Aylık arşivler: Kasım 2021

4-5-6 Aralık Dünya Türk Kahvesi ve Kültürü Festivali- 5 Aralık Türk Kahvesi Sergi Açılışı

İzmit Belediyesi öncülüğünde kahve severleri bir araya getirecek olan Türk Kahvesi Festivali 4-6 Aralık tarihleri arasında Cumhuriyet Parkı’nda gerçekleşecek

İzmit Belediyesi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde kahve severleri Türk Kahvesi Festivalinde bir araya getirmeye hazırlanıyor. 4-5-6 Aralık tarihlerinde Cumhuriyet Parkı’nda gerçekleştirilecek olan Türk Kahvesi Festivali’nde Türk kahvesi severlere tam kıvamında, bol köpüklü Türk kahvesi deneyimi yaşatılacak.

Ayrıca 5 Aralık 2021 Pazar günü saat 14:00’de Cumhuriyet Parkı Sanat Galerisi’nde “Çekirdekten Fincana Türk Kahvesi Sergisi” gezilebilecek

Festival afişi için tıklayınız

Sergi Afişi için tıklayınız

 

KSO Başkanı Zeytinoğlu büyüme oranını değerlendirdi  

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, üçüncü çeyrek büyüme oranını değerlendirdi, “Üçüncü çeyrek büyümesinde, ihracat, imalat sanayi ve hizmetler sektörü katkıları öne çıkıyor” dedi

 

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılının üçüncü çeyrek büyüme oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekonomimiz 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. Üçüncü çeyrek büyümesinde, ihracat, imalat sanayi ve hizmetler sektörü katkıları öne çıkıyor. Alt kalemlerine baktığımızda, sanayi sektörü yüzde 10, imalat sanayi yüzde 9.4 ve hizmetler sektöründe yüzde 20.7’lik artışlar oldu. Hizmetler sektöründe gerçekleşen artışın, geçen yıldan kaynaklanan baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Bunula birlikte, inşaat sektöründe yüzde 6.7, tarımda ise yüzde 5.9’luk daralma var” dedi. Öncü göstergelere göre dördüncü çeyrekte de büyümenin devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Zeytinoğlu, yılın tamamının yüzde 10-12 civarında büyüme ile tamamlanabileceğini beklediklerini  belirtti.

İHRACATIN GÜÇLÜ KATKISI

2021’nin üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre; mal ve hizmet ihracatının yüzde 25.6 arttığını, ithalatın ise yüzde 8.3 gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu, “Bu yıl ihracatta, gemi hatlarında, konteyner tedariki ve özellikle çip tedarikinde yaşanan sıkıntılara rağmen rekorlar gerçekleştirdiğimizi memnuniyetle görüyoruz. Döviz kurunun da ihracatı destekleyecek seviyede olmasını önemsiyoruz. Ancak son dönemde oluşan hızlı artışlar bizim istediğimiz bir durum değil. Burada öngörülebilir, istikrarlı bir kurun orta ve uzun vadede ihracatçıyı desteklemesi açısından değerli olduğunun altını çizmek istiyorum. Ayrıca bu durumun Türkiye’den ithalat talebinde de bir yavaşlamaya neden olduğunu görüyoruz. Böylece net dış ticaretin büyümeye katkısı daha fazla oluyor” dedi.

YENİ REKORLAR…

Dördüncü çeyreğe de ihracata güçlü başlandığını söyleyen Zeytinoğlu, “Kasım ve aralık aylarında da ihracatta yeni rekorlar gerçekleştireceğimizi bekliyoruz. Arzumuz ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkısının artması yönünde” ifadelerini kullandı. Üçüncü çeyrekte yatırımlarda yüzde 2.4’lük gerileme olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Alt kalemlerine baktığımızda inşaat yatırımlarında yüzde 9.6 gerileme olurken, makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 17.5’luk artış bizleri memnun etmiştir. Bu kalemdeki artışın, ekonomide sanayinin payının artması ve sürdürülebilir büyüme için önemli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

‘AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu’ gerçekleştirildi

AB Türkiye Delegasyonu desteği ve Kocaeli AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ‘AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu’ üniversite öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi

 

AB Türkiye Delegasyonu desteği ve Kocaeli AB Bilgi Merkezi tarafından, gençleri küresel iklim değişikliği karşısında çözüm odaklı öneriler üretmeye teşvik etmek amacıyla ‘AB Türkiye Gençlik İklim Forumu’ düzenlendi. Kocaeli Kongre Merkezi’nde üniversite öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen foruma; KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu katılım sağladı. Forumun konuk konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Araştırmacısı Dr. Tufan Turp oldu, programa online olarak bağlandı.

GÜN BOYU DEVAM ETTİ

Sabah erken saatlerde başlayan ve gün boyu devam eden forumun ilk oturumunun açılış konuşmasını KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu gerçekleştirerek şunları kaydetti: “İklim değişikliğinin etkilerini son dönemde çok daha fazla hissetmeye başladık. Bu hızla giderse yakında İstanbul’da tsunami ve hortumlar yaşamaya başlayabiliriz. İklim değişikliğine olan etkilerin azaltılması amacı ile tüm dünya ülkeleri karbon azaltım hedefleri belirlemeye başladı. Bildiğiniz üzere, pandemi sonrası tasarlanan yeni dünya düzenindeki normalleşmenin de yeşil ve dijital olması planlanıyor.

ÜMİT VERİCİ GELİŞME

Avrupa’nın 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıta olmasını amaçlayan Avrupa Yeşil Mutabakatı, enerjiden döngüsel ekonomiye, akıllı ve sürdürülebilir ulaşımdan çevre dostu gıda sistemlerine, biyoçeşitliliğin korunmasından kirliliğin önlenmesine birçok alanda köklü ve kapsamlı dönüşümleri öngörüyor. Bu kapsamda AB’nin hedefleri 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde azaltma, 2050’ye kadar da karbon nötr kıta olmaktır. Türkiye’de benzer adımları atmak için hedefler belirliyor. Bu hedeflerden biri 2053 için iklim nötr olma hedefidir. Bu çerçevede ülkemizin de Paris İklim Anlaşmasını TBMM’de onaylaması ve 2053 için iklim nötr olma hedefini kabul etmesi çok ümit verici gelişmelerdir.

GENÇLERE CİDDİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR

İklim değişikliğine olan etkimizi azaltabilmek adına sanayi, tarım, ulaşım başta olmak üzere her alanda yeşil dönüşümü uygulamalı, bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemeliyiz. Yeşil dönüşüm, gezegenin ve insanlığın geleceğini ilgilendirdiği gibi ancak tüm paydaşların bir arada gerçekleştirebileceği bir dönüşümdür. Bu anlamda iklim değişikliğiyle mücadelenin en büyük paydaşının siz gençler olduğunu unutmayın. Sizlere ciddi sorumluluklar düşmektedir. Ülkemizin dünyada hak ettiği yeri alması, insanlarımızın refahının artması ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızın gerçekleşmesi için yeşil dönüşümü tüm kesimlerle birlikte başarmalıyız.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ ANLATTI

Ardından online olarak foruma bağlanan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Araştırmacısı Dr. Tufan Turp,  iklim değişikliğinin etkileri hakkında detaylı bir sunum yaptı. Konuşmalardan sonra program ‘Geç Olmadan-Kocaeli İklim Elçileri’nin proje sunumlarıyla devam etti.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Öğle yemeği molası sonrası forumun ikinci oturumuna geçildi. Bu oturumda üniversiteli gençler, KOÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin moderasyonunda  ‘İklim ve Enerji, Ekosistem, Uyum ve Azaltım, Lojistik, Kentleşme, Eğitim Meslekler ve Uzmanlıklar’ başlıklarındaki çalışma atölyelerinde iklim değişikliğini masaya yatırdı.  Forum, atölye çalışmalarının sonuçlarının paylaşılmasıyla son buldu.

İMMİB Akademi Eğitimleri

Sayın Üyemiz,

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği bünyesinde İMMİB Akademi tarafından firmaların ihtiyaçlarına ve taleplerine yönelik eğitim etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Covid-19 salgını dolayısıyla ücretsiz çevrimiçi eğitimler aracılığıyla hizmet vermeye devam edilmektedir. Başvuruların sadece internet aracılığıyla kabul edildiği eğitimlere katılabilmek için http://akademi.immib.org.tr adresinden başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Her bir eğitim programı ile ilgili sınırlı kontenjan bulunmakta olup, eğitimlerin içeriklerine ve eğitmen özgeçmişine ilişkin bilgiler web sitemizde ayrıca yer almaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

Yazılım Dünyasında Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Webinarı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi ve Türkiye Yazılım Meclisi tarafından 30 Kasım 2021 tarihinde saat 15.00’de “Yazılım Dünyasında Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” isimli bir seminer gerçekleştirileceği bildirilmiştir.

Toplantıya http://webinar.tobb.org.tr adresinde yer alan linkten erişim sağlanabilecektir.

Seminer Programı için tıklayınız

Kocaeli ve çevresinde fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı!

Kocaeli Valiliği’nden Odamıza gönderilen yazıda aşağıdaki ifadeler yer almaktadır…

 

KOCAELİ İLİ GENELİNDE 29 KASIM 2021 TARİHİNDE BEKLENEN FIRTINA VE KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞ İLE İLGİLİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEM VE TEDBİRLER

 

Büyükşehir Belediyesi e İlçe Belediyelerince;

  • Vatandaşların Özellikle çatı ve tabela uçması, ağaç devrilmesi, yıldırım düşmesi, direk devrilmesi, balkonlarda asılı bulunan saksı, halı, vs malzemelerin düşmesine karşı uyarılması
  • Ulaşımda aksamalara karşı gereken tedbirlerin alınması ve vatandaşlara duyurulması.

İlçe Kaymakamlıklarınca;

  • İlçede yaşanabilecek olası Fırtına ve Kuvvetli yağıştan dolayı olumsuzluklara alınacak tüm tedbirlerin alınması,
  • Vatandaşların Özellikle çatı ve tabela uçması, ağaç devrilmesi, yıldırım düşmesi, direk devrilmesi, balkonlarda asılı bulunan saksı, halı, vs malzemelerin düşmesine karşı uyarılması
  • İlçe Afet Yönetim Merkezlerinin faaliyete geçirilmesi,
  • Tarım ile uğraşan çiftçilerin uyarılması ve gereken tedbirlerin alınmasının sağlaması,

İtfaiye Daire Başkanlığınca;

  • Yaşanabilecek olumsuzluklara hemen müdahale edilmesi,
  • Olası yangınlara müdahale konusunda gerekli hazırlıkların yapılması,
  • Sel ve su baskınlarına karşı tedbirlerin artırılması, takviye ekiplerin görevlendirilmesi,
  • Soba ve Baca Gazı Zehirlenmelerine gereken tedbir ve önlemlerin alınması,
  • Özellikle çatı ve tabela uçması, ağaç devrilmesi, yıldırım düşmesi, direk devrilmesine karşı müdahale etmek için hazırlıklı olunması,

İSU Genel Müdürlünce;

  • Yaşanabilecek olumsuzlukların hemen müdahale edilmesi,
  • Rögarların ve yağmur kanallarının bakım ve onarımlarını süratle yerine getirilmesi,
  • Sel ve su baskınlarına karşı tedbirlerin artırılması,

Karayolları 14. Şube Şefliği ve Tütünçiftlik Bakım Şefliğince;

  • Sorumluluk alanlarındaki Yolların trafiğe açık tutulması ve trafik düzeninin sağlanması,
  • Aşırı yağış ve fırtınadan oluşabilecek olumsuzlukların giderilmesi.
  • Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gereken trafik tedbirlerinin alması.

