Aylık arşivler: Ağustos 2020

KSO Başkanı Zeytinoğlu ‘Büyümedeki yüzde 9.9 daralmayı’ rakamını değerlendirdi…

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, COVİD-19 nedeniyle ekonominin en çok etkilendiği ikinci çeyrek büyüme verisini değerlendirdi.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre; 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9.9 daralan GSYH oranına ilişkin değerlendirme yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İkinci çeyrekte ekonomimiz yüzde 9.9 daraldı. Bu yılın ikinci çeyreği tüm dünyada pandeminin etkisini en fazla hissedildiği dönemdi. Bizde de aynısı oldu. Buna rağmen ikinci çeyrekte ortalama yüzde 9.8 daralan OECD ülkelerinden İngiltere’nin yüzde 20.4, Fransa’nın yüzde 13.8 ve İtalya ekonomisinin yüzde 12.4 gerilediği bir ortamda, Türkiye ekonomisinin yüzde 9.9 seviyesinde gerilemesini gelecek açısından umut verici görüyoruz.” dedi. Sanayi sektörü için umutlu konuşan Ayhan Zeytinoğlu “Ekonominin lokomotifi olan sanayi sektörü yüzde 16.5 daralırken, bunun yanı sıra hizmetler sektörü yüzde 25 ve inşaat yüzde 2.7 daraldı. Üçüncü çeyrekte genel büyümede pozitife geçmekte zorlanabiliriz ama sanayide eski rakamlara dönebileceğimizi bekliyoruz. Dördüncü çeyrek ve sonrası için daha ümitliyiz.” açıklamasını yaptı.

Fabrikaların artık çalıştığına dikkat çeken KSO Başkanı Zeytinoğlu; “Bizim en fazla üzerinde durduğumuz veri olan sanayi sektörü yüzde 16.5, imalat sanayi yüzde 18.4 daraldı. Özellikle ikinci çeyrekte açıklanan hemen hemen tüm öncü göstergelerde bu daralmayı bekliyorduk. Nisan ayında Odamız üyesi olan firmaların yüzde 24’ü duruştaydı. Bugün ise artık firmalarımızın tamamı çalışıyor. Üçüncü çeyrekte imalat sanayinde 2019 seviyelerine gelebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

İkinci çeyrekte mal ve hizmet ihracatının, yüzde 35.3 gerileyerek ile sert bir daralma yaşadığına işaret eden KSO Başkanı “Turizm gelirleri ikinci çeyrekte neredeyse durma noktasına geldiği için sanayi ayağı iyi olsa da önümüzdeki çeyrekte eski büyüme rakamlarına ulaşmakta zorlanabiliriz.” şeklinde konuştu.

Pandeminin yatırımları da olumsuz etkilediğine dikkat çekerek “Yatırımlardaki harcamalar da maalesef yüzde 6.1 geriledi.” diyen Zeytinoğlu “İkinci çeyreğin ortalarından itibaren devreye giren kamu desteklerinin olumlu etkisini asıl üçüncü çeyrekte göreceğiz. Biliyorsunuz devletimiz doğrudan gelir transferi ile yani, kısa çalışma ödeneği, vergi indirimleri, vergi ötelemeleri gibi desteklerin yanı sıra Kredi Garanti Fonu destekli kredi destekleri verdi. Bu desteklerin piyasaya olumlu etkilerini sanayi üretimi ve ihracattaki artışlardan göreceğiz. Tabi bu katkıların da sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak destekler olmadığını biliyoruz.” Değerlendirmesini yaptı.

Yıllık İşletme Cetveli süresi

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, Ülkemizdeki Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılı Nisan ayının sonuna kadar işletmelerce elektronik ortamda verilmesi gereken Yıllık İşletme Cetveli süresi 4 ay uzatılmıştır.

İşletmelerin bu ertelemeden yararlanabilmesi için https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/ adresinde Covid-19 YIC Dilekçesi bölümünden mücbir sebep başvurusunun yapılması ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

2020 Ağustos ayı sonuna kadar elektronik ortamda Yıllık İşletme Cetvelinin İl Müdürlüğüne gönderilmemesi durumunda, yıllık işletme cetveliniz verilmemiş sayılacak ve idari yaptırım uygulanacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Hollanda 3. Dönem JETCO Toplantısı

Ticaret Bakanlığı’nın 21.08.2020 tarihli ve 56797162 sayılı yazısına istinaden TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;

Türkiye-Hollanda 3. Dönem JETCO Toplantısı’nın Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ve Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sayın Sigrid Kaag’ın eşbaşkanlıklarında video konferans yöntemiyle 28 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilerek, söz konusu toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen konulara ilişkin bilgi talep edilmektedir.

Bu itibarla,  toplantı hazırlıklarında kullanılmak üzere, Hollanda ile mal ve hizmet ticaretinde karşılaşılan problemler, pazara giriş engelleri, çözüm önerileri, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler, ülkemizdeki yatırım imkânları, yatırım projeleri ve Hollanda’da yatırımcılarımızın karşılaştıkları sorunlar gibi konulara ilişkin görüşlerinizin 02 Eylül 2020 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar Odamıza (e-posta: seda@kosano.org.tr) iletilmesi hususunda bilgilerinizi rica ederiz.

 

Montreal Liman İşçilerinin Grevi

Ticaret Bakanlığı’nın 20.08.2020 tarihli ve 30171052-120.99 sayılı yazısına istinaden TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ottava Ticaret Müşavirliğimizden alınan bilgi notuna atfen, Montreal Limanı’nda görev yapan 1125 işçinin 9 gündür grevde olduğu, limandaki yükleme,aktarma ve elleçleme işlemlerinde gecikmeler yaşandığı, Kanada’nın doğusunda yer alan eyaletlerin dış ticaret işlemlerini olumsuz etkileyen söz konusu grevin sona erdirilmesi konusunda Kanada Kamu İşçileri Sendikası ile Liman İşverenleri Birliği arasındaki görüşmelerin devam ettiği bildirilmektedir.

Ayrıca yapılan açıklamalarda uzlaşmaya kısa sürede varılacağı ifade edilmekte olup, Montreal Limanı üzerinden Kanada ile ticaret yapan firmalarımızın limandaki iş ve işlemlerdeki olası gecikmeleri dikkate almalarında fayda olduğu belirtilmektedir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ağustos ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 73.3 ile geçen yılın aynı ayına göre 3.3 puan gerilerken, geçen aya göre 2.6 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 68.5 ile geçen yıla göre 1.8 puan gerilerken, geçen aya göre 3.4 puan arttı.

Kapasitelerin geçen yıla oranla düşük olmasına rağmen toparlanmanın devam ettiğine işaret eden Zeytinoğlu, “Ağustos ayı kapasite kullanım oranları Türkiye ve ilimiz genelinde geçen yıla göre gerilemesine rağmen, aylık düzeyde toparlanmanın devam ettiğini görüyoruz.” açıklamasını yaparak “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ağustos ayında yüzde 68.5 ile bir evvelki ayın 3.4 puan üzerinde gerçekleşti. Pandemi ile başlayan kısıtlamalardan bu yana aylık toparlanmanın devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Ağustos ayında İlimizde çalışmayan fabrikamız neredeyse kalmadı. Sadece 2 firma duruşta olacağını bildirdi. Ancak, tam kapasitede değil daha düşük kapasitelerde çalışıyorlar. Kapasitelerin üçüncü çeyrekte normal seviyeye ulaşabileceğine inanıyoruz.” dedi.

