Aylık arşivler: Ocak 2023

10. Aydın Tarım gıda ve Hayvancılık Fuarı

Sayın Üyemiz;

Aydın Ticaret Borsası tarafından 16-19 Şubat 2023 tarihleri arasında Aydın’ın tarım potansiyelinin gelişimine katkı sağlamak, yeni teknolojik gelişmeler ile üreticileri ve sektör temsilcilerini buluşturmak, tarım ürünlerini ve tarım potansiyelini ulusal/uluslararası alanda duyurmak amacıyla 10. Aydın Tarım gıda ve Hayvancılık Fuarı gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Fuar Açılış Töreni:

Saat: 12.00

Fuar Alanı: Aydın Muğla Karayolu 4. Km Efeler /Aydın

LCV: 0 (256) 211 31 12

info@kobifuarcilik.com

Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Webinarı Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Birliğimiz Türkiye Sektör Meclisleri bünyesinde yer alan Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi, meclis üyeleri Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD)’ ın ortaklığında İthalat Kontrol Sistemi (ICS2) ve Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) konularında bilgilendirme yapılması amacıyla 6 Şubat 2023 tarihinde bir webinar gerçekleştirilecektir. Söz konusu webinarda Birliğimiz üyesi Odalar, Sektör Meclisleri; Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları yer alacak olup, webinar herkese açık gerçekleştirilecektir.

Webinara katılım için;

https://webinar.tobb.org.tr
https://tobb-org.zoom.us/j/99001039256?pwd=L0VkQjlrMCszTG1BUC9ZTkxENkdxdz09
Passcode: 973339

Webinar bilgisi için Tıklayınız

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi 2023-2024 Açılış Programı gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi 2023-2024 Açılış Programı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile değerli konukların katılımıyla İzmir’de gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi 2023-2024 Açılış Programı İzmir’de gerçekleştirildi. Toplantı öncesi AB Türkiye Delegasyonu İletişim Bölümü Başkanı Müsteşar Ramūnas Janušauskas ve ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, AB Bilgi Merkezleri ile bir araya geldi. Ardından Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi Açılış Toplantısı ve ‘Dijital Çağın Becerileri’ Paneli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Başkan Vekili Ayhan Zeytinoğlu’nun  katılımıyla gerçekleştirildi.​ Avrupa Beceri Yılı kapsamında ‘Dijital Çağın Becerileri’ teması ile düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB Bilgi Merkezleri projesinin 1996 yılından beri yürütüldüğünü, proje ile Avrupa Birliği ve Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri hakkında toplumun tüm kesimlerini içeren bilgilendirme ve farkındalık oluşturmanın hedeflendiğini söyledi.

HİSARCIKLIOĞLU: AB İLE İLİŞKİLER SON DERECE ÖNEMLİ

Avrupa Birliği ile ilişkilerin Türkiye’nin modernleşme ve zenginleşme süreci için son derece önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz, TOBB olarak bu nedenle AB ile ilişkileri daima önceliklerimizin başında tutuyoruz. Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri Türkiye’nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirmiştir. Son yıllarda katılım süreci durdu. Türk iş dünyası olarak bu durumdan mutlu değiliz” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünü alındığında, ilişkileri canlandırma ihtiyacının bariz şekilde ortaya çıktığını söyledi.

ÇAĞIN İHTİYAÇLARI…

Hisarcıklıoğlu, “Kovid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartlar Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektiriyor. Başta enerji güvenliği olmak üzere, gıda güvenliği gibi stratejik önemi olan konuları da Türkiye – AB ortak çalışma alanına dâhil edilmelidir. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve bu dönüşümün gerektirdiği becerilerin geliştirilmesi bir başka önemli işbirliği alanı olmalıdır” şeklinde konuştu. Becerilerin çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yeni kuşaklar, geleceğin ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun donanımlarla istihdam piyasasına çıkmalıdır. Kısaca, eğitim beşeri sermayemize değer katmaktadır. İş dünyamızın rekabet gücünün artmasına destek olmaktadır. Aynı şekilde gümrük birliğinin modernizasyonu da Türk ve AB iş dünyası için ciddi katkılar sağlayacaktır. Esasen, biz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan, AB tarafından Ekim ayında İstanbul’da açıklanan Türkiye Yatırım Platformu mekanizmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mekanizmanın bir an önce işlevsel hale gelmesini istiyoruz” dedi.

VİZE VE TAŞIMA KOTALARINA ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Diğer taraftan iş insanları için vize konusunun son dönemde daha ciddi boyutlara ulaştığına değinen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız. Gümlük Birliği  dahil olmak üzere, Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre artmıştır. Şirketler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini desteklemektedir. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini de desteklemektedir. Kısaca, Türkiye – AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli bir ortam vardır. Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşler, esasen ikili ticari ilişkilere de bariz şekilde yansımaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır. 2022 yılı itibariyle, Türkiye – AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır. AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık  % 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır.”

BÜYÜKELÇİ LANDRUT: KARŞILIKLI FAYDA SAĞLAYACAK

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da Avrupa Birliği Merkezleri Ağı Projesi’nin Türkiye ile işbirliği ve ekonomi dünyasıyla iletişimde önemli rol oynadığını söyledi. Gümrük Birliği kapsamında projenin karşılıklı fayda sağlayacağına işaret eden Meyer-Landrut, “Toplumlar ve iş dünyasıyla birliğe dayalı Avrupa Birliği konusunda tüm ülke genelinde doğru ve yerinde bilginin paylaşılmasını sağlayan odalar, yürütülen çalışmalarda önemli yer tutuyor. AB Türkiye Delegasyonu olarak her zaman sizlere desteğimizi sunuyor ve bu iş birliğinin önümüzdeki yıllarda da faydalı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

DİJİTAL ÇAĞIN BECERİLERİ PANELİ

Açılış konuşmalarının ardından “Dijital Çağın Becerileri” başlıklı paneli gerçekleştirildi. Norm Digital Bilişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Yeniçare’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları; AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TÜSİAD Digital Türkiye Yuvarlak Masa Eş Başkanı Perihan İnci, Fütüristler Vakfı Onursal Başkanı ve Metaverse Union Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, TOBB Üniversitesi Rektör Danışmanı Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Ergin oldu. Konuşmacılar, 2023 Avrupa Beceri Yılı kapsamında dijital çağ için gerekli beceriler hakkında görüş bildirdi.

Program sonunda AB Bilgi Merkezi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma konusunda gençleri dahil etmeyi amaçlayan bir girişim olan Genç AB Sürdürülebilirlik Elçileri ile bir araya gelindi.

Tacikistan’da Düzenlenecek Fuarlar Hakkında

ayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Tacikistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası’nın Büyükelçiliğimizden 2023 yılında Tacikistan’da düzenlenecek fuar etkinliklerine Türk şirketlerinin katılımı hususunda yardım talep ettiği belirtilmekte ve fuarlar hakkında bilgi verilmektedir.

