Aylık arşivler: Nisan 2021

Memur ve Esnaf İçin Alınan Kararlar ve Sağlanacak Yeni Destekler

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, memur maaşlarının 10 Mayıs itibarıyla hesaplara yatırılacağını açıkladı.

Memur maaşlarının 10 Mayıs itibarıyla hesaplara yatırılacağı, emeklilere bayram ikramiyesi ödemesinin tutarının 1000 TL’den 1100 TL’ye yükseltildiği açıklandı.

 

Esnafa kira desteği süresi uzatıldı

Salgının, faaliyetlerini olumsuz etkilediği esnaflara yapılan aylık 1000 TL gelir desteğiyle, 750 TL ve 500 TL arasındaki kira desteği uygulamasının süresinin 1 ay daha uzatılacağı açıklandı.

TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemeleri 1 Temmuz 2021 tarihine kadar ertelendi.

TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan esnaflardan taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar TL tutarındaki borcu daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödenmiştir.

Çek ve senetlerle ilgili önemli bir düzenleme de yine Meclis’te uzlaşma ile görüşülmektedir.

İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Kısa çalışma ödeneğinin süresinin nisan başından haziran sonuna kadar uzatıldığı da daha önce açıklanmıştı.

İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1.000 TL’lik nakdi yardımı 1.100 TL’ye çıkartarak, yeniden başlatılacak. Bunun için 2 milyar 540 milyon liralık bir kaynak tahsis edildi.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da yine ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon TL ilave kaynak gönderildi.

 

KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar TL bütçeli yeni bir destek programı başlatılıyor

COVID salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yöneliktir.

Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir.

Mikro işletmeler 30 bin TL’ye kadar, küçük işletmeler 75 bin TL’ye kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde bu destekten faydalanacaklardır.

Sektörlerde, şartları taşıyan işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren e-devlet üzerinden KOSGEB aracılığıyla başvurularını yapabilirler.

Tam Kapanma Tedbirleri Kapsamında Duyuru

Sayın Üyemiz,

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan, 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma tedbirleri kapsamında T.C. Kocaeli Valiliği ile yaptığımız görüşmeler neticesinde; Kocaeli İl sınırlarına giriş yapacak firma yönetici ve çalışanlarının, çalıştıklarını belgelemeleri koşuluyla geçişlerinde sorun yaşamayacakları tarafımıza bildirilmiştir.

Yasakların başlayacağı 30 Nisan 2021 Cuma günü, sorun yaşamanız halinde 0850 455 0262 No’lu telefondan (saat 08:30-22:00 arası) tarafımıza ulaşabileceğinizi bilgilerinize sunarız.

Yıllık İşletme Cetveli Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza gönderilen yazıda, 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği sanayi siciline kayıtlı işletmelerin 2020 yılına ait faaliyetlerinin yer aldığı Yıllık İşletme Cetvelini, en geç 30 Nisan 2021 tarihi saat 24:00’e kadar gönderilmesi gerektiği, bu tarihe kadar Yıllık İşletme Cetvelini vermeyen işletmeler hakkında İdari para cezası uygulanacağı bildirilmektedir. 

Bu kapsamda https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden veya e-devlet kapısı üzerinden Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne girilerek bu tarihe kadar Yıllık İşletme Cetveli doldurulduktan sonra “İL MÜDÜRLÜĞÜNE GÖNDER” butonu kullanılarak, gönderme işleminin tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde, gönderme işlemi yapılmaz ise Yıllık İşletme Cetveli verilmemiş sayılacaktır.

Destek için 09:00-17:00 saatleri arasında 444 61 00 No’lu telefondan önce 2 tuşlanıp, ardından ilgili ilin plaka numarası kodlanarak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine ulaşılabileceği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Arabuluculuğa İntikal Etmiş Ticari Uyuşmazlıklarda Taraf Vekilliği Semineri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliğinde 27 Nisan 2021 Salı – Saat: 14:00’te Arabuluculuğa İntikal Etmiş Ticari Uyuşmazlıklarda Taraf Vekilliği Semineri gerçekleşecektir.

Seminerde ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk sürecinde taraf vekilliğinin önemi anlatılacak olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

KOSGEB, TOBB ve OSBÜK işbirliğinde 28 Nisan 2021 Çarşamba – Saat: 14:00’te KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı Bilgilendirme Semineri gerçekleştirilecektir. Seminerde hedef sektörlerde ve uygun proje konularında işletme büyüklüğüne göre 6 Milyon TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlayan  “Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon  Destek Programı ” anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

OSBÜK – TOBB UYUM İş Birliği Protokolü İmza Töreni (Webinar-İnternet Üzerinden)

Sayın Üyemiz,

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve TOBB UYUM Arabuluculuk Uyuşmazlık ve Çözüm Merkezi arasında 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 11:00’de iş birliği protokolü imzalanacaktır. İnternet üzerinden katılımın mümkün olduğu protokol imza törenine ilişkin davet ekte sunulmaktadır.

Törende öncelikle TOBB UYUM’un kuruluş amacı, TOBB UYUM’un hizmetleri ve OSBÜK – TOBB UYUM işbirliği hakkında sunum yapılacak ardından karar alma süreçlerinde üst kuruluşların rolü
değerlendirilecektir.

Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı Bilgilendirme Semineri (Webinar – İnternet Üzerinden)

Sayın Üyemiz,

KOSGEB, TOBB ve OSBÜK işbirliğinde 30 Nisan 2021 Cuma – Saat: 14:00’te KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı Bilgilendirme Semineri  gerçekleştirilecektir.

Seminerde işletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilebilen “KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL)” anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Şirketler İçin Siber Güvenlik Eğitimi (Uzaktan Eğitim – Online)

Sayın Üyemiz,

TOBB ETÜ Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 28 Nisan 2021 | Eğitim Saati: 14:00 – 17:00’de Şirketler İçin Siber Güvenlik Eğitimi (Uzaktan Eğitim – Online) gerçekleştirilecektir.

Eğitimde siber saldırılar ve türleri, siber saldırganların hangi amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterdiği, şirket içi siber güvenlik süreçlerinin nasıl yönetilmesi gerektiği, tehditlerden korunmak için alınması gereken önlemler anlatılacak, katılımcılara soru-cevap imkânı verilecektir. Eğitimin % 70’ine devam eden katılımcılar adına dijital doğrulanabilir katılım belgesi hazırlanacak ve e-posta adreslerine gönderilecektir.
Detaylar ve program için 
http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

5510 sayılı Kanun 4/A Kapsamında Sigortalı Çalıştıran İşverenlerin Yükümlülükleri, İdari Para Cezaları ve İndirim Unsurları Eğitimi

Sayın Üyemiz,

TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi tarafından 1 – 2 Mayıs 2021 tarihlerinde 5510 sayılı Kanun 4/A Kapsamında Sigortalı Çalıştıran İşverenlerin Yükümlülükleri, İdari Para Cezaları ve İndirim Unsurları Eğitimi gerçekleştirilecektir.

Eğitimde 5510 sayılı kanun kapsamında hizmet akdi ile sigortalı çalıştıran işverenlerin yasal yükümlülüklerini, herhangi bir müeyyideye muhatap olmadan ne zaman, nasıl ve ne şekilde yerine getirilebilecekleri, olası bir kusur hallerinde ne çeşit bir idari para cezasına, gecikme cezasına ve gecikme zammına muhatap olunabileceği ve bu cezaların indirim unsurlarından nasıl yararlanılacağı hususlarında bilgi aktarımından oluşmaktadır.

Eğitimde katılımcılara soru-cevap imkânı verilecektir. Detaylı bilgi ve kayıt için http://tobbuyum.com.tr/egitim_basvuru.php adresini ziyaret edebilirsiniz.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Dünya Liderliği “İş Dünyasında Liderlik” Eğitimi

Sayın Üyemiz,

TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi tarafından 8 – 9 Mayıs 2021 Cumartesi – Pazar günleri Yeni Dünya Liderliği “İş Dünyasında Liderlik” Eğitimi (Uzaktan Eğitim – Online) gerçekleşecektir.

