Kocaeli Sanayi Odası’nın yılın son meclis toplantısında Odanın 2020 bütçesi 17 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. Toplantıda ayrıca KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “2019-2022 dönemi Stratejik Hedeflerine” uygun olarak 2020 yılı iş programını paylaştı.
Kocaeli Sanayi Odası ‘nın yılın son meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında yapılırken toplantıya KSO Meclis ve Meslek Komite üyeleri katıldı. Toplantıda KSO 2020 bütçesi 17 milyon 5000 bin TL olarak kabul edildi. 2019 bütçesi ise 14 milyon 23 bin 155 TL olarak belirlenmişti. Bütçede yüzde 6’lık bir artış gerçekleştirildi. 2020 asgari ücreti belirlenmediği için Odaya kayıt ücreti ve yıllık aidat tarifesi aynı kaldı. Asgari ücret zammı belirlendikten sonra Oda üyelik kayıt ücreti ve aidatı yeniden belirlenecek.
KSO Meclisinde aylık faaliyetlere ilişkin konuşma yapan Başkan Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Kasım ayında ihracatımız 15 milyar 495 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatta yüzde 0.03’lük ufak bir artış var. İthalat ise yüzde 9.15artışla 17.6 milyar olarak gerçekleşti. Döviz kurlarındaki stabilite, ithalatın artmasına katkı veriyor.” dedi. Zeytinoğlu, yıllık ihracatın 165 milyar 67 milyon dolara yükseldiğini söyleyerek, “Dünya Ticaret Örgütü, 2019 yılı ticaret büyüme rakamını yılın başında yüzde 3 açıklamıştı, şu anda yüzde 1,2’ye çekti. Ticaretin geriye doğru gittiği bir ortamda biz büyüyenler grubundayız. Bu durum Türk sanayicisinin başarısı olarak görülebilir.” dedi.
Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre kasım ayında Kocaeli’den yapılan ihracat yüzde 2.3 düşüşle 2.5 milyar dolar, ithalat ise yüzde 1.3 artışla 3.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-kasım döneminde ise 26.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam geçen yılın aynı döneminin yüzde 1.9 üzerinde.” dedi.
Cari dengenin ekim ayında 1 milyar 549 milyon dolar fazla verdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Yıllık baktığımızda ise cari işlemler 4 milyar 336 milyon dolar fazla olarak gerçekleşti. Azalarak da olsa, cari dengede fazla vermeye devam ediyoruz. Ekim ayında turizm gelirlerinde gerileme başladı. Buna ilave dış ticaret açığı da artıyor. Önümüzdeki aylarda aylık cari fazla vermeye devam etsek de, yıllık olarak açık verebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, “Enflasyon verilerine baktığımızda kasımda TÜFE aylık yüzde 0.38 artışla, yıllık yüzde 10.56 oldu. ÜFE ise aylık yüzde 0.08 artışla yıllık yüzde 4.26 olarak gerçekleşti. Enflasyonda Baz etkisinin kaybolacak olmasıyla, tekrar çift haneyi bekliyorduk. Önümüzdeki ay enflasyonda bir miktar daha yükseliş olabilir. Yılı yüzde 12 hedefine uygun kapatırız.” dedi.
Üçüncü çeyrekte yüzde 0.9 artan büyüme oranına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Ekonomide geçtiğimiz üç çeyrek üst üste küçülme yaşamıştık. Üçüncü çeyrekten itibaren ise büyümenin pozitife geçeceğini bekliyorduk. Nitekim beklentilerimizle uyumlu olarak yeniden büyümeye geçildi ve yüzde 0.9 büyüme sağlandı. Bunu, ekonomide iyileşme sinyallerini teyit etmesi açısından olumlu değerlendiriyoruz. Yılın son çeyreğinde ise baz etkisi ile büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde gerçekleşebileceğini bekliyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “Harcamalara baktığımızda ise; bu yılın önceki çeyreklerinde daralan hane halkı tüketimi yüzde 1.5 artış gösterdi. Büyümede asıl ivmenin yüzde 7.0 ile kamu tüketim harcamalarından geldiğini görüyoruz. Bu dönemde en sevindirici katkı ihracattan geldi. Mal ve hizmet ihracatı katkısı yüzde 5.1, aynı dönem ithalatın katkısının ise yüzde 7.6 olduğunu görüyoruz. Bizi en çok endişelendiren ise yatırımlardaki daralma ve bu daralmanın yüzde 12.6 olarak gerçekleşmesi. Diğer taraftan kişi başı milli gelir, üçüncü çeyrekte 8 bin 811 dolar ile 2009 yılının da altına gerilemiş durumda.” dedi.
Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, ”Sanayi üretiminde ekimde aylık yüzde 0.9 gerileme yaşanırken, yıllık yüzde 3.8 artış gösterdi. Geçen yılın ekim ayında üretimde yüzde 6.3’lük gerileme yaşanmıştı. Bu nedenle, bu yıl baz etkisiyle bir artış göreceğimizi bekliyorduk. Kasım ayında da baz etkisinin devam edecek olmasıyla, artışın devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.
Ekim ayında sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Yıllık artışlara baktığımızda, imalat sanayinde yüzde 3.7, ara malı imalatında yüzde 4.2, sermaye malı üretiminde ise yüzde 3 olduğunu görüyoruz ve bu kalemlerdeki artışları çok değerli buluyoruz. Ancak geçen yılın aynı döneminde bu kalemlerde gerilemeler yaşanmıştı. Öte yandan 2017’nin hala gerisindeyiz.” dedi.
Eylül ayında işsizlik oranının yüzde 13.8’e gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “İşsizlik oranında bir önceki aya göre gerilemeyi olumlu değerlendiriyoruz. Aynı ayın sanayi üretim endeksindeki toparlanmanın etkilerini, sınırlı da olsa işsizlik üzerinde gördük. Ancak işsizlikteki yüzde 13.8 seviyesi hala yüksek.” dedi. Eylül’de, geçen yıla göre istihdam kaybının 607 bin kişi olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Bunun 411 bini inşaat sektöründen. 152 bini ise sanayi sektöründen. Umarız kredilerle verilen teşviklerin etkilerini istihdam kayıplarının önlenmesinde görürüz.” dedi. “Ülkemizdeki gençlerin yüzde 28.6’sı, ne eğitimlerine devam ediyor ne de istihdam ediliyor.” diyen Zeytinoğlu, “Bu acil çözüm üretilmesi gerektiren sosyal sorunumuz.” dedi.
Zeytinoğlu, bütçenin kasım ayında 7.8 milyar TL fazla vermesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Kasım ayında bütçe giderleri yüzde 1.6 artışla 75.5 milyar TL, bütçe gelirleri yüzde 1.7 artışla 83.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Kasım ayındaki 7.8 milyar TL fazla ile, ocak-kasım dönemi bütçe açığı 92.9 milyar TL oldu.” dedi.
Zeytinoğlu aralık ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)
“Yeniden İKV Başkanı Seçildim”
İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Protokol Yürütme Kurulu Toplantısını gerçekleştirdik. 81 İlde 81 Okul Projesi kapsamında İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni sahiplendik. Okulda; Otomotiv bölümü, Makine-kalıp bölümü, Kimya Laboratuvarları, Robotik kaynak – Endüstriyel Otomasyon, Mobilya, Metal bölümleri bulunmaktadır. Bu projeyi; firmalarımızın nitelikli ara eleman ihtiyaçlarının giderilmesi için bir model olarak görüyoruz. İktisadi Kalkınma Vakfı 57. Genel Kurulu’nda, yeniden başkan seçildim. Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetim Kurulu Üyelerini tebrik ederim”
“Sanayi Dönüşümüne Liderlik Edeceğiz”
Zeytinoğlu “2019-2022 dönemi Stratejik Hedeflerine” uygun olarak 2020 yılı iş programını paylaştı. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu iş programına ilişkin konuşmasında, “2019 yılında, ABD’nin Çin’e yönelik ticaret savaşlarının devam etmesi, Brexit belirsizliği ve AB ekonomisindeki durgunluk küresel ekonominin yavaşlamasına neden oldu. 2018 yılının ağustos ayında döviz kurlarındaki artışlar, enflasyon ve faizlerdeki yükseliş ekonomimize olumsuz yansımıştı. Bu gelişmelerden, 2019 yılının ülkemiz için de zor geçeceğini bekliyorduk. Türkiye cephesinde ise; ilk çeyrekte ülkemizde yerel seçimlerin olması, tekrarlanan İstanbul seçiminin ikinci çeyreğe denk gelmesi, S-400 ile ilgili problemler, sınırlarımızdaki güvenlik sorunları 2019 yılı gündemimizde yer tutan gelişmelerdi.” dedi.
“2019 yılında dünya ekonomisi ve ticaretindeki yavaşlamaya rağmen, ekonomimizi güçlü destekleyen etmenlerden biri ihracattın katkısıydı.” diyen Zeytinoğlu, “Dünya ticaretindeki yavaşlamaya rağmen ülkemiz, ihracatını artırmayı başaran ülkeler arasında yer aldı. İthalatın da gerilemesi sonucu dış ticaret açığındaki gerileme ve bu yıl rekor seviyede gerçekleşen turizm gelirlerinin de katkısıyla yıllık cari denge uzun zaman sonra fazla verdi. Ancak, ithalatının uzun zamandır azalıyor olmasının etkilerini sanayi üretim endeksinde gördük. İşsizlik oranı ise, çift haneli seyretmeye devam etti. Enflasyonda, mevcut yüksek seviyelerle birlikte, döviz kurlarındaki stabilize ile kademeli olarak gerileme yaşandı. Yılın son aylarına girerken ülke ekonomimizin sıkıntılı durumunun yavaş yavaş iyileştiğini görüyoruz. Üçüncü çeyrekteki, küçük de olsa ekonomik büyüme bunu teyit ediyor.” dedi.
Konuşmasının devamında Zeytinoğlu, “Umarız 2020 yılı, dünya ekonomisi ve ticaretinde yaşanan belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin ortadan kalkacağı, siyasi iklimin de ılımlı geçeceği bir yıl olur. Kocaeli Sanayi Odası olarak yıl boyunca yakından takiplediğimiz ve değerlendirdiğimiz bu gelişmeler neticesinde, başta siz üyelerimizin, paydaşlarımızın ve çalışanlarımızın da katkılarıyla oluşturduğumuz “2019-2022 dönemi Stratejik Hedeflerimize” uygun olarak 2020 yılı iş programımızı hazırladık.” şeklinde konuştu.
2019’da gerçekleştirdikleri hedeflerinden bahseden Zeytinoğlu, “Söz konusu dönem için oluşturduğumuz beş ana strateji ile sanayi dönüşümüne liderlik etmeyi, akıllı ihtisaslaşmış birimler oluşturmayı, sanayi kümeleri oluşturmayı, küresel ticari gelişmelere uyum sağlamayı ve KSO’nun ulusal marka değerini güçlendirmeyi, hedefledik. Bu stratejilerimiz doğrultusunda 2020 Yılı İş Programını somut hedeflerle takip etmeye çalışacağız. Bu dönemde; üyelerimize Ar-Ge, inovasyon, tasarım geliştirme ve dijital dönüşüm konularında destek olarak, ilimiz sanayisini katma değer yaratan sanayiye dönüştürebilmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Üyemiz sanayi kuruluşlarını yakından ilgilendiren güncel konular, yasal düzenlemeler ve mevzuat değişiklikleri ile ilgili bilgiye erişimi konusunda; 2020 yılında da bilgilendirme toplantıları, seminer, eğitim, çalıştaylar düzenlemeye devam edeceğiz. Ayrıca 2-3 Haziran’da “Proses Emniyeti Sempozyumu” 3.sünü düzenleyeceğiz.
“Ar-Ge Ve İnovasyonu Destekleyeceğiz”
Ar-Ge ve inovasyonu desteklemek için; bölgemizdeki üniversitelerimizin ve araştırma kurumlarımızın imkan ve altyapılarını firmalarımıza tanıtmayı, Komite bazlı çalışmalara üniversite ayağında eşdeğer yapı oluşturmayı, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda üniversiteler ile araştırma raporları hazırlamayı, üyelerimizi Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmaları için teşvik etmeyi, potansiyel Ar-Ge Merkezi kuracak firmaları tespit ederek ziyaret etmeyi, mevcut Ar-Ge Merkezleri arasında sinerji ve network oluşturmayı ve bölgemizdeki firmaların inovasyon yönetimi konusundaki kapasitelerinin arttırılması için analiz çalışması yapmayı planlıyoruz.
Uzmanlaşmanın öneminin giderek arttığı günümüzde Oda olarak biz de; sizlerin ve paydaşlarımızın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda bu dönemde Odamız bünyesinde uzman danışmanlık kadroları oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Sanayi Destek Merkezi (SADEM)’nde verdiğimiz danışmanlık hizmetlerimize ilave olarak üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda; dijital check-up, inovasyon ve arabuluculuk gibi yeni danışmanlık kadrolarını da bünyemize dahil etmeyi hedefliyoruz.
Oda olarak; kümelenme konusunda başlattığımız girişimleri bu dönemde daha somut projeler ile sürdürmeyi hedefliyoruz. Robotik Teknolojileri ve Endüstriyel Otomasyon” konusunda yaptığımız Ur-Ge proje başvurusu Bakanlık tarafından destek almaya hak kazandı. Projenin faaliyetlerini sürdürmeyi, “Savunma Sanayi” sektöründe yer alan firmalarımız için de Ur-Ge projesi başvuru yapmayı planlıyoruz.
Ayrıca; SANTEK Fuarı ile eş zamanlı yaptığımız ikili iş görüşmeleri organizasyonunu, saha ziyaretlerini ve Tedarikçi Günü Etkinlikleri’ni sürdüreceğiz. KOBİ’lerin hedef pazarlara ulaşımlarına yönelik; Sizlerden gelen görüşler ve ortağı olduğumuz projeler doğrultusunda Kuzey ve Orta Avrupa, Kuzey Amerika ve Batı ve Güney Avrupa ağırlıklı bir fuar takvimi oluşturduk.
Match4industry etkinliğimizi yine 4-5 Kasım tarihlerinde SANTEK fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlemeyi planlıyoruz. 1000’in üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca 2 yıldır yürüttüğümüz Ticaret Bakanlığı destekli “E-Ticaret” projemiz ile firmalarımızın dış pazarlara erişimlerini artırmayı hedefliyoruz.
Yeri gelmişken; 4-7 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan 7. SANTEK Fuarını; TÜYAP’la ve katılan firma sayısını artırarak gerçekleştireceğiz. Her yıl olduğu gibi, gelenekselleşen etkinliklerimiz olan Match4industry ve Savunma Sanayi ikili iş görüşmelerini eş zamanlı düzenleyeceğiz. Düzenlendiği tarihten bu yana gelişen fuar yavaş yavaş yüzünü savunma sanayine dönmeye başladı. SANTEK Fuarı ile edindiğimiz tecrübeyle 2018 yılında ilimize “Doğu Marmara Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı” ve “Doğu Marmara Sera, Bahçe ve Süs Bitkileri Fuarı” olmak üzere 2 adet daha yeni fuar kazandırdık. Bu fuarlarımızın tanınırlığını arttırmak ve sürdürülebilir kılmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Odamızın artık gelenekselleşen ve her yıl düzenlenen ödül organizasyonları olan; Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri (26. Yıl) ve Sektörel Performans Ödül Organizasyonlarına (13. Yıl) devam edeceğiz. Ülke çapında bir marka olan her iki organizasyonumuzun tanınırlığını daha da artıracağız.
2020 yılında Odamızın, sosyal sorumluluk projelerinin, ödül organizasyonlarının ve kurumsal altyapısının tanınırlığını arttırmak için yapılan çalışmaları daha da hızlandırarak ulusal marka değerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2020 yılında finansal kaynağımızı çeşitlendirmek amacı ile yatırım projelerimiz de hızla devam edecektir.” dedi. Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metnin tamamı için tıklayınız.
Toplantının sonunda, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası, Sanayi İl Müdürlüğü, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Üniversitesi Teknopark A.Ş İşbirliği ile gerçekleştirilmiş olan 5. Uluslararası AR-GE Proje pazarı’nda ödül kazanan proje sahipleri sunumlarını gerçekleştirdiler.