Aylık arşivler: Haziran 2020

Dijital Pazarlama Desteği Duyurusu

Sayın Üyemiz

27/05/2020 tarihli ve 31137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2573 sayılı “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” ile E-ticaret Sitelerine Üyelik Desteği, Sanal Ticaret Heyeti Desteği, Sanal Fuarlara Katılım Desteği Sanal Fuar Organizasyonu Desteği yürürlüğe konulmuş olup, anılan karar ile firmaların pazarlamaya yönelik dijital faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Bu çerevede 2573 sayılı ”Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar”ve karara ilişkin Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi’nin Ticaret Bakanlığı web sitesinde ( http://ticaret.gov.tr/ ) yayınlanmıştır.

Hindistan’ın DTÖ TTE Komitesi’ne Yaptığı Bildirim

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından iletilen yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya istinaden; Hindistan’ın çeşitli çelik ve çelik ürünlerinin belirli ulusal standartlara uyumunun teminini amaçlayan taslak düzenlemesine ilişkin bilgi verilmektedir.

Yazıda; daha önce Hindistan’ın çeşitli çelik ve çelik ürünlerinin belirli ulusal standartlara uyumunun teminini amaçlayan taslak düzenlemesine ilişkin bildirimin 8 Ekim 2019 tarihinde G/TBT/N/IND/108 simgesi ile yayımlandığının bildirildiği belirtilmiş olup, anılan düzenleme ile Hindistan’a belirlenen ürünleri ihraç etmek isteyen ihracatçıların ve ülke içinde bu ürünleri üreten üreticilerin, üretime başlamadan önce, Hint Standartları Ofisi’nden geçerli bir lisans almasının zorunlu hale getirilmesinin öngörüldüğü bildirilmiştir.

Konuyla ilgili olarak, Hindistan tarafından hazırlanan ve bir örneği ekte sunulan yeni bildirim (G/TBT/N/IND/148) ile ilk bildirimde yer almayan farklı çelik ve çelik ürünlerinin de aynı uygulamanın kapsamına alınmasının planlandığı belirtilerek, Dünya Ticaret Örgütü üyelerinin düzenlemeye ilişkin yorumlarını iletmeleri için 60 günlük bir süre öngörüldüğünün açıklandığı belirtilmiştir.

Bahse konu taslak düzenleme hakkında görüş bildirmek isteyen Üyelerimizin, görüşlerini en geç 30 Haziran 2020 tarihine kadar kubilay.simsek@tobb.org.tr adresine bildirmeleri gerekmektedir.

Yolcu Taşıma Kapasiteleri hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 05.06.2020 tarih ve 4874 sayılı yazıda;
COVID-19 Pandemisi sebebiyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kara yolu taşımacılığı sektörünün ciddi bir şekilde etkilendiği ve her gün artan bir şekilde tedbirlerin alındığı ve hayata geçirildiği hususları ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, normalleşme sürecinde Odalardan gelen en büyük taleplerden biri olan 2+1 koltuklu otobüslerdeki taşıma konusunun Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan “Sektörler İçin Covıd19 – Salgın Yönetimi Ve Çalışma Rehberi” başlıklı çalışmada yer aldığı ve konu başlıklı rehberin 151.sayfasının ilgili maddesinde;
“Oturma düzeni genel olarak kişiler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yapılmalıdır. Oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı olmamalı, çapraz oturma olmalıdır. Tekli koltuk ve koridordan sonra ikili koltuk olan araçlarda tekli koltuğa bir kişi, ikili koltuğa pencere kenarına bir kişi oturması sağlanarak sosyal mesafe korunmalıdır.” cümlesinin yer aldığı belirtilmektedir.

Ayrıca, yine aynı rehberin 151.sayfasının ilgili maddesinde; “Eşler ve 20 yaş altı aynı soyadı taşıyan çocuklar yan yana seyahat edebilirler. Bir aile için satışı yapılmış yan yana oturulan koltukların ön ve arka sırasındaki koltuklarda, cam kenarına tekli oturma sağlanarak sosyal mesafe korunur.” cümlesi ve bunun yanı sıra, aynı rehberin 129.sayfasında yer alan; “Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler” başlığı altında belirtilen hususlara istinaden personel servislerinin %50 değerlendirmesi dışında bırakıldığı ve personel servislerinde tüm koltukların oturma düzeni içinde %100 olarak kullanılabileceğinin anlaşıldığı görülmektedir.” cümlelerinin yer aldığı ifade edilerek, İçişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin
Genelgenin 1 Haziran 2020 tarihinde yayınladığı ve ekleriyle birlikte bilgilerimize sunulduğu belirtilmektedir.

Irak (IKBY) Gümrük Muafiyetleri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, 15.05.2020 tarihinde gönderdikleri yazıya atfen, Irak’ta ilgili kurum, kuruluş ve makamlardan izin alınmış olması kaydıyla kamu yatırımları, stratejik veya önemli projeler vb. kapsamdaki faaliyetlerde kullanılmak üzere ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergisi muafiyetlerinin yerel imalat sanayini korumak ve geliştirmek üzere durdurulduğunun açıklandığı belirtilmiştir.

Söz konusu kararın 28 Nisan 2019 tarihinden itibaren Irak (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi-IKBY)’da üretim sürecinde kullanılacak her türlü hammadde/ara mamuller için uygulanan gümrük vergisinden muafiyet uygulamalarının, IKBY Ekonomi ve Maliye Bakanlığınca 23 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan talimat ile amacı, dayanağı ve gerekçesi ne olursa olsun mevcut bütün muafiyetlerin yürürlüğünün durdurulmasına karar verildiği vurgulanmıştır.

Yazıda devamla, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atfen Erbil Gümrük Ataşeliğinin Ticaret Bakanlığı’na muhatap aşağıda yer alan yazısında son gelişmeler hakkında bilgi verilmektedir.

COVID-19 SÜRECİNDE ICC TAHKİMİ – GEÇİCİ ÖNLEMLER: HAKEMLER İÇİN PRATİK ÖNERİLER

Sayın Üyemiz,

ICC Akademi, 17 Haziran Çarşamba günü saat 16.00’da ‘COVID-19 Sürecinde ICC Tahkimi – Geçici Önlemler: Hakemler için Pratik Öneriler ’ konulu ücretsiz web seminerine ev sahipliği yapacaktır.

Şirketler COVID-19 salgınından ekonomik olarak etkilenmeye devam etmesiyle birlikte geçici önlemlere erişim taraflar için büyük önem taşıyabilmektedir.

Bu haftanın konuşmacıları Bağımsız Hakem Sophie Nappert, Dechert LLP Ortaklarından Eduardo Silva Romero ve ICC Milletlerararası Tahkim Divanı Kıdemli Danışmanı Živa Filipič olacaktır.

Oturum, ICC İş Hukuku Enstitüsü tarafından geliştirilen bir dizi web seminerinden biridir ve ücretsizdir.

Katılım için tıklayınız.

Türkmengaz İhaleleri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Türkmengaz Devlet Kurumu’nun yurt dışından yapılacak yatırımlar çerçevesinde birtakım projeler gerçekleştirmeyi öngördüğü bildirilmiş olup söz konusu projelere ilişkin örnek liste yazımız ekindedir.

Bahse konu projelerle ilgilenilmesi halinde Türkmenistan Ankara Büyükeliçiliği’ne (0312 441 71 22/23/24, turkmenistanembtr@gmail.com) başvurulması hususunu, bilgilerinize sunarız,

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler – İran

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Ticaret Bakanlığı tarafından “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” başlıklı toplantıların düzenlenmeye başlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, 16 Haziran 2020 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında İran İslam Cumhuriyeti’nde görevli Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizin katılımıyla “ABD Yaptırımları Çerçevesinde İran ile Ticaret” e-sohbet toplantısı gerçekleştirilecektir. Bilgilerinize sunarız.

