Aylık arşivler: Temmuz 2020

Mediterranean Building Exhibition (MEDIBAT)

Tunus Büyükelçiliği’nden alınan 28.07.2020 tarihli ve 273 sayılı yazıya istinaden, TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Tunus’ta 3-6 Mart 2021 tarihlerinde, “Mediterranean  Building Exhibition  (MEDIBAT) adlı etkinliğin gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İlgili yazıyı görmek için tıklayınız

Yolcu Beraberi Numune, Sergi ve Fuar Eşyası Beyan Formu

 Ticaret Bakanlığı’nın 17.07.2020 tarihli ve 55933913 sayılı yazısına istinaden TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 1 Nisan 2020 tarihli ve 31086 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Türkiye Gümrük Bölgesine yolcu beraberinde getirilen numune, sergi ve fuar eşyalarının veya Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkarılan söz konusu numune eşyaların “Yolcu Beraberi Numune, Sergi ve Fuar Eşyası Beyan Formu” ile yapılabilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında bilgi verilmektedir. 

 İlgili yazıyı görmek için tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Kapasite kullanım oranlarındaki toparlanma sevindirici”

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre temmuz ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 70,7 ile geçen yılın aynı ayına göre 5,5 puan gerilerken, geçen aya göre 4,7 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 65.1 ile geçen yıla göre 4.9 puan gerilerken, geçen aya göre 3.9 puan arttı.

Kapasitelerde aylık artışların devam ettiğine işaret eden Zeytinoğlu, “Temmuz ayında kapasite kullanım oranları Türkiye ve ilimiz genelinde aylık düzeyde artarak, toparlanmanın devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz.” açıklamasını yaparak “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı temmuz ayında yüzde 65.1 oranında gerçekleşti. Tabii aylık toparlanmaya rağmen hala normal seviyelere dönemedik. İlimiz sanayi kuruluşlarının yarısından çoğu ihracat yapıyor. Dolayısıyla Avrupa ekonomisindeki toparlanma hızı bizi yakından ilgilendiriyor. Bu toparlanma hala istediğimiz seviyede değil. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde ikinci dalga duyumları alıyoruz. Pandeminin ilk aylarında firmalarımızın bir kısmı duruşa geçmek durumunda kaldılar, ama üretimi hiç durdurmadık. Tedbirleri alarak üretime devam edeceğiz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre temmuz ayında Kocaeli’nin öncü sektörlerinde de kapasite kullanım oranının arttığını belirten KSO Başkanı “Firmalarımızın yüzde 50’si temmuz ayında kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre arttığını, yüzde 28.5’i değişmediğini ve yüzde 21.5’i azaldığını ifade ettiler. Sektörlere baktığımızda, otomotiv, kimya, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranlarında haziran ayına göre artış gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Temmuz ayında duruşta olan firmaların oranının yüzde 1,5’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu “Nisan ayında duruşta olduklarını bildiren firmaların oranı yüzde 24 iken, mayısta yüzde 9’a, haziranda yüzde 4’e gerilemişti. Temmuz’da ise bu oran yüze 1.5’a düştü. Umarız ikinci dalganın etkileri daha az olur. Tedbirlerimizi alarak üretime devam etmek zorundayız.” dedikten sonra “Temmuz ayı anketine yanıt veren firmaların bir önceki aya göre yüzde 21,5’inin istihdamlarının arttığı, yüzde 73’ünün istihdamlarında değişim yaşanmadığı, yüzde 5,5’inin ise istihdamlarının azaldığı belirlenmiştir. Firmaların yüzde 21’i ağustos ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 24’ü siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 55’inde ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.  Ankete katılan firmaların yüzde 14’ü dış siparişlerinin ağustos ayında arttığını belirtirken, yüzde 26’sı azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 60’ı ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

“Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye” Kampanyası

Sayın Üyemiz,

Türk Kızılay’ından Odamıza gelen yazıda; Her yıl olduğu gibi, bu yıl da paylaşarak yardımlaşarak bayram sevincini hem ülkemizde hem de onlarca ülkede yaşatacakları kurban kampanyasını “Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye !” sloganı ile başlattıklarını belirtmişlerdir.

Türkiye’nin iyilik hareketi Kızılay ihtiyaç olan her yerde, ihtiyacı olanın yanında olmak için, tüm çalışanları ve gönüllüleri ile dünyada ve ülkemize kurban emanetlerini hak sahiplerine ulaştırmak amacıyla başlatmış olduğu kampanya kapsamında destek talep etmek etmektedir.

Bilgi ve bağışlarınız için https://www.kizilay.org.tr/kurban/  linkini kullanabilirsiniz.

Kimya Sektörü KSO Ev Sahipliğinde Bir Araya Geldi

Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde İstanbul Sanayi Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Kimya Komite Üyeleri videokonferans yöntemi ile bir araya geldi.

Müşterek toplantı; KSO Meclis Üyesi Hasan Şerefhan’ın açılış konuşması ile başladı. Şerefhan konuşmasında toplantının gündemi ve amacı ile ilgili bilgi aktardı.Hasan Şerefhan’ın ardından İSO Meclis Üyesi Haluk Erceber, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İSO Meclis Üyesi Kenan Baytaş, EBSO Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komite Başkanı İhsan Bilgiç ve EBSO Kimyasal Ürünler Sanayi Meslek Komite Başkanı Egemen Uçar tarafından konuşma yapılarak sektörel konularda bilgi verildi.

Kimya sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin dile getirildiği toplantıda; AB uyum sürecinde çıkartılan mevzuatlar ve bu mevzuatlara uyum, yatırım teşvik sistemi, pandemi süreci, ÖTV sorunu ve KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumu konularına odaklanıldı. Toplantıda görüşülen sorunların çözümü noktasında 3 Oda olarak ortak hareket edilmesi kararı alındı.

Kocaeli Sanayi Odası Temmuz Meclisi Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Temmuz ayı Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO’nun Meclis toplantısı’na konuk konuşmacı olarak Kocaeli Valisi Seddar Yavuz katıldı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun , Kocaeli ve Sanayisi hakkında kısa bir bilgilendirmesi sonrası söz alan Vali Seddar Yavuz “Bilim,sanayi ,teknoloji üssü Kocaeli’de görev almak benim için gurur vericidir.Kocaeli Türkiye’nin yüzakıdır. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada en önemli potansiyeli oluşturmaktadır”

Dünya’da ülkelerin yarıştığını vurgulayan Vali Yavuz, “ Ülkelerde de şehirler bir yarışma içersinde bulunuyor.Bu nedenle siz sanayicilere her türlü desteği vermede kararlıyız. Katkı için 7/24 hizmetindeyiz.Sanayi kuruluşlarının üretimlerini gerçekleştirdiklerini illerde vergilerini ödemeleri gerekir.Bunun için çalışma içersinde olacağız.

