Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında Zoom çevrimiçi toplantı yazılımı ile yapıldı. Toplantıya konuk konuşmacı olarak T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katıldı.
Meclis toplantısının ilk konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başladı. Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracatımız 16 milyar 13 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre yüzde 4.8’lik artış var. Bu hem en yüksek eylül ayı ihracatı, hem yılın başından bu yana yaptığımız en yüksek değer. Ağustos ayının da yüzde 28.5 üzerinde. Burada, Avrupa’daki talep artışlarının etkili olduğunu görüyoruz. Beklentimiz önümüzdeki aylarda, aylık bazda 17 milyar dolar ihracat görmek.” dedi.
“Eylül ayında ithalatımız yüzde 23.3 artışla 20 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diyen Zeytinoğlu, “İthalatta, ihracatın üzerinde bir artış var. Burada, otomotiv ithalatı ve altın ithalatındaki artışların etkisini görüyoruz. Geçen yılın aynı dönemine göre, otomotivdeki artış yüzde 94.8, altındaki artış ise yüzde 221.1 oldu.” dedi. İthalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Yatırım malları ithalatının yüzde 46.6, ara mallar (hammadde) ithalatının yüzde 19.7 artmasını yatırımlar ve üretim artışları açısından olumlu değerlendiriyoruz. Tüketim malları ithalatında da yüzde 22.9 artış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kurdaki artışlar nedeniyle hız kesebileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Ağustos ayı cari denge verisine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, ağustos itibariyle yıllık cari açığın 23 milyar 203 milyon dolara yükseldiğini söyleyerek, “Aylık açık da 4 milyar 631 milyon dolar. Açığın temelinde turizm gelirlerinin azalması yatıyor. Dış ticaret açığındaki artış da bir diğer etken. 2019 yılında 5.8 milyar dolar olan turizm geliri bu yıl ağustos ayında 1.2 milyar dolara düştü. Dış ticaret açığı da 2019 yılının aynı ayında 1.4 milyar dolar iken 2020’de 5.3 milyar dolara yükseldi. Eylül ayında da bu sebeplerden cari açıktaki yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Kocaeli dış ticaret rakamlarına ilişkin açıklama yapan Zeytinoğlu, “Ağustosta Kocaeli’den gerçekleşen ihracat yüzde 8 artışla, 2.6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 16 artışla 4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Pandeminin ilk aylarında gerileyen ihracat ve ithalatta çok hızlı toparlandık ve pandemi öncesi dönemden de iyi seviyeye ulaştık. İhracatımızın büyük bir kısmı Avrupa Birliği’ne olduğu için bu artışta AB’deki canlanmanın etkisini görüyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Eylül ayında TÜFE aylık yüzde 0.97 artışla yıllık yüzde 11.75 olarak gerçekleşti. ÜFE ise aylık yüzde 2.65 artışla yıllık yüzde 14.33’e yükseldi. Döviz kurlarındaki yükseliş ÜFE’ye hızlı yansıyor. Yıllık ÜFE, TÜFE’nin de üzerine çıkmaya başladı. Burada temel neden, döviz kurları ve maliyet artışlarından kaynaklanan bir artış. Önümüzdeki dönemde ÜFE, tüketici fiyatlarını da yukarı çekebilir.” dedi.
Ağustos ayında sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 10.4 arttığını söyleyen Zeytinoğlu, “Bu çok olumlu ve önemli bir rakam. Pandemi öncesi seviyeyi de aşmış durumda. Yıllık artışta sektörlerin katkısına bakarsak, imalat sanayi yüzde 11.4, ara malı yüzde 13.6, sermaye malı yüzde 10.3, orta yüksek teknoloji ürünler üretiminde yüzde 17.4 artış olduğunu görüyoruz. Bu veriler üçüncü çeyrek büyümesinde olumlu veriler göreceğimize işaret.” dedi.
Temmuz ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Temmuz ayında işsizlik oranı yüzde 13.4 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı bir önceki ay ile aynı seviyede kalırken, bir önceki yıla göre 0.5 puan geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre; istihdam edilenler 1 milyon 254 bin kişi azaldı. İşgücüne katılan kişi sayısı 1 milyon 622 bin kişi geriledi. İşsiz sayısı 369 bin kişi geriledi. Temmuz ayı itibariyle istihdam edilenlerin sayısı 27 milyon 263 bine ulaştı. 2019 yılının temmuz ayının gerisinde (2019 temmuz → 28 milyon 517 bin kişi). Ancak haziran ayının 732 bin kişi üzerinde. Haziran’dan temmuza gerçekleşen 732 bin kişilik istihdam artışında sektörlere baktığımızda, tarımda 165 bin kişi, inşaatta 143 bin kişi, sanayide 57 bin kişi ve hizmetlerde de 367 bin kişi olduğunu görüyoruz. Buradan, turizm sektöründeki az da olsa hareketliliğin ne kadar önemli olduğunu görebiliyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, eylül ayında bütçede 29.66 milyar TL açık verildiğini söyleyerek, “Eylül’de bütçe gelirleri 78,92 milyar TL, bütçe giderleri 108.58 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 25.1 olurken, giderlerdeki artış yüzde 34.4 geriledi. Vergilerde artış olmasına rağmen, bilhassa pandemi etkilerinin azaltılmasına yönelik teşviklerle giderler daha hızlı arttığı için bu açık verildi. Pandemi etkileri azaldıkça, giderler kaleminde de azalmalar olmasını bekliyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu ekim ayında gerçekleşen faaliyetleri özetleyerek sözlerine son verdi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.