Aylık arşivler: Kasım 2015

KOBİ’lerin Verimliliğini Artırma Projesi’nin Kocaeli’de Kimya Sektörüne Yönelik Uygulanmasına İlişkin Çalışmalar Başlatıldı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan “KOBİ’lerin Verimliliğini Artırma Projesi”nin (KOBİVER) Kocaeli’de kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektörüne yönelik uygulanmasına ilişkin olarak projeye destek veren;   T.C. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli-Gebze V. (Kimya) İhtisas OSB arasındaki işbirliği protokolü Wellborn Luxury Hotel’de imzalandı.

Bu kuruluşları temsilen protokolü, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ve Kocaeli-Gebze V. (Kimya) İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Mican imzaladı.

Proje işbirliği protokolü imza töreninin yanı sıra, sabah oturumunda proje paydaşlarının ve KOBİ sahibi veya yöneticisinin yer aldığı ve sektörde güncel olarak yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için çalıştaylar gerçekleştirildi. Programın öğleden sonraki bölümünde ise Kocaeli’de kimya sektörünün verimlilik sorunları ve çözüm yolları sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir grupta odak grup toplantısı yöntemiyle derinlemesine değerlendirildi.

Projenin gerekçesi şu başlıklarla özetlenmektedir:

  • Ülkemizin ekonomik performansının en önemli göstergelerinden biri verimlilik seviyesidir.
  • Uzun dönemli sürdürülebilir büyüme verimlilik artışıyla mümkündür.
  • Rekabet gücünün artırılması, yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi ve istihdamın artırılması açısından KOBİ’lerin verimlilik artışı, büyüme ve kurumsallaşma ihtiyacı devam etmektedir.
  • Özellikle ölçekler arasında verimlilik farkları KOBİ’ler aleyhine yüksek seviyededir.

Projenin amacı; ülkemizde girişim sayısının %99,8’ini, istihdamın %75,8’ini, üretilen katma değerin %54,2’sini oluşturan KOBİ’lerin büyüme motivasyonlarını ve üretim kapasitelerini artırmak, daha verimli üretim yapmalarını sağlamak ve böylelikle rekabet güçlerini geliştirmek için özellikle imalat sanayindeki KOBİ’leri teşvik edecek ve yönlendirecek verimlilik artırma programları ve araçlarını geliştirmektir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Onuncu Kalkınma Planı’nın birinci öncelikli dönüşüm programı olan “Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı” kapsamında başlatılan ve iki yıl sürecek proje ile KOBİ’lerde verimlilik algısı ve verimliliği artırmaya yönelik uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi, kurumsallaşmanın gelişmesi, üretim ve yönetim süreçlerinin gelişimi hedeflenmiştir. Projeyle işletmelerin kendi verimliliklerini değerlendirebilecekleri Verimlilik Kıyaslama Bilgi Sistemi de oluşturulacaktır.

Kocaeli Sanayi Odası Çevre İhtisas Komisyonu 11. Toplantısı Gerçekleştirildi

Türkiye imalat sanayinin %13’ünü üreten Kocaeli için çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konuları diğer illere göre çok daha öncelikli bir meseledir. Bu bilinçle; sanayinin temsilcisi olan KSO öncülüğünde, İldeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareler, OSB Müdürlükleri ve KSO Meclis Üyelerinin katılımı ile “KSO Çevre İhtisas Komisyonu” oluşturuldu.

KSO Çevre İhtisas Komisyonunun amacı;

  •  Doğal çevre bilincini ve duyarlılığını geliştirmek, etkin kılmak, yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak,
  •  Sorunlara karşı ortaklaşa projeler yürütmek, kamuoyu oluşturmak,
  •  Çözüm önerileri üretmek ve yaşama geçirmek,
  •  Üyelerimizin çevre konusundaki sorunlarını tartışmak,
  •  İlimizin çevre konusundaki eğitim ihtiyaçlarını tespit etmektir.

KSO Çevre İhtisas Komisyonu Başkanı ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet SARAÇ’ın yönettiği toplantıya, Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Mühendisleri Odası, GOSB Çevre Birimi, TOSB Çevre Birimi, GEPOSB Çevre Birimi, Güzeller OSB Çevre Birimi, İMES Çevre Birimi, Makinacılar OSB Çevre Birimi, Kimyacılar OSB Çevre Birimi, DİLOVASI OSB Çevre Birimi, Kömürcüler OSB Çevre Birimi, Solventaş, Sarkuysan, Müpa Tarım ve Sümerler Tekstil’in temsilcileri iştirak etti.

