Aylık arşivler: Ocak 2022

İMMİB Akademi / 2022 Şubat Ayı Ücretsiz Online Eğitim Takvimi Hk.

Sayın Üyemiz

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği bünyesinde “İMMİB Akademi” tarafından üye firmalarımızın ihtiyaçlarına ve taleplerine yönelik ücretsiz eğitim etkinliklerinin Zoom Video Konferans aracılığıyla online olarak gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Başvuruların sadece internet aracılığıyla kabul edildiği söz konusu eğitimlere katılabilmek için http://akademi.immib.org.tr adresinden başvuruda bulunulabilmektedir. Her bir eğitim programı ile ilgili sınırlı kontenjan bulunmakta olup, eğitimlerin içeriklerine ve eğitmen özgeçmişine ilişkin bilgiler web sitesinde ayrıca yer almaktadır.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Sanayi kaybını telafi ediyor

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi kuruluşlarına yönelik uygulanan enerji kısıntısının aşılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu, sanayide üretim kaybının fazla mesai ile telafi edilmeye başlandığını söyledi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, arz kanallarından kaynaklı sorunlar nedeniyle sanayi kuruluşlarına yönelik geçtiğimiz hafta uygulanan elektrik ve doğalgaz kısıntısının aşılmasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “BOTAŞ ve TEİAŞ’ın sanayi kuruluşlarına yönelik geçtiğimiz hafta uygulamış olduğu enerji kesintileriyle ilgi sorunlar büyük ölçüde azalmıştır. İlimiz OSB’leri ve ilk 500’de yer alan Kocaeli firmaları ile yaptığımız güncel çalışmaya göre sanayi tesislerimize artık kesintisiz elektrik verilebilmektedir. Kısmen devam eden doğalgaz kısıntılarına rağmen kapasite kullanım oranları da artış eğilimindedir” dedi.

SANAYİCİYE TEŞEKKÜR ETTİ

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Kesintiler süresince sanayi kuruluşlarında yaşanan üretim kaybı ise fazla mesai ile telafi edilmeye başlanmıştır. Gelinen süreçte elektrik ve doğalgaz enerjisi tedariği sorunlarının aşılmasından memnuniyet duyuyor, tüm sanayi kuruluşlarımıza göstermiş oldukları özveri dolayısıyla da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı

Sayın Üyemiz

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, Tüm Kırtasiyeciler Derneği himayelerinde 16-20 Şubat 2022 tarihleri arasında; TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde “İstanbul Kırtasiye Ofis Fuarı” düzenleneceği bildirilmiştir.
Anılan fuar, kırtasiye sektöründeki firmaların müşterilere ulaşmasını, sektördeki yeni ürünler ve teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.

Deneyimler ve Uygulamalarla İş Etiği Semineri Hk.

Sayın Üyemiz

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye 100 Katılımcıları, Türkiye Sektör Meclis Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurul Üyeleri, OSBÜK TOBB Tedarikçi Geliştirme Programı kapsamında 1 Şubat 2022 Salı günü saat 14.00’te internet üzerinden “Deneyimler ve Uygulamalarla İş Etiği Semineri” gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği organizasyonunda internet üzerinden gerçekleştirilecek olan seminerde; uluslararası şirketlerin iş etiği ve uyum konularındaki standartları, uluslararası şirketlere iş ortağı olma yolunda deneyimler ve gelişim aşamaları ile işletmelerde kurumsal iş etiği ve uyum kültürünün oluşturulması ve uygulamaları anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Seminere ilişkin programı için Tıklayınız

Verimlilik Proje Ödülleri Finale Kalan Projeler Konferansı Hk.

Sayın Üyemiz

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 2021 Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında finale kalan projelerin ayrıntılarının kamuoyu ile paylaşılması amacıyla 31 Ocak 2022 Pazartesi günü 14:00 -17:00 saatleri arasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Verimlilik Proje Ödülleri Finale Kalan Projeler Konferansı” (çevrimiçi) düzenlenecektir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri Meksika Ülke Sunumu

Sayın Üyemiz;

 

T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) koordinasyonunda ve İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirilecek ”Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” çerçevesinde, 8 Şubat 2022, Salı günü 17:00- 17:45 saatleri arasında T.C. Ticaret Bakanlığı Meksika Ticaret Müşavirimiz Sayın İnci Selin BAL SALKIM, Meksika Pazarına İhraç İmkanları konulu sunum gerçekleştirecektir.

Kayıt İçin: https://izto.org.tr/tr/ft/dis-ticaret-bilgilendirme-semineri-2 

Not: Kayıt yaptıran üyelerimizin e-posta adreslerine 7 Şubat 2022 tarihinde katılım linki gönderilecektir. Bu sebeple, e-posta adreslerinin doğru girilmesi önem arz etmektedir.

Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ

Sayın Üyemiz;

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 27 Ocak 2022 tarihli ve 31732 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve ekte bir örneği sunulan Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ ile Tebliğ’de yer alan tarım ürünleri ihracatında gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapmaya Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkilendirildiğinin açıklandığı bildirilmiştir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

TEKNOFEST 2022 Festivali

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde hayata geçirilen ve bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nin 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun’da düzenleneceği bildirilmiştir.

Teknoloji ve bilime yönelik toplumda farkındalık oluşturmayı ve Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST, gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için roketlerden otonom sürüş sistemlerine, insansız hava araçlarından sualtı sistemlerine teknolojinin birçok alanında düzenlenen yarışmalar başta olmak üzere, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Teknofest 2022 heyecanı, festival kapsamında düzenlenecek teknoloji yarışmaları için açılan başvurular ile başlamış bulunmaktadır. Festivalin hedeflerine ulaşmasında, özellikle yarışmaların mümkün olduğunca fazla gence duyurulması büyük önem arz etmektedir. Anılan yarışmalara başvuru için belirlenen son tarih 28 Şubat 2022 olup, Teknofest 2022’e ve başvuruları başlayan teknoloji yarışmalarına dair Festival Tanıtım Metni için Tıklayınız.

Detaylı bilgi ve başvuru koşullarına  https://teknofest.org/tr/  adresinden ulaşılabilmektedir.

Beyanname Verilme ve Ödeme Sürelerinin Uzatılması Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Usul Kanunu Sirküleri ile 18 Ocak 2022 tarihinden itibaren ülkemizde yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle mükellefler tarafından 26 Ocak 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31 Ocak 2022 Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldığı bildirilmiştir.

İlgili yazıya ulaşmak için Tıklayınız

Hacizli Araç Satışı Duyurusu

Sayın Üyemiz;

T.C. Ticaret Bakanlığı Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kocaeli Tasfiye İşletme Müdürlüğü’nce 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uyarınca birinci satışı 28.02.2022 tarihinde saat 10.30’da, satılmadığı takdirde ikinci satışı 07.03.2022 tarihinde saat 10.30’da açık artırma suretiyle satışı yapılacak olan liste muhteviyatı araca ait ilan metni için Tıklayınız

Ek 2 için Tıklayınız

Kosova Telekom İhalesi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Priştine Ticaret Müşavirliğimizin bir yazısına atfen, Kosova Telekom İdaresi’nin, Kosova Cumhuriyeti (RKS) Telefon Koduna Geçiş ve Mobil Şebeke Modernizasyonu için 12.984.118 Euro değerinde bir ihaleye çıktığı bildirilmiştir.

 İhaleye son başvuru tarihi ise 10/02/2022 olarak açıklanmıştır.

Başvuruya ilişkin detaylar için Tıklayınız

Sera Gazları İçeren Tek Kullanımlık Basınçlı Kapların Piyasaya Arzı Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Birliğimize ilettiği ilgide kayıtlı yazıda; 4 Ocak 2018 tarihli ve 30291 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmeliğin Geçici 2’nci Maddesi’nin 3’üncü fıkrasında “1/1/2022 tarihinden itibaren florlu sera gazları içeren tek kullanımlık basınçlı kapların piyasaya arzı yasaktır” hükmünün bulunduğu bildirilmiştir.

Söz konusu hüküm gereği florlu sera gazlarını içeren tek kullanımlık basınçlı kapların anılan tarih itibariyle piyasaya arzı yasaklanmıştır.

Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Dokümanları

Sayın Üyemiz;

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ekte bir örneği sunulan ilgi yazıda, Sınır Ötesi Elektronik Ticaret İstatistiklerinin kalitesinin arttırılması amacıyla söz konusu işlemlerin daha sağlıklı olarak beyan edilebilmesini teminen, Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Rehberi ve Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Tanıtım Videosu hazırlandığı belirtilmiştir.

Yazıdaki internet adresinden erişim sağlanabilen tanıtım videosuna ve konuya dair bilgiye ulaşmak için Tıklayınız

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Uganda

Sayın Üyemiz;

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığımız tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği iletilmiştir. Bu kapsamda, 27 Ocak 2022 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Uganda’da görev yapmakta olan Ticaret Başmüşavirimiz ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın da konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Toplantıya ilişkin detaylar ve kayıt linki için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanımlarını değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ocak ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin değerlendirmede bulundu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Ocak ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 77.6 ile aralık ayına göre 1.1 puan gerilerken, geçen yıla göre 2.2 puan arttı. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise ocakta yüzde 71 ile aralık ayına göre 0.2 puan gerilerken, geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan arttı. Firmalarımızın pandemi koşullarında, konteyner ve özellikle çip tedarikinde yaşadıkları sıkıntılara rağmen kapasite kullanım oranlarının pandemi etkisi olmayan yılların üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ KISITI…

Aylık bazda gerçekleşen gerilemeye ilişkin açıklamada bulunan Zeytinoğlu, arz kanallarından kaynaklanan sıkıntı nedeniyle bu hafta itibariyle uygulanmaya başlanan doğalgaz ve elektrik kısıtlamasına değinerek, “Bazı firmalarımız üretimlerine ara verirken, bazıları üretimlerinde kısıtlamalara giderek kapasitelerinin altında çalıştılar. Bu tabii ocak ayı kapasite ve üretim ivmesini yavaşlatabilen bir unsur” ifadelerini kullandı.

KOCAELİ FİRMALARI

Ocak ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının şubat ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 14’ü şubat ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 22’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 64’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 19’u dış siparişlerinin şubat ayında arttığını belirtirken, yüzde 19’u azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 62’sinde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” diye konuştu.

Bangladeş İşbirliği Talebi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Dakka Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, Bangladeş’te faal “M/S AB International” firmasının temsilcisi Mossaddique Ahsan’ın, Bangladesh Directorate General Defence Purchase (DGDP) tarafından düzenlenen ve firmaları tarafından kazanılan vinç ihalesi çerçevesinde yazı ekinde gönderilen dokümanda belirtilen özelliklerdeki vinçleri, Türk üretici firmalardan temin etme talebini ilettiği bildirilmektedir.

İhaleye ilişkin irtibat noktası için Tıklayınız.

Online Export Akademi Programı

Sayın Üyemiz;

Ekte bir örneği sunulan ilgi yazıda, 26 Ocak 2022 tarihinde saat 09:30’da tüm KOBİ’lere yönelik “Online Export Akademi Programı” düzenleneceği bildirilmektedir.

Online Export Akademi Programı, programa kayıt linki, Zoom Meeting Kurulum ve Kullanma Kılavuzu için Tıklayınız

TOKİ 8 Şubat 2022 Arsa Müzayedesi Hk.

Sayın Üyemiz;

TOKİ, Kocaeli Başiskele’de 14 adet, Çayırova’da 1 adet arsayı satışa sunuyor. 8 Şubat 2022 saat 10.30’da teklif alımına sunulacaktır. Açık artırmaya TOKİ İstanbul Hizmet Binası Salonu’ndan ya da internet üzerinden katılınılabilecektir.

Bilgi için www.emlakmuzayede.com.tr / 0212 608 15 00

Yazıya ulaşmak için Tıklayınız

Tek Pazar Programı – Sürdürülebilir Turizm ile Büyüme ve KOBİ’ler Çağrısı Hk.

Sayın Üyemiz;

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; KOSGEB tarafından tasarlanan ve geliştirilen, “COSME Programı’nın Koordinasyonunun Güçlendirilmesi, Tanıtımı ve Yararlanıcıların Kapasitesinin Artırılması -COSME Türkiye Teknik Destek Projesi-” kapsamında; 19-20 Ocak 2022 tarihlerinde “Tek Pazar Programı, Sürdürülebilir Turizm ile Büyüme ve KOBİ’ler Çağrısı Eğitimi”; 25 Ocak 2022 tarihinde aynı çağrıya teklif sunma potansiyeli ve arzusu olan kurum/kuruluşlar için proje hazırlamaya yönelik bir çalıştay düzenleneceği ve söz konusu etkinlikler online gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Etkinliklere kayıt yaptırmak için cosme@kosgeb.gov.tr adresi ile iletişime geçilmesi ya da https://cosme.kosgeb.gov.tr adresindeki kayıt formunun doldurulması gerekmektedir.

Çağrıyla ilgili bilgi için Tıklayınız

Elektrik kesintileri hk.

Tüm Üyelerimizin Dikkatine,

20.01.2021 tarihinde BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, gaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle 10 gün süre ile gaz sağlanamayacağı, bu nedenle sanayi tesislerine verilen doğalgazda kısıntılar yaşanacağı kamuoyuna duyurulmuştur. Ülkemizde yaşanan doğal gaz arzındaki teknik aksaklıklar nedeniyle, elektrik ihtiyacının büyük kısmını sağlayan doğalgaz santrellerinde kısıtlı elektrik üretilebilmektedir. Arz-talep dengesini koruyabilmek adına TEİAŞ – Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından internet sitesinde yayınlanan bildirimde sanayi tesislerinde elektrik kısıtlamasına gidileceği duyurulmuştur.

Konu ile ilgili TEİAŞ tarafından OSBler üzerinden veya direkt tüketicilere bildirimler yapılmaktadır. Uygulanacak elektrik kesintilerini bilgilerinize sunar, elektrik ve doğalgaz kullanımı konusunda tasarruf sağlamanızı hatırlatırız. Detaylı kesinti bilgileri için Elektrik İşletme Biriminizle irtibat halinde olunuz.

Morityus İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Antananarivo Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atfen, Morityus’ta birtakım yatırım fırsatları bulunduğu ve bazı ihale ilanlarının olduğu bildirilmiştir.

Ayrıntılar için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu, BOTAŞ’ın arz kesintisi kararını değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, BOTAŞ’ın bugünkü arz kesintisi kararına ilişkin değerlendirmede bulundu

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, BOTAŞ’ın bugünkü arz kesintisi kararını değerlendirdi. Zeytinoğlu şunları söyledi: “BOTAŞ, yüksek miktarda gaz çeken sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarının sınırlandığını duyurdu. Sanayide proses içerisinde kullanılan doğalgazın yüzde 60 oranına indirilmesi, üretim ve ihracattaki ivmemizi yavaşlatacaktır. Özellikle cam, demir-çelik, kimya, gıda, çimento ve seramik gibi sektörlerde ani duruşlarla kapasite kaybı yaşanacaktır.

ÜRETİM SÜREÇLERİ…

Üretim süreçlerindeki hassasiyetler nedeniyle haddane, ark ocağı, ergitme fırınları gibi sürekli enerji ihtiyacı olan sanayi üretimlerinde yavaşlamanın mümkün olamayacağını vurgulamak isterim. Bunlara ek olarak, tedarik zincirinde kırılmalar yaşanabilir ve bu da direkt siparişe üretim yapan firmalarımızı olumsuz etkileyecektir.

ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAĞINI UMUYORUM

Karara uymayan kullanıcılara da cezai müeyyide olarak ek maliyetler uygulanması zaten artışta olan enerji fiyatlarını olumsuz etkileyecektir. Bu sebeplerle arz kanallarından kaynaklanan bu sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşturulacağını umuyorum.”

Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri ABD Ülke Sunumu

Sayın üyemiz,

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) koordinasyonunda ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Genel Sekreterliği ev sahipliğinde 26 Ocak 2022 tarihinde yapılacak “Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri” kapsamında 16.20 – 17.05 saatleri arasında Ticaret Bakanlığı Washington Baş Müşaviri Sayın Mustafa KOCA’nın sunumu ile, uzak ülkelere ihracatın artırılmasına yönelik “ABD Pazarına İhraç İmkanları” konusu yer alacağı bildirilmiştir.

Bu çerçevede; söz konusu etkinliğe kayıt linki aşağıda yer almaktadır.

 Kayıt İçin:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_4jVJC9O1RNCz4CijycOSUA

 

 

Rusya Federasyonu Ekonomik Bölge hk.

Sayın üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Rusya Federasyonu’nun (RF), Türk yatırımcılarını, Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru (INSTC) ile Büyük İpek Yolu’nun kuzey bölümünün kesiştiği noktada yer alan, Hazar Denizi kıyısında ve etrafındaki 1000 kilometre çapındaki alanda, 300 milyondan fazla nüfusa sahip 8 ülkenin bulunduğu Astrakhan Bölgesi’nde yatırım yapmaya davet ettiği belirtilmiştir.

Söz konusu bölgede bulunan Lotus Tipi Endüstriyel Üretim Özel Ekonomik Bölgesi (SEZ Lotus) ve Liman Özel Ekonomik Bölgesi’nin (Port SEZ), RF Hükümeti’nin 18 Kasım 2014 tarihli ve 1214 sayılı Kararnamesi uyarınca kurulmuş ve halihazırda 16 kiracı firma faaliyet göstermekte olduğu, mühendislik altyapısı, yollar ve

bölge gelişimi ile ilgili çalışmaların devam ettiği ifade edilmektedir. Astrakhan Bölgesi’nin, Rusya’da, Hazar Denizi, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu ülkelerinin pazarlarına erişimi olan tek özel ekonomik bölge haline getirilmesi planlanmaktadır.

INSTC’nin söz konusu bölgelerden Avrupa’ya nakliyatın gerçekleştirilmesi anlamında, en kısa ve ekonomik rota olduğu, örneğin Süveyş Kanalı’ndan geçen rotaya göre, yarıdan fazla zaman ile, %30 oranında maliyet tasarrufu sağladığı belirtilmektedir. Kiracı firmaların, tipik olarak bir limanda yapılan mal depolama; gemilerin temini ve teçhizatı; açık deniz, nehir gemileri ve diğer bileşenlerin üretimi, onarımı, bakımı, modernizasyonu; su biyolojik kaynaklarının işlenmesi; malların satışa ve nakliyeye hazırlanması işlemleri (paketleme, ayırma, yeniden paketleme, parti bölme, işaretleme ve benzeri işlemler); basit montaj ve diğer işlemler; mal takası; malların toptan ticareti; liman özel ekonomik bölge altyapısının işleyişinin sağlanması ve liman özel ekonomik bölge faaliyet sözleşmesine göre üretim faaliyeti gerçekleştirebileceği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, Özel Ekonomik Bölgeleri’nin kiracılarına, vergi ve gümrük imtiyazları (Rusya Federasyonu yasalarına göre); kamu hizmeti altyapısına ücretsiz bağlantı; ticari faaliyetlerde idari engelleri aşan bir “tek durak noktası” sistemi; güçlü lojistik olanaklar (demiryolu, karayolu ve gemi taşımacılığı); tercihli arsa kiralama koşulları, arsa üzerindeki gayrimenkul inşaatı tamamlandıktan sonra arsa satın alma imkanı sağlandığı bilgisi de verilmektedir. SEZ Lotus ve Port SEZ kiracısının yapabileceği liman faaliyetleri, kiracı olma koşulları ve bölgenin tanıtımı ile ilgili çeşitli görsel materyallerle desteklenen detaylı bilgi ekteki broşürde sunulmakta olup; ayrıca, daha ayrıntılı bilgi edinmek için www.sezlotos.ru internet adresinin ziyaret edilebilir veya lotos@sezlotos.ru e-posta adresinden iletişim kurulabilir.

Ayrıntılar için Tıklayınız

Türkiye Sigorta Sektörü Zirvesi ve İşbirliği Fuarı

Sayın üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bilindiği üzere, ülkemiz ticaret ve sanayisinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, tarım ve hayvancılıkta sürekliliğin sağlanabilmesini teminen sigortacılık sektörünün de gelişmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bilinçle Birliğimiz, ülkemiz sigortacılık sektörünün gelişmesi ve toplumda sigorta bilincinin artırılmasına yönelik faaliyetlere özel önem vermekte ve bu husustaki çalışmaları desteklendiği bildirilmiştir.

Bu kapsamda, ülkemiz sigortacılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak ve toplumda sigorta bilincinin artışına yönelik olarak 3-5 Mart 2022 tarihlerinde Antalya’da Birliğimizin de destekleri ile Türkiye Sigorta Sektörü Zirvesi ve İşbirliği Fuarı düzenlenecektir. Söz konusu fuara ilişkin davetiye ekte iletilmekte olup, ayrıntılı bilgi ve katılım için https://sigortacilikfuar.com  adresli internet sayfası ziyaret edilmelidir.

Davetiye için Tıklayınız

Veri Hırsızlığı hk.

Sayın üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı’nın ilgide kayıtlı yazısı ile, Houston Ticaret Ataşeliğinden alınan bir yazıya atfen, son dönemlerde ABD’de veri hırsızlığının çok yaygınlaştığı, özellikle alıcı ya da satıcı firmaların elektronik posta kutularına sızılarak, iki taraf arasındaki yazışma geçmişinin de kopyalandığı ve son e-postanın sanki önceki yazışmaların devamıymış gibi gösterildiği, elektronik posta adreslerinde de firma isimlerinin çok küçük farklarla kopyalanarak e-posta adreslerinin oluşturulduğu, bu tarz bir çok yazışmayla ilgili olarak Houston Ataşeliğine intikal eden durumlar olduğu bildirilmiştir.

Yazıda devamla, bu tür e-postalarda dikkat çeken hususun ödeme aşamasında banka bilgisinde değişiklik olduğu şeklinde bir mesajın iletilmesi olduğu, veri hırsızlığı yapan kişilerin önceki tüm yazışmaları da ekledikleri, çoğu zaman alıcı firmanın e-posta adresini ve adres sahibi kişinin adını dahi kullanarak ödemeyi yapacak olan kişiye ilettikleri e-posta mesajlarında banka bilgisi değişikliği ya da hesap bilgisi değişikliği olduğunu belirterek ödemenin yapılması için doğrudan kendi hesap numaralarını verdikleri ifade edilmiştir.

Ayrıca, ABD bankacılık sisteminde de doğrudan bir hesaba yapılan ödemenin durdurulmasının çok zor ya da mümkün olamadığı, hukuki süreçlerin de uzun ve çok maliyetli olduğu, böyle bir durumun fark edilmesini müteakip ivedi bir şekilde ödeme yapılan banka tarafından alıcı bankaya swift mesajının iletilmesi ve aynı zamanda adli makamlara konunun intikal ettirilerek muhatap ülke makamlarına başvurulması gerektiği belirtilmektedir. Öte yandan konunun sadece ülkemizde adli makamların girişimine bırakılmayarak muhatap ülkede de bir avukat vasıtasıyla adli sürecin başlatılmasının önemli olduğu bildirilmiştir.

KSO yılın ilk Meclis Toplantısını gerçekleştirdi

Kocaeli Sanayi Odası Meclisi, yeni yılın ilk Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclisi, yeni yılın ilk toplantısını online olarak gerçekleştirdi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen meclis toplantısına üyelerin katılımı yoğun oldu. Meclisin açılışını gerçekleştiren meclis Başkanı Tuğrul, hayatını kaybeden Meclis Üyesi Kadir Decdeli’yi yad ettikten sonra Decdeli’nin vefatıyla boşalan meclis üyeliğine VİP Giyim San. Tic. A.Ş. firması sahibi Halil Akbaşoğlu’nun geldiğini açıkladı. Konuşmasına Türkiye’nin en beğenilen CEO’larından seçilen Meclis Üyesi Haluk Kayabaşı’nı başarılar dileyerek devam eden Tuğrul, daha sonra sözü KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na bıraktı.

İHRACAT PERFORMANSIMIZ ÇOK OLUMLU

Ekonomik değerlendirmeleriyle konuşmasına başlayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Aralık ayında ihracat yüzde 24,88 artışla 22 milyar 274 milyon dolar olarak tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti. İthalat da yüzde 29,15 artışla 28 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığımız ise yüzde 45, 89 ile 6,6 milyar dolar oldu. Tüm yıla bakarsak; 2021 yılı ihracatımız yüzde 32,85 ile 225 milyar 368 milyon dolar oldu. 2020 yılında bu miktar 169,6 milyar dolar idi. 2021 YEP hedefi ise 211 milyar dolar idi. Pandemi belirsizlikleri, gemi hat kısıtlamaları, konteyner bulamama ve özellikle çip krizine rağmen ihracat performansımız çok olumlu. Bu yıl 12 ayın 11’inde rekor gerçekleşti. 6 tanesi tüm zamanların en yüksek değeri, 5 tanesi içinde bulundukları ayın en yüksek değerinde idi.

ÖNGÖRÜLEBİLİR KUR

İhracat artışında; Çin’deki taşıma maliyetlerinin artmasıyla, AB’ye coğrafi konumumuzun yakınlığının lehimize gelişmesinin yanı sıra, rekabetçi kurun da etkisini görüyoruz. Öngörülebilir ve enflasyona ezilmeyen bir kurun ihracatçıyı desteklemesi açısından değerli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda rekabetçi kur, üretilebilme imkanı olan ürünlerin ülkemizde üretilmesini de yönlendiriyor.

2022 HEDEFLERİ

2022 yılında hedefimiz aylık bazda 25 milyar dolar seviyelerini görmek olmalıdır. Bunun Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve yakınlarında ihracat potansiyelimizin olduğu pazarlarla ilişkilerimizin daha iyileştirilmesiyle kolaylıkla yakalanabileceğini düşünüyoruz. 2022’nin tamamında hedef 250 milyar dolar. İvmemizi bu şekilde devam ettirebilirsek 250-270 milyar dolar ile yılı tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz.”

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ 5 ÜLKE

2021 yılında en fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeyi ve ihracat oranlarını paylaşan Zeytinoğlu şöyle devam etti: “Almanya yüzde 20,9 ile 19,3 milyar dolar, ABD yüzde 44,6 ile 14,7 milyar dolar, İngiltere yüzde 22 ile 13,7 milyar dolar, Irak yüzde 21,8 ile 11,1 milyar dolar ve İtalya yüzde 42 ile 11,5 milyar dolar ile en fazla ihracat yaptığımız beş ülke oldu. En fazla ihracat artışı ABD’ye olmuş ve ABD en fazla ihracat yaptığımız ikinci ülke konumuna yükselmiştir.

ARTIŞLAR SEVİNDİRİCİ

Sayın Cumhurbaşkanımızın 3 Ocak’ta açıkladığı ihracat artış oranlarına bakarsak; AB yüzde 33 ile 93,1 milyar dolardır. AB’ye karşı 7,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. AB dışı Avrupa ülkelerine ise yüzde 29 ihracat artışı oldu. Güney Amerika yüzde 86,6, yakın ve Orta Doğu ülkeleri 22,6, Kuzey Afrika Bölgesine yüzde 44,8 ihracatımız artış gösterdi. AB’ye olan ihracatımızdaki ciddi artış ve bunun Brexit sonrasında da olmuş olması çok değerli. Bilhassa Kuzey Afrika AB’nin serbest ticaret anlaşmaları nedeniyle bizim sıkıntı yaşadığımız bölgeydi. Buradaki artışlar da sevindirici.” Miktar bazında ihracat rakamlarını paylaşan Zeytinoğlu, “İhracatımız 2021 yılında yüzde 12,4 artışla 174 milyon ton gerçekleşti. 2020 yılında bu rakam 154,8 milyon ton idi” dedi.

İTHALAT RAKAMLARI

İthalat rakamlarını da paylaşan Zeytinoğlu şöyle devam etti: “2021’de yüzde 23,6 artışla 271 milyar 355 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdik. 2020’de bu rakam 219,5 milyar dolar idi. İthalat alt kalemlerine baktığımızda hammadde (ara mallar)  yüzde 28,8’lik artış ile 210 milyar dolar, yatırım (sermaye) malları yüzde 13’lük artışla 35,9 milyar dolar ve tüketim malları ise yüzde 3,4 artışla 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılı dış ticaret açığımız yüzde 7,8 gerileyerek 45,98 milyar dolar oldu. 2020 yılında bu rakam 49,8 milyar dolar idi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83,1 oldu. 2020 ‘de yüzde 77,3 idi.

KOCAELİ GÜMRÜKLERİ

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre aralık ayında Kocaeli’den gerçekleşen ihracat yüzde 17,6 artışla 3 milyar 500 milyon dolar, ithalat yüzde 18,5 artışla 5 milyar 446 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın tamamına baktığımızda ihracat yüzde 27,7 artışla 33,5 milyar dolara çıktı. Türkiye ihracatındaki payımız yüzde 14,8 oldu. 2020’de yüzde 15,4 idi. İthalatımız ise yüzde 38,4 artışla 59,2 milyar dolar oldu. Türkiye ithalatındaki payımız yüzde 21,8’e yükseldi. 2020’de yüzde 19,4 idi. Dolayısıyla Kocaeli dış ticaret hacmi yüzde 34,3 artışla 92,7 milyar dolara yükseldi. Türkiye dış ticaretindeki payımız yüzde 18,6 oldu. 2020’de yüzde 17,7 idi.”

MALİYETLERİ ETKİLEYECEKTİR

Cari açık verilerini paylaştıktan sonra enflasyonu değerlendiren Zeytinoğlu, “Aralık ayında; TÜFE aylık yüzde 13,58 artışla yüzde 36,08; ÜFE ise aylık yüzde 19.08 artışla yüzde 79,89 oldu. Döviz kurlarındaki yükseliş sebebiyle, beklentilerin de üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kurlardaki yükseliş ÜFE’ye hızlı yansıyor. ÜFE’de gerçekleşen bu hızlı artışlarla; ÜFE ile TÜFE arasındaki makas daha da açılarak, 43,81 puana çıktı. ÜFE’den oluşacak maliyet baskısının maalesef önümüzdeki dönem TÜFE’ye yansımalarının devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, tüm dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatlarından dolayı ocak ayında gerçekleşen elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış da maliyetleri etkileyecektir” dedi.

DÜNYADA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ VAR

Tüm dünyada enflasyonun yükseliş eğiliminde olduğuna değinen Zeytinoğlu şunları kaydetti: “ABD’de son açıklanan, yıllık enflasyon verisi, beklentilere paralel bir şekilde, yüzde 7 artış gösterdi. İşsizlik oranı ise yüzde 3,9’a geriledi. ABD’nin 2021 yılı nüfusu 31,42 milyon, çalışan Sayısı 155,97 milyon, çalışan sayısının nüfusa oranı yüzde 47. Bu gelişmelerle birlikte, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Jerome Powell, 11 Ocak’ta yaptığı açıklamada; enflasyon artışının, pandemi ile ilişkili bozukluklara bağlı olduğunu ve eğer faizi artırmaları gerekirse bunu yapacaklarını ifade etti.

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Ayrıca, yükselen enflasyonun kalıcı hale gelmesini engellemeye, maksimum istihdamı sağlamaya kararlı olduklarını belirterek, işgücü piyasasının hızlı toparlandığını belirtti. Diğer FED yetkililerinden de talebi dizginlemek ve enflasyonu düşürmek için gerekirse faiz artışına gidilebileceğine yönelik açıklamalar geldi.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının beklentileri de FED’in bu yıl faiz artırımlarına gidebileceği yönünde. ABD’deki faiz artırımlarının olası etkilerine hazırlıklı olmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

KAPASİTE KULLANIM ORANLARI

Aralık ayı kapasite kullanım oranlarını da paylaşan Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde kapasite kullanımı yüzde 78,7 olurken Kocaeli’de yüzde 71,2 oldu. Yılın tamamına baktığımızda; Türkiye yüzde 76,6 ki bu 2020’nin 4,8 puan üzerindedir. 2020’de 71,9 idi. Kocaeli yüzde 70,8 ki 2020’nin 4,1 puan üzerindedir. 2020’de yüzde 66,7 idi. Bu artışlar, geçen yıl pandemi nedeniyle oranların düşük kalmasından kaynaklanan baz etkisini de içeriyor ancak pandemi etkisi olmayan yıllara göre kıyasladığımızda da geçmiş yılların potansiyeli yakalandı. 2021’de küresel ticaretteki toparlanma ve talep artışı, ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artışı da destekledi.  Özellikle firmalarımızın çip tedarikinde yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle üretimlerinde kısıtlamalara gittikleri dönemde gerçekleşen bu artışları çok olumlu değerlendiriyoruz.

SANAYİ ÜRETİMİ

Sanayi üretiminin kasım ayında yıllık yüzde 11,4 arttığını aylık ise yüzde 3,3 artış gösterdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu karşılıyoruz. 2021 yılının son çeyreğinde güçlü bir üretim performansı ile devam ediyoruz. Aralıkta da devam edeceğini düşünüyoruz. Üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatında aralıkta yüzde 41.1’lik artış oldu. Kapasite kullanım oranları da kasım ayının üzerinde gerçekleşti” dedi.

İŞGÜCÜ VERİLERİ

İşgücü verilerine ilişkin de konuşan Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı kasım ayında yüzde 11,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre 1,8 puan geriledi, bir önceki ay ile aynı seviyede. Detaylarına baktığımızda; ekim ile aynı seviyede olmasına rağmen aylık bazda 228 binlik istihdam artışı olduğunu görüyoruz. Aylık bazda istihdamın sektörlere göre dağılımına baktığımızda; tarımda 49 bin kişi artış, sanayide 73 bin kişi artış, inşaatta 10 bin kişi artış, hizmetler sektöründe ise 96 bin kişilik artış oldu. Toplam istihdam edilenler de kasım itibariyle 29 milyon 855 bin kişiye yükseldi” dedi. Toplam çalışan sayısını paylaşan Zeytinoğlu, 2021 Kasım’da 29 milyon 855 bin kişi, 2020 Kasım’da 27 milyon 154 bin kişi, 2019 Kasım’da 28 milyon 169 bin kişi 2018 Kasım’da 28 milyon 314 bin kişi ve 2017 Kasım’da 28 milyon 515 bin kişinin çalışma hayatında olduğunu söyledi.

AB’YE OLUMLU MESAJ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB üyesi ülkelerin büyükelçileri ile buluşmasına ve verdiği mesajlara dair de konuşan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Bu görüşmede; Cumhurbaşkanımızın AB üyeliğinin stratejik öncelik olmaya devam ettiği yönündeki ifadesi çok önemliydi. İlişkilerde son dönemde yaşanan sorunlara rağmen, Türkiye’nin AB hedefine bağlılığını vurgulayarak olumlu bir mesaj vermiş oldu. Bu yeni dönemde Türkiye ve AB arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi gereğine de dikkat çekti. Bu açıklamalar; Türkiye’nin ortaklık başvurusu yaptığı 1959’dan beri AB’ye yönelik kararlılığının devam ettiğini gösteriyor.

SON DERECE ÖNEMLİ

Demokrasi, hukuk devleti ve ekonomi alanında AB değer ve standartlarına uyum sağlamak AB üyelik hedefi açısından son derecede önemli. Ülkemizin vize serbestliği için toplam 72 kriterden 66’sını tamamlamış olması da önemli bir başarı. Tabii kalan bu 6 kriter bizim yapmamız gereken görevler. Bunlar; terörizimin tarifi, kişisel verilerin korunması, cezai konularda adli işbirliği, AB Polis Teşkilatı Europol ile operasyonel anlaşma, yolsuzlukla mücadele ve geri kabul anlaşması. Bu kriterlerin tamamlanmasının bizim görevimiz olduğunun ve vize serbestisi ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konularında ilerleme kaydetmemiz gerektiğinin en üst seviyede söylenmesi çok değerli. Her zaman vurguladığım gibi üyelik hedefi doğrultusunda reformlara devam etmemiz gerekiyor.”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ekonomik değerlendirmelerinin tamamı için Tıklayınız.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun 2021 Yılı Faaliyet Programı konuşması için Tıklayınız.

TOBB ARABULUCULUK MERKEZİ…

Zeytinoğlu son olarak 2021 yılı faaliyet raporunu meclis üyeleriyle paylaştı ve KSO’nun yıl içindeki tüm çalışmalarından kesitler aktardı. Konuşmanın ardından meclise konuk olan TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin hizmetleri hakkında bilgi verdi. Yüksel, “TOBB desteği ile kurulan merkezlerimiz ulusal ve uluslararası ticari uyuşmazlıkların, tüketici uyuşmazlıklarının, işveren-işçi uyuşmazlıklarının çözümü için çalışmaktadır. TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi; dava şartı olan uyuşmazlıklarda mahkemelerin yükünü hafifleten, verilen kararların mahkeme kararı niteliğinde olduğu bir merkez” diye konuştu.

HIZLI VE KURUMSAL ÇÖZÜM

TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin Türkiye genelinde 400 arabulucu ile hizmet verdiğini söyleyen Yüksel, “Hukuk fakültesi mezunu, 5 yıllık deneyime sahip arabulucularımızla uyuşmazlıkları hızlı ve kurumsal bir şekilde çözüme kavuşturuyoruz. Bugüne kadar 55 ticaret ve sanayi odasında kuruluşumuzu tamamladık. Bunlardan biri de Kocaeli Sanayi Odası oldu. Diğer ticaret ve sanayi odalarıyla çalışmalarımız devam ediyor. Kocaeli’de dava şartı olan dosyalar için KSO’daki merkezimize başvuru yapılabilinecek” dedi. Öte yandan KSO merkez hizmet binasında kuruluşunu tamamlayan TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi yakın bir zamanda tam kapasite faaliyete geçecek.

SANAYİCİLERDEN DESTEK İSTEDİ

Mecliste son sözü alan TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık da ‘Sanayide Kadın Eli’ projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Babalık, sanayide kadın istihdamının artırılması için ellerini taşın atına koyduklarını söyledi, sanayicilerden bu proje için destek istedi. Sanayicilere yönelik kadın istihdamını sağlayacakları alanlarla ilgili bir anket yapacaklarını duyuran Babalık, “Bu projede Kocaeli, 2. pilot il olarak konumlandırıldı. Bu projenin başarıya ulaşmasıyla Türkiye için önemli bir örnek oluşturacağız” dedi.

 

Kredi Garanti Fonu (KGF) Bilgilendirme Semineri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Garanti Fonu işbirliğinde 20 Ocak Perşembe günü saat 14.00’te Kredi Garanti Fonu (KGF) Bilgilendirme Semineri gerçekleştirilecektir.

Seminerde Kredi Garanti Fonu tanıtımı ve kefalet sisteminin işleyişi, güncel hazine destekli kefalet paketleri ve özkaynak ve yurtdışı kaynaklı destek paketleri anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Detaylı bilgi ve kayıt için tıklayınız.

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi-Tarımsal Gıda Ağ Oluşturma Etkinliği

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Avrupa Birliği’nin sağladığı mali destekle, Birliğimiz ve “Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği” (EUROCHAMBRES) işbirliğinde yürütülmekte olan “Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD)” projesi kapsamında, 27-28 Ocak 2022 tarihlerinde, çevrim içi olarak, “TEBD Tarımsal Gıda Ağ Oluşturma” etkinliği gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

TEBD Tarımsal Gıda Ağ Oluşturma Etkinliğinin amacı, tarımsal gıda sektöründeki temel konuları tartışmak ve şirketler arasında ağ oluşturarak katılımcıların yeni pazarlara, tedarikçilere, tüccarlara, ilgili kuruluşlara vb. erişimlerini sağlamak ve işbirliklerini geliştirmektir.

TEBD Tarımsal Gıda Ağ Oluşturma Etkinliği, altı farklı oturum, paneller ve interaktif yuvarlak masalar aracılığıyla, “tarımsal gıda” alanındaki temel konuları tartışmak ve firmalar arasında yeni ortaklıklar kurmalarına fırsat yaratmak için bir araya getirecektir:

  1. Coğrafi İşaretli Ürünler
  2. Kuruyemişler ve Meyve
  3. Aromatik Bitkiler
  4. Dondurulmuş Gıdalar (su ürünleri dahil olmak üzere)
  5. Sağlıklı Yaşam için Besleyici Ürünler (vegan, glutensiz, diyabetik vb.)
  6. Bio-organik gıda

Etkinliğe katılmak için gündemin de yer aldığı “https://events.tebd.eu/event/TEBDagrifoodnetworkingevent?language=tr-TR” linkinden kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Etkinlik 27 Ocak 2022 tarihinde başlayacak olup, grup seanslarında Türkçe ve İngilizce simültane çeviri sağlanacaktır.

 Etkinlikte, “Ağ Oluşturma Dijital Platformu” üzerinden firma/kurumlar ile ikili görüntülü görüşmeler yapılması imkanı sunulacaktır. Bu çerçevede, katılımcıların sisteme bilgi girişine başlamak için öncelikle “Click Here To Get Started” butonuna tıkladıktan sonra firmaları/kurumları ile ilgili sayfada belirtilen soruları cevaplamaları ve kayıt formunu doldurmaları (profil oluşturmaları) gerekmektedir.

Etkinlikten 10 gün önce, katılımcılar, etkinlik içindeki ikili görüşmelerini planlamak üzere dijital platforma giriş yapmaları için davet mesajı (kayıt formlarındaki elektronik posta yada formda belirtildi ise cep telefonlarına) alacaklardır. Kendilerine gelen mesaj sonrası, platforma giriş yapan katılımcılar, katılımcı listesine göz atabilecek ve kimlerle tanışmak istediklerini (ikili görüşmelerini) kendileri seçebileceklerdir. Bu çerçevede platform üzerinden ikili görüşmelerini planlayan katılımcılar etkinlik içinde görüşmelerini başlatabilecektir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde kaydını tamamlayan ancak etkinlikte ikili görüşme yapmak istemeyen katılımcıların ise, toplantı tarihinde “https://events.conversationstarter.net/e/tebd-agri-food” linkine girerek, “log-in” kısmında yer alan kullanıcı adı ve şifrelerini doldurarak toplantıya erişmeleri mümkün olacaktır.

Platforma giriş konusunda sorular olması durumunda, tebd@eurochambres.eu elektronik posta adresinden teknik destek alınabilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Rusya Federasyonu Pskov Bölgesi Ziyareti

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda:  Rusya Federasyonu Pskov Bölgesi Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Politikası Komitesi Başkanı Andrey Miheev ile Pskov Bölgesi Özel Ekonomik Bölgesi Moglino’nun Yatırım Projeleri Başkanı Ekaterina Pıhtina’nın, 24 Ocak 2022 tarihinde Ankara’yı ziyaret edeceği bildirilmektedir.

Söz konusu ziyaret çerçevesinde, 24 Ocak 2022 Pazartesi günü, 15.30-17.00 saatleri arasında, TOBB Sosyal Tesisler 2-3 nolu Salonları’nda, Pskov Bölgesi Tanıtım Etkinliği düzenlenecektir.

Etkinlik çerçevesinde Türkçe-Rusça simültane çeviri hizmeti sağlanacaktır.

Etkinliğe katılmayı arzu edenlerin linkteki katılım formunu TOBB eposta (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) ile iletmeleri gerekmektedir.

Etkinliğe katılmak için 2 aşı olunduğunu belirten belge veya 48 saatlik PCR testi talep edilecektir.

Pskov Bölgesi, Moglino Özel Ekonomik Bölgesi ve Titan-Polimer Şirket Gurubu hakkında detaylı bilgi linkte  yer almakta olup, Bölge hakkında soruları olanlar etkinlik çerçevesinde sorularını yetkililere iletebilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Katılım Formu (1 sayfa) – Rus Tarafı Listesi (1 sayfa)- Rusya Federasyonu Pskov Bölgesi Hk. -Detaylı Bilgi (16 sayfa)- Moglino Özel Ekonomik Bölgesi (11 sayfa)- Titan-Polimer Şirket Grubu Hk. Bilgi (15 sayfa)

 

Hizmet Yeri Belgesi Hakkında

Sayın üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; “Florlu Sera Gazı İçeren veya Çalışması Bu Gazlara Dayanan Ekipmana Müdahale Eden Gerçek ve Tüzel Kişilerin Belgelendirilmesine İlişkin Tebliğ”in 24 Eylül 2020 tarihli ve 31254 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Birliğimize iletilen, ekte paylaşılmakta olan yazıda, florlu sera gazları içeren veya çalışması bu gazlara dayanan ekipmanlara müdahale eden ve ilgili faaliyetleri yürüten tüzel kişilerin, anılan tebliğ kapsamında zorunlu tutulan TS13905 numaralı standarda ilişkin Hizmet Yeri Belgesi alması gerektiği belirtilmektedir.

İlgili yazıda, KOSGEB tarafından sağlanan “İş Geliştirme Destek Programı” kapsamında verilen “Belgelendirme Desteği” hakkında bilgi verilmekte ve ayrıntılı bilgiye https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/6798/isletme-gelistirme-destek-programi
linkinden ulaşılabileceği ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçeyi değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu

 

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bundu. Zeytinoğlu, “Aralık ayında bütçe gelirleri 135.07 milyar TL, bütçe giderleri 280.81 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 40 olurken, giderlerde yüzde 100.9’luk artış oldu ve aralık ayında bütçe 145.74 milyar TL açık verdi. 2021 yılının Aralık ayında, harcamaların ağırlıklı olarak cari transferler ve borç verme kalemlerinde olduğu görülüyor. Aralık ayı bütçe giderlerinin alt kalemlerine baktığımızda en yüksek harcama yüzde 92.8 artışla cari transferlerde oldu. Söz konusu dönemde, bütçede yüksek düzeyde açık verilmesinde bazı Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT)’ne verilen borçların da etkisi oldu. Buna göre, bütçe giderlerinde borç verme kalemi altında KİT’lere yapılan ödemeler, enerji maliyetleri ve döviz kurundaki hızlı artışlar nedeniyle, 2020 aralık ayında 2.9 milyar TL iken, 2021 aralık ayında 58.3 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

BÜTÇE GELİRLERİNİN ALT KALEMLERİ

Aralık ayı bütçe gelirlerinin alt kalemlerini de değerlendiren Zeytinoğlu, “Bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirlerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41.6 artışla 111.4 milyar TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Vergi gelirlerinin alt kalemlerinde; dahilde alınan KDV’de yüzde 28.1, ÖTV’de yüzde 8.6’lık gerileme olurken, gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 45.9, ithalden alınan KDV’de yüzde 102.7’lik artış oldu” ifadelerini kullandı.

DENK BÜTÇE VURGUSU

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “2021 yılı tamamında, bütçe gelirleri yüzde 36.8 artarak 1 trilyon 407 milyar 399 milyon TL, bütçe giderleri de yüzde 32.9 yükselerek 1 trilyon 599 milyar 642 milyon TL oldu. Böylece 2021 yılı bütçe açığı 192 milyar 244 milyon TL olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu. KSO Başkanı Zeytinoğlu, mali disiplinden taviz vermeden, denk bütçenin önemine değinerek, faizlerin düşmesinin en önemli yollarından birinin de kamunun borçlanma ihtiyacının ortadan kalkması olduğunu belirtti. Böylece sanayicilerimizin, daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına erişebilme fırsatına sahip olabileceklerini vurguladı.

14-18 Şubat 2022 tarihlerinde düzenlenecek AB-Afrika İş Forumu

Sayın üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Başkan Vekilliğini yürüttüğü Avrupa Ticaret Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) tarafından 14-18 Şubat 2022 tarihlerinde AB-Afrika İş Forumu düzenleneceği bildirilmiştir. Söz konusu iş forumunun ana konusu “Sürdürülebilir büyüme ve insana yakışır işler için daha güçlü değer zincirleri oluşturmak” olarak belirlenmiştir.

Hibrit formatta gerçekleştirilecek olan İş Forumunda tartışılacak konular aşağıdadır;

– AB ve Afrika Değer zincirlerini entegre etme (17 Şubat 2022 TSİ 12:30-13:30)

– Pan Afrika Fırsatları (16 Şubat 2022, TSİ 12:00-13:30)

– Gençlik/KOBİ ve Girişimcilik (17 Şubat 2022, TSİ 13:45-15:00)

Etkinliğe dinleyici olarak https://eu.eventscloud.com/ereg/index.php?eventid=200234866& adresinden kayıt yapılabilmektedir. Forum hakkında detaylı bilgiye https://www.euafrica-businessforum.com/en adresinden ulaşılabilmektedir.

Bilgi almak için Tıklayınız.

AB-Afrika İş Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Başkan Vekilliğini yürüttüğü Avrupa Ticaret Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) tarafından 14-18 Şubat 2022 tarihlerinde AB-Afrika İş Forumu düzenleneceği bildirilmiştir. Söz konusu iş forumunun ana konusu “Sürdürülebilir büyüme ve insana yakışır işler için daha güçlü değer zincirleri oluşturmak” olarak belirlenmiştir.

Hibrit formatta gerçekleştirilecek olan İş Forumunda tartışılacak konular aşağıdadır;

– AB ve Afrika Değer zincirlerini entegre etme (17 Şubat 2022 TSİ 12:30-13:30)

– Pan Afrika Fırsatları (16 Şubat 2022, TSİ 12:00-13:30)

– Gençlik/KOBİ ve Girişimcilik (17 Şubat 2022, TSİ 13:45-15:00)

Etkinliğe dinleyici olarak kayıt yaptırmak için tıklayınız.

Forum hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimini değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı sanayi üretimini değerlendirdi, rekor ihracat ve kapasite kullanımındaki artışın üretimde de yaşandığını söyledi, memnuniyetini ifade etti

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi kasımda aylık yüzde 3.3, yıllık yüzde 11.4 arttı. Kasımda gerçekleştirdiğimiz rekor ihracat ve kapasite kullanım oranlarındaki artıştan üretimde de bu seviyeleri göreceğimizi bekliyorduk. Artıştan memnuniyet duyuyoruz. Bu artışa imalat sanayiden gelen güçlü katkıyı da çok değerli buluyoruz” açıklamasında bulundu.

ÜRETİMDEKİ ARTIŞ

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, aralık ayında da üretimdeki artışın devam edeceğini beklediklerini söyleyerek, “Üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatında aralıkta yüzde 41.1’lik artış oldu. Bununla birlikte kapasite kullanım oranları da kasım ayının üzerinde gerçekleşti. Bu öncü göstergelerin sanayi üretimine yansımalarının görüleceğini düşünüyoruz” dedi.

SEKTÖRLERE DAİR…

Sektörlere ilişkin konuşan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda; kasım ayında ara malı imalatında aylık yüzde 2.1, yıllık yüzde 14.4, imalat sanayinde aylık yüzde 3.8, yıllık yüzde 12.5, dayanıklı tüketim mallarında aylık yüzde 5.1, yıllık yüzde 12, sermaye mallarında aylık yüzde 7.2, yıllık yüzde 5.8, orta yüksek teknolojili ürünlerde aylık yüzde 4.6, yıllık yüzde 9.6 artışlar oldu. Yüksek teknolojili ürünlerde ise aylık yüzde 11.7 artış olurken yıllık yüzde 4.1 gerileme karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Toplu Basınçlı Sulama Tesisi Hibe Desteği

Sayın Üyemiz,

T.C. Kocaeli Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda; 2021-2025 yılları arasında uygulamaya konulan tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması,daha kaliteli Pazar ve Pazar isteklerine uygun üretim yapılmasının sağlanması, kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla ,Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesine ilişkin Tebliğ (Tebliğ No:2021/7), 25.02.2021 tarih ve 31406 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili tebliğ kapsamında 2022 yılı 17.Etap Uygulama Rehberi T.C. Kocaeli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde ( www.kocaelitarimorman.gov.tr) yayınlanmış olup; başvurular 28.02.2022 günü mesai bitimine kadar İl Müdürlüğüne yapılabilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Sayın Üyemiz,

Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programının 2021 yılı uygulama gerçekleşmelerinin Bakanlığımız, Başkanlığımız ve Programın finansman sağlayıcısı olan Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) tarafından değerlendirilmesi sonucunda; İcra Komitesinin 16 Aralık 2021 tarih ve 2021 – 15 sayılı kararı ile Program revize edilmiştir.

Revizyon ile özet olarak; Programın mevcut sektörel hedef kitlesine Covid-19 salgınının nispeten
daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörleri eklenmiş, geçmiş dönem ortalama istihdamını koruma şartı ve yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında destek tutarı arttırılmıştır. Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı Uygulama Esasları ve formlar kurumsal web sayfasında yayınlanmıştır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

‘Sanayide Kadın Eli’ projesinin Kocaeli çalışmaları başladı

Sanayide kadın istihdamının artırılması amacıyla TOBB tarafından hayata geçirilen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesinin Kocaeli çalışmaları Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde başladı

 

 

Sanayide kadın istihdamının ve sanayi sektöründe gençlere ilham olacak rol model kadın sayısının artırılması ve sanayide nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hayata geçirilen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesinin Kocaeli çalışmaları başladı. Eğitim almış ancak istihdama katılamamış ve çalışmaya istekli kadınları;  meslek lisesi, lise mezunu ve eğitimi devam eden gençleri hedefleyen projenin Kocaeli ayağının ilk toplantısı Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde hibrit olarak gerçekleştirildi.

İLK TOPLANTI YAPILDI

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen, Üst Kurul Üyesi ve Tezmaksan Makine YK Üyesi Fatma Aydoğdu, Tezmaksan Akademi Kurumsal Direktörü Yalçın Paslı, KSO İş Geliştirme Sorumlusu Aynur Hacıfettahoğlu ile KSO Üye İlişkileri Sorumlusu Seçkin Ökte toplantıya KSO Toplantı Salonu’ndan katılırken; Kocaeli Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Nurcan Babalık ile icra kurulu üyeleri ise zoom üzerinden online olarak bağlandı.

ÖNEMLİ BİR YOLA ÇIKIYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını KSO Başkanı Zeytinoğlu gerçekleştirdi ve şunları söyledi: “Öncelikle TOBB Başkanımıza projeye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Önemli bir yola çıkıyoruz. Kocaeli Türkiye’nin üretim sanayisinin yüzde 13’ünü yapan, ihracatı ve dış ticaretinde yüzde 20’den fazla payı olan bir kent. 81 ilin içerisinde yüzde 20’den fazla paya sahip olmak olağanüstü bir şey. Bizim rakamlarımız Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in verileriyle örtüşmüyor çünkü Türkiye’nin birinci ve ikinci büyük ihracatçısının ilimizde yaptığı üretimler İstanbul’a yazılıyor. Dolayısıyla bizim rakamlarımızın daha doğru olduğuna inanıyorum. Şehrimizin ülke ekonomisinde yüzde 20’nin üzerinde dış ticaret payı var.

KADINLARIN ÜRETİMDE OLMASINI ÇOK İSTİYORUM

Böyle büyük bir üretim olunca da üretimde ve diğer iş kollarında kadınların daha aktif bir pozisyonda olmalarını şahsen çok istiyorum. İş gücüne katılım noktasında bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. Almanya ile nüfusumuz aynı. Almanya’da çalışan kişi sayısı 46 milyonun üzerinde iken aynı nüfuslu Türkiye’de çalışan kişi sayısı 29 milyon. Yani 17 milyon açığımız var ve bunun çok büyük bir kısmı kadınların iş hayatına katılamamalarından kaynaklandığına inanıyorum. Dolayısıyla yapacak çok işimiz var. El birliğiyle üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu projenin başarıya ulaşması için çalışacağız ve pes etmeyeceğiz.”

KOCAELİ HAREKETİNİ BAŞLATIYORUZ

Ardından söz alan TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, “Ayhan Başkanıma ve Günseli Başkanıma bize inandığı ve güvendiği için teşekkür etmek istiyorum. Kocaeli’de bu hareketi çok güzel bir şekilde başlatacağımıza ve bunun Türkiye genelinde uygulanabilir hale geleceğine yürekten inanıyorum. Eğer bunu başarabilirsek Kocaeli’den başlayarak kadınların sanayi işkollarında yükselmesini, daha çok yer almasını ve ekonomiye katkı vermesini sağlamış olacağız. Bizlerle birlikte olduğunuz için çok teşekkür ederim” dedi.

PROJE EN ÇOK KOCAELİ’YE YAKIŞACAK

Toplantıda konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen, “Sanayide Kadın Eli projesinde sanayi istihdamına çok daha fazla kadının dahil olması gerektiği inancıyla yola çıktık. Bir projenin devam etmesi ve kalıcı olabilmesi için ihtiyacı olanların işin içinde olması lazım. Ben Kocaeli’nin bu anlamda diğer illerden daha farklı bir noktada olacağına inanıyorum. Bu projenin en çok yakışacağı Kocaeli diye düşünüyorum çünkü Kocaeli’nin, yüzde 41’i sanayiden kaynaklanan bir ekonomisi var. Bu anlamda bir Kocaeli modeli yaratılabilir. Projenin ilerlemesi açısından Ayhan Bey’in yanımızda olması önemli. Nurcan Başkanıma çok inanıyorum. Bu bir kontak, biz konağı çevireceğiz ama sürdürülebilir kılınması için Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulumuzdaki hanımefendilerin çok fazla çalışması lazım. Bu projenin takipçisiyiz” dedi. Toplantı, proje kapsamında yapılabilecek çalışmaların görüşülmesiyle devam etti. Sanayide kadın istihdamının artırılması planlanan proje kapsamında ilk iş bölgenin ihtiyacına göre proje ortaklarıyla birlikte eğitimler düzenlenmesi ve eğitime katılanların sertifikalandırılması olacak. Ardından adaylar ile sektör temsilcileri buluşturulacak.

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, açıklanan ödemeler dengesi verilerine ilişkin açıklamada bulundu

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan kasım ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Kasım ayında cari denge 2 milyar 681 milyon dolar açık verdi. Cari dengede bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen 866 milyon dolarlık iyileşmede, gerileyen dış ticaret açığı ve hizmetler dengesi kaleminin artan katkısının etkisini görüyoruz. 2020 yılı kasım ayında hizmetler dengesi kalemi 1.1 milyar dolar katkı sağlarken, 2021 kasımda katkısı 1.9 milyar dolar oldu. Yine, 2020 kasımda dış ticaret açığı 3.9 milyar dolar iken 2021 kasımda 3.4 milyar dolara geriledi. Bu gelişmelerle birlikte yıllık cari açık kasım itibariyle 14 milyar 256 milyon dolara geriledi” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM…

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aralık ayında ihracatımız 22 milyar doları aşarak rekor seviyede gerçekleşti. Aralık ayında ertelenen ithalat taleplerinin de gerçekleşmesiyle, 6.6 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Ancak hizmet gelirlerinin de 2020 yılının üzerinde gerçekleşecek olması sebebiyle 2021 yılını 15 milyar dolar civarında cari açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Sanayi Odası “Yeşil Mutabakata Uyum” Eğitim Programı

Kocaeli Sanayi Odası “Yeşil Mutabakata Uyum” Eğitim Programı

Sayın Üyemiz,

Yeşil Mutabakat (Green Deal), 2022 yılı ile beraber iş yaşantımızın önemli bir parçası olacak. Yeni düzenlemeler yaşamımıza girecek ve bir maliyet kalemi olarak da bütçelerimizde yer alacak. Bir taraftan küresel ısınmaya karşı geleceğimizi kurtarmak için çaba göstereceğiz diğer taraftan bu çalışmaların şirketlerimiz bütçelerine çok yük vermemesi için de önlemler almaya gayret göstereceğiz.

Bu çalışmalarda üyelerimize destek olmak üzere QSI Belgelendirme şirketi ile bir protokol yapmış bulunuyoruz. Önümüzdeki üç ay boyunca, çevrim içi ve ücretsiz olarak; sınırda karbon vergisi gelebilecek beş sektör için (demir-çelik, çimento, enerji, alüminyum ve gübre); “karbon, su ve ürün ayak izi nasıl ölçülür” konularında, somut içerikler eşliğinde eğitimler düzenleyeceğiz.

Sözkonusu eğitimlere şirketlerinizin Yeşil Mutabakat konusunda görev yapması beklenen yöneticilerinin katılımını önemsiyoruz. Ayrıca bu eğitimlerin tamamlanmasının ardından ihtiyacı olan üyelerimize; karbon ayak izi ölçümleri ve sınırda karbon düzenlemesi çalışmaları gibi konularda da destek verebilmeyi ümit ediyoruz.

Aşağıda yer alan link üzerinden tüm eğitim programımızı görebilir, size uygun olan sektörü seçerek eğitim kayıtlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Eğitim Konuşmacısı:

Okay KAYHANLI – QSI Belgelendirme Genel Müdürü, Endüstri Mühendisi, EU ETS Sera Gazı Baş Doğrulayıcısı, ISO 14064-1 Karbon Ayak İzi Baş Doğrulayıcısı, ISO 9001/14001/45001/27001/50001 Baş Denetçisi, Exemplar Global Eğitmeni

Toplantıya Kayıt ve Katılım linkleri için Eğitim Programı:

https://kosano.org.tr/wp-content/uploads/2022/01/Yesil-Mutabakata-Uyum-Egitim-Programi-KSO.pdf

Ücretsiz olarak düzenlenen eğitimlerimize katılımlarınızı bekler, saygılar sunarız.

KOCAELİ SANAYİ ODASI

(Seminer ile ilgili iletişim: 0262 315 80 55)

25. Tüketici Ödülleri İlanı

Sayın üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda Tüketici bilincini geliştirmek ve bu yönde hak arama alışkanlıklarını yaygınlaştırmak, tüketici haklarına saygılı kişi, kurum ve kuruluşları teşvik etmek, tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile ilgili bilimsel çalışmaları özendirmek amacıyla, “Bilinçli Tüketici Ödülü”, “Yazılı Basın Tüketici Ödülü”, “Radyo-Televizyon Programı Ödülü”, “Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü”, “Bilimsel Çalışma Ödülü” ve “Tüketici Özel Ödülü” dallarında her yıl hak sahiplerine verilen Tüketici Ödülleri’nin bu yıl 25’incisi verileceği bildirilmiştir.

2021 yılı faaliyetlerine göre verilecek olan “25. Tüketici Ödülleri” ilanı için Tıklayınız

Ayrıca ilan metni T.C. Ticaret Bakanlığı web sitesi “www.ticaret.gov.tr”, https://tuketici.ticaret.gov.tr/ isimli internet sitelerimizde yayınlanmıştır.

Mesleki Eğitim Desteklerinin Artırılması Hk.

Sayın üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7346 sayılı Kanun yayımlanmış olup bu kanunun; 12’nci maddesi ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25’inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan” ibaresinden sonra gelmek üzere “kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden” ibaresi eklendiği bildirilmiştir.

14’üncü maddesi ile 3308 sayılı Kanunun geçici 12’nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:

-“2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile 18”inci madde hükümleri uyarınca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, 25’inci maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan, kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine yapılacak ödemeler asgari ücretin yüzde ellisinden az olamaz. Mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri; mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamı 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri on eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmez.”

– “Bu madde uyarınca ödenen Devlet katkısı ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılır.”

-Birinci fıkrada bu fıkrayı düzenleyen Kanunla yapılan değişiklikler sebebiyle 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından önceki döneme ilişkin geçmişe dönük olarak herhangi bir ücret veya Devlet katkısı ödemesi yapılmaz.”

Buna göre Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan düzenlemeler ile:

-Kanun’un 25’inci maddesinde belirtilen en alt ücret tutarları bu maddenin uygulanma süresinin Cumhurbaşkanı’nca uzatıldığı süre boyunca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenciler için asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamayacağı,

-Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilere işletmeler tarafından ödenebilecek en az ücretin tamamının devlet katkısı olarak ödenmesi,

-İşletmelerde beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücretlere yönelik Devlet katkısı ödeme süresinin beş yıl daha uzatılması yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilmesi düzenlemeleri yapılmıştır.

-Bununla birlikte; işletmelerde beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin alacakları ücretlerin alt limitlerini düzenleyen maddesinde değişikliğe gidilmiş ve kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. Sınıf öğrencilerine işletmeler tarafından ödenebilecek en az ücret asgari ücretin net tutarının yüzde ellisi olarak tespit edilmiştir. Kalfalık yeterliliklerine sahip 12. sınıf öğrencilerinin, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine göre işletmeye daha fazla katkı sağladıkları dikkate alınarak bu öğrencilere farklı ücret uygulanması amacıyla bu düzenleme yapılmış olup, düzenleme ile birlikte mesleki eğitim merkezine devam eden 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin net tutarının en az yüzde otuzu, 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin net tutarının en az yüzde ellisi ödenmesi sağlanmıştır.

Mesleki Eğitim Merkezi Programına İlk Kayıt Tarihinin Uzatılması

Sayın üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize iletilen 05.01.2022 tarih ve 40627725 sayılı resmi yazı ekte dikkatinize sunulmuştur.

Söz konusu yazıda mesleki eğitim merkezi programına ilk defa kayıt olacak öğrenciler ile kalfalık belgesi olup en az ilköğretim mezunu veya ortaokul/imam hatip ortaokulunu bitirmiş ve mesleki eğitim merkezi programının 12. sınıfına kayıt olmak isteyen öğrencilerin kayıt tarihlerinin 4 Şubat 2022 tarihine kadar uzatıldığı bilgisi iletilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

“Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması” konusu hk

Sayın üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğünden alınan 31.12.2021 tarihli bir yazıda “Yeniden Değerleme Oranının Uygulanması” konulu 2021/7 sayılı Genelgede para cezaları, belge ücretleri ve denetim ödemelerine ait 2022 yılında uygulanacak miktarlara ilişkin bilgi verilmiştir.

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için Tıklayınız

Ticaret Müşavirlerimiz ile Elektronik Sohbetler

Sayın üyemiz;

 

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı’ndan alınan ilgide kayıtlı yazıda, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığımız tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği iletilmiştir.

Bu kapsamda, 13 Ocak 2022 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında KKTC’de görev yapmakta olan Ticaret Başmüşavirimiz ve Gümrük Müşavirimiz ile bu ülkelerle iş yapmakta olan iş insanlarımızın da konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Toplantıya ilişkin detaylar ve kayıt linki için Tıklayınız

Emlak danışmaları ve motorlu kara taşıtı ticareti yapan kişilere yönelik düzenlenen mesleki uzmanlık eğitimleri

Sayın üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Sahibinden.com iş birliğinde emlak danışmaları ve motorlu kara taşıtı ticareti yapan kişilere yönelik düzenlenen mesleki uzmanlık eğitimleri 10 Ocak 2022 itibariyle başlamış olduğu bildirilmiştir.  Ücretsiz eğitim programlarına başvuruda bulunmak
isteyen katılımcılar www.uzmanlik.com üzerinden kayıt yaptırabileceklerdir.

https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=11718&lst=Haberler