Singapur İş Federasyonu’nun Duyurusu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza ilerilen yazıda; Singapur’da oda/birliklerin çatı örgütü olarak faaliyet göstermekte olan Singapur İş Federasyonu (Singapore Business Federation) tarafından firmalar arası eşleştirme hizmetlerine ilişkin bir bilgilendirmeye yer verildiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, Covid-19 salgını sebebiyle ortaya çıkan talebi karşılamaya yönelik olarak işletmelerin hem yerli firmalar hem de yurtdışında faaliyet gösteren firmalar ile iletişimlerini kolaylaştırmak amacıyla “Covid-19 Firma Eşleştirme Hizmeti (Covid-19 Business Matching Service)” uygulamasının başlatıldığı; ilk olarak cerrahi maskeler, termometreler, dezenfektanlar, koruyucu gözlükler ve eldivenler gibi kişisel koruyucu ekipmanlar ile medikal ürünlerin tedarik ve talebine yönelik olarak uygulamanın olacağı, ilerleyen aşamalarda ise daha fazla ürün kategorisinde eşleştirme yapılmasının planlandığı ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, söz konusu uygulama ile ilgilenmeniz halinde online bir form ile başvurarak veri tabanına dahil olabilecekleri belirtilmiş olup, sistemde eşleşme oluşması halinde de alıcı ve tedarikçi firmaların iletişime geçirileceği ifade edilmiştir.

Alım yapma talebinde bulunan firmalar ve tedarik sunmak isteyen firmaların başvuru yapabileceği formlar “Covid-19 Business Matching Service” başlık altında https://www.sbf.org.sg/ link adresinde yer almaktadır.

Koronavirüs Tedbirleri ( Geçici/Süreli Düzenleme)

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan 10.06.2020 tarih ve 4988 sayılı yazı ile, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yazısına atıfla; koronavirüsün yayılımının önlenmesi ve vatandaşlara etkisinin en aza indirilmesi için Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) kapsamında düzenlenen TİO belgesi, Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenen DD belgesi ve Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenen TMFB belgesinin ilk defa verilmesi işlemlerinin 02.04.2020 tarihinden itibaren durdurulduğu,

sonrasında ise KTY çerçevesinde düzenlenen yetki belgelerinin sadece elektronik müracaat dosyası taranarak Belge-Net üzerinden, TİO ve TMFB yetki belgelerinin fiziki olarak T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına gönderilmesi hususlarının T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürüklükten kaldırıldığı, daha önce işlem dosyasının değerlendirilmesi için ilgili Bakanlığa göndermiş olanlar da dahil olmak üzere gelen taleplerin mevzuat çerçevesinde değerlendirileceği bildirilmiştir.

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Uygulamaları Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıya istinaden; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgi yazısında 09.01.2019 tarihli Makam Oluru ile taraflarınca yayımlanacak yürürlüğe giren ve 25.03.2019 tarihli Olur ile değişiklik yapılan “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” uyarınca plastik poşetlerin ücret karşılığında tüketici veya kullanıcıya verildiği ifade edilmektedir.

Bakanlığın yazısında, bu kapsamda, satışa tabi plastik poşetlere dair Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın Geçici 4üncü Maddesinde yer alan “Bu Usul ve Esasların 5inci maddesinin onuncu ve on birinci fıkrasındaki şartları sağlayan plastik poşetler en geç 30/06/2019 tarihinden itibaren satışa sunulur ve şartları sağlamayan plastik poşetlerin satışına izin verilmez.” hükmü dâhilinde;

  • Ücrete tabi plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılması,
  • Plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logolarının bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçmemesi,
  • Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanılması ve
  • Ücrete tabi plastik poşetlerin çift kat kalınlığının 40 mikron ve üzerinde olmasına dair esasların sağlanması,

gerektiği bildirilmiştir.

SGK Genel Yazısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 01/06/2020 tarihi ve 41481264-207.02-E.6383458 sayılı Genel Yazısında; Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ülkemizde de 11/03/2020 tarihinden itibaren görülen yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle, 5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye dönük prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanma başvurusunu yasal süreci içinde yapan işverenlerin, bu taleplerine ilişkin düzenleyecekleri iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en son Kuruma verme tarihlerinde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek;

-5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında 2018/Nisan ayı ve sonrasına ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;

Altı aylık yasal süre içinde Kuruma başvurduğu halde talepte bulunduğu aylara ilişkin asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini 01/06/2020 tarihi itibariyle halen sisteme yüklemeyen işverenlerin, söz konusu asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç 30/06/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) sistemi yüklemesi gerektiği,

-5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;

2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin yasal süresi içinde (01/06/2018 ve öncesi) teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç 30/06/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) “e-SGK/İşveren/E-Bildirge V2/Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla Kuruma göndermeleri gerektiği,

Dolayısıyla 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebini yasal süresi içinde yapan işverenlerin 30/06/2020 tarihinden sonra “e-SGK/İşveren/E-Bildirge V2/Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” Kuruma gönderecekleri iptal/asıl/ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar ve prim hizmet beyannameleri işleme alınmayacağı ifade edilmektedir.

Böylece Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin girişimleri sonucu geriye yönelik teşvik değişiklik taleplerine ilişkin düzenlenecek APHB’lerin SGK’ya gönderilme süresi 01/06/2020 tarihinden 30/06/2020 tarihine uzatıldığı hususunu,

Bilgilerinize sunarız.

Dijital Tarım Pazarı

Sayın Üyemiz,

Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir.

Tarımda dijitalleşme adına çok önemli bir proje olan çiftçimizin alın teri ile ürettiği ürünleri değer fiyattan satabileceği, tüm alıcılar ve üreticiler ile buluşabileceği ve tüketicimizin de kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almasına olanak sağlayacak online platform Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Sayın Bakanımız tarafından 29 Nisan 2020 tarihinde kamuoyuna tanıtılmıştır.

Bu kapsamda Kocaeli ili genelinde “Gerçek ve Tüzel Kişilerin Online Kayıtlılık Sayısını Arttırmak” amacıyla çalışmalar başlamıştır. Üretim sahasından, tarımsal örgütlere, halcilere, marketler zincirlerine kadar tüm paydaşları içinde barındırabilecek çok geniş bir platform oluşacaktır. Bu sayede “Sözleşmeli Tarım, Sipariş-Talep Oluşturma, Teklif Oluşturma, Satış Stok Bildirme, Satıcıyı ve Alıcıyı Derecelendirme v.b.” eylemler online olarak karşımıza kolayca çıkabilecektir. Bu amaçlar doğrultusunda https://dijitaltarimpazari.gov.tr/ linkine kayıt olunması hem üretici ve tüketici hem de sektör olarak çok önemli bir adım olacaktır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

TOBB Çevrimiçi Konferanslar

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını sonrasında, piyasadaki gelişmelere bağlı olarak reel sektöre etkilerini değerlendirmek suretiyle bir dizi çalışmalar yürütüldüğü belirtilmektedir.

Bu kapsamda TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından hazırlanan ve yeni normal hayata geçişte hazır bulunurluğu destekleyecek 5 haftalık çevrimiçi konferansların ücretsiz yapılacağı açıklanmıştır.

Programda; Girişimciler için E-Ticaret: Teoriden Pratiğe, Girişimciler için Bilgilendirme Webinar’ı (KGF, Alacak Sigortası, Sosyal Medya ve Dijital Dönüşüm) ve Girişimcilik Sohbetleri yer almaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Sağlık Bakanlığının Yayınlamış Olduğu Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki Tedbirlerin Üye İşyerlerine Tebliği Hakkında

Sayın Üyemiz,

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 30.05.2020 tarih ve 8556 sayılı ‘’Koronavirüs Tedbirleri-Lokanta, Restoran, Kafe Vb. İşyerleri; Park/Piknik Alanları ve Mesire Yerleri; Sosyete Pazarları Hak.’’ konulu genelgesinde, Covid-19 salgınıyla mücadelede kısmen yada geçici olarak
faaliyetleri düzenlenen/durdurulan birçok işyerinin faaliyetlerine 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren, Sağlık Bakanlığının Resmi Web sitesinde (https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/salgin-yonetimi-vecalisma-rehberi.html) yayınlamış olduğu şekilde Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki tedbirlere uymak koşuluyla devam edebileceği kararı alınmıştır.

31.05.2020 tarih ve 2020/55 sayılı Çayırova İlçe Hıfzısıhha Kararında da yukarıda bahsi geçen genelge ve çalışma rehberindeki hükümler doğrultusunda karar alınmış, alınmış olan kararların
uygulanmasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, kişilerin ve firmaların mağduriyet
yaşamaması için alınan bu kararlara harfiyen uyulması emredilmiş, alınan karar ve tedbirlere
uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıha Kanununun 282. Maddesine göre idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması  şeklinde İlçe Hıfzısıhha Kurul kararı verilmiştir.