KSO Kalite ve Çevre Uzmanı Aynur Hacıfettahoğlu yaptığı sunumunda Komisyon olarak bugüne kadar yapılan çalışmalar, oluşturulan görüşler ve öneriler konusunda katılımcıları bilgilendirerek bu girişimlerin sonuçlarını paylaştı. Üyeler tarafından bildirilen çevre sorunları üzerinde tartışılarak çözüm önerileri arandı. Ayrıca toplantıda; 2016 yılı için Çevre konulu eğitim ihtiyaçları ve konu başlıkları belirlendi.

8’inci Sektörel Performans Ödülleri Sahiplerine Verildi

Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 8’ncisi düzenlenen “Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni Organizasyonu “gerçekleştirildi.

Wellborn Luxury Hotel’de gerçekleştirilen  törene TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Vali Yardımcısı Osman Sarı,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Feyzullah Okumuş, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Bekir Sami Çakır, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Körfez Ticaret Odası Başkanı Mustafa Efe, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent Karagöz,  Sakarya,  Yalova, Oda Başkanları ve sanayiciler katıldılar.

 “8’inci Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu”nda  büyük ödülü, büyük ölçekli kuruluşlarda Nuh Çimento Sanayi A.Ş., KOBİ dalında BİMSER Çözüm Yazılım A.Ş. kazandı. Jüri Özel ödülünü Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. alırken sektör ödülleri değerlendirmesinde de 18 firmaya ödül verildi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu “Ortaklık yapımızda değişikliklere gittik”

“2014 Yılı Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni”nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, geçtiğimiz günlerde Suriye sınırımızda Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine değinerek, ”Bu sınır güvenliğimiz açısından haklı bir gerekçedir. Rusya ülkemizin en önemli ticaret partnerlerinden biridir. Dolayısıyla bu olayın, birbirine bağımlılığı olan her iki ülkeye de zarar vermeyecek şekilde, sakin bir diplomasi ile çözümlenmesini arzu ediyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni Organizasyonuna 8 yıl önce başladıklarını belirterek, “2008 yılında  80 firma ile ilkini düzenlediğimiz etkinliğimizin katılım sayısı artarak devam etmiştir. Bu yıl başvuran firma sayısı 123’e ulaşmıştır.” dedi.

Bu dönem ortaklık yapısında bir takım değişikliklere gittiklerini vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Çözüm ortaklarımız olan Price Waterhouse Coopers Türkiye, Kocaeli Üniversitesi, Doğu Marmara ABİGEM A.Ş.’ye ilave olarak Gebze Teknik Üniversitesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nı dahil ettik.

Bölgesel Ortaklarımıza ise;  Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na ilave olarak Marmara Bölgesinin tüm kalkınma ajansları olan; İstanbul Kalkınma Ajansı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (Balıkesir, Çanakkale) ve Trakya Kalkınma Ajansı’nı kattık. (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli) Ayrıca; bu illerdeki Odalarımız ile çalıştık.” dedi.

Konuşmasının devamında hedeflere ulaşmak için mesleki eğitimin kalitesinin arttırılması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Nitelikli Mesleki İstihdam ve Sürdürülebilir Stratejiler Geliştirme isimli bir çalışma yaptık. Bu çalışmada, dünyadaki gelişmiş ülkeler ve ülkemizde ilimize benzeyen illerin mesleki eğitimlerini karşılaştırarak, Meslek Liselerinin nitelik ve nicelik olarak çok geride kaldığını belirledik. Eğitim alt yapımızı güçlendirmediğimiz sürece, koyduğumuz hedeflere ulaşmamız mümkün değil. Dolayısıyla meslek liselerimizin algısının güçlendirmemiz gerekiyor.” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,” Heryerde Kocaeli sanayinin reklamını yapıyorum”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ben her yıl bu törene katılmaya özen gösteriyorum. Çünkü burada çok sayıda başarı hikayesi var. Kocaeli sanayinin başkentidir. Her gittiğim yerde Kocaeli’yi örnek gösteriyorum. Bir bakıma Kocaeli’nin bedava reklamını yapıyorum.

