Aylık arşivler: Mayıs 2018

‘İlk 15’te 5 Kocaeli firması var…” KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: 500 Büyük içinde 82 Kocaeli firması var

  • Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu 2017 yılı sonuçlarını değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu “Kocaeli bu yıl 82 firma ile Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başına TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu.” dedi.

KOCAELİ- KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu ile ilgili yaptığı değerlendirmede “2017 yılı Türkiye’nin En Büyük 500 işletmesi içerisinde, ilimizde üretim yapan 82 firma yer aldı. Her yıl olduğu gibi Türkiye’nin en büyük firması TÜPRAŞ’ı, Ford Otomotiv Sanayi izledi. Bu yıl ilk 15 firma içerisinde Kocaeli’den 5 firmamızın yer aldığını memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin gurur tablosu içinde yer alan en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan 82 Kocaeli firmasını kutlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede, firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 35 olarak görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda 2017 yılında 82 işletmemizin Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Üretimde kalite ve katma değerin önemine dikkat çeken Başkan Zeytinoğlu,  Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Kocaeli’nin Türkiye ölçüsünde ikinci sırada olduğunu belirterek “Son verilere göre Kocaeli, 105 Ar-Ge ve 10 Tasarım Merkezi ile Türkiye sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye genelindeki her 10 Ar-Ge ve Tasarım merkezinin birinin ilimizde yer aldığını memnuniyetle görüyoruz.  Bugün itibariyle baktığımızda Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer alan 82 firmamızın da 23’ünün, yani dörtte birinin Ar-Ge merkezi olduğunu görüyoruz. Bu sayının artması için çaba sarf ediyoruz.” dedi.

KSO Meclisi’nin Türkiye’nin en büyük firmalarını barındırdığını ifade eden Ayhan Zeytinoğlu, 72 üyeli Oda Meclisi’nin seçilen şirketler itibariyle Türkiye’nin en güçlü ‘Oda Meclisi’ olduğunu belirterek,  “Yeni dönem Oda Meclisimizin Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde yer alan 14 kuruluşun Kocaeli Sanayi Odasına ayrı bir güç kattığını düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Küba Bakan Yardımcısı Ziyareti

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gelen yazıda, Küba Dış Ticaret ve Yatırım Bakan Yardımcısı Ileana Nufiez Mordoche’nin beraberindeki heyetle 4-8 Haziran 2018 tarihlerinde ülkemizi ziyaret edeceği bildirilmektedir.

Duyuru metni için tıklayınız.

DBA-Doğrulanmış Brüt Ağırlık Yetkilendirme

Sayın Üyemiz,
TOBB’dan gelen yazıda, ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS)’ın VI nci Bölümünün A Kısmının 2 nci Kuralı gereğince 01.07.2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanmasının zorunlu hale geldiği belirtilmekte olup bu bilginin bulunmadığı dolu konteynerlerin 01.07.2017 tarihinden itibaren gemilere yüklenmediği vurgulanmaktadır.

Aynı yazının devamında, bahsedilen SOLAS Kuralının ülkemizdeki uygulamasına ilişkin bilgi verilmektedir. Bu kapsamda, 27.03.2017 tarihli Bakan Oluru ile yenilenen “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge” kapsamında Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti için Yöntem 1 ya da Yöntem 2 Yetki Belgesine sahip olmayan tartı aleti operatörleri ve yükletenlerin 27 Eylül 2017 itibari ile doğrulanmış brüt ağırlık tespitine yönelik tartım yapamayacakları bildirilmektedir. Söz konusu tartım hizmeti, ilgili Bakanlıkça yetkilendirilmiş ve www.tmkt.gov.tr adresinde yayınlanan tartı aleti operatörleri marifetiyle gerçekleştirilmektedir.

Bununla birlikte, ilgili yönerge ile belirlenen DBA belgesi kontrol ücretlerinin 2018 yılı tavan ücretinin 66,68 TL olarak belirlendiği ve DBA yetki belgesi olmayan firmalara ait konteynerlerin kıyı tesislerine ulaştığında tartım yapılmadan gemiye yüklenmeyeceği bildirilmektedir. İhlal durumunda ilgili Yönergenin 28 inci maddesi uyarında idari yaptırım uygulanacağı vurgulanmaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Katılımı Rehberi

Sayın Üyemiz,

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yazısına istinaden TOBB’dan alınan yazıda;  kamu alımlarında yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini teşvik etmek ve kamu alımları yoluyla yerli sanayinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3 üncü maddesinin (u) bendine göre yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin usul ve esasların Bakanlıkça düzenlendiği ve 17/02/2018 tarihli ve 30335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sanayi İşbirliği Projelerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile yürürlüğe girdiği, Sanayi İş birliği Projeleri ile sanayimizin ihtiyaç duyduğu yatırım ve teknolojinin etkin bir şekilde değerlendirilmesi, yurtiçindeki imkân ve kabiliyetlerimizin öncelikli sektörlere yönlendirilmesi ve gelişmiş bir sanayi yapısıyla ülkemizin sürdürülebilir kalkınma ve büyüme politikalarına katkı sağlamasının hedeflendiği belirtilmektedir.

Yazı devamında; kamu idareleri tarafından Sanayi İş birliği Projelerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik esas alınarak “Sanayi ve Teknoloji Katılımı Rehberi” hazırlandığı, Yönetmelik ve Rehber ile ilgili tüm hususlarda Sanayi İş birliği Programları Daire Başkanlığı ile temasa geçilebileceği ifade edilmektedir.

Rehbere ulaşmak için tıklayınız.

Süveyş Kanalını Transit Geçen ve Akabe Limanına Yönelen Gemilere Uygulanan Teşvikler

Sayın Üyemiz,

Ürdün Büyükelçiliği’nden alınan Nota’da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi ile Ürdün Haşimi Krallığı Büyükelçisi Ismail Rifaie arasında 6 Mart 2018 tarihinde bir toplantının gerçekleştirildiği bildirilmektedir. Bu toplantıya atıfla, Sayın Bakan Tüfenkçi’nin isteği üzerine aşağıda kayıtlı hususlar hakkında bilgi verilmektedir.

Söz konusu Nota’da, Mısır makamları tarafından Süveyş Kanalını transit geçen ve Akabe Limanında bulunan kuru yük gemilerine, gezinti gemilerine ve konteyner gemilerine uygulanan Kanal transit ücretlerinde %50 indirimi sağlayan anlaşmayı yenilemeyi kabul ettiği belirtilmekte, söz konusu indirimin sadece Ürdün bayrağını taşıyan gemilere değil aynı zamanda Akabe limanında bulunan tüm gemilere uygulanacağı bildirilmekte; buna ek olarak Mısır ve Ürdün arasındaki kesin ve karşılıklı anlaşmalar dahilinde, Arap Köprüsü Denizcilik Şirketi’ne (Arab Bridge Maritime Company) ait gemilere verilen başka teşviklerin de olabileceği, ancak buna ilişkin bilgilerin anılan şirketten sağlanabileceği kaydedilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Select USA Yatırım Zirvesi

Sayın Üyemiz,

ABD İstanbul Konsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nden aldığımız e-postada, Amerikan Ticaret Müsteşarlığı olarak Amerika’da yatırımı destekledikleri Select USA (https://www.selectusa.gov/welcome) programı kapsamında, Amerika’ya Türk iş adamlarından oluşan bir delegasyon ile SelectUSA Summit’e katılım ile ilgili aşağıda yer alan bilgiler iletilmiştir.

Select USA Yatırım Zirvesi Hakkında:

Select USA Programı ABD’ye yatırım yapmanın avantajlarını ortaya koyarken Türk firmalara ücretsiz danışmanlık hizmetleri verir. ABD’de yatırım yapmak isteyen ya da mevcut islerini büyütmek isteyen iş sahiplerine, iş yeri açma ve genişletme sürecinde lojistik prosedürü anlamalarına yardımcı olmayı amaçlar.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 2018 Select USA Yatırım Zirvesi 20-22 Haziran 2018 tarihinde ABD’nin Washington D.C. bölgesinde gerçekleşecek.  (https://www.selectusa.gov/selectusa-summit ) Üst düzey iş dünyası ve hükümet liderleri son eğilimler hakkında görüşlerini sunarken zirve, ABD’nin dört bir yanında bulunan yatırım fırsatlarını sergileyecek. Zirve, iş geliştirmek isteyen yetkilileri bir araya getirerek kaynaklar ve teşvikler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacak. Önceden programlanan birebir görüşmelerle yatırımcılara, ilgili oldukları eyaletler hakkında bilgi edinip yatırım projelerini eyalet kalkınma ajansı yetkilileriyle paylaşma ve daha fazla bilgi edinme imkanı sunacaktır.

Kayıt için lütfen aşağıdaki bağlantıyı takip ediniz:

http://www.selectusasummit.us/apply/

Zirve Programı hakkında detaylı bilgi için: https://www.selectusasummit.us/agenda-overview/

Ayrıca 2018 SelectUSA Yatırım Zirvesi çerçevesinde farklı eyaletlerde yan etkinlikler düzenleniyor bu etkinlikler hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki bağlantıdan bulabilirisiniz. Belirtilen bu etkinliklere katılma durumunuz olurda lütfen bizimle irtibata geçiniz.

https://connect.eventtia.com/en/dmz/selectusaspinoff/website

Kayıtlarda ilk baş vuranlara öncelik verilecektir, bu nedenle bir an evvel kayıt olmanızı tavsiye ederiz.

Daha fazla bilgi için  Gökçe Tuncer’e ulaşabilirsiniz:

Gökçe Tuncer: Gokce.Tuncer@trade.gov

Ticaret Uzmanı

ABD Istanbul Konsolosluğu Ticaret Ataşeliği

T: +90 212 335 9133

C: +90 532 347 6934

Broşüre ulaşmak için tıklayınız.

ÇHC Ziyareti

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen bilgilendirmede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ve beraberindeki heyetin 2. Çin Uluslararası Çay Fuarı’na katılmak üzere 16-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’ne bir ziyaret gerçekleştireceği belirtilmiştir.

Söz konusu ziyaret kapsamında ÇHC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Kalite Denetimi, Kontrol ve Karantina İdaresi veya dengi kurumların yetkilileriyle görüşmelerde bulunulacağı öngörülmektedir. Konuyla ilgili tespit, görüş, talep ve önerileriniz var ise, 11 Mayıs 2018 tarihine kadar global@atso.org.tr adresi üzerinden Odamıza acil olarak iletmeniz rica olunur.

