Aylık arşivler: Ocak 2017

Lider Kadınlar – Pazarlama ve İletişim Becerileri Eğitimi

Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından finanse edilen Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu ve İzgören Akademi işbirliği ile düzenlenen Lider Kadınlar ve Pazarlama ve İletişim Becerileri Eğitimi 26-27 Ocak 2017 tarihleri arasında Kocaeli Sanayi Odası’nda gerçekleşti.

İzgören Akademi Eğitmenleri Ece ÜVEY ve Yasemin KAYA tarafından verilen eğitimin ilk gününde “Lider Kadınlar Gelişim Atölyesi Projesi” kapsamında Liderlik mi Yöneticilik mi, Liderlik Stilleri: Ben nasıl bir liderim, Liderlikte 4E Modeli ve İş-Hayat Dengesi Yönetimi konularında eğitimcilere bilgi aktarımında bulunuldu.

Söz konusu eğitimin ikinci gününde “Pazarlama ve İletişim Becerileri Gelişim Atölyesi Projesi” kapsamında gerçekleşen eğitiminde; Satış Nedir, Pazarlama Nedir, Müşteri Kimdir, Pazarlamanın Gelişim Süreçleri, Pazarlama Karması, Müşteri Psikolojisini Anlama, Pazarlama Stratejisi, Pazarlamada Müşteri İletişiminin Önemi, Ağ ve Sosyal Medya konuları işlendi. 2 günlük eğitimin sonunda eğitimcilere Yönetim Becerileri Eğitim Sertifikaları verildi.

Türkiye – Brezilya 3. Dönem Karma Ekonomi Komisyon (KEK) toplantısı

Türkiye – Brezilya 3. Dönem Karma Ekonomi Komisyon (KEK) toplantısının, 2017 yılı Mart ya da Nisan aylarında Brazil’de gerçekleşmesi planlanmaktadır.
Bilgilerinizi ve Türkiye – Brezilya 3. Dönem KEK Toplantısı Mutabakat Zaptında yer almasında fayda görülen konuların, ticari ve ekonomik ilişkilein arttırılmasına yönelik iş birliği imkanları, öncelik evirilicek sektörler, ikili ilişkilerinde karşılanan sorunlar ve çözüm önerileri ile gündeme getirilmesinde fayda görülen diğer hususları içeren bir bilgi notunun 3 Şubat 2017 tarihine kadar Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliğine Faks (0312 218 22 09) ile iletilmesi Gerekmektedir.

Türkiye – Birleşik Arap Emirlikleri (Bae) IX. Dönem Karma Ekonomi Komisyon (KEK) toplantısı

Türkiye – Birleşik Arap Emirlikleri (Bae) IX. Dönem Karma Ekonomi Komisyon (KEK) toplantısı kapsamında tahsis edilen ve Eşbaşkanlığı Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet      Şimşek tarafından yürütülen Türkiye – BAE IX. Dönem KEK Toplantısı’nın 7-8 Şubat tarihlerinde Ankara’da gerçekleşeceği bildirilmektedir.
Bilgilerinizi ve Türkiye – Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ikili ilişkilerinde karşılanan sorunlar ve çözüm önerileri ile gündeme getirilmesinde fayda görülen diğer hususları içeren bir bilgi notunun 30 Ocak 2017 tarihine kadar Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliğine Faks (0312 218 22 09) ile iletilmesi Gerekmektedir.

ASIA FRUIT LOGISTICA Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı

 Sayın Üyemiz,
6-8 Eylül 2017 tarihleri arasında Hong Kong/ Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan ASIA FRUIT LOGISTICA Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı’nın Türkiye milli katılımı 3. Kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilecektir.
Yaş meyve sebze, kuru meyveler, organik ürünler, dondurulmuş meyve-sebze, kabuklu meyveler, baharatlar, taze kesilmiş-hazır taze ürünler, çiçekler, tohum ve fidanlar, bitkiler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme- yıkama sistemleri sergilenecek fuar 74 ülkeden 11.000 profesyonel  ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir.
Milli katılım organizasyonumuz altında katılacak firmalar için katılım bedeli tahmini  715 US$/m2’dir. Katılım bedeline; yer kirası, özel stand konstrüksiyonu, stand genel ve günlük temizlik hizmeti, kataloğa giriş bedeli, internet bağlantısı, ikram (çay-kahve-kurabiye,sandviç) hizmetleri, katılımcı broşürü dahildir. Nakliye hizmeti verilmeyecektir.
T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından Çin Halk Cumhuriyeti Hedef Ülkeler Listesi’nde yer aldığı açıklanmıştır. T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın onaylaması durumunda 2009/5 sayılı Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine ilişkin Tebliğ’i uyarınca katılımcıların 2 firma temsilcisinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının %70’i 15.000 ABD$’a kadar destek kapsamındadır.
İlgili fuara katılmak isteyen firmaların https://goo.gl/forms/rltXZ0wd8mfSoxZ03 yer alan Online Başvuru Formu’nu en geç 3 Şubat 2017 tarihine kadar doldurmaları  ve sultanbayrak@akib.org.tr e-mail ile bilgi vermeleri gerekmektedir.
Ek-1
 

Zeytinoğlu, vergi rakamlarını açıkladı: “Vergi gelirinde 72 ile bedeliz”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, vergi rakamlarını açıkladığı toplantıda, Kocaeli’nin vergi gelirlerine ilişkin bilgiler aktardı.

Sunum eşliğinde açıklama yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, “Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gelir ve Giderleri açıklanmıştır. Açıklanan verilere göre Kocaeli, İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,65’ini karşılayan ikinci il konumundadır.” Dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasında; “ilimiz 2016 yılında 58 milyar 571 milyon 400 bin TL vergi ödemiştir. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 72 ilin vergi gelirlerinin toplamından (56 milyar 768 milyon 608 bin TL) fazladır.  Aynı zamanda; İlimiz yüzde 92 ile tahakkukta birinci sırada yer almaktadır. Kocaeli’nin 2016 yılında kişi başına ödediği vergi geliri, 31 bin 700 TL’dir. Böylece, Kocaeli yine devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. Türkiye ortalaması ise 5 bin 747 TL’dir.

Bununla birlikte Kocaeli’nde kişi başına devletin harcaması 3 bin 71 TL iken Türkiye genelinde kişi başına devletin harcaması ortalama 7 bin 313 TL olarak görülmektedir. Bir başka deyişle, ilimizin devlete kişi başına verdiği vergi olan 31 bin 700 TL’ye karşılık devlet tarafından Kocaeli’ne kişi başına sadece 3 bin 71 TL harcama yapılmaktadır.

Önerimiz; ülkemiz genelinde kişi başına devletin harcadığı miktar olan 7 bin 313 TL kadar ilimizde de devletimizin harcama yapmasıdır. Böylece, bu harcamanın ilimizin birçok altyapı eksikliklerini de giderebileceğini düşünüyoruz.

Diğer bir husus da Kocaeli’nin 2016 yılında ödediği yaklaşık 58 milyar TL verginin, 29,2 milyar TL’sinin ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) olduğu bilinmektedir. 5779 Sayılı Kanununa göre Büyükşehir Belediyeleri; akaryakıttan alınan ÖTV’den pay alamamaktadır. Kocaeli bu konuda da mağdur olmaktadır. Bu nedenlerle, Büyükşehir Belediyelerinin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı paya, akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) de dahil edilmesini istiyoruz.

Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz Ulaştırma Bakanlığı gibi çalışmaktadır. İlimizdeki birçok büyük kavşak yatırımının en az yüzde 50’si, vergi veren sanayicilerimizden finansman aktarılarak yapılmaktadır. Kalan yatırımlar ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır.

İlimizde üretim yapıp da vergilerini İstanbul’da veren 2015 yılı verilerine göre 600’e yakın firmamız bulunduğunu tespit ettik. Bu firmalarımız gelir ve kurumlar vergisini, çoğunluğu İstanbul olmak üzere Kocaeli dışındaki illerde ödemektedirler. Kocaeli merkezli 1.464 firmanın toplam karı 3,4 milyar TL iken, sadece İstanbul merkezli 527 üyemiz firmanın toplam karı 6,2 milyar TL’dir. Bu istatistikten; İstanbul’un Kocaeli’ne ödenen verginin iki katını sadece Kocaelili firmalardan aldığı görülmektedir. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin burada ciddi kaybı oluşmaktadır. Bu firmalarımız Kocaeli’nin kaynaklarını kullanmakta, atıklarını İlimizde bertaraf etmekte ve havasını kirletmektedir. Bir sanayi kenti olan ilimizin, kamuoyu algısı da ne yazık ki olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca; bu sanayi kuruluşlarımızın çalışanları şehrin alt yapısını kullanmakta ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tüm hizmetlerinden yararlanmaktadır.