Bugün dünyanın en önemli sorunu işsizlik. İşsizlik özelinde de gençler arasındaki işsizlik. Dünyada bu oranın en düşük olduğu ülke Almanya. Bu ülkelerde kamu ve özel sektör ortak bir şekilde gençlerin eğitimini birlikte üstleniyor. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Türkiye’nin en önemli ihtiyacı nitelikli elemandır. Bu kapsamda inşallah hükümetimiz de bunu programına koyduğuna göre önümüzdeki 4 yılda bunun yürürlüğe girdiğini göreceğiz.” dedi.

 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerine karşılıksız çekler ile devam ederek, “Tahsilatta yaşanan bir sıkıntı varmış. Karşılıksız çıkan çeklerden de bunları net olarak görüyoruz. Buna çözüm olarak TOBB, hazinenin desteğiyle karekodlu çekleri piyasaya sürdü. Bu bizim batak oranımızı, çekin karşılıksız çıkmasını müthiş oranda düşürüyor. Bu sizin için, bunu siz yaygınlaştırabilirsiniz. Hapis cezasını geri getirmemiz çok zor. Bugün karşılıksız çek dolayısıyla açılan 220 bin dava var. Bu karşılıksız çek verenlerin hepsini hapse atmaya kalksak hapishanelere randevu ile gitmeleri gerekir. Bu yüzden kare kodlu çeki kullanın. Biri geldiğinde, kare kodlu çek isteyin. Onu okuttuğu zaman çekin sahibi hakkındaki her şeyi görebiliyorsunuz. Ödemelerini yapmış mı? Ne kadar geciktirmiş? Güvenilir mi, güvenilmez mi? Bunların hepsi orada görülüyor. Bunu tüm Odalarımıza da gönderdik.” dedi.

Hisarcıklıoğlu, asgari ücret konusunda ise, “Asgari ücretin 1.300 TL olması konusunda, biz zaten 1.500 TL ödediğimizi söyledik. Yılbaşında asgari ücrete enflasyon oranında artış yapılıyor. İşverene 1.600 TL’ye mal olacak. Siz bu işin sözünü verdiniz. Özel sektörden bize yük getirmeyin, biz zaten 1.500 TL ödüyoruz. İşçimizin cebine bin TL giriyor. Bu aradaki 500 TL vergi yükü. Bizim cebimizden yine 1.600 lira çıkıyor. Biz 1.600 lira yine ödeyelim, ama aradaki vergi yükünü azaltın. Bu para işçimizin cebine gitsin.” dedi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının bitiminde “Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonunda” ödül kazanan toplam 21 firmaya ödülleri takdim edildi.

ÖDÜL ALAN FİRMALAR LİSTESİ

Ödül alan firma fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız.

Doğu Akdeniz’in Enerji Kaynaklarına Yatırım Masaya Yatırılıyor

  • 28 Kasım Cumartesi günü Girne’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ömer Kalyoncu’nun katılımı ile gerçekleştirilecek olan “KKTC Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi”nde KKTC’nin enerji kaynakları potansiyeli ele alınacak.

Son dönemde uluslararası arenada tartışmalara konu olan Doğu Akdeniz Enerji Havzası içindeki  Kıbrıs’ta siyasi çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlamasıyla yeni sürece girilirken bu iklim içinde KKTC’nin enerji kaynakları ve uluslararası işbirliği ile yatırım imkanları Girne’de yapılacak toplantıda masaya yatırılacak.

28 Kasım Cumartesi günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ömer Kalyoncu’nun  katılımı ile yapılacak “ Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’ İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun açılış konuşması ile başlayacak.

DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği, Avrupa İşadamları Kulübü ve Girne Amerikan Üniversitesi ile birlikte Girne’de gerçekleştirilecek Zirvenin, Uluslararası su yollarının önemli geçiş noktası ve jeo-stratejik öneme sahip bir ada olan Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz enerji koridoru içinde yer alması ve  muhtemel enerji kaynaklarının varlığı sebebi ile daha da önem kazandı.

Avrupa Birliği, Almanya, Polonya, Macaristan, Moldovya, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, Katar, Rusya’dan en üst seviyede holding, şirket patron ve CEO’ları katılacağı Zirve’nin  Ada’da barışa giden yolda siyasi ve diplomatik bir adım atılmasına ve ekonomik canlılığın doğmasına katkı sağlaması beklentiler arasında.