Busebeple ilgili kurumlarca yapılacak denetimlerde mağduriyetlerin yaşanmaması için, Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki tedbirlerin ivedi olarak tebliğ edilmesi ve gereken hassasiyetin gösterilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Hindistan Sohbet Toplantısı

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın 01.06.2020 tarih ve 29077148-743.02.01.01 sayılı yazısına istinaden TOBB’dan alınan 03.06.2020 tarih ve 4765 sayılı yazıda Ticaret Bakanlığı tarafından, Ticaret Müşavir ve Ataşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” adıyla online toplantıların düzenleneceği belirtilmektedir.

Bu çerçevede, ilk olarak Hindistan’da görev yapmakta olan Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile Hindistan’da yerleşik 3 iş insanımızın konuşmacı olarak katılacağı “Hindistan’da İş Yapabilme, Markalaşma ve Ticari Fırsatlar” sohbet toplantısının 5 Haziran 2020 Cuma günü 10.00-11.30 saatleri arasında gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

Etkinliğe ilişkin program ile toplantı erişim linki TOBB web sitesinde (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş İmkânları/Yurtdışı Etkinlikler bölümünden temin edilebilmektedir.

Genelge Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Valiliği’nden alınan yazıda;

a) 12.03.2020 gün ve 2020/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi.

b) 22.03.2020 gün ve 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi.

c) 23.03.2020 gün ve 4931 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi.

ç) 29.05.2020 gün ve 2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi.

İlgi (a) ve (b) Genelgeler; Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan ilgi (ç) Genelge ile, İçişleri Bakanlığınca yayımlanan ilgi (c) Genelgesi de 01.06.2020 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan ilgi (ç) Genelge doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezi birimleri hariç olmak üzere Bakanlık tarafından merkez ve taşra teşkilatında uygulanacak usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.

İçişleri Bakanlığında, çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın yönetici ve kadro pozisyonunda olanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu e-nabız sistemi üzerinden tespit edilen kronik hastalığı olanlar idari izinli sayılacaktır. İdari izinli sayılanlar bu sürede görevleri fiilen yerine getirmiş sayılacak; bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacaktır. Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine döneceklerdir.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen merkezden verilen randevu sistemi ile pasaport, ehliyet ve kimlik basım iş ve işlemler ile ilgili usuller bu dönemde ilgili Genel Müdürlük tarafından belirlenecek ve gerekli tedbirler alınacaktır.

Birimler/Valilikler, bu süreçte tüm personelin maske kullanması, çalışma mekanları, yemekhane, servisler ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması, bu mahaller ile kullanılan araçlarda dezenfekte işlemi yapılması hususlarında Sağlık Bakanlığının çıkarmış olduğu “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nin ilgili maddelerini esas alarak gerekli tedbirleri uygulayacaktır.

Konu ile ilgili 2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtilen hükümlere riayet edilmesi ile Bakanlık tarafından yukarıda belirtilen usul ve esaslara azami hassasiyet gösterilmesi hususunu,

Bilgilerinize sunarız.

VERBİS’e Kayıt Sürelerinin Uzatılması

Sayın Üyemiz,

COVID-19 salgınının yol açtığı olumsuz şartlar göz önünde bulundurularak Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından “Veri Sorumluları Sicili”ne kayıt yükümlülüğünün yerine getirilmesi için belirlenen süreler aşağıdaki tarihlere kadar uzatılmıştır.

Sicil Kayıt Yükümlülüğü Tablosu
Sorumlular Son Kayıt Tarihi
Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları 30.09.2020
Yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları 30.09.2020
Yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilançosu 25 milyon TL’ den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları 31.03.2021
Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumluları 31.03.2021

 

 

Nefes Kredisi hk.

Sayın Üyelerimiz,

Onbinlerce işletmeye destek sağlayan “Nefes Kredisi” başvuruları 26 Haziran 2020 Cuma günü itibarıyla sona erecektir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre haziran ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 66 ile geçen yılın aynı ayına göre 11.1 puan gerilerken, geçen aya göre 3.4 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 61.2 ile geçen yıla göre 8.3 puan gerilerken, geçen aya göre 0.9 puan arttı.

KSO Başkanı Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, kapasite kullanımlarının toparlanma sürecinde olduğunu ancak toparlanmanın yavaş gerçekleştiğini söyleyerek, “Hem Türkiye genelinde hem Kocaeli’de kapasite kullanım oranlarında mayıs ayında başlayan toparlanmanın yavaş da olsa haziranda da devam ettiğini görüyoruz. Aylık bazdaki artışlar Türkiye genelinde 3.4 puan, ilimizde ise 0.9 puan oldu. Sektörlere baktığımızda, otomotiv sektörünün  yanında kimya, metal, plastik ve kauçuk sektörleri de kapasite kullanım oranlarında mayıs ayına göre artış gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Zeytinoğlu, duruşta olan firmaların oranında aylık bazda gerileme olduğunu söyleyerek, “Nisan ayında yaptığımız araştırmada, duruşta olduklarını bildiren firmaların oranı yüzde 24 iken, mayısta yüzde 9’a gerilemişti. Haziran’da ise bu oranın yüzde 4’e düştüğünü görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, haziran ayına ilişkin açıklanan ilk verinin kapasite kullanım oranı olduğunu belirterek, “Mayıs ayında kapasite kullanımlarındaki toparlanmanın yansımalarını ihracat rakamlarında görmüştük. Haziran’da kapasite kullanımlarındaki ufak da olsa toparlanmadan, ihracatta aylık bazda benzer iyileşmeler göreceğimizi bekliyoruz. Umarız Covid-19’un ekonomi üzerine etkilerinin azalmasıyla Temmuz ayı kapasitelerinde daha belirgin toparlanma görürüz.” dedi.

Konaklama Tesislerinde Uygulanacak Standartlar ve Tedbirler Hk.

Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” kapsamına alınan Koronavirüs (Covid­19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrollü normalleşme süreci aşamasına geçilmiş bulunulmaktadır.  Gelinen aşamada virüsün yayılma ve bulaş hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalleşme sürecine geçilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında 28.05.2020 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısında Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda getirilen yasaklama/kısıtlamaların bazılarının kaldırılabileceği değerlendirilmiştir.

Bu kapsamda, halen faal olan veya yeni faaliyete geçecek olan; otel, termal/kaplıca otelleri, motel, apart otel, pansiyon, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhaneler/kamplar ile her türlü konaklama tesislerinin faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri (Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik vb.) ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak aşağıda belirtilen önlemlerin alınması ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Konaklama Tesislerinde Uygulanacak Standartlar ve Tedbirlere ilişkin genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 13 üncü Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ

Sayın Üyemiz,

17 Mayıs 2020 tarihli ve 31130 sayılı Resmi Gazete’de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 13 üncü Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ yayınlanmıştır.

Bu tebliğde sermaye şirketlerinin, 30.09.2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca yüzde yirmi beşinin nakden dağıtımına karar verilebileceği, geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçelerin dağıtıma konu edilemeyeceği düzenlenmektedir. Devlet il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin Tebliğ dışında olduğu düzenlenmektedir. Ayrıca bu düzenlemenin istisnaları ve bu istisnalardan yararlanılabilmesi için Bakanlıktan uygun görüş alınması gerektiği düzenlenmektedir.

tebliğ metnine ulaşmak için tıklayınız.

KOBİ’lere Yönelik Devlet Desteği Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda; KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu geliştireceği ve potansiyel müşterisi hazır olan yenilikçi ürünlerin/süreçlerin, bir Müşteri Kuruluş eşliğinde ortaya çıkarılacağı ortaklı projelerin desteklenerek gerek iş birliklerinin artırılması gerekse Ar-Ge destekleri için ayrılan kamu kaynaklarının daha etkin kullanımının sağlanması amacıyla “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı (Sipariş Ar-Ge 2020)” açılmıştır.

Bahse konu çağrı kapsamında bir “Müşteri Kuruluş” ve en az bir “Tedarikçi Kuruluş” ortak başvuru yapabilecek olup, proje bütçesinin üst sınırı 2.500.000 TL olarak belirlenmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Çağrı Tanıtım Broşürü için tıklayınız.