KSO Başkanı “Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ağustos ayında firmalarımızın kapasite kullanım oranının yüzde 32.5’i bir önceki aya göre arttığını, yüzde 40.7’si değişmediğini ve yüzde 26.8’i azaldığını ifade ettiler.” açıklamasını yaparak  “Ağustos ayı anketine yanıt veren firmaların bir önceki aya göre yüzde 19’unun istihdamlarının arttığı, yüzde 75’inin istihdamlarında değişim yaşanmadığı ve yüzde 6’sının ise istihdamlarının azaldığı belirlenmiştir. Firmaların yüzde 24’ü eylül ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 19’u siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 57’sinin ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.  Ankete katılan firmaların yüzde 23’ü dış siparişlerinin ağustos ayında arttığını belirtirken, yüzde 17’si azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 60’ı ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. Bir önceki aya göre dış siparişte artış oranının yükselmesi memnuniyet vericidir.” dedi.

 

Brunei’de Kampung Pandan Sağlık Merkezi projesi için yatırım çağrısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Brunei Darusselam Ankara Büyükelçiliği’nden alınan notaya atfen, Brunei Sağlık Bakanlığı’nı temsilen Brunei Ekonomik Kalkınma Kurulu (BEDB)’na bağlı “Syarikat P Cube Sendirian Berhad” kuruluşun, Brunei Darussalam’da Kampung Pandan, Kuala Belait bölgesinde kurulacak olan “Kampung Pandan Sağlık Merkezi” projesi için yatırımcı aradığı belirtilmektedir.

Ekte bir örneği sunulan söz konusu duyuruda devamla, koşulları karşılayan başvuru sahiplerine Niyet Beyanı belgesi (EOI) teslim edilmeden önce gizlilik sözleşmesi tevdi edileceği; temin edilen Niyet Beyanı’nın ise eksiksiz doldurularak 14 Eylül 2020 Pazartesi günü saat 10:00’a kadar
rfp@pcube.com.bn e-posta adresine iletilebileceği kaydedilmektedir.

Ayrıca, bahse konu projeyle ilgilenen yatırımcılarımızın, en az bir ticari kalkınma projesinde, en az üç yıllık imar ve işletme tecrübesi ile geçtiğimiz üç senede en az 4,000,000 Brunei Doları (21.590.633 TL) yıllık ciro yapmış olmaları gerektiği belirtilmektedir.

Filipinler’de New Clark City Projesi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, yazıda, Filipinler Kalkınma İdaresi (Philippines Bases Conversion and Development Authority) tarafından Tarlac eyaletindeki Clark Özel Ekonomik Bölgesinde “New Clark City – NCC” adlı yeni bir şehrin kurulmasının planlandığı bildirilmektedir. Söz konusu şehrin, akıllı, sürdürülebilir ve afetlere dayanıklı bir metropol olarak planlandığı, içinde hükümet, eğitim kurumları, spor, eğlence ve karma kullanım alanları için tesislerin kurulacağı ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, anılan şehrin hafif sanayi, lojistik, depolama, soğuk depolama ve gıda işleme
faaliyetleri için bir sanayi merkezi olarak tasarlandığı bildirilerek, üretim, sanayi, hafif sanayi, araştırma ve geliştirme, konut ve karma kullanımlı yapılar alanında faaliyet gösteren ve bahse konu proje ile ilgilenen firmaların Filipinler Ankara Büyükelçiliği ile (ankara.pe@dfa.gov.ph) iletişime geçebilecekleri belirtilmektedir.

Hatırlatma: Türkiye-Polonya Online İş Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, TOBB ve Polonya Ticaret Odası işbirliğinde 16 Eylül 2020 tarihinde ZOOM üzerinden Türkiye-Polonya Online İş Forumu’nun düzenleneceği bildirilmiştir.
Bahsi geçen Forum’a kayıt tarihi 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü mesai bitimine kadar uzatılmıştır.

Türk-Rus 17.nci Dönem KEK Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafında Odamıza gönderilen yazıda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda 19 Haziran 2020 tarihinde Türk-Rus Ticaret, Yatırımlar ve Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu Toplantısının gerçekleştirildiği, söz konusu toplantı kapsamında ekte örneği sunulan taslak protokol metninin üzerinde mutabık kalındığı, bahse konu Çalışma Grubu Protokolünde yer alan maddelerin de 30 Eylül 2020 tarihinde Rusya Federasyonu’nun St. Petersburg kentinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türk-Rus KEK 17. Dönem Toplantısının Protokolüne derç edilmesinin planlandığı ifade edilmektedir.

Yazıda, 17. Dönem KEK Toplantısı hazırlıkları çerçevesinde, söz konusu toplantıda gündeme getirilmesinde fayda görülen konulara ilişkin bilgi talep edildiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda, toplantı hazırlıklarında kullanılmak üzere; Rusya Federasyonu ile mal ve hizmet ticaretinde karşılaşılan problemler, pazara giriş engelleri, çözüm önerileri, ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler, ülkemizdeki yatırım imkânları, yatırım projeleri ve Rusya Federasyonu’nda yatırımcılarımızın karşılaştıkları sorunlar gibi konulara ilişkin görüşlerinizin, TOBB’a iletilmek üzere en geç 21 Ağustos 2020 Cuma günü saat 12.00’ye kadar anara.daylan@tobb.org.tr adresine yazılı olarak iletilmesi rica olunur.

Standart Tasarıları

Sayın Üyemiz,

Türk Standardları Enstitüsü’nden gönderilen elektronik postalara istinaden TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda,
– Gaz regülatörleri – Yanıcı gazlar (doğal gaz) için – Giriş basıncı 200 mbar’a (dahil) kadar (tkt 2020135589 )
– IOT Tabanlı Güvenlik Sistemleri (tkt 2020135405)
– Tekstil – Tekrar kullanılabilir koruyucu yüz maskeleri – Tıbbi olmayan – Özellikler (TSE K 599)
– Kahve-Öğütülmüş (tst 13423)
– Pistonlu ve Denge Pistonlu Vanalar (tkt 2015105425)
– Biyokütle Enerjisine Dayalı Kojenerasyon Sistemi Enerji Üretim Tesisi (TSE K 563/t1)
başlıklarında TSE standart tasarılarının görüşe açıldığı bildirilmektedir.

Standart tasarılarına http://www.tobb.org.tr/standart adresinden ulaşılabilmektedir.
Konu ile alakalı varsa görüş ve önerilerin 21 Ağustos 2020 tarihine kadar kobi@tobb.org.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Sağlam KOBİ Dijitalleşme ve Afet Dayanıklılığı Programı

Sayın Üyemiz,

TOBB, Google Türkiye ve İdema işbirliğinde COVID-19 döneminde afet ile mücadele ve iyileşme süreçlerinde KOBİ’lere destek sağlama vizyonu ile KOBİ’lerin afetlere hazırlık, dayanıklılık ve iş sürekliliği kapasitelerini geliştirmek amacıyla “Sağlam KOBİ Dijitalleşme ve Afet Dayanıklılığı Programı” projesi hayata geçirilmiştir. Bu çerçevede 12 Ağustos 2020 – 8 Ekim 2020 tarihleri arasında KOBİ’lerin dijitalleşmelerini sağlama ve afetlere hazırlama konularında webinarlar gerçekleştirilecektir.

Katılımın  ücretsiz olduğu webinara kayıt için tıklayınız.

Dijital Pazarlama Webinarları

Dijital Pazarlama webinarları KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini desteklemek ve iş sürekliliklerini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.

Webinar 1 – 12 Ağustos 2020 Çarşamba 15:00 – 17:00

KOBİ’nizin Dijital Varlıkları Değişen Şartlar İçin Yeterli Mi?

Webinar 2 – 26 Ağustos 2020 Çarşamba 15:00 – 17:00

Google Analytics Verilerini Nasıl Müşteriye Dönüştürebilirim?

Webinar 3 – 02 Eylül 2020 Perşembe 15:00 – 17:00

Ne Zaman Bir E-Ticaret Yazılımına Geçmeliyim?

Webinar 4 – 14 Eylül 2020 Pazartesi 15:00 – 17:00

Google Aramalarında Rakiplerimden Nasıl Yararlanabilirim?

Webinar 5 – 30 Eylül 2020 Çarşamba 15:00 – 17:00

Arama Motorları Reklamlarından Daha Fazla Sonuç Nasıl Alabilirim?

G – Suite Mentor Seansları

G-suite ürünleri KOBİ’lerin dijitalleşmesini desteklemek amacıyla işlerini çevrimiçi mecrada nasıl yürütüp yönetebileceklerini aktarmak için tasarlanmıştır.

G-Suite mentor seansı 1 – 18 Ağustos 2020 Salı 16:00 – 17:00

Gmail’i nasıl kullanırım?

G-Suite mentor seansı 2 – 25 Ağustos 2020 Salı 16:00 – 17:00

Takvimi nasıl kullanırım?

G-Suite mentor seansı 3 – 01 Eylül 2020 Salı 12:00 – 14:00

Drive Öğelerini tanıyalım.

G-Suite mentor seansı 4 – 8 Eylül 2020 Salı 16:00 – 17:00

Google e-tabloları nasıl kullanırım?

G-Suite mentor seansı 5 – 15 Eylül 2020 Salı 16:00 – 17:00

Google dokümanları nasıl kullanırım?

G-Suite mentor seansı 6 – 22 Eylül 2020 Salı 16:00 – 17:00

Google slaytı nasıl kullanırım?

G-Suite mentor seansı 7 – 29 Eylül 2020 Salı 16:00 – 17:00

Google Meets and Google Talks nasıl kullanılır?

G-Suite mentor seansı 8 – 06 Ekim 2020 Salı 16:00 – 17:00

G-suite ürünleri entegre olarak nasıl çalışır?

Afet Direnç Testi ve Acil Durum Eylem Planı Webinarları

Afet Direnç Testi, KOBİ’lerin afetlere hazırlık seviyelerini ölçmek için tasarlanmış bir metodolojidir. Acil Durum Eylem Planı, mevzuat gereği KOBİ’lerin oluşturması gereken planı oluşturmalarını sağlayan bir dijital platformdur.

Afet Direnç Testi ve Acil Durum Eylem Planı platformlarının kullanımı ve uygulamasının yapılacağı webinarlara www.saglamkobi.org üzerinden ücretsiz bir şekilde erişim sağlanabilecektir.

Afet Direnç Testi ve Acil Durum Eylem Planı

17 Ağustos 2020 Pazartesi 16:00 – 17:00
24 Ağustos 2020 Pazartesi 16:00 – 17:00
03 Eylül 2020 Perşembe 16:00 – 17:00
09 Eylül 2020 Çarşamba 16:00 – 17:00
17 Eylül 2020 Perşembe 16:00 – 17:00
23 Eylül 2020 Çarşamba 16:00 – 17:00
01 Ekim 2020 Perşembe 16:00 – 17:00
08 Ekim 2020 Perşembe 16:00 – 17:00

Fas Tarafından Gümrük Vergilerinin Arttırılması

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; ülkemiz ile Fas arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 17’nci maddesine göre; ülkemizden ithali gerçekleşen bazı nihai tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı 31 Aralık 2021 tarihine kadar mevcut MFN oranının yüzde 90’ı oranında gümrük vergisinin Fas tarafından yürürlüğe konulduğu hatırlatılmıştır.

Yazıda devamla, bu defa, Fas Gümrük ve Dolaylı Vergi İdaresi’nin internet sitesinde yayımlanan 27 Temmuz 2020 tarihli ve 6074/211 sayılı sirkülerde özetle; 27 Temmuz 2020 tarihli ve 6903 sayılı Fas Resmi Gazetesinde yayımlanan “2020 Yılı Değiştirilmiş Finans Kanunu” uyarınca, ortak vergi rejimi kapsamında yüzde 30 oranına tabi olan tüm ürünler için ithalat vergisinin yüzde 40’a yükseltilmesinin öngörüldüğü belirtilmiştir.

Bu kapsamda, Türkiye’den ithali gerçekleşen ve yüzde 30 oranına tabi olan tekstil ve hazır giyim ürünlerine karşı uygulanan verginin 27 Temmuz 2020 tarihinden itibaren %40 oranı baz alınarak hesaplanacağı, sirkülerin ekinde Türkiye menşeli ve korunma önlemine tabi olan ürünlerin yeni uygulamaya göre güncellenmiş listesine yer verildiği hususları belirtilmiştir.

Standart Değişikliği

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazı ile; Türk Standartları Enstitüsü tarafından TOBB’a iletilen e-postalarda;

Grup Adı: Teknik Kurul
-TSE EN 12697-1 Bitümlü karışımlar-Sıcak asfalt karışımları için deney yöntemleri-Bölüm 1: Çözünür bağlayıcı içeriği
-TS ISO 7181 Hidrolik akışkan gücü-Silindirler-Piston ve piston kol tarafı efektif alanı oranları
-TS ISO 6406 Gaz tüpleri-Dikişsiz çelik gaz tüpleri-Periyodik muayene ve deneyler

Grup Adı: Tesisat ve Basınçlı Kaplar Özel Daimi Komitesi
-TS EN 1802 Gaz tüpleri-Taşınabilir-Dikişsiz alüminyum alaşımlı gaz tüpleri için periyodik muayene ve deney

Grup Adı: TK22: Tesisat ve Basınçlı Kaplar Teknik Komitesi
-TS ISO 6406 Gaz tüpleri-Dikişsiz çelik gaz tüpleri-Periyodik muayene ve deneyler

Grup Adı: Sağlık İhtisas Grubu
-TSE K 142 Kolloidal gümüş esanslı dezenfektan

Türk standartlarının yürürlükten kaldırıldığı bildirilmiştir.

INOTEX 2020 Hk.

Sayın Üyemiz,

T.C. Dışişleri Bakanlığı yazısına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; daha önce 6-9 Haziran 2020 tarihleri arasında, Tahran’da düzenlenmesi planlanan,
9. Uluslararası İnovasyon ve Teknoloji Fuarı’nın (INOTEX 2020), 12-15 Ağustos 2020 tarihlerinde sanal ortamda düzenleneceği bildirilmektedir.

Bahse konu fuara ilişkin bilgilerin yer aldığı broşür ekte sunulmakta olup, ayrıntılı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

Online Export Akademi Programı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Ticaret Bakanlığı ve UPS Kargo Taşımacılığı A.Ş. işbirliğinde kadın ve genç girişimcilerin ihracata yönlendirilmesi amacıyla oluşturulan “Export Akademi Kadın ve Genç Girişimci İhracatçı Yetiştirme Programı”, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Nisan ayı itibariyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirildiği bildirilmektedir.

İlgi’de kayıtlı ve ekte bir örneği sunulan yazıda, tüm KOBİ’lere yönelik 14 Ağustos 2020 saat 10.00’da Export Akademi Programı gerçekleştirileceği bildirilmekte olup; online kayıt bilgileri ve program için tıklayınız.

Ekvator Ginesi ile Ticaret Hk

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Malabo Büyükelçiliğimiz ile Ekvator Ginesi Adalar Bölgesi Ticaret, Tarım ve Orman Odası yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştiği bildirilmektedir. Bahse konu görüşmede, Bioko Adası’nda çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Ekvator Ginesi şirketlerinin ülkemizdeki firmalarla ticari bağlantılar kurup geliştirmeyi arzu ettiklerini ifade ettikleri ve anılan ülke ile ticaret yapmak isteyen şirketler ve ürünleri hakkında tanıtıcı bilgi ve belge talebinde bulundukları belirtilmektedir.