Çözüm sürecinde Doğu Akdeniz’deki  enerji kaynaklarının varlığının KKTC’nin elini çok daha fazla güçlendirdiğine dikkat çekilirken, Ada’da adil ve kalıcı siyasi çözüm sürecinde bir yandan da ekonomik büyümeyi öncelik haline getirdi. Bu süreçte sağlanacak güçlü bir ekonominin Ada’daki toplumların entegrasyonunu kolaylaştıracağı da dikkat çekilen hususlar arasında.

Doğu Akdeniz’in Enerji Kaynaklarına Yatırım Masaya Yatırılıyor

  • 28 Kasım Cumartesi günü Girne’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ömer Kalyoncu’nun katılımı ile gerçekleştirilecek olan “KKTC Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi”nde KKTC’nin enerji kaynakları potansiyeli ele alınacak.

Son dönemde uluslararası arenada tartışmalara konu olan Doğu Akdeniz Enerji Havzası içindeki  Kıbrıs’ta siyasi çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlamasıyla yeni sürece girilirken bu iklim içinde KKTC’nin enerji kaynakları ve uluslararası işbirliği ile yatırım imkanları Girne’de yapılacak toplantıda masaya yatırılacak.

28 Kasım Cumartesi günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ömer Kalyoncu’nun  katılımı ile yapılacak “ Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’ İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun açılış konuşması ile başlayacak.

DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği, Avrupa İşadamları Kulübü ve Girne Amerikan Üniversitesi ile birlikte Girne’de gerçekleştirilecek Zirvenin, Uluslararası su yollarının önemli geçiş noktası ve jeo-stratejik öneme sahip bir ada olan Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz enerji koridoru içinde yer alması ve  muhtemel enerji kaynaklarının varlığı sebebi ile daha da önem kazandı.

Avrupa Birliği, Almanya, Polonya, Macaristan, Moldovya, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, Katar, Rusya’dan en üst seviyede holding, şirket patron ve CEO’ları katılacağı Zirve’nin  Ada’da barışa giden yolda siyasi ve diplomatik bir adım atılmasına ve ekonomik canlılığın doğmasına katkı sağlaması beklentiler arasında.

Çözüm sürecinde Doğu Akdeniz’deki  enerji kaynaklarının varlığının KKTC’nin elini çok daha fazla güçlendirdiğine dikkat çekilirken, Ada’da adil ve kalıcı siyasi çözüm sürecinde bir yandan da ekonomik büyümeyi öncelik haline getirdi. Bu süreçte sağlanacak güçlü bir ekonominin Ada’daki  toplumların entegrasyonunu kolaylaştıracağı da dikkat çekilen hususlar arasında.

Horizon 2020 KOBİ Aracı Özelinde Proje Hazırlama Eğitimi

Kocaeli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi olarak, Kocaeli Genç Girişimciler Kurulu işbirliği ile Avrupa Birliği’nin bir girişimi olan “Horizon 2020” konusunda farkındalığı arttırmak ve bölgemizde daha fazla proje çıktısı sağlayabilmek amacıyla, 19-20 Kasım 2015 tarihleri arasında Kocaeli Sanayi Odası’nda “H2020 Programı KOBİ Aracı Özelinde AB Programları Proje Hazırlama Uygulamalı Eğitimi” gerçekleştirilmiştir.

Eğitim notları ekte bilgilerinize sunulmuştur.

Ek1

Ek2

İdari Yargıda İş Yükünün Azaltılması Hk

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Borsamıza Gelen Yazıda ;

İdari Yargıda İş Yükünün Azaltılması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’na ilişkin TOBB görüşlerinizi talep etmektedir.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğüne gönderilecek TOBB görüşünün hazırlanmasında değerlendirilmek üzere konu ile ilgili görüş ve önerilerinizin 20/11/2015 tarihine kadar TOBB’a  (mspm@tobb.org.tr) gönderilmesini rica ederiz.

KSO’da Belçika Flaman Bölgesi – Türk Firmaları İş Görüşmeleri

Sayın Üyemiz,

9 Aralık 2015 Çarşamba günü, Kocaeli Sanayi Odası İzmit Merkez Ofisi’nde,   14.00-17.00 saatlerinde, Belçika Flaman Bölgesi – Türk firmaları iş görüşmeleri etkinliği gerçekleştirilecektir.

İş görüşmelerine katılacak Belçika Flaman bölgesi firmalarının profilleri ek’te sunulmuştur. İlgili iş görüşmelerine katılmak isteyen firmalarımızın aşağıda sunulan Katılım Formu’nu doldurarak, 4 Aralık 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar, Yelda KANPARA – Burak ÇAKIR Tel: 0262 323 08 56, E-Mail: ykanpara@abigemdm.com.tr, bcakir@abigemdm.com.tr iletişim bilgilerine göndermelerini rica ederiz.

PROGRAM:
Program Yeri: Kocaeli Sanayi Odası İzmit Merkez Ofisi
Tarih:               9 Aralık 2015 Çarşamba
14.00 – 17.00    İkili İş Görüşmeleri 

Katılım formuna ulaşmak için tıklayınız.

Firma profillerine ulaşmak için tıklayınız.

Başbakan Davutoğlu’nun Yaptığı Zirveye; Kocaeli Sanayi Odası Başkanı B20’yi Temsilen Katıldı

  • Başbakan Ahmet Davutoğlu TOBB, TÜSİAD, TİM, TİSK, sanayiciler,  sendika ve kuruluşların temsilcileri ile Ankara’da Çankaya Köşkü’nde yaptığı  toplantıya B20’yi temsilen katılan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı konuşmada asgari ücretteki artışın bütünüyle sanayicilerin ve KOBİ’lerin omzuna yüklenmemesi gerektiğini dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TOBB, TÜSİAD, TİM, TİSK, sanayiciler,  sendika ve kuruluşların temsilcileri ile yaptığı Ankara’da Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdiği 7 saatlik zirveye  B20  “Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu”nu temsilen katılan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu son günlerin önemli tartışması asgari ücretin yükü konusunda da görüşlerini paylaştı.

Yaptığı açıklamada saat 19.00’da başlayan ve sabah 2.00’da biterek 7 saat süren toplantının esas amacının Hükümet programına alt yapı oluşturmak olduğunu belirten, Başbakan  Davutoğlu’nun ekonomik eylem planını takvimlendirerek açıkladığını söyleyen Ayhan Zeytinoğlu  “Bunun yanısıra ağırlıklı olarak asgari ücret artışından dolayı oluşacak maliyetlerin sanayiciye ve özellikle KOBİ’lere yansımaması konusunda görüş alışverişi yapıldı” şeklinde konuştu.

Zirvede söz alan KSO Başkanı asgari ücret uygulaması ile ilgili görüşlerine ilaveten Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşma tehlikesi yaşadığına işaret etti.  Ayhan Zeytinoğlu bu nedenle AB kaynaklı yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelişinde de gerileme olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin notunun 2012 yılında netleşmesine karşın, yabancı sermaye girişinde artış olmadığını söyleyen Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB çıpasını tekrar gündeme alması gerektiğini vurguladı.

Farklı bir gelişme olarak  Avrupa Birliği’nin 2020 yılında GSYH’daki sanayi payını yüzde 16’dan yüzde 20’ye çıkarma hedefi olduğunu belirterek “Yüksek katma değer üreten, hizmetler sektöründe en ileri seviyede olan bir bloğun bile GSYH’daki sanayi payını artırma hedefi var. Ülkemizin de Orta Vadeli Programında böyle bir hedefinin olması gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesini yapan Zeytinoğlu zirvede ayrıca mesleki eğitimin önemine değinerek, sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mesleki eğitim alanında da reform yapılması gereğine, sanayinin ihtiyacını karşılayacak sayı ve nitelikte meslek eğitimi almış gençlere ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Başkan Zeytinoğlu;  “Mesleki eğitimin tarifi yeniden yapılmalıdır. Meslek liselerimizin, sanayideki teknolojiyi takip edecek işbirliğinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Meslek okullarımız ile mesleki eğitiminde gerek öğrenci ve gerekse öğretmen kalitesinin yükseltilmesi ve tercih edilir liseler olmalarını sağlamamız gerekiyor. Staj programlarının yeniden düzenlenmesi, okullarla sanayi arasındaki bağın pekiştirilmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. ”dedi.

