Aylık arşivler: Aralık 2015

Aralık Ayında Kocaeli Sanayinde Kapasiteler Yüzde 70,5 ile Bir Evvelki Aya Göre 0,1 Puan Geriledi

  • Kocaeli Sanayi Odası tarafından açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı Aralık ayında yüzde 70,5 oldu. Aralık ayı kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan ve bir evvelki aya göre 0,1 puan azaldı.                            

Kocaeli sanayi kuruluşlarının Aralık ayı kapasite kullanım oranının yüzde 70,5 olarak gerçekleştiğini belirten Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerde kapasite kullanım oranının geçen aya göre 0,1 puan geride kaldığını gördük. Geçen yılın aynı ayına göre kapasiteler 0,3 puan azaldı.” dedi.

Atıl kapasitelerin dolması ile Türkiye sanayisinin rekabet gücünün artabileceğini belirten Zeytinoğlu, “Yılın tamamını değerlendirdiğimizde Kocaeli sanayi kuruluşlarının ortalama kapasite kullanım oranının yüzde 70,8 ile geçen yılın 0,5 puan gerisinde tamamladığını görüyoruz. Kapasiteler doldurulamadığı için yatırımlar da yeteri kadar artmıyor. Umarız 2016 yılında kapasitelerde beklediğimiz canlanma gerçekleşir. ” dedi.

Kadın Girişimcilerin Kosova Ziyareti Hazırlığı

Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara ABİGEM organizasyonunda, 21 Mart – 24 Mart 2016 tarihleri arasında Kadın Girişimcilere yönelik  Kosova’ya bir heyet ziyareti düzenlenecektir.

Kosova’daki İş Geliştirme Ajansı Prishtina REA ile işbirliğinde gerçekleştirilmesi planlanan heyet ziyareti, el sanatları, tekstil, giyim ürünleri, aksesuarlar, dekoratif ürünler, gıda, makine, metal gibi alanlarda faaliyet gösteren Kadın Girişimcileri kapsamaktadır.

Heyet ziyareti kapsamında, Belediye, Yerel Oda, Kadın Girişimci Dernekleri, Sosyal Kuluçka Merkezi gibi resmi kurumlara ve Kadın Girişimciler’in sahibi olduğu firmalara ziyaretlerde bulunulacak ve firmalar arası ikili iş görüşmeleri etkinliği gerçekleştirilecektir.

Kadın Girişimcilerin Kosova Ziyareti Hazırlığı

Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara ABİGEM organizasyonunda, 21 Mart – 24 Mart 2016 tarihleri arasında Kadın Girişimcilere yönelik  Kosova’ya bir heyet ziyareti düzenlenecektir.

Kosova’daki İş Geliştirme Ajansı Prishtina REA ile işbirliğinde gerçekleştirilmesi planlanan heyet ziyareti, el sanatları, tekstil, giyim ürünleri, aksesuarlar, dekoratif ürünler, gıda, makine, metal gibi alanlarda faaliyet gösteren Kadın Girişimcileri kapsamaktadır.

Heyet ziyareti kapsamında, Belediye, Yerel Oda, Kadın Girişimci Dernekleri, Sosyal Kuluçka Merkezi gibi resmi kurumlara ve Kadın Girişimciler’in sahibi olduğu firmalara ziyaretlerde bulunulacak ve firmalar arası ikili iş görüşmeleri etkinliği gerçekleştirilecektir.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu İşsizlikteki Artışı Sezonsal Nedenlere Bağladı

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Eylül ayı işsizlik rakamlarını değerlendirerek “10,3 olarak gerçekleşen eylül ayı işsizlik oranı beklediğimiz gibi geldi. Ocak ayına kadar sezonsal artışlar bekliyorduk. Geçen yıl ile karşılaştırdığımızda hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,7 puan artarken, sanayi payının 0,7 puan azaldığınız görüyoruz. Hizmetler sektörünün ekonomiye katkısı çok büyük olmakla birlikte sürdürülebilir ekonomik büyümede sanayinin katkısı çok önemli. Bu nedenle GSYH’da sanayinin payının artması gerektiğini ve bunu Hükümetimizin Orta Vadeli Programa hedef olarak koyması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kasım ayı bütçe rakamları ile ilgili olarak da “Kasım ayında bütçemiz 798 milyon TL fazla verdi. Bu artışı sevindirici buluyoruz. Bütçe gelirlerine en büyük katkı vergiden geliyor. Yılın ilk 11 ayında vergi gelirlerimiz yüzde 17,1 arttı. Geçen yıl aynı dönemde ise vergi gelirlerindeki artış sadece yüzde 7,4 olduğunu görüyoruz.” dedi.

Büyüme Rakamlarını Değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Bu dönemde tahminlerin üzerinde gelen büyüme sanayiye moral vermesi açısından önemli”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2015 yılının üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını olumlu bulduğunu, buna karşın büyümede sanayinin katkısının yetersiz kaldığını söyledi.

TUİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek GSYH verilerini değerlendiren KSO Başkanı “Tüm zorluklara rağmen beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme performansını olumlu değerlendiriyoruz. Üçüncü çeyrek büyümeye tarım sektörünün katkısı yüzde 11,1, hizmet sektörünün katkısı yüzde 5 iken sanayinin katkısı yüzde 1,5 oldu. En fazla tarım sektörünün katkısı olsa da GSYH’da tarımın payı düşük. Sanayinin katkısı daha fazla olsaydı, Türkiye ekonomisinin büyümesi daha hızlı ve daha sürdürülebilir olurdu.”  dedi.

Üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyümeyi beklentilerin üzerinde olarak değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu “Üçüncü çeyrekte hizmetler sektöründeki büyüme geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda; yüzde 3,4’den yüzde 5’e çıkmış. Sanayinin büyümesi ise yüzde 2,8’den yüzde 1,5’a gerilemiş. Sanayi kesiminde büyüme yavaşladı. Ülkemizin üretim odaklı büyümeye geçmesi ve Hükümetin bir an önce bu yönde tedbirleri açıklaması gerekiyor.” dedi.

Türkiye ekonomisinin yarattığı katma değerde sanayinin payının hizmetler sektörüne göre düşük düzeyde kaldığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu “Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin yarattığı katma değer sabit fiyatlarla 10.3 milyar lira iken, hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin yarattığı katma değer 19.7 milyar lira. Yani hizmet sektörünün büyüklüğü ve yarattığı katma değer sanayiye göre 2 kat daha fazla.” şeklinde konuştu

Her şeye rağmen Türkiye, bu yılın üçüncü çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılasındaki yüzde 4’lük artışla üstü üste 24 çeyrek büyüdüğünü bunun da olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Ayhan Zeytinoğlu aynı zamanda Merkez Bankası tarafından açıklanan ve 38,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık cari açığın ithalattaki gerilemenin ihracattan daha hızlı olmasına bağlayarak “Yıllık cari açık Ağustos ayından bu yana belirgin şekilde geriliyor. Dış ticaret açığındaki azalmanın olumlu katkısını görüyoruz.” dedi.

MECSPE 2016 Uluslararası Mekanik Fuarı Hakkında

Sayın Üyemiz,

İzmir İtalyan Ticaret Odası (www.cciizmir.org) 1994 yılında kurulmuş 1997 yılında İtalyan Hükümeti tarafından tanınmıştır. İtalyan Ekonomiyi Geliştirme ve Uluslararası Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye’deki diğer İtalyan kurumlarla işbirliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Başlıca amacı Türk ve İtalyan firmalar arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik etkinlikler gerçekleştirmektir.

Bu amaca yönelik olarak, İzmir İtalyan Ticaret Odası 17 – 19 Mart 2016 tarihlerinde Senaf Fuarcılık tarafından Parma’da düzenlenecek olan “MECSPE 2016 Uluslararası Mekanik Fuarı”na ziyaretçi heyeti organize edecektir. Heyete katılım 5 firma ile sınırlandırılacaktır. Firma yetkilileri, Fuar’ı ziyaret edecek, katılımcı İtalyan firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştireceklerdir.

Organizasyona:

Otomotiv, elektromekanik, gıda, sağlık, havacılık, enerji sektörlerinde kullanılmak üzere makine ve teknoloji (hassas işleme, yüzey işleme, kalıp ve otomasyon) ithalatı yapabilecek firmaların satın alma yöneticileri davet edilmektedir.

Ayrıca 16 Mart 2016 tarihinde Robot Forum, “Uluslararası Otomasyon ve Robotik Alan Konferansı” düzenlenecektir. İlgilenen firmalar bu konferansa da katılım sağlayabileceklerdir. Robot Forum Konferansı’na katılmak isteyen firmaların, katılımlarını başvuru formu üzerinde belirtmelerini rica ederiz. Konferans detaylarına web sitesinde ulaşabilirsiniz. (http://www.robot-forum.it/en/)

Katılım düşünen her firmadan bir yetkilinin;

Parma’daki 3/4 gece konaklamaları,

Bologna havaalanı/ Parma otel/ havaalanı transferleri,

Otel/fuar alanı/otel transferleri,

Öğle ve akşam yemekleri,

İkili görüşmelerin organize edilmesi ve

Fuara ücretsiz girişi karşılanacaktır.

Heyete Odamızdan İtalyanca bilen bir yetkili eşlik edecektir.

Organizasyona katılım ücreti 250 Euro’dur.

Başvurmak isteyen firmaların, ekte bulunan başvuru formunu İngilizce doldurarak en geç 25 Aralık 2015 Cuma günü saat: 18:00’e kadar Odamıza iletmeleri gerekmektedir. Başvuru formunun İngilizce ve bilgisayar ortamında doldurulması gereklidir.