Kocaeli Sanayi Odası olarak, şirketlerimizin, merkezlerini üretimlerini yaptıkları illere taşımalarını beklememekle beraber sözkonusu şirketlerin vergilerini üretimini yaptıkları il içerisinde ödemelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını öneriyoruz.

Yukarıda belirttiğimiz tespitlerimizi ve görüşlerimizi ilimiz milletvekilleri ile de paylaşmış bulunuyoruz.” dedi.

Ayhan Zeytinoğlu, dün Merkez Bankası’nın faiz kararını piyasa şartlarına uyum olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, “Biz faizlerin artmasını tabi ki istemeyiz. Kurdaki hızlı ileri gidiş bizim tercih ettiğimiz bir şey değildir. Sanayiciler olarak TL’nin çok değerli olmasını istemeyiz. Yani dövizin biraz daha yüksek değerde olmasını isteriz. Ama böyle sıçramalar hiçbir zaman tercih ettiğimiz bir durum değil. Merkez Bankası’nın hareketinin doğru olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası tarafından her ay açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranlarıyla ilgili değerlendirmede, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarında geçen aya göre 0,3 puan artış var. Firmalarımızın yüzde 55’i kapasite kullanımlarının geçen aya göre arttığını belirtti. Artış nedeninin mevsimsel ve yeni projelerle birlikte talep artışı dolayısıyla siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük.” dedi.

Zeytinoğlu, Kocaeli genelinde otomotiv, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasitelerin ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy,“Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ni ziyaret etti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Kocaeli Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü ile beraber “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi”ni ziyaret ederek Vakıf Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar ve Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Memet Barış Turabi’den Merkezin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından ziyaret edilen “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi” büyük bir ilgi toplamıştı.

Bakan Yardımcısı Ersoy Merkezin başarılı çalışmalarını takdirle takip ettiklerini belirterek, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi“nin ülke genelinde uygulamaya alınabilmesi konusunda yapılabilecekler hakkında bilgi aldı.

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı

Sayın Üyemiz,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgi yazısında: İnsan sağlığının ve çevrenin korunması amacıyla Avrupa Birliği’nin 1907/2006 sayılı REACH Tüzüğü’nü (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction Of Chemicals) uyumlaştıran “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın bilimsel gelişmeler ve güncel AB mevzuatı dikkate alınmak suretiyle yeniden hazırlandığı ve internet adresinde (www.csb.gov.tr/gm/cygm) “Mevzuat” başlığı altında “Taslaklar” bölümünde yayımlandığı ifade edilmektedir.
Taslak hakkındaki görüş ve önerilerinizin, aynı adreste yer alan “Görüş Bildirme Formu” na işlenmiş olarak en geç 27.01.2017 tarihi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak hande.mertyurek@tobb.org.tr adresine bildirilmesi gerekmektedir.

İnşaatlarda Kullanılan Geçici İş Ekipmanı Bilgilendirme Toplantısı

Sayın Üyemiz,
İnşaat sektörünün gereği olarak yüksekte çalışmaktan kaynaklanan düşme sonucu yaralanmalar ve ölümlerin inşaat sektörünün ölümcül iş kazaları bakımdan en ön sıralarda yer alması münasebetiyle, sahada iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılan denetimler sonucunda, muhatapların yüksekte çalışma ve bu tür çalışmalarda kullanılan iş ekipmanları hakkında yeterli bilgiye sahibi olmadıkları tespit edilmiştir.
İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının önlenmesi amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliği ile inşaat müteahhitleri ve geçici iş ekipmanları üreticilerine yönelik olarak 02 Şubat 2017 tarihinde Ankara TOBB Sosyal Tesislerinde saat 13:30 da bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir.
Detaylı bilgi için tıklayınız..

İstanbul Ticaret Odası -TAİ / Tedarikçi günleri

Sayın Üyemiz,
İstanbul Ticaret Odası tarafından Savunma Sanayi Tedarikçi Haftası düzenlenecek olup, 3 Mart 2017 tarihinde İTO ile TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI) firması işbirliğinde “TAI Tedarikçi Günleri” etkinliği gerçekleştirilecektir.
TAI firmasının satınalma yetkilileri, ekte detayları sunulan talep konuları ile ilgili yan sanayicilerle görüşmeler gerçekleştirecektir. TAI firması, havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçleri konularında faaliyet göstermektedir.
TAI firması satınalma yetkilileri ile görüşmek istemeniz halinde ekte sunulan başvuru formunu doldurup en geç 30 Ocak 2017 tarihine kadar ozan.aricasoy@ito.org.tr e-posta adresine iletmeniz hususu önemle rica olunur.
BASVURU FORMU 2017

KSO Hazır Yemek ve Şekerleme Sanayi Grubu Meslek Komite Üyelerinin Gaziantep Sanayi Odası Ziyareti

Kocaeli Sanayi Odası 3.Meslek Komitesi Hazır Yemek ve Şekerleme Sanayi Grubu üyeleri 19 Ocak 2017 tarihinde Gaziantep Sanayi Odası’nı ziyaret ederek 7. ve 8. Meslek Komiteleri (Çikolata, Şekerleme ve Helva İmalatı / Sebze Ve Meyve Suları, Salça, Hazır Çorba, Baharat Ve Yemek İmalatı, Yem İmalatı) ile ortak sektör toplantısı yaptılar.

Ziyarete Kocaeli Sanayi Odası’ndan Komite Başkanı Mihriban Bilen, Meclis Üyesi Murat Can ve Meslek Komiteleri Uzmanı Seçkin Ökte katıldı. Gaziantep Sanayi Odası’ndan da Çelikler Gıda firmasından Arif Çelik, Ergün Çikolata firmasından Çelebi Ergün, Akanlar Çikolata firmasından Seyyid Yusuf Akan, Kolukısa Gıda Firmasından Ersan Kolukısa, Çelikkan Yemek firmasından Adil Ufacık ve Gaziantep Sanayi Odası Ticaret Müdürü Sermest Çapan toplantıda hazır bulundu.

Gaziantep Sanayi Odası ve Kocaeli Sanayi Odasının tanıtım sunumlarının yapıldığı toplantıda gıda sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu ayrıca Gaziantep ve Kocaeli’nin ihracatıyla ve projeleriyle ülke ekonomisine yaptığı katkılar üzerine görüş bildirildi.

Toplantıda sektör ile ilgili şu sorunlar dile getirildi. Firmalardaki sorumlu yöneticiler maaşlarını çalıştığı firmadan aldığı için bağımsız bir denetçi gibi davranamadığı sorumlu yöneticilerinin maaşlarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerektiği yönünde görüş bildirildi. Bu uygulama ile firmaların sorumlu yönetici üzerindeki yönlendirmelerinin ortadan kalkabileceği dile getirildi.

KDV oranlarının sektöre etkileri hakkında görüşüldü; yemek sektörünün en önemli hammaddesi olan etin KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirildi.

Hammadde alımlarında yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

Devlet ihalelerinde yaşanılan sıkıntılar hakkında görüşüldü.

Kocaeli’de Mesleki Yeterlilik Sınavları Devam Ediyor

Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde, MEYBEM kanalıyla, organize edilen Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları kapsamında 2016 yılında Çelik Kaynakçı, CNC Programcısı, Metal Sac İşleme, Makine Bakım sınavları gerçekleştirildi.

2017 yılında da Yeni talepler gelmeye devam ediyor…

14-15 Ocak 2017 tarihlerinde Çelik Kaynakçı mesleğinde çalışan 45 işçinin katıldığı sınav gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde devam edecek sınavlar ile Kocaeli’de Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kalmayacak.

Çelik Kaynakçı mesleğine ilave olarak, önümüzdeki günlerde Betonarme Demircisi, Ahşap kalıpçı, Metal Sac İşlemeci, Makine Bakımcı vb. sektörlerde çalışanlara yönelik Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları yapılacaktır.

İlan Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’ndan Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, muhtelif taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin taşınmazların listesine ulaşmak için tıklayınız.

Yeniden Değerlendirme Oranı Hakkında

Sayın üyemiz,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 17 inci maddesi 7 inci fıkrası gereğince İdari para cezalarının her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 04/01/1961 tarih ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerlendirme oranında arttırılarak uygulandığı ve bu hükmün, nispi nitelikteki idari para cezalarında uygulanmadığı belirtilmektedir.
Ayrıcca, Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı için yeniden değerlendirme oranı %3,83 olarak belirlenerek 11 Kasım 2016 tarih ve 29885 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu kapsamda Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik Tehlikeli madde Güvenlik Danışmanlığı hakkında tebliğ, Tehlikeli Maddelerin Denizyoluyla taşınması hakkında yönetmelik, Tehlikeli Maddelerin Demiryouyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte öngörülen kuralların, şartların ve Yükümlülüklerin ihlalleri karşılığında uygulanacak uyarma ve idari para cezaları yeniden değerlendirirlerek adı geçen Genel Müdürlük Resmi İnternet sitesi www.tmtk.gov.tr  adresi mevzuat bölümü genelge kısmında yayınlanmıştır. Yayımlanan tutarlar 1 Ocak 2017 itibariyle uygulanmaya başlamıştır.

Bulgar – Türk Ticaret ve Sanayi Odası Hakkında

Sayın Üyemiz,

Bulgar – Türk Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan yazıyla,

Bulgar – Türk Ticaret ve Sanayi Odasının 2013 yılında Bulgaristan’ın Şumen şehrinde kurulduğu, yaklaşık 80 Bulgar ve Türk şirketi bir çatı altında topladığı, amaçlarının Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ekonomik ilişkileri geliştirmek, Bulgaristan’da yatırım yapan Türk şirketlerine destek vermek, yeni yatırımcıları çekmek, iş hayatında doğrudan temasları arttırmak ve her iki komşu devlette ortak ve partner bulma girişimlerinde yardımcı olmak olduğunu belirtmişlerdir.

Yazının devamında, bu bağlamda Bulgaristan’da yatırım yapmak isteyen firmalara arazi ve mevduat konularında gerekli ve güvenilir bilgileri verebileceklerini, Bulgaristan’ın idari kurum ve kuruşları nezdinde yardımcı olabileceklerini belirtmektedirler.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kocaeli Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nın Konuğu T.C.Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Oldu

Kocaeli Sanayi Odası’nın(KSO) 2016 yılının ilk Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Çok sık terör olaylarının yaşandığı ülkemizde toplantı öncesi güvenlik güçleri tarafından KSO Meclis salonunda  “Avi” adındaki eğitimli köpek tarafından bomba araması yapıldı. KSO Meclis toplantısının konuk konuşmacısı T.C. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık oldu.

Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına, T.C. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, ilimizin bürokratları, OSB Başkanları ve sanayiciler katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başlayarak, “2016 yılında ihracatımız 142,6 milyar dolar, ithalatımız ise 198,6 milyar dolar olmuştur. 2016 yılında ihracatta en büyük pazarımız yine AB ve Avrupa ülkeleri. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreci ile ticaretimizi daha da artırabilme fırsatımız var. 2017 yılında eğer Suriye’de barış olur, İran, Suriye ve Irak pazarları bize açılırsa, ihracatımız iki yılda aylık bazda 20 milyar dolara çıkabilir. 2023’de de; 500 milyar dolarlık ihracat hedefi yakalanabilir.” dedi.

Aralık ayında Türkiye ihracatının altıda birinin Kocaeli’den gerçekleştiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “İlimiz ihracat verilerine baktığımızda aralık ayında 2,2 milyar dolar ile ihracatta rekor performansı gerçekleşti. Yılın tamamında ise 18,2 milyar dolar ihracat 40,7 milyar dolar ithalat gerçekleştirerek ülkemiz dış ticaretine yüzde 17,3 katkı verdik.” dedi.

Aralık ayında yaşanan elektrik kesintilerinin sadece Kocaeli bölgesindeki sanayide tahmini 150-300 milyon TL arasında üretim kaybına yol açtığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Yılbaşı arifesinde gerçekleşen kesintilerin ne kadar süreceği söylenseydi, bu kayıp çok daha az olabilirdi. Elektrik kesintilerindeki bu kaybın önümüzdeki ay sanayi üretim endeksine olumsuz yansıyacağını düşünüyoruz, ancak endekse ne kadar etki edeceğini tahmin edemiyoruz.” dedi.

İşsizlik oranının 2009 yılından sonra en yüksek ekim ayı gerçekleşmesi olduğunu belirten Zeytinoğlu, “İşsizlik oranımız ekim ayında yüzde 11.8 oldu. İşgücüne katılım oranının düşmüş olmasına rağmen işsizlik oranının yükselmesi ekonomideki daralmayı gösteriyor. Genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 21,2 ile en yüksek seviyeye çıktı. Diğer yandan işçi bulmada da sıkıntı çekiyoruz. Bu çözmemiz gereken bir sorun.” dedi.

Zeytinoğlu 2016 yılı bütçe rakamlarına ilişkin, “2016 yılında toplam bütçe açığımız 29,3 milyar TL oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin yaralarını sardığımız için bu harcamaların yapıldığını biliyoruz. Temmuz ayındaki kalkışma gerçekleşmemiş olsaydı bu yılı denk bütçe ile kapatabileceğimiz çok rahat görülüyor.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

Zeytinoğlu, aylık faaliyet raporunun ardından 2016 yılının faaliyet raporunun sunumunu gerçekleştirdi.

T.C. Milli Savunma Bakanına hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında Zeytinoğlu, savunma sanayini sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak gördüklerini ve önemsediklerini belirterek, “İlimizin, bir sanayi kenti olmasına rağmen, savunma sanayine yeteri kadar katkı veremediğini görüyoruz. Oysa İlimizin sanayi gelişimi, savunma sanayinin tedarikçisi olmaya son derece uygundur. Buradan hareketle, Kocaeli Sanayi Odası olarak; Kocaeli’nde savunma sanayinin gelişimi için “Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi” geliştirdik. Bu proje ile amacımız; Türk savunma sanayindeki yerlileşme oranını artırmaktır.” dedi.

Savunma sanayine yönelik yaptıkları çalışmaları anlatan Zeytinoğlu, “Öncelikle savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen üyelerimizin envanterini çıkardık. Tedarikçi Günü Etkinlikleri yaptık. Donanma Komutanlığı satın alma yetkilileri ile üyelerimize ziyaretler gerçekleştirdik ve çok olumlu gelişmeler elde ettik. Tüm bu çabalarımızın sonucunda başarı öykülerimizden bahsetmek istiyorum. Üyemiz Akım Metal, Denizaltı Ay Sınıfı Donanma Gemilerinin, PUP cihazı yatay motor onarımını gerçekleştirdi. Bir sonraki aşama bu motorların üretimi olacak. Bu malzemede yurt içi onarım ilk kez yapılmıştır. Gebze’de faaliyet gösteren KONDAŞ firmamız SAGEM’e manyetik merminin güç ünitesini yapıyor. Bir başka örnek; boya ürünlerinin yerlileştirilmesi çalışması kapsamında, DYO gemilerin dış platformlarının boyanmasında kullanılan antifouling üretimi için çalışıyor.  Bu örnekleri daha da çoğaltmak için İlimizde bir Savunma Sanayi Kümesi oluşturarak, belli sistemlere teklif verecek konsorsiyumu sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

T.C. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Savunma sanayinden pay almamız zor değil”

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sözlerine bir takım güçlerin ülkemizi yeniden şekillendirmeye çalıştığını belirterek başlayarak, “Gezi olaylarının hemen ardından 17-25 Aralık operasyonunu bugün çok dahi iyi anlıyoruz. O zaman başarılı olamayanlar en son 15 Temmuz hain darbe girişimine teşebbüs ettiler. Bu tarz olaylar birçok ülkede yapılmaya çalışıldı ama başarılı olunmayan tek ülke Türkiye oldu. Tüm bunlar Türkiye’nin etkisini minimize etmek hatta bölgede etkisiz hale getirmeye yönelik girişimlerdi. Ama Türkiye bunların hepsini atlatmayı bildi. En önemli gücümüz milletimiz demokrasiye sahip çıkmayı hiç bırakmadı.” dedi.

Savunma sanayide anlayış değişikliğine gittiklerini belirterek, “Orta yüksek ve yüksek teknolojinin en fazla yoğunlaştığı il Kocaeli. Burada bir atak yapıp savunma sanayiden daha fazla pay almasını sağlamak zor değil. Bir üretim birikimimiz var. Bu çok kıymetli. Onun için Kocaeli’de savunma sanayinde yatırım yapmak isteyen firmaları bir çalışma yaparak vakıf şirketlerimizle görüştüreceğiz. Hedef odaklı çalışacağız.” dedi

Milli Savunma Bakanlığı olarak yeni bir anlayışa geçtiklerini ifade eden Bakan Işık, “Bugüne kadar verilen emeklere ek olarak yeni bir anlayışa geçiyoruz. Tersanelerin özel sektöre iş vermesi konusunda mevzuat engellerini aştık. Bizim tersanemizde özel sektörde olmayan bir makine varsa, özel sektör gelerek tersanede kendi işini yaptırabilecek. Askeri fabrikaları bu noktada tamamen açıyoruz. Buralardan özel sektör de yararlansın istiyoruz. Hem sanayimiz için büyük fırsat hem de zaman ve maliyet oluşturan unsurları ortadan kaldıracağız.” dedi.