World e-Commerce Forum

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığında düzenlenen, İngiltere Ticaret Bakanlığı’nın, İngiltere’den e-ticaret firmalarının yöneticileri, uluslararası pazaryerlerinin temsilcileri ve tedarikçilerinin yer alacağı World E-Commerce 2020 Forumu’nun, koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mayıs 2020 tarihinde online olarak yapılacağı ve kayıtların https://worldef.netlkonferans/worlde-commerce-forum-2020/ linki üzerinden yapılacağı bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Irak (IKBY) Gümrük Muafiyetleri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, Erbil Gümrük Ataşeliği’nden Ticaret Bakanlığı’na iletilen yazıya atıfla, Irak’ta ilgili kurum, kuruluş ve makamlardan izin alınmış olması kaydıyla kamu yatırımları, stratejik veya önemli projeler vb. kapsamdaki faaliyetlerde kullanılmak üzere ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergisi muafiyetlerinin yerel imalat sanayini korumak ve geliştirmek üzere durdurulduğunun açıklandığı bildirilmektedir.

Aynı yazıda, 28 Nisan 2019 tarihinden itibaren Irak(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi-IKBY)’da üretim sürecinde kullanılacak her türlü hammadde/ara mamüller için uygulanan gümrük vergisinden muafiyet uygulamalarının, IKBY Ekonomi ve Maliye Bakanlığınca 23 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan amacı, dayanağı ve gerekçesi ne olursa olsun mevcut bütün muafiyetlerin yürürlüğünün durdurulmasına karar verildiği belirtilmektedir.

Yazıda, 24 Nisan 2020’de askıya alınan söz konusu vergi muafiyetleri hakkında ilgili Ataşelik tarafından IKBY yetkilileri ile yapılan görüşmeler çerçevesinde;

  1. Kaldırılan muafiyetlerin, imalat sanayini destekleme kapsamındaki ara mamül / hammaddelere verilenler ile her türlü proje, yatırım, teşvik kapsamındakiler dahil istisnasız tüm muafiyetleri kapsadığı,
  2. Söz konusu uygulamanın Irak Merkezi Hükümeti (IMH) kurumlarından alınmış muafiyetlere de teşmil edildiği ve bunların da IKBY’deki gümrüklerde durdurulduğunun öğrenildiği,
  3. IMH alanında devam eden projeler bakımından ilgili Merkezi Hükümet kurumlarından alınan muafiyetlerin durdurulmasının anlaşılmaz ve haksız olduğu ve Bölgesel Yönetimin yetkisi dışında olduğunun belirtildiği,
  4. Muhataplarca, IMH ile anlaşmalarının bulunduğu ve bu konuda uygulama yetkilerinin olduğunun ve halihazırda acil muafiyet talebi olanların IKBY Bakanlar Kurulu’na müracaat edilerek karar çıkartması durumunda muafiyetten istifade edebileceğinin vurgulandığı; bununla birlikte, karar olmadan kurumların muafiyet uygulamayacağının, diğer taraftan, muafiyet uygulamasının geçici olarak durdurulduğunun, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda muafiyet tanınacak ürünler ve durumlar ile ilgili bir çalışmanın sürdürüldüğünün açıklandığı; ayrıca, Bakanlar Kurulu’nda konunun tekrar değerlendirileceğinin, Gümrük, Ticaret ve Maliye bürokratları olarak muafiyetlerin tamamen kaldırılmaması yönünde fikir beyan edildiğinin, ancak nihai kararın Bakanlar Kurulu görüşmeleri sonrasında ortaya çıkacağının ifade edildiği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, bazı işadamlarının IKBY’deki Yatırım Kurulu’na müracaat ederek daha önce yasal olarak ilgili kurumlarca verilmiş muafiyetlere itibar edilmesini ve mağduriyetin giderilmesini talep ettiği, muafiyetlerin iptal edilmesi nedeniyle tırları bekleyen fabrika/tesislere hammadde, ara mamül ve malzeme ulaşmadığı için üretim süreçleri kesintiye uğrayan bazı işadamlarına yardımcı olmak için IKBY yetkilileri tarafından geçici bir çözüm önerildiği vurgulanmıştır.

Bu kapsamda uhdesindeki muafiyete istinaden Irak’a sevkiyat yapmış olan söz konusu işadamlarınca, sevkiyat kapsamı ürüne/malzemeye normal ithalat süresince tahakkuk edilecek vergilerin teminat olarak yatırılması halinde tırların geçişine izin verileceğine dair bilginin bahse konu Ataşelikten Ticaret Bakanlığı’na iletildiği, bazı işadamlarının  söz konusu ara çözümü kabul ettiği ve teminat yatırmak suretiyle bekleyen araçların bir kısmının Irak’a girişinin sağlandığı bilgisi anılan Ataşelikten Ticaret Bakanlığı’na bildirildiği ifade edilerek ilgili Irak makamları nezdinde Bakanlıkları girişimlerinin devam ettiği belirtilmiştir.

“Yetenek Kapısı” Kariyer Platformu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen yazıda, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hizmete sunulan “Yetenek Kapısı” çevrimiçi kariyer platformunun (www.yetenekkapisi.org); işverenlerin ihtiyaç duydukları yetenekleri henüz eğitimleri devam ederken keşfetmelerine, öğrenci/mezunlar ile zaman ve mekândan bağımsız şekilde iletişim kurmalarına imkân sağlamakta olduğu belirtilmiştir.

TOBB, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile 8 Haziran 2020 tarihinde İş Birliği Protokolü imzalamış olup “Yetenek Kapısı” çevrimiçi kariyer platformunu desteklemektedir.

Bu kapsamda üyelerimizin “Yetenek Kapısı” kariyer platformuna üye olmaları önem arz etmektedir. “Yetenek Kapısı”nda oluşturulacak hesap ile ülkemizdeki ve yurt dışındaki üniversitelerin kariyer merkezleri ile iletişim kurulabilmekte, şirketlerin ve kurumların iş/staj ilanları istenilen üniversite ve bölümlerden öğrencilerin/mezunlarının başvurusuna açılabilmekte, özgeçmişler incelenerek adaylar ile sistem üzerinden iletişim kurulabilmektedir. Yetenek Kapısı; eğitimli gençler arasındaki marka bilinirliğinin artırılmasına, aynı zamanda kariyer etkinliklerinin düzenlenerek üniversitelerin düzenlediği kariyer fuarlarından haberdar olunmasına ve kayıt yaptırılabilmesine imkan sağlamaktadır.

Yetenek Kapısı’nın kullanımını kolaylaştırmak için Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan kılavuz ekte paylaşılmıştır.
Sisteme ilişkin sorularınızı destek@yetenekkapisi.org adresine iletebilirsiniz.

“İşveren” Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.

Son dönem ICC Görüşleri ve Elektronik Kurallar Semineri

Sayın Üyemiz,

ICC Milli Komitesi tarafından, Bankacılık Komisyonumuz tarafından 25 Haziran 2020 tarihinde 11.00 – 12.30 saatleri arasında “Son dönem ICC Görüşleri ve Elektronik Kurallar” başlıklı bir video konferans gerçekleştirilecektir. Konferansa katılım ücretsizdir.

Genel çerçevede ele alınacak konular;

Force Majeure in ICC Rules and Preventions at a Glance                              15 Dk

Latest ICC Banking Commiison Opinions on Documentary Credits             75 Dk

eUCP Kuralları                                                                                            30 Dk

Eğitmenler;

-Sn. Abdurrahman Özalp, ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanı

-Sn. Özlem Deren, ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Üyesi

Video konferansa kayıt için tıklayınız.

Kocaeli Sanayi Odası Haziran Ayı Meclisi Yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası haziran ayı Meclis toplantısı online olarak, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katıldı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Bakana yönelik konuşmasında, sözlerine Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli verilerini paylaşarak başladı. Zeytinoğlu, Kocaeli’nin ekonomik faaliyetleri, sektörlerin katma değerleri, dış ticaretteki payı ve vergi gelirleri hakkında bilgiler aktardı.

Zeytinoğlu sözlerine KSO’nun Covid-19 sürecinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgilendirmeleriyle devam etti.

Bu kapsamda, Covid-19 tarama testi konusunda pilot il seçildiklerini ve Covid-19 Tanı Merkezi kurularak, firmaların çalışanlarına yönelik PCR testi yapıldığı bilgisini aktardı. Ayrıca Sağlık İl Müdürlüğü işbirliği ile KSO olarak Covid-19 kapsamında firmalara yönelik online bilgilendirme seminerleri düzenlediklerini söyledi.

Bu süreçte, salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek için, firmalardan gelen sorunları ivedilikle TOBB vasıtasıyla ilgili kurumlara ilettiklerini söyleyen Zeytinoğlu, firmalardan yönlendirilen sorunlar ve talepleri aktardı.

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK

Kocaeli Sanayi Odası  Haziran Ayı Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank, “Sağlık Bakanlığımızla birlikte Kocaeli ve Ankara’da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sağlık Bakanlığımızla birlikte Kocaeli ve Ankara‘da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz. 13 ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de) antikor testleri yapılacak” dedi.

Bakan Varank, sanayi odalarıyla, teknoparklarla, STK’larla, yani tüm paydaşlarla yakın istişare içinde öngörülebilirliği artıracak ve işleri kolaylaştıracak her adımı hayata geçirmeye azami özen gösterdiklerini vurgulayarak, “Dünya son 3 ayda oldukça zorlu bir sınavdan geçiyor. Benzerini daha önce yaşamadığımız bir salgınla, aslında görünmeyen bir düşmanla mücadele ediyoruz. Pandemi insan sağlığına olan etkilerinin yanında, küresel ekonomiyi de derinden sarstı. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki artık ülkeler arasındaki gelişmişlik farkları pek bir anlam ifade etmiyor. İşte böylesine çetin bir ortamda Türkiye, uyguladığı politikalarla pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştı. Sağlıktan sanayiye, eğitimden ulaştırmaya, yani kamu yönetiminin her alanında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dinamik bir yönetişim anlayışını takip ettik. Olağanüstü dönemlerin olağanüstü politikalar gerektirdiğini gayet iyi biliyoruz. İstihdamda, sosyal korumada ve finansa erişimde tarihi adımlar attık. Kısa çalışma, nakdi ücret ve işsizlik ödeneği destekleriyle 5 buçuk milyonun üzerinde vatandaşımıza 14 milyar liralık nakit kaynak aktardık. Sosyal destek programlarımızla 6 milyondan fazla haneye dokunduk. Bu dönemde vatandaşlarımıza verdiğimiz sadece nakdi destekler 20 milyar lirayı geçti. Kamu bankalarımız, reel sektörün finansman sıkıntılarını çözmek için devreye girdi. Güçlü yurt içi sanayimiz sayesinde ihtiyaç duyulan her ürünü kolayca üretebildik. Bununla birlikte sağlık endüstrisinde yenilikçi ürünler geliştirerek küresel rekabette biz de varız dedik. Rekor sürede ürettiğimiz yerli yoğun bakım solunum cihazıyla, muadillerinden üstün bir ürünü piyasaya çıkardık. Tanı kitleri, aşı ve ilaç projelerimizle takip eden değil, takip edilen bir ülke haline geldik. Bu alanlarda, hem geleneksel hem de çığır açıcı yenilikçi yöntemleri odağımıza aldık. Devam eden bu projeler taşıdığı bilimsel değer kadar, insanlığa da çare olabilecek özellikleriyle kritik öneme sahip. İşte krizin ilk günlerinden itibaren takip ettiğimiz bu bütüncül yaklaşım sayesinde ülkece başarılı bir sınav verdik. İnşallah bundan sonraki dönemde de performansımızı katlayarak devam ettireceğiz.

Bu ayın ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, Nisan ve Mayıs’ı şimdiden geride bıraktı. Haziran’ın ilk yarısında OSB’lerdeki elektrik tüketimi Mayıs’a göre yüzde 31 arttı. Otomotiv, tekstil ve mobilya gibi öncü sektörler tekrar diriliyor Ekonomiye olan güven artıyor. Bakınız bu senenin ilk 5 ayında sanayi siciline 5 bin 547 işletme kaydoldu. Yani bu yılın ilk beş ayında 5 bin 547 işletme reel sektöre yeni oyuncu olarak girdi, ekonomiye yeni bir soluk getirdi. Sadece organize sanayi bölgelerimizde [ilk 5 ayda] 520 yeni fabrika üretime geçti. Yatırım talebi de pandemi koşullarına rağmen geçen seneye göre daha güçlü şekilde seyrediyor. Ocak-Mayıs döneminde 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde 110 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları doğacak. Temel gayemiz, bu gidişatı sürekli bir yapıya oturtabilmek. Salgının dünyadaki seyrine bağlı olmakla birlikte; Ülkemizdeki ekonomik canlanmanın daha da hızlanmasını ve yılın son iki çeyreğinde güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı bekliyoruz.”

Türkiye’de sanayinin kalbinin Kocaeli’de attığını kaydeden Varank, “14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 4 Teknopark ve Bilişim Vadisi’nden aldığınız güçle ülke kalkınmasında kritik bir rol oynuyorsunuz. Ülkemizin en büyük sanayi işletmelerine ev sahipliği yapıyor, istihdam ve ihracatta göğsümüzü kabartıyorsunuz. Kocaeli’nin gelişmesi demek, Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesi demek.

Biz Bakanlık olarak şehrimizin potansiyelini ileriye taşıyacak her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz. Yıl başından bu yana Kocaeli’de 3 buçuk milyar liralık sabit yatırıma teşvik belgesi verdik. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 3 bin 500 vatandaşımıza yeni iş kapıları açılacak. Geçen cuma İMES OSB’den bir heyeti Bakanlığımızda ağırladık. İMES OSB’de Kalkınma Ajansımız desteğiyle Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezini kuracağız. 16 milyon liralık bu projenin 10 milyon lirası ajansımız tarafından finanse edilecek.İnşallah Ağustos ayında da projenin temelini atmak üzere Kocaeli’ne gelmeyi planlıyorum. Bu merkezin hayata geçmesiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye eğitim verilecek, firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artırılacak,yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek” şeklinde konuştu.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU

Bakan  Varank’ın konuşması sonrası söz alan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kısa ekonomik değerlendirmelerde bulundu;

Zeytinoğlu, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Mayıs ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 40.8 azalarak 9.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Covid-19 etkisiyle talep azalmasının mayıs ayında da devam etmesine rağmen aylık bazda bir toparlanma olduğunu görüyoruz. Nisan ayına göre ihracatımız yüzde 10,84 oranında arttı. Önümüzdeki aylarda iyileşmelerin devam edeceğini, en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki iyileşmeye paralel toparlanma hızımızın artacağını düşünüyoruz.” dedi. Kocaeli dış ticaret rakamlarının da aylık bazda benzer şekilde toparlanma eğiliminde olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “İlimizde de Türkiye geneli ile benzer, nisan ayına göre bir toparlanma var. Kocaeli’nin aylık ihracat artışı yüzde 30.8 oldu. Bu toparlanmada, otomotiv sektörünün üretime başlamasının etkili olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Nisan ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında cari denge 5.1 milyar dolar açık verdi. Bunun sonucunda yıllık cari açık 3 milyar 291 milyon dolar oldu. Hizmetler dengesinde, uzun yıllardan beri ilk defa açık verdik. Haziran’dan itibaren sektörün tekrar cari dengeye geleceğini bekliyoruz.” dedi.

Enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mayıs ayında TÜFE aylık yüzde 1.36 artışla yıllık yüzde 11.39’a yükseldi. ÜFE ise aylık yüzde 1.54 artışla yıllık yüzde 5.53’e geriledi. sanayicileri asıl etkileyen üretim maliyetleri. Mayıs ayında ÜFE’de enerji kaleminde yüzde 11.92’lik azalış olduğunu görüyoruz. Enerji maliyetleri ÜFE’yi doğrudan etkiliyor. 2021 yılı enerji maliyetleri açısından, enflasyona etkisini daha net görebileceğimiz, kritik bir yıl olabilir diye düşünüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Nisan ayı Covid-19’un ekonomi üzerine etkisinin en yoğun hissedildiği ay oldu. Birçok göstergede maalesef bozulmalar gördük. Firmalarımızın çoğunda duruşlar yaşandı, çalışmaya devam edenler de kapasitelerini yarıya indirerek devam ettiler. Dolayısıyla nisan ayı sanayi üretiminde ciddi bir düşüş göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim sanayi üretimi nisanda aylık yüzde 30.4, yıllık yüzde 31.4 daraldı. Bu daralma göreceğimiz en kötü seviye diye tahmin ediyoruz. Kapasite kullanım oranı ve ihracatta aylık bazdaki yükselişler, önümüzdeki aylarda sanayide iyileşmeye işaret ediyor. Salgında ikinci dalga olmaması durumunda, 3-4 ay sonra üretimde eski potansiyelin yakalanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Mart ayında işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 0.9 puan, şubat ayına göre 0.4 puan azalarak yüzde 13.2 ‘ye gerilemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı ayına göre istihdam edilenlerin 1 milyon 662 bin kişi azaldığını görüyoruz. Aynı dönemde işgücüne katılım da 2 milyon 235 bin kişi azaldı. Sadece sanayi sektöründe istihdam artışı oldu. Sanayi sektöründe istihdam 27 bin kişi arttı. Bunu olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Yüzde 4.5 olarak açıklanan 2020 ilk çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Salgının etkisinin, az da olsa büyüme oranlarına yansıdığını görüyoruz. Tabi asıl etkiyi ikinci çeyrek büyümesinde göreceğiz. Büyümeye, inşaat sektörü dışında diğer sektörlerden pozitif katkı geldi. Tarım yüzde 3.0, sanayi yüzde 6.2, hizmetler yüzde 3.4 artarken inşaat sektörü yüzde 1.5 daraldı.” dedi. Türkiye’nin ilk çeyrek büyümede; AB, G-20 ve OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını söyleyen Zeytinoğlu, “İkinci çeyrekte maalesef aynı performansı gösteremeyeceğiz.” dedi.

Zeytinoğlu mayıs ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

KSO Başkanı Zeytinoğlu Bütçe Gerçekleşmelerini Değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Covid-19’un ekonomi üzerine etkilerinin mayıs ayında da devam ettiğini, bu süreçte bütçede açık verilmesinin beklenebileceğini söyleyerek, “Mayıs ayında bütçe gelirleri yüzde 4.8 azalışla 68.14 milyar TL, bütçe giderleri yüzde 2.2 artışla 85.44 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe gelirlerinin azalması ve giderlerin artması sonucu mayıs ayında bütçe 17.3 milyar TL açık verdi.” dedi.

Zeytinoğlu, “Bütçeye en fazla katkı veren vergi gelirleri mayıs ayında yüzde 7.6 azalarak 55.3 milyar TL olarak  gerçekleşti. Vergi gelirlerindeki bu azalışının gelirler kalemini önemli ölçüde azalttığını görüyoruz. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda, mayıs ayında, dahilde alınan KDV’nin yüzde 42.8, ithalde alınan KDV’nin ise yüzde 30.9 azaldığını görüyoruz. Dahilde alınan KDV’nin azalması hanehalkı harcamalarının, ithalden alınan KDV’nin azalması ise ithalatın azaldığını gösteriyor. Bunlar pandemi döneminde beklediğimiz süreçlerdi. Giderler tarafında ise olağanüstü bir artış gözükmüyor.” dedi.

Sanayi Üretiminde Normalleşmek İçin 3-4 Ay Gerekli

TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, koronavirüs salgının en yoğun hissedildiği nisan ayında, tüm öncü göstergelerde bozulmalar görüldüğünü, dolayısıyla üretimde de böyle bir düşüşü beklediklerini söyleyerek, salgında ikinci dalga olmaması durumunda 3-4 ay sonra üretimde eski potansiyelin yakalanabileceğini belirtti. 

Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmedeNisan ayı Covid-19’un ekonomi üzerine etkisinin en yoğun hissedildiği ay oldu. Birçok göstergede maalesef bozulmalar gördük. Firmalarımızın çoğunda duruşlar yaşandı, çalışmaya devam edenler de kapasitelerini yarıya indirerek devam ettiler. Dolayısıyla nisan ayı sanayi üretiminde ciddi bir düşüş göreceğimizi bekliyorduk. Nitekim sanayi üretimi nisanda aylık yüzde 30.4, yıllık yüzde 31.4 daraldı. Bu daralma göreceğimiz en kötü seviye diye tahmin ediyoruz. Önümüzdeki aylarda üretimde de iyileşmeler bekliyoruz. Kapasite kullanım oranı ve ihracatta aylık bazdaki yükselişler buna işaret.” dedi. Zeytinoğlu, “Salgında ikinci dalga olmaması durumunda 3-4 ay sonra üretimde eski potansiyelin yakalanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.  

Sektörler ve ana sanayi gruplarına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Nisan ayında tüm sektörlerde üretimde gerileme yaşandı. İmalat sanayinde aylık yüzde 32.5, yıllık yüzde 33.3ara malı üretiminde aylık yüzde 30, yıllık yüzde 27.9, sermaye malı üretiminde aylık yüzde 40.2, yıllık yüzde 42.9 gerileme oldu. Bu ortamda, bu gerilemelerin normal olduğunu düşünüyoruz.  dedi.  

 T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, nisan ayında cari denge 5 milyar 62 milyon dolar açık verdi. Bunun sonucunda yıllık cari açık 3 milyar 291 milyon dolar oldu. 

Nisan ayı cari denge verisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, Covid-19 etkisiyle dış ticaret açığının yanı sırahizmetler dengesinde de açık verildiğini belirterek, “Nisan ayında hizmetler dengesinde uzun yıllardan beri ilk defa açık verdik. Covid-19 ile gelen kısıtlamalardan en fazla hizmet sektörümüz etkilendi. Bunun en belirgin görüldüğü aylar nisan ve mayıs ayları idi. Hazirandan itibaren kısıtlamaların kalkması ile hizmetler sektörünün cari dengeye katkısının artacağını bekliyoruz.” açıklamasını yaptı. Zeytinoğlu, ihracat ve turizm gelirlerindeki toparlanmanın sınırlı olacağından birkaç ay daha yıllık cari açıkta yükseliş olabileceğini söyledi. 

TOBB Nefes Kredisi

Sayın Üyemiz,

TOBB Nefes Kredisi kullanımlarında, Denizbank ile  protokol imzalanmıştır.
11 Haziran 2020 itibariyle başvuru almaya başlayacaktır.

Covid-19’un Birleşik Arap Emirlikleri Ticareti Üzerine Etkileri

Kocaeli Sanayi Odası Dış İlişkiler Komisyonu ve Ticaret Bakanlığı Dubai Ticaret Ataşeliği işbirliğinde  16 Haziran 2020 Salı saat 15:00’de “Covid-19’un Birleşik Arap Emirlikleri Ticareti Üzerindeki Etkileri” başlıklı bir webinar etkinliği düzenlenecektir.

Etkinlik Kocaeli Sanayi Odası Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Cryocan Firması Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan’ın moderatörlüğünde, Ticaret Bakanlığı Dubai Ticaret Ataşesi Sn. Hasan Önal’ın katılımı ile gerçekleşecektir.

Sorularınızı kayıt esnasında belirtebilirsiniz.

Kayıt için tıklayınız.

Covid-19’un Birleşik Arap Emirlikleri Ticareti Üzerine Etkileri

Kocaeli Sanayi Odası Dış İlişkiler Komisyonu ve Ticaret Bakanlığı Dubai Ticaret Ataşeliği işbirliğinde  16 Haziran 2020 Salı saat 15:00’de “Covid-19’un Birleşik Arap Emirlikleri Ticareti Üzerindeki Etkileri” başlıklı bir webinar etkinliği düzenlenecektir.

Etkinlik Kocaeli Sanayi Odası Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Cryocan Firması Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Urhan’ın moderatörlüğünde, Ticaret Bakanlığı Dubai Ticaret Ataşesi Sn. Hasan Önal’ın katılımı ile gerçekleşecektir.

Sorularınızı kayıt esnasında belirtebilirsiniz.

Kayıt için tıklayınız.

Çin ve Rusya Sohbet Toplantıları

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı tarafından, Ticaret Müşaviri ve Ateşelerimizle Türk iş dünyasını bir araya getirmek üzere Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nda görev yapan Ticaret müşaviri ve Ataşelerinin konuşmacı olarak iştirak edeceği online toplantılar düzenlenecektir.

Hazırlanan programa göre, Çin Halk Cumhuriyeti için bilgilendirme toplantısı : 10 Haziran 2020 Çarşamba günü 11.00 – 12.30 saatleri arasında

Rusya Federasyonu için bilgilendirme toplantısı : 11 Haziran 2020 Perşembe günü 14.00 – 15.30 saatleri arasında düzenlenmesi planlanmaktadır.

Toplantı bağlantısı için tıklayınız.

2021 IRU Dünya Kongresi Start Up Yarışması Hk.

Sayın Üyemiz,

Ülkelerinde aktif kuruluşların üyelerinden oluşan ve 560.000’den fazla nakliye operatörünü tek çatı altında temsil eden Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), özel sektör ve kamu sektörü arasındaki işbirliğini teşvik etmek, taşımacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve yeni çözümlerin önünü açmak için, karayolu taşımacılığı sektörünü 2021 yılında düzenlenecek IRU Dünya Kongresi’nde bir araya getirecektir.