Başvurular elimize geçiş sırasına göre değerlendirilecek olup, Senaf Fuarcılık tarafından değerlendirilecek ve değerlendirme sonuçları Odamız tarafından başvuru sahiplerine yazılı olarak iletilecektir.

Fuar ve fuarda gerçekleştirilecek etkinlikler ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için fuar web sitesini ziyaret edebilir, (http://www.mecspe.com/en/) ekte yer alan fuar broşürünü inceleyebilirsiniz.

Detaylar için Odamızdan Proje Koordinatörü Şule Bağrıyanık ile iletişime geçebilirsiniz.

İzmir İtalyan Ticaret Odası

Camera di Commercio Italiana di Izmir

Cumhuriyet Bulvarı N.123 Mayıs Is Merkezi 5/504
Alsancak – Izmir TURCHIA
Tel:  00 90 232 464 77 47

Fax: 00 90 232 464 07 39

erenalpar@cciizmir.org
www.cciizmir.org

Başvuru Formuna ulaşmak için tıklayınız.

Etkinlik broşürüne ulaşmak için tıklayınız. 

Belçika – Türk Firmaları İş Görüşmeleri Yapıldı

Belçika İstanbul Başkonsolosluğu, Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara ABİGEM organizasyonunda, Belçika Flaman bölgesinden bir heyet, 8-9 Aralık 2015 tarihlerinde, Kocaeli Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Oda’nın organizasyonunda çeşitli firma ve kurum ziyaretleri gerçekleştirilerek Türk firmalarla iş görüşmeleri yapıldı.

8 Aralık 2015 tarihinde, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu tarafından karşılanan heyete Kocaeli sanayisi hakkında bilgi aktarıldı. Heyetin Kocaeli programının ikinci gününde ise, Ford Otosan, KOSBAŞ, Yachtley, Yılport firmaları ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na ziyaret gerçekleştirildi. Aynı gün, heyetin, Kocaeli Sanayi Odası Sosyal Tesisi Club Bithynia’daki öğle yemeğine, Belçika İstanbul Başkonsolosu Henri Vantieghem  de katıldı.

Programının son bölümü olan iş görüşmeleri kısmında ise, Belçika Flaman bölgesi firmaları, Türk firmalar ile buluştu. Söz konusu görüşmelerde,  12 Belçikalı firma, 30 Türk firma ile toplam 53 görüşme gerçekleştirdi.

Fotoğraf Sanatçısı Kemal Kaya’nın “Cihanşumul Çocuklar” Fotoğraf Sergisi 07-18 Aralık Tarihleri Arasında Kocaeli Sanayi Odası Sergi Salonunda Gezilebilecek

1970 yılından beri dünyayı gezerek gördüğü değişik kültürleri görüntüleyerek sanatseverlerle buluşturan Kemal Kaya bugüne kadar 100’e yakın değişik ülkeye seyehat ederek insan-mekan ilişkilerini ön plana çıkaran tarzda fotoğraflar çekmektedir. Ulusal ve uluslararası birçok fotoğraf yarışmasında ödülleri ve sergileri bulunan Kemal Kaya “Cihanşumul Çocuklar” adıyla Kocaeli Sanayi Odası’nda açtığı sergisi büyük ilgi gördü. Kemal Kaya  fotoğrafların satışından elde edilen geliri Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Vakfı’na bağışladı.

Sergi 07-18 Aralık 2015 tarihleri arasında Kocaeli Sanayi Odası salonunda gezilebilecek

Savunma Sanayi Tedarikçi Anketi

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Sanayi Odası olarak, şehrin ekonomik göstergelerinde önemli bir paya sahip olan Gölcük’te bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilimiz için bir şans olduğunu düşünüyor, üyemiz firmalar ile söz konusu Komutanlığın işbirliği yaparak projeler üretmesi için çalışmalar yapıyoruz. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın iki yıldır “Yerli Üretimi Arttırmak” için Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı (SANTEK)’na katılımını ve fuar alanında yerlileştirilecek ürünlerini sergilemelerini sağlıyoruz. Amacımız; Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan yerli malzeme oranını arttırabilmek, yurtdışından tedarik edilen malzemelerin İlimizdeki yerli sanayi imkânları ile üretilebilirliğini tespit etmek ve yurtiçinden temin edilen malzemelerde rekabet ortamını tesis etmektir.

2016 yılında ise bu işbirliklerini daha ileriye götürerek savunma sanayine tedarikçi olabilecek firmaları bir araya getirip küme oluşumunu sağlamayı amaçlıyoruz. Bu amaç için savunma sanayine tedarikçi olabilecek firmalarımızı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilgili birimleri ile bir araya getirmek için bir çalışma yapacağız.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın tedarikçisi olmak isteyen firmalarımızın aşağıda yer alan “Tedarikçi Anketi”ni en geç 18 Aralık Cuma günü mesai bitimine kadar online olarak doldurması gerekmektedir.

İlgili Kişi          : Aynur HACIFETTAHOĞLU
E-mail              : aynur@kosano.org.tr
Telefon            : 0262 315 80 56
Fax                  : 0262 321 90 70
Ankete ulaşmak için tıklayınız 

KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Türkiye-AB Zirvesini Ülkemiz Açısından Önemli Bir Başlangıç Olarak Görüyorum”

Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında toplanan KSO Meclisine konuk konuşmacı olarak Vali Hasan Basri Güzeloğlu katıldı.

KSO’nun Meclis toplantısında söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işsizlik, bütçe, kapasiteler gibi ekonomik değerlendirmelerde bulunarak ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.5 gerilediğini belirtti. Dış ticaret açısından risklerin arttığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Rusya pazarına yönelik endişelerimiz var. Rusya krizinden sonra ihracatın daha da gerileyeceğinden endişe ediyoruz. İki ülke liderlerine ticarete odaklanılması yönünde çağrı yapıyoruz.” dedi.

2016’nın ABD’nin faizleri artıracağı bir yıl olacağını söyleyen Zeytinoğlu, “İyi bir ekonomi politikasıyla faizin, Amerikan faizlerinin artmasıyla kontrol edilebilmesini arzu ediyoruz.” dedi.

11 yıl aradan sonra gerçekleştirilen Türkiye – AB Zirvesinin ülkemiz için önemini belirten Zeytinoğlu, “Bu zirveyi Türkiye-AB ilişkileri açısından bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Zirve öncesinde gündem daha çok mülteci krizine odaklanmıştı. Ama yayımlanan Deklarasyonla; Gümrük Birliğinin revizyonu, ekonomi, terörle mücadele ve dış politikada taraflar arasında daha yakın işbirliği, vize serbestliği süreci, müzakerelere ivme kazandırılması, Kıbrıs meselesi gibi konularında ele alınmasını olumlu buluyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçen ay yapılan faaliyetlere değinen Zeytinoğlu, “11 Kasım’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gerçekleştirdiği zirveye  B20 Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu’nu temsilen, tek Oda başkanı olarak katıldım. Burada, Türkiye’nin AB çıpasının tekrar gündeme alması gerektiği, Avrupa Birliği’nin 2020 yılında GSYH’daki sanayi payını yüzde 16’dan yüzde 20’ye çıkarma hedefi olduğunu ve mesleki eğitimin önemine değinerek, sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mesleki eğitim alanında da reform yapılması gerektiği konularını Başbakanımıza iletme fırsatım oldu.

15-16 Kasım tarihlerinde ise G-20 Antalya zirvesine katıldım. B20 yolsuzlukla mücadele çalışma grubu olarak 5 konuda çalışmalarımızı gündem getirdik. Bunlardan biri, şirketlerdeki mülkiyetin ticaret sicillerine doğru yansımasının sağlanması. İkincisi, kara gümrük kapılarındaki yolsuzluğun azaltılması. Üçüncüsü, KOBİ’lerin yolsuzlukla mücadelede eğitmeye yönelik bir el kitabı hazırlandı ve bu el kitabının tüm ülkelerce kendi dillerine çevrilmesi. Dördüncüsü, dijital teknolojilerin kullanılarak devlet ihalelerinde şeffaflığın sağlanması. Sonuncusu ise yolsuzlukla mücadelede ülkelerin yürürlükteki kanunları uygulamasıydı.” şeklinde konuştu.

26 Kasım tarihinde gerçekleştirilen Sektörel Performans Değerlendirme Ödül törenine katılan ve ödül alan firmaları tekrar kutlayan Zeytinoğlu, “8’inci kez düzenlediğimiz Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonunda  büyük ödülü, Büyük ölçekli kuruluşlarda Nuh Çimento Sanayi A.Ş., KOBİ dalında BİMSER Çözüm Yazılım A.Ş. kazandı. Jüri Özel ödülünü Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. alırken sektör ödülleri değerlendirmesinde de 18 firmaya ödül verildi. Ödül alan tüm firmalarımızı tekrar kutluyoruz.” dedi.

Son olarak, Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısının 78 katılımla Kartepe’de gerçekleştirildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “8 komisyon başlığında çalıştay düzenledik. 64’üncü Hükümete ileteceğimiz konuları, çözüm önerileri ile beraber oluşturduk. Çok verimli geçtiğine inandığımız bir toplantı oldu. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağız.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

Vali Güzeloğlu, “Kocaeli Türkiye’yi 2023 Hedefine Taşıyacak Önemli bir Şehir”

Kocaeli Sanayi Odası Aralık Ayı Meclis toplantısına konuş konuşmacı olarak katılan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu sözlerine, “Sanayi üretimin son 5 yılın zirvesine çıkarak rekor kırdığı bir günde Sanayi Odamızda buluşmak güzel bir tesadüf.  Türkiye’nin büyümesinin geleceğe güvenle yürümesinin şüphesiz sanayi ve imalat sanayi artışıyla çok doğrudan bağlantılı bir konu olduğunu belirtmek istiyorum.” diyerek başladı.

Ardından, Kocaeli Sanayi Odası’nın önemli projelerinden bahseden Vali Güzeloğlu, “Kendi alanında ortaya koyduğu ve üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği çok önemli çalışmaların yanı sıra iki çok önemli projesini de Valiniz olarak özellikle belirtmek istiyorum. Birincisi başarısını uluslar arası alanda çok büyük ödüllerle taçlandıran Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi projesi. Engelli bireylerimizin üretim, hayata tutunma ve onları mutlu ederek yarınlara böylesi bir güvenle taşıma projesinin Kocaeli Sanayi Odamızın prestijine çok önemli değer kattığını düşünüyorum. Sosyal sorumluluk anlayışında örnek bir proje olarak diğer bütün kurumsal başarılarının yanında bunun da altını çizmek istiyorum.

İkincisi, Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri. Sanayicilerimizin çevre kavramını öne çıkartarak bir ödül kategorisinde bunu çok uzun yıllardır sadece Kocaeli değil, bölgesel ve ulusal düzeyde yaygınlaştırarak kurumsal boyuta taşımanız, sanayici çevre ilişkisi açısından da sanayici olarak oraya koyduğunuz sorumluluk açısından da takdir edilmesi gereken bir kurumsal çalışma.” dedi.

Vali Güzeloğlu, “Hedefimiz 2023’de dünyanın en güçlü ilk 10 ülkesi ve ekonomisinden biri olmak. Bu hedefe dönük kararlılığımız sizlerin çaba, çalışma ve gayretleriyle bütünleşiyor. Bunun için her kentin yapması gereken öncelikler ve ödevler var. Kocaeli Türkiye’yi 2023 hedefine taşıyacak büyük ve önemli bir şehir. Kocaeli olarak Türkiye imalat sanayinin yüzde 15’ina yakınını, ihracatın neredeyse yüzde 20’ye yakınını tek başına gerçekleştiren, üretim gücü ve rekabetçiliği yüksek olan bir büyükşehiriz. Katma değer yaratma açısından, ölçek ekonomisi açısından ve bilgiye dayalı ekonomiye dönük üretim yapma açısından kocaeli Türkiye’deki en iyi il. Katma değeri yüksek ürün üretip bunların ihraç edilmesine, ileri teknoloji kullanım perspektifine doğru hızlı bir yol alıyor.” dedi.

Mesleki eğitimin güçlenmesinin önemsendiğini belirten Güzeloğlu, “Kimya OSB’de nitelikli mesleki eğitim veren bir okul yapma kararı aldık. 2016 yılı sonuna kadar tüm OSB’lerde mesleki eğitim veren okullarımız tamamlanacak ve doğrudan orada gerçekleşen imalata dayalı eğitim verecekler. Nitelikli istihdam yetiştirmek için bunu yapmalıyız. Çünkü her çalışanın niteliği işverenin üretim gücünü ve rekabet koşullarını iyi yönde etkiler.” şeklinde konuştu.

Sanayiciler Hükümetten Beklentileri İçin Toplandı

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) geleneksel hale getirdiği “Müşterek Meslek Komiteleri” toplantılarını giderek artan ilgiyle sürdürüyor. KSO Meslek Komite üyelerinden toplam 83 kişi hafta sonu Kartepe Green Park Otelde bir araya geldi.

Müşterek Meslek Komiteleri toplantısının açılış konuşmasını yapan KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Meslek Komitelerinin çalışmalarını aktararak 9 ve 10’uncu Meslek Komitelerinin 3 ayrı dalda başarı gösterdiğini vurgulayarak, diğer dallarda da başarı gösteren Meslek Komitelerine ödül verileceğini açıkladı. KSO Meclis Başkanı Tuğrul, ”KSO Yönetim Kurulu Başkanımız Ayhan Zeytinoğlu, ustalık döneminde bulunuyor. Ulusal ve uluslar arası organizasyonlarda önemli görevler üstlenmiş olup, başarılı çalışmalarını izliyoruz. Bu bizim için bir şanstır.” dedi.

Toplantıda daha sonra söz alan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “7. Dönemin 6. Müşterek Meslek Komitesi toplantımız için bir kez daha Kartepe’de bir araya geliyoruz. Bu toplantıları yılda iki defa gerçekleştiriyoruz. Müşterek meslek komitesi toplantıları Odamıza çok şey kazandırıyor. Bu toplantılardan alınan geri bildirimler KSO iş planlarına yön veriyor.” dedi.

25 Kasım’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 64. Hükümet Programını açıkladığını, bu programda sanayi tarafını ilgilendiren konuların süzgeçten geçirildiğini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik araştırma programları desteklenerek etkinleştirilecek. Yine öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımları ve prototip geliştirme süreçleri desteklenecek. Büyük ölçekli yatırımları ve stratejik sektörler teşvik edilmeye devam edilecek. Kamu alımlarının kaldıraç gücü kullanılarak yerli teknoloji ve üretimin geliştirilmesi amaçlanıyor. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirilerek uygulanacak. Yerlilik oranını artırmak amacıyla, tedarik zincirindeki işletmeler arasındaki işbirliğini ve katma değer artışını sağlayacak kümelenme faaliyetleri desteklenecek.” dedi.

ÇALIŞTAY

Gerçekleştirecekleri çalıştayda ana temanın “Hükümete iletilecek beklentiler” olacağını vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, ”Çalıştaya hazırlık amacıyla 8 komisyonumuz geçtiğimiz hafta kendi aralarında toplantılar yaptılar. Bugün sizlerden hükümete iletilecek en önemli beş konuyu belirlemenizi bekliyoruz.” dedi.

KSO Meslek Komitesi üyeleri daha sonra Üniversite-Sanayi İşbirliği, Ekonomi,  KOBİ’lerin Geliştirilmesi, Çevre, Mevzuat, Limanlar ve Lojistik, Enerji ve OSB’ler başlığı altında 8 ayrı masada gruplaşarak  çalışmalarını başlattılar.

SUNUMLAR

Toplantıda ilk sunumu Çevre Komisyonu adına İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç yaptı. Aynı zamanda KSO Meclis üyesi olan Saraç sunumunda “Çevre Mevzuatlarının oluşturulmasında ve uygulamaya alınmasındaki sorunları” aktardı. Ekonomi Komisyonu adına KSO Meclis üyesi Kubilay Kırman sunumunda , “Kıdem tazminatı ve zorunlu istihdam uygulamalarının birlikte ele alınarak, işgücü piyasası reformları ve Kıdem Tazminatı Fonunun işlerlik kazanması” ve “ GSYH’da Sanayi Payının Arttırılması ve Yatırım Teşvik Sisteminin buna katkı vermesi” hakkında düşüncelerini aktardı. Üniversite Sanayi İşbirliği konusunda sunumu KSO Meclis üyesi Yunus Çiftçi yaptı. “Sanayide nitelikli insan istihdamı için meslek lisesi ve üniversite eğitiminin özendirilmesi, öğrencilerin sanayi eğitiminin arttırılması, sosyal ve hukuki altyapının kalıcı istihdamı özendirmesi, yeni neslin sanayiden ziyade hizmet sektöründe çalışmayı tercih etmesi” konularında fikirlerini aktardı. OSB Komisyonu adına söz alan KSO Meclis üyesi Oktay Duymaz, “OSB içinde yer alan, emlak ve ilan vergisinin belirlenmesi, OSB’lerde yetki ve sorumlulukta bütünlük, OSB’lerin kurulması esnasında yapı ve altyapı süreçlerinin yeniden revize edilmesi, OSB’lerin yatırım ve temininde yeni finansal kaynakların oluşturulması, OSB sahalarındaki insan kaynaklarının ulaşım alternatiflerinin geliştirilmesi” konularında fikirlerini aktardı. Enerji Komisyonu sözcüsü KSO Meclis Üyesi Adnan Naci Faydasıçok, “Doğalgazda dışa bağımlılığının azaltılması, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Faydalanma, Nükleer Enerji’nin değerlendirilmesi, Enerji Verimliliği konusunda çalışmaların arttırılması” konularında bilgi verdi. Limanlar ve Lojistik Komisyonunun sunumunu KSO Meclis üyesi Mustafa Türker yaptı. Komisyon Başkanı Türker, “Kocaeli Liman kavramı ve Kocaeli Liman otoritesinin oluşturulması, Liman geri hizmet sahalarının oluşturulması, yeni otoyol ve demiryolu projeleri hakkında düşüncelerini aktardı. KOBİ’lerin Geliştirilmesi Komisyonu Başkanı KSO Meclis üyesi Sedat Açıldı sunumunda “ Teşvik ve Devlet destekleri, KOBİ’lere sanayi parseli üretilmesi, KDV iadesinde mevzuatın düzenlenmesi, sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki nüfusun istihdam edilmesi” konularında önerilerde bulundu.

Mevzuat Komisyonunda KSO Hukuk Müşaviri Av.Oktay Köse ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Yönetmelik genelge bağlamında mevzuat sıkıntılarını birlikte değerlendirdi. Daha sonra Av.Köse, “ Yargı sistemi ve ticaret hukuku, Bilgi Toplu, medya ve istatistik, Vergi mevzuatı ve vergi adaleti” konusunda bilgi aktardı.

 ÖDÜLE HAK KAZANAN MESLEK KOMİTELERİ

Toplantıda başarılı Meslek Komitelerine ödülleri sırasıyla verildi. Tespit edilen verilere göre  9 ve 10’ncu Meslek komiteleri  üç ayrı dalda ödül kazandılar. 9. ve 10. Meslek Komiteleri olan ”Boya ve Sanayi Gazları Sanayi Grubu” ile “Temel Kimyasal Ürünler Sanayi Grubu” toplam 73 öneri ile En fazla Öneri getiren, 6 Faaliyet ile En Fazla Meslek Grubu Faaliyeti yapan ve 11 sonuç sayısı ile Alınan Kararları En Fazla Sonuçlandıran komite olarak ödül kazandılar.

En fazla katılım sağlayan komite kategorisinde yüzde 91’lik başarı oranı ile 19’ncu Meslek Komitesi olan ”Fabrikasyon Metal Ürünleri Sanayi Grubu”, en fazla görüş bildiren komiteler kategorisinde toplam 13 görüş ile 24. ve 25. Meslek Komiteleri olan “Motorlu Kara Taşıtları ve Yan Sanayi Ürünleri Sanayi Grubu” ve “Diğer Ulaşım Araçları Bakım ve Onarım Sanayi Grubu”, en fazla üye ziyareti kategorisinde  16 ziyaret yaparak 3. Meslek Komitesi olan “Hazır Yemek ve Şekerleme Sanayi Grubu”, en fazla müşterek toplantıya katılım sağlayan komite kategorisinde yüzde 75 başarı oranı ile 22. Meslek Komitesi olan “İşlenmiş Metal Ürünleri Sanayi Grubu” ödüllerini aldı.

PROF.DR.ORAL ERDOĞAN, “EKONOMİDE YENİ DÖNEM”

Kocaeli Sanayi Odası Müşterek Meslek Komitesi toplantılarının son bölümünde Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan, “Ekonomide Yeni Dönem; Yeni Riskler-Yeni Stratejiler” konusunda görüşlerini aktardı. Prof .Dr. Erdoğan, “ Dünya’da Büyüme Düzeyleri”, “Büyüme ve Ticari Gelişimi”, ”Dünyada Fiyat Hareketleri”, ”Kur ve Emtia Hareketleri”, “ABD Ekonomisinde Gelişmeler”, ”Türkiye Ekonomisi” konu başlıklarında açıklamalar yaptı.

BİZİMKÖY’de Engelliler Günü Kutlaması

Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde 3 Aralık Engelliler Günü sebebiyle, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis üyesi Bora Ergene, KSO Disiplin Kurulu Başkanı ve Bizimköy Yönetim Kurulu Başkan Vekili M.Şerif Kanık, Metraco Firması Yönetim Kurulu Başkanı Cem Okçu, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde çalışanların katılımlarıyla “Engelliler Günü” kutlandı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ”Bizimköy, engellilerin üretim sürecine katıldığı, Avrupa da dahi örneği olmayan ilk ve örnek bir projedir. Kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelen engellilerimiz, aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmaktadırlar.” dedi.

Sözlerine Merkez hakkında bilgiler aktararak devam eden Zeytinoğlu, “BİZİMKÖY 72.000 m2’lik alan içerisinde, 5.400 m2 kapalı alanda faaliyetini sürdürmektedir. Bu bölümlerde halen 33 bayan 46 erkek toplam 79 engelli olmak üzere 92 kişinin istihdam edildiği Bizimköy’de 29 tanesi işitme, 2 tanesi görme, 18 tanesi ortopedik, 19 zihinsel, 11 tanesi de diğer engelli grubundan olan engellilerimiz var. Merkezimizde ayrıca, 2 psikolog, 1 doktor, 1 hemşire ve 1 iş güvenliği uzmanı bulunuyor. Konfeksiyon, mantarcılık, arıcılık, sebze, meyve ve çiçekçilik bölümleri üretimimiz mevcut. En fazla çalışanımız 64 kişi ile konfeksiyon bölümünde bulunuyor. Mantar bölümünde çalışan 9 engellimiz var. Ayda 10 tona yakın fason kültür mantarı üretiliyor. İtalya ve Almanya’ya ihraç ediyoruz. 6 tane engellimiz de yemekhane ve idari hizmetlerde çalışmaktadır.” dedi.

Bizimköy’ün bugüne kadar birçok ödül aldığını belirten Zeytinoğlu, Bizimköy projesinin bu yıl 12 Haziran’da Dünya Odalar Federasyonu 9. Kongresi’nde, 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En iyi İş Yaratma / İş Geliştirme” kategorisinde şampiyon olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi.

Engelli çalışanlara yaptığı ziyarette konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “Engelleri önce beynimizde ve gönlümüzde aşacağız. Sizlere sizin kadar yakınız. Her türlü imkânlarımızı sizlerle paylaşacağız ve bunları sadece dünya engelliler gününde söylemiyoruz, her zaman ifade ediyoruz. Biz bu destekleri her zaman yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Zorlukları paylaşarak kolaylaştıracağız.” şeklinde konuştu.