Liman Başkanlığınca;

  • Gemi trafiği ile ilgili gerekli önlemlerin alınması,
  • Balıkçı teknelerinin fırtınaya ve kuvvetli yağışa karşı uyarılması,
  • Fırtına ve Kuvvetli yağış dolayısı ile olası gemi sürüklenmemeleri için trafikte bulunan deniz taşıtlarının uyarılması.
  • Limanların fırtına ve kuvvetli yağışa karşı gerekli önlemleri almaları sağlanması,

Cengiz Topel Hava Limanınca

  • Fırtına ve kuvvetli yağışa karşı gerekli tedbirlerin alınması,

İl Emniyet Müdürlüğünce;

  • Vatandaşların fırtına ve kuvvetli yağışa hazırlıklı olmaları konuşunda uyarı yapılması,
  • Yolların trafiğe açık tutulması ve trafik düzeninin sağlanması,
  • Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gereken tedbirleri alması.

İl Jandarma Komutanlığınca;

  • Vatandaşların fırtına ve kuvvetli yağışa hazırlıklı olmaları konuşunda uyarı yapılması,
  • Yolların trafiğe açık tutulması ve trafik düzeninin sağlanması,
  • Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gereken tedbirleri alması.

İl Milli Eğiti Müdürlüğünce;

  • Öğrenci servisleri ile ilgili gereken tedbirlerin alınması,
  • Eğitim Öğretimin aksatılmaması,
  • Okullarda yaşanabilecek olası olumsuzlukların giderilmesi, gereken önlem ve tedbirlerin alınması,

SEDŞ İl Müdürlüğünce;

  • Kocaeli genelinde olası enerji aksamalarına hemen müdahale edilmesi,
  • İl genelinde enerji hatlarında meydana gelen olası arızalar hemen giderilmesi,
  • Enerji verme konusunda gereken tedbirlerin önceden alınması,

DSİ 15.Şube Müdürlüğünce;

  • Büyükşehir Belediyesinin ve İlimizdeki Karayolları Şefliklerinin yol açma taleplerine makine ve araç parklarıyla yardımcı olunması,
  • Göletlerdeki su seviyelerini su taşkınlarına mahal vermeyecek şekilde tahliye edilmesi,
  • Fırtına ve Aşırı yağışlara karşı alınması gereken diğer tedbirlerin alınması,

İZGAZ, PALGAZ, ARMAGAZ Tarafından;

  • Doğal gaz kesilmelerine karşı gereken önlem ve tedbirlerin alınması ve vatandaşların doğal gaz zehirlenmelerine karşı uyarılması,
  • Yaşanabilecek olumsuzların hemen giderilmesi,
  • Doğal gaz verme konusunda gereken tedbirlerin önceden alınması,

İl Sağlık Müdürlüğünce;

  • Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir alınması,
  • Olası hasta sayısının artması ihtimaline karşı hazırlıklı olunması,

Telekom İl Müdürlüğünce;

  • Kocaeli genelinde olası haberleşme aksamalarının hemen giderilmesi,
  • Yaşanabilecek olumsuzlukların hemen giderilmesi,
  • Hizmet verme konusunda gereken tedbirlerin önceden alınması,

Meteoroloji İl Müdürlüğünce;

  • Hava tahmin raporları kamuoyu ile paylaşılacak, hava durumu ve değişikliklerine ait raporlar ivedi olarak Valilik Makamına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilmeye devam edilmesi,

Diğer Kurumlar;

  • Olası Fırtına ve Kuvvetli yağıştan dolayı tüm tedbirlerin alınması, her hangi bir aksaklığa meydan verilmemesi,

Tüm Kurumlar;

  • Tüm kurum/kuruluşlar meteorolojik uyarıları titizlikle takip edecek, uyarılar kapsamında önlemlerini alacaklardır.
  • Özel ve Acil Eylem Planlarının gözden geçirilmesi, olası fırtına ve yağışa göre devreye sokulması gerekmektedir.
  • Acil durumlarda kurum/kuruluşlar birbirlerine destek olacaklar, koordinasyonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü sağlayacaktır.
  • Görevli ve sorumlu kuruluşlar, olumsuz hava şartları (fırtına ve kuvvetli yağış) süresince bildirilen zaman aralıklarında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne acil durum raporu göndereceklerdir.

Bilgilerinize sunarız…

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası,2021 yılının ikinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetimi Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) 2021 yılının ikinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde, Zoom çevirimiçi uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştirilen toplantının konuk konuşmacısı İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetimi Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu oldu. Meslek komitesi üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıda Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘Yeni Dünya Düzeninde Dalgaları/Trendleri Yönetmek: Küresel İklim Değişikliği etkileri’ başlığından önemli bir sunum gerçekleştirdi.

ÜYELERE YÖNELİK SEMİNERLER

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın açılış konuşmasını Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul gerçekleştirdi. Tuğrul, katılımlarından ötürü komite üyelerine ve toplantıyı takip eden tüm konuklara teşekkür ederek söze başladı. Tuğrul ardından son zamanların gündemi olan iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin KSO olarak yapacakları çalışmalardan kısaca bahsetti. Tuğrul, dünyanın içine girdiği yeni düzende yeşil dönüşüm, sınırda karbon ayarlaması, sürdürülebilirlik konularda KSO olarak üyelere yönelik seminerler ve bilgilendirme toplantıları yapacaklarını söyledi.

ÇEVRE VE İKLİM GÜNDEMİMİZİN İLK SIRALARINDA

Ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu söz aldı. Zeytinoğlu şunları söyledi: “Sayın Kadıoğlu öncelikle zaman ayırarak bugünkü toplantımıza katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

İklim değişikliğinin giderek daha fazla hissedildiği dünyamızda, çevre ve iklim konuları artık gündemimizin ilk sıralarında yer alıyor. İklim değişikliğine olan etkilerin azaltılması amacı ile tüm dünya ülkeleri karbon azaltım hedefleri belirlemeye başladı. AB de ekonomisini döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde modernize ediyor. Temel hedef 2030’da sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltmak, 2050’de ise iklim nötr kıta olmayı başarmak. Türkiye’de benzer adımları atmak adına 2053 için iklim nötr olma hedefi belirledi.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN ONAYLANMASI ÜMİT VERİCİ

Bu çerçevede ülkemizin de Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’de onaylaması ve 2053 için iklim nötr olma hedefini kabul etmesi çok ümit verici gelişmelerdir. Yeşil dönüşüm, gezegenin ve insanlığın geleceğini ilgilendirdiği gibi ancak tüm paydaşların bir arada gerçekleştirebileceği bir dönüşümdür.  Bu konuda sizin değerli görüşlerinizi alacağımız için bu konuya daha fazla girmek istemiyorum. Çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Ve bunların birçoğu sadece ilimize özel uygulamalardır.

ÇALIŞMALARDAN BAHSETTİ

Hava kirliliği ile ilgili çalışmalar şunlar; sürekli (online) baca gazı izleme sistemi projesi kapsamında ilimizde 37 tesise ait toplam 110 baca, Türkiye’de 600 baca izlenmekte. Bu proje ilk defa ilimizde başladı ve Türkiye’ye yayıldı. Hava kalitesi belirleme projeleri kapsamında ilimizde 13 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmakta. Hava kalitesini iyileştirme projeleri kapsamında kimyasal depolamalarda ilk defa dolum ve boşaltım işlemleri kokuyu engellemek için kapalı sistemde yapılmaya başlandı. Yine ‘Yeşil Göz Projesi’ ile şikayete konu bacaların izlenmesi için gece görüş kameraları taktırıldı.

MÜSİLAJ SORUNU

Yapılan bilimsel araştırmalar; hava kirliliğinin kış aylarında hissedilmesi sebebiyle ilimizde ısınmadan kaynaklı bir kirliliğin etkin olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, son dönemde Marmara Denizi’nde yaşadığımız müsilaj sorununun çözümünde de ilimizdeki tüm aktörler aktif rol almıştır. Marmara Denizi’ne deşarj yapılan atık suların yüzde 77’si İstanbul, yüzde 23’ü ise diğer kıyı illerden deşarj ediliyor. Burada Kocaeli’nin payı yüzde 5. Marmara Denizi’ne ilimizden toplam 89 noktadan deşarj var.”

PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU KONUŞTU

Zeytinoğlu’nun konuşmasının ardından konuk konuşmacı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu söz aldı. ‘Yeni Dünya Düzeninde Dalgaları/Trendleri Yönetmek: Küresel İklim Değişikliği etkileri’ ile ilgili hazırladığı sunumu slayt olarak paylaşan Prof. Dr. Kadıoğlu, “İnsanoğlu dünyanın hava katmanının kalitesini ve yüzeyini bozdu. Bu değişiklikler de karşımıza ilim değişikliği olarak çıktı. Dünya artık hasta” dedi.

TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN ÇOK ETKİLENİYOR

İklim değişikliğinin bugüne kadar doğru algılanmadığını söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “İklim değişikliğini kutuplarda yaşayan kutup ayılarının sorunu olarak görülüyordu. Şimdi anlaşıldı ki sadece kutup ayılarının problemi değil. İklim değişikli yeni bir olay değil. Dünya var olduğu sürece iklim değişti. Şu an daha hızlı değişiyor ve bir ısınma trendinin içerisindeyiz. Dünyada sıcaklık 150 bin yılda 1 derece değişiyordu ancak son araştırmalar gösterdi ki 150 yılda bir derece değişiyor. Türkiye iklim değişikliğinden çok etkileniyor” ifadelerini kullandı.

YAPILMASI GEREKEN İKİ ŞEY VAR…

Prof. Dr. Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “En yüksek sıcaklık artışları Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde meydana gelecek şekilde Türkiye’de hava sıcaklıkları en kötü iklim senaryosuna göre 2100 yılına kadar yaz aylarında 4-7 derece aralığında artacak. Sıcaklık artarken yağışlar azalıyor. Türkiye Akdeniz iklimi etkisindeydi. Yani yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlı. Ancak şu an kışları da kurak. Yağış mevsiminin kurak geçmesi en büyük sorun. Su kaynaklarımızı korumak çok önemli. İklim değişikliği ile ilgili yapılması gereken 2 şey var; sera gazı salınımını hafifletmek ve kötü etkilerden korunmanın yollarını bulmak.

AZ TÜKET, YENİDEN KULLAN VE GERİ DÖNÜŞTÜR

Sonuç olarak; sektörlerimiz yeni pazarlar ve trendler keşfetmeli. Hükümetler ise giderek azalan emisyon üst sınırını belirlemeli. İklim değişirken biz de değişmeliyiz. Ve tabii ki yapılması gereken en önemli 3 şey; az tüketmeli, yeniden kullanmalı ve geri dönüştürmeliyiz.”  Prof. Dr. Kadıoğlu, komite üyelerine kendisini dinledikleri için teşekkür etti. Meclis başkanı Tuğrul ve KSO Başkanı Zeytinoğlu da Kadıoğlu’na sunumundan dolayı teşekkür etti. Komite üyeleri, merak ettikleri soruları Prof. Dr. Kadıoğlu’na yöneltti. Soruların yanıtlanmasından sonra komite üyeleri, gündeme ilişkin sorunlarını ve önerilerini paylaştı27

İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; TOBB organizasyonunda  1 Aralık 2021 Çarşamba günü saat 14:00’te internet üzerinden ” İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitimi” düzenleneceği belirtilmiştir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile AFAD iş birliğinde gerçekleştirilecek olan webinarda 2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı çerçevesinde afetler kapsamında iş yerlerindeki riskler, afet ve acil durum öncesi hazırlıklar, afet ve acil durum sonrası ilk saatlerde yapılması gerekenler ile afet acil durum sırasında doğru davranışlar anlatılacak olup program sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

İş Yerleri için Afet Farkındalık Eğitim Daveti için tıklayınız

Birleşik Arap Emirlikleri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yakın geçmişte TIR Sözleşmesini uygulamaya başladığı, bu sayede TIR Karnesi kapsamında BAE hareket ve varışlı taşımalar yapılması imkânı sağlandığı ve BAE’den Türkiye’ye TIR Karnesi kapsamında ilk taşımanın gerçekleştirildiği  bildirilmiştir.

Bu ay içerisinde söz konusu taşımayı yapan araca dönüş yükü yüklenerek, ülkemizden (İstanbul çıkışlı olarak) BAE’ye TIR Karnesi kapsamında yapılan ilk ihraç ürünü taşıma işlemi de gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Zaman ve maliyet açısından da büyük faydalar sağlanmış olup, Marmara bölgesinden Basra Körfezi’ne ortalama 20 ila 26 gün süren denizyolu seferlerine kıyasen 7 günlük sürede intikal edilmiştir. Böylece dünya genelinde yaşanan konteyner kısıtlılığı nedeniyle bütün paydaşların maruz kaldığı maliyet artışı ve eşya tesliminde gecikme gibi sorunlardan kaçınılması ve ciddi oranda tasarruf edilmesi imkânı da doğabilecektir.

BAE ile karşılıklı ticaretimizin son 5 yılda ortalama 9.500.000.000 ABD Doları düzeyinde bir hacme sahip olduğu da düşünüldüğünde, söz konusu gelişmenin ithalat ve ihracat işlemlerinde intermodal taşımacılığın gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Kapasite kullanımlarındaki artış memnuniyet verici

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kasım ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi, hem ülke genelinde hem de ilimizde kapasite kullanım oranlarında yaşanan artışın memnuniyet verici olduğunu söyledi

 

T.C. Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası (KSO)  verilerine göre kasım ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 78.1 ile geçen yılın aynı ayına göre 2.3 puan, ekim ayına göre 0.1 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 71.5 ile geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puan, ekim ayına göre 0.2 puan arttı.

 

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Kasım ayında, hem Türkiye genelinde hem Kocaeli’de kapasite kullanım oranlarında artış olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Firmalarımızın gemi hatlarında, konteyner tedariki ve özellikle çip tedarikinde yaşadıkları sıkıntı nedeniyle üretimlerinde kısıtlamalara giderek kapasitelerinin altında çalıştıkları dönemde gerçekleşen bu seviyeyi olumlu değerlendiriyoruz. Kapasite kullanımlarındaki bu artışın, üretim ve ihracatta da yansımasını bekliyoruz” dedi.

GENEL ORTALAMANIN ÜZERİNDE

KSO Başkanı Zeytinoğlu, kasım ayında kimya, metal, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasite kullanım oranlarının genel ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Kasım ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, aralık ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 22’si aralık ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 20’si azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 58’inde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 21’i dış siparişlerinin aralık ayında arttığını belirtirken, yüzde 19’u azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 60’ında alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır” ifadelerini kullandı.

TOBB Tedarikçi Geliştirme Programı: Stratejik Satın alma ve Kategori Yönetimi Semineri

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 25 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te Stratejik Satın alma ve Kategori Yönetimi Semineri gerçekleştirilecektir.

Seminerde, iş dünyasının beklentilerine katkıda bulunmak amacıyla; Stratejik Satınalma, Geleneksel Satınalma ve Stratejik Satınalma Farkları, Kategori Yönetimi ile Kategori Kapsamında Kuyruk Yönetimi konuları anlatılacak olup, seminer sonunda katılımcıların konu hakkındaki soruları cevaplandırılacaktır.

kayıt ve detaylı bilgi için tıklayınız.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler- Gana ve Şili

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 23 Kasım 2021 Salı günü 14.00-15.30 saatleri arasında Gana’da görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ve 25 Kasım 2021 Perşembe günü 16.00-17.30 saatleri arasında Şili’de görev yapmakta olan Ticaret Müşavirimiz ile bu ülkelerde iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantıları gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Gana Sohbet Toplantısı için tıklayınız.

Şili Sohbet Toplantısı için tıklayınız.

AEB Ülkelerine FORM-A Belgesi Düzenlenmesi

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda; Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden Rusya Federasyonu’na Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) Belgesi düzenlenmemesi amacıyla teknik çalışmanın yapıldığı bildirilmişti.

Bu defa, AEB’nin kararlarında ve/veya ilgili Bakanlığı muhatap yazılarında, ülkemizden 12 Ekim 2021 tarihi öncesinde sevkiyatı gerçekleştirilmiş olan eşyaya ilişkin, FORM-A Belgelerinin usulüne uygun olarak sonradan verilmesi halinde kabul edilmeyeceğine dair bir hususa yer verilmediği açıklanmış; bu kapsamdaki eşya için “sonradan verilmiştir” ibaresiyle FORM-A Belgesi’nin düzenlenmesinin önünde bir engel bulunmadığının değerlendirildiği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız,

Hırvatistan’a yolcu taşımacılığı yapan firmalarımızın KDV sistemine dahil olması zorunluluğu

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden iletilen 19.11.2021 tarih ve 10441 sayılı yazıda;

• T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan 28.10.2021 tarihli ve 724.01.01-70189 sayılı yazıya atfen, Hırvatistan’da münhasıran arızi karayolu yolcu taşımacılığı yapan AB ülkesi veya üçüncü ülke firmalarının, KDV numarası temin ederek, Hırvatistan’a yapacakları her ziyaret öncesinde bildirimde bulunmaları ve buna göre vergiye tabi tutulmaları şeklinde bir uygulamaya geçildiği,

• Düzenlemeye ilişkin detaylara ulaşmak için tıklayınız.

4. EİT İş Forumu, 26 Kasım 2021 Aşkabat

Sayın Üyemiz;

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 9.11.2021 tarihli yazısı;

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Sekreterliği ve Sekretaryası Birliğimiz tarafından yürütülen EİT Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, 15. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Zirvesi kapsamında, 26 Kasım 2021’de, 4. EİT İş Forumu, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat kentinde hibrit modda (fiziki ve online) gerçekleştirilecektir.

İş Forumu’na İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katılımları beklenmektedir.

Online kayıt EİT web sitesinde açık olup, 22 Kasım 2021 tarihinde kapatılacaktır. Rusça ve İngilizce simultane tercüme hizmeti sağlanacak olup taslak program ekte sunulmaktadır. Toplantı zoom linki, teyit veren katılımcılara ayrıca iletilecektir.

Detaylı bilgi ve katılım için tıklayınız.

Online Export Akademi Programı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Export Akademi tarafından 23 Kasım 2021, Salı günü “Online Export Akademi” programı düzenleneceği bildirilmektedir.

Covid-19 virüsünün mevcut durumu göz önüne alınarak 2020 yılı Nisan ayında elektronik ortama taşınan Export Akademi Programı Türkiye çapında tüm KOBİ’lere yönelik olarak bu kez de 23 Kasım 2021 tarihinde saat 09.30′ da gerçekleştirilecektir.

Kayıt için tıklayınız.

SANTEK DIGITAL-Sanayi ve Teknoloji Sanal Fuarı’nda yerinizi alın

SANTEK-Sanayi ve Teknoloji Fuarı, dijital dünyada yerini alıyor. SANTEK DİGİTAL 8-9-10 Aralık tarihlerinde dijital platformda daha güçlü erişim ve etkileşim olanaklarıyla firmaları bekliyor

 

 

Güçlü sanayi yapısı, yarattığı katma değer, Ar-Ge merkezleri, lojistik üstünlükleri, bilgiye ve insan kaynağına erişim olanaklarıyla Türkiye’nin önde gelen sanayi merkezi olan Kocaeli, ilklerin kenti olmayı sürdürüyor. Kocaeli Sanayi Odası, ilimizi uluslararası etkinliklerin de yer aldığı bir fuar merkezine dönüştürme hedefiyle ilkini 2013 yılında düzenlediği ve kısa sürede sanayi sektörünün, teknoloji odaklı firma ile kurumların buluşma noktası haline gelen Sanayi ve Teknoloji Fuarı-SANTEK’in yedincisini dijital platforma taşıyor.

TİCARET BAKANLIĞI ONAYLI

Firmaların iç ve dış pazarlara erişiminin etkili bir yolu olmayı başaran SANTEK dijital dünyadaki yerini ‘SANTEK DİGİTAL’ adıyla alıyor. 8-9-10 Aralık 2021 tarihlerinde yedincisi gerçekleştirilecek olan SANTEK DİGİTAL, daha güçlü erişim ve etkileşim olanaklarıyla firmaları dünya ile buluşturmaya hazırlanıyor. Sanayi ve teknolojideki tüm yeniliklerin yer aldığı SANTEK DİGİTAL, Ticaret Bakanlığı onaylı e-ihracat platformu globalpiyasa.com veri tabanı teknik alt yapısı, iletişim, ürün filtreleme, yedi dile otomatik çeviri ve sipariş yönetimi olanaklarıyla gerçekleştiriliyor.

İŞ ORTAKLIKLARI İÇİN FIRSAT

SANTEK DİGİTAL’de; otomotiv ve otomotiv yan sanayiden elektrik- elektronik ve robotike, otomasyondan  kaynak teknolojilerine, üretim makine sanayinden metal işleme ve sac işleme makine sanayine, demir-çelik sanayinden, inşaat ve yapı sanayine kadar çok sayıda sektör bir arada. SANTEK DİGİTAL bu imkanlarıyla iş ortaklıklarını geliştirmek isteyen firmalar için bulunmaz fırsatlar sunuyor.

SAVUNMA SANAYİ İL BULUŞMASI

Kocaeli’nin yanı sıra tüm Türkiye’den katılımın sağlanacağı SANTEK DİGİTAL Fuarı il eş zamanlı olarak ‘Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi’ kapsamında, savunma sanayi ikili iş görüşmeleri etkinliği de yapılacak. 8 Aralık 2021 tarihinde Savunma Sanayi Başkanlığı ve tüm vakıf şirketlerinin katılımı ile ‘Savunma Sanayi İl Buluşması’ etkinliği fiziki olarak gerçekleşecek.

MATCH4INDUSTRY

Yine SANTEK DİGİTAL Fuarı ile eş zamanlı olarak ‘Match4Industry’ etkinliği fiziksel ortamda ve online platformda düzenlenecek, ulusal firmalar ile yurt dışındaki firmalar arasında B2B görüşmelerinin sağlanmasına olanak tanınacak.

PLATİN PLUS ÜYELİK

Sanayi ve teknolojideki tüm yeniliklerin yer aldığı SANTEK DİGİTAL’de, Ticaret Bakanlığı onaylı e-ihracat platformu globalpiyasa.com Platin Plus üyelik paketi özel bir indirimle firmalara sunulacak. 2 yıl süreli Platin Plus üyelik ile firmalar; iç ve dış pazarlar ile dijital eşleştirme, mesaj ve sipariş alt yapısı ve firmalara özel yönetim panelleriyle gerçekleştirecek.

BU AYRICALIĞI YAŞAYIN

SANTEK DİGİTAL’de bulunmak, dijital fuar kataloğunda yer almak, dijital salon ve stantlarda markanızı tanıtmak, endüstriyel veri tabanımızda ön planda olmak, yeni iç ve dış pazarlara erişmek, SANTEK DİGİTAL’de olmanın prestijini, güçlü pazarlama etkisini ve reklam ayrıcalıklarını yaşamak için aşağıdaki linki tıklayarak SANTEK DİGİTAL hakkında detaylı bilgi alabilir, fuara kayıt yaptırabilirsiniz.

http://santekfuari.com/

Özbekistan InnoWeek 2021 – Yenilikçi Fikirler Haftası

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, 22-27 Kasım 2021 tarihlerinde, Özbekistan’da Uluslararası Yenilikçi Fikirler Haftası’nın hibrit formatta (online ve fiziki) kutlanacağı ve 22-23 Kasım 2021 tarihlerinde ekteki programa göre, fuar, konferans, yatırım forumu ve bilgilendirici oturumlar düzenleneceği bildirilmektedir.

Etkinliklerde ana temanın yeşil teknolojiler, yapay zeka, teknolojik kalkınma ve start-up ekosistemi olduğu belirtilmekte olup, detaylı bilgi ve kayıt için Mardonbek Hajiev (innoweekuz2021@gmail.com; +99871 203 32 23 (823) ile temas edilmesi gerekmektedir.