Bu kapsamda bilgi almak için Tıklayınız

Sigorta Sektörü İş Birliği Fuarı ve Kongresi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan odamıza gelen yazıda; Ülkemiz ticaret ve sanayisinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, tarım ve hayvancılıkta sürekliliğin sağlanabilmesini teminen sigortacılık sektörünün de gelişmesi büyük önem arz etmekte olduğu paylaşılmıştır. Bu bilinçle Birliğimiz, ülkemiz sigortacılık sektörünün gelişmesi ve toplumda sigorta bilincinin artırılmasına yönelik faaliyetlere özel önem vermekte ve bu husustaki çalışmaları desteklemektedir.

Bu kapsamda, ülkemiz sigortacılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak ve toplumda sigorta bilincinin artışına yönelik olarak 9-11 Mart 2023 tarihlerinde Antalya’da Birliğimizin de destekleri ile Sigorta Sektörü İş Birliği Fuarı ve Kongresi düzenlenecektir.

Ayrıntılı bilgi ve katılım için https://sigortacilikfuar.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Söz konusu fuara ilişkin davetiye için Tıklayınız

16. Vagadugu Uluslararası Sanat ve El Sanatları Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 27.01.2023 – 05.02.2023 tarihleri arasında, Burkina Faso’nun Vagadugu vilayetinde, “16. Vagadugu Uluslararası Sanat ve El Sanatları Fuarı”nın düzenleneceği ifade edilmektedir.

Fuar hakkında detaylı bilgi ve kayıt formu için Tıklayınız

WIPO 2023 Yılı Küresel Ödülleri

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bu sene gerçekleştirilecek WIPO Küresel Ödülleri için başvuruların alınmaya başlandığı, 16 Ocak-31 Mart 2023 tarihleri arasında başvuruların yapılabileceği bildirilmiştir.

Yazıda devamla, WIPO Sekretaryasından alınan Nota’ dan, yarışmanın teknoloji, tarım, yaratıcı endüstriler veya bunların ötesindeki sektörler olmak üzere ekonominin her alanında faal tüm küçük ve orta büyüklükteki işletmelere açık olduğu; telif haklarından markalara, patentlere ve coğrafi işaretlere uzanan fikri mülkiyet biçimlerini kullanan başvuruların alınacağı anlaşıldığı belirtilmektedir.

Bu kapsamda, söz konusu Nota’ da kazananların WIPO’ nun Temmuz ayında düzenlenecek 64. Genel Kurulu’na davet edileceği ve kazananlara kişiselleştirilmiş WIPO mentörlük programı verileceği, bu programın fikri mülkiyet kullanımını güçlendirmeye, yeni iş hedefleri gözetmeye ve daha büyük etki yaratmaya yardımcı olacağı, WIPO Küresel Ödülleri’nin, fikri mülkiyetin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı geliştirmedeki önemine ışık tutarak, fikri mülkiyeti bir varlık olarak güçlendirmeyi ve daha fazla mucit ve tasarımcının gerek yurt içi gerek yurt dışında ilerleme kaydetmek için fikri mülkiyeti güçlü bir araç olarak görmelerini sağlamayı amaçladığı söylenmektedir.

Yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgilere https://www.wipo.int/global-awards/en/ adresinden ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Kocaeli Sanayi Odası’ndan üyelerine yönelik iki önemli toplantı

Kocaeli Sanayi Odası, üyelerinin ihtiyaç ve önerileri doğrultusunda iki önemli bilgilendirme toplantısı düzenledi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) üyelerinin ihtiyaç ve önerileri doğrultusunda bilgilendirme toplantılarına yeni yılda da tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda KSO iki önemli bilgilendirme toplantısını fiziki olarak gerçekleştirdi. Toplantıların ilki ‘Türkiye Ekonomisi ve İş Fırsatları’ oldu. T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul’un konuk olduğu toplantının açılış konuşmasını KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu gerçekleştirdi. Zeytinoğlu, Kocaeli verilerini paylaşarak, ilimizin ülkemiz ekonomisine katma değer yaratan önemli bir kent olduğundan bahsetti, “Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 84’ü Kocaeli’de. Ayrıca 3.500 üye firmamızın yüzde 10’unun da yabancı sermayeli olduğunu paylaşmak istiyorum. Bu ilimiz ve ülkemiz için önemli bir oran” dedi.

KOCAELİ’NİN DIŞ TİCARET HACMİ

Kocaeli’nin dış ticaret hacminden de bahseden Zeytinoğlu, “Kocaeli 2022 yılında 108,95 milyar dolarlık dış ticaret ile Türkiye dış ticaretine yüzde 17,6 katkı verdi. Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37. sıradayız” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu konuşmasına son verirken ilimizdeki sanayi alanlarının yetersizliğinden söz etti, sanayi alanlarının artırılmasına ilişkin talepleri ilgili mercilere ilettiklerini paylaştı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ VE İŞ FIRSATLARI

Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul söz alarak GSMH ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu, dış ticaret dağılımı, bütçe ve borçlanma, vergiler ve reel faiz, işgücü-işsizlik, ücretler ve verimlilik, krediler ve bankacılık sektörü, tasarruf eğilimleri ve yatırım ortamına etkisi, girişimcilik, iş kültürü konularını değerlendirdi, yatırım-üretim-ihracat eksenli mevcut ekonomi politikası çerçevesinde sektörel ve tematik fırsatları paylaştı. Toplantı soru-cevap sonrası tamamlandı.

TİCARET BAKANLIĞI YETKİLİLERİ YYS’Yİ ANLATTI

KSO’da gerçekleşen ikinci önemli toplantı ise T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü işbirliği ile “Gümrüklerde Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü” konulu seminer oldu. KSO’nun ocak ayı meclis toplantısına konuk olan T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ziyaret sırasında sanayicilerden gelen taleplere istinaden bakanlık yetkililerini hızlıca Kocaeli’ye yönlendirmesiyle planlanan toplantıda Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meriç Kelleci, Ticaret Uzmanı Abdullah Karaalp, Ticaret Uzman Yrd. Onur Küçükdeveci ve Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü  Yaşar Yaman Ocak firmaların gümrüklerde daha az maliyetle daha kısa sürede işlemlerini tamamlayarak rekabette öne geçebilmelerini sağlayan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) sahibi olmalarının faydalarını, başvuru şeklini ve diğer tüm ayrıntıları anlatarak soru işaretlerini giderdi. KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile sanayiciler ve firma temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantı oldukça verimli geçti.

TENMAK – TOBB 31 Ocak Program

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) özel sektör bilgilendirme webinarı TOBBTENMAK ortaklığında, sektörlerin yeşil dönüşüm sürecine adapte olmak amacıyla temiz enerji, karbon yakalama teknolojileri başta olmak üzere karbon ayak izlerini düşürmeyi hedefleyen yatırımların desteklenmesi amacıyla sunulan alternatif finansman imkanlarının tanıtılması amacıyla 31 Ocak 2023 tarihinde ekli program dahilinde gerçekleştirilecektir.

TENMAK’ın özel sektöre yönelik proje çağrılarından olan hidrojen teknolojileri ve karbon yakalama ve depolama ile ilgili özel sektör ile olası işbirliği alanlarının konuşulacağı webinarda üyelerimizin soruları cevaplandırılacaktır.

Katılım ücretsizdir.

Seminere katılım adresi:
https://webinar.tobb.org.tr

Programa ulaşmak için Tıklayınız

Toplu Basınçlı Sulama Tesisi Hibe Desteği

Sayın Üyemiz;

Kocaeli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Odamıza iletilen yazıda;  Bakanlıkça, 2021-2025 yılları arasında uygulamaya konulan tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama sistemlerinin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, daha kaliteli Pazar ve Pazar isteklerine uygun üretim yapılmasının sağlanması, kırsal alanda üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla, Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesine ilişkin Tebliğ (Tebliğ No:2021/7) 25.02.2021 tarih ve 31406 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

İlgili tebliğ kapsamında 2023 yılı 18. Etap Uygulama Rehberi İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinde www.kocaelitarimorman.gov.tr yayınlanmış olup; başvuruların 28.02.2023 günü mesai bitimine kadar İl Müdürlüğüne yapılması gerektiği paylaşılmıştır.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu Ocak ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ocak ayında kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 75.3 ile aralık ayına göre 1.2 puan, geçen yıla göre 2.3 puan geriledi. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise Ocak’ta yüzde 70.4 ile aralık ayına göre 1.6 puan, geçen yılın aynı ayına göre 0.6 puan geriledi. Hem Türkiye geneli hem ilimiz kapasite kullanımlarının yavaşlamasına rağmen otomotiv, kimya, metal, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranları genel ortalamanın üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Ocak ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının şubat ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 19’u şubat ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 16’sı azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 65’inde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 22’si dış siparişlerinin şubat ayında arttığını belirtirken, yüzde 18’i azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 60’ında ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

Helal Akreditasyon

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından Birliğimize iletilen ilgi yazıda, 04/06/2022 tarihli ve 31856 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un 10 uncu ve 11 inci Maddesi ile değişik 7060 sayılı Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun uyarınca ithalat da dahil olmak üzere iç piyasaya arz edilecek tüm ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen kuruluşlara HAK tarafından akredite olma zorunluluğu getirildiği bildirilmektedir.

Mevzubahis değişikliğin 1 (bir) yıllık geçiş sürecinin ardından uygulamaya alınacağı, geçiş sürecinin ardından akredite olmaksızın helal belgesi düzenlediği tespit edilen kuruluşlara HAK tarafından 1 (bir) milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanacağı, söz konusu belgelerin yukarıda bahsi geçen Kanun değişikliğinin yürürlüğe gireceği tarih olan 04/06/2023 itibariyle HAK tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından alınmış olması gerektiği belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

BEAC Kararları Kapsamında BEAC Ülkelerinden Döviz Çıkışında Yaşanan Problem

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Son dönemde Kamerun ile yapılan ticarette bankalar arasındaki para transferlerine ilişkin sorunlara ve Bank of Central African States’in (BEAC) 2018 tarihli ‘Döviz Kontrolleri Yasası’nı sıkı uygulamasına dair Müşavirlikçe yapılan çalışmalara değinilmiş olup, firmalarımızın tedbir amaçlı neler yapabileceği hususları açıklanmıştır.

İlgili yazıya ulaşmak için Tıklayınız

Türkiye-Avusturya İş Forumu

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 10 Şubat 2023 tarihinde firmalarımız ve Viyana Valisi ve Belediye Başkanı Sayın Michael Ludwig beraberindeki Avusturyalı iş insanlarından oluşan heyetin katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek Türkiye-Avusturya İş Forumuna Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un iştiraklerinin planlandığı belirtilmektedir.

Bu itibarla, bahse konu forum hazırlıklarında kullanılmak üzere, Avusturya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konulara ilişkin görüşlerinizin 3 Şubat 2023 Cuma günü mesai saati bitimine kadar Birliğimize (E-posta:
anara.daylan@tobb.og.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

Türkmenistan’daki Fuarlar 2023

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 2023 yılında Türkmenistan’da inşaat, enerji, tarım, iletişim sektörlerinde fuarlar düzenleneceği ve söz konusu organizasyonlara ilişkin iletişim bilgilerinin paylaşıldığı bildirilmektedir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

Ufuk Avrupa Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Bilgi Günü

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Avrupa Birliği’nin teknolojik gelişmeleri desteklemek amacıyla yürüttüğü Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde “Dijital, Endüstri ve Uzay” başlığı altındaki hibe ve destek programlarını tanıtmak amacıyla 26 Ocak 2023 Perşembe saat 14:00’te TOBB İkiz Kuleler’de “Ufuk Avrupa Dijital Endüstri ve Uzay Kümesi Bilgi Günü” gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

TÜBİTAK ve Birliğimiz işbirliğinde gerçekleştirilecek olan ‘Ufuk Avrupa Programı Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Bilgi Günü’nde Avrupa’nın ve Türkiye’nin endüstriyel geleceği için stratejik olarak önemli olan kilit teknolojileri destekleyen 6 alandaki hibe çağrıları hakkında TÜBİTAK yetkilileri tarafından sunum yapılacak ardından TÜBİTAK yetkilileri birebir görüşmeler gerçekleştirilecektir.

Bilgi gününe katılım için https://anket.tobb.org.tr/#/anket/deug adresinden kayıt olunması gerekmektedir.

Ufuk Avrupa Programı, özel sektörü bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmek, yenilik kapasitesi ile istihdamı artırmak ve rekabetçiliği sağlamak amacıyla Avrupa Birliği tarafından yürütülmekte, bu program çerçevesinde 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avroluk bütçe ile bilim ve yenilik faaliyetleri desteklenmektedir.

Ufuk Avrupa Programı kapsamında “Dijital, Endüstri ve Uzay” başlığı altında ülkemiz işletmelerinin de faydalanabileceği hibe çağrıları yayınlanmıştır. Çağrılar, Avrupa’nın ve Türkiye’nin endüstriyel geleceği için stratejik olarak önemli olan kilit teknolojileri desteklemekte ve;

-İklim-nötr, döngüsel ve dijitalleştirilmiş üretim
-Dayanıklı endüstriler için kilit stratejik değer zincirlerinden özerklik,
-Veri ve veri işleme teknolojileri,
-Rekabet ve yeşil mutabakata uyum için dijital ve gelişmekte olan teknolojiler
-Dijital ve endüstriyel teknolojilerin insan merkezli ve etik gelişimi
-Uzay-tabanlı altyapıların geliştirilmesi
konularında destekler sunmaktadır. Başlık kapsamında 1,5 Milyar Avro’luk bir bütçe öngörülmüştür. Çağrılara ilişkin liste ekte sunulmaktadır.

Bu kapsamda üyelerinizi söz konusu desteklerden faydalandırmak amacıyla 26 Ocak 2023 Perşembe saat 14:00’te TOBB İkiz Kuleler‘de gerçekleştirilecek olan “Ufuk Avrupa Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Bilgi Günü’ne katılımınızı, bekleriz.

Bilgi için Tıklayınız

Slovakya – Onkoasist Projesi İhale Duyurusu

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Slovakya Ulusal Sağlık Bilgi Merkezi’nin (NCZI), kanser hastalarının tedavisi için tasarlanan OnkoAsist projesi için yaklaşık 11 milyon Avro (KDV hariç) değerinde bir ihale açtığı ve projede yer almak isteyenlerin 17.02.2023 tarihine kadar teklif vermeleri gerektiği belirtilmektedir.

İhaleye ilişkin detaylı bilgi için Tıklayınız

Yönetmelik Duyurusu Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, 14.01.2023 tarihli ve 32073 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığı bildirilmektedir.

Değişiklik bünyesinde yetki belgesi türleri, yetki belgesi almanın veya yenilemenin genel ve özel şartları, taşıtlara ilişkin konular, şoförlerde aranan yaş limiti, yetki belgesi sahiplerinin ortak yükümlülükleri, ücret tarifeleri, zaman tarifeleri ve belge ücretleri gibi alanlarda güncelleme ve eklemeler yapılmıştır.

Değişiklik kapsamında yer alan hususlar:

1) B3 ve D3 türü yetki belgeleri kapsamında diyaliz hastaları, engelliler ve veli/vasi konumundaki kişiler de taşınabilecektir.

2) İl içi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımaları açısından D4 türü yetki belgesi için Bakanlığa bildirilecek bilgilere taşıma hatları ve taşıma güzergahları ile taşıt belgesine kaydedilecek taşıtların sayısı ve koltuk kapasiteleri eklenmiştir.

3) Genel anlamda yetki belgelerinin mesleki saygınlık kriteri sebebiyle iptal edilmesi uygulaması kaldırılmış, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerin geçici olarak durdurulması uygulaması getirilmiştir. Yeni uygulama gereğince faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahiplerine, mesleki saygınlık kriterini sağlamaları halinde faaliyete devam edebilme olanağı tanınmıştır.

4) F1 ve F2 türü yetki belgesi sahipleri için B1, B2, D1, D2, D4 ve/veya tarifeli olarak faaliyet gösteren A1 yetki belgesi sahipleriyle yapılmasına izin verilen azami acentelik sözleşmesi adedi 10’dan 20’ye çıkarılmıştır. Yeni eklenen hüküm uyarınca F1 türü yetki belgesi sahiplerinin B1 veya B2 türü yetki belgesi sahiplerinin uluslararası yolcu taşımacılığı faaliyetlerine aracılık edemeyeceği belirtilmiştir.

5) L2 türü yetki belgesi temin etme kriterlerine “3 yıl geçerliliği devam eden ve halen geçerli bulunan C3, K1, K3, L1, M2, N2 veya P2 türü yetki belgelerinden herhangi birisine sahip olma” kriteri eklenmiştir.

6) T1, T2 ve T3 türü yetki belgeleri temin etme kriterlerine, aranan çeşitli şartlara sahip ve güvenli bir terminalin kullanım hakkına sahip olma şartı getirilmiştir. Benzer şekilde, Yönetmelik kapsamında şehirlerarası, yurtiçi ve uluslararası alanda faaliyet gösteren yetki belgesi sahiplerine terminal kiralama kriteri yerine terminal kullanım hakkına sahip olma kriteri getirilmiştir.

7) A, B, C, D, L, M, N ve P türü yetki belgeleri temin etmek için tescilli unvan ve logo gibi unsurlar kaldırılmış, sadece kısa unvan bildirilmesi yeterli görülmüştür.

8) T türü yetki belgeleri için aranan fiziki yer ve mekân şartlarına ilişkin olarak, “belediyeler haricindeki gerçek veya tüzel kişiler adına düzenlenecek” ibaresi eklenerek başvuru sahibinin bir belediye olup olmadığına göre işlem tesis edileceği ifade edilmiştir.

9) L2 türü yetki belgesi sahipleri bakımından yeni bir düzenleme getirilmiştir. Asgari kapasite şartının en az %60’ının kaybedilmesi halinde, yetki belgesi sahibinin yetki belgesi kapsamındaki faaliyetinin geçici olarak durdurulacağına hükmedilmektedir. Bu bağlamda faaliyeti geçici olarak durdurulan yetki belgesi sahibinin, asgari kapasite şartının %60’ını ve fazlasını yeniden tamamlaması halinde faaliyetine yeniden izin verileceği söylenmektedir. Eklenen bu yeni hükmün uygulanmasının, Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin 21 inci fıkranın uygulanmasına engel teşkil etmeyeceği şerhi düşülmüştür.

10) Sadece şube için söz konusu olacak H türü yetki belgesi talepleri karşılanmayacaktır.

11) Gerçek kişinin ölümü halinde düzenlenecek yetki belgesi ve taşıt kartları için ücret alınmaması kuralı getirilmiştir.

12) B ve D1-D2-D3 türü yetki belgeleri ile ilgili olarak asgari kapasiteyi sağlayacak azami özmal otobüs yaşı 12’den 15’e çıkarılmıştır.

13) İstisnai nitelikte bir ekleme yapılmış olup; adlarına L türü yetki belgesi düzenlenmiş firmaların, geçerli bir taşıma işleri organizatörü yetki belgesine sahip olmaları halinde, yalnızca depoları arasında yapacakları parça başına taşımalarda, başka firmalar adına düzenlenen K1 türü yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları kullanabileceği ve bu durumda idari para cezası uygulanmayacağı ifade edilmiştir.

14) Genel olarak taşıma işlerinde istihdam bakımından, büyük otobüs (şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan otobüs) kullanacak şoförler için aranan yaş kriteri 2 yaş indirilmiş, 26’dan 24’e çekilmiştir.

15) Yolcu taşımalarında bagaj bakımından, görme engelli yolcuların sertifikalandırılmış rehber köpeğinin, köpeğin ağızlığı ve gerekli sağlık belgeleri olmak koşulu ile taşıtta bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında uygun bir yerde ücretsiz olarak taşınacağı hükme bağlanmıştır.

16) Yetki belgeleri geneli bakımından, Bakanlık tarafından “görülmüştür” şerhi düşülmesi yerine Bakanlığa bildirilme/iletilme kriteri getirilmiştir.

17) B2 türü yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı taşıtların yurt dışına çıkış yaptığı saatten itibaren 24 saat geçmedikçe veya Bakanlıkça özel izin düzenlenmediği sürece, aynı taşıtların yeniden yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyeceği ifade edilmiştir.

