Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO)Ağustos ayı Meclis toplantısı Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirdi. KSO’nun Ağustos ayı Meclis Toplantısına Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan,Kocaeli Üniversitesi Rektörü,Prof.Dr.Sadettin Hülagü, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Körfez Ticaret Odası Başkanı Sibel Moralı ve il protokolünün temsilcileri katıldı. Meclis Toplantısı sonrası T.C.Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy söz aldılar.Toplantı bitiminde “Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi” açılışı gerçekleştirildi.
KSO Meclis toplantısının başlangıcında 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin yıldönümü nedeniyle deprem şehitleri ve görev şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sonrası söz alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 18 yıl geçti. Bugün buradan depremde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anarak sözlerime başlamak istiyorum. Deprem sonrası yaptığımız anket çalışmasında, o dönemde 1062 faal olan firmamızın; 16’sının tamamen hasarlı ve 329’un ise hasarlı olmak üzere, toplam 345’inin depremden etkilendiğini tespit etmiştik. 2006 yılında yaptığımız araştırmada ise; deprem ve zemin şartları, alanın dar olması, çevresel sorunlar gibi nedenlerden dolayı yer değiştirmek isteyen firma sayısının 182 olduğunu belirlemiştik. Bugün, 182 firmamızı tekrar mercek altına aldığımızda; sadece 5’inin yer değiştirdiğini gördük. 48 firmamız kapanmış, 12 firmamızın kaydı var ama aktif değil”
Konuşmasına daha sonra ekonomik değerlendirmeleri ile sürdüren KSO Başkanı Zeytinoğlu, “İhracat (Temmuz) 12,6 milyar dolar (+ yüzde 29), İthalat → 21,4 milyar dolar (+ yüzde 46).
Temmuz ayı ihracatındaki yüzde 29 artış, baz etkisinden kaynaklanıyor. 12 aylık ihracatımız 151,1 milyar dolar. 2014 yılında yakaladığımız rekor ihracat olan 158 milyar dolara ulaşmak için, yılın kalanında aylık 3 milyar doların üzerinde ihracat artışı gerçekleştirmemiz gerekiyor.İkinci yarıda beklediğimiz olumlu gelişmeyle, 158 milyar dolara ulaşma potansiyelimiz olduğunu düşünüyoruz”(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun konuşma metni için tıklayınız)
Toplantının ikinci bölümü Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve beraberindekilerin katılımı ile yapıldı.Bu bölümde açılış konuşması için söz alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Üç yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, bir yıl Savunma Bakanı olarak ülkemize ve ilimize önemli hizmetleriniz oldu. Bunlar için teşekkür ediyoruz.Yeni Başbakan Yardımcılığı görevinizde başarılar diliyoruz” dedi.
Başkan Zeytinoğlu, “ SANTEK Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarımızı, bu yıl 2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Fuar ile eş zamanlı olarak “Savunma ve Havacılık Sanayi Yerlileştirme Projemiz” kapsamında; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN, THY, ROKETSAN ve
Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul)’ni tedarikçi firmalarımız ile bir araya getirerek ikili iş görüşmeleri yapmalarını sağlayacağız. Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, envanterinde bulunan yerli malzeme oranını arttırabilmek için, fuar alanında yerlileştirilecek ürünlerini sergiliyorlar. Fuarda, biraz evvel bahsettiğim savunma sanayi şirketlerinin ve diğer Kuvvet Komutanlıklarının da yer alması, hem savunma ve havacılık sanayinin gelişimine, hem de sektöre hizmet veren katılımcı kuruluşlara güç katacaktır. Bu konuda destek ve yardımlarınızı bekliyoruz”dedi.
Başkan Zeytinoğlu, “Bu yılın başında Odamız Meclis toplantısına yaptığınız ziyarette; Ocak 2017 itibariyle 32 olan Ar-Ge Merkezi sayısını 50’ye çıkarmayı hedeflediğimizi belirtmiştik. Siz ise; bu az, hedefiniz 75 olsun demiştiniz.Bugün itibariyle 69 Ar-Ge Merkezimiz, 3 Tasarım Merkezimiz var.
Yıl sonunda Ar-Ge merkezi sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Buradan tüm Ar-Ge merkezli firmalarımızı kutluyoruz” diyerek,İlimizin ulaştırma ile ilgili yatırım taleplerini iletti.
(KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a yaptığı konuşma metni için tıklayınız)
Vali Aksoy, “KSO Toplantılarını Önemsiyoruz”
Vali Hüseyin Aksoy Kocaeli’nin önemli bir şehir olduğunu ve ülkeye önemli katkılar sağladığını söyledi. Vali Aksoy, “Dış ticaretinin önemli bir kısmını Kocaeli tek başına ortaya koymaktadır. Bu çalışmalar yapılırken birçok alt yapı çalışmaları da çeşitli bakanlıkların katkıları ve Büyükşehir’in destekleriyle daha iyi noktaya gelmiştir. Kocaeli’de gerek ilçe belediyeleri gerek siyasi partileri arasında çok büyük bir uyum var. Bu da güzel bir tablo” diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık “Kocaeli’nin sanayi sorunlarını dinlediğiniz de aslıda tüm ülkenin sanayi sorunların dinlemişiz demek oluyor”
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık “Kocaeli’nin sanayi sorunlarını dinlediğiniz de aslıda tüm ülkenin sanayi sorunların dinlemişiz demek oluyor. Bu açıdan Sanayi Odamızın Meclis toplantılarını önemsiyoruz. Coğrafya olarak güzel bir bölgedeyiz. Bu sebeple birçok tehdit alıyoruz. Bizim amacımız bu tehditleri fırsata çevirmektir. Fırsatları ülkemiz için nasıl değerlendiririz bunu düşünmeliyiz. Çok genç bir nüfusumuz var. Bu da Türkiye için büyük bir fırsat. Ama bu genç nüfus iyi istihdam edilmezse işsizlik problemleriyle karşı karşıya kalabiliriz.
AK Parti hükümeti olarak iktidara geldiğimiz günden beri fırsatları değerlendirmek için alt yapı oluşturduklarını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Işık, “ Son 3 yılda sanayi ile ilgili bazı çalışmalar yaptık. Arge Reform paketini hayata geçirdik. Türkiye iki ayaklı reformu mutlaka sağlamalı dedik. İstihdam büyümesini sağlamalı. Genç nüfusu fazla olan bir ülkede istihdamı yakalayamazsak boğuşmayı sürdürürüz. İstihdamın ürünlerini de hamdolsun aldık. Her yıl 300 bin gence iş bulmak başarı sağlamaz. Her yıl 700- 800 bin kişiye iş bulmak zorundayız. 160 olan ARGE sayımız 600 oldu. Bu ARGE’lerden 69 tanesi de ilimizde. Kocaeli’nin potansiyelini düşündüğümüzde bu sayı en az yüzde 20 olması lazım. Tasarım sayısı merkezlerimizi de arttıracağız. Niteliklerin arttırılması için bu çalışmaları sürdüreceğiz”
“Bakanlık ve milletvekilliğim ayrı ben bu şehrin insanıyım” diyen Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Görevim bittiği zaman yine burada yaşayacağım. Bu şehrin her sorununu takip etmek benim için çok önemli. Yerel yönetimlerimiz, kamu yönetimlerimizle birlikte sorunları adım adım takip ediyoruz. Bu şehrin yaklaşık her yıl nüfusu 41 bin artıyor. ‘Bu niye olamadı’ diye dışarından ahkam kesmek olmuyor. Şehrin her sorununu çözmek için birlikte gayret gösteriyoruz. 2014’te bu şehir Büyükşehir oldu. Bu tarihi kararı vermeseydik. Sorunların daha fazlasını yaşayacaktık. Güney Marmara Otoyolu konusunda güzergah belirlendi. Şehri çok bölen bir güzergah vardı ona müdahale ettik. Sayın Muhalefet Milletvekili İzmit Kandıra yolu ne oldu diyor. Yol çalışması başladı inşaat devam ediyor. İnşallah 2019’a kadar yolun yapımı bitmiş olacak. Kandıra’dan Kefken’e kadar olan yolun da çalışmalarını yapıyoruz. Duble yol olacak. Türkiye ekonomisini sırtlayan ikinci iliz. Bizler hükümet olarak elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Cengiz Topel konusunda en son seferlerin yüzde 50’sini garanti edin biz sefer koyacağız dediler. Sizden ricam bir araya gelin ve bu sorunu çözün. Şehrimizde bir uyum var. Bu da şehrin daha süratli hizmet almasına neden olur.” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a KSO Başkanı Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Tuğrul günün anısına el dokuması halı hediye ettiler.
Kariyer Port Mükemmelliyet Merkezi Açıldı
Toplantı sonrasında “Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi”nin açılışı Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve protokol tarafından yapıldı.
Sivil toplum kuruluşlarının işbirliğine de güzel bir örnek olacak olan proje, bölgemize hayırlı olması dileğiyle hizmete sokuldu.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Mali Destek Programı çerçevesinde, Odamız ve TÜRKLİM işbirliği ile hazırlanan, “Liman İşletmelerinde Nitelikli İşgücü ile İş Verimliliği ve Etkinliği Modelimizle Türkiye’de Öncü Oluyoruz” projesi MARKA tarafından destek almaya hak kazanmıştır.
Projenin toplam bütçesi: 1.038.058 TL olup, MARKA tarafından desteklenecek olan miktar: 682.195,64 TL’dir. Projenin süresi ise 12 aydır.
Proje ile Türkiye’deki liman işletmelerinin büyük çoğunluğunun bulunduğu Kocaeli’nde; hem teorik, hem de pratik limancılık eğitim hizmetlerini sunabilecek bir “Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi” kurulması sağlanmıştır.
Pratik eğitimler kapsamında, liman işletmeciliğine yönelik simülasyon eğitimleri verilecektir. Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi ile ihtiyaç duyulan nitelikli istihdamı karşılamak amacıyla, yalnızca mevcut çalışanlara değil, bu alanda çalışmak isteyen kişilere de eğitimler düzenlenecektir.
İstihdama katkı sağlayacak olan bu eğitimlerin yapılacağı merkez için Kocaeli Sanayi Odası’nın Astakoz eğitim salonu tahsis edilmiştir. Simülasyon eğitimlerini gerçekleştirmek için gerekli makine ve teçhizat alınmış, merkezde eğitimleri gerçekleştirmek üzere eğiticiler seçilmiş, eğitici eğitimleri tamamlanmıştır. Sözkonusu eğitimler, Mesleki Yeterlik Kurumu’ndan belgelendirme desteği alınarak düzenlenecektir. Böylece eğitim alanların geçerli sertifikaları olacaktır.
Bu proje ile birçok liman işletmesinin çok önemli bir ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlanması hedeflenmektedir.