Aylık arşivler: Temmuz 2016

KSO Başkanı Zeytinoğlu: İhracatta Toparlanma Sevindiriyor

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan ve Haziran ayında 12,9 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamlarına ilişkin olarak, “Haziran ayında ihracatımız yüzde 8,1 artarak 12,9 milyar dolar ve ithalatımız yüzde 7 atarak 19,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında yıllık ihracatımız 142,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bu yılın başından bu yana en yüksek yıllık ihracat. İhracattaki toparlanma bizleri sevindiriyor.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu ihracattaki iyileşmeyi Avrupa’nın ekonomisindeki toparlanmaya bağlayarak “Haziran ayında Avrupa Birliği’ne olan ihracatımız yüzde 49 artmış. Yılın ilk yarısında ise yüzde 10,5 artmış. İhracatımızın hemen hemen yarısını gerçekleştirdiğimizi düşünürsek Haziran ayındaki ihracatın artış nedenini anlayabiliyoruz. Diğer taraftan açıklanan ilk 20 ülke içerisinde en önemli ticaret partnerlerimiz Rusya ve Suriye yer almıyor. Önümüzdeki aylarda Rusya ile normalleşme sürecinin sonuçlarını göreceğimizi düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Zeytinoğlu, “Haziran ayında üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatının yüzde 65,7 olarak artması dikkat çekicidir. Üretimde bir hareketliliğin göstergesi olarak yorumluyoruz.” dedi.

Temmuz ayı ihracat verilerini merakla beklediğini belirten KSO Başkanı “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Öncü gösterge olarak takip ettiğimiz kapasite kullanım oranları temmuzda geriledi. Bunu dış ticaret verilerinde de görme noktasında endişelerimiz var. Her platformda söylüyorum. Demokrasi sınavını geçtik. Sanayiciler olarak artık bir an önce üretime odaklanıp, tekrar ekonomiyi gündemin ilk sıralarına taşıma noktasında gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Başbakanımızın açıkladığı, ihracatı arttırmaya yönelik teşviklerin bir an önce yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz.” dedi.

AB Pestisit Maksimum Kalıntı Limitleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgi yazısında, Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ)Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri Komitesi’nin 66.Olağan Toplantısı’nın 30 Haziran-1 Temmuz 2016 tarihlerinde gerçekleştirildiği ifade edilmektedir.

İlgi yazıda, söz konusu toplantıda AB yetkilileri DTÖ Sekretaryasına yapılan bildirim çerçevesinde Avrupa Gıda Güvenliği otoritesi(EFSA) resmi internet sitesinde inceleme süreci halihazırda planlanmış olan aktif madde listelerinin yayımlandığı bilgisinin edinildiği belirtilmektedir.

Söz konusu aktif madde listelerinin birinci ‘’geçiçi süreç’’ olarak adlandırılan prosedüre göre 2016 yılında ve 2017 yılının ilk çeyreğinde inceleme sürecine tabi liste olduğu ifade edilmektedir.İkincisinin ise ‘’gelecekteki süreç’’ olarak adlandırılan prosedüre göre daha sonra değerlendirilecek olup,2017 yılının ikinci çeyreğinden itibaren başlanacağı belirtilmektedir.Bakanlık,söz konusu tablolarda yer alan üçüncü sütunda her bir aktif maddeden sorumlu raportör üye ülkenin yer aldığını ve söz konusu ülkelerin ulusal temas noktalarının listesinin EFSA resmi internet sitesinde yayımlandığını hatırlatmaktadır. Bilgilerinize sunarız.

Konteyner Taşımacılığı Hakkında

Sayın Üyemiz,

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Üretenleri Derneği’nden alınan bir yazıda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge” çerçevesinde, denizyoluyla konteyner ihracat taşımalarında gerçekleştirilecek konteyner brüt ağırlığını tartım ve beyanı işlemlerinde izlenmesi gereken adımlar ve dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin ihracatçı ve dış ticaret firmalarına yol gösterici dokümanlar “Konteyner Tartım Rehberi” ile “Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgesi Örneği” hazırlandığı belirtilerek bilgilerinize sunulmuştur.

Konteyner Tartım Rehberine ulaşmak için tıklayınız.

Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgesi Örneğine ulaşmak için tıklayınız.

KTO Karatay Üniversitesi Hakkında

Sayın Üyemiz,

1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi’nin devamı niteliğinde olan ve 2009 yılında Konya Ticaret Odası tarafından yeniden açılan KTO Karatay Üniversitesi 2016-2017 öğretim yılına 6 fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek yüksek Okulu, 3 Enstitü ve 3 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile devam etmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO’da “Otomotiv Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği İyi Uygulamaları Semineri” Gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) işbirliği ile KSO Konferans salonunda “Otomotiv Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği İyi Uygulamaları Semineri” düzenlendi.