Kocaeli’de 40 bin meslek lisesi mezunu olmasına karşın 80 bin açık işsiz olduğuna dikkat çekerek ihtiyaca rağmen bu alanda yaşanan dengesizliği anlatan Başkan Zeytinoğlu’nu yanıtlayan  Başbakan Davutoğlu ise mesleki eğitimde öğretmenlerin eğitimine çok önem vereceklerini ve yaz aylarında öğretmenleri eğiteceklerini belirtti.

Başbakan Davutoğlu ile yapılan zirvenin ardından dün  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilen Ayhan Zeytinoğlu kendilerine G20 başkanlarına iletilmek üzere B20 olarak yapılan çalışmaları ve gereken mesajları aktardı. B20 başkanlarının ve ilave olarak Erdal Bahçıvan, Tuncay Özilhan, TİM ve MÜSİAD başkanlarının katıldığı toplantıda Zeytinoğlu Cumhurbaşkanına “Yolsuzlukla mücadelede ülkelerin kanunları uygulaması gerekiyor. Ancak bunları yaparken elimizdeki imkanlarla bunu hızlandırabiliriz. Bunun yolu e-devlet, dijital teknolojilerin yoğun kullanımını uygulamaya almaktan geçiyor.” dedi.

Zeytinoğlu bugün de 14-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan G20 zirvesine katılmak üzere Antalya’ya gitti. Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı başkanlıklarını yürüten Ayhan Zeytinoğlu ayrıca B20 çalışma gruplarından biri olan Yolsuzlukla Mücadele çalışma grubunun başkanlığını yürütüyor.

Ayhan Zeytinoğlu: “Match4Industry İkili İş Görüşmeleri Büyük Bir Katılımla Gerçekleşti”

Kocaeli Sanayi Odası’nın Kasım ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla saygı duruşu ve hep birlikte İstiklal Marşı’nın okunarak başladı. KSO Meclis toplantısına TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü E. Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu ve MARTEK Genel Müdürü Orhan Çömlek konuk konuşmacı olarak katıldılar. Kocaeli Sanayi Odası yönetimi tarafından TSK Mehmetçik Vakfı’na 100 bin TL’lik bağış yapıldı. Bağış çeki Vakıf Genel Müdürü Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu’na, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul tarafından teslim edildi.

1 Kasım seçimlerinin ülkemiz adına hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ”İki yılı aşkın bir süredir hep seçim gündemi ile yaşadık. Bundan sonra 2019’a kadar seçim olmayacağı  için, artık üretime, ihracata, eğitime, inovasyona ağırlık vermemiz ve yabancı sermaye girişini hızlandırmak için AB’yi kendimize çıpa yapmamız gerekiyor.” dedi.

Konuşmasını ekonomik değerlendirmelerle sürdüren Başkan Zeytinoğlu ihracattaki gerilemeye vurgu yaparak, “Biliyorsunuz; yılın başından bu yana her ay ihracatımız bir önceki yılın gerisinde kaldı. Bu koşullarda koyduğumuz ihracat hedeflerimize ulaşmanın mümkün olamayacağını görüyoruz. İhracatımızı artırmak için; üretimimizin rekabet ettiğimiz ülkelerle aynı koşullara gelmesi gerekiyor.” dedi.

Ülkemizin SAAB 9-3 kasasına ait 4 modelin tüm fikri mülkiyet haklarını satın almasından dolayı memnuniyetimi dile getiren Zeytinoğlu, “Otomotiv sanayinde üretim yapan sanayicilerimizin bu yatırımı değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Avrupa Birliği’nin 2020 yılında GSYH’daki sanayinin payını yüzde 20’ye çıkarmak hedefi olduğuna dikkat çeken Zeytinoğlu, “AB dünyada tekrar global bir ekonomik lider olabilmek için; 2020’ye GSYH’daki sanayinin payını yüzde 16’dan yüzde 20’ye çıkarmak istiyor. AB büyüme ve istihdamın yeniden başlatılmasında, endüstriyel rekabetin hayati önem taşıdığını düşünüyor. Yeni kurulacak hükümetten, sanayinin GSYH’daki payını yüzde 20’ye çıkarma hedefinin ülkemizin de Orta Vadeli Hedefleri içerinde yer almasını istiyoruz. Bunun için, rekabet ettiğimiz ülkelerle eşit seviyeye gelmemiz, altyapı yatırımlarını geliştirmemiz, kalifiye işgücünü artıracak eğitim alt yapımızı geliştirmemiz, dış pazarlara erişimi kolaylaştırmamız  gerekiyor.” dedi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği ile finansmanını sağladığımız ‘Nitelikli Mesleki İstihdam ve Sürdürülebilir Stratejiler Geliştirme’ çalışmasının tamamlandığını belirten Zeytinoğlu, “Bu çalışmada, dünyadaki gelişmiş ülkeler ve ülkemizde ilimize benzeyen illerin mesleki eğitimlerini karşılaştırarak, Meslek Liselerinin nitelik ve nicelik olarak çok geride kaldığını belirledik. Eğitim alt yapımızı güçlendirmediğimiz sürece, koyduğumuz hedeflere ulaşmamız mümkün değil. Dolayısıyla meslek liselerimizin algısının güçlendirmemiz ve tercih edilir liseler olmalarını sağlamamız gerekiyor.” dedi.