Nijerya Doğrudan Yatırımcılar Zirvesi Etkinliği

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan aldığımız 03.05.2018 tarih ve 6871 sayılı yazıda, T.C. Ekonomi Bakanlığı’ndan aldıkları yazıya atfen, Abuja Ticaret Müşavirliği tarafından, 21-23 Mayıs 2018 tarihlerinde, Abuja’da, Nijerya Federal Devlet Başkanı, Federal Devlet Başkan Yardımcısı ve Sanayi Ticaret ve Yatırım Bakanı katılımlarıyla, Nijerya Yatırım ve Promosyon Komisyonu (NIPC) organizasyonunda “Doğrudan Yatırımcılar Zirvesi” adlı bir etkinlik düzenleneceği bildirilmiştir.

Yazıda devamla, bahse konu etkinlik kapsamında Nijerya’da önde gelen enerji, ulaşım, imalat, bilgi teknolojileri ve tarımsal sanayi gibi sektörlerin ön planda olacağı ve bu sektörler için yapılması planlanan projelere yer verileceği belirtilmiş olup, bu etkinlik ile uzun dönemli yatırımların Nijerya’ya çekilmesinin ve politika yapıcılar ile yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesinin amaçlandığı ifade edilmiştir.

Etkinliğe ilşkin detaylı bilginin, TOBB internet sitesinin (www.tobb.org.tr) “Hizmetler/Uluslararası İş İmkanları-Ülke Duyuruları-Nijerya” bölümünde yer aldığı belirtilmiştir.

Detaylı Bilgi İçin NIPC İletişim Bilgileri:

Telefon: +234 (9) 290 0059, +234 (9) 290 0061

E-posta: events@nipc.gov.ng

Maputo/Mozambik Uluslararası Fuarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Boralar Birliğinden, odamıza gönderilen yazıda;

Mozambik’in başkenti Maputo’da, Maputo Ticaret Müşavirliği tarafından, “Mozambik Yatırım ve İhracatı Teşvik Merkezi (APIEX)” organizasyonunda, Maputo Uluslararası Fuar Merkezi’nde, 27 Ağustos – 2 Eylül 2018 tarihleri arasında, 1964 yılından itibaren her yıl gerçekleştirilen “Maputo Uluslararası Fuarı (FACIM)” adlı bir etkinlik düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazı devamında, söz konusu fuarla ilgili detaylı bilgi edinmek isteyenlerin “maputo@ekonomi.gov.tr” e-posta adresi ile iletişime geçebileceği belirtilmektedir.

Manila Fame Ticaret Fuarı (19-21 Ekim 2018,Filipinler)

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan gelen yazıda, Filipinler Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nin yazısına istinaden, Filipinler’in Metro Manila bölgesindeki Pasay şehrinde Manila Fame Ticaret Fuarı’nın düzenleneceği iletilmektedir.

Mobilya, ev eşyaları, aydınlatma ürünleri, hediyelik ve süs eşyalar, aksesuarlar, iç mimari çözümleri, tekstil ve giyim gibi sektörleri kapsayacağı ifade edilen fuarla ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için Filipinler Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile temas kurulması mümkündür.

İletişim:
Nadjefah Mangondaya
Ekonomi Asistanı
Filipinler Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği
E-postaankarape@gmail.com

Türkiye-Moldova Ekonomi Forumu

Sayın Üyemiz,
Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanlıgı ile Moldova Yatırım ve İhracat Destek Ajansı (MIEPO) işbirliğinde, 29-30 Mayıs 2018 tarihlerinde Kişinev’de, otomotiv bileşenleri ve tedarikçilerinin katılımları ile Moldova Otomotiv Günleri 2018’in gerçekleştirilecektir. Söz konusu etkinlik, Moldova’nın önde gelen sanayi etkinliklerinden olup, hükümet yetkilileri, firma sahipleri/temsilcileri ve akademisyenlerin katılmaları beklenmektedir.
Konuyla ilgili bilgi almak isteyenlerin MIEPO ile e-posta (automotive.moldova@miepo.md) yoluyla irtibata geçmesi gerekmektedir. Kayıt yaptırmak isteyenlerin ise http://automotivemoldova.comweb adresini ziyaret etmeleri gerekmektedir.

Norshipping 2019 2019 Uluslararası Gemicilik Fuarı

Sayın Üyemiz,

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden Odamıza gelen yazıda, 4-7 Haziran 2019 tarihleri arasında Nor-shipping 2019 Uluslararası Gemicilik Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nun Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nce organize edileceğinin bildirmektedirler.

Duyuru metnine ulaşmak için tıklayınız.

Balıkesir Yatırım Günleri

Sayın Üyemiz,

9-10 Mayıs 2018 tarihinde Balıkesir-Edremit’te “Balıkesir Yatırım Günleri” organizasyonu gerçekleştirilecektir.

Organizasyon, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Valiliği katkılarıyla gerçekleştirilecektir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Tunus Enerji Projeleri Ön Yeterlilik Duyuruları

Sayın Üyemiz,

Tunus Enerji, Madenler ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığının enerji projelerine ilişkin ihale ön yeterlilik duyurusu, T.C. Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü’nden alınmakla ekte sunulmaktadır.

İhale ayrıntısı için tıklayınız  

7103 Sayılı Kanun Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB’ den alınan yazıda, Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Şubat 2017’de TOBB Türkiye Ekonomi Şurasında “İstihdam Seferberliği” başlatıldığı hatırlatılmaktadır.

Türk özel sektörünün üstün gayretleri ile 2017 sonunda dünyada eşi-benzeri görülmemiş bir başarıya imza atıldığı ve 1,5 milyon insanımıza iş, ailelerine aş imkânı sağlanmış olduğu belirtilmektedir.

14 Aralık 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız, 2018’de uygulanacak istihdam teşviklerini açıklarken Türk iş dünyasına yeni bir çağrıda bulunarak 2017’de 1,5 milyon ilave istihdam sağlayan Türk özel sektörüne yeni bir hedef gösterdiği belirtilmektedir.

Bu hedefe ulaşmak için, iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu yeni istihdam teşvikleriyle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çalışmalar yapıldığı belirtilmektedir.

Bu çalışmalar sonucunda iş dünyası olarak ihtiyaç duyulan istihdam teşviklerine ilişkin yasal düzenlemeleri de içeren 7103 sayılı Kanun TBMM’de kabul edildiği ve 27.03.2018 tarihli ve 30373 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.

Yeni İstihdam teşviklerinin 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 arasında 3 yıl süreyle uygulanacağı hatırlatılmaktadır.

Kanun ile ayrıca Nisan 2018 tarihinden önceki dönemde tüm şartlan taşıdığı halde 5510 sayılı, 4447 sayılı 6111 sayılı Kanun veya diğer kanunlarla sağlanan istihdam prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış üyelerimizin en geç 31 Mayıs 2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurmaları halinde bu Kanunlar ile getirilmiş teşviklerden yararlanma imkanı bulunduğu belirtilmektedir.

Zambiya Ticaret Heyeti

Sayın Üyemiz,

29-31 Mayıs 2018 tarihleri arasında Zambiya’ya yönelik bir heyet düzenleneceği bildirilmiştir. Detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

SMM 2018 Uluslararası Denizcilik Fuarı

Sayın Üyemiz,

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nden Odamıza gelen yazıda, SMM 2018 Uluslararası Denizcilik Fuarının 04-07 Eylül 2018 tarihleri arasında Hamburg/Almanya’da düzenleneceği bildirilmiştir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Teminatı Bulunmayan Riskler

Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Sigorta teminatı bulamayan ya da çok yüksek primler ile sigorta yaptırmak zorunda kalan aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren firmaların tespit edilmesine yönelik Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince bir çalışma yapılmaktadır.

Bu kapsamda, “Mobilya imalatı, Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, Suni veya sentetik elyaf imalatı, Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç); saz, saman ve benzeri malzemelerden örülerek yapılan eşyaların imalatı, Deri ve ilgili ürünlerin imalatı, Giyim eşyalarının imalatı ile Tekstil ürünlerinin imalatı” sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların www.sigorta.org.tr adresinde yayımlanan ve bir örneği ekte iletilen anket formunu doldurarak elektronik ortamda Odalar Birliğine iletilmek üzere en geç 15 Mayıs 2018 tarihine kadar Levhaya kayıtlı bir Sigorta Acentesine teslim edilmesi gerektiği hususunu,
Bilgilerinize sunarız.

Ek: Anket Formu örneği için tıklayınız.

NOTLAR:1. Levhaya kayıtlı Sigorta Acentelerinin iletişim bilgilerine www.sigorta.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.2. 444 95 59 numaralı çağrı merkezimizden konuya ilişkin ayrıntılı bilgi alınabilmektedir.

İçme Suyu Şebekesi İhalesi

Sayın Üyemiz,

T.C. Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden 02.05.2018 tarihinde alınan bir yazıda; Tanzanya Arusha Kenti Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin Afrika Kalkınma Bankası’nın desteğiyle Arusha Kentine yeni bir içme suyu şebekesi inşası için uluslararası ihaleye çıktığı bildirilmektedir. Söz konusu ihale duyurusu ekte sunulmaktadır.

İhale ayrıntısı için tıklayınız .

Metrobüs Hattı İhalesi

Sayın Üyemiz,

T.C. Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden 02.05.2018 tarihinde alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; Darüsselam Metrobüs Hattı (Bus Rapid Transit System) Projesinin ikinci aşaması için uluslararası ihaleye çıkıldığı bildirilmekte ve ihale duyurusu ekte sunulmaktadır. Müşavirlik yazısında, talep edilmesi halinde ihale dokümanlarının alınması ve idareye sunulmasında gerekli desteğin verileceği belirtilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız

Vana, Su Sayacı ve Boru Bağlantı Elemanları Alımı İhalesi

Sayın Üyemiz,

T.C. Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden 06.05.2018 tarihinde alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; Darüsselam Su ve Kanalizasyon İdaresinin vana, sayaç ve bağlantı elemanları alımı için uluslararası ihaleye çıktığı bildirilmektedir. Müşavirlik yazısında, talep edilmesi halinde ihale dokümanlarının alınması ve idareye sunulmasında gerekli desteğin verileceği belirtilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız

Romanya'da 1 Milyon Euro Üzerinde Açılan Yeni İhaleler

Sayın Üyemiz,

Romanya Ulusal elektronik web sitesinde (www.e-licitatie.ro) yayınlanan ve tahmini değeri 1 Milyon Avroyu aşan ihalelerin listesi, T.C. Bükreş Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nden alınmakla ekte sunulmaktadır. Çoklu ihale duyurumuzun “İhale Tarihi” alanına son başvuru tarihi en geç olan ihalenin tarihi yazılmıştır.

