Aylık arşivler: Ocak 2021

Covid-19 Gerekçeli Gerekçeli Kısa Çalışma Uygulamaları

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  “Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması, salgın nedeniyle işçi ve işverenler üzerinde oluşan yükün sosyal devlet ilkesi gereğince paylaşılması ve giderilmesi, normalleşme sürecinde hareketlenecek ekonomik aktivitenin istihdamla

desteklenmesi ve istihdamda devamlılığın sağlanabilmesi amacıyla destek tedbirlerinin düzenlendiği 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

7256 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 29 uncu maddesinde; “Yeni Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez.” hükmüne yer verilmiştir.

17/11/2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olan 4447 sayılı Kanunun geçici 29 uncu maddesi ile 2020 Ekim ayı ve öncesi dönemlere ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerin terkin işleminin nasıl yapılacağına dair usul ve esaslar Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından çıkartılan 2020/5 sayılı Genelge ile açıklığa kavuşturulmuştur.” Denilmektedir.

İŞKUR’un 2020-5 sayılı genelgesine ulaşmak için tıklayınız.

 

Yapılandırma Başvuruları

Sayın Üyemiz,

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü) tarafından 17.11.2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yazıya ulaşmak için tıklayınız.

Müşavire Danışın Uygulaması

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı yazılarına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda “Müşavire Danışın Uygulaması” hakkında bilgi verilmektedir.

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısı ile, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizin, ihracatımızın ve ülke ekonomimizin daha da gelişmesi için tüm iş insanlarımızın yurtdışındaki ilk temas noktası, en temel bilgi kaynağı ve her zaman başvurabilecekleri temsilciler olduğu belirtilerek, dış temsilciliklerimizin ihracatımızın gelişimine yönelik çalışmalarını desteklemek ve daha etkin hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığımızca “Dış Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemi (DTYBS)”nin hayata geçirildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, sistem ile dış temsilciliklerimizin ihtiyaç duydukları bilgi ve belgelere tek ekrandan, daha çabuk bir şekilde ulaşmalarına ve temsilcilik faaliyetleri ile ekonomik ve ticari gündeme dair önemli gelişmeleri anlık olarak Bakanlığımıza bildirmelerine imkân sağlandığı, dış temsilciliklerimize ulaşan firma taleplerinin, başvuru ve cevaplanma süreçlerinin merkezi bir sistemde tutulmasını sağlamak amacıyla oluşturulan “Müşavire Danışın” uygulamasının da geliştirilerek DTYBS’nin kapsamına alındığı ve 2 Ocak 2020 tarihinde ihracatçılarımız ile iş dünyamızın hizmetine sunulduğu belirtilmektedir.

“Müşavire Danışın” uygulamasının iş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile iletişimini kolaylaştırmayı ve etkinleştirmeyi amaçladığı, söz konusu uygulama kullanılarak, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizden görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgi talep edilmesi, sorular yöneltilmesi ve Müşavirlerimiz tarafından verilen cevapların ve sağlanan bilgilerin uygulama üzerinden takip edilmesinin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Ayrıca, “Müşavire Danışın” uygulaması kapsamında iş insanlarımızın doğru bilgiye zamanında erişimini sağlamak amacıyla bir “karar ağacının” da kurgulandığı, ulaşılmak istenen bilginin Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizle ilgili olmaması durumunda, doğru bilgiye ulaşılabilecek kaynaklara veya temas noktalarına gerekli yönlendirmelerin yapılacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, dış temsilciliklerimize yönelik bilgi taleplerinin 1 Şubat 2021 tarihinden geçerli olmak üzere yalnızca “Müşavire Danışın” uygulaması üzerinden yapılabileceği, firmalarımızın bilgi taleplerini “Müşavire Danışın” uygulamasını kullanarak dış temsilciliklerimize iletmesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir. “Müşavire Danışın” uygulamasına Ticaret Bakanlığımız web sayfasından (www.ticaret.gov.tr) ve (https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr) adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Söz konusu uygulamanın tanıtım videosuna (https://dtuegm.ticaret.gov.tr/haberler/musavire-danisin) linkinden ulaşılabilmektedir.

Ayrıca, (DTYBS) girişi yapılan ve ihracatçılarımızın pazara giriş çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı değerlendirilen bilgilerin Türk iş dünyası ile paylaşılmasına imkan sağlamak amacıyla “Ticaret Müşavirliklerimizden-Dış Temsilcilikler Bloğu”nun 6 Ocak 2021 tarihi itibariyle https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/ adresinden yayına başladığı bildirilmektedir.

 

Uluslararası Kurşun ve Çinko Çalışma Grubu’nun (UKÇÇG) 2021 Nisan ayında gerçekleştireceği toplantılar

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına istinaden, Lizbon Büyükelçiliği’nin yazısına atfen, ülkemizin de üyesi olduğu Lizbon’da yerleşik Uluslararası Kurşun ve Çinko Çalışma Grubu (UKÇÇG) Genel Sekreterliğinin, 27-28 Nisan 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olan toplantılarına ilişkin program bilgisi bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğe ilişkin programa ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye-Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu I. Ekonomi Konferansı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda; TOBB, T.C. Tiran Büyükelçiliği, Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (UCCIAL) ve Arnavutluk-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO) işbirliğinde “Türkiye-Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu I. Ekonomi Konferansı”nın düzenleneceği bildirilmektedir.

Arnavutluk ve Türkiye’deki yatırım imkânları üzerine sunumların yapılacağı ve iş yapma deneyimleri üzerine tecrübe paylaşımında bulunulacağı etkinlikte, Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakanı Sayın Anila DENAJ ve T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN’ın katılımları da öngörülmektedir.

Konferansa katılım için tıklayınız.

Etkinlik programı için

TOBB’dan Eğitime Büyük Destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde ve Körfez Ticaret Odası ev sahipliğinde Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası ve Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi işbirliği ile pandemide online eğitim gören, maddi imkanı olmayan öğrenciler için klavyeli tablet teslim töreni il ve ilçe protokolünün katılımı ile gerçekleştirildi.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik ve Kocaeli İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin katılımı gerçekleştirilen tablet teslim töreni ile 360 adet klavyeli tablet İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU ‘’TÜRKİYE GENELİNDE 30 BİN ADET TABLET DAĞITILACAK

Programda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Küçük Parmaklar Projesi kapsamında Türkiye genelinde 30 bin adet tablet dağıtılacak. Biz de bu projenin ilimizdeki ayağını gerçekleştiriyoruz.  Bize 360 adet ihtiyaç olduğu bildirildi. Klavyeli tabletlerimizi il milli eğitim müdürlüğümüze teslim edeceğiz. Sanayi odası ve ticaret odaları olarak toplam 360 tane tableti vereceğiz” dedi.

 VALİ YAVUZ ’’HARİKA BİR İŞBİRLİĞİ ÖRNEĞİ’’

Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz, “Kocaeli bilim, sanayi ve teknoloji üssü. Eğitim faaliyetlerindeki gelişmeler de hepimizi mutlu ediyor. Şehirde müthiş bir koordinasyon var. Bu başarının en önemli anahtarı. Bu gün çok güzel bir işbirliğinin örneğini yaşıyoruz. Öğrencilerimiz eğitimlerine devam ediyor. Bu projeye destek veren tüm oda başkanlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. ’dedi.

Bulgaristan Pazarına Giriş: Ticaret ve Yatırım İmkanları Bilgilendirme Toplantısı Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, “Bulgaristan Pazarına Giriş: Ticaret ve Yatırım Fırsatları” konulu webinarın TOBB ve Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu işbirliği kapsamında 28 Ocak 2021 Perşembe günü saat 11:00’de gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu Eş-Başkanı Sayın Cengiz GÜNAY’ın başkanlık edeceği söz konusu webinarda, T.C. Sofya Ticaret Müşavirleri Sayın Okan PAKBEŞE ile Sayın Sinem TAŞTAN’ın konuşmacı olarak yer alacağı ifade edilmektedir.

Kayıt için tıklayınız.

Laos Savan Özel Ekonomik Bölgesi’ni ve Kuru Yük Limanı’nı tanıtım etkinliği

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) alınan bir yazıda, Viyentiyan’daki AB Delegasyonu ve EuroCham (Laos Avrupa Ticaret Odası) iş birliğinde, Savan Özel Ekonomik Bölgesi’ni ve Kuru Yük Limanı’nı tanıtmak amacıyla 28 Ocak 2021 tarihinde (Türkiye saati ile 12:00-13:00) bir webinarın düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, davet mektubu ve kavram kâğıdı ekte sunulan söz konusu webinarın Laos’u Tayland ve Vietnam’a bağlayan işlek batı-güney koridoru üzerinde yer alan bölgede yatırım yapmak isteyen iş insanlarının ilgisini çekebileceğinin düşünüldüğü ifade edilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hong Kong-İşletme Kimlik Sertifikası

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafınadn Odamıza gönderilen yazıda,

Hong Kong Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atıfla, ticari istihbarat sorgularında muteber ve kapsayıcı niteliği haiz bilgilerin sağlanması amacı ile Hong Kong’un önemli Ticaret Odaları arasında kabul edilen Hong Kong Genel Ticaret Odası tarafından, 2019 yılından itibaren, Hong Kong’da yerleşik firmalara, bir yıl süre ile geçerliliği bulunan “İşletme Kimlik Sertifikası” düzenlenmeye başlandığı belirtilmekte ve Hong Kong’da yerleşik firmanın talebine bağlı olarak, Ticaret Odası tarafından ücreti mukabili düzenlenen bu belgede, kamuya açık erişim sağlanabilen ve halihazırda Ataşeliğimizce paylaşılmakta olan bilgilere ilaveten Hong Kong’da yerleşik firmanın çalışan sayısı, kurumsal banka hesabının bulunup bulunmadığı, aktif lisans durumu gibi bilgilere yer verildiği bildirilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – Çin / TMALL Duyurusu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 25.01.2021 tarih ve 2116  sayılı yazıda, Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen; Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantılarının düzenlenmekte olduğu ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, Guangzhou Ticaret Ataşeliğimiz organizasyonunda, Çin’in en büyük e-ticaret platformlarından TMALL temsilcisinin konuşmacı olarak katılarak, gıda ve içecek ürünlerine yönelik Çin pazarına sınır ötesi e-ticaret yoluyla nasıl girileceği hususunda bilgi paylaşacağı e-sohbet toplantısının 27 Ocak 2021 Çarşamba günü Türkiye saati ile 14.00’te, İngilizce olarak gerçekleştirileceği bilgisi verilmiştir.

Sohbet toplantısı “Microsoft Teams” uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir.

Kayıt için tıklayınız.

Online Export Akademi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda,

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına istinaden Ülkemiz ihracatının arttırılması vizyonuna ve kadın girişimcilerin ihracata yönelmelerine katkı sağlayacak şekilde, Bakanlık ve UPS Hızlı Kargo Taşımacılığı A.Ş. işbirliği ile ihracat potansiyeli taşıyan kadın ve genç girişimcilerimizin bilgi, deneyim ve network ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak amacıyla “Export Akademi – Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Programı” oluşturulduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, KOBİ’lere yönelik 28 Ocak 2021 saat 9.30’da Online Export Akademi düzenleneceği bildirilmektedir. Webinara kayıt linki, Online Export Akademi Programı ve Zoom Kullanma Kılavuzuna ilişkin bilgiler aşağıda sunulmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Müşavire Danışın Uygulaması

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizin, ihracatımızın ve ülke ekonomimizin daha da gelişmesi için tüm iş insanlarımızın yurtdışındaki ilk temas noktası, en temel bilgi kaynağı ve her zaman başvurabilecekleri temsilciler olduğu belirtilerek, dış temsilciliklerimizin ihracatımızın gelişimine yönelik çalışmalarını desteklemek ve daha etkin hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığımızca “Dış Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemi (DTYBS)”nin hayata geçirildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, sistem ile dış temsilciliklerimizin ihtiyaç duydukları bilgi ve belgelere tek ekrandan, daha çabuk bir şekilde ulaşmalarına ve temsilcilik faaliyetleri ile ekonomik ve ticari gündeme dair önemli gelişmeleri anlık olarak Bakanlığımıza bildirmelerine imkân sağlandığı, dış temsilciliklerimize ulaşan firma taleplerinin, başvuru ve cevaplanma süreçlerinin merkezi bir sistemde tutulmasını sağlamak amacıyla oluşturulan “Müşavire Danışın” uygulamasının da geliştirilerek DTYBS’nin kapsamına alındığı ve 2 Ocak 2020 tarihinde ihracatçılarımız ile iş dünyamızın hizmetine sunulduğu belirtilmektedir.

“Müşavire Danışın”uygulamasının iş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile iletişimini kolaylaştırmayı ve etkinleştirmeyi amaçladığı,söz konusu uygulama kullanılarak,Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizden görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgi talep edilmesi, sorular yöneltilmesi ve Müşavirlerimiz tarafından verilen cevapların ve sağlanan bilgilerin uygulama üzerinden takip edilmesinin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Ayrıca, “Müşavire Danışın” uygulaması kapsamında iş insanlarımızın doğru bilgiye zamanında erişimini sağlamak amacıyla bir “karar ağacının” da kurgulandığı, ulaşılmak istenen bilginin Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizle ilgili olmaması durumunda,doğru bilgiye ulaşılabilecek kaynaklara veya temas noktalarına gerekli yönlendirmelerin yapılacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, dış temsilciliklerimize yönelik bilgi taleplerinin 1 Şubat 2021 tarihinden geçerli olmak üzere yalnızca “Müşavire Danışın” uygulaması üzerinden yapılabileceği, firmalarımızın bilgi taleplerini “Müşavire Danışın” uygulamasını kullanarak dış temsilciliklerimize iletmesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir. “Müşavire Danışın”uygulamasına Ticaret Bakanlığımız web sayfasından (www.ticaret.gov.tr) ve (https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr) adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Söz konusu uygulamanın tanıtım videosuna buradan ulaşılabilmektedir.