Tüm dünyanın karayolu taşımacılığı kuruluşu olan, ağını ve küresel erişimini kullanarak uluslararası mobilite ve lojistik hizmetleri sunan 3,5 milyon şirketin sesini temsil eden IRU, sektör ve hükümet liderlerini biraraya getireceği IRU Dünya Kongresi’nde, uluslararası karayolu taşımacılığı hareketliliği ve lojistiğinde yeni nesil genç firmaların yenilikçi çözümlerini teşvik etme arzusuyla bir Start-up Yarışması yapacaktır.

Start-up şirketlerin yenilikçi ürün veya hizmetlerini bir sonraki aşamaya taşımak için finansman desteği de kazanabileceği bu yarışmaya katılabilmek için şirketlerin:

  • Üç yıl veya daha kısa bir süre önce kurulmuş olması,
  • 1 milyon ABD dolarının altında fon sağlamış olması,
  • Mobilite/Nakliye/Lojistik sektörlerinde faaliyet göstermesi,
  • İş odağı olarak yenilikçi teknolojileri belirlemiş olması,
  • Çalışan bir prototip ya da ürüne sahip olması ya da sürdürülebilir bir iş modeli aktarabilmesi,
  • Ürün kullanıcılarını göstermesi (sürücüler, müşteriler vb.)

Koşullarını sağlaması ve https://www.iruworldcongress.com/start-up-competition-submission adresinden başvuru yapması gerekmektedir. Listede olmaya hak kazanan 20 şirketin adı IRU tarafından açıklanacak ve IRU Dünya Kongresi resmi web sitesinde halka açık oylamaya sunulacaktır.

Oylama sonucunu kazanan iki şirket düzenlenecek IRU Dünya Kongresi’nde şirketlerini daha ileriye taşımak için yenilikçi çözümlerini sektörün önde gelen liderlerine sunma fırsatı yakalayacaktır.

Bu itibarla, yarışmaya başvuru yapan firmaların ayrıca sila.kockaya@tobb.org.tr adresinden TOBB’a bilgi vermeleri istenmektedir.

Mısır Üretici Kayıt Sistemi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Kahire Ticaret Müşavirliği ile GOEIC yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmede, 31.05.2020 tarihine kadar ÜKS’nin açık olacağı, söz konusu listede yer alan firmaların 31.05.2020 tarihine kadar dosyalarında bulunan eksikliklerini tamamlamaları; aksi halde anılan firma başvurularının işlemden kaldırılıp yeni bir başvuru yapılması gerekeceği bildirilmektedir.

Yazı ile Ticaret Bakanlığı’na ve Kahire Ticaret Müşavirliği’ne başvuru yapmakla birlikte, başvuruları farklı sebeplerden dolayı sonuçlanmamış olduğu anlaşılan firmaların son durumlarını gösteren liste de iletilmiş olup anılan liste ekte iletilmektedir.

Bu itibarla, üyelerimizin 31.05.2020 tarihine kadar ÜKS’de eksikliklerini tamamlayarak GOEIC’e güncel bilgilerini iletmeleri ve Ek’de yer alan üyelerimizin de başvurularının durumu hakkında bilgi alarak başvuru ve eksik belgelerinin iletilme tarihlerini de içerir şekilde güncelleme yapmaları gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Ek : Mısır Üretici Kayıt Sistemi 

Fas Tarafından Sıcak Haddelenmiş Sac İthalatına Karşı Kesin Korunma Önlemi

TOBB’dan alınan yazıda, Fas tarafından “Sıcak Haddelenmiş Sac” ile ilgili 22 Ekim 2019 tarihinden itibaren 200 gün boyunca yüzde 25 ek vergi uygulanacağının bildirildiği, bu defa Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıya atıfta bulunarak, Fas tarafından sıcak haddelenmiş sac ithalatı için söz konusu önlemin yüzde 25’lik ek vergi şeklinde kesin önleme dönüştürüldüğü, ilgili önlemin 3 yıl boyunca uygulanacağı, ilk yıldan sonra yüzde 25’lik ek verginin her yıl yüzde 1 oranında düşürülmesine karar verildiği ifade edilmektedir.

Uluslararası Yük Taşımacılığı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Uluslararası Yük Taşımacılığı konulu dağıtımlı yazıyla; ilgide kayıtlı Genelge kapsamında; “uluslararası ticaret amacıyla İran ve Irak Sınır Kapılarından giriş-çıkışlar hariç olmak üzere (anılan kapılardan geri alınmamak kaydıyla sadece yabancı uyruklu tır şoförleri çıkış yapabilecektir)” ve “A. TÜRKİYE’DEN TRANSİT GEÇECEK ARAÇLAR VE ŞOFÖRLER”, “C. TÜRKİYE’DEN ÇIKIŞ YAPACAK ŞOFÖRLER” ile “D. RORO SEFERLERİNDE UYGULANACAK KURALLAR “ı düzenleyen hükümlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan; ülkemiz ihracat/ithalat sevkiyatlarının olumsuz yönde etkilenmemesi, tedarik zincirinin zarar görmemesi ve taşımacılık sektörümüzün etkin bir şekilde çalışabilmesini teminen ilgi (b) yazı kapsamında ilgi (a) Genelgenin ‘TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPACAK ŞOFÖRLER’ başlıklı B bölümü aşağıda belirtilen hükümler çerçevesinde yeniden düzenlendiği bildirilmiştir.

Bu kapsamda aşağıdaki yeni hükümler geçerlidir;

B- TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPACAK ŞOFÖRLER

1- Koronavirüsle mücadele kapsamında araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak, muayene ve epidemiyolojik değerlendirmesinde

a. Hastalığa ilişkin semptomların görülmesi halinde;

i. Türk şoförler sağlık denetleme merkezlerince ilgili Sağlık Müdürlüklerine bildirimi yapılarak belirlenen yerlerde karantina/ tedavi altına alınmaları sağlanacaktır. Bunların ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması adına bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecektir.

ii. Yabancı şoförler geçiş izni verilmeyecektir.

b. Hastalığa ilişkin semptomların görülmemesi halinde;

i. Türk şoförler 14 günlük karantina süresini evlerinde geçirmek üzere ülke içine alınacak ancak uluslararası ticari taşımacılık faaliyetleri kapsamında karantina süresinin bitmesini beklemeksizin yurt dışına çıkabileceklerdir. Uluslararası ticari taşımacılık kapsamında ülke dışına çıkmayacak şoförler ise 14 günlük karantina süresini evlerinde tamamlayacaklardır. Türk şoförlerin ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecektir.

ii. Yabancı şoförlere ülkemize girişlerini takip eden 72 saat içerisinde ülkemizden tekrar çıkış

yapmalarını taahhüt etmeleri halinde 14 günlük karantina süresi uygulanmadan ülke içine girişlerine izin verilecektir. Ayrıca yabancı şoförler, ülkemizde bulundukları 72 saatlik süre içerisinde kendilerinde herhangi bir solunum sistemi enfeksiyonu belirti ve bulgusu (ateş, öksürük, nefes darlığı, vb.) geliştiğini hissetmeleri halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvuracaklarını taahhüt edecektir.

iii. İlgili gümrük idaresince 72 saatlik süre; yol durumu, hava şartları, gümrük idaresindeki yoğunluk durumu vb. hususlar dikkate alınarak 24 saate kadar uzatılabilecektir.

iv. Yabancı şoförlere yurt içindeki mola yerlerinde ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, el dezenfektanı, uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları gerektiği ve ihtiyaç görülmesi halinde mola yerlerinin Devlet tarafından belirlenebileceği ve eskort eşliğinde yolculuk edebilecekleri hususu İçişleri Bakanlığı birimlerince tebliğ edilecektir.

2-Ülkemize giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.

3-Türk ve yabancı şoförler için belirlenecek mola güzergâhlarında ilgili Valilik/Kaymakamlıklar tarafından gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır. Anılan şoförlerden zaruri haller dışında duraklama ve bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoförlerin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilmeleri sağlanacaktır.