Eğitimde şirketlerde en çok faydayı sağlayacak liderlik teknikleri ile bireysel ve kurumsal kapasite geliştirmeye yönelik yönetim ve problem çözüm teknikleri anlatılacak, eğitimde katılımcılara soru-cevap imkânı verilecektir.

Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

81 İl Valiliğine Gönderilen Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi

Covid-19 virüsünün mutasyona uğrayan yeni varyantları sonrasında artan bulaşıcılığıyla birlikte Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla yeni tedbirlerin alınması gerekmiş ve 13 Nisan 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında alınan kararlar doğrultusunda 14 Nisan 2021 Çarşamba gününden itibaren iki haftalık kısmi kapanma sürecine girilmiştir.

Gelinen aşamada temel usul ve esasları 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizle belirlenen kısmi kapanma tedbirleri sonrasında salgının artış hızının önce yavaşladığı, akabinde durduğu, son günlerde ise bir düşüş eğilimine girdiği görülmektedir.

Bu çerçevede 26.04.2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda; halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçilecektir. 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde aşağıdaki tedbirlerin alınması gerektiği değerlendirilmektedir.

Tam kapanma döneminde 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizde belirtilen tedbirlere ilave olarak;

1. Sokağa Çıkma Kısıtlaması

Hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

1.1- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Ek’te belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetler, 14.12.2020 tarih ve 20799 sayılı genelgemizde açıkça belirtildiği şekilde muafiyet nedeni ve buna bağlı olarak zaman ve güzergâh ile sınırlı olup, aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari/adli yaptırımlara konu edilecektir.

1.2- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir.

Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.

Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır.

1.3- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yerler) sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.

Yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmaları Ramazan ayı sonuna denk gelen 13 Mayıs 2021 Perşembe gününe kadar 24 saat esasına göre paket servis yapabilecektir. Yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmaları Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte saat 01.00’e kadar paket servis yapabilecektir.

1.4- Tam kapanma döneminde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilir.). Vatandaşlarımız ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebileceklerdir.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacaktır.

1.5- Sokağa çıkma kısıtlaması sırasında yukarıda belirtilen temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofisler kapalı olacak olup uzaktan çalışma haricinde yüz yüze hizmet verilmeyecektir.

1.6- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan dönemde konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması vatandaşlarımız açısından sokağa çıkma ve/veya şehirler arası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak olup bu dönemde konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verebileceklerdir.

1.7- Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler.

1.8- Tam kapanma sürecinde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olan vatandaşlarımızın 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları VEFA Sosyal Destek Gruplarınca karşılanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirler Valiler ve Kaymakamlar tarafından alınacaktır.

2. Şehirler Arası Seyahat Kısıtlaması

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar vatandaşlarımızın şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir.

2.1- Şehirler arası seyahat kısıtlamasının istisnaları;

Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

2.2- Zorunlu Hal Sayılacak Durumlar;

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,
Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
Kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecektir.

2.3- Vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebileceklerdir. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.

2.4- Tam kapanma sürecinde seyahat izin taleplerinde yaşanabilecek artış göz önünde bulundurularak Vali ve Kaymakamlarımızca yeterli sayıda personel görevlendirilmesi başta olmak üzere seyahat izin taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilerek karara bağlanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır.

2.5- Belirtilen dönem içerisinde uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım aracıyla seyahat edecek kişilere biletleme işlemi yapılmadan önce mutlaka seyahat izin belgesinin olup olmadığı kontrol edilecek, geçerli bir seyahat izninin bulunması halinde biletleme işlemi gerçekleştirilecektir.

Uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak seferlerde yolcuların araçlara kabulü öncesinde HES kodu sorgulaması muhakkak yapılacak ve tanılı/temaslı gibi sakıncalı bir durumun olmaması halinde araca alınacaktır.

2.6- Şehirler arası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacaktır.

3. Tam kapanma sürecinde sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan asgari personel seviyesine düşülecek (asgari personel seviyesi toplam personel sayısının % 50’sini aşmayacak ölçüde) şekilde uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya geçilecektir.

Bu dönemde;

Uzaktan ve dönüşümlü çalışmaya tabi kamu personeli, herhangi bir özel muafiyete sahip olmamaları nedeniyle diğer vatandaşlarımızın tabi olduğu esaslar haricinde ikametlerinden ayrılmayacaklardır.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarında/yerlerinde görev alacak kamu personeli için yetkili yönetici tarafından bu durumu ortaya koyan görev belgesi düzenlenecek ve görevli olduğu zaman dilimi içerisinde ikameti ile iş yeri arasındaki güzergahla sınırlı şekilde muafiyete tabi olacaktır.

4. İller arası hareketliliğin zorunlu olduğu mevsimlik tarım işçileri, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerinde salgınla mücadele koşullarına uygun hareket edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda valilikler tarafından gerekli tedbirler eş zamanlı olarak alınacak, bu bağlamda mevsimlik tarım işçilerinin iller arası hareketliliği ile konaklayacakları alanlarda alınacak tedbirler ve iller arası hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri konusunda Bakanlığımızca yeni bir Genelge yayımlanıncaya kadar 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelgemizde belirlenen esaslara göre hareket edilecektir.

5. Tam gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması tedbirinin konut sitelerinde de uygulanmasını temin etmek amacıyla site yönetimlerine sorumluluk verilecek, site içerisinde izinsiz şekilde dışarı çıkan kişilerin (özellikle çocukların ve gençlerin) ikametlerine dönmeleri konusunda uyarılmaları sağlanacaktır.

6. Sokağa çıkma süresi boyunca sokak hayvanlarının beslenmelerine özel önem verilecek, bu kapsamda Vali/Kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli koordinasyon tesis edilerek sokak hayvanlarının beslenmeleri için gerekli tedbirler alınacak, bu amaçla başta hayvan barınakları olmak üzere park, bahçe, orman gibi sokak hayvanlarının doğal
yaşam alanlarına düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılması sağlanacaktır.

7. Denetim Faaliyetlerinin Etkinliğinin Artırılması

7.1- Tam kapanma döneminde kolluk kuvvetlerinin tam kapasiteyle denetim faaliyetlerine katılımı sağlanacak, özellikle sokağa çıkma ile şehirler arası seyahat kısıtlamaları başta olmak üzere kolluk kuvvetleri tarafından kapsamlı, geniş katılımlı, etkili ve sürekli denetim faaliyetleri planlanarak uygulamaya geçirilecektir.

7.2- Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında;

Muafiyet tanınan iş yerlerinde çalışıldığına dair gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi,
Özel sağlık kuruluşlarından sahte randevu alınması,
Fırın, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemişçi veya tatlıcılara çıkış serbestisinin maksadını aşan şekilde kullanımı (markete ailece gidilmesi gibi),
Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır.

7.3- Şehirler arası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak, kontrol noktalarında görevlendirilecek yeterli sayıda kolluk personeli (trafik ve asayiş birimlerinden) marifetiyle toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarla yolculuk edenlerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecektir.

7.4- Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan tam kapanma döneminde, vatandaşlarımızın sadece temel ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla açık tutulacak fırın, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcı gibi iş yerlerinin çevresinde gerekli kontrollerin yapılabilmesi için yeterli sayıda kolluk personeli görevlendirilecek; yürütülecek devriye ve denetim faaliyetlerinde, bu iş yerlerinin kurallara uyup uymadıkları ile vatandaşlarımızın bu iş yerlerine gidişlerinde araç kullanmama ve ikametlerine en yakın yere gitme kuralına riayet edip etmedikleri kontrol edilecektir.

