Aylık arşivler: Eylül 2023

“MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın” Güdümlü Projesi Hk.

Sayın Üyemiz,

Güdümlü proje desteği kapsamında Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın (TRAKYAKA) iş birliği ile İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi MEXT tarafından yürütülen “MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın” Projesi faaliyetleri çerçevesinde, Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren 100 firmaya SIRI Dijital Olgunluk Değerlendirme Analizi yapılması ve Dijital Dönüşüm Yol Haritalarının oluşturulması planlanmıştır.

Geçmişe kıyasla daha karmaşık hale gelen teknolojiler hızlı gelişmekte ve güncellenmektedir. Hızla değişen ve gelişen teknolojilere uyum sağlamak üzere dijitalleşmek ve sürekli güncel kalmak, şirketlere rekabet avantajı sağlayan önemli unsurların başında gelmektedir. Buradan hareketle, proje kapsamında Türkiye’nin dijital dönüşümünün sürdürülebilir kılınması amacıyla; dijital dönüşümü başlatmak, ölçeklendirmek ve sürdürmek isteyen üreticilerin tesisleri Sanayi 4.0 Odaklı SIRI Dijital Olgunluk Değerlendirme Analizi metodolojisi ile değerlendirilerek, firmalara uluslararası kıyaslamalar içerecek şekilde bir dijital dönüşüm yol haritası sunulacaktır.

Halihazırda MEXT tarafından uygulanan Sanayi 4.0 Odaklı SIRI Dijital Olgunluk Değerlendiğime Analizinin doğuş noktası Singapur’dur. Singapur Ekonomik Kalkınma Ajansı, Singapur’daki farklı sektörlerden, farklı büyüklerde ve farklı dijital olgunluklardaki firmaları değerlendirme talebi ile uluslararası alanda kendilerini kanıtlamış McKinsey, Siemens, SAP ve TÜV SÜD ile çalışmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak uluslararası boyutta kabul görmüş Smart Industry Readiness Index SIRI metodolojisi oluşturulmuştur.

SIRI aynı zamanda MEXT’in küresel iş ortağı Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından da resmi olarak tanınan tek olgunluk değerlendirme yöntemidir. SIRI’nin global değerlendirme havuzunda 14 farklı sektöre dağılmış 1000′ in üzerinde değerlendirme mevcuttur ve bu sayı her geçen gün artmaktadır.

Dünya çapında yapılan standart SIRI Dijital Olgunluk Analizlerinde mevcut durum analizi ve uluslararası karşılaştırmalar yer almaktadır. MEXT’in Türkiye’de yaptığı SIRI değerlendirmelerinde ise buna ek olarak firmalar için somut aksiyon adımları içeren uygulanabilir bir dijital dönüşüm yol haritası da paylaşılmaktadır. Bu yol haritası MEXT içerisinde MEXT’in en güncel sanayi 4.0 teknolojilerini içeren Türkiye’nin ilk uçtan uça entegre ve 5G ile çalışan dijital fabrikasında hayata geçirilmiş ve değer kattığı kanıtlanmış projeleri içermektedir.  SIRI Dijital Olgunluk Analizi konusunda daha detaylı bilgi için https://www.mext.org.tr/siri  adresini ziyaret edebilirsiniz.

MEXT son 2 senede kendi bünyesinde yer alan imalat sektörü ve teknoloji danışmanlığı deneyimi olan ve Singapur’daki ilgili kâr amacı gütmeyen kurulu tarafından detaylı bir sınav süreci ile sertifikalandırılmış akredite 12 SIRI değerlendiricisi ile 10 farklı sektörde 250’den fazla SIRI analizi gerçekleştirmiştir. “MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın” Projesi kapsamında ülkemiz sanayisinin uluslararası rekabetçiliğini arttırmak üzere bu yetkinliğini Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren firmalara açacaktır. SIRI değerlendirmeleri için işletmelere %92 oranında destek sağlanacaktır.

*SIRI Dijital Olgunluk Değerlendirme Analizi Bedeli 12.000 Euro + KDV olup ücret işletme büyüklüğüne ve üretim yapısına göre ücret değişebilmektedir. Mevcut döviz kuru dikkate alınarak ortalama bir bedel belirtilmiştir.

**Proje Kapsamında Sağlanacak Destek: Ajans tarafından belirlenen bütçe ve proje uygulama kuralları çerçevesinde ilgili miktar MESS’e aktarılacaktır.

***İşletme Katkısı: İşletme tarafından analiz bitiminde MESS’e ödenecektir.

Destekten Yararlanabilecek Firmalar

Destek almaya hak kazanabilmek için, başvuru sahipleri aşağıda belirtilen koşulların tümüne uymalıdır:

–          Kâr amacı güden işletme olması

–          Üretim faaliyeti gösteren KOBİ veya Büyük İşletme olması

–        Üretim tesisinin Marmara Bölgesi’nde (İstanbul, Edirne Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Çanakkale, Balıkesir) yer alması (Birden fazla üretim tesisi olan firmalar için her bir firma ayrı bir işletme olarak ele alınacak olup firmanın belirtilen illerde yer alan tesisleri değerlendirme kapsamında alınacaktır.)

Başvuru Adresi: https://messrc.qualtrics.com/jfe/form/SV_bpUgGQ9YezTnrx4

Son Başvuru Tarihi: 04 Ekim 2023

Sorularınız için: info@mext.org.tr

Yeşil Hareketlilik Teknolojisi Fuarı (GMTE) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Yeşil Hareketlilik Teknolojisi Fuarı(GMTE)’nın 16-18 Mayıs 2024 tarihlerinde Kahire Uluslararası Konferans Merkezi’nde düzenleneceği iletilmektedir. Fuara ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıdaki web sitesinden ulaşılabilmektedir.

https://greenmobilityexpo.com/

Bilgilerinize sunarız.

Morityus’ta İhale İmkanları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Ticaret Bakanlığı’nın Antananarivo Ticaret Müşavirliği tarafından Morityus’ta bazı yatırım fırsatlarının bulunduğu iletilmiştir. Söz konusu yatırımlara ilişkin ihale ilanları ekte yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Match4Industry İkili İş Görüşmeleri Etkinliği Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara ABİGEM işbirliğinde organize edilen Match4Industry ikili iş görüşmeleri etkinliği, 7 – 8 Aralık 2023 tarihinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde (Seka Park, İzmit) gerçekleştirilecektir.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmalar olası iş birliklerini değerlendirmek üzere ikili iş görüşmelerinde bulunacaklardır.

İlgili Sektörler:

  • Otomotiv Yan Sanayi
  • Makina ve Metal
  • Plastik & Kauçuk
  • Lastik
  • Kimya (Oto boya ve bakım ürünleri)
  • Yapı ve Yapı Materyalleri
  • Enerji
  • Çevre
  • Elektrik – Elektronik
  • Bilişim ve İletişim Teknolojileri

Match4Industry Etkinliği’nde,

  • Sektörün önde gelen firmalarına ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sunabilir.
  • Fırsatları keşfederek önemli bağlantılar kurabilir.
  • Endüstrideki son gelişmeleri takip edebilir.
  • Avrupa ve ötesindeki yeni pazar ve iş fırsatları ile ağınızı genişletebilirsiniz.

Match4Industry etkinliğine https://match4industry2023.b2match.io linki üzerinden ücretsiz kayıt olabilir ve katılımcı firma profillerine yine aynı linkte “Participants” kısmından ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız.

Acente Şube Müdürlerinin Ticaret Siciline Tescili Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Sigorta Acenteleri İcra Komitesinin 24.08.2023 tarihli ve 44 sayılı Kararı uyarınca, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun 24.05.2021 tarihli ve E.97354901-045.02-317206 sayılı yazısında belirtilen görüş çerçevesinde, Sigorta Acentelerinin Levha bilgilerine kayıtlı/kayıt olacak şube müdürlerinin ticaret siciline tescil edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, Levhaya kayıt olmak üzere yapılan/yapılacak şube başvurularında şube müdürünün ilgili şubede yetkili olarak tescilli olup olmadığı hususu kontrol edilecek olup şube müdürünün ilgili şubede yetkili olarak tescilli olmaması halinde şube başvurusu onaylanmayacaktır.

Bununla birlikte, Levhaya kayıtlı mevcut şubelerin şube müdürleri (Levhada kayıtlı) hali hazırda ticaret sicilinde tescilli değiller ise en geç 30 Ekim 2023 tarihine kadar (Bu tarih dahil) ilgili şubede yetkili olarak ticaret siciline tescil işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili mevzuatta öngörülen müeyyideler uygulanacaktır.

Bilgilerinize sunarız.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) Eğitimi Hk.

Sayın Üyemiz,

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi olarak, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2017 tarih ve 30105 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) Hakkında Yönetmeliği” kapsamında 17-18-19-20-21-22-23-24 Ekim 2023 tarihlerinde KİMYASAL DEĞERLENDİRME UZMANI (KDU) UZMANI EĞİTİMİ programlanmıştır.

Son başvuru tarihi 13 Ekim 2023’tür.

Not: Eğitime devam zorunluluğu vardır.

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ

Ömerağa Mahallesi Naci Girginsoy Sk. TMMOB Binası No:15 İzmit/KOCAELİ

Tel: 0 262 321 50 00

E-Psta: kocaeli@kmo.org.tr

OIC Kahve Buluşması Kamerun Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 28-29 Kasım 2023 tarihlerinde Kamerun Cumhuriyeti’nin Yaoundé şehrinde “OIC Kahve Buluşması Kamerun” etkinliğinin düzenleneceği iletilmekte ve program detayları ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye İşbirliğinde Geleceğin Ekranı Zirvesi Hk.

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Netflix Türkiye, Habitat Derneği ve ICC Türkiye işbirliğiyle iki yıldır gerçekleştirilen ‘Geleceğin Ekranı’ projesi, ebeveynler ve öğretmenlerle buluşmaya devam ediyor. Uzman akademisyenlerin desteğiyle dijital okuryazarlık bilincinin toplum geneline yayılmasını hedefleyen proje bugüne dek 70 ilden 2500’ün üzerinde ebeveyn ve öğretmene ulaştı; 40 bini aşkın çocuğumuzun bilinçli içerik tüketim alışkanlıkları kazanmasını sağladı.

Dijital okuryazarlık, bilinçli içerik tüketimi ve dijital ebeveynlik kavramlarını ele alacağımız 2. Geleceğin Ekranı Zirvesi’ni 3 Ekim Salı Günü, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi ev sahipliğinde, Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye işbirliğinde Ankara’da gerçekleştireceğiz. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğine katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bu özel etkinliğe katılmanızdan mutluluk duyacağız.

Bilgilerinize sunarız.

Eğitim Planları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 19 Ekim-27 Kasım 2023 tarihleri arasında Ticaret Bakanlığı tarafından “Avrupa Birliği, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması Ortaklarıyla Dış Ticareti Eğitim Programı”nın gerçekleştirileceği bildirilerek, eğitime kayıt ve eğitimin içeriğine dair bilgiler paylaşılmıştır.

Bahse konu eğitim programı çerçevesinde, en önemli ticaret ve yatırım ortağımız Avrupa Birliği (AB) ve Ortak Ticaret Politikasının gelişimi ile AB Tek Pazarının Yeşil ve Dijital ikiz dönüşümü, Türkiye-AB Gümrük Birliği ile Türkiye’nin AB ve üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları, Çok Taraflı Ticaret Sistemi kapsamındaki güncel gelişmeler hakkında bilgilendirme yapılması hedeflenmektedir. Söz konusu eğitim programlarının ayrıntılarına ve kayıt işlemleri hakkında ATAUM Öğrenci İşleri Bürosundan (Tel: 0312 363 1011-320 4936/2614-2615, E-posta: ataumkurs@ankara.edu.tr) ve http://ataum.ankara.edu.tr/ internet adresinden bilgi alınması mümkündür.

Bilgilerinize sunarız.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – Fas Hk.

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Bakanlık tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlenmekte olduğu bildirilmektedir. Bu kapsamda, 26 Eylül 2023 Salı günü saat 14:00’te, Fas’ta görev yapmakta olan Ticaret Müşaviri ile “Fas Pazarına Giriş” konulu e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği ve bahse konu toplantının “Zoom” uygulaması üzerinden ekte sunulan linkten kayıt olma suretiyle toplantıya katılım sağlanabileceği belirtilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

CES 2024 – Türkiye Milli Katılım Hk.

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Teknoloji sektörünün önemli fuarı olan CES Fuarı’nın, 9-12 Ocak 2024 tarihleri arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrinde gerçekleştirileceği ve Türkiye milli katılım organizasyonunun İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenleneceği bildirilmektedir.

Yazıda devamla söz konusu fuarda; 5. Nesil Mobil Teknolojisi (5G), Akıllı Evler, Akıllı Şehirler, Finans Teknolojileri (Fintech), Her Şeyin İnterneti (IoE), İleri Yapay Zeka (AI), Otomotiv ve Uzay Teknolojileri gibi bir çok konulara yer verileceği belirtilmekte olup katılım sözleşmesi ekte verilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

500 Büyük’te 83 Kocaeli firması yer aldı

İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporu 2022’de Kocaeli’den 83 firma yer aldı. Açıklanan sonuçları değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli bu yıl 83 firma ile Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldı. Her yıl olduğu gibi listenin en başında TÜPRAŞ yer alırken, geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv Sanayi bu yıl üçüncü sırada yer aldı.

FİRMALARI TEBRİK ETTİ

Türkiye’nin gurur tablosu içinde yer alan en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan 83 Kocaeli firmasını kutlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı listede, firma merkezlerinin başka illerde olmasından dolayı Kocaelili firma sayısı 40 olarak görünüyor. Merkezleri başka illerde olup, üretimleri ilimizde olan firmaları dikkate aldığımızda 2022 yılında 83 işletmemizin Türkiye’nin en büyük 500 firması içerisinde yer aldığını memnuniyetle görüyoruz. 83 firmamızın 32’si yabancı sermayeli firmalardan oluşuyor. Listeye girme başarısını gösteren tüm firmalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

500 BÜYÜK’TE YER ALAN SANAYİ KURULUŞLARIMIZ

 

1 TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.
3 Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.
13 Çolakoğlu Metalurji A.Ş.
14 Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.
16 Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
24 Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.
27 Aygaz A.Ş.
29 Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. ve Tic. A.Ş.
32 Yıldız Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
37 Yücel Boru ve Profil Endüstrisi A.Ş.
39 Assan Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.
48 Kroman Çelik Sanayii A.Ş.
51 Hayat Kimya Sanayi A.Ş.
52 Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.
56 Diler Demir Çelik Endüstri ve Ticaret A.Ş.
59 Erdemir Çelik Servis Merkezi San. ve Tic. A.Ş.
62 BRİSA Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic. A.Ş.
73 OYAK Çimento Fabrikaları A.Ş.
75 Yazıcı Demir Çelik Sanayi ve Turizm Ticaret A.Ş.
76 İpragaz A.Ş.
77 Sarten Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
79 Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş.
81 Bunge Gıda San. ve Tic. A.Ş.
84 Ravago Petrokimya Üretim A.Ş.
87 İGSAŞ-İstanbul Gübre Sanayii A.Ş.
101 Mondi Turkey Oluklu Mukavva Kağıt ve Ambalaj Sanayi A.Ş.
121 Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.
123 Gübre Fabrikaları T.A.Ş.
127 Prometeon Turkey Endüstriyel ve Ticari Lastikler A.Ş.
130 Kordsa Teknik Tekstil A.Ş.
135 Cargill Tarım ve Gıda San. Tic. A.Ş.
145 Goodyear Lastikleri T.A.Ş.
148 Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.
149 Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
151 Namet Gıda San. ve Tic. A.Ş.
157 Beyçelik Gestamp Otomotiv Sanayi A.Ş.
162 Yeni Elektrik Üretim A.Ş.
181 Federal Mogul Powertrain Otomotiv A.Ş.
183 Nuh Çimento Sanayi A.Ş.
198 Has Çelik San. ve Tic. A.Ş.
199 Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş.
204 Kimteks Poliüretan San. ve Tic. A.Ş.
205 Anadolu Isuzu Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
210 Sıddık Kardeşler Haddecilik San. Tic. Ltd. Şti.
213 Çayırova Boru San. ve Tic. A.Ş.
223 Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş.
231 Deva Holding A.Ş.
240 Gazi Metal Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.
245 DYO Boya Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş.
253 Ege Profil Tic. ve San. A.Ş.
259 Assan Hanil Otomotiv San. ve Tic. A.Ş.
260 Kent Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
266 Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş.
270 Hektaş Ticaret T.A.Ş.
272 BASF Türk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti.
298 Turkuaz Polyester Reçine Kimya San. Tic. A.Ş.
302 CFN Kimya San. ve Dış Tic. A.Ş.
314 Güney Çelik Hasır ve Demir Mamülleri San. Tic. A.Ş.
316 ENPAY Endüstriyel Pazarlama ve Yatırım A.Ş.
317
331 Kartonsan Karton San. ve Tic. A.Ş.
346 Ağır Haddecilik A.Ş.
355 Bayer Türk Kimya Sanayii Ltd. Şti.
362 Öz-Ka Lastik ve Kauçuk San. Tic. A.Ş.
371 Bekaert İzmit Çelik Kord San. ve Tic. A.Ş.
372 Sun Chemical Matbaa Mürekkepleri ve Gereçleri San. ve Tic. A.Ş.
389 Kalibre Boru San. ve Tic. A.Ş.
390 Murat Ticaret Kablo Sanayi A.Ş.
398 Beyçelik Gestamp Şasi Otomotiv Sanayi A.Ş.
412 Essel Selüloz ve Kağıt San. Tic. A.Ş.
414 Atabay Kimya San. ve Tic. A.Ş.
421 Üntel Kabloları San. ve Tic. A.Ş.
423 Tadım Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
436 Legrand Elektrik Sanayi A.Ş.
441 Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş.
444 Ferro Döküm San. ve Dış Tic. A.Ş.
451 Teklas Kauçuk San. ve Tic. A.Ş.
466 İzocam Tic. ve San. A.Ş.
482 Torun Bakır Alaşımları Metal San. ve Tic. A.Ş.
486 Polisan Kansai Boya San. ve Tic. A.Ş.
487 Bekaert Kartepe Çelik Kord San. ve Tic. A.Ş.
488 Çekok Gıda San. ve Tic. A.Ş.
497 Plastay Kimya San. ve Tic. A.Ş.

 

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Üsküp’te gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), 9. dönemin 3’üncü Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı yoğun bir katılımla gerçekleştirdi. Üsküp’te düzenlenen ve Makedonya’daki yatırım fırsatlarının ayrıntılarıyla değerlendirildiği toplantıya Kuzey Makedonya Ticaret Ataşesi Sinan Tanrıöğen, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Organizasyon ve Kamu İşleri Başbakan Müsteşarı Dr. Muhittin Kahveci, Makedonya Türkiye Ticaret Odası Genel Sekreteri Şahpaz Molaliev, Kuzey Makedonya Ekonomi Odası İcra Direktörü Antony Peshev, Yabancı Yatırımlar ve İhracatı Teşvik Ajansı’ndan Igor Velevski, Serbest Ticaret Bölgeleri Müdürlüğü’nden Elena Kostova, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ve oda üyeleri katılım sağladı.

TUĞRUL, KOMİTELERİ TEBRİK ETTİ

Toplantı, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un açılış konuşması ile başladı. Meclis Başkanı Tuğrul, meslek komitelerinin odanın çekirdeği ve itici gücü olduğundan bahsetti, meslek komitelerince yapılan çalışmaların sonucunda oluşturulan somut önerilerin yönetim kurulunca görüşülerek gereğinin yapıldığını kaydetti.  Toplantının önemine değinen Hasan Tahsin Tuğrul konuşmasında, ‘toplantılara en fazla katılım sağlayan komite’, ‘toplantılarda en fazla öneri getiren komite’, ‘toplantılarda yönetim kuruluna en fazla görüş bildiren komite’, ‘en fazla faaliyet yapan komite’ ve ‘en fazla üye ziyareti yapan komite’leri tebrik etti.

 ÜSKÜP’TE KSO VE KOCAELİ’Yİ ANLATTI

Ardından KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak, meslek komiteleri ortak toplantılarını çok önemsediğini vurguladı, toplantıda Kuzey Makedonya’nın ekonomik hayatı ve yatırım fırsatları konusunun toplantıda gündeme geleceğinden bahsetti. Yabancı misafirlere sanayi kenti Kocaeli’nin önemi ve Kocaeli Sanayi Odası’nın çalışmalarından bahseden Zeytinoğlu şu ifadeleri kullandı: “Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir il.  İlimizin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13. Odamıza kayıtlı 3 bin 656 adet firmanın 334’ü yabancı sermayeli, 200 firma AB menşeli. Firmalarımızın yüzde 39,3’ü otomotiv, yüzde 27’si kimya, yüzde 19’u da metal sektöründe faaliyet gösteriyor.

 DIŞ TİCARETİN YÜZDE 17,6’SI KOCAELİ’DEN

Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı Kocaeli’nden gerçekleşiyor. Kocaeli Gümrüklerinden alınan verilere göre 2022 yılında ilimizden 37,7 milyar dolar ihracat gerçekleşti. İlimizin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 14,8. Kocaeli’nin kişi başı ihracatı 18 bin 155 dolar, Türkiye kişi başı ihracatı ise 2 bin 980 dolar. İlimizden 71,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. İlin Türkiye ithalatındaki payı yüzde 19,5’tir. Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37. sıradayız. Dış ticaretimiz Slovenya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya gibi AB üyelerinden fazla.”

YABANCI YATIRIMCI İÇİN ADIM

Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından konuk konuşmacı Kuzey Makedonya Ticaret Ataşesi Sinan Tanrıöğen, Kuzey Makedonya ile ilgili detaylı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. Tanrıöğen sunumunda, “Küçük ve açık bir ekonomi olarak Kuzey Makedonya, yabancı yatırımları çekmek için aktif adımlar atmaktadır. Özellikle yabancı yatırımcıların yerli ortakları ile aynı haklardan yararlanmalarını sağlayıcı ve diğer haklarını da güvence altına alıcı düzenlemeler yapılmasına önem verilmektedir.  Türkiye ile ticarete baktığımızda Kuzey Makedonya pazarı hala birçok açıdan bakir bir pazar niteliği taşımakta ve hemen hemen tüm sektörlerde önemli rekabet imkanları bulunmaktadır.

TÜRKİYE İMAJI ÇOK OLUMLU

Kuzey Makedonya’da Türkiye imajı çok olumludur. Bu olumlu ülke imajı, olumlu Türk malı algısını da desteklemekte, Türk malları; kalitesi, tasarımı ve uygun fiyatı ile beğeni toplamaktadır. Ülke pazarı tek başına değil, çevresindeki bölgenin potansiyeli ile birlikte değerlendirilmelidir.  Türkiye ile Makedonya arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması, 7 Eylül 1999 tarihinde imzalanmıştır. Anlaşmanın Onaylandığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 25 Temmuz 2000 tarih ve 24120 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Anılan Anlaşma 1 Eylül 2000 tarihinde yürürlüğe girmiştir” dedi.

TÜRKİYE’YE POZİTİF AYRIMCILIK

Yabancı Yatırımlar ve İhracatı Teşvik Ajansı’ndan Igor Velevski ve Serbest Ticaret Bölgeleri Müdürlüğü’nden Elena Kostova’nın da sunumlarını yapmasının ardından konuşma yapan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Organizasyon ve Kamu İşleri Başbakan Müsteşarı Dr. Muhittin Kahveci, “Türkçe konuşuyorum çünkü ben Makedonyalı Türk’üm. Makedonya’da çok kültürlü bir etnik topluluk var. Makedonya genelinde multi etnik bir yapıda yaşamaktayız.  Hak ve hürriyetler konusunda Makedonya’da devlet okullarında ilkokul ve liselerde Türkçe eğitimi var. Aynı zamanda üniversitelerde belirli bölümlerde de Türkçe eğitim veren üniversitelerimiz var. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde Türk azınlığının olması aynı zamanda Türkiye’ye karşı pozitif bir ayrımcılık yapmamıza neden olmaktadır.

TÜRK YATIRIMCILARDAN İLGİ

Bilindiği üzere Türkiye’nin çok sıkı ve kültürel bağları bulunan ve Türkiye’nin hem yakın coğrafyası, hem gönül coğrafyası olan Balkanların tam kalbinde yer alan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, son yıllarda Türkiye’den gelen yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmış ve Türkiye’nin bölgedeki en önemli partnerlerinden biri olmuştur. Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ekonomik işbirliği son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Ancak yine de ülkelerimiz arasındaki ticari işbirlikleri, var olan potansiyelin altında kalmaktadır. İkili ticarete baktığımızda ticaret hacminin Türkiye’nin ve Makedonya’nın lehine olmasına rağmen toplamda hedefimiz olan 1 milyar dolara doğru ilerlediğimizi ve bunu geliştirmek için her iki tarafın da daha çok gayret gösterdiği aşikardır.

YATIRIMCILARIN HER ZAMAN YANINDAYIZ

Ülkelerimiz arasında dostluk ve yoğun diplomatik ilişkileri ve karşılıklı dayanışmayı ticaretimize de yansıtmamız ancak bu şekilde mümkün olacaktır. Küresel ticaretin yavaşladığı, negatif büyümelerin gözlendiği ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde ülkelerin kendi aralarındaki işbirliklerinin kuvvetlenmesi her zamankinden daha önemlidir. Türkiye’nin özellikle ciddi iş tecrübesinin olduğu enerji, altyapı, inşaat ve sağlık alanında yapılacak işbirlikleri ile şirketlerin çok başarılı işlere imza atacağına  inanıyorum. Kuzey Makedonya hükümeti olarak her zaman yatırımcıların yanında olduğumuzu ve gereken her türlü desteği ve kolaylığı sağlayacağımızı belirtmek isterim” ifadelerini kullandı. Konuşmalar ve  sunumların  ardından komite üyeleri, Kocaeli sanayiini ileri taşıyacak adımları ve sektörde yaşanan gelişmeler ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre eylül ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. Zeytinoğlu açıklamasında, “Eylül ayında kapasite kullanım oranı Türkiye genelinde yüzde 77.3 ile geçen yılın aynı ayına göre 0.1 puan gerilerken, ağustos ayına göre 1.2 puan arttı. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise Eylül’de yüzde 71 ile geçen yılın aynı ayına göre 1 puan gerilerken, ağustos ayına göre 0.4 puan arttı. Sektörlere baktığımızda; eylül ayında otomotiv, kimya, makine, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranları genel ortalamanın üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

FİRMALARIN BEKLENTİLERİ

Kocaeli firmalarının gelecek dönem beklentilerine yönelik açıklamalarda bulunan Zeytinoğlu, “Eylül ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının ekim ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmalarımızın yüzde 18’i ekim ayında iç siparişlerinin arttığını belirtirken, yüzde 18’i azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 64’ünde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların yüzde 22’si dış siparişlerinin ekim ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 64’ünde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” ifadelerini kullandı.

Davetiye – Özel Sektör için Yükselen Teknoloji Çalıştayı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği’nden alınan e-postada, İhracat Kontrolü ve İlgili Sınır Güvenliği Programı kapsamında, James Martin Nükleer Yayılmanın Önlenmesi Çalışmaları Merkezi (CNS) işbirliğiyle 28 Eylül 2023 tarihinde İstanbul’da “Yükselen Teknoloji ve İhracat Kontrolleri: Sanayi İçin Düşünülmesi Gerekenler” başlıklı bir çalıştay düzenleneceği iletilmektedir. Program ve katılım bilgileri ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Coğrafi İşaretlerin Koruması Çevrimiçi Eğitim Kursu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşen coğrafi işaretlerin farkındalığının artırılmasında, Birliğimiz öncülüğünde Oda ve Borsalarımız ile işbirliği içerisinde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu vesileyle, coğrafi işaretli ürünlerin önemi ve bunların üretici grupları tarafından nasıl korunabileceği ve değerli bir varlık olarak nasıl kullanılabileceği konusunda temel bir anlayış sağlamak amacıyla 11.Avrupa Kalkınma Fonu kapsamında finanse edilen CarIPI projesi bir çevrimiçi eğitim kursu düzenlemektedir.

Söz konusu çevrimiçi kursu İngilizce dilinde video ve metin şeklinde kaynak materyallerin eşlik ettiği toplam 8 oturumdan oluşan üç modülden oluşmakta olup, katılımcılara çevrimiçi materyallere kendi zamanlarında erişebilecekleri, canlı oturumlar veya kendi hızlarına göre gerçekleştirilecek şekilde tasarlanmıştır. Anılan eğitim kursuna https://internationalipcooperation.eu/en/caripi/learning/general-overview adresinden ulaşılacak olup, ilgili eğitim kursunu üyelerinize duyurmanızı ve katılımlarını sağlamanızı rica ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

Sri Lanka Digital Investment Summit 2023 / Sri Lanka Dijital Yatırım Zirvesi 2023

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sri Lanka Dijital Yatırım Zirvesi’nin, 13 Ekim 2023 tarihinde, Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da düzenleneceği belirtilmekte ve Sri Lanka Dijital Yatırım Zirvesi 2023’e ilişkin davetiye ve tanıtım materyalleri ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı Bilgi:

Damith Hettihewa – Yönetici Direktör

Sri Lanka Bilgisayar Derneği

Tel: +94 117 444735

Cep Tel : +94 777 339 300, +94 712 33 99 00

WhatsApp: +94 777 33 93 00

E-posta: damith.hettihewa@gmail.com

Chiranthi Balapatabendi – Direktör

Sri Lanka ICT Ajansı

Cep Tel: +94 77 333 72 41

E-posta: chiranthib@icta.lk

Web sitesi: https://www.icta.lk

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Arjantin’de Gerçekleştirilen İhaleler Hakkında – Eylül 2023

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; yakın tarihte Arjantin’de gerçekleştirilecek ihaleler hakkında bilgi verilmekte ve ilgili internet siteleri iletilmektedir. İlave bilgiye ihtiyaç duyulması halinde, aşağıda bilgileri yer alan Buenos Aires Ticaret Müşavirliğimizle irtibata geçilebilmesi mümkündür.

İRTİBAT

Aysın ERSOY – Ticaret Müşaviri

Buenos Aires Ticaret Müşavirliği

Tel: +54 11 5032 4133 / 4134

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

TOBB Karbon Platformu İl Webinarları Hk.

Sayın Üyemiz,

Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) pilot uygulaması emisyon raporlaması yükümlülüğüyle birlikte 1 Ekim 2023 tarihinde başlıyor. Türk ihracatçılarının karbon emisyonlarını şimdiden hesaplaması ve emisyonlarını düşürücü önlemler alması gerekiyor. Buna yönelik ülkemizde de regülasyonlar çalışılıyor.  TOBB tarafından işletmelere karbon ayak izi hesaplama konusunda rehberlik etmek ve işletmelerin karbon ayak izlerini hesaplamalarını sağlamak üzere TOBB Karbon Platformu Projesi gerçekleştirildi.

 

Bu kapsamda; 4 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 14:00’te online olarak düzenlenecek webinarda TOBB’un iklim çalışmaları anlatılacak ve TOBB’un hazırladığı TOBB Karbon Platformu tanıtılacaktır.

TOBB ve KSO ev sahipliğinde, QNB Finansbank ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcılarının da katılım sağlayacağı webinarda Captanomy firması tarafından platform ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır.

Sera gazı emisyonlarını hesaplamak isteyen tüm üyelerimize duyurulur.

Webinar katılımı ücretsiz olup, kayıt olmak için tıklayınız.

Bilgilerinize sunarız.

14. Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF14) Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 14. Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF14), Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destek ve himayelerinde, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in ev sahipliğinde, T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi (CYO) resmi destekleri ve Birliğimiz işbirliğiyle, 8 Kasım 2023 Çarşamba günü, İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda düzenlenecektir.

Bugüne kadar düzenlenen 13 zirvede, 10 Başbakan, 105 Bakan ve 10.000’in üzerinde katılımcıyı ağırlayan TAF, “İşbirliğinde Yeni Dönem” temasıyla düzenlenecek 14. Zirvesi’nde de hükümet üyelerini, bölgemizin üst düzey kurum ve kuruluş temsilcilerini bir araya getirecek, yeni bir döneme giren Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin yol haritasını paylaşacaktır. Finans, yatırım, savunma, fintek, enerji, sanayi, teknoloji, gıda ve inşaat gündemleriyle toplanacak TAF14’ün “Kayıt Formu” ekte iletilmekte olup, eksiksiz doldurulmuş formun info@tafclub.com ve m.efe@tafclub.com adreslerine iletilmesi gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Burkina Faso’daki Yatırım İmkanlarına İlişkin “E-focus Burkina” Temalı Çevrimiçi Toplantı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Burkina Faso Kalkınma Ajansı’nın 28 Eylül 2023 Perşembe günü Türkiye saati ile 14.00’da Burkina Faso’daki yatırım imkanlarına ilişkin “E-focus Burkina” temalı çevrimiçi bir toplantı düzenleyeceği belirtilmekte ve toplantının programı ve bağlantı adresi ekte sunulmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Türkmenistan Girişlerinde Dorse Değişimi Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; İran Ankara Büyükelçiliğinin notasına atfen, Türk plakalı araçların İran’ın Türkmenistan’a yakın sınırları içerisinde Türkmen şoförlere dorse teslim ettikleri, dorsenin sınır terminaline dönüşüne kadar sınır sahasında günlerce konakladıkları, bu durumun Lüftabad, Serakhs ve İnceburun Sınır Terminallerinde yığılmalara yol açtığı belirtilerek sınır terminallerinde hızlı geçişin sağlanması amacıyla Türkmenistan ve diğer Orta Asya ülkelerine mal taşıyan yabancı plakalı tüm filoların 17.09.2023 tarihinden itibaren dorse değişimlerinin mümkün olmayacağı; ürünlerin nihai varış noktasına taşınmasının, Türkmenistan’a giriş için geçerli vize dâhil kanıtlayıcı belgelerin giriş sırasında ibraz edilmesi neticesinde gerçekleşeceği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik Hk.

Sayın Üyemiz,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda; İhracatımızda  rekabetçiliğimizin  geliştirilmesinin  yanı  sıra,  ülkemizin  küresel  tedarik zincirlerindeki  yerinin  korunması  ve  güçlendirilmesi  ile  yeşil  yatırımların  ülkemize  çekilmesi bakımından  da  önem  arz  eden  ve  ilgili  tüm  politika  alanlarında  yeşil  dönüşümün  desteklenmesini hedefleyen  Bakanlığımızca  yürütülen  Türkiye  Çevre  Etiket  Sisteminin  (TÇES)  Geliştirilmesi  Projesi Kapsamında 03 Ekim 2023 tarihinde “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik” başlıklı bir internet tabanlı seminer (webinar) düzenlenecektir.

Ülkemizde  19.10.2018  tarihli  ve  30570  sayılı  Resmi  Gazete’de  yayımlanan  Çevre  Etiketi Yönetmeliği  ile  uygulamaya  koyulan  Türkiye  Çevre  Etiketi  Sistemi  ve  Tekstil Sektöründe  Sürdürülebilirlik  temel  konularının  ele  alınacağı  webinar  etkinliğine  yönelik  gündem  ve katılım  bilgileri  ekte  yer  almakta  olup;  etkinliğe  kurumunuzca/kuruluşunuzca  katılım  sağlanması; kurumunuzca/kuruluşunuzca  bahse  konu  etkinliğin  duyurusunun ilgili  sivil toplum  kuruluşları ile  özel sektör  temsilcilerine  yapılması  ve  katılım  sağlayacak  yetkililerin  isim,  unvan  ve  iletişim  bilgilerinin 02  Ekim  2023  tarihine  kadar  bilgilendirme  amaçlı  olarak  cevreetiketi@csb.gov.tr  e-posta  adresine iletilmesi hususlarında bilgilerinize sunarız.

ASEAN Ülke Toplantıları: Filipinler Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Adana Sanayi Odası (ADASO), Aydın Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliğinde devam eden “Güneydoğu Asya Birliği Üye Ülkeleri (ASEAN) ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Kurulması Projesi kapsamında 22 Eylül 2023 Cuma günü 10:00-11:30 saatleri arasında “Filipinler Ülke Toplantısı” düzenlenecektir. Online olarak gerçekleşecek toplantıya, Filipinler Gıda İşletmecileri ve İhracatçıları Kurumu Başkanı Ruben L. See, Filipinler Yabancı Alıcılar Derneği Başkanı Robert Young, TOBB Türkiye Tarım Meclisi Başkanı Ülkü Karakuş ve Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş. – Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Besim Özek katılım sağlayacaktır.

Zoom üzerinden gerçekleşecek toplantıya https://forms.gle/9iAiSMNymRKANg8b9 linki üzerinden kayıt yaptırılması gerekmekte olup katılım için

https://tobb-org.zoom.us/j/95267561006?pwd=aE55YloyWmh0ZlBJd2hwN1BObUphUT09 linkinden giriş yapılabilecektir.

Tarih: 22 Eylül 2023 Cuma

Saat:10:00 -11:30

Toplantı Kimliği: 952 6756 1006

Parola: 248020

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

İlaç Sektöründe Kullanılan Hammaddelere Uygulanacak Gümrük Vergisi Oranı/Irak Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Bağdat Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atfen, ilaç sektöründe kullanılan tıbbi cihaz, sarf malzemesi ve bunların temel operasyonel malzemelerine uygulanan gümrük vergisi oranlarının, Irak Bakanlar Kurulu tarafından kamu ve özel sektör kuruluşları için ayrı ayrı olmak üzere değiştirildiği bildirilmiştir

Ürdün Resmi Yatırım Platformu Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ürdün’de yabancı yatırımcılara yönelik yatırım ortamı ve teşviklerle ilgili tüm bilgilerin yer aldığı resmi bir platform “Ürdün Resmi Yatırım Platformu” oluşturulmuş olduğu bildirilmektedir.

Söz konusu platforma www.invest.jo internet adresinden ulaşılabilmektedir.

Akıllı KOBİ Kocaeli Dijital Dönüşüm Konferansı 20 Eylül 2023

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birliğimiz himayesinde hayata geçirilen Akıllı KOBİ Platformu çalışmaları çerçevesinde KOBİ’lerin dijital dönüşüm konusunda farkındalığını artırmak amacıyla 20 Eylül 2023 Perşembe günü Kocaeli Ticaret Odası’nda “Kocaeli Dijital Dönüşüm Konferansı” gerçekleştirilecektir. Konferansa ilişkin program ekte sunulmaktadır. Birliğimiz himayesinde, Kocaeli Ticaret Odası ev sahipliğinde, Kocaeli Sanayi Odası, Körfez Ticaret Odası ve Gebze Ticaret Odası destekleriyle gerçekleştirilecek olan konferansta KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğu, dijital iş servisleri, dijital satış kanalları, yenilikçi ödeme sistemleri ve açık bankacılık, dijital pazarlama, ERP’nin bulut dönüşümü, KOBİ’ler için bilgi hizmetleri süreçleri, İK süreçlerinde dijitalleşme ile TOBB Karbon Platformu anlatılacak, oturumlarda katılımcıların soruları cevaplandırılacaktır. Katılım ücretsizdir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

KSO Meclisi’ne Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) eylül ayı Meclis Toplantısı, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu.

Meclis Toplantısının konuğu, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış oldu. Toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcileri de hazır bulundu. Meclis Başkanı Tuğrul’un toplantıyı açmasının ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz alarak ekonomik değerlendirmelerde bulundu, aylık faaliyetlerini paylaştı.

Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız

Meclis toplantısında konuşan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış ise konuşmasında, “Biz afetleri doğa kaynaklı ve insan kaynaklı afet olarak ikiye ayırıyoruz. Afetlerin iyileştirilmesi afet yönetimi anlamına gelmez. Afetle karşılaştıktan sonra hızlı bir mücadele için daha önceden önlem almamız gerekiyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 ilin toplam ticaret hacmi 22 milyar dolar. Bu iller GSYH’ye 633 milyar katkı sağlamaktadır. 2023 Türkiye depreminin öngörülen ekonomik etkisinin de 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Depremlerin yarattığı etkilere bakarsak büyük depremler, yatırımları engelleyen ve enflasyonları artıran afetlerdir. Vergilerle hala 1999 depreminin yaralını sarmaya çalışıyoruz. Ülke olarak sanayi alanlarımızı deprem kuşaklarının üzerine ve yakınına inşa etmişiz. Japonya’ya yakın bir afet yönetim sistemini uygulamamız ve bu sisteme geçmemiz gerekiyor. İşletme sahipleri kendileri eğitim almak dışında çalışanları ve ailelerine de afet eğitimi vermeli. İlk 72 saat içerisinde dışarıdan destek gelmesi mümkün değil. Bu sürede kendi kendimizle kalacağız.”

Kocaeli Sanayi Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısının diğer fotoğrafları ve Meclis Üyelerimizin Odamıza ait TOGG aracımız ile fotoğrafları ektedir. İndirme bağlantısı için Tıklayınız

Katar’da Düzenlenecek Fuarların Duyurusu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 20-22 Kasım 2023 tarihlerinde Katar’da düzenlenecek fuarlara ilişkin bilgi verilmiş olup, fuarlar hakkındaki tanıtım broşürü ve davet yazısı iletilmiştir.

Yazıda devamla, anılan fuarlara dair detaylı bilgiye “qtmqatar.com” sitesinden de erişilebileceği belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız

Pakistan Ekonomisinin Ana Sektörlerinde Yatırım Fırsatları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Pakistan Hükümeti tarafından tarım, bilgi teknolojisi, madenler & mineraller ve enerji olarak belirlenen ana sektörlere yatırım yapmaya ilgi duyan yatırımcılarla aktif olarak iletişim kurmayı amaçlayan Özel Yatırım Kolaylaştırma Konseyi (SIFC) kurulduğu ve belirtilen sektörlerde işbirliği arayan yatırımcılar için önemli fırsatlar sunan platforma https://www.sifc.gov.pk/ adresinden ulaşılabileceği belirtilmektedir. Ayrıca detaylı bilgi ve destek için Pakistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’na trade@pakconsulateistanbul.com e-posta adresi üzerinden ulaşılabilecektir.

Bilgilerinize sunarız.

Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı’ndan İletilen İhale Duyuruları

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Sri Lanka Devlet İlaç Kurumunun tıbbi malzeme tedariki için yayımladığı ve örnekleri ekte yer alan ihale duyuruları hakkında bilgi verilmekte olup ihalelerin kapanışlarının 9 ile 13 Ekim 2023 tarihleri arasında olduğu bildirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye- Bahreyn 8. Dönem KEK Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Eş başkanlıkları Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ve Bahreyn Finans ve Milli Ekonomi Bakanı Sheikh Salman bin Khalifa Al Khalifa tarafından yürütülen Türkiye-Bahreyn 8. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısının, 17-18 Ekim 2023 tarihinde, İstanbul’da gerçekleştirileceği bildirilmekte ve akabinde KEK toplantısında imzalanması öngörülen Protokole derç edilmesine fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notu talep edilmektedir. Bu itibarla konunun ilgili üyelerinize duyurularak gündeme getirilmesinde fayda görülen hususlara ilişkin bilgi notlarının en geç 25 Eylül 2023 Pazartesi günü mesai bitimine kadar, Birliğimize (belgin.eserdag@tobb.org.tr) iletilmesini rica ederim.

Bilgilerinize sunarız.

Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler-Kanada

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Ticaret Bakanlığı tarafınca düzenlenmekte olan “Ticaret Müşavirlerimizle Sektörel Elektronik Sohbetler-Kanada: İşlenmiş Gıda ve Taze Meyve-Sebze Sektörü” e-sohbet etkinliğinin 19 Eylül 2023 Salı günü saat 16.30-18.00 saatleri arasında “Zoom” uygulaması üzerinden gerçekleştirileceği belirtilmektedir. Toplantıya aşağıdaki bağlantı adresine tıklayarak kayıt olmak suretiyle katılım sağlanabilmektedir. Kanada Sektörel Elektronik Sohbet Toplantısı Kısa Link : https://bit.ly/3EEvtSc

Bilgilerinize sunarız.

Panama Kanalı Geçiş Kısıtlaması Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Panama Kanalından gemi geçişlerinde 1 yıl süreyle uygulanacak kısıtlamalar hakkında bilgi verilmekte ve ürün ve hammadde tedariki için Panama Kanalını kullanan, lojistik ve yük taşımacılığı yapan firmalarımızın ilave bilgi için Panama Ticaret Müşavirliğimiz (panama@ticaret.gov.tr) ile iletişime geçebileceği belirtilmektedir.

Yazıda, 2023 yılı başından itibaren beklenenden daha az yağış alan Panama’da hava sıcaklıklarının rekor derecede artışı sebebiyle deniz suyu seviyesinde düşüş yaşandığı, su seviyesindeki bu düşüşün yaklaşık 80 kilometre uzunluğunda olan, Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusunu birbirine bağlayan ve dünya ticaretinin yaklaşık %6’sının geçtiği Panama Kanalı trafiğinin aksamasına yol açtığından bahsedilmektedir.

Yazıda devamla, Panama Kanal İdaresi tarafından 30 Temmuz 2023 tarihinde başlamak üzere bir sonraki duyuruya kadar Kanal’dan günlük geçen gemi sayısının 38’den 32’ye düşürüleceği bilgisi paylaşılmış, Gatun Gölü su seviyesindeki değişikliklere bağlı olarak bu kısıtlamanın artırılabileceği ve geçiş yapan gemilerin “transit rezervasyon sistemi” ni kontrol etmelerinin önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Bununla beraber, 16 Ağustos 2023 tarihinde aynı platform üzerinden yapılan bilgilendirmede Panama Kanal İdaresi tarafından yapılan açıklamada geçiş için kanalda bekleyen gemi sayısının günlük 135 gemiye ulaştığı ve kısıtlama uygulamasının 2 Eylül 2023 tarihine kadar devam ettirileceği ifade edildiği bilgisi paylaşılmaktadır. Öte yandan, söz konusu idare tarafından 25 Ağustos 2023 tarihinde yapılan son açıklamada yaşanan kuraklık sebebiyle gemi geçişlerinde uygulanan sınırlamanın bir yıl süresince devam ettirileceği ifade edilmiş olup, kısıtlama tedbirlerinden önce geçiş için bekleyen günlük gemi sayısı 90 iken, mezkur uygulama sonrasında günde ortalama 140-200 gemiye yükseldiği ve normal süreçte ortalama 3-5 gün olan bekleme süresinin 11-19 güne yükseldiği ifade edilmektedir.

Diğer taraftan, uygulanan tedbirlerin ve gemi geçişlerindeki sınırlamaların özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerika’da yer alan ülkelerde tedarik sorunu ve emtia fiyatlarındaki artışa neden olabileceği, ayrıca Panama Kanalı’nın en yoğun kullanıcıları olan ABD, Çin ve Japonya’nın alternatif güzergah arayışına girebileceğinin beklenmekte olduğu belirtilmektedir. Bu itibarla, ürün ve hammadde tedariği için Panama Kanalı’nı kullanan firmalar ile lojistik ve yük taşımacılığı yapan firmalarımıza bir yıl süresince uygulanacak kısıtlamalar çerçevesinde söz konusu uygulamaya ilişkin olarak e-posta ile bilgilendirme yapılmasının ve ilave bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliğimiz (panama@ticaret.gov.tr) ile temasa geçilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

17. Vagadugu Uluslararası El Sanatları Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 25 Ekim – 3 Kasım 2024 tarihlerinde Vagadugu’da düzenlenmesi öngörülen 17. Vagadugu Uluslararası El Sanatları Fuarı (Salon international de l’artisanat de Ouagadougou – SIAO)’nun düzenleneceği, bahsekonu etkinliğin, “Afrika el sanatları, gençlerin girişimciliğinin güçlendirilmesi” temasıyla gerçekleştirileceği; 10 gün sürmesi öngörülen etkinlikte zanaatkarlar, profesyonel alıcılar, ziyaretçiler, ulusal ve uluslararası medya kuruluşları, kurumlar ve el sanatlarına destek veren teknik ve finansal ortakların bir araya geleceği; bu vesileyle evvelce gerçekleştirilen etkinliklerde olduğu gibi kıtadaki zanaatkarlarla görüşme ve iş imkanları yaratılacağı belirtilmektedir. SIAO’ya ülkemizden de katılım beklentisi ifade edilerek, ilave bilgi için aşağıda yer alan iletişim adreslerine başvurulabileceği belirtilmektedir.

Ayrıntılı Bilgi için İletişim Adresleri:

E-posta: salonsiao@ymail.com / siao@siao.bf

Telefon : +226 07 00 29 61 / +226 70 95 93 89

Bilgilerinize sunarız.

İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; KOSGEB’in kurum ve kuruluşlar ile yapmış olduğu veri paylaşım protokolleri kapsamında almış olduğu idari kayıtları kullanarak dijital ortamda oluşturduğu “İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)”nin 2018-2022 yıllarına ilişkin yeni versiyonunun Türkçe ve İngilizce olarak e-Devlet üzerinden işletmelerin erişimine açıldığı bilgisi yer almaktadır.

Yazıda devamla, KOSGEB, kamu kurumlarıyla yapılan veri paylaşım protokolleri kapsamında temin ettiği idari kayıtlar ile işletmeye özel temel parametreleri içeren İşletme Değerlendirme Raporu’nu (İDR) hazırlamış ve dijital bir ürün olarak 2019 yılının son çeyreğinde işletmelerin istifadesine sunmaya başlamıştır. Devreye alınan sistem üzerinden bugüne kadar yaklaşık 40.000 işletme İDR’sini almıştır. Rapor bir bütün olarak incelendiğinde işletmenin geçmiş beş yıllık performansı göz önüne alınarak yönetimsel kabiliyeti ve kapasitesi hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Bu özelliği ile rapor, işletmenin iş ilişkisinde bulunduğu kişi ve kuruluşlara işletme hakkında fikir vermekle birlikte işletmenin geçmiş beş yıllık dönemdeki gelişimini takip edebileceği bir öz değerlendirme imkânı da sunmaktadır. Bu sayede işletmenin veri temelli karar alması ve yönetim süreçlerini iyileştirmesi sağlanabilecektir. Bu süreçte işletmelerden aldığımız geri bildirimlerde, işletmelerin İDR’yi ticari ilişkilerinde, ihracat bağlantılarında, kurum ve kuruluşlarla münasebetlerinde ve finans sektörü ile kurduğu irtibatlarda kendilerini ifade edebilecek temel bir doküman olarak değerlendirdiği gözlemlenmiştir.

Ayrıca gerek işletmelerden İDR’lerinin dijital ortamda üçüncü kişilerle paylaşılması gerekse destek veren kurum/kuruluş ve bankalardan işletmeye ait İDR’nin temin edilmesi yönünde talepler gelmeye başlamıştır. Söz konusu talepler doğrultusunda, Başkanlığımız tarafından hem veri paylaşımı yükümlülüklerimiz ve veri güvenliği konusundaki hassasiyetimiz hem de işletmelere özellikle finansa erişim noktasında sağlayacağı katkı göz önüne alınarak, İDR’nin güvenli bir şekilde işletme rızası alınarak paylaşımı için uygun altyapıya sahip olan Findeks Platformunun kullanılması yönünde Kredi Kayıt Bürosu ile işbirliği yapılmıştır.

Bu çerçevede sistem entegrasyonları tamamlanmış ve İDR’nin 2018-2022 dönemi verileri içeren yeni versiyonunun Findeks Platformu üzerinden sunumuna başlanmıştır. İşletme, Findeks Platformu üzerinden 5 TL ücret karşılığında kendi raporunu alabileceği gibi üçüncü kişilerin talep etmesi durumunda işletmenin rıza vermesi kaydıyla 15 TL karşılığında rapor temin edilebilecektir. İşletmenin ve/veya raporu talep edecek kişilerin Findeks Platformuna üye olması gerekmekte olup www.findeks.com adresinden bu işlem yapılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Macaristan ETOK 1. Dönem Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye-Macaristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (ETOK/JETCO) I. Dönem Toplantısı ile İş Forumunun, Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ile mevkidaşı, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Sayın Peter Szijjarto eş-başkanlıklarında Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştirilmesi öngörüldüğü bildirilerek, Birliğimiz görev ve yetki alanına giren konular ile ilgili güncel bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu doğrultuda, Macaristan ile ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konulara ilişkin görüşlerinizin 27 Eylül 2023 gününe kadar Birliğimize (E-posta: tuna.evmez@tobb.org.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

Bilgilerinize sunarız.

Türkiye-Almanya ETOK IV. Dönem Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye ile Almanya arasında karşılıklı ekonomik, ticari ve diğer teknik işbirliği konularını ele almak üzere düzenlenen Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (ETOK/JETCO) IV. Dönem Toplantısı’nın 26 Ekim 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü bildirilerek, Birliğimiz görev ve yetki alanına giren konular ile ilgili güncel bilgi notlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu doğrultuda, Almanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılmasına yönelik işbirliği imkânları, öncelik verilecek sektörler, ticaretin geliştirilmesi için öneriler, ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konulara ilişkin görüşlerinizin 27 Eylül 2023 gününe kadar Birliğimize (E-posta: basak.onur@tobb.og.tr) iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

Bilgilerinize sunarız.