4-Ülkemiz açısından aciliyet arz eden ilaç, tıbbi malzeme ve gıda maddeleri taşıyan araçların/şoförlerin girişlerine öncelik verilecektir.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işsizlik oranını değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan mart ayına ait işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Mart ayı Türkiye’de koronavirüs salgının görülmeye başlandığı ilk aydı. Mart ayında işsizlik oranının, geçen yılın aynı ayına göre 0.9 puan, şubat ayına göre 0.4 puan azalarak yüzde 13.2’ye gerilediği açıklandı. Mart ayında istihdamın pandemi etkisi ile önemli ölçüde gerilediğini görüyoruz. Geçen yılın aynı ayına göre istihdam kaybı 1 milyon 662 bin kişi oldu. Bu kaybın 903 bini hizmet sektöründe gerçekleşti. Covid-19 nedeniyle başta turizm olmak üzere hizmet sektörümüz maalesef işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. Salgının etkisinin daha fazla görüldüğü nisan ayında özellikle aynı sektörlerde benzer istihdam kayıpları göreceğimizi düşünüyoruz. Yasakların kalkması ve mevsimsel etkilerle önümüzdeki aylarda sektörün toparlanmasını ve yeni istihdamların oluşturulmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Son bir yılda çalışabilir nüfus 1 milyon 39 bin bin kişi artarken işgücüne katılımda benzer bir durumun görülmediğini söyleyen Zeytinoğlu, “Mart ayında işgücüne katılımda gerileme görüyoruz. Geçen yılın aynı ayına göre işgücüne katılım 2 milyon 235 bin kişi azalmış. Dolayısıyla işgücüne katılım oranı da yüzde 48.4’e gerilemiş. Bunun da etkisi ile mart ayında işsizlik oranında bir gerileme görülmüştür.” dedi.

Zeytinoğlu, mart ayında sadece sanayi sektöründe istihdam artışı olduğunu söyleyerek, “Mart ayında tarım, inşaat ve hizmetler sektörlerinde istihdam kaybı yaşanırken, sanayi sektöründe istihdamın arttığını görüyoruz. İstihdam, tarımda 538 bin, inşaatta 248 bin, hizmetlerde 903 bin geriledi. Sanayide ise 27 bin kişi arttı. Sanayi sektöründeki istihdam artışının kasım ayından itibaren devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Pandeminin ekonomik etkilerine karşı alınan tedbirlerle önümüzdeki aylarda istihdam kaybının minimize edilmesini bekliyoruz.” dedi.

Covid-19 Sürecinde Ticari Sözleşmelerde Mücbir Sebepler ve ICC Mücbir Sebep ve Aşırı İfa Güçlüğü Maddeleri Konferansı

Sayın Üyemiz,

ICC Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ercüment Erdem’in katılımıyla 15 Haziran 2020 tarihinde 14.00 – 15.00 saatleri arasında “COVID-19 SÜRECİNDE TİCARİ SÖZLEŞMELERDE MÜCBİR SEBEPLER ve ICC MÜCBİR SEBEP VE AŞIRI İFA GÜÇLÜĞÜ MADDELERİ” başlıklı bir video konferans gerçekleştirilecektir.

Mücbir Sebepler maddelerinin temel özellikleri ve güncellenen ICC Mücbir Sebep ve Aşırı İfa Güçlüğü Maddelerine ilişkin bilgilendirme yapılacak olan toplantıda ayrıca aşağıdaki konulara da değinilecektir.

*Mevcut durumda mücbir sebep maddelerini nasıl yorumlamak ve uygulamak gerekir?

*Mücbir sebep hallerinde nelere dikkat etmek gerekir (bildirim, zararı azaltma, resmi kanıt, vs.)?

*ICC Mücbir Sebep ve Aşırı İfa Güçlüğü maddeleri ne tür yenilikler getiriyor?

*ICC Mücbir Sebep ve Aşırı İfa Güçlüğü maddelerini kullanırken nelere dikkat edelim?

Yakın zamanda güncellenmiş olan Mücbir Sebep ve Aşırı İfa Güçlüğü Maddelerinin Türkçe ve İngilizce’sine ulaşmak için tıklayınız.

Kayıt için tıklayınız.

“COVID-19 Sonrası Türkiye-AB İktisadi ve Ticari İlişkileri” Konulu Webinar

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda; 11 Haziran 2020 Perşembe günü saat 15:00-16:30 arası Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın Christian BERGER ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU‘nun katılımıyla “COVID-19 Sonrası Türkiye-AB İktisadi ve Ticari İlişkileri” hakkında webinar gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

webinara katılım ve kayıt için lütfen tıklayınız.

 

Halal Expo Nigeria

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Abuja Ticaret ve Sanayi Odası’nın yazısına atfen, “Halal Expo Nigeria” etkinliğinin 13-15 Ekim 2020 tarihlerine ertelendiği bildirilmektedir.

Erteleme Yazısına ulaşmak için tıklayınız.

‘Kronik Hastalıklar Listesi’

Sayın Üyemiz,

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve yayımlanan ‘Kronik Hastalıklar Listesi’ ekte sunulmakta olup, ileride işveren-personel-devlet arasında yaşanması muhtemel ihtilafların önüne geçmek ve riskli gruptaki kronik hastaların virüs salgınından korunması adına gerekli önlemlerin alınabilmesi sağlamak adına  işverenlerimizin ve sanayicilerimizin, personelin kronik hasta olup olmadığını belgelendiren ve ‘E-Nabız’ sistemi üzerinden personelce kolaylıkla alınabilen ‘Kronik Hasta Grubundasınız’ ya da ‘Kronik Hasta Grubunda Değilsiniz’ belgesini personelden ısrarla talep etmesi ve bu belgeleri personel özlük dosyalarında muhafaza etmesi önem arzetmektedir.

Kronik Hastalıklar Listesine ulaşmak için tıklayınız.

KSO Çevre Komisyonu 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü Kutladı

Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde kamu kurum ve kuruluşları, yerel idareler, OSB Müdürlükleri ve KSO Meclis Üyelerinin katılımı ile oluşturulan “KSO Çevre İhtisas Komisyonu” 2020 yılının ikinci toplantısını telekonferans yöntemi ile gerçekleştirdi.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç’ın başkanlığında yapılan online toplantıya,  KSO Meclis Üyesi Hasan Şerefhan, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Selma Ayaz, KOÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Sevil Veli, GTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Nihal Bektaş, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Murat Sancak, KSO İş Geliştirme Sorumlusu Aynur Hacıfettahoğlu ve OSB’lerin Çevre Mühendisleri iştirak etti.

5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebeti ile yapılan toplantıda; COVID-19 süreci ile ilgili talep ve tedbirler, 26. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, Avrupa Yeşil Anlaşması, Yönetmelik Taslakları, 2020 yılında gerçekleştirilecek olan Çevre Etkinlikleri konuları görüşüldü. Komisyon üyelerinin Dünya Çevre Günü mesajlarını paylaştığı toplantı, teklif ve temenniler ile tamamlandı.

Sokağa çıkma sınırlaması iptali hk.

Sayın Üyemiz,
T.C. Sağlık Bakanlığının önerisi ve T.C. İçişleri Bakanlığının genelgesi ile bu hafta sonu da 15 ilde uygulanacağı ilan edilen sokağa çıkma sınırlaması, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile iptal edilmiştir.
Bilgilerinize sunarız.

“Covid-19 Kapsamında Fabrikalarda Çalışma Düzeni” Seminerleri

Sayın Üyemiz,

Odamız ve Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile “Covid-19 kapsamında fabrikaların çalışma
düzeni ve dikkat edilmesi gereken hususlar” konulu seminerler dizisi, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlükleri yetkililerinin katılımlarıyla aşağıda belirtilen tarih ve saatlerde; 2 ayrı oturumda online (zoom uygulaması) düzenlenecektir.

Birinci seminerin bilgileri:
Tarih ve Saat: 9 Haziran 2020 Salı, saat: 09.30-12.00
Toplantı katılım linki:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUld–upzwtHNQRpkRqGFfjczFzL2Xb_OiU

İkinci seminerin bilgileri:
Tarih ve Saat: 12 Haziran 2020 Cuma, saat: 10.00-12.00
Toplantı katılım linki:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIvc-yorDwjGdNIwR8kdtzF9lmNfYhtxWba

Söz konusu seminerlere insan kaynakları yöneticileri, İSG yetkilileri ve firma yetkililerinin katılımları önem arz etmektedir.
Seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır. Bu kapsamda, Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü’ne varsa iletmek istediğiniz sorularınızı yukarıdaki linkler üzerinden kayıt olurken gönderebilirsiniz