Türkmenistan Yatırımlar Web Sitesi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan gelen yazıda, Türkmenistan’da başta petrolgaz ve enerji kaynaklarının işlenmesi alanlarında olmak üzere hayata geçirilmesi planlanan projeler ile ilgili olarak yatırımcıların ihtiyaç duyabileceği tüm bilgilerin çevrim içi derlendiği, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan www.invest.gov.tm internet sitesinin faaliyete geçirildiği bildirilmektedir.

Kazakistan’da Sanayi Projeleri

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Türk Konseyi (TK) Sekretaryası Nota’sına atıfla, TK VII. Zirvesinde TK üye/gözlemci devletler arasında yatırımların daha da artırılması ve ortak yatırımların teşviki için yeni mekanizmaların kurulması yönünde çağrıda bulunulduğu belirtilmekte olup, 06/05/2020 tarihinde düzenlenen Ekonomi/Ticaret Bakanları ve Gümrük İdareleri Başkanları Toplantısında, Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı’nın, Kazakistan’da 2020-2024 yıllarında hayata geçirilmek üzere yaklaşık 100 milyar Dolarlık yatırım projeleri havuzunun Kazak Hükümeti tarafından kabul edildiği bildirilmektedir.

İlgilenen firmalarımızın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ( e-posta: sinan.durmaz@sanayi.gov.tr)
başvurması gerekmektedir.

Islamic Food Processing Association (IFPA) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, yazıda, “Islamic Food Processing Association” (IFPA) isimli girişimin lansman etkinliği için, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Genel Sekreterliği ile Islamic Organization for Food Security isimli kuruluşun işbirliği yaptığı bildirilmektedir. Bahse konu girişimin, gıda ile ilgili tüm alanlarda yatırımcıları ve iş insanlarını içeren kıtalar arası bir girişim olmasının beklendiği, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri için gıda güvenliğini sağlamak amacıyla önemli tarım ürünleri üreticileri ve gıda endüstrisinin geliştirilmesindeki tüm paydaşları bir araya getireceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu girişimin tanıtımının 27 Temmuz 2020 Pazartesi günü Türkiye saatiyle 12:00’de video konferans formatında gerçekleştirileceği bildirmektedir. Konuya ilişkin İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’ndan alınan yazı ekte iletilmekte olup, ilgilenenlerin ifpa@iofs.org.kz adresi üzerinden organizatörlerle iletişime geçmesi mümkündür.

2020/17 Sayılı Genelge Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen yazıda, yazıda, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nin 11. maddesi kapsamında yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına ilişkin e-devlet aracılığıyla yapılacak başvuru işlemlerini daha detaylı açıklamak üzere “YYS Elektronik Başvuru İşlemleri” konulu 2020/17 sayılı Genelge’nin hazırlandığı belirtilmiştir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

E-Devlet Hizmetleri Hk.

Sayın Üyemiz,

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gelen yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünden alınan 13.07.2020 tarih ve 37095 sayılı yazı ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde sunulan birçok hizmetin e-Devlet kapısına aktarılarak vatandaşlarımızın/firmalarımızın kullanımına açıldığı belirtilmektedir. Bu kapsamda Bakanlıklarca fiziki ortamda sunulan ve e-Devlet kapısına aktarılması mümkün olan tüm hizmetlerin elektronik olarak sunulması amacıyla aşağıda belirtilen hizmetlerin e-Devlet kapısından sunulmaya başlandığı bildirilmektedir:

–          Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi (ODY/ÜDY) Muvafakat İşlemleri (Gerçek Kişi)

–          Yetki Belgesi Mesleki Yeterlilik Belgesi Kişi İşlemleri (Gerçek/Tüzel Kişi)

–          Yetki Belgesi Şube İşlemleri (Gerçek/Tüzel Kişi)

–          Acentelik Muvafakat İşlemleri (Gerçek/Tüzel Kişi)

–          Yetki Belgesi Acentelik İşlemleri (Gerçek/Tüzel Kişi)

–          Acente Listesi Sorgulama / Düzenleme (Gerçek/Tüzel Kişi)

KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan gelen yazıda; KOBİ’lerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla KOSGEB tarafından KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programının yürürlüğe konulduğu belirtilmektedir.

Program kapsamında;

2020 – 1 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe dijitalleşme sürecine katkı sağlayabilecek yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin desteklenmesi”

2020 – 2 Proje Teklif Çağrısı: “İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin arttırılması” teklif çağrıları yayınlanmıştır.

Çağrı kapsamında işletme başına 300.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 700.000 TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 1.000.000 TL’ye kadar destek verilecektir.

Son başvuru tarihi 17 Eylül 2020 olup, konuya ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

İş birliği Teklifi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Tahran Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen, İran Tarım Seferberliği Bakanlığı ile bir toplantı gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Söz konusu toplantıda; bitki sağlığı ve güvenliği, geleneksel tıp, organik ürünler ve bitkisel ilaç alanında iki ülke arasında teknik iş birliği anlaşması imzalanmak istendiği, İran’ın ihraç ürünleri olan safran, mantar, hurma, kuru üzüm, lavanta, gül, kekik, nar, çamfıstığı kabuğu vb. diğer bazı bitki ve bitkisel ürünler için ülkemizdeki ilgili kurumlarla iş birliği ve gerekli durumlarda ortak markalaşma çabalarına girmek istendiği belirtilmektedir. Ayrıca, nar çekirdeğinin yağını almak için ülkemizde teknolojisi bulunan bir şirketle İran’da ortak yatırım yapılmasının arzu edildiği dile getirilmektedir. Ek olarak, meyve-sebze kurutma, kuruyemiş dezenfektanı, paketleme, ambalajlama ve otomatik hasat makinelerine ihtiyaç duyulduğu ve söz konusu makineleri Türkiye’de üreten veya satan firmalarla tanışmak istedikleri, ülkemizin olumlu yatırım ortamı ve pazar olanakları nedeniyle Türkiye’de ortak yatırım yapılabileceği vb. hususları üzerinde durulmaktadır.

Yazıda devamla, yoplantıda belirtilen hususlarla ilgilenen firmalarımızın M. Hasan Ebrahimi – Zist Atisazan Sabz (zas_green@hotmail ; 0098 912 803 30 50) iletişim bilgileri kanalıyla irtibata geçmelerinin mümkün olacağı belirtilmiş olup, firmalarımızın İran tarafı ile irtibata geçmeden önce Tahran Ticaret Müşavirliğimizin web sitesini (https://ticaret.gov.tr/yurtdisi-teskilati/guney-asya/iran/raporlar) ziyaret etmeleri ve gerekli durumlarda Müşavirliğimizle temasa geçmelerinde fayda görülmektedir.

Hollanda Sohbet Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Ticaret Bakanlığı tarafından, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” adıyla online toplantıların düzenlendiği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, Hollanda’da görev yapmakta olan Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile Hollanda’da yerleşik iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı e-sohbet toplantısının 23 Temmuz 2020 Perşembe günü 15.00-16.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Etkinliğe ilişkin program ile erişim linki Birliğimiz web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkânları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin
edilebilmektedir.

Lokanta,Restoran, Kafe vb. İş Yerlerinin Çalışma Saatleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından sektörel bazda yayımlanan rehberlerde belirtilen tedbirlere riayet edilmesi kaydıyla, 21 Temmuz’dan itibaren; lokanta, restoran, kafe, kafeterya, çorbacı, kokoreççi, çiğ köfteci, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokali vb. işletmelerin çalışma saatlerine yönelik kısıtlamalar kaldırılacağı bildirilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.

Kocaeli Sanayi Odası Ağustos Ayı Meclis toplantısı Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ağustos ayı Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. KSO’nun Meclis Toplantısı’na konuk konuşmacı olarak T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı katıldı. Kaymakcı,  dış politika, Gümrük Birliği Güncellemesi, Vize Serbestisi, Türkiye-AB ilişkileri, AB Programları, Covid-19 ile mücadele konuları ve akreditasyon çalışmaları hakkında üyelere bilgi aktarımında bulundu.

Meclis toplantısının ilk konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 17 Ağustos 1999 Gölcük depremine değinerek,  “17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Depremde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. 1999 depremine ilişkin bazı istatistiki bilgileri sizlere yeniden hatırlatmak istiyorum. 18 bin 373 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 317 bin 493 ev, 47 bin 412 işyeri hasar görmüştü. KSO olarak yaptığımız araştırma sonucuna göre; hasarlı firma sayısının 345, Kocaeli’de yerleşik 16 çok ağır hasar gören firmanın maddi zararının 74,3 milyon dolar, hayatını kaybedenlerin 496’sının sanayi çalışanı olduğunu tespit etmiştik.” dedi.  Firmaların farkındalıklarını ölçmek amacıyla bu yıl tekrar deprem eğilim anketi yaptıklarını söyleyen Zeytinoğlu, “Firmalarımızın olası bir deprem öncesi aldıkları tedbirleri sorduk.  Firmalarımızın yüzde 98’i acil durum planı olduğunu, yüzde 71’i makinelerini ve büro mobilyalarını sabitlediğini, yüzde 71’i tüm çalışanlarına afete hazırlık eğitimi aldırdığını, yüzde 50’si de yılda en az 2 kere deprem ve yangın tatbikatını yaptırdığını ifade etti. Buradan firmalarımızın büyük çoğunluğunun depreme hazırlıklı olduklarını söyleyebiliriz. Diğer taraftan depremden sonra inşa edilen işyeri ve fabrikalar yeni mevzuatlara uygun olarak yapıldığı için zaten gerekli tedbirler alınıyor.” dedi.

Sözlerine ekonomik değerlendirmeleriyle devam eden KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Temmuz ayında ihracat 15 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre yüzde 5.7 gerileme var ama bu rakam haziran ayının yüzde 11.5 üzerinde. Sektörlere baktığımızda, otomotiv sektörü ihracatta hala ilk sırada yer alıyor. Ancak performansı normal seviyenin altında. Eylül ayından sonra daha olumlu rakamlar göreceğimizi bekliyoruz.” dedi. Temmuz ayında ithalatın yüzde 7.6 gerileyerek, 17.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım malları ithalatının yüzde 4.1, hammadde (ara malları) ithalatının yüzde 10.8 gerilerken, tüketim malları ithalatının yüzde 10.3 arttığını görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, temmuz ayında dış ticaret açığındaki yüzde 16.7’lik gerilemenin cari açık açısından önemli olduğunu söyledi.

Cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Haziran ayında cari denge 2 milyar 934 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda yıllık cari açık 11 milyar 94 milyon dolara yükseldi. Bu gelişmede hizmet gelirlerinin açık vermesi etkili oldu. Hizmet gelirleri geçen yılın aynı ayında 3.2 milyar dolar katkı sağlarken, bu yıl 294 milyon dolar açık verdi. Bu yıl hizmet sektörünün katkısı sınırlı kalacağından bir süre daha cari açıkta yükseliş olabilir.” dedi.

Zeytinoğlu, enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Temmuz ayında TÜFE aylık yüzde 0.58 artışla yıllık yüzde 11.76 olarak gerçekleşti. Yıllık TÜFE’de baz etkisiyle bir gerileme oldu. ÜFE ise aylık yüzde 1.02 artışla yıllık yüzde 8.33’e yükseldi. Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik maliyetleri artırdığı için üretici fiyatlarını yukarı çekiyor. Önümüzdeki ay baz etkisiyle, TÜFE’de gerilemenin devam edeceğini, ÜFE’nin de yükselmeye devam edebileceğini bekliyoruz.” dedi.

Haziran ayında sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 0.1 arttığını söyleyen Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi aylık bazda da yüzde 17.6 artış gösterdi. Biliyorsunuz; haziran ayında ihracat ve kapasite kullanımlarında ciddi artışlar olmuştu. Bu gelişmelerle, sanayi üretiminin de pozitife geçeceğini bekliyorduk. Temmuz ve ağustos aylarında üretimde daha iyi veriler geleceğini bekliyoruz.” dedi.

Mayıs ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında işsizlik oranı hem geçen yıl hem geçen aya göre 0.1 puan yükselerek yüzde 12.9 olarak gerçekleşti. Detaylarına baktığımızda, mayıs ayında istihdamın 2 milyon 411 bin kişi azaldığını görüyoruz. Çalışabilir nüfus artmasına rağmen, işgücüne katılımda benzer bir durum görülmüyor. İşgücüne katılım mayısta geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 742 bin kişi azaldı. Ve işsiz sayısı 331 bin kişi geriledi.” dedi. Zeytinoğlu, nüfusumuzun benzer olduğu Almanya’nın işgücü verilerine ilişkin bilgi aktardı. Zeytinoğlu, “Almanya’da nüfus 83,2 milyon Türkiye’de 83,1 milyon. İşsizlik oranı Almanya’da yüzde 4, Türkiye’de yüzde 12,9. İşgücüne katılım oranı Almanya’da yüzde 62,6, Türkiye’de yüzde 47,6. İstihdam oranı Almanya’da yüzde 75,8, Türkiye’de yüzde 41,1 ve çalışan sayısı Almanya’da 44 milyon 559 bin kişi, Türkiye’de ise 25 milyon 858 bin kişi. Bizim, çalışan sayımızı kademeli olarak arttırarak 40 milyona çıkarma hedefimiz olmalı diye düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 yılı sonuçlarına göre Kocaeli’den 56 firmanın yer aldığını söyleyen Zeytinoğlu, “2019 yılında ilk 500 firma içerisinde 79 firmamız yer alıyordu. İkinci 500’de 56 firma ile temsil edildik. Buradan tüm firmalarımızı kutluyorum.” dedi.

(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı

Kocaeli Sanayi Odası’nın Ağustos ayı meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, sözlerine Türkiye-AB ilişkilerine değinerek başladı. Türkiye-AB ilişkilerinde katılım müzakerelerinin önemine ilişkin açıklama yapan Kaymakcı, “Türkiye-AB ilişkilerinin temelini katılım müzakerelerimiz oluşturuyor. Şu ana kadar 16 tane fasıl açtık. Fasılların kapatılması konusunda siyasi engeller var. Türkiye için katılım müzakerelerinin canlandırılabilirliği bizim için önemli. Biz fasılları açarken AB müktesebatına uyum konusunda adımlar attık. Biz bu faslın bir an önce kapatılacağı ve Türkiye’nin belli bir tarihte üye olacağı varsayımıyla bu standartları yerine getirmiştik ve bu bizim rekabet gücümüzü zorlaştırdı. Umarız katılım müzakereleri yeniden canlandırılabilir.” dedi.

Türkiye-AB ilişkilerindeki en önemli konulardan birinin Gümrük Birliği güncellemesi olduğuna dikkat çeken Kaymakcı, “Gümrük Birliği asimetrik bir yapıya sahip. Bu nedenle sıkıntılar var. Sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini kolaylaştırıyor gibi görünse de bizim açımızdan sıkıntılı durumlar var. Bunlardan bir tanesi AB’nin üçüncü ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarında, bizim söz hakkımızın olmaması. Ama serbest ticaret anlaşmalarının, AB Gümrük Birliği ortağı olduğumuz için bize de uygulanması dengesizlikler yaratıyor. Gümrük birliğinin güncellenmesi ile bu durumun giderilmesi için mücadele edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin ticari olarak Avrupa Birliği’nin bir üyesi olduğun belirten Kaymakçı, vize serbestisi için yeni adımlar atılması gerektiğini söyleyerek, “Türklerin, Schengen bölgesine vizesiz seyahatinin sağlanması için, 72 tane kriter vardı, 66 tanesini yerine getirdik. Son 6 kriteri yerine getirme noktasında istediğimiz hıza sahip değiliz. Bir an önce bu kriterleri yerine getirerek, AB’ye baskı yapabilmemiz gerekiyor.” dedi.

