Kocaeli Sanayi Odası’nın(KSO) 2016 yılının ilk Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığında gerçekleştirildi. Çok sık terör olaylarının yaşandığı ülkemizde toplantı öncesi güvenlik güçleri tarafından KSO Meclis salonunda “Avi” adındaki eğitimli köpek tarafından bomba araması yapıldı. KSO Meclis toplantısının konuk konuşmacısı T.C. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık oldu.
Kocaeli Sanayi Odası Meclis toplantısına, T.C. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, ilimizin bürokratları, OSB Başkanları ve sanayiciler katıldı.
Toplantıda ilk sözü alan KSO Başkanı Zeytinoğlu, sözlerine ekonomik değerlendirmelerle başlayarak, “2016 yılında ihracatımız 142,6 milyar dolar, ithalatımız ise 198,6 milyar dolar olmuştur. 2016 yılında ihracatta en büyük pazarımız yine AB ve Avrupa ülkeleri. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreci ile ticaretimizi daha da artırabilme fırsatımız var. 2017 yılında eğer Suriye’de barış olur, İran, Suriye ve Irak pazarları bize açılırsa, ihracatımız iki yılda aylık bazda 20 milyar dolara çıkabilir. 2023’de de; 500 milyar dolarlık ihracat hedefi yakalanabilir.” dedi.
Aralık ayında Türkiye ihracatının altıda birinin Kocaeli’den gerçekleştiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “İlimiz ihracat verilerine baktığımızda aralık ayında 2,2 milyar dolar ile ihracatta rekor performansı gerçekleşti. Yılın tamamında ise 18,2 milyar dolar ihracat 40,7 milyar dolar ithalat gerçekleştirerek ülkemiz dış ticaretine yüzde 17,3 katkı verdik.” dedi.
Aralık ayında yaşanan elektrik kesintilerinin sadece Kocaeli bölgesindeki sanayide tahmini 150-300 milyon TL arasında üretim kaybına yol açtığını vurgulayan Zeytinoğlu, “Yılbaşı arifesinde gerçekleşen kesintilerin ne kadar süreceği söylenseydi, bu kayıp çok daha az olabilirdi. Elektrik kesintilerindeki bu kaybın önümüzdeki ay sanayi üretim endeksine olumsuz yansıyacağını düşünüyoruz, ancak endekse ne kadar etki edeceğini tahmin edemiyoruz.” dedi.
İşsizlik oranının 2009 yılından sonra en yüksek ekim ayı gerçekleşmesi olduğunu belirten Zeytinoğlu, “İşsizlik oranımız ekim ayında yüzde 11.8 oldu. İşgücüne katılım oranının düşmüş olmasına rağmen işsizlik oranının yükselmesi ekonomideki daralmayı gösteriyor. Genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 21,2 ile en yüksek seviyeye çıktı. Diğer yandan işçi bulmada da sıkıntı çekiyoruz. Bu çözmemiz gereken bir sorun.” dedi.
Zeytinoğlu 2016 yılı bütçe rakamlarına ilişkin, “2016 yılında toplam bütçe açığımız 29,3 milyar TL oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin yaralarını sardığımız için bu harcamaların yapıldığını biliyoruz. Temmuz ayındaki kalkışma gerçekleşmemiş olsaydı bu yılı denk bütçe ile kapatabileceğimiz çok rahat görülüyor.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)
Zeytinoğlu, aylık faaliyet raporunun ardından 2016 yılının faaliyet raporunun sunumunu gerçekleştirdi.
T.C. Milli Savunma Bakanına hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında Zeytinoğlu, savunma sanayini sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak gördüklerini ve önemsediklerini belirterek, “İlimizin, bir sanayi kenti olmasına rağmen, savunma sanayine yeteri kadar katkı veremediğini görüyoruz. Oysa İlimizin sanayi gelişimi, savunma sanayinin tedarikçisi olmaya son derece uygundur. Buradan hareketle, Kocaeli Sanayi Odası olarak; Kocaeli’nde savunma sanayinin gelişimi için “Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesi” geliştirdik. Bu proje ile amacımız; Türk savunma sanayindeki yerlileşme oranını artırmaktır.” dedi.
Savunma sanayine yönelik yaptıkları çalışmaları anlatan Zeytinoğlu, “Öncelikle savunma sanayine tedarikçi olmak isteyen üyelerimizin envanterini çıkardık. Tedarikçi Günü Etkinlikleri yaptık. Donanma Komutanlığı satın alma yetkilileri ile üyelerimize ziyaretler gerçekleştirdik ve çok olumlu gelişmeler elde ettik. Tüm bu çabalarımızın sonucunda başarı öykülerimizden bahsetmek istiyorum. Üyemiz Akım Metal, Denizaltı Ay Sınıfı Donanma Gemilerinin, PUP cihazı yatay motor onarımını gerçekleştirdi. Bir sonraki aşama bu motorların üretimi olacak. Bu malzemede yurt içi onarım ilk kez yapılmıştır. Gebze’de faaliyet gösteren KONDAŞ firmamız SAGEM’e manyetik merminin güç ünitesini yapıyor. Bir başka örnek; boya ürünlerinin yerlileştirilmesi çalışması kapsamında, DYO gemilerin dış platformlarının boyanmasında kullanılan antifouling üretimi için çalışıyor. Bu örnekleri daha da çoğaltmak için İlimizde bir Savunma Sanayi Kümesi oluşturarak, belli sistemlere teklif verecek konsorsiyumu sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
T.C. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Savunma sanayinden pay almamız zor değil”
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sözlerine bir takım güçlerin ülkemizi yeniden şekillendirmeye çalıştığını belirterek başlayarak, “Gezi olaylarının hemen ardından 17-25 Aralık operasyonunu bugün çok dahi iyi anlıyoruz. O zaman başarılı olamayanlar en son 15 Temmuz hain darbe girişimine teşebbüs ettiler. Bu tarz olaylar birçok ülkede yapılmaya çalışıldı ama başarılı olunmayan tek ülke Türkiye oldu. Tüm bunlar Türkiye’nin etkisini minimize etmek hatta bölgede etkisiz hale getirmeye yönelik girişimlerdi. Ama Türkiye bunların hepsini atlatmayı bildi. En önemli gücümüz milletimiz demokrasiye sahip çıkmayı hiç bırakmadı.” dedi.
Savunma sanayide anlayış değişikliğine gittiklerini belirterek, “Orta yüksek ve yüksek teknolojinin en fazla yoğunlaştığı il Kocaeli. Burada bir atak yapıp savunma sanayiden daha fazla pay almasını sağlamak zor değil. Bir üretim birikimimiz var. Bu çok kıymetli. Onun için Kocaeli’de savunma sanayinde yatırım yapmak isteyen firmaları bir çalışma yaparak vakıf şirketlerimizle görüştüreceğiz. Hedef odaklı çalışacağız.” dedi
Milli Savunma Bakanlığı olarak yeni bir anlayışa geçtiklerini ifade eden Bakan Işık, “Bugüne kadar verilen emeklere ek olarak yeni bir anlayışa geçiyoruz. Tersanelerin özel sektöre iş vermesi konusunda mevzuat engellerini aştık. Bizim tersanemizde özel sektörde olmayan bir makine varsa, özel sektör gelerek tersanede kendi işini yaptırabilecek. Askeri fabrikaları bu noktada tamamen açıyoruz. Buralardan özel sektör de yararlansın istiyoruz. Hem sanayimiz için büyük fırsat hem de zaman ve maliyet oluşturan unsurları ortadan kaldıracağız.” dedi.
Türkiye’nin istikrarını güçlü ekonomi ve yönetimle sürdüreceğini belirten Bakan Işık, “Artık Türkiye’nin yeni bir sıçrama yapması gerekiyor. Bunun için geçmiş dönemde Ar-Ge yasamızı oluşturduk. Bu aslında çok büyük fırsatlar sağlıyor. Kocaeli’de şu anda 32 olan Ar-Ge Merkezi sayısı 100 olmalı. Mesela kimya sektörünün kalbi Kocaeli’dir ama kimyada çok az Ar-Ge merkezimiz var. Makine sektörü için de bu şekilde. Katma değeri özellikle yükseltmek zorundayız. