Aylık arşivler: Kasım 2016

Yönetmelik Hakkında

Sayın Üyemiz,

Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ve Yetkili Teknik Sorumluların Görev, Yükümlülük Sertifikalandırılmasına dair Tebliğin yayımlandığı, bütün hükümlerinin uygulanması ve gerekli tedbirlerin alınması hususunu bilgilerinize sunarız.

Katar'da Yayınlanan Haber Hakkında

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen yazıda,

Katar’da yayınlanan “Qatar Tribune” gazetesinin 20 Ekim 2016 tarihli nüshasında “New law allows 100% non-Qatari investment in all sectors” başlığıyla yer alan haberde, Katar vatandaşı olmayanların hali hazırda Katar’daki şirketlerin yalnızca %49’una sahip olabildiğinden bahisle, 19 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirilen haftalık Bakanlar Kurulu Toplantısında kabul edilen bir kanunla, bundan böyle Katar vatandaşı olmayanların da tüm sektörlerde proje sermayesinin tamamına yatırım yapabilmelerine olanak sağlanacağı bildirilmektedir. Bilgilerinize sunulur.

Gayrimenkul Satış Duyurusu Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Kocaeli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından Odamıza gelen yazıda,

Mülkiyeti kuruma ait olan ekli listede tapu bilgileri yazılı gayrimenkullerin Sosyal Güvenlik Kurumu Taşınmazlar Yönetmeliği’nin 21, 22 ve 23’üncü maddelerine göre açık arttırma usulüyle 28/11/2016-02/12/2016 tarihleri arasında satış ihalesi yapılacağı bildirilmektedir.

Satış ihalesi için, SGK Kocaeli İl Müdürlüğü hizmet binası, Ömerağa Mh. Şahabettin Bilgisu Cad. no:73 İzmit/KOCAELİ adresindeki İnşaat ve Emlak Servisine veya 0262 322 61 12-13’den dahli 123 ve 231 numaralı telefondan detaylı bilgi verilecektir.

Gayrimenkul listesine ulaşmak için tıklayınız.

Uygulamada Akreditifler ve Özel Akreditif Kullanım Yöntemleri Semineri

Sayın Üyemiz,

akreditif açılış mesajlarının doğru kurgulanması, alınan metinlerin doğru değerlendirilmesi, belgelerin uluslararası kurallara uygun bir şekilde talep edilmesi ve incelenmesi için UCP 600 ve ISBP 745 yayınlarında belirtilen kurallara hakim olunması gerekmektedir.

Bu kapsamda, akreditif uygulamaları konusunda bilgi vermeyi ve akreditifin bilinçli kullanılmasını amaçlayan seminer, 26-27 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul’da “Uygulamada Akreditifler ve Özel Akreditif Kullanım Yöntemleri” eğitimi gerçekleştirilecektir. Bilgilerinize sunulur.

Detaylı bilgi için tel: 0312 219 42 54

Kocaeli Sanayi Odası, “9.Sektörel Performans Değerlendirme” ödülleri sahiplerine verildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından düzenlenen “9.Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu” ödül töreninde başarılı sanayicilere ödülleri verildi.

Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren başarılı sanayi kuruluşlarının ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen organizasyonda “Büyük Ölçekli Kuruluşlarda  Belgin Madeni Yağlar Tic. Ve San.A.Ş, KOBİ dalında ise Cryocan Basınçlı Kaplar Endüstriyel Tesisler San. ve Tic. Limited Şirketi” kazandı.

Wellborn Luxury Hotel’ de düzenlenen ödül törenine; Kocaeli Valisi  Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Başiskele Kaymakamı Ali Partal, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Halim Mete, Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı  Semih Barış, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve sanayiciler katıldılar.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren KSO Başkanı Zeytinoğlu, amaçlarının; ülke ekonomisine katkı sağlayan firmaları ödüllendirmek ve onları çizgi üstüne çıkarmak olduğunu vurgulayarak, “Sektörel Performans Değerlendirmesine başvuran firmalarımızı; 7 kategoride olmak üzere, 360 derece değerlendiriyoruz. Bu kategoriler; Verimlilik, İstihdam, Yenilikçilik ve Markalaşma, Finansal Sonuçlar, Dış Ticaret, Topluma Katkı ve Çevre, Çalışanların Geliştirilmesi ve Bilinçlendirilmesidir.

Bu yılki organizasyonumuzda  firmalarımızın Kadın ve engelli istihdamı sağlamamış olmalarına da ağırlık verildi. Ödülün yanı sıra, organizasyonumuza katılan tüm firmalarımızın en önemli kazanımı, PWC danışmanlığı ile Doğu Marmara ABİGEM tarafından verdiğimiz geribildirim raporudur.

Firmalarımız bu rapor ile; iyileştirmeye açık alanlarını, sektörlerinde kendilerini kıyaslama ve eksikliklerini giderme imkanı bulabiliyorlar.

Bu nedenle aslında yarışmaya katılan firmalarımızın her biri birer kazanandır.” dedi.

Törende söz alan TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, “Kocaeli Sanayi Odamız, bu törenle sizlerin değerini nasıl takdir ediyor, ödüllendiriyorsa, tüm Türkiye’nin ve özelliklede kamu idaremizin, sizlerin kıymetini bilmesini, sizlere sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü bu çağın basit bir gerçeği var. Ülkelere rekabet gücünü şirketleri kazandırır. Şirketlerin ne kadar güçlü, müteşebbisin ne kadar başarılıysa, ülkende, ekonominde o kadar ileri gider.” dedi.

TOBB ve Oda/Borsa camiası olarak, bu vizyonla, iş ve yatırım ortamını geliştirmeye odaklandıklarını kaydeden TOBB Başkan Yardımcısı, “İstihdam maliyetini azaltma anlamında TOBB olarak çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Siz nitelikli çalışan ihtiyacınızı Odanıza/Borsanıza söylüyorsunuz. İŞKUR da mesleki eğitim kursu açarak bu talepleri karşılıyor. Yetiştirip size gönderiyor. Size hiçbir maliyeti yok. Üstelik 4,5 yıla kadar sigorta işveren payını ödemeyeceksiniz. Yani sigorta prim maliyetinizi yarıya indiriyoruz.

İkinci olarak, Maliye Bakanımızla tüm vergi mevzuatını ele alıyoruz. 2010’dan bu yana dile getirdiğimiz 2 konu vardı. Birincisi, vergisini düzenli ödeyenlerin ödüllendirilmesi. Bakanımızla mutabık kaldık. Belli bir oranda indirim gelecek. İkincisi, damga vergisinin tamamen kaldırılması. Şimdilik kısmi iyileştirme yapıldı. Mesela artık sözleşme nüshalarının her biri için değil, tek bir nüsha için damga vergisi ödenecek. Tamamen kalkması için Maliye nezdinde takibimiz sürüyor.

Finansman konusunda 2 önemli adım hayata geçiyor. Kredi Garanti Fonu’na Hazine desteğinin 1 milyardan 2 milyara çıkmasını sağladık. Kapsamını da genişlettik. Eximbank ve KOSGEB için de kefalet sağlıyor. Üstelik KGF’ye gitmenize de gerek yok. 21 banka ile anlaşmalı kredi kullanacağız Bankadan başvurun. Size kefil olalım. Ve nihayet, Çek’e itibarını yeniden kazandırıyoruz. Yılbaşından itibaren karekodlu çek zorunlu hale geliyor.Yani çek üzerindeki sisli hava dağılacak, ne risk aldığımızı önceden bilip, ona göre hareket edebileceğiz.” dedi.

Törende son konuşmayı yapan Vali Hasan Basri Güzeloğlu , “Kocaeli sanayi odamızın 9’ncu Sektörel Performans Ödülleri töreninde sizlerle birlikte olmaktan ve bu ortamı paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Türkiye büyük bir ülke, biz geleceğe doğru kutlu yürüyüşümüzde her geçen gün gelişerek, güçlenerek ve şüphesiz bütün bir birikimimiz ile birlikte iddiamızı ifade ederek yürüyoruz. Bizler her zaman ve her dem adaleti ve hakkaniyeti kabul eden ama haksızlığı kabul etmeyen bir tavrın temsilcileriyiz. Şüphesiz ki geleceğe doğru büyük yürüyüşümüz, bütün dostlarımızla işbirliğini, karşılıklı dayanışmayı ve şüphesiz bütünleşmeyi içermektedir. Bilinmelidir ki Türkiye büyük bir millet olarak artık iradesiyle karar veren, çerçeve içinde kalması beklenilen değil, adil ve hak edilen bir kararı ortaklaşa alan ve buna katkı koyan bir devlet ve millettir. Cumhuriyetin kazanımlarının en büyüğü de bu ülkenin bir Cumhuriyet idaresi olarak milletin egemenliğine dayanan ve milletin egemenliğinden kaynaklanan bir güçle, kararlılıkla yoluna devam etmesidir. Amacımız, heyecanımız devletimizi payidar, insanımızı bahtiyar eylemektir. O da şüphesiz gelişmiş kalkınmış güçlü bir Türkiye demektir. Türkiye’nin bu kutlu yürüyüşüne Kocaeli olarak birçok önemli ve anlamlı zenginlik, derinlik ve birikimler katıyoruz. Bugün Kocaeli tek başına Türkiye’nin üretim ve imalat sanayisinin  yüzde 20 sini üreten, stratejik bütün sektörlerde başat ve belirleyici bir perspektifte zenginlik katan büyük bir şehirdir. Sadece üretmekte yetmiyor. Bilgi ekonomisinde ve bilişim temelinde üretimi değiştirmeniz ve dönüştürmeniz, katma değeri yüksek ürünler dalına geçmeniz ve bu perspektifte bir vizyonu elinize alarak gayret göstermeniz gerekmektedir. İnsanımızı eğitmemiz lazım, eğitilmiş insan gücüyle geleceğe dönük mesleklerle yenilikçilik temelinde insan üzerinden geleceği tanımlamamız lazım. Bugün ödül alan firmalarımız öncü kuruluşlar olsa da,  bir büyük başarı, tekil ve kurumsal değil bütünsel olarak gerçekleşmedikçe hedeflerimize erişmemizin çok zor olduğunu biliyoruz. Bu sadece istemekle de olmaz, gayret göstermemiz gerekmektedir. Türk vatandaşı olarak bu ülkenin gücünü temsil eden ve güvenini teyit eden bir buluşma olarak bu buluşmada sizlerle birlikte olmaktan çok büyük keyif aldığımı belirtmek istiyorum. Ödül hak eden ve her perspektifte Ülkemiz adına katkı koyan hepinize çok teşekkür ediyorum bu duygularla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek ödül alan firmaları tebrik etti.

Kocaeli  Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul günün anısına Vali Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ve TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete’ye  plaket takdim ettiler.

Ödül alan firmaların listesine ulaşmak için tıklayınız.
Ö
dül töreni fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız.

11. PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi hakkında

Sayın Üyemiz,

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı(PAGEV) tarafından Odamıza gelen yazıda, otomotiv plastiklerini konu alan 9. PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin devamı niteliğinde olan “11. PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi”nin 6 Aralık 2016 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenleneceği bildirilmektedir. Yazının devamında, kongrede THY Teknik, Bplas, AT Kaerney, Engel Enjeksiyon Makineleri, Kordsa Global, BASF, Krauss Maffei, 3M, Farplas, Mercedes, Tofaş, Ford Otosan, Martur Otomotiv‘den uzamanların bilgi aktarımında bulunacağı bildirilmiştir. Katılımınız için bilgilerinize sunarız.

Kongre detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

KSO Ağaç Ürünleri Komitesi ile Tarım İl Müdürlüğü Organizasyonunda ISPM-15 Uygulamaları Yönetmeliği Konusunda Toplantı Gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası 6. Meslek Komitesi (Ağaç ve Ağaç Ürünleri Sanayi Grubu) ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonunda, ülkemizin de üyesi bulunduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulu’nun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen ISPM-15 (Bitki sağlığı önlemleri için uluslararası standartlar) kapsamında Kocaeli İli Ahşap Ambalaj Malzemesi ISPM-15 işaretleme yetkisi alan firmaların yetkilileri, operatörleri ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Şube Müdürü Aykut Sami ÜNAL Ziraat Mühendisi Onur YAVUZ, Ziraat Mühendisi Ela KORMAZ ve Orman Endüstri Mühendisi Süheyla SÜMER’in katılımları ile 2016 yılı ISPM-15 Bilgilendirme ve İstişare toplantısı, 24 Kasım 2016 Perşembe günü Kocaeli Sanayi Odası’nda gerçekleşti.

Yapılan toplantıda Kocaeli İlinin Ülkemiz genelinde ISPM-15 uygulamalarında gerek firma sayısı açısından gerekse üretim açısından önemli bir yerde bulunmasından dolayı her yıl gerçekleştirilmesi düşünülen bilgilendirme ve istişare toplantısında, ilgili yönetmelik kapsamında dikkat edilmesi gereken hususlar ile karşılaşılan sorunlara yapılan sunumlar ile değinildi. Firmaların görüş ve önerileri dinlenirken soru – cevap kısımları ile toplantıda firmalara ve operatörlere gerekli bilgilendirme yapıldı.

Toplantı sonrası düzenlenen yemekte firmalara birbirleriyle tanışma ve kaynaşma imkanı sağlanmış oldu.

Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

Kırsal Kalkınma Destekeleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ no : 2016/37 ) 21 Ekim 2016 tarih ve 29864 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır. Hibe kapsamında değerlendirilecek yatırım konuları ilişkiye sunulmuştur.

Program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişiler başvuruları önce elektronik ortamda www.tarim.gov.tr internet adresindeki KKYDP başvuru butonundan, daha sonra projenin gerçekleştirileceği ildeki il müdürlüklerine yapacaklardır.

İlgili tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 
 
 

Türk Gıda Kodeksi Hakkında

Sayın Üyemiz,

İlgi: Gıda, Tarım ve hayvancılık bakanlığı gıda ve kontrol genel Müdürlüğü’nden alınan 14.11.2016 tarih ve 35371 sayılı yazı.

İlgi yazıda, Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanan “TGK Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği”  taslak metninin, Bakanlığının web sayfasında (www.tarim.gov.tr) bölümünde görüşe açıldığı bildirilmektedir.

Bilgilerinizi ve konuyla ilgili görüşlerinizin aynı adreste belirtilen görüş değerlendirme tablosuna uygun olarak en geç 26.12.2016 tarihi mesai bitimine kadar doğrudan Bakanlığa ve elektronik ortamda kodeks@tarim.gov.tr adresine gönderilmesini rica ederim.

Yönetmelik Taslağı hakkında

İlgili: Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 09.11.2016 tarihli 64194554-010.03-34866 sayılı yazısı.

İlgili yazıda Gıda Işınlanma Yönetmeliği taslak metninin www.tarım.gov.tr adresinde görüşe açıldığı belirtilmektedir.

Taslakla ilgili görüşlerinizin taslak metinle birlikte web sayfasında yer alan tablo formatına uygun olarak en geç 07.12.2016 tarihine kadar ilgili genel müdürlüğe ve elektronik ortamda kodeks@tarim.gov.tr adresine gönderilmesini rica ederim .

Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulaması Hakkında

Ekonomi Bakanlığı,İthalat Genel Müdürlüğü’nün 15.11.2016 tarih ve 0412 sayılı yazıda;

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünün bir yazısına atfen, ülkemiz ile AB arasında ihdas olunan 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’nın 13’üncü Maddesi uyarınca sanayi ürünlerinde gümrük vergilerinin karşılıklı olarak sıfırlandığı, üçüncü ülkelere ise Ortak Gümrük Tarifesi uygulandığı ifade edilmektedir.

Bahse konu yazıda devamla, ucuz hammadde temin etmek suretiyle sanayicimizin rekabet gücünü artırmak, modernize olmalarını sağlamak ve tüketici fiyatlarını düşürmek amacıyla, üçüncü ülkelerden gümrük vergisi ile ithal edilen, Ülkemiz ile AB’ye üye ülkelerde yerli üretimi olmayan Gümrük Birliği kapsamındaki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimin tüketimi karşılamadığı ürünlerde ise kota başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı Avrupa Komisyonu Gümrük Kodu Komitesi Ekonomik Tarife Sorunları Grubu (ETSG) tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı belirtilmektedir.

Bahsi geçen müzakereler sonucu gümrük vergisinin askıya alınması ve bu suretle gümrük vergisi oranının düşürülmesi veya sıfırlanması kararlaştırılan ürünlerin Toplulukla eş zamanlı olarak İthalat Rejimi Kararı Eki V Sayılı Listeye yansıtıldığı, ulusal tarife kontenjanlarının ise Bakanlar Kurulu Kararı ve kotanın dağıtımına ilişkin yayımlanan Tebliğler çerçevesinde dağıtıldığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, 1/7/2017 dönemine yönelik olarak askıya alma ve tarife kontenjanına ilişkin taleplerin alınmış olduğu, söz konusu taleplerin aşağıdaki linktee yer aldığı ifade edilmektedir.

Listede GTİP ve tanımları yer alan eşyadan herhangi birini;

  • Üretimlerinde hammadde olarak kullanan bu eşyada vergi indirimini desteklemek isteyen firmaların bir dilekçe ile,
  • Ülkemizde üretimi olduğu gerekçesiyle gümrük vergisinin düşürülmesine itiraz etmek

isteyen firmaların ise Ek 2’de yer alan itiraz dilekçesine ek olarak Ek 3’te ve Ek 4’te yer alan formlarla birlikte,

müracaatlarını en geç 9/12/2016 tarihine kadar ilgili Bakanlık genel evrakına girecek

şekilde iletmeleri gerektiği belirtilmektedir. Konuyla ilgili Bakanlık Personeli iletişim

bilgileri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ve Makine Ara Malları

İsim

Pozisyon

Telefon

E-Posta

Halil İbrahim KARATAŞ Uzman Yrd. 03122049955 karatash@ekonomi.gov.tr
Osman SERT Uzman Yrd. 03122049593 osmans@ekonomi.gov.tr
Ömer Furkan YÜKSEL Uzman Yrd. 03122049594 yukselof@ekonomi.gov.tr

Askıya Alma veya Tarife Kontenjanı Talebinde Bulunulan ürünler listesine ulaşmak için tıklayınız. 
İtiraz dilekçesine ulaşmak için tıklayınız.
İ
tiraz formuna ulaşmak için tıklayınız. (Türkçe)
İtiraz formuna ulaşmak için tıklayınız. (İngilizce)
 
 
 
 
 
 
 
 

Çevre Denetimi Yönetmeliği Taslağı hakkında

Sayın Üyemiz,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çevre Denetimi Yönetmeliği Taslağı” görüşe açılmıştır.​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 06.12.2016 tarihi mesai saati sonunu kadar TOBB’a yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederim.

Yönetmelik taslağına ulaşmak için tıklayınız.
Görüş ve değerlendirme formuna ulaşmak için tıklayınız.

Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Taslağı Hakkında

Sayın Üyemiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Taslağı” görüşlere açılmıştır. ​

Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, 17.02.2006 tarih ve 26083 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun ve aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Görüş Bildirme Formu”na işlenmiş olarak en geç 07.12.2016 tarihi mesai saati sonunu kadar TOBB’a yazılı olarak, ayrıca hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine elektronik ortamda gönderilmesini rica ederim.

Yönetmelik taslağına ulaşmak için tıklayınız.
Görüş ve Değerlendirme formuna ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli sanayinin kapasite kullanım oranı kasım ayında yüzde 70,8 olarak belirlendi

Kocaeli Sanayi Odası tarafından her ay açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranları, kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan, geçen aya göre 0,8 puan artarak yüzde 70,8 oldu.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarında geçen aya göre 0,7 puan artış var. Kapasitelerdeki artış nedeninin mevsimsel ve yeni projelerle birlikte talep artışı dolayısıyla siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük.” dedi.

Zeytinoğlu, Kocaeli genelinde makine, otomotiv, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasitelerin ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 13’ü, aralık ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının artacağını, yüzde 58’i ise bu miktarın değişmeyeceğini ve yüzde 29’u azalacağını beklemektedir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 10’u dış piyasa siparişlerinin artacağını, yüzde 69’u sipariş miktarında bir değişme olmayacağını ifade etmişlerdir.” dedi.

Türkiye Merkez Bankası tarafından açıklanan kapasite kullanım oranlarına ilişkin KSO Başkanı “Türkiye genelinde kapasitelerin yüzde 76,4 ile bir önceki ayla aynı seviyede devam ettiğini görüyoruz. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,2, ikinci çeyrekte yüzde 75,7 ve üçüncü çeyrekte yüzde 75,8 olarak gerçekleşen kapasitelerin yılın son çeyreğinde yüzde 76’ın üzerine çıktığını söyleyebiliriz. Yılın sonuna yaklaşırken kapasite oranlarında il ve Türkiye düzeyinde bir toparlanma olduğunu görüyoruz.” dedi.

İstanbul AB Kültür ve Sanat Forumu Başvuruları Başladı

İSTANBUL AB KÜLTÜR VE SANAT FORUMU BAŞVURULARI BAŞLADI

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Türkiye’nin 20 ilinde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezleri koordinasyonunda 13-15 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan Avrupa Birliği Kültür ve Sanat Forumu gerçekleştirilecektir. AB Bilgi Merkezleri’nin faaliyet gösterdiği 20 ilde bulunan “yerel sanatçılar, kültür aktivistleri, kültür STK temsilcileri, düşünürler, filozoflar vb.” katılımcılarının başvuruları göz önünde bulundurulacaktır.

Kocaeli Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi olarak, “yerel sanatçılar, kültür aktivistleri, kültür STK temsilcileri, düşünürlerden oluşan 6 kişilik bir grup ile foruma katılım sağlanacaktır.

Katılım için, başvuru formunun doldurularak, en geç 29 Kasım 2016 Salı günü saat 17:00′a kadar, seda@kosano.org.tr adresine mail olarak gönderilmesi gerekmektedir.

–       Ulaşım, konaklama ve yemek masrafları proje tarafımızca karşılanacaktır.

–  Daha önce AB Gençlik Forumu’na katılmış olan kişilerin başvuruları kabul edilememektedir.

Başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Üyelerine Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi Eğitimi

TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu üyelerine yönelik yapılan eğitimler kapsamında 17 Kasım 2016 tarihinde Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonunda Banu Yüksel Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Baş Denetçisi ve Eğitmeni Banu Yüksel’in sunumu ile “Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü Eğitimi” düzenlendi. Kocaeli Sanayi Odası ve Girişimciler Kurulu Koordinatör Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun söz konusu eğitimin kadın girişimciler kurulu üyelerine fayda getirmesi temennisinde bulundu.

Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Bahar Baykal, İcra Kurulu Üyeleri ve Girişimci Kurul Üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen eğitimde, stres nedir, stresin oluşma nedenleri ve davranışlarımıza etkileri, stresin fiziksel ve psikolojik belirtileri, stres kaynakları ve kişilik tipleri, stresle başa çıkma yöntemleri, öfke nedir, öfke kontrolü konusundaki aksaklıklardan kaynaklı duygusal, bilişsel ve davranışsal problemlerin önüne geçebilmek konularına değinildi.

Stres anında rahatlamak için yapılan egzersizlerin gösterildiği eğitimde tüm katılımcılarla birlikte rahatlama egzersizleri yapıldı. Son derece keyifli ve verimli geçen eğitim sonrası Kurul Başkanı Bahar Baykal ve Başkan Yardımcıları Mukadder Doğanay ve Öznur Başaran Eğitmen Banu Yüksel’e teşekkürlerini sundu.

Kocaeli Sanayi Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  Kasım ayı  Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında toplandı. Çok sık terör olaylarının yaşandığı ülkemizde toplantı öncesi güvenlik güçleri tarafından KSO Meclis salonunda  “Avi” adındaki eğitimli köpek tarafından bomba araması yapıldı. KSO Meclis toplantısının konuğu T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Dr.Faruk Özlü idi.

Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Dr. Faruk Özlü, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ramazan Yıldırım,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Vali Yardımcısı Osman Sarı, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, İl Ticaret Müdürü Veysi Uzunkaya, Polisan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, ilimizin bürokratları, OSB Başkanları ve sanayiciler katıldı.

Meclis Toplantısı’nda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerde bulunarak başladı. Üçüncü çeyreğin son verisi olan Eylül ayı Sanayi endeksinin yıllık yüzde 3,1 ve aylık yüzde 3,8 azaldığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Eylül ayının, kalkışmanın etkisinin en fazla hissedildiği ay olduğunu düşünüyoruz. Üçüncü çeyrekte sanayideki büyüme ortalama yüzde 2 azaldı. Dolayısıyla üçüncü çeyrek GSYİH’daki büyüme oranımızın, yüzde 1-1,5 arası olabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak dördüncü çeyrek verilerinden daha ümitliyiz. İhracat arışına göre; Ekim ayından itibaren canlanma bekliyoruz.” dedi.

Eylül ayında 1,68 milyar dolar cari açık verildiğini belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı döneminde 167 milyon dolar fazla vermiştik. Yıllık cari açığımız ise 32,4 milyar dolar ile son üç aydır yükseliş trendine girdi. Geçen yıl yaşadığımız Rusya krizinin ayına geldik. Yani baz etkisi bitiyor. Diğer taraftan, dövizdeki artışın ithalatı olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen, OVP’de öngörülen 31,3 milyar dolarlık cari açığın, bir miktar aşılacağını şimdiden düşünüyoruz.”

Ağustos ayında işsizlik oranının yüzde 11,3 olduğunu belirten Başkan Zeytinoğlu, “İşsizlik artıyor. Mevsimsel olarak önümüzdeki aylarda da artacağını bekliyoruz. İşgücüne katılım artarken, istihdam oranımız geriliyor. İlimiz işgücü göstergelerine baktığımızda eylül ayı itibariyle; 54.211 iş arayan (kayıtlı işsiz sayısı) var. 46.125 iş açığı (alınan açık iş sayısı) İşe yerleştirilen kişi sayısı ise 18.729 kişi. Mesleksizlik önemli bir kriter, ama işsizlerin İŞKUR’un çağrılarına da cevap vermediğini görüyoruz. Ve bu konunun incelenmesi ve nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, geçen ay gerçekleştirilen faaliyetleri aktararak sözlerine son verdi. (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız)

KSO BİNASINA İLAVE

KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, “Kocaeli Sanayi Odası’nın  Mevcut Hizmet binamıza ek hizmet binası ve kat çıkılmasının ihtiyatlar hesabından yapılması “için Meclis üyelerinin onayını istedi. Bu konuda kısa bir görüş belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hizmet binalarının yaşının 22 olduğunu ve yetersiz kaldığını belirterek çalışma başlatacaklarını söyledi. Meclis üyeleri bu isteme onay verdiler.

VALİ GÜZELOĞLU, “ KOCAELİ, BİR SANAYİ VE ÜRETİM KENTİDİR”

Vali Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmalarında, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’yü Kocaeli’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu gelişlerinin ve buluşmaların Türkiye’nin büyük yürüyüşüne, 2023, 2053 ve 2071’lere uzanan hedeflemesine zenginlik ve derinlik katan Kocaeli’mize çok önemli pozitif katkı sağlayacağına ve özellikle sanayi alanında üretim yapan, Türkiye’yi geleceğe taşıyan bütün stratejik sektörlerde belirleyici olan Kocaeli’mizde geleceğe yönelik planlamalarımıza çok önemli kazanımlar sağlayacağına da yürekten inanıyorum.

Kocaeli bir bütün olarak baktığımızda, gerçekten üretimin bütün sektörleriyle ülkeye çok önemli katkılar sunan çok önemli bir Büyükşehir.

Bilişim Vadisi başta olmak üzere, AR-GE Merkezleri buna bağlı Teknoparklarımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimize kazandırdığı Gebze Teknik Üniversitemiz ve Kocaeli Üniversitemiz olmak üzere iki üniversitemiz var. Biz bilgi ekonomisine dönüşümde bugün sahip olduğumuz üstünlüğü bir anlamda Türkiye ye öncü bir misyona dönüştürerek ve örnekler düzeyinde sağlamayı hedefliyoruz.

Kocaeli bir sanayi kenti ve üretim kentidir. Büyükşehir ve bir bütün şehir olarak çevreye saygılı, çevre değerlerini koruyan ve sanayicisiyle bunu başaran, yerel yönetim ölçeğinde de Türkiye’nin en fazla yeşil alan ve yeşillik konusunda kişi başına düşen alan çalışmasını yapan öncü bir kenttir.

Sayın Bakanımızın gelişi ve buluşmamızın başta sanayicilerimiz olmak üzere, ilimize önemli kazanımlar sağlayacağına dair tekrar inancımı belirtiyorum, Kocaeli’mize bu güne kadar gösterdiğiniz ilgi ve destek için şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 BAKAN DR.ÖZLÜ, “KOCAELİ TÜRKİYE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİDİR”

KSO Meclisine katılan  T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı DR.Faruk Özlü, “Kocaeli’ni ve bu şehrin ekonomisini çok önemsiyorum. Çünkü Kocaeli, gerçekten de Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden birisidir. Ekonominin lokomotifi sanayidir, sanayinin lokomotif ise Kocaeli’dir. Kocaeli, ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip şehirlerinden biri olmasına rağmen, ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer alan bir şehrimizdir.Birçok ekonomik gösterge, bu gerçeği açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu nedenle, Bakanlık olarak Kocaeli’ni çok önemsiyoruz.” dedi.

Türkiye ekonomisinin ihracat eliyle büyüyen bir ekonomi olduğunu belirten Özlü, “İhraç ettiğimiz ürünler petrol, doğalgaz, tarım ürünleri veya hammaddeler değildir. Türkiye, yarı mamulleri ve nihai ürünleri ihraç etmektedir. 2015 yılında, ihracatımızın yüzde 93’ten fazlasını sanayi ürünleri oluşturmaktadır. Eğer ihracata dayalı bir ekonomik büyüme modeline sahipseniz, dış ülkelerle geliştirdiğiniz diplomasi faaliyetleri son derece önemlidir. Dış politika, ekonomik hedeflerinizi destekleyecek, iş dünyasının önünü açacak bir anlayışla kurgulanmalıdır. Pasif değil aktif olmalısınız. Bütün dünya ülkeleriyle olan ilişkilerimizi, kazan-kazan prensibine göre yeniledik, tazeledik. Bu tavrımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Dünya ülkeleriyle olan ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Ancak Her egemen ülke gibi, bizim de kırmızı çizgilerimiz vardır. Terörün, teröristlerin, terör destekçilerinin, hangi gerekçeye dayanırsa dayansın, korunmasına ve kollanmasına asla tahammülümüz yoktur.” dedi.

Türkiye’nin oldukça zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayan Özlü, “Bölgemizde ortaya çıkan jeopolitik riskler, ekonomi ve ihracat üzerimizde bir baskı oluşturuyor. bütün bu zorluklara rağmen, dimdik ayaktayız. Böyle zamanlarda, temel makroekonomik göstergeleri korumak büyük önem taşıyor. sağlam temel üzerinde, daha yenilikçi, rekabetçi, verimli ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçebiliriz. sadece daha fazla mal ihraç ederek istediğimiz seviyeye gelemeyiz. Sanayi üretiminde ve ihracatta, nitelikli ürünlerin ağırlığını artırmak durumundayız. Ar-Ge, tasarım ve markalaşma yoluyla, ürünlerimizi daha değerli hale getirmeliyiz. ihraç ettiğimiz ürünler ithal ettiğimiz ürünlerin ortalama fiyatlarını mukayese ettiğimizde, neyi değiştirmemiz gerektiği açıkça ortaya çıkıyor. Otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerde, teknoloji, tasarım ve markalaşma seviyemizi artıracağız. İlaç, optik, elektronik, havacılık gibi ileri teknoloji gerektiren sektörlerde yatırımlarımızı artıracağız. Sadece ürünlerimizi değil, üretim sistemlerimizi de çağın ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yeniden kurgulayacağız.” dedi.

Toplantının bitiminde Vali Güzeloğlu, KSO Meclis Başkanı Tuğrul ve KSO Başkanı Zeytinoğlu , Bakan Dr.Özlü’ye  bir Hereke halısı hediye ettiler.

Bütçe ve işsizlik rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Bütçede hedefe yaklaşıyoruz, işsizlikte uzaklaşıyoruz

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bütçe ve işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Yılsonu itibariyle bütçe açığı hedefine yakınız ama işsizlik rakamlarında hedeften uzaklaşıyoruz.” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Ekim ayı bütçe rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre bütçe giderleri yüzde 18,9 artışla 43,5 milyar TL, bütçe gelirleri ise yüzde 1 azalarak 43,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri ise sadece yüzde 2,8 arttı. Gelirlerdeki düşüş ekonominin daralmasına işaret ediyor.” açıklamasını yaptı.

KSO Başkanı, “Gelirlerdeki azalmaya rağmen ekim ayında bütçe 104 milyon TL açık verdi. Ocak-ekim döneminde ise açık 12,1 milyar TL oldu. Kümülatif olarak baktığımızda on aylık dönemde giderler yüzde 13,8 ve gelirler yüzde 12,5 arttı. Bütçe gerçekleşmelerinin yılsonu tahminleriyle uyumlu gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Ağustos ayı işsizlik rakamlarını da değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan ve yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşen Ağustos ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayı işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 puan, bir önceki aya göre ise 0,6 puan yükselerek 11,3 olarak gerçekleşti. Sezonsal olarak işsizliğin sonraki aylarda da artabileceğini düşünüyoruz. Bu yükselişte istihdam oranının 0,1 puan azalması ve işgücüne katılım oranının 0,5 puan artmasının etkisi olduğunu görüyoruz.” dedi.

Eylül ayından itibaren işsizlik oranının artışa geçebileceğini belirten Zeytinoğlu, “Mevsimsel olarak Eylül ayından itibaren işsizlik oranının artış trendinde olduğunu biliyoruz. Eylül ayından itibaren işsizlik oranı aynı seviye kalsa bile Orta Vadeli Programda hedeflenen yüzde 10,5 seviyesinde öngörülen yılsonu işsizlik oranı zor görünüyor.” dedi.

Ekonomik faaliyetlere göre payları değerlendiren Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 1,2 puan, sanayi sektörünün payının 0,3 puan ve inşaat sektörün payının ise 0,1 puan gerilediğini görüyoruz. Diğer taraftan genç nüfustaki işsizlik 1,6 puan artışla yüzde 19,9’a yükseldi. Bunda bu yıl turizm sektöründeki yavaşlamanın etkisi olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası’nın Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı hafta sonu yapıldı. Kartepe Green Park otelde, 70’in üzerinde Meslek Komitesi üyesi ile eş ve çocuklarının katıldığı etkinlikte çalıştay ve panelin yanısıra çeşitli aktiviteler düzenlendi.

Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’na eş ve çocuklarıyla katılım gösteren üyelere ilk günün akşamında Atatürk’ün 78. ölüm yıldönümü nedeniyle “Atatürk’ün Modern Türkiyesi” konulu sunumu araştırmacı yazar Dr.Çiğdem Ör yaptı. Yaklaşık bir saat süren sunum sonrası KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Dr. Ör’e Atatürk tablosu hediye ettiler.

ÇALIŞTAY

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın ikinci gününün açılış konuşmalarını KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul yaptılar. KSO Genel Sekreteri Turabi günün programı hakkında üyelere bilgi aktarımında bulunurken, KSO Meclis Başkanı Tuğrul, 6 ayda bir gerçekleştirilen Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı çalıştaylarından önemli fikirler çıktığını vurguladı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, bu dönem çalıştayda ele alınacak konunun “Türkiye’nin Kredi Notu Dinamikleri” olduğunu belirterek “Kredi derecelendirme kuruluşları kredi notlarını belirlerken önem verdiği ekonomik faktörler; kişi başına düşen yüksek milli gelir, istikrarlı büyüme yapısı, sağlam ve sürdürülebilir kamu maliyesi, sürdürülebilir dış finansman ve ülkenin para politikasının sağlamlığı olarak öne çıkmaktadır. Diğer taraftan, hukukun üstünlüğü, yönetim etkinliği, şeffaflık, siyasi öngörülebilirlik gibi konulara S&P, Moody’s ve Fitch kredi kuruluşu önem atfetmektedir. Ayrıca, ülkelerin para birimlerinin güçlü ve istikrarlı olması ve ülkelerin borç ödeme konusunda temiz bir geçmişe sahip olması söz konu derecelendirme kuruluşların önem verdiği diğer hususlar arasında yer almaktadır.” dedi.

Daha sonra sekiz ayrı grup oluşturularak, “Türkiye’nin Kredi Notu Dinamikleri” konulu çalıştay  gerçekleştirildi.

PANEL

Toplantının öğleden sonraki bölümünde panel düzenlendi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye’nin Kredi Notu ve Etkileri” konulu  panele konuşmacı olarak  PWC Partneri Hüsnü Dinçsoy, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Oral Erdoğan ve İKV Genel Sekreteri Doç.Dr. Çiğdem Nas  katıldılar. KSO Başkanı Zeytinoğlu, çalıştaydan çıkan sonuçları maddeler halinde özetleyerek aktardı.

Daha sonra sırasıyla söz alan İKV Genel Sekreteri  Doç.Dr.Çiğdem Nas, “Türkiye’nin uluslararası İtibarı ve Güvenirliliği Açısından Avrupa Birliği Süreci” konusunda, PWC Partneri Hüsnü Dinçsoy “Türkiye’de Yatırım Ortamı” konusunda sunum gerçekleştirirken “2015 yılı verilerine göre Türkiye, yurtdışından doğrudan yabancı yatırım alan en çekici 22’nci ülke olmuştur. Kredi notunun doğrudan yabancı yatırımlar üzerinde anlamlı bir etkisi yok.” dedi. Son Panelist Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ise, “Türkiye ve Dünya Ekonomisi –Başlıca Göstergeler” konusunda sunumunu yaptı.

Panel bitiminde kendilerine yöneltilen soruları yanıtlayan panelistlere KSO Başkanı Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Tuğrul günün anısına plaket verdiler.

 

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Cari açık son üç aydır yükselişe geçti”

Merkez Bankası tarafından açıklanan cari işlemler açığında eylül ayında ortaya çıkan yükselişi değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, “Eylül ayında 1,68 milyar dolar cari açık verdik. Geçen yılın aynı döneminde 167 milyon dolar fazla vermiştik. Yıllık cari açığımız ise 32,4 milyar dolar ile son üç aydır yükseliş trendine girdi. Eylül ayında dış ticaret açığının artmasından ve turizm gelirlerinin geçen yıla kıyasla önemli oranda gerilemiş olmasından bu yükselişi yaşadık.” dedi.

Zeytinoğlu, “Hükümetimiz 2016 sonu için 31,3 milyar dolarlık cari açık öngörüyor. Ocak-Eylül dönemi cari açığımız 24,8 milyar dolar. Bu hedefe ulaşabilmemiz için son üç ayda maksimum 6,5 milyar dolar açık vermemiz gerekiyor. Genellikle aralık ayında yılın en yüksek ithalatı yapıldığından dış ticaret açığımız da yükseliyor. Diğer taraftan dövizdeki yükselişin ihracatta canlandırıcı etkisi olacağını bekliyoruz. Tüm bu gelişmelere rağmen yıllık cari açığın hedeflene yakın olacağını bekliyoruz.” dedi.

Doğu ve Güneydoğu'ya Yönelik Ekonomi Teşvik Paketi Hakkında

Sayın Üyemiz,

Van Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gelen yazıda,

Başkanımız tarafından açıklanan ekonomi ve yatırım paketinin başarıya ulaşması özellikle batıda faaliyet gösteren müteşebbislerin destekleri ile mümkün görüldüğü, başbakanımızın yatırımlara devlet güvencesi vermesi, özel sektörümüzle ortak bir şekilde girmesi ve alım garantisi vermesi ekonomimizde büyük bir ivme oluşturacağı bildirilmektedir. Bu kapsamda, bölgemiz sanayicilerine Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulunmaktadırlar. Bilgilerinize sunulur.

