T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan “KOBİ’lerin Verimliliğini Artırma Projesi”nin (KOBİVER) Kocaeli’de kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektörüne yönelik uygulanmasına ilişkin olarak projeye destek veren; T.C. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli-Gebze V. (Kimya) İhtisas OSB arasındaki işbirliği protokolü Wellborn Luxury Hotel’de imzalandı.
Bu kuruluşları temsilen protokolü, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ve Kocaeli-Gebze V. (Kimya) İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Mican imzaladı.
Proje işbirliği protokolü imza töreninin yanı sıra, sabah oturumunda proje paydaşlarının ve KOBİ sahibi veya yöneticisinin yer aldığı ve sektörde güncel olarak yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için çalıştaylar gerçekleştirildi. Programın öğleden sonraki bölümünde ise Kocaeli’de kimya sektörünün verimlilik sorunları ve çözüm yolları sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir grupta odak grup toplantısı yöntemiyle derinlemesine değerlendirildi.
Projenin gerekçesi şu başlıklarla özetlenmektedir:
- Ülkemizin ekonomik performansının en önemli göstergelerinden biri verimlilik seviyesidir.
- Uzun dönemli sürdürülebilir büyüme verimlilik artışıyla mümkündür.
- Rekabet gücünün artırılması, yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması açısından KOBİ’lerin verimlilik artışı, büyüme ve kurumsallaşma ihtiyacı devam etmektedir.
- Özellikle ölçekler arasında verimlilik farkları KOBİ’ler aleyhine yüksek seviyededir.
Projenin amacı; ülkemizde girişim sayısının %99,8’ini, istihdamın %75,8’ini, üretilen katma değerin %54,2’sini oluşturan KOBİ’lerin büyüme motivasyonlarını ve üretim kapasitelerini artırmak, daha verimli üretim yapmalarını sağlamak ve böylelikle rekabet güçlerini geliştirmek için özellikle imalat sanayindeki KOBİ’leri teşvik edecek ve yönlendirecek verimlilik artırma programları ve araçlarını geliştirmektir.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Onuncu Kalkınma Planı’nın birinci öncelikli dönüşüm programı olan “Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı” kapsamında başlatılan ve iki yıl sürecek proje ile KOBİ’lerde verimlilik algısı ve verimliliği artırmaya yönelik uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi, kurumsallaşmanın gelişmesi, üretim ve yönetim süreçlerinin gelişimi hedeflenmiştir. Projeyle işletmelerin kendi verimliliklerini değerlendirebilecekleri Verimlilik Kıyaslama Bilgi Sistemi de oluşturulacaktır.