Aylık arşivler: Aralık 2016

Muhtelif Taşınmazların Özelleştirilmesi Hakkında Duyuru

Sayın Üyemiz,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan muhtelif taşınmazların 4046 Sayılı kanun hükümleri çerçevesinde “Satış” yöntemiyle ve “Pazarlık Usulü” uygulanmak suretiyle özelleştirilmesine ilişkin ilan iptal edilmiştir. Bilgilerinize sunulur.

Süre Uzatım İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan Ankara İli, Nallıhan İlçesi, Çayırhan Mevkiinde bulunan ve ayrıntıları ihale şartnamesinde belirtilen Elektrik Üretim A.Ş’e ait Kömür Rezerv alanı ile Enerji Üretim Alanının özelleştirilmesi amacıyla ihale edileceği 03/10/2016 tarihinden itibaren yayımlanan ilanlarla duyurulmuştur. Bahse konu ilanda belirtilen ön yeterlilik ve son teklif verme tarihi ve saati 30/01/2017 günü saat 17:00’ye kadar uzatılmıştır. Bilgilerinize sunarız.

Biyosidal ürünler

Sayın üyemiz,
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 06.12.2016 tarihli ve 19020089/105.99 sayılı yazısı.
Biyosidal ürünlerle ilgili olarak Bakanlığın Birliğimize gönderdiği ilgili yazıda; II Sınıf Gayrisıhhi Müessese Ruhsatı almış bir firmanın kapasite raporlarında faaliyet konusu değiştirildiğinde veya yeni ürün eklenmesi talep edildiğinde, 10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazate yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince Gayrisıhhi Müessese Ruhsatında sınıf değişikliği gerekiyorsa; Odamıza başvuruda bulunan firmaların yeni Gayrisıhhi Müessese Sınıfına ait ruhsatı temin etmeleri gerekmektedir.
İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız..

Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik Taslağı

Sayın üyemiz,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik Taslağı” görüşlere açılmıştır. ​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 03.01.2017 tarihi mesai saati sonunu kadar Birliğimize yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederiz.
 
Taslak ve Görüş Bildirme Formuna bu linkten ulaşılabilir tıklayınız..

Binaların Gürültüye Karşı Korunması ve Ses Yalıtımı Yönetmeliği Taslağı

Sayın üyemiz,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması ve Ses Yalıtımı Yönetmeliği Taslağı ” görüşlere açılmıştır. ​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 30.12.2016 tarihi mesai saati sonunu kadar Birliğimize yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederiz.
 
Taslak ve Görüş Bildirme Formuna bu linkten ulaşılabilir tıklayınız..

Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Yönetmeliği Taslağı

Sayın üyemiz,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Yönetmeliği Taslağı ” görüşlere açılmıştır. ​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 13.01.2017 tarihi mesai saati sonunu kadar Birliğimize yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederiz.
Taslak ve Görüş Bildirme Formuna bu linkten ulaşılabilir tıklayınız..

 

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Reformlar devreye girmeli, verimlilik ve yatırımlar artmalı

Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye genelinin kapasite kullanım oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı, geçen ay ve geçen yılın aynı ayına göre sanayinin kapasite kullanımında ölçülü artışlar gözlendiğine dikkat çekerek sanayinin kapasite kullanımındaki artışın ivme kazanması için 2017’den itibaren bir yandan verimlilik artışına yönelik çalışmalar yapılırken diğer yandan reformların devreyi girmesi ve yatırımların da artışa geçmesi gerektiğini söyledi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ülkemiz sanayisinde aralık ayında kapasiteler yüzde 76,5 ile geçen yıla göre 0,7 puan artış gösterdi. Alt sektörleri incelediğimizde otomotiv sanayinde, kağıt, ve elektrikli teçhizat sektörlerinde kapasite kullanım oranlarının yüzde 80 düzeyine çıktığını görüyoruz. Buna karşın içeçek, deri, makine ve ekipman kurulu, kayıtlı medya basımı ve diğer imalatlar gibi sektörlerde kapasiteler yüzde 55-65 arasında. Sonuçta imalat sanayi kapasite kullanımının yüzde 75.8’den yüzde 76.5’e çıktığını görüyoruz. Yani 2012 yılından bu yana paralel seyreden kapasite kullanımının bu yılı yaklaşık bir puan yukarıda tamamlamış. Bu kullanmamız gereken bir fırsat.” dedi.

-Kocaeli’de sanayinin kapasite kullanımı düşüşte…

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli sanayi kuruluşlarının aralık ayı kapasite kullanım oranları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre, kapasite kullanım oranları geçen yıla ve geçen aya göre azalarak yüzde 70,4 olarak belirlendi. Firmalarımızın yüzde 60’ı kapasite kullanımlarının geçen aya göre azaldığını belirtmişlerdir. Azalış nedenleri arasında iç ve dış piyasalardaki durgunluk ve belirsizliklere bağlı siparişlerdeki azalma ve kur artışları gösterilmiştir.” dedi.

Yılın tamamını değerlendiren Zeytinoğlu, “Yılın tamamına baktığımızda, Kocaeli sanayi kuruluşlarının ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 70,3. Bu sonuca göre geçen yılın 0,5 puan gerisinde kalınmış. İlimizde, 2015 yılının başından bu yana kapasiteler hemen hemen yatay seyrediyor. Bu durum bize verimlilik adına daha çok yol almamız gerektiğini gösteriyor. Kapasite kullanımında artık ivme kazanılması gerektiğini düşünüyoruz. Umarız 2017 yılında reformlarla birlikte yatırımlar artar ve kapasitelerde de beklenen canlanma gerçekleşir.” dedi.

Benin – Kotonu İşadamları-İşkadınları Heyeti Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TİM’den aldığımız 15.12.2016 tarih ve 2016/1285-3636 sayılı yazıda, Türk Hava Yolları ile TİM arasında yapılan protokol çerçevesinde, Benin’in Kotonu şehrine azami 25 iş adamı/iş kadını ile birlikte 4-7 Aralık 2016 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan heyetin 15 – 17 Şubat 2017 tarihlerine ertelendiği bildirilmiştir.
Pazar payımızın artırılması ve Benin’e yönelik yeni iş ve yatırım imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek heyetimize, pirinç, tahıl ürünleri, makarna, buğday unu, tavuk eti, çimento, kağıt ürünleri, elektrik transfomatörleri, rafine petrol ürünleri, çimento, otomobil ve yan sanayii, maden işleme makineleri, sentetik filament iplik, dokuma kumaş, eczacılık malzemeleri, ayakkabı sektörlerinde faaliyet gösteren ve uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmaların katılmalarında fayda görülmektedir. Diğer sektörlerden de başvurular kabul edilecektir.
Bu çerçevede, söz konusu heyete katılmak isteyen üyelerimizin 20 Ocak 2017 Çarşamba günü mesai bitimine kadar http://bit.ly/2hwcOis internet bağlantısı üzerinden başvuru formlarını doldurmuş ve katılım ücretlerini yatırmış olmaları gerekmektedir.
Katılım ücreti, 1.200.- USD olup, organizasyon kapsamındaki uçak bileti, konaklama, toplantı, transfer, tercümanlık ve vize işlemleri ile ilgili giderleri karşılamaktadır. İlgili tutarın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) Vakıfbank Şirinevler Şubesi (Şube kodu: 282), (Iban No: TR63 0001 5001 5804 8000 9986 04), USD hesabına (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz) ödenerek ilgili dekontun bestecoskuner@tim.org.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmektedir.