18) Yolcu terminalleri ve tarifeli yolcu taşımaları ile ilgili ücret tarifeleri bakımından, Bakanlığa fiziki olarak bildirilen ücret tarifeleri olması durumunda Bakanlık tarafından “görülmüştür” şerhi düşülmesi yerine, fiziki olarak bildirilen ücret tarifesinin Bakanlığın evrak kaydına girdiği tarihten itibaren dört iş günü sonrasında uygulanmaya başlanacağına hükmedilmiştir.

19) Tarifeli yolcu taşımacılığı ücret tarifeleri bakımından; kalkış, ara durak ve varış noktalarında meydana gelen/gelebilecek değişiklikler ile verilmiş hattın iptali veya yeni hat almaları için de Bakanlık tarafından “görülmüştür” şerhi düşülmesi yerine Bakanlığa bildirilme/iletilme kriteri getirilmiştir.

20) Yolcu terminalleri ile kalkış veya varış noktası havalimanları/havaalanları olan tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetleri için Bakanlığın “görülmüştür” şerhinin özel olarak arandığı bir durum eklenmiş; Bakanlığa bildirilen/iletilen ücret tarifelerinin Bakanlıktan “görülmüştür” şerhi alınmadan uygulanmaya başlanamayacağı ifade edilmiştir. Bu istisnaya giren hallerde Bakanlığa bildirilme/iletilme eylemi tek başına yeterli olmamakta, Bakanlıktan “görülmüştür” şerhinin de ayrıca alınması gerekecektir.

21) Tarifeli yolcu taşımaları zaman tarifeleri bakımından yeni bir düzenleme getirilmiştir. Tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunacak yetki belgesi sahiplerinin, onaylanmış zaman tarifelerini, fiili olarak faaliyet gösterdikleri merkezi adres, şube ve acentelerinde görülebilecek bir yere asmak veya bu yerlerde elektronik olarak görüntülemek zorunda olduğu ifade edilmiştir. Zaman tarifelerinin bir örneğinin yolcu taşıması yapan taşıtlarında bulundurması zorunluluğu getirilmiştir.

22) Tarifeli yolcu taşımaları zaman tarifeleri ve bunların bildirim süresi bakımından; mücbir sebep bildirim süresi 12 saatten 3 saate, ek sefer bildirim süresi 48 saatten 6 saate, bilet satışı olmayan sefer iptali bildirim süresi 48 saatten 6 saate indirilmiştir.

23) L2 ve K1 türü yetki belgesi başvuruları bakımından yeni bir geçici madde eklenmiş, başvurulara ilişkin müracaatlar ile yapılacak iş ve işlemlerin 01.07.2023 tarihine kadar sonuçlandırılması gerektiği ifade edilmiştir.

24) U-ETDS’ye veri girişi yapılmamasına uygulanacak yaptırımlar bakımından geçici istisnalar
getirilmiştir. C2, C3, L1, L2, N1, N2, T1 veya T2 yetki belgesi sahibi gerçek veya tüzel kişiler ile C1, K1, K2 veya K3 yetki belgesine sahip tüzel kişiler için 01.01.2023 tarihine kadar; C1, K1, K2 veya K3 yetki belgesine sahip gerçek kişiler 01.01.2024 tarihine kadar istisnalar söz konusu olacaktır ve belirli tarihlere kadar UETDS’ye veri girişi yapılmaması halinde yaptırım uygulanmayacaktır.

25) C2 ve L2 türü yetki belgelerine ilişkin geçiş hükümleri bakımından geniş bir düzenleme getirilmiştir. Geçici maddenin tam metni, tablonun 12’nci sayfasında yer almaktadır.

26) L2 türü yetki belgesi ücreti 664.046,- TL olarak belirlenmiştir.

Değişikliklerin kıyaslamalı olarak işlendiği tablo, Bakanlık duyurusu ve Yönetmelik metni için Tıklayınız

 

Pakistan II. Mühendislik ve Sağlık Fuarı, 23-25 Şubat 2023, Lahore

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Geçen sene ilk kez düzenlenen Mühendislik ve Sağlık Fuarı’nın ikincisinin, 23-25 Şubat 2023 tarihlerinde Pakistan’ın Lahor şehrindeki Expo Center’da düzenleneceği bildirilmektedir.

Mühendislik ve Sağlık Fuarı’ndaki sektörler aşağıda yer almaktadır.

 Tarım makineleri, Otomotiv ve İnşaat malzemeleri

 Çatal ve Tencere · Kimyasallar ve Kozmetik

 Elektrikli makinalar, Mobilya ve Minder

 Değerli Taşlar, Takılar ve El sanatları

 Vantilatör ve Ev Aletleri

 Müzik Enstrümanları ve Mobil cihazlar

 Mermer, Mineraller ve Plastik aletler

 Paketleme ve Kırtasiye

 İlaç Endüstrisi ve Kauçuk ürünler

 Güvenlik ekipmanları, Spor malzemeleri ve Cerrahi ürünler

Fuara ilişkin detaylı bilgilere; https://ehcs.tdap.gov.pk/ adresinden ulaşılabilir.

Broşür için Tıklayınız

İngiltere Dijital Teknoloji Ekosistemi ve B2B Buluşmaları

Sayın Üyemiz;

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Birimi (Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanlığı) tarafından, “İngiltere Dijital Teknoloji Ekosistemi” konulu seminer ve ardından B2B toplantılar düzenlenecektir.

Düzenlenecek etkinlikte, Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanlığı (DIT) sektörü uzmanları ile Siber Güvenlik ve Veri Analizi üzerine çalışan teknoloji şirketlerinden katılacak yetkililer tarafından İngiltere’nin teknoloji alanındaki uzmanlığı, siber güvenlik, veri analizi alanındaki uygulamaları aktarılacaktır.

Seminerin ardından, potansiyel işbirliği fırsatlarını keşfetmek için etkinliğe katılan Türk ve İngiliz şirketlerinin birbirleriyle doğrudan ilişki kurma fırsatı bulacağı B2B toplantılar düzenlenecektir.

Tarih: 25 Ocak Çarşamba, 2023

Saat: 13:30 – 17:30

Konum: Fark Labs (Ahi Evran Caddesi, No: 6, 42 Maslak Ofis 3, Kat: 1 No:1, 34485 Sarıyer / İstanbul)

Etkinliğe linküzerinden kayıt yaptırabilirsiniz. Etkinlikle ilgili daha fazla detay için linketıklayabilirsiniz.

Etkinlik için katılım sınırlıdır ve kayıtlar 23 Ocak 2023’te sona erecektir.