KSO Genel Sekreteri Memet B. Turabi’nin açılış konuşması ile başlayan seminere otomotiv ve yan sanayi yöneticileri, İSG uzmanları ve iş güvenliği konusuna ilgi duyan çalışanların yoğun ilgisi vardı.

KSO Genel Sekreteri Memet B. Turabi konuşmasına “İlimizde; sanayi yatırımlarının özellikle 1960-1975 yıllarında yoğunluk kazandığını görüyoruz. O yıllardan itibaren bölgemizdeki hızlı sanayileşme günümüze kadar devam etmiştir. Bugün itibariyle Kocaeli, Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti olarak karşımıza çıkmaktadır.” diyerek başladı.

Turabi, Türkiye toplam ihracatının yüzde 12’sinin gerçekleştiği bir il olan İlimiz, ülkenin sanayi ve üretim üssü konumundadır. Başlıca gelişen sektörler kimya, otomotiv, makine, demir çelik ve plastik sanayidir. Kocaeli’de faaliyet gösteren bu önemli sektörlerin Türkiye içerisindeki payı incelendiğinde ülke Otomotiv sanayinin yüzde 41’i, Kimya sanayinin yüzde 27’si ve Metal sanayinin yüzde 20’si Kocaeli’nden karşılanmaktadır. Türkiye imalat sanayinin %13’ünü üreten ilimiz için çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konuları diğer illere göre çok daha öncelikli bir meseledir. KSO olarak biz de; çevre ve İSG konularında sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına çok önem veriyoruz. Bu konularda üyelerimize yönelik olarak bugünkü olduğu gibi çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak eğitimler, paneller ve seminerler düzenliyoruz. Ayrıca; İş sağlığı ve güvenliği konusunda üyelerimizden gelen görüş ve önerileri ilgili Bakanlık nezdinde çözmek için girişimde bulunmaya devam ediyoruz.” dedi. Konuşmasını, Otomotiv Sanayi Derneği’ne ve seminere konuşmacı olarak katılan bölgemizdeki otomotiv firmalarının yöneticilerine teşekkür ederek tamamladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı Bölge Müdürü Hüseyin Sezek de seminerin 2. açılış konuşmasını yaptı. Sezek konuşmasında Bölge Müdürlüğü’nün ve Bakanlığın çalışmalarını, faaliyetlerini ve 2016-2017 yıllarındaki projelerini aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından seminere geçildi. Okan Üniversitesi İSG Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hacer Kayhan “Davranış Odaklı İş Güvenliği Kültürü” konusundaki sunumunu yaparak eğitim ve farkındalık çalışmaları ile İSG kültürünün firmalarda oturtulabileceğini, bunun içinde üst yönetimin muhakkak desteğinin alınması gerektiğini vurguladı.

Otomotiv Sanayi Derneği İSG Çalışma Grubu Başkanı ve Tofaş İSG Yöneticisi Ayhan Aydın “Otomotiv Sanayi&İSG” konusundaki sunumunu yaparak Yrd. Doç. Dr. Hacer Kayhan’ın sunumunda bahsettiği davranışsal odaklı iş güvenliği kültürüne örnekler verdi.

Seminerin öğleden sonraki programında ise Ford İSG Yöneticisi Bülent Özkan, Karsan İSG ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Ersun Şahin, Türk Traktör İSG Yöneticisi Selim Arun ve Oyak Renault İş Güvenliği Bölüm Şefi Cem Süren sırasıyla “Firmalarındaki İSG Uygulamaları” konusundaki sunumlarını yaptılar. Konuşmacılar sunumlarında kendi firmalarındaki İSG uygulamalarını ve iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Seminer toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

ICDDA Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri

11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayelerinde OSSA Savunma ve Havacılık Kümelenmesi ile Fransız organizasyon firması BCI’nın organizatörlüğüne gerçekleştirilecek olan SAVUNMA VE HAVACILIKTA İŞBİRLİĞİ GÜNLERİ’nde dünya savunma ve havacılık sanayinin dev isimleri Türk firmaları ile buluşmak üzere yeniden Türkiye’ye geliyor.

Üçüncüsü gerçekleşecek olan ve 3 gün sürecek etkinliğin ilk gününde Türkiye’deki Savunma ve Havacılık ve Offset Pazarının Panoraması konulu konferansa katılacak olan davetli ve katılımcılar; etkinliğin 2. ve 3. Gününde ise ikili iş görüşmeleri yapma fırsatı yakalayacaklar. Ayrıca orijinal ekipman üreticilerinin satın alma süreçleri ve tedarik  zinciri politikaları üzerine çalıştayların da düzenleneceği etkinliğin son gününde katılımcılar dilerlerse sanayi gezisine de katılabilecekler.

