekreteri Fatih Akbulut’da meclis toplantısına katılan davetliler arasındaydı.

Meclis toplantısında ilk konuşmayı yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ülkemizin son günlerde oldukça zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak , “Geçtiğimiz ay Suruç’ta polisimize, askerimize yönelik gerçekleşen ve devam eden terör saldırıları ile derinden sarsıldık. Her türlü terör girişimini kınıyor; şiddeti lanetliyoruz” dedi.

Konuşmasına ekonomik verileri değerlendirerek devam eden Zeytinoğlu; Hedeflerimize ulaşmanın yüzde 5’in üzerinde bir büyüme oranı ile sağlanabileceğini belirtti.

Zeytinoğlu, konuşmasının devamında, “Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmayı ön plana çıkarmamız ve bu süreçlere hızla adapte olmamız gerekiyor. Ar-Ge yapabilmenin yolu da güçlü bir eğitim sisteminden geçiyor. Kocaeli yeni teknolojileri üretmek için başlangıçların hazır olduğu bir il. Güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile bu teknolojileri çok daha rahat üretebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmenin dört saç ayağı hakkında özet bilgiler aktaran Zeytinoğlu,

Birincisi; KOBİ’lerin, Ar-Ge projelerini hazırlamaları sürecinde danışmanlık ve eğitim desteğine olan ihtiyaçlarının ABİGEM marifetiyle karşılanarak, Ar-Ge/inovasyon farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesi,

İkincisi; sanayi kuruluşlarının Ar-Ge temelli çalışmalarının ulusal ve uluslararası hibe ve destek programlarından yararlanacak şekilde geliştirilmesi ve ABİGEM marifetiyle KOBİ’lere Ar-Ge projeleri yazma konusunda destek olunması,

Üçüncüsü; firmalara üniversitelerin imkânlarını tanıtmak. Meslek gruplarını, bölgedeki üniversitelere  ve TÜBİTAK-MAM’a bu kurumlarımızın laboratuar imkanlarını görmeleri için ziyaretler düzenlemek ve Ar-Ge laboratuarlarının karşılıklı kullanımını artırmak.

Dördüncüsü; staj programlarında üniversitelere destek olmak. Bu kapsamda KSO tarafından Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesinin tüm öğrencilerinin stajlarını yapmaları için bir kontenjan çalışması yapıldığını da belirterek, bölgemiz Üniversiteleri olan Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ve Türkiye’nin en büyük araştırma geliştirme merkezi olan TÜBİTAK-MAM ile bir “Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği Protokolü” imzalamak istediklerini belirtti.

Tübitak Başkanı Prof.Dr.Ergin ; “TÜBİTAK’ı sanayicimize rakip olan bir oyuncu değil, problemlerini paylaşabilecekleri, rahatlayabilecekleri bir yer olarak şekillendirmemiz gerekiyor…

Toplantıya konuşmacı olarak katılan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin  TÜBİTAK’ın tarihçesi ve Üniversite Sanayi işbirliği  konusunda bilgi verdi.

Prof.Dr. Ergin, “TÜBİTAK reel sektörle rekabeti kapatacak ancak teknoloji üretmeye devam edecek, TÜBİTAK’ın rekabet konumundan çıkarak doğru yere konumlanması gerekiyor,  TÜBİTAK rakip bir kuruluş değil, problemlerin çözülebileceği rahat bir kurum, sanayi ile gerçekleştirilemeyecek, akademi ile de yapılamayacak devlerin bazı ARGE işlerini TÜBİTAK üstlenmek zorundadır. Üniversitedeki birimlerin sanayileşmesi noktasında devletimiz bu görevi TÜBİTAK’a vermiştir. Kamunun desteği ile Üniversite-Sanayi işbirliği hayal değil gerçek olur. Burada kamuyu TÜBİTAK olarak kastediyorum. Üniversite ve kamu sanayiye giden yolu döşemekte büyük bir mükelleftir.” dedi.

Fikri mülkiyet havuzumuzu arttırmamız gerekiyor…

Fikri mülkiyet konusunda Türkiye’de yeterince yatırım yapılmadığını söyleyen Ergin, “Fikri mülkiyetlerimizi zenginleştirmek için çabalamazsak diğer ülkeleri zengin etmekle uğraşırız, fikri mülkiyet havuzumuzu arttırmamız gerekiyor “ dedi.