İngiltere Dijital Teknoloji Ekosistemi ve B2B Buluşmaları (UK Digital Technology Ecosystem Seminar and B2B Meetings) hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız

Fuar Destekleri

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İhracatçıların yurt dışındaki fuarlara stant ile katılımları ve yurt dışı fuar organizasyonlarının tanıtımına yönelik yetkilendirilmiş yurt dışı fuar organizatörlerinin tanıtım faaliyetlerine yönelik olarak sağlanacak desteklere ilişkin üst limitlerin düzenlediği ‘5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar‘ının 30’uncu maddesinde yer alan ‘Bu karar kapsamındaki destek üst limitleri her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.’ hükmüne istinaden güncellenen destek üst limitlerine; https://ticaret.gov.tr/data/5c500e9e13b87628e000a0d0/2023%20Destek%20%C3%9Cst%20Limitleri.pdf adresinden ulaşılabildiği iletilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Çevreye İlişkin Beyanlar İçeren Reklamlar Hakkında

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Çevreye ilişkin beyan ve görseller içeren ticari reklam ve ticari uygulamalarda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ve ekte takdim edilen Kılavuz hükümlerine uyulması ve üyelerin konu hakkında bilgilendirilmesi talep edilmektedir.

Konuya dair detaylı bilgi için Tıklayınız

2023 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliğ Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Maliyetleri” hakkındaki talepleri içeren yazılar hem Milli Eğitim Bakanlığına hem de Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderilmiş olup, bahse konuların takibi Birliğimizce sağlanmaktadır.

7 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete ile de, 2023 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliğ yayınlanmış olup, ekte takdim edilmektedir.

Tebliğ için Tıklayınız

Libya Endüstrileri Fuarı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Libya Milli Birlik Hükümeti Sanayi ve Madenler Bakanlığı tarafından 25 Şubat-2 Mart 2023 tarihleri arasında Misurata şehrinde düzenlenmesi öngörülen Libya Endüstrileri Fuarı’na ilişkin bilgi verilmiştir.

Tanıtım broşürü için Tıklayınız

Moldova – EXPO 1-5 Şubat 2023

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  “Made in Moldova” Ulusal Fuarı’nın, 1-5 Şubat 2023 tarihlerinde, Kişinev’deki MOLDEXPOUluslararası Fuar Merkezi’nde düzenleneceği bildirilmektedir.

Fuarın 1 Şubat 2023 Çarşamba günündeki resmi açılışına Moldovalı hükümet yetkilileri, diplomatik misyon temsilcileri, girişimciler ve farklı ülkelerden iş insanlarının katılacağı ifade edilmekte olup, aynı gün bir İş Forumu da düzenleneceği belirtilmektedir.

Fuara katılım ve detaylı bilgi için Moldova Ticaret ve Sanayi Odası (irtibat – Inga Leontean; +373 22 22 26 26; inga.leontean@chamber.md) ile irtibata geçilebilir.

Bilgilerinize sunarız.

İşletme Geliştirme Destek Programı Destek Üst Limitleri Hk.

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) tarafından yürütülen İşletme Geliştirme Destek Programı’nda değişiklik gerçekleştirildiği bildirilmiştir. Bu kapsamda destek üst limitleri yükseltilmiş olup, konuya ilişkin görsel ekte sunulmaktadır.

Görsel için Tıklayınız

Ticaret Bakanı Muş KSO Meclisi’ne konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası yeni yılın ilk Meclis Toplantısını T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un teşrifleri ile gerçekleştirdi. Bakan Muş, Kocaeli sanayisinin gelişiminin devam etmesine yönelik atılabilecek adımlar konusunda sanayiciler ile istişarede bulundu

Kocaeli Sanayi Odası ocak ayı Meclis Toplantısı, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantının konuğu T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş oldu.

KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu hem aylık ekonomik değerlendirmelerde bulundu hem de 2022 yılı faaliyetlerini genel hatları ile aktardı.

KSO Başkan  Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık ekonomik değerlendirmeleri için Tıklayınız

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun 2022 yılı faaliyetlerini paylaştığı konuşması için Tıklayınız

Bakan Muş, Meclis Toplantısı’nın son bölümüne katılarak sanayiciler ile Kocaeli sanayisinin gelişiminin devam etmesine yönelik atılabilecek adımlar konusunda istişarede bulundu, sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Meclis toplantısına ayrıca; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Bakan Yardımcıları Mustafa Tuzcu ile Özgür Volkan Ağar, İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, İthalat Genel Müdürü Mehmet Azgın, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Adalet ve Kalkınma Partisi Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Ticaret Bakanlığı bürokratları, il müdürleri, sanayiciler ve çok sayıda misafir de katılım sağladı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan aralık ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Aralık ayında bütçe gelirleri 255.19 milyar TL, bütçe giderleri 373.82 milyar TL olarak gerçekleşti. Giderlerdeki artış yüzde 31.3, gelirlerdeki artış yüzde 96.7 oldu. Bütçe gelirlerindeki artış oranının giderlerdeki artış oranının üzerinde gerçekleşmesine rağmen bütçe aralık ayında 118.62 milyar TL açık verdi” dedi.

DETAYLARI PAYLAŞTI

Zeytinoğlu, 2022 yılı tamamında bütçe açığının 139 milyar 65 milyon TL olduğunu söyleyerek, “2022 yılında bütçe gelirleri yüzde  99.9 artışla 2 trilyon 802 milyar 355 milyon TL, bütçe giderleri de yüzde 83.4 artışla2 trilyon 941 milyar 420 milyon TL olarak gerçekleşti. Gelir ve giderler alt kalemlerine baktığımızda; 2022 yılında da bütçeye en fazla katkının vergi gelirlerinden geldiğini görüyoruz. Vergi gelirleri yüzde 102’lik artışla 2 trilyon 353 milyar 286 milyon TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerinde; gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 117.3, dahilde alınan KDV’de yüzde 41.9, ÖTV’de yüzde 104.4’lük artışlar var. İthalat artışına bağlı olarak, ithalden alınan KDV’de yüzde 121.1’lik artış oldu. Giderler tarafında ise cari transferler kaleminde yüzde 79.7, sermaye giderlerinde yüzde 110.5, mal ve hizmet alım giderlerinde yüzde 92.6, borç verme kaleminde de yüzde 105.9’luk artış olduğu görülüyor” diye konuştu. Denk bütçenin önemine değinen Zeytinoğlu, bu durumda sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına ulaşılabileceğini ifade etti.

Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 11.01.2023 tarihli yazıda, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Birliklerine iletilen yazıdan bahisle; tekstil sektöründe temiz üretim teknolojilerinin yaygınlaştırılması amacıyla “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi”nin yayımlandığının bildirildiği belirtilmektedir.

Buna göre kapasite sınırı olmaksızın tekstil materyallerinin üretimi, tekstil ön terbiyesi, baskı ve boyama işlemlerinden herhangi birini yapan tüm tekstil tesisleri ile kumaş merserizasyonu yapan tüm tekstil tesislerinde, enerji tüketimi ve hava emisyonları ile su tüketiminin ve atık sudaki kirletici yükünün azaltılması için genelgede belirtilen tekniklerin;

  • Kurulu kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tesislerde 15 Ocak 2024,
  • 5 ton/gün-10 ton/gün arasında olan tesislerde 15 Ocak 2025,
  • 5 ton /gün altında olan tesislerde 15 Ocak 2026 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmasının zorunlu olduğu bildirilmektedir.