Bu süreçte pandeminin de olumsuz bir etken olduğunu söyleyen Kaymakcı, şu an vize olmayan ülkeler arasında dahi seyahatlerin kısıtlandığını belirterek, “Türk vatandaşlarının zorunlu olmadığı sürece Schengen ülkelerine seyahati mümkün olamıyor. Sürecin başından itibaren AB Büyükelçiliğini birkaç kez topladık. Bu konudaki girişimlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin şu anda IPA kapsamında AB’den almış olduğu 3.2 milyar Euro’luk bir fonu yönettiklerini belirten Kaymakcı, “Bu fonlarla gerek özel sektörü, gerekse kamuyu, Türkiye’nin AB’ye hazırlanması yönünde teşvik ediyoruz. IPA’dan 2021-2027 döneminde bir ülke tahsisi söz konusu olmayacak. Aday ülkenin kapasitesine ve proje geliştirebilme yeteneğine bağlı olarak fon alması söz konusu.” dedi.

 

Dijital Dünya Otomotiv Konferansı, 22 Eylül 2020

Dünya Otomotiv Konferansı, 22 Eylül 2020’de sektörü yeniden bir araya getirecek. Bu yıl 7.’si organize edilen zirve, değişen düzene uyum sağlayarak dijital platformda gerçekleşecek.

Dünya Otomotiv Konferansı; katılımcılarına sunum ve açık oturumlarla sunduğu zengin içerik yanı sıra,  tanışma ve buluşmayı ön planda tutarak gerçekleşecek. Video toplantı odaları, B2B görüşmeleri, görüntülü workshop toplantıları ile dolu bir platform sunarak otomotiv sektöründe büyük bir dijital buluşma gerçekleştirecek.

Zirvede alanında uzman konuşmacılar ile;

  • Pandemi süreci ve sonrası için ekonomik beklentiler ne yönde?
  • Sektöre yön veren firmalar nasıl bir vizyon izliyor?
  • Otomotiv sektörünün içinden geçtiği dönüşüm yavaşlama sürecine girecek mi?
  • Elektrikli araçlar, yapay zeka, otomasyon gibi mega trendler hız kaybedecek mi?
  • Yeni trendler neler olacak ve sektör değişime nasıl adapte olmalı? gibi bir çok sorunun cevabı tartışılacak.

Mercedes Benz Türk, Universal Robots, Omsan Lojistik, Rinnova Teknoloji gibi öncü firmalar ilk sponsorlar olarak yerini ayırmış olup, dijital zirveye kayıt yapan firmalar arasında: Tofas Fiat, Aisin, Temsa, GKN Driveline, Chiron, Oyak Renault, Karsan, TSKB, Metyx, Sampiyon Filter, Teknorot, Indicata, Demircioglu Sase bulunmaktadır.

Sizler de konuşmacı, sponsor ya da sadece dinleyici olarak zirveye dahil olabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: mehmet.colak@wwpartnerships.com veya 0537 238 67 47

 Website: www.dunyaotomotivkonferansi.com

 

YETEN Veri Girişleri

Sayın Üyemiz,

T.C. Cumhurbaşkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından Odamıza gönderilen yazıda,

Yürütmekte oldukları Savunma Sanayi Yetenek Envanteri (YETEN) Projesi kapsamında savunma sektöründe faaliyet gösteren firma/kurum/kuruluşların ilgili finansal, insan kaynağı, ürün, üretim ve test alt yapısı gibi bilgilerin toplandığı, yeteneklerinin sınıflandırıldığı, ihtiyaç hasıl olduğunda istenen verilere göre raporlama imkanı sunma yeteneğine sahip bir uygulama yazılımı geliştirildiği bildirilmektedir.

YETEN Projesi ile, savunma-havacılık alanında ihtiyaç duyulacak her türlü sanayi ürün ve hizmetlerinin yerli ve milli sanayimizin eliyle azami ölçüde yurt içinden karşılanması için mevcut sanayinin kapasitesinin ayrıntılı olarak görülmesi,açık teknoloji alanlarının belirlenmesi, sanayi içinden potansiyel firma önermesi yapabilmesi ve teknoloji transferi ile belirlenmesi, sanayi içinden potansiyel firma önermesi yapabilmesi ve teknoloji transferi ile yurt içinde imal edilecek olan kalemlerin (ürünlerin) belirlenerek sınıflandırılması, geri planda kalmış ancak faydalı olabilecek potansiyel firmaların ortaya çıkarılması amacıyla yapay zeka fonksiyonları ile güçlendirilmiş bir karar destek sisteminin kurulması da hedeflenmektedir.

YETEN, firma, kurum vb. veri girişlerine  açılmıştır.

YETEN’in veri giriş portalının devreye girmiş olması sebebiyle daha önce üye firma/kurum/kuruluşlarımızın veri girişlerini yapmış olduğu ‘’Sanayileşme Portali’ devre (kullanım) dışı bırakılmış ve hali hazırda Sanayileşme Portalına kayıt yaptırmış olan firmalarımızın bilgileri YETEN’e aktarılmış olup YETEN’e yapılacak ilk kayıt akabinde görülebilecektir.Firma/kurum/kuruluşlarımızın ürünleriyle sözleşmelerinin Ürün Kütüphanesi bölümünde,yetenekleriyle Sanayileşme Planlarında veya Çözüm Ortağı Listelerinde yer alabilmeleri,kredi ve benzeri desteklerden yararlanabilmeleri için Sanayileşme Portaline kayıtlı olmaları şartı bu aşamadan sonra YETEN’e kayıtlı olma şartı olarak değişmiştir.

YETEN’in yukarıda belirtilen kabiliyetleri en etkin şekilde icra edebilmesi ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerde doğru alanlarda görev alabilmeleri için firmalarımızın bilgilerini ilk etepta  14.08.2020 tarihine kadar eksiksiz olarak doldurmaları ve ilerleyen zamanlarda (6 aydan kısa olmak şartı ile belli periyotlarda) sürekli güncel tutmaları gerekmektedir.

YETEN, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) ile entegre çalışacak olup,bu kapsamda EYDEP ön değerlendirme ve değerlendirme faaliyetleri YETEN yazılımı üzerinden gerçekleştirecek ve YETEN’e kaydı olmayan ve belirli bir süre içerisinde verileri güncellenmiş firma/kurum/kuruluşlar EYDEP programı kapsamında değerlendirilemeyecektir.

Bu kapsamda, ilgili firmalarımızın YETEN’e kayıt olabilmeleri için en az bir personelini “YETEN Sorumlusu” olarak belirlemeleri ve belirlenen personelin yeten.ssb.gov.tr web adresi üzerinden e-devlet ile aşağıda yer alan YETEN Kayıt Kılavuzunu esas alarak YETEN’e giriş yapmaları gerekmektedir. Akabinde kullanıcıya e-posta ile başvuru durum bilgisi iletilecek olup, aşağıda yer alan YETEN Kayıt Sonrası Kılavuzu esas alınarak yeten.ssb.gov.tr web adresi üzerinden Portalın tüm fonksiyonlarında verilerini güncelleyebilecek/yeni veri girişi yapabileceklerdir.

Bilgilerinize sunarız.

YETEN Kayıt Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

YETEN Kayıt Sonrası Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Bütçe Gerçekleşmelerini Değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan temmuz ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında bütçe gelirleri 86.5 milyar TL, bütçe giderleri 116.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirler yüzde 7.4 azalırken, giderlerde yüzde 39.1 ile yüksek bir artış oldu. Bütçe gelirlerinin azalması ve giderlerin artması sonucu temmuz ayında bütçe 29.7 milyar TL açık verdi.” dedi. Zeytinoğlu, “Bütçe, ekonomimizin güçlü olduğu yönlerden biriydi. Covid-19’un etkilerinin azaltılmasına yönelik teşvikler bütçe açıklarında yükselişlere neden oldu. Ocak temmuz dönemi bütçe açığı 139.2 milyar TL’ye yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 68.7 milyar TL idi.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Bütçe giderinde en yüksek artışın yüzde 95.5 artışla cari transferler kaleminde olduğunu görüyoruz. Bütçe gelirleri tarafında ise, bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirleri yüzde 30 artarken diğer gelirler kaleminin yüzde 70 azaldığını görüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu “17 Ağustos Depremini unutmayalım, afetlere karşı hazırlıklı olalım”

17 Ağustos depreminin 21. yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen acısı hala yüreğimizde, özellikle son yıllarda sıkça yaşanan deprem sarsıntıları da; 99 depreminden almamız gereken derslerin önemini bizlere hatırlatmaya devam ediyor.” dedi.

Zeytinoğlu, 99 depremine ilişkin Meclis araştırma raporunda yer alan bazı istatistiki bilgileri de paylaştı:

17 Ağustos 1999 depreminde;

*18.373 vatandaşımız hayatını kaybetmiş,

*48.901 kişi yaralanmıştır.

*Toplam 364.905 hasarlı konut ve işyeri tespiti yapılmıştır.

Ayhan Zeytinoğlu, açıklamasının  devamında; 99 depremine yönelik olarak Oda olarak yapılan anket sonuçları hakkında da bilgi verdi: “yaptığımız araştırmalarda; 99 depremi sonrası yer değiştirmek isteyen 182 firma olduğunu gördük. Bu firmalarımızın 49’nun kaydı silinmiş olup, 5 firmamız da yer değiştirdiğini belirtmiştir. Yer değiştiren firmalarımızın faaliyeti devam etmektedir.” dedi.

KSO Başkanı, bu yıl da firmalarımızın farkındalıklarını anlamak için bir deprem eğilim anketi yaptıklarını belirterek bu anketin sonuçlarını paylaştı: “Firmalarımızın olası bir deprem öncesi aldıkları tedbirlere baktığımızda; yüzde 98’inin Acil Durum Planı olduğunu, yüzde 71’inin makinelerini ve büro mobilyalarını sabitlediğini, yine yüzde 71’nin tüm çalışanlarına afete hazırlık eğitimi aldırdığını ve yüzde 50’sinin yılda en az 2 kere deprem ve yangın tatbikatını yaptırdığını ifade etti.

Ankete verilen cevaplara göre firmaların büyük çoğunluğunun depreme hazırlıklı olduklarını belirten Zeytinoğlu, “Depremden sonra inşa edilen işyeri ve fabrikalar yeni mevzuatlara uygun olarak yapıldığı için zaten gerekli tedbirler alınıyor.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasının devamında; “bildiğiniz gibi, büyük bir depremin hissedilen artçı depremleri 1 yıldan uzun sürebilmekte ve iş sürekliliğinde önemli kesintilere yol açıyor. Genel olarak, afet yönetimi, özellikle bölgemiz için çok önemli bir konu. Kocaeli Sanayi Odası olarak bu bilinç ve sorumlulukla, olası afetlere yönelik birçok çalışma yaptık, girişimlerde bulunduk: APELL Projesi olarak isimlendirilen kapalı çevrim telsiz sistemi, deprem sonrasında, artan engelli sayısının farkındalığıyla “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi” projesi, AB normlarına uyum sürecindeki direktiflerden olan SEVESO ve ATEX çalışmalarımız, Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sanayide Güvenli Yaşam ve İş Sürdürülebilirliği Eğitimleri seferberliğimiz.

Gerek çalışanların eğitimi ve gerekse eğitici eğitimleri düzenlemeye devam ediyoruz. Maliyetleri çok küçük ama faydası büyük olan bu eğitimlere tüm firmalarımızın katılmasını tavsiye ediyorum. Oda olarak, depreme karşı hazırlık ve alınacak önlemler ile ilgili olarak yapılacak çalışmalarda firmalarımıza destek olmaya her zaman hazırız.

Üzerinden 21 yıl geçse de 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin acısı hala yüreğimizde. Depremde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. İhmal etmeyelim; afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı olalım.”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretimi ve cari denge verilerini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan ve haziran ayında yıllık yüzde 0.1, aylık yüzde 17.6 artış gösteren sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, beklentilerin üzerinde gerçekleşen sanayi üretimindeki artışı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Haziran ayı, Covid-19 etkisiyle dip yapan bir çok öncü göstergede iyileşmeler yaşanan bir aydı. Kapasite kullanım oranları ve ihracat rakamlarında haziranda ciddi artışlar gerçekleşti. Bu gelişmelerle üretimin de haziran ayında pozitife geçeceğini bekliyorduk. Nitekim sanayi üretimi haziranda yıllık yüze 0.1, aylık yüzde 17.6 artışla beklentilerimizin de üzerinde gerçekleşti. Üretimdeki bu performansı çok olumlu değerlendiriyoruz. Temmuz ağustos aylarında verilerin daha iyi geleceğini bekliyoruz.” dedi.

Sanayi üretiminin büyümenin öncü göstergelerinden olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Haziran ayı verisiyle ikinci çeyreğe ilişkin veriler tamamlanmış oldu. İkinci çeyreği, AB ülkelerine oranla daha az küçülmeyle kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte ise bu kaybın telafi edilerek yılı pozitif büyümeyle kapatabileceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi.

Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, imalat sanayinde aylık yüzde 19, yıllık yüzde 1, sermaye malı üretiminde aylık yüzde 20.8, yıllık yüzde 0.4, ara mallarında aylık yüzde 17, yıllık yüzde 2’lik artışları çok değerli buluyoruz.” dedi.

-T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan haziran ayı cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Haziran ayında cari denge 2 milyar 934 milyon dolar açık verdi. Bununla birlikte yıllık cari açık 11 milyar 94 milyon dolara yükseldi. Bu gelişmede, dış ticaret açığında geçen yıla göre gerileme olurken, hizmetler dengesinde açık verilmesinin büyük etkisini görüyoruz. Haziran ayında hizmetler dengesi 294 milyon dolar açık verdi. Geçen yıl bu kalem 3.2 milyar dolar katkı sağlamıştı. Hizmet gelirlerinin çok sınırlı kalacak olması nedeniyle bir süre daha cari açığımızın yükselebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

“AB Erasmus+ Mesleki Eğitimi Ana Eylem 2 Stratejik Ortaklık Programı” Online Eğitimi

Sayın Üyemiz,

KSO Eurodesk Temas Noktası ve Avrupa İşletmeler Ağı üyesi Doğu Marmara ABIGEM işbirliğinde, 18 – 19 – 20 Ağustos 2020 tarihlerinde saat 14:00 – 17:00 arasında “AB Erasmus+ Mesleki Eğitimi Ana Eylem 2 Stratejik Ortaklık Programı” konulu online eğitim düzenlenecektir. Katılımın ücretsiz olduğu etkinliğe aşağıdaki linklerden kayıt olunabilmektedir.