Ek için tıklayınız.

KSO’dan ‘İşletmenizi ABD Pazarına Açın’ semineri

Kocaeli Sanayi Odası, üyelerine yönelik seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda ‘İşletmenizi ABD Pazarına Açın’ konulu seminer ile ABD pazarı hakkında bilgi verildi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), üyelerine yönelik seminerlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda üyelerinin yeni pazarlara açılmalarını kolaylaştırmak için ‘İşletmenizi ABD Pazarına Açın’ konulu seminer, KSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Chicago Türk Ticaret Merkezi Direktörü Eray Ütücü’nün sunumuyla yapılan seminere ABD pazarını tanımak ve bu pazara açılmak isteyen üye firmaların temsilcileri ilgi gösterdi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ile Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka’nın da katılım sağladığı seminerde konuk konuşmacı Eray Ütücü; Türk şirketlerinin ABD pazarına girişi ve pazarda tutunabilmesi için Chicago Türk Ticaret Merkezi olarak sağladıkları; satış, pazarlama, dağıtım ve satış sonrası destekleri detaylı şekilde paylaştı.

KALİTELİ ÜRÜNLERİMİZ İLE ABD PAZARINA HAZIRIZ

Toplantı açılışında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ülkemiz ile ABD arasındaki ticari ilişkilere değinerek, “2020’de pandemi koşullarına rağmen, Türkiye’nin, ABD’ye yüzde 13,5 artışla 10.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz.  ABD aynı zamanda geçen yıl, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya ve İngiltere’den sonra İtalya ve Irak’ı da geride bırakarak 3’üncü sıraya yükseldi. Bundan sonra da ABD ile sağladığımız bu ivmenin sürekli ve sürdürülebilir olmasını diliyoruz” dedi. Türk üreticilerinin kaliteli ürünler ürettiğine vurgu yapan Zeytinoğlu, “Amerika çok büyük bir pazar ve Türk üreticiler için ciddi bir potansiyele sahip. Kaliteli ürünlerimiz ile ABD pazarına hazırız” dedi.

KOBİ’LER İÇİN ÖNEMLİ PAZAR

Chicago Türk Ticaret Merkezi’nin ABD’yi hedef bir pazar olarak gören üyeler için önemli bir destek merkezi durumunda faaliyet gösterdiğini söyleyen Zeytinoğlu, “ TOBB Türkiye Ticaret Merkezi Chicago ve Chicago Türk Ticaret Merkezi, üreticilere ABD pazarında önemli destekler sunuyor. Bizler KSO olarak özellikle KOBİ’lerimizin, ciddi potansiyel barındıran Amerika’ya açılmasına destek olmak istiyoruz. Bu seminerin, ABD pazarını tanımak isteyen üreticilerimiz için önemli olduğunu düşünüyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  Ardından kürsüye çıkan Chicago Türk Ticaret Merkezi Direktörü Eray Ütücü, firmalara sundukları ticari çözümlerden bahsederek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Birleşik Arap Emirlikleri – Türkiye İş Forumu, 23 Kasım 2021, Dubai

Sayın Üyemiz,

Türkiye-BAE 10. Dönem KEK Toplantısı vesilesiyle; 23 Kasım 2021, Salı günü Dubai’de T.C. Ticaret Bakanı Sn. Mehmet Muş ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Lütfi Elvan’ın teşrifleriyle DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi ve Karşı Kanat Kuruluşumuz olan BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) iş birliğinde “Birleşik Arap Emirlikleri – Türkiye İş Forumu” düzenlenecektir.

Birleşik Arap Emirlikleri, 2019 yılı verilerine göre 316 milyar USD ihracat ve 268 milyar USD ithalat hacmi ile Körfez bölgesinin önde gelen ticaret ve yatırım merkezlerinden biridir. BAE’nin dünyadan ithalatında öne çıkan sektörler elektrikli cihazlar, altın ve mücevher, makinalar ve otomotivdir. BAE’nin ülkemiz ile ticari ilişkilerine baktığımızda ise bu sektörlerin başlıca ihraç ürünlerimiz olduğu göze çarpmaktadır. Körfez ülkelerinin birçoğunda olduğu üzere BAE’de “Abu Dhabi Vision 2040” programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini artırmak istemekte ve bu anlamda Türk müteşebbislerine mevcut ticari seviyeyi daha yukarı taşımak ve yeni ticaret alanları yaratmak için önemli fırsat ve teşvikler sunmaktadır. Ek olarak, Dubai’nin dünyanın en büyük 3. reexport (yeniden ihracat) merkezi olması ve bölge ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşmalarına sahip olması Türk iş insanlarının başta Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Umman olmak üzere diğer Körfez ülkeleriyle ihracat hacimlerini artırmaları için de cazip fırsatlar sunmaktadır.

Bahse konu İş Forumu’na; Gıda, Tarım, Üretim Makinaları, Sağlık, Medikal, İlaç, E-Ticaret, Dijital Çözümler, İnşaat, Altyapı, Yapı Malzemeleri, Savunma Sanayi, Lojistik, Kozmetik, Finans ve Bankacılık, Bilgi Teknolojileri, Havacılık ve Denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren Türk ve BAE’li firmalarının katılım sağlaması beklenmektedir.

Detaylı bilgi için:
Abdullah Esin, DEİK/Türkiye-Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Yardımcısı
E: odokorfezbolgesi@deik.org.tr / aesin@deik.org.tr | T: 0212 339 50 21

Hannover Messe 2022 Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıda, Almanya’nın Hannover şehrinde her yıl düzenlenen ve dünyanın en önemli ve kapsamlı sanayi fuarları arasında yer alan Hannover Messe Fuarının 25-29 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirileceği ve anılan fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunun İstanbul Ticaret Odası tarafından yapılacağı ifade edilmektedir. Bu kapsamda, Akışkan Gücü, Hidrolik ve Pnomatik, Dijital Ekosistemler, Enerji, Lojistik ve Yan Sanayi ihtisas konularında faaliyet gösteren firmalarımızın iştirak edebileceği kaydedilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

İrtibat İçin:
Gökhan Çapkın, Esra Yılmaz
Tel.: 0212 455 61 16 , 0212 455 65 10
GSM: 0533 959 30 57, 0530 931 31 08
E-posta: gokhan.capkin@ito.org.tr,
esra.yilmaz@ito.org.tr

MWC BARCELONA 2022 Fuarı hk.

Sayın Üyemiz,

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda, Dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarları arasında yer alan Mobile World Congress Barcelona Fuarının, İspanya’nın Barselona şehrinde 28 Şubat – 3 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirileceği, sözkonusu fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunun İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenleneceği belirtilmektedir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Meclisi’nin konuğu TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgaztlıgil oldu

Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclisin bu ayki konuk konuşmacısı TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Sn. Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil oldu

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönetiminde, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis toplantısının bu ayki konuğu TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil oldu. Prof. Dr. Yozgatlıgil, TÜBİTAK MAM’ın hizmetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi, detaylı bir sunum gerçekleştirerek sanayiciler ile işbirliğini derinleştirmek ve geliştirmek istediklerini söyledi.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ANILDI

Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un meclisi selamlaması ile başladı. Tuğrul,  vefatının 83. yılı nedeniyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak sözlerine başladı. Tuğrul, ardından KOSİAD Başkanlığına seçilen Meclis Üyesi Atalay Kaya ile Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Komite Üyeliği’ne atanan Kocaeli Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Tufan Şahinkesen’i görevlerinden dolayı kutladı. Toplantı gündemini meclis üyeleriyle paylaşan Tuğrul, ‘Mühendisler Emekli Olamaz’ sloganıyla KSO Genel Amaçlı Makine İmalatı Sanayi Grubu’nu temsil eden 23. Meslek Komitesi tarafından hayata geçirilen ‘Sanayiye Uzman Projesi’ hakkında meclise sunum yapması için sözü Acar Teknolojik Sistemler Ltd. Şti. Sahibi Cihan Acaroğlu’na bıraktı.

SANAYİYE UZMAN PROJESİ ANLATILDI

Acaroğlu, 23 firma, 93 uzman ve 40 genç mühendisin istihdam edildiği projenin geldiği noktayı hazırladığı sunum eşliğinde meclis üyeleriyle paylaştı. Projenin amacından bahseden Acaroğlu, “Bu projeyle; yıllarca önemli birikim oluşturmuş emekli mühendislerin teknik bilgilerinin, danışmanlık yöntemiyle ülkemiz sanayisine aktarılmasını ve danışmanların yanlarından genç mühendisler çalıştırılarak istihdama katkı sunulmasını amaçladık. Projenin hem sanayiciye hem uzman mühendise hem de genç mühendislere birçok yararı oldu” dedi.

PROJEYİ YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN

Konuşmasını sürdüren Acaroğlu, “Sistemin çalışması için gerekli altyapı platformunu oluşturarak mezun dernekleri, sanayi bölge yönetimleri gibi sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluşlarda projeyi anlatıp ve yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Meslek odalarıyla görüşerek ortak protokollerle projenin yurt içinde bilinir olmasını amaçlıyoruz. Projeye şehir dışından birçok odadan da ilgi var. Projeye başvuru www.sanayiyeuzman.com adresinden yapılabilmekte. Ayrıca projenin tanıtımı için odamız ve projemizin sosyal medya hesaplarından da duyurular yapılmakta” ifadelerini kullanarak, projeyi geliştirmek ve yaygınlaştırma için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

ÇİP VE KONTEYNER SORUNLARINA RAĞMEN…

Sunumun ardından KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, meclise hitap etti. Zeytinoğlu sözlerine Karadağ’ı 2-1 yenerek Dünya Kupası yolunda başarıyla ilerleyen A Milli Futbol Takımı’nı kutlayarak başladı. Ardından ekonomik verilere ilişkin değerlendirmeleriyle devam eden Zeytinoğlu şunları söyledi: “Ekim ayında ihracatımız yüzde 20,17 artarak 20 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çip ve konteyner sorunlarına rağmen ihracatta rekor kırmaya devam ediyoruz.  Önümüzdeki aylarda 21 milyar dolar seviyelerini aşmayı temenni ediyoruz. Burada rekabetçi kurun ihracatı desteklediğini görüyoruz. Aynı zamanda rekabetçi kur ile ithalat eylül ayına göre yüzde 4,5 geriledi. Bu, üretilebilme imkanı olan ürünlerin ülkemizde üretilmesine de yönlendiriyor.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülkeye baktığımızda ekim ayında sadece İngiltere’ye ihracatımız gerilemiş. Almanya’ya yüzde 4,5 artışla 1,69 milyar dolar, ABD’ye yüzde 35,3 artışla 1,30 milyar dolar, İngiltere yüzde 17,2 gerilemeyle 1,3 milyar dolar, Irak yüzde 17,1 artışla  1,13 milyar dolar, İtalya yüzde 21,3 artışla 1,10 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık ihracatımız ekim itibariyle  215 milyar 684 milyon dolara yükseldi. İthalat ise ekim ayında yüzde 12,97’lik artışla 22 milyar 270 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ekim ayında 1 milyar 463 milyon dolar azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 93,4’e yükseldi.”

KOCAELİ DIŞ TİCARET VERİLERİ

Kocaeli dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmesiyle devam eden Zeytinoğlu, “Kocaeli gümrüklerinden aldığımız verilere göre ekim ayında ilimizde üretim yapan firmaların; İhracatları 2 milyar 581 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 Ekim’de bu rakam 2 milyar 648 milyon dolar idi. Kocaeli gümrüklerinden 1 milyar 155 milyon dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden ise 1 milyar 426 milyon dolar ihracat yapıldı.  İthalat ise ekim ayında 6 milyar 556 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 Ekim’de bu rakam 4 milyar 278 milyon dolar idi. Kocaeli gümrüklerinden yapılan ithalat 3 milyar 106 milyon dolar, Kocaeli dışındaki gümrüklerden yapılan ithalat ise 3 milyar 450 milyon dolar oldu” dedi.

CARİ AÇIK VE ENFLASYON

Eylül ayında yıllık cari açığın 18 milyar 444 milyon dolara gerilediğini söyleyen Zeytinoğlu,  ağustos ayına göre 3.9 milyar dolarlık iyileşme olduğunu ekim ayında da dış ticaret açığındaki gerileme ve hizmet gelirlerinin artan katkısıyla yıllık cari açıktaki gerilemenin devam etmesini beklediklerini kaydetti. Enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesiyle devam eden Zeytinoğlu, “TÜFE yüzde 19,89 ve ÜFE ise yüzde 46,31 olarak gerçekleşti. ÜFE’de en yüksek yıllık artış, aylık bazda ise en yüksek 3. artışı gördük. Geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen yüksek oranlı artışlardan, olumlu baz etkisinin devam etmesini bekliyorduk. Ancak fiyat artışları ve döviz kurlarındaki artış sebebiyle yükseliş ekim ayında da devam etti” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ

Döviz kurlarındaki artışlara değinen Zeytinoğlu, “Kasım ayında biliyorsunuz kurlarda önemli artışlar yaşıyoruz. 1-7 Kasım’da dolar kuru 9,77 iken 1 – 17 Ekim’de ise  8,96  idi” dedi. Bu tabloda enflasyondaki yükselişin kasımda da devam edebileceğini düşündüğünü paylaşan Zeytinoğlu, “Ekim ayı enflasyonu ile birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu. Ceza, harç ve vergi artışları hesaplanmasında kullanılacak oran yüzde 36,20.Cumhurbaşkanının vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi var” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ ZAMMI YORUMU

BOTAŞ tarafından, büyük sanayi ve ticari kuruluşlarda yüzde 48.40, elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgazda yüzde 46.82 artış yapıldığını hatırlatan Zeytinoğlu, “Sanayide önemli bir girdi kalemi olan doğalgaza gelen yeni zamlar maliyetleri de etkileyecektir. ÜFE’den sonra TÜFE’de de fiyat artışlarına neden olacaktır. Rekabet gücümüzü koruyabilmesi için iklim değişikliği ve ekonomideki şartlar da göz önüne alındığında, doğalgazın ve ithal ürünlerin payının, yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönlendirilmesinin önemi ortaya çıkıyor” diye konuştu.

KAPASİTE KULLANIMI VE SANAYİ ÜRETİMİ

Ekim ayı kapasite kullanım oranlarına ilişkin verileri paylaşan Zeytinoğlu, Türkiye genelinde kapasite kullanımının yüzde 78,0; Kocaeli’de ise yüzde 71,3 olarak gerçekleştiğini belirtti. Sanayi üretiminde yıllık olarak bakıldığında  yüzde 8,9 artış olduğunu aylık bazda eylül ayına bakıldığında yüzde 1,5.’luk bir gerileme yaşandığını hatırlattı, “Emtia artışları, çip ve konteyner sorunlarından, firmalarımızın üretimlerini kapasitelerinin altına çekmek durumunda kalmalarının, beklentimizin altında bir üretim artışına neden olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

SERMAYE MALLARINDAKİ GERİLEMEYE DİKKAT ÇEKTİ

Sanayi üretimine sektörlerin katkısından bahseden Zeytinoğlu, “İmalat sanayi aylık bazda yüzde 1,6 gerilerken yıllık bazda yüzde 9,7 arttı. Ara malı aylık bazda yüzde 1,1 gerilerken yıllık bazda 13,2 arttı. Dayanıklı tüketim malı aylık bazda 5,5 artarken yıllık bazda 10,7 artı. Sermaye malı aylık bazda 5,0 gerilerken yıllık bazda 3,9 arttı.  Orta-ileri teknoloji ürünleri  aylık bazda yüzde 2,7 gerilerken yıllık  bazda yüzde 9,3 arttı. İleri teknoloji ürünleri aylık bazda 1,7 gerilerken yıllık bazda 4,2 arttı. Aylık bazda en yüksek artış, beyaz eşya ve kısmi de olsa otomotivde yerli üretim etkisiyle dayanıklı tüketim malları kaleminde. Aylık bazda en yüksek gerileme ise sermaye mallarında. Bu kalem geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden, izlenmesi gereken bir konu” ifadelerini kullandı.

YILLARA GÖRE ÇALIŞAN SAYISI

İş gücü verilerine ilişkin konuşan Zeytinoğlu, “İşsizlik oranı eylül ayında yüzde 11,5 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre 1,3 puan/ağustos ayına göre 0,3 puan geriledi. İşsizlik oranından ziyade çalışan sayılarına baktığımızda toplam çalışan sayısı; 2021 Eylül’de 29 milyon 254 bin kişi, 2020 Eylül’de 27 milyon 11 bin kişi, 2019 Eylül’de 28 milyon 440 bin kişi, 2018 Eylül’de ise 29 milyon 63 bin kişidir. Çalışabilir nüfus 2018’den 2021 Eylül’e 3,1 milyon arttı. İstihdam edilenler ise 191 bin kişi arttı. Ağustostan eylüle istihdam edilenler 28 milyon 828 bin kişiden 29 milyon 254 bin kişiye yükselmesine rağmen, nüfusumuza oranla çalışan sayısı daha yüksek seviyelerde olmalı” dedi.

TEDBİRLİ DAVRANILIRSA…

Bütçenin ekim ayında 17,41 milyar TL açık verdiğini hatırlatan Zeytinoğlu, gelir-gider oranlarını paylaştıktan sonra, “Ocak-ekim bütçe açığı  78,49 milyar TL’dir. Geçen yıl, pandemi etkilerinin azaltılmasına yönelik verilen teşviklerden, bütçe giderlerinin hızlı arttığı bir yıldı. Bunun üzerine, giderlerdeki yüzde 34.6’lık artışla giderler kalemi daha yüksek oldu. Tüketim tarafında tedbirli davranılmasıyla, denk bütçenin, faizlerin düşmesine ne kadar katkı vereceğini hepimiz biliyoruz” dedi.

KAMUDA ÇALIŞAN SAYISI

Ekonomik değerlendirmelerine ilk kez paylaşacağı TÜİK verisini açıklayarak son veren Zeytinoğlu, “Kamuda çalışan sayısı 2002’de 2 milyon 600 bin kişi iken 2020’de 4 milyon 791 bin kişiye yükselmiş. Kamu çalışan sayısının nüfusa oranına baktığımızda 2002’de yüzde 39,9 iken 2020’de 57,3’tür” şeklinde konuştu. Zeytinoğlu daha sonra konuk konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’e hitaben Kocaeli sanayisi hakkında bilgi verdi.

ŞANSLI BİR KONUMDAYIZ

Zeytinoğlu sözlerini şöyle devam ettirdi: Bildiğiniz gibi ülkelerin gelişmişliklerinin temelinde, akademide üretilen bilginin, teknolojiye ve üretime dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması yatıyor. Bu kapsamda; bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona kaynak ayıran ülkelerin, ekonomiklik düzeylerinin daha ileri seviyede olduğunu görüyoruz. Bu bakımdan Türkiye’nin bilim politikası ve bilimsel önceliklerinin belirlenmesi konusunda TÜBİTAK’ın etkin rol alması gerektiğine inanıyoruz. Aslında il olarak çok şanslı bir konumdayız. Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, Ulusal Test Merkezi – TSE, ilk etabı tamamlanan Bilişim Vadisi ile birlikte 5 Teknopark, 2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 2 devlet + 1 vakıf üniversitesini ilimizde barındırıyoruz.

BU YAKINLIKTAN FAYDALANMALIYIZ

Sanayiciler olarak bu fiziksel yakınlıktan faydalanmamız gerektiğini düşünüyoruz. TÜBİTAK olarak, birçok bilimsel çalışmaya, buluşa ve Ar-Ge projesine imza atıyorsunuz. Sahip olduğunuz araştırma alt yapısı ile kamu ve özel sektöre özgün çözümler sunuyorsunuz. Fakat gerek kamuoyu ve gerekse biz sanayiciler olarak yoğun çalışmalarımız arasında sizlerin yaptığı bu çalışmaları yeteri kadar takip edemiyoruz. Yaptığınız Ar-Ge çalışmaları kamuoyu tarafından çok fazla bilinmiyor, çoğunlukla akademik çevre ve belirli sanayi kuruluşları ile sınırlı kalıyor. Oda olarak bizde kurumunuzu daha yakından tanıyabilmek amacıyla firmalarımızla sektörel ziyaretler düzenliyoruz.

KATKI VERMEYE HAZIRIZ

Bu ziyaretlerimiz ile laboratuvar altyapılarınızı ve kabiliyetlerinizi sanayicilerimize tanıtmayı amaçlıyoruz. Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz bu ziyaretlere bundan sonraki süreçte de devam etmek istiyoruz. Tüm hizmetlerinizin ve altyapınızın görünürlüğünü artırma noktasında oda olarak katkı vermeye ve sanayiciler ile sizlerin arasında köprü olmaya hazırız. Ayrıca, bölgemizdeki firmaların Ar-Ge proje desteklerinden daha fazla faydalanması için sizlerin işbirliği ile destekler konusunda seminerler düzenleyerek farkındalığın artmasını sağlıyoruz. Bu toplantıları da sürdürmeyi planlıyoruz.”

COP26 İKLİM ZİRVESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında Glasgow’da yapılan COP26 İklim Zirvesi’nin toplantı notları hakkında bilgi paylaşan Zeytinoğlu şöyle konuştu: “Suudi Arabistan, Avrupa’nın ve dünyanın yeşil hidrojen üretimi merkezi olmak için harekete geçtiğini duyurdu. İklim değişikliği gündeminin harekete geçmesi bizim gibi ülkelerde yaşayanlar için ek maliyet demek. Önce bir emisyon ticaret sistemi kurup, karbonu maliyetlendireceğiz. Sonra özellikle elektrik üretiminde kömürden bir an önce çıkacağız.  Hem hidrokarbon fiyatları artacak hem de kömür madenlerinin olduğu yerlerde yaşayanlar işlerini kaybedecekler. Bu nedenle Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerde kömürden çıkışın düzenli bir biçimde organize edilebilmesi için CIF destekli 2,5 milyar dolarlık bir proje başlattı. 

KÖMÜRDEN ÇIKIŞ TARİHİ

Türkiye’de yakında 2030 ya da 2033 için kömürden çıkış tarihi belirleyecek. Mevcut 2,5 milyar dolarlık fon içinde Hindistan, Filipinler, Güney Afrika ve Endonezya var. Çünkü kömüre dayalı salımların yüzde 15’i bu ülkelerden kaynaklanıyor. Türkiye, Dünya Bankası’nın bu fonuna başvurmadığı için yaralanamayacak. Türkiye’nin; Almanya, Fransa ve İngiltere ile Dünya Bankası’nın sağlayacağı 3,2 milyar dolarlık kaynaktan yararlanacağı açıklandı. Bu kapsamda; önce emisyon ticaret sistemimizi kurarak, karbon fiyatlamasına başlayacağız.  Sonra 2053 ile uyumlu olarak 2030 ya da 2033’ü kömürden çıkış yılı ilan edeceğiz.

KÖMÜR BÖLGELERİ İÇİN…

Bu amaçla, kömür bölgeleri için yerel kalkınma planları ve bütçeleri ile sosyal korunma ağı açıklayacağız. Devlet, şirketlere ve millete yaptığı planlar, hazırladığı bütçeler ve belirlediği tarihlerle yol gösterecek. Bu sebeple bu kaynak yeterli değil. Paris İklim Anlaşması ile verilen sözleri tutmamanın görünür bir maliyeti yok. Bu açıdan COP 21 sonrası başlayan süreç, Kyoto sürecinden farklı. Ortada bağlayıcı hedefler yok. Her ülke 1,5 derece hedefine kendi katkısı kendisi niyet beyanı biçiminde açıklıyor.  Şimdi Türkiye’nin 2053 iddialı hedefi ile tutarlı yeni bir niyet beyan etmesi gerekiyor.”