Ayrıca, Genelge kapsamına giren tesislerin İş Termin Planlarını, Genelgenin yayımı tarihinden itibaren 3 ay içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Söz konusu Genelge’nin yazı ekinde sunulmakta olup, üyelerimizin bilgilendirilmesi talep edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi için tıklayınız.

Türkiye – Tacikistan İş Forumu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) Odamıza gelen yazıda, Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir’in Ankara ziyareti kapsamında, Sn. Sherali Kabir ve beraberindeki heyetin katılımıyla, 19 Ocak 2023 Perşembe günü, 14.00-15.30 saatleri arasında, TOBB Sosyal Tesisler 1-2-3 numaralı salonlarında Birliğimiz organizasyonunda Türkiye-Tacikistan İş Forumu düzenleneceği bildirilmektedir.

Forumda Tacikistan’daki yatırım fırsatlarının tanıtılacağı bir sunum gerçekleştirilecek olup, Tacik yetkililerle soru-cevap imkanı sunulacaktır.

Forumun Açılış Oturumundan önce, ekte yer alan Tacik firmalar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilebilecek ve Forumda ve ikili görüşmeler esnasında tercüme hizmeti sağlanacaktır.

Foruma katılmak isteyenlerin ekte yer alan Katılım Formunu en geç 18 Ocak 2023 Çarşamba günü öğle saatine kadar TOBB’a (kaan.gaffaroglu@tobb.org.tr) eksiksiz bir şekilde doldurarak iletmeleri gerekmektedir.

Güncel program, katılım bildiren firma temsilcilerine bilahare e-posta yoluyla iletilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Tacikistan Katılımcı Listesi, Katılım Formu ve Taslak Program için tıklayınız.

2023 Erasmus+ ve ESC Merkezi Proje Fırsatları

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’nın Avrupa Birliği’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe programı olan Erasmus+ Programı ve Avrupa çapında toplumsal ihtiyaçları karşılamaya yönelik olan Avrupa Dayanışma Programı’nın (ESC) ülkemizde yürütülmesinden sorumlu kamu kuruluşu olduğu,

Ülkemizin etkin olarak 2004’ten bu yana katılım sağladığı Erasmus+ Programı ve 2018’den beri yer aldığı ESC Programında projelerin başvuruların yapıldığı kuruma göre 2’ye ayrılmakta olduğu ve başvuruları doğrudan Ulusal Ajansa yapılan projelerin “ülke merkezli projeler” olarak adlandırılırken, başvuruları doğrudan Brüksel’de bulunan Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansına (EACEA) yapılan projelerin ise “merkezi projeler” olarak tanımlandığı,

Merkezi projelerin, Avrupa çapında yükseköğretim alanında standartların geliştirilmesine vesile olacak müfredatların ve yüksek lisans programlarının tasarlanması, üniversite birliklerinin kurulması ve bu standartlarının Avrupa ötesine yayılması; üniversite-sanayi işbirlikleri ile Avrupa genelinde yenilikçilik kapasitesi, girişimcilik anlayışının artırılması; spor projeleri ile spor kulüplerinin kapasitelerinin geliştirilmesi, sporun ruhuna aykırı durum ve koşullarla mücadele edilmesi ve herkes için sağlıklı yaşama katkı sağlanması; gençlik alanının bir sektör olarak ele alınarak bu sektörün parçası olan unsurların kapasitelerinin geliştirilmesi; dünya çapında yardımlaşma ve dayanışmaya katkıda bulunulması gibi konulara odaklanmakta olduğu,

Bu amaçların hayata geçirilebilmesi için Avrupa geneli katılımı ile oluşturulan ortaklıkların kurulmasının gerektiği ve bu ortaklıklara projeleri için proje başına 4 Milyon Avroya kadar hibe tahsis edildiği ve bu doğrultuda; EACEA tarafından yayımlanan 2023 Yılı Teklif Çağrısında Erasmus+ Programı kapsamında 12 adet, ESC kapsamında ise 2 adet olmak üzere toplam 14 merkezi proje için başvurular açılmış olduğu belirtilerek merkezi projeler başvuru portalına (bit.ly/EACEABaşvuruPortalı) internet adresinden ve Ulusal Ajansın bilgilendirme sayfasına da (bit.ly/UATeklifÇağrıları) internet adresinden erişilebildiği bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

EK: 2023 Yılı Merkezi Projelerine İlişkin Bilgi Notu

Nijerya-2023 Yılında Düzenlenecek Fuarlar

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 2023 yılında Nijerya’da düzenlenmesi öngörülen fuarlar bildirilmektedir.

Bu çerçevede;

-26-28 Ocak 2023 tarihlerinde “Katı Mineraller aracılığıyla Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Ekonomik Büyüme ve Kalkınmanın Elde Edilmesinde Organize Özel Sektörün Rolü” temasıyla 1. Katı Mineral Kaynakları Ticaret Fuarı/Semineri düzenlenmesinin planlandığı;

-24 Mart – 3 Nisan 2023 tarihlerinde “Küresel Ekonomik Gelişme için Nijeryalı İnsan Sermayesi
Kaynaklarından Yararlanmak” teması altında ürünlerin, hizmetlerin ve teknolojilerin tanıtılacağı, 34. Enugu Uluslararası Ticaret Fuarı’nın gerçekleştirileceği;

-29-31 Ağustos 2023 tarihlerinde yiyecek ve içecekler de dâhil olmak üzere kişisel bakım, tıp ve eczacılık, turizm ve otelcilik benzeri diğer alanlarda Helal ile ilgili çeşitli ürün ve hizmetlere ilişkin bir platform sağlayacak olan, 2. Uluslararası Helal Expo Nijerya 2023’ün düzenleneceği ifade edilmektedir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız

Mısır’a İhracatta Akreditif Uygulaması

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Aralık 2022 itibariyle Mısır’a ithalatta akreditif uygulamasının tamamen kaldırılacağı belirtilmekle birlikte, firmalarımızın ödemeler konusunda dikkatli olması gerektiği bilgisinin verilmiş olduğu paylaşıldı.

Bu defa, ekte bir örneği sunulan ilgi (b)’de kayıtlı yazıda Kahire Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atfen, Mısır’a ithalatta akreditif uygulamasının kaldırıldığı bilgisi iletilmekte olup, kararın yer aldığı Mısır Merkez Bankası’nın ilgili internet sitesine ait bağlantı linki paylaşılmıştır.