Konuşmasının sonunda Pandemi konusuna değinen Vali Yavuz, “ Pandemi de 2’nci dalga tehlikesini yaşamamak ve Sanayi kuruluşlarımızın üretimlerini kesintisiz sürdürmeleri için gerekli tedbirler alınmaktadır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un konuşması sonrası söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,” TFF 3. Lig 2. Grup’ta 2019-2020 sezonunu şampiyonu olan Kocaelispor’u buradan tekrar tebrik ediyorum.

Hem Kocaelispor’umuz, hem kentimiz için önemli bir başarı.”

 Geçtiğimiz ay üzüntülü olaylar yaşandığını vurgulayan Başkan Zeytinoğlu, “Bursa, Artvin ve Rize’deki sel felaketlerinde ve Komşumuz Sakarya’da havai fişek fabrikasında ve sonrasında imha edilmek üzere taşınma esnasında araçta meydana gelen patlamada can kayıplarımız oldu. Şırnak’ta, Pençe-Kaplan Operasyonu’nda, Hakkari ve Siirt’teki terör saldırısı ile Van’daki Uçak kazasında şehitler verdik.Tüm kayıplarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Ayrıca, Bingöl, Van, Manisa, Muğla’daki depremlerden etkilenenlere tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi

Sözlerine ekonomik değerlendirmeleriyle devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu,Haziran ayında; *İhracat  13,5 milyar dolar (+ yüzde15,7) , Bu rakam mayıs ayının da yüzde 35 üzerinde. Mart-nisan-mayıs aylarında sırasıyla yüzde 18, 41 ve 41’lik gerileme yaşamıştı. Hazirandaki yüzde 15,7’lik artışı olumlu değerlendiriyoruz.Haziran ayı, hem ülkemizde hem küresel ekonomide normalleşmenin başladığı dönem olması ve Önceki aylardan ertelenmiş talebin bir katkısının bu artışta etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca geçen yıl Ramazan Bayramı haziran ayına denk geldiği için (1hafta kayıp var) baz etkisi olduğunu da biliyoruz.Önümüzdeki aylarda da bu artışın devam ediyor olmasını umuyoruz. Tabi burada, bilhassa Avrupa pazarının nispeten yavaş toparlanıyor olması önemli.

En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeden, haziranda sadece İtalya’ya ihracatın gerilediğini görüyoruz.

Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre haziran ayında; İhracat  2,1 milyar dolar (+ yüzde 9,1), İthalat  3,0 (- yüzde 0,1)

CARİ AÇIK

Mayıs ayında Yıllık Cari Açık   8 milyar 244 milyon dolara yükseldi .Aylık açık 3 milyar 764 milyon dolar. Cari açıkta Dış ticaret açığındaki artış ile hizmet gelirlerindeki gerilemenin etkisi oldu.

Dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre 2,4 milyar dolar arttı.Hizmet gelirleri ise geçen yılın aynı ayında 2,9 milyar dolar katkı sağlarken, bu yıl 33 milyon dolar açık verdi. Birkaç ay daha cari açıkta yükseliş olabilir.Haziran ayında dış ticaret açığındaki gerileme cari açığa olumlu yansıyacaktır.Ancak turizm gelirleri ve hizmet sektörünün katkısı geçmiş yılların gerisinde ve sınırlı kalacaktır.

ENFLASYON

Enflasyon verilerine baktığımızda, haziran ayında; TÜFE  yüzde 12,62   (aylık  + yüzde 1,13)ÜFE  yüzde 6,17   (aylık  + yüzde 0,69)

ÜFE’de aylık artış sınırlı olmasına rağmen, baz etkisiyle yıllıkta önemli bir artış oldu.

Önümüzdeki aylarda yine baz etkisiyle artışların devam edebileceğini düşünüyoruz.

ÜFE’de aylık bazda en yüksek artışın yüzde 8,48 ile enerji maliyetlerinde olduğunu görüyoruz.

 

KAPASİTE

İlimiz sanayinin kapasiteleri; Temmuz’da da toparlanmaya devam etti  yüzde 65,1Haziran  yüzde 61,2 idi.

1-15 temmuz tarihlerinde; duruşa geçen firmalarımızın oranı yüzde 3’e geriledi. (1-15 Nisan  yüzde 24  / 1-15 Mayıs  yüzde 9 / 1-15 Haziran  yüzde 7 idi.)

Temmuz tamamında duruşta olacaklarını bildirenler ise  yüzde 1,5(Haziran tamamı yüzde 4 idi.)

İŞSİZLİK

İşsizlik oranı (nisan)  yüzde 12,8’e geriledi(Bir önceki yılın aynı ayına göre 0,2 puan / Bir önceki aya göre 0,4 puan geriledi.)

Nisan ayında mevcut istihdamı korumak amacıyla birçok tedbir alınmıştı.Bu tedbirler işsizlikteki artışı önledi.

Diğer taraftan bu ayda işgücüne katılımın da azaldığını görüyoruz:

*işgücüne katılım  3 milyon 13 bin kişi geriledi

*istihdam edilenler  2 milyon 585 bin kişi geriledi

*işsiz sayısı  427 bin kişi geriledi.

*dolayısıyla işsizlik oranı  yüzde 12,8’e gerilemiş oldu.

Nisan ayında tüm sektörlerde istihdam kaybı yaşandığını görüyoruz.

1 milyon 524 bin kişilik azalma ile en fazla hizmet sektöründe istihdam kaybı yaşandı.

TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜ SANAYİ KURULUŞU

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” anketinde 2019 yılında 79 firmamız yer aldı. (2018  79 firma)

Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu. Hyundai Assan Otomotiv listeye on ikinci olarak girdi. (geçen yıl onuncu sıradaydı)

*İlk 10 içerisinde 2 firma,

*İlk 50 içerisinde 15 firma,

*İlk 100 içerisinde 28 firma,

*İlk 200 içerisinde 42 firma,

*İlk 300 içerisinde 57 firma,

*İlk 500 içerisinde 79 firma yer aldı.

79 firmanın;

*Yabancı Sermayeli →  33 firma

*Net satışlardan alınan pay → yüzde 28,2

*Üretimden net satışlardan alınan pay → yüzde 28,6

*İhracattaki payı → yüzde 31,7  (2018 → 27,1 idi.)

(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız. )

 

Fas’a Gerçekleştirilecek İhracatlarda Uygunluk Kontrolleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 1 Şubat 2020 tarihi itibariyle Fas’a ithal edilen sanayi ürünlerinin kontrollerinin yazıda belirtilen anlaşmalı Şirketler tarafından yapılacağı ve ürünlere yönelik uygunluk sertifikalarının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Fas gümrüklerinde kontrolü yapılacak olan sanayi ürünlerinin listesi paylaşılmış olup, liste dışında kalan sanayi ürünlerinin kontrollerinin çıkış ülkelerinde gerçekleştirileceği, 20 Nisan 2020 olarak bildirilen tarihin 19 Haziran 2020’ye kadar uzatıldığı ve 20 Haziran 2020’de sona ereceği duyurulmuştur.