  1. Gün (18 Ağustos 2020) eğitim kaydı için tıklayınız.
  2. Gün (19 Ağustos 2020) eğitim kaydı için tıklayınız.
  3. Gün (20 Ağustos 2020) eğitim kaydı için tıklayınız.

EĞİTİM İÇERİĞİ:

Eğitime katılanların, özellikle projelerin tasarlanırken gerçek durum ile ulaşılması gereken durum arasındaki dengeyi gözetme ve ayakları yere basan somut ve spesifik bir proje konusuna odaklanma konusunda gerçek bir farkındalık kazanması hedeflenmektedir.

Proje kelimesi ile proje fikri ve proje yazımı geliştirmenin PCM (Project Cycle Management: Proje Döngüsü Yönetimi) metodu ile gerçekleştirilmesi gerektiği ve iyi bir ön hazırlık sürecinin yapılmasının proje başarısı için çok büyük fayda sağlayacağı aktarılacaktır.

Katılımcılar tarafından, proje hazırlamanın aslında son derece kurgusal tasarımı gerektiren ve birçok riskin önceden düşünülmesi gereken zorlu bir süreç olduğunun farkına varılması, ancak PCM metodunun bunu ne kadar da kolaylaştırdığı anlaşılacaktır.

Özellikle katılımcılar, projelerin tasarlanırken dışsal koşulların (varsayımların ve risklerin) irdelenmesinin ve analiz edilmesinin, projenin belkemiğini, başarısını ve uygulamada karşılaşılacak zorlukların önceden görülmesini sağlayacağını göreceklerdir.

Yine, Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklık Programı için bir proje fikrinin nasıl hazırlanacağını, proje ortaklarının nasıl bulunması gerektiğini ve online başvuru formunun nasıl doldurulacağını uygulamalı olarak görmüş olacaklardır.

KSO Başkanı Zeytinoğlu İşsizlik Oranını Değerlendirdi

TÜİK tarafından yüzde 12.9 olarak açıklanan mayıs ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, istihdam edilenlerin sayısı azalırken, iş gücüne katılımın daha fazla gerilemesi ile işsizlik oranının yatay seyir izlediğini söyleyerek, “Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 12.9 ile hem geçen yılın aynı ayına göre hem nisan ayına göre 0.1 puanlık sınırlı bir artış gösterdi. Açıklanan rakamları incelediğimizde, mayıs ayında istihdamın 2 milyon 411 bin kişi azaldığını görüyoruz. Çalışabilir nüfus artmasına rağmen, işgücüne katılımda benzer bir durum görülmüyor. İşgücüne katılım mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 742 bin kişi azaldı. Bundan dolayı, istihdam azalırken işsiz sayısı 331 bin kişi geriledi ve işsizlik oranı yüzde 12.9 olarak gerçekleşti.” dedi.

Zeytinoğlu Covid-19 nedeniyle istihdamda en fazla hizmet sektörünün etkilendiğini söyleyerek,  “Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre tarım, inşaat, sanayi ve hizmetler olmak üzere tüm sektörlerde istihdam kaybı yaşandığını görüyoruz. İstihdamdaki 2 milyon 411 bin kişilik azalışın yüzde 67.2’si yani 1 milyon 622 bin kişisi hizmetler sektöründen. Covid-19’un etkilerinin en yoğun nisan ve mayıs aylarında hissedildiğini biliyoruz. Bu aylarda hizmet sektöründe yer alan kuruluşlarda zorunlu kapatmalar da olmuştu. Haziran ayından itibaren, yasakların kalkması ve mevsimsel olarak turizm sektöründe yaşanacak iyileşmelerle istihdamda toparlanmalar görebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – Fransa

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı yazısına istinaden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan bir yazıda; T.C. Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak dünyanın dört bir yanında ihracatımızın geliştirilmesi için çalışmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlendiği bildirilmektedir.

Bu kapsamda yazıda devamla, 21 Temmuz 2020 Salı günü, 15.00-16.30 saatleri arasında, Fransa’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile ülkede yerleşik iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılımıyla e-sohbet toplantısı gerçekleştirileceği belirtilmektedir.

Detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi – İhale Süreçleri

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda; Akkuyu Nükleer A.Ş. ihalelerine katılmak isteyen Türk firmalarına ihale başvuruları konusunda yardımcı olunması ve bilgilendirme maksadıyla ana yüklenici tarafından İstanbul’da Tedarikçi İlişkileri Birimi kurulduğu ve bilgilendirme hattı açıldığı bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon oranları ve dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında TÜFE aylık yüzde 0.58 artışla yıllık yüzde 11.76’ya geriledi. Yıllık TÜFE’deki gerilemede giyim ve ayakkabı grubu ile gıda fiyatlarındaki gerilemenin etkisini görüyoruz. Önümüzdeki ay baz etkisiyle TÜFE’de gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz.” açıklamasını yaparak üretici fiyatları endeksine ilişkin “Temmuz ayında ÜFE aylık yüzde 1.02 artışla yüzde 8.33’e yükseldi. Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik maliyetleri artırdığı için üretici fiyatlarını yukarı çekiyor. Buna ilave olarak baz etkisi ile ÜFE’nin bir sonraki ay da yükselmeye devam edebileceğini bekliyoruz.” dedi.

-T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan temmuz ayı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 5.8 azalarak 15 milyar 12 milyon dolar, ithalat yüzde 7.7 azalarak 17 milyar 756 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu temmuz ayı dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, temmuz ayında ihracatın 15 milyar doları aşmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Kurban Bayramının temmuz ayı ihracatımıza önemli bir etkisi olmadı. 15 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat; yılın başından bu yana gerçekleşen en yüksek seviye ve haziran ayının da yüzde 11.5 üzerinde. Ağustos ihracatının ise geçen yılın yaklaşık yüzde 10 üzerinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Zira geçen yıl Kurban Bayramı ağustos ayında olduğunu için bu yıl beş günlük bir kazancımız var.” dedi. İhracat performansıyla birlikte temmuz ayı İmalat Sanayi PMI endeksinin 56.9 ile son 9 buçuk yılın en yüksek verisine ulaştığını belirten Zeytinoğlu, “Bugün açıklanan PMI verisinde, Türkiye’de on sektörün beşinde yeni ihracat siparişlerinde gerileme olduğunu görüyoruz. Bu da bize ihracatın önümüzdeki aylarda beklediğimiz seviyelere ulaşamayacağımıza işaret ediyor.” dedi.

Vergi artışlarına rağmen tüketim malları ithalatının yüzde 10.3 artmasına dikkat çeken KSO Başkanı “Temmuz ayı dış ticaret verilerine göre yatırım malı ve hammadde ithalatı gerilerken, vergi artışlarına rağmen tüketim malı ithalatı yüzde 10.3 artmış. Buradan ilave gümrük vergilerinin ithalatı önemli ölçüde etkilemediğini söyleyebiliriz.” dedi.

Zeytinoğlu, “Sektörlere baktığımızda, otomotiv sektörünün ihracatta hala ilk sırada yer aldığını ancak performansın normal seviyenin altında olduğunu görüyoruz. Sektörün normal seviyesine erişmesiyle ihracat rakamlarımız daha yüksek seviyelere ulaşacaktır. Tabi burada en büyük ticari partnerimiz Avrupa’nın toparlanma hızı da bizi etkiliyor. AB ülkeleriyle ihracatımızda hala normal seviyelere dönemedik. ABD ile olan ihracatımızda ise son yedi aydır kesintisiz artış dikkat çekici. Biliyorsunuz ABD ile 100 milyar dolarlık ortak ticaret hedefimiz var. Bu hedefin yakalanması için ABD’nin ülkemizde yatırım yapması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece ABD hem Türkiye pazarına ve hem de Ortadoğu pazarına kolaylıkla ulaşabilir.” dedi.