Kocaeli Sanayi Odası 2022 yılının ilk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi
Kocaeli Sanayi Odası (KSO), 2022 yılının ilk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı Intercity İstanbul Park’ta gerçekleştirdi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda Tuğrul, meslek komitelerinin faaliyetlerinden bahsetti. Meclis Başkanı Tuğrul konuşmasında şunları söyledi: “2021 yılı meslek komitelerinin performanslarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz meslek komitesi toplantılarında 606 adet konu görüşülmüş olup, 97’si yönetim kurulumuza taşınarak ilgili makamlara görüş oluşturulmuştur. 2020 yılında 740 konu görüşülmüştü ve 89 konu da yönetim kuruluna taşınmıştı. 2019 yılında meslek komitelerine katılım oranı yüzde 47 iken 2020 yılında bu rakam yüzde 70, 2021 yılında ise yüzde 69’lara çıkmıştır. Video konferans yöntemiyle yaptığımız toplantılarda hem katılım hem öneri ve görüş oluşturma konusundaki artış dikkatimizi çekmektedir. 2020 yılında meslek komitelerimiz 24 adet faaliyet yapmıştı; 2021 yılında bu sayı 25 olarak belirlendi.
EN FAZLA KATILIM SAĞLAYAN KOMİTE
Meslek komitelerimiz 2021 yılında 12 adet firma ziyareti gerçekleştirdi. 2021 yılı meslek komitelerinin performanslarını değerlendirdiğimizde; toplantılara katılımda ulaşım araçları bakım ve onarım sanayi grubu olan 25. meslek komitesi 1 yıl içinde 14 toplantı ve yüzde 97 katılım oranıyla ilk sırada yer aldı. Komite üyelerimiz Işıl Kayan, Orkun Öztorun, Fatih Haldız ve Atalay Kaya’yı tebrik ediyorum.
EN FAZLA ÖNERİ GETİREN KOMİTE
Toplantıda en fazla öneri getiren komite kategorisinde motorlu taşıt araçları ve yan sanayi gruplarını temsil eden 24. ve 36. meslek komiteleri yer aldı. Komiteler toplantılarda 84 adet konu hakkında öneride bulundu. Komite üyelerimiz Ömer İltan Bilgin, Ali Özvanlıgil, Tuğrul Arıkan, Yunus Çiftçi, Haydar Yenigün, Yusuf Ziya Kasım, Ragıp Tunalılar, Alper Kanca, Hayri Kaya ile Mustafa Böyet’i tebrik ediyorum.
EN FAZLA GÖRÜŞ BİLDİREN KOMİTE
Toplantılarda en fazla yönetim kurulumuza görüş bildiren komite kategorisinde plastik inşaat malzemeleri ve diğer plastik ürünler sanayi grubu olan 13. meslek komitesi yer aldı. 10 konuda görüş bildirerek en fazla görüş bildiren meslek komitesi olmuştur. Onur Özcan, Sabri Karataş, Taşkın Özkal, Bahar Baykal ve Naci Faydasıçok’u tebrik ediyorum.
EN FAZLA FAALİYET YAPAN KOMİTE
En fazla faaliyet yapan komite kategorisinde ise boya ve sanayi gazları ve temel kimyasal ürünler sanayi gruplarını temsil eden 9. ve 10.meslek komiteleri yer aldı. 2021 yılı içerisinde 13 adet faaliyet yapmışlardır. Komite üyeleri Engin Yıldırım, Batuhan Sözer, Mustafa Kenan Selçuk, Hasan Şerefhan, Melih Karakaş, Mehmet Yılmaz, İlker Can, Başak Köse, Fuat Biçici ve Emin Bitlis’i tebrik ediyorum.
2021 YILINDA 8 TOPLANTI
Şimdi sizlere 2021 yılında 8. dönemde gerçekleştirdiğimiz 8 toplantı hakkında sizlere hatırlatma yapmak istiyorum. İlk toplantımızı Mayıs 2018’de 90 üyemizin katılımı ile Gebze’de bir tanışma toplantısı şeklinde gerçekleştirdik. İkinci toplantımız Ekim 2018’de 70 üyenin katılımı ile Kartepe’de gerçekleştirildi. Bu toplantıda KSO Strateji Belirleme Çalıştayı yapıldı. Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Prof. Dr. İlhan Tarkun toplantımıza konuk konuşmacı olarak katıldılar.