İhale ayrıntısı için tıklayınız  

Özbekistan’da Et, Süt, Meyve, Sebze Ürünleri Soğutucu Sistemleri Makine ve Teçhizatları Fabrikası Kurulması

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İkili İşler Genel Müdürlüğü’nden alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; Özbekistan’da elektrik-elektronik sanayi alanında faaliyet gösteren bir kamu firması olan Uzelteksanoat Anonim Şirketi’nin, Harezm vilayetinin merkezi Ürgenç şehrinde, Orta Asya talebini karşılayacak büyüklükte et, süt, meyve, sebze ürünleri soğutucu sistemleri makine ve teçhizatları üretimi yapacak bir fabrika inşaatı yapılmasını planladığı bildirilmektedir. Yazıda, Türk yatırımcıların söz konusu yatırıma davet edildiği belirtilmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız  

Hong Kong İhale Duyuruları

Sayın Üyemiz,

T.C. Hong Kong Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliğinden alınan ve bir örneği ekte sunulan iletide, Hong Kong yönetimince itfaiye aracı/taşıt, kimyasal madde, laboratuvar için makine teçhizat, aşı, tekstil ürünleri ve radyolojik makine teçhizat alımlarına ilişkin ihaleler açıldığı bildirilmektedir. Açılan ihalelere ilişkin Ataşeliğin gönderdiği belgeler ekte sunulmaktadır. İhalelere ilişkin tarafımızdan yapılan duyurunun “İhale Tarihi” alanına son başvuru tarihi en geç olan ihalenin tarihi yazılmıştır.

İhale ayrıntısı için tıklayınız

Elektrik Dağıtım Hattı, Trafolar ve Kırsal Kesimin Elektriğe Kavuşturulması Projesi Teknik Müşavirlik Hizmetleri İhalesi

Sayın Üyemiz,

T.C. Darüsselam Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinden alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; Tanzanya Hükümeti’nin 280 kilometre uzunluğundaki Nyakanazi-Kigamo elektrik dağıtım hattı, trafolar ve kırsal kesimin elektrifikasyonu projesinde; proje mühendisliği ve inşaat denetimi için müşavirlik hizmeti ihalesine çıkacağı, söz konusu ihaleye katılmak isteyen firmalarımızın 15 Haziran 2018 tarihine kadar niyet mektuplarını ihaleci idareye sunmaları gerektiği bildirilmektedir.

İhale ayrıntısı için tıklayınız

İtalyan Ticaret Odası Derneği Nisan 2018 Bülteni

Sayın Üyemiz,

İtalya ile Türkiye pazarındaki ticari ilişkilerini artırmaya çalışan İtalyan ve Türk ticari şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren İtalyan Ticaret Odası Derneği, İtalya ile ilgili ekonomik veriler, iş olanakları, İtalya’daki yakın tarihli fuarlar, haberler vb. bilgileri duyurmak amacıyla aylık bültenler hazırlamaktadır. Derneğin yayınladığı Nisan 2018 Bülteni ekte sunulmaktadır.

Ayrıntı için tıklayınız  

Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenlendi

PROSES EMNİYETİ SEMPOZYUMU VE SERGİSİ SEKTÖRE YÖN VERDİ

Kocaeli Sanayi Odası, kimya sektöründeki dengeleri değiştirmesi beklenen yeni yönetmelikleri tartışmak üzere Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ni düzenledi. 14 – 15 Mayıs 2018 tarihinde The Green Park Pendik Hotel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Sempozyuma 1.400 kişi katıldı.

Mevzuat yapıcılar, denetçiler, firma sahipleri, sektör çalışanları, eğitimciler ve belgelendirme kuruluşlarını bir araya getiren Sempozyum, Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü olan kimya sektörünün geleceğine ışık tuttu.  Konu ile ilgili tüm paydaşları buluşturan etkinlikte katılımcılar; bilgi birikimlerini, araştırmalarını, sorun ve çözüm önerilerini, ürün ve hizmetlerini paylaşma fırsatı yakaladı.

Sektör Seveso’yu tartıştı

Sempozyumdaki en önemli başlık, üretim sürecinde belirli bir oranın üzerinde kimyasal madde bulunduran tüm firmaları ilgilendiren Seveso Direktifileri oldu. Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için geliştirilen Seveso Direktifleri, 1976 yılında İtalya’nın Seveso kasabasında gerçekleşen kazanın ardından, Avrupa Birliği tarafından benzer kazaların önlenmesi ve kontrolü amacıyla kabul edildi. Ülkemizde de ilk olarak 2010 yılında yayımlanan ve 2013 yılında revize edilen,  SEVESO Direktiflerini içeren Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik, Temmuz 2018’de bir kez daha güncellenecek.Mevcut yönetmelik kapsamında, tehlikeli kimyasal madde içeren firmaların kaza risklerini 10 binde 1’e düşürme zorunluluğu bulunuyor. Temmuz ayında güncellenecek yeni yönetmelikte ise büyük endüstriyel kaza riskini milyonda bire düşürecek tedbirler geliyor. Ayrıca kimyasalların yeniden sınıflanması söz konusu olacak.

Güncellenen yönetmelik, Türkiye’de başta petrokimya, plastik, boya, kozmetik ve yalıtım malzemeleri sektörleri için yeni bir dönem başlatacak. Sektörü bekleyen bu yeni yaptırımlar ilk kez Sempozyum’da tüm tarafların katkısıyla masaya yatırıldı.

Sempozyumda diğer öne çıkan başlık ise; işyerlerindeki tehlikeli alanların belirlenmesi, kontrol önlemlerinin alınması ve uygun elektriksel ekipmanın seçimi gibi konuları kapsayan ATEX Direktifleri oldu. Sanayide Dijital Dönüşüm de Sempozyuma katılan konuşmacıların dikkat çektiği konular arasında yer aldı.

Kocaeli Sanayi Odası kimya sektörü için önemli bir etkinliğe imza attı

Etkinlik, Proses Emniyeti Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Hasan Şerefhan ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy açılış konuşmalarıyla başladı.

Firmalara maliyeti yüksek

Proses Emniyeti Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Hasan Şerefhan, açılış konuşmasında, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan kimya sektörünün daha verimli koşullarda ilerlemesi, ülke güvenliği, çevrenin korunması ve her şeyden önce de insan sağlığı açısından sanayinin üzerine düşen yeni görevler bulunduğuna dikkat çekti.

Şerefhan, kimya sanayinin SEVESO Direktiflerine uyum sürecinde tüm proseslerini gözden geçirmek zorunda kalacağını ve bunun firmalara verimliliklerini ölçme ve gerekli iyileştirmeleri yapma fırsatı da sunacağını bildirdi. Büyük bir endüstriyel kazanın, firmanın kapanmasına kadar gidebilecek büyük yıkımlara neden olabileceğine de dikkat çeken Şerefhan, firmaların  risklerini milyonda bire düşürmesinin yalnızca ülke için değil firmalar için de son derece kritik olduğuna dikkat çekti.

Artan rekabet koşullarında firmalar için SEVESO  Direktiflerine uyum maliyetlerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Şerefhan, bu konuda Bakanlık yetkilileriyle sektörün üretim süreçlerinde bir aksama yaşanmaması adına neler yapılabileceğini ve teşvik desteğini müzakere ettiklerinin bilgisini paylaştı.

AB fonları yatırımlar için kullanılabilir

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy ise açılış konuşmasında sektör için son derece önemli olan böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. Kimya sanayinin yüzde 27’sinin Kocaeli’de faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Ulusoy, SEVESO Direktifleri kapsamına giren en fazla firmanın bulunduğu ilin de Kocaeli olduğunu bildirdi. Ulusoy, ülke güvenliği açısından kritik önem taşıyan SEVESO Direktiflerinin uyumlaştırılması sürecinde firmaları bekleyen büyük yatırımlar olduğunu ifade ederek, bu konuda Avrupa Birliği fonlarının kullanılmasını ya da teşvik ve destek mekanizmasının devreye sokulmasını talep ettiklerinin altını çizdi. Ulusoy, bu yıl ilkini düzenlediklerini Proses Emniyeti Sempozyum ve Sergisi’ni geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini de açıkladı.

Önemli konuşmacılar sektör temsilcilerini bilgilendirdi

Sempozyumun ilk gününde, çağrılı bildiri oturumları gerçekleşti. Bu oturumların ilkinde Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Komisyonu’ndan Serkan Girgin; Natech Risk Değerlendirmesi ve RAPID-N Natech Risk Analiz Sistemlerini aktardı.

Girgin, İtalya’nın Seveso kasabasında 1976 yılında yaşanan kazanın tüm dünyanın kaderini değiştirdiğini ifade ederek; bu kaza sonrasında insanların güvenliği için Seveso Direktiflerinin geliştirildiğine dikkat çekti. Girgin; Seveso 3’ün temel değişiklik nedeninin doğal afetler olduğunu belirterek, doğal afetlerin büyük kazalara neden olabileceğini ve bu konunun risk yönetimi çerçevesinde dikkate alınmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Natech’in kelime anlamının doğal afetlerin neden olduğu teknolojik felaketler olduğunu belirten Girgin, Avrupa Birliği ülkelerinde zarara neden olan ilk üç doğal afetin deprem, sel ve yıldırım olduğunu söyledi.

Girgin, Natech kazalarının önlenmesi için multidisipliner bir bakış açısının gerekli olduğunu söyledi ve bu konuda atılması gereken adımları yedi başlıkta özetledi:

  1. Tehlikeli maddelerin belirlenmesi
  2. Tehlikeli ekipmanların belirlenmesi
  3. Tehlikelerin belirlenmesi
  4. Büyük kaza senaryolarının oluşturulması
  5. Büyük kaza senaryolarının analiz edilmesi
  6. Büyük kaza frekansının değerlendirilmesi
  7. Kontrol tedbirlerinin belirlenmesi

İkinci çağrılı bildiri oturumunda ise T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, SEVESO Direktifi ve Türkiye’deki Gelişmeleri aktardı.

Akman, yönetmeliklerin kazaları önlemek için yeterli olmadığını, kazaları önleyen şeyin yönetmeliklerde yazılı tedbirlerin sahada vücut bulmasını sağlamanın ve vücut bulan bu tedbirlerin de yaşam döngüsü içerisinde kendisinden beklenen düzenlemelerle hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

“Yeni kaza yoktur, tekrar eden kaza vardır” diyen Akman, geçmişteki kazaların önemli tecrübeler olduğunu ve mutlaka analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Akman, risk değerlendirmesinde sadece dahili değil, sel gibi deprem gibi harici risklerin de değerlendirme kapsamına alınması gerektiğini ifade etti. Akman, tesislerin uygun metotlarla önlemlerini almaları konusunu da örnekler vererek açıkladı.

Kimyasallar nasıl yönetilmeli

İlk günün birinci oturumu, Mustafa Bağan’ın oturum başkanlığında, “Kimyasalların Yönetimi ve Kantitatif Risk Değerlendirmesi” başlığıyla gerçekleşti.

DYO Boya Fabrikaları A.Ş.’den Özgür Özgün, “Güvenlik Yönetim Sistemi Büyük Kazaların Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi Modülünün Süreç Olarak Açıklanması” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi’nden Gözde Türk Ekşi ise “Büyük Kaza Senaryolarının Karşılaştırılmasında Kullanılan Kantitatif Analiz Metodları” hakkında bilgi verdi.

FESTO’dan Timo Burket, “Fonksiyonel Güvenlik-SİL” hakkında bilgi aktardı.

Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Suna Balcı ise “Proses Güvenliği ve Değişimin Yönetiminde HAZOP-LOPA Yaklaşımı ile SİS Yeterliliği” hakkında bir sunum yaptı.

AUMA Riester Gmbh & Co. KG’den Dr. Jörg Isenberg ise “Fonksiyonel Güvenlik Sistemleri İçin Bileşenlerin Seçimi – Gereklilikler, Sertifikalar ve Tipik Tehlikeler” hakkında katılımcılara deneyimlerini paylaştı.

Güvenlik yönetim sistemi nedir

Birinci günün ikinci oturumu “Güvenlik Yönetim Sistemi Unsurları” hakkında gerçekleşti. Oturumun başkanlığını Proses Emniyeti Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Hasan Şerefhan gerçekleştirdi.

Oturumda, Önder Akademi’den Özlem Özkılıç, “Güvenlik Yönetim Sistemi (GYS) Kurulumu ve Performans Ölçümlemesi için Sistem Dinamik Modelinin Oluşturulması” başlıklı bir sunum yaptı.

BASF’tan Ömür Vural TAŞDEMİR “BASF’de Değişimin Yönetimi”, Solventaş Teknik Depolama A.Ş.’den Tuba Demir ise “Sürekli İyileştirmenin Odağı: Olay Araştırma – Soruşturma” konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Roketsan Roket Sanayii’den Derya Çalışkan da “Tasarım Aşamasında Proses Güvenliğinin ve Yatırımlarının Yönetilmesi” ile ilgili bilgiler paylaştı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Elif Gökçay Bilici “Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Güvenlik raporunun hazırlanmasında nelere dikkat edilmeli

Sempozyumun ikinci gününde gerçekleşen ilk oturum ise “BKÖP / Güvenlik Raporunun Hazırlanması, Denetim Süreci ve Uygulamalar” hakkında oldu. Oturum başkanlığını Selçuk Denizligil yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Hüseyin Baran Akınbingöl, “2012/18/Eu Seveso III Direktifine Paralel Olarak Hazırlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında 2018 Yılı Taslak Yönetmelik İle İlgili Seveso III Direktifi 4’ ncü Maddeden Hareketle Risk Değerlendirmesi İçin Çerçeve İhtiyacı” başlıklı bir sunum yaptı.

ARAMİS Danışmanlık’tan Hüseyin Özcan, “Güvenlik Raporlarının Hazırlanması ve Denetim Süreci” ile ilgili bilgiler verdi.

ROTORK’tan Fatih Kutlu ise “Proses Emniyeti İçin Vana Kontrol Uygulamaları” hakkında katılımcılara deneyimlerini aktardı.

METSO’dan Lütfü İlgün “ESD Vana Testlerinin Proses Güvenliğine Katkıları”, REMBE’den Stephan Burmann ise “Kimya Endüstrilerinde Patlama Diski Kullanımı İle Emniyet Vanasının Korunması” ile ilgili sunumlarını paylaştı.

A’dan Z’ye ATEX

Sempozyumun ikinci gününün ikinci oturumu ise sektörün öncelikli konularından ATEX hakkında gerçekleşti. Avni Haznedaroğlu’nun oturum başkanlığını yaptığı oturumda, “Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda; Risk Değerlendirme, Sınıflandırma ve Ekipman Uygunluk” konusu ele alındı.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji BakanlığıSanayi Genel Müdürlüğü’nden Abdullah Karahan, “ATEX Belgelendirme” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Seyir AkademiOSGB İş Sağlığı ve Güvenliği San. ve Tic.Ltd.Şti.’den Efari Bahçevan, “Patlayıcı ortamlarda risk değerlendirmesi ve uygulamaları” hakkında sunum yaptı.

TÜPRAŞ’tan Ömer Yiğit Astepe, “Patlayıcı Ortamlarda Yaşam Döngüsü Yönetimi”, IEP’den Nurettin Terzioğlu, “Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Montaj ve Periyodik Kontrol ve Revizyon Uygulamaları” ile ilgili bilgi verdi.

İTÜ’den Doç.Dr. Ali Sarı, “Patlama Analizleri ve Etkilerini Azaltma Çalışmalarında Yapılan Tipik Hatalar” ile ilgili katılımcılara deneyimlerini aktardı.

Proses emniyeti için 3 milyon dolarlık yatırım gerekiyor

Sempozyumun ikinci günü, “Proses Emniyeti: Faydalar, Zorluklar ve Çözüm Önerileri” başlıklı panel ile son buldu. Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Denetimi Şube Müdürü Özlem Yıldırım, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Uzmanı Fatih Şen, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, Kimya İşverenler Sendikası (KİPLAS) Başkanı Feridun Uzunyol, TÜPRAŞ İzmit Rafineri Müdürü Metin Tüfekçioğlu katıldı.

Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay, Seveso Direktiflerinin özel sektör, kamu, çalışan, sivil toplum ve akademisyenler gibi tüm tarafların üzerinde ittifak oluşturduğu bir konu olduğuna dikkat çekerek paneli açtı.

Sanayinin 2 milyar dolarlık kaynak ihtiyacı var

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, konuşmasına çarpıcı bir örnekle başlayarak şunları söyledi: “Güney Afrika’da 1970’lerde kapatılmış bir elmas madeni var. 200 yıl faal işletilen bu elmas madeninde 4,5 milyon insan çalışmış ve bunların yüzde 99’ı köleymiş. Bu 4,5 milyon kişiden bir kişi bile iş kazası nedeniyle ölmemiş. Ülkemizde ise 1400’ün üzerinde ölümü iş kazası olduğunu biliyoruz. Sanayiciler olarak biz durumun farkındayız ve bu nedenle I. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ni kendimiz ön ayak olup düzenledik.”

Çınar Ulusoy, Türkiye’de şu an Seveso II Direktiflerinin yürürülükte olduğunu, Temmuz ayında ise Seveso III’ün devreye girmesinin beklendiğini ifade ederek, sanayinin henüz güvenlik raporu düzeyini aşamadığını, yönetmelik gerekliliklerini yerine getirebilen firma sayısının çok az olduğunu bildirdi. Firmaların çok ciddi yatırımlarla bu yükümlülükleri yerine getirebileceğini ifade eden Ulusoy, tesisin büyüklüğü ve bu güne kadar aldığı güvenlik tedbirlerine göre değişiklik gösterse de yaklaşık 2-3 milyon dolar düzeyinde bir yatırımın firmaları beklediğini bildirdi. Şu anda öncelikle 641 firmanın bu tedbirleri alması gerektiğini bildiren Ulusoy, sanayinin 2 milyar dolar düzeyinde bir kaynak ihtiyacı olduğunun görüldüğünü açıkladı.

Horizon Projeleri yatırım desteği için kullanılabilir

Ülke güvenliği için kısa sürede yol alınması gerektiğini ifade eden Ulusoy, kamu ile sanayi kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini açıkladı. Teşvik desteğinin kritik önem taşıdığının altını çizen Ulusoy, Avrupa Birliği Horizon Projeleri desteklerinin alınabileceğini vurguladı. Ulusoy, kimyasal depolama tesislerine ek olarak enerji nakil hatlarının da Seveso III kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

DASK modeli ile finanse etmek mümkün

Kimya İşverenler Sendikası (KİPLAS) Başkanı Feridun Uzunyol, gerekli tedbirleri almak için işverenin sermaye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, sigortaların en önemli sermaye aracı olabileceğine vurgu yaptı. Uzunyol, sigortanın geleceğinizde olmaması gereken bir konunun önceden finanse edilmesi için toplanan paranın değeri olduğunu bildirerek, “Geçmişte bazı kanun yapıcılar sigortaları yanına alarak bazı sigortalar yaptı, örneğin DASK gibi.  Aynı model proses emniyeti yatırımları için uygulanabilir. Ödenen bu paranın bir kısmı koruyucu olarak farklı kalemlerde kullanılabilir. Böylelikle 2 milyon dolarlık yatırım finanse edilebilir” dedi.

Mühendislik müfredatı sıkıntılı

TÜPRAŞ İzmit Rafineri Müdürü Metin Tüfekçioğlu ise proses emniyetinin olmazsa olmaz olduğunu belirterek, “Çalışanınıza, ürettiklerinize ve çevreye sahip çıkmak istiyorsanız proses emniyetinin hayata geçirilmesi son derece önemli” dedi. Tüfekçioğlu, mühendislik müfredatının sıkıntılı olduğunu, mezunların bu konuda hiçbir fikri olmadan işe başladıklarını ifade etti. Özellikle üretimde çalışacak mühendislerin proses emniyeti eğitimi almasının önemli olduğunu vurgulayan Tüfekçioğlu, kendilerinin özellikle genç nesile de hitap edebilmek için VR gözlüklerle simülasyon eğitimleri düzenlediklerini bildirdi. Yeni nesilin görsellikle öğrendiğine dikkat çeken Tüfekçioğlu, kazaların yaşanarak öğrenmesi mümkün olmayan şeyler olduğunu bunun için en ideal yöntemin simülasyon olduğunu söyledi.

Önleyici teftiş anlayışı geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, çalışma barışının sağlanmasına dikkat çekerek,çalışanların işyerlerinde birçok tehlikeyle karşılaşabildiğini, bu sorunların giderilmesi için iş müfettişlerinin birçok denetim gerçekleştirdiğini ifade etti. Akman, Teftiş Kurulu’nun 2011 yılında paradigma değişikliğine giderek tepkisel denetimler yerine önleyici teftiş anlayışına geçtiğini de belirtti. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik ile ilgili 2014 yılında araştırma teftişi yapıldığını da sözlerine ekleyen Akman, bu kapsamda iş yerlerine  gidilerek yönetmelik hakkında bilgiler ve tavsiyeler verildiğini aktardı. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik üzerinde değişiklik çalışmasının devama ettiğini açıklayan Akman, yakın zamanda güncellenen yönetmeliğin yayınlanmasının beklendiğini bildirdi.

18 Temmuz’a kadar tehlikeli madde beyanları yapılmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Denetimi Şube Müdürü Özlem Yıldırım ise Bakanlığın kuruluşları kayıt altına almak için bir sistem kurduğunu belirtti. Kurulan BEKRA Bildirim Sistemi aracılığıyla şirketlerin bulundurdukları tehlikeli maddeleri beyan etiklerini söyleyen Yıldırım, tehlikeli madde oranına göre şirketlerin alt ve üst seviye olarak ayrıştıklarını aktardı. Yıldırım, Bekra II kayıtlarına göre Türkiye’de 350 civarında üst, 350 civarında da alt seviye kuruluş olduğunu, Bekra III kayıtlarına göre ise bunlara ilave 79 üst, 61 alt seviye kuruluşun yeni kayıt yaptırdığını ifade etti. Yıldırım, firmaların 18 Temmuz 2018 tarihine kadar formlarını güncellemesi gerektiğinin de altını çizdi. Web tabanlı uygulanabilir bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Yıldırım, saha denetimlerine ilişkin de denetim modüllerini geliştirdiklerine dikkat çekti.

Riskleri azaltmak gerekiyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Uzmanı Fatih Şen ise endüstriyel kazaların bir heyelandan daha fazla zarar verebileceğini belirterek önceden tedbir almanın kritik önem taşıdığına dikkat çekti. AFAD’ın uyguladığı Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hakkında da bilgiler veren Şen, TAMP ile afetler konusunda risk azaltma, hazırlık, müdahale ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içinde yürütülebilmesini sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

KSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısının Konuk Konuşmacısı Başbakan Yardımcısı Sayın Fikri IŞIK oldu.

Kocaeli Sanayi Odası 8. Dönem 2. Meclis Toplantısı Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Vali Hüseyin Aksoy ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleşti.

Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri töreniyle aynı güne gelmesi nedeniyle Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısı Başiskele’de bulunan Welbronn Hotelde yapıldı. Meclis toplantısında ilk sözü alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını protesto eden Filistinlileri hedef alan ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail’in yaptığı katliamı şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, “Başta BM ve AB olmak üzere Dünyadaki birçok ülkenin sert tepki gösterdiği bu vahşet karşısında, ABD’nin bu tutumundan vazgeçmesini ve İsrail-Filistin barışını destekleyici adımlar atmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Nisan ayında; İhracat 13,9 milyar dolar. İthalat 20,5 milyar dolar. Yıllık ihracatımız 161,4 milyar dolara yükseldi. İhracatımız sürekli artıyor ancak ithalat ihracattan daha hızlı artıyor. İthalattaki artış ivmesi dış ticaret açığını ve dolayısıyla cari açığımızı büyütüyor. Mart ayında yıllık cari açık  55,4 milyar dolara yükseldi. Turizm gelirlerinden de hala cari açığa yeteri kadar katkı gelmiyor. Finansman tarafında ise doğrudan yatırım girişlerinin 2015 yılından bu yana azaldığını görüyoruz. İlk üç aylık dönemde ise; 2017’de 3 milyar ve 2018’de 2,2 milyar dolar doğrudan yatırım girişi oldu” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarına dair açıklamalarda bulunan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerine göre İlimiz dış ticareti nisan ayında, ihracat 2,43 milyar dolar, ithalat 4,67 milyar dolar. İlk dört aylık dönemde; İhracat 9,29 milyar dolar. İthalat 17,71 milyar dolar. İlimiz genelinde ithalatın yüksek olmasının ana nedeni hidrokarbon ithalatındaki maliyetler. Biliyorsunuz, nisan ayı petrol fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 45 oranında arttı. İşsizlik oranı şubat yüzde 10,6. Bir önceki aya göre 0,2 puan, geçen yılın aynı ayına göre 2 puan geriledi. Bunu Memnuniyet verici buluyoruz. Şubatta istihdam edilen kişi sayısı; 2018’de 1 milyon 210 bin kişi arttı. Bir önceki yılın 3 katı. 2017’de 411 bin kişi idi. İşsizlik oranının aşağı çekilmesinde güçlü büyümenin ve istihdama yönelik verilen özel teşviklerin etkisi var. Önümüzdeki aylarda sezonsal etkilerle tek haneye inebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“Bütçe nisan  2,7 milyar TL açık verdi” diyen Zeytinoğlu sözlerini, “Gelirler  61,6 milyar TL. Giderler 67,4 milyar TL. Bütçeye vergi gelirlerinden önemli katkı yansıdı. Yeni yapılandırma ile önümüzdeki aylarda daha fazla vergi geliri elde edilebilir. Maliye Bakanımız da dün yaptığı açıklamada yıl sonu vergi gelirlerinin bütçe hedeflerinin üzerinde olacağını söylemişti. Giderler tarafında öngörülen kadar harcama olsa denk bütçe yapabiliriz. Sanayi Üretim Endeksi (mart)Yıllık yüzde 7,6 arttı. İlk çeyrekte yüzde 9.8 ile rekor artış gerçekleşti. Sanayi üretimindeki bu güçlü artış büyüme beklentimizi de yükseltti. İlk çeyrek büyüme beklentimiz  yüzde 7 civarı” ifadeleriyle sürdürdü.

Zeytinoğlu sözlerini, “Sizlerin de bildiği gibi, 27 Mart tarihi itibariyle  önceki dönemlere ilişkin tüm şartları sağladığı halde, SGK prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamış olan işverenlere bir defaya mahsus olmak üzere geriye dönük olarak teşviklerden yararlanma imkanı getirildi. Bu kapsamda Odamız Ortak Satın alma faaliyeti kapsamında; Bu teşvikten Odamız üyelerinin uygun koşullarda ve güvenilir hizmet anlayışıyla yararlanabilmesi amacıyla alanında uzman iki firmamız ile bir protokol yaptık. Teşvike son başvuru tarihi 31 Mayıs 2018’dir” ifadelerini kullandı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu şubat ayında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi aktararak sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

Zeytinoğlu, Başbakan yardımcısı Fikri Işık’a yönelik konuşmasında olumlu çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, “Gerek İlimiz Başbakan Yardımcısı olmanızdan dolayı gerek daha önceki Bakanlıklarınız ve ilimizin özellikle ulaşım sorunlarına çok hakimsiniz. Sizin de katkılarınızda bu kapsamda önemli mesafeler kat ettik. Destekleriniz için tekrar çok teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz, Yalova-İzmit Otoyolu Projesi Hükümet Programında yer aldı. Henüz ihale edilmedi. Bölgemizden geçen yüksek hızlı tren hattına üçüncü demiryolu hattı planlara dahil edildi.  Üçüncü hat çalışmasının ihale edilme kararı alındı. Dördüncü hat projelendirildi. Yapılması ile alakalı üçüncü hat ihalesinin içine katılması kararı alındı.” dedi.

“OSB ve limanlara demiryolu kılçık hat çalışmaları başlatıldı” diyen Zeytinoğlu, “Bu kapsamda TCDD ve Odamız tarafından 10 firma ve 3 OSB ziyaretleri gerçekleştirildi. Asım Kibar OSB ve Arslanbey OSB’den Köseköy Lojistik Merkeze bağlantı yapılması için fizibilite çalışmaları Ulaştırma Bakanlığı tarafından kabul edildi.

Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu çalışmalara çok emeğimiz olduğu için TCDD iki OSB’mize müjdeyi bizim vermemizi istedi.  Cengiz Topel Havaalanının sivil havacılığa açıldı. Sefer sayısı hala çok yetersiz. Son dönemde ise yerel ulaşım sorunlarımızın çözümü noktasında Büyükşehir Belediyemize katkı vermeye çalışıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gölcük-İzmit arasında yeni metro hattı için proje ihalesini başlattı. Diğer taraftan Körfez-Köseköy arası metro hattı projesi için de girişimlerde bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu sürecin takipçisi olacağız” değerlendirmesinde bulundu. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun Başbakan Yardımcısı Fikri IŞIK’a yönelik konuşma metni için tıklayınız)

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı  Fikri Işık yaptığı konuşmalarında; “Kocaeli Sanayi Odası sadece Kocaeli’nin değil Türkiye’nin en önemli sivil toplum meslek örgütlerinden bir tanesidir. Son günlerde Kudüs dolayısıyla Filistin’de yaşanan sistematik katliamı kınıyorum. Bölgeyi kan gölüne çevirmek için uyguladıkları şiddeti artırarak devam ediyorlar. Biz bölge biraz huzur bulsun diye mücadele ederken bazıları bölge kan gölüne dönsün diye tahriklerine devam ediyor. 70 in üzerinde Filistinli kardeşimiz şehit olmuştur. Dünya bunu İsrail’in yanına bırakmamalıdır. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’i bu tutumlarından dolayı kınıyoruz. Bölgenin huzura ihtiyacı var. Her birimizi yakından ilgilendiren dünyada önemli gelişmeler var. Şuanda Amerika Çin rekabeti ekonomik bir savaşa dönmüş durumda. Birkaç yıl sonra Çin dünyanın en büyük ekonomisi olacak. Pazardan biraz daha pay alırsak bizim lehimize olur. Bizim yapımızda iyimserlik vardır. Biz yapılan tüm tehditleri fırsata nasıl dönüştürürüz diye daha fazla çalışmak durumundayız. Türkiye büyümek zorunda olan bir ülkedir. Genç nüfusu olan bir ülkenin büyümekten başka çaresi yoktur. Büyüme azalırsa insanımız işsiz kalır. Elbette büyümenin de getirdiği bazı maliyetler var. Biz tasarruf açığı olan bir ülkeyiz. Biz ürettiğimizden çok tüketiyoruz. Dolayısıyla tüketimi dış kaynakla finanse etmek zorunda kalıyoruz. Bunun önüne geçmenin tek yolu üretimi artırmak katma değeri yüksek ürünlerde dünya ticaretinden daha fazla pay almaktır. Üretimle ilgili her konuda sizleri destekliyoruz.

Kocaeli Türk sanayisinin kalbidir. Türkiye’de 892 AR-GE Merkezi var bunun 101 tanesi Kocaeli’de dir. Tasarım merkezlerini AR-GE Merkezleri gibi destekleme kararı aldık. 217 Tasarım Merkezi kuruldu. Bunun 12 tanesi Kocaeli’de dir. Kocaeli’de 2 üniversitemiz var. Bilişim Vadisi çalışmaya başladı. Sanayicilerimizin yaşadığı sorunlar için bizde elimizden gelenin en iyisini yapma gayretindeyiz. Sizler üretiyorsunuz bize düşen görevde sizin işinizi kolaylaştırmaktır.” diyen Sayın Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık,  Meclis toplantısının hayırlı olması temennisinde bulundu.

“TÜRKİYE BÜYÜMEK ZORUNDA OLAN BİR ÜLKE”

Dünya siyasetine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Işık, “Dünya gerginlik ve belirsizlik dönemi yaşıyor. Şu anda ABD-Çin rekabeti ekonomik savaşa dönüşmüş durumda. Bölgemizde AB-Rusya gerilimi yaşanıyor. Bütün bunlar aslında bizim önümüzdeki sürecin geçmişe göre daha fazla tehditler olduğunu gösteriyor. İyimserler her tehdidi fırsat görür. Biz bu tehditleri fırsata çevirmek adına çalışıyoruz. Türkiye için bazı olmazsa olmazlar var. Türkiye büyümek zorunda olan bir ülkedir. Bu kadar genç nüfusu olan bir ülkenin büyümeden başka çaresi olamaz. Bu büyüme azalırsa insanlar işsiz kalır. Bunun oluşturacağı sosyal maliyeti göze almak zorundasınız. Büyümenin de bazı dezavantajları var. Bunlar yönetilemez yan etkiler değil. Türkiye bunları başaracak. Büyüme ithalat odaklı mı yoksa ihracat odaklı bir büyüme mi olacak. Eğer ihracat odaklı büyümeyi başarırsak yan etkileri yaşamayız. Parasal genişleme dönemi bitti artık parasal sıkılaştırma politikaları uygulanıyor. Bu tüm piyasalar için bir risktir. Merkez bankamız proaktif olmalı ” diye konuştu.

