Kocaeli Sanayi Odası 7. Dönem son Meclis Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla iki bölüm halinde gerçekleştirildi.
İlk bölümde Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, tüm Meclis üyelerine 2 Nisan tarihinde yapılacak Oda seçimi hakkında iyi dileklerini iletti ve yedinci dönemin son meclis toplantısı olması nedeniyle meclis üyelerine teşekkür plaketi takdim edildi. Meclis Toplantısının sonunda mesleki yeterlilik sertifikasını alan iki firmaya plaket, mesleki yeterlilik kurslarını başarıyla tamamlayan 6 firma çalışanına da sertifikaları verildi.
Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Parmaksız, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyeleri katıldı.
Toplantıda ilk sözü alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Çanakkale zaferinin 103. yıl dönümünü kutladı. Ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı’nın 58. gününde Afrin şehir merkezini başarılı bir şekilde kontrol altına aldığını belirtti.
KSO Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU sözlerine ekonomik değerlendirmelerle devam etti. Zeytinoğlu, “Şubat ayında ihracatımız 13.2 milyar dolar, ithalat 18.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık ihracatımız 159.3 milyar dolara yükseldi. Ancak ithalattaki artışı endişe verici buluyoruz. İthalattaki artış ivmesi dış ticaret açığımızı, dolayısıyla cari açığımızı büyütüyor. Yüksek dış ticaret açığı nedeniyle ocak ayı cari açık rakamı 51.6 milyar dolara yükseldi.” dedi.
İstihdamın 2017 yılında 1 milyon 616 bin kişi arttığını belirten Zeytinoğlu, “İstihdam bu kadar artarken işsizlik oranının yüksek seyretmesini ülkemizde misafir olan Suriyeli mültecilere bağlıyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, sanayi üretiminde yüzde 12’lik güçlü artışın memnuniyet verici olduğunu belirterek, sanayi üretimindeki bu artışın, büyüme tarafında da güçlü bir başlangıcın sinyalini verdiğini söyledi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)
Meclis toplantısının ilk bölümünün sonunda tüm Meclis üyelerine KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tarafından birer “Teşekkür Plaketi” verildi.
Toplantının ikinci bölümünde KSO Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU, TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU’na Oda ve Kocaeli hakkında bilgi aktararak, “Odamıza kayıtlı 2600 adet firma bulunmaktadır. Bunların yüzde 10’unun üzerinde olan 274’ü yabancı sermayeli. İlk 500’de 80, ilk 1000’de 131 işletmemiz var. İstanbul bu rakamı 32 açıklıyor. Çünkü merkezlerin bulunduğu illeri dikkate alıyor. İmalat sanayinin yüzde 13’ü ilimizde gerçekleşmektedir. 70,6 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle ülkemiz dış ticaretinin yüzde 18,1′ini ilimiz karşılıyor. 2017 yılında ilimiz ihracatı 23,1 milyar dolar, ithalat ise 47,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM rakamlarını dikkate almıyoruz. Çünkü TİM de merkezlere göre açıklıyor.” dedi.
Kocaeli’nin Türkiye’nin en çok vergi ödeyen illerinden birisi olduğunu belirten Zeytinoğlu, “İlimiz 69,4 milyar TL ile İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,95’ini karşılayan ikinci il. 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Kişi başı ödediğimiz vergi 36 bin 857 TL. Türkiye ortalaması 6 bin 663 TL. Devlete en fazla kazanç sağlayan il durumundayız. Devletin Kocaeli’ne kişi başına harcaması ise 3 bin 263 TL. Türkiye ortalaması 8 bin 387 TL. Diğer taraftan; Odamız üyesi ve merkezinin çoğunluğu İstanbul’da olan 650 büyük firmamızın karı, İlimiz merkezli 2000 firmanın karının neredeyse iki katıdır. Yani Kocaeli’ne ödenen gelir ve kurumlar vergisinin iki katını firmaların merkezlerinin bulunduğu il alıyor. Söz konusu vergi gelirleri ile, ilimizin ihtiyacı olan altyapı, otoyol, metro gibi yatırımların yapılması taleplerimizi Bakanlarımıza sürekli iletiyoruz. ” şeklinde konuştu.
Zeytinoğlu konuşmasının devamında, “Bir başka paylaşımımız da Oda aidatları. Sadece 6’sı bir tek Odamıza kayıtlı olan 2 bin 600 üyemiz var. Şuanda Odalar arasında güzel bir uyum var. Ancak olmadığı dönemde ciddi sorunlar yaşanabilir. Sanayi Odaları bünyesinde Ticaret Sicillerinin oluşturulmasını talep ediyoruz. Son olarak Kalkınma Ajanslarında da dönüşümlü temsil ediliyoruz. Sanayi Odalarının ve Ticaret Odalarının, Kalkınma Ajanslarının Yönetim Kurullarında sürekli yer almasını istiyoruz.” dedi.
İŞKUR’a kayıtlı işsizler, Meslek lisesi ve MYO mezunları, iş arayanlar, insan kaynakları yöneticileri olmak üzere 481 kişi ile bilimsel bir saha araştırması yaptıklarını belirten Zeytinoğlu, “Bu çalışmamız ile işgücü ihtiyacına rağmen, işsiz sayısının yüksek oluşunun nedenlerini kapsamlı bir şekilde araştırdık. İŞKUR’a kayıtlı olan işsizlerin büyük çoğunluğunun kronik işsizlerden oluştuğunu gördük. Bu grup sürekli iş değiştirmekten ve işsiz olmaktan rahatsız değil. Ücreti ve rahatlığı ön planda tutan ve çoğunlukla olumsuz tutum sergileyen İŞKUR’a kayıtlı uzun süreli işsizler, üyemiz işletmelerin istihdam taleplerini karşılayamıyor. Kendilerini geliştirmeleri için sunulan kurslara rağmen işe yerleşemiyor. Aldıkları mesleki eğitim amaçlı kursları sosyal yardım olarak görüyor. İşveren tarafı da işbaşı eğitimini, kısa süreli ücretsiz istihdam olarak değerlendiriyor. Bu bakımdan bizim önerimiz, İŞKUR’un en kısa sürede, her bir kayıtlı işsiz için performans puanı sistemi geliştirmesidir.” dedi.
“Oda olarak, savunma sanayi yerlileştirme konusunu önemsiyor ve son 3 yıldır bu konuda projeler yürütüyoruz.” diyen Ayhan Zeytinoğlu, “ Amacımız firmalarımızın savunma sanayi pazarına açılmasını sağlamaktır. Odamız bünyesinde 2017 yılı sonu itibari ile savunma sanayi danışmanı istihdam ederek, danışmanlık hizmeti de vermeye başladık. Diğer taraftan, Milli ve Yerli E-ticaret platformu olan Global Piyasa ile işbirliği içerisinde üyelerimizin ihracat potansiyellerine katkı vermeye çalışıyoruz. TOBB’un desteği ile bu işbirliğini diğer illere de yaygınlaşmasını talep ediyoruz.” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yönelik tam konuşma metni için tıklayınız.)
Zeytinoğlu’nun ardından konuşan TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU, “Devlete en fazla katkıyı Kocaeli vermektedir. Bütün illerimiz keşke Kocaeli gibi olsa. Vergide en dürüst il Kocaeli. Bunlar hepimizin gurur duyacağı rakamlar.” dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmalarının ardından Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit olan askerlerimize Allah Rahmet dileyerek sözlerine başlayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmalarında; “Kocaeli’ye 15. gelişim, “doğduğun yer değil, doyduğun yer memleketindir” derler. Bende burada doyduğum için aslında Kocaelili ve Hereke’liyim. Diğer 80 ili ziyaret ettiğimde Kocaeli’nin enerjisini oraya götürüyorum. Kocaeli bugün önemli bir sanayi ve tarım şehri. Kocaeli, alın teri üretim şehri. Dış ticaretin 5’te birini tek başına gerçekleştirmekte. Kocaeli bir liman şehridir. Türkiye’nin ilk sırasında Körfez yer almaktadır. Devlete katkıyı Kocaeli vermektedir. Keşke diğer illerimiz de Kocaeli gibi olsa. Vergide 81 il içinde en dürüst Kocaeli’dir. Bugün Kocaeli merkezde 10 sene önce 46 firma varken bugün 64’e çıkmış durumda. Aslında bu sayı daha fazla. Burada kazanıp vergiyi İstanbul’da veriyorlar. Burada bir haksızlık var, inşallah düzelecek. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinde 7 tanesi burada. Koücaeli’nin önemli 3 şansı var. Güçlü Odalarımız var, bununla gurur duyuyorum. Kocaeli Sanayi Odası aktif bir Odadır.“ diyen Başkan Hisarcıklıoğlu, konuşmalarını katılımcılara teşekkür ederek bitirdi.
Vali Hüseyin Aksoy’un yapmış olduğu konuşmalarında; “ Değerli katılımcılar Sanayi Odamızın Meclis toplantısında sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade ediyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kocaeli, Türkiye ekonomisine katkı sunan ilk üç vilayet içerisinde yer alan bazı noktalarda birinci, bazılarında ikinci ve üçüncü konumda olan bir ildir. Böylesine önemli ve Türkiye ekonomisini belirli bir noktaya taşıyan Kocaeli’nin her alanda çalışmalarını uyum içerisinde sürdürdüğünü ifade etmek isterim. Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilçe belediyelerimizle, odalarımızla ve bütün kurum ve kuruluşlarımızla diyalog içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sanayicilerimizin sorunları varsa onlara çözüm üretme adına hep birlikte ortak akıl içerisinde çalışmalarımızı ortaya koymaya gayret ediyoruz. Özellikle istihdam ve işçi bulma konusunda sanayicilerimizin ve iş dünyamızın sorunlarının var olduğunu biliyoruz. Bu anlamda üniversitelerimizle iş birliği içerisinde sanayi- üniversite buluşmasını gerçekleştirdik ve tamamlanmak üzere. İhtiyaç duyulan alanlarda insanlarımızı yetiştirmek ve yetişen insanlarımızın daha rahat iş bulmalarını sağlayacak bir çalışmayı önümüzdeki dönemde Kocaeli’nde daha iyi bir noktaya taşımış olacağız. Yatırımcılarımız Kocaeli önemlidir. Kocaeli’nin özellikle bir başka boyutu da yabancı sermayenin ve yatırımcıların burada var olması ve önümüzdeki dönemde bunların daha da gelişmesini sağlayacak bir portalı onlara sunmamız. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı içerisinde yatırım destek ofisimizde tek adımda başvuru yapılıp, yapılan işlemlerin çözümlenebileceği bir mekanizmayı yakında harekete geçireceğiz. İlk aşamada yabancı yatırımcılarımıza hizmet verecek ardından diğer yatırımcılarımıza hizmet verecek bir konuma bunu taşıyacağız.” diyen Vali, toplantının hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarılı olan firma temsilcilerine ve çalışanlarına sertifika ve plaketler verilerek, günün anısına toplu fotoğraf çekildi. TOBB Başkanı Meclis toplantısı bitiminde “Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezini” ziyaret etti.