Türkiye’nin istikrarını güçlü ekonomi ve yönetimle sürdüreceğini belirten Bakan Işık, “Artık Türkiye’nin yeni bir sıçrama yapması gerekiyor. Bunun için geçmiş dönemde Ar-Ge yasamızı oluşturduk. Bu aslında çok büyük fırsatlar sağlıyor. Kocaeli’de şu anda 32 olan Ar-Ge Merkezi sayısı 100 olmalı. Mesela kimya sektörünün kalbi Kocaeli’dir ama kimyada çok az Ar-Ge merkezimiz var. Makine sektörü için de bu şekilde. Katma değeri özellikle yükseltmek zorundayız. Bunun yolu da Ar-Ge’ye zaman ve kaynak oluşturmamızdan geçiyor. Bu alanda Kocaeli’de potansiyel var ama şuan yeteri kadar kullanamıyoruz.” dedi.

Bakan Işık konuşmasının devamında,  “Kuzey Marmara otoyolu projesinde Dilovası’ndan çıkış için yol açıyoruz. Sadece 200 milyonun üzerinde maliyeti olan bir proje bu. Körfez bağlantısı bir sonraki aşamada gelebilir. Şu anda Kocaeli’nin bütün sorunlarını adım adım takip ediyoruz. Bu dönemde sanayicilik kahramanlıktır. Üretime yatırım yapmak kahramanlıktır. Biz de karşılaştığınız zorluları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.” diyerek sanayicilerin sorularını cevapladı.

Kocaeli Kent Konseyi’nden KSO’ya ziyaret

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Adnan Uyar ve yönetim Kurulu üyeleri,   Kocaeli Sanayi Odasını ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile görüştü.

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Adnan Uyar ile birlikte Genel Sekreter Gültekin Görüm ve  Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Kaya,  Enver Düz, Tolga Ok, Selçuk Çakır, Yusuf Erenkaya, Av.Ali Yıldırım Sezer, Sedat Köse,  Serpil Büşra Namlı ve Halil Atay görüşmeye katıldı. Kurumlar arası ilişkilerin görüşüldüğü ziyarette, muhtemel işbirlikleri de konuşuldu.

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Uyar, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu’na bir plaket takdim etti.

KSO Başkanı Zeytinoğlu işsizlik ve bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan ekim ayı işsizlik oranını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ekim ayı işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 1,3 puan, bir önceki aya göre ise 0,5 puan yükselerek yüzde 11,8 olarak gerçekleşti. Bu oranın 2009 yılından sonra en yüksek ekim ayı gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. İşgücüne katılım oranının düşmüş olmasına rağmen işsizlik oranının yükselmesi ekonomideki daralmayı gösteriyor.” dedi.

Genç nüfustaki işsizlik oranının 1,9 puanlık artışına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Genç nüfustaki işsizlik oranı 1,9 puan artarak yüzde 21,2 ile en yüksek seviyeye çıktı. Ne yazık ki genç nüfusumuza yeteri kadar istihdam sağlayamıyoruz. İşsizliğin kalıcı çözümünün yeni yatırımlar ve üretim artışıyla mümkün olacağını biliyoruz.” dedi.

-2016 yılı Bütçe 29,3 milyar TL açık verdi

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2016 yılı bütçe rakamlarını da değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Aralık ayındaki 27 milyar TL bütçe açığı ile 2016 yılı toplam bütçe açığımız 29,3 milyar TL oldu. 15 Temmuz kalkışması nedeniyle revize edilen OVP’de öngörülen 34,6 milyar TL’nin altında bir bütçe açığıyla yılı tamamladık. Bütçe açığında birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumdayız. Bu, ekonomimizin güçlü olduğunun bir göstergesidir. Umarız 2017 yılında denk bütçeyi yakalarız.” dedi.

MACFRUT-Rimini Expo Center'da

MACFRUT, MEYVE ve SEBZE sanayisi ve profesyonelleri için uluslararası bir referans noktası olarak öne çıkmaktadır.  Meyve – sebze sektörünün tüm bölümlerini kapsamakta olan fuarın 34. üncüsü, 10-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında Rimini Expo Center’da gerçekleştirilecek ve profesyonel meyve ve sebze firmaları için spesifik gelecek odaklı bir etkinlik olacaktır.
Macfrut’a (http://www.macfrut.com/en/ ) 2016 yılında, 1.000 firma standlı katılım göstermiş ve yüzde 24’ü yabancı olmak üzere 38.000 kişi fuarı ziyaret etmiştir. 7 binadan oluşan 40.000 metrekarelik bir alanda Rimini Expo Center’da düzenlenen Macfrut, 2017 yılında ek bir bina  ve 4 yeni bölüm ile karşımıza çıkıyor:
MACFRUT ORGANİK : Hızlı büyüyen organik sektörüne adanmış, yeni katılımcılar- etkinlikler ve özel alanları ile yeni bir bölüm.
MACFRUT IN CAMPO:  Fuarın açılışından bir gün önce 9 Mayıs 2017’de Expo Center’a yakın bir tarım firmasında meyve ve sebze arazileri için en son teknolojileri tanıtmak amaçlı test alanı kurulacaktır.
MACFRUT GOURMET : Modern sebze – meyve perakende sektöründe uzmanlaşmayı amaçlayan üst düzey kaliteli ürünler sunan küçük işletmelere özel bölüm.
MACFRUT YENİ PERAKENDE ÇÖZÜMLERİ : Modern sebze – meyve perakende sektöründe en güncel yenilikçi çözümlerin sergilendiği, geleceğin perakende satış mağazalarına adanmış bir alan.
 SEKTÖRLER
Tohumlar, Gübreler, Ekin Teknojileri, Yetiştiricilik,  Üretim, Ticaret ve Perakende, İşleme Makineleri, Ambalajlama Paketleme Makineleri ve  Malzemeleri, IV GAMMA Taze Kesilmiş Ürünler, Kuru Meyveler, Lojistik ve Hizmetler.
Organizasyona stand ile katılmak isteyen firmalar için katılım ücreti:
9 M2 1.800 EURO (10 firma olması halinde)
Bu fiyata masa, sandalye, firma alınlık yazısı, elektrik ve her firmadan 1 kişinin 3 gece oda kahvaltı konaklaması dahildir.
Macfrut 2017 teşvik kapsamı içindedir. Detaylı bilgileri http://www.ekonomi.gov.tr/ sitesinde bulabilirsiniz. Fuara katılım ve fuarda gerçekleştirilecek etkinlikler ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için
Odamızdan Proje Koordinatörü Can Paolo Braggiotti canpaolo@cciizmir.org ile iletişime geçebilirsiniz.
Fuar web sitesini ziyaret edebilir, ekte yer alan fuar broşürünü inceleyebilirsiniz.
EKLER:
MACFRUT 2016 REPORT
 MACFRUT 2017

MECSPE 2017 Uluslararası Mekanik Fuarı

İzmir İtalyan Ticaret Odası 23 – 25 Mart 2017 tarihlerinde Senaf Fuarcılık tarafından Parma şehrinde düzenlenecek olan “MECSPE 2017 Uluslararası Mekanik Fuarı”na ziyaretçi heyeti organize edecektir. Heyete katılım 5 firma ile sınırlandırılacaktır. Firma yetkilileri fuarı ziyaret edecek, katılımcı İtalyan firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştireceklerdir.
 Organizasyona:
Otomotiv, elektromekanik, gıda, plastik ve kauçuk işleme, metal levha işlemesi, dişçilik, güç iletimi, yazılım, havacılık, enerji sektörlerinde kullanılmak üzere makine ve teknoloji (hassas işleme, yüzey işleme, kalıp ve otomasyon) ithalatı yapabilecek firmaların satın alma yöneticileri davet edilmektedir.
 Katılım düşünen her firmadan bir yetkilinin;
Parma’daki 3/4 gece konaklamaları,
Bologna havaalanı/ Parma otel/ havaalanı transferleri,
Otel/fuar alanı/otel transferleri,
Öğle ve akşam yemekleri,
İkili görüşmelerin organize edilmesi ve
Fuara ücretsiz girişi karşılanacaktır.
 Heyete Odamızdan İtalyanca bilen bir yetkili eşlik edecektir.
 Organizasyona katılım ücreti 250 Euro’dur.
Başvurmak isteyen firmaların, ekte bulunan başvuru formunu İngilizce doldurarak en geç 11 Ocak 2017 Çarşamba günü saat: 18:00’e kadar Odamıza iletmeleri gerekmektedir. Başvuru formunun İngilizce ve bilgisayar ortamında doldurulması gereklidir.
Başvurular elimize geçiş sırasına göre değerlendirilecek olup, Senaf Fuarcılık tarafından değerlendirilecek ve değerlendirme sonuçları Odamız tarafından başvuru sahiplerine yazılı olarak iletilecektir.
Fuar ve fuarda gerçekleştirilecek etkinlikler ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için fuar web sitesini ziyaret edebilir, (http://www.mecspe.com/en/) ekte yer alan fuar broşürünü inceleyebilirsiniz.
Detaylar için Odamızdan Proje Koordinatörü Can Paolo Braggiotti canpaolo@cciizmir.org  ile iletişime geçebilirsiniz.
Ekler:
Başvuru Formu
 Mecspe-brochure 

