Aylık arşivler: Ekim 2020

Pakistan Petrol Arama İhaleleri

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Pakistan Enerji Bakanlığı Petrol Tavizleri Genel Müdürlüğü tarafından, ekte yer alan 20 petrol arama ihalesinin gerçekleştireceği ifade edilmektedir. Tekliflerin 15 Ocak 2021 tarihine kadar açık olacağı bildirilmekte olup, detaylı bilgi için www.mpnr.gov.pk adresinin ziyaret edilebileceği belirtilmektedir.

Konuyla ilgili ilave sorular için aşağıdaki irtibat numaraları verilmiştir:

Mr. Kashif Ali, Üretim Direktörü, kashifdgpc@yahoo.com
+92 334 509 97 88; +92 519 207740

Mr. Agha Tehreem Ahsan, Tavizler Direktör Yrd., tehreem.dgpc@gmail.com
+92 519 201 411

EK: İhale Daveti ve Bilgilerine ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli İhracat Potansiyelini Belirleme Anketi

Sayın Yetkili,

Odamız tarafından, ilimizin ihracat potansiyelinin belirlenmesi amacıyla bir araştırma çalışması yapılmaktadır.

Bu kapsamda aşağıda linki verilen anketin 4 Kasım 2020 Çarşamba günü mesai bitimine kadar firma yetkiliniz tarafından doldurulmasını rica eder, saygılar sunarız.

(Sorularınız için:  0262 315 80 55 / 0262 315 80 60 )

Ankete ulaşmak için tıklayınız.

Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği Süre Uzatılması

Sayın Üyemiz,

Kısa çalışma ödeneği, işçilerin işten çıkarılmasını önleyen fesih yasağı ve nakdi ücret desteği uygulamaları 2 ay uzatıldı.

Buna göre, 31 Ekim tarihinden başlayarak 2 ay daha kısa çalışma uygulaması devam edecek.
17 Kasım tarihinden sonra başlamak üzere çalışanın işten çıkarılması yasağı (iş akdi feshi yasağı) ve işverene işçiyi üç ay ücretsiz izne çıkarma imkanı veren uygulama da 2 ay uzatıldı.

Ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilen nakdi ücret desteğinin de süresi uzatılmış oldu.

Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkında Resmi Gazete’de yer alan Karar için tıklayınız. 

Sözleşme feshi ve Ücretsiz İzinlerle ilgili Süre uzatılmasına ilişkin Resmi Gazete’de yer alan Karar için tıklayınız.

Mikro İşletmeler Destek Paketi

Sayın Üyemiz,

Kamu bankaları, KOBİ’lere yönelik 100 bin liraya kadar Mikro İşletmeler Destek Paket’ini hayata geçirdi.

Paket kapsamında firmalar kurumsal kart, doğrudan borçlandırma sistemi, tedarik zinciri finansmanı mal alımına yönelik teminat mektubu, güvenceli çek, nakit çekimine kapalı kurumsal kredili mevduat hesabı ürünleri üzerinden Nakit İşletme Kredisi kullanabilecek.

Ziraat BankasıHalkbank ve VakıfBank tarafından yapılan ortak açıklamaya göre Mikro İşletmeler Destek Paketinin detayları :

Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı olarak, 48 aya kadar vadeyle yıllık yüzde 11,5 faiz oranıyla kullandırılacak krediden, cirosu 3 milyon TL’ye kadar olan firmalar yararlanabilecek.

1 milyon TL’nin altında ciroya ulaşan işletmelere 50 bin TL’ye kadar limit açılan kredide, 1 milyon TL ile 3 milyon TL arasında ciroya ulaşan işletmelerin azami kredi limiti ise 100 bin TL olacak.

Bu amaçla firmaların kredi limitinin en fazla yüzde 10’u nakit olarak serbest kullanıma bırakılacak, en az yüzde 90’lik kısmı ise işletme giderlerinin finansmanı amacıyla 3. kişilere ve satıcılara havale-EFT ve kurumsal kart üzerinden ödenecek. Bu sayede yeni destek paketi ile işletmelerin maaş ve kira gibi temel giderleri karşılanmış olacak.

Mikro İşletmeler Destek Paketi kapsamında Nakit İşletme Kredisi’nin yanı sıra firmalar, kurumsal kart, doğrudan borçlandırma sistemi (DBS), tedarik zinciri finansmanı mal alımına yönelik teminat mektubu (TZF), güvenceli çek, nakit çekimine kapalı kurumsal kredili mevduat hesabı ürünleri üzerinden Nakit İşletme Kredisi kullanabilecek.

Vergi ve SGK Prim Borçlarının Yapılandırılması ile İstihdam Teşvikine İlişkin Kanun Teklifi İş Dünyamıza ve Vatandaşlarımıza Pandemi Sürecinde Nefes Olacak…

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin kanun teklifiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Yapılandırma ve destekler geniş kapsamda farklı kesimlere rahat bir nefes aldıracak. Kanun teklifi hakkında memnuniyetimizi belirtmek isterim” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu; “Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi için vergi ve SGK prim borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılarak vadelere yayılması konusunu Oda olarak çok defa gündeme getirdik. Konuyu bu ay gerçekleştirdiğimiz Meclis Toplantımızda Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a da iletmiştik. Ertelenen borçların birikmesi ve ödenmeye başlanması pandeminin devam ettiği bir dönemde sanayiciyi tekrar zorlamaya başlamıştı.Fakat ilgili kanun ile vergi, prim dahil, kamuya olan borçların yapılandırılarak 18 taksitle ödenmesinin yolu açıldı. Yapılandırmak için yasanın yürürlüğe girmesinin ardından mükellefler yılsonuna kadar başvuruda bulunabilecek. Söz konusu borçlar 6 ve 18 taksit seçenekleriyle 2 ayda bir ödenebileceği için vade 36 aya kadar uzayabilecek. Ayrıca teklifte; kısa çalışma desteğinin uzatılması, esnek çalışmanın özendirilmesi, ilave istihdam sağlayan işletmeler için verilen prim ve stopaj desteği  de yer alıyor” dedi.

Bu doğrultuda istihdam teşvikine ilişkin kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nunda kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Zeytinoğlu; “Bu zorlu süreçte, yeni düzenleme ve desteklerin sanayicilerimize, iş dünyamıza ve geniş kapsamda farklı kesimlere önemli bir rahatlama sağlayacağına inanıyor, emeği olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ekim ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre ekim ayı kapasite kullanım oranı sonuçlarını da değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Oda olarak her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ekim ayında, ilimizde yüzde 70.5 ile geçen yılın 0.2 puan gerisinde kalırken, geçen aya göre 0.9 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 75.4 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen yılın 1 puan gerisinde kalırken, geçen aya göre 0.8 puan arttı. ” dedi.

Kapasite kullanım oranlarındaki aylık artışların ekim ayında da devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu ay yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 35’i bir önceki aya göre arttığını, yüzde 50’si değişmediğini ve yüzde 15’i azaldığını ifade ettiler. Ekim’de duruşta olduğunu söyleyen firma sayısı sadece 6. İlimiz sanayi kuruluşlarının yarısından çoğu ihracat yapıyor. Dolayısıyla Avrupa ekonomisindeki toparlanma hızına bağlı olarak önümüzdeki ay kapasitelerde artışların devam edebileceğimi düşünüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, otomotiv, kimya, metal, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasite kullanım oranları genel ortalamanın üzerinde olduğunu söyledi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, “Ekim ayı anketine yanıt veren firmaların yüzde 20’si kasım ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 20’si siparişlerinin azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 60’ında ise sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.  Ankete katılan firmaların yüzde 19’u dış siparişlerinin kasım ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 67’sinde ise alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.

Türkiye-Bulgaristan HEİK I. Dönem Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Türk-Bulgar Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu (HEİK) I. Dönem Toplantısı ve Türkiye-Bulgaristan İş ve Yatırım Forumu’nun, Sayın Bakanımız Ruhsar PEKCAN ile Bulgaristan Ekonomi Bakanı Lıçezar BORISOV eşbaşkanlıklarında 25 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirileceği iletilmektedir.