“YERLİ, YENİLİKÇİ, YEŞİL ÜRETİM”

Fikri Işık konuşmasının devamında, “Biz ürettiğimizden çok tüketiyoruz. Biz tasarruf açığı olan bir ülkeyiz. Bunu aşmak için üretimi arttırmalıyız. Bunu herkes söylüyor. Bizim AK Parti iktidarı döneminde önemli adımlar attığımızı biliyorsunuz. AR-GE Reform Paketini çıkardık. Detaylı çalışmalar yaptık. Devrim niteliğinde bir AR-GE Reform Paketi oluşturduk. Biz yenilikçi her bir sanayicimizin yanındayız. Patent kanunu çıkardık. Bu konuyu sizlerle 6 buçuk saat yaptığımız bir toplantıda ele aldık. Artık üretimle ilgili her aşamada sizleri destekliyoruz. Bir sloganımız vardı. Yerli, Yenilikçi ve Yeşil Üretim. Yeşil üretim artık gelecek kuşakların bizim üremizdeki hakkındadır” dedi.

“KOCAELİ TÜRK SANAYİSİNİ KALBİDİR”

“Kocaeli Türk Sanayisinin kalbidir” diyen Işık, “ Kim ne derse desin Türk Sanayii’nin başkentidir. 892 AR-GE Merkezi’nin 101’i Kocaeli’de. 217 tasarım merkezi kuruldu. Bunların sadece 12 tanesi Kocaeli’de. Kocaeli’nin potansiyeli daha yüksek bir rakamı kaldırır. Teknoloji Geliştirme Merkezi noktasında Kocaeli’de 5 yer var. 2 üniversitemiz var. Bilişim Vadisi artık çalışmaya başladı. Kocaeli bu konuda önümüzdeki süreçte daha başarılı sonuçlar elde edecektir. Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanacak. Güney Marmara Otoyolu projesi yapılıyor. Osmangazi ile de transit trafiğin yükünü şehrimizin üzerinden alacağız.

“SANAYİCİLERİMİZ GEREKENİ YAPACAKTIR”

Işık sözlerini, “OSB’lerin giriş çıkışında büyük sorun vardı. O sorunu çözdük. Şimdi aynı noktada Ankara yönünde de yakında bir inşaata başlıyoruz. Orada 4 ayrı köprü yapacağız. Yan yolları büyükşehirimiz yapacak. Konuyu Ulaştırma bakanımıza ilettim, gerekli talimatları verdiğini belirtti. Terminal kavşağımız da yakında bitecek. Köseköy Kavşağıyla ilgili bir talihsizlik oldu. Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yapılması yönünde karar verildi. Yakında oraya başlıyoruz. Şimdi yeni çalışmamız hızlı treni Köseköy’den Gebze’ye arkadan almak. Bunların hepsini adım adım takip ediyoruz. Bize düşen görev sizin işinizi kolaylaştırmak. Biz bunun gayreti içerisindeyiz.24 Haziran’da seçime gidiyoruz. Türkiye bu seçimden sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçecek. Sizler sanayiciler olarak gerekeni her zaman yaptınız. Bundan sonra da yapacağınızı düşünüyorum” diyerek sonlandırdı.

“24. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri” sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından 24’üncüsü düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni Başiskele Wellborn Luxury Hotel’de gerçekleşti. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Garnizon Komutanı Kazım Dalkıran,    AK Parti İl Başkan Vekili Abdullah Eryarsoy, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öztürk, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammed Saraç ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ödülümüzün adını taşıyan ve henüz çevrenin konuşulmadığı 70’li yıllarda, çevre sorunlarının çözümü için yoğun çalışmaları olan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu’yu, bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun; “Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hiç unutmadık ve bugün bile kullanıyoruz.” dedi.

28 Firma Başvurdu

KSO’nun çevre konusundaki eğitim organizasyonları, projeleri, KSO Çevre İhtisas Komisyonu ve Proses Emniyeti Sempozyumu hakkında bilgi paylaşan Zeytinoğlu, “Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri organizasyonumuz da diğer çalışmamız. Çevreye olan duyarlılığımızın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerimizi 1995 yılından beri vermeye devam ediyoruz. Bu yıl ödül organizasyonuna katılan firma sayısı 28 ile rekor kırdı. Bu firmaların 10 tanesi İstanbul, Sakarya, Düzce, Bursa, Eskişehir, Manisa, Kırıkkale ve Hatay illerindendir. Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların mevzuatsal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk. Fakat 2013 yılından beri zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz. Bu sene organizasyonumuza başvuran 28 işletmemizin en iyilerini seçmekte gerçekten çok zorlandık. Bu ödül organizasyonun çevresel farkındalıkların artmasına ve bilinç seviyesinin yükselmesine de hizmet ediyor olması gurur verici. Ziyaretlerde, firmalarımızın mevzuatsal zorunlulukların ötesinde çevre konusunda çok fazla çalışma ve yatırım yaptıkları ve firmalarımızda birçok iyi uygulama örnekleri bulunduğu tespit edildi.” dedi.

Zeytinoğlu konuşmasını Jüri üyelerine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ve İZAYDAŞ’a ödül organizasyonuna desteklerinden dolayı teşekkür ederek tamamladı.

Arıtma Oranı yüzde 99’a Ulaştı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Ülkemiz ve şehrimiz için sanayileşme olmazsa olmazlarımızdandır. Sanayileşme aynı zamanda çevreyle uyumlu olmak zorundadır. Sanayileşme gelecek nesillerimize yük olmamalıdır. Kocaelimiz, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını içinde barındırmaktadır. Bunca sanayi kuruluşuna rağmen çevre kirliliği eskiye göre azalmıştır. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük arıtma tesislerinden birine sahibiz. Göreve geldiğimizde Körfez’deki arıtma oranı yüzde 20 iken şimdi yüzde 99’a ulaşmıştır. En büyük amacımız, bugünkü ve gelecek kuşaklarımızın daha sağlıklı daha temiz bir ülkede yaşamasıdır” ifadelerine yer verdi.

Altyapı Yatırımları Örnek Bir İl

Karaosmanoğlu’nun ardından kürsüye gelen Vali Hüseyin Aksoy, “Kocaeli sanayinin kalbinin attığı kent. Buradaki firmaların çevreye duyarlı hareket etmeleri büyük önem arz etmektedir. Firmalarımızın çevreye yönelik milyar dolarlık yatırımları var. Vilayetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin de çevre ile ilgili altyapı yatırımları Türkiye’ye örnek olacak İlimizde önemli çalışmalar yapılıyor. İlimizde 29 adet tehlikeli atık geri dönüşüm tesisi, 2 adet lastik geri kazanım bulunuyor. Bu tesislerden 139 bin tehlikeli atık geri kazandırıldı. 13 ton tehlikeli atık bertaraf edildi. Böylece birçok atık ekonomiye kazandırıldı. Kocaeli 108 tesisin bacaları online olarak izlenmektedir” şeklinde konuştu.

Büyük Ekonomiler Çevreye İyi Davranmıyor

Törende son konuşmayı gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Dünya nüfusu hızla artıyor. Bugün 7.6 milyar dünya nüfusu. Dünya nüfus artış hızı yavaşlasa da nüfus problemi devam ediyor. Bu da çevre sorunlarını gündeme getiriyor. NASA’nın verilerine göre ortalama sıcaklık rakamları sürekli artıyor. Büyük ekonomiler çevreye iyi davranmıyor maalesef. İhtiyaçlarımızı karşılamak için gelecekte bir buçuk gezegene daha ihtiyacımız var. Ekolojik ayak izi kavramı dünyaya verdiğimiz zararı gözler önüne seriyor. Çevre odaklı büyüme çok önemli. Sürdürülebilir kalkınma için yeşil patent sayısında Japonya birinci sırada” dedi.

Kocaeli Sanayi Odasının çevre gelişimine katkıda bulunmak için yapılan bu ödül töreni çok önemli” diyen Işık, “Çevreci Başkan olarak bilerek Şahabettin Bilgisu’nun adının ödüllere verilmesi de anlamlı. Tüm aktörlerin katılımıyla bu konuda kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Unutmamalıyız ki biz doğayı korudukça da doğa da bizi korur. Ödül alan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. Yarışmaya katılan her arkadaşımız gönlümüzde ödül almıştır” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

24’üncü Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Töreni’nde 7 dalda verilen ödüller sahiplerini buldu.

Konuşmaların ardından Jüri Komisyonu Sözcüsü ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç tarafından ödül alan firmalar gerekçeleri ile birlikte açıklandı.

TEŞVİK ÖDÜLÜ (ÇEVRE YATIRIMLARI KONUSUNDA)

  • Ø PAK GIDA ÜRT. VE PAZ. A.Ş.-DÜZCE

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ

LİMAN SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • RUBİS TERMİNAL PETROL TİCARET VE SANAYİ A.Ş.-HATAY

KİMYA SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • BETEK BOYA VE KİMYA SANAYİ A.Ş.

AĞAÇ VE AĞAÇ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • KARTONSAN KARTON SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

KARMA SEKTÖR ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş. – ESKİŞEHİR

KOBİ KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • ÇEMSAN GIDA VE KİMYA TEKNOLOJİLERİ MAK. SAN. VE TİC. A.Ş. – SAKARYA

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ

  • TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.-SAKARYA
DSC_3586

 

PHOTO-2018-05-16-20-59-14 DSC_3488 DSC_3493 DSC_3504
DSC_3512 DSC_3524 DSC_3528 DSC_3539
DSC_3542 DSC_3555 DSC_3563 DSC_3571

 
 

Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi

PROSES EMNİYETİ İÇİN 3 MİLYON DOLARLIK YATIRIM GEREKİYOR 

PROSES GÜVENLİĞİ YATIRIM MALİYETLERİNE DASK MODELLİ ÇÖZÜM 

GENÇ NESİL İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN VR GÖZLÜKLERLE EĞİTİLİYOR

Proses emniyetini sağlamak ve büyük endüstriyel kazaları önlemek amacıyla hayata geçirilecek Seveso III Direktiflerine uyum için kimya sektörü firmalarını yaklaşık 2-3 milyon dolarlık yatırım bekliyor. Sektörün alması gereken önlemleri finanse etmesi için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) modelinin kullanılabileceği tartışıldı

Kocaeli Sanayi Odası tarafından iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çekmek üzere düzenlenen Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi 14 -15 Mayıs 2018 tarihinde The Green Park Pendik Hotel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Sektörün tüm paydaşlarını buluşturan etkinliğin gündeminde, Temmuz 2018’de güncellenerek Seveso III Direktiflerini kapsayacak Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik yer aldı.

“Proses Emniyeti: Faydalar, Zorluklar ve Çözüm Önerileri” başlıklı panelde; kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri sektörü etkileyecek bu yönetmeliği masaya yatırdı.

Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Denetimi Şube Müdürü Özlem Yıldırım, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Uzmanı Fatih Şen, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, Kimya İşverenler Sendikası (KİPLAS) Başkanı Feridun Uzunyol, TÜPRAŞ İzmit Rafineri Müdürü Metin Tüfekçioğlu katıldı.

Ali Çağatay, Seveso Direktiflerinin özel sektör, kamu, çalışan, sivil toplum ve akademisyenler gibi tüm tarafların üzerinde ittifak oluşturduğu bir konu olduğuna dikkat çekerek paneli açtı.

Sanayinin 2 milyar dolarlık kaynak ihtiyacı var

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, konuşmasına çarpıcı bir örnekle başlayarak şunları söyledi: “Güney Afrika’da 1970’lerde kapatılmış bir elmas madeni var. 200 yıl faal işletilen bu elmas madeninde 4,5 milyon insan çalışmış ve bunların yüzde 99’ı köleymiş. Bu 4,5 milyon kişiden bir kişi bile iş kazası nedeniyle ölmemiş. Ülkemizde ise 1400’ün üzerinde ölümü iş kazası olduğunu biliyoruz. Sanayiciler olarak biz durumun farkındayız ve bu nedenle I. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ni kendimiz ön ayak olup düzenledik.”

Çınar Ulusoy, Türkiye’de şu an Seveso II Direktiflerinin yürürülükte olduğunu, Temmuz ayında ise Seveso III’ün devreye girmesinin beklendiğini ifade ederek, sanayinin henüz güvenlik raporu düzeyini aşamadığını, yönetmelik gerekliliklerini yerine getirebilen firma sayısının çok az olduğunu bildirdi. Firmaların çok ciddi yatırımlarla bu yükümlülükleri yerine getirebileceğini ifade eden Ulusoy, tesisin büyüklüğü ve bu güne kadar aldığı güvenlik tedbirlerine göre değişiklik gösterse de yaklaşık 2-3 milyon dolar düzeyinde bir yatırımın firmaları beklediğini bildirdi. Şu anda öncelikle 641 firmanın bu tedbirleri alması gerektiğini bildiren Ulusoy, sanayinin 2 milyar dolar düzeyinde bir kaynak ihtiyacı olduğunun görüldüğünü açıkladı.

Horizon Projeleri yatırım desteği için kullanılabilir

Ülke güvenliği için kısa sürede yol alınması gerektiğini ifade eden Ulusoy, kamu ile sanayi kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini açıkladı. Teşvik desteğinin kritik önem taşıdığının altını çizen Ulusoy, Avrupa Birliği Horizon Projeleri desteklerinin alınabileceğini vurguladı. Ulusoy, kimyasal depolama tesislerine ek olarak enerji nakil hatlarının da Seveso III kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

DASK modeli ile finanse etmek mümkün

Kimya İşverenler Sendikası (KİPLAS) Başkanı Feridun Uzunyol, gerekli tedbirleri almak için işverenin sermaye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, sigortaların en önemli sermaye aracı olabileceğine vurgu yaptı. Uzunyol, sigortanın geleceğinizde olmaması gereken bir konunun önceden finanse edilmesi için toplanan paranın değeri olduğunu bildirerek, “Geçmişte bazı kanun yapıcılar sigortaları yanına alarak bazı sigortalar yaptı, örneğin DASK gibi.  Aynı model proses emniyeti yatırımları için uygulanabilir. Ödenen bu paranın bir kısmı koruyucu olarak farklı kalemlerde kullanılabilir. Böylelikle 2 milyon dolarlık yatırım finanse edilebilir” dedi.

Mühendislik müfredatı sıkıntılı

TÜPRAŞ İzmit Rafineri Müdürü Metin Tüfekçioğlu ise proses emniyetinin olmazsa olmaz olduğunu belirterek, “Çalışanınıza, ürettiklerinize ve çevreye sahip çıkmak istiyorsanız proses emniyetinin hayata geçirilmesi son derece önemli” dedi. Tüfekçioğlu, mühendislik müfredatının sıkıntılı olduğunu, mezunların bu konuda hiçbir fikri olmadan işe başladıklarını ifade etti. Özellikle üretimde çalışacak mühendislerin proses emniyeti eğitimi almasının önemli olduğunu vurgulayan Tüfekçioğlu, kendilerinin özellikle genç nesile de hitap edebilmek için VR gözlüklerle simülasyon eğitimleri düzenlediklerini bildirdi. Yeni nesilin görsellikle öğrendiğine dikkat çeken Tüfekçioğlu, kazaların yaşanarak öğrenmesi mümkün olmayan şeyler olduğunu bunun için en ideal yöntemin simülasyon olduğunu söyledi.

Önleyici teftiş anlayışı geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Abdurrahman Akman, İtalya’da 1976 yılında yaşanan kazanın tüm dünyanın kaderini değiştirdiğine dikkat çekerek yeni kazanın olmadığını tekrar eden kazanın olduğunu, bu nedenle geçmişteki kazalardan ders alınması gerektiğini bildirdi. Akman, Teftiş Kurulu’nun 2011 yılında paradigma değişikliğine giderek tepkisel denetimler yerine önleyici teftiş anlayışına geçtiğini de sözlerine ekledi.

18 Temmuz’a kadar tehlikeli madde beyanları yapılmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü ve Denetimi Şube Müdürü Özlem Yıldırım ise Bakanlığın kuruluşları kayıt altına almak için bir sistem kurduğunu belirtti. Kurulan BEKRA Bildirim Sistemi aracılığıyla şirketlerin bulundurdukları tehlikeli maddeleri beyan etiklerini söyleyen Yıldırım, tehlikeli madde oranına göre şirketlerin alt ve üst seviye olarak ayrıştıklarını aktardı. Yıldırım, Bekra II kayıtlarına göre Türkiye’de 350 civarında üst, 350 civarında da alt seviye kuruluş olduğunu, Bekra III kayıtlarına göre ise bunlara ilave 79 üst, 61 alt seviye kuruluşun yeni kayıt yaptırdığını ifade etti. Yıldırım, firmaların 18 Temmuz 2018 tarihine kadar formlarını güncellemesi gerektiğinin de altını çizdi. Web tabanlı uygulanabilir bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Yıldırım, saha denetimlerine ilişkin de denetim modüllerini geliştirdiklerine dikkat çekti.

Riskleri azaltmak gerekiyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Uzmanı Fatih Şen ise endüstriyel kazaların bir heyelandan daha fazla zarar verebileceğini belirterek önceden tedbir almanın kritik önem taşıdığına dikkat çekti. AFAD’ın uyguladığı Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hakkında da bilgiler veren Şen, TAMP ile afetler konusunda risk azaltma, hazırlık, müdahale ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının bir bütünlük içinde yürütülebilmesini sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

SEVESO Direktifleri Hakkında:

Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için geliştirilen Seveso Direktifleri, 1976 yılında İtalya’nın Seveso kasabasında gerçekleşen kazanın ardından, Avrupa Birliği tarafından benzer kazaların önlenmesi ve kontrolü amacıyla kabul edildi. Ülkemizde de ilk olarak 2010 yılında yayımlanan ve 2013 yılında revize edilen,  Seveso Direktiflerini içeren Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik, Temmuz 2018’de bir kez daha güncellenecek. Böylelikle Seveso III Direktifleri yürürlüğe girmiş olacak.

KSO Başkanı Zeytinoğlu TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Seçildi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanlığından sonra önceki gün Ankara’da gerçekleşen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 74.Genel Kurulu’nda yapılan seçimde Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Başkan Zeytinoğlu, TOBB Yönetim Kurulunda da ayrıca Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Zeytinoğlu, Bu seçim sonucunda ilimizden ilk kez TOBB Yönetim Kuruluna seçilme onuruna sahip kişi oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığına yeniden M. Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi. Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki 74. Genel Kurul’da yapılan seçimde, geçerli oyların tamamını alarak 4 yıl süreyle TOBB Başkanı oldu.​

TOBB Başkanlığına ilk kez 16 Haziran 2001’de seçilen Hisarcıklıoğlu, beşinci kez bu görevi yürütecek.

Yeni TOBB Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu:

“Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı) ,”Salih Zeki Murzioğlu (Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı), Cengiz Günay (Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı), Davut Çetin (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı), Oğuzhan Ata Sadıkoğlu (Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı), Selçuk Öztürk (Konya Ticaret Odası Başkanı), Mahmut Özgener (İzmir Ticaret Odası Başkanı), Öztürk Oran (İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı), Zeki Kıvanç (Adana Sanayi Odası Başkanı), Ali Kopuz (İstanbul Ticaret Borsası Başkanı), Faik Yavuz (Ankara Ticaret Borsası Başkanı), Özer Matlı (Bursa Ticaret Borsası Başkanı), Engin Yeşil (Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı), Tamer Kıran (İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası Başkanı).”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “İşsizlik tek haneye inebilir”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şubat ayında yüzde 10.6’ya gerileyen işsizlik oranının memnuniyet verici olduğunu belirterek, istihdama yönelik devam eden teşviklerle ve sezonsal etkilerle işsizliğin tek haneye inebileceğini söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan şubat ayı işsizlik oranının, bir önceki aya göre 0.2 puan, geçen yılın aynı ayına göre ise 2 puan gerilediğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, “İşsizlik oranında bir yıl öncesine göre oldukça güçlü bir iyileşme var. İşsizlik oranının aşağı çekilmesinde güçlü büyüme ve istihdama yönelik teşviklerin yansımalarını görüyoruz. Şubat ayında istihdam edilen kişi sayısı 1 milyon 210 bin kişi arttı. Bir önceki yıl ise, 2016’ya göre bu sayı sadece 411 bin kişiydi. Önümüzdeki dönemde yatırımlar ile yeni iş imkanlarının artmasıyla ve sezonsal etkilerle işsizlik oranının tek haneye inebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Sanayi sektöründe istihdam payının arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “İstihdam edilenlerin yüze 17.7’sinin tarım, yüzde 20’sinin sanayi, yüzde 7’sinin inşaat ve yüzde 55.3’ünün hizmetler sektöründe yer aldığını görüyoruz. Sektörler arasında, sanayi sektörünün payı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 0.5 puan ile en yüksek artışı sağladı. Burada sanayi sektöründe yaratılan istihdam artışını sürdürülebilirliği açısından çok önemsiyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, genç nüfustaki işsizlik oranının geçen yılın aynı dönemine göre 4.3 puan gerileyerek yüzde 19’a düşmesini olumlu karşıladığını belirtti.

-Nisan ayında bütçe gelirleri giderlerden fazla arttı

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı bütçe rakamlarını da değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında bütçe gelirlerimizin giderlerden fazla artmasına rağmen bütçe 2.7 milyar TL açık verdi. Nisan’da bütçe gelirlerine vergi gelirlerinden önemli katkı geldiğini görüyoruz. Başbakanımız tarafından açıklanan yeni destek paketindeki vergi yapılandırılması ile önümüzdeki dönemde bütçe gelirleri daha da artabilir. Giderler tarafında ise enflasyona yakın artışlar olmasını bekliyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari açıktaki artışı değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Martta aylık cari açık 4.8 milyar dolar oldu. Ocak-mart döneminde 16.4 milyar dolar açık oluşurken yıllık cari işlemler açığı da 55.4 milyar dolar oldu.” dedi. Cari açıktaki artışta asıl etkinin mart ayında da yüksek dış ticaret açığı olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Mart ayında dış ticaret açığı geçen yılın da üzerinde gerçekleşerek 4.6 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığındaki büyümenin cari açığı da yükselttiğini görüyoruz. Nisan ayında da artışa devam eden dış ticaret açığı, maalesef nisan ayı cari açığının da yüksek olacağının sinyalini veriyor.” dedi.

Martta rezervlerdeki azalışın oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Mart ayında döviz rezervlerinde 4.8 milyar dolarlık azalış dikkat çekiyor. Bunun geçici olmasını umuyoruz.” dedi. Zeytinoğlu finansman kalitesinde de bozulmaların dikkat çektiğini belirterek, “Finansman tarafına baktığımızda mart ayında portföy yatırımlarında 2.4 milyar dolar net çıkış oldu. Bizim uzun dönemli finansman açısından önemsediğimiz doğrudan yatırımlarda mart ayında 1.1 milyar dolar net giriş oldu. Ancak hala bir önceki yılın aynı döneminin gerisinde kalıyor.” dedi.

Geçen yıldan bu yana hizmet gelirlerindeki toparlanmanın açığın frenlenmesinde yeteri kadar katkısı olmadığını belirten Zeytinoğlu, “Yıllıklandırılmış olarak baktığımızda, hizmetler ve turizm gelirinde geçen yıla göre artış olduğunu görüyoruz. Ancak hala istediğimiz boyutta değil. Umarız bahar ve yaz aylarının başlamasıyla, turizm gelirlerindeki artışla bu kalemin katkısı daha fazla olur.” şeklinde konuştu.

Dolaşım ve Menşe Belgelerinin Elektronik Ortamda Düzenlenmesi hk.

İLGİ: 08/05/2018 tarih ve 7027 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yazısı.

Sayın Üyemiz,

İlgi yazıda; “Dolaşım ve Menşe belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve vize edilmesine ilişkin eylemin hayata geçirilmesine yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan uygulama takvimi uyarınca 14 Mayıs 2018 tarihinde A.TR Dolaşım Belgelerinin tam otomasyona geçmesinin planlandığı belirtilmektedir.

A.TR Dolaşım Belgeleri’nin sağlıklı ve güvenli bir şekilde tam otomasyona geçirilmesini teminen Odamız üyeleri ve Gümrük Müşavirleri için hazırlanan Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) kullanım kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

Özbekistan Duyurusu

Özbekistan’da Et, Süt, Meyve, Sebze Ürünleri Soğutucu Sistemleri Makine ve Teçhizatları Fabrikası Kurulması

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İkili İşler Genel Müdürlüğü’nden alınan ve bir örneği ekte sunulan yazıda; Özbekistan’da elektrik-elektronik sanayi alanında faaliyet gösteren bir kamu firması olan Uzelteksanoat Anonim Şirketi’nin, Harezm vilayetinin merkezi Ürgenç şehrinde, Orta Asya talebini karşılayacak büyüklükte et, süt, meyve, sebze ürünleri soğutucu sistemleri makine ve teçhizatları üretimi yapacak bir fabrika inşaatı yapılmasını planladığı bildirilmektedir. Yazıda, Türk yatırımcıların söz konusu yatırıma davet edildiği belirtilmektedir.

Ayrıntı için tıklayınız  

Pedallar Avrupa'ya Dikkat İçin Çevrildi

Avrupa Günü kutlamaları çerçevesinde, KSO AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte, yaklaşık 300 dolayında kişi bisikletleriyle sağanak şeklindeki yağmura karşın köprüden geçiş yaptı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Böyet, Atalay Kaya, Bilim Sanayi Teknoloji İl müdürü İlhan Aydın, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Türkiye Bisiklet Federasyonu İl Temsilciliği ve Kocaeli Bisiklet Kulübü üyeleri ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, Gebze ilçesinde TUBİTAK Yerleşkesi önünde toplandı. Sabahın erken saatlerinde, şiddetli yağmur yağışına rağmen organizasyon gerçekleştirilirdi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu ve 300 dolayındaki  bisikletli grup, polis eskortu eşliğinde güvenlik önlemi alınan şeritte pedal çevirerek Osmangazi Köprüsü’nden Yalova tarafına geçti. Burada sporculara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Osmangazi Köprüsünden ikinci kez geçtiklerini hatırlatan KSO Başkanı Zeytinoğlu, Avrupa Günü kutlamaları kapsamında AB Bilgi Merkezince düzenlenen etkinlikte bisikletle Osmangazi Köprüsü’nü ikinci defa geçen insan grubu olduklarını söyledi. Etkinlikte ayrıca AB’ye de dikkati çekmek istediklerini belirten Zeytinoğlu, etkinliğe Kocaeli Bisiklet Kulübü, çevre illerden ve ilçelerden profesyonel bisikletçiler, bisiklet sever vatandaşların katıldığını aktararak, “Yaklaşık 300 dolayında katılımcı ile birlikte Osmangazi Köprüsü’nden bisikletlerle ikinci kez geçtik. Bunu geleneksel hale getirmeyi istiyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyonla mücadelede farklı aksiyonlar gerekli

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu beklentilerin üzerine çıkan enflasyonla mücadele farklı ve yeni aksiyon planlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ayhan Zeytinoğlu yüksek döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle üretici fiyatlarının yüzde 16.37’ye yükseldiğine dikkat çekerek “Döviz kurlarındaki ve petrol fiyatlarındaki artış, üretici fiyatlarını da artırarak üretim maliyetlerini maliyetleri yukarı itiyor. ÜFE yüzde 16.37’ye ulaştı. TÜFE’de ise son baz etkisi avantajından faydalanamadık. Ne yazik ki yüksek üretici fiyatları, tüketici fiyatlarını daha da yukarı çekecektir. Yılı çift haneli rakamla kapatacağımızı görüyoruz.” açıklamasını yaptı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, nisan ayında, aylık en fazla artışın kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleştiğini belirterek “Petrol fiyatlarındaki artış ve dolardaki yüksek seyir sonunda kok ve rafine petrol ürünlerinde aylık yüzde 10,35 ve yıllık yüzde 41,43 ile gerçekleşen fiyat artışının dikkat çektiğini görüyoruz. Girdi fiyatlarındaki bu artışlar üretim maliyetlerini yukarı itiyor. Artık enflasyonla mücadelede farklı aksiyonlara ihtiyaç var.” dedi.

Mayıs ve Haziran aylarının Ramazan ayının konjonktürel etkisi nedeniyle enflasyonu yukarı çekeceğini belirten Ayhan Zeytinoğlu “Tüm bu gelişmelere paralel olarak Ramazan ayının da enflasyonu yükselteceğini unutmamak gerekiyor. Baz etkisinin avantajının da ortadan kalktığını düşünürsek önümüzdeki birkaç ayda da enflasyondaki yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz.” dedi.

ÜFE alt sektörlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, imalat sanayinde aylık yüzde 2.79 fiyat artışı olduğuna işaret ederek;  “Bazı imalat sektörleri fiyat artışları bakımından fazlasıyla dikkat çekiyor. Kok ve rafine petrol ürünleri, ana metaller, ağaç ve mantar ürünleri, motorlu kara taşıtları ve kağıt ve kağıt ürünleri sektörlerinde yıllık fiyat artışları yüzde 20’in üzerinde seyrediyor. Bunlar yüksek oranlar. Bunun yanında yıllık yüzde 19.80 olan ara mallarındaki fiyat artışları da genel fiyat artışının üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “İhracattaki artış devam ediyor”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan nisan ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, yılın başından bu yana ihracatta aylık bazda rekor seviyelere ulaşıldığını belirterek, “İhracatta yakaladığımız artış ivmesinin süreklilik kazanmasını arzu ediyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 8.6 artarak 13.9 milyar dolar, ithalatımız yüzde 15.4 artarak 20.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 10.4 oranında artışla 161.4 milyar dolara ulaştı. Ekonomimizdeki canlılığın devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz.”  dedi.

İhracat artışına en fazla katkının nisan ayında da otomotiv sektöründen geldiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Nisan ayında otomotiv sektörü ihracatını yüzde 27 arttırarak 2.5 milyar dolara yükseltti. Ocak-nisan döneminde ise gerçekleştirilen 55 milyar dolar ihracatın 9.3 milyar doları otomotiv sektöründen geldi.” dedi.

Nisan ayı ithalatının yüzde 15.4’lük artışına ilişkin Zeytinoğlu, “Nisan’da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72.4’ten yüzde 66.8’e geriledi. Bu bizim savunduğumuz bir tablo değil. Bu oranı daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız. Bunun yanında üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatındaki artışın yüzde 20.1 olduğunu görüyoruz. Bunu önümüzdeki dönemde üretimde hareketlilik göstergesi olarak olumlu yorumlayabiliriz ancak bu ürünlerin ülkemizde üretilmesinin teşvik edilmesiyle üretmek için ithalat yapmak zorunluluğumuz da kalmayacaktır.” dedi. Zeytinoğlu, nisan ayında yatırım malları ithalatındaki yüzde 6’lık artışın da daha yüksek olmasını beklediklerini söyledi.

Gebze Teknik Üniversitesi Girişimcilik Zirvesi

Sayın Üyemiz,

Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi hakkında Odamıza iletilen daveti katılımınız hususunda bilgilerinize sunarız.

img20180502_16531527

Detaylı Bilgi İçin:

Arş. Gör. ABDULLAH KÜRŞAT MERTER 
Gebze Teknik Üniversitesi
İşletme Bölümü
e-mail: akmerter@gtu.edu.tr
TEL:0262 605 14 63