Yılın Son Meclisinde KSO’nun 2017 Bütçesi 12 milyon 40 bin TL Olarak Belirlendi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  Aralık Ayı Meclis Toplantısı 14 maddelik gündemle KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un Başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısı İstanbul-Beşiktaş’ta,  Kayseri’de terör şehitleri ve suikast sonucu öldürülen Rusya Büyükelçisi Karlov anısına saygı duruşu yapılarak başladı. Toplantıda KSO Başkan Vekili Çınar Ulusoy, KSO’nun 2017 Yılı Gelir Bütçe önerisini açıkladı. 2016 yılı bütçesi baz alınarak 2017 yılı bütçesini açıklanırken toplam bütçe 12 Milyon 40 Bin TL olarak belirlendi. KSO’nun 2016 bütçesi 9 milyon 700 bin TL idi. Meclis üyelerinin onayına sunulan bütçe önerisi oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “10 Aralık ve 17 Aralık Cumartesi günü İstanbul Beşiktaş’ta ve Kayseri’de gerçekleştirilen terör saldırıları sonrası hayatlarını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve yakınlarına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Terörü nefretle kınıyorum. Ayrıca Pazartesi günü, silahlı terör saldırısında hayatını kaybeden Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un ailesine ve Rusya halkına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Alçak saldırıyı kınıyorum” dedi.

Konuşmasına daha sonra ekonomik değerlendirmelerle devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Kasım ayı ihracatı 12,9 milyar dolar ile geçen yıla göre yüzde 10 arttı. İthalat ise 16,9 milyar dolar ile geçen yıla göre yüzde 6 arttı. Orta Vadeli Hedefi gerçekleştirebilmek için aralık ayında 13,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirmemiz gerekiyor. Programdan hedeflerin yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. İlimiz verilerine baktığımızda; İhracat 1,6 milyar dolar, ithalat 3,9 milyar dolar. En yüksek kasım ayı ihracatını gerçekleştirmişiz.” dedi.

Zeytinoğlu TL’nin değer kaybetmesinin endişe verici olduğunu söyleyerek, Biliyorsunuz ülkemiz; İhracatının yüzde 46’sını Euro ile yapıyor. İthalatının yüzde 61,7’sini dolar ile yapıyor. Tabi kısa dönemdeki bu hızlı sıçramalar sanayici ve ihracatçının öngörülerini zorluyor. Bu yüzden son aydaki TL’deki hızlı değer kaybından endişe duyuyoruz. Bunun birçok olumsuz sonuçları var. Birincisi Merkez Bankası’nın hesaplarına göre yüzde 10’luk kur artışı enflasyonu arttırıcı etki yapıyor. Kasım ayı enflasyonunda (TÜFE’de) henüz bu etkiyi görmedik, ama ileriki aylarda göreceğiz. İkincisi, döviz kurunun artışı durmaz ise MB faiz oranlarını daha da yükseltmek zorunda kalacak. Üçüncüsü ise yatırım ortamı kur artışından olumsuz etkileniyor. Yatırımlar duruyor. Bu da istediğimiz bir şey değil. Ekonominin yatırımlar ve üretim artışı ile büyümesini istiyoruz.” dedi.

Dövizdeki artışın enflasyona yansımadığını belirten Zeytinoğlu, “İç talepteki gerileme nedeniyle, döviz kurlarındaki artış enflasyona yansımadı. Ancak ÜFE aylık 1,1 puan artarak yüzde 6,41 ile bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Aralık ve Ocak ayında, ÜFE’deki artışlar TÜFE’yi de artıracaktır. Yılın sonunda enflasyon Orta Vadeli Programdaki yüzde 7,5’luk hedefin biraz üzerine çıkabilir. Sanayi üretim Endeksi Ekim ayında yüzde 2 artarak toparlanma eğilimine girdi. Geçen ay gerek ülkemizde gerekse çevremizde yaşanan gelişmelerin etkisiyle üretimde ciddi bir düşüş olmuştu. Son çeyrekte toparlanma beklediğimizi söylemiştik. Sanayi üretimindeki bu artış bizlere moral verdi. Bundan sonraki aylarda da üretim artışının süreceğini tahmin ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

7 yıl aradan sonra ekonomimiz yüzde 1,8 küçüldü diyen Zeytinoğlu “Bu daralmayı bekliyorduk, ama tahminlerimizin üzerinde oldu. 15 Temmuz kalkışmasının ekonomiye en belirgin daraltıcı yansımasını görüyoruz. Ancak son çeyrekten umutluyuz. Hükümetimizin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla, tekrar büyüyeceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Sözlerine TÜİK tarafından açıklanan il düzeyindeki GSYH verilerini paylaşarak devam eden Zeytinoğlu, “2014 yılına ait Kocaeli verilerini paylaşmak istiyorum. İlimiz 19.900 dolar kişi başı GSYH ile en zengin ikinci il. Birinci sırada olan İstanbul’unki 19.957 dolar. İl bazındaki GSYH’da (cari fiyatlarla) Kocaeli 74 milyar TL ile beşinci il. Sanayideki payı yüzde 5,8 ile yine beşinci sırada yer alıyor. Ancak kişi başına sanayiye katkıya baktığımızda 19.488 TL ile birinci sıraya çıkıyor.” dedi.

Zeytinoğlu, işgücüne katılımın artmasına rağmen oluşan yüzde 11,3 düzeyindeki işsizlik oranının yüksek de olsa geçen ay ile aynı seviyede kaldığını belirtti. Kasım ayı bütçe rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Kasım ayı bütçemiz vergi borçlarının yapılandırılmasından elde ettiği 15 milyar TL’lik katkıyla 10 milyar TL fazla verdi. 15 Temmuz’un etkilerini silmek için, 2016 yılını tahminimizce 20 milyar TL açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Alınabilecek en iyi tedbirin denk bütçe yapmak olduğunu tekrarlamak istiyorum” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Toplantının devamında Zeytinoğlu, 2017 İş Planı ile ilgili sunumunu da gerçekleştirdi. (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)

12 MİLYON 40 BİN TL’LİK GELİR BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Ardından KSO Başkan Vekili Çınar Ulusoy, KSO’nun 2017 Yılı Gelir Bütçe Önerisini açıkladı. 2016 yılı bütçesini baz alınarak 2017 yılı bütçesi açıklanırken toplam bütçe 12 Milyon 40 Bin TL olarak belirlendi. 2016 yılında ise önerilen bütçenin 9 Milyon 700 Bin TL olduğu 10 Milyon 500 Bin 100 TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Meclis üyelerinin onayına sunulan bütçe önerisi oy birliğiyle kabul edildi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Büyükelçi Karlov gibi bir diplomatı kaybetmenin üzüntüsündeyim”

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da bir sergi açılışı sırasında  uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden dolayı büyük bir üzüntü yaşadığını açıkladı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov ile işbirliği çalışmaları sırasında yakın ilgi gördüklerini vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Sayın Karlov ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda görüşmelerimiz olmuştu. Kendisini kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyorum. Hiçbir zaman tasvip etmeyeceğimiz bu olayın Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz yönde etkilememesini bekliyorum. Terör olayları nereden gelirse gelsin lanetliyorum. Sayın Büyükelçi Karlov’un haince öldürülmesini kınıyor, ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyorum.” dedi.

“Dünden Bugüne İzmit” Konulu 3.Yağlı Boya Sergisi Kocaeli Sanayi Odası’nda…

Kuruluşundan itibaren toplumsal sorumluluğu kurum kültürü olarak benimseyen Kocaeli Sanayi Odası birçok sosyal sorumluluğun yanı sıra 2016 yılı içerisinde 8 sergiye ev sahipliği yaptı.

21 Aralık 2016 – 06 Ocak 2017 tarihleri arasında hafta içi 08:30-17:30 saatleri arasında gezilebilecek sergide, yaşadığımız kentin tarihini ve zenginliğini sanatla birleştiren iki Kocaelili sanatçımız Vehbiye Başkan ve Ecaterina Nicolau’nun “Dünden Bugüne İzmit” konulu yağlı boya eserlerinden bazı örnekler sergilenecek.

Vehbiye Başkan Kimdir…

2000 yılında Stroptimisler Derneği’nde resim eğitimine başladı.  2003 yılında Saadet Konukoğlu ile çalışmalarına devam etti. 2005-2011 yılları arasında Firdevs Çalışkan Atölyesi’nde çalıştı.  2010 yılından beri KOSEV (Kocaeli Sanat Evi Derneği) üyesi olan Sanatçımız 2 yıldır Doğukışla’da kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

Ecaterina Nicolau Kimdir…

2009 yılında Bob Ross tekniğinde çalışmak üzere eğitim görüp uluslar arası geçerliliği olan yetkili eğitmen sertifikasını başarıyla aldı. Halen karakalem, yağlı boya ve Bob Ross tekniği ile çalışıyor (eğitim  sertifikası var)  ve 2011’den beri yağlı boya Bob Ross, akrilik, kara kalem tekniklerinde sanat dersleri veriyor. Bir başka çalışma alanı ise duvar resimleri üzerine. Çeşitli kurum ve belediyelere duvar resimleri çalışıyor. Kocaeli KOSEV  (Kocaeli Sanat Evi Derneği) üyesidir.  Sanatçımız iki yıldır Doğukışla’da kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

KSO Başkanı ZEYTİNOĞLU, Dünya Odalar Federasyonu Genel Konsey Üyeliği’ne Yeniden Seçildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, büyük bir başarıya imza atarak yeniden Dünya Odalar Federasyonu Genel Konsey Üyeliği gibi önemli bir göreve seçildi.

Dünya Odalar Federasyonu (WCF), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından 1950 yılında üyelik ağındaki ticaret odalarını temsil etmek, odalar arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulmuştur. 12.000 odadan oluşan küresel ağı birleştiren ve odaların daha üretken olmasına yardımcı olan Dünya Odalar Federasyonu’nun Genel Konsey Seçimleri 2016 Kasım ayı içinde gerçekleştirildi.

2017 – 2019 dönemi seçimleri için, 130 ülkeden 1.200’ün üzerinde Oda üyesi elektronik oy kullanmaya davet edilmiştir. Dünya Odalar Federasyonu Genel Konseyi için dünyanın tüm bölgelerinden, 48 farklı ülke temsilcinin aday olduğu seçimlerde 20 temsilci Genel Konsey’de yer alacak. 30 Kasım’da oylamanın kapandığı söz konusu seçimlerde Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa bölgesini temsilen 2017 – 2019 dönemi için Genel Konsey Üyeliği’ne üçüncü kez seçildi.

Başkan Zeytinoğlu, yeni dönem Genel Konseyi’nin, 1 Mart 2017 tarihinde yapılacak ilk toplantısına katılmak üzere, Konsey’in yönetim merkezi olan Fransa’nın başkenti Paris’e gidecek.

WCF (DÜNYA ODALAR FEDERASYONU) GENEL KONSEYİ 2017-2019 DÖNEMİ ADAYLARI

AFRİKA/ORTADOĞU

  1. Nana Dr Appiagyei Dankawoso, Başkan, Gana Ticaret ve Sanayi Odası (Gana)
  2. Pedram Soltani, Başkan Birinci Yardımcısı, İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası (İran)
  3. *Uriel Lynn, President, İsrail Ticaret Odaları Federasyonu (İsrail)
  4. *Kiprono Kittony, Başkan, Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (Kenya)
  5. Rabih Sabra, Genel Direktör, Beyrut Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (Lübnan)
  6. Bhanu Pratabsingh Jaddoo, Genel Sekreter, Mauritius Ticaret ve Sanayi Odası (Mauritius)
  7. Bassey E.O.Edem, Başkan ve Konsey Başkanı, Nijerya Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Derneği (NACCIMA) (Nijerya)
  8. *Khalifa Bin Jassim Al Thani, Başkan, Katar Ticaret Odası (Katar)
  9. Mark Nowitz, Yönetim Direktörü, Johannesburg Ticaret ve Sanayi Odası (Güney Afrika)
  10. Mohammad Hamsho, Genel Sekreter, Suriye Ticaret Odaları Federasyonu (Suriye)
  11. Bob Kabonero, Yönetim Kurulu Üyesi, Uganda Ticaret ve Sanayi Odası (UNCCI) (Uganda)

AMERİKA

  1. Víctor Dosoretz, Mali İşler Sorumlusu, Arjantin Ticaret Odası (Arjantin)
  2. *Sergio Papini de Mendonça Uchôa, Başkan Yardımcısı, Brezilya Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (Brezilya)
  3. Adam Legge, Başkan ve CEO, Calgary Ticaret Odası (Kanada)
  4. Will Pineau, CEO, Cayman Adaları Ticaret Odası (Cayman Adaları)
  5. *Monica De Greiff, İcra Kurulu Başkanı, Bogota Ticaret Odası (Kolombiya)
  6. *Peter T. Hill, Başkan, Santiago Ticaret Odası (Şili)
  7. Humberto Lozano Avilés, Başkan, Mexico City Ticaret Odası CANACO CDMX (Meksika)
  8. Mario Mongilardi, Başkan, Lima Ticaret Odası (Peru)
  9. *Jay Byers, Baş Yönetici, Büyük Des Moines Ortaklığı (ABD) 

ASYA/PASİFİK

  1. *Stephen Cartwright, Baş Yönetici, NSW İş Odası (Avustralya)
  2. Hossain Kahled, Başkan, Dhaka Ticaret & Sanayi Odası (Banglades)
  3. Yu Jianlong, Genel Sekreter, Çin Uluslararası Ticaret Odası CCOIC (Çin)
  4. *Ram Gandhi, Başkan, Hindistan Tacirler Odası (Hindistan)
  5. Toru Ishida, Başkan, Japon Ticaret ve Sanayi Odası (Japonya)
  6. *Yong Poh Kon, Başkan, Malezya Üreticiler Federasyonu (Malezya)
  7. Magvan Oyunchimeg, Baş Yönetici, Mongolya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (Mongolya)
  8. *Junaid Esmail Makda, Uluslararası İlişkiler Başkanı, Karaci Ticaret ve Sanayi Odası (KCCI) (Pakistan)

AVRUPA

  1. *Richard Schenz, Başkan Yardımcısı, Avusturya Federal Ekonomi Odası (Avusturya)
  2. *Wouter Van Gulck, Genel Müdür, Belçika Ticaret Odaları Federasyonu (Belçika)
  3. Egrlit Ahmet, Başkan Yardımcısı, Bosna Hersek Dış Ticaret Odası (Bosna Hersek)
  4. Želimir Kramarić, Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı, Hırvatistan Ekonomi Odası (Hırvatistan)
  5. Vladimír Dlouhý, Başkan, Çek Ticaret Odası (Çek Cumhuriyeti)
  6. *Jens Klarskov, Baş Yönetici, Danimarka Ticaret Odası (Danimarka)
  7. Dominique Brunin, CEO, CCI Fransa Uluslararası (Fransa)
  8. Nino Chikovani, Başkan, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası (Gürcistan)
  9. Volker Treier, Baş Yönetici Yardımcısı, Alman Odaları Derneği (Almanya)
  10. *Emmanouil Vlachogiannis, Başkan Birinci Yardımcısı, Selanik Ticaret ve Sanayi Odası CCI (Yunanistan)
  11. *Laszlo Parragh, Başkan, Macar Ticaret ve Sanayi Odası (Macaristan)
  12. Vincenzo Ilotte, Başkan, Torino Ticaret Odası (İtalya)
  13. Danela Arsovska, Başkan, Makedonya Ticaret Odası (Makedonya)
  14. Lars-Kare Legernes, Yönetim Direktörü, Oslo Ticaret Odası (Norveç)
  15. Mihai Daraban, Başkan, Romanya Ticaret ve Sanayi Odası (Romanya)
  16. Vladimir Padalko, Başkan Yardımcısı, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası (Rusya)
  17. *Miquel Valls Maseda, Başkan, Barselona Ticaret, Sanayi ve Denizcilik Odası (İspanya)
  18. Adam M Vicent Subilia, Direktör Yardımcısı, Cenova Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası (İsviçre)
  19. 47.  *Ayhan Zeytinoglu, Başkan, Kocaeli Sanayi Odası (Türkiye)
  20. Adam Marshall, Genel Direktör, İngiliz Ticaret Odası (Birleşik Krallık)

(*) Mevcut WCF Üyeleri

Türkiye – İran İş Forumu

Sayın Üyemiz,

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Sayın İshak Cihangiri’nin Türkiye ziyaretini ertelemesi sebebiyle 20 Aralık 2016 tarihinde Ceylan Intercontinental Otel’de gerçekleştirilmesi planlanan “Türkiye – İran İş Forumu” iptal edilmiştir.

Söz konusu forum ile ilgili ödeme yapmış olan üyelerimizin ekteki iade dilekçesini doldurarak 212 270 16 98 numarasına faks veya muhasebe@deik.org.tr adresine e-posta göndermeleri rica olunur.

iade dilekçesine ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Hain saldırıyı nefretle kınıyoruz”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kayseri’de gerçekleşen hain terör saldırısından çok büyük üzüntü duyduğunu açıklayarak, “Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nin ana girişinin yakınında, dün  saat 08.45’de içinde çarşı iznine çıkan sivil kıyafetli askerlerin de bulunduğu halk otobüsü geçerken, bomba yüklü araç patlatılması sonrası hain saldırıda 14 askerimizin  şehit olması , 55 Askerimizin  yaralanması bizleri derinden üzmüştür.

Ülkemizin istikrarını hedef alan, birliğimizi ve huzurumuzu bozmaya yönelik hareket eden şer odaklarınca düzenlenen terör saldırısı sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

En temel insan hakkı olan yaşama hakkını hedef alan, bu eylemi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Milletimizden bu hassas dönemde her türlü tahrik edici eyleme karşı sağduyu ve itidal ile yaklaşmasını temenni ediyoruz. Yaşanan bu saldırıyı Kocaeli Sanayi Odası olarak nefretle kınıyor, aziz milletimize bir kez daha başsağlığı diliyoruz.” dedi.

Verimlilik Proje Ödülleri

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülkemizin rekabet gücünün artırılması ve ekonominin verimlilik temelli, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasına yönelik olarak sanayi ve hizmet sektörlerindeki işletmelerin uygulamış oldukları verimliliği arttırma projelerini teşvik etmek amacıyla her yıl “Verimlilik Proje Ödülleri” verilmektedir
“Verimlilik Projesi ödülleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca; 2017 yılı ödül ve değerlendirici başvuru süreci başlamıştır.
Bu kapsamda ödüle başvurmak veya bağımsız değerlendirici olarak süreçte yer almak için http://vgm.sanayi.gov.tr internet adresinde yer alan Başvuru Formunun 9 Ocak 2017 tarihine kadar doldurularak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğüne İletilmesi gerekmektedir.

İş yeri Tehlike Sınıfına Yapılacak İtirazlar

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği gereğince TOBB’nin de üyesi olduğu iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıflarının belirlenmesinde görevli olan Komisyonun 12-13 Mart 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantısında komisyonun çalışmalarının hızlı, etkin ve verimli sürdürülebilmesini sağlamak amacıyla “İşyeri Tehlike Sınıfına Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi Prosedürü” imzalanmıştır.
Anılan prosedür gereğince Komisyon her yıl Ocak ayında toplanacaktır. İşyerleri tehlike sınıfına ilişkin itiraz taleplerini “Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formu”nu eksiksiz doldurarak bağlı oldukları üst işveren kuruluşları (TOBB, TİSK, TESK, Kamu-İş) aracılığı ile yapacaklardır. Formda ilgili alanda ismi bildirilmiş olan itiraz sahibi işyeri/sektör temsilcisinin Bakanlıkta yapılacak toplantıya mutlaka katılması gerekmektedir. Temsilcinin katılmaması halinde talep değerlendirmeye alınmayacaktır. Toplantı tarihinden en geç 30 gün öncesine kadar gönderilen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) evrak biriminde kayda alınmış başvurular toplantı gündemine alınacaktır.
Bu itibarla, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlike sınıflarına yapılacak itirazların, http://www.tobb.org.tr/MaliveSosyalPolitikalar/Sayfalar/AnaSayfa.php adresinde yer alan prosedür çerçevesinde ekli form (Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formu) doldurularak TOBB’ne iletilmesi gerekmektedir.
Kurulun 2017 yılı toplantısı, 11-12 Ocak 2017 tarihlerinde ÇSGB Reşat Moralı Toplantı Salonunda 10:00-17:00 saatleri arasında düzenlenecektir.
İtirazların 15.12.2016 tarihine kadar yukarıda bahsedilen prosedüre uygun şekilde TOBB’ne (mspm@tobb.org.tr) gönderilmesi gerekmektedir.
 

Sistematik Gözden Geçirme Hakkında

Uluslararası ve Avrupa Birliği Standard hazırlama prosedürleri gereğince, basımı 5 yıl geçmiş olan Standardlar; revizyon, tadil, yürürlükten kaldırılma veya aynen kabul edilmesini sağlamak amacıyla sistematik olarak gözden geçirilmektedir. Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan ve 2012 yılında yayımlanmış bulunan Türk standardları ile bu uygulamaya paralel bir çalışma başlatılmıştır. Buna göre, uluslararası ve Avrupa Birliği prosedürleri ile uyumluluğu sağlamak açısından, Türk Standardlarının ilgili sektör, kurum ve kuruluşlarca gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu sistematik gözden geçirme işlemi, Türk standardlarının revizyonu, tadili, yürürlükten kaldırılması veya aynen kabul edilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Sistematik gözden geçirme kapsamında standartlara erişmek için tıklayınız..
 

T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin Etiyopya ve Cibuti Ziyaretleri Kapsamında Türkiye-Etiyopya ve Türkiye-Cibuti İş Forumları, 28-29 Aralık 2016, Addis Ababa&Cibuti

Sayın Üyemiz,
Eşbaşkanlığı T.C.Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci tarafından deruhte edilen Türkiye-Etiyopya 7.Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı kapsamında, DEİK organizasyonunda 28 Aralık 2016 tarihinde Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Türkiye-Etiyopya İş Forumu;  29 Aralık 2016 tarihinde ise Cibuti’de Türkiye-Cibuti İş Forumu gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Söz konusu forum hakkında detaylı bilgi için tıklayınız..

Gine Cumhurbaşkanı’nın Ziyareti Çerçevesinde Türkiye-Gine İş Forumu, 28 Aralık 2016, İstanbul

Gine Cumhurbaşkanı Sayın Alpha Condé’nin, 26-30 Aralık 2016 tarihleri arasında ülkemize gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, 28 Aralık 2016 Çarşamba günü, Conrad Istanbul Bosphorus Oteli’nde, 09:30-17:00 saatleri arasında Türkiye-Gine İş Forumu düzenlenecektir.. Söz konusu Forum’da Gineli Bakan ve yetkililer tarafından Gine’nin altyapısına ilişkin sunumlar yapılacak olup, ardından Gineli iş heyeti ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir.
Söz konusu forum hakkında detaylı bilgi için tıklayınız..

Türkiye – İran İş Forumu Hakkında

Sayın Üyemiz,

DEİK/Türkiye – İran İş Konseyi olarak, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Sayın İshak Cihangiri’nin ülkemize yapacakları resmi ziyaret vesilesiyle ve T.C. Başbakanı Sayın Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla, 20 Aralık 2016 Salı günü 10:00 – 16:00 saatleri arasında Ceylan Intercontinental Otel – Taksim, İstanbul’da “Türkiye – İran İş Forumu” gerçekleştirilecektir.

Söz konusu forumunun detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu; Bütçede ‘iyi’ giderken, işsizlikte ‘kötünün iyisi’ durumdayız

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu eylül ayı işsizlik ve kasım ayı bütçe performansına ilişkin olarak  ‘bütçe’de iyi, işsizlikte ‘kötünün iyisi’ durumdayız değerlendirmesini yaptı. İşsizliğin kalıcı olarak önlenebilmesi için sanayinin istihdam kapasitesinin artırılması gerektiğine işaret eden Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayı bütçesinin 10 milyar lira fazla vermesinin Maliye Bakanlığı’nın ‘yapılandırma’ çalışmalarının olumlu yansıması olduğuna dikkat çekti.

TUİK tarafından açıklanan eylül ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işgücüne katılımın ve işsiz sayısının artmasıyla oluşan yüzde 11,3 düzeyindeki işsizlik oranının yüksek olmasına rağmen geçen ay ile aynı seviyede kalmasını olumlu değerlendirdiğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TUİK tarafından açıklanan yüzde 11,3 düzeyindeki eylül ayı işsizlik oranına ilişkin değerlendirmesinde, “Eylül ayı işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan yükselerek 11,3 olarak gerçekleşti. Ancak, işgücüne katılım ve işsiz sayısının arttığını görüyoruz. Ve eylül ayının üretimin ve dış ticaretin gerilediği, yatırımların yavaşlayarak darbe girişiminin en fazla hissedildiği ay olduğunu biliyoruz. Tüm bunlar göz önüne alındığında işsizlik oranının yüksek olmasına rağmen geçen ay ile aynı seviyede kalmasını olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Sanayinin istihdam kapasitesinin artmasıyla işsizliğe kalıcı çözüm olabileceğini belirten Zeytinoğlu, “Sanayinin ve özellikle imalat sanayinin istihdam imkanlarının azalması ekonominin geleceği için önemli bir uyarıdır. Bilgi ve teknoloji üreten, Ar-Ge, inovasyon odaklı bir üretim hedefine yoğunlaşmamız istihdama da olumlu katkı yapacaktır.” dedi.

KSO Başkanı kasım ayı bütçe rakamlarını da değerlendirdi

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan kasım ayı bütçe rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre bütçe giderleri yüzde 17,9 artışla 50,7 milyar TL, bütçe gelirleri ise yüzde 38,6 artarak 60,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi borçlarının yapılandırılmasının da katkısıyla kasım ayı bütçesi 10 milyar TL fazla verdi. Bütçeye en fazla katkı yüzde 37,2’lik artışla vergi gelirlerinden geldi. Bu yılı OVP’de öngörülenin çok çok altında açıkla kapatabileceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi.

Türkiye-Gine İş Forumu

Sayın Üyemiz,

Gine Cumhurbaşkanı Sayın Alpha Condé’nin, 26-30 Aralık 2016 tarihleri arasında ülkemize gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, 28 Aralık 2016 Çarşamba günü, Conrad Istanbul Bosphorus Oteli’nde, 09:30-17:00 saatleri arasında Türkiye-Gine İş Forumu düzenlenecektir. Söz konusu Forum’da Gineli Bakan ve yetkililer tarafından Gine’nin altyapısına ilişkin sunumlar yapılacak olup, ardından Gineli iş heyeti ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecektir. Katılımınız için bilgilerinize sunarız.

Program ve katılım formuna ulaşmak için tıklayınız. 

Türkiye – İran İş Forumu Hakkında

Sayın Üyemiz,

DEİK/Türkiye – İran İş Konseyi olarak, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Sayın İshak Cihangiri’nin ülkemize yapacakları resmi ziyaret vesilesiyle ve T.C. Başbakanı Sayın Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla, 20 Aralık 2016 Salı günü 10:00 – 16:00 saatleri arasında Ceylan Intercontinental Otel – Taksim, İstanbul’da “Türkiye – İran İş Forumu” gerçekleştirilecektir. Katılmak isteyen üyelerimizin  19 Aralık 2016 Pazartesi gününe kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Katılım şartları ve kayıt formuna ulaşmak için tıklayınız. 

5. Uluslararası İskele Kalıp ve Endüstriyel Yapı Teknolojileri İhtisas Fuarı Hakkında

Sayın Üyemiz,

12-15 Ocak 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 5. Uluslararası İskele Kalıp ve Endüstriyel Yapı Teknolojileri İhtisas Fuarı düzenlenecektir. Fuarı ziyaret etmek isteyen üyelerimizin 6 Ocak Cuma gününe kadar isimlerini tarafımıza bildirmeleri durumunda 1 gecelik konaklama ihtiyaçları Demos Fuarcılık tarafından karşılanacaktır. Katılımınız konusunda bilgilerinize sunarız.

Fuar ve Zirve tarihleri aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

İSKELE KALIP FUARI

* 5.Uluslararası İskele Kalıp ve Endüstriyel Yapı Teknolojileri İhtisas Fuarı
* 2. İş Güvenliği ve Sağlığı Zirvesi
* Binalarda Enerji Tasarrufu, Mantolama ve Yalıtım Zirvesi

EXPO GEOTHERMAL

* 4. Jeotermal Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı
* Jeotermal Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı konferansı

BİOMASS ENERGY EXPO

* Biyogaz, Biyokütle, Biyodizel Enerji Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı

3. Arap Tarımsal Yatırım Konferansı

Sayın Üyemiz,

Merkezi Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan Arap Tarımsal Yatırım ve Kalkınma Oteritesi tarafından “Our Food, Our Responsibility” temasıyla 27-28 Şubat 2017 tarihlerinde Hartum’da 3. Arap Tarımsal Yatırım Konferansı düzenlenecektir. Konferans detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

İzmir Tarım Fuarı Hakkında

Sayın Üyemiz,

19-22 Ocak 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan 12. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından toplamda 337 bin metrekare kurulu alanı ve 110 bin metrekare kapalı alanı ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Tarım sektörünün her türlü ürün grubunun yer alacağı fuarı ziyaretiniz için bilgilerinize sunarız. Fuar detayları için tıklayınız.