Bahse konu toplantı hazırlıklarında faydalanılmak ve toplantıda gündeme getirilmek üzere, Türkiye Bulgaristan ticari ve ekonomik ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine dair bilgi notlarının en geç 4 Kasım 2020 Çarşamba günü mesai bitimine kadar Birliğimize (Damla Tufan, damla.tufan@tobb.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesi Hk.

Sayın Üyemiz,

Kocaeli İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nden Odamıza gönderilen yazıda, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünün 22.10.2020 tarih ve 2001102 sayılı yazısında; 16.10.2020 tarihli ve 31276 sayılı resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve “Yatırım Teşvik Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yürütülmesine İlişkin Yetkilendirme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile bundan sonra Genel Müdürlüğümüze yetkilendirme için
yapılacak başvurulara dair tüm evraklar, KEP ile gönderilecektir’ ifadesinin yer aldığı bildirilmektedir.

Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi Yetkilendirme İşlemi Başvuru Usul ve Esaslarına ulaşmak için tıklayınız.

 

Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Ufuk Avrupa ve AB Programları İstişare Toplantısı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sn. Faruk Kaymakcı ve TÜBİTAK Başkanı Sn. Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımı ile 26 Ekim 2020 Pazartesi Günü saat 14.30’da “Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Ufuk Avrupa ve AB Programları İstişare Toplantısı” gerçekleştirilecektir.

Toplantıda, Ufuk Avrupa ve AB Programları hakkında İş Dünyamız bilgilendirilecek olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Seminere katılım adresi: http://webinar.tobb.org.tr

Program:

14:30 – 14:45          Açılış Oturumu

Rifat Hisarcıklıoğlu – TOBB Başkanı

14:45 – 15:15          “Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Ufuk Avrupa ve AB Programları”

Büyükelçi Faruk KAYMAKCI, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı

Prof. Dr. Hasan MANDAL, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma  Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı

15:15 – 15:45          Ufuk 2020 Programı: “Yeşil Mutabakat (Green Deal) Çağrısı” Sunumu

Mete KARACA/Ufuk ATAY, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı/Koordinatör

15:45 – 16:00          Soru ve Cevaplar (Ufuk 2020 Programı Proje Tecrübesi olan İşletmelerin söz alması)

16.00 – 16:05          Genel Değerlendirme ve Kapanış

İhbir E-bülten Hk.

Sayın Üyemiz,

İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekrerterliği’nden Odamıza gelen yazıda, İstanbul Hububat, Bakliyat yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği (İHBİR) gıda alanında uzman akademisyenlerin katkıları ile gıda ve hububat sektöründen güncel haberler, görseller, roportajlar ve bilimsel kaynaklardan alıntılarla aylık olarak İ-Haber İhracatın dijital Rehberi İsimli E-Bülten çıkaracaklarını bildirmişlerdir.

Sözkonusu bültenin ilkine (EKim 2020 sayısı) ulaşmak için tıklayınız.

EXİMBANK Anketi Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türk Eximbank işbirliğinde KOBİ’lerin İhracat finansmanı konusunda ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve bu doğrultuda çözüm önerileri geliştirmek amacıyla “İhracatçının Sesi” anketi hazırlanmıştır.

Türk Eximbank’ın KOBİ’lere yönelik ürün ve hizmetlerini geliştirmesine önemli girdiler sağlayacak anket formunun 13 Kasım 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar doldurulması gerekmektedir.

Ankete ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye – Libya Mutabakat Zaptı

Sayın Üyemiz,

a) 21.08.2020 tarihli ve 7127 sayılı yazımız.
b) 22.09.2020 tarihli ve 8169 sayılı yazımız.
c) 09.10.2020 tarihli ve 8747 sayılı yazımız.
d) Ticaret Bakanlığı’nın 14.10.2020 tarihli ve 58159480 sayılı yazısı.

İlgi (c)’de kayıtlı yazımız ile, daha önce ilgi (a) ve (b)’de sunulan yazılarımız ile duyurulan, Türkiye ile Libya arasında 13.08.2020 tarihinde müteahhitlik alanında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın (MoU) 24.09.2020 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirilmişti.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı’nın ilgi(d)’de kayıtlı olup, bir örneği ekte sunulmakta olan yazısında, bahse konu MoU’nun Libya’da uygulanmasının kolaylaştırılması amacıyla Libya Başkanlık Konseyi’nin 4 Ekim 2020 tarihinde aldığı karar ve ilgili kararın Trablus Büyükelçiliğimizce yapılan gayriresmi tercümesi iletilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Libya Mutabakat Zaptı Başkanlık Konseyi Kararı 

Türkiye-Malezya STA

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında tesis edilen Ortak Ekonomi ve Ticaret Konseyi Birinci Dönem Toplantısı’nın 3-4 Kasım 2020 tarihlerinde videokonferans yoluyla gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Bahse konu toplantıda gündeme getirilmek üzere, Türkiye-Malezya ticari ve ekonomik ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine dair bilgi notlarının en geç 22 Ekim 2020 Perşembe günü mesai bitimine kadar (Anara Daylan, anara.daylan@tobb.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Kocaeli Sanayi Odası Ekim Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında  Zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı. Toplantıya konuk konuşmacı olarak T.C. Ticaret Bakanı  Ruhsar Pekcan katıldı.

Meclis toplantısının ilk konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başladı. Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracatımız 16 milyar 13 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre yüzde 4.8’lik artış var.  Bu hem en yüksek eylül ayı ihracatı, hem yılın başından bu yana yaptığımız en yüksek değer. Ağustos ayının da yüzde 28.5 üzerinde. Burada, Avrupa’daki talep artışlarının etkili olduğunu görüyoruz. Beklentimiz önümüzdeki aylarda, aylık bazda 17 milyar dolar ihracat görmek.” dedi.

“Eylül ayında ithalatımız yüzde 23.3 artışla 20 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diyen Zeytinoğlu, “İthalatta, ihracatın üzerinde bir artış var. Burada, otomotiv ithalatı ve altın ithalatındaki artışların etkisini görüyoruz. Geçen yılın aynı dönemine göre, otomotivdeki artış yüzde 94.8, altındaki artış ise yüzde 221.1 oldu.” dedi. İthalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Yatırım malları ithalatının yüzde 46.6, ara mallar (hammadde) ithalatının yüzde 19.7 artmasını yatırımlar ve üretim artışları açısından olumlu değerlendiriyoruz. Tüketim malları ithalatında da yüzde 22.9 artış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kurdaki artışlar nedeniyle hız kesebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Ağustos ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, ağustos itibariyle yıllık cari açığın 23 milyar 203 milyon dolara yükseldiğini söyleyerek, “Aylık açık da 4 milyar 631 milyon dolar. Açığın temelinde turizm gelirlerinin azalması yatıyor. Dış ticaret açığındaki artış da bir diğer etken. 2019 yılında 5.8 milyar dolar olan turizm geliri bu yıl ağustos ayında 1.2 milyar dolara düştü. Dış ticaret açığı da 2019 yılının aynı ayında 1.4 milyar dolar iken 2020’de 5.3 milyar dolara yükseldi. Eylül ayında da bu sebeplerden cari açıktaki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Kocaeli dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklama yapan Zeytinoğlu, “Ağustosta Kocaeli’den gerçekleşen ihracat yüzde 8 artışla, 2.6 milyar dolar,  ithalat ise yüzde 16 artışla 4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Pandeminin ilk aylarında gerileyen ihracat ve ithalatta çok hızlı toparlandık ve pandemi öncesi dönemden de iyi seviyeye ulaştık. İhracatımızın büyük bir kısmı Avrupa Birliği’ne olduğu için bu artışta AB’deki canlanmanın etkisini görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0.97 artışla yıllık yüzde 11.75 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 2.65 artışla yıllık yüzde 14.33’e yükseldi. Döviz kurlarındaki yükseliş ÜFE’ye hızlı yansıyor. Yıllık ÜFE, TÜFE’nin de üzerine çıkmaya başladı. Burada temel neden, döviz kurları ve maliyet artışlarından kaynaklanan bir artış. Önümüzdeki dönemde ÜFE, tüketici fiyatlarını da yukarı çekebilir.” dedi.

Ağustos ayında sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 10.4 arttığını söyleyen Zeytinoğlu, “Bu çok olumlu ve önemli bir rakam. Pandemi öncesi seviyeyi de aşmış durumda. Yıllık artışta sektörlerin katkısına bakarsak, imalat sanayi yüzde 11.4, ara malı yüzde 13.6, sermaye malı yüzde 10.3, orta yüksek teknoloji ürünler üretiminde yüzde 17.4 artış olduğunu görüyoruz. Bu veriler üçüncü çeyrek büyümesinde olumlu veriler göreceğimize işaret.” dedi.

Temmuz ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 13.4 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı bir önceki ay ile aynı seviyede kalırken, bir önceki yıla göre 0.5 puan geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre; istihdam edilenler 1 milyon 254 bin kişi azaldı. İşgücüne katılan kişi sayısı 1 milyon 622 bin kişi geriledi. İşsiz sayısı 369 bin kişi geriledi. Temmuz ayı itibariyle istihdam edilenlerin sayısı 27 milyon 263 bine ulaştı. 2019 yılının temmuz ayının gerisinde (2019 temmuz → 28 milyon 517 bin kişi). Ancak haziran ayının 732 bin kişi üzerinde. Haziran’dan temmuza gerçekleşen 732 bin kişilik istihdam artışında sektörlere baktığımızda, tarımda 165 bin kişi, inşaatta 143 bin kişi, sanayide 57 bin kişi ve hizmetlerde de 367 bin kişi olduğunu  görüyoruz. Buradan, turizm sektöründeki az da olsa hareketliliğin ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, eylül ayında bütçede 29.66 milyar TL açık verildiğini söyleyerek, “Eylül’de bütçe gelirleri 78,92 milyar TL, bütçe giderleri 108.58 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 25.1 olurken, giderlerdeki artış yüzde 34.4 geriledi. Vergilerde artış olmasına rağmen, bilhassa pandemi etkilerinin azaltılmasına yönelik teşviklerle giderler daha hızlı arttığı için bu açık verildi. Pandemi etkileri azaldıkça, giderler kaleminde de azalmalar olmasını bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu ekim ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.

 

Kocaeli Sanayi Odası Basın Açıklamasıdır

21 Ekim 2020 tarihinde çeşitli medya organlarında Volkswagen ve Ford’ un Kocaeli’de yapacakları yatırıma ilişkin olarak Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’na atfen çeşitli haberler yer almış, bu haberlerde yatırım tutarı, yatırım yeri vb hususlara yer verilmiştir.

Kocaeli Sanayi Odası’ndan Başkan Ayhan Zeytinoğlu adına bu haberin detayında bahsi geçen herhangi bir resmi ya da gayri resmi açıklama yapılmadığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Saygılarımızla,

İtalya’da Gerçekleştirilen “IMMUNI” Adlı Mobil Uygulama

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgide kayıtlı yazısı ile, İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Dışişleri Bakanlığı’na iletmiş olduğu notaya atfen, İtalya’da COVID-19 vakalarının takibi ve izlenmesi için “IMMUNI” adlı bir mobil uygulamanın geliştirildiği, mobil uygulamaya ilişkin bilgilere https://www.immuni.italia.it/ adresinden erişilebildiği bildirilmektedir.

Yazıda ayrıca, “IMMUNI” mobil uygulaması hakkında İtalya’ya seyahat etmesi öngörülen vatandaşlarımızın mobil uygulamanın yüklenmesinin yararlı olacağı belirtilmektedir.

KOBİ’ler İçin Faktoring ve Finansal Kiralama Webinarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’nden alınan yazıda; KOBİ’ler için alternatif finansman yöntemleri olan ticaret finansmanı (Faktoring) ve finansal kiralama uygulamaları hakkında, 22 Ekim 2020 Perşembe günü saat 14:00’da internet üzerinden bir seminer gerçekleştirileceği ifade edilmektedir.

TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Finansal Kurumlar Birliği Başkanı (FKB) Sn. Aynur Eke’nin katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan seminerde ticaret finansmanı (Faktoring) ve finansal kiralama uygulamaları anlatılacak olup, seminer sonunda KOBİ’lerin konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Program:

14:00 – 14:30     Açılış Konuşmaları

  1. Rifat Hisarcıklıoğlu – TOBB Başkanı

Aynur Eke – FKB Başkanı

15:30 – 16:30     Ticaret Finansmanı (Faktoring) ve Finansal Kiralama Paneli

16:30 – 17:00     Soru Cevap

Seminer ile ilgili iletişim: kobi@tobb.org.tr, 0312 218 24 31

WEBİNAR’DA ANLATILACAK KONULAR

TİCARET FİNANSMANI (FAKTORİNG)

Türkiye ekonomisinin can damarını oluşturan ve ekonomimize %56 oranında katma değer sağlayan KOBİ’lerimizin hızlı finansmana erişimlerinde çözüm ortağı olan Faktoring, mal ve hizmet satışından doğmuş/doğacak vadeli alacakların faktoring şirketine devredilmesi ve bu alacakların faktoring şirketi tarafından yönetilmesidir. Faktoring, sunduğu hizmetler ile ticari alacakların finansal nedenlerden dolayı ödenememe riskini üstlenir, tahsilat işlemlerini takip eder ve alacakları vadesinden önce nakde dönüştürür.

Faktoring ve faktoring sektörüne ilişkin detaylı bilgilerin verileceği toplantıda üzerinde durulacak ana başlıklar aşağıda belirtilmektedir:

  • Dünyada ve Türkiye’de faktoring verileri
  • Faktoring tanımı ve temel hizmetleri
  • KOBİ ve ihracatçılara sunulan güvenli ticaret olanakları
  • Reel sektör şirketlerinin nakit akışlarını yönetmekte sağladığı avantajlar
  • Yurtiçi ve ihracat faktoring ürünleri
  • Tedarik Zinciri Finansmanı ve hızlı finansmana erişimde dijital çözümler
  • Merkezi Fatura Kaydı Sistemi hakkında özet bilgi
  • Faktoringin yasal altyapısı

FİNANSAL KİRALAMA

Orta ve uzun vadeli bir yatırım finansmanı aracı olarak da belirtebileceğimiz finansal kiralama, bir yatırım malının, mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi ve sözleşmede belirlenen değer üzerinden sözleşme süresi sonunda mülkiyetin kiracıya geçmesini sağlayan bir finansman yöntemidir. Finansal kiralamanın en önemli özelliklerinden biri ekonomideki dalgalanmanın boyutu ne olursa olsun, finansal kiralama ile finansman sağlamış yatırımcıya geri ödeme koşullarının değişmemesini garanti etmesidir.

Finansal kiralama ve finansal kiralama sektörüne ilişkin detaylı bilgilerin verileceği toplantıda üzerinde durulacak ana başlıklar aşağıda belirtilmektedir:

  • Finansal kiralamanın tanımı
  • Operasyonel kiralamanın tanımı
  • Finansal kiralamanın özellikleri
  • 6361 sayılı Kanun ile gelen yeni ürünler, operasyonel kolaylıklar
  • Finansal kiralamanın muhasebeleştirilmesi
  • Finansal kiralamanın iş akışı ve süreçleri
  • Mevzuat hakkında özet bilgi
  • Sözleşme Tescil Sistemi hakkında özet bilgi
  • Finansal kiralama sektörüne ilişkin mali büyüklükler ve istatistikler

 

Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi

Sayın Üyemiz,

Kapıkule Sınır Kapımız 2018 yılında günlük yaklaşık 800 ticari araç kapasitesiyle çalışırken, özellikle T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Bulgar muhataplarımızla gerçekleştirilen yoğun müzakereler sonucunda günlük çıkış sayıları yaklaşık 1.100-1.200 seviyelerine ulaşmış durumdadır.

Benzer şekilde 2020 yılında modernize edilen Hamzabeyli Sınır Kapımızın günlük giriş-çıkış kapasitesi arttırılmış olup, bu kapasitenin fiiliyatta işler hale getirilmesi amacıyla Bulgaristan Hükümeti ve Gümrük İdaresiyle resmî görüşmelerimiz devam etmektedir.