SANTEK DİGİTAL’İ HATIRLATTI

Zeytinoğlu, 8-10 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek SANTEK DİGİTAL Fuarı’nı hatırlattı,Fuar ile eş zamanlı olarak ‘Savunma Sanayi İl Buluşması’ ve ‘Match4Industry’ etkinliklerimizi düzenleyeceğiz.8 Aralık tarihinde “Savunma Sanayi İl Buluşması” etkinliğimizi SSB Başkanımızın ve 9 Vakıf şirketinin katılımı ile fiziki olarak organize edeceğiz. Söz konusu ikili iş görüşmeleri ve panel etkinliğimize web sayfamız üzerinden başvurabilirsiniz.Match4industry etkinliğimizi ise online olarak sürdürüyoruz. Yurt dışı ikili iş görüşmeleri etkinliğimize de katılım sağlayabilirsiniz” dedi.

BURS İÇİN DESTEK TALEBİ

Zeytinoğlu son olarak, “Değerli üyeler, AB’ye üyelik sürecinde gerek duyulan donanımlı insan kaynaklarının yetiştirilmesi hedefi ile 2010 yılından beri Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından ‘Avrupa Koleji Yüksek Lisans Bursu’ devam ediyor. Başarılı Türk öğrencilerin Avrupa Kolejinde yüksek lisans yapmalarını temin etmek üzere burs desteğinizi bekliyoruz” diyerek sözü konuk konuşmacı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’e bıraktı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun meclis konuşmasının tamamı için TIKLAYINIZ

PROF. DR. YOZGATLIGİL MECLİSE HİTAP ETTİ

Prof. Dr. Yozgatlıgil, KSO üyeleriyle bir araya geldiği için mutlu olduğunu söyleyerek TÜBİTAK MAM’ın çalışmalarından bahsetti. Prof. Dr. Yozgatlıgil şunları kaydetti: “Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Risk Raporu 2021’yi incelediğimizde önümüzdeki 10 yıl zorlu geçecek görünüyor. Önümüzdeki 10 yıl çevresel riskler, siber güvenlik açıkları, salgın hastalıklar gibi birçok sorunla karşılaşacağız. TÜBİTAK, riskler karşısında hızlı aksiyon alan bir kurum. Toplumsal dönüşüm süreçlerinde birlikte çözüm geliştirmek ve birlikte etki oluşturmak gerekiyor.

TÜBİTAK’IN YAKLAŞIMI

Bu kapsamda TÜBİTAK Stratejik Yaklaşımı’nı sizlerle paylaşmak istiyorum. COVID-19 sonrası dönüşümlerde; salgın hastalıklar, iklim değişikliğiyle baş edebilme ve adaptasyon, net sıfır emisyon hedefleri, yeşil büyüme odaklı yatırımların artması zorunluluğu, insan odaklı teknolojik geliştirme, Sanayi 5.0,  dijitalizasyon ve güvenlik (biyo, siber ve gıda) konularına eğildik. TÜBİTAK MAM olarak; 963 çalışanımızla -ki bunun yüzde 62’sini Ar-Ge çalışanları oluşturuyor- güçlü Ar-Ge alt yapısı ve 234’e yakın laboratuvarda hizmet  veriyoruz. 

SANAYİ İLE EL ELE

En önemli enstitülerimiz Kocaeli-Gebze’de ancak bunun dışında Ankara, Antalya ve Bursa’da da enstitülerimiz mevcut.  Bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye ulusal kalkınma hedefleri doğrultusunda milli sanayimizin teknolojik hedeflerini yükseltmek ve rekabet gücünü artırmak amacıyla Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 49 yıllık deneyimimizle sanayi ile el ele çalışmak bizim için önemli.  Bu anlamda Kocaelili sanayicilerimizle işbirliğini derinleştirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz.” Prof. Dr. Yozgatlıgil, TÜBİTAK MAM’ın enstitülerinin çalışmalarından da detaylıca söz ederek meclis üyelerine ilgiyle dinledikleri için teşekkür etti. Sunumundan dolayı KSO Başkanı Zeytinoğlu ve Meclis Başkanı Tuğrul da Prof. Dr. Yozgatlıgil’e teşekkür etti.

 

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği gereğince Birliğimizin de üyesi bulunduğu iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işyeri tehlike sınıflarının belirlenmesinde görevli olan İşyeri Tehlike Sınıfları Komisyonu, “İşyeri Tehlike Sınıfına Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi Prosedürü” çerçevesinde her yıl Ocak ayı içinde toplanarak çalışmalarını yürütmektedir. Anılan prosedür gereğince, işyeri tehlike sınıflarına ilişkin itiraz talepleri en geç Komisyon toplantısından 30 gün öncesine kadar bağlı oldukları üst işveren kuruluşları aracılığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne gönderilmektedir.

http://www.mevzuat.gov.tr internet sitesinde yer alan “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği” ekindeki İşyeri Tehlike Sınıfları Listesine ilişkin değişiklik taleplerinin İşyeri Tehlike Sınıfına Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi Prosedürüne uygun doldurulmuş Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formu ile Oda/Borsanız vasıtasıyla Birliğimize iletilmesi gerekmektedir.

İşyeri Tehlike Sınıfına Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi Prosedürüne ve Tehlike Sınıfı Değişikliğine İlişkin Başvuru Formuna www.tobb.org.tr/MaliveSosyalPolitikalar/Sayfalar/AnaSayfa.php adresinden ulaşılabilmektedir.

Taleplerin 26 Kasım  2021 tarihine kadar yazılı olarak aynur@kosano.org.tr  e-posta adresine ulaştırılmasını rica ederiz.

Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  BREXIT sonrasında Birleşik Krallık ile ülkemiz arasında önemli ticaret ve yatırım fırsatları arasında yer alan sağlık alanında işbirliğinin ele alınması amacıyla, 02-03 Aralık 2021 tarihlerinde İstanbul Conrad Boshporus Otel’de, Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’nın himayelerinde, USHAŞ (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) organizasyonu ile Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu’nun düzenleneceği belirtilmektedir.

 Yazıda devamla, başta Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca olmak üzere, Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerin katılacağı söz konusu Forum’da, Birleşik Krallık’tan 70 kadar kamu, sigorta ve özel sağlık sektörü yetkilisinin yer alacağı ve uluslararası sağlık konferanslarının ve B2B görüşmelerinin düzenleneceği ifade edilmektedir.

Türkiye ve İngiltere’nin sağlık alanında, gerek kamu gerekse özel sektörden üst düzey temsilcilerini İstanbul’da buluşturmayı amaçlayan Sağlık İş Forumu’nun, iki ülkenin sağlık alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi açısından önemli fırsatlar sunması beklenmektedir.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgi ve katılım formu https://ukturksaglikforumu.com/ adresinde yer almaktadır.

15. Sanayi Kongresi “Başka Türlü Mümkün: Sürdürülebilir Gelecek için Dönüşümü Birlikte Tasarlamak”

Sayın Üyemiz,

15.Sanayi Kongresi “Başka Türlü Mümkün: Sürdürülebilir Gelecek İçin Dönüşümü Birlikte  Tasarlamak” temasıyla 7 Aralık tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.

Kongre’de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs ve sürdürülebilir iş ve sürdürülebilir sermaye alanındaki çalışmalarıyla tanınan, Thinkers50 üyesi, G20, G7 ve COP23’ün uluslararası sesi, ödüllü yazar Marga Hoek konuk konuşmacı olarak söz alacaklar.

Sanayide sürdürülebilir dönüşümün ele alınacağı PANEL’ler, temiz üretim, dijitalleşme, işin geleceği ve sürdürülebilir finans başlıklarında Serbest Kürsü Çalıştayları ve sürdürülebilirlik performans göstergeleri, kurumsal karbon ayak izi, enerji verimliliği, inovasyon konularında Sürdürülebilirlik 101 Eğitimleri’nin yer alacağı 15. Sanayi Kongresi’ne katılım ve detaylı bilgi için Kongre web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kongre web sitesi: www.iso.org.tr/sanayi-kongresi

İngiltere Fintech Haftası

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Birleşik, Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı (DIT) tarafından 22-26 Kasım 2021 tarihlerinde sanal İngiltere Fintech Doğu Avrupa ve Orta Asya Haftasının düzenleneceği belirtilmektedir. Söz konusu çevrimiçi etkinlik, Birleşik Krallık, Doğu Avrupa ve Orta Asya’dan önde gelen uzmanları bir araya getirerek finans sektöründe dijital dönüşümle ilgili güncel konuları ele alacaktır.

İngiltere Fintech haftasına https://live.proofix.tv/reg/ web sitesinden kayıt yapılması gerekmektedir.

Program için tıklayınız.

İsveç E-Sohbet Toplantısı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 16 Kasım 2021 Salı günü saat 14:00-15:30 saatleri arasında, İsveç’te görev yapmak olan Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımız konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

İsveç E-Sohbet Toplantısının kayıt linki https://bit.ly/309HcHl

Bilgilerinize sunarız.

Çin’e Yönelik Hazırlanan Notlar

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Yakın bir gelecekte küresel ekonominin bir numarası haline gelmesi öngörülen Çin ile ilişkilerimizde, ikili ticaret hacmimizin 20 senede 20 kattan fazla artarak 2020’de pandemiye rağmen yaklaşık 26 milyar ABD Doları’na ulaştığı ve Çin’in 2. büyük ticaret ortağımız konumuna geldiği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, Türkiye-Çin arasındaki ticaret hacminin son yıllarda giderek arttığı, her iki ülkenin işbirliği potansiyelinin mevcut durumdan daha iyi noktalara gelebileceği, yine bu kapsamda Sn. Cumhurbaşkanımızın tensip ve ilgileriyle, Türkiye ve Çin arasında “e-ticaret alanında işbirliği”nin önümüzdeki dönemde öne çıkan başlıklardan biri olacağı belirtilmektedir.

Bu çerçevede, T.C. Pekin Büyükelçiliği olarak, iş insanlarımızın Çin’e yönelik çalışmalarına rehberlik etmek amacıyla, aşağıda sunulan, “Çin’in Serbest Ticaret Bölgeleri”, “Çin Ülke Profili”, “E-Ticaret”, “Büyük Körfez (Greater Bay) Bölgesi” başlıklı raporların ve Büyükelçiliğin internet sayfasından erişilebilen “Vatandaşlarımız için Çin hakkında Bilgiler” (http://pekin.be.mfa.gov.tr/Mission/InfoNotes) dokümanlarının Çin’e dair girişimlerde güvenilir bir yönlendirme sağlayacağı kaydedilmektedir.

Son olarak, Çin’e ihracatımızın artırılması ve ihracatçılarımıza yeni sektörlerin açılmasında, “e-ticaret”in kilit rol oynayacağına değinilen yazıda, girişimcilerimizin de bu kapsamda Çin tarafıyla her düzeydeki temasları artırmalarında fayda görüldüğü belirtilmektedir.

Bilgilerinize sunarız

Birleşik Krallık’a İhracatta Karşılaşılan İhracat Engellerinin İhracat Performansı Üzerindeki Etkisi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Birleşik Krallık’a ihracat yapan firmaların, ihracatta karşılaştığı engellerin ihracat performansı ile arasındaki ilişkinin bir anket çalışması ile ortaya konulmasının amaçlandığı ifade edilmiştir.

Anket çalışmasının tamamlanma süresinin 22 Kasım 2021 tarihine kadar uzatıldığı bildirilmiştir. E-postada devamla, ihracatımızın yoğun olduğu makine, elektrikli makine, beyaz eşya ve kablo sektörlerinde ankete katılımın yeterli bulunmadığı ifade edilmiştir.

Bu itibarla, https://anketler.ticaret.gov.tr/index.cfm?ID=95 uzantısından erişilebilecek anket çalışmasını bilgilerinize sunarız.

Not-1: Cevaplar toplu olarak değerlendirileceğinden lütfen isim ve iletişim bilgilerini belirtmeyiniz.