Etkinliğimizle ilgili daha detaylı bilgilere http://www.icdda.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Kocaeli Sanayi Odası Heyeti, Bakan Mehmet Özhaseki’nin başkanlığında gerçekleştirilen “Yatırımcı Gözüyle Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı”na iştirak etti

KSO Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Kanık, Çevre ve Kalite Uzmanı Aynur Hacıfettahoğlu ve İş Geliştirme Memuru Yasemin Nur Yüce’den oluşan heyet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Bakan Mehmet Özhaseki’nin başkanlığında gerçekleştirilen “Yatırımcı Gözüyle Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı”na iştirak etti.

Çevre yönetiminin en etkin aracı ve yatırımcının da yol haritası olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi, olumsuz etkiler ortaya çıkmadan önce önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin tespit edilmesi kapsamında yürütülen çevre sorunlarını tespit ve önleme çalışmalarını içerir

Bu kapsamda yatırımcıların yaşadığı sorunların ele alındığı “Yatırımcı Gözüyle Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı” Bakan Mehmet Özhaseki’nin başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış ile TOBB, TÜSİAD, TİM, Kocaeli Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, İstanbul Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Kayseri Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Sanayi Odası ve Konya Sanayi Odası’nın yetkililerinin katılımı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda; ÇED sürecinin daha etkin, daha hızlı ve daha sağlıklı yürütülmesi için yatırımcıların ÇED sürecinde karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Özellikle; kapasite artışları, sürecin uzunluğu ve karmaşıklığı, İnceleme Değerlendirme Komisyonu ve oluşumu, Çevrimiçi ÇED süreci yönetim sistemi ve İllere göre farklılık gösteren uygulamalar gibi konular ele alındı. Bu kapsamda katılımcılardan gelen sorunların ve önerilerin değerlendirilerek en yakın sürede Bakanlık tarafından bir çalışma yapılacağı ifade edilerek toplantı sonlandırıldı.

Temmuz Ayında Kocaeli Sanayi Kuruluşlarının Kapasiteleri Düştü

Kocaeli Sanayi Odası tarafından yapılan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranlarına yönelik araştırma sonuçlarına göre; Temmuz ayında Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı bir evvelki yıla göre 2 puan gerileyerek yüzde 68,8 olarak gerçekleşti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı açıklamada “İlimiz genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada temmuz ayında kapasiteler yüzde 68,8 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 2 puan, bir önceki aya göre ise 2,4 puan azaldı. Bu gerilemeyi son on günde ülkemizin yaşadığı olumsuzluklara bağlıyoruz. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimler de bunu teyit ediyor. Umarız bir an önce ekonomiye odaklanır ve bu kayıpları telafi ederiz.” dedi.

ABD Fuar Ziyaretleri ve İş Görüşmeleri 10 – 17 Eylül 2016

Sayın Üyemiz,

Odamız tarafından, 10 – 17 Eylül 2016 (Kurban bayramı döneminde) tarihlerinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Houston, Las Vegas ve Chicago şehirlerine bir heyet organizasyonu düzenlenmesi planlanmaktadır.

Program dahilinde Solar Power International, IMTS Uluslararası Üretim Teknolojileri Fuarları yanı sıra firma ziyaretleri ve İş Görüşmeleri de organize edilecektir.

Makine üretimi ve Otomotiv konusunda ki dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan              IMTS Uluslararası Üretim Fuarı ve Enerji Teknolojileri Fuarı 2014 yılda 112 ülkeden 2.000 stant katılımcısı ve 114.147 ziyaretçi dahil olmuştur.

Solar Power, Uluslararası Güç ve Enerji Fuarı yenilenebilir enerjiler, Ar&Ge, güneş enerjisi ekipmanları konusunda dünyanın en gözde fuarları arasında yer almaktadır. 2015 yılında düzenlenen fuara 75’i aşkın ülkeden 15.000 katılımcı ve 600 dünya lideri firma stantları ile katılım göstermiştir.

Fuarların yanı sıra iş görüşmeleri ve firma ziyaretleri gerçekleştirilecek olan etkinliğin        tahmini maliyeti 3950 $’ dır. Söz konusu organizasyon kapsamında KOSGEB Yurtdışı İş Gezisi desteğine başvurulacak olup, tam uyum sağlayan firmalar 5000 TL ‘ye kadar olan destekten faydalanabileceklerdir.

Başvuru için TIKLAYINIZ 

Detaylı bilgi için; Seda Aydın, seda@kosano.org.tr  Tel: 0262 315 80 58

 

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, S&P’nin kredi notunu düşürme kararını acele bir karar olarak değerlendiriyor

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Uluslararası Kredi ve Derecelendirme Kuruluşu  Standard&Poors’un (S&P) Türkiye’nin BB+ olan kredi notunu BB’ye düşürme, görünümünü ise ‘durağan’dan ‘negatif’e indirme kararına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “S&P tarafından alınan kararı çok aceleci buluyoruz. Ülkemizin kredibilite notunu düşürecek faktörlerden cari denge, bütçe ve büyüme rakamlarımıza bakıldığında endişe verici bir durum olmadığını görüyoruz. S&P dış finansman ihtiyacı olan ekonomiye sermaye girişinin kısıtlanabileceği gerekçesiyle bu kararı aldı. Oysa Cari açığımız düşüyor. Dolayısıyla bu verilerin derecelendirme açısından pozitif algılanması gerektiğini düşünüyor ve bunu acele bir karar olarak yorumluyoruz.” dedi.

Bu dönemde uluslararası kuruluşların Türkiye’ye destek vermesi gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Darbe girişimi Türk milletinin her kesimi tarafından demokrasiyi korumak adına birlikte gösterdiği mücadele ile hukuk düzeni çerçevesinde başarılı bir şekilde önlenmiştir. Hızlı ve zamanında alınan kararlarla ekonomik piyasalar çabuk toparlanmıştır. Merkez Bankası haftasonu rahatlatıcı tedbirler almışken bu kararı siyasi alınmış bir karar olarak görüyoruz. Derecelendirme şirketlerinin daha sabırlı davranarak samimi tavırda olmalarını bekliyoruz.” dedi.

Olağan Üstü Hal Kararı ile Türkiye ekonomisinin zarar görmeyeceğini belirten KSO Başkanı, “Devletin aldığı bu kara vatandaşlarımızın güvenliği için. 3 ay süre için ilan edilen OHAL’in Anayasa’nın 120. Maddesi güvenlik ağırlıklı olduğu için ülkemiz ekonomisine uzun vadede olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Avrupa’nın göbeğinde Fransa’da olağanüstü hal dördüncü ayında.” açıklamasını yaptı.

Kocaeli Sanayi Odası’nda Temmuz Ayı Meclisi Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası Temmuz ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı öncesi demokrasi şehitleri için saygı duruşu, ardından hep birlikte İstiklal Marşı söylendi. Toplantıya, konuk konuşmacı olarak, Şikago Türk Ticaret Merkezi Direktörü Eray Ütücü ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan katıldı.

KSO Meclis toplantısında konuşan Başkan Zeytinoğlu, “Geçtiğimiz Cuma akşamı Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan, aynı vasfı taşımayan bir grup tarafından, demokrasimize yönelik yapılan eylemler, Türk milletin her kesiminin demokrasiyi korumak adına birlikte gösterdiği mücadele ile başarılı bir şekilde önlenmiştir. Hepimize geçmiş olsun. Gün birlik olup, daha fazla çalışıp, daha fazla üretme günüdür. Buradan tüm sanayicilerimize yatırım yapmaları için çağrıda bulunmak istiyorum.” dedi.

Konuşmasında önce küresel ekonomi ve ardından Başbakan tarafından açıklanan Ekonomik Teşvik Paketi ile ilgili değerlendirmeler yapan Zeytinoğlu, uluslararası firmaların Türkiye’yi üs seçmesine yönelik destekler ve yerli sanayinin desteklenmesine ilişkin teşviklerin ülkemiz adına önemini vurgulayarak teşvik paketindeki diğer konular hakkında bilgi aktardı. İhracata yönelik üretimi destekleyen ürün tercihlemesine yönelik teşviklerin öne çıkarılmasının yararlı olacağına inandıklarını belirtti.

Devamında ekonomik değerlendirmelerde bulunan Başkan Zeytinoğlu, sürdürülebilir büyümenin ihracata dayanması gerektiğini vurgulayarak, “Tüm olumsuzluklara rağmen bu yıl ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyüdük. İhracat performansımız bu yıl da istediğimiz düzeyde değil. İç tüketim ve devlet harcamalarıyla büyüdüğümüzü görüyoruz. İhracata dayalı büyüme Türkiye için daha sağlıklı olacaktır.” dedi.

Haziran ayında 11,8 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Zeytinoğlu, “Haziran ayında ihracatımızdaki yükselişte Avrupa ülkelerinin ekonomisindeki iyileşmenin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerimizin normalleşme sürecinin ihracata ivme kazandıracağını bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, Haziran ayı bütçe rakamlarına ilişkin 7,9 milyar TL açık vermemize rağmen yılın ilk yarısına baktığımızda 1,1 milyar TL bütçe fazlası olduğunu söyledi. İşsizlik oranının yüzde 9,3 olarak tek haneli rakamlara indiğini ve mevsimsel olarak birkaç ay daha gerileyebileceğini belirtti.

Geçtiğimiz ay faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Zeytinoğlu Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirmeyi planladıkları yurt dışı organizasyonları hakkında bilgi vererek sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

Şikago Türk Ticaret Merkezi Direktörü Eray ÜTÜCÜ

Toplantıda ilk konuk konuşmacı olan Şikago Türk Ticaret Merkezi Direktörü Eray Ütücü, Şikago Türk Ticaret Merkezi ve yapılan işler hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Eray Ütücü ABD ile iş yapma olanaklarına ilişkin olarak , “ABD’nin hem uzak olmasından hem de Türkiye’nin ihracatında Avrupa’nın önemli bir yere sahip olmasından dolayı Amerika’ya potansiyelin altında bir ilgi var. Amerika’da çok fazla etnik grup var. Dolayısıyla Avrupa’ya ne satıyorsanız Amerika’ya da çok rahat satabilirsiniz. Kurallara uyulduğu sürece, zaten her şey kayıt altında olduğu için sanayiciler işlerini çok rahat halledebilirler.” dedi.

Amerika’yla iş yapabilmek için en büyük kriterin yerleşik bir düzenin olmasına dikkat çeken Ütücü, “Belli zamanlarda eleman gönderip yapılan müşteri ziyaretleri ya da fuarlarla belli bir yere kadar gelinmektedir. Bir sonraki aşamada müşterileriniz sizden orada bir ofis veya temsilciliğinizin olmasını talep edecektir.” dedi.

Ütücü, Amerika için mutlaka pazar araştırması yapıp daha detaylı ve somut verilerle bilinçli olarak pazara girilmesini tavsiye etti.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral ERDOĞAN

Toplantıda ikinci konuk konuşmacı olan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan dünya ekonomisine ilişkin, “Dünya ekonomisi 2016’da ortalama yüzde 3 civarı büyüme yapacak. Bazı ülkeler çok olumlu durumda bazıları için ise çok ciddi tehlike çanları çalıyor. Olumlu yönde gördüğünüz en önemli ülke Amerika Birleşik Devletleri. Ekonomisini istikrarlı hale getirdi. İşsizlik oranını yüzde 5’lere düşürdü. Enflasyon oranı yüzde 1’in altında seyrediyor. Faiz oranları çok cazip. Orta ve uzun vadeli yatırımlar için şuanda Amerika Birleşik Devletleri cazip konumda bulunuyor. Amerika tarafı bu şekilde gelişirken Avrupa Merkez Bankası tarafında ise işler iyi gitmediği için genişlemeci politika devam etmekte. Avrupa Merkez Bankasının aktif toplamı iki yıldır ciddi bir artış trendi yaşıyor ve toparlanmanın zor olduğu görülüyor. Bir süre daha parasal genişlemeye devam etme olasılığı çok yüksek.” dedi.

Konuşmasında, “Doların değer endeksiyle emtia arasında da uzun süredir ciddi bir ilişki var. Görünen o ki dolarda bir süredir yaşanan düşük seyir aslında petrol fiyatlarının düşük seyir arzusundan kaynaklı. Petrol fiyatlarının düşük seyretme süreci petrolle ilgili zararda bulunan firmaları kurtarma anlamında ciddi bir hamle diye söyleniyor.” dedi.

“PMI endeksi, üreticilerin ne kadar üretmeye istekli olduğuna dair bir endekstir. Aynı zamanda beklenti endeksi diyebiliriz. Bu endekse baktığımızda Amerika tarafında işlerin gayet iyi gittiği görülmektedir. Avrupa tarafında ise olumsuzluktan olumluluğa dönüş sinyali görünüyor.“ dedi.

Türkiye ile ilgili olarak, “Türkiye’nin kredibilitesini düşürecek bir gelişme yok. Kredibilite açısından bakılan üç ayak vardır. Birisi cari denge tarafı. Cari açığımız düştü. Dış ödememe anlamında ciddi bir sorun yaşama ihtimalimiz zayıf. Bütçe açığı tarafına baktığımızda fazlamız var. Şuanda yüzde 1,5-2 civarında bütçeden gider arttırabilecek ve ekonomik sıkıntıları bertaraf edebilecek, motivasyonu arttıracak güce sahibiz demek. Bunun da derecelendirme açısından pozitif algılanması gerekiyor. Ve üçüncü olarak ekonomik büyüme açısından bakıldığında, büyüme hızında dünyada ilk beşteyiz.” dedi.

Darbe girişiminden sonra ülkemizin döviz açısından çok hızlı toparlandığını fakat borsa tarafında sert hareket olduğunu belirten Oral Erdoğan, “Sığ piyasalarda rekabet etmek zordur. 2013 yılında hane halkı mevduatlarının döviz oranı yüzde 23 iken bugün yüzde 40’larda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla dövizle krize karşı pozisyon alınmış. Geçmiş dönemlerde kriz etkileri 3 günden aşağı sürmezken bugün öyle olmadığını görüyoruz. Ana faktör güven. Piyasalarda krize götüren ana unsur güven sarsılmasıdır. Türkiye’nin ekonomik çöküşe gitme olasılığı ancak ve ancak güvenin sert bir şekilde kırılmasıyla olur.” dedi.

Söke Hayvan Kesim Yeri Hakkında

Sayın Üyemiz,

Söke Ticaret Odası’ndan Odamıza gelen yazıyla,

Özellikle ya aylarında ilçede nüfus yoğunluğu yaşandığı, et tüketiminin oldukça fazla olduğu, ilçede büyük ve küçükbaş hayvan potansiyelinin de yüksek olduğu, ilçede modern, sağlıklı ve düzenli çalışan hayvan kesim yeri bulunmadığı , bu konuda belediye tarafından tahsis edilecek alan üzerine bir mezbahanın kurulabilmesi için çalışmalar yapıldığı ve yap-işlet modeli kapsamında ilçede yatırım yapabilecek yatırımcı ve girişimcilere duyurmamız istenmektedir. Bilgilerinize sunarız.

İletişim bilgisi:
Söke Belediye Başkanlığı
TEL: 0256 518 23 11
e-posta: bilgi@soke.bel.tr

SIAL Middle East 2016 Fuarı Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Biliği’nden Odamıza gelen yazıyla,

Birleşik Arap Emirlikleri ve çevre ülkelerin, ülkemiz gıda ihracatı için taşıdığı önem doğrultusunda, her yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi Emirliği’nde Türkiye milli iştiraki 2010 yılından itibaren İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen SIAL Middle East Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nın bu yıl 5-7 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Söz konusu fuarla ilgili  detaylara ulaşmak için tıklayınız.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında

Sayın Üyemiz,

6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan borçların 10. taksit ödemesinin son günü 30 Haziran 2016’dır. Ödemelerinizi Vergi dairesi müdürlüklerine veya www.gib.gov.tr’den 6552 Ödeme bölümünden anlaşmalı bankaların kredi kartı ile 22:00 saatleri arasında yapabilirsiniz. Bilgilerinize sunarız.

Home&Floor – Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı Hakkında

Sayın Üyemiz,

CNR Holding kuruluşlarından ITF İstanbul Fuarcılık şirketinin, TEETSİAD işbirliğiyle, CNR EXPO Yeşilköy’de 26-29 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan Home&Floor – Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’nı katılımınız için bilgilerinize sunarız. fuarda, halı, parke, seramik, mermer ve PVC kaplamaları sektörleri hedef olarak belirlenmiştir.

İhale İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan Hidroelektrik santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin ilan metnine ulaşmak için tıklayınız.

D-8 Menşe İspat Belgesi Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB’den alınan yazıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ihracata konu teşkil eden “D-8 Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” 24/05/2016 tarih ve 27913 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bu Yönetmeliğin 01/07/2016 tarihinde yürürlüğe girmesi sebebiyle, D-8 Üyesi Devletler Arasında Tercihli Ticaret Anlaşmasını onaylayan 6 ülke (Türkiye, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan) arasında tercihli ticaret kapsamında yapılacak ticarette 01/07/2016 tarihinden itibaren D-8 Menşe İspat Belgesi’nin kullanılması gerekmektedir.

Bununla birlikte, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşmasının yürürlükte bulunması itibariyle, Türkiye–İran Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında kullanılmakta olan Menşe İspat Belgesi ile Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında kullanılmakta olan Malezya Menşe Belgesi’nin kullanımına devam edilecektir.

Sözkonusu, D-8 Menşe İspat Belgesi’nin uygulanması hakkında detaylı bilgiyi Resmi Gazete’de yayımlanan

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/05/20160524.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/05/20160524.htm linkinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerinize sunarız.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Demokrasimize yönelik her türlü engellemeyi şiddetle kınıyorum”

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, dün akşam bir grup TSK personeli tarafından demokrasimize yapılmaya çalışılan müdahaleyi şiddetle kınadığını açıkladı.
KSO Başkanı Zeytinoğlu, ülkemizde birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu zamanda böylesi bir kalkışmanın olmasına dikkat çekti. “Devletimizin en üst kademesiden başlayarak, tüm milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız demokrasimize sahip çıkmıştır. Toplumun her kesimi büyük bir sağduyu göstererek darbe girişimde bulunanlara anında gerekli cevabı vermişlerdir.”
Zeytinoğlu, “Demokrasi toplumuzun en önemli temel taşı ve teminatımızdır. Onu her ne pahasına korumak vatandaşlık görevimizdir” diye belirtti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Bütçe rakamları ikinci çeyrekte kamu harcamalarıyla büyüyeceğimize işaret ediyor”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından Haziran ayı bütçe rakamlarını değerlendirerek, “Haziran ayında  bütçemiz 7,9 milyar TL açık verdi. Gelirler yüzde 11,4 arttı. Ancak giderlerdeki yüzde 43’lük artış bütçe açığına neden oldu. Giderlerde en büyük artış yüzde 63 ile cari transferlerde olmuştur. Bütçe verilerinden ikinci çeyrekteki büyümenin kamu harcamalarından geleceğini görüyoruz.” dedi.

Yılı denk bütçe ile bitirmenin önemine vurgu yapan KSO Başkanı “Yılın ilk yarısında 1,1 milyar TL fazla verdik. Kümülatif değerlendirdiğimizde yılın ilk yarısında bütçe performansımız iyi. Beklentimiz bu performansın devamlılığı.  Giderler tarafında daha tutucu olmamız gerekiyor.” dedi.

-KSO Başkanı TUİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını da değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan ve yüzde 9,3 seviyesinde gerçekleşen Nisan ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayı işsizlik oranı bir evvelki yılın aynı ayına göre 0,3 puan, bir önceki aya göre ise 0,8 puan gerileyerek 9,3 olarak gerçekleşti. İşsizlik 8 aydan sonra tek haneli rakama indi. İstihdam verileri Türkiye ekonomisi için olumlu seyrediyor. Geçen yıl mayıs ayından bugüne 1 milyon kişi, bir evvelki aydan 645 bin kişi istihdam edildi. Mevsim etkisi ile önümüzdeki 5-6 ay daha işsizlik oranında gerileme bekliyoruz.” dedi.

Mevsimsel olarak iş gücüne katılma oranının arttığını belirten Zeytinoğlu, “Nisan ayında işgücüne katılma oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 3 bin kişi artarak yüzde 52’ye ve istihdam edilenlerin oranının ise 1 milyon kişi artarak yüzde 47,2’ye yükselmesi memnuniyet vericidir. Buna rağmen, işsiz sayısı 3 bin kişi artarak 2,8 milyon kişi olmuştur. Ekonomik faaliyetlere göre payları önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda ise hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,5 puan artarak yüzde 53,6, inşaat sektörünün payı 0,3 puan artarak yüzde 7,5, tarım sektörünün payı 1,3 puan azalarak 19,4 ve sanayi sektörünün payı ise 0,5 puan azalarak 19,5 olmuştur.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Mayıs ayı sanayi üretimindeki artış, sanayicinin tekrar yatırım kararı aldığını gösteriyor”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı sanayi üretimindeki yüzde 5,6’lık artış ile ilgili olarak  “Uzun zamandır sanayi üretimde azalarak artış gerçekleşiyordu. Mayıs ayında yukarı yönde gerçekleşen bu artışın doğal olduğunu düşünüyoruz. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında en büyük artışın yüzde 6,3 ile imalat sanayinde gelmesi sevindiricidir. Sanayi artışındaki yükselişi tetikleyen en önemli faktörlerden biri sermaye malı imalatındaki yüzde 16,7’lik artış oldu. Bu veri, sanayideki yatırım harcamalarındaki canlanmaya işaret ediyor.” dedi.

Zeytinoğlu, sanayinin alt sektörlerinde imalat sanayinde kayda değer artış olduğunu belirterek, “Sanayinin alt sektörlerini incelediğimizde Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin yüzde 0,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 arttığını görüyoruz. Ana sanayi grupları içerisinde ise en yüksek artışın yüzde 16,7 ile sermaye malı imalatında gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz ay bu kalemde yüzde 6 civarında gerileme söz konusuydu. Yatırımların işareti olan sermaye malı üretiminin Mayıs ayında toparlanıyor olmasını ekonomimiz adına umut verici buluyoruz.” dedi.

İmalat sanayi alt sektörlerinde en yüksek artışın otomotiv sanayinde olduğunu ifade eden KSO Başkanı “Diğer ulaşım araçlarının imalatında yüzde 48,4 ve motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatındaki yüzde 24’lük artış dikkat çekicidir. Bunu Avrupa’daki iyileşmeye bağlıyoruz. Bu iyileşme Otomotiv sanayimize yansıdı. Diğer taraftan motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatındaki artışın iç talepteki canlanmadan kaynaklandığını düşünüyoruz. Özellikle tarımdaki canlanmaya işaret ediyor.” dedi.

-Yıllık cari açık gerilemeye devam ediyor.

Merkez Bankası tarafından açıklanan yıllık 27,3 milyon dolara gerileyen cari açık rakamına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, “Yıllık cari açığımızın azalmaya devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Beklentimiz de bu yöndeydi. Tabii mayıs ayı turizm gelirlerinin hız kazanmaya başladığı aydır. Bu ayda hizmetler geliri geçen yıla göre yüzde 29 gerilemiş. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi turizm gelirlerimize olumlu katkı sağlayacaktır. Ancak bu yansıma birkaç ayı alabilir. Ülkemizin siyasi kararlarını çok önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak Fransa’nın kararı yurt dışındaki görünümümüz açısından endişe vericidir. Önümüzdeki dönemde ülkemizin istikrara ve bunun yansıması olarak yabancı yatırıma ihtiyacı var.” dedi.

Şans Oyunları Süre Uzatımı Hakkında

Sayın Üyemiz,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, karşılığı nakit olmak üzere oynatılan Piyango, Hemen Kazan, Şans Topu, 10 Numara, Süper Loto ve Sayısal Loto oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunları lisansının özelleştirilmesine ilişkin süre uzatımı ilan metnine ulaşmak için tıklayınız. 

Uygulamalı Proje Hazırlama Eğitimi

Sayın Üyemiz,
Kocaeli Sanayi Odası, üyelerinin değişen piyasa koşullarından ve kanuni yükümlülüklerden doğan beklenti ve ihtiyaçlarına tek bir noktadan çözüm üretebilmek için “Sanayi Destek Merkezi – SADEM” i kurmuştur. SADEM, KSO üye işletmelerin beklenti ve ihtiyaçlarını yerinde dinleyerek, alternatif cevaplar sunacak hizmet sağlayıcıları ile birlikte katma değer yaratmayı amaçlamaktadır. Bu amaç için, SADEM olarak eğitim organizasyonlarına başlanmıştır. Lansmana özel, ilk eğitimlerin finansal desteği Kocaeli Sanayi Odası tarafından sağlanmaktadır.
Bu kapsamda; 25-26-27 Temmuz 2016 tarihlerinde Kocaeli Sanayi Odası’nda 3 (üç) günlük “UYGULAMALI PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ” düzenlenecektir.
Eğitim Programı ile;

  • Kalkınma Ajansı başta olmak üzere mali yardımlar ve AB Hibe Programları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olma,
  • Proje döngüsü yönetimine ilişkin temel kavramları tanımlayabilme,
  • Bir ihtiyaç ya da sorunu, proje fikrini formülize ederek ortaya koyabilme ve soruna ilişkin olarak mevcut durum analizi, sorun analizi, hedef analizi ve strateji analizi yapabilme,
  • Projenin mantıksal çerçeve matrisini, “Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı” na uygun şekilde tüm bileşenleriyle oluşturabilme,
  • Proje ile tanımlanan sorunun çözümüne yönelik projeler için fon kaynakları ve hibe çağrıları araştırabilme ve bu çağrılara yönelik projeler hazırlayabilme,

gibi yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir
Eğitime katılım 20 kişi ile sınırlı olup, başvuru yapanlar arasından kabul edilenlerin eğitimle ilgili masrafları Odamız tarafından karşılanacaktır.
20 Temmuz 2016  mesai bitimine kadar başvuru yapılabilmekte olup, katılımı onaylanan kişilere 21 Temmuz 2016 tarihinde e-mail ile bildirim yapılacaktır.
Başvuru için TIKLAYINIZ
 
Detaylı bilgi için; Seda Aydın, seda@kosano.org.tr  Tel: 0262 315 80 58

PROGRAM
25 – 26 – 27 Temmuz 2016 / Kocaeli Sanayi Odası Merkez Ofisi
Eğitimin İçeriği
25 Temmuz Pazartesi
Eğitim Programı Hakkında Genel Bilgi ve Tanışma
Hibe Programlarına Genel Bakış (Katılımcılar/ temsil edilen kurumlara özel sunum)
Proje Döngüsü Yönetiminin (PDY) Temel İlkeleri
Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı, Mevcut Durum Analizi, Paydaşlar Analizi, Sorun Analizi
26 Temmuz Salı
Ana Sorunun Tanımlanması Neden-Sonuç İlişkisi
Sorun Ağacı
Hedef Analizi, Hedef Ağacı, Strateji Analizi
Bir Proje Dosyası Hazırlanması ve Uygulama
27 Temmuz Çarşamba
Faaliyet ve Kaynak Planlaması
Bütçe Hazırlanması, İzleme ve Değerlendirme
Hibe Başvuru Formlarının Değerlendirilmesi
Ortak Arama ve Konsorsiyum Oluşturulması
Hibe Başvurularında Yapılan Hatalar ve Sıkça Sorulan Sorular ve Değerlendirme