Ağustos Meclisimizi Gerçekleştirdik

Kocaeli Sanayi Odası Ağustos Ayı Meclis Toplantısında TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin’i Ağırladı…
Kocaeli Sanayi Odası’nın Ağustos ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO Meclis toplantısına TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin konuk konuşmacı olarak katıldı. Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Haluk Görgün, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Bekir Çakır, KOÜ Genel Sekreteri Fatih Akbulut’da meclis toplantısına katılan davetliler arasındaydı.
Meclis toplantısında ilk konuşmayı yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ülkemizin son günlerde oldukça zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak , “Geçtiğimiz ay Suruç’ta polisimize, askerimize yönelik gerçekleşen ve devam eden terör saldırıları ile derinden sarsıldık. Her türlü terör girişimini kınıyor; şiddeti lanetliyoruz” dedi.
Konuşmasına ekonomik verileri değerlendirerek devam eden Zeytinoğlu; Hedeflerimize ulaşmanın yüzde 5’in üzerinde bir büyüme oranı ile sağlanabileceğini belirtti.
Zeytinoğlu, konuşmasının devamında, “Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmayı ön plana çıkarmamız ve bu süreçlere hızla adapte olmamız gerekiyor. Ar-Ge yapabilmenin yolu da güçlü bir eğitim sisteminden geçiyor. Kocaeli yeni teknolojileri üretmek için başlangıçların hazır olduğu bir il. Güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile bu teknolojileri çok daha rahat üretebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmenin dört saç ayağı hakkında özet bilgiler aktaran Zeytinoğlu,
Birincisi; KOBİ’lerin, Ar-Ge projelerini hazırlamaları sürecinde danışmanlık ve eğitim desteğine olan ihtiyaçlarının ABİGEM marifetiyle karşılanarak, Ar-Ge / inovasyon farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesi,
İkincisi; sanayi kuruluşlarının Ar-Ge temelli çalışmalarının ulusal ve uluslararası hibe ve destek programlarından yararlanacak şekilde geliştirilmesi ve ABİGEM marifetiyle KOBİ’lere Ar-Ge projeleri yazma konusunda destek olunması,
Üçüncüsü; firmalara üniversitelerin imkânlarını tanıtmak. Meslek gruplarını, bölgedeki üniversitelere ve TÜBİTAK-MAM’a bu kurumlarımızın laboratuar imkanlarını görmeleri için ziyaretler düzenlemek ve Ar-Ge laboratuarlarının karşılıklı kullanımını artırmak.
Dördüncüsü; staj programlarında üniversitelere destek olmak. Bu kapsamda KSO tarafından Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesinin tüm öğrencilerinin stajlarını yapmaları için bir kontenjan çalışması yapıldığını da belirterek, bölgemiz Üniversiteleri olan Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ve Türkiye’nin en büyük araştırma geliştirme merkezi olan TÜBİTAK-MAM ile bir “Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği Protokolü” imzalamak istediklerini belirtti.
Tübitak Başkanı Prof.Dr.Ergin ; “TÜBİTAK’ı sanayicimize rakip olan bir oyuncu değil, problemlerini paylaşabilecekleri, rahatlayabilecekleri bir yer olarak şekillendirmemiz gerekiyor…
Toplantıya konuşmacı olarak katılan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif Ergin TÜBİTAK’ın tarihçesi ve Üniversite Sanayi işbirliği konusunda bilgi verdi.
Prof.Dr. Ergin, “TÜBİTAK reel sektörle rekabeti kapatacak ancak teknoloji üretmeye devam edecek, TÜBİTAK’ın rekabet konumundan çıkarak doğru yere konumlanması gerekiyor, TÜBİTAK rakip bir kuruluş değil, problemlerin çözülebileceği rahat bir kurum, sanayi ile gerçekleştirilemeyecek, akademi ile de yapılamayacak devlerin bazı ARGE işlerini TÜBİTAK üstlenmek zorundadır. Üniversitedeki birimlerin sanayileşmesi noktasında devletimiz bu görevi TÜBİTAK’a vermiştir. Kamunun desteği ile Üniversite-Sanayi işbirliği hayal değil gerçek olur. Burada kamuyu TÜBİTAK olarak kastediyorum. Üniversite ve kamu sanayiye giden yolu döşemekte büyük bir mükelleftir.” dedi.
 Fikri mülkiyet havuzumuzu arttırmamız gerekiyor…
Fikri mülkiyet konusunda Türkiye’de yeterince yatırım yapılmadığını söyleyen Ergin, “Fikri mülkiyetlerimizi zenginleştirmek için çabalamazsak diğer ülkeleri zengin etmekle uğraşırız, fikri mülkiyet havuzumuzu arttırmamız gerekiyor “ dedi.
meclisagu15meclisagu151i

Eğlencede Engel Tanımadılar

Kocaeli Sanayi Odası Sosyal Sorumluluk Projesi olan Akmeşe yolu üzerindeki Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde düzenlenen “Aile Günü” nde Bizimköy ailesi gönlünce eğlendi.

Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ,Toyota,Assan Hanil,Metraco,Anadolu Seyahat ve Çayırova Süt’ün sponsorluğunda  “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi” nde ilk kez düzenlenen “Aile Günü” ne KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve eşi Rüya hanım,Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Feyzullah Okumuş ve eşi, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Müdürü Hüsnü Bayraktar,Engelliler Üretim Merkezi çalışanları ve aileleri katıldılar. Yaklaşık 500 dolayında katılımın sağlandığı Aile Gününde özellikle çocuklara ve gençlere yönelik şişme oyun alanları ile elektrikli ev aletlerinin ağırlıklı olduğu hediye çekilişi büyük ilgi topladı.