Üçüncü toplantımızı Nisan 2019’da 75 üyenin katılımı ile Bodrum’da gerçekleştirdik. Merkez Bankası Eski Başkanı Süreyya Serdengeçti konuk konuşmacımız olarak toplantıya katıldı. Toplantıda ayrıca komisyon çalıştayı gerçekleştirildi. Dördüncü toplantımızı Kasım 2019’da Sapanca’da 76 üyenin katılımı ile gerçekleştirdik. Prof. Dr. Asiye Beril Tuğrul ve Prof. Dr. Oral Erdoğan toplantımıza konuk konuşmacı olarak katıldılar. Beşinci toplantımız Mayıs 2020’de 112 meslek komitesi üyemizin katılımı ile video konferans yöntemiyle gerçekleşirdik. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, TUSEB Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinlioğlu ve TOBB ETÜ Rektörü Güven Sak’ın toplantımıza konuk konuşmacı olarak katıldılar.
Altıncı toplantımızı Ocak 2021’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın teşrifleriyle 82 meslek komitesi üyesinin katılımı ile video konferans yöntemiyle gerçekleşirdik. Yedinci toplantımızı Nisan 2021’de 76 üyemizin katılımı ile video konferans yöntemiyle gerçekleşirdik. Dünya Gazetesi Teknoloji Yazarı Ussal Şahbaz ve Trendyol Grubu – Kurumsal İşler Başkanı Ozan Acar toplantımıza konuk konuşmacı olarak katıldı. Sekizinci ve son toplantımızı Kasım 2021’de 64 üyemizin katılımı ile yine video konferans yöntemiyle gerçekleşirdik. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “İklim Değişikliği ve etkileri” konusunda sunum gerçekleştirdi. Tüm komite üyelerimize bu zamana kadar verdikleri katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz.”
4 YILLIK FAALİYETLERİ PAYLAŞTI
Meclis Başkanı Tuğrul’un ardında Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, toplantıya online olarak bağlanarak katılımcılara KSO’nun 4 yıllık faaliyetlerini içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Zeytinoğlu şunları söyledi: “Öncelikle bu yılın ilk Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’na hoş geldiniz. Yılda iki kez yaptığımız ortak toplantımızın 8. dönem 9. Toplantısını yapıyoruz. Buradan aldığımız geri dönüşler ile iş programlarımızı şekillendiriyor, hedeflerimizi tespit ediyoruz. Bu sebeple ortak toplantıları çok önemsiyoruz. Şimdi sizlerden aldığımız geri bildirimlerle bu 4 yılda neler yaptık kısaca aktarmak istiyorum. 12 Bakanımızı ve 62 bürokrat ve vizyoner konuşmacımızı fiziki ya da sanal ortamda sanayicilerimizle bir araya getirerek sorunlarını birebir aktarma fırsatı yarattık.
515 GÖRÜŞ DOSYASI
515 adet görüşü ilgili mercilere ilettik. Sizlerin sorunlarını çözmek için oluşturduğumuz oda görüşlerimizi; Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız başta olmak üzere bürokrat, kurum ve kuruluşlarla paylaştık. Pandemi sürecinde kısa çalışmadan, hafta sonu sokağa çıkma yasağında çalışacak kritik sektörlere, İstanbul-Kocaeli servis ulaşım kısıtlanmasından, gümrükteki bekleme sürelerine kadar birçok konuda ilettiğimiz sorunun takipçisi olduk.
SEMİNER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI
Sanayi Bakanlığımızın ilimizi pilot bölge seçmesi nedeniyle, Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Gebze’de ‘Koronavirüs Tarama Test Merkezi’ni kurarak işletmelerde taramalar yaptık. 185 adet ücretsiz seminer ve bilgilendirme toplantısı düzenledik. Pandemi nedeniyle hiç ara vermeden sanal ortamda sürdürdük. Toplantı ve katılımcı sayılarımız ciddi oranda arttı. Yeşil Mutabakat, karbon ve su ayak izi kapsamında 15 adet eğitimi ve birçok bilgilendirme toplantısını ücretsiz düzenledik.
PROSES EMNİYETİ SEMPOZYUMU
Proses Emniyetini Sempozyumu ve Sergisi’ni 2018 ve 2019 yıllarında fiziki, 2021 yılında ise sanal ortamda sürdürdük. İlgili Bakanlık, kurum ve kuruluş, STK, üniversite ve firmalar tarafından desteklenen etkinlik ile geniş kitlelere ulaştık. 2018 yılında 1.400 kişi, 2019 yılında 1.600 kişi, 2021 yılında ise 2.000 kişi katılım sağladı. Bu yıl da 3’cüsünü 10-11 Mayıs tarihinde Bilişim Vadisi’nde uluslararası formatta düzenleyeceğiz.”
MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM
Sanayicilerin mesleki eğitim ve istihdam sorunlarına çözüm üretmek adına yapılan çalışmaları aktaran Zeytinoğlu şunları kaydetti: “81 ilde 81 Meslek Lisesi Projesi kapsamında sorumluluğunu aldığımız İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetiminde söz sahibiyiz. Meslek komitelerimizin destekleriyle bu okulu geliştiriyoruz. Protokol kapsamında en başarılı 10 öğrencimize burs vermeye başladık. Ayrıca okulumuzda 116 öğrencimiz verilen yemek hizmetinden maddi imkansızlıklar sebebiyle ücretsiz olarak faydalandırılıyor. Dönemlik 700 TL olan bu yemek ücreti konusunda üyelerimizden desteklerini bekliyoruz.
PROJELER VE KURSLAR
Uzunçiftlik MYO’da Makine Montaj Elemanı yetiştirme konusunda istihdam garantili MARKA destekli projemizi tamamladık. TOBB MEYBEM işbirliği ile 6230 kişiye mesleki yeterlilik ve belgelendirme hizmeti verdik. Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında 5217 kişiye kurs açtık. Meslek liseleri ile sanayinin ihtiyaç duyduğu iş gücünün yetiştirilmesi ve her iki taraf içinde çalışır modeller kurulması ile ilgili işbirliği çalışmaları yürüttük. Komite üyelerimiz ile meslek liselerine ziyaretler gerçekleştiriyoruz. USTAM Projesi, KOSODES Projesi ve Kadın Eli Projesi’ndeki ortaklıklarımız çerçevesinde üzerimize düşen görevleri yerine getirdik.”
ENERJİ VERİMLİLİĞİ, SANAYİYE UZMAN
KSO olarak enerji verimliliğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını aktaran Zeytinoğlu, “ AB fonu ile 20 firmamıza enerji ön etüdünü yaptık. Farkındalığı arttırmak için eğitimler ve seminerler düzenledik” dedi. Zeytinoğlu, ‘Sanayiye Uzman-Mühendisler Emekli Olamaz’ projesini başlattıklarını ve MARKA’dan destek alarak emekli ve deneyimli mühendisler ile sanayicilerin eşleşebileceği bir platform oluşturduklarını sözlerine ekledi.
KÜMELENME VE SAVUNMA SANAYİ
Kümelenme konusundaki çalışmalardan bahseden Zeytinoğlu, “Kümelenme konusunda somut sonuçlar elde ettik. Savunma Sanayi Yerlileşme Projemiz kapsamında 64 firma ziyareti ve toplam 1390 iş görüşmesi yaptık. Savunma sanayine danışmanlık yaptık. SANTEK’te Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve tüm vakıf şirketlerinin katılımı ile ‘il buluşması etkinliği’ ve ‘sektörel bilgilendirme toplantıları’ gerçekleştirdik. Kocaeli Savunma Sanayi şirketini çoğunuzun ortaklığı ile kurarak savunma kümesi oluşturduk. Ticaret Bakanlığı destekli ‘Robotik Teknolojileri Kümesi’ için Ur-Ge projesini başlattık” diye konuştu.
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Kamu-üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek için Ar-Ge merkezleri arasında koordinasyonu sağlamak adına ilaç ve kimya olmak üzere 2 sektörde ortak toplantı yapıldığını aktaran Zeytinoğlu, “Üniversite ve araştırma kurumlarımızın laboratuvar olanaklarını tanıtmak için firmalarımızla teknik geziler düzenledik” ifadelerini kullandı.
YURT DIŞI FUARLAR VE HEYETLER
Zeytinoğlu konuşmasının devamında şunları paylaştı: “Firmalarımızı Belarus, Bosna Hersek, ABD, Almanya, Rusya, İtalya, Bulgaristan, İspanya, Lüksemburg olmak üzer 12 adet yurt dışı fuara ve heyet ziyaretine götürdük. ABİGEM işbirliğinde organize ettiğimiz Match4Industry ikili iş görüşmeleri etkinliğinde; 2018’de 1.064 iş görüşmesi, 2019’de 900 iş görüşmesi, 2020’de online olarak 160 iş görüşmesi, 2021’de 205 iş görüşmesi sağladık. Odamızda 25 yabancı heyet ağırladık. Global Piyasa ile 554 firmalık iki grubu, e-ticaret platformuna taşıdık. Odamızda ‘İhracat Destek Ofisi’ni açtık.
ŞAHABETTİN BİLGİSU ÇEVRE ÖDÜLLERİ
Gelenekselleşen organizasyonlarımız var biliyorsunuz. Bu organizasyonlarımızı pandemi de bile ara vermeden hibrit olarak gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk ve bu formattaki tek organizasyon olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’ni 27 yıldır aralıksız organize ediyoruz. Tüm Türkiye’ye açık olan organizasyonumuzun bu yıl 28’cisini gerçekleştireceğiz. 28. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri için şu an başvuruları almaya devam ediyoruz. 15 Nisan’a kadar başvurularınızı bekliyoruz.
SEKTÖREL PERFORMANS VE SANTEK
Marmara Bölgesi’ne açık olan Sektörel Performans Ödül Organizasyonu 14 yıldır yine aralıksız bir şekilde düzenleyerek başarılı firmalarımızı ödüllendiriyoruz. İlkini 2013 yılında düzenlediğimiz, ilginin giderek arttığı ve artık yönünü savunma sanayine döndüğü Sanayi ve Teknoloji Fuarı’mıza 2018’de 31 bin 102 , 2019’da 34 bin 256, 2021’de ise online olarak 15.000’in üzerinde ziyaret yapıldı.
MESLEK KOMİTELERİ VE TOPLUMSAL ÇALIŞMALAR
Meslek komitelerimiz fiziki ve online platformlarda aktif olarak çalışmaya devam ettiler. Bu dönemde, meslek komiteleri toplantılarının sayıları ve katılım oranları arttı. Odamızın en önemli sosyal sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ne destek olmaya devam ettik. Topluma yönelik çalışmalarımız ile KSO’nun tanınırlığını yükseltmeye çalıştık. KSO Oda Orkestrası ile her yıl geleneksel konserlerimizi ara vermeden hibrit olarak düzenledik. Bisikletle Osmangazi Köprüsü’nü, her yıl Avrupa Günü kutlamaları etkinlikleri kapsamında geçiyoruz. Bünyemizde faaliyet gösteren AB Bilgi Merkezi ve EuroDesk Temas Noktası ile AB farkındalığını oluşturmak için etkinlikler düzenledik.”
A SINIFI MÜKKEMMEL ODA
Oda mekanlarının yenilenmesi noktasındaki adımları anlatan Zeytinoğlu, “Hizmet kalitemizi daha da artırabilmek ve çeşitlendirebilmek için gereken fiziki altyapımızı güçlendirmek amacıyla oda hizmet kampüsümüz içinde yer alan yeni Oda binasının inşaat çalışmalarını sizlerin de katkıları ile sürdürüyoruz” dedi. Kapanca Sokak’ta üç adet tarihi evin yenilendiğini ve butik otel olarak restore edildiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Tüm bu çalışmalarımız devam ederken, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak amacıyla odamızda uygulanan yönetim sistemlerini ve TOBB akreditasyon sistemini sürekli geliştirdik ve yaygınlaştırdık. TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında geçirdiğimiz denetimde tam puan aldık. A sınıfı-mükemmel oda kategorimizi koruduk. Türkiye’de bu konumda sadece 2 oda var, biri de odamızdır” ifadelerini kullandı.
ANMA VE TEŞEKKÜR
4 yıllık dönemde vefat eden meclis üyeleri Kadir Decdeli, Osman Erkan, Mustafa Gürsoy’u anan ve bir kez daha rahmet dileyen Zeytinoğlu, son olarak oda faaliyetlerinin gerçekleşmesinde katkısı olan; meclis başkanına, meclis üyelerine, yönetim kurulu üyelerine, meslek komitesi başkanlarına, tüm üyelere, paydaşlara ve tüm çalışanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşması için Tıklayınız
KONUK KONUŞMACI PROF.DR. BERİL TUĞRUL
Zeytinoğlu’nun ardından konuk konuşmacı İTÜ Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Tuğrul’un ‘Rusya-Ukrayna Savaşının Enerji Politikalarına Etkileri’ ile ilgili konuşması ile devam etti. Prof. Dr. Tuğrul, dünyada yaşanan enerji krizinin ayrıntılarını paylaştı, merak edilen soruları yanıtladı.
SANAYİDE KADIN ELİ VE SANAYİYE UZMAN
Son olarak TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, ‘Sanayide Kadın Eli’ projesine dair çalışmaları aktardı.
Meclis Üyesi Tunç Atıl ise ‘Sanayiye Uzman-Mühendisler Emekli Olamaz’ projesindeki gelişmeleri paylaştı. Babalık ile Atıl, iki projenin yaygınlaşması ve sürdürülebilir olması konusunda birbirlerine destek olma sözü de verdi.