Not-2: Firefox veya Google Chrome kullanarak anket sorularını görüntüleyebilirsiniz.

Not-3:Çalışma ile ilgili herhangi bir sorunuz olması durumunda  sakalsize@ticaret.gov.tr e-posta adresine tüm sorularınızı iletebilirsiniz

KSO Başkanı Zeytinoğlu’ndan ekim ayı bütçe değerlendirmesi  

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekim ayı bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ekim ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ekim ayında bütçe gelirleri 114 milyar TL, bütçe giderleri 131.42 milyar TL olarak gerçekleşti. Gelirlerdeki artış yüzde 22.9 ile enflasyonun üzerinde olurken, giderlerde yüzde 34.6 ile daha yüksek bir artış oldu. Geçen yıl, pandemi etkilerinin azaltılmasına yönelik verilen teşviklerden, bütçe giderlerinin hızlı arttığı bir yıldı. Bunun üzerine gerçekleşen yüzde 34.6’lık artışla giderler kalemi daha yüksek oldu. Dolayısıyla ekim ayında bütçe 17.41 milyar TL açık verdi. Ocak-ekim dönemi on aylık bütçe açığı ise 78.49 milyar TL oldu” dedi.

DENK BÜTÇE VURGUSU

Tüketim tarafında tedbirli davranılmasıyla, denk bütçenin önemine değinen Zeytinoğlu, böylece sanayicilerin daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkanına erişebilme fırsatı olabileceğini söyledi. Bütçe gelirleri ve giderlerinin alt kalemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Açıklanan verilerin detaylarına baktığımızda giderler tarafında en yüksek harcama yüzde 14.2 artışla cari transferler kaleminde gerçekleşmiş. Gelirler tarafında ise bütçeye en fazla katkı sağlayan vergi gelirleri ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.5 artışla 96.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirlerinin alt kalemlerine baktığımızda; gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 70.4’lük, dahilde alınan katma değer vergisinde yüzde 26.6’lık, ithalden alınan KDV’de yüzde 37.4’lük artış olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Irak İş ,Yatırım & Müteahhitlik Forumu, 19 Kasım 2021, İstanbul

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Irak Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FCCI) iş birliğinde, Kurulumuz organizasyonunda; T.C. Ticaret Bakanı Sn. Mehmet Muş ve Irak Ticaret Bakanı Sayın Dr. Alaa Ahmed Hassan Obaid’in teşrifleriyle “Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu” 19 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Wyndham Grand Levent Otel’de gerçekleştirilecektir.

Irak Cumhuriyeti ve IKBY kamu yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin yer alacağı İş Forumu’nda proje sunumları, paneller ve ikili iş görüşmelerinin yanı sıra ilgili Iraklı kurumların yetkilileriyle G2B görüşmeleri gerçekleştirme imkanı olacaktır.

Bahse konu İş Forumu’na; Gıda & Gıda İşleme, Tarım, Üretim Makinaları, Sağlık, İnşaat, Altyapı, Yapı Malzemeleri, Savunma Sanayi, Lojistik, Finans ve Bankacılık, Mobilyacılık, Enerji, Havayolu Taşımacılığı, Medikal, İlaç, Giyim & Tekstil ve Petrol & Akaryakıt sektörlerinden Türk ve Iraklı firmaların katılım sağlaması öngörülmektedir.

Anılan İş Forumu’na katılım sağlamak isteyen firmalarımızın, bağlantıda yer alan katılım formunu en geç 16 Kasım 2021 Salı günü saat 17.00’ye kadar eksiksiz doldurarak kayıt olmaları rica olunur.

KSO Başkanı Zeytinoğlu eylül ayı sanayi üretimini değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı sanayi üretimine ilişkin değerlendirmede bulundu

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Sanayi üretimi eylülde yıllık yüzde 8.9 artarken, aylık bazda yüzde 1.5 geriledi. Yıllık gerçekleşen yüzde 8.9’luk artışın geçen yılın baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Aylık bazda baktığımızda ise kapasite kullanım oranları, ihracat rakamları gibi öncü göstergelerin oldukça iyi olduğu dönemde, sanayi üretimde daha iyi veriler gelebileceğini tahmin ediyorduk. Özellikle son iki aydır tarihimizin en yüksek ihracat rakamlarını gerçekleştirmiş olmamıza rağmen, emtia artışları, çip ve konteyner sorunlarından, firmalarımızın üretimlerini kapasitelerinin altına çekmek durumunda kalmalarının, beklentimizin altında bir üretim artışına neden olduğunu söyleyebiliriz “dedi.

SEKTÖRLERE İLİŞKİN…

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, yıllık artışta baz etkisiyle tüm sektörlerde artış olduğunu görüyoruz. Aylık bazda baktığımızda, beyaz eşya ve kısmi de olsa otomotivde yerli üretimle dayanıklı tüketim malları kaleminde yüzde 5.5’luk artış olduğunu görüyoruz. Aylık bazda en yüksek gerileme yüzde 5 ile sermaye malları üretiminde. Bu kalem geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden, izlenmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler-Irak

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; 11 Kasım 2021 Perşembe günü 14.00-15.30 saatleri arasında Irak’ta görev yapmakta olan Ticaret Müşavir ve Ataşelerimiz ile bu ülkede iş yapmakta olan iş insanlarımızın konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini paylaşacağı e-sohbet toplantısının gerçekleştirileceği bildirilmektedir.

Toplantıya ilişkin detaylara ulaşmak için tıklayınız

Elektronik posta yoluyla gerçekleştirilen siber dolandırıcılık hk

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı’ndan TOBB’a iletine yazıda; “Firmalarımızın ya da müşterilerinin e-posta hesaplarının ele geçirilerek/taklit edilerek ödemelerin farklı hesaplara gönderilmesi yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık vakalarına ilişkin şikayetler zaman zaman Ticaret Müşavirliklerimize/Ataşeliklerimize ulaşmaktadır.

Bu çerçevede, firmalarımızın dijital ortamda gerçekleştirdikleri yazışmalarda azami güvenlik önlemlerini almaları, ödeme işlemi gerçekleştirilmeden önce hesap bilgilerinin farklı kanallardan teyit edilmesi, dış ticarete konu ülke dışındaki üçüncü bir ülkeye para transferi yapılması taleplerine ihtiyatla yaklaşılması hususları önem arz etmektedir.” denilmektedir.

Elektronik posta yoluyla gerçekleştirilen siber dolandırıcılığa karşı dikkatli olmanızı bilgilerinize sunarız.

 

Mobile World Congress Barcelona Fuarı

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;  Dünyanın en önemli mobil teknoloji fuarları arasında yer alan Mobile World Congress Barcelona Fuarının, İspanya’nın Barselona şehrinde 28 Şubat – 3 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirileceği, anılan fuarın Türkiye milli katılım organizasyonunun İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenleneceği belirtilmektedir.

Yazıda devamla, bahse konu fuarda, 5. Nesil Mobil Teknolojisi (5G), İleri Yapay Zeka (AI), Her Şeyin İnterneti (IoE), Teknolojinin Ufku (Tech Hoziron) ve Finans Teknolojileri (Fintech) konularına yer verileceği ifade edilmektedir.

İrtibat:

Pelin Karamahmutoğlu, Akif Gönülcü

Tel.: 0212 455 65 06 , 0212 455 61 19

GSM: 0533 962 01 39, 0530 931 31 08

E-posta: pelin.karamahmutoglu@ito.org.tr, akif.gonulcu@ito.org.tr

MWC Barcelona 2022 Türkiye milli iştirakine ilişkin duyuru metni, sözleşme ve irtibat bilgileri için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Cari dengedeki iyileşmede ihracatın katkısı var  

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi, “Cari dengede gerçekleşen iyileşmede, ihracatın katkısıyla gerileyen dış ticaret açığı ve hizmetler dengesi kaleminin artan katkısının etkisini görüyoruz” dedi

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Merkez Bankası tarafından açıklanan eylül ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Eylül ayında cari denge 1 milyar 652 milyon dolar fazla verdi. Cari dengede geçen yılın aynı ayına göre gerçekleşen 3.9 milyar dolarlık iyileşmede, ihracatın katkısıyla gerileyen dış ticaret açığı ve hizmetler dengesi kaleminin artan katkısının etkisini görüyoruz. Geçen yılın eylül ayında hizmetler dengesi kaleminin katkısı 1.7 milyar dolar olurken, bu yıl 3.7 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı ise geçen yılın aynı ayına göre 2.7 milyar dolar gerileyerek 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmelerle birlikte yıllık cari açık eylül itibariyle 18 milyar 444 milyon dolara geriledi” dedi.

İYİLEŞME SÜRECEK BEKLENTİSİ

Ekim ayında da yıllık cari açıktaki düşüşün devam edeceğini beklediklerini söyleyen Zeytinoğlu, “Ekim ayında dış ticaret açığında yüzde 39’luk gerileme oldu. Bununla birlikte hizmet gelirlerinin de katkısının geçen yılın üzerinde gerçekleşecek olmasıyla yıllık cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Zeytinoğlu, eylül ayı finans hesabında, doğrudan yatırımlarda 1.1 milyar dolar, portföy yatırımlarında 1.2 milyar dolar net giriş,  resmi rezervlerde de 5.6 milyar dolar artış olduğunu söyledi.

Şirket Değerlemesi Eğitimi

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Şirket sahibi, yöneticisi ve çalışanlarına yönelik olarak internet üzerinden “Şirket Değerlemesi Eğitimi” gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Eğitimde şirket değeri, şirket değerini etkileyen faktörler ve şirket değerinin tespit edilme yöntemleri anlatılacaktır.

Eğitime ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız

Estonya Yatırım Ortamı

Sayın Üyemiz,

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından 18 Kasım 2021 Perşembe günü düzenlenecek olan; Estonya’da Doğrudan Yatırım ve İş Ortamı konulu seminere kayıt ve detaylı bilgi için tıklayınız.

KSO Başkanı Zeytinoğlu eylül ayı işgücü verilerini değerlendirdi  

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, eylül ayı iş gücü verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı işgücü verilerini değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Eylül ayında işsizlik oranı yüzde 11.5 ile geçen yılın aynı ayına göre 1.3 puan, ağustos ayına göre ise 0.3 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise eylülde yüzde 21.9 olarak gerçekleşti. Burada da 2020 yılı eylül ayına göre 2.4 puan iyileşme olurken, ağustos ayına göre 0.2 puanlık bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

ÇALIŞAN SAYISI

İşsizlik oranından ziyade çalışan sayılarının izlenmesi gerekliliğinin altını çizen Zeytinoğlu, eylül itibariyle toplam istihdam edilenlerin sayısının 28 milyon 828 bin kişiden 29 milyon 254 bin kişiye yükselmesine rağmen, nüfusumuza oranla çalışan sayısının daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini söyledi.

İSTİHDAM ARTIŞINA KATKI…

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Eylül ayı işgücü verilerinin detaylarına baktığımızda, istihdam edilenler aylık bazda 426 bin kişi, yıllık bazda 2.2 milyon kişi arttı. Eylül ayı istihdam artışında sanayi ve hizmetler sektörünün katkıları dikkat çekiyor. Ağustostan eylüle en yüksek istihdam artışı 218 bin kişi ile sanayi sektöründe olurken,  175 bin kişi istihdam artışıyla bunu hizmetler sektörünün izlediğini görüyoruz. Tarımda 21 bin kişi ve inşaat sektöründe de 13 bin kişilik istihdam artışları oldu” ifadelerini kullandı.

KSO’da Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83. yıl dönümü sebebiyle KSO’da anma töreni düzenlendi

 

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıl dönümü sebebiyle, Kocaeli Sanayi Odası (KSO)’da anma töreni düzenlendi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Genel Sekreter Memet Barış Turabi, Genel Sekreter Yardımcısı M.Egemen Mert, Oda çalışanları ile ABİGEM çalışanlarının katıldığı anma töreninde, saatler 09.05’i gösterdiğinde Atamız için bayraklar yarıya indirildi, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2021/10) (05.11.2021 t. 31650 s. 5.mük R.G.)

 

Ticaret Bakanlığından:

MADDE 1 – 20/12/2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nin geçici 36 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Dünya genelinde yaşanan yeni koronavirüs (Covid 19) salgını nedeniyle, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgeleri/dahilde işleme izinleri ile ihracat taahhüt hesabı müeyyideli olarak kapatılmış ancak müeyyidesi kısmen de olsa tahsil edilmemiş olan dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine, 31/12/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Bakanlığa müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren iki ayı geçmemek üzere ilave süre verilir.”

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Başkortostan iş heyetinin Türk firmalarla ikili iş görüşmeleri

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza gelen yazıda;Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak ve Başkortostan ile Türk iş dünyası arasında doğrudan temas sağlamak amacıyla Rusya Federasyonu’na bağlı olan Başkortostan Cumhuriyeti Lideri Radiy Habirov’un kararıyla, 2020 yılının Eylül ayında, İstanbul’da Başkortostan Daimi Temsilcilik Ofisi kurulduğu bildirilmiştir.

Başkortostan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı ve İhracat Merkezi desteğiyle, ekte yer alan Başkortostan iş heyetinin, Türk firmalarla ikili iş görüşmeleri yapmak üzere, 17 Kasım 2021 Çarşamba günü, 13:00-18:00 saatleri arasında İstanbul Polat Renaissance Bosphorous Otel (Beşiktaş) Balo Salonu’ bir etkinlik düzenleyeceği bildirilmektedir.

Görüşmelerin kayıt formu https://forms.gle/8jDycgXEzCaVAPRi9 linkinde yer almaktadır.

RF Başkortostan Cumhuriyeti Firma Listesine ulaşmak için tıklayınız.

Bilgilerinize sunarız.

KSO Oda Orkestrası ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri’ gerçekleşti

Kocaeli Sanayi Odası Oda Orkestrası ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri’ gerçekleşti. Konseri dinlemeye gelenler, hep bir ağızdan Atamızın sevdiği şarkıları söyledi, onu özlemle andı

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 83’üncü yıldönümü anısına anlamlı bir organizasyon düzenledi.  Geleneksel hale gelen Kocaeli Sanayi Odası Oda Orkestrası ‘Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar Konseri’ bu yıl da geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Sekapark’ta bulunan Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen konser etkinliğinde KSO Oda Orkestrası Solisti Tuğçem Kar, Atamızın sevdiği 20 eseri muhteşem bir performansla yorumladı, büyük beğeni topladı.

YALNIZ BIRAKMADILAR

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile eşi Rüya Zeytinoğlu ve KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ile eşi Beril Tuğrul’un ev sahipliğinde gerçekleşen konsere; Deniz Eğitim Öğretim ve Garnizon Komutanı Tümamiral Ayhan Gedik ile eşi, Kocaeli Vali Yardımcıları İsmail Gültekin ile Yusuf Cıbır, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hasan Ayaz, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Cem Güler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, İyi Parti İl Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Abdülkadir Erbağcı ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı. Konser öncesi kokteylde bir araya gelen katılımcılar, daha sonra salondaki yerlerini aldı.

20 ESER SESLENDİRDİ

Konser etkinliğini şiirler ve Atatürk’ün sözleriyle süsleyen solist Tuğçem Kar, muhteşem sesiyle katılımcılara eşsiz bir gece yaşattı. Solist Kar, şarkıları seslendirdiği esnada  zaman zaman katılımcılar da ona eşlik ederek, unutulmaz anlar oluşturdu. Yaklaşık 80 dakika sahnede kalarak 20 eser seslendiren Solist Tuğçem Kar ve orkestra üyeleri konser sonunda ayakta alkışlandı. KSO İletişim Sorumlusu Sema Karavar Altın, KSO adına orkestrayı temsilen Solist Tuğçem Kar’a çiçek takdim ederek teşekkür etti.

‘Fırsatlar Ülkesi Macaristan’ Kocaeli Sanayi Odası üyelerine tanıtıldı  

Kocaeli Sanayi Odası ve Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA Türkiye tarafından düzenlenen ‘Fırsatlar Ülkesi Macaristan’ seminerinde Türk şirketlerine sunulan fırsatlar paylaşıldı

 

 

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA Türkiye iş birliği ile ‘Fırsatlar Ülkesi Macaristan’ webinarı önceki gün gerçekleştirildi. Macaristan ile iş yapmak isteyen şirketlere yönelik düzenlenen online seminerde, Macaristan ekonomisi ve sektörleri hakkında genel bilgilendirmenin yanı sıra, Macaristan’a yatırım olanakları ile Macaristan Eximbank tarafından sağlanan finansman desteklerine ilişkin bilgiler paylaşıldı. KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi’nin açılış konuşması ile başlayan seminerde HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, Macaristan Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Aron Sipos ve Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay sunumları ile katılımcı firmaları bilgilendirdi.

TURABİ: TİCARİ VE EKONOMİK OLARAK ÖNEMLİ BİR ÜLKE

KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi açılış konuşmasında Macaristan’ın, ticari ve ekonomik yönden Türkiye için daima önemli ülkelerden biri konumunda olduğuna dikkat çekerek, “Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından büyük bir il. İlimizin ekonomik faaliyetlerinde sanayinin payı yüzde 41,1, Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı ise yüzde 13’tür. 75 şirketimiz Türkiye’nin ilk 500’de yer alan sanayi şirketi arasında yer alıyor. İki ülke arasında 1997 yılında imzalanan STA ve 2004 yılında tesis edilen Gümrük Birliği, aramızdaki ticaret hacmine olumlu katkı sağlamıştır. Macaristan ile ülkemiz arasındaki ticari ilişkilerin son dönemde de ivme kazandığını görüyoruz. Salgına rağmen sağlanan bu artışın, iki ülke arasındaki ticari potansiyelin önemli bir göstergesi olduğunu görüyoruz. 2001 yılında sadece 350 milyon dolar düzeyinde olan ikili ticaret hacmimiz, 2020 sonu itibariyle 3 milyar dolara yaklaştı. İki ülkenin ticaretinde yer alan başlıca ürünler arasında; motorlu kara taşıtları, mobilya, makina ve demir-çelik gelmektedir. Ayrıca çok önem verdiğimiz Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda da karşılıklı iş birliğimiz bizim için çok değerli” diye konuştu.

AKTAŞ: KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR

Webinarda bir sunum gerçekleştiren HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, HEPA Türkiye’nin karşılıklı ticari ilişkilerin gelişmesi için köprü görevi görmekte olduğunu belirterek, “HEPA Türkiye olarak verdiğimiz hizmetler arasında; Macar şirketlerinin ürün ve hizmetlerini Türkiye pazarlarında tanıtarak katma değer sunmak, Macar şirketlerin özellikle Kobilerin Türkiye’de iş yapmasını desteklemek, Macar firmaları Türkiye’den güvenilir distribütörlerle buluşturmak, Macaristan’dan ithalat yapmak isteyen, örneğin hammadde ve yarı mamul temin etmek isteyen Türk şirketlerini doğru tedarikçi ile buluşturmak yer alıyor. Ve ayrıca tüm bu hizmetleri ücretsiz danışmanlık kapsamında sunuyoruz” diye konuştu.

BÖLGEYİ GÜÇLENDİRMEK

İhracatın önemli bir kısmının Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğine dikkat çeken Aktaş, “Büyüme stratejileri arasında bu bölgeyi çeşitlendirmek ve doğuya açılma hedefi bulunan HEPA için Türkiye stratejik öneme sahiptir. Türkiye’deki başta ihracat yeteneğine sahip KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketler, Macar şirketlerinin sağladığı ürün ve hizmetlerle Türki Cumhuriyetler, Orta Asya ve Afrika’daki ticaretlerini güçlendirebilirler, iş olanağı yaratabilirler. Biz de HEPA Türkiye olarak farklı sektörlerdeki bu fırsatları sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

AVRUPA’YA AÇILAN KAPI

Macaristan ile köklü tarihi ve kültürel bağımız bulunduğuna dikkat çeken Aktaş, ‘Macaristan’ın önemli bir iş ortağı olmasının başlıca sebepleri arasında bu köklü ilişkiler, 510 milyon nüfuslu bir pazar olan Avrupa’ya açılan kapı olması, gelişmiş teknik altyapı, yatırımcılar için cazip teşvik sistemi, Avrupa’daki stratejik konumu, açık ekonomi ve yatırım odaklı dış politika, nitelikli insan kaynağı, AB içerisinde yüzde 9 ile en düşük kurumlar vergisi oranına sahip olması, AB,BM,OECD,WTÖ,NATO,IMF, Avrupa Komisyonu’na üye olması gibi unsurlar bulunmaktadır” dedi. Macaristan ve Türkiye arasında ticaret hacminin 3 milyar USD’ye ulaştığını belirten Aktaş, iki ülke stratejik hedefleri doğrultusunda 6 milyar USD iş hacmine doğru yol aldıklarını belirtti.  Kocaeli Sanayi Odası’nın üyelerinin otomotiv, kimya, metal sektörlerinde faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Aktaş, Macaristan ihracatı ve ithalatında otomotivin ilk sırada yer aldığını belirterek iş birliği imkanlarına ve 17 Kasım’da otomotiv konusunda Macar otomotiv firmalarının katılımı ile yapılacak etkinliğe dikkat çekti.

SİPOS: İHRACATI ARTIRMA HEDEFİ

Macaristan Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Aron Sipos ise gerçekleştirdiği sunumda Macaristan’ın ihracat programı kapsamında ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirtti. Macaristan’ın avantajlarını güvenilir iş ortamı, kaliteli insan gücü, yüzde 9 oranındaki kurumlar vergisi olarak vurgularken, doğru yatırımlarla bu oranın yüzde 1.8 oranlarına indiğini belirtti. Sipos sunumunda, “Macaristan AB ihracatı için merkezi bir konumda bulunmaktadır, Macaristan üzerinden 24 saatte Avrupa’ya teslimat yapmak mümkündür. Türkiye için Schengen bölgesine açılan en yakın kapıdır. Türk şirketleri 8 bin Euro’dan başlayan miktarlarla yatırım Macaristan’da yapabilmekte ve 7 gün içinde şirket kurabilmektedir. Orta Avrupa’nın önemli yatırımlarına ev sahipliğine yapmaktadır. HIPA (Macaristan Yatırımı Destek Ajansı) yatırımlar konusunda tek yetkili resmi kurumdur, lokasyon, devlet destekleri gibi konularda destek vermektedir” dedi.

TUGAY: FİNANSMAN SAĞLIYORUZ

Seminerde Macar Eximbank Türkiye Temsilcisi Arda Tugay ise “Macaristan’dan yapılan ithalat ve Macaristan’a yapılan yatırımlara finansman sağlıyoruz. Macaristan’daki ihracatçıyı 23 aya kadar finanse ederken, Türk alıcıları ise kredilerle destekliyoruz. Hizmet verdiğimiz şirketlerin yüzde 85’i KOBİ’llerden oluşmaktadır. Bağlı olduğumuz OECD standartlarına bağlı olarak finanse ettiğimiz durumlarda yüzde 50 Macar ürünü olması özelliğini arıyoruz. Proje finansmanlarında ise yüzde 25 ülke menşei özelliği arıyoruz. Örneğin bir Türk müteahhit firması Macaristan’da bulunan bir taşeron şirketle Afrika’da bir proje üstlenecekse, Türkiye tarafını Türk Eximbank ile Macaristan tarafını Macaristan Eximbank ile sigorta ve finansman konularında destekliyoruz” dedi. Tugay, Macaristan’ın yatırımlar konusunda dünyada 9., Avrupa’da 2. sırada yer aldığını ve büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Webinarın sonunda soru-cevap yapılarak program sonlandırıldı.