Yazıda devamla, Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, koronavirüs (COVID-19) salgını kaynaklı yaşanan sorunlar nedeniyle çıkış ülkelerinde gerçekleştirilemeyen ürün kontrolleri için PORTNET internet platformu üzerinden ithalat başvurusu yapılırken ‘Yeminli Beyanname’ verilmesi şartıyla 20 Haziran 2020 tarihinden sonra da Fas gümrüklerinde kontrol imkanının sağlanabileceği vurgulanmaktadır.

İhale İçin Niyet Beyanı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza gönderilen yazıda, Mozambik te faaliyet gösteren Güney Afrika Merkezli Sasol firmasının boru hattı inşası için kaplanmış boru alımına yönelik ilan ettiği niyet beyanı iletilmiş ve bu konudaki ilanı ekte sunulmuştur.

İhale İçin Niyet Beyanı

Soğan/Patates ihracatı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, kuru soğan ile taze veya soğutulmuş patates ihracatı ön izne bağlı ürünler listesinden çıkarıldığı bildirilmiştir.

Yabancıların Bosna-Hersek’te İkameti ve Çalışmalarına İlişkin Mevzuat

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda,

Bosna-Hersek’te faaliyet gösteren bir firmamızın yerel Hukuk Müşaviri Adnan Hadzimusiç tarafından, Saraybosna Ticaret Müşavirliğiyle işbirliği ve Saraybosna Büyükelçiliğimizle istişare
içinde ekte bir örneği sunulan “Bosna Hersek’te Yabancıların İkameti ve Çalışması” isimli kitapçığın hazırlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Bosna-Hersek’te yatırım yapmayı veya çalışmayı planlayan üyelerimiz açısından faydalı olabileceği değerlendirilen söz konusu kitapçığa ulaşmak için tıklayınız.

Hijyen ve COVID-19 Belgeleri Semineri

Sayın Üyemiz,

Türk Standardları Enstitüsü (TSE)’nin hijyen ve COVID-19 çalışmaları hakkında 21 Temmuz 2020 Salı günü saat 10:30’da internet üzerinden bir bilgilendirme semineri gerçekleştirilecektir.

TSE Başkanı Prof. Dr. Sn. Adem Şahin’in katılımı ile gerçekleştirilecek olan seminerde COVID-19 Güvenli Üretim, Hizmet ve Turizm Belgeleri ile COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin soruları cevaplandırılacaktır.

Katılımın ücretsiz olduğu seminer programına ulaşmak için tıklayınız.

World of Hunting and Nature Exhibition, Hungary 2021

Sayın Üyemiz,

Daha önce 1971 yılında Budapeşte’de düzenlenmiş olan Macaristan Dünya Fuarı’nın 50. yılı münasebetiyle Macaristan’ın, 2021 yılında “World of Hunting and Nature Exhibition, Hungary 2021” adlı Avcılık ve Doğa Fuarı’nı düzenleyeceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 25 Eylül-14 Ekim 2021 tarihlerinde Budapeşte’de organize edilmesi beklenen fuarın insanlık ve doğa arasındaki bağlantıyı sembolize edecek şekilde “ONE WITH NATURE” sloganı ile düzenleneceğini ve doğanın sürdürülebilir şekilde kullanımıyla ilgili değerleri esas alacağını belirten Macar yetkililerinin, ülkelerin bu konudaki bilgi, tecrübe, gelenek ve kültürel değerlerini sergileyecekleri pavilyonları ile fuar katılımlarını bekledikleri ifade edilmektedir.

Ayrıca, ülke pavilyonların yanı sıra özel sektör iş insanlarının ve örgütlerinin katılım sağlayacağı ayrı pavilyonların kurulmasının planlandığı, avcılık, doğa, su ve çevre yönetimi vb. alanlarda işbirliği imkanlarının geliştirilebileceği profesyonel etkinliklerden, B2B organizasyonlarına kadar farklı etkinliklere yer verilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Öte yandan fuar kapsamında ayrılık ve doğa teması ile Budapeşte başta olmak üzere ülke genelinde 660 etkinliğin gerçekleştirilmesi, Avrupa Binicilik Şampiyonasından okçuluk ve tazı yarışmalarına 19 çeşitli uluslararası etkinlik düzenlenmesinin, müzîk ve kültürel etkinliklerin, gastronomi festivallerini kapsayan 14 adet çeşitli Macar etkinliğinin gerçekleştirilmesinin ve Yaban Hayatı Forumu gibi 4 adet küresel konferans düzenlenmesinin planlandığı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Avrupa ülkelerinden Türk Konseyi üyesi ülkelerine kadar dünyanın farklı noktalarından katılımcıları bir araya getirmesi beklenen fuara katılımın ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerinden gastronomiye, doğa sporlarından doğa turizmine, mal ve hizmet sektörlerine tanıtım fırsatı sağlayacağı ifade edilmektedir. Dolayısıyla, ülkemizin genel ve sektörel tanıtımı kapsamında ilgili firmaların ürün ve hizmetleri ile birlikte fuara katılımlarının faydalı olacağı belirtilmektedir.

Söz konusu fuara ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye – Polonya Online İş Forumu Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza ulaşan yazıda, TOBB ve Polonya Ticaret Odası işbirliğinde, tıbbi ekipmanlar, kozmetik, tekstil ürünleri (giyim), bio teknoloji ve ilaç, gıda ve tarım ürünleri, otomotiv, beyaz eşya ve ev kimyasalları (temizlik ürünleri) alanlarında faaliyet gösteren Polonyalı firmaların katılımıyla, 16 Eylül 2020 Çarşamba günü ZOOM üzerinden “Türkiye-Polonya İş Forumu ve İş Görüşmeleri” gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Altı yüz yılı aşkın süredir siyasi ve iktisadi alanda dostane ilişkilerimizin olduğu Polonya, konumu sebebiyle iş yapmak isteyen firmalarımız için son yıllarda cazip bir pazar olmuştur.
Türkiye ve Polonya’daki iş imkânları konusunda sunumların yer alacağı İş Forumu kapsamında Türk ve Polonyalı firmalar arasında, her iki taraftan gerekli talep olması halinde, belirtilen sektörlerde paralel ikili görüşmeler düzenlenecektir. İş Forum’un sabahki oturumunda açılış konuşmaları ve sunumlara yer verilecek olup, bu bölümde Türkçe-İngilizce simultane tercüme hizmeti sağlanacaktır. Forum’un öğleden sonraki oturumunda firmalar arası gerçekleştirilecek ikili görüşmeler ise İngilizce olacaktır.

Türkiye-Polonya İş Forumu’na katılmak isteyen firmalarımızın kayıtlarını (İngilizce olarak) polonya.tobb.org.tr adresinden en geç 21 Ağustos 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar tamamlamaları gerekmektedir. Polonyalı şirketlerin profili, katılımcı listesi ve toplantı için teknik ayrıntılar, katılım teyidi bildiren firmalarımızla bilahare paylaşılacaktır.

KOSGEB KOBİ Destekleri Semineri

Sayın Üyemiz,

KOSGEB’in KOBİ’lere yönelik destek ve hibeleri hakkında 16 Temmuz 2020 Perşembe günü saat 16:00’da internet üzerinden bir bilgilendirme semineri gerçekleştirilecektir.

TOBB Başkanı Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu ile KOSGEB Başkanı Sn.Prof.Dr. Cevahir Uzkurt’un katılımı ile gerçekleştirilecek olan seminerde KOSGEB KOBİ destek ve hibeleri anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkında soruları cevaplandırılacaktır.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” başlıklı toplantılar düzenlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 14 Temmuz 2020 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında Suudi Arabistan; 16 Temmuz 2020 Perşembe günü ise 15.00-16.30 saatleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve anılan ülkelerde yerleşik iş insanlarımızın da konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği ifade edilmekte olup, ayrıntılı bilgi ekte sunulmaktadır.

14 Temmuz 2020 14:00-15:30 Suudi Arabistan Webinar

16 Temmuz 2020 15:00-16:30 Birleşik Arap Emirlikleri Webinar

Ticari Dolandırıcılık Hakkında (Hong Kong)

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen, son dönemde ülkemizde yerleşik firmalar tarafından Hong Kong Ticari Ateşeliğine iletilen e-postalarda, elektronik ithalat gerçekleştirme amacı ile Hong Kong firmaları ile işbirliğinde bulunulduğu, buna karşın ödemenin yapılmasını müteakip ilgili Hong Kong firması ile irtibatlarının kesildiği bilgilerinin yer aldığı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, önümüzdeki dönemde benzer mahiyette ticari dolandırıcılıkların yaşanmamasını teminen ülkemizde yerleşik şirketlerin Hong Kong’dan gerçekleştirecekleri tedariklerde aşağıdaki ekte ismi paylaşılan web adresleri üzerinden alım yapmamalarının önem arz ettiği belirtilmektedir.

Standart Değişikliği

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen 06.07.2020 tarih ve 34221550-045.99-5750 sayılı yazı ile, Türk Standartları Enstitüsü’nden alınan e-postalara atıfla;

– TS 10324 Jeoteknik deney metotları -Kayaç süreksizliklerinin direkt makaslama mukavemetinin yerinde tayini

– TS 3959 Grafit-Fotometrik yöntemlerle kimyasal analiz

– TS 3961 Grafit-Kül miktarının tayini

– TS EN ISO 21178 Hafif konveyör bantlar-Elektrik direncinin tayini

– TS EN 730-1 Gaz kaynak donanımı-Emniyet cihazları-Bölüm 1:Bir alev(geri tepme) tutucu ile birleşik

– TS EN 61215 Kristal silikon yapıda karasal fotovoltaik (PV) modüller-Tasarım yeterliliği ve tip onayı

– TS İSO 16739-1 İnşaat ve tesis yönetimi endüstrilerinde veri paylaşımı için Endüstri Temel Sınıfları (IFC)- Bölüm 1: Veri şeması

– TSE K 412 Plastik mantolama dübelleri – Dış cephe ısı yalıtımının sabitlenmesi amacıyla kullanılan

– TSE EN 521 Sıvılaştırılmış petrol gazı (lpg) yakan cihazlar için özellikler-Buhar basıncında sıvılaştırılmış petrol gazı kullanan, taşınabilir cihazlar

– TSE EN 1650+A1 Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler-Gıda, sanayi, evsel ve endüstriyel alanlarda kullanılan kimyasal dezenfektanlar ve antiseptiklerde mantar oluşması veya mayalanmanın değerlendirilmesi-Deney yöntemi ve özellikler (faz 2, adım 1)

Türk standartlarının yürürlükten kaldırıldığı,

-TS 12432 Altıköşe Başlı Civatalar-Alıştırmalar-Çelik Konstrüksiyonlar için- Somunlu veya Somunsuz Türk standartlarının ilgili bakanlıkça zorunlu uygulamaya konulduğu bildirilmiştir.

Peru Sağlık Ürünleri İhalesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen yazıda;

  • Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda, Lima Ticaret Müşavirliği’nin yaptığı bilgilendirme doğrultusunda yeni tip Koronavirüs ile bağlantılı ürünlere yönelik ihale duyurularının firmalarımız tarafından aşağıda bildirilen erişim adresinde yer alan kayıt formunun doldurularak görüntülenebileceğinin ifade edildiği,
  • Yazıda devamla, RUC (vergi numarası) bölümünün doldurulmasına gerek bulunmadığının vurgulandığı bildirilmektedir.

Kayıt Formu Bağlantı Adresi için tıklayınız.

 

Çin’e İşlenmemiş Kabuklu veya Kabuksuz Antepfıstığı İhracatının Başlaması

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza gönderilen yazıda; “Türkiye’den Çin’e ihraç Edilen Antepfıstığı için Bitki Sağlığı Gerekliliklerine ilişkin Protokol”ün, 17 Mart 2017 tarihli ve 30010 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

Yazıda, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) tarafından uygulamaya konan ilgili mevzuattaki gözetim/karantina gerekliliklerine ve ilgili Protokol’ün şartlarına uymak kaydıyla, kabuklu veya kabuksuz işlenmemiş Antepfıstığının ÇHC’ye ihracatının yapılabileceği belirtilmiştir.

Anılan Protokol’e, söz konusu ülkeye ihracatta yetkilendirilen depo ve işletme tesisleri listesine, bitki sağlık sertifikası örneğine ve MeBr/Fosfin Fumigasyon metodu ile ilgili bilgi/belgelere ulaşmak için tıklayınız.

TOBB ve Trendyol “Trendyol ile İşini Büyüt” KOBİ Destek Programı

Sayın Üyemiz, 

TOBB ve Trendyol “Trendyol ile İşini Büyüt” KOBİ Destek Programı’nı başlattı. Ürünlerinizi Trendyol’da milyonlarca müşteriye ulaştırmanızı sağlayacak destek programıyla ilgili bilmeniz ve başvurmak için yapmanız gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.  

Destek programında neler var?

·  Satışa başladıktan sonraki ilk bir ay boyunca, brüt 30.000 TL’ye kadar yaptığınız satışlardan komisyon alınmayacak.

· Tüm ürün gruplarında 4 Ağustos’a kadar yapılan tüm satışlarda ödeme vadesi 14 gün olacak.

· Trendyol üzerinden satış arttırmanın püf noktalarının anlatılacağı ücretsiz eğitimler verilecek.

Neden başvurmalısınız?

·Her gün 15 milyon kişinin ziyaret ettiği ve 18 milyon aktif müşterinin yer aldığı Trendyol’da avantajlı koşullarda satışa başlamak için başvurmalısınız.

Nasıl başvurabilirim?

·Destekten faydalanmak için 8 Temmuz- 24 Temmuz tarihleri arasında başvuru formunu doldurmalısınız.

·Formda “Referans Kodu” alanına 00-00-081 yazılması gerekmektedir. Referans kodunu girmeyen firmalarımız destekten faydalanamayacaktır.

Kimler faydalanabilir?

· Trendyol’dan daha önce satış yapmamış firmalar destekten faydalanabilirler.

· Belirtilen tarihler arasında başvurup, başvuru tarihinden sonraki 3 ay içinde ürünlerini satışa çıkarmayan firmalarımız “Trendyol ile İşini Büyüt” Kobi Destek Programı’ndan yararlanamayacaktır.

Eğitimlere nasıl katılabilirim? 

·  Eğitimlerde e-ticaret ekosistemi, Trendyol’un tedarikçilerine sağladığı faydalar ve destek programına nasıl başvurulacağı anlatılacaktır.

·  Eğitim takvimini ve kayıt linklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Trendyol ile E-ticarete Merhaba – 13 Temmuz 2020 Pazartesi – 15.00

Trendyol ile E-ticarete Merhaba – 17 Temmuz 2020 Cuma – 10.30

Trendyol ile E-ticarete Merhaba – 20 Temmuz 2020 Pazartesi – 15.00

Trendyol ile E-ticarete Merhaba – 22 Temmuz 2020 Çarşamba – 15.00

Çalışanlara Ait Kimlik Bildirim Sistemi / Çalışan Bildirim Projesi

Sayın Üyemiz,

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü’nden Odamıza gönderilen yazıda,  1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunun 6. Maddesi gereği her çeşit ticaret ve sanat amacı güden işyerleri ve öğrenci yurtları vb. yerlerde çalışanlar için o yerin sorumlu işleticisi tarafından örneğine uygun Çalışanlara ait kimlik bildirme belgesi doldurulup muhtara onaylatılarak genel kolluk örgütüne verileceği ve ilgili kanunun Ek 2nci maddesi gereği Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderildiği bildirilmektedir.

Emek, kaynak ve zaman israfının önlenmesi, işveren ve kolluğun iş yükünün azaltılması amacıyla 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanununun 25.03.2020 tarihinde yapılan düzenleme ile Kanunun 6’ncı maddesine çalışanlara ait kimlik bildirim işlemlerinin elektronik ortamda da yapılabileceği, bildirimlerin elektronik ortamda yapılması halinde ilgili maddede yer alan muhtar onayı hükmünün uygulanmayacağı, elektronik ortamda alınan bildirimlerin muhtarlarla paylaşılacağı hususları eklenmiştir.

Bu kapsamda çalışanların kimlik bilgilerinin elektronik ortamda alınmasına olanak sağlayacak Kimlik bildirim Sistemi / Çalışma Bildirimi Projesi Bilgi Teknolojisi ve Haberleşme Daire Başkanlığınca hazırlanarak 20.04.2020 tarihinde https://kbscalisan.egm.gov.tr adresinde işyerlerinin kullanımına açılmıştır.

Yazıda devamla,  İş yerleri projeye dahil oldukları tarihten itibaren iş yerlerinde aktif olarak çalışan tüm personelin bilgilerinin sistem üzerinden veri girişlerini yaparak, bundan sonraki süreçte işe giriş ve çıkış işlemlerini sistem üzerinden yapacaklardır. Sistem üzerinden bildirilmeyen çalışan personel için kanunun 6. Maddesi hükümlerine aykırı hareket etmekten 17. Maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı bildirilmektedir. (2020 yılı için 52 TL)

Detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Bütçe Gerçekleşmelerini Değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Haziran ayında bütçe gelirleri yüzde 19.5 artışla 66.3 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 26.8 artışla 85.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe giderlerinin gelirlerin üzerinde artması sonucu haziran ayında bütçe 19.4 milyar TL açık verdi. Ocak-haziran dönemi bütçe açığı ise 109.5 milyar TL oldu. Geçmiş yıllara oranla bütçe açıklarının yükseldiğini görüyoruz. Pandemi döneminde, alınan önlemlerle bütçe açıklarının artabileceğini düşünüyorduk. Ancak yüksek bütçe açıkları, ileride faiz ve enflasyonun yükselmesine neden olabilir diye endişe duyuyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, haziran ayı bütçesine vergi gelirlerinin katkısının yüzde 23.5 artışla 55.4 milyar TL olarak gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu İçerisinde Kocaeli’den 79 Firma

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu 2019 yılı sonuçlarını değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu “Kocaeli bu yıl 79 firma ile Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi ikinci oldu. Geçen yıl onuncu sırada yer alan Hyundai Assan Otomotiv ise bu yıl listeye onikinci olarak girdi.” dedi.

Türkiye’nin gurur tablosu içinde yer alan en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan 79 Kocaeli firmasını kutlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede, firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 36 olarak görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda 2019 yılında 79 işletmemizin Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Yeni açıklanan liste hakkında bilgiler veren Ayhan Zeytinoğlu, “Geçen yıl listede yer alan 6 firma bu yıl listede yer almazken, yine 6 firmamızın bu yılki listeye yeni girdiğini görüyoruz. Ekonomideki daralmaya rağmen listeye girme başarısını gösteren tüm firmalarımızı tebrik ediyorum.” dedi.

2019 Yılı 2018 Yılı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” İçerisinde yer alan Kocaeli Firmaları
1 1 TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.
2 2 Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.
12 10 Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
13 11 Çolakoğlu Metalurji A.Ş.
22 18 Aygaz A.Ş.
29 26 Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. ve Tic. A.Ş.
30 45 Yıldız Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
31 28 Bosch San. ve Tic. A.Ş.
34 39 Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.
35 32 Assan Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.
39 47 Hayat Kimya Sanayi A.Ş.
40 31 Milangaz LPG Dağıtım Tic. ve San. A.Ş.
41 30 Kroman Çelik Sanayii A.Ş.
42 35 Yücel Boru ve Profil Endüstrisi A.Ş.
44 46 Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
53 51 İpragaz A.Ş.
54 56 BRİSA Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic. A.Ş.
61 43 Diler Demir Çelik Endüstri ve Ticaret A.Ş.
69 67 Erdemir Çelik Servis Merkezi San. ve Tic. A.Ş.
70 122 Trakya Cam Sanayii A.Ş.
72 64 Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret A.Ş.
83 74 Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş.
84
85 102 Anadolu Cam Sanayii A.Ş.
87 92 Bunge Gıda San. ve Tic. A.Ş.
89 76 Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.
98 87 Goodyear Lastikleri T.A.Ş.
99 99 Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.
102 108 Sarten Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
111 Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
116 124 Beyçelik Gestamp Otomotiv Sanayi A.Ş.
118 129 Kordsa Teknik Tekstil A.Ş.
121 138 Prometeon Turkey Endüstriyel ve Ticari Lastikler A.Ş.
131 173 Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.
133 123 Federal Mogul Powertrain Otomotiv A.Ş.
138 149 Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş.
141 131 Ravago Petrokimya Üretim A.Ş.
142 148 İGSAŞ-İstanbul Gübre Sanayii A.Ş.
158 188 Deva Holding A.Ş.
165 130 Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.
180 202 Anadolu Isuzu Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
196 206 Gübre Fabrikaları T.A.Ş.
205 162 Mondi Tire Kutsan Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
207 198 DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş.
220 230 Bayer Türk Kimya Sanayii Ltd. Şti.
229 165 Olmuksan International Paper Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
234 196 Assan Hanil Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
237 250 Tadım Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
245 249 Farplas Otomotiv A.Ş.
249 255 Nuh Çimento Sanayi A.Ş.
254 275 Kent Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
268 265 Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş.
271
285 Teklas Kauçuk San. ve Tic. A.Ş.
288 213 Ege Profil Tic. ve San. A.Ş.
295 291 Gazi Metal Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.
299 342 Polisan Kansai Boya San. ve Tic. A.Ş.
323 274 Has Çelik San. ve Tic. A.Ş.
327 243 Çayırova Boru San. ve Tic. A.Ş.
333 267 Ağır Haddecilik A.Ş.
342 341 Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri ve Gereçleri San. ve Tic. A.Ş.
344 Beyçelik Gestamp Şasi Otomotiv Sanayi A.Ş.
350 403 Kimteks Poliüretan San. ve Tic. A.Ş.
370 354 Kartonsan Karton San. ve Tic. A.Ş.
375 461 Santa Farma İlaç Sanayii A.Ş.
381 352 Bekaert İzmit Çelik Kord San. ve Tic. A.Ş.
382 462 Hektaş Ticaret T.A.Ş.
389 371 Öz-Ka Lastik ve Kauçuk San. Tic. A.Ş.
416 362 Legrand Elektrik Sanayi A.Ş.
426 334 Güney Çelik Hasır ve Demir Mamülleri San. Tic. A.Ş.
431 245 Oyak Beton San. ve Tic. A.Ş.
440 391 ENPAY Endüstriyel Pazarlama ve Yatırım A.Ş.
444 438 Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.
466 426 Bekaert Kartepe Çelik Kord San. ve Tic. A.Ş.
473 474 Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş.
485 Torun Bakır Alaşımları Metal San. ve Tic. A.Ş.
487 Murat Ticaret Kablo Sanayi A.Ş.
489 393 İzocam Tic. ve San. A.Ş.
490 456 OPSAN Orijinal Sac Parça San. ve Tic. A.Ş.

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimi ve cari denge verilerini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Covid-19 etkisiyle nisan ayında bozulmalar yaşanan öncü göstergelerde, mayısla birlikte başlayan toparlanmanın sanayi üretiminde de görüldüğünü söyleyerek, “Mayıs ayı, Covid-19 etkisiyle duruşa geçen firmaların üretime başladığı ay idi. Bununla birlikte ihracat ve kapasite kullanımlarında da aylık bazda yükselişler yaşandı. Dolayısıyla mayıs ayıyla birlikte üretimde de toparlanma olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim sanayi üretimi mayısta aylık bazda yüzde 17.4 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, yıllık bazda gerçekleşen gerileme yüzde 19.9 oldu.” dedi. Zeytinoğlu, “Haziran ayında sanayi üretiminde yıllık gerilemenin çok daha sınırlı olabileceğini düşünüyoruz. Ağustos’tan sonra üretimde eski potansiyelin yakalanarak hem aylık hem yıllık bazda artışlar görebileceğimizi bekliyoruz.” dedi.

Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aylık bazda her sektörde toparlanma olduğunu görüyoruz. Sermaye malı üretiminde aylık yüzde 40.2 ve yüksek teknolojili ürün üretiminde gerçekleşen yüzde 30.6’lık artışları önemsiyor ve olumlu buluyoruz.” dedi.

-T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan mayıs ayı cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında cari denge 3 milyar 764 milyon dolar açık verdi. Mayıs ayında verilen bu açıkta, dış ticaret açığındaki artış ile hizmet gelirlerindeki gerilemenin etkisini görüyoruz. Dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre 2 milyar 389 milyon dolar artarak 2 milyar 734 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmet gelirleri ise geçen yılın mayıs ayında  2 milyar 907 milyon dolar katkı sağlarken, bu yıl 33 milyon dolar açık verdi. Bunların sonucunda yıllık cari açık 8 milyar 244 milyon dolara yükseldi” dedi. Birkaç ay daha cari açıkta yükseliş olabileceğini söyleyen Zeytinoğlu, “Haziran ayında dış ticaret açığındaki gerilemenin cari açığa olumlu yansıyacağını ancak salgın nedeniyle, turizm gelirleri ve hizmet sektörünün katkısının maalesef geçmiş yılların gerisinde ve çok sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işsizlik oranını değerlendirdi

TÜİK tarafından yüzde 12.8 olarak açıklanan nisan ayına ait işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, pandeminin ekonomi üzerine etkisinin en yoğun hissedildiği ayda gerçekleşen işsizlik oranındaki gerilemenin alınan istihdam tedbirlerinden ve işgücüne katılımdaki gerilemeden kaynaklandığını ifade ederek,

“TÜİK açıklamasına göre nisan ayında işsizlik oranı aylık bazda 0.4 puan, geçen yılın aynı ayına göre 0.2 puan gerileyerek yüzde 12.8 olarak gerçekleşti. Covid-19’un ekonomi üzerine etkilerinin en yoğun hissedildiği nisan ayında Hükümetimiz tarafından mevcut istihdamı korumak amacıyla birçok tedbir alınmıştı. Bunlardan kısa çalışma ödeneği firmalarımız için en değerli olanı idi. Bu tedbirler işsizliğin artışını önlediği gibi, diğer bir yandan da işgücüne katılımın azaldığını görüyoruz. İşgücüne katılım nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyon 13 bin kişi azaldı. Bunun da izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” açıklamasını yaparak, çalışma çağındaki kişilerin ekonominin zor döneminde işgücüne katılımla ilgili taleplerini ertelediğine işaret ettiğini söyledi.

Sektörler olarak bakıldığında istihdamda en fazla etkilenen sektörün başta turizm olmak üzere hizmet sektörü olduğunu belirten KSO Başkanı “Nisan ayında tarım, inşaat, sanayi ve hizmetler olmak üzere tüm sektörlerde istihdam kaybı yaşandığını görüyoruz. Nisan ayında istihdamdaki 2 milyon 585 bin kişilik azalışın 1 milyon 524 bininin hizmet sektöründen olması, bu süreçten en fazla hizmet sektörünün etkilendiğini gösteriyor. Hizmet sektörünün en fazla etkilenmesi sebebiyle istihdam kayıplarının yaşanabileceğini tahmin ediyorduk.” dedi.

KSO, İSO, EBSO Kimya Komiteleri Ortak Toplantısı Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası, İstanbul Sanayi Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Kimya Komite Üyeleri videokonferans yöntemi ile müşterek toplantı gerçekleştirdi. Kimya sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin dile getirildiği toplantıda; AB uyum sürecinde çıkartılan mevzuatlar ve bu mevzuatlara uyum, yatırım teşvik sistemi, pandemi süreci, ÖTV sorunu ve KSO 3. Proses Emniyeti Sempozyumu konularına odaklanıldı.

Çin Yuanı Fonlaması Kullandırımları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 19 Haziran 2020 tarihinde yapılan basın duyurusunda, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yapılan swap (para takası) anlaşması kapsamında Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirildiği bildirilmiştir.

Yazıda devamla, çeşitli sektörlerdeki Türk şirketlerinin ödemelerini ilgili bankalar aracılığıyla CNY cinsinden yapabildiği ifade edilmiştir.

İlgili duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

Suudi Arabistan Gümrük Vergileri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan aldığımız  30.06.2020 tarihli yazıda, Cidde Ticaret Ataşeliğinden, Ticaret Bakanlığına iletilen yazıda, Suudi Arabistan Krallığı tarafından bazı ürünlerde uygulanan gümrük vergisi oranlarının arttırıldığı ifade edilerek, söz konusu vergilerin 18 Haziran 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği belirtilmiştir.

Anılan ürünlere ilişkin güncel listeye ulaşmak için tıklayınız.

Ufuk 2020 KOBİ Destekleri Semineri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden aldığımız yazıda, Türkiye koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılan, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe desteği sağlayan Avrupa Birliği Ufuk 2020 Projesi kapsamında KOBİ’lere özel olarak hazırlanan destek ve hibeler hakkında 8 Temmuz 2020 Çarşamba günü 10.00’da internet üzerinden bir bilgilendirme semineri gerçekleştirileceği, seminere katılmak için http://webinar.tobb.org.tr adresinden kayıt olunması gerekmekte olduğu iletilmiştir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği organizasyonunda, TÜBİTAK Avrupa Birliği Çerçeve Programları Müdürü Ufuk Atay’ın katılımı ile gerçekleştirilecek seminerde Ufuk 2020 KOBİ destek ve hibeleri anlatılacaktır. Seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır. Katılım ücretsiz olup duyuru ekte yer almaktadır.

Programa ulaşmak için tıklayınız.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – Fas ve Cezayir

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” başlıklı toplantılar düzenlenmeye başlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 7 Temmuz 2020 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında Cezayir; 8 Temmuz 2020 Çarşamba günü ise 15.00-16.30 saatleri arasında Fas’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve anılan ülkelerde yerleşik iş insanlarımızın da konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

7 Temmuz 2020 Salı günü 14:00-15:30 saatleri arasında Cezayir Sohbet Toplantısı düzenlenecektir. Söz konusu toplantıya katılmak için lütfen tıklayınız.

8 Temmuz 2020 Çarşamba günü 15:00-16:30 saatleri arasında Fas Sohbet Toplantısı düzenlenecektir. Söz konusu toplantıya katılmak için lütfen tıklayınız.

2020/13 Sayılı Genelge Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan iletilen yazıda; 21.02.2020 tarihli ve 31046 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile izinli alıcı uygulaması iş akışlarının revize edildiği belirtilmiştir.

İzinli alıcı işlemlerini daha detaylı açıklamak üzere hazırlanan ‘İzinli Alıcı İşlemleri’ konulu 2020/13 sayılı Genelge ekinde yer alan kılavuza ulaşmak için  tıklayınız.

Fas Tarafından Sıcak Haddelenmiş Sac İthalatına Karşı Kesin Korunma Önlemi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan aldığımız yazıda, Fas tarafından ‘’Sıcak Haddelenmiş Sac’’ ürününe yönelik 200 gün boyunca yüzde 25 ek vergi uygulanacağı, diğer taraftan 19.05.2020 tarihli yazıda ise ‘’Sıcak Haddelenmiş Sac Ürünlerine’’ yönelik anılan yüzde 25’lik ek verginin kesin önleme dönüştürüldüğü, bu önlemin 3 yıl boyunca uygulanacağı ifade edilmiştir. Buna ilaveten, kesin önlem haline getirilen ek verginin ilk yıldan sonra her yıl %1 oranında düşürülmesine karar verildiği bildirilmiştir.

T.C. Rabat Ticaret Müşavirliğinden, Ticaret Bakanlığına iletilen ve ekte bir örneği sunulan yazıda, ‘’Sıcak Haddelenmiş Sac Ürünlerine’’ yönelik geçici olarak uygulanmasına karar verilen yüzde 25’lik ek verginin kesin vergi haline getirilmekte olduğu bildirilmekte olup, uygulamadan muaf tutulan durumlar vurgulanmıştır.

Covid-19 Kapsamında – Alınan Kararlar

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen bilgilendirme yazısında;

1.07.2020 tarihinden itibaren başlamak üzere, 30.06.2020 tarih ve 31171 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 2706 Cumhurbaşkanlığı Kararı gereği yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi bir (1) ay uzatıldığı bildirilmiştir.

Yine, 30.06.2020 tarih ve 31171 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 2707 Cumhurbaşkanlığı Kararı gereği; 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin bir ay uzatılmasına karar verildiği, bu kapsamda, 17 Nisan 2020 tarihinde çıkarılan Kanun ile 3 ay süre ile getirilen işten çıkarma yasağı, 1 ay daha ertelenerek 17 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatıldığı ifade edilmiştir.

Ticaret Müşavirleriyle Elektronik Sohbetler-ABD ve Kanada

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Ticaret Müşavirleri ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü 16.00-17.30 saatleri arasında Amerika Birleşik Devletleri; 2 Temmuz 2020 Perşembe günü yine 16.00-17.30 saatleri arasında Kanada’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin katılımıyla e-sohbet toplantılarının gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Microsoft Teams uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek söz konusu toplantının
detaylarına https://dtuegm.ticaret.gov.tr/haberler/ticaret-musavirlerimizle-elektronik-sohbetlerkanada adresinden ulaşılabilmektedir.

Otopark Yönetmeliği

Sayın Üyemiz,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Otopark Yönetmeliğinin Geçici 4 üncü maddesinde belirtilen yürürlük tarihi, 30.06.2020 tarih ve 31171 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan “Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 31.12.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Bilgilerinize sunarız.

