Sunuma ulaşmak içi tıklayınız.
Aylık arşivler: Mart 2021
Halal Expo Nijerya 2021
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsala Birliği’nden alınan yazıda Nijerya’da 14-16 Eylül 2021 tarihlerinde “Halal Expo Nigeria 2021” adlı etkinliğin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Anılan etkinliğin; elektrikli ev aletleri, giyim ve aksesuar, dekorasyon, aydınlatma, deri, mobilya, bebek ve çocuk ürünleri, zanaat ürünleri, gıda, sağlık, kişisel bakım, gezi ve turizm, el sanatları, çevre dostu ürünler, eğitim ve medya gibi otuzdan fazla sektörü kapsayacağı belirtilmekte olup, etkinliğe ilişkin broşüre ulaşmak için tıklayınız.
Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi III. Toplantısı
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığından gelen yazıya atfen, Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Üçüncü Toplantısı’nın önümüzdeki dönemde gerçekleştirileceği bildirilmekte olup, Gürcistan ile işbirliğine dair güncel görüşler talep edilmektedir.
Üye firmalarımızın Türkiye-Gürcistan ilişkileri ile ilişkilerde karşılaşılan sorunlara dair varsa görüşlerinin 9 Nisan 2021 Cuma günü mesai bitimine kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr e-posta adresine iletilmesi rica olunur.
IF MODA EXPO Sanal Fuarı
Sayın Üyemiz,
Türkiye genelinde 31 sektörel ve bölgesel derneği temsil eden Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), T.C. Ticaret Bakanlığı onaylı e-ihracat platformu olan globalpiyasa.com ile iş birliğiyle 4-7 Mayıs 2021 tarihlerinde IF MODA EXPO Sanal Fuarı’nı gerçekleştirecektir.
Söz konusu sanal fuara hazır giyim, tekstil, kumaş, saraciye, ayakkabı ve aksesuar firmaları katılım sağlayabilecek olup, katılımcılara, güvenli ve özgün bir teknik altyapı ile dijital stantlarda ürünlerini sergileyebileceği, küresel alım heyetleri, ziyaretçiler ile buluşabilecekleri, B2B görüşmeler yapabilecekleri bir sanal fuar ortamı sunulacaktır.
Panel, toplantı ve sanal defilelerin de yer alacağı IF MODA EXPO Sanal Fuarı’na katılacak ihracatçı birliği üyesi firmalar, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Kararı” kapsamında yüzde 60 oranında desteklenmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
D-8 İş Forumu Hakkında
Ülkemiz ile Bangladeş, Endonezya, Iran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan’dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, üye ülkeler arasında kalkınmaya yönelik işbirliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek amacıyla 1997 yılında kurulmuş olan bir örgüttür.
Türkiye’nin D-8 Dönem Başkanlığına bağlı olarak D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları (D-8 TSO) Dönem Başkanlığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince yürütülmektedir. 8 Nisan 2021 tarihinde düzenlenecek olan D-8 10. Zirvesi ile D-8 Dönem Başkanlığı’nın Bangladeş’e devredilecek olması nedeniyle, D-8 TSO Dönem Başkanlığı Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu’na devredilecektir.
Bu çerçevede, D-8 10. Zirvesi’nin yan etkinliği olarak 5 Nisan 2021 tarihinde 11:00-13.40 saatlerinde (Türkiye saati ile) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu işbirliğinde video konferans yöntemiyle D-8 İş Forumu düzenlenecektir.
Anılan İş Forumu’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve D-8 TSO Başkanı Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu iştirak edecektir.
İngilizce-Türkçe simültane tercüme hizmeti sağlanacak olan söz konusu Forumun taslak programı ekte sunulmakta olup, katılmak isteyen üyelerimizin https://www.d8dhaka.com/registration/ web sitesinden (Registration for Virtual D-8 Business Forum) kayıt yapmaları gerekmektedir.
Program için tıklayınız.
“Gümrük İdaresinde İthalat / İhracat Süreci” Semineri Sunumu
Sunuma ulaşmak için tıklayınız.
DIŞ TİCARETTE ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ ile TAREKS UYGULAMALARI
Sayın Üyemiz,
29 Mart 2021 tarihinde saat 14:00-15:30 arasında yapılacak olan Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Sezai UÇARMAK ve Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Sayın Prof. Dr. Adem ŞAHİN’in katılımlarıyla “DIŞ TİCARETTE ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ ile TAREKS UYGULAMALARI”nın daha etkin, daha az maliyetle ve daha hızlı yapılmasının yollarını tartışılacağı ve Odamız Meclis Üyesi, TURKTRADE Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hayrettin Çaycı’nın da konuşmacı olarak katılacağı TURKTRADE ve Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO) Derneği ortak Webinarını izlemek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Cisco Webex Linki:
Etkinlik numarası; 181 734 2526
Etkinlik parolası: 1020
KSO Başkanı Zeytinoğlu Mart ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi
T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre mart ayı kapasite kullanım oranı sonuçlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Oda olarak her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı mart ayında, ilimizde yüzde 70.7 ile geçen aya göre 0.3 puan, geçen yılın aynı ayına göre 2.1 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 74.7 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen aya göre 0.2 puan, geçen yılın aynı ayına göre 0.6 puan geriledi.” dedi.
Geçen yıl, Covid-19’un ilk etkilerinin mart ayı verilerine az da olsa yansıdığını söyleyen Zeytinoğlu, bundan kaynaklı baz etkisinin Kocaeli verilerinde görüldüğünü söyleyerek, “Kapasite kullanım oranlarında önümüzdeki birkaç ay daha, geçen yıl salgın etkisiyle düşük oranlar çıkmasından kaynaklı artışlar görülecektir. Aynı zamanda mart ayında ilimizde gerçekleşen yüzde 70.7 seviyesi geçmiş yılların potansiyelinin yakalandığını gösteriyor. Şuanda firmalarımızın konteyner sıkıntısı sebebiyle duruşlar yaşadığını da biliyoruz. Buna rağmen kapasite kullanım oranlarındaki bu seviyeyi olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Mart ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, nisan ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 19’u nisan ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 18’i azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 63’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 20’si dış siparişlerinin nisan ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 66’sınde alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.
HAVA VE DENİZ LİMANLARI İLE OTOGAR VE TREN GARLARINDA SIFIR ATIK BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOBB işbirliğinde, hava ve deniz limanları, otogarlar ve tren garları için sıfır atık uygulaması hakkında 30 Mart 2021 Salı günü saat 14:00’te internet üzerinden bir seminer gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Seminere ilişkin programa ulaşmak için tıklayınız.
Ağlara Üyelik Desteği Hk.
Sayın üyemiz;
TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programlarına ilişkin Usul ve Esaslar” kapsamında tasarlanan ve ilk kez 2020 yılında başvuruya açılan “Ağlara Üyelik Desteği” ile Avrupa Birliği Çerçeve Programı (AB ÇP) çerçevesinde sunulan başarılı olacak proje konsorsiyumlarına dahil olunmasında doğru iletişim ağı içerisinde bulunmak ve AB ÇP önceliklerinin belirlenmesinde etkili olan ağlara üyeliğin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Desteğe ilişkin detaylı bilgiye ulaşabilmek için tıklayınız.
Küçük İşletmeler İçin Google Platformu
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik olarak, internetteki varlıklarını oluşturması, müşterilerine farklı dijital kanallar üzerinden satış yapmasının desteklenmesi ve geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla “Küçük İşletmeler İçin Google” projesi başlatılmıştır. Bu kapsamda Birliğimiz ve Google işbirliğinde “Küçük İşletmeler İçin Google” platformu kullanıma sunulmuştur. Platforma ilişkin detaylı bilgiye https://smallbusiness.withgoogle.com/intl/tr_tr/#!/ adresinden erişilebileceği bildirilmektedir.
Birliğimiz ve Google işbirliğinde kullanıma sunulan platformda KOBİ’lerin dijital ekonomiye uyum sağlaması ve bu alanda güçlendirilmesi için gerekli ürün ve çözüm önerileri tek bir platform üzerinden adım adım açıklanmaktadır.
Bilgilerinize sunarız.
Fransa’ya İhracat Yapacak Firmalarımıza Uyarı
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına istinaden; son dönemde birçok Türk firmasından, Fransa’ya ihracat yaparken dolandırıldıkları yönünde şikayetler geldiği belirtilmektedir.
Yazıya göre; söz konusu dolandırma işlemleri genel olarak aşağıdaki süreci izlemektedir:
E-posta ile firmamıza ulaşan bir kişi (başarılı ve/veya tanınmış) bir Fransız firmasının dış ticaret temsilcisi olduğunu belirterek; (ürün almak üzere) firmalarımızla pazarlık yapmaktadır. E-postayı gönderen kişinin e-posta adresinin uzantısı; ünlü bir Fransız firmasının e-posta adresi uzantısı (veya benzer bir uzantı) olabilmektedir. Pazarlık süreci e-postanın yanısıra telefon ile de devam edebilmektedir. Anlaşmaya varıldıktan sonra (kendisini Fransız firmasının temsilcisi gibi tanıtan) kişi; ürünleri teslim aldığına dair teslim fişine Fransız firmasının mührünü basmaktadır. Fakat satış bedeli ödenmemektedir ve kendisini firma temsilcisi gibi tanıtan söz konusu kişiye bir daha ulaşılamamaktadır.
Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için firmalarımızın; kendileriyle temasa geçilmesi durumunda, ilk olarak belirtilen Fransız firmasının genel merkezini arayarak -kendilerine ulaşan ve ürün almak isteyen kişilerin- firmanın çalışanı olup olmadıklarını kontrol etmeleri önerilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Suudi Arabistan Gümrüklerinde Yaşanan Sorunlar
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına istinaden, Suudi Arabistan’a ihracatta gümrüklerde bekletilen konteynerler hakkında sorun yaşayan firmaların, ekte sunulan tabloyu doldurarak T.C. Riyad Ticaret Müşavirliği’ne iletmesi talep edilmektedir.
Ekte yer alan tablonun doldurularak T.C. Riyad Büyükelçiliği’ne e-posta ile (embassy.riyadh@mfa.gov.tr) gönderilmesi rica olunur.
Ek için tıklayınız.
Gürcistan Seracılık Projesi
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Ticaret Bakanlığı yazısına atfen, Gürcistan’daki “Imereti Tarım Bölgesi-Sera Kümelenme Kalkınma Projesi” ile ilgili olarak ülkemiz yatırımcıları ile işbirliği yapılmak istendiği bildirilmektedir.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye https://www.iaz.ge/iaz-greenhouse-cluster-development adresinden ve info@iaz.ge e-posta adresinden ulaşılabileceği hususunu bilgilerinize sunarız.
24. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gönderilen yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın yazısına istinaden, Rusya Federasyonu’nun (RF) Ankara Büyükelçiliği’nden alınan bir Notaya atfen, 24. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun, 2-5 Haziran 2021 tarihleri arasında St. Petersburg’da düzenleneceğinin bildirildiği; anılan Forum’un RF Devlet Başkanının himayesinde her yıl düzenlenen, ekonomi ve iş alanlarında önemli bir platform olduğunun hatırlatıldığı,
· Forum’a ilişkin detaylı bilgilere resmi internet sitesinden (https://forumspb.com) ulaşılabileceği bildirilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası yazısına atfen; Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (SERA) Organize Sanayi Bölgesi Projesi bilgi notu iletilmektedir.
SERA Organize Sanayi Bölgesi Projesi Bilgi Notu için tıklayınız.
Irak’a İhracatta Sevk Öncesi İnceleme – Yetkili Firmalar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına stinaden, Irak’a ihracatta sevk öncesi inceleme konusunda yetkilendirilen firmalardan bahsedilmektedir.
Yazıda, Irak’a ihracatta sevk öncesi inceleme ile ilgili olarak; 2 Mart 2021 tarihi itibariyle Intertek Int. ve HQTS China firmalarının yetkilendirildiği belirtilmiştir.
Buna ilaveten, 3-4 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen Türkiye-Irak 18. Dönem Karma Ekonomi Komisyonu 18. Dönem Toplantısı’nda, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) sevk öncesi incelemeyi yapan tek kuruluş olması hususunda mutabık kalındığı ifade edilmiştir. T.C. Ticaret Bakanlığı’nın -bu hususun hayata geçirilmesine ilişkin- girişimlerinin devam ettiği de iletilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Ege Ar-Ge İnovasyon Zirvesi
Sayın Üyemiz,
Kocaeli İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda, Ege Kalkınma Derneği tarafından 14-15 Haziran 2021 tarihlerinde İzmir’de Ege Ar-Ge İnovasyon Zirvesi programı düzenleneceği bildirilmiştir.
Ege Ar-Ge İnovasyon Zirvesi’ne ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – Hollanda ve Kuveyt
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, 30 Mart 2021 Salı günü 14:00-15:30 saatleri arasında Hollanda’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve ataşemiz bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşılacağı “E-Ticaret Sektörü” konulu; 1 Nisan 2021 Perşembe günü 14:00-15:30 saatleri arasında Kuveyt’te görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve ataşemiz bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşılacağı “Finansal Teknolojiler” konulu sektörel e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği bildirilmiştir.
Hollanda toplantısı kayıt için tıklayınız.
Kuveyt toplantısı kayıt için tıklayınız.
Verimlilik Projesi Ödülleri
Sayın üyemiz,
T.C.Kocaeli valiliği İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda; Ülkemizin rekabet gücünün artırılmasına ve ekonominin verimlilik temelli, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olarak sanayi ve hizmet sektörlerindeki işletmelerin ve kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamış oldukları verimliliği artırma projelerini teşvik etmek amacıyla her yıl düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri’nin 2021 yılı ödül ve değerlendirici başvuru sürecine başlandığı bildirilmiştir.
Buna göre, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler ve kamu kurumları, uygulamış oldukları verimliliği artırma projeleri ile Verimlilik Proje Ödülleri’ne başvurabileceği ve bu kapsamda, ödüle başvurmak veya bağımsız değerlendirici olarak süreçte yer almak için http://vpo.sanayi.gov.tr internet adresinde yer alan Başvuru Formlarının 15 Mayıs 2021 tarihine kadar doldurulması bildirilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.
2021/8 Sayılı Kolay İhracat Noktaları Genelgesi
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 21.05.2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile uygulanmaya başlanan izinli gönderici yetkisinin, transit edilecek ihracat eşyasına ilişkin gümrük işlemlerinin, anılan Yönetmeliğin 76’ncı maddesindeki koşulları sağlayan yetki sahibi firmanın kendi tesislerinde yapılarak iç gümrük idaresine getirilmeden, doğrudan sınır gümrük idaresine götürülebilmesine olanak sağladığı ifade edilmektedir.
Anılan yazıda devamla, nihai çıkış noktasının bir izinli gönderici tesisi olması kaydıyla, ülkemizin her noktasından gümrük idaresine getirilmeden açılan ihracat beyannameleri kapsamı eşyanın, ihracatçı firma tesisinden herhangi bir araçla gümrük idaresine uğramaksızın doğrudan farklı bir gümrük müdürlüğüne bağlı izinli gönderici tesisine gönderilmesi ve bu tesiste gerekli işlemlerin gerçekleştirilerek yurtdışına sevk edilebilmesini teminen düzenlemeler yapıldığı belirtilmektedir.
Bununla birlikte, söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulamayı detaylı bir şekilde açıklamak üzere hazırlanan “Kolay İhracat Noktaları” konulu 2021/8 sayılı Genelge ekinde yer alan kılavuza ulaşmak için tıklayınız.
Libya Kesin Hesap Bildirimleri Hakkında
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden aldığımız 22.03.2021 tarih ve 2879 sayılı sayıuda, Türkiye ile Libya arasında 13.08.2020 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı’na (MoU) ilişkin, MoU’da öngörülen takvim planı çerçevesinde firmalarımızın Libyalı işveren idarelere başvuru yapmalarına karşın, başvurularına istenen düzeyde dönüş alınamadığı hususunun Trablus Büyükelçiliğimizce Libya Planlama Bakanı nezdinde dile getirildiği bildirilmiştir.
Buna ilave olarak, hem firmalarımızın başvuru süreçlerinde karşılaştıkları sorunları bir kez daha dile getirmek hem de firma-işveren görüşme sürecini hızlandırmak amacıyla, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan imzalı bir mektubun Libya Planlama Bakanına 2021 yılı Mart ayı içerisinde iletildiği belirtilmiştir.
Yazıda devamla, ilgili firmalarımızın belirlenmiş olan MoU takvimi çerçevesinde, kesin hesap bildirimleri (final account claims) için Libyalı işveren idarelere başvurmalarına yönelik olarak öngörülen sürenin 24.03.2021 tarihinde dolacağı hususu ifade edilmektedir. Bu çerçevede, Libyalı idareler ile görüşmek için yazılı bildirim yapmış veya yapmamış tüm firmalarımızın Libya makamlarına ve ilgili Libya idarelerine kesin hesap bildirimleri için yazılı olarak başvurmaları söz konusu MoU kapsamında mümkün bulunmakta olup, firmalarımızın bahse konu MoU kapsamında sağlanan olanaklardan en üst seviyede faydalanabilmeleri için bu imkânı kullanmalarının yüksek önem arz ettiği değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, 2020 yılı Ekim ayından bu yana bu ülkede devam eden siyasi süreç kapsamında Libya’yı 2021 yılsonunda seçime götürmek amacıyla geçici olarak kurulan “Ulusal Birlik Hükümeti” 16.03.2021 tarihinde göreve başlamıştır.
Libya’daki yeni hükümetin ve yeni sürecin, yetkili idarelerin ülkenin daha büyük bir bölümünü kapsayacak şekilde hareket etmesine imkan sağlayabileceği düşünülmekte olup, firmalarımızın ilgili işveren idarelerle irtibat ve görüşmelerini devam ettirmeleri de ayrıca önem arz etmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Ukrayna 2021 Sağlık Hizmetleri Kamu Alımları Hakkında Toplantı Duyurusu
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gönderilen yazıda, Ukrayna’da kademeli olarak ilaç ve tıbbi cihazların devlet bütçesinden merkezi olarak tedarik edilmesini sağlamakla görevli bir devlet teşebbüsü olan Ukrayna Tıbbi Tedarik Şirketi’nin “2021’de Sağlık Hizmetlerinde Kamu Alımları Prosedürlerinin Organizasyonu ve yürütülmesi” konulu toplantı davetinin ilgilenen Türk firmalarımıza dağıtılmak üzere Ataşeliğimize iletildiği ifade edilmiştir.
Bu konuda bilgilendirme yapmak amacıyla, 25 Mart 2021 Perşembe günü 09.30-13.15 saatleri arasında COVID-19 salgını ile bağlantılı kısıtlamalar nedeniyle etkinliğin çevrimdışı ve çevrimiçi olmak üzere düzenleneceği bildirilmektedir.
Bahse konu etkinliğe katılmak isteyenlerin 23 Mart 2021 tarihinde kadar aşağıda adresi bulunan formu doldurması gerekmektedir.
Davetiye ve gündem için tıklayınız.
Kayıt için tıklayınız.
KSO ve ABİGEM İşbirliğinde düzenlenen “İhracat Satış Kampı” Sertifika Töreni Online Gerçekleştirildi
Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara ABİGEM işbirliğinde düzenlenen Güçlü ve Sürdürülebilir İhracat için “İhracat Satış Kampı” sertifika töreni Online olarak gerçekleştirildi.
On Line olarak düzenlenen Töreni sunan ABİGEM Uzmanı Mehtap Demir’den , ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,” Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre 2020 yılında; İhracatımız 26,3 milyar dolar, (TR ihracatındaki payımız yüzde 15,5). Eğitim programındaki amacımız ilimizin TR ihracatındaki bu yüzde 15,5’lik payını arttırmaktır. Program ile firmaların ihracatta var olan başarılarını arttırmayı ve ihracat yapamayan firmaların ihracata başlamalarını sağlamayı hedefliyoruz. 2019 yılında hiç ihracat yapmamış 5 firma ile pilot olarak başlattığımız İhracat Satış Kampı programımızdan sonra 2 firmamız ihracata başlamıştır.
Bu firmalarımız; Ramazan Aycan Makine, (Polonya’ya satış yaptı) ve Aşsan Gıda(ABD, Almanya, İtalya’ya satış yaptı. Hollanda’ya da numune gönderdi.)Yeni tamamladığımız eğitim sonundaki verilere baktığımızda da yine bu hedefi gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Bu programda;
Firmalarda denetlenebilir bir ihracat satış sisteminin kurulması
Müşterilere ulaşmak için detaylı pazar araştırması yetkinliğinin kazanılması
Hedeflenen satışlara ulaşmak için planlı çalışma yetkinliği kazanmış çalışanlar
İşletmelerin ürünleri için hazırlanmış İhracat Pazar Araştırması Raporları
İşletmelerin ürünlerine müşteri olabilecek firmaların listeleri
Müşteriler ile iletişimde kullanılacak konuşma ve e-posta taslakları
Uluslararası pazarlama takviminin oluşturulması
Müşteri İlişkileri Yönetimi sistemi önerisi
Teslim şekilleri operasyonu ve teslim şekline uygun fiyat verme yetkinliği
Dış ticarette ödeme şekilleri ve tahsilat risklerini minimize etme yöntemlerini uygulama yetkinliğinin arttırılması hedeflenmiştir.
Planlanan hedeflerin hepsi program içerisinde uzmanımız Murat Bey’in önderliğinde siz değerli firmalarımızın öz verisiyle gerçekleştirilmiştir.
Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirdiğimiz 20 günlük (8 hafta) eğitim programına yoğun ilgi vardı. (Eğitim maliyeti Odamız tarafından karşılanmıştır.)
45 firmamız başvuru yaptı.
Bu firmalar ile katılım için belirlediğimiz kriterler çerçevesinde görüşme yapıp içerisinden 13 firmamızı seçtik.
Düzenlemiş olduğumuz programımızın siz değerli firmalarımıza da fayda sağladığını ve birçok firmamızda güzel gelişmeler olduğunu biliyoruz”
On Line toplantıda daha sonra söz alan eğitmen Murat Odacı,13 katılımcının özverili çalıştıklarını vurgulayarak,ayrıca katkıda bulunan KSO ve ABİGEM yetkililerine teşekkür etti. Eğitmen Murat Odacı ,diğer Eğitmen Dinçer Yarkın ile birlikte 25 Ocak- 18 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri eğitim programından söz etti.
Toplantıda Falken Baca firmasından söz alan S.Kaan Polat eğitim çalışmaları sırasında İsrail’den bir firmaya 6 bin 805 Euro tutarında ürün satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.Doğuş Alimünyum’dan Çiğdem İshakoğlu ve Kale Balata’dan Anıl Gencal,eğitimin çok faydalı olduğunu vurgulayarak emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Törenin kapanışını gerçekleştiren ABİGEM Uzmanı Mehtap Demir, “ihracat Satış Kampı” eğitimini tamamlayan 13 katılımcıya sertifikalarının da on Line olarak gönderileceğini söyledi.
Görüş Talebi: Türk-Rus Ortak Sanayi Çalışma Grubu
Sayın Üyemiz,
TOBB’dan ODamıza gönderilen yazıda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yazısına istinaden, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Türk-Rus Ortak Sanayi Çalışma Grubu’nun (OSÇG) 14. Dönem Toplantısı, 7-8 Nisan 2021 tarihlerinde Moskova’nın Tula Bölgesi’nde gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Söz konusu toplantıda gündeme getirilmek üzere; sorunlarını ve görüşlerini iletmek isteyen üyelerimizin, ekte yer alan formun doldurularak en geç 25 Mart 2021 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr adresine göndermeleri hususunu bilgilerinize sunarız.
Form için tıklayınız.
Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu (Online)
Sayın Üyemiz,
Türkiye’nin girişimcilik alanındaki en büyük etkinliği olan “Geleceğin Gücü Girişimciler (g3) Forumu”, TOBB, HABİTAT Derneği ve Gen Türkiye ev sahipliğinde 22 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Etkinliğe ilişkin detaylı bilgi ve katılım için tıklayınız.
Etkinlik programı için tıklayınız.
34. Meslek Komitesi Hk.
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri hakkında Yönetmelik’in 36.maddesinin 5.fıkrası “Meslek komitesinde toplantı yeter sayısını sağlayacak sayıda asil ve yedek üye kalmaması ve genel seçimlere altı aydan fazla bir süre bulunması halinde, boşalan meslek komitesinin ilgili olduğu meslek grubunda geri kalan süreyi tamamlamak üzere on beş (15) gün içinde seçim yapılır. Genel seçimlere altı aydan daha az bir süre bulunması halinde, bu seçimler izleyen genel seçimlerde yapılır. Bu maddede öngörülen seçimler bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre Yargı gözetiminde ve gizli oy ile yapılır.” hükmüne amirdir.
Odamız 34. Meslek Komitesinde (Plastik Mamül İmalatı Sanayi Grubu) genel organ seçimleri 02.04.2018 tarihinde gerçekleşmiş olup kesinleşen sonuçlara göre beş (5) asil meslek komitesi beş (5) yedek meslek komitesi ile iki (2) meclis üyesi asil ve iki (2) meclis üyesi yedek olmak üzere görevlerine başlamıştır. Bugüne kadar geçen süreç içerisinde komite üyeliğinde boşalma nedeniyle 34.Meslek Komitesinde toplantı yeter sayısını sağlayacak sayıda asil ve yedek üye kalmamıştır.
İlgili Yönetmeliğin 36.maddesinin 5.fıkrası gereği 34.Meslek Komitesi için 6 Nisan 2021 Salı günü 08.30-17.30 saatleri arasında üç (3) adet asil meslek komite üyesi beş (5) adet yedek meslek komite üyesi ile iki (2) adet asil meclis üyesi ve iki (2) adet yedek meclis üyesi hakim gözetiminde gizli ol ile yapılacaktır.
Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerinde tüzel kişiyi temsil eden gerçek kişiler yazımız ekinde sunulan yetki belgelerini bağlı bulundukları Ticaret Sicil Müdürlüklerinden almaları ilgili seçim mevzuatı gereğidir. Şahıs firmaları ise Kimlik Belgeleri (Nüfus Cüzdanı) ile oy kullanabilirler.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
MEMET B. TURABİ
GENEL SEKRETER
NOT: Seçim listeleri 19-22-23 Mart 2021 tarihlerinde Odamız Hizmet binasında askıya çıkarılmıştır.
Ticaret Müşavirleri ile Elektronik Sohbetler – Filipinler ve Vietnam
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 23 Mart 2021 Salı günü 10:30-12:00 saatleri arasında Filipinler’de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz, 25 Mart 2021 Perşembe günü
10:30-12:00 saatlerinde ise Vietnam’da görev yapmakta olan Ticaret müşavirlerimiz ve bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşılacağı e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.
Toplantıların programı ve toplantıya katılmak için gerekli linkler ekte sunulmuştur.
Vietnam Sohbet Toplantısı için tıklayınız.
Filipinler Sohbet Toplantısı için tıklayınız.
4. Uluslararası Libya Yapı ve İnşaat Fuarı
Sayın Üyemiz,
TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Libya Yapı ve İskan Bakanlığı ile Libya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Birliği’nin (GUCC) destekleriyle, 28 Haziran-1 Temmuz 2021 tarihleri arasında 4. Uluslararası Libya Yapı ve İnşaat Fuarı düzenleneceği bildirilerek, inşaat ve müteahhitlik sektörlerinde faaliyet gösteren yerel ve uluslararası inşaat, yapı malzemeleri, mühendislik ve danışmanlık firmalarının bir araya getirilerek ürünlerin tanıtımının sağlaması ve işbirliği imkanları yaratılmasının amaçlandığı belirtilmektedir.
Söz konusu etkinliğe ilişkin İngilizce ve Türkçe tanıtım broşürlerine ulaşmak için tıklayınız.
Online Export Akademi Programı Duyurusu
Sayın Üyemiz,
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında, ihracat potansiyeli taşıyan kadın ve genç girişimcilerin bilgi, deneyim ve network
ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak amacıyla, başta kadın ve genç girişimciler olmak üzere, tüm KOBİ’lere yönelik olarak 25 Mart 2021 tarihinde saat 09:30’da Zoom Programı üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir.
Program ve detaylı bilgi için tıklayınız.
2020 Yılı 4. Çeyreğinde Kazakistan’da Taşımacılık Kurallarını İhlal Eden Firmalar Hk.
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen 15.03.2021 tarihli yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden alınan 08.03.2021 tarihli ve 00062119853 sayılı, Kazakistan Sanayi ve Altyapı Bakanlığı’nın yazısına atfen, 2020 yılının 4’üncü çeyreğinde anılan ülkede yürütülmekte olan denetim faaliyetleri ile ilgili olarak, Kazakistan’a ülkemizden taşımacılık yapan şirketler tarafından çalışma ve dinlenme süreleri ile ilgili kuralların ihlal edildiğinin tespit edildiği ve bu sebeple, 22 şirket için cezai işlem uygulandığı bildirilmiştir.
Konuyla ilgili, Kazakistan başta olmak üzere, AETR üyesi ülkelere yapılan taşımalarda AETR hükümleri kapsamında belirlenmiş olan çalışma-dinlenme sürelerine riayet edilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.
Didim Turizm Çalıştayı
Sayın Üyemiz,
Didim Ticaret Odası’nın 2009’dan itibaren gerçekleştirdiği Turizm Yatırım Zirvelerinin 8’incisi “Didim Turizm Çalıştayı” ismiyle 25 Mart 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecektir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Turizm sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılacağı çalıştay programı kapsamında; “Turizm’de fırsatlar, riskler, perspektifler” ve “Turizmde Dijitalleşme” konuları ele alınacak.
İnternet üzerinden gerçekleştirilecek çalıştay, Didim Ticaret Odası sosyal medya hesapları ile Ege TV’den canlı yayınlanacaktır.
Katılımlarınız hususunda bilgilerinize sunarız.
Kayıt için tıklayınız.
Program için tıklayınız.
BİTKİ SAĞLIK SERTİFİKASI
Sayın Üyemiz,
Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda; Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Bakanlıklarına gönderilen yazı ile Bitki Sağlığı Sertifikası hakkında bilgi verildiği ve işlemlerde yeknesaklık sağlanması amacıyla ilgililere duyurulmasının talep edildiği bildirilmektedir. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya ulaşmak için tıklayınız.
Yapay Zeka Eğitim ve Farkındalık Projesi – Makine Öğrenmesine Giriş Eğitimi
Sayın Üyemiz,
TOBB, TOBB ETÜ ve Global Al Hub iş birliğinde gerçekleştirilen Yapay Zeka Eğitim ve Farkındalık Projesi kapsamında “Makine Öğrenmesine Giriş Eğitimi” gerçekleştirilecektir.
Söz konusu eğitimde, Python ile Machine Learning projeleri oluşturmak için gerekli becerilerin
kazandırılması hedeflenmekte olup eğitimde uygulamalı bir şekilde Denetimli ve Denetimsiz Makine Öğrenimi algoritmaları ele alınacaktır.
“Makine Öğrenmesine Giriş Eğitimi” 22-26 Mart 2021 tarihleri arasında 19:00 – 21:00 saatlerinde online olarak gerçekleştirilecektir. Ücretsiz olacak eğitim sonrasında katılımcılara sertifika verilecektir.
Mart 2021 Sayısı için tıklayın
Kocaeli Sanayi Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Mart Ayı Meclis Toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı. KSO Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu San. ve Tic. A.Ş. (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş katıldı.
Kocaeli Sanayi Odası’nın Mart ayı Meclis toplantısında ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına Çanakkale Zaferinin 106. Yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimize rahmet dileyerek başladı.
KSO Başkanı Zeytinoğlu konuşmasının devamında güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 5.9 büyüdü. Böylece 2020 yılını yüzde 1.8 büyüme ile tamamlamış olduk. Bu performansla OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık ve yılı büyüyerek tamamlayan nadir ülkeden biri olduk.” dedi. Sektörlerin katkısına ilişkin açıklamalarda bulunan Zeytinoğlu, “Sanayi sektöründen yüzde 1.8, imalat sanayi sektöründen yüzde 1.9 katkı geldi. Hizmetler sektöründe yüzde 4.5, inşaat sektöründe ise yüzde 3.5 daralma yaşandı. Mal ve hizmet ihracatında yüzde 15.4’lük bir daralma var. Bunun turizm gelirlerinin azalmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. İthalatta da pandemiye rağmen yüzde 7.4’lük bir artış var. İthalat artışının geçmiş dönemlerden ertelenen alımlar ve yatırım malları taleplerinden kaynaklandığını düşünüyoruz.” dedi.
Şubat ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, ihracatın en yüksek şubat ayı gerçekleşmesi olduğunu belirterek, “Şubat ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.61 artışla 16 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamının şubat ayları içerisinde en yüksek seviye olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Suudi Arabistan ambargosu, ihracatçılarımızın konteyner bulma ve ihracat taşımalarında yaşadıkları sıkıntılara rağmen tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamı yakalandı. Bunu çok olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.
Şubat ayı ithalatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında ithalat yüzde 9.8 artarak 19 milyar 372 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda yatırım (sermaye) malları ithalatındaki artış dikkat çekiyor. Bu kalemde yüzde 21.2’lik artış var. Yatırımlara yönelik kalemlerdeki artışları olumlu değerlendiriyoruz. Hammadde (aramallar) ithalatının yüzde 8.3, tüketim malları ithalatında da yüzde 7.4’lük artış olduğunu görüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, ocak ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmesinde, “Ocak ayında cari denge 1 milyar 867 milyon dolar açık verdi. Böylece yıllık açık 36 milyar 599 milyon dolara geriledi. Yıllık cari açıkta ufak da olsa iyileşme olduğunu görüyoruz. Bu gelişmede ana etken dış ticaret açığındaki daralma oldu.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayı dış ticaret açığındaki yüzde 10’luk artış oldu. Bu artış, şubat ayı cari açık verisine yansıyabilir. Ancak mart itibariyle, cari dengede kademeli bir iyileşmenin başlayacağını bekliyoruz.” dedi.
Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Şubat ayında TÜFE aylık yüzde 0.91 artarak yıllık yüzde 15.61’e çıktı. ÜFE ise aylık yüzde 1.22 artarak yıllık yüzde 27.09’a yükseldi. Enflasyonda artış olabileceğini bekliyorduk. Önümüzdeki bir iki ay daha enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini, nisandan sonra düşüşe geçeceğini düşünüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, ocak ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1, yıllık yüzde 11.4 arttı. Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu değerlendiriyoruz. Alt kalemlere baktığımızda, yıllık en yüksek artışın yüzde 20.9 ile orta-yüksek teknolojili ürünlerde olduğunu görüyoruz. İmalat sanayi sektöründe yıllık yüzde 12.1, ara malı üretiminde yüzde 16.9, sermaye malı üretiminde yüzde 11.1’lik, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 20.5, orta yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 20.9, yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 3.6’lık artışlar var. Bunları da memnuniyetle karşılıyoruz. Geçen yılın aynı döneminde de veriler oldukça iyiydi. Üzerine bu rakamları görmeyi memnuniyet verici buluyoruz.” dedi.
Bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, şubat ayında bütçenin 23.17 milyar TL fazla verdiğini söyleyerek, “Şubat ayında bütçe gelirleri yüzde 38.8 artışla 119.58 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 3.1’lik artışla 96.41 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe gelirlerindeki artışın giderlerdeki artışın üzerinde olması dolayısıyla bütçe şubat ayında 23.17 milyar TL fazla verdi. Şubat ayında verilen bütçe fazlası ile, ilk iki aylık bütçe açığı 980 milyon TL’ye gerilemiş oldu.” dedi.
Bütçe gelirleri ve giderlerinin alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, giderler kalemindeki, mal ve hizmet alımları, sermaye giderleri ve borç verme giderlerindeki azalışlar giderler kalemindeki artışı sınırlayan bir etken oldu. Gelirler tarafında ise bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirlerinde şubat ayında gerçekleşen yüzde 37.2’lik artışın gelirler kalemini önemli ölçüde artırdığını görüyoruz. Şubat ayında vergi gelirleri 98.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda, şubat ayında, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin yüzde 37.4, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinin yüzde 26.7, uluslararası ticaretten alınan vergilerin yüzde 49.2 oranında arttığını görüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu aylık faaliyetleri paylaşarak sözlerine son verdi.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.
KONUK KONUŞMACI TOGG CEO’su M.GÜRCAN KARAKAŞ
Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan TOGG CEO’su M.Gürcan Karakaş Meclis üyelerine yaptığı sunumda şunları anlattı:
“Bir otomobilden fazlasını hayata geçirmek üzere çıktığımız yolda planladığımız takvime uygun şekilde geliştirmelerimiz, mühendislik ve üretim süreçlerimiz hızla devam ediyor. Sanayi sektörümüz için, özellikle de otomotiv sanayi açısından Kocaeli ve çevresinin çok değerli bir noktada olduğunu düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz araştırmalarda dünya çapında başarılı şirketlerin üretim ve geliştirme yaparken cazibe merkezlerine yakın olması büyük önem taşıyor. Nitelikli personele ve işbirliği kurulabilecek nitelikli şirketlere yakın olmak çok önemli. Bu kapsamda biz de Bursa, Kocaeli ve İstanbul üçgeninde bir pozisyonda yer alıyoruz. Yüzde 75’ini Türkiye’den seçtiğimiz tedarikçilerimizin yüzde 26’lık kısmı Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteriyor.
Otomotiv sektöründe yönelik oyunun tüm kuralları değişiyor. Çünkü müşterinin beklentileri değişiyor. Teknolojinin hızlı gelişimi otomotiv sektöründe yepyeni bir fırsatlar evreni ortaya çıkarıyor. Yine dijitalleşmenin gelişmesine paralel ortaya çıkan akıllı cihazlar talebi, insanların bu konfora uyum sağlamasına yol açtı. 2032-2033 yılları sektör için dönüm noktası olacak. İçten yanmalı araçların payı yüzde 50’lerin altına kadar düşecek. Yeni dünyaya adapte olmak için çok büyük otomotiv şirket birleşmeleri görüyoruz, bir sinerji yaratmaya çalışıyorlar. Ancak iki fili birleştirince bir ceylan etmiyor. Bu yeni rekabet ortamında parası çok olan, eski ve meşhur olan değil; yaratıcı olanlar, işbirliğine açık olanlar, girişimci olanlar kar havuzundan daha fazla pay alacak ve başarılı olacak.
Yola çıkarken en temel ilkemiz ürünlerimizin fikri ve sinai mülkiyet haklarının yüzde 100 bize ait olmasıydı. Bu kapsamda batarya modülünün de Türkiye’de üretileceğini daha önce duyurmuştuk. Bu konuda gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin ilerleyen dönemlerinde ülkemizde hücre teknolojisi üretilmesi konusunda da adımlar atılacak. Kendi hücre teknolojisine sahip ülke sayısı 10’u geçmiyor tüm dünyada. Biz de bu ülkeler arasına gireceğiz.
Aracın yollara çıkmasının ardından ilk 18 ay iç pazarda başarılı olmaya odaklanacağız. İç pazarda başarılı olamayan markaların ihracat pazarlarında başarı yakalaması mümkün değil. İhracat hepimiz için çok önemli bir konu. Bayi organizasyonu ile ilgili Çin’den bile talep var. Ancak burada planladığımız gibi ilerleyeceğiz ve doğru zamanda doğru yerlerde olacağız. Aracımız üzerinde en ufak bir şikayet noktasının bile olmaması adına büyük özenle çalışıyoruz.”
Elektrikli araçlara gelen vergi artışı üzerine gelen bir soru üzerine ise Karakaş “Elektrikli araç dönüşümünde hızlı olanlar, bu alanda söz sahibi olacak ülkeler arasında yer alır. Bu sebepten elektrikli araçlar dünyanın her yerinde pozitif ayrımcılık da gerektirir. Vergi düzeninde ortaya çıkan dönemsel değişiklikler ya da güncel tartışmalar doğuştan elektrikli araçlar üretmek üzere 15 yıllık bir plan çerçevesinde yola çıkmış olan TOGG’un planlarını da etkilemeyecektir” dedi.
Kısa Çalışma Sonrası İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları (Uzaktan Eğitim – Online)
Sayın Üyemiz,
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Kısa Çalışma Sonrası İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları” başlıklı eğitimde insan kaynakları çerçevesinde kısa çalışma sonrası işyerinde alınması gereken tedbirler, kısa çalışma sonrası insan kaynakları yönetimi süreçleri ve kısa çalışma sonrasındaki prim teşvikleri konuları anlatılacak, eğitim sonunda katılımcılara soru-cevap imkanı verilecektir. Eğitimin % 70’ine devam eden katılımcılar adına dijital doğrulanabilir katılım belgesi hazırlanacak ve e-posta adreslerine gönderilecektir.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Eğitim tarihi: 17 Mart 2021 Çarşamba – Saat: 14:00 – 17:00 | Eğitim Süresi: 3 Saat
İnşaat Hukukunda Uzman Arabuluculuk Eğitimi (Uzaktan Eğitim – Online)
Sayın Üyemiz,
TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi tarafından T.C. Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabuluculara yönelik İnşaat Hukukunda Uzman Arabuluculuk eğitimi verilecektir. Katılımcılara eğitimin her aşamasında soru-cevap imkânı verilecektir.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Eğitim Tarihleri: 18 Mart – 4 Nisan 2021 Süresi: 64 Saat
TOBB Türkiye 100
Sayın Üyemiz,
TOBB öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) işbirliğinde, 2011 yılından bu yana Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerini belirlemek üzere, “TOBB Türkiye 100” programı düzenlenmektedir.
2021 yılı TOBB Türkiye 100, TOBB ve Vodafone işbirliğinde, TEPAV ve TOBB ETÜ’nün katkılarıyla düzenlenecektir. Türkiye 100 ile Türkiye’nin hızlı büyüyen şirketlerinin başarılarına küresel ölçekte dikkat çekerek küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek başarı hikayelerinin ulusal ve uluslararası yazılı ve görsel basında yer almasını sağlayarak doğru iş ortaklarına, yeni müşterilere ve yatırımcılara erişimlerini kolaylaştırmak hedeflenmektedir.
Türkiye 100 programında dereceye giren şirketler tamamen objektif kriterlere dayanılarak tespit edilmektedir. Satış gelirleri artış hızının temel performans kriteri olduğu olduğu değerlendirmelerde, en yüksek satış gelirleri artış hızını yakalayan şirket birinciliği almaktadır.
2020 yılında TOBB Türkiye 100 ödül töreni TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU ve Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN’ın katılımlarıyla, pandemi koşulları sebebi ile online olarak düzenlendi ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi ödüllerini aldı.
2021 yılında Vodafone’un katkıları ile düzenlenecek TOBB Türkiye 100 programında şirketlerin 2017 – 2019 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin artış hızı dikkate alınacaktır. Başvuru kriterini sağlayan şirketler büyüme hızlarına göre sıralanacak, en hızlı büyüyen şirket birinciliği alacaktır. Türk özel sektörünün dünyayla olan bağlantılarının kuvvetlendirilmesine imkan sağlayacak olan TOBB Türkiye 100’e başvuruların en geç 31 Mart 2021 tarihine kadar https://turkiye100.tobb.org.tr üzerinden yapılması gerekmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Okul Gıdası Onay İşlemleri
Sayın Üyemiz,
Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen yazıda,
Okul Gıdası Hakkında Tebliğ 22/10/2020 tarihli ve 31282 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak
yürürlüğe girmiştir. Tebliğ; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak okul gıdası logosuna ilişkin hususları belirlemekte ve kapsamaktadır.
Gıda işletmecilerinin, bu Tebliğ kapsamında okul gıdası onay işlemleri için Tebliğin Ek-3’ünde
yer alan başvuru dilekçesi ile Ek-1’de yer alan okul gıdası onay başvurusunda istenen bilgi ve belgelerden oluşan dosya ile 06.09.2021 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu tarihten itibaren okul gıdası onayı almamış gıdalar tebliğde belirtilen işletmelerde piyasaya arz edilemez.
Bu kapsamda yapılacak iş ve işlemlerle ilgili Okul Gıdası Hakkında Tebliğ ve Okul Gıdası Onay
Prosedürü yazısı ve onay başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler aşağıda paylaşılmıştır.
Okul Gıdası Onay Başvurusunda istenilen bilgi ve belgelere ulaşmak için tıklayınız.
Okul Gıdası Onay Prosedürüne ulaşmak için tıklayınız.
Resmi Gazete Tebliği için tıklayınız.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) İstanbul- Tahran-İslamabad Yük Treni
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) ilgili toplantısı neticesinde, İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) Yük Treni’nin hizmete sokulması konusunda, ülkemiz, İran ve Pakistan Demiryolları arasında mutabakata varıldığı ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, rekabetçi ve cazip bir taşıma tarifesi oluşturularak, taşıma organizasyonunun sağlanması adına,her ülke tarafından ekte bilgileri verilen ulusal forwarder şirketlerin tespit edildiği bildirilmektedir. Trenin, Türkiye-İran-Pakistan parkurunda işletileceği ve trenle, konteyner ve konvansiyonel yükler taşınabileceği belirtilmektedir. Yüklerin, hat farklılığından dolayı İran’ın Zahedan kentinde aktarmaya tabi tutulacağı ifade edilmektedir.
ITI Yük Treni’ne, Türkiye ve Pakistan’da farklı noktalardan yük verilmesinin mümkün olacağı, Türkiye (Köseköy) (1850 km) – İran (2603 km) – Pakistan (İslamabad) (1990 km) arasında toplam taşıma süresinin 14 gün olarak hesaplandığı kaydedilmektedir.
Ulusal forwarder şirketleri için tıklayınız.
Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler Yunanistan – Finlandiya
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda, 16 Mart 2021 Salı günü 14:00 – 15:30 saatleri arasında Yunanistan’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ve Ataşemiz; 18 Mart 2021 Perşembe günü 14:00 – 15:30 saatleri arasında Finlandiya’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülkelerle iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı, tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantılarının gerçekleşeceği bildirilmiştir.
Finlandiya için tıklayınız.
Yunanistan için tıklayınız.
Şubat 2021 Faaliyet Raporu
KSO Başkanı Zeytinoğlu şubat ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan şubat ayı bütçe gerçekleşmelerine göre; bütçe gelirleri yüzde 38.8 artışla 119.58 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 3.1’lik artışla 96.41 milyar TL olarak gerçekleşti. Şubat ayında bütçe 23.17 milyar TL fazla verdi.
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Şubat ayında bütçe giderlerindeki artışın yüzde 3.1 ile enflasyonun altında tutulduğunu görüyoruz. Gelirler tarafında ise, yüzde 38.8’lik artış var. Bütçe gelirlerindeki artışın giderlerdeki artışın üzerinde olması dolayısıyla bütçe şubat ayında 23.17 milyar TL fazla verdi. Şubat ayında verilen bütçe fazlası ile, ilk iki aylık bütçe açığı 980 milyon TL’ye gerilemiş oldu.” dedi.
Bütçe gelirleri ve giderlerinin alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, giderler kalemindeki, mal ve hizmet alımları, sermaye giderleri ve borç verme giderlerindeki azalışlar giderler kalemindeki artışı sınırlayan bir etken oldu. Gelirler tarafında ise bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirlerinde şubat ayında gerçekleşen yüzde 37.2’lik artışın gelirler kalemini önemli ölçüde artırdığını görüyoruz. Şubat ayında vergi gelirleri 98.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda, şubat ayında, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin yüzde 37.4, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinin yüzde 26.7, uluslararası ticaretten alınan vergilerin yüzde 49.2 oranında arttığını görüyoruz.” dedi.
Kocaeli İmalat Sanayi Durum Tespit Anketi (Mart)
Ankete ulaşmak için tıklayınız.
TÜBİTAK Patent ve Ar-Ge Destekleme Çağrıları Bilgilendirme Semineri (Webinar – İnternet Üzerinden)
Sayın Üyemiz,
TÜBİTAK ve TOBB işbirliğinde internet üzerinden gerçekleştirilecek olan seminerde; 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı ve 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
16 Mart 2021 Salı – Saat: 14:00
TÜBİTAK Patent ve Ar-Ge Destekleme Çağrıları Bilgilendirme Semineri
Sayın Üyemiz,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından faaliyete geçirilen 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı ve 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Çağrısı hakkında bilgilendirme yapılmasını teminen TÜBİTAK ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde 16 Mart 2021 tarihinde saat 14:00’da seminer gerçekleştirilecektir.
Seminere ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
Bangladeş’e İhracat Yapan Firmalarımıza Yönelik Uyarı
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına istinaden, Bangladeş’e ihracat yapan firmalarımıza yönelik bir uyarı notu iletilmektedir.
T.C. Dakka Müşavirliğimiz tarafından iletilen bilgiye göre; Bangladeş’te faaliyet gösteren ve ekte bilgileri verilen kişilerin; daha önce bazı Türk firmalarıyla yaptıkları ticari işlerde, (ticari ihtilaflardan ziyade) kötü niyetli ve şüphe uyandıran davranış ve eylemler sergilediklerinin değerlendirildiği vurgulanmaktadır. İhracatçılarımızın zarar görmemeleri için bu kişilere karşı uyarılmalarının faydalı olacağı belirtilmektedir.
İzmir Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB
Sayın Üyemiz,
İzmir Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Müdürlüğü’nden alınan yazıda; İzmir Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’nin tüzel kişilik kazandığı belirtilmektedir.
Bahsi geçen yazıda devamla; “İzmir Valiliği Dikili Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Bergama Ticaret Odası ortaklığında, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB) 07.11.2019 tarihi itibariyle tüzel kişilik kazanarak resmen kurulmuştur.
Dikili TDİOSB ile seralarda kullanılacak ileri teknolojik uygulamalar ile tarımsal üretimde kalite ve verimliliğin arttırılması, başta su ve enerji olmak üzere kaynakların etkin kullanımı, maliyetlerin düşürülmesi, güvenli gıda arzının sağlanması, izlenebilirlik gibi pek çok avantaj sağlanarak tarımda katma değer arttırılacak ve sürdürülebilir üretimin yanı sıra tarım sanayi entegrasyonu da sağlanacaktır.
Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük modern sera kümelenme bölgesi özelliğini taşımaktadır. TDİOSB bölgesi imar planında 50 adet sera parseli ve 33 adet de sanayi parselimiz bulunmaktadır. 1.823 dekar alanda 50 adet teknolojik sera işletme parselinde her türlü yaş sebze ve meyve konusunda üretim gerçekleştirilebilecektir. 315 dekar alanda 33 parselden oluşan sanayi alanımızda soğuk hava deposu, sebze ve meyve kurutma tesisleri, paketleme tesisleri, sera ekipmanları, otomasyon ekipmanları, sulama ekipmanları gibi İhtisas konusuna uygun fabrikalar kurulabilecektir.
Bölgemizde kurulacak seraların ısıtılmasında bölge müdürlüğümüz adına olan jeotermal ruhsatlardan elde edilecek jeotermal enerji kaynaklan kullanılacaktır. Tam entegre yenilenebilir enerji kullanımı hedefiyle jeotermal enerjiyle birlikte güneş enerjisi (GES), rüzgâr enerjisi (RES) ve biyogaz enerjisinden de faydalanmak üzere bölge içinde alanlar oluşturulmuştur. Dikili TDİOSB, modem tarım tesisleri, yenilenebilir enerji sistemleri ve geniş alanlara yayılan yeşil alanları ile birlikte tam entegre yeşil TDİOSB projesidir.
Parsel tahsisi hızla devam eden projemizde, alt yapı çalışmalarına doğru ilerlemekteyiz. Hedefimiz 2021 yılının ikinci yarısında altyapı inşaatlarına başlamak ve 2023 yılı içinde sera ve sanayi parsellerini yatırımcılarımıza teslim etmektir.” denilmektedir.
Yatırım yapmak isteyenler Dikili TDİOSB’in sağladığı avantajlara ilişkin detaylı bilgiye aşağıda bilgileri verilen web sayfasından ulaşabilirler.
Detaylı bilgi için;
www.dikilitdiosb.org.tr
info@dikilitdiosb.org.tr
Tel: +90 232 455-2920
Fax: +90 232 483 99 37
KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimini değerlendirdi
TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2021 yılına güçlü bir üretim artışıyla başlandığını söyleyerek, “Sanayi üretim endeksi ocakta aylık yüzde 1, yıllık yüzde 11,4 arttı. Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu değerlendiriyoruz. Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz ihracat ve kapasite kullanımlarından üretimde de bu artışı göreceğimizi bekliyorduk. Bu artışa imalat sanayiden de yüzde 12.1’lik katkı geldi. Şubat ayında da sanayi üretimindeki artışın devam edeceğini bekliyoruz. Ülkemize yatırımların çekilmesiyle hem ihracat, hem üretimdeki artışlarda süreklilik yakalanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, yıllık en yüksek artışın yüzde 20.9 ile orta-yüksek teknolojili ürünlerde olduğunu görüyoruz. İmalat sanayi sektöründe yıllık yüzde 12.1, ara malı üretiminde yıllık yüzde 16.9, sermaye malı üretiminde yıllık yüzde 11.1’lik artışlar olmasını geleceğe yönelik yatırımların ve önümüzdeki dönemde büyümenin devam edeceğinin işaretleri olarak değerlendiriyoruz.” dedi.