Gün boyu süren eğlenceler ve ikramlar tüm katılımcıların beğenisini kazanırken,  Bizimköy personeli organizasyonu gerçekleştiren KSO Başkanı Zeytinoğlu ve Bizimköy Müdürü Hüsnü Bayraktar’a teşekkür ederek  devamını istediler.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Haziran’da Sanayi Üretimindeki Sıçramayı Değerlendirdi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; Üretimdeki Artış Memnuniyet Verici

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu haziran ayında sanayi üretiminde yüzde 5.5 artış olmasının sevindirici olduğunu belirterek son aylarda üretimdeki artışın süreklilik kazanma eğilimine girdiğini söyledi.

Yüzde 5.5’lik üretim artışının korunması gereken bir düzey olduğuna işaret eden Ayhan Zeytinoğlu: “Takvim etkisinden arındırılmış endekse göre dayanıklı tüketim malı üretiminde yüzde 15, sermaye malı üretiminde yüzde 9.9, imalat sanayi üretiminde yüzde 6.9 artış var. Göründüğü kadarıyla sanayici ihracatın yanısıra canlanma eğilimindeki iç pazarı da değerlendirmek istiyor.” dedi.

İmalat sanayi içinde kayda değer artışlar yaşandığını vurgulayarak “Petrol ürünleri üretiminde yüzde 59.5, eczacılık ürünlerinde yüzde 28.8, ana metal sanayinde yüzde 9.1, motorlu kara taşıtlarında yüzde 10,2, diğer ulaşım araçlarında yüzde 25.1, mobilya sektöründe yüzde 16.7, makine ekipman kurulunda yüzde 41.3, gibi artışlar var. Bazı sanayi dallarında konjonktür ve mevsim dışı üretim artışlarının olması sevindirici. Çeşitli sektörlerdeki bu canlılığın sanayinin bütününe yayılması, ekonominin geneli açısından önem arzediyor.  Bu artışın önümüzdeki süreçte büyümeye katkısı olacağını düşünüyorum. Hükümetin biran önce kurulması da bu katkıyı destekleyecektir” şeklinde konuştu.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyondaki düşüşü değerlendirerek “Umalım ki enflasyondaki düşüş süreklilik kazansın”

TÜİK verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeksinin temmuz ayında 0,32 düşmesini, tüketici fiyatlarında ise yüzde 0.09 artış olmasını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Sanayiciler açısından üretici fiyatları daha önemli. Bu kategoride enflasyondaki düşüşün kalıcı olması ve bunun da faiz oranlarına yansıması en önemli isteğimiz. Yüksek faiz hem reel sektör için, hem de üretim için zorluk yaratıyor.” şeklinde konuştu.

Yılbaşından bu yana üretici fiyatlarındaki yıllık artışların yüzde 3’lerden hemen yüzde 7’nin altına kadar çıktığına işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, temmuz ayında gözlenen düşüşün kalıcılık taşımasının üretim maliyetleri bakımından taşıdığı öneme dikkat çekerek “Enflasyonla faiz oranları arasında doğrudan bir ilişki var. Enflasyondaki yükseliş eğilimi yılın 7 aylık döneminde faiz oranları bakımından da sanayicilere olumsuz yansıdı.” şeklinde konuştu.

Yıllık bazda tüketici fiyatlarının üretici fiyatlarından daha yüksek bir seyir izlemesine karşın 2015’in 7 aylık döneminde üretici fiyatları seviyesinin 5.15, tüketici fiyatları seviyesinin ise yüzde 4.85 olduğunu vurgulayan Ayhan Zeytinoğlu üretici piyasasındaki fiyat artışlarının önümüzdeki süreçte tüketici piyasalarına da yansıyacağına dikkat çekti.

Yurt içi üretici fiyat endeksinin temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,32 düşmesi sonucunda üretici fiyatlarında 7 aylık artışın yüzde 5,15 olduğunu,  buna karşın 2014 temmuz ayına göre yıllık enflasyonun yüzde 5,62 olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, 7 aylık enflasyonun yıllık enflasyonla neredeyse aynı düzeyde olmasını 2015’in ilk yarısındaki kur artışlarına bağladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen kur etkisi nedeniyle enflasyonun sürekli ve kalıcı bir düşüş trendi göstermediğine dikkat çeken Zeytinoğlu; “Nitekim on iki aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon yüzde 6.43 olarak yüksekliğini korumayı sürdürüyor.” şeklinde konuştu.

Temmuz ayında en yüksek aylık düşüşün yüzde 5.37 ile rafine petrol ürünleri ve yüzde 6.56 ile ham petrol ve doğalgazda olduğunu hatırlatan Başkan Zeytinoğlu metal cevherleri fiyatlarında da yüzde 3.07 düşüş olduğuna dikkat çekerek bu fiyat hareketlerinin sanayicilerin maliyetlerini düşürebileceğini, buna karşın fiyat hareketlerinin öngörülebilir olması ve süreklilik taşıması gerektiğini  söyledi.

Nitekim ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti. Ara malların fiyatları da düşüş eğiliminde olurken, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları fiyatları ile sermaye mallarının fiyatları artış eğilimini sürdürdü.