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci yazısına atfen (DTYBS) girişi yapılan ve ihracatçılarımızın pazara giriş çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı değerlendirilen bilgilerin Türk iş dünyası ile paylaşılmasına imkân sağlamak amacıyla “Ticaret Müşavirliklerimizden-Dış Temsilcilikler Bloğu”nun 6 Ocak 2021 tarihi itibariyle https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog adresinden yayına başladığı bildirilmektedir.

Belarus Ekonomi Bakanlığı Girişimcilik Departmanı KOBİ İstatistikleri ve 2021 Yılı Fuar/Sergi Listesi Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gönderilen yazıda, Belarus Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Girişimcilik Departmanı tarafından hazırlanan, Belarus’taki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gelişimini gösteren bilgiler ile 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan ulusal ve uluslararası fuar/sergi organizasyonlarına ilişkin listenin yazı ekinde iletildiği bildirilmektedir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

 

Online Export Akademi

Sayın Üyemiz,

UPS Hızlı Kargo Taşımacılığı A.Ş. (UPS) firması işbirliğinde gerçekleştirilen Online Export Akademi, Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Programı Zoom Programı üzerinden 28 Ocak 2021’de gerçekleştirilecektir.

Seminer programına ulaşmak için tıklayınız.

U-ETDS Veri Gönderimi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından edinilen bilgiye bağlı olarak yetki belgesi sahiplerinin U-ETDS’ye veri gönderme zorunluluğu ile ilgili denetimlerin 01.07.2021 tarihine kadar ertelendiği duyurulmuştu.

Bu defa, söz konusu duyuruda belirtilen yetki belgesi sahiplerinin kapsamının netleştirilmesi açısından söz konusu Bakanlıktan alınan bilgiye göre sadece yük taşımacılığı C2, C3, K1, L1, L2, M1, M2, N1, N2, T1 ve T2 yetki belgesi sahiplerine 01.07.2021 tarihine kadar veri girişi denetimlerinin ertelendiği; yolcu taşımacılığı yetki belgesi sahipleri için ise mevcut denetim uygulamalarının devam ettiği bilgisine ulaşılmıştır.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Senegal

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen, 07.01.2021 tarih, 131 sayılı yazıda, Ticaret Bakanlığı’nın 06.01.2021 tarihli ve 60414724 sayılı yazısına atfen, 14 Ocak 2021 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Senegal’de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ve bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı bir e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğin programı ve kayıt linkine ulaşmak için tıklayınız.

Demir Çelik İşbirliği İmkanları

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen,  Venezuela devlet madencilik şirketleri grubu CVG (Corporacion Venezolana de Guayana) Başkanı Pedro Maldonado ile bir toplantı gerçekleştirildiği, toplantıda kendi tesislerinde ürettikleri ve demir çelik üretiminde kullanılan Sıcak Briket Demir (HBI) ve Doğrudan İndirgenmiş Demir (DRI) ürünlerini Türkiye’ye uygun koşullarda satabileceklerini, ayrıca sahip oldukları demir pelet üretim tesislerinden birinci hatta yenileme yatırımına ve ikinci hattın da kurulumu için yatırıma ihtiyaçları olduğunu belirterek söz konusu tesisleri Türk yatırımcılarla birlikte tamamlayarak ortak üretim yapabileceklerini açıkladığı bildirilmektedir.

Söz konusu HBI ve DRI ürünleri ile yatırım projeleri hakkında CVG tarafından Karakas Müşavirliğimize sunulan bilgiler ekte yer almakta olup Venezuela’dan HBI ve DRI ürünleri almak veya ülkede yatırım yapmak suretiyle ortak üretim yapmak isteyen ilgili demir çelik firmalarımızın karakas@ticaret.gov.tr  yönlendirilmeleri gerektiği kaydedilmektedir.

Ek’ler için  tıklayınız.

Hudut Kapılarından Geçişte PCR Testi İstemi hk

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile 30.12.2020 tarihinden itibaren kara ve deniz yolu ile Türkiye’ye giriş yapacak kişilerin son 72 saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR testlerini ibraz etmeleri gerektiği, negatif PCR testi olmayan kişilerin Türkiye’ye gelirken uçağa bindirilmeyeceği bildirilmiştir.

Bu defa, Birliğimiz girişimleri neticesinde Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün 30.12.2020 tarih 0013179944 sayılı duyurusu ile aşağıdaki hususlar tüm uluslararası giriş noktalarında uygulanacaktır.- 30.12.2020 tarihinden itibaren yurtdışından hava yolu ile, Türkiye’ye giriş yapacak 6 yaş üstü kişiler ülkeye girişlerinden önceki son yetmiş iki (72) saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR test sonuçlarını ibraz edeceklerdir. Negatif PCR test sonucunu ibraz etmeyen kişiler Türkiye’ye gelirken uçağa bindirilmeyecektir.

– Kara ve denizyolu ile gelen kişilerin negatif PCR testi sonuçları giriş noktalarında kontrol edilecektir.

– Hudut kapılarından giriş esnasında negatif PCR testi sonucunu resmi otoritelere ibraz etmeyen kişiler konaklayacaklarını beyan ettikleri adreste (ev, otel vb.) karantinaya alınacaklar, konaklayacak yeri olmadığını belirtenler ise İl Sağlık Müdürlüklerince belirlenecek mekanlarda karantinaya alınacaklardır.

– Bu kişilerden karantina sürelerinin 7 nci gününde PCR testleri yapılarak test sonucu negatif çıkanların karantinası 7. günün bitiminde sona erdirilecek ve PCR testleri pozitif çıkanların tedavileri ise Sağlık Bakanlığı COVID-19 rehberi doğrultusunda yapılacaktır.

– Karantinaya alınacak kişilerin takibi açısından, hudut kapılarında bu kişilerden “COVID-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu” doldurmaları istenecek, bu formlar 30 gün süresince muhafaza edilecek ve kişi bilgileri ivedilikle Halk Sağlığı Yönetim Sistemine (HSYS) kaydedilecektir.

– Yurtdışından gelen kişiler ve taşıtlara ilişkin veriler ilgili Genel Müdürlük bilgi sistemine (interaktif.hssgm) kaydedilecektir.

– Daha önceki uygulamalarda olduğu gibi Uçak mürettebatı ve Tır şoförleri için PCR testi ve karantina uygulaması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “kilit personel” olarak görülen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 03.12.2020 tarih ve 67504 sayılı genelgesinde ülkemiz tarafından da “kilit personel” olarak nitelendirilen gemiadamları için PCR testi ve karantina uygulaması zorunluluğu bulunmamaktadır.

– Bu uygulama 1 Mart 2021 tarihine kadar devam edecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Nükleer Sanayi Tedarikçi Bilgilendirme Webinarı

Sayın Üyemiz,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Akkuyu Nükleer
Santrali A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirilecek olan; “Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde
İhalelerin Takibi ve Tedarikçi Olmak İçin Yapılması Gerekenler” konulu seminerde, yerli
katkının artırılması açısından potansiyel Türk tedarikçilerin Akkuyu NGS Projesi ve ihale
kurallarıyla ilgili bilgilendirilmesi, ana yüklenici ile bir araya getirilmesi ve ihalelerin
http://www.tobb2b.org.tr adresinde yayınlanması konuları ele alınacaktır. Seminer
sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Seminere kayıt linki:
https://tobb-org.zoom.us/w/99742339090

 

Akkuyu Nükleer Santrali İhaleleri Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Akkuyu Nükleer
Santrali A.Ş. işbirliğinde Akkuyu Nükleer Santrali İhaleleri Bilgilendirme Semineri gerçekleştirilecektir. “Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde İhalelerin Takibi ve Tedarikçi Olmak İçin Yapılması Gerekenler” konulu seminerde, yerli katkının artırılması açısından potansiyel Türk tedarikçilerin Akkuyu NGS Projesi ve ihale kurallarıyla ilgili bilgilendirilmesi, ana yüklenici ile bir araya getirilmesi ve ihalelerin http://www.tobb2b.org.tr adresinde yayınlanması konuları ele alınacaktır.
Seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Seminere katılım için kayıt adresi: https://tobb-org.zoom.us/w/99742339090

KSO Başkanı Zeytinoğlu Ocak ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ocak ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 75.4 ile geçen yılın aynı ayına göre 0.1 puan, aralık ayına göre 0.2 puan geriledi. Kocaeli’de ise yüzde 69.9 ile geçen yılın aynı ayına göre 0.6 puan, aralık ayına göre 0.9 puan geriledi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ocak ayında, hem Türkiye genelinde hem Kocaeli’de kapasite kullanım oranlarında gerileme olduğunu görüyoruz. Bu gerilemenin Covid-19 etkisiyle kaynaklandığını düşünüyoruz. İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 53’ü de kapasite kullanım oranlarının gerilediğini bildirdi. Sektörlere baktığımızda, ilimizin öncü sektörlerinden otomotiv ve kimya sektörü yanında, metal, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranlarında ufak da olsa gerilemeler yaşanan sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki aylarda aşının da başlamasıyla, Covid-19’un ekonomi üzerine olumsuz etkisinin azalmasını ve kapasite kullanımlarında da geçmiş yılların potansiyelinin aşılabilmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Ocak ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, şubat ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 17’si şubat ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 20’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 63’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 16’sı dış siparişlerinin şubat ayında arttığını belirtirken, yüzde 18’i azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 66’sında alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Afganistan ve Pakistan

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, 26 Ocak 2021 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında Afganistan’da ve 28 Ocak 2021 Perşembe günü 10.30-12.00 saatleri arasında Pakistan’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimiz ile bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Afganistan Sohbet Toplantısı kayıt için tıklayınız.

Pakistan Sohbet Toplantısı kayıt için tıklayınız.

24. Tüketici Ödülleri Hk.

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan Odamıza gelen yazıda; Tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla, “Bilinçli Tüketici Ödülü”, “Yazılı Basın Tüketici Ödülü”, “Radyo-Televizyon Programı Ödülü”, “Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü”, “Bilimsel Çalışma Ödülü” ve “Tüketici Özel Ödülü” dallarında her yıl hak sahiplerine verilen Tüketici Ödülleri’nin bu yıl 24’üncüsünün
verileceği ifade edilmiştir.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünün “24. Tüketici Ödülleri” konulu yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Birleşik Krallık’ta ATA Karnesi Kullanımı Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, 31 Ocak 2020 tarihinde Birleşik Krallık’ın resmî olarak Avrupa Birliği’nden ayrılacağı, İngiltere ile AB’nin gelecekteki ilişkilerini müzakere edecekleri bir geçiş döneminin başlamış olduğu ifade edilmektedir.

İngiltere’nin, AB hukukuna tabi olan, AB gümrük birliğinin ve tek pazarın bir parçası olan ülke konumu 31/12/2020 tarihi itibariyle sona erecek olup; 1 Ocak 2021’den itibaren Birleşik Krallık artık AB üyesi olmayacak ve bağımsız bir ülke olarak kabul edilecektir.

 Bu kapsamda, Birleşik Krallık’a geçici ithal edilecek eşyalar için kullanılan ATA karneleri AB ülkeleri ya da diğer ülkelerden Birleşik Krallık’a giriş ve Birleşik Krallık’tan AB ülkeleri ya da diğer ülkelere çıkışlarda, ithalat ve yeniden ihracat dip koçanları mühürletilmek suretiyle, gümrük makamlarına sunulmalıdır.

İngiltere’de yeni dönem ATA Karnesi uygulamalarına ilişkin hususların yer aldığı metne ulaşmak için tıklayınız.

Ekonomik Yatırımlar Hibe Desteği Başvuruları

Sayın Üyemiz,

2021-2025 yılları arasında uygulamaya konulan “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” başvuruları için son başvuru tarihi sehven yazılmıştır. Son başvuru tarihi 20.02.2021 saat 23:59 olup başvuruların belirtilen tarih dikkate alınarak yapılması hususunda bilgilerinize sunarız.

BİGG GARAJ 2020/1 Tanıtım Duyurusu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Odamıza gönderilen yazıda; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin, 2015 yılından beri yürütücüsü olduğu TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişim) Programı kapsamında, Teknoloji ve Yenilik tabanlı AR-GE projeleri için eğitimler ve mentorluklar vererek sürdürdüğü faaliyetler sonucunda, 7 çağrı döneminde 69 girişimcinin kendi işini kurması için 9.800.000 TL hibe alınmasını sağladığı ifade edilmektedir.

Tanıtım, eğitim ve mentorluk faaliyetlerini içeren BİGG GARAJ Programı detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

Doğrudan Yabancı Yatırımların İzlenmesi Hakkında AB Tüzüğü

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen ve bir örneği ekte sunulan yazıya atfen özetle, Avrupa Birliği (AB) Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilciliği’nden Ticaret Bakanlığı’na iletilen bir yazıda, Doğrudan Yabancı Yatırımların (DYY) İzlenmesine İlişkin 2019/452/EU sayılı AB Tüzüğü’nün 10 Nisan 2019 tarihinden bu yana yürürlükte olduğu ifade edilmiş olup, ilgili tüzük hakkında bilgi verildiğinin bildirildiği açıklanmıştır.

Bu kapsamda, DYY’nin izlenmesi hakkındaki söz konusu müktesebat ile ilgili AB ülkelerine yönelik yatırımları ya da yatırım planları bulunan üyelerimizin bilgilerine sunarız.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya ulaşmak için tıklayınız.

Kırgız Cumhuriyeti ile Ticarette Finansal Alanda Yaşanan Sorunlar

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Kırgız Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında yerel para birimleri ile ticaret konulu bir video konferans gerçekleştirildiği ifade edilerek Kırgız Cumhuriyeti ile yoğun ticari ilişkileri bulunan sektör temsilcilerinin ikili ticaretin finansmanı ve para transferleri alanlarında yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların aşılmasına yönelik olası çözüm önerilerine dair görüşler talep edilmektedir.

iki ülke arasında ticarette finansal alanda yaşanan  sorunlara ilişkin görüşlerinizin 28 Ocak 2021 tarihi mesai bitimine  kadar  aynur@kosano.org.tr adresine iletilmesini rica ederiz.

 

KSO Ocak ayı meclis toplantısı gerçekleşti

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) 2021 yılının ilk meclis toplantısı yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda gerçekleştirilen Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak İSU Genel Müdürü Ali Sağlık katıldı.

Meclis toplantısının ilk konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine güncel ekonomik gelişmelerle başladı. Zeytinoğlu, aralık ayında tarihi rekor seviyede gerçekleşen ihracat performansını çok olumlu karşıladıklarını belirterek “İhracat aralık ayında yüzde 15,9 artışla 17 milyar 844 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. İthalatımız yüzde 11.7 artışla 22 milyar 411 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı 4.6 milyar dolar oldu. Burada da yüzde 2.17 gerileme var.” dedi.

2020 yılının tamamına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “2020 yılında ihracatımız 169.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında bu rakam 180.9 milyar dolar idi. 2020 YEP ihracat hedefi ise 165.9 milyar dolardı. Dolayısıyla, 2020 yılını pandemiye rağmen YEP’te hedeflenenin üzerinde tamamladık. Salgın nedeniyle, küresel ticaretteki talep daralmasına rağmen ihracatımızdaki bu seviyenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Nitekim salgının ilk aylarında ihracatta yüzde 40’lar düzeyinde ciddi gerilemeler yaşanmıştı. Buna rağmen yılı bu seviyede bir ihracatla tamamlayabilmemizin önemli olduğunu düşünüyoruz. 2021 yılında aylık bazda 20 milyar dolar seviyelerinde ihracata ulaşabilmeyi temenni ediyoruz.” dedi.

2020 yılında ithalatın yüzde 4.3’lük artışla 219.4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İthalat, yüksek kur ve gümrük vergilerindeki artışa rağmen yükseldi. İthalat artışında otomotiv ve altın ithalatının etkilerini görüyoruz. Otomotiv ithalatı yüzde 52.7, altın ithalatında ise 98.9 artış oldu. İthalat alt kalemlerine baktığımızda ise, hammadde (Ara mallar) ithalatının yüzde 0.26, yatırım (Sermaye) malları ithalatının yüzde 22, tüketim malları ithalatının da yüzde 13.6 arttığını görüyoruz.” dedi.

2020 yılı dış ticaret açığının yüzde 69.1 artışla 49.9 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu açık 2020 yılında cari açığın yükselmesine neden olacaktır. Ancak turizm gelirlerinin toparlanarak normal seviyelerine erişmesiyle cari açık tekrar yönetilebilir seviyelere gerileyecektir.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklama yapan Zeytinoğlu, aralık ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracatın yüzde 12.3 artarak 2 milyar 976 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesi olduğunu söyledi. Zeytinoğlu, 2020 yılı Kocaeli dış ticaretine ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye dış ticaretinin yüzde 17.8’inin Kocaeli’den gerçekleştiğini ifade ederek, “2020 yılında ihracatımız 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılına göre yüzde 9.5’luk daralma var. Türkiye ihracatındaki payımız yüzde 15.5. İthalatımız ise 42,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Burada da yüzde 5.4’lük artış var. Türkiye İthalatından aldığımız pay da yüzde 19.5. 69.1 milyar dolar dış ticaret hacmi ile Türkiye dış ticaretinden aldığımız pay da yüzde 17.8 oldu.” dedi.

Zeytinoğlu, kasım ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmesinde, kasım itibariyle yıllık cari açığın 37 milyar 974 milyon dolara yükseldiğini söyleyerek, “Kasım ayında cari denge 4 milyar 63 milyon dolar açık verdi. Bu açığın temelinde dış ticaret açığındaki artış ile hizmet gelirlerinin katkısının azalması var. 2019 yılının kasım ayında 944 milyon dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığı, 2020 kasım ayında 3 milyar 844 milyon dolara yükseldi. Hizmetler dengesi girişleri ise 2019 kasım ayında 2 milyar dolar olurken, 2020’de pandemi etkisiyle 555 milyon dolar ile sınırlı kaldı.” dedi.

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz rekor ihracatla dış ticaret açığı 2019 yılına göre yüzde 2.2 geriledi. Bu gelişme cari açığa olumlu yansıyacaktır. Ancak pandemi sebebiyle aralık ayında da turizm gelirlerinin 2019 yılının gerisinde kalacak olması sebebiyle cari açıktaki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aralık ayında TÜFE aylık yüzde 1.25 artışla yıllık yüzde 14.60 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 2.36 artışla yıllık yüzde 25.15 olarak gerçekleşti. Kurdaki yavaşlamaya rağmen enflasyon yükseldi. ÜFE’deki yüksek seviyeler maliyet artışıyla TÜFE’yi de etkiliyor. Ancak ocak ayından itibaren baz etkisiyle enflasyonun düşmeye başlayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Aralık ayı kapasite kullanım oranı Türkiye genelinde  yüzde 75.6, Kocaeli ‘de yüzde 70.8 olarak gerçekleşti. Yılın tamamına baktığımızda; Türkiye ortalaması yüzde 71.9, Kocaeli’de ise yüzde 66.7 oldu. Pandemi döneminde bu rakamları yakalamamızın oldukça iyi olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde aşının da etkisiyle daha yüksek seviyelere ulaşmayı temenni ediyoruz.” dedi.

Kasım ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi kasımda aylık yüzde 1.3, yıllık yüzde 11 arttı. 2018 yılından itibaren gerçekleşen en yüksek yıllık artışı çok değerli buluyoruz. Aralık ayında da sanayi üretimindeki artışın devam edeceğini düşünüyoruz. 2020 yılının son çeyreğine güçlü bir üretim performansı ile devam ediyoruz. Buradan son çeyrek ekonomik büyüme oranlarına sanayiden güçlü katkı geleceğini görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, alt sektörlere ilişkin, imalat sanayinde yüzde 11.6, ara malında  yüzde 13.1, sermaye malında  yüzde 12.4, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 22.2, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 7.5, orta yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 15.8 ve yüksek teknolojili ürünlerde  yüzde 13.8’lik yıllık artış olduğunu söyledi.