İlgili yazı için Tıklayınız

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisini değerlendirdi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Kasım ayında cari denge 3 milyar 666 milyon dolar açık verdi. Kasımda turizm gelirlerindeki artışın devam etmesine rağmen, açıkta ana etkenin dış ticaret açığındaki yükseliş olduğunu görüyoruz. Kasım ayında dış ticaret açığı geçen yıla göre 3.5 milyar dolar artarak 7.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesinin katkısı ise 3.7 milyar dolar oldu. Bu kalemde de geçen yıla göre 1.8 milyar dolarlık artış var. Bu gelişmelerle, yıllık cari açık kasım itibariyle 44 milyar 988 milyon dolar oldu” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM…

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Aralık ayında ihracatımız 22.9 milyar dolar ile aralık ayları içerisinde en yüksek değere ulaşmıştı. Aralıkta ithalat da 33 milyar doları aşarak yüksek seviyede gerçekleşti. Bu tabii cari açığa yansıyacaktır. Ancak hizmet gelirlerinin katkısının bir önceki yılın üzerinde gerçekleşecek olması sebebiyle 2022 yılını 47 milyar dolar civarında cari açıkla kapatabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işgücü ve sanayi üretimi verilerini değerlendirdi

  Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu işgücü ve sanayi üretimi verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, Zeytinoğlu, “Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 10.2 olarak açıklandı. Bu oran, ekim ayı ile aynı seviyede gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan geriledi. Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda, ekimden kasıma çalışabilir nüfus 79 bin kişi, istihdam edilenler 285 bin kişi artmış. Asıl izlenmesi gereken toplam çalışan sayısının ise kasım itibariyle 31 milyon 574 bin kişiye yükseldiğini görüyoruz ve bunu olumlu karşılıyoruz. Burada tabii nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Zeytinoğlu, ülkemize yabancı sermaye çekilmesinin istihdama da katkı sunacağına dikkat çekti.

SANAYİ ÜRETİMİ

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksine ilişkin de konuşan Zeytinoğlu, kasım ayında sanayi üretimindeki gerilemeye rağmen katma değerli üretim ve geleceğe yönelik yatırımları işaret eden sermaye malı üretimi ile yüksek teknolojili ürünlerdeki artışı değerli bulduklarını söyledi. Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Sanayi üretim endeksi kasım ayında aylık bazda yüzde 1.1, yıllık bazda yüzde 1.3 geriledi. Kasım ayında ihracatımız, kasım aylarının en yüksek değerine ulaşırken, artış hızında yavaşlama olmuştu. Kasım ayı sanayi üretiminin alt kalemlerine baktığımızda; geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret eden sermaye malları üretiminde yıllık yüzde 18.3’lük artış olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte orta yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 6, yüksek teknolojili ürünlerde yıllık yüzde 49.7’lik artış var. Katma değerli üretim açısından bu artışların değerli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Kocaeli Eğitim Vakfı hk.

Sayın Üyemiz,

7 Nisan 1989 tarihinde ilimizde kuruluşu gerçekleşen Kocaeli Eğitim Vakfı (KEV), eğitim-öğretim sürecinde öğrencilere sağladığı burs imkanlarını Odamız ile paylaşmıştır.

Bugüne kadar 4.735 öğrenciye burs imkânı sağlayan Vakıf, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında da öğrenci ailelerinin gelir durumunu ve öğrencilerin başarı durumunu göz önünde bulundurularak 330 öğrenciye 600 TL’lik burs imkânı sunmaktadır. Vakıf burs imkanlarını çelenk gelirleriyle sağladığını bildirmiştir.

Vakfın çelenk hizmetlerimizden yararlanılması, ‘Bu Kentin Vakfı’ mottosuyla çıktıkları yolda vakfın sürdürülebilirliğiyle birlikte daha fazla öğrenciye burs imkânı sağlanacağı belirtilmiştir. Vakıf aracılığı ile yapılacak her türlü bağış karşılığında gider makbuzu kesileceği, bilançolarda gider kaleminde gösterilebildiği ve vergi avantajı sağladığı paylaşılmıştır.

Vakfın bir diğer hizmeti de ulusal vakıflarda olduğu gibi özel kart günleri satışıdır. Bu uygulamada düğün, nişan gibi özel günlerde verilen ve kullanımı sınırlı olan hediyelik eşyalar yerine tasarlanan kartların davetlilere verilmesiyle hem eğitim alanında bir farkındalık yaratması hem insan hayatına dokunan manevi bir hediye verilmesi amaçlanmaktadır.

Bu hizmetlerin haricinde; hali hazırda burs verdiğiniz öğrencilere vakıf üzerinden şartlı burs (istenilen kişiye) vererek ve karşılığında vakıftan makbuz alarak vergi avantajı sağlanabilmektedir. İstenilmesi durumunda vakıf tarafından tespit edilen, ihtiyacı olan öğrencilere de burs imkânı sağlanabilmektedir. Bu durumda da verilecek burslar karşılığında vakıf makbuzu kesilmektedir.
Odamız ile KEV arasında işbirliği yapılmış olup, üyelerimizin de destekleri konusunda bilgilerinize sunarız.

Vakıf İletişim Bilgileri

TELEFON: (0262) 323 28 61

                    (0262) 321 05 38

Mailbilgi@kocaeliegitimvakfi.org

Web Sitesiwww.kocaeliegitimvakfi.org

 

Fas Süt ve Tarım Ürünleri Federasyonu İşbirliği Arayışı

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Fas Süt ve Tarım Ürünleri Federasyonu’nun (Cluster Agro-Lait) süt ürünlerinin imalatında faaliyet gösteren firmalarımızla ortaklık arayışında olduğu, ülkenin süt ve peynir ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra Afrika ve Ortadoğu piyasasına girebilmek için işbirlikleri kurmak istedikleri ifade edilmektedir.

Ayrıca, Fas’ta yaşanan süt krizi sebebiyle, adı geçen federasyon tarafından günde yaklaşık 800 litre üretim yapan 33 inekten oluşan 300 ila 500 adet süt çiftliğinin kurulmasının planlandığı; hayvan yeminde yaşanan önemli eksiklik nedeniyle, Hassan II tarım ve veterinerlik enstitüsü gibi finansal ve bilimsel araştırma ortaklarıyla, federasyona ait iyi kalitede hayvan yemi üretecek bir fabrika inşaatı yapılmasının hedeflendiği; peynir ithalatının azaltılması amacıyla sert ve yumuşak peynir türlerinin imalatına yönelik tesislerin kurulmasının planlandığı belirtilmektedir.

İlgilenen firmaların Rabat Ticaret Müşavirliğimize (rabat@ticaret.gov.tr) bilgi vermesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Malavi Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi Projesi

Sayın Üyemiz;

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Zambiya’da mukim Malavi Cumhuriyeti Yüksek Komiserliği’nden gönderilen 12 Aralık 2022 tarihli nota ile Malavi’de 2023 yılı Ocak ayı içerisinde başlaması planlanan toplam 5.390.000,- ABD Doları bütçeli Sürdürülebilir Katı Atık Yönetimi Projesine ilişkin teklif çağrısının Büyükelçiliğimize iletildiği belirtilmiştir.

Mezkur nota ve söz konusu projeye ilişkin detaylar için Tıklayınız