Europort Denizcilik Teknolojileri Fuarı Hakkında

Sayın Üyemiz,

Rotterdam/Hollanda’da 07-10 Kasım 2017 tarihleri arasında Europort Denizcilik Teknolojileri Fuarı düzenlenmesi planlanmaktadır.

Fuar konusu deniz nakliyesi, iç navigasyon, dip tarama, balıkçılık araç gereçleri, inşaat gemileri ve mega yatlar olarak belirlenmiştir.

Başvurmayı planlayan üyelerimizin 13 Ocak 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar ekte yer alan ön başvuru formunu doldurarak 0212 454 05 01-02 numaralı faksa veya gemi@iib.org.tre-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Ön başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu Kocaeli Dış Ticaretini Değerlendirdi

-Kocaeli Gümrüklerine göre, kasım ayında Kocaeli ihracatı yüzde 24,7 artarak 1,65 milyar dolar ve ithalatı yüzde 20,9 artarak 3,85 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım ayında ilimizden 1,65 milyar dolar ihracat ve 3,85 milyar dolar ithalat yapıldı. Geçtiğimiz yıla göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 24,7, ithalat ise yüzde 20,9 oranında arttı. Yılın son çeyreğinde beklediğimiz ekonomik canlanmayı ilimizde de memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

On bir aylık döneme baktığımızda ise, ithalat yüzde 6,5 gerilerken ihracat yüzde 4,3 arttı. İhracat performansımızın geçen yılın aynı dönemine göre yüksek olduğunu görüyoruz. Yapısal reformların da katkılarıyla önümüzdeki dönem ihracatımızda kademeli olarak artışlar bekliyoruz. ” dedi.

KSO’da TOBB ‘Nefes Kredisi’ Projesi Tanıtıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başlattığı ‘Nefes Kredisi’ projesi kapsamında Kocaeli Sanayi Odası (KSO) KOBİ üyelerine 50 milyon TL’lik kredi kullandıracak. Kredi limiti kişi başına 150 bin TL olacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Başlattığı ‘Nefes Kredisi’ projesinin tanıtımı bugün Kocaeli Sanayi Odası sosyal tesislerinde gerçekleştirildi. Basın açıklamasına KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Semih Barış, Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı ve banka temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “TOBB, KOBİ’lerin içinde bulunduğu finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere bu projeyi geliştirdi. Projeye göre; Odalar imkanları ölçüsünde yıllık yüzde 7,50 faiz oranından 1 yıl vadeli mevduat hesabı açacaklar. Yatırılan kaynağın 10 katı kadar kredi, KOBİ’lere anlaşmalı banka tarafından, yıllık yüzde 9,90 faiz oranında, 1 yıl vadeli olarak eşit taksitle kullandırılacak. Kocaeli Sanayi Odası olarak 5 milyon TL nefes kredisi mevduat hesabımızı eşit tutarda olmak kaydıyla Denizbank ve Ziraat Bankasında açtırdık. Yatırılan bu kaynak kapsamında, üyelerimize toplam 50 milyon TL’lik finansman sağlanmasını amaçlıyoruz. Bu kampanya kapsamında Odamız üyelerine; Firma başına projenin de en üst limiti olan azami 150 bin TL olmak üzere 1 yıl vadeli, aylık eşit taksit ödemeli, kredi kullandırılacak.” dedi.”

Kredi başvurusu esnasında 250 TL KGF için başvuru ücreti tahsil edilecek diyen Zeytinoğlu,” Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda, banka tarafından 250 TL komisyon ve KGF adına kefalet tutarı üzerinden binde 5 kefalet komisyonu tahsil edilecek. KGF tarafından kredinin yüzde 85’lik kısmına kefalet verilecek. Kalan yüzde 15’lik kısım firma tarafından banka ile yapılacak görüşmeler doğrultusunda teminatlandırılacaktır. Kredi başvurusu için bankaca talep edilecek standart belgelerin yanı sıra işletmenin bağlı bulunduğu odadan nefes kredisi içindir yazılı faaliyet belgesi alınması gerekmektedir. Ayrıca, başvuru yapan işletmelerden vergi, SGK borcu olmadığı veya varsa borçlarının yapılandırıldığı ve yapılandırmanın bozulmadığına ilişkin belgelere ihtiyaç bulunmaktadır. Kredinin firmalarımıza can suyu ve nefes olmasını umuyoruz. Bölgemiz sanayisi ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı, “900 bin Deniz Bank ve 900 bin Ziraat Bankası olmak üzere 18 milyon kredi kullandıracağız.” dedi.

Ülkemizdeki ekonomik durgunluğun aşılması bağlamında faiz indirimine gidilip yatırımcının önünün açılması gerekmektedir diyen KOTO Başkanı Semih Barış,” Çatı kuruluşumuz olan TOBB önderliğinde Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirilen ve ilk 3 aylık dilimde 80 bin KOBİ’ye ulaşılmasını hedeflediğimiz Nefes Kredisi zor günler geçiren ekonomimize önemli bir kaynak oluşturulacaktır. Mevcut durumda yıllık %15-18 bandında faiz oranıyla kredi kullanan KOBİ’ler için proje kapsamında aylık %0,83, yıllık %9,90 oranında faizle  5 milyar TL kredi sağlanacak” dedi.

KOTO üyelerini krediden faydalanmaya davet eden Barış,” TOBB önderliğindeki projeye, 365 oda ve borsamız doğrudan kaynak sağlamış, sonrasında ise Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Garanti Fonu devreye girmiştir. Darboğazda olan KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. İnşallah bir nebze de olsa bir nefes kredisi adı altında üyelerimize, KOBİ’lere dağıtılacak. Üç ay içinde de Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin KOBİ’miz bu imkandan faydalanmış olacak. Kocaeli’deki KOBİ’lerimizi, bu krediden faydalanmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

TOBB Nefes Kredisi Nedir?

TOBB üyesi KOBİ’ler finansmana erişimde yaşadığı sıkıntıları ve yüksek ticari kredi faizlerin, KOBİ’ler üzerinde oluşturduğu baskıyı gidermek amacıyla TOBB ve Oda-Borsalar, mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırmak için harekete geçti. TOBB, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) teminat desteği ile Ziraat Bankası ve Denizbank ile anlaştı. TOBB üyesi KOBİ’ler yıllık yüzde 9,90 (aylık yüzde 0,825) faiz oranı ile 12 ay (eşit taksitli) vadeli TOBB Nefes Kredisi’nden yararlanabilecek. TOBB Nefes Kredisi’nde KOBİ’lere KGF yüzde 85 oranında kefalet sağlayacak.

TOBB Nefes Kredisi’ne nasıl başvurulacak?

  • TOBB üyesi KOBİ, üye olduğu Oda-Borsa’ya giderek “TOBB Nefes Kredisi Başvurusu” için faaliyet belgesi isteyecek.
  • KOBİ, Oda-Borsadan aldığı faaliyet belgesi ile Ziraat Bankası ya da Denizbank Şubelerine TOBB Nefes Kredisi Başvurusu yapacak.
  • Ziraat Bankası ya da Denizbank, KOBİ’nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak.
  • Bankalar ve KGF, KOBİ’nin krediye uygunluğu değerlendirecek.
  • Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KOBİ’ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.

TOBB Nefes Kredisi kullanmak isteyen KOBİ’lerin dikkat etmesinde yarar olan önemli noktalar

  • KOBİ: Cirosu 40 milyon TL’den az ve çalışan sayısı 250’den az TOBB üyesi tüm sektölerde faaliyet gösteren şirketler
  • Kredi Üst Limiti: Nefes Kredisi üst limiti il ve ilçelere göre 50.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. İliniz/ilçenizdeki limiti öğrenmek için üyesi olduğunuz oda/borsa veya banka şubesi ile irtibata geçebilirsiniz.
  • TOBB Nefes Kredisi, ticari nakdi kredidir. Bireysel amaçlı kullanılmaz.
  • KOBİ’ler TOBB Nefes Kredisi’nden sadece 1 kez yararlanabilir.
  • TOBB Nefes Kredisi, bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapaması için kullandırılmaz.
  • TOBB Nefes Kredisi başvuruları, bankalar ve KGF tarafından yapılacak değerlendirme sonucu kesin onaya dönüşecektir.
  • KGF, KOBİ’ye Hazine Müsteşarlığı’nın ayırdığı kaynaktan kefalet sağlar.
  • Kredi değerlendirme sürecinde TOBB, Oda ve Borsaların herhangi bir yetkisi yoktur.
  • TOBB Nefes Kredisi başvurusunda, bankaların 250 TL dosya masrafı ve Hazine Müsteşarlığı’nın kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında KOBİ’lerden herhangi bir masraf ve komisyon talep edilmeyecektir.

Ekonominin 7 yıl aradan sonra ilk kez küçülmesini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Büyümenin negatife dönmesi 15 Temmuz kalkışmasının etkisi”…

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 27 çeyrektir büyüyen Türkiye ekonomisinin ilk kez negatife dönerek küçülmesini;  “Bu gelişme, 15 Temmuz kalkışmasının ekonomiye en belirgin daraltıcı yansıması oldu.” şeklinde değerlendirdi. Ekonomide üçüncü çeyrekteki daralmaya rağmen ‘umutlu’ olduğunu dile getiren Ayhan Zeytinoğlu: “Hükümetimizin aldığı tedbirler ve yapısal reformlarla son çeyrekte ekonominin tekrar büyüyeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

2016 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 gerileyen büyüme oranına ilişkin olarak; “GSYH’da üçüncü çeyrekte gerçekleşen yüzde 1,8 gerilemeyi tahminlerimizin üzerinde olmasına rağmen bekliyorduk. Yılın ilk dokuz ayında ortalama büyüme oranımız yüzde 3’ün altına geriledi. Umarız son çeyrekteki toparlanma ile yılı yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme oranı ile kapatabiliriz.” değerlendirmesini yapan Ayhan Zeytinoğlu; Bu yıl GSYH hesaplamalarının Avrupa Birliği Yönetmeliklerine uygun olarak revize edildiğini kaydederek; “Bu çeyrekten itibaren gayrisafi yurtiçi hasıla hesaplama yönteminin revize edilerek yapıldığını görüyoruz. Yeni hesaplama ile yılın birinci ve ikinci çeyrek büyüme rakamları da değişti. Zincirleme hacim endeksine göre hane halkının tüketimi yüzde 3,2 ve ihracat yüzde 7 azalırken, ithalat yüzde 4,3 ve devletin tüketim harcamaları yüzde 23,8 artmış olduğunu, buradan da sadece kamu harcamalarının ekonomiye katkı verdiğini görüyoruz. ” dedi.

KSO Başkanı “Son 27 çeyrektir aralıksız büyüyen Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde negatife döndü. 15 Temmuz kalkışmasının ekonomimize en belirgin daraltıcı etkisinin üçüncü çeyrekte yansıdığını biliyoruz. Artarda açıklanan yapısal reformlarla hükümetimizin aldığı tedbirler, son çeyreğe biraz daha umutlu bakmamızı sağlıyor.” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; 2016 yılının üçüncü çeyreğinde imalat sanayinin katkısının yüzde 1,4 ve hizmetler sektörünün katkısının yüzde 8,4 gerilediğinin altını çizerek, “Hizmetler sektörü ve özellikle sanayinin GSYH içindeki katkısının ciddi oranda gerilediğini gözlemliyoruz. Bizim uzun vadeli perspektifimizde ihracata ve yatırımlara dayalı bir ekonomik büyüme modeli var. Diğer taraftan iç taleple ilgili en önemli göstergelerden biri olan hane halkı nihai tüketim harcamalarının 2016 üçüncü çeyreğinde yüzde 3,2 azaldığını görüyoruz. Son dönemlerde büyümede etkili olan iç talebin de yaşanan olumsuz koşullardan ve öngörülebilirliğin zayıflamasından gerekli katkıyı veremediğini görüyoruz.” dedi.

-Yıllık Cari açık 33,8 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi İstatistiklerini de değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu “Geçen yılın ekim ayından itibaren baz etkisinin kalkması ile cari açığımız 33,8 milyar dolara yükseldi. Bir sonraki ayda da yıllık cari açıkta sınırlı yükselişin devam edeceğini tahmin ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Terörü Lanetliyoruz… Hain emellerine ulaşamayacaklar

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu İstanbul Vodafone Arena Stadı ve Maçka Parkı’nda art arda meydana gelen saldırıda 30’u emniyet mensubu 8’i sivil 38 vatandaşımızın yaşamını yitirmesinden, 155 vatandaşımızın yaralanmasından çok büyük üzüntü duyduğunu açıklayarak, “Terörü lanetliyoruz. Nereden gelirse gelsin terör asla amacına ulaşamayacak, hain emellerini gerçekleştiremeyecekler.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Terörün asıl amacı güven, istikrar ve birlikteliğimizi zedelemektir. Millet olarak tüm bunlara katiyen izin vermeyeceğiz. İş dünyası olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. İstanbul’da gerçekleşen bu hain saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda şehit olan güvenlik mensuplarımıza ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve vatandaşlarımıza başsağlığı diliyoruz.” dedi.

"Umarız arkası gelir" diyen Ayhan Zeytinoğlu: “Sanayi üretimi toparlanma işaretleri verdi”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekim ayı sanayi üretiminde gerek eylül’e, gerek 2015’in ekim ayına göre gözlenen artışın sanayi üretiminin toparlanma eğilimini yansıttığını söyledi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekim ayında 2015 ekim ayına göre yüzde 2 artış olduğunu ifade ederek; “Ekim ayında sanayi üretimindeki yüzde 2 büyüme bizleri sevindirdi. Eylül ayına göre de yüzde 3.7’lik bir artış var. Geçen ay gerek ülkemizde gerekse çevremizde yaşanan gelişmelerin etkisiyle üretimde ciddi bir düşüş olmuştu. Son çeyrekte sanayi üretiminde toparlanma beklediğimizi söylemiştik. Sanayi üretimindeki bu artış bizlere moral verdi. Bundan sonraki aylarda da üretim artışının süreceğini tahmin ediyoruz. ” dedi.

Yatırımlar açısından önemli olan sermaye malı üretimindeki yıllık yüzde 3,6 seviyesindeki artışı olumlu karşıladıklarını belirten Zeytinoğlu, “Yatırımların işareti olan sermaye malı üretiminin toparlanıyor olmasını memnuniyetle görüyoruz. Geçen ay bu kalemde yüzde 2,3 gerileme sözkonusuydu. Hükümetimizin yapısal reformlarla yatırım ortamını iyileştirmek ve finansmana erişimi kolaylaştırmak için aldığı tedbirlerin önümüzdeki dönem etkisini daha çok göreceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Sanayinin alt sektörlerini değerlendiren Zeytinoğlu, ekim’de eylül’e göre imalat sanayindeki yüzde 4,1 ve 2015 ekim ayına göre imalat sanayi üretimindeki yüzde 1.7’lik artışın ‘sürükleyici’ etkisine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 5,7 ve imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 1,7 arttığını görüyoruz.” dedi

Türkiye – AB Sivil Toplum Buluşmaları

Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye ve AB’nin geleceğine katkılarını sivil toplum temsilcileri ile birlikte Brüksel’de değerlendirdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Ömer Çelik’in himayelerinde Türkiye ve Belçika’dan akademisyenlerin, medya ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla “TÜRKİYE-AB SİVİL TOPLU BULUŞMALARI” başlıklı üç ayrı toplantı düzenledi.

TOBB’u temsilen Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU iş adamları ile yapılan oturumlarda yer aldı.

Toplantıda Türkiye’den ve Belçika’dan sivil toplum temsilcileri bir araya gelmiş ve Türkiye-AB ilişkilerini mevcut durum değerlendirerek görüş alışverişinde bulunulmuştur.  Toplantıda paylaşılan fikirlerin ve önerilerin, Türkiye ve AB’nin ortak geleceği açısından yol gösterici nitelikte olması hedeflenmektedir.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Kurulu Almanya’da Yapıldı

Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan 12. Olaǧan Genel Kurul Toplantısına Kocaeli Sanayi Odası (KSO) adına Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin TUĞRUL ve KSO Meclis Üyesi Mehmet ESKİYAPAN katıldı.

Türk – Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol gereği 2004 yılında Köln merkezli olarak kurulmuştur. Birçok Sanayi ve ticaret Odasının üyeliği bulunan DIHK,  KSO Meclis Üyesi Mehmet ESKİYAPAN TD-IHK Başkan Vekili görevini sürdürmektedir.

12. genel kurulda TD-IHK’nın 2015 yılı kısa denetim raporu ve 2017 yılı bütçe planı üzerine toplantılar düzenlendi. Eş zamanlı olarak birçok görüşmede gerçekleştirildi.

 

“İç talepteki düşüş kurların enflasyona yansımasını engelledi” diyen KSO Başkanı Zeytinoğlu: Önümüzdeki aylarda yüksek enflasyona hazır olmalıyız

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu döviz kurlarındaki artışa rağmen Kasım ayı enflasyonunun beklentilerin altında geldiğini belirterek “Göründüğü kadarıyla iç talepteki gerileme nedeniyle döviz kurlarındaki artış enflasyona yansımadı. Muhtemelen bu yansıma daha sonraki aylarda gerçekleşecek ve enflasyon artış eğiliminde olacak. Enflasyon Orta Vadeli Program hedeflerini aşabilir.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu; Kasım ayında dolar kurunun TL’ye karşı yüzde 10 değer kazandığını bu nedenle enflasyonda 1,5-2 puan artış olmasının beklendiğini hatırlatarak “Kasım ayında üretici fiyatları 1,1 puan artarak yüzde 6,41 oldu. Ancak beklentilerimizin aksine TÜFE geçen kasım ayına göre yıllık bazda 1,1 puan azalarak yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti. Bunun piyasalardaki durgunluk ve iç talepteki düşüşten kaynaklandığını düşünüyorum.” açıklamasını yaptı.

Dolardaki hızlı yükselişin önce ÜFE’de artışa neden olduğunu belirten KSO Başkanı “Merkez Bankası’nın hesaplarına göre yüzde 10’luk kur artışının enflasyona yüzde 1,5 katkı yaptığını biliyoruz. Kasım ayında bu artışı ÜFE’de gördük. Üretici fiyatları geçen yıla göre yüzde 6,41 artarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Üretici fiyatlarındaki artışın nedeni döviz kurlarındaki dalgalanmanın etkisi ile ara mallarında yüzde 3,74, sermaye mallarında ise yüzde 1,97’lik yükseliş. Aylık bazda en fazla artış ise yüzde 10,6 ile ham petrol ve doğalgazda gerçekleşti. Maliyetlerdeki bu artışın Aralık ayında Tüketici fiyatlarına yansıması kaçınılmaz.” dedi.

Orta Vadeli Programda hedeflenen 2016 yılı yüzde 7,5 hedefinin aşılabileceğini söyleyen Zeytinoğlu “Dolar kurundaki hızlı artışın kasım sonrasında da devam ettiği  düşünülürse Orta Vadeli Programda hedeflenen yüzde 7,5’lik enflasyon hedefinden sapma olabileceğini düşünüyoruz. Aralık ayında Tüketici fiyatlarının yüzde 8’i aşabileceğini öngörüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Türkiye – Moldova İş Forumu Hakkında

T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sayın Octavian Calmic’in katılımlarıyla 16 Aralık 2016 tarihinde The Ritz-Carlton İstanbul Otel’de (Adres: Süzer Plaza, Askerocağı Cad. No:6,  Elmadağı) “Türkiye – Moldova İş Forumu”nun gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Moldova’dan resmi yetkili ve özel sektör temsilcilerinin katılacakları toplantıda Moldova ekonomisindeki son gelişmeler, ülkenin yatırım mevzuatı ve yatırımcılara sağlanan teşvikleri konu alan sunumlar yapılacak, iki ülke arasında 1 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması hakkında detaylı bilgi verilecek ve özel sektör temsilcileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilecektir.

Toplantıya katılmak için 13 Aralık 2016, Salı günü mesai sonuna kadar kayıt yaptırılması gerekmektedir. Kayıt için tıklayınız. 

Programa ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım’daki ihracat performansından memnunuz.”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayı ihracat rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmesinde yüzde 5 artışın sevindirici olduğunu ancak döviz kurundaki kısa dönemdeki hızlı sıçramanın orta dönemde dengeleri bozabileceğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı ihracat rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Kasım ayında 11,9 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttı. Düzeltilmiş rakamlarla kasım ayı ihracatının 13 milyar doları aşacağını düşünüyoruz. Dolardaki artışın ihracat artışında olumlu etkisi oldu. Ancak kısa dönemdeki sıçramalar sanayici ve ihracatçının öngörülerini zorluyor. Bu yüzden son haftalardaki TL’deki hızlı değer kaybından endişe duyuyoruz. Bu durum enflasyona ve faizlere baskı yapacaktır. Faiz yatırımcının istediği bir şey değil. Yatırım ortamı da kur artışından olumsuz etkileniyor.”dedi.

İhracatın katma değeri artırmak yoluyla ivme kazanmasını beklediklerini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Hedeflere ulaşabilmemiz açısından ihracat artışına ivme kazandırmamız gerekiyor. İhracatımızı sürekli ve kalıcı olarak artırabilmek için katma değerli ürün ihracatını hedeflemeliyiz. Başbakanımızın açıkladığı projeye göre teşvik sisteminin yatırımları canlandıracağını düşünüyoruz. Hükümetimizin hayata geçirdiği reform ve desteklerle ihracatın önündeki engellerin kalkacağını bekliyoruz. ” dedi.