EK: Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi

Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanacağı günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahı ile sınırlı olmak kaydıyla;

1. TBMM üyeleri ve çalışanları,
2. Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dâhil),
3. Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb.), buralarda çalışanlar ile ibadethanelerdeki din görevlileri, Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, İl/İlçe Salgın Denetim Merkezleri, Göç İdaresi, Kızılay, AFAD ve afet kapsamındaki faaliyetlerde görevli olanlar ve gönüllü olarak görev verilenler, cemevlerinin dede ve görevlileri,
4. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile buralarda çalışanlar, hekimler ve veteriner hekimler,
5. Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay’a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil),
6. İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyet yürüten iş yerleri ile buralarda çalışanlar,
7. Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar,
8. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar,
9. Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan iş yerleri ve buralarda çalışanlar,
10. Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dâhil) ve lojistiğini yapan firmalar ve bunların çalışanları,
11. Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar,
12. Oteller ve konaklama yerleri ile buralarda çalışanlar,
13. Sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, hayvan barınakları/çiftlikleri/bakım merkezlerinin görevlileri/gönüllü çalışanları ve 7486 sayılı Genelgemizle oluşturulan Hayvan Besleme Grubu üyeleri,
14. İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar,
15. Gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet medya kuruluşları, medya takip merkezleri, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları,
16. Akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri ve buralarda çalışanlar,
17. Sebze/meyve ve su ürünleri toptancı halleri ile buralarda çalışanlar,
18. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri, üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ile buralarda çalışanlar,
19. Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar,
20. Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi) ile bu yerlerde çalışanlar,
21. Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar ile servis hizmeti vermek üzere görevde olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları,
22. Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri ve çalışanları,
23. Mahalli idarelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, karla mücadele, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere çalışacak personeli,
24. Şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi vb.) sürücü ve görevlileri,
25. Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar,
26. İş sağlığı ve güvenliği ile iş yerlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla iş yerlerinde bulunması gerekli olan çalışanlar (iş yeri hekimi, güvenlik görevlisi, bekçi vb.),
27. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi “Özel Gereksinimi” olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri,
28. Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile),
29. Yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katılacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler,
30. Bankalar başta olmak üzere yurt çapında yaygın hizmet ağı olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezleri ile çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla),
31. ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri,
32. İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca izin verilen, şehirler arası karayolları kenarında bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar,
33. Zorunlu müdafi/vekil, duruşma, ifade gibi yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatlar,
34. Dava ve icra takiplerine ilişkin yapılacak zorunlu iş ve işlemler için adliyelere gitmesi gereken taraf veya vekilleri (avukat) ile mezat salonlarına gidecek ilgililer,
35. Araç muayene istasyonları ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan taşıt sahipleri,
36. Milli Eğitim Bakanlığı EBA LİSE TV MTAL ve EBA platformunda yayınlanmak üzere Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında çalışmaları devam eden uzaktan eğitim video çekimi, kurgu ve montaj faaliyetlerini yürütmekte olan ya da söz konusu çalışmaların koordinasyonunu sağlayan personel,
37. Profesyonel site yöneticileri ile apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergâhıyla sınırlı olmak kaydıyla apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler,
38. İş yerinde bulunan hayvanların günlük bakım ve beslenmelerini yapabilmek için ikamet ile iş yeri arasındaki güzergâh ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvan satışı yapan iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları,
39. Sadece yarış atlarının bakım ve beslenmelerini ve yarışlara hazırlık antrenmanlarını yapmak ve ikamet ile yarış ya da antrenman alanı arasındaki güzergâhla sınırlı kalmak kaydıyla at sahipleri, antrenörler, seyisler ve diğer çalışanlar,
40. Sadece ilaçlama faaliyetleri için zorunlu olan güzergâhlarda kalmak ve bu durumu belgelemek kaydıyla iş yerlerinin haşere ve diğer zararlı böceklere karşı ilaçlamasını yapan firmalarda görevli olanlar,
41. Muafiyet nedenine bağlı olmak ve ikametlerinden iş yerlerine gidiş/gelişleri ile sınırlı olmak kaydıyla serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ile çalışanları,
42. 10.00-16.00 saatleri arasında sayıları banka yönetimlerince belirlenecek şekilde sınırlı sayıda şube ve personel ile hizmet verecek olan banka şubeleri ile çalışanları,
43. Nöbetçi noterler ile buralarda çalışanlar.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Nisan ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

-T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre nisan ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 75.9 ile geçen yılın aynı ayına göre 14.3 puan, mart ayına göre 1.2 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 71 ile geçen yılın aynı ayına göre 16.7 puan, mart ayına göre 0.3 puan arttı.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Geçen yıl, salgın sebebiyle üretim aksamalarının kapasite kullanım oranlarına en belirgin yansımasını nisan verisinde görmüştük. Kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre gerçekleşen yüksek artış Covid-19 etkisiyle taban seviyeden gelen artışı gösterdiği için yıllık artıştan ziyade aylık artışı değerli buluyoruz. Aylık bazda da hem Kocaeli hem Türkiye geneli kapasite kullanım oranlarının yükselişte olduğunu memnuniyetle görüyoruz. İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si de kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Sektörlere baktığımızda, otomotiv, kimya, metal, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranlarında mart ayına göre artış gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Nisan ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, mayıs ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 17’si mayıs ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 25’i azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 58’inde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 18’i dış siparişlerinin mayıs ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 68’inde alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Sohbetler / Hırvatistan ve Kosova

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 27 Nisan 2021 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında Hırvatistan’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz; 29 Nisan 2021 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Kosova’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Hırvatistan Sohbet Toplantısı için tıklayınız.

Kosova Sohbet Toplantısı için tıklayınız.

Arabuluculuk süreçlerinde taraf vekilliği webinarı

Sayın Üyemiz,

Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk süreçlerinde taraf vekilliğinin önemi hakkında 27 Nisan 2021 Salı günü saat 14:00’te internet üzerinden bir seminer gerçekleştirilecektir.
Birliğimiz ile TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilecek olan seminerde ekli program çerçevesinde “Arabuluculuk ve Tahkim, Arabuluculuk Sürecinde Etkili Taraf Vekilliği, Ticari Uyuşmazlıklarda Taraf Vekilleri Açısından Arabuluculuk ve Med-Arb Önemi” anlatılacak olup, seminer sonunda katılımcıların soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylı bilgi ve kayıt için: webinar.tobb.org.tr

Ekonomik Büyümede Halka Arzların Önemi, Gelinen Nokta ve Beklentiler Webinarı

Sayın Üyemiz,

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği ve TOBB Türkiye Sermaye Piyasası Meclisi işbirliğinde 27 Nisan 2021 Salı – Saat: 10:30’da Ekonomik Büyümede Halka Arzların Önemi, Gelinen Nokta ve Beklentiler semineri gerçekleştirilecektir. Seminerde, Ekonomik Büyümede Halka Arzların Önemi ve Güncel Durum anlatılacak olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hiper Otomasyon ve Robotik Süreç Otomasyonuna Giriş Eğitimi

Sayın Üyemiz,

TOBB, TOBB ETÜ ve Global AI Hub işbirliğinde Yapay Zeka Eğitim ve Farkındalık Projesi kapsamında gerçekleştirilen Hiper Otomasyon ve Robotik Süreç Otomasyonuna Giriş Eğitimi’nde gerçek dünya problemlerinden başlayarak RPA’nın temelleri ve bunun RPA olmayan bir ortamda nasıl çözüldüğü, çözümü otomatikleştirmek için UiPath yazılımını kullanarak bir yazılım robotu oluşturma konuları anlatılacaktır.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

“KOBİGEL Çağrıları”

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, İmalat sanayi sektöründe milli imkanlar ağırlıklı olarak dijitalleşme için; Yerli ve yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini genişletmek ve İmalat sanayi KOBİ’lerinin, yerli teknoloji geliştiricilerle işbirliği öncelikli olmak üzere dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını artırmak amacıyla, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri
Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından, “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” temalı 2021-01 ve 2021-02 Proje Teklif Çağrıları duyurulmuştur.

2021 – 01 Proje Teklif Çağrısı ile: İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi, 2021 – 02 Proje Teklif Çağrısı ile: İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır.

Proje Başvuru Formu Örneği, Başvuru Kılavuzu, gerekli diğer dokümanlar ve programın Uygulama Esasları; www.kosgeb.gov.tr adresinde “Destekler” menüsünden “İşletme Geliştirme Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri” sekmesine girildikten sonra “KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı” alt menüsündeki “Yürürlükteki Çağrılar” başlığı seçilerek incelenebilecektir.