Et, Süt, Su ve Yem Ürünleri Sanayi Grubu Günpaş Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama A.Ş Ziyareti

Kocaeli Sanayi Odası 2.Meslek Komitesi 12 Ocak 2017 tarihinde Günpaş Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama A.Ş’ye firma ziyareti yaptılar. Söz konusu ziyarete Meslek Komite Başkanı Özcan ALBAK, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Meslek Komiteleri Uzmanı Seçkin Ökte katılmıştır.

Günpaş Tarım Ürünleri Üretim Ve Pazarlama A.Ş firma sahibi aynı zamanda Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Yavuz Güneş tarafından karşılanan Komite Üyelerimiz, firmanın üretim faaliyetleri hakkında bilgi aldılar.

1963 yılında tarım ürünleri faaliyetine başlayan Günpaş Fındık 1980 yılında şirketleşerek Günpaş A.Ş. olarak faaliyetlerine devam ettiği; 16.000m²lik sanayi arsası üzerine 2340m² alan üzerine kurulan tesiste günde 100 ton fındık kırma kapasitesine sahip olunduğu ve 45 kişinin çalıştığı belirtildi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun Kandıra Bölgesi Üye Ziyaretleri

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 12 Ocak 2017 tarihinde Korkmaz Mutfak Eşyaları San. ve Tic. A.Ş. firmasına ziyaret gerçekleştirdi. Söz konusu ziyarette Korkmaz Mutfak Eşyaları San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Korkmaz ve Fabrika Müdürü Ahmet Korkmaz, firmanın üretim faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.

1972 yılından bu yana, paslanmaz çelik mutfak eşyaları ve elektrikli ev aletleri üretmekte olan KORKMAZ üretiminin yüzde 40 oranında ve yaklaşık 90 ülkeye ihracat yapmaktadır. Bugün Korkmaz Mutfak Eşyaları San. ve Tic A.Ş. İstanbul ve Kocaeli’de toplam 26 bin metrekare kapalı alanda üretimlerini yaptığı ve bu iki tesiste toplam bin kişinin çalıştığı ifade edildi.

İkinci ziyaret GLOBAL NUTRITECH firmasına gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ziyarette firma Genel Müdürü Dr.Veysel AKAY, firmanın üretim faaliyetleri hakkında bilgi aktardı. Firmanın 2006 yılında biyoteknoloji araştırmalarını kullanarak hayvansal üretimdeki problemlere ve az verimliliğe hitap etme vizyonu ile kurulduğu belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de ofisleri bulunan GLOBAL NUTRITECH dünyanın her tarafına doğal yem katkıları sunmaktadır.

Son ziyaret Mavi Köşe Lokantası ve Yemek Fabrikasına gerçekleştirildi. Söz konusu ziyarete Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Sahan Yemek Ltd. Şti. firma temsilcisi Necmi Gidici de katıldı. Firma sahibi Sertan Kulaç firmanın üretim faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.

5 bin kişilik kapasitesiyle üretim yapan Mavi Köşe, toplu yemek ve catering hizmetleriyle 1919 yılından bu yana Kandıra merkezli Kocaeli bölgesine hizmet verdiği ve firmada 85 kişinin çalıştığı ifade edildi.

İhracatta Kullanılan Ahşap Ambalaj Malzemeleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan alınan yazıda, ihraç ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan ahşap malzemelerin uluslar arası mevzuata uygun olmaması nedeniyle Ekim 2016’ya ait bir ve Kasım 2016’ya ait 11 olmak üzere belirtilen aylarda toplam 12 adet bildirim alındığı belirtilerek, bu bildirimlerin büyük bir kısmının bitkisel veya hayvansal ürünler dışındaki ürünlerin ihracatında kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri için olduğu ifade edilmektedir.

Yazıda, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin 27.05.2015 tarihli ve 29368 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik” hükümlerine göre işleme tabi tutulmuş ve uluslararası mevzuat gerekliliklerine göre işaretlenmiş olması gerektiği hatırlatılmaktadır.

yazıda devamla, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerden alınan bu bildirimlerin elektronik sistem üzerinden diğer ülkeler tarafından  da görülebildiği, bu nedenle ülkemizin bu alandaki imajının zedelendiği vurgulanmaktadır.

AB üyesi veya diğer ülkeler tarafından ülkemiz menşeli ürünlere ilave tedbirler getirilmemesini teminen, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinin uluslararası mevzuata uygun olması için azami itina gösterilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Kasım ayı cari açık rakamlarını değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Yıllık cari açık hedefini yakalamamız mümkün

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayında yıllık cari açığın ekim ayına göre değişmediğini belirterek “Bir sonraki ay dış ticaret açığı yükselse de baz etkisi ile Orta Vadeli Program’da yer alan 31,3 milyar dolarlık yıllık cari açık hedefini yakalamamız mümkün. İstikrarın sürekliliği, uygun yatırım ortamının sağlanması ve artması beklenen turizm gelirleriyle cari açıkta daha olumlu sonuçlar elde edebiliriz.” dedi.

Kasım ayında 2,27 milyar dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığını değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, “Kasım ayında gerçekleşen 2,27 milyar dolar cari açık ile on bir aylık cari açığımız 28,6 milyar dolar oldu.  Kasım ayında dış ticaret açığının azalmış olmasına rağmen, jeopolitik gelişmeler ve güvenlik endişeleriyle turizm ve taşımacılık sektörlerindeki gelir kaybı yaşandı. Ancak bunların konjonktürel ve geçici etkiler olduğunu düşüyorum. ” dedi

KSO Başkanı Zeytinoğlu yılın son aylarında Rusya ile Türkiye ilişkilerinin olumlu gelişmesine rağmen 11 aylık dönemde turizm gelirlerindeki yüzde 36 gerilemenin cari açık üzerindeki negatif etkilerine dikkat çekti.  “Enerji fiyatlarındaki düşüşle ithalatın gerilemesi bu negatif etkileri gidermede yeterli olmadı.” değerlendirmesini yapan Başkan Zeytinoğlu, ocak-kasım dönemi itibariyle cari açığın 28,6 milyar dolar olduğunu belirterek “Tüm bunlara rağmen Orta Vadeli Program’da yer alan 31,3 milyar dolarlık açığı yakalayabileceğimizi düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.

2016 yılında ülkemizdeki istikrarı bozucu gelişmeler nedeniyle yabancı sermaye girişlerindeki azalmaya dikkat çeken Zeytinoğlu “Cari açığın finansmanında önemli yer tutan doğrudan yabancı sermaye yatırımları, ülkemizin içinde bulunduğu ortamdan dolayı zayıf seyretti. 2017’de uygun yatırım ortamının sağlanmasıyla yabancı sermaye yatırımlarını ülkemize çekmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Aralık’ta Kocaeli ihracatında yüzde 52’lik rekor artış… KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Ekonomideki 15 Temmuz etkisini, ihracatla aşmaya çalıştık”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Aralık ayında Kocaeli’den yapılan ihracatta yüzde 52’lik rekor bir artış olduğunu açıklayarak “15 Temmuz darbesinin ekonomideki olumsuz etkilerini ihracatla aşmaya çalıştık. Elektrik kesintileri bile hızımızı kesmedi. Kocaeli sanayicisini kutluyorum.” dedi.

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Aralık ayında ilimizden 2,2 milyar dolar ihracat ve 3,9 milyar dolar ithalat yapıldı. Geçtiğimiz yılın aralık ayına göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 52,6, ithalat ise yüzde 5,2 oranında arttı. Kocaeli ihracatının 2 milyar dolar üstü seviyelere çıktığını memnuniyetle görüyoruz ve bunun süreklilik kazanmasını arzu ediyoruz.  Aralık ayında Türkiye ihracatının altıda biri ilimizden gerçekleşti. Elektrik kesintileri dahi hızımızı kesmedi. Buradan tüm ihracatçı firmalarımızı kutluyorum. ” dedi.

Kocaeli’nin 2016’da Türkiye’nin dış ticaretine yüzde 17,3 katkı sağladığını, Türkiye ihracatının yüzde 12,9’unun, ithalatının yüzde 21’inin Kocaeli’den yapıldığını ifade eden Zeytinoğlu; Kocaeli’nin 2016 yılı dış ticaret performansına ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

“2016 yılında geçen yıla göre ihracatımız yüzde 8,3 artarken, ithalatımız yüzde 5,1 azaldı. 59 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Kocaeli ülkemiz dış ticaretine yüzde 17,3 katkı vermiştir. Kocaeli ülkemiz ihracatının yüzde 12,9’unu, ithalatının yüzde 21’ini karşılamıştır. Bir evvelki yıl Kocaeli ihracatının Türkiye ihracatı içindeki payı yüzde 11,8 idi.  İlimizin geçen yıla göre ülkemiz ithalatına verdiği katkı değişmezken, ihracata katkısı 1,1 puan artmıştır. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Sektörel bazda bakıldığında İhracat şampiyonu otomotiv sanayi olmuştur. Kocaeli otomotiv ve yan sanayinin toplam Kocaeli ihracatındaki payı yüzde 46 seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan kimya sanayi yüzde 29 pay ile ikinci sırada yer almıştır.”

Kasım ayı sanayi üretimini değerlendirdi: KSO Başkanı Zeytinoğlu: Sanayi üretiminde 2015’ün üstünde kalmamız başarı

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sanayi üretim endeksinde kasım ayındaki artışın az da olsa 2015 yılının üzerinde olduğunu belirterek temmuzdaki kalkışma nedeniyle daralan sanayi üretiminin toparlanma eğiliminde olduğunu söyledi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmesinde, “Sanayi üretim endeksi geçen aya göre aynı kalsa da 2015 yılı kasım ayına göre yüzde 2,7 artış gösterdi. Üçüncü çeyrek, Temmuz ayındaki kalkışmanın ekonomide daraltıcı etkisinin en fazla hissedildiği dönem olmuştu. Ve üçüncü çeyrek sanayi üretim endeksini yüzde 1,9 küçülmeyle kapamıştık. Dördüncü çeyrekte yükselişe geçen üretimimiz kasım ayında çok az da olsa 2015 yılının üzerindedir. Bu artışın büyümeye katkısının, hizmet sektörünün zayıflığı nedeniyle sınırlı kalacağını düşünüyoruz.” dedi.

Aralık ayındaki elektrik kesintilerinin üretim kaybına yol açtığını belirten Zeytinoğlu, “Aralık ayında yaşanan elektrik kesintilerinin sadece bölgemizdeki sanayide tahmini 150-300 milyon TL arasında zarar değil ama üretim kaybına yol açtığını düşünüyoruz. Bu kaybın önümüzdeki ay üretim endeksine olumsuz yansıyacağını düşünüyoruz, ancak endekse ne kadar etki edeceğini tahmin edemiyoruz.” dedi.

Ana sanayi gruplarını değerlendiren Zeytinoğlu, “Aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,6 ile dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti. Yıllık en yüksek artış ise yüzde 7,4 ile sermaye malı imalatında oldu. Bunu ümit verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, "Bizimköy Engelliler Üretim Merkezini ziyaret etti"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Kocaeli Sanayi Odası’nın Sosyal Sorumluluk projesi olan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ni ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, beraberinde Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte ziyaret ettikleri Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Bayraktar tarafından karşılandı. KSO Başkanı Zeytinoğlu Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nin amacının, engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlayarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmeleri ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak, iş dünyası ile iş birliği içinde engellilerin sosyal yaşamının ve üretim sürecinin içinde bulunmalarına yardımcı olmak olduğunu vurguladı.

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde konfeksiyon, üretim ve paketleme merkezlerinde incelemelerde bulunan Bakan Kaya, engelli çalışanlarla sohbet etti. Birlikte fotoğraf çektirdi.

Fas Anti-damping Soruşturması

Sayın Üyemiz,
TOBB’dan aldığımız 03.01.2017 tarih ve 83 sayılı yazıda, Ekonomi Bakanlığı’nın ilgili yazısına atfen, Fas Krallığı Dış Ticaret Delege Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan kamuoyu duyurusunda Avrupa Birliği ve Meksika’dan gelen polivinil klorur (PVC-39.04.10.90.00) ithalatına karşı başlatılan anti-damping soruşturmasının sonuçlandırıldığı belirtilmiştir.
Damping marjı tablosu ekte yer almakta olup, resmi duyuruya http://www.mce.gov.ma/antidumping/document/AVIS_24-16.pdf internet sitesinden ulaşılabilmektedir.

Fas Anti-damping Soruşturması

Sayın Üyemiz,

Fas Krallığı Dış Ticare tDelege Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan kamuoyu duyurusunda Avrupa Birliği ve Meksika’dan gelen Polivinil Klörür ithalatına karşı başlatılan anti-damping soruşturmasının sonuçlandırıldığının ifade edildiği belirtilmiştir. Damping marjı tablosuna ulaşmak için tıklayınız.

Dolandırıcılık Faaliyetleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

Son günlerde bazı firmalar tarafından önce kargo ile sertifika, teşekkür belgesi, referans mektubu, çeşitli eğitimlere ait katılım belgeleri ve cd’ler gönderildiği, akabinde kargo teslim belgesine atılan imzaya istinaden fatura gönderilerek para talep edildiği bilgisine ulaşılmıştır.

Gönderilen paketin güven arz etmemesi sebebiyle herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermemesi adına gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederiz.

20. Geleneksel Tüketici Ödülleri Hakkında

Sayın Üyemiz,

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı ile,

tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunmasıyla ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2016 yılı faaliyetleri dikkate alınarak altı dalda “2016 Yılı 20. Tüketici Ödülleri” verileceği bildirilmektedir. Söz konusu ödüle ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Sarp Sınır Kapısı

Sayın Üyemiz,

Sarp Sınır Kapısında başlatılan inşaat çalışmaları nedeniyle alınacak tedbirler konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya ulaşmak için tıklayınız.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun WCF Genel Konsey Üyeliğini Kutladı

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun (WFC) Dünya Odalar Federasyonu Genel Konsey Üyeliğine yeniden seçilmesinden dolayısıyla Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve KSO Başkanı Zeytinoğlu birlikte basın toplantısı gerçekleştirdiler.

Kocaeli Sanayi Odası Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen Basın toplantısına Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yanı sıra Vali Yardımcısı Osman Sarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul,  KSO Başkan Yardımcıları Ahmet Başaran, Çınar Ulusoy, ve KSO Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Ayhan, Mustafa Böyet, İrfan Kanık, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi, Genel Sekreter Yardımcısı Egemen Mert katıldılar.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF), Milletlerarası Ticaret Odası tarafından 1950 yılında üyelik ağındaki ticaret odalarını temsil etmek, Odalar arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulduğunu vurgulayarak, “Siyasi amaç gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan WCF, 12.000 Oda ve bu Odalara bağlı iş dünyasının global ağını birleştirerek odalar topluluğunun temelini oluşturmaktadır.

Özel sektörün gelişimini teşvik etmek, odaların kapasitelerini artırmak için WCF, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Bölgesel kalkınma bankaları da dâhil olmak üzere çok taraflı örgüt ile geniş çaplı güçlü bağlar geliştirmiştir. Odalardan oluşan küresel ağı birleştiren ve odaların daha üretken olmasına yardımcı olan Dünya Odalar Federasyonu’nun Genel Konsey Seçimleri 2016 Kasım ayı içinde gerçekleştirildi. 2017 – 2019 dönemi seçimleri için, 130 ülkeden 1.200’ün üzerinde Oda üyesi oy kullanmaya davet edilmiştir. 2017 – 2019 yıllarını kapsayan 3 yıllık süreçte seçilen üyelerin büyük bir çoğunluğu ilk kez WCF’de ağırlanacaktır. Üç yıllık süreç için 48 farklı ülke temsilcinin aday olduğu seçimlerde 20 temsilci Genel Konsey’e seçilirken, dünyadaki seçilmeyen bölgeleri temsil etmek, bölgesel ve ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla konseye 12 üye atanarak dâhil edilmiştir. Yeni dönem Genel Konseyi’nin, 1 Mart 2017 tarihinde yapılacak ilk toplantısı, Konsey’in yönetim merkezi olan Paris’te gerçekleşecektir.” dedi.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU GURURUMUZ OLDU”

Vali Güzeloğlu Basın toplantısındaki konuşmasında, İlimiz ve ülkemiz için önemli, uluslararası bir görevde yeniden güven tazeleyerek Dünya Odalar Federasyonunun Genel Konsey Üyeliğine 3 yıllık bir dönem için yeniden seçilen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nu ve şahsında Sanayi Odasını kutlamak için bir arada bulunduklarını vurgulayarak, “Güven tazeleyerek Dünya’nın en üs ölçekteki Odalar ve yönetimini oluşturan Federasyon perspektifinde Türkiye’yi de temsil ederek yeniden konsey üyesi seçilen Sayın Zeytinoğlu’nu tebrik ediyorum.

