Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Mart ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığı’nda gerçekleşti. Meclis toplantısına Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve Türk Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Oral Erdoğan ve İŞKUR Şube Müdürü İlhami Çelik konuk konuşmacı olarak katıldılar.
KSO’da Meclis toplantısı “Ekonomide Yeni Dönem, Yeni Arayışlar” konulu sunum yapan Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türkiye’de ve dünyadaki ekonomik gelişmeler hakkında bilgi aktardı.
Türkiye varlık fonunun, Türkiye’nin ileriye dönük stratejik yatırımlarının ve uluslar arası işbirliğinin geliştirilmesinde önemli çalışmalar yapacağını anlatan Prof.Dr.Oral ERDOĞAN, “Bize emanet edilen varlık fonlarının, şeffaf olması ve Türkiye ekonomisine katkı sağlaması gerekiyor. Şahsımız ve kurum adına değil tüm ülke adına bunu yönettiğimizi biliyorum. Türkiye, varlık fonunda ısrarla engellenmiş bir ülkeydi. 90’lı yıllardan beri varlık fonunun kurulmasını öneren biriydim. Geçmişte hükümet içinde de bu konu çok tartışıldı. Şimdi baktığımız noktada çok ciddi şekilde varlık değeri oluşmuş durumda. Bu Türkiye’nin atıl görülen ama yeni finansman kaynaklarına imkan bulamadığımız bir hareketi bize sağlayacak. Önemli yatırımlara kaynak sağlanabilecek.” diye konuştu.
Sözlerine Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bilgi aktarımıyla devam eden Oral Erdoğan, “Türkiye 2014’te dünya ekonomik büyümesinin hafif altında kalmakla birlikte genel eğilimi dünya ekonomisi üzerindeydi. Ama sorun istikrarsızlığı. Aşırı hızlı büyümeler, ara sıra düşmeler. Amacımız bunu bir istikrara kavuşturmak olmalı. Son yıllarda ise bir yavaşlama serisi var. Ama global olarak da aynı hareket var. Türkiye’de buna paralel bir hareket izliyor.” dedi.
Türkiye’yi asıl zora sokan noktanın enflasyondaki yükseklik olduğunu söyleyen Oral Erdoğan, “Enflasyonun olduğu yerde hak eden üreticinin kazanması yerine hak etmeyen rant taraflarının kazanma eğilimi fazla olur. Enflasyon düşük olduğunda çok daha rantable bir ekonomi olur.” dedi.
İhracat konusunda, önemli hamlelerin sonunda Türk Eximbank veya bankalar vasıtasıyla ihracata dayalı veya döviz kazandırıcı işler için teminat gösterme mekanizmasının oluştuğunu hatırlatan Oral ERDOĞAN, bunun için kredi garanti fonunun ilkelerinin de belirlendiğini kaydetti. Belirli bir miktar döviz kazandırıcı işlemler için Eximbank’a doğrudan başvurulması gerektiğini söyledi.
Oral Erdoğan’ın konuşması sonrası KSO Meclis toplantısının gündem maddelerinin görüşülmesi başlandı. Meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Hollanda’nın Dışişleri Bakanımıza toplantı yapma izni vermemesini ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın ülkeye girişini engellemesini ikili ilişkilerimize kara bir leke olarak gördüklerini belirterek, “Hollanda hükümetinin büyük bir yanılgıya düşerek dış politikalarını, iç politikaya malzeme etmelerini endişe ile karşılıyoruz.” dedi. Hollanda’da yaklaşık 400 bin Türk kökenli nüfusumuz olduğunu vurgulayan Başkan Zeytinoğlu, “Ekonomik boyutta ise 23 bin civarında girişimcimiz Hollanda’da faaliyet gösteriyor. 2016 yılında Hollanda’ya olan ithalatımız 3 milyar dolar, ihracatımız 3,6 milyar dolar oldu. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye içinde Hollandalı firmaların payı yüzde 16. Yaşanan bu diplomatik krizin bir an önce aşılmasını ve sorunun her iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere zarar vermemesini temenni ediyoruz.” dedi.
KSO Başkanı Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerle devam ederek, Şubat ayında, ithalat 15,8 milyar dolar ihracat 12,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlk iki aylık dönem, önümüzdeki aylarda ihracatımızda artışların devam edeceğini işaret ediyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76,6’ya çıkmasını da olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.
Enflasyon rakamları hakkında açıklamada bulunan Zeytinoğlu, “Baz etkisiyle TÜFE’nin çift haneye yükseleceğini tahmin ediyorduk. Kurun enflasyon geçişkenliği de, ÜFE üzerinde TÜFE’ye oranla daha fazla. Dolayısıyla kurdaki artışın etkisini üretici fiyatlarında daha fazla görüyoruz. Tüm bunların TÜFE’yi arttırıcı etkisinin önümüzdeki ay da devam edeceğini tahmin ediyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, Aralık ayında yüzde 12,7 seviyesine yükselen işsizlik oranına ilişkin değerlendirmesinde, “İşsizliği aşağı çekebilmek için yıllık bir milyonu aşan istihdam gerekiyor. Bu hedefe ulaşabilmek için geçtiğimiz ay, Şubat ayından Aralık sonuna kadar yapılacak olan istihdamı teşviklerle destekleyen bir seferberlik başlatıldı. Kocaeli Sanayi Odası olarak, biz de istihdam seferberliğini destekliyoruz. Teşviklerle işverenlerimizin, yeni iş ve istihdam yaratmalarını bekliyoruz. Tüm bu çalışmalarla işsizlik oranlarımızda, Şubat ayından itibaren istihdam artışından kaynaklı düzelme bekliyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu, Ar- Ge desteklerinin artık, yeni kurulacak Ar-Ge ve Teknoloji Fonu üzerinden verileceğini belirterek, “Desteklerin bir çatı altında toplanmasını olumlu değerlendiriyoruz. 12,5 milyar lira civarında olan para Ar-Ge ve Teknoloji Fonu aracılığıyla dağıtılacak. Desteklenecek sektörler; biyo-teknoloji, nano-teknoloji, bilişim gibi belli alanlar.” dedi. Zeytinoğlu, Mart ayı faaliyetleri hakkında bilgi aktararak sözlerine son verdi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)
Toplantı sonrasında, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ne yaptıkları katkılar dolayısıyla POLİSAN KANSAİ BOYA SAN.VE TİC.A.Ş., DOW TÜRKİYE KİMYA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. ve SAMİ SOYBAŞ DEMİR ÇELİK SAN.VE TİC.AŞ. firmalarına teşekkür plaketi verildi.
İŞKUR Şube Müdürü İlhami Çelik milli istihdam seferberliği kapsamında ilave istihdam teşviki hakkında bilgi aktarımında bulundu. SGK Prim teşviki, Gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi destekleriyle işverene oluşacak teşvik öncesi ve sonrası maliyeti hakkında detaylı bilgi verdi. Çelik, yeni prim teşvikinin diğer teşviklerden farkına ve teşviklerden yararlanma şartlarına değinerek, “İstihdam seferberliğiyle somut sonuçlarının Mart ayı işgücü göstergelerine yansımasını ve diğer teşvik ve destek paketleriyle birlikte, işsizlik oranını tek haneli rakamlarda sabitlemek amaçlanıyor.” dedi. (İŞKUR Şube Müdürü İlhami Çelik’in sunumuna ulaşmak için tıklayınız.)