EK: KOSGEB KOBIGEL 2021 DIJITALLESME CAGRISI

Kocaeli Sanayi Odası Nisan Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) nisan ayı Meclis Toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı. KSO Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Ekonomist Ali Ağaoğlu katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası’nın nisan ayı Meclis toplantısında ilk sözü alan Başkan Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başladı. Zeytinoğlu, mart ayında ihracatın 18 milyar 985 milyon dolar ile tarihi rekor seviyede gerçekleştiğini söyleyerek, “Mart ayında da ihracatımız geçen yıla göre yüzde 42.1 artışla 18 milyar 985 milyon dolar olarak gerçekleşti. ve tüm zamanların en yüksek ihracat değerine ulaştı. Pandemiye rağmen, konteyner bulmakta yaşadığımız ciddi sıkıntılara rağmen ihracatta rekorlarla devam ediyoruz. Önümüzdeki aylarda da ihracattaki bu yüksek seviyelerin devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, mart ayında en fazla ihracat yaptığımız beş ülkeden, Almanya’ya ihracatın yüzde 30.8, ABD’ye yüzde 44.9, İngiltere’ye yüzde 32.8, İtalya’ya yüzde 81.4 ve Irak’a yüzde 89.3 arttığını söyledi.

Mart ayı ithalatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında ithalat yüzde 25.8 artışla 23 milyar 679 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 36.1, hammadde (aramallar) ithalatında yüzde 25.1’lik artış olduğunu görüyoruz. Yatırım ve üretime yönelik kalemlerdeki artışları memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, şubat ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmesinde, “Şubat ayında cari denge 2 milyar 610 milyon dolar açık verdi. Bu açığın temelinde hizmet gelirlerinin katkısının azalmasının etkisini görüyoruz. Şubat ayında hizmetler dengesi net girişleri pandemi etkisiyle 494 milyon dolar ile sınırlı kaldı. Geçen yılın şubat ayında hizmetler dengesi kaleminde 1 milyar 478 milyon dolar net giriş olmuştu. Bunun yanında şubat ayı dış ticaret açığındaki artış da açığı yükselten bir diğer etken oldu. Bu gelişmelerle yıllık cari açık 37 milyar 786 milyon dolara yükseldi.” dedi. Zeytinoğlu, “Mart ayında gerçekleşen rekor ihracatla dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 gerilediğinden kısmi de olsa cari açıkta bir gerileme bekliyoruz.” dedi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında TÜFE aylık yüzde 1.08 artarak yıllık yüzde 16.19’a, ÜFE ise aylık yüzde 4.13 artarak yıllık yüzde 31.20’ye yükseldi. ÜFE’deki bu hızlı artışların temel nedeninin hammadde fiyatlarındaki artış ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, yıllık ÜFE’nin yüzde 31.20 ile Ocak 2019’dan sonraki en yüksek seviyesine ulaştığını söyleyerek, “Enflasyonun mayıs ayından itibaren düşüşe geçeceğini bekliyorduk. Ancak kurdaki hareketliliğin maliyetleri artırması sebebiyle ÜFE’de gerçekleşen bu hızlı artışların önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarına yansımalarını görebiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, şubat ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretim endeksi şubatta aylık yüzde 0.1, yıllık yüzde 8.8 arttı. Geçen yılın şubat ayında da sanayi üretim verileri oldukça iyiydi. Üzerine bu rakamları görmeyi memnuniyet verici buluyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “Şubat ayında yıllık artışlara baktığımızda, imalat sanayi sektöründe yüzde 9.3, ara malı üretiminde yüzde 13.7, dayanıklı tüketim malları üretiminde yüzde 19.5, orta yüksek teknoloji ürünlerden yüzde 14.5’luk güçlü katkı gelmesini de önemli buluyoruz.” dedi.

“Şubat ayında işsizlik oranı yüzde 13.4 ile hem ocak ayına hem geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puan arttı.” diyen Zeytinoğlu, “Açıklanan rakamların detaylarına baktığımızda, şubat ayında işgücüne katılanlar 89 bin kişi artarken, iş gücüne dahil olmayanların 1.1 milyon kişi arttığını görüyoruz. TÜİK tarafından yeni açıklanmaya başlanan, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise asıl odaklanmamız gereken. Atıl işgücü oranının şubat ayında yüzde 28.3 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu kişilerin tekrar işgücüne katılabilmeleri ve çalışan sayımızın artması yönünde çalışmalar hedeflemeliyiz.” dedi.

Bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, mart ayında bütçenin 23.76 milyar TL fazla verdiğini söyleyerek, “Mart ayında bütçe gelirleri yüzde 184.4 artışla 134.92 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 21.9 artışla 111.16 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bütçe martta 23.76 milyar TL fazla verdiğini memnuniyetle görüyoruz. Bununla birlikte ocak-mart döneminde bütçe 22.77 milyar TL fazla vermiş oldu.” dedi. Zeytinoğlu, Mart ayında Merkez Bankası’ndan aktarılan temettü (kar payı) tutarının bütçeyi önemli ölçüde desteklediğini ve bütçe fazlası verilmesinde etkili olduğunu söyledi.

Bütçe gelirlerinin alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bütçeye en fazla katkı veren vergi gelirleri mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109.5 artışla 77.43 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda ise, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 95.1, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinde yüzde 140.4’lık artış var. İthale dayalı ihracat yaptığımızdan, ithalat artışları dolayısıyla, ithalden alınan KDV’de de yüzde 120.7’lik artış olduğunu görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu aylık faaliyetleri paylaşarak sözlerine son verdi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.

HAKAN GÜLDAĞ VE ALİ AĞAOĞLU

Kocaeli Sanayi Odası’nın Nisan 2021 ayı meclis toplantısına katılan konuk konuşmacılar  Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ  ve Ekonomist Ali Ağaoğlu birlikte daha önce gerçekleştirdikleri “Şans Sohbetleri” kapsamında gündem değerlendirmelerinde kısa çalışma ödeneği, kabinede uygulanan mini revizyon ve ekonomik konular ele alındı.

Hakan Güldağ (Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Başkanı)

“Önümüzdeki süreçte büyüme rakamları açıklanacak. Birinci çeyreği geride bıraktık. Görünen o ki yüzde 5 civarında bir büyüme göreceğiz. İkinci çeyrekte bu rakam daha da artacak. Sanayi üretimi birinci çeyrek itibariyle iyi gitti. İkinci çeyrek baz etkisi nedeniyle çok şaşırtıcı sanayi üretiminde büyüme rakamlarını görebileceğimiz bir dönem olarak önümüze çıkıyor. Yüzde 50’ye varan artışlar bile görülebilir. Bu sene imalat tarafında işler iyi gidiyor. Sanayi üretimi sadece ihracat değil iç talebin de etkisiyle canlı kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Yani ikinci çeyrekte de yüzde 8 gibi ciddi büyümeler göreceğiz. Kredi kullanımı da hala bir takım kısıtlar gelmesine ve faizlerin yükselmesine rağmen kredi artışı da sürüyor. Bunun da büyümeye etkisi olacak. İlk yarı da yüzde 8 civarında büyüme gerçekleşebilir. Enflasyonda, Beklendiği gibi sene başındaki rota değişikliği sonrasında kurların da aşağıya gelmesinden sonra beklenilen, Mart-Nisan sonrası dönüş beklendiği kadar aşağı doğru hızlı olmayacak. Seviye bakımından da beklendiği kadar düşük olmayacak. Kurlar 8’in üzerinde kalmaya devam ediyor, sanki Haziran ayında Amerikan büyümesinde de yüzde 6.4 büyüme beklentisi vardı ama yüzde 7’nin de üzerine çıkması bekleniyor. Amerika’nın 10 yıllık tahminlerinin getirisi ile ilgili yeniden 1.60’ların üzerini görme ihtimali ortaya çıkabilir. Bu da Türkiye’de kurlar cephesinde dolarda 9’ların görülme ihtimali çok yükseldi. Euro’nun da 10’un üzerine çıkma ihtimali çok güçlendi.

Geçen sene ilk çeyrekte 5 milyar dolarlık bir turizm geliri elde etmiştik. Bu sene ise ikinci yarı da bir düzelme olmazsa, geçen senenin de altında kalma ihtimalini yüksek kılıyor. Kurlar üzerinde de baskı devam edecek gibi görünüyor.

Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili, turizm ve onunla bağlantılı sektörlerle kapanan sektörlere ilişkin bir hazırlık yapılmaya başlanmış. Şubat sonunda maliyeden Cumhurbaşkanlığına, suiistimal olduğu belirtilerek kısa çalışma ödeneğinin uzatılmaması için talep gitmiş. Ama asıl sebebi 130 milyar TL olan işsizlik fonunda, paranın önemli ölçüde suyunu çekmiş olmasıdır. Bu nedenle buna ara verilmek istenmiş. Fakat, artan talepler doğrultusunda, turizm ve bağlantılı sektörlerde bunun tekrar gündem getirilmesi noktasında bir çalışma yapılacağı söyleniyor. Türkiye doğrudan destekler bakımından GSMH’na göre, verdiği desteğin oranı yüzde 1.5. Amerika’da bu oran yüzde 27, Almanya’da yüzde 8’i buluyor. Bizdeki bu paradaki sıkışma, önümüzdeki dönemde bu desteklerin kolay kolay gelmeyeceği yönünde. Bir KGF ile ilgili bir çalışma yapıldığı söyleniyor. Turizm sektörü ve onunla bağlantılı ve devletin kapattığı sektörlerle bağlantılı bir KGF geleceği söylendi. Geçen sefer ki tecrübeden hareketle, bu paraların doğrudan verilmeyeceği, fatura bazında bazı ödemelerin yürütüldüğü ifade edildi.

Konteyner tarafında, enflasyonist baskının, fiyatlar meselesinin devam edeceği kanaatindeyim. Burda bir oygapol bir piyasa var. Konteynercılar, yeni bir tarz geliştiriyorlar. Konteyner taşımacılığında dünyanın 1 numarası 4 milyon 80 bin teu’luk kapasitesi var. Bizim 1 numaralı şirketimizin ulaştığı rakam 58 bin teu. Bu işi artık, müşterilerinin bir restoran gibi görmesini hedefliyorlar. Alacakları paraları artırmayı kafalarına koymuşlar. Türkiye’de özel bir durum var. Türkiye’de 3 milyon kripto yatırımcısı var. Dünyada alım satımda 3., Avrupa’da birinci konumdayız. Bu bizim Türk Liramızın oynaklığından da kaynaklı bir durum. “

Ali Ağaoğlu (Ekonomist)

“Sanayi tarafında çok ciddi bir büyüme gerçekleşti. İnsanların evde kalma sürecinde enflasyon beklentileri bozuldu. Merkez Bankaları faizleri yönetirken, beklentileri dikkatle izlerler. Beklentilere göre uygulanan politika, ya beklentileri destekler ya da güç verir. Şuan ki politikalar da faiz yüksek ama bundan sonrası ile ilgili çok iyi mesajlar vermiyoruz. Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasakları birbirini destekleyen konular. Enflasyon beklentileri özellikle işsizliğin arttığı dönemde artıyor. İşsizliğin büyük kısmı da hizmet sektöründen gelecek. Şuan da iç taraftaki talepten kaynaklanan bir beklenti bozulması ve enflasyon artışı, bir de yurtdışından ithal ettiğimiz bir enflasyon var. Petrolün artışı, hammadde fiyatlarının artışı, konteyner tarafında artış var. Dışarıdan ithal edilen enflasyonun faiz artışıyla kontrol etmek mümkün değil. Böyle bir riski önceden görüş tedbir almak gerekiyor.

Türkiye’nin elektrik tüketimi 2021’de artış gösteriyor. Bunda da sanayinin büyük bir etkisi var. Türkiye’de önden yüklemeli bir talep nedeniyle, kapasite kullanımı yüksek iken, önümüzdeki dönemde düşme ihtimali de yüksektir. Buna karşı önlem olarak, Merkez Bankası’na bir görev yükleme çabası içerisindeyiz. Merkez Bankası’nın izleyeceği politikadaki faiz oranının bana göre çok büyük önemi yok. Bundan sonra eğilim aşağı doğru dönmüş ise, 9 seviyesini görmemiz an meselesidir.

Amerika ile ilişkiler pozitife dönüyor, Rusya tarafında bir sıkışıklık var ama Mısır tarafında bir gelişme var. Mısır’ın açılması Türkiye için çok önemli. Oradaki pozitif gelişmeler, diğer taraftaki olumsuzlukları dengeleyebilir. Yunanistan ile görüşmeler devam ediyor. Rusya, Ukrayna, Boğazlar, Nato Tatbikatı ve gece yarısı yapılan değişiklikler negatiflerimiz. Bunları baskılayacak ve dengeleyecek pozitif hamleler de Türkiye’nin iç talebi.

Devletin şuan da sanayiciye 160 milyar TL KDV borcu var. Yani devlet bir başka deyişle sıfır faizle fon kullanıyor. Sistemin daha sağlıklı çalışması açısından, KDV alacakları devletin borcudur. Bunun menkul kıymetleştirilmesi konusunda bir çaba gösterilmesi gerekiyor. Bu da sanayicinin işini önemli ölçüde rahatlatacak.

Enflasyondan korunmak için, kripto paraları servet konumu aracı olarak görmüyorum. Pandemi nedeniyle evde oturan insanlar, alım satım işine kolay ulaşır hale geldiler. Can sıkıntısından da alım satım furyasına kapıldıkları için fiyatlar rasyonel olmayan seviyelere geldi. Kripto paraları, ödeme sistemleri ve e-para uygulayıcıları var. Özel lisansa tabiidirler. Onların bu paraları kullanarak ödeme yapmalarını yasaklayan bir düzenleme geldi. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında Kripto varlık diye ilk defa bir varlık tanımlaması yapıldı. Bununla birlikte literatürümüze girdi. “

27. Dönem Türkiye-Romanya KEK Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, yakın zamanda gerçekleştirilmesi planlanan 27. Dönem Romanya-Türkiye KEK Toplantısı hazırlıklarında faydalanılmak ve toplantıda gündeme getirilmek üzere Birliğimiz çalışmalarına ilişkin güncel bilgi notu talep edilmektedir.

Türkiye – Romanya ticari ve ekonomik ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine
dair Odanız/Borsanız görüşlerinin 26 Nisan 2021 Pazartesi günü mesai bitimine kadar Birliğimize (Damla Tufan, damla.tufan@tobb.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Petrol Endüstrisinde Millî Teknolojiler (PEMT) Toplantısı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda ; Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleri ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ev sahipliğinde, 10 Şubat 2020 tarihinde ilki düzenlenen “Petrol Endüstrisinde Millî Teknolojiler (PEMT)” Toplantısı bu yıl 20-21 Nisan 2021 tarihlerinde, pandemi koşulları nedeniyle dijital bir platform üzerinden düzenlenecektir.

PEMT’21 Toplantısı ile petrol – doğal gaz arama ve üretim sektörü kapsamında yerli sanayinin ‘Millî Enerji ve Maden Politikası’nın bir parçası haline dönüştürülmesi, yüksek katma değerli mal / hizmet / teknoloji üretimine katkıda bulunulması ve paydaşların buluşturularak, yol haritası oluşturulmasına öncülük edilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede; TPAO’nun yerli hizmet / ürün / teknoloji kullanımını artırma hedefi doğrultusunda, yerli tedarikçileri sektöre kazandırmak, karşılaşılan sorunlar karşısında alternatifli özgün çözümler geliştirilmesini sağlamak, faaliyetler ve tedarik süreçlerine ilişkin gerekli bilgilendirmeleri yaparak, işbirlikleri açısından fırsatlar yaratmak amaçlanmaktadır.

Toplantı programına ve toplantıya ait diğer detaylara ekte sunulan e-davetiye, program veya ilgili web sitesi www.pemt.com.tr<https://imsva91-ctp.trendmicro.com:443/wis/clicktime/v1/query?url=http%3a%2f%2fwww.pemt.com.tr&umid=D3ED0275-BFDF-0D05-949C-41FCA6EB8875&auth=b2fe8baccee5dc4fab1d34394afd8998ce5605da-f122f8a7e9f30ed25be859e64914a2f2af0c7bdc>  aracılığıyla ulaşılabilir.

Toplantıya katılım ücretsiz olup, web sitesi üzerinden kayıt yaptırılması (http://www.pemt.com.tr/kayit-ol/<https://imsva91-ctp.trendmicro.com:443/wis/clicktime/v1/query?url=http%3a%2f%2fwww.pemt.com.tr%2fkayit%2dol%2f&umid=D3ED0275-BFDF-0D05-949C-41FCA6EB8875&auth=b2fe8baccee5dc4fab1d34394afd8998ce5605da-8515c01eb65a0563a3a27bcdc4fb4ba9450e0058>) gerekmektedir. Kayıt altına alınan e-posta adreslerine, toplantı öncesinde, katılım için gerekli şifreler iletilecektir.

Programa ilişkin her tür sorularınız için aşağıdaki iletişim bilgileri üzerinden temas sağlayabilirsiniz.

pemt@tpao.gov.tr<mailto:pemt@tpao.gov.tr> / pemt.tpao@gmail.com<mailto:pemt.tpao@gmail.com>

0312 207 30 11 / 0533 789 68 68

Tarımsal Gıda Forumu (Webinar – İnternet Üzerinden)

Sayın Üyemiz,

Avrupa Birliği’nin sağladığı mali destekle Birliğimiz ve “Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği” (EUROCHAMBRES) işbirliğinde yürütülmekte olan “Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” projesi kapsamında, 21-22 Nisan tarihlerinde çevrim içi olarak “Tarımsal Gıda Forumu” etkinliği gerçekleştirilecektir. Tarımsal Gıda Forumu, endüstri liderlerini, politika yapıcıları, çiftçileri, tarımsal gıda tedarik zinciri aktörlerini ve diğer kamu kurumlarını, 4 farklı oturum, paneller ve interaktif yuvarlak masalar aracılığıyla, “tarımsal gıda” alanındaki temel konuları tartışmak için bir araya getirecektir.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

Kolay İhracat Platformu Bilgilendirme Semineri (Webinar-İnternet Üzerinden)

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde internet üzerinden 20 Nisan Salı günü saat 14.00’te Kolay İhracat Platformu Bilgilendirme Semineri gerçekleştirilecektir. Seminerde; “Kolay İhracat Platformu” ile ihracat yapacak firmaları; ürün, hedef pazar ve potansiyel pazar önerileri ile uygun pazarlara ulaşmaları doğrultusunda bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

Veri Kullanımı ve Veri Paylaşımı Stratejisi için girdi oluşturacak “Türkiye’de İmalat Sektörü için Veri Uzayları Projesi” Anketi başladı

Sayın Üyemiz,

Elektronik, tekstil, makina, kimya, ilaç ve motorlu ulaşım araçları imalatı gerçekleştiren işletmelerde veri paylaşımı kapsamında neler yapılabileceği, nelerin eksik olduğu, ne tür engellerle karşılaşıldığı, sektörel platformların oluşup oluşmadığı, oluşabilmesi için neler yapılabileceği ve genel olarak sektörün veri konusuna yaklaşımının ne olduğunu öğrenerek mevcut durumu anlamak ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla TÜBİTAK TÜSSİDE tarafından Türkiye’de İmalat Sektörü için Veri Uzayları Projesi Anketi hazırlanmıştır. Bu kapsamda Elektronik, tekstil, makina, kimya, ilaç ve motorlu ulaşım araçları imalatı gerçekleştiren işletmelerin https://anket.tubitak.gov.tr/index.php/155881?lang=tr adresinde yer alan ankete katılımları beklenmektedir.

Staj Seferberliği Programı Başladı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı’ndan gönderilen Staj Seferberliği Programı hakkındaki duyuru dökümanı ektedir. Siz değerli işverenlerimizi, ülkemizin geleceği gençlerimizin kariyer gelişimlerini desteklemek amacıyla yürütülen Staj Seferbirliği Programı’na dahil olarak, stajyer istihdam etmeye davet ediyoruz. Bu bağlamda oluşturulan “stajyer havuzuna” erişim sağlamanız için taleplerinizi ekteki dökümanda belirtien e-posta adresine iletebilirsiniz.

Ek için tıklayınız.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Moğolistan ve Bangladeş

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  20 Nisan 2021 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında Moğolistan’da;

22 Nisan 2021 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Bangladeş’de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bangladeş Sohbet Toplantısı programı ve kayıt linki için tıklayınız

Moğolistan Sohbet Toplantısı Programı ve kayıt linki için tıklayınız

 

Tarım Römorkları İmalatı/İthalatı

Sayın Üyemiz,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan tarım römorku imalatı / ithalatı alanında faaliyet gösteren üyelerin yıl içerisinde Bakanlıkça gerçekleştirilmesi planlanan PGD faaliyetleri kapsamında yükümlülükleri hakkındaki yazıya ulaşmak için tıklayınız

 

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Online yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) “Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı” Online olarak yapıldı. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması sonrası konuk konuşmacılar  “Dijital Dönüşüm: Türkiye ve Dünya Ekonomisine Etkileri“ konusunda Dünya Gazetesi Teknoloji Yazarı Ussal Şahbaz ve  Trendyol Grubu – Kurumsal  İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar  katılım sağladılar.

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantıları hakkında bilgilendirme yapan KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, “2021 yılının İlk Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’na hoşgeldiniz. Yılda iki kez yaptığımız ortak toplantımızın bugün 8. dönem 7. toplantısını yapıyoruz. Pandemi nedeni ile toplantımızı yine online yapmak zorunda kaldık. Umarız bir sonraki toplantımızda yine eskisi bir araya geliriz. 2020 yılı Meslek Komitelerinin performanslarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Toplantı sayıları, katılım oranları ve karar sayıları gibi performanslarımızda pandeminin olumlu etkilerini görürken, fiziki etkinliklerimizde doğal olarak düşüşler var. Video konferans yöntemiyle yaptığımız toplantılarda hem katılım hem öneri ve görüş oluşturma konusundaki artış dikkatimizi çekiyor. Tüm Komite üyelerimize pandemi sürecindeki yüksek performansları, bu zamana kadar verdikleri değerli katkılar ve bugünkü video konferans toplantısına katılım için teşekkür ediyoruz.” dedi.

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasına kısaca  KSO ve Kocaeli  verilerini paylaşarak başladı.  Zeytinoğlu, “Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir ildir. Kocaeli’nin ekonomik faaliyetlerinde sanayinin; il GSYH içindeki payı yüzde 41,1’dir. Son 10 yıllık istatistikî verilere göre  İlin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13’tür. Odamıza kayıtlı  3.208 adet firmanın, 311’i yabancı sermayeli (yüzde 10’unun üzerinde) Otomotiv (yüzde 36,4), kimya (yüzde 27), metal (%yüzde19) 35 liman – iskele  (elleçlenen yük miktarı – 76,5 milyon ton – Türkiye’nin yüzde 15’i) Sanayi ve liman kenti – Avrupa’nın 7’inci limanı.

Ayrıca;
*İlimizde 14 organize sanayi bölgesi,
*Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM,
*ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi ile 5 Teknopark,
*Ulusal Test Merkezi – TSE,
*2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 üniversiteyi ilimizde barındırıyoruz. (1 tane de özel üniversitemiz oldu)

İlk 500’de → 79 işletme

Ama İSO’nun açıkladığı listede Kocaelili firma sayısı 36 görünüyor. (firma merkezleri farklı illerde)

Mesela Ford İstanbul’da görünüyor.

Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda bu sayı 79 oluyor.

KONUK KONUŞMACILAR

Toplantıya konuk konuşmacı olarak katılan Trendyol Grubu – Kurumsal  İşler Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar  , Son bir yılı aşkın süren Pandemi  de sanayinin öneminin çok arttığını vurguladı. Acar, “pandeminin ilk ilk günlerinde ilk aranılan solunum cihazlarıyda ve bu bir sanayi ürünüydü.Daha sonra ihtiyaçlar maske ve sonrasında da aşılama çalışmalarına yoğunlaştı. Bu da bir sanayileşme başka bir ürün çeşitleriydi.” Diyerek sanayileşmenin öneminden söz etti.

KSO Meslek Komiteleri Müşterek toplantısının ikinci konuk konuşmacısı Dünya Gazetesi Teknoloji Yazarı Ussal Şahbaz, uzun yıllar Ozan Acar ile TOBB’da çalıştıklarını vurgulayarak, sanayiciler ve Başkanlarla bir arada olmaktan mutlu olduklarını vurguladı.  Ussal Şahbaz” Corodan yeni kurtuldum. Şu anda dijital teknolojileri kullanmak çok önemlidir. 4-0  Sanayi  üretimi her zaman önde olmayı sağlamıştır. Endüstri 4.0 kousunda çok fazla gürültü var. Fırsatların yanında riskleri de incelememiz gerekiyor.” dedi.

 

KSO’da Sürdürülebilir Sanayi Webinarı Düzenlendi

Kocaeli AB Bilgi Merkezi koordinatörlüğünde sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmak amacıyla  online olarak “Sürdürülebilir Sanayi” webinarı düzenlendi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1996 yılında Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet göstermeye başlamış, bugünde AB Bilgi Merkezleri 19 il de aktif olarak çalışmaktadır. AB Bilgi Merkezinin amacı Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri hakkında yerelde halka doğru ve düzenli bilgi akışı sağlamaktır.

Etkinlik çerçevesinde Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin TUĞRUL’un açılış konuşmacısı ve moderatörlüğünde sürdürülen webinar kapsamında;

  • Avrupa Birliği ve Sanayide Sürdürülebilirlik konusunda Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu
    Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı – Birinci Müsteşarı Angel GUTIERREZ HIDALGO
  • Sanayide Sürdürülebilirlik Yönetimi konusunda İTÜ Öğretim Üyesi
    Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu
  • Şirketlerde Sürdürülebilirlik; Yol Haritası, Zorlukları ve Uygulamaları konusunda Kıymet-I Harbiye Yönetim Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Hakan GÜREL
  • Sanayide Sürdürülebilirlik İyi Uygulama Örneği alanlında ise Polisan Holding – Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Dilek SARIASLAN konuşmacı olarak yer aldı.

Webinar yoğun katılımla gerçekleştirilmiş olup katılımcılar soruları hakkında uzmanlarından bilgi alma fırsatı yakaladılar.

Endüstride Bakım Uygulamaları ile Enerji Verimliliği Sağlanması Eğitimi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bünyesinde yürümekte olduğumuz AB destekli “Enerji Verimliliği Konusunda Firmaları Desteklemek için Yeni Bir Hizmet Modeli Geliştirmesi” başlıklı projemiz kapsamında KOBİ ölçeğindeki işletmeleri enerji yönetimi konusunda desteklemek amacıyla 8 Nisan 2021 Perşembe günü,14:30-17:30 saatleri arasında online olarak MMO Kocaeli Şubesi eğitmeni Makine Yüksek Mühendisi Vedat Bozkan’ın sunumuyla “Endüstride Bakım Uygulamaları ile Enerji Verimliliği Sağlanması” konulu eğitim organizasyonu düzenlenmiştir.

Eğitim kapsamında enerji verimliliği ve buna bağlı olarak üretim verimliliği sağlayan bakım faaliyetleri çeşitleri ( planlı bakım, otonom bakım, kestirimci bakım, koruyucu bakım ), bakım faaliyetlerinde iş güvenliği ve planlama hususlarına ek olarak Toplam Verimli Bakım ve Toplam Ekipman Verimliliği konularında bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

“Enerji Yönetimi, Yasal Zorunluluklar, Termodinamik Kayıplar, Yalıtım ve Enerji Yönetimi Proje Basamakları” Eğitimi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bünyesinde yürümekte olduğumuz AB destekli “Enerji Verimliliği Konusunda Firmaları Desteklemek için Yeni Bir Hizmet Modeli Geliştirmesi” başlıklı projemiz kapsamında KOBİ ölçeğindeki işletmeleri enerji yönetimi konusunda desteklemek amacıyla  online olarak eğitmenler Nevin Savran ve Cemil Sevinç sunumlarıyla “Enerji Yönetimi, Yasal Zorunluluklar, Termodinamik Kayıplar, Yalıtım ve Enerji Yönetimi Proje Basamakları”  konulu eğitim organizasyonu düzenlenmiştir.

Eğitim kapsamında Enerji yönetimi  tanımı, Enerji Yasal Zorunluluklar , ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, Termodinamik kayıplar ve Yalıtım ve Kuruluşlarda Enerji yönetimi proje basamakları konularında bilgilendirmelerde bulunulmuştur. Eğitim yoğun katılımla gerçekleştirilmiştir.

 

İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi

Sayın Üyemiz,

Bildiğiniz üzere, herhangi bir afet durumunda üretimin ve ticaretin en az seviyede etkilenmesinin sağlanabilmesi için işletmelerimizin de doğal afetlere karşı hazır olması gerekmektedir. İş dünyası afetlere karşı ne kadar hazır olursa Türkiye ekonomisinin de sürdürülebilirliği o denli güçlü olacaktır.

TOBB ile İçişleri Bakanlığı AFAD arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan “İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi”ne ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu mart ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mart ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Mart ayında bütçe gelirleri yüzde 184.4 artışla 134.92 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 21.9 artışla 111.16 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolayısıyla bütçe martta 23.76 milyar TL fazla verdiğini memnuniyetle görüyoruz. Bununla birlikte ocak-mart döneminde bütçe 22.77 milyar TL fazla vermiş oldu.” dedi.

Mart ayında Merkez Bankası’ndan aktarılan temettü (kar payı) tutarının bütçeyi önemli ölçüde desteklediğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu tek seferlik bir gelir olduğundan bu kalemin önümüzdeki aylarda bütçeye katkısının olmayacağını biliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, bütçeye en fazla katkı veren vergi gelirleri mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109.5 artışla 77.43 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda ise, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 95.1, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinde yüzde 140.4’lık artış var. İthale dayalı ihracat yaptığımızdan, ithalat artışları dolayısıyla, ithalden alınan KDV’de de yüzde 120.7’lik artış olduğunu görüyoruz.” dedi.

AFAD Afişleri ve İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi

Sayın Üyemiz,

Bildiğiniz üzere, herhangi bir afet durumunda üretimin ve ticaretin en az seviyede etkilenmesinin sağlanabilmesi için işletmelerimizin de doğal afetlere karşı hazır olması gerekmektedir. İş dünyası afetlere karşı ne kadar hazır olursa Türkiye ekonomisinin de sürdürülebilirliği o denli güçlü olacaktır.

Bu hususta, “2021 Afet Yılı” çalışmaları kapsamında TOBB ile İçişleri Bakanlığı arasında “TOBB-AFAD Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır.

Söz konusu Protokol kapsamında AFAD tarafından hazırlanan “İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi”ne ulaşmak için tıklayınız.

Afiş Tasarımlarının tümüne ulaşmak için tıklayınız.

 

AFAD Afişleri ve İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi

Bildiğiniz üzere, herhangi bir afet durumunda üretimin ve ticaretin en az seviyede etkilenmesinin sağlanabilmesi için işletmelerin de doğal afetlere karşı hazır olması gerekmektedir. İş dünyası afetlere karşı ne kadar hazır olursa Türkiye ekonomisinin de sürdürülebilirliği o denli kuvvetli olacaktır. İşte bu sebeple işletmeleri afetlere hazırlama sürecinde esas rol; sizlere, Oda/Borsalarımıza düşmektedir. Bu yüzdendir ki, hem kendiniz hem de üyeleriniz için afetlere karşı en iyi şekilde hazır olmalısınız.

Bu kapsamda düzenlediğimiz farkındalık eğitimlerinin yanı sıra yapılması gereken yükümlülüklerinizle ilgili bilgi paylaşımlarında bulunmuştuk.

Birliğimiz faaliyetleri devam ederken İçişleri Bakanlığımız ile de “2021 Afet Yılı” çalışmaları kapsamında “TOBB-AFAD Eğitim İşbirliği Protokolü” imzaladık. Söz konusu Protokol kapsamında  AFAD tarafından hazırlanan “İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi”ne ulaşmak için tıklayınız.

Kolay İhracat Platformu Bilgilendirme Semineri (Webinar-İnternet Üzerinden)

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde 20 Nisan Salı günü saat 14.00’te Kolay İhracat Platformu Bilgilendirme Semineri gerçekleşecektir.

Seminerde; “Kolay İhracat Platformu” ile ihracat yapacak firmaları; ürün, hedef pazar ve potansiyel pazar önerileri ile uygun pazarlara ulaşmaları doğrultusunda bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz

Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) Şirketlerin Hazır Olma Durumunun Tespiti Ve Uyum Sağlama Eğitimi (Uzaktan Eğitim – Online)

Sayın Üyemiz,

TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi tarafından 17-18 Nisan 2021 tarihlerinde Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) Şirketlerin Hazır Olma Durumunun Tespiti Ve Uyum Sağlama Eğitimi gerçekleştirilecektir.

Eğitimde 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması (KVK) Kanunu ve ilgili mevzuat, emredici hükümler ve düzenlemeler kapsamında hukuki ve cezai müeyyidelerle karşı kaşıya kalınması riskini azaltmak için bilgiler anlatılacak ve katılımcılara eğitimin her aşamasında soru-cevap imkanı verilecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kayıt için tıklayınız.

Robotik Süreç Otomasyonuna (RPA) Giriş Eğitimi (Online – Uzaktan Eğitim)

Sayın Üyemiz,

TOBB, TOBB ETÜ ve Global AI Hub işbirliğinde Yapay Zeka Eğitim ve Farkındalık Projesi kapsamında 26-30 Nisan 2021 tarihlerinde (5 gün) Robotik Süreç Otomasyonuna (RPA) Giriş Eğitimi gerçekleştirilecektir.

Robotik Süreç Otomasyonuna (RPA) Giriş Eğitimi’nde gerçek dünya problemlerinden başlayarak RPA’nın temelleri ve bunun RPA olmayan bir ortamda nasıl çözüldüğü, çözümü otomatikleştirmek için UiPath yazılımını kullanarak bir yazılım robotu oluşturma konuları anlatılacaktır.
Detaylar ve program için http://webinar.tobb.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

5510 sayılı Kanun 4/A Kapsamında Sigortalı Çalıştıran İşverenlerin Yükümlülükleri, İdari Para Cezaları ve İndirim Unsurları Eğitimi (Uzaktan Eğitim – Online)

Sayın Üyemiz,

TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi tarafından 1-2 Mayıs 2021 tarihlerinde 5510 sayılı Kanun 4/A Kapsamında Sigortalı Çalıştıran İşverenlerin Yükümlülükleri, İdari Para Cezaları ve İndirim Unsurları Eğitimi gerçekleştirilecektir.

Eğitimde 5510 sayılı kanun kapsamında hizmet akdi ile sigortalı çalıştıran işverenlerin yasal yükümlülüklerini, herhangi bir müeyyideye muhatap olmadan ne zaman, nasıl ve ne şekilde yerine getirilebilecekleri, olası bir kusur hallerinde ne çeşit bir idari para cezasına, gecikme cezasına ve gecikme zammına muhatap olunabileceği ve bu cezaların indirim unsurlarından nasıl yararlanılacağı hususlarında bilgi aktarımından oluşmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kayıt için tıklayınız.

ABD Dijital Hizmet Vergisi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin dijital hizmet vergisi uygulamalarına yönelik soruşturma başlatıldığı açıklanmıştır.

Yazıda, söz konusu soruşturma kapsamında ülkemizin de aralarında bulunduğu 6 ülkenin yürürlükteki uygulamalarına karşı önlem alınmasına ilişkin ekte bir örneği sunulan ABD Ticaret Temsilciliğinin (USTR) önerisinin, 31 Mart 2021 tarihinde yayımlandığı belirtilmiştir.

Yazıda devamla, konu hakkında gelinen aşama ile ilgili Ticaret Bakanlığınca 14 Nisan 2021 tarihinde saat 10:30’da video konferans yöntemi ile bir toplantı gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Toplantı linki
https://zoom.us/j/96456564945?pwd=WGtKQVFqaTBWd2Q5QkgwNXI3Vyt1QT09

EK: ABD Ticaret Temsilciliği Önerisi için tıklayınız.

Connecting Eurasia: Smart Ports and Rail Forum

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, A.B.D. Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı tarafından 27-28-29 Nisan 2021 tarihlerinde Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’deki demiryolu ve liman altyapıları için A.B.D’li firmaların teknolojilerini, A.B.D ve uluslararası finansman kurumlarının ise finans araçlarını sunacağı “Connecting Eurasia: Smart Ports and Rail Forum” isimli sanal etkinliğin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Etkinliğe ilişkin detaylı bilgi ve kayıt linkleri ekte sunulmakta olup, daha fazla bilgi için ABD Ticaret Müsteşarlığı Ticaret Ataşe Yardımcısı Naz Demirdöven ile Naz.Demirdoven@trade.gov adresinden iletişime geçilmesi mümkündür.

ABD Ticaret Müsteşarlığı Demiryollari ve Liman Forum Daveti ve Programı için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu şubat ayı sanayi üretimini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi şubatta aylık yüzde 0.1, yıllık yüzde 8.8 arttı. Şubat ayında, aylık bazda en yüksek şubat ayı ihracatını gerçekleştirmiştik. Bunun üretime de yansıyacağını bekliyorduk. Geçen yılın şubat ayında da sanayi üretim verileri oldukça iyiydi. Üzerine bu rakamları görmeyi memnuniyet verici buluyoruz.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında da sanayi üretimindeki artışın devam edeceğini bekliyoruz. Geçen yıl salgın etkisiyle düşük oranlar çıkmasından kaynaklı baz etkisiyle de artışlar görülecektir.”

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, aylık artış hızında bir önceki aya göre ufak bir yavaşlama var. Ancak, yüksek teknolojili ürünlerde aylık yüzde 12.2’lik, sermaye malı üretiminde de aylık yüzde 3.3’lük dikkat çekici buluyoruz ve çok olumlu değerlendiriyoruz. Şubat ayında yıllık artışlara baktığımızda ise, imalat sanayi sektöründe yüzde 9.3, ara malı üretiminde yüzde 13.7, dayanıklı tüketim malları üretiminde yüzde 19.5, orta yüksek teknoloji ürünlerde yüzde 14.5’luk güçlü katkı gelmesini de önemli buluyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ödemeler dengesi ile işgücü verilerini değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan şubat ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şubat ayında cari denge 2 milyar 610 milyon dolar açık verdi. Bu açığın temelinde hizmet gelirlerinin katkısının azalmasının etkisini görüyoruz. Şubat ayında hizmetler dengesi net girişleri pandemi etkisiyle 494 milyon dolar ile sınırlı kaldı. Geçen yılın şubat ayında hizmetler dengesi kaleminde 1 milyar 478 milyon dolar net giriş olmuştu. Bunun yanında şubat ayı dış ticaret açığındaki artış da açığı yükselten bir diğer etken oldu. Bu gelişmelerle yıllık cari açık 37 milyar 786 milyon dolara yükseldi.” dedi. Zeytinoğlu, “Mart ayında gerçekleşen rekor ihracatla dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 geriledi. Bu gelişme cari açığa olumlu yansıyacaktır.” dedi.

-TÜİK tarafından açıklanan şubat ayına ait işsizlik oranını da değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şubat ayında işsizlik oranı yüzde 13.4 ile hem ocak ayı hem geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puan arttı.  Açıklanan rakamların detaylarına baktığımızda, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre işgücüne katılanlar 89 bin kişi artarken, iş gücüne dahil olmayanların 1.1 milyon kişi arttığını görüyoruz. TÜİK tarafından yeni açıklanmaya başlanan, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise şubat ayında yüzde 28.3 olarak gerçekleşti. Bu oranda 2020 yılı şubat ayına göre 7.5 puanlık artış var. Ocak ayına göre ise 1.2 puanlık bir iyileşme olduğunu görüyoruz.” dedi.