IX. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi Hakkında

Sayın Üyemiz,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nden gelen yazıda, 06-08 Nisan 2016 tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Mithat ÖZSAN Amfisin’nde IX. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi yapılacağı bildirilmektedir. Bilgilerinize sunulur.

Detaylı bilgi için: 0322 232 64 20

Kocaeli Sanayi Odası, Atatürk’ü andı

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve tüm Oda çalışanları Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü 10 Kasım da saygı duruşunda bulunarak andılar.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, Cumhuriyetin kurucusu ve büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin yıl dönümünde minnet ve şükran duygularıyla andıklarını belirtti.

Kocaeli’nin dış ticaret rakamları yükseldi

-KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Ekim ayında ihracat yüzde 10,8 artarak 1,6 milyar dolar ve ithalat yüzde 5,5 artarak 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız dış ticaret verilerine göre ekim ayında ilimizden 1,6 milyar dolar ihracat ve 3,6 milyar dolar ithalat yapıldı. İlimiz ihracatının mart ayından sonra tekrar 1,6 milyar dolara ulaştığını ve ülkemiz ihracatına katkı verdiğini memnuniyetle görüyoruz. 1,6 milyar dolar tutarındaki ihracatı ekonomik canlanmanın işareti olarak görüyor ve son iki ayda artış bekliyoruz. İlk 10 aylık döneme baktığımızda ise ihracatın yüzde 2,4 arttığını ve ithalatın yüzde 8,5 gerilediğini görüyoruz. İhracat artışlarının korunması gerektiğini ve süreklilik kazanmasını istiyoruz. Öte yandan bu güncellemenin Kocaeli ekonomisinin potansiyelini ve Türkiye ekonomisine gerçek katkısını ortaya koyması bakımından da önem taşıdığını düşünüyoruz. ” dedi.

KSO Başkanı: “Eylül ayı sanayi üretiminde darbe girişiminin en fazla hissedildiği ay oldu”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu eylül ayında sanayi üretimindeki yıllık yüzde 3,1 düzeyindeki gerilemeyi değerlendirerek “Eylül ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 oranında ve aylık olarak yüzde 3,8 geriledi. Eylül ayı darbe girişiminin en fazla hissedildiği ay olduğu için böyle bir gerileme yaşandığını düşünüyoruz. Ekim ayından itibaren canlanma bekliyoruz. İhracat rakamları buna işaret ediyor.” dedi.

Yılın üçüncü çeyreğinde sanayi üretimdeki büyümenin negatif olduğunu belirten Zeytinoğlu “Üçüncü çeyrekte sanayi üretimindeki büyümenin ortalama yüzde 1,9 azaldığını gözlemliyoruz. Temmuzdaki darbe girişimi ile yaşanan olumsuz koşullar göz önüne alındığında, üçüncü çeyrekteki bu azalmayı bekliyorduk. Dolayısıyla üçüncü çeyrek GSYİH’daki büyüme oranımız da negatif olabilir. Ancak gelen verilerden yılın son çeyreğindeki büyüme oranımızın çok daha iyi olacağına yönelik ümidimiz var.” dedi.

Zeytinoğlu, “Sanayinin alt sektörlerindeki kalemlere baktığımızda, aylık ve yıllık bazda mobilya, diğer ulaşım araçları, tekstil, giyim eşyaları ve deri ile ilgili ürünlerin imalatı, kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malı imalatı gibi birçok sektörde üretimlerinde gerileme görüyoruz. Yatırımlar açısından önemli olan sermaye malı imalatında ise yıllık bazda azalış gözlemlenirken ağustos ayına göre artış söz konusu.” dedi.

Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı Hakkında

Sayın Üyemiz;

TOBB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan yazılarda, gelişen süreç içersinde ÇED’den dolayı yaşanan bir takım aksaklıkların günümüz ihtiyaçları çerçevesinde çözümlenmesi amacıyla ve Bakanlığın aleyhine bir takım davalar neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun vermiş olduğu kararlar doğrultusunda ÇED Yönetmeliği’nde bir takım değişiklikler yapılması ihtiyacının hasıl olduğu belirtilmiştir.

Bu çerçevede Bakanlıkça hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı Ek’te tarafınıza sunulmuştur. Söz konusu taslakla ilgili görüş ve önerilerinizin “Taslaklar Hakkında Görüş Bildirilmesinde Kullanılacak Form’a işlenerek en geç 14 Kasım 2016 tarihine kadar, aşağıdaki ilgili kişiye iletilmesini rica ederiz.

Yönetmelik taslağına ulaşmak için tıklayınız.
Form için tıklayınız.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bir önceki kararının hatalı olduğunu anladı.”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un (S&P) Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltme kararına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “15 Temmuz darbe girişiminin hemen arkasından yapılan açıklamayı aceleci ve dolayısıyla siyasi bularak eleştirmiştik. S&P’dan doğru değerlendirme geldi. Bir önceki kararının hatalı olduğunu anladı. Biz Avrupa Birliği hedefleri için derecelendirme kuruluşlarının notlarına çok itibar etmeden önümüze bakmalı, reformlara devam etmeliyiz.” açıklamasını yaptı.

S&P tarafından yapılan açıklamada “Görünümde yapılan revizyon, politika yapıcıların önemli reformları uygulamaya yönelik adımlarına devam edeceğine yönelik görüşümüzü”  değerlendirmesine ilişkin olarak da konuşan Başkan Zeytinoğlu: “Türkiye’nin darbe öncesi başlattığı ve sonrasında hız kazanan yapısal reformlar ve gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında fark atan ekonomik göstergelerinin bu değerlendirmede dikkate alındığını görüyoruz. Derecelendirme kuruluşlarının siyasi nedenlerle not değerlendirmelerine bakmadan biz yapısal reformlara devam etmeliyiz. Bu başta AB hedefleri için gerekli. Ayrıca reformların hayata geçirilmesi ile ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı çekmeyi bekliyoruz. Bunun hedefler açısından da ülkemizin üretim, istihdam ve dış ticaretine önemli katkısının olacağını düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, bir diğer derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye’ye verdiği notun kaybedilmemesi gerektiğini ve Moody’s’in 2 Aralık’taki not değerlendirmesinde de Türkiye’nin hak ettiği not ile değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bir önceki kararının hatalı olduğunu anladı.”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un (S&P) Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltme kararına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “15 Temmuz darbe girişiminin hemen arkasından yapılan açıklamayı aceleci ve dolayısıyla siyasi bularak eleştirmiştik. S&P’dan doğru değerlendirme geldi. Bir önceki kararının hatalı olduğunu anladı. Biz Avrupa Birliği hedefleri için derecelendirme kuruluşlarının notlarına çok itibar etmeden önümüze bakmalı, reformlara devam etmeliyiz.” açıklamasını yaptı.
S&P tarafından yapılan açıklamada “Görünümde yapılan revizyon, politika yapıcıların önemli reformları uygulamaya yönelik adımlarına devam edeceğine yönelik görüşümüzü”  değerlendirmesine ilişkin olarak da konuşan Başkan Zeytinoğlu: “Türkiye’nin darbe öncesi başlattığı ve sonrasında hız kazanan yapısal reformlar ve gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında fark atan ekonomik göstergelerinin bu değerlendirmede dikkate alındığını görüyoruz. Derecelendirme kuruluşlarının siyasi nedenlerle not değerlendirmelerine bakmadan biz yapısal reformlara devam etmeliyiz. Bu başta AB hedefleri için gerekli. Ayrıca reformların hayata geçirilmesi ile ülkemize daha fazla yabancı yatırımcı çekmeyi bekliyoruz. Bunun hedefler açısından da ülkemizin üretim, istihdam ve dış ticaretine önemli katkısının olacağını düşünüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, bir diğer derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye’ye verdiği notun kaybedilmemesi gerektiğini ve Moody’s’in 2 Aralık’taki not değerlendirmesinde de Türkiye’nin hak ettiği not ile değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

KSO’da ABD Consumer Electronics Show Tanıtımı Yapıldı

ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müşavirliği ve KSO işbirliğinde, 2 Kasım Çarsamba günü KSO İzmit Merkez Ofisi’nde ABD’de Yatırım (Select USA) programı ve Consumer Electronics Show tanıtımı yapıldı. ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Neil Pickett, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Uzmanı Gökçe Tuncer ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu Halkla İlişkiler Bölümü Koordinatorü Selda Şerifsoy’un katıldıkları programda; ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Neil Pickett ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Uzmanı Gökçe Tuncer tarafından hem Select USA, hem de 05-08 Ocak 2017 tarihlerinde Las Vegas, Nevada’da düzenlenecek Consumer Electronics Show (CES) için organize edilen Türk iş adamlarından oluşacak delegasyon konusunda bilgi verildi.

Select USA Programı; ABD’ye yatırım yapmanın avantajlarını ortaya koyarken yabancı şirketlere ücretsiz danışmanlık hizmetleri verir. ABD’de yatırım yapmak isteyen ya da mevcut islerini büyütmek isteyen  iş sahiplerine, iş yeri açma ve genişletme surecinde lojistik prosedürü anlamalarına yardımcı olmayı amaçlar, yatırım fırsatları ve teşvikler konusunda yatırımcıları yerel ya da federal kaynaklarla buluşturur, iş geliştirme için federal programların ve teşvikleri hakkında bilgi sağlar, sektörde yer alan kuruluşlarla bağlantı kurarak, bilgi ve potansiyel iş ortakları bulunmasını sağlar, federal kuruluşlarla başarılı işbirlikleri yapılması için engellerin belirlenip ortadan kaldırılmasını sağlar, iş yeri kurarken ve işçi çalıştırırken uyulması gereken ABD kural ve kanunları hakkında bilgi sağlar. Tanıtımda, diğer bir konu olarak; dünyanın en büyük elektronik fuarı olan Consumer Electronics Show (CES) konusunda bilgi verildi, fuara katılarak binlerce elektronik ve teknoloji firmasıyla tanışma fırsatı yakalanabileceği belirtildi. Dünyanın dört bir yanından gelen 3.600 fuar katılımcısının, 20.000 yeni ürünü 170.000 kişiye bu fuarda tanıttığı ifade edilerek, Tüketici teknolojisi ürünleri üreticileri, distribütörleri, araştırmacıları, içerik geliştiricileri, maliyet ve endüstri analistleriyle basını, perakende dağıtım kanalında satın almacılar ve karar vericilerle bir araya getiren en önemli teknoloji fuarı olduğu anlatıldı.

Tanıtımın sonunda KSO Genel Sekreter Yardımcısı Egemen Mert tarafından, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Neil Pickett’e bir Oda kristal maketi takdim edildi.

Etkinlik sunumuna ulaşmak için tıklayınız. 

ÜSİMP Paten Fuarı’16 Hakkında

Sayın Üyemiz,

Ülkemizin ArGe – İnovasyon – Teknoloji  ekosisteminde bilgiyi üreten ve bilgiyi kullanan arasındaki paylaşımın geliştirilmesi amacıyla “Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor”  ÜSİMP Paten Fuarı’16,  İstanbul’da Harbiye Askeri Müzesi’nde 08-09 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecektir. Taslak Program ve detaylar için tıklayınız.

“Ekim ihracatından memnunuz” diyen KSO Başkanı Zeytinoğlu enflasyon ve ihracat değerlendirmesinde, ‘Petrol ürünleri fiyatları ve döviz kuruna dikkat” mesajı verdi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye’nin ekim ayı enflasyon ve ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde petrol ürünleri fiyatları ve döviz kurlarındaki hareketliliğin iyi okunması gerektiğine dikkat çekti.

Enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdüğünü, buna karşın rafine petrol ürünlerinde ekim ayında yüzde 9.83 fiyat artışı olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu yine de Orta Vadeli Program’da öngörülen yüzde 7,5’lik hedefin tutturulabileceğini söyledi. Ayhan Zeytinoğlu ekim ayı ihracat rakamının da yılın en yüksek ihracat tutarı olması nedeniyle sevindirici olduğunu söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyonunu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Ekim ayında enflasyonun baz etkisi ile düşeceğini bekliyorduk. Baz etkisi ile bir sonraki ayda yine düşüş bekliyoruz. Ancak dövizdeki hızlı artışın enflasyonist etkisi olacaktır.” açıklamasını yaptı. Orta Vadeli Programda hedeflenen yüzde 7,5’lik enflasyon hedefinin yakalanabileceğini belirten Zeytinoğlu “2016 yılı için hedeflenen yüzde 7,5 düzeyindeki enflasyonda değişikliğe gidilmemiş ve ulaşılabilir görünüyor.” dedi. Üretici Fiyat Endeksine bakıldığında ekim ayında yine en büyük artışın yüzde 9,83 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleştiğini belirten KSO Başkanı “ÜFE’deki artışın bir sonraki adımı tüketici fiyatlarındaki artış oluyor. Kok ve rafine petrol ürünlerindeki artış ekim ayında da yüzde 9,83 ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Buradaki artışı önemsemek gerekiyor.” dedi.

Zeytinoğlu: 12,9 milyar dolarlık ekim ihracatı bu yılın en iyi aylık performansı

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Gümrük Bakanlığı tarafından açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Ekim ayında 12,9 milyar dolar ile gerçekleşen ihracat geçen yıla göre gerilemiş olsa da bizleri sevindirdi. Bu yılın en yüksek tutarda gerçekleşen ihracat rakamına ulaştık. Umarız ihracattaki ivmelenme süreklilik kazanır. Orta Vadeli Programda hedeflenen 143,1 milyar dolar ihracata ulaşmak için son iki ayda 13 milyar doları yakalamamız gerekiyor. Programda hedeflenen ihracata ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.