Ekim ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ekim ayında işsizlik oranı yüzde 12.7 ile eylül ayıyla aynı seviyede gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre 0.7 puan geriledi. Açıklanan rakamların detaylarına baktığımızda, bir önceki yılın aynı ayına göre istihdam edilenlerin 896 bin kişi azaldığını görüyoruz.  Aynı dönemde, çalışabilir nüfus 1.2 milyon kişi artmasına rağmen, işgücüne katılanların sayısı 1 milyon 288 bin kişi azalmış. Nüfusumuza oranlar işgücüne katılım ve çalışan sayımızın artmasını hedeflemeliyiz.” dedi. Zeytinoğlu aralık ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi.

(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık faaliyet raporuna ilişkin tam konuşma metni için tıklayınız.)

(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun 2020 yılı faaliyet raporuna ilişkin tam konuşma metni için tıklayınız.)

Belarus 2021 yılı ulusal ve uluslararası fuar/sergi organizasyonları

Sayın Üyemiz,

Belarus’un Ankara Büyükelçiliği’nden alınan bir notaya atfen, Belarus Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Girişimcilik Departmanı tarafından hazırlanan, Belarustaki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin gelişimini gösteren bilgiler ile 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan ulusal ve uluslararası fuar/sergi organizasyonlarının listesi konusunda TOBB’dan Odamıza gelen yazıya ulaşmak için tıklayınız. 

Müşavire Danışın Uygulaması

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bakanlığa bağlı olarak dünyanın dört bir yanında görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizin, ihracatımızın ve ülke ekonomimizin daha da gelişmesi için tüm iş insanlarımızın yurtdışındaki ilk temas noktası, en temel bilgi kaynağı ve her zaman başvurabilecekleri temsilciler olduğu belirtilerek, dış temsilciliklerimizin ihracatımızın gelişimine yönelik çalışmalarını desteklemek ve daha etkin hale getirmek amacıyla Ticaret Bakanlığımızca “Dış Temsilcilikler Yönetim Bilgi Sistemi (DTYBS)”nin hayata geçirildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, sistem ile dış temsilciliklerimizin ihtiyaç duydukları bilgi ve belgelere tek ekrandan, daha çabuk bir şekilde ulaşmalarına ve temsilcilik faaliyetleri ile ekonomik ve ticari gündeme dair önemli gelişmeleri anlık olarak Bakanlığımıza bildirmelerine imkân sağlandığı, dış temsilciliklerimize ulaşan firma taleplerinin, başvuru ve cevaplanma süreçlerinin merkezi bir sistemde tutulmasını sağlamak amacıyla oluşturulan “Müşavire Danışın” uygulamasının da geliştirilerek DTYBS’nin kapsamına alındığı ve 2 Ocak 2020 tarihinde ihracatçılarımız ile iş dünyamızın hizmetine sunulduğu belirtilmektedir.

“Müşavire Danışın” uygulamasının iş dünyamızın Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile iletişimini kolaylaştırmayı ve etkinleştirmeyi amaçladığı, söz konusu uygulama kullanılarak, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizden görev yaptıkları ülkelerle ilgili bilgi talep edilmesi, sorular yöneltilmesi ve Müşavirlerimiz tarafından verilen cevapların ve sağlanan bilgilerin uygulama üzerinden takip edilmesinin mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Ayrıca, “Müşavire Danışın” uygulaması kapsamında iş insanlarımızın doğru bilgiye zamanında erişimini sağlamak amacıyla bir “karar ağacının” da kurgulandığı, ulaşılmak istenen bilginin Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşelerimizle ilgili olmaması durumunda, doğru bilgiye ulaşılabilecek kaynaklara veya temas noktalarına gerekli yönlendirmelerin yapılacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, dış temsilciliklerimize yönelik bilgi taleplerinin 1 Şubat 2021 tarihinden geçerli olmak üzere  yalnızca “Müşavire Danışın” uygulaması üzerinden yapılabileceği, firmalarımızın bilgi taleplerini “Müşavire Danışın” uygulamasını kullanarak dış temsilciliklerimize iletmesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir.

“Müşavire Danışın” uygulamasına Ticaret Bakanlığımız web sayfasından (www.ticaret.gov.tr) ve (https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr) adresinden ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Söz konusu uygulamanın tanıtım videosuna (https://dtuegm.ticaret.gov.tr/haberler/musavire-danisin) linkinden ulaşılabilmektedir.

Ayrıca, (DTYBS) girişi yapılan ve ihracatçılarımızın pazara giriş çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı değerlendirilen bilgilerin Türk iş dünyası ile paylaşılmasına

imkan sağlamak amacıyla “Ticaret Müşavirliklerimizden-Dış Temsilcilikler Bloğu”nun 6 Ocak 2021 tarihi itibarıyle https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/ adresinden yayına başladığı bildirilmektedir.

Ürün Güvenliği ve Denetimi İle İlgili Genelgeler

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;“CE İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği” (Ürün Güvenliği ve Denetimi 2021/9) ile “Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliği” (Ürün Güvenliği ve denetimi 2021/25)  kapsamında üretim girdisi muafiyet belgelerini düzenleme ve denetleme yetkisinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda olduğu belirtilmiştir.

Üretim girdisi muafiyeti işlemlerinin uygulama usul ve esaslarını belirleyen aşağıdaki linkte  örneği sunulan genelgelerin 05.01.2021 tarihinde ilgili Bakanlık tarafından yayınlandığı vurgulanmıştır.

Genelgeler :

CE İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğine İlişkin Genelge ve Araç Parçalarının İthalat Denetimi Tebliğine İlişkin Genelgelere ulaşmak  için tıklayınız

IPARD Kırsal Kalkınma Destekleri Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  IPARD II. 10. Başvuru Çağrısı hakkında 21 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14:00’te internet üzerinden bir bilgilendirme semineri gerçekleştirilecektir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu işbirliğinde TKDK  Başkanı Dr. Muhammed Adak’ın katılımı ile gerçekleştirilecek olan seminerde proje başına %40 ile %70 destek oranı bulunan 125 Milyon Avro bütçeli IPARD II 10. Başvuru Çağrısı anlatılacak olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır. Tüm üyelerimize katılım ücretsizdir.

Seminere ilişkin duyuru metni için tıklayınız

Antikor ve PCR Testi Tarama Ücretleri

Sayın Üyemiz,

Siz değerli üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda yaptığımız anlaşma ile Antikor ve PCR testi taramaları ücretli devam etmektedir. Maliyetlerdeki değişikliklerden dolayı, 18/01/2021 itibariyle PCR testleri 99,00 TL + KDV, Antikor testleri ise 45,00 + KDV olarak revize edilmiştir. Ayrıca, İşe Dönüş Muayenelerinde Hızlı sonuç almak için “Burun Sürüntüsü” ile Antijen test fiyatları 100,00 TL + KDV olarak uygulanacaktır. Anlaşmamız doğrultusunda test yaptırmak isteyen üyelerimiz; https://kosano.org.tr/covid19/ web adresinden müracaat ederek testlerini yaptırabilirler.