Törende son konuşmayı yapan Vali Hasan Basri Güzeloğlu,  “Bugün Dünya Engelliler Gününde dünya çapında bir projenin, sizlerin yazdığı bir başarı öyküsünün merkezinde Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfında sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ben ve bütün arkadaşlarım ortaya koyduğunuz bu azmi, gayreti ve inancı takdir ediyoruz. Sizler şeyin azmin ve kararlılığın önünde hiçbir engel olamayacağını gösterdiniz. Her biriniz emeğinizle, gayretinizle, çabanız ve sevginizle çok büyük bir başarı gerçekleştirdiniz. Bu başarı sadece bizim değil, tüm dünyanın alkışladığı, takdir ettiği ve ödüllendirdiği bir başarı öyküsü oldu.

Kurulduğundan bugüne bu başarı öyküsünde katkı veren ve bugünlere gelmesinde pay sahibi olan herkesi kutluyorum. Ancak özellikle bu başarının gerçek kahramanı olan sizleri kutluyorum. Bizler, neyi düşünüyorsanız, neyi yapmak istiyorsanız ve önünüzde neyi engel görüyorsanız onu kaldırmakla sorumlu ve zorunluyuz. Sizin yüreğinizin götürdüğü yere kadar gitmenize, hayata tutunmanıza, her açıdan mutlu olmanıza dönük her meselede bütün imkanlarımızı kullanmayı amaçlamakta ve bu kararlığımızı sizlerle paylaşmaktayız.

Burada mantar üreticiliği ile çiçek ve bitkisel üretimde olmak üzere iki temel sektörde üretim yapıyorsunuz. Burada çeşitli kategorilerde engelli görülen ama bu üretim sürecinde engelli değil, engelsiz olduğu düşünülenden daha yüksek başarılı, kaliteli, nitelikli üretim ve gayret var. Demek ki buradaki model gibi sizlerin ve sizin gibi arkadaşlarınızın hayata tutunmasını sağlayacak projeleri gerçekleştirmek artık bir zorunluluktur.” dedi.

Törende daha sonra Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi girişinde toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

11.4 milyar dolarlık Kasım ihracatını değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu: İhracat Artışı İçin Riskleri Kontrol Etmek, Fırsatları Değerlendirmek Gerekli

-KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kasım ayı ihracatının miktar olarak artmasına rağmen birim fiyatlarındaki düşüşten dolayı 11,4 milyar dolar gerçekleşmesine dikkat çekerek “Dış ticaret açısından riskler ve fırsatların birlikte ortaya çıktığı günler yaşıyoruz. Bir yandan AB pazarlarına yönelik canlanma umudumuz, bir yandan Rusya pazarına yönelik endişelerimiz var.  Bu süreci  iyi yönetmeliyiz.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Dış ticarette risklerle fırsatların aynı dönemde ortaya çıktığını görüyoruz.  Bunları iyi yönetmemiz lazım.” Dedi.

“Kasım ayı ihracatımız miktar olarak artmasına rağmen birim fiyatlarındaki düşüşten dolayı 11,4 milyar dolar gerçekleşti. İhracatta paritenin olumsuz etkisini 2015 yılında yaşadık. Buna bir de başta Euro bölgesi olmak üzere Rusya, Irak, İran ve Mısır gibi önemli ihraç pazarlarımızdaki gerileme eklendi. Öte yandan Türkiye AB Zirvesi ile vizelerin kaldırılmasına yönelik olarak bir takvim işleyecek. Ayrıca siyasi ve ekonomik ilişkilerde canlanma beklentisi arttı. Sonuç olarak dış ticaret açısından riskler ve fırsatların birlikte ortaya çıktığı günler yaşıyoruz. Bir yandan AB pazarlarına yönelik canlanma umudumuz, bir yandan Rusya pazarına yönelik endişelerimiz var.  Bunları iyi yönetmeliyiz.” şeklinde konuşan Ayhan Zeytinoğlu; 2015 yılını düzeltilmiş Orta Vadeli Programdaki hedeflere uygun kapatmanın mümkün olabileceğine dikkat çekerek; “Son günlerde Rusya ile olan gerginliğin, birbirine bağımlılığı olan her iki ülkeye de zarar vermeyecek şekilde, sakin bir diplomasi ile çözümlenmesini arzu ediyoruz. Unutmamalıyız ki Rusya ülkemizin en önemli ticaret partnerlerinden biridir.” dedi.

AB ile ilişkilerin 2016 için yeni bir fırsat yarattığının altını çizen Zeytinoğlu, AB-Türkiye Zirvesi’nde, AB üyeliği müzakerelerinin canlandırılması kapsamında önemli adımlar atıldığını ifade ederek; “Avrupa Birliği ülkemizin en önemli ticaret partneridir. 2016 yılında AB ile ilişkilerimizi daha ileri aşamaya taşıyabilme potansiyelimiz yüksek. Zirveden önemli kararlar çıktı. Bu kararların uygulamaya alınması ile AB bloğu ile olan ticaretimize canlılık getirebileceğini düşünüyoruz. 2016 yılı için AB’ni bizim dış ticaretimiz için bir fırsat olarak görüyoruz.” dedi.