Geçtiğimiz ayın en önemli etkinliği olan Match4Industry ikili iş görüşmelerinin büyük bir katılımla gerçekleştirdiklerini belirten Zeytinoğlu, “Etkinlikte, 100’ün üzerinde yerli firmanın ve 15 farklı ülkeden olmak üzere 52 yabancı firmanın katılımıyla 1.158 iş görüşmesi gerçekleşti. Ayrıca kurumlar arasında bir çok işbirliği protokolü imzalandı.” dedi.

Zeytinoğlu, gerçekleştirilen aylık faaliyetler hakkında özet bilgiler aktararak sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

Toplantıda ilk söz alan MARTEK Genel Müdürü Orhan Çömlek, milli kaynaklarımızı ülke içerisinde değerlendirerek katma değeri yüksek ürünlerin arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “2023 hedeflerimizden bir tanesi kilogram başına ihracatın 4 dolar olmasıdır. Bunu sağlamanın yolu katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretmektir. Bunun için ise milli kaynaklarımızı milli bir şekilde kendi ülkemizde değerlendirmek adına sanayicilerin ve Ticaret Odası üyelerinin melek yatırımcı havuzuna dahil olmalarını istiyoruz. Bu yüzden bu bölgedeki tüm Ticaret ve Sanayi Odaları, Teknokentler, Teknoloji Transfer Ofisleri, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve bizim önderliğimizde başlattığımız çalışmayla bir portal oluşturarak Demo-Day etkinliği düzenliyoruz. Üreten firmaları, yerelde ve genelde sizler gibi değerli iş adamlarının önüne çıkarmak için düzenlediğimiz organizasyonda biz KOBİ’lerle iş adamlarını bir araya getirip, sağlıklı bir ilişki kurmak istiyoruz. 2016 yılının ilk aylarında bu organizasyonumuzun tanıtımını gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Toplantının son konuk konuşmacı TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, vakfın tarihçesi, amacı, organları, teşkilat yapısı ve şirketleri hakkında bilgi aktararak, “Vakfımızın bünyesinde dört farklı şirketimiz var. Bu şirketlerin gelirleri ve aldığımız bağışlarla çeşitli yardımlar yapıyoruz. Ölüm yardımız, maluliyet yardımı, doğum yardımı ve malul gazi, engelli ve çocuk ölüm yardımı yapıyoruz. Sürekli olarak da, malul gazi ve engelli bakım yardımı ve bakım ve öğrenim yardımı yapıyoruz. 2015 yılı tamamlanana kadar 68, 4 milyon TL yardım yapmış olacağız. 8 bin 928 kişiye sürekli yardımlarımız devam ediyor. Bütçemizin yüzde 65’inden fazlasını bağışlara ayırıyoruz.” dedi. Büyükkantarcıoğlu, sosyal destek programları hakkında da özet bilgi aktararak sözlerine son verdi.

Karekodlu Çek Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’den Odamıza iletilen 04.11.2015 tarihli ve 511/20216 sayılı yazıda;

Ticarette vadeli alım-satımlar önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü reel sektörde sermaye çoğunlukla kıttır ve finansmana erişim de her zaman kolay ve ucuz değildir. Özellikle de vadeli çekin, şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğu belirtilmiştir.

Türkiye’deki şirketlerin  yurtiçi satış ciroları, yani toplam yurtiçi ticaret hacmi, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4  trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadeli ticaret, ekonomide büyük paya sahiptir.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağlandı. Ancak, reel sektördeki şirketler bu sistemi beklendiği ölçüde kullanmadı. Çek sicil raporlarının yüzde 95’ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payı yüzde 5’te kaldı.

Bunun üzerine, sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için karekodlu çek uygulaması geliştirildi. Bu süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalıştı. Karekodlu çek, Türkiye ve dünyada bir ilk oldu.

Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliği’ne verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başlandı. Kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödedikleri de kayıtlara girmeye başladı. 2006’dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almaktadır. Dolayısıyla karekodlu çek kullanımında, çek veren kişinin tüm finansal geçmişi artık görülebilmektedir.

15 Haziran 2015’den itibaren uygulamaya başlanan Karekodlu çek, ticaret hayatını doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal üründür.

Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni uygulama, karekodlu çekle başlamış oldu. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmeleri önem arz etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden karekodlu çek talep etmesi sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını artıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız.

Karekodlu çekin tanıtımı ve nasıl kullanılacağına yönelik olarak hazırlanmış olan tanıtım filmine http://www.tobb.org.tr/OdaveBorsalarDB/Sayfalar/20151012-Sunum.php adresinden ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız.

Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Revizyon Taslağı

Sayın Üyemiz,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Revizyon Taslağı” görüşlere açılmıştır. ​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 06.11.2015 tarihi mesai saati sonunu kadar TOBB’a yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederiz.

Taslak ve Görüş Bildirme Formu ekte yer almaktadır.

Görüş Bildirme Formuna ulaşmak için tıklayınız.

Yönetmelik Taslağına ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı 1 Kasım Seçim Sonuçlarını Değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirerek; “Öncelikle seçimlerin ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum. Halkımız 1 Kasım’da yaptığı tercih ile koalisyon istemediğini, istikrar, huzur ve yönetimde uyum istediğini AK Parti’yi yüzde 50 gibi bir çoğunlukla ve tek başına iktidara getirerek net olarak göstermiştir.”  dedi.

Başta Adalet ve Kalkınma Partisi olmak üzere TBMM’de temsil edilecek tüm partileri demokratik tavırları ve aldıkları sonuçlardan dolayı kutladığını belirten Zeytinoğlu “Başta yüzde 50 oy alan AK Parti ve Meclis’e giren diğer partilerimizi tebrik ediyorum.” dedi.

2015’te sürekli gündemde olan seçim atmosferinin bir an önce geride bırakılarak bundan sonra asıl gündem olan ekonomiye odaklanılması gerektiğine vurgu yapan Zeytinoğlu, “Bu yeni dönemde başta ekonomi olmak üzere üretime, ihracata, inovasyona,  konsantre olma zamanımız gelmiştir. Hızla yolumuza devam etmek zorundayız. Her zaman söylediğimiz gibi çıpamız Avrupa Birliği olmalıdır.” dedi.

KSO Başkanı yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin arka arkaya  üç seçim yaşadığını, özellikle 2015’in çeşitli gerginlikler ve belirsizlikler ve üzücü olaylarla geçtiğine dikkat çekerek “Bu süreçte ekonomiye yönelik motivasyon oldukça düştü, ekonomik dengeler zorlandı.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu:  “Bundan sonra  2019’a kadar seçimin olmayacağı  tek partili bir dönem yaşanacak. Bu dönemde istikrarın ortamını sağlayacak bir sonuç elde edildi. Bu ortamı iyi değerlendirerek bir an önce bekleyen ve planlanan reformlara işlerlik kazandırarak ekonomide uzun zamandır istediğimiz sıçramayı yapabilmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Kalıcı Organik Kirleticilere İlişkin Taslak Yönetmelik

Sayın Üyemiz,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kalıcı Organik Kirleticilere İlişkin Taslak Yönetmelik” görüşlere açılmıştır.​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 11.11.2015 tarihi mesai saati sonunu kadar TOBB’a yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederiz.

Taslak ve Görüş Bildirme Formu ekte yer almaktadır.

Yönetmelik taslağına ulaşmak için tıklayınız.

Görüş bildirme formuna ulaşmak için tıklayınız.