 

1. Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi

Sayın Üyemiz,

1.Uluslar arası Gümrük ve Ticaret Kongresi’nden Odamıza gelen yazıda; T.C Ticaret Bakanlığı himayelerinde ve Gümrük Ticaret Müfettişleri Derneği  organizasyonunda; Dumlupınar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitelerinin fiili destekleriyle  Uluslararası Gümrük ve Ticaret Kongresi 20-21-22 Mayıs 2021 tarihlerinde Sanal Ortamda gerçekleştirilecektir.

“SALGIN VE SONRASINDA GLOBAL TİCARET” teması ile gerçekleştirilecek olan Kongreye ilişkin afişe ulaşmak için tıklayınız.

Destek Yönetim Ssitemi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Vergi Resim Harç İstisnai Belgeleri ve Belgesiz İhracat Kredileri ile mal ve hizmet ihracatına yönelik devlet yardımlarına ilişkin başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma süreçlerinin Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden yürütülmesi usulüne geçildiği bildirilmiştir.

2010/6 Sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile ilgili mer’i mevzuatın 01.01.2021 tarihinden itibaren DYS’deki işleyişi ile ilgili izahatta bulunulmaktadır.

DYS Konusunda Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya ulaşmak için tıklayınız.

 

Kuzey Makedonya İsmi MEDOS’ta güncellenmiştir.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Yunanistan ve Makedonya arasında imzalanan Prespa Anlaşması’nın  12 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğü girdiği hatırlatılarak, bahse konu anlaşmaya istinaden Makedonya Cumhuriyeti’nin resmi adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti (Republic of North Macedonia), kısaltılmış adının “Kuzey Makedonya” (North Macedonia) olarak değiştirildiği bildirilmiştir.

Bu itibarla, ihracatçılarımızın bahse konu ülke ile yapacakları ticarette sıkıntı yaşamamasını teminen, TOBB MEDOS’ta kullanılan ülke listelerinde gerekli güncellemeler yapılmıştır.

 

Destek Yönetim Sistemi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Vergi Resim Harç İstisnai Belgeleri ve Belgesiz İhracat Kredileri ile mal ve hizmet ihracatına yönelik devlet yardımlarına ilişkin başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma süreçlerinin Destek Yönetim sistemi  (DYS ) üzerinden yürütülmesi usulüne geçilmekte olduğu belirtilmiştir.

Mal ihracatına yönelik devlet desteklerini düzenleyen karar ve tebliğlerin mer’i genelgelerinin yürürlüğü 31.12.2020 (bu tarih dahil) tarihine uzatılmıştı.

Ticaret Bakanlığından TOBB’a iletilen ve aşağıdaki linkte bir örneği sunulan yazıda, bahse konu devlet yardımları hakkında 01.01.2021 tarihinden itibaren DYS’nin kullanımı ile ilgili izahatta bulunulmaktadır.

Ticaret Bakanlığı’nın yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuk konuşmacı olarak katılımı sonrası  gerçekleşti.

On line olarak düzenlenen toplantıda ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan  Zeytinoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yönelik konuşmasında ” Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’na hoş geldiniz diyor, KSO Yönetim Kurulu adına sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Daha sonra Kısaca Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli’nin verilerini  paylaşan KSO Başkanı Zeytinoğlu,” Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir ildir. İlin ekonomik faaliyetlerinde sanayinin payı yüzde 51’dir. (Türkiye ortalamasının 4 mislidir) Son 10 yıllık istatistikî verilere göre  İlin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13’tür. Odamıza kayıtlı  2.675 adet faal firmanın 313’ü yabancı sermayeli (yüzde 10’unun üzerinde) Otomotiv (yüzde 39), kimya (yüde 27), metal (yüzde 19)

35 liman – iskele  (elleçlenen yük miktarı – 72,2 milyon ton) Sanayi ve liman kenti  ve Avrupa’nın 7’inci limanı.

Ayrıca;

*İlimizde 14 organize sanayi bölgesi,

*Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM,

*ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi ile 5 Teknopark,

*Ulusal Test Merkezi – TSE,

*2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. (1 tane de özel üniversitemiz oldu)

İlk 500’de  79 işletmenin Kocaeli’nde bulunduğuna dikkat çeken Başkan Zeytinoğlu,

“Ama İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. (firma merkezleri farklı illerde) Mesela Ford İstanbul’da görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 79 oluyor.

Konuşmasında KKTC da değinen KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Bildiğiniz üzere, Brexit sonrasında Birleşik Krallık, AB ile Ticaret ve İşbirliği Anlaşmasını imzaladıktan sonra ilk STA’yı Türkiye ile imzaladı.

Başta tarım ürünleri ihtiyacının karşılanmasında olmak üzere, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki işbirliği, KKTC’ye de bu alanda yatırımların önünü açabilir.

AB yeşil mutabakatı konusunda ise, yenilenebilir enerjiye geçiş daha da önemli hale geldi.

Bu kapsamda; güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan Ada; yatırımcılara cazip imkanlar sunuyor.

Önemli yatırımların KKTC’ye gelmesinin, KKTC’nin daha da zenginleşmesi için fırsatlar oluşturacağına inanıyorum.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR, “COVİD-19 AŞISINI OLDUM”

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı öncesi söz alan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti tarafından KKTC’ne gönderilen Covid-19 aşısı nedeniyle  Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tatar, “Covid-19 aşısını yaptırdım. Kendimi gayet iyi hissediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Sağlık çalışanları ve halkımızla hep birlikte yaptığımız çalışmalarla başarılı bir mücadele verdik” diyerek, komşu ülkelere göre vaka sayısı konusunda olağanüstü başarıyla sürecin yönetildiğini söyledi. 20 bin Covid-19 aşısının Türkiye Cumhuriyeti tarafından KKTC verildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve yetkililere özveri ve fedakarlıklarından dolayı teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Tatar, aşılanmayla birlikte bir an önce sağlıklı günlere kavuşarak, ekonomi ve diğer tüm alanlarda salgın nedeniyle yaşanan sıkıntıların aşılması ve normal hayata geçiş yapılmasın temennisinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Tatar, dünyada aşı mücadelesi ve rekabeti varken, Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen aşılar sayesinde KKTC ‘de aşılamanın başladığını kaydetti.
Avrupa Birliği’nden gelecek aşıları da ülkemizin alacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “AB’den gelen aşıları alacağız. Bu konuda polemik yaratmak doğru değildir. Bu insani bir konudur” diye konuştu.

KKTC’nin özellikle bir turizm ülkesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar , “Şu anda 25 bin olan yatak kapasitesini 50 bine çıkartma hedefini yakalamalıyız “diyerek Sanayicilere Kıbrıs a davet ederek yatırım ve konut sahibi olmaları konusunda çağrıda bulundu.

MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın konuşması sonrası Toplantı Meslek Komite Üyelerinin Katılımlıyla On line olarak “Strateji Planlama Toplantısı”  devam etti.

“2019-2022 Stratejik Planı Swot Çalışması” Revizyonu Taslağı ele alınarak sırasıyla  19 maddeden oluşan “Güçlü Yönlerimiz (S)” , 13 Maddeden oluşan “Fırsatlarımız (0)”, 16 Maddeden

oluşan “Zayıf Yönlerimiz (W)  ve 12 Maddeden oluşan “Tehditlerimiz (T) “ ele alındı.

 

Teknoloji’de Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü Webinarı ve B2B Etkinliği

Sayın Üyemiz,

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank ve TOBB  Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla telekomünikasyon sektöründe yerli ürün kullanımını artırmak, Vodafone Türkiye’nin tedarik zincirine katılabilecek KOBİ’ler ile etkin iletişim ve işbirliğinde bulunmak ve potansiyellerini hayata geçirmek amacıyla 20 Ocak 2021 Çarşamba günü Saat 14:00’te aşağıdaki program çerçevesinde Teknoloji’de Yerli Üretim ve KOBİ’lerin Gücü Webinarı ve B2B Etkinliği internet üzerinden gerçekleştirilecektir.

TOBB ve Vodafone Türkiye işbirliğinde internet üzerinden gerçekleştirilecek olan etkinlikte telekomünikasyon sektörü ekosisteminin ihtiyaçları, yerli malı belgesinin faydaları, Ar-Ge, teknoloji ve yerlileştirme alanlarındaki KOSGEB destekleri ile Vodafone Türkiye satın alma politikaları anlatılacaktır. Webinar sonunda kayıt esnasında seçilen ürün grubuna göre KOBİ’ler ile online işbirliği görüşmeleri gerçekleştirilecektir.

Kayıt formuna http://yerlikobi.atolye.tv adresinden erişilebilmektedir.

Bilgilerinizi ve etkinliğe katılacak işletmelerin 16 Ocak 2021 tarihine kadar http://yerlikobi.atolye.tv adresindeki kayıt formunu doldurmalarını dileriz.

Soru, görüş ve önerileriniz için: kobi@tobb.org.tr

Programa ulaşmak için tıklayınız

Ticaret Müşavirleri ile Elektronik Sohbetler-Mozambik ve Sudan

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafından, Türk Ticaret Müşavir ve Ataşeleri ile Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere düzenlenen Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbet Toplantıları; 19 Ocak 2021 Salı günü 14:00-15:30 saatleri arasında Mozambik ve 21 Ocak 2021 Perşembe günü 14:00-15:30 saatleri arasında Sudan ülkelerine yönelik olarak gerçekleştirilecektir.

Sudan Sohbet Toplantısı için tıklayınız

Mozambik Sohbet Toplantısı için tıklayınız

 

Arnavutluk Llogara Tüneli İhalesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Vlora Uluslararası Havaalanı ve İyon Yolu Koridorunda bulunan diğer altyapı çalışmalarıyla yakından ilgili olan ve Arnavutluk’un Güney sahil şeridinde turizmin gelişmesi açısından büyük önem taşıyan Llogara Tüneli’nin uluslararası ihalesine ilişkin dokümanlar iletilmektedir.

İhale 23 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilecek olup, gerekli dokümanlara ulaşmak için tıklayınız.

2021 Tmall Global Sanal Zirvesi

Sayın Üyemiz ,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Pekin Ticaret Müşavirliği’nin duyurusuna atfen, Çin pazarının en büyük ve dünyanın en önemli e-ticaret platformlarından biri olan Tmall Global’ın 19-21 Ocak 2021 tarihlerinde “2021 Tmall Global New Seller Virtual Summit – Gateway to China on Jan 19 to 21” adlı bir online etkinlik gerçekleştireceği belirtilmektedir.

Katılımın ücretsiz olacağı söz konusu etkinlikte, özetle, Çin’deki sınır ötesi iş fırsatlarının ve özellikle küçük ve orta ölçekli markaların Tmall’da sergilenmesi ve

satılmasına ilişkin geliştirilen yeni iş modelinin anlatılacağı ve ayrıca sorusu olan katılımcıların sorularının oluşturulacak ayrı ayrı sanal görüşme odalarında birebir cevaplanacağı belirtilmektedir.

Yazıda devamla, anılan etkinliğin Alibaba Grup ve söz konusu grup bünyesindeki Tmall Global firmasının  merkezinin bulunduğu Hangzhou’nun yanısıra ABD, AB, Güneydoğu Asya, Japonya, Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda için ayrı saat dilimlerine göre düzenleneceği, katılımcıların bulundukları bölgeye göre bahsedilen 7 saat diliminden birini seçerek etkinliğe katılabileceği ve faaliyet kapsamında diğer bilgilerin yanısıra 60’ın üzerinde başarı hikayesine ilişkin örnekler de sunulacağı ifade edilmektedir. Kayıt sırasında login detaylarının ve zirve programının iletilebilmesi için aktif bir e-posta adresinin girilmesinin gerektiği ve

söz konusu e-postanın zirveden önce gönderileceği belirtilerek ilgilenen firmalarımızın söz konusu etkinlik için “https://lnkd.in/gwAZGSU” adresinden kayıt yaptırmaları gerektiği kaydedilmektedir.

Ürdün İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Ürdün’ün Ankara Büyükelçiliği’nden alınan ve bir örneği ekte
sunulan notaya atfen, Ürdün Ticaret Odası’nın Akabe’de yapılması öngörülen soğutma projesi hakkında açılan ihale mektubu ilettiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, anılan ihalenin bütçesinin 120.000 Avro olduğu, ihaleye başvuruların 04.01.2021-24.02.2021 tarihleri arasında alınacağı ve ihale için gerekli evrakın info@jocc.org.jo e-posta adresinden temin edilebileceği kaydedilmektedir.

Nota ve ekleri için tıklayınız

 

AB COSME Programı Çağrı Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; KOSGEB’in Avrupa Birliği İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programının (COSME) ulusal koordinasyonundan  sorumlu kurum olarak yetkilendirildiği, ülkemizin COSME Programından etkin ve verimli bir şekilde yararlanabilmesi ve sağlanacak faydanın en üst düzeye çıkarılmasını teminen; proje kapsamında açılan çağrılara ilişkin teklif yazma potansiyeline sahip kurum/kuruluşlara yönelik eğitim ve çalıştayların düzenlendiği ve bu etkinliklerin takibinin cosme.kosgeb.gov.tr adresinden yapılabildiği belirtilmektedir.