Öte yandan, gümrük idarelerimiz açısından işlemlerin en verimli ve en kısa sürede yürütülebilmesi için ülkemiz ihraç ürünlerini taşıyan karayolu taşımacılarının sınır kapılarımızdan geçiş sayılarının ve sürelerin öngörülebilir olması ihtiyacı hâsıl olmuştur.

Artan geçiş talebi sonucunda şoförlerimizin bekleme süreleri ve bekleme koşullarının daha insani hale getirilmesi, yol kenarı sıraların yarattığı toplumsal ve çevresel olumsuzlukların engellenmesi, ihracatçılarımızın gümrük işlemlerini, sınır kapılarımızdaki yoğunluğa göre en optimal düzeyde ayarlayabilmeleri amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi Projesi hayata geçirilmiştir.

Tamamen dijital ortamda hızlı sıra yönetimini temin etmek üzere 15 Temmuz 2020 tarihinde başlayan pilot uygulamadan itibaren RSS Sistemi aşama aşama geliştirilerek 15 Eylül 2020 tarihinde Kapıkule Sınır Kapımızda devreye alınmıştır.

Sistemin devreye alınması öncesinde ve sonrasında gerek şoförlerimiz gerekse lojistik sektör temsilcilerinden ve sahada çalışan personelimizden alınan geri dönüşlerle, tüm paydaşlarımızla yapılan istişarelerde ve yerinde yaptığımız değerlendirme ve analizlerle, sistemin daha efektif çalışması amacıyla gerekli geliştirmeler sürekli yapılmaktadır.

Bu doğrultuda sistemin diğer paydaş kurum ve kuruluşlar ile iç gümrük idareleri arasındaki entegrasyonuna ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda:

• Sınır kapılarında, uluslararası geçiş belgelerinden kaynaklı beklemelerin giderilmesi için RSS’nin Geçiş Belgeleri Otomasyon Sistemi ile entegrasyonunu sağlamaya yönelik olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TOBB ile çalışmalar devam etmektedir.

• Bulgaristan tarafında geçişlerin hızlandırılmasını teminen Kapıkule Sınır Kapısı’nın karşısında yer alan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nın girişinde frigorifik TIR’lar için ayrı bir hattın oluşturulması, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın karşısında yer alan Lesovo Sınır Kapısı’ndaki üç peronun aktif olarak kullanılması ve Dereköy Sınır Kapısı’nın karşısında yer alan Malko Tarnovo Sınır Kapısı’nın TIR trafiğine açılması için Bulgaristan makamlarıyla RSS ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda uygulanan sistemin diğer sınır kapılarımız ve iç gümrüklerimizle entegre şekilde çalışması, karayolu geçiş belgelerinin tedarik usullerinin basitleştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığınca;

• 15.10.2020 Perşembe günü saat 20:00’dan itibaren, entegrasyon çalışmaları tamamlanıncaya kadar Kapıkule Sınır Kapısı’nda RSS Sistemi üzerinden randevu verilmeyecektir.

• 15-19.10.2020 tarihleri arasında çıkışlarda randevulu araçlara öncelik verilecektir.

• 19.10.2020 Pazartesi sabah saat 08:00’e kadar tüm randevulu araçların çıkışı sağlanacaktır.

• 15-19.10.2020 tarihleri arasında randevusuz gelen araçların çıkışları, randevulu araçların çıkışını takiben kapasite kalması durumunda gerçekleştirilecektir.

• 19.10.2020 Pazartesi sabah saat 08:00’den itibaren Kapıkule Sınır Kapısı’nda yerel sıra sistemi üzerinden araçların çıkışı gerçekleştirilecektir.

RSS Sistemi, Ticaret Bakanlığı analizlerine uygun olarak Kapıkule Sınır Kapısı da dahil, uygun görülen sınır kapılarımızda bu yıl sonuna kadar aşamalı olarak faaliyete alınacaktır.

ABD-Türkiye LNG Forumu hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan alınan yazıda, ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığının e-postasına atfen;

ABD Ankara Büyükelçiliği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız işbirliğinde ABD-Türkiye LNG Forumu‘nun sanal olarak düzenleneceği belirtilmiştir.

21 Ekim 2020 Çarşamba günü 15:30-18:15 saatleri arasında düzenlenecek olan Forum’a katılım için kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Ayrıca, 22 Ekim 2020 Perşembe günü 16:00-18:30 saatleri arasında B2B görüşmelerinin düzenlenecek olduğu, ABD’li şirketler ile ikili görüşme yapmak isteyen şirketlerin kayıt formunda yer alan ilgili kısımları doldurması gerektiği belirtilmiştir.

ABD-Türkiye LNG Forumu ve B2B görüşmelerinde İngilizce-Türkçe simultane çeviri hizmeti bulunmayacağı ifade edilmiştir. Bilgilerinize sunarız.

Kayıt için tıklayınız.

Forum programı ve konuşmacı özgeçmişlerine ulaşmak için tıklayınız.

Hindistan Bilişim Sektörü Bilgilendirme ve İşbirliği Semineri

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı tarafından Ticaret Müşavir ve Ataşeleri ile Türk iş dünyasını bir  araya getirmek üzere “Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler” toplantıları düzenlenmektedir. Bu kapsamnda 21 Ekim 2020 Çarşamba günü saat 11:00’de Hindistan’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir. Online seminere kayıt “Microsoft Teams” uygulaması üzerinden yapılmaktadır. Microsoft Teams uygulaması bilgisayarlara yüklenebileceği gibi web üzerinden de katılım mümkündür.

21 Ekim 2020 Çarşamba günü saat 11:00’de gerçekleştirilecek seminere kayıt için tıklayınız.

Rusya’da Covid-19 Pandemisiyle Mücadelede Alınan Tedbirler

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Moskova Ticaret Müşavirliği’nden alınan yazıya atfen, Rusya Federasyonu’nda 5 Ekim 2020 tarihindeki 11.615’lik günlük vaka sayısının pandemi sürecinde ulaşılan en yüksek ikinci seviye olduğu, gerek federal gerekse yerel bazda kısmi karantina tedbirlerinin tekrar uygulamaya geçirilmeye başlandığı belirtilmektedir.

Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen, Rusya Federasyonu’nda koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan, hâlihazırda yürütülmekte olan önlemlere ilişkin tedbirler ile pandemide ikinci dalga kapsamında yürürlüğe sokulan yeni tedbirlere ilişkin olarak Ticaret Müşavirliğimizce güncellenen tablo ekte sunulmaktadır.

Aynı tablo Birliğimiz web sitesi (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki Uluslararası İş
İmkânları/Diğer Duyurular bölümünden de temin edilebilmektedir.

RF-Korona Tedbirlerine ulaşmak için tıklayınız.

Rusya Federasyonu/ Çadır Kumaşı Tedariki

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan yazıya atfen, Rusya Federasyonu’nun Rostov şehrinde faaliyet gösteren bir firmanın ihtiyacına binaen çadır kumaşı tedarik edebilecek Türk şirketlerine ilişkin bilgi talep ettiği belirtilerek, konuya ilişkin olarak Rostov Sanayi ve Ticaret Odası Dış Ekonomik İşbirliği ve Fuarlar Departmanı Başkanı Anna Barışnikova (Tel: +7-863-2687604, email: baryshnikova@tppro.ru) ile iletişime geçilebileceği ifade edilmektedir.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Mısır ve Tunus

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 20 Ekim 2020 Salı günü 14.30-16.00 saatleri arasında Mısır’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirlerimiz ve Ataşemiz; 22 Ekim 2020 Perşembe günü 14.30-16.00 saatleri arasında Tunus’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ve bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılacağı e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğin programı ve kayıt linki ekte yer almaktadır.

1- Tunus Sohbet Toplantısı için tıklayınız.
2- Mısır Sohbet Toplantısı için tıklayınız.

Bosna Hersek Trebinje Serbest Bölgesi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Saraybosna Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, Bosna Hersek’in Republika Srpska entitesinde bulunan Trebinje şehrinin Belediye Başkanı tarafından Saraybosna Büyükelçiliğimize hitaben gönderilen yazıda, Trebinje Serbest Bölgesinin kuruluş çalışmalarına başlandığından bahisle, anılan serbest bölgede yatırım yapma koşullarının ve sunulan imkanların potansiyel yatırımcılara duyurulmasının talep edildiği bildirilmektedir.

Bahse konu yazıda, serbest bölgede en az 800 m2’lik alanda olmak üzere ticaret ve üretim faaliyetlerine yönelik tesisler inşa edilebileceği; yatırımcılara gereken tüm hizmetlerin bölge içinde sağlanacağı; emek yoğun girişimlere, teknoloji transferine yönelik pozitif etkisi olan yatırımlara ve tarım, turizm, yenilenebilir enerji alanlarında gelişimi desteklemeye öncelik verileceği; ilgilenen yatırımcıların doğrudan Belediye Başkanının ofisinden (grad@trebinje.rs.ba) veya irtibat kişisi Nataşa Tuçiç’ten (natasa.tucic@trebinje.rs.ba) ayrıntılı bilgi temin edebilecekleri belirtilmektedir.

Söz konusu yazının örneğine TOBB web sayfası (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkânları/Ülke Duyuruları/Bosna Hersek” bölümünden ulaşılabilmektedir.

Meksika Yatırım Planı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen, Meksika Ticaret Müşavirliği’nden alınan bir yazıya atfen, Meksika Hükümeti tarafından 05/10/2020 tarihinde özel sektörü temsilen İş Koordinasyon Konseyi (CCE) ile “Ekonominin Yeniden Canlandırılması Anlaşması”nın imzalandığı, bu anlaşma çerçevesinde açıklanan “Yatırım Planı” kapsamında, halihazırda devam eden 7 proje ile birlikte Ekim 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında su, iletişim, enerji, ulaşım ve çevre sektörleri dahil olmak üzere toplam 39 altyapı  projesine, GSYİH’nin yaklaşık %1,3’üne tekabül eden yaklaşık 297,34 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 14,2 milyar ABD doları) değerinde yatırım yapılmasının planlandığı ve açıklanan kamu altyapı projelerine özel sektör katkısının toplam maliyetin en az yarısı değerinde olmasının öngörüldüğü bildirilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu altyapı planı çerçevesinde iletişim ve ulaştırma sektörü için 196,23 milyar peso, enerji projeleri için 98,98 milyar peso, su ve çevre projeleri için 2,13 milyar peso ayrılmasının beklendiği; projelerin %66’sının otoyol projeleri olduğu, geri kalanının ise devlete ait petrol şirketi Petróleos Mexicanos (PEMEX) ve Federal Elektrik Komisyonu (CFE)’nun güçlendirilmesine yönelik projeler olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, 2020 yılının Kasım ayında, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji projelerini içeren yeni bir yatırım paketinin daha açıklanmasının beklendiği belirtilmektedir. Halihazırda devam eden ve yeni açıklanan projelerin, Meksika Maliye ve Kamu Kredileri Bakanlığı-Proyectos México internet adresinden (https://www.proyectosmexico.gob.mx/) İngilizce ve İspanyolca olarak takip edilebileceği bildirilmektedir.

Ayrıca ilgilenen firmalarımızın Meksika’da kamu ihalelerine ilişkin olarak Ticaret Bakanlığımızın internet sayfasındaki “Müşavirlik Raporları” bölümünde yayınlanan notları inceleyebileceği ifade edilmektedir.

Söz konusu yatırım planı kapsamındaki proje detaylarına Birliğimiz web sayfası (www.tobb.org.tr) “Hizmetler” başlığı altındaki “Uluslararası İş İmkânları/Ülke Duyuruları/Meksika” bölümünden ulaşılabilmektedir.

UkraineInvest Guide 2020

Sayın Üyemiz,

Odesa Ticaret Ataşeliğinden alınan bilgilere atıfla, doğrudan yabancı yatırımı çekmek ve mevcut yatırımcıların Ukrayna’daki işlerini genişletmelerine yardımcı olmak amacıyla 2016 yılında kurulmuş olan ve Ukrayna Hükümeti’nin yatırım teşvik ofisi olarak görev yapan UkraineInvest
tarafından 2020 yılı Eylül ayında “UkraineInvest Guide 2020” yatırım rehberin yayınlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu rehberin; tarım, enerji, ağır makine, tekstil, bilgi iletişim teknolojileri, gayrimenkul mülkleri (özelleştirme), bölgesel altyapı yatırımları, lojistik, imalat, sağlık hizmetleri ve ilaç, madencilik endüstrisi, sanayi parkları, atık yönetimi gibi Ukrayna ekonomisinin çeşitli sektörlerindeki yatırım potansiyelini bölgesel nitelikte ve proje özelinde ortaya koyarak yabancı yatırımcı arayışında olduğunun görüldüğü ifade edilmektedir. Özellikle, ülkemizde hâlihazırda yer alan ihracat ağını genişletmek isteyen ve/veya üretici/yatırımcı firmalarımız için rehber kapsamındaki proje detaylarının incelenerek Ukrayna’daki özelleştirme ve kamu özel işbirliği ortaklıklarından pay alınabilmesi ve Türk sermayesinin artırılabilmesi açısından önem arz ettiği bildirilmektedir.

“UkraineInvest Guide 2020” rehberine ulaşmak için tıklayınız.

IORA Sürdürülebilir Kruvaziyer Turizmi Web Semineri

Sayın Üyemiz,

ROBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, ülkemizin Diyalog Ortağı olarak katıldığı Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler Birliği (IORA) tarafından, 21 Ekim 2020 tarihinde İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığının ev sahipliğinde, “IORA Sürdürülebilir Kruvaziyer Turizmi Web Semineri”nin düzenleneceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, 20-30 Ekim 2020 tarihlerinde Roma’da yapılacak olan “Diplomacy Festival della
Diplomazia” etkinliği dâhilinde gerçekleştirilecek seminerde aşağıda yer alan konulara odaklanılacağı ifade edilmektedir:

-Covid-19’un küresel kruvaziyer sektörüne etkisi, özellikle yeni iş alanlarının açılması,
-Şirketlerin ve limanların durumu nasıl yönettikleri (önlem ve kontrol, acil durum mekanizmaları),
-Kruvaziyer sektörünün yeniden canlanması ve piyasanın güveninin kazanılması,
-Pandemi sonrasında kruvaziyer sektörünün gelecekteki gelişim eğilimleri (yeni normalde yenilik ve sürdürülebilirlik)

Yazıda son olarak, Diyalog Ortağı ülkelerin 15 Ekim 2020 tarihine kadar kayıt formunu doldurarak info@iora-italy.org, hq@iora.int ve Kritika.Nuckchady@iora.int e-posta adreslerine iletmelerinin beklendiği, toplantı linki ve toplantıya erişim bilgilerinin, katılımcıların kayıt formunda belirteceği eposta adreslerine iletileceği kaydedilmektedir.

Taslak programı, kılavuzu ve kayıt formu yazımız ekinde iletilmekte olan seminere katılmak isteyen kuruluş/firma temsilcilerinin katılım bilgilerini ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na
(disiliskiler@ktb.gov.tr) ve Birliğimize (anara.daylan@tobb.org.tr) iletilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

İleti Yönetim Sistemi Hk.

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetilebildiği ulusal bir platform kurmakla görevlendirmiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, söz konusu görevi yerine getirmek üzere İleti Yönetim Sistemi A.Ş.’ yi (İYS) kurmuştur.

15 Temmuz 2015 tarih ve 29417 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’in 2 nci maddesinin c bendi ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletilerin yönetmelikten muaf olduğuna hükmedilmiştir. Bu çerçevede, oda ve borsalar ile iştiraklerinin elektronik iletileri kapsam dışı bırakılmıştır.

Öte yandan, ticari elektronik ileti gönderimi yapan oda ve borsa üyelerinin mevzuat gereği İYS’ye kaydolması ve birtakım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir. Üyelerin bilgilendirilmesini sağlamak üzere İYS tarafından hazırlanan bilgilendirme sunumu yazımız ekinde sunulmaktadır.

Bilgilendirme Sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

Turizm Destek Paketi Uygulaması

Sayın Üyemiz,

Salgının etkilerinin azaltılması, üretim ve istihdam kapasiteleri ile piyasa değerlerinin korunmasını desteklemek amacıyla, turizm sektöründeki işletmeler yanında bu işletmelerin tedarikçilerinin maaş ve kira ödemeleri ile sözleşme veya faturaya bağlı sabit giderlerinin, nakit ihtiyaçlarının ve kurumsal kredi kartı harcamalarının karşılanması için Turizm Destek Paketi Uygulamasına başlanacaktır.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacaktır.
Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacaktır. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami yüzde 14,5, değişken faizli krediler için TLREF + 200 baz puan olarak belirlenmiştir.

Konu ile ilgili Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayınlanan duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

NN Hayat ve Emeklilik – Önce sağlık Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile NN Hayat ve Emeklilik arasında imzalanan protokol kapsamında Özel Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ”Önce Sağlık” hizmetiyle tüm Oda/Borsa üyeleri ile çalışanlarına ayrıcalıklar sunuyor.

Tanıtım broşürüne ulaşmak için tıklayınız.

NN Hayat ve Emeklilik – Kurumsal Satış Departmanı
Gözde GÜLER
e-mail: kurumsalsatissaha@nnhayatemeklilik.com.tr
Tel: 0535 691 2556

KSO Başkanı Zeytinoğlu eylül ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan eylül ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Eylül ayında bütçe gelirleri 78.9 milyar TL, bütçe giderleri 108.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Bütçe gelirlerdeki artış yüzde 25.1 olurken, giderlerde yüzde 34.4 artış oldu. Eylül ayında bütçe 29.6 milyar TL açık verdi. Dolaylı vergilerde artış olmasına rağmen, bilhassa pandemi etkilerinin azaltılmasına yönelik teşviklerle giderler daha hızlı arttığı için bu açık verildi. Koronavirüs salgınının etkileri azaldıkça, giderler kaleminde de azalmalar olmasını bekliyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu, gelir ve gider alt kalemlerine ilişkin, “Eylül ayında bütçe giderlerinde en yüksek artışın yüzde 37.8 ile cari transferler kaleminde olduğunu görüyoruz. Gelirler tarafında ise en fazla katkı eylülde de yüzde 29.9 artış ile vergi gelirlerinden geldi. İthalatın artması ile ithalden alınan KDV’nin yüzde 57.1 oranında arttığını görüyoruz. ÖTV gelirlerinde yüzde 30’luk artış var. ÖTV’nin alt kalemlerine baktığımızda, eylül ayında artan otomotiv satışlarının etkisiyle Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirinin yüzde 320.5 arttığını görüyoruz. Hanehalkı harcamalarındaki artış ile dahilde alınan KDV’de yüzde 33.6 artış olduğunu görüyoruz.” dedi.

İleti Yönetim Sistemi Hakkında Bilgilendirme

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda Ticaret Bakanlığı 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetilebildiği ulusal bir platform kurmakla görevlendirmiştir. Birliğimiz, söz konusu görevi yerine getirmek üzere İleti Yönetim Sistemi A.Ş.’yi kurmuştur. İYS, işletmeler, kamu ve vatandaş arasında merkezi rol üstlenecek ulusal bir veri tabanı sistemidir.

15 Temmuz 2015 tarih ve 29417 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’in 2 nci maddesinin c bendi ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletilerin yönetmelikten muaf olduğuna hükmedilmiştir. Bu çerçevede Oda ve Borsalar ile iştiraklerinin elektronik iletileri kapsam dışı bırakılmıştır.

Öte yandan, ticari elektronik ileti gönderimi yapan oda ve borsa üyelerinin mevzuat gereği İYS’ye kaydolması ve birtakım yükümlülükleri yerine getirme gerekmektedir.

Konuyla ilgili bilgilendirme sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

İnşaat Uyuşmazlıklarında Maliyet Yönetimi -Erken Çözüm ve Üçüncü Taraf Finansmanı- Webinarı

Sayın Üyemiz,

ICC BAE ve ADGM Tahkim Merkezi tarafından, 15 Ekim 2020  tarihinde saat 17.00’da, “İnşaat Uyuşmazlıklarında Maliyet Yönetimi -Erken Çözüm ve Üçüncü Taraf Finansmanı” konulu bir webinar düzenlenecektir.

Webinar İngilizce olacaktır.

Konuşmacılar;
–       Alex Bevan, Ortak, Uluslararası Tahkim, Abu Dabi İnşaat ofisi Başkanı, Shearman & Sterling

–       Lara Hammoud, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Üyesi, Kıdemli Hukuk Müşaviri, ADNOC

–       Joe Durkin, Özel Projeler Başkanı, LCM

–       Alec Emmerson, Yönetici, ADR Yönetim Danışmanları, Bağımsız Hakem

–       Lindy Patterson QC, hakem ve uyuşmazlık kurulu üyesi, 39 Essex Chambers

–       Alain Farhad, Ortak, Uluslararası Tahkim Başkanı, Mayer Brown

–       Hassan Arab, Uyuşmazlık Çözümü Bölge Başkanı, Al Tamimi & Company

–       Sami Houerbi, ICC Orta Doğu ve Afrika Uyuşmazlık Çözüm Servisleri Direktörü, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı

Video konferansa kayıt için lütfen tıklayınız.

Çin Halk Cumhuriyeti Tmall Webinar

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Guangzhou Ticaret Ataşeliğimiz tarafından 15 Ekim 2020 Perşembe günü Türkiye saati ile 10:00’da Çin’in en büyük e-ticaret platformlarından Tmall’un temsilcilerinin katılımı ile, Tmall’un e-ticaret sitesinde “Lifestyle/Digital Products” başlığı altında yer alan ürünlere yönelik Çin pazarına sınır ötesi e-ticaret yoluyla nasıl girileceği hususunda bir webinar düzenleneceği bildirilmektedir.

Söz konusu etkinliğin programı ve kayıt linki için tıklayınız.

Meksika 2021-2024 Dönemi İlaç ve İyileştirici Malzeme Alımı

Sayın Üyemiz,

yazısı ile, Meksika Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel LÓPEZ OBRADOR 5 Ağustos 2020 tarihinde, kongre tarafından onaylanan İhale Yasası Reformu uyarınca Federal Hükümetin iç piyasadaki üreticilerin istenilen kaliteyi veya fiyatı sağlayamadığı durumda, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS), Dünya Sağlık Örgütü ve Pan-Amerikan Sağlık Örgütü ile imzalanan Anlaşma kapsamında uluslararası kuruluşlar aracılığıyla yurt dışından ilaç, aşı, medikal ekipman ve diğer sağlık malzemelerinin satın alınacağını açıkladığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Meksika Hükümeti ile UNOPS arasında 31 Temmuz 2020 tarihinde Refah İçin Sağlık Enstitüsü (INSABI) aracılığıyla imzalanan ve 11 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe giren Anlaşma çerçevesinde, 2021-2024 dönemi için 100 milyar Meksika Pesosu (4 milyar ABD Doları) değerinde ilaç ve iyileştirici malzemenin konsolide olarak satın alınmasına yönelik uluslararası kamu ihaleleri ve Meksika’da sağlık kaydı prosedürleri hakkında 5 Ekim 2020 tarihinde UNOPS, INSABI ve Sağlık Risklerine Karşı Koruma Federal Komisyonu (COFEPRIS) yetkilileri tarafından kamuoyuna açık bir bilgilendirme oturumu (https://www.youtube.com/watch?v=YqDFjtQBZ-U) gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Ayrıca, uluslararası ihale süreçleri UNOPS tarafından yürütülecek olan bahse konu alımlar ile ilgilenen firmalarımızın anılan hususta detaylı bilgi için İngilizce ve İspanyolca olarak düzenlenen UNOPS Meksika internet sayfasını (https://www.proyectosaludmexico.org/) takip etmeleri önerilmektedir. Bilgilerinize sunarız.

Helal Akreditasyon Kurumu

Sayın Üyemiz,

Helal Akreditasyon Kurumu tarafından TOBB’a gönderilen 14145634-557.03 sayılı Helal Akreditasyon konulu, ülkemizde faaliyet gösteren firmaların helal belgelerini helal akreditasyon konusunda ülkemizdeki tek resmi otorite olan Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından akredite edilmiş güvenilir belgelendirme kuruluşlarından almaları hususundaki bilgilendirme yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Türkiye – Libya Mutabakat Zaptı Hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB’den T.C. Ticaret Bakanlığı yazısına atıfla iletilen yazıda yer aldığı üzere; 12-13 Ağustos 2020 tarihlerinde Ticaret Bakanı Sn. Ruhsar Pekcan ve Libya Planlama Bakanı tarafından bir Mutabakat Zaptının imza altına alındığı ve bununla Türk firmalarının Libya’daki hakediş alacaklarından, teminat mektuplarına, makine ekipman, şantiye veya yapılan projenin gördüğü zararlardan, fiyat artışlarına ve projelerin devam edip etmemesi, devam etmeyecek projelerin tasfiye süreçlerinin belirlenmesine tüm konularına Libyalı işveren idareler ile ele alınıp kalıcı bir çözüm elde edilmesinin sağlanabileceğinin değerlendirildiği belirtilmişti. Bu kapsamda, firmalarımızın metnin yürürlüğe girmesinin ardından 90 gün içerisinde ellerindeki belgelerle Libyalı işveren idarelerle bir araya gelerek geçmişten kalan sorunları müzakere etmeleri gerektiği, müzakerelerin neticesinde ortaya çıkacak sonuçların da imzalanan bu Metin sayesinde ifa edilmesi beklendiği bildirilmiş olup bahse konu MoU’nün yürürlüğe giriş tarihinin takip edildiği bildirilmişti.

Bu defa, Ticaret Bakanlığı’ndan bilahare iletilen yazıda, ilgili Mutabakat Zaptı’nın Sn. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak 15.09.2020 tarihinde resmi gazetede yayınlandığı ve Türk tarafınca metnin yürürlüğe girişine ilişkin iç onay sürecinin tamamlandığı bildirilmiştir.

Bundan sonraki aşamada Libya tarafınca MoU’nün iç onay süreci tamamlandığında gerekli bildirim Dışişleri Bakanlığı’nca yapılacak ve firmalara gerekli bilgilendirme yapılacaktır. Fakat firmaların sorunlarının özel hukuktan doğan sözleşmelerden kaynaklanması nedeniyle; MoU yürürlüğe girdiği andan itibaren iş süreçlerinin takibinin firmalar tarafından gerçekleştirilmesine önem atfedilmektedir.

Bunlara ek olarak;

  • Metnin yürürlüğe girmesiyle 90 gün içerisinde firmalarımızın ellerindeki belgelerle birlikte Libyalı işveren idarelerle bir araya gelerek geçmişten kalan sorunları müzakere etmeleri, ellerindeki sözleşmelerle birlikte işveren idarelerden randevu almak üzere ilgili Libyalı kurumlara yazılı bildirimde bulunmaları ve buna dair TOBB’ye bilgi vermeleri,
  • Bu hususta firmaların hangi proje için hangi işveren idaresi ile görüşeceklerini yeri ve zamanı konularını takip etmeleri,
  • Firmalarımızın söz konusu işveren idareleri ile görüşmelerini, işveren idarelerinde veya Büyükelçiliğimizce bu konuda yapılan yönlendirmeleri de dikkate alınarak güvenli addedilen yerlerde yapmaları,
  • Firmalarımız arasında Libyalı idarelerle yapacakları görüşmeler kapsamında işe devam etme imkânları olması halinde, işe yeniden başlama sözleşmelerine güvenlikle ilgili maddelere mutlaka yer vermeleri ve tüm sigortalama imkânlarının değerlendirilmesi,
  • Libyalı idareler ile yapılan görüşmeler sonucunda kesinleşen, iptal veya yeniden başlama sözleşmesi yapılan projelere ilişkin verilerin temin edilmesine de ihtiyaç duyulmakta olduğu ve bu kapsamda elde edilen verilerin hazırlanan envantere eklenmesi ve gerek istatistiki izleme gerekse süreç yönetimi açısından bu belgelerin Birlikleriyle paylaşılmasının önem arz ettiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

İkili Odalara Üyelik

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, Birliğin yurt dışında muadil olan özel sektör kuruluşları (Oda/Birlik/Federasyon) ile kurumsal işbirliğini geliştirme çabalarını sürdürdüğü, bu çerçevede, bir dizi ülke ile “Ticaret ve Sanayi Odası Forumu” adı altında yapılanmaya gidildiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla şu ana kadar 11 ülkeyle “Ticaret ve Sanayi Odası Forumu” kurulmuş olup, ülkemiz öncelikleri doğrultusunda bahse konu çalışmalar sürdürüldüğü anlatılmaktadır. Bahse konu ikili Ticaret ve Sanayi Odası Forumu listesi aşağıdaki gibidir:

  • Arnavutluk: Türkiye-Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Azerbaycan: Türkiye-Azerbaycan Ticaret ve Sanayi Odası  Forumu
  • Endonezya: Türkiye-Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Kazakistan: Türk-Kazak Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • KKTC: Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu
  • Kırgızistan: Türk-Kırgız Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Moğolistan: Türk-Moğol Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Özbekistan: Türk-Özbek Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Pakistan: Türkiye-Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu
  • Ukrayna: Türkiye-Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Forumu

İkili Oda Forumları kapsamında, hem Türkiye’de hem de muhatap ülkede olmak üzere geniş katılımlı etkinlikler düzenlenmekte olup, bu etkinlikler ile Türk tarafı üyelerinin kendi aralarında, hem de karşı kanat üyeleri ile bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca düzenlenen geniş katılımlı etkinliklerde, yine muhatap ülkelerin resmi yetkilileri ve çeşitli sektörlerdeki firma temsilcileri ile ikili görüşme fırsatları sunulmaktadır. Ticaret ve Sanayi Odası Forumlarına ilişkin, üyelik dahil tüm bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

Macaristan Otomotiv Toplantısı (Sanal Ortamda)

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 21 Ekim 2020 tarihinde 14.00-16.00 saatleri arasında Macaristan otomotiv temsilcilerinin katılımı ile sanal ortamda bir toplantının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Toplantıya katılmayı düşünen firmalarımızın ekteki katılım formunu doldurarak en geç 19 Ekim 2020 tarihine kadar Macaristan İhracatı Teşvik Ajansına (Ülke direktörü Mert Danışger: e-posta:
mert.danisger@hepaoffice.com.tr tel: 212 210 30 61) iletmeleri gerekmektedir.

Döviz ve Borsa Analizi Eğitimi Hk.

Sayın Üyemiz,

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARSEM) tarafından bireylerin döviz ve borsa ile ilgili olarak kısa orta ve uzun vadede dövizin nasıl fiyatlanacağı, ayrıntılı döviz analizi yapma ve aynı zamanda türev piyasaları kullanarak döviz risklerinden nasıl korunacağına dair yetkinliklerin kazandırılması amaçlanan ve Borsa İstanbul’da hem de döviz piyasalarında yatırım yapma yetisi kazandıracak şekilde tasarlanmış olan Uygulamalı Döviz ve Borsa Analizi eğitimi 12 Ekim 2020 tarihinde uzaktan eğitim olarak başlayacaktır.

 

Yetki Devri-Denizyolu ile Taşınan Tehlikeli Maddelere İlişkin Mevzuat

Sayın Üyemiz,

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Denizcilik Genel Müdürlüğünden alınan 14.09.2020 tarih ve 51161 sayılı yazıda, denizyoluyla taşınan tehlikeli yük ve yükleme güvenliği bakımından tehlike arz eden yüklere ilişkin iş ve işlemlerin Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü (mülga Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülmekte olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte, 07.09.2020 tarihli ve 50232 sayılı Bakan Oluru kapsamında, söz konusu iş ve işlemlerin Denizcilik Genel Müdürlüğünce yürütülmesine kadar verildiği bildirilmektedir. Bu çerçevede;

  • Tehlikeli Maddelerin Denizyoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik,
  • Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği,
  • Kıyı Tesisi Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi Düzenlenmesi Hakkında Yönerge,
  • IMDG Kod Eğitim Seminerlerine İlişkin Yönerge,
  • Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Bildirim ve Özel İzin Yönergesi,
  • Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge,
  • Tehlikeli Yüklere İlişkin Deniz Ticareti Gözetim Hizmeti Yönergesi,
  • Tehlikeli Madde Rehberi Uygulama Talimatı,

ve ilgili diğer genelgeler kapsamındaki tüm iş ve işlemlerin 21.09.2020 itibariyle Denizcilik Genel Müdürlüğüne devredildiği bu nedenle belirtilen mevzuat kapsamındaki konularla ilgili yazışmaların bu genel müdürlüğe yapılması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ağustos ayı sanayi üretimini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimindeki yıllık yüzde 10.4’lük artışı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Sanayi üretim endeksi ağustosta aylık yüzde 3.4, yıllık yüzde 10.4 arttı. Ağustos’ta, Avrupa’daki toparlanmaya da bağlı olarak sanayi üretiminde geçmiş yılların potansiyelinin yakalanacağını bekliyorduk. Yıllık gerçekleşen yüzde 10.4’lük artış pandemi öncesi seviyeyi de aşmış durumda. Üretimdeki bu performansı çok olumlu değerlendiriyoruz. Bu artışa yüzde 11.4 ile imalat sanayiden güçlü bir katkı gelmesini de çok değerli buluyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, “Sanayi üretiminde gerçekleşen yüzde 10.4’lük artış, üçüncü çeyrek büyümesinde olumlu veriler göreceğimize işaret.” dedi.

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, ağustos ayında imalat sanayi sektöründe yıllık yüzde 11.4, ara malı üretiminde yıllık yüzde 13.6, sermaye malı üretiminde yıllık yüzde 10.3, orta ileri teknoloji ürün üretimindeki yüzde 17.4’lük artışlar olduğunu görüyoruz. Bu kalemlerdeki yüksek artışları olumlu buluyoruz.” dedi.

Eylül ayında da üretimdeki artışın devam edeceğini beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Eylül’de ihracatımız 16 milyar doların üzerine çıkarak yılın başından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Benzer şekilde kapasite kullanım oranlarında da artışlar oldu. Bunların üretime de yansıyacağını ve eylül ayında da artışın devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında cari denge 4 milyar 631 milyon dolar açık verdi. Burada, dış ticaret açığındaki artış ile hizmet gelirlerinin katkısının azalmasının etkisini görüyoruz. Geçen yılın aynı ayında 1 milyar 399 milyon dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığı, bu yıl 5 milyar 347 milyon dolara yükseldi. Hizmetler dengesi girişleri ise 2019 ağustos ayında 5 milyar 781 milyon dolar olurken, bu yıl pandemi etkisiyle 1 milyar 179 milyon dolar ile sınırlı kaldı.” dedi.

Yıllık cari açığın 23 milyar 203 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Eylül ayında da dış ticaret açığının geçen yıla göre artmış olması ve turizm gelirlerinin geçen yılın gerisinde kalması sebebiyle cari açıktaki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu temmuz ayı işgücü verilerini değerlendirdi

TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında yüzde 13.4 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı, haziran ayı ile aynı seviyede kalırken, geçen yılın aynı ayına göre 0.5 puan geriledi. Temmuz ayı işgücü verilerini detaylı incelediğimizde, geçen yılın aynı ayına göre; istihdam edilen kişi sayısının 1 milyon 254 bin kişi, işgücüne katılan kişi sayısının ise 1 milyon 622 bin kişi gerilediğini görüyoruz. İş gücüne katılımın da azalmasının etkisiyle işsizlik oranı gerilemekte.” dedi.

Zeytinoğlu, haziran-temmuz arası istihdam edilen kişi sayısında artış olduğunu söyleyerek, “İstihdam edilenlerin sayısı temmuz ayında 27 milyon 263 bin seviyesine ulaştı. Bu rakam 2019 yılının aynı ayındaki 28 milyon 517 bin kişilik istihdamın gerisinde. Ancak haziran ayının 732 bin kişi üzerinde. Haziran-temmuz arasında gerçekleşen 732 bin kişi istihdam artışının, 165 bin kişi tarımda, 367 bin kişi hizmetler sektöründe, 143 bini inşaat sektöründe ve 57 bininin de sanayi sektöründe gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi. Zeytinoğlu, nüfusa oranla çalışan sayısının Avrupa ülkeleri seviyesine yükselmesinin, üretim ve ihracat artışları açısından faydalı olacağına dikkat çekti.

PCR ve Antikor Testleri hk.

Sayın Üyemiz,

Covid-19 Pandemisi nedeni ile Odamız organizasyonundaki devlet destekli taramalar sona ermiştir.  Siz değerli üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda yaptığımız anlaşma ile Antikor ve PCR testi taramaları ücretli olarak tekrar yapılabilecektir. Anlaşmamız doğrultusunda test yaptırmak isteyen üyelerimiz; https://kosano.org.tr/covid-19-test-talebi-basvuru-formu/ web adresinden müracaat edebilir.

Siber Güvenlik Webinarı

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza gönderilen yazıda, KOBİ’leri ve kurumları siber güvenlik konusunda bilgilendirmek amacıyla 13 Ekim 2020 Salı günü saat 14:00’te internet üzerinden bir seminer gerçekleştirileceği bildirilecektir.

İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde gerçekleştirilecek olan seminerde bireysel ve kurumsal siber güvenlik, sistem/veri güvenliği, risk ve tehditler ile siber suç türleri ve hukuki boyutları, güncel suç yöntemleri ve örnek vakalar anlatılacak olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

Seminer linki için tıklayınız.

Program:

14:00 – 14:15          Açılış Konuşmaları

14:15 – 15:00          Bireysel ve Kurumsal Siber Güvenlik Oturumu

Seyit Ahmet Dikici – Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı – 2. Sınıf Emniyet Müdürü

15:00 – 15:30          Siber Suç Türleri ve Hukuki Boyutu Oturumu

Erden Şahin – Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü – 4. Sınıf Emniyet Müdürü

15:30 – 16:00          Soru – Cevap

Seminer ile ilgili iletişim: kobi@tobb.org.tr, 0312 218 21 86

Avrupa’yı Yeniden Canlandırmak Panel Serisi

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan yazıda, 12-13-14 Ekim 2020 tarihlerinde Avrupa’yı Yeniden Canlandırmak Panel Serisi düzenleneceği bildirilmektedir.

Avrupa Ticaret Odası’nın (EUROCHAMBRES) “Avrupa’yı Yeniden Canlandırmak” başlıklı panel serisi, ekonomik iyileşmeye hizmet edecek ve kaldıraç vazifesi görecek kilit bir çok konuda fikir alışverişini sağlayacaktır.

EUROCHAMBRES’ın “Avrupa’yı Yeniden Canlandırmak” başlıklı çevrimiçi etkinlik serisi, ekonomik iyileşmeye hizmet edecek ve kaldıraç vazifesi görecek kilit bir çok konuda fikir alışverişini sağlayacaktır.

Bu çerçevede;

*Oda temsilcileri sahadan ve krizin iç yüzünden deneyimlerini sunacak ve AB’nin ekonomik iyileşmeyi sağlamak için işletmelere nasıl yardım edebileceği konusunda önerilerde bulunabileceklerdir.
*Üst düzey AB politika yapıcıları, ekonomik toparlanma için yeni dönemde AB kurumlarının önceliklerini ortaya koyacaktır.
*Katılımcılar sorularını yönelterek tartışmaya katkı sağlayabilecektir.
*Konu itibariyle iş dünyasını yakından ilgilendiren etkinlik boyunca gerçekleştirilecek olan panellerin konuları ve konuşmacıları aşağıdaki ekte yer almaktadır.

Etkinlik süresince, İngilizce-Türkçe çeviri hizmeti sağlanacaktır.

Seminere, http://webinar.tobb.org.tr linkinden kayıt yaptırabilirsiniz.
Kayıtların kapanış tarihi
9 Ekim 2020. 

Eurochambres Faaliyet Serisi-Paneller ulaşmak için tıklayınız.
Kayıt Yaptırma Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız.