Aylık arşivler: Aralık 2020

Gine Yatırım Forumu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Gine Yatırımlar ve Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Bakanlığı ile Gine Özel Sektör Yatırımlarının Teşviki Ajansı (APIP) ortaklığında, Afrika Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası/Uluslararası Finans Kurumu desteğiyle, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin himayelerinde 24-26 Şubat 2021 tarihlerinde Konakri Sheraton Otel’de Gine Yatırım Forumu’nun düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, Gine Yatırım Ajansı’nın anılan Foruma Türk firma ve iş insanlarının stantlarıyla katılımından memnuniyet duyulacağını, Kovid-19 pandemisi nedeniyle seyahat edemeyecek yatırımcıların ise arzu etmeleri halinde çevrimiçi katılımlarının mümkün olabileceğini bildirdiği kaydedilmektedir.

Foruma  ilişkin tanıtıcı materyal ve broşürlere ulaşmak için tıklayınız

Brexit

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) 31 Ocak 2020 tarihinden itibaren ayrılmasının ardından başlayan geçiş döneminin 31 Aralık 2020 tarihinde sona ereceği vurgulanarak, 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle İngiltere’nin üçüncü ülke olarak AB’nin ticaret düzenlemelerinin ve Türkiye ile AB arasındaki mevcut Gümrük Birliği’nin, Ortaklık Konseyi’nin 1/98 sayılı Kararı’nın ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) kapsamı dışında kalacağı belirtilmiştir.

Yazıda, söz konusu süreçte ülkemiz ile İngiltere arasında 29 Aralık 2020 tarihinde imzalanan STA  çerçevesindeki “menşe beyanı” uygulaması ile ilgili bilgi verilmiştir. Yazıda devamla, 31 Aralık 2020 tarihini 1 Ocak 2021 tarihine bağlayan an itibariyle sevk halinde, antrepoda veya geçici depolamada bulunan ve henüz ithalat işlemleri tamamlanmamış olan eşyanın, ülkemizden İngiltere’ye yapılan ihracat işlemleri için 1 Ocak 2021 tarihinden önce düzenlenmiş veya “sonradan düzenlenen” menşe ispat ve dolaşım belgelerinin geçerlilik süreleri hakkında izahatta bulunulmuştur.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya ulaşmak için tıklayınız.

U-ETDS Veri Gönderimi

Sayın Üyemiz,

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafında 29.12.2020 tarihinde yayımlanan bir yazıda; yetki belgesi sahiplerinin U-ETDS’ye veri gönderme zorunluluğu ile ilgili olarak yapılacak denetimlerin 01.07.2021 tarihinden sonra başlanmasına karar verildiği bilgisine ulaşılmıştır.

 

Psikoteknik Raporlar

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinin devam etmesi ve kontrollü sosyal hayat döneminde yaşanabilecek mağduriyetin engellenebilmesi amacıyla, 07.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazetede  yayınlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği 34 üncü maddesi kapsamında şoförlük mesleğini icra edenlerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu (Psikoteknik Değerlendirme Raporu) yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 yılda bir almaları hükmü gereği uygulanacak olan idari yaptırımın, 30.06.2021 tarihine kadar ertelenmesinin uygun görüldüğü bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

MEDOS / BREXIT

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gönderilen yazıda, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen;
Birleşik Krallık’ın (BK) Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) yönünde karar alınmasının ardından 31.12.2020 tarihi itibariyle BK ile ikili ticaretimizde Gümrük Birliği kurallarının sona ereceği belirtilmiştir.

Söz konusu yazıda, söz konusu durum nedeniyle Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden 31 Aralık 2020 tarihi 23:59’dan itibaren BK’ya A.TR Dolaşım Belgesi ile EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgelerinin düzenlenmemesi yönünde sistem güncellemelerinin yapılması ve gerekmesi halinde 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren BK’ya sadece menşe şahadetnamesi düzenlenmesi gerektiği açıklanmıştır.

Yazıda devamla, MEDOS’ta Birliklerince gerekli teknik düzenleme yapılarak 31 Aralık 2020 tarihi saat 23:59’dan sonra BK’ya A.TR Dolaşım Belgesi ile EUR.1/EUR.MED Dolaşım Belgelerinin düzenlenmesine izin verilmeyeceği, ilgili ülkeye ihtiyaç olması halinde sadece Menşe Şahadetnamesi düzenlenebileceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasını Değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye ile Birleşik Krallık (BK) arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının (STA) memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Başkan Zeytinoğlu, Ticaret Bakanlığının Brexit kararı sonrasında Birleşik Krallık ile görüşmeleri yürütmekte olduğunu ve AB ile Birleşik Krallık (BK) arasında anlaşmanın imzalanmasının hemen akabinde BK ile anlaşmayı imzalanmasının önemli bir başarı olduğunu kaydetti. Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi:

“Birleşik Krallık (BK), Türkiye için çok önemli bir ticaret partneri. Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarımız. Ayrıca BK dünyanın 6. büyük ekonomisi. Türkiye ile BK arasındaki ticaret geçtiğimiz yıl 25,25 milyar dolar oldu. Bu senenin ilk on bir ayında ise Covid 19 koşullarına rağmen İngiltere’ye 10 milyar dolar civarında ihracat yapıldı. Serbest ticaret anlaşması bu ticaretin devamlılığını sağlayacak. Bunun için Anlaşmanın hemen yılbaşında yürürlüğe girmesi gerekecek. BK’ye en fazla ihracat yapan altın, tekstil, hazır giyim, otomotiv, ev aletleri, makine ve demir çelik gibi sektörler ile BK’den ithalat yapan sektörler bir süredir anlaşmasız Brexit ihtimali sebebiyle endişeli idi. Bu anlaşma ile rahat bir nefes alındı. Yine gümrük birliğinde olduğu gibi tarife ve kotasız ticaret söz konusu olabilecek. Ancak gümrük birliği geçerli olmadığı için menşe şehadetnamesi gibi bürokratik prosedürler ticarette uygulamaya koyulacak.”

Başkan Zeytinoğlu, imzalanan anlaşmanın Türkiye ve Birleşik Krallık arasında sanayi ürünlerinde serbest ticareti devam ettirdiğini belirtti ve iki ülke arasında ticari ilişkinin hizmetler ve tarım gibi diğer sektörlere de genişletilmesi için ticaret anlaşması müzakerelerinin yeni dönemde devam edebileceğini belirtti:

“İmzalanan anlaşma var olan ticaretin herhangi bir gümrük tarifesi veya miktar kısıtlaması olmadan devamını sağlayacak. Anlaşmada aynı zamanda iki ülkenin önümüzdeki 2 yıl içinde anlaşmanın yeni alanları kapsamasına yönelik olarak tekrar görüşmelerini öngören bir hüküm de var. Buna göre ikinci aşamada Türkiye ve BK arasındaki ticari ilişkiyi hizmetler, dijital gündem, tarım gibi alanları kapsayacak şekilde genişletmek mümkün olacak. Bu şekilde var olan anlaşmanın derin ve kapsamlı bir ticaret anlaşmasına dönüşmesi ve iki taraf arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin çok daha kapsamlı hale gelmesi mümkün olabilir”.

Başkan Zeytinoğlu, son olarak Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğinin güncellenmesi sürecine değindi ve BK ile imzalanan ticaret anlaşmasının bu alanda da hızlanmaya yol açabileceğini belirtti:

“Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan AB ile gümrük birliğinin güncellenmesi 2016’dan beri siyasi nedenlerle başlatılamıyor. Son olarak AB Konseyi 1 Ekim’de Türkiye’ye önerdiği pozitif siyasi gündem kapsamında gümrük birliği güncellenmesini gündeme getirmişti. Konu AB’nin Mart ayındaki Zirvesinde tekrar ele alınacak. Türkiye’nin BK ile ticaret anlaşması imzalaması AB ile gümrük birliğinin güncellenmesi sürecini de hızlandırabilir. Bu da ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşılması ve dış yatırımlar açısından son derece olumlu olur.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu aralık ayı ve 2020 yılı geneli kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre aralık ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Aralık ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 75.6 ile geçen yıla göre 1.4 puan, geçen aya göre 0.2 puan geriledi. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise Aralık’ta yüzde 70.8 ile geçen yılın 0.2 puan gerisinde kalırken, geçen ay ile aynı seviyede gerçekleşti.” dedi.  Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Aralık ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının ocak ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 27’si ocak ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 20’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 53’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 18’i dış siparişlerinin ocak ayında arttığını belirtirken, yüzde 16’sı azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 66’sında ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

2020 yılının geneline ilişkin de değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “2020 yılı geneline baktığımızda, Türkiye geneli ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 71.9 ile geçen yıla göre 4 puan, Kocaeli’nin ise yüzde 66.7 ile 3.6 puan gerilediğini görüyoruz.  Bu yıl kapasite kullanım oranları, pandemi sebebiyle maalesef geçmiş yılların çok gerisinde kaldı. Salgın sürecinde tüm dünyayla birlikte ülkemiz de zor bir dönem geçirdi. Üretimin yavaşladığı, talebin daraldığı ve ticaretin duraksadığı bir dönem yaşandı. Bu tabi kapasite kullanım oranlarına da yansıdı. Nisan, mayıs aylarında kapasite kullanımlarında ciddi daralmalar olmuştu. Bu aylarda birçok firmamız pandemi nedeniyle duruşa geçmişti. Duruşa geçmeyenler de daha az kapasiteyle çalışmaya devam ettiler. Haziran ayıyla birlikte aylık bazda toparlanmalar başladı. Özellikle yılın üçüncü çeyreğinden itibaren pandeminin ilk aylarındaki gerilemeleri yavaş yavaş telafi etmeye başladık. Umarız aşının da başlamasıyla 2021 yılında kapasite kullanımlarında istediğimiz canlanma gerçekleşir ve geçmiş yılların potansiyelini aşabiliriz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi

T.C Merkez Bankası’nın 24 Aralık tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımı ile ilgili aldığı kararı değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Merkez Bankası bu yılın son PPK toplantısında politika faizini 200 baz puan daha artırdı ve politika faizi yüzde 15 seviyesinden yüzde 17’ye yükseldi. Faiz artırımları özellikle yatırımlar açısından istenilen bir durum olmasa da, piyasaların da bu yönde bir beklentisi vardı. Ayrıca, bu karar sonrası döviz kurlarında yaşanan gerilemeyi olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Mevcutta faiz oranları zaten yüzde 15’in daha üzerinde uygulanmaktaydı. Umarız en kısa sürede faizler hedeflediğimiz seviyelere iner.” dedi.

-T.C Merkez Bankası önceki iki toplantısında faizi 675 baz puan artırmıştı. Bugün yapılan toplantıyla birlikte, son üç toplantıda faizlerde 875 baz puanlık artış yapılmış oldu.

Brexit Bilgilendirme Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bir elektronik postada, geçen hafta gerçekleştirilen ve TOBB tarafından duyurusu yapılan Brexit Bilgilendirme Toplantısı kapsamında katılımcılardan alınan soruların derlenerek yanıtlarının Ticaret Bakanlığı web sitesinde yer alan Brexit sayfasında yayımlandığı bilgisi verilmiştir.

https://ticaret.gov.tr/data/5ccbfd6c13b876091872d496/Brexit%20SSS.docx adresinden erişim sağlanabilecek olan soru-cevap metni, mevcut durumu yansıtmakta olup, belirli hususların netlik kazanması sonrasında metnin güncelleneceği bilgisi de elektronik postada verilmiştir.

Ayrıca, Brexit süreci hakkındaki notlar ve genel bilgiler için https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/genel adresinin de ziyaret edebileceği, soruların ise sta@ticaret.gov.tr adresine iletebileceği bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunarız

Birleşik Krallık ile Ticaret

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 15 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen çevrim içi bilgilendirme toplantısında,  Birleşik Krallık ile ticarette değişen ortama hazırlıklı olunması ve yeni döneme ilişkin kural/uygulamalar ile muhtemel serbest ticaret anlaşmasına yönelik gelişmeler hakkında bilgi verildiği belirtilmiştir.

Söz konusu toplantıda belirtildiği üzere, ilgili şirket/işletmelerimizin yeni dönemde Birleşik Krallık ile ticarete ilişkin kurallar konusunda Ticaret Bakanlığı’ndan görüş, öneri ve değerlendirme alabilmelerini teminen sta@ticaret.gov.tr elektronik posta adresine soru(n)larını iletebilecekleri bilgisi verilmiştir.

Online Export Akademi, Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Programı

Sayın Üyemiz,

23 Aralık 2020, Çarşamba günü “Online Export Akademi, Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Programı” düzenlenecektir.

Export Akademi, ihracat yapmayı hedefleyen girişimcilere ve ihracat yapmış ancak yeni pazarlara açılmak isteyen işletmecilere, konunun uzmanları tarafından e-ihracat eğitimi vererek, onları ihracata yönlendirmeyi ve yeni pazarlara ulaşabilmelerine destek olmayı hedeflemektedir.”

İhracat yapan, yapmak iseteyen herkes Export Akademi’ye katılabilir.

Katılmak için Zoom programı indirilmesi gerekli olup, program ajandası için tıklayınız

Kayıt için: https://ups.zoom.us/webinar/register/WN_zP5PBXu-RQGa3_1L0LKLsg

 

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  özel sektörü temsilen İş Koordinasyon Konseyi (CCE) ile imzalanan “Ekonominin Yeniden Canlandırılması Anlaşması” çerçevesinde açıklanan “Yatırım Planı” kapsamındaki toplam 297,3 milyar Meksika pesosu tutarında yatırım bedeline sahip 39 altyapı projesi olduğu bildirilmişti.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda, Meksiko Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen,
daha önce duyurulan “Yatırım Planı” nın devamı niteliğindeki “İkinci Yatırım Planı” nın Meksika Devlet Başkanı tarafından 30/11/2020 tarihinde kamuoyuna açıklandığı, “İkinci Yatırım Planı” çerçevesinde; toplam 228,6 milyar Meksika pesosu tutarında yatırım bedeline sahip 29 yeni projeden (16 otoyol, 9 enerji, 2 hidrokarbon, 1 liman ve 1 lojistik alanında olmak üzere) yalnızca 3’ünün 2020 yılı içerisinde, geri kalanlarının ise 2021 yılında başlayacağı, her iki Yatırım Planı kapsamındaki toplam 68 projenin maliyetinin (yaklaşık 526 milyar Meksika pesosu) ülke GSYİH’sinin %2,3’üne eşdeğer olduğu; 400.000 civarında kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiği ve açıklanan projeler için özel sektör katkısının toplam proje maliyetinin
%50’sinden fazla olacağı belirtilmektedir.

Meksika İkinci Yatırım Planı Kapsamındaki Projelere ulaşmak için tıklayınız

 

Senegal Eylem Planı ve Proje Listesi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Senegal’in Ankara Büyükelçiliği’nden alınan Nota’ya atfen,  ülkenin COVID-19 salgını ve benzeri olası krizlere karşı arz güvenliğinin temin edilmesi ve ülke ekonomisinin salgın öncesi büyüme rakamlarına tekrar kavuşturulması hedefleriyle, hâlihazırda yürürlükte olan ekonomi programlarında revizyona gidildiği  bildirilmektedir.

Konuya ilişkin TOBB’dan gelen yazıya, Öncelikle Eylem Planına, PPP Projeleri Listesine ve Özel Sektör Projeleri Listesine ulaşmak için tıklayınız.

 

İşletme Değerlendirme Raporu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İşletmelerin mevcut durumlarını, sektörünün gelişimini, sektör içerisinde konumlarını görebilmeleri ve ekonomik faaliyetlerinin yürütülmesinde alacakları kararlarına yardımcı olması amacı ile 2015-2019 yıllarına ait idari kayıtlar esas alınarak Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan, İşletme Değerlendirme Raporu (İDR) e-devlet üzerinden işletmelerin erişimine ücretsiz olarak açılmış bulunmaktadır.  İşletme Değerlendirme Raporu için tıklayınız. 

İran Yaptırımları Sıkça Sorulan Sorular

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;

  • ABD Başkanlık Yürütme Emri ile ABD tarafından İran’a yönelik yaptırımların 10 Ocak 2020 tarihli 13902 sayılı Başkanlık Kararnamesi ile önceki sektörlere ek olarak İran’ın tekstil, madencilik, inşaat sektörleri ve imalat faaliyetleri içerecek şekilde genişletildiği, 08/10/2020 tarihinde ise adı geçen Başkanlık Kararnamesinde sayılan sektörlere İran finans sektörünün de dahil edilerek, İran’daki 18 bankanın ikincil yaptırımlar açısından SDN (Specially Designated Nationals and Blocked Persons List) listesine alındığı,
  • Yaptırımların açıklanmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi tarafından yaptırımların nasıl yorumlanacağına ilişkin Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Kılavuzlarının yayınlandığı, bu doğrultuda, adı geçen Başkanlık Kararnamesindeki hususların nasıl yorumlanacağına ilişkin SSS’lerin 07/12/2020 tarihinde yayınlanmış olduğu,
  • SSS’lerin incelenmesinden insani ticaret olarak değerlendirilen İran’daki ilaç, tıbbi cihaz, medikal bakım, hijyen ve temizlik ürünleri, sabun, el temizleyicileri, solunum cihazı, vantilatör, iş güvenliği ekipmanı, kadın pedi, çocuk bezi, bebek ve çocuk bakım ürünlerinin yalnızca İran’da kullanılması ve ihraç edilmemesi (İran’a döviz kazandırmaması) kaydıyla İran’da üretiminin veya İran’la ticaretinin(SDN Listesi kısıtı hariç) yaptırımlardan istisna tutulacağı; İran finansal sistemine uygulanan yaptırımlardan istisna kapsamında olduğu anlaşılan konuların ise;