Uluslararası sanayi ve ticaret ilişkileri perspektifindeki bu onurlu görevde,  özellikle en tecrübeli üyelerden biri olarak seçilmesinin, yerel, bölgesel ve uluslararası ölçekte Türkiye’nin genel olarak tanıtımı,  Türkiye’nin gelişen ve büyüyen ekonomisinin her kesim ve dünyadaki bütün ülkeler tarafından algılanması, sanayi ve ticaret başta olmak üzere iddiamızın uluslararası perspektifte ve dünya ölçeğinde çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.

Bu tip uluslararası örgütlerde, kurum ve kuruluşlarda görev almakla sahip olduğumuz hem potansiyeli, hem birikimi, hem de Türkiye’nin derinliğini ve zenginliğini anlatmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu perspektifte Sayın Zeytinoğlu’nun uzun yıllara dayalı sanayici kimliği, Kocaeli Sanayi Odasını yöneten ve güveniyle sanayicilerimizin sorumluluk alan perspektifteki kimliği ile önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

KOCAELİ ADINA BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYUYORUM

Güzeloğlu, “Kocaeli adına da büyük bir mutluluk duyuyorum. Kocaeli Türkiye’nin büyük yürüyüşüne 2023 hedeflerine ve bununla ilgili bütün beklentilerine en büyük karşılık ve derinlik sunan, dinamikleri sanayi üretim kapasitesi, rekabetçiliğe açık bu anlamdaki sanayi üretim perspektifi ve en önemli,  en değerli olarak da bilgi ekonomisine geçişte bilgi temelli perspektifte, Türkiye’de katma değeri yüksek ürün gamına dönüşüm sürecinde bir model kent kimliği ile şüphesiz bu temsilde olumlu etkilenecektir.

Türk sanayicisinin, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı kimliğinin böylesi önemli ve anlamlı bir görevde yeniden temsil hakkı kazanması, Uluslararası delegasyonuna seçilmesini de anlamlı buluyorum, tebrik ediyorum.” dedi.

Sayın Valimiz Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nu başarısından dolayı tebrik edip, yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.

KSO’dan Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi’ne Ziyaret

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi’ni ziyaret etti. Zeytinoğlu, müze ve bilim merkezini daha fazla kişiye duyurmak ve tanıtmak adına girişimlerde bulunacağını söyledi.

Cumhuriyet dönemi sanayileşme süreci ve Kocaeli sanayi gelişimine öncü olan Seka Kağıt Müzesi’nden çok etkilendiğini belirten Zeytinoğlu, öğrencilere yönelik programlı yapılan ziyaretleri görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kağıt Müzesi ziyaretinin ardından Bilim Merkezi’ne geçen KSO Başkanı Zeytinoğlu Sanayi 4,0 Mucit Atölyesi hakkında yetkililerden bilgi alarak bilim Merkezi’nin amacına hizmet ettiğini belirtti. Zeytinoğlu, her iki müzenin de kamuoyu tarafından görülmesini tavsiye etti.

SEKA KAĞIT MÜZESİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzesi SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi 6 Kasım 2016 tarihinde açıldı.

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 4 katlı, 16 farklı salondan oluşan müzede, fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesi sergilenmektedir. Kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirilmiştir. Müzede, bu makine ve ekipmanların yanı sıra Roma dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer almaktadır. Müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabilmektedir.

KOCAELİ BİLİM MERKEZİ

Kocaeli Bilim Merkezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile hayata geçirilmiş bir projedir. 1934 yılında temeli atılan Seka Kağıt Fabrikası içindeki 8.500 metrekarelik alan üzerinde yer almaktadır. Kocaeli Bilim Merkezinde, yaklaşık 250 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri, bilimsel çalışmaların yapıldığı atölyeler, bilimsel gösteri ve söyleşilerin yapıldığı bilim sahnesi, sergi alanları ve bilim kafe yer almaktadır. Merkezde ayrıca; çocuklar için tam donanımlı cihazlar ve deney aletleriyle keşfetmenin mutluluğunu yaşatacak Yap-Keşfet alanı bulunuyor. Fizik, kimya, biyoloji, matematik, popüler bilim, tarih, felsefe, evren ve gökyüzü gibi konularda geniş bir kaynak sağlayan 1.500 kitaplık özel kütüphane de yer alıyor.

KSO ve Kocaeli Gümrük Yetkilileri Yemekte Buluştular

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde Kocaeli Gümrük Müdürlüğü yetkilileri ile Wellborn Otel’de yemekli toplantı gerçekleştirildi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gümrük Bölge Müdür Vekili Musa Aydemir, Bölge Müdür Yardımcıları Ali İhsan Merdanoğlu, Alaattin Başak, KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi ve her iki kurumun yetkililerinin bir araya geldiği toplantıda birlikte yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, toplantıya katılan Gümrük yetkililerine ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, çalışmalarında başarı dileklerinde bulundu.

GÜMRÜK YETKİLİLERİ

Musa Aydemir (Bölge Müdürü V), Ali İhsan Merdanoğlu (Müdür Yardımcısı), Alattin Başak (Müdür Yardımcısı), Fethiye Tişkaya ( Bölge Müdür Yardımcısı V.), Orhan Gökkaya (Bölge Müdür Yardımcısı V.), Şenel Küçük (İzmit Gümrük Müdürü), Salih Balcı (Derince Gümrük Müdürü), Akif Ertekin (Dilovası Müdürü), Temel Akkuş (Körfez Petrokimya Gümrük Müdürü), Mesut Ungurlu (Derince Gümrük Müdür Yardımcısı)Naci Küçük (Bolu Gümrük Müdürü), Mustafa Ünsal (Şube Müdürü), Bekir Gümüş (Şube Müdürü), Semra Polat (Şube Müdürü), Tunay Polat (Şube Müdürü V.), Mehmet Zeki Bahar (Kocaeli Personel Müdürü), İsmet Erçetin (Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaç.İst. Müdürü), Meral Ekici (Kocaeli Tasfiye İşletme Md.), İsmet Çapuk (Gümrük Müdür Yardımcısı), Gökhan Çatalkaya (Gümrük Müdür Yardımcısı), İsmail Tosun (Gümrük Müdür Yardımcısı), Muhammed Akyıldız (Gümrük Müdür Yardımcısı), Abdülaziz İlhan (Gümrük Müdür Yardımcısı), Mustafa Yunus Acar (Gümrük Müdür Yardımcısı), Gökhan Namlı (Gümrük Müdür Yardımcısı), Mustafa Tişkaya (Gümrük Müdür Yardımcısı), Hüseyin Çiftçi (Gümrük Müdür yardımcısı), İsmail Çil (Bölge Amiri), Necmi Güner (Bölge Amiri), Mehmet Bayrak (Bölge Amiri), Gültekin Akçay (Bölge Amiri), Fatih Çakır (Bölge Amiri), Nurullah Özer (Özel Büro Şefi)

KOCAELİ SANAYİ ODASI

Ayhan Zeytinoğlu (Kocaeli Sanayi Odası Başkanı), Memet Barış Turabi ( KSO Genel Sekreteri), Egemen Mert (KSO Genel Sekreter Yardımcısı), Tufan Katırcı, Hanife Odabaş, Aytuğ Akyıldız, Mahmut Tatlı, Hakan Karaman, Berk Han Ay, Yiğit Kalaycıoğlu, Mansur Zor.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Umarız enflasyondaki yükseliş geçicidir.”

TUİK tarafından açıklanan ‘sürpriz’ aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, enflasyondaki yükselişin geçici olmasını temenni ederek, “Döviz kurlarındaki artış maliyetleri ve enflasyonu tetikledi. Dövizdeki bu artış geçen ay enflasyona yansımamıştı. Bu ay yansımasını gördük. Özellikle ÜFE’deki aylık yüzde 2,98 ve yıllık yüzde 9,94 düzeyindeki yükseliş önümüzdeki ay TÜFE’yi de yüzde 9’un üzerine çıkartabilir. Temennimiz bu yükselişin 2017’nin tamamına yansımamasıdır.” dedi.

