Aylık arşivler: Mayıs 2017

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yüzde 16,7 artan dış ticaret açığını değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan nisan ayı dış ticaret verilerine ilişkin olarak Kocaeli Sanayi Odası Başkanı, “Nisan ayında gerçekleşen 12,8 milyar dolar ihracat ve 17,8 milyar dolar ithalat neticesinde yaklaşık 5 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. İhracat artış hızımızın ithalat artış hızının gerisinde kalmasından dolayı açıkta büyüme gördük. Dış ticaret açığımız yüzde 16,7 arttı.” açıklamasını yaptı.

KSO Başkanı döviz fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile özellikle ithalatta artış yaşandığını belirterek, “Dolardaki gevşeme özellikle ithalatta artışa neden oldu. Burada geciktirilen siparişlerin nisan ayında gerçekleştirildiğini düşünüyoruz.” dedi.

Otomotiv sektörü ihracatının nisan ayında da başı çektiğini belirten Zeytinoğlu, “Otomotiv sanayi ihracatını ilk dört ayda yüzde 26 ve nisan ayında ise yüzde 20 artırdı. Firmalarımızı kutluyoruz. Diğer taraftan Avrupa Birliği yine önemli pazarımız olmaya devam ediyor. Türkiye-AB ilişkilerini yeniden canlandıracak adımların atılması memnuniyet vericidir.” dedi.

TGK- Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden gelen yazıda, TGK- Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği’nin uygulanmasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik, Bakanlıkça gönderilen “Özel Hüküm Uygulama Talimatı”na ulaşmak için tıklayınız.

Jeotermal Alan İhalesi Hakkında

Sayın Üyemiz,

enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan, Nevşehir-Kozaklı-Karahasanlı, Nevşehir – Kozaklı-Özce, İzmir-Dikili-Hasanağa, Eskişehir-Merkez-Türkmentokat, KAyseri-İncesu, Amasya-Merzifon-Uzunyazı ruhsatlı jeotermal alanlar için ihale duyurusuna ulaşmak için tıklayınız.

Mundo Papel Retiro NVSL Hakkında

Sayın Üyemiz,

Madrid Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin göndermiş olduğu yazıda, Türk firmalarının Madrid Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğini muhatap başvurularında İspanya’da mukim olduğunu bildiren Mundo Papel Retiro NVSL isimli firmadan kağıt alımı yapmak istediklerini, anılan firmaca sunulan uygun fiyat teklifi kapsamında yüksek miktarda ithalatta bulunmayı planladıkları ve bu kapsamda anılan firmanın araştırılmasının talep edildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu firma tarafından hazırlanan kontrat, ISO sertifikası gibi belgelerinin incelenmesi sonucunda firmanın daha önceden sahte kontratlarda karşılaşılan türde bir kaşe kullanması, firmanın verdiği telefon numarasının kullanım dışı bulunması, firma yetkilisinin gmail uzantılı gayriresmi bir e-posta adresi kullanması, İspanya’da ticarette kullanılan para birimi Avro iken ödemeyi ABD Doları olarak talep etmesi, kalite belgesindeki bilgilerin yanlış olması gibi hususlar kapsamında söz konusu firmanın dolandırıcılık girişiminde bulunma olasılığının çok yüksek olması olduğu izleniminin edindiği bildirilmiştir. Bilgilerinize sunarız.

Türkiye – Tanzanya Çalışma Kahvaltısı

Sayın Üyemiz,

Tanzanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Octavian Mshiu Başkanlığında ikili ticaret olanaklarının geliştirilmesi amacıyla TOBB organizasyonunda 6 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul TOBB Plaza’da “Çalışma Kahvaltısı” düzenlenecek olup, toplantı kapsamında Tanzanya’da İş ve Yatırım Fırsatları anlatılacaktır. Bilgilerinize sunulur.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranlarında düzenli artış trendine girdik”

Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre mayıs ayı kapasite kullanım oranı sonuçlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Hem ilimizde, hem Türkiye genelinde imalat sanayinde kapasite kullanım oranlarında düzenli artış trendine girdik. Umarız bu eğilim devam eder ve 2016’ nın etkilerinden arınırız. Bunu ümit verici olarak değerlendiriyoruz.” açıklamasını yaptı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli’de üretim yapan sanayi kuruluşlarının mayıs ayı kapasite kullanım oranının, genel imalat sanayine paralel artış gösterdiğini belirterek “Gerek Odamız ve gerekse Merkez Bankası tarafından açıklanan Mayıs ayı kapasite kullanım oranı hem Kocaeli sanayi kuruluşlarında, hem de Türkiye imalat sanayinde artış gösterdi. Mayıs ayı kapasite kullanım oranı bir önceki yıla göre; Türkiye’de yüzde 77,7’den yüzde 78,8’e 1,1 puan ve Kocaeli’nde yüzde 70,1’den yüzde 71,6’ya 1,5 puan arttı. Bununla birlikte kapasiteler bir önceki aya göre; Türkiye’de yüzde 78,4’den yüzde 78,8’e 0,4 puan ve Kocaeli’nde yüzde 71,4’den yüzde 71,6’ya 0,2 puan arttı.” dedi.

Sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının ekonominin önemli öncü göstergelerinden biri olduğunu ifade eden KSO Başkanı “Bu yıl uygulanan reformlar ve artan yatırımların etkileriyle kapasiteler son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hem ilimiz hem ülkemizdeki kapasite kullanım oranlarındaki artışı üretimde canlanma sinyali olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, hem Merkez Bankası hem de KSO tarafından açıklanan kapasite kullanım oranlarında geçen aya göre otomotiv, kimya, plastik ve kauçuk sektörlerinde artış olduğunu belirtti. Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 25’i, haziran ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 60’ı ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 15’i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 67’si sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 11’i ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

“23. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri” sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından 23’üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni Başiskele Wellborn Luxury Hotel’de gerçekleşti. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KOTO Başkan Vekili Volkan Yılmaz, Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ödülümüzün adını taşıyan ve henüz çevrenin konuşulmadığı 70’li yıllarda, çevre sorunlarının çözümü için yoğun çalışmaları olan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu’yu, bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun; “Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hiç unutmadık ve bugün bile kullanıyoruz.” dedi.

Kocaeli’yi Anlattı

Bir sanayi kenti olan Kocaeli’nin sanayileşme sürecinin 1960-1975 yılları arasında başladığını ifade eden Zeytinoğlu şunları söyledi: “Kocaeli, Türkiye’nin 8 inci ili. Türkiye imalat sanayine %13 katkı veriyoruz. Otomotiv üretiminin yüzde 38’ini, kimya üretiminin yüzde %27’sini metal üretiminin yüzde 20’sini karşılıyoruz. 274’ü yabancı sermayeli olmak üzere 2 bin 500 firma faaliyet gösteriyor. İSO ilk 500 listesinde 80 işletmemiz var. 59 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahibiz. 35 limanımızda 65 milyon ton yük elleçleniyor. İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,7’sini biz karşılıyoruz. 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Özetle şehrimiz Türkiye ekonomisini sırtlıyor.”

Altyapı Yatırımları Örnek Bir İl

Kocaeli’de 14 OSB ve 2 serbest bölge bulunduğunu dile getiren Zeytinoğlu, “Kentimiz disiplinli sanayi gelişiminin en iyi örneklerinden biridir. Firmalarımızın çevreye yönelik milyar dolarlık yatırımları var. Vilayetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin de çevre ile ilgili altyapı yatırımları Türkiye’ye örnek olacak seviyededir. Baca Gazı İzleme Sistemi Projesi Türkiye’de ilk defa ilimizde uygulanmaya başladı. Araç takip sistemi ile tehlikeli atık taşıma lisanslı araçların 24 saat online izlenmesi projesi yine ilimizde başladı. Büyükşehir’e ait hava uçağı ile Körfez’de olan kirlilik takip ediliyor. Akrilatlar ve diğer koku yapıcı kimyasallarda ilk defa ilimizde kara tankeri dolum ve boşaltım işlemleri kapalı sistemde yapılmaya başlandı.” diye konuştu.

Tek Suçlanan Sanayici

Başkan Ayhan Zeytinoğlu, “Resmi beyanlarda en çok tehlikeli atık beyanının yapıldığı il Kocaeli oldu. 2014-2015 yılı Kocaeli Kış Sezonu Raporu, hava kirliliğinin kış aylarında hissedilmesi sebebiyle ilimizdeki kirliliğin ısınmadan kaynaklandığını gösteriyor. Fakat sadece sanayicilerimiz suçlanıyor.” dedi.

26 Firma Başvurdu

KSO’nun çevre konusundaki eğitim organizasyonları, projeleri ve KSO Çevre İhtisas Komisyonu hakkında bilgi paylaşan Zeytinoğlu, “Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri organizasyonumuz da diğer çalışmamız. Çevreye olan duyarlılığımızın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerimizi 1995 yılından beri vermeye devam ediyoruz. Bu yıl ödül organizasyonuna katılan firma sayısı 26 ile rekor kırdı. Bu firmaların 10 tanesi İstanbul, Sakarya, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Eskişehir, Manisa ve Batman illerindendir. Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların mevzuatsal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk. Fakat 2013 yılından beri zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz. Bu sene organizasyonumuza başvuran 26 işletmemizin en iyilerini seçmekte gerçekten çok zorlandık. Bu ödül organizasyonun çevresel farkındalıkların artmasına ve bilinç seviyesinin yükselmesine de hizmet ediyor olması gurur verici. Ziyaretlerde, firmalarımızın mevzuatsal zorunlulukların ötesinde çevre konusunda çok fazla çalışma ve yatırım yaptıkları ve firmalarımızda birçok iyi uygulama örnekleri bulunduğu tespit edildi.” dedi.

Zeytinoğlu konuşmasını Jüri üyelerine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ve İZAYDAŞ’a ödül organizasyonuna desteklerinden dolayı teşekkür ederek tamamladı.

Arıtma Oranı yüzde 98’e Ulaştı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, “Ülkemiz ve şehrimiz için sanayileşme olmazsa olmazlarımızdandır. Sanayileşme aynı zamanda çevreyle uyumlu olmak zorundadır. Sanayileşme gelecek nesillerimize yük olmamalıdır. Kocaelimiz, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını içinde barındırmaktadır. Bunca sanayi kuruluşuna rağmen çevre kirliliği eskiye göre azalmıştır. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük arıtma tesislerinden birine sahibiz. Göreve geldiğimizde Körfez’deki arıtma oranı yüzde 20 iken şimdi yüzde 98’e ulaşmıştır. En büyük amacımız, bugünkü ve gelecek kuşaklarımızın daha sağlıklı daha temiz bir ülkede yaşamasıdır” ifadelerine yer verdi. Ardından Vali Yardımcısı Osman Sarı ise, çevreye duyarlı olan sanayicilere teşekkür etti.

Yoğun Çalışıyoruz

Törende son konuşmayı gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Kaynakları birleştirirsek su ve hammadde kullanımını da minimize edebiliriz. Sıfır atık hedefi önceliklerimiz arasında. Bakanlık olarak biz de ISO 14064 belgesini almak için çalışmalar yaptık. Enerji yoğun sanayiden enerji alt yoğun sanayiye geçmek için özellikle evlerde iş yerlerinde ısı pompalarının yaygınlaştırılması için Bakanlık olarak yoğun çalışmaktayız” şeklinde konuştu.

Temiz Hava Solumak Herkesin Hakkı

Öztürk devamında “Türkiye’de bir çevre sanayi sektörü, bir atık sanayi sektörü doğurmamız lazım. Kocaeli gibi yerlerde bu sektörlerin oluşturulması mümkündür. Bazı tehlikeli atıklar var ki bu atıkları yakamazsın, gömemezsin. Bunlar için özel işlem uygulamak gerekir. Temiz hava solumak herkesin hakkıdır. Ne tür bir hava soluduğumuzu bilmek de hakkımızdır” diyerek konuşmasını tamamladı.

ÖDÜL KAZANAN FİRMALAR

KİMYA SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ
➢ PROCTER & GAMBLE TÜKETİM MALLARI SAN. A.Ş.kimya
METAL SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ
➢ GAZİ METAL MAM. SAN. VE TİC. A.Ş. – SAKARYA FABRİKASIGazi Metal
AĞAÇ VE AĞAÇ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ
➢ YILDIZ ENTEGRE AĞAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.- MANİSA FABRİKASIYildiz Entegre
OTOMOTİV VE YAN SANAYİ SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ
➢ FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. – KOCAELİ FABRİKASIFord Otomotiv
KARMA SEKTÖR ÇEVRE ÖDÜLÜ
➢ NUH ÇİMENTO SAN. A.Ş.Nuh cimento
ÖDÜL KAZANAN TÜM FİRMALARodulalantumfirmalar

 
 
 
 
 
 

23. Çevre Ödülleri

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından 23’üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni Başiskele Wellborn Luxury Hotel’de gerçekleşti. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Başiskele Kaymakamı Atilla Kantay, Gebze Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Haluk Görgün, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, KOTO Başkan Vekili Volkan Yılmaz, Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, TÜGVA İl Temsilcisi Yusuf Yazıcı ve çok sayıda firma katılım sağladı.

KSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Konuğu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ'tı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Mayıs ayı Meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapıldı. Meclis toplantısının konuğu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç oldu. Meclis Toplantısına  Vali Hasan Basri Güzeloğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr.Oral Erdoğan, İTÜ Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Beril Tuğrul, KOÜ eski Rektörü YÖK Başkanlık Danışmanı Prof.Dr.Sezer Komsuoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcıları ve Genel Sekreteri, meclis üyeleri ve Oda yönetimi katılım sağladı. Mecliste YÖK Başkanına seslenen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Her yıl işgücüne katılan ve sektör tarafından talep görmeyen üniversite mezunları oluşturmak yerine, çocuklarımız henüz ortaokul seviyesinde iken, mesleki eğitime yönlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz. Bu ihtiyacımız olan nitelikli ara eleman taleplerimizi karşılayacaktır.” dedi.

Başkan Ayhan Zeytinoğlu, Nisan ayı ihracatı 12,8 milyar dolar. İthalat 17,7 milyar dolar. Yıllık ihracatımız artış eğiliminde 146,6 milyar dolar.” diye konuştu. İlimiz ihracatı 1,6 milyar dolar diyen Zeytinoğlu, “En fazla artış gösteren sektörler otomotiv, kimya, tekstil, çelik, madencilik ve savunma havacılık sanayi. İthalat ise 3,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mart ayı sanayi üretimi yıllık yüzde 2,8 arttı. Dayanıklı tüketim malları üretimindeki yıllık yüzde 13,1 artış dikkat çekicidir.  ÖTV indirimlerinin uzatılması, vergisel indirimler ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, sanayi üretiminin canlanmasına olumlu katkı sağladı.” dedi.

İşsizlik oranının ocak ayına göre 0,4 puan gerilediğini belirten Zeytinoğlu, “Genç nüfustaki işsizlik oranı da geçen aya göre gerileyerek yüzde 23,3 seviyesine indi. Reformların istihdam üzerinde ilk olumlu etkisini gördük. Teşviklerin, mevsimsel etkilerle birlikte, ikinci çeyrekte daha olumlu sonuçlarını göreceğimizi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yıllık cari açık rakamı 33 milyar dolara geriledi diyen Zeytinoğlu, “Düşüşün bir trende dönüşmesini bekliyoruz. Cari açıkta istikrarlı bir düşüş için  ihracat gelirlerindeki artışın süreklilik kazanması gerekiyor. Bunun için orta vadede TL’nin değerlenmesini istemiyoruz. Geçen yıldan bu yana turizm gelirlerinin yeteri kadar katkısı olmuyor. Mart ayında hizmetler sektörünün katkısı 672 milyon dolar ile geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. Oysa; 2015 yılı mart ayında bu yılın 1,5 katı ve 2014 yılında ise 1,8 katı fazla katkı vermişti. Ayrıca; Mart ayında döviz rezervlerindeki gerilemeye dikkat çekmek istiyorum. Rezervlerde azalma varsa, sıkıntı var demektir. Bunun geçici bir durum olmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni reform paketine yönelik açıklamalarda bulunan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yeni reform paketi ile birlikte sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin elektrik tüketimlerinden yüzde 2’lik TRT payı alınmayacak. TRT’ye katkı şans oyunlarından sağlanacak. Endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve sanayi sitelerinde yer alan binalar emlak vergisinden muaf tutulacak. Sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden izin alma zorunlulukları kaldırılıyor.  Bu düzenlemeler ile sanayicinin üzerinde maddi yük oluşturan birçok uygulamanın kaldırılıyor olması, üretimi motive edeceğini düşünüyoruz. Yeni pakette OSB’lere demiryolu bağlantısının sağlanacak olması bizleri sevindirdi. Biliyorsunuz, uzun zamandır takip ettiğimiz bir konuydu.” dedi.

300 OSB’nin sadece 8 tanesinde demiryolu bağlantısı var diyen Zeytinoğlu, “İlimizde hiçbir liman ve OSB’nin demiryolu bağlantısı yok. TCDD’den edindiğimiz bilgiye göre; yapımı devam eden 7 iltisak hattı çalışmasının ikisi ilimiz sınırları içerisinde.” dedi.

Kent içinde kalan sanayi sitelerinin de şehir dışına taşınacağını ifade eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “63 bin 649 işletmenin taşınması bekleniyor. Taşınma masrafları kredi ile desteklenecek. OSB’lerde arıtma tesisini zorunlu tutulacak. OSB’lere Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları kurma hakkı getiriliyor. Pakette üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik birçok düzenleme var. YÖK’ün görevleri içerisine üniversitelerin ihtisaslaşmalarına yönelik çalışmalar yapmak da dahil edildi” ifadelerini kullandı. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

VALİ GÜZELOĞLU,” KOCAELİ YENİ MODELİN ÖNCÜSÜ

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Tüm dünya ekonomilerinin çok önemli bir konusunu paylaşmak YÖK başkanımızı dinlemek için bir aradayız. Konu gençlik ve genç nüfusun eğitimi. Bilgili bir gençliğin üreten ekonomik yapılarda iş bulabilmesi oldukça önemlidir. En kırılgan ekonomik konu istihdam piyasası ve genç işsizliktir Birisi mutlu ise o işe değer katabilir. Hedef bu olmalıdır. İçselleştirdiği, arzuladığı işte çalışırsa bir genç değer üretir. Bu doğrultuda eğitime bir bütün olarak bakıyoruz. Üniversitelerimizin tanımlayıcı bir zenginlik olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerin değer kazandıran, kalkınmayı tanımlayan bir yer olmaları esastır. Ülkelerin aklı da üniversitelerdir.

İdeoloji bekçiliği yapan üniversitelerden kayıp yıllar artık yok oldu. Bu ülkenin geleceğine neler katabiliriz anlayışıyla gerçekten doğrusuna gelindi. YÖK bu anlamda üniversitelerle işbirliğini Türkiye’nin kutlu yürüyüşünde önemli bir misyonu üstlenmiş durumda. Kocaeli yeni modelin temsilcisi olacak. Aklı temsil eden, katma değer ürün üreten bir merkez olan örnek bir kent Kocaeli. Bunu yapmaya hazırız ve yapabiliriz. Yapmaya da başladık. Bu buluşma büyük değişimin öncüsü olacaktır. O zaman hem sizler hem de bizler için güzel şeyler olacaktır.” dedi.

YÖK BAŞKANI SARAÇ “DAHA İYİYİ ARAMA GAYRETİNDEYİZ”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı konuşmada; “Üniversite ve sanayi ülkelerin gelişmesinin, büyümesinin ve refah toplumu olmasının en önemli iki aracıdır. Üniversite bir yandan eğitim ve öğretim hizmetleri vererek topluma belirli alanlarda yetişmiş ve uzmanlaşmış işgücü kazandırırken, diğer bir yandan da temel ve uygulamalı alanlarda araştırma yapar. Sanayi ise üreterek ve ürettiğini satarak ekonomik gelişmeye, istihdama ve sosyal refahın artmasına katkıda bulunur. Üniversite-sanayi işbirliği iyi ara yüzlere ve buluşma noktalarına ihtiyaç duyar. Gelişmiş ülkelerin geldikleri seviyede üniversite-sanayi iş birliği ne denli önemli olduğunu hepimizce malumdu. Çünkü neredeyse 100 yıldır işbirliği içerisinde çalışmaktadır. Bizde yeni YÖK olarak mevcut koşullarda sürekli olarak daha iyiyi arama gayretindeyiz.

Üniversitelerimiz artık dünya sıralamalarında da yer almaktadırlar. 2016 yılında ilk 500’e giren 18 üniversitemiz, ilk 100’e giren 2 üniversitemiz bulunuyor. Bahsetmek istediğim diğer önemli bir nokta ise üniversitelerimizde bilim ve teknoloji kavramını ve Kritik Bilimsel Beceriler Eğitimini önde tutmaya çalışıyoruz. Bu üniversite sanayi iş birliğine de destek sağlayacak önemli bir gelecek oluşturmaktadır.  Türkiye’de 182 üniversite var bunlardan 679’u Enstitü, 940’ı MYO, 1640’ı fakülte, 479’u ise YO’dur. Avrupa Birliği Üniversiteleri’nde 19 milyon öğrenci var. 7,5 milyonu Türkiye’de. Öğrenci sayısına göre Avrupa’da 2. Yüksek ülkeyiz. 2001-2017 yılları arasında öğretim üye sayımız 23 bin 975’te, 72 bin 740’a, öğretim eleman sayımız 66 bin 750’den, 153 bin 694’e yükselmiştir. Kocaeli Üniversitesi en çok mezun veren devlet üniversiteleri arasında 12 bin 615 kişiyle 5. sırada her almakta.” dedi.

“Ebru, Hat, Tezhip, Katı” Sanat Dalları KSO’da Buluşuyor

Sanatçıların, Kocaeli’de 2000 yılında başladığı uçsuz bucaksız sanat yolculuğunun bir durağı olan sergi “Ebru, Hat, Tezhip, Katı’” sanat dallarındaki eserlerden oluşmaktadır.

Farklı alanları bir çatı altıda toplayan sergi temelde sabır ve sevgini ürünü olarak meydana geldi. Sanatçılarımızın bazıları eğitimlerini ilimizde, bazıları da farklı şehirlerde almışlardır. Bugün ise hem üretmeye hem de öğrenmeye devam etmektedirler. Üretmek devamlı olarak öğrenme ile beslenmeyi gerektirmektedir. Bu çabalarına yaşadıkları müddet devam edeceklerini söylemektedirler.

Sergimizde,  Gülseher Kahraman, Esra Altay, Ogün Altındiş, Fatma Altunbaş, Havva Altunbaş, Tülün Ay Uluç, Vildan Arı Öz, Yasemin Coşkun, Özlem Ergün, Burçin İnan, Uğur İnan, Meral Oruç, Zeynep Ölçer, Neval Ölmez, Emine Savaş, Ruken Sezen, Hatun Bakır, Nesrin Tokgöz’ün eserlerinden oluşmaktadır.

Toplam 40 eserden oluşan Sergi Kocaeli Sanayi Odası Sergi Salonunda 17-13 Mayıs  2017 tarihleri arasında 09:00 – 17:30 saatleri arasında görülebilir.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Bütçe açığına rağmen, ekonomide alınan tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz"

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı bütçe dengesine ilişkin değerlendirmesinde “Nisan ayında 3 milyar TL bütçe açığı verdik. Geçen yılın ilk dört ayında 5,4 milyar TL fazla vermemize rağmen ilk bu yıl açık 17,9 milyar TL’ye ulaştı. Maliye Bakanımızın açıklamalarına göre yapısal reformların hayata geçirilmesi ve ekonomide canlanmaya yönelik alınan tedbirlerle bu açığı verdik.” dedi.

Gelir ve gider alt kalemlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında giderlerde en büyük artış yüzde 44,9 ile cari transferlerde olmuştur. Gelirler tarafında ise vergi gelirlerinde yüzde 14,3’lük artış bütçeye olumlu yansıdı. Önümüzdeki aylarda da ekonomide canlanmanın devam edeceğini ve vergi gelirlerinde artışın süreceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu ilk dört aylık döneme ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Ocak-nisan döneminde bütçe gelirleri yüzde 9 oranında artarak 197,8 milyar TL, giderler ise yüzde 22,5 oranında artmış ve 215,7 milyar TL olarak gerçekleşerek 17,9 milyar TL bütçe açığı verilmiştir. Geçen yıl aynı dönemde bütçemiz 5,4 milyar TL fazla vermişti.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “İstihdam Seferberliğinin ilk olumlu işareti geldi.”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şubat ayı yüzde 12,6 olarak gerçekleşen işsizlik oranı ile ilgili “Uzun süredir yüksek seyreden işsizlik oranımızda şubat ayından itibaren kırılma yaşadık. Reformların istihdam üzerinde ilk olumlu etkisini gördük. Hala yüksek olmakla birlikte istihdam seferberliğinin yansımalarını gördüğümüz yüzde 12,6 seviyesindeki işsizlik oranlarını olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı işsizlik oranının, geçen yılın aynı ayına göre 1,7 puan arttığını, ancak bir önceki aya göre ise 0,4 puan gerilediğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, “Ocak ayında işsizlik oranında zirveyi görmüştük. Teşviklerle ocak ayından şubata işgücüne katılan kişi sayısı 197 bin kişi artmış. 284 bin kişi istihdam edilmiş. Dolayısıyla işsiz sayımız 85 bin kişi azalmış. İşgücüne katılım bu kadar artmasaydı işsizlik oranımız daha da düşebilirdi. Teşviklerin mevsimsel etkilerle birlikte ikinci çeyrekte daha olumlu sonuçlarını göreceğimizi düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Ayhan Zeytinoğlu “Tabii hükümetimizin başlattığı seferberlik ve teşviklerle işsizlik oranlarımızdaki gerilemenin kalıcılığı konusunda tereddütlerimiz var.  İşsizlikle ilgili başta nitelikli eleman olmak üzere yapısal sorunlarımız hala devam ediyor. Ve bu sorunlar bugünden yarına çözümlenmesi mümkün değil.” dedi.

Genç nüfustaki işsizlik oranının geçen aya göre 1,2 puan gerilemesine dikkat çeken Zeytinoğlu, “Gençlerdeki işsizlik oranını çok önemsiyoruz. Genç nüfustaki işsizlik oranı geçen aya göre gerileyerek yüzde 23,3 seviyesine indi. Bir önceki ay bu oran yüzde 24,5 idi. İstihdam seferberliğinin etkilerini genç nüfustaki işsizlik oranlarında da görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu oranın daha da gerileyeceğini bekliyoruz.” dedi.

Osmangazi Köprüsünden Bisiklet ile Geçtiler

Avrupa Günü kutlamaları çerçevesinde, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) işbirliğinde düzenlenen etkinlikte 300 kişilik bisikletli grup ilk kez Osmangazi köprüsü üzerinden geçiş yaptı.

Avrupa Günü Kutlamaları programı çerçevesinde Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  AB Bilgi Merkezi birlikteliğinde “Bisiklet ile Osmangazi Köprüsü Geçişi” etkinliği gerçekleştirildi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr.Nevzat Doğan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Böyet, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, OSB Başkanları ve bisiklet severler katıldı.

Osmangazi Köprüsü’nün Gebze bölümünde “Oksijen” Tesislerinde toplanan 300 kişilik grup polis eskortu eşliğinde güvenlik önlemi alınan şeritte pedal çevirerek Osmangazi Köprüsü’nden Yalova tarafına geçti. Geçiş öncesi görüşlerini aktaran KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Bisikletle Osmangazi Köprümüzü geçen ilk grup olmak istedik.” dedi.  Etkinlikte ayrıca AB’ye de dikkati çekmek istediklerini belirten Zeytinoğlu, “Programı hem AB Gününe hem de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve spor Bayramına denk getirdik.” dedi.

Bizimköy Üretim Merkezi Çalışanları Engelliler Haftasını Kutladı

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı çalışanları 10-16 Mayıs Engelliler haftasını Kocaeli Sanayi Odası ve otomotiv sektörünün önemli ana parça üreticilerinden Assan Hanil’in destekleriyle kutladılar.

Çalışanlarının yüzde 90’ı engellilerden oluşan, engellilerin üretim sürecine katılmalarını, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi olarak kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı bu yıl “Dünya Engelliler Haftası”nı Assan Hanil’in katkılarıyla hazırlanan bir dizi etkinlikle Akmeşe’de bulunan üretim merkezinde kutladı.

Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Memet Barış TURABİ, Bizimköy Üretim Merkezi Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar, Assan Hanil İnsan Kaynakları Direktörü Bora Alptekin ve çalışanları ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları Merkezi (KO-MEK)‘nin de yer aldığı etkinlikte Vakıf ve Assan Hanil çalışanları yağlı boya, kara kalem ve işaret dili atölyelerinde birlikte olma imkanı buldular.

Engelliler haftası nedeniyle pasta kesiminin yapıldığı törende ayrıca canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğlenen çalışanlar etkinliğin sonunda toplu fotoğraf çektirirken, katkıda bulunan herkese teşekkür ettiler.

Bizler de bu güzel gün dolayısıyla “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı “ çalışanları ve tüm engellilerin “Dünya Engelliler Haftası’nı kutluyoruz.

Nitelikli Mesleki İstihdam için Mesleki ve Teknik Eğitim Uygulama Modeli ve Stratejileri Geliştirme Projesi

Ülkemizde ve ilimizdeki mesleki eğitimde “hem niceliksel, hem de niteliksel sorunların olduğunu” tespit ettiğimiz ilk mesleki eğitim temalı projemizi tamamlandıktan sonra ikinci projemizde deneysel uygulamalara ağırlık verilmiştir.

Bu uygulamalar kapsamında; etkin staj uygulamalarının, velilerin, öğretmelerin ve ortaokul düzeyinden itibaren öğrencilerin seminerlerle bilinçlendirilmelerinin önemi deneysel yöntemlerle ispatlanmış ve böylece ilk projede elde edilen bulgular teyit edilmiştir.

*Bu çalışmalar için model olarak yine otomotiv sektörünü seçtik. Söz konusu deneysel uygulamalar kapsamında;

*Sektör temsilcileri tarafından “meslek marka değeri” oluşturmaya yönelik olarak öğrencilere, velilere ve öğretmenlerine seminerler düzenlendi.

*Meslek öğretmenleri için güncel teknolojilere uyum için saha çalışması ve öğrenciler için de etkin staj uygulaması gerçekleştirildi.

*Bu uygulamalar devam ederken; öğrenci, veli ve öğretmenlerden oluşan grupların “uygulama öncesi ve sonrası” mesleki eğitime yönelik tutumlarındaki değişimler test edildi.

*Bu çalışmamızla mesleki eğitimdeki kaliteyi artırmaya yönelik yaptığımız deneysel uygulamalar sonrası; öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin tutumlarında önemli ölçüde yükseliş olduğunu gördük.

*Ayrıca bu çalışmadan ilk raporumuzdaki tespit ettiğimiz bulguların ne kadar doğru ve isabetli olduğunu teyit ettik.

Raporun tamamını okumak için tıklayınız.

“Cari açıkta düşüş trende dönüşmeli…” diyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mart ayı cari açık rakamını değerlendirerek: Hedefimiz ihracat artışıyla cari açığı düşürmek olmalı

“Cari açıkta düşüş trende dönüşmeli…” diyen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mart ayı cari açık rakamını değerlendirerek: Hedefimiz ihracat artışıyla cari açığı düşürmek olmalı…

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari açıkta istikrarlı bir düşüş sağlamak için döviz kazandırıcı işlemlere ağırlık vermek gerektiğini, özellikle ihracat gelirlerindeki artışın süreklilik kazanması gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayı cari işlemler dengesini değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, yıllık cari açıkta gerileme görüldüğünü belirterek “Mart ayında 3 milyar 57 milyon dolar cari açık verdik. Yıllık cari açığımız ise Mart ayı itibariyle 33 milyar dolara, Ocak-Mart dönemi cari açık ise 8,3  milyar dolara geriledi. Cari açığımız yüksek olmasına rağmen 33 milyar dolarlık seviyeyi olumlu değerlendiriyor, düşüşün bir trende dönüşmesini bekliyoruz. Bu düşüşte mart ayında dış ticaret açığındaki 793 milyon dolarlık gerileme temel etken oldu. Eğer turizm gelirleri daha yüksek gerçekleşseydi, düşüş daha da hızlanabilirdi. Nisan ayında da dış ticaret açığının azalması ile cari açığın düşüşünü sürdürmesini bekliyoruz.” dedi.

Geçen yıldan bu yana turizm gelirlerindeki gerilemenin cari açığın düşüşüne yeteri kadar katkısı olmadığını belirten Zeytinoğlu: “Mart ayında hizmetler sektörünün katkısı 672 milyon dolar ile geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede gerçekleşti. Oysa 2015 yılı mart ayında bu yılın 1,5 katı ve 2014 yılında ise 1,8 katı fazla katkı vermişti. Umarız önümüzdeki aylarda turizm gelirlerinin katkısı daha fazla olur.” şeklinde konuştu.

Mart ayında döviz rezervlerin azalmış olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı, “Rezervlerde azalma varsa sıkıntı var demektir. Bunun geçici bir durum olmasını temenni ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Dış ticaret açığındaki azalışı kalıcı hale getirip cari açığın çok daha düşük seviyelere indirilmesi gerektiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Yerli üretim ve sanayiyi destekleyici reformlarla ithalat bağımlılığımızı azaltmalı, bunun yanında katma değeri yüksek ürünlerle ihracatımızı arttırmalıyız. Yani üretimde ekstra başarı gerekiyor. Cari açıktaki düşüşü ihracat artışlarıyla sürekli kılmalıyız.” dedi.

Zeytinoğlu, yatırım ortamının kalitesinin artırılmasıyla yatırımların çekilebileceğini ve açığın finansmanında doğrudan yatırımların daha verimli kullanılabileceğini vurguladı.

GTÜ Girişimcilik Zirvesinde Kadın Girişimciler Deneyimlerini Paylaştı

Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen 3. Girişimcilik Zirvesinde geleceğin potansiyel girişimcileri, girişimciliğin zirvesinde olan sanayiciler ile buluştu.  “Girişimci Fikirler Dijital Çözümler” sloganıyla iki gün boyunca Ramada Plaza İstanbul Asia Airport’ta gerçekleştirilen zirvede; gençlere zirvedeki isimler yön gösteren paylaşımlarda bulundu.

Kadın girişimcilerin girişimcilikte dönüştürücü aktörler olduğu ve girişimcilik ekosisteminin onlara duyduğu ihtiyacın saptandığı zirvenin ikinci günündeki “Girişimcilikte Dönüştürücü Aktörler: Kadın Girişimciler” oturumunda; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz,  TULIP Kurucusu ve Koordinatörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu,  Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Öznur Başaran, Dress Best Uniforms CEO’su Rana Tülin Yazıcı, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şebnem Burnaz’ın oturum başkanlığında aktarımlarda bulundular.

KSO Başkanı Zeytinoğlu mart ayı sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretiminde yıllık yüzde 2,8’lik artışın sevindirici olduğunu belirterek “Sanayi üretimindeki artışı sevindirici buluyoruz. Dayanıklı tüketim malları üretimindeki yıllık yüzde 13,1 artış dikkat çekicidir. Bu talep canlanmasına işaret ediyor.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan mart ayı sanayi üretimindeki aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 2,8’lik artışı değerlendirerek “ÖTV indirimlerinin uzatılması, vergisel indirimler ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması gibi desteklerin hayata geçirilmesi sanayi üretiminin canlanmasına olumlu katkı sağlamıştır. Bunun yanında dayanıklı tüketim malları üretiminde yıllık yüzde 13,1 artış dikkat çekicidir. Bu talep canlanmasına işaret ediyor.” dedi.

Zeytinoğlu “Yılın ilk çeyreğinde gerek sanayide üretimindeki yüzde 2,1 büyüme gerek ihracat hacmindeki artışla Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek büyümesinin yüzde 3’ü aşabileceğini tahmin ediyoruz. ” dedi.

-Kocaeli dış ticaret rakamlarını da değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Nisan ayında Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız rakamlara göre İlimiz sanayi kuruluşlarının ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,1 artarak 1 milyar 604 milyon dolar ve ithalatı ise yüzde 8,8 artarak 3 milyar 743 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlimizde ihracatını arttıran sektörlere baktığımızda otomotiv, kimya, tekstil, çelik, madencilik ve savunma havacılık sanayi sektörleri olduğunu görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, “İlk dört aylık döneme baktığımızda ihracatımızın yüzde 16,1 artarak 6 milyar 766 milyon dolar, ithalatımızın yüzde 10,8 artarak 20 milyar 228 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacminin ise yüzde 12,5 artarak 9,17 milyar dolar olduğunu memnuniyetle görüyoruz. İhracat artışlarının süreklilik kazanarak korunması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

KSO Meslek Komitesi Üyeleri Ödüllendirildi

Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı,  Piri Reis Üniversitesi Rektörü Ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Oral Erdoğan ve İTÜ Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Beril Tuğrul’un Sunumları İle Gerçekleşti.

Hafta sonu İstanbul The Grand Tarabya Otelde gerçekleştirilen Kocaeli Sanayi Odası (KS0) Meslek Komiteleri 7.Dönem 9.Müşterek Toplantısında ilk sözü alan KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, program akışı hakkında bilgi verdi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, bugüne kadar gerçekleştirilen Meslek Komiteleri Müşterek Toplantıları hakkında bilgi aktarımında bulundu. 7.Dönemin ilk Toplantısının 1-2 Haziran 2013 tarihinde “Kocaeli Sanayi Odası Ana Hedefleri Tespit Çalıştayı” konusunda  70 meslek komite üyesinin katılımı ile Wellborn Otel’de gerçekleştirildiğini belirten Tuğrul, bugün 9.toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasında görev yaptığı ilk ve ikinci dönem hedef ve sonuçlarını değerlendirdi. Başkan Zeytinoğlu, “Birinci dönem (2009-2013) ana hedeflerimiz Oda hizmetlerimizi KOBİ’lere yaymak, Odamızın kurumsal kapasitesini güçlendirmekti. 2009’da 3,8 milyon TL olan bütçemiz 2012’de yüzde 30 artarak 5 milyon TL oldu. İkinci dönem(2013-2017) ana hedeflerimiz, Ar-Ge, İnovasyon ve Sektörel Projelerin geliştirilmesi, Ulusal Etki Yaratmak, Mesleki Eğitimde aktif rol oynamak, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli sanayi algısını yükseltmek, Odamızın kurumsal kapasitesini güçlendirmek ve kaynaklarını çeşitlendirmekti.” dedi. 2009’dan bu yana Oda bütçesinin 3 kat büyüdüğünün altını çizen Zeytinoğlu, 2017 bütçesinin 12 milyon TL gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odasında ikinci dönem içersindeki faaliyetlerini özetleyen Zeytinoğlu, “Bu dönemde çeşitli konularda 227 adet bilgilendirme toplantısı düzenledik. KOBİ’lerin gelişimi kapsamında tedarikçi geliştirme ve Score programları, MatchForIndustry etkinliği. Çeşitli yurtdışı fuar ve heyet ziyaretleri düzenlendi. Savunma sanayi yerlileştirme projesi ve nükleer santral kümelenme projeleriyle sanayide kümelenme faaliyetlerini başlattık.” dedi.

2013 yılından bu yana 18 kere bakan ağırladıklarının altını çizen Zeytinoğlu, “Aynı dönemde 6 bürokrat, 39 vizyoner konuşmacı ağırladık. 400 konuda 91 adet görüş dosyası hazırladık. 2013 yılında SANTEK fuarını düzenleyerek Kocaeli’de fuarcılığı başlattık. 1995 yılından bu yana düzenlediğimiz Çevre Ödüllerini 2016 yılında Türkiye geneline açtık. 2008 yılından bu yana düzenlediğimiz Sektörel Performans Ödülleri organizasyonumuzu 2014 yılında Marmara Bölgesine açtık. “ dedi.

Sosyal sorumluluk kapsamında 3 büyük konser, 9 adet müzik dinletisi ve 19 adet sergi düzenlediklerini belirten Zeytinoğlu, AB Bilgi Merkezi olarak bölgesel ve ulusal etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Konuşmasında KSO’nun Sosyal Projesi olan “Bizimköy” hakkında yapılan çalışmaları aktaran Başkan Zeytinoğlu, “2013 yılında 58 olan engelli istihdamını bugün 101’e çıkardık. 2015 yılında Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF)  düzenlediği Dünya Odalararası Proje Yarışması’nda  39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İş Yaratma & İş Geliştirme Projesi” seçildi.” dedi.

 

MESLEK KOMİTELERİ ÖDÜL TÖRENİ

Meslek Komitelerinde başarı sağlayan üyelerin ödülleri KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul tarafından verildi.” En Fazla Katılım”,” En Fazla Öneri getirme”, “En fazla Görüş bildirme” , “En Fazla alınan kararları sonuçlandırma” olarak 4 ayrı kategoride 9 ve 10’ncu Meslek Komiteleri  (Boya ve Sanayi Gazları Sanayi Grubu) ile (Temel Kimyasal Ürünler Sanayi Grubu) ödüllerin sahibi oldu.

3.Meslek Komitesi (Hazır Yemek ve Şekerleme Sanayi Grubu) “En Fazla Faaliyet Yapan Komite” ödülünü aldı.

22.Meslek Komitesi, (İşlenmiş Metal Ürünleri Sanayi Gurubu) , “En Fazla üye ziyareti yapan” ve “En Fazla Müşterek Toplantıya Katılım sağlayan” kategorilerinde iki ödülün sahibi oldu.

KONUK KONUŞMACILAR

Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek toplantısına konuk konuşmacı olarak Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Oral Erdoğan “Güncel Ekonomik Gelişmeler ve Korelasyonlar” konusunda görüşlerini aktardı. Diğer konuk konuşmacı  İTÜ Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Beril Tuğrul , “Enerji Politikaları” konusunda sunum gerçekleştirdi.

TEKNE TURU

Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısına aileleri ile birlikte katılan üyeler günün yorgunluğunu Boğazda düzenlenen tekne turuyla çıkardılar. Turun sonunda KSO Meclis Üyesi ve aynı zamanda Tarabya Oteli’nin de sahibi Ahmet Bayraktar’ın sponsorluğunda verilen “Gala Yemeği” ile etkinlikler sonlandı.

KSO’da Bangladeş’in Ticari ve Yatırım Potansiyeli: Türkiye İle Daha Yakın İlişkiler Fırsatı” Semineri Yapıldı

Bangladeş Ankara Büyükelçiliği ve Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte “Bangladeş’in Ticari ve Yatırım Potansiyeli: Türkiye İle Daha Yakın İlişkiler Fırsatı” temalı düzenlenen seminerlerin Kocaeli programı Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Seminer olarak gerçekleşen programa; Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Mohammad Monirul Islam, Bangladeş Ankara Büyükelçiliği Ticaret Koordinatörü Kemal Doğan’ın yanı sıra Bangladeş Metropoliten Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Bangladeş İhracatı Geliştirme Kurumu temsilcisi, Bangladeş Yatırım Geliştirme Kurumu temsilcileri de katıldılar.

Programda açılış konuşmalarını KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy ve Bangladeş İstanbul Başkonsolosu yaptılar. Ardından söz alan Bangladeş Metropoliten Odası ve Bangladeş Yatırım Geliştirme Kurumu temsilcisi de, katılımcılara, Bangladeş’in potansiyeli ve fırsatları konusunda bilgi verdiler ve katılımcıları Bangladeş’de yatırım yapmaya davet ettiler.

Tunus-Türkiye Yatırım ve İş Forumu Erteleme hk.

Sayın Üyemiz
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin eşbaşkanlığında 8-9 Mayıs 2017 tarihleri arasında Tunus’ta gerçekleştirilecek Türkiye-Tunus Ortaklık Konseyi Üçüncü Dönem Toplantısı vesilesi ile DEİK ve Tunus Sanayi ve El Sanatları Birliği (UTICA) işbirliğinde 9 Mayıs 2017, Salı günü gerçekleştirilmesi öngörülen Tunus-Türkiye Yatırım ve İş Forumu, bahsekonu toplantı programındaki değişiklik nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Tunus-Türkiye Yatırım ve İş Forumu, 8-9 Mayıs 2017, Tunus

Sayın Üyemiz
T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin eşbaşkanlığında 8-9 Mayıs 2017 tarihleri arasında Tunus’ta gerçekleştirilecek Türkiye-Tunus Ortaklık Konseyi Üçüncü Dönem Toplantısı vesilesi ile DEİK ve Tunus Sanayi ve El Sanatları Birliği (UTICA) işbirliğinde 9 Mayıs 2017, Salı günü Tunus-Türkiye Yatırım ve İş Forumu gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Avrupa’ya coğrafi konum olarak yakınlığı, kalifiye eleman teminindeki kolaylık, siyasi kararlılık, vergilerdeki avantajlar, düşük işçi ve üretim maliyetleri ile Tunus, Türk yatırımcılara cazip fırsatlar sunmaktadır.
Bilgi işlem ve haberleşme teknolojileri, altyapı, elektrik elektronik, otomotiv (mekanik parçalar ve yan sanayi), gıda, tarım, balıkçılık, tekstil (iplik ve kumaş üretimi), hazır giyim, deri ve ayakkabı sektörlerinde iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerinin ve yatırım ortaklıklarının geliştirilmesi amacıyla düzenlenecek Forum çerçevesinde Tunuslu firmalar ile ikili iş görüşmelerine imkan sağlanacaktır.
Katılımcıların uçuşlarını kendilerini organize etmeleri önem arz etmektedir. Ziyaretin, konaklama, transferler, çalışma yemekleri, tercümanlık hizmetleri, iş forumuna katılım giderlerini karşılamak üzere, katılımcıların 500 ABD Doları avans ödemeleri beklenmektedir. Katılım bedelinin kesinleşmesine müteakip, bakiye tutar katılımcılardan tahsil edilecektir.
Bu bilgiler ışığında taslak programı ekte yer alan foruma katılmak isteyen üyelerimizin, http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/396/8750 bağlantısında yer alan katılım formunu en geç 5 Mayıs 2017, Cuma günü mesai bitimine kadar eksiksiz doldurarak, ödemeye ilişkin dekontu DEİK’e (İrem Develioğlu, E-posta: africa@deik.org.tr, Tel: 0212 339 5070) iletmeleri hususunu görüşlerinize sunarım
EK Taslak program .

“Enflasyonda zirveyi gördük.” diyen KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Artık enflasyon düşüşte olacak”…

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyonda kur ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yaşanan artışın nisan ayı itibariyle zirveyi gördüğünü belirterek; “Dövizdeki düşüş ile bundan sonra enflasyonda gerileme bekliyorum.” dedi.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda kademeli olarak düşmesini beklediğini ifade eden Ayhan Zeytinoğlu; “Çekirdek enflasyon da düşüşe geçti. Gıda fiyatlarındaki artışın özellikle tarla ürünlerinin pazara inmesiyle durulacağını düşünüyorum. Döviz kurlarının da bir stabilite kazandığı görülüyor. Bu nedenlerle enflasyonun özellikle yaz aylarında düşüşe geçmesini bekliyorum.” şeklinde konuştu.

Yıllık yüzde 16,37’ye çıkan üretici fiyatlarının zamanla, yüzde 11.87 olan tüketici fiyatlarına yansıyacak olması ve mevcut maliyetler TÜFE’yi biraz daha yukarı çekebileceğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu; “İmalat sanayinde yıllık fiyat artışı yüzde 18,27 olarak açıklandı. Bu artış üretici fiyatlarındaki genel artışın üzerinde. Sanayicilerin maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıttığı görünüyor. Buna karşın elektrik ve gaz  fiyatlarında yıllık yüzde 5,09 düşüş var. Bu da her şeye rağmen sanayicilerin maliyetleri bakımından önümüzdeki dönem açısından bir avantaj oluşturuyor. Yine de maliyet düşürücü önlemlere ihtiyaç olabilir. Özellikle yıllık fiyat artışı yüzde 22,2’ye çıkan ‘ara mallar bakımından’ bu gerekli gibi görünüyor.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisan ayında  yüzde 1,31, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,76 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,87, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,37 oldu. Nisan ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 8,66, yurt içi üretici fiyatları yüzde 8,01 arttı. Aylık bazda TÜFE, yüzde 1,31, Yİ-ÜFE’de 0,76 artış gösterdi. TÜFE, nisanda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 5,71 geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,87 yükseldi. Yİ-ÜFE ise 2016 yılının aralık ayına göre yüzde 7,19, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 16,37 arttı.

Yıllık İşletme Cetveli hk.

Sayın Üyemiz
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 5. maddesi uyarınca sanayi işletmelerinin her yıl sonundan itibaren 4 ay içinde bir önceki yılla ilgili faaliyetlerini içeren yıllık işletme cetvellerini Nisan ayı sonuna kadar Bakanlığımıza (Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine) vermeleri gerekmektedir.
4854 Sayılı Kanunla değişik 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereğince Yıllık İşletme Cetvelini zamanında İl Müdürlüklerine vermeyenlere idari para cezası verilecektir.
Sanayi işletmeleri Bakanlığımız bilgisayar programında yapılan yeni düzenleme ile Yıllık İşletme Cetvelindeki (San Sic B) bilgilerini, Kanunda belirtilen süre içinde Bakanlığımız web sayfasından www.sanayi.gov.tr “E-Hizmetler” menüsü altında Sanayi Sicil Bilgi Sistemini (https://sanayisicil.sanayi.gov.tr) kullanarak vermeleri gerekmektedir. Yıllık İşletme Cetvelini doldurduktan sonra “İL MÜDÜRLÜĞÜNE GÖNDER” butonunu kullanarak, gönderme işlemini tamamlayınız.
İlimizde faaliyet gösteren ve sanayi sicilde kayıtlı firmaların yıllık işletme cetvelini düzenlerken kapasite – üretim – ihracat durumu bilgilerinin kapasite raporu Tablo II’ deki Yıllık Üretim Kapasitesine uygun olarak doldurulması ve üretim birimlerinin Türkiye İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan Türkiye Sanayi Ürünleri Listesi PRODTR Ürün Kodlarına’ a göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı

TOBB’dan gelen yazıda, 22 Şubat 2017 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği, hâlihazırda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 115 ülke tarafından imzalanarak uygulanmaya başlandığı belirtilmiştir.
Anlaşma, uluslararası ticarete ilişkin prosedürlerin basitleştirilmesi, bilgi teknolojilerinin uygulanması yoluyla dış ticaret ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi, tek pencere sisteminin geliştirilmesi, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün (YYS) yaygın hale getirilmesi, gümrük prosedürlerinin uluslararası standardizasyonu gibi alanlarda yapılması planlanan faaliyetleri içermektedir.
Söz konusu anlaşmanın ilgili maddesi uyarınca, ulusal düzeyde kurulması gereken “Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Komitesi”’nin, ülkemizde 3 Aralık 2016 tarih ve 2016/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile “Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu” adı altında kurulduğu ve ilk toplantısını da 24 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirdiği bildirilmiştir.
TOBB’un da üyesi olduğu Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu’nun kuruluş amaçları doğrultusunda, Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanarak çalışmaların bu doğrultuda yürütülmesine karar verilmiştir. Bahsi geçen hususlar üzerinde çalışılması için kurulan Teknik Komite’nin ilk toplantısının 19 Nisan 2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirildiği ifade edilerek, ilgili strateji belgesi ve eylem planı hazırlıklarına ivedilikle başlanıp söz konusu dokümanların Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu 2. toplantısına kadar tamamlanması uygun görülmüştür.
Teknik Komite’de bahsi geçen strateji belgesi ve eylem planında ticaretin kolaylaştırılması alanındaki mevcut durumunun analizinin yapılması ve yapılan analiz temelinde özel sektörün önceliklerinin dikkate alınıp ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik politikaları içeren “Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Stratejisi Taslağının hazırlanması yönünde görüş birliğine varılmıştır. Bu belgenin tamamlanmasını müteakip, kurul üyesi kurum ve kuruluşların ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarının hayata geçirilmesi amacıyla yürütecekleri faaliyetleri belirli bir sıra ve takvim içinde tanımlayan “Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Eylem Planı” taslağının oluşturulması yönünde karar alınmıştır.
Bu çerçevede, anılan dokümanların hazırlıkları aşamasında, dış ticaret işlemlerinin (İthalat, ihracat, gümrük işlemleri, sınır geçişleri, özellikli taşımalar, taşımacılıkta kullanılan transit sistemleri “TIR, ortak transit, ulusal transit vb. rejimler” vb.) uygulamasına yönelik firmalarımızın karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini, ekte sunulan tabloyu doldurmak suretiyle 18.05.2017 tarihine kadar Odamıza elektronik posta yoluyla (asekerci@atso.org.tr; oisgoren@atso.org.tr) göndermenizi rica ederiz.
EK

Nisan ayı dış ticaret rakamlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Türkiye’nin dış ticareti canlanma eğiliminde…”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ihracat ve ithalattaki gelişmelerin önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dış ticaretinin daha da canlanacağını ortaya koyduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı geçici dış ticaret verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 7,4 artarak 12 milyar 833 milyon dolar, ithalatımız yüzde 9,6 artarak 17 milyar 744 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 4,7 oranında artış ile 146 milyar 623 milyon dolar oldu. Ekonomide canlanma sinyalleri alıyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren dış ticaretimizdeki canlanmanın daha da artacağını bekliyoruz.” dedi.

-En büyük katkı otomotivden

İhracat artışına en fazla katkının nisan ayında da otomotiv sektöründen geldiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen 50 milyar 702 milyon dolarlık ihracatın yüzde 15,4’ü olan 7 milyar 810 milyon dolarını otomotiv sektörü gerçekleştirmiştir. Aynı dönemde geçen yıla göre gerçekleşen 4,1 milyar dolarlık ihracat artışının ise 1,6 milyar doları otomotiv sektöründen geldi.” dedi.

-BAE’ye ihracat umut verdi

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “2014 yılından bu yana en fazla ihracat yaptığımız; Almanya, İngiltere, Irak ve BAE’nden oluşan dört ülkenin toplam ihracattaki paylarına baktığımızda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hariç üç ülkenin gerilediğini görüyoruz. Umarız bu gerileme sezonsaldır. BAE’ne baktığımızda toplam ihracatımızdan 2014 yılı nisan ayında yüzde 3,4 pay alırken, 2017 yılında yüzde 7,9 pay alarak iki katın üzerinde artış sağladı. BAE’ne yapılan ihracat artışlarının sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz. Önemli ihracat pazarlarımızdan olan Irak’a olan ihracatımız ise nisan ayında geçen yıla göre yüzde 51,2 ile artmaya devam ederek üçüncü sırada yer aldı.” dedi.