– Gerçek ve tüzel kişilerin İran yargı organlarında yargılanmaları ile mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri, bilirkişi ücretleri,

– İran’a veya İran’dan yapılacak her türlü seyahate ilişkin kara, hava ve denizyolu seyahat ve nakliye ücretleri,

– İran’da ikamet edenlerin İran dışından her türlü sağlık hizmeti almasına yönelik ödemeler,

– İran’da ikamet edenlerin İran dışında aldıkları akademik eğitimlere ilişkin ödemeler,

olduğu belirtilmekte olup, Tahran Ticaret Müşavirliğimizce konuya ilişkin hazırlanan bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız

Birleşik Krallık’ta Yeni Gümrük İşlemleri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  01.01.2021 tarihi itibariyle Birleşik Krallığın Avrupa Birliği üyesi devlet dışı konumunda olacağından, gümrük işlemlerine dair farklı kuralların yürürlüğe gireceği, bu kapsamda Birleşik Krallık Hükümeti’nin nakliye sektörünü değişikliklere hazırlamak için bir çok ulaştırma alanı hakkında ayrıntılı bir “Sınır İşletim Modeli” (BOM) yayınladığı bildirilmiştir.

Ayrıca, AB’nin en başından itibaren BK ile tüm taşımalar için tam sınır kontrolleri

getireceğinin bilindiği ve Koronavirüs etkileri nedeniyle de BK Hükümeti’nin üç aşamalı bir şekilde 01.07.2021 tarihine kadar ithalat prosedürlerini tam anlamıyla uygulayacağı duyurulmaktadır.

Bu kapsamda;

 İthalat

 01.01.2021 tarihi itibariyle TIR Sistemi veya Ortak Transit Sözleşmesi (CTC) kapsamında taşınan mallar için;

– ithalat taşımalarında, Birleşik Krallık Emniyet ve Güvenlik Bildirimleri (UK Safety and Security declarations SSD) zorunluluğu 01.07.2021 tarihine kadar ertelenmiştir.

-Standart ürünlerin ( ör:tarımsal – hayvansal gıda vb hariç) ithalatında, tam gümrük beyanı sunma koşulu 6 ay ertelemeye tabi olacaktır.

– Alkol ve tütün ürünleri vb. gibi kontrole tabi tüm ürünler için tam gümrük beyanı gerekli olacaktır.

(Bu ürünlerin detayına https://www.gov.uk/guidance/list-of-goods-imported-into-great-britain-fromthe-euthat-are-controlled internet adresinden ulaşılabilmektedir.)

-Canlı hayvanlar için sağlık sertifikası gerekli olacak, fiziki kontroller varış yerinde yapılacaktır.

-Elektronik Ön beyan ve bitki sertifikaları, ilk aşamada sadece “yüksek öncelikli” bitkiler ve bitki ürünleri için gerekli olacaktır. (Ürünlerin detayına https://www.gov.uk/guidance/importing-and-exporting-plants-andplant-products-from-1-january-2021 adresinden ulaşılabilmektedir). Fiziki kontroller ise varış yerinde

yapılacaktır.

-BK’da yerleşik ithalatçılar, yeni sıhhi ve bitki sağlığına yönelik kontrol yükümlülüklerine tabi olacak ve bazı bitki ve hayvansal ürünleri, halihazırda çalışır durumda bulunan Import of Products Animals Food and Feed System (IPAFFS) sisteminden ön bildirimde bulunulması gerekecektir.

01.04.2021 tarihi itibariyle geçerli olacak uygulamalar;

-Tüm bitki ve bitki ürünleri için bitki sertifikası gerekli olacaktır.

-Bu kontrollerin bazıları, balıkçılık ürünleri, canlı çift çeneli yumuşakçalar, yüksek riskli gıda ve hayvansal menşeli olmayan yemler, bitkiler ve bitkisel ürünler de dahil olmak üzere hayvansal ürünlerin ithalatında uygulanacaktır.

01.07.2021 tarihi itibariyle tamamen geçerli olacak uygulamalar;

– Birleşik Krallık Emniyet ve Güvenlik Bildirimleri (SSD) sunulması,

-Tüm taşınan eşyalar için tam gümrük beyanı sunulması zorunlu olacaktır.

-BK sınırlarında tüm bitki ve hayvansal ürünlere yönelik fiziksel kontroller yapılacaktır.

 İhracat

 TIR Sistemi veya Ortak Transit Sistemi kapsamında taşınan malların ihracatının tüm transit prosedürleri için;

-01.01.2021 tarihi itibariyle tüm ihracat malları için SSD ve İhracat beyannamesi sunulması zorunlu olacak ve gümrük beyannamelerinde tam kontroller uygulanacaktır.

-Kent İzni: BK’dan ana çıkışta, Dover Limanında, yoğunluğu engellemek için BK yetkilileri 01.01.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere “Kent Erişimi” iznini yürürlüğe koyacaktır. Bu uygulama kullanılmaksızın İngiltere’den ihraç taşımaları başlatılamayacaktır. (Uygulamanın demo sürümüne https://www.gov.uk/check-hgv-border adresinden ulaşılabilmektedir.)

*Birleşik Krallık ve AB arasındaki tüm TIR taşımalarında ön beyan bilgilerinin NCTS veya TIR-EPD Sisteminden AB’ye giriş için yapılması zorunluyken, Birleşik Krallık bölgesi için bu bilgilerin elektronik ortamda beyan edilmesi 01.07.2021 tarihinden sonra zorunlu hale gelecektir.

Eşya Araç Hareket Sistemi (GVMS)

 GVMS; malların hareketinin beyannamelere bağlanmasına izin veren ve malların hareketini kolaylaştırmak için BK Gümrükleri tarafından aşamalı olarak uygulanacak yeni bir sistem olup, 01.01.2021 tarihi itibariyle malların Büyük Britanya gümrük bölgesine girişini belirleyen Transit Ofisi formalitelerini elektronikleştirmek için kullanılacaktır. Bu tarihten itibaren, GVMS esas olarak Büyük Britanya ile Kuzey İrlanda arasında malların taşınması ve ayrıca AB’den BK’a Ortak Transit kapsamında yapılan taşımalar için kullanılacaktır. GVMS, ayrıca 01.07.2021 tarihi itibariyle AB’den ve AB’ye olan tüm ithalat ve ihracat taşımaları için de uygulanacaktır.

*TIR Karnesi kapsamı taşımalar için Temmuz 2021’e kadar GVMS zorunlu olmayacak ve TIR Karne Hamili firmaların BK için herhangi bir transit beyannamesi sunması gerekmeyecektir. IRU, Temmuz 2021’e kadar TIR-EPD Sistemi ile GVMS’nin entegrasyonunu tamamlamaya çalışacaktır.

 Ekonomik Operatör Kayıt Tanımlama Sistemi (EORI)

 Tüm ithalat ve ihracatçıların BK tarafından verilen EORI numarasına sahip olması ve nakliyecilerin, ENS ve EXS veya geçici depolama beyannamesi vermek için bir GB EORI numarası alması zorunlu olacaktır.

*TIR taşımaları için Temmuz 2021’e kadar herhangi bir elektronik ön beyan zorunlu olmamakla birlikte sadece GB EORI numarası yeterli olacaktır.

 Prensip olarak, Birleşik Krallık ve AB arasında TIR prosedürleri, TIR Sözleşmesi esaslarına uygun olarak

gerçekleştirilecektir. 01.01.2021 tarihi itibariyle ortaya çıkacak en temel fark, hem BK’da (örnek Dover) hem de AB’de (örnek Calais) sınır giriş/çıkış formalitelerinin getirilmesi ve NCTS prosedürlerinin uygulanması ile ilgili olacaktır. Bu noktada, AB uygulamaları bakımından önemli bir değişiklik olmayacaktır (NCTS transit beyannamesi TIR uygulamasına eşlik edecektir), BK için NCTS beyanının sunulması gerekli olmayacak, en az 01.07.2021 tarihine kadar BK sınırlarında sadece kağıt TIR prosedürleri geçerli olacaktır.

TIR Sistemi Kapsamında;

BK’tan AB’ye ya da üçüncü bir ülkeye yapılan taşımalar;

BK’a varış; TIR Karnesi ve gerekli diğer evrakların TIR Karne Hamili ya da temsilcisi tarafından BK varış gümrüklerine sunulması zorunlu olacaktır. (Tüm TIR prosedürlerini gerçekleştiren varış gümrüklerine

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/col/col_consultation_location.jsp?Lang=en adresinden ulaşılabilecektir.)

– TIR Karne Hamili, TIR taşımasının hareket işleminden önce NCTS Sistemi üzerinden AB’deki ilk giriş gümrük idaresine bir özet beyan (ENS) sunabilecektir.

BK’dan Çıkış: Bilinen TIR prosedürleri geçerli olacaktır.

AB’ye Giriş: TIR Karnesi kapsamında taşınan eşya için, Avrupa Birliği gümrük bölgesine girmeden en az 1 saat önce, özet giriş beyanının (ENS) TIR-EPD üzerinden yapılması gerekmektedir.

-Gümrük sistemi beyannameyi doğruladıktan sonra bir Hareket Referans Numarası (MRN) oluşturacaktır. ENS’yi beyan eden tüm Karne Hamillerinin, AB tarafından sağlanan geçerli bir EORI numarasına sahip olması gerekmektedir. (BK’nınkinden farklı Ör: AB ülkelerinin herhangi birinden alınmış EORI numarası kullanılacaktır.)

AB’den BK’a yapılan taşımalar;

-Klasik ve bilinen bir TIR taşımasından herhangi bir farkı olmayacaktır.

Bu kapsamda TIR Sisteminin Avantajları;

  1. Güvenlik

Bilindiği üzere TIR Sisteminde sadece profesyonel taşımacılar yer almaktadır. TIR Sisteminde faaliyet gösteren nakliyeciler kendi kefil kuruluşları ve gümrük idarelerince sürekli kontrol edilmektedir. Bu kontrollü erişim, nakliyecilerin ve dolayısıyla sürücülerin uluslararası karayolu taşımacılığındaki deneyimini kanıtlamakta, taşınan malları güvenilir araçlarla ve gümrük mühürleriyle TIR prosedürü altında taşınmasını sağlamaktadır. Her TIR aracının gümrük idaresi tarafından verilmiş bir onay belgesi bulunması esastır.

2.Ekonomik

TIR taşımacılığı, iç gümrüklerde varış ve sonlandırma işlemlerini öngörmektedir. Bu durum, sınır geçişlerinde zaman kazandırarak ekonomik fayda sağlamaktadır. TIR Sistemi kapsamında taşıma yapmak isteyen nakliyeci, (Ortak Transit Sisteminde olduğu gibi) yapacağı taşımaya bir teminat saplayıcı bulmakla

zaman kaybetmeyecektir. Ayrıca, TIR Sisteminde gümrüklere karşı nakliyeciler sorumlu olmaktadır. (Ortak Transit Sisteminde olduğu gibi komisyoncu vb. değil)

TIR Karne sistemi Brexit aşaması taşımalarında özellikle ilk 6 ay (Ocak-Temmuz 2021 tarih aralığında) kolaylaştırıcı bir unsur olarak ön plana çıkacaktır. Zira IRU TIR-EPD Sistemi, nakliyecilerin taşıma bilgilerini ücretsiz olarak gümrük idarelerine sunmaya olanak sağlamaktadır.

Bilgilerini ve yukarıda belirtilen Birleşik Krallık ‘ta uygulanmaya başlayacak olan nakliye prosedürlerini bilgilerinize sunarız.

Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi

TOBB ile Ziraat Bankası, tedarik zincirlerinde finansman kaynaklı yaşanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermek üzere “Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi” başlatmıştır.

Odamız da Ziraat Bankası Kocaeli Şubesi ile protokol yaparak projeye dahil olmuştur.

Projenin ana amacı tedarikçi ve alıcıların banka üzerinde oluşturulan kapalı devre bir sisteme tanımlanarak, alım-satım işlemlerinin Ziraat Bankası garantörlüğünde gerçekleştirilmesi olup böylece tahsilat konusunda her iki tarafın da riski sıfıra indirilmektedir.

Ürünün satıcılar (tedarikçi) açısından faydaları:

  • Tahsilat riskinin sıfıra indirilmesi
  • Esnek vade ve taksit imkânları ile daha fazla satış yapabilme imkânı

Ürünün alıcılar açısından faydaları:

  • Finansmana kolay erişim: Ödemeleri taksit ve vadeler ile yapma imkânı
  • Kredi/çek kullanmadan kendi tedarikçisi ile banka üzerinden ticaret yapması
  • Artan kredi limitleri

Sistem:
Alım-satım işlemleri POS cihazları üzerinden işlemektedir.

  • Tedarikçilerin (Satıcı), POS cihazlarına özel bir yazılım yüklenecektir.
  • Alıcılara ise, ticari kredi kartı tahsis edilecektir.

Bu proje ile tedarikçiler mal teslim ettiği ve alacak kaydettiği firmaların ödemelerini POS cihazı aracılığıyla iki farklı seçenek ile alabilecektir.

    • Esnek vade seçeneği
    • Eşit taksit seçeneği

  • Örnek olarak;
    • Tedarikçi, 100.000 TL’lik bir mal sattığında, pos cihazına 18 aya kadar aylık ya da 3 aylık eşit taksitlerle ödeme alabilecek,
    • Aynı şekilde tedarikçi, 100.000 TL’lik mal satışını, tıpkı bir çek gibi maksimum 540 gün olmak üzere vadeli bir şekilde yapabilecektir. Bu durumda 540 gün sonra yapacağı tahsilatta herhangi bir problem yaşamayacaktır çünkü muhatabı artık banka olacaktır. Tahsilatı da bankadan yapacaktır.
  • Kart limiti tahsisatı bankacılık koşullarına firmanın risk durumuna göre banka tarafından belirlenecektir. Herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.
  • Herhangi bir sektör kısıtlaması yoktur. Oda ve borsa ile sektör meclisi üyesi firmalarımız bu imkandan faydalanabilecektir.
  • Bu sistem sadece tedarik zincirinde birbirine entegre olmuş ticari işletmeler arasında uygulanacak olup, her satış bu kapsamda değerlendirilemeyecektir.
  • Örnek vermek gerekirse, bir otel işletmesine gıda tedariki sağlayan bir ticari işletme otel işletmesinin sahip olduğu Bankkart üzerinde vadeli satış yapabilecektir.

 

 

 

 

Kocaeli Sanayi Odası 2021 Yılı Bütçesi 21 Milyon TL

Kocaeli Sanayi Odası’nın 2020 Yılı son Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle Online olarak yapılan KSO’nun Aralık ayı Meclis toplantısında 2021 yılı bütçesi 21 milyon TL olarak Meclis üyelerinden onay aldı.

Meclis toplantısının ilk konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başladı. Zeytinoğlu, üçüncü çeyrekte ekonominin yüzde 6.7 oranında büyüdüğünü söyleyerek, “Pandeminin ekonomiye etkisinin en fazla hissedildiği ikinci çeyrekte ekonomimizde ciddi oranda bir küçülme yaşamıştık. Üçüncü çeyrekte ise pandemi kaynaklı kısıtlamaların normalleştiği bir dönemdi. Dayanıklı tüketim harcamalarındaki genişleme ve sanayi üretiminin katkısı ile ekonomimiz üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 oranında büyüdü. Bu oranın 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatma şansı sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, son kısıtlamalardan ve baz etkisi nedeniyle yılın son çeyreğinde yüzde 1-2 aralığında pozitif bir büyüme gelebileceğini söyledi.

2018 yılının ağustos ayından bu yana zayıf seyreden otomobil talebinin bu yılın üçüncü çeyreğinde canlandığını ifade eden Ayhan Zeytinoğlu, “GSYH verilerinin detaylarına baktığımızda yerleşik hane halkı tüketiminin yüzde 9.2 arttığını görüyoruz.  Kredi hacmindeki genişleme ve faizlerin düşük olması, iki yıldır yerinde sayan otomobile yönelik talebi artırdı. Diğer taraftan yine düşük faizli kredi imkanı ile konut talebine olan artış, inşaat sektörünün canlanmasına katkı verdi.” dedi.

Zeytinoğlu, “Bizim en fazla üzerinde durduğumuz veri olan sanayi sektörü katkısı yüzde 8, imalat sanayi katkısı yüzde 9.3 artış gösterdi. İkinci çeyrekte duruşta olan firmalarımızın üçüncü çeyrekte hemen hemen tamamının çalıştıklarını biliyoruz. Sağlanan desteklerle üçüncü çeyrekte gayri safi sabit sermaye oluşumu, yani yatırımların da yüzde 22.5 arttığını görüyoruz. Özellikle makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 23.5’luk büyüme bizleri memnun etmiştir.” dedi. Mal ve hizmet ihracatından üçüncü çeyrek büyümesine katkı gelmediğini söyleyen Zeytinoğlu, “Açıklanan verilere göre- mal ve hizmet ihracatında yüzde 22.4’lük bir azalış görülüyor. Bu dönemde turizm sektörünün katkısı yetersiz kaldı. Diğer taraftan Avrupa ülkeleri de pandeminin etkisinden kurtulamadı.” dedi.

Kasım ayında ihracatın yüzde 0,95 düşüşle 16.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İhracatta kasım ayında da beklediğimiz rekor, ne yazık ki pandemideki ikinci dalganın etkisi ile sınırlı kaldı. İhracatımızı büyük oranda yaptığımız Avrupa ülkelerindeki toparlanmanın ikinci dalga ile sınırlı kalması nedeniyle, ihracatımız yüzde 0.95 düşerek 16.1 milyar dolar oldu.” dedi.

Kasım ayı itibariyle yıllık ihracatın 167.1 milyar dolar olduğunu belirten Zeytinoğlu, 2020 yılında ihracatta Yeni Ekonomi Programında konulan hedefin aşılabileceğini beklediklerini söyledi. Ülkemizin ihracatının yüzde 55’ini AB ve Avrupa ülkelerine yaptığını belirten Zeytinoğlu, “Maalesef en büyük pazarımızdaki daralma bizim ihracatımızı da doğrudan etkiliyor. Diğer taraftan ihracat yaptığımız ilk 20 ülke içerisinde olup daha alt sıralara düşen pazarlarımız da var. Örneğin Suudi Arabistan’a olan ihracatımız yüzde 53 gerilemiş.” dedi.

Kasım ayında ithalatın yüzde 16.1’lik artışla 21.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, altın ithalatının yüzde 59, otomotiv ithalatının yüzde 111 arttığını söyledi. İthalat alt kalemlerine baktığımızda, yatırım malları ithalatı yüzde 32.6, hammadde malları ithalatının yüzde 9.7

Arttığını görüyoruz. Bunlar, yatırımlarda ve üretimdeki artışlara işaret ediyor.” dedi.

Zeytinoğlu, ekim ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmesinde, ekim itibariyle yıllık cari açığın 33.8 milyar dolara yükseldiğini söyleyerek, “Ekim ayında cari denge 273 milyon dolar açık verdi. Aylık açık, dış ticaret açığının gerilemesi ile düşük geldi.  Ancak kasım ayında verilen yüksek dış ticaret açığı nedeniyle aylık olarak tekrar yükseleceğini öngörüyoruz. Pandemi nedeniyle 2020 yılında turizm gelirlerinin yüzde 79 azaldı. geçen yıl ocak-ekim döneminde hizmetler gelirimiz 31.7 milyar dolar iken, bu yıl aynı dönemde sadece 6.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığımız da geçen yıla göre arttı. Dolayısıyla cari açık veriyoruz. 2020 yılını 37 milyar doların üzerinde bir açık ile kapatacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklama yapan Zeytinoğlu, kasım ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracatın yüzde 0.1 artışla 2.5 milyar dolar,  ithalatının ise yüzde 34.3 artarak 4.1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Kasım ayında TÜFE aylık yüzde 2.3 artışla yıllık yüzde 14.03 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 4.08 artışla yıllık yüzde 23.11’e yükseldi. Enflasyondaki yükselişte döviz kurundaki artışı etkili. Üretici fiyatlarındaki hızlı artış, bir süredir yatay seyreden tüketici fiyatlarını yukarı çekti. 2020 yılı enflasyonu bu düzeyin üzerinde olabilir.” dedi.

Ekim ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi ekimde aylık yüzde 1.1, yıllık yüzde 10.2 arttı. Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu karşılıyoruz.  Ekim’de gerçekleştirdiğimiz rekor ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artıştan bu artışı bekliyorduk. Nisan mayıs aylarında ciddi daralmalar olmuştu. Onları yavaş yavaş telafi ediyoruz. Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile üretimdeki artışların devam edeceğini bekliyoruz. Sanayi üretiminde yüzde 5-6’nın üzerinde büyümeler görebiliriz.” dedi.

Eylül ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan, ağustos ayına göre 0.5 puan azalarak yüzde 12.7’ye gerilemiş olmasına rağmen, işgücüne katılımda önemli azalmalar olduğunu söyledi. Çalışan sayısının ülkemize benzer ve gelişmiş ülkelerin seviyelerine gelmesinin önemini vurguladı.

Kasım ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Kasım ayında bütçe gelirleri yüzde 31.8 artışla 109.75 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 27.5 artışla 96.31 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bütçe kasımda 13.44 milyar TL fazla verdi. Kasım ayı bütçe performansımızı olumlu değerlendiriyoruz. Böylece ocak-kasım dönemi bütçe açığı 132.05 milyar TL’ye gerilemiş oldu.” dedi. Zeytinoğlu dahilde alınan mal ve hizmet vergilerindeki artış ve ithalden alınan KDV’deki artışın kasım ayında da sürmesinin bütçeyi desteklediğini söyledi.

Zeytinoğlu aralık ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.

KSO MECLİSİ OY BİRLİĞİ İLE  ONAY

KSO Aralık ayı meclis toplantısında  daha sonra sırasıyla  2021 yılı iş programının görüşülmesi ve onayı ,2021 yılı yıllık aidat ve kayıt ücreti tarifesinin görüşülmesi ve onayı ,2021 yılı hizmet karşılığı ücretler ve belge harçları tarife cetvelinin görüşülmesi ve onayı oy birliğiyle alındıktan sonra Oda Bütçesi de bir önceki yıla oranla yüzde 20 artış la 21 Milyon TL olarak Meclis üyelerinin oy birliği ile onaylandı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Kasım Ayı Bütçe Gerçekleşmelerini Değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan kasım ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım ayında bütçe gelirleri yüzde 31.8 artışla 109.75 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 27.5 artışla 96.31 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bütçe kasımda 13.44 milyar TL fazla verdi. Kasım ayı bütçe performansımızı olumlu değerlendiriyoruz. Böylece ocak-kasım dönemi bütçe açığı 132.05 milyar TL’ye gerilemiş oldu.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerindeki artış ve ithalden alınan KDV’deki artışın kasım ayında da sürmesinin bütçeyi desteklediğini söyleyerek, “Bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirlerinde kasım ayındaki artışın temelinde KDV ve ÖTV gelirlerindeki artışlar olduğunu görüyoruz. Kasım ayında dahilde alınan KDV’nin yüzde 81.6, kasımdaki ithalat artışıyla ithalden alınan KDV yüzde 80.4 oranında arttı. ÖTV gelirlerinde ise yüzde 51.3’lük artış var. Bunun da alt kalemlerinde, Motorlu Taşıt Araçlarına ilişkin ÖTV gelirlerindeki yüzde 254.4’lük artış dikkat çekiyor.” dedi. Zeytinoğlu giderlerdeki yüzde 27.5’luk artışın enflasyonun üzerinde olduğunu, ancak pandemi etkilerinin azaltılmasına yönelik teşviklerle bunun normal olduğunu söyledi.

KSO “KKDİK ve KDU” Webinarına Rekor Katılım

Kocaeli Sanayi Odası’nın Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği işbirliği ile düzenlediği “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik ve Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı” konusundaki bilgilendirme webinarı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

KSO Meclis Üyesi Hasan Şerefhan yaptığı açılış konuşmasında; “Bildiğiniz üzere ülkemizde; çevre ve iş sağlığı ve güvenliğine yönelik ciddi önlemlerin alınması, AB katılım müzakereleri ile paralel olarak ilerledi. Özellikle; 27. Çevre Faslının açılmasından sonra yapılan düzenlemelerle AB normlarına uyum konusunda başarılı ve önemli reformlara imza attık. SEVESO, ATEX, REACH ve KKDİK gibi direktifler ve uygulamaları bu uyum sürecinde sanayicilerimizin önüne gelen gerekliliklerden bazılarıdır. KSO 9. ve 10. Kimya Komiteleri olarak; az önce bahsi geçen bu direktifler, kimya sanayini etkileyen diğer mevzuatlar ve bu kapsamdaki sorunların çözümü konusunda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda EBSO, İSO ve ilgili sektör STK’larında desteğini alıyoruz. Bu çalışmalarımızı 2 yıldır düzenlediğimiz KSO Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi ile de taçlandırdık.” dedi.

Şerefhan konuşmasına; “KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ni 5-6 Ekim 2021 tarihinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Proses Emniyeti Sempozyumu içerisinde son derece önemli gördüğümüz konuları da 9-10 Şubat 2021 tarihinde sanal ortamda bir araya gelerek tartışmak istiyoruz. 9-10 Şubat 2021 tarihindeki Proses Emniyeti Sanal Sempozyumu’nda; Kimya ve Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşmenin Proses Emniyetine Etkileri, temalarını işleyeceğiz. Sanal etkinliğimizi bu konu başlıklarında 2 oturum şeklinde düzenlenmeyi planlıyoruz. Sanal sempozyumun ayrıntılarını yakında sizlerle paylaşıyor olacağız. İlgili organizasyonlarımıza katılımınızı bekleriz.” diyerek devam etti.

Açılış konuşmasının ardından Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Mevzuat Koordinatörü Dr. Ali Şenol Gündoğan “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik ve Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı” konusundaki sunumunu yaptı. Katılımcılardan gelen yaklaşık 60 sorunun cevaplanması ile webinar tamamlandı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Ekim Ayı Sanayi Üretimini Değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretiminde gerçekleşen yıllık yüzde 10.2’lik artışı çok olumlu bulduklarını söyleyerek, “Sanayi üretim endeksi ekimde yıllık yüzde 10.2 arttı. Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu değerlendiriyoruz. Ekim’de gerçekleştirdiğimiz rekor ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artıştan üretimde de bu seviyeleri göreceğimizi bekliyorduk. Bu artışa imalat sanayiden gelen yüzde 11’lik güçlü katkıyı da çok değerli buluyoruz.” dedi. Dördüncü çeyreğe yüzde 10.2’lik güçlü bir üretim artışıyla başlandığını belirten Zeytinoğlu, bunun dördüncü çeyrek büyümesi adına da olumlu bir veri olduğunu söyleyerek, “Önümüzdeki aylarda da baz etkisiyle üretim artışlarının devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, ekimde yıllık en yüksek artışın yüzde 21 ile dayanıklı tüketim mallarında olduğunu görüyoruz. İmalat sanayi sektöründe yıllık yüzde 11, ara malı üretiminde yıllık yüzde 12.1, sermaye malı üretiminde yıllık yüzde 10.4, orta yüksek teknoloji ürün üretiminde yüzde 16.6’lık artışlar var. Bu kalemlerdeki artışları olumlu değerlendiriyoruz. ” dedi.

Sanayi üretiminde gerçekleşen aylık yüzde 1.1’lik artışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Aylık artış hızında bir önceki aya göre ufak bir yavaşlama var. Ancak, talep artışının ekim ayında da devam ettiğini görüyoruz. Aylık bazda baktığımızda, ekim ayında bir önceki aya göre dayanıklı tüketim mallarında yüzde  4.8, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2.0’lik artış var.” dedi.

Ticaret Müşavirleri ile Elektronik Sohbetler – Ukrayna ve Gürcistan

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 15 Aralık 2020 Salı günü 14:00-15:30 saatleri arasında Ukrayna’da görev yapmakta olan Ticaret Bakanlığı temsilcileri, 17 Aralık 2020 Perşembe günü ise 14:00-15:30 saatleri arasında Gürcistan’da görev yapmakta olan Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşılacağı e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Toplantıların programı ve toplantılara katılmak için gerekli linkler aşağıda sunulmuştur.

Bilgilerinize sunarız.

1- Gürcistan Sohbet Toplantısı Programı ve Linki

2- Ukrayna Sohbet Toplantısı Programı ve Linki

Libya-Mutabakat Zaptı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; “Libyalı idarelerden alacağı bulunan firmaların ilgili  idarelere müzakere amacıyla başvuru yapabilecekleri nihai tarihin 24 Aralık 2020‘de dolacağı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Libyalı idarelerle görüşme başlatmamış olan firmalarımızın, hak ve menfaat kaybına uğramamaları adına, ilgili idarelere başvurmaları gerekmektedir.

Ayrıca, sürecin takibi açısından, Ticaret Bakanlığına bildirmek üzere, başvuru yapan firmaların bilgilerini ekteki tabloda yer alan formatta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne iletmeleri gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Antikor ve PCR Testi Tarama Ücretleri

Sayın Üyemiz,

Siz değerli üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda yaptığımız anlaşma ile Antikor ve PCR testi taramaları ücretli devam etmektedir. Maliyetlerdeki değişikliklerden dolayı, 14/12/2020 itibariyle PCR testleri 122,00 TL + KDV, Antikor testleri ise 47,00 + KDV olarak revize edilmiştir. Ayrıca, İşe Dönüş Muayenelerinde Hızlı sonuç almak için “Burun Sürüntüsü” ile Antijen test fiyatları 115,00 TL + KDV olarak uygulanacaktır. Anlaşmamız doğrultusunda test yaptırmak isteyen üyelerimiz; https://kosano.org.tr/covid19/ web adresinden müracaat ederek testlerini yaptırabilirler.

 

Ukrayna Uluslararası Yatırım Konferansı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığından bugün alınan ilgide kayıtlı yazıda, Odesa Ticaret Ataşeliğinden alınan yazıya atfen, Ukrayna Yatırım Ofisi (UkraineInvest) tarafından 11 Aralık 2020 tarihinde saat 10:00’da ilk kez “Ukrayna Yatırım Konferansı”nın gerçekleştirileceği, söz konusu Konferans kapsamında Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal dâhil olmak üzere hükümet yetkilileriyle bir dizi görüşmenin yer alacağı, etkinliğe Ukrayna ve uluslararası yatırım ve iş dünyasından 1000’den fazla temsilci, devlet makamları,diplomatik birlik ve önde gelen uzmanların katılım sağlayacağı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu Konferans’ta Kısa Vadeli Ufukta Yatırım Piyasasının Geliştirilmesi, Ukrayna Nasıl Avrupa’nın BT Merkezi Olabilir, Ukrayna’daki Yatırımcıların Başarı Hikayeleri, İmalat Tesislerinin Ukrayna’ya Taşınması Beklentileri, KOBİ’ler için Yatırım Teşvikleri vb. konuların ele alınacağı ifade edilmektedir. Bu çerçevede, anılan etkinliğe ilgi duyan firmaların detaylı bilgi ve kayıt için https://ukraineinvest.gov.ua/events/ukraine-investment-harbor-in-the-time-of-change/ internet sayfasını ziyaret etmeleri gerekmektedir.” denilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

 

 

Brexit Bilgilendirme Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; “31.12.2020 tarihinde sona erecek olan Brexit geçiş döneminin ardından Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaretin, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında devam etmesine yönelik müzakereler Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

İlgide kayıtlı yazıda, müzakereler neticesinde gelinen noktada, tarifeler bakımından Gümrük Birliği koşullarını sürdürecek şekilde, STA’nın büyük bölümü üzerinde mutabakatın sağlandığı; bununla birlikte, Gümrük Birliği’nin işleyişi bakımından, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki STA’ya ilişkin menşe kurallarının, Avrupa Birliği’nin Birleşik Krallık ile yapacağı düzenlemede yer alan menşe kuralları temel alınarak hazırlanması gerektiği, bu alanda Avrupa Birliği müzakerelerindeki durumun henüz netlik kazanmadığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Gümrük Birliği uyarınca, ülkemizce Birleşik Krallık ile STA imzalanması için öncelikle Avrupa Birliği ile Birleşik Krallık arasındaki müzakerelerin sonuçlanmasının beklenmesinin şart olduğu, dolayısıyla, akıbeti henüz netleşmemiş olan Avrupa Birliği-Birleşik Krallık müzakerelerinin olumsuz veya 2020 yılı sonrasında sonuçlanması halinde, 1.1.2021 itibariyle ülkemizle Birleşik Krallık arasındaki ticaretin DTÖ kuralları temelinde yürütülmesi ihtimal dahilinde olduğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla, Ticaret Bakanlığınca STA’nın 1.1.2021 itibariyle yürürlüğe girecek şekilde ivedilikle imzalanması hedefi doğrultusunda çalışmalar devam etmekle birlikte, Birleşik Krallık ile 2021 yılında ticarette ortaya çıkabilecek diğer senaryolar bağlamında da mevzuat ve uygulama hazırlıklarının yapıldığı belirtilmektedir.

Yukarıda bahse konu senaryolar çerçevesinde, ihracatçılarımızın 2021 yılında Birleşik Krallık ile ticarette değişen ortama hazırlıklı olmaları ve yeni döneme ilişkin kural ve uygulamalar ile muhtemel STA’ya yönelik gelişmeler hakkında firmalarımızın bilgilendirilmesi amacıyla Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Gonca Işık Yılmaz Batur’un katılımlarıyla, 15 Aralık 2020 Salı günü saat 14:00- 16:00 arasında çevrim içi olarak bir bilgilendirme toplantısının yapılması planlanmaktadır.” Denilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Avrupa Birliği-İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (CoSME)

Sayın Üyemiz,
 
Avrupa Birliği-İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (CoSME) kapsamında açık olan teklif çağrılarının tanıtımı amacıyla 11 Aralık 2020 tarihinde saat: 14:00’da CoSME Teklif Çağrıları Çevrimiçi Bilgilendirme Eğitimi gerçekleştirilecektir.
 
CoSME Programı ulusal koordinatörü KOSGEB ve AB Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen eğitim, cosme.kosgeb.gov.tr adresinden erişilebilecek kayıt formuna gerekli bilgilerin girilmesini takiben eposta adreslerinize gönderilecek online katılım linki yoluyla takip edilebilecektir.
CoSME Programı çağrıları ile ilgili özet ve detaylı bilgilere https://www.ab.gov.tr/guncel-hibeler_50801.html ve cosme.kosgeb.gov.tr 
adreslerinden ulaşabilirsiniz.
 

KSO Başkanı Zeytinoğlu “eylül ayı işsizlik oranını” değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayına ait işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Eylül ayında işsizlik oranımız geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan, ağustos ayına göre 0.5 puan azalarak yüzde 12.7’ye gerilemiş olmasına rağmen, işgücüne katılımda önemli azalmalar olduğunu görmekteyiz. Çalışan sayımızın ülkemize benzer ve gelişmiş ülkelerin oranlarına gelmesini hedeflemeliyiz.” dedi.

Zeytinoğlu “İstihdam piyasasındaki daralma 2019 yılının başından beri devam ediyor.  Bu yıl ise pandemi istihdamdaki kayıpları daha da artırdı. Buna ilave olarak bir de işgücü piyasasından ciddi çekilmeler oldu.  Eylül ayında işgücüne katılanların sayısı 1 milyon 282 bin kişi azalmış.” dedi.

Nijer’de Tarım Alanında Yapılması Öngörülen Proje

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  12 Ekim 2018 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun bir görüşme gerçekleştirdiği, söz konusu görüşmede ülkemiz ile Nijer arasında çeşitli alanlarda işbirliği olanaklarının ele alındığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla,  daha önce “İstanbulewa Yolu Projesi”ne ilişkin görüşmeye atıfta bulunularak, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız tarafından ilgili projenin finansmanının gündeme getirildiği, Nijer tarafının ise maden yatakları ile ilgili çalışmalarda bulunduğu ve Irhazer bölgesinde 1 milyon hektar tarım yapılabilecek arazi olduğunu bildirdiği belirtilmektedir. Bu kapsamda, 2019 yılı Ocak ayında Cumhurbaşkanı Yardımcılığı bünyesinde bir ekip oluşturulduğu ve sürecin koordine edildiği bilgisi paylaşılmaktadır.

Ayrıca, 19.11.2020 tarihinde Birliğimizde gerçekleşen TOBB Şurasında iş insanlarımız tarafından ülkemizdeki yem fiyatlarının yüksekliğinin gündeme getirildiği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın söz konusu sorunun bir an önce çözülmesi talimatına cevaben Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın, Nijer’de tarım alanında yapılması öngörülen proje ve 1 milyon hektarlık alanın bu kapsamda kullanılabileceğini belirttiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Bina inşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların ve Taşıyıcı Kalıp İskelelerinin Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bina inşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların ve Taşıyıcı Kalıp İskelelerinin Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ “06.11.2020 tarih ve 31296 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Kenya Sohbet Toplantısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının yazısına atfen, 24 Kasım 2020 Salı günü 14.30-16.00 saatleri arasında Kenya’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı bir e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Program ve kayıt için tıklayınız.

SCADA Sistemine Bağlantı Yükümlülüğü

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen azıda, Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize iletilen 04.11.2020 tarihli ve E87424279-152.01.02-390430 sayılı yazıda, şebekelerine bağlı üretim tesisi olan Elektrik Dağıtım Şirketleri ve Dağıtım Lisansı Sahibi Organize Sanayi Bölgeleri tarafından yürürlükteki Elektrik Şebeke Yönetmeliği’nin “Veri iletişim sistemi” başlıklı 29 uncu maddesi ile “SCADA kontrol merkezleri” başlıklı Geçici 3 üncü maddesi kapsamında Teşekküllerinin SCADA sistemine bağlantısının 31.01.2021 tarihine kadar gerçekleştirilmesi halinde kesilen cezaların iptal edileceği ifade edilmektedir.

EK: SCADA Sistemine Bağlantı Yükümlülüğü

Irak Yaptırımlar Listesi Son Güncellemeler

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  BM Güvenlik Konseyi’nin 1518 (2003) sayılı kararı uyarınca teşkil edilen Irak Yaptırımlar Komitesi Başkanı tarafından BM  nezdindeki tüm Daimi Temsilciliklere gönderilen Nota iletilmektedir.

Bir örneği  linkte bulunan bahse konu Nota’da, yaptırımlar listesinde yapılan son güncellemeler bildirilmektedir. Bu kapsamda, 1483 (2003) sayılı Güvenlik Konseyi kararının 19. ve 23. paragrafı çerçevesinde varlıkları dondurulan bireyler ve kuruluşlar listesinde yer alan linkteki Nota’da isimleri mezkur bir kişi ile 11 kuruluşun,1 Aralık 2020 tarihi itibarıyla yaptırım listesinden çıkartıldığı kaydedilmektedir. BM-Aralık 2020 Yaptırımları Listesine ulaşmak için tıklayınız

Gürcistan’da Eksik CMR-Beyan Dışı Eşya

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye-Gürcistan Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanım Anlaşmasına göre uygulanan ortak veri değişimi protokolü kapsamında, iki ülke arasında sevkiyata konu eşyaya ilişkin verilerin paylaşıldığı, ancak, nakliyecilerimizin Gürcistan’a girişlerinde eksik CMR sunma, beyan fazlası eşya ithalatına yönelik teşebbüslerde bulunmalarından kaynaklı idari/cezai yaptırımların bir müddet kontrol altına alınmış olsa da son aylarda yeniden artışa geçtiği, konunun Gürcistan basınına da yansıdığının gözlemlendiği belirtilmektedir.

Aynı yazıda ayrıca;

Gürcistan Gelirler İdaresine bağlı gümrük idaresine, eksik CMR sunulması ve beyan usulsüzlüğü oluşması halinde, beyan dışı eşyanın yaklaşık değerinin 5000 Amerikan Doları üzerinde olması durumunda, yerel gümrük idaresi nezdinde uzlaşı sağlanmasının mümkün olmadığı, soruşturma süreci başlatılarak konunun merkezi idareye (Tiflis) intikal etmekte olduğu, dosyanın intikali ve sürecin

tamamlanmasının 15-40 gün arası sürdüğünün gözlemlendiği, pandemi koşulları nedeniyle nakliyecilerin bu süre zarfında gümrük idaresinden ayrılmasına da izin verilmediği belirtilerek, nakliyecilerimizin işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik olay bazında temsilciliklerce ve Batum Başkonsolosluğu Hukuk Danışmanı tarafından da hukuki süreçte nakliyecilerimize destek sağlanmasına rağmen ülkemiz ihracat sevkiyatlarının gecikmesi ve cezai müeyyide kaynaklı kayıplar yaşanmakta olduğunun altı çizilmekte,

Gürcistan’da son dönemde Kovid vakalarının artması sebebiyle; 28 Kasım 2020-31 Ocak 2021 tarihleri için 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirilmiş, şehirlerarası rutin ulaşım hizmetleri ile Tiflis ve Batum gibi şehirlerde şehir içi toplu taşıma askıya alınmış, market, eczane, banka gibi temel hizmet verenler dışındaki işyerleri kapatılarak, restoran ve benzeri gıda işletmelerinin sadece paket teslimat yapabilmesi uygulamasına geçilmiştir. Ayrıca, 1 Ocak-15 Ocak 2021 tarihleri resmi tatil ilan edildiği,

Uluslararası taşımacılık ilan edilen önlemlerden doğrudan etkilenmemekle birlikte, eksik CMR sunma/beyan dışı mal ile ithalat teşebbüsünde bulunan nakliyecilerimiz açısından, elverişsiz koşullarda ve sağlık açısından risk taşıyan durumlarda Gürcistan’da uzun süre kalma tehlikesi bulunduğu bildirilmektedir.

Taşımacılarımızın beyanlarını usulüne uygun ve doğru doldurma zorunluluklarının bulunduğu, taşınan eşyanın sigortası niteliğinde olan CMR’nin gümrük vergi ve resimlerini garanti altına alan bir belge olmadığını ve TIR Sisteminin nakliyecilerimizi kötü niyetli üçüncü kişilere karşı koruyabilecek en güçlü enstrüman olduğunu bilgilerinize sunarız.

Arnavutluk İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Arnavutluk hükümetinin,Arnavutluk’un Durres şehrinde 100 MW’lık bir fotovoltaik tesis projesini gerçekleştireceği, tesise ilişkin transfer, kurulum, dizayn, finans ve operasyonel gibi konuların uluslararası ihaleye açılacağı bildirilmektedir.

Söz konusu ihalenin başvuru süresinin 1 Şubat 2021 tarihinde saat 16.00 (CET)’da sona ereceği belirtilmektedir. İhaleye ilişkin detaylı bilgilere TOBB web sayfası (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkânları/Ülke Duyuruları/Arnavutluk” bölümünden ulaşılabilmektedir.

16.KOBİ Zirvesi

Sayın Üyemiz,

Üretimin, ticaretin ve hizmetin tüm alanlarında KOBİ’lerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak; ülkemizin büyümesinde ve kalkınmasında kalıcı başarıyı yakalaması için KOBİ’lere sürdürülebilir rekabet gücü kazandıracak yol haritalarının çizildiği, geleneksel hale gelmiş olan  KOBİ Zirveleri’nin XVI’si; TOSYÖV, TİM, TOBB ve KOSGEB işbirliği ile DenizBank Ana Sponsorluğunda sanal ortamda ONLİNE olarak gerçekleştirilecektir.

TOSYÖV tarafından 08 – 09 Aralık 2020 tarihleri arasında ONLİNE  düzenlenecek KOBİ Zirvesinin bu yıl ana teması “Pandemi Süreci ve İhracat”.  İhracatın tüm alanlarında yaşanılan sorunlar irdelenecektir.

Dünyada yaşanan Pandemi dolayısı ile ONLİNE olarak sanal ortamda gerçekleştirilecek, Ülkemiz ekonomisine katkısı tartışılamayacak kadar önemli olan XVI. KOBİ Zirvesi 8 Aralık 2020 Salı günü  09:30 – 10:30 saatleri arasında Açılış konuşmaları ile başlayacaktır.

Zirve Programına ve oturumlara ilişkin ayrıntılar ekte bilgilerinize sunulmaktadır.   (Katılım Ücretsizdir)

Zirve Canlı olarak  TOSYÖV Youtube kanalından izlenilebilinecektir.   https://www.youtube.com/channel/UC4E9RSWvd1d-joRDU3weqmg

Kayıt için: www.kobizirvesi.org.tr

 

Girişimcilik Davranış Anketi

Sayın Üyemiz,

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Münevver Çetin tarafından 81 ilde faaliyet gösteren iş insanlarımızın girişimcilik profilleri ve teknolojik hazırlık düzeylerine yönelik “Girişimcilik Davranışı Anketi” hazırlanmıştır.

Ankette yer alan sorulara vereceğiniz cevaplar, mevcut durumun tespit edilebilmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca anket sonucunda elde edilecek bulgular, ülkemizin girişimcilik alanında oluşturacağı politikalarda da yol gösterici nitelik taşıyacaktır.

Sorulara cevap verirken “olması gerektiğini düşündüğünüzü” değil,  “olanı” belirtmeniz araştırmanın ve oluşturulacak politikaların doğru sonuçlara ulaşılmasına katkı sağlayacaktır.

Bu hususlar dikkate alınarak https://forms.gle/VzMhMKX4urLAY41j8 adresinde yer alan anketi bilgilerinize sunarız.

Ticaret Müşavirleri ile Elektronik Sohbetler – Endonezya

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  10 Aralık 2020 Perşembe günü 10:00-11:30 saatleri arasında Endonezya’da görev yapmakta olan Ticaret Başmüşaviri ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşılacağı e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Toplantı programı için tıklayınız.

Gürcistan’da Yeni Yatırım Teşvik Programı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tiflis Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgilere atfen, Gürcistan’da asgari 10 milyon Gel (yaklaşık 3 milyon ABD Doları) yatırım yapacak ve 150 kişilik yeni istihdam oluşturacak uluslararası yabancı yatırımcıların 1 milyon Gel (Yaklaşık 300 bin ABD Doları) tutarına kadar devletten destek alabilmesine yönelik açıklanan teşvik programın 30/11/2020 tarihli Gürcistan Resmi Gazetesinde yayımlanan 717 sayılı Karar ile yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, iş süreçleri outsourcing alanındaki yatırımlarda ise yatırım zorunluluğu 5 milyon GEL ve asgari 200 istihdam oluşturma şartın bulunduğu, teşvik kapsamındaki alanların elektrik-elektronik mühendisliği ürünleri; uçak parça ve modülleri üretimi; taşıtlar, ekipman ve parçaları üretimi; iş hizmet/süreçleri outsourcing; depo ve lojistik merkezleri ile uçak bakım ve tamiri olduğu ifade edilmektedir.

Programa ilişkin detaylara Gürcistan Yatırım Ajansının

http://www.enterprisegeorgia.gov.ge/en/News/the-state-program-fdi-grant adresli sayfasından ve

https://www.matsne.gov.ge/ka/document/view/5041643?publication=0 adresinde yayımlanan

Karardan ulaşılabilmektedir.

Gürcistan; ülkemiz, AB, BDT ülkeleri ve Çin ile serbest ticaret anlaşmalarına sahip, ayrıca ABD, Kanada ve Japonya’ya GTS kapsamında tarife avantajlarıyla ihracat yapma imkânı olan bir ülkedir. Bu kapsamda Gürcistan’a, üçüncü ülkelere ihracat odaklı çeşitli uluslararası yatırımlar yapılmaktadır. Söz konusu teşvikten yararlanmak isteyebilecek firmalarımız için Gürcistan üzerinden tarife avantajıyla erişimin mümkün olduğu pazarlara ihracat gerçekleştirilmesinde avantaj ve fırsatlar bulunduğu değerlendirilmektedir.” denilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

Sayın üyemiz,

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamındaki %50 hibe desteği sağlayan 14. etap kırsal ekonomik altyapı yatırımları ile tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesine ilişkin 2020/24 ve 2020/25 no’lu tebliğler yayımlanmıştır. Her iki tebliğe ilişkin bilgi notu için tıklayınız

Kısa Çalışma Ödeneği Bilgi Notu

Sayın Üyemiz,

1 Aralık 2020 tarihli ve 31321 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kısa çalışma ödeneği hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararı’na ilişkin bilgi notu için tıklayınız.

Patent ve Marka Webinarı

Sayın Üyemiz,

Patent ve marka tescili hakkında 10 Aralık 2020 Perşembe günü saat 15:00’te internet üzerinden bir seminer gerçekleştirilecektir. Davet ekte sunulmaktadır.

Birliğimiz Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sayın Habip Asan’ın katılımı ile gerçekleştirilecek seminerde KOBİ’lere yönelik olarak patent, faydalı model, marka ve tasarım kavramları, bu kavramlar arasındaki farklar, avantajları, önemi ve başvuru süreçleri anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

INCOTERMS 2020 TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

 ONLINE EĞİTİM:

INCOTERMS® 2020 TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

10 Aralık 2020, saat 10.00 – 13.00

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayınlanan uluslararası ticarette kullanılan, evrensel olarak standartlandırılmış ve malların satışı için dünya çapında kabul gören kuralları belirleyen INCOTERMS® 2020’ye ilişkin temel eğitim programı, 10 Aralık 2020 tarihinde 10.00 – 13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

ICC Türkiye Milli Komitesinin düzenleyeceği  eğitim programı, ülkemizdeki tek akredite Incoterms 2020 eğitmeni olan ICC Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu Başkanı ve Incoterms® 2020 Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ercüment Erdem tarafından verilecektir.

PROGRAM

10.00 – 11.15     I. BÖLÜM

–       Giriş

–       Incoterms’lerin kapsamı

–       Kapsam dışı konular

–       Incoterms 2020 değişikliklerinin gerekçeleri

–       Incoterms 2020 ile getirilen yenilikler

11.15 – 11.30     Ara

11.30 – 12.30     II. BÖLÜM

–       Incoterms 2020’nin önemli özellikleri

–       Incoterms’lerin sınıflandırılması

–       Incoterms’lerin kısa açıklaması

12.30 – 13.00     Soru-Cevap

 

KAYIT için tıklayınız.
 ÜCRET VE ÖDEME BİLGİLERİ

 ICC Türkiye Üyeleri için 300,- (üçyüz) TL

 ICC Türkiye Üyesi olmayanlar için 450,- (dörtyüzelli) TL

Ödeme Şekli:

Kayıt ücretinin aşağıda belirtilen hesap numarasına katılımcı adı belirtilerek yatırılması ve dekontunun Milli Komitemize iletilmesi gerekmektedir.

Banka Bilgileri

MTO –Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi

Türkiye İş Bankası, Akay Şubesi

IBAN: TR10 0006 4000 0014 2010 3648 40

 

 

* Zoom programı üzerinden gerçekleştirilecek olan eğitimin linki kaydın tamamlanmasının ardından tarafınıza iletilecektir.

 

 

Oto Plakaları İhalesi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Slovakya İçişleri Bakanlığı’nın tahmini değeri KDV hariç 27,7 milyon avro olmak üzere oto plakalarının üretimi ve teslimi için bir kamu ihalesi duyurduğu, son başvuru tarihinin 10 Aralık 2020 olan ihalenin lisanslı plakalar, özel kayıt numarasına sahip özel plakalar ile kısmen veya tamamen elektrikli araçlara yönelik plakaları kapsadığı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, plakaların, Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun tescile tabi olan motorlu taşıtlar, römorklar ve diğer karayolu taşıtlarında kullanılması gerektiği kaydedilmektedir. (CPV Code: 44423400-5)

İhale ile ilgili detaylı bilgiler :

Slovakya Kamu İhale Ofisi: https://www.uvo.gov.sk/vestnik/oznamenie/detail/472888

Başvuru Sayfası: https://eo.eks.sk/ElektronickaTabula/Detail/1682

Güney Kore Sohbet Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 8 Aralık 2020 Salı günü 10.00-11.30 saatleri arasında Güney Kore’de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı bir e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğin programı ve kayıt linkine ulaşmak için tıklayınız