Tüketici enflasyonunda Orta Vadeli Program’da yer alan yıllık hedefin aşıldığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu: “Aralık ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 8,53 olarak gerçekleşti. Aralık ayında enflasyonun yükseleceğini bekliyorduk. Geçen ay ÜFE’de döviz kurları kaynaklı fiyat artışı maliyet enflasyonuna işaret olduğundan, bunun yansımalarını TÜFE’de göreceğimizi bekliyorduk. 2016 Orta Vadeli Program’da öngörülen hedef aşılarak 1 puanlık sapma yaşandı. Önümüzdeki ayda da enflasyondaki artış eğiliminin devam edeceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Üretici fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 9,94 artarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştığını belirten Başkan Zeytinoğlu, “Sektörlere göre üretici fiyat endeksine baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü dışında tüm sektörlerde artış olduğunu görüyoruz. Ana sanayi gruplarında ise yıllık en fazla artışın yüzde 13,83 ile ara mallarında, aylık en fazla artışın yüzde 5,1 ile enerji mallarında gerçekleştiğini görüyoruz. Üretim maliyetleri açısından sanayiciler için üretici fiyatlarındaki enflasyonu çok önemsiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu 1 Ocak'ta Başladı

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu 1 Ocak’ta başladı. Belgesiz çalışanlar için işverenlere idari para cezası uygulanacaktır. Sınav ve belgelendirme masrafları ise devlet tarafından karşılanacaktır.

Hükümet hem iş gücü piyasasında arz-talep uyumunu artıracak hem de iş kazalarının önüne geçecek önemli adım attı. Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda söz konusu tebliğ ile birçok meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirildi.

40 meslek için yeterlilik zorunluluğu 26 Mayıs 2016 tarihinde başladı. Ancak özellikle inşaat sektöründe çalışanların çok önemli bir kısmının söz konusu mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında önemli sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildi. Konu ile ilgili olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Özer, “İşyerlerinde faaliyetlerin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelerle maruz kalmaması için ilk tebliğde yer alan 40 meslek için süre dolmuş olsa da Bakanlık prensip kararı doğrultusunda yıl sonuna kadar cezai yaptırımların uygulanmaması, teftişlerde konuya ilişkin işverenlere rehberlik ve bilgilendirmenin sağlanması kararlaştırıldı” açıklamasında bulundu.

Bu doğrultuda, 1 Ocak 2017 tarihine kadar işverenlerin çalışanlarını belgelendirmeleri gerekmektedir. Yeni yıldan itibaren yapılacak teftişlerde iş müfettişleri tarafından MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu bulunan 40 meslekte belgesiz çalışanlar için işverenlere, her bir çalışan için 500 TL idari para cezası uygulanacaktır. 24 Mart 2017’den itibaren de 8 meslekte belgesiz çalışanlar için işverenlere idari para cezaları uygulamasına başlanacaktır.

1 Ocak 2017 itibariyle uygulanacak cezalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından yapılacak denetimlere göre uygulanacaktır. Müfettiş raporuna istinaden cezalar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından işverene tebliğ edilecektir. Tebliğ edilen cezalar işverence bir ay içerisinde ödenecektir.

 BELGE NASIL ALINACAK?

Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.

Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülmektedir. Bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yapabilecektir. Daha sonra teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı verilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Başvurusu Yapmak İçin ;
Sanayi Destek Merkezi (SADEM)
0262 315 80 89 –  meslekiyeterlilik@sadem.org

İŞÇİNİN CEBİNDEN PARA ÇIKMAYACAK

Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.

Avrupa Birliğinden alınan hibe fonları ile bugüne kadar 64 bin 200 kişinin yaklaşık 38 milyon TL tutarındaki sınav ve belge ücreti iadesi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılandı.

Mesleki yeterlilik ve belgelendirme sisteminin tam anlamıyla oturması halinde, hem işgücü piyasasında arz-talep uyumu artacak hem de iş kazalarında ciddi bir gerileme sağlanacaktır.

İRAN- Yatırım Yapılabilecek Projeler

Sayın üyemiz,
İran İslam Cumhuriyeti Küçük Ölçekli Sanayi İşletmeleri ve Sanayi Bölgeleri Kurumu tarafından hazırlanan yabancı yatırıma uygun 8 adet projeye ilişkin bilgiler ekte yer almaktadır.
Detaylı bilgi için tıklayınız..

Türkiye – Çekya İş Forumu

Sayın Üyemiz,
Çekya Tarım Bakanı Sn. Marian Jurecka ve beraberindeki işadamları heyetinin Türkiye ziyaretleri vesilesiyle, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından DEİK / Türkiye-Çekya İş Konseyi ve Çek Ticaret Odası koordinasyonunda, “Türkiye – Çekya İş Forumu”  31 Ocak 2017 Salı günü saat 09:00 – 15:00 arasında Ankara Sheraton Hotel’de  gerçekleştirilecektir.
İşadamları heyetinin listesi ekte yer almakta olup, her iki ülke Bakanlarının onurlandıracağı foruma Türkiye’deki projelere mali destek sağlayan Çek Eximbank ve Çek Ticaret Odası’nın yanı sıra gıda, tarım, hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren Çek firmaların katılımı öngörülmektedir.
Türkiye ve Çekya arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla, anılan sektörlerde düzenlenen İş Forumu çerçevesinde arzu eden firma temsilcilerimiz için Çek firmalar ile ikili görüşme imkanı sağlanacaktır.
Bu kapsamda, ekte taslak programı bulunan Türkiye-Çekya İş Forumu’na katılmayı arzu eden üyelerinizin http://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/315/7892 bağlantısında yer alan katılım formunu 27 Ocak 2017 Cuma  gününe kadar eksiksiz doldurmaları rica olunur.
EK-Program 
Ek2: Katılımcı Listesi / List-of-Czech-participants

Detaylı bilgi için irtibat kişisi: 
Aycan Damalı,DEİK
0212 339 50 74
adamali@deik.org.tr
 

Peru Yatırım Ortamı ve Projeler Hak.

Sayın üyemiz,
Ankara’daki Peru Büyükelçiliği Peru ekonomisi, yatırım ortamı ve 2017’de kamu ve özel sektör işbirliğinde gerçekleşecek olan projeler hakkında bilgi vererek, Peru Hükümeti’nin, Peru’nun 200. yıldönümü sebebiyle 2021 yılına dönük hedeflerinden bahsetmiştir. Söz konusu hedeflere ilişkin detaylı bilgilere www.proinversion.gob.pe/apec/ adresinden ulaşılabilmektedir.
2015 yılında 7 milyar ABD doları tutarında yabancı yatırım çeken Peru’da, yabancı yatırıma yönelik özgür bir ortamın olduğu, içerde ve dışarda kredi kullanımına erişimin serbest olduğu, özel mülk için garanti verildiği hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca otoyol, çevre yolu, tren ve suyolu, liman, hastane, organize sanayi bölgesi, gibi inşaat alanında; termal güç ünitesi, elektrik dönüşüm hattı, doğalgaz dağıtım sistemi, su dönüşüm sistemi, maden arama gibi alanlarda da kamu-özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilmesi planlanan projeler hakkında da bilgi verilmiştir.
Bu kapsamda, Peru’daki yatırım ortamı ve söz konusu projelere ilişkin detaylı bilgilere Ek1 ve Ek2’den ulaşılmaktadır.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Teröristler tüm insanlığı hedef almıştır”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) Ayhan Zeytinoğlu, İstanbul Ortaköy’de bir gece kulübüne saat 01.15 sıralarında gerçekleşen terör saldırısında bir saldırganın uzun namlulu silahla yeni yıl kutlaması yapanların üzerine kurşun yağdırarak çoğunluğu yabancı uyruklu 39 kişinin hayatını kaybetmesini, 4’ü ağır 65 kişinin yaralandığını çok büyük bir üzüntüyle öğrendiğini açıkladı.

İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun yabancı uyruklu olduğuna dikkat çeken KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Masum sivillerin katledildiği bu hain saldırı sadece Türkiye’yi değil tüm insanlığı hedef almıştır. Bunun yanında, küresel terör tehdidinin boyutlarını da gözler önüne seren bu saldırı teröre karşı ortak bir cephe oluşturulmasının aciliyetini gündeme getirmektedir. Uluslararası işbirliği etkin bir şekilde sağlanmalı ve destek mesajları sözde kalmamalıdır.”

“Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara şifa diliyorum.” dedi.