Bangladeş Hazır Giyim Endüstrisinde Yaşanan Kriz ve Yatırım İmkanları Hk

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda, Bangladeş Hazır Giyim İhracatçıları ve Üreticileri Derneği (BGMEA) Başkanı Rubana Huq’ın konuşma yaptığı ve Dakka Büyükelçiliğimizin de dâhil olduğu bir toplantıda, Sayın Rubana Hug, Bangladeş’te hazır giyim endüstrisinde yaşanan krize ilişkin olarak COVID-19 salgını nedeniyle her gün 10’dan fazla hazır giyim fabrikasının kapandığını, Bangladeş’teki üreticilerle güvene dayalı ortaklık kurmuş olan bazı markaların siparişlerini iptal ederken bu durumun Bangladeş’te yol açacağı sosyoekonomik sonuçları dikkate almadığını bildirilmiştir.

Yazıda devamla, Hazır Giyim Sürdürülebilirlik Konseyi’nin Bangladeş Hükümetiyle işbirliği içinde bu tür markaların ülkede ticaret lisanslarını iptal etme yoluna gideceğini, Bangladeş’te hâlihazırda 4.000 civarında hazır giyim fabrikasından sadece 1.377 fabrikanın faal olduğunu, bu durumun da ülkede daha az fabrika ve daha az iş gücüyle daha verimli üretim yapma stratejileri geliştirilmesini elzem kıldığını ifade edilmektedir.

Letonya Hk.

Sayın Üyemiz,

TOB tarafından Odamıza gönderilen yazıda,Türkiye-Letonya I. Dönem JETCO Toplantısı’nın Ticaret Bakanımız Sn. Ruhsar Pekcan ve Letonya Ekonomi Bakanı Sn. Janis Vitenbergs’in eşbaşkanlıklarında videokonferans yöntemiyle 09 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu Toplantının hazırlık çalışmalarında yararlanılmak üzere, Letonya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkanları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin en geç 3 Temmuz 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar Birliğimize (e-posta: seda.gedik@tobb.org.tr) iletilmesini rica ederiz.

 

Psikoteknik Değerlendirme Raporları Süre Uzatılması Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Koronavirüs salgını sürecinde yaşanan kısıtlamalar ve şoför esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçilebilmesi amacıyla Psikoteknik değerlendirme raporlarının; 31.12.2020 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmiştir.

Yazıda devamla, 31.12.2020 tarihinden sonra yapılacak sorgulamalarda yeterli/geçerli Psikoteknik Değerlendirme Raporu olmadığı tespit edilen (şoför/işleten) hakkında işlem tahsis edileceği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Kırsal Kalkınma Destekleri Semineri

Sayın Üyemiz,

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun KOBİ’lere yönelik destek ve hibeleri hakkında 7 Temmuz 2020 Salı günü saat 16:00’da internet üzerinden bir bilgilendirme semineri gerçekleştirilecektir.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Hasan Özlü’nün katılımı ile gerçekleştirilecek olan seminerde kırsal kalkınma destekleri anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkında soruları cevaplandırılacaktır. Seminere katılım ücretsiz olup program ekte yer almaktadır.

Yabancıların Cezayir’de Kuracağı Şirketlere İlişkin Mevzuat Değişikliği

Sayın Üyemiz,

TOBB’den Odamıza gelen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının yazısına atfen; 04 Haziran 2020 tarihli Cezayir Resmi Gazetesinde yayımlanan Ek Bütçe Kanunu’nun 49 ve 50. maddesiyle, ticaret veya imalat sanayinde faaliyette bulunan yabancı sermayeli şirketlere ilişkin hisselerin %51’inin Cezayir vatandaşlarına ait olma kuralının değiştirildiği belirtilmektedir.

Söz konusu değişiklik neticesinde; Cezayir ulusal ekonomisi için stratejik olan sektörler (ulusal madenler; enerji sektörü; savunma sanayii; demiryolları, limanlar ve havalimanları; ilaç endüstrileri) dışında kalan tüm sektörlerde faaliyet gösteren yabancıların hisselerinin %100’ü kendilerine ait olmak üzere şirket kurmalarının mümkün hale geldiği bildirilmektedir.

Kazakistan’da Yatırım Projeleri

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Kazakistan Cumhuriyeti hükümeti tarafından belirlenen bazı turizm projeleri bildirilmekte ve söz konusu projelere ilişkin örneği ekte sunulan ayrıntılı bilgileri iletilmiştir.

İlgilenen firmalarımızın Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’ne (Tel: 03124919100 e-posta: ankara@mfa.kz ) başvurması gerekmektedir.

projelere ulaşmak için tıklayınız.

Şehir içi ve Şehirler Arası Yolcu Taşımacılığı

Sayın Üyemiz,

İlgi : a) İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 01.06.2020 tarih ve 8567 sayılı genelgesi.
b) İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 11.06.2020 tarih ve 9288 sayılı genelgesi.
c) İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 24.06.2020 tarih ve 10132 sayılı
genelgesi.

Covid­19 salgınının görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

İlgi (a) Bakanlık Genelgesi ile kontrollü sosyal hayata geçiş sonrasında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan “Kent İçi Ulaşım Araçları (Minibüsler, Dolmuşlar, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ve Diğerleri) ile İlgili Alınması Gereken Önlemler” ve “Karayolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Denizyolu Yolcu Taşımacılığı ile İlgili Alınması Gereken Önlemler” başlıklı rehberler doğrultusunda şehiriçi ve şehirlerarası yolcu  taşımacılığında uygulanacak tedbirlere bildirilmiştir.

İlgi (b) Genelge ile Covid­19 salgını ile mücadele sürecinde Türk vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşlarının hava, kara ve deniz yoluyla ülkemize giriş/çıkışlarına getirilen kısıtlamalar (İran kara sınır kapılarından yolcu giriş/çıkışlarına yönelik hükümler hariç) yürürlükten kaldırılmıştır.
Turizm sezonunun açılması ve ülkemize giriş­çıkış kısıtlamalarının kaldırılması sonrasında önümüzdeki süreçte yabancı turistlerin ülkemizdeki turizm beldelerine yoğun rağbet göstermesi beklenmektedir.

Bu kapsamda;
1. Ülkemize yurtdışından gelen yabancı turistleri taşıyan yabancı plakalı toplu taşıma araçlarının ilgi (a) Genelgede yer alan araç içi oturma planı kısıtlamasına uygun olup olmadığına bakılmaksızın hudut kapısına geldiği sıradaki yolcu sayısını artırmamak (ülkemiz içerisinde varış noktasına kadar yeni yolcu almamak) kaydıyla yolcu taşımalarına müsaade edilmesi,

2. 65 yaş ve üzeri yabancı turistlerin, ülkemiz içerisinde gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerinde “Seyahat İzin Belgesi” aranmaması İçişleri Bakanlığı İller İdaresi
Genel Müdürlüğünün ilgi (c) de kayıtlı genelgesi ile bildirilmiştir.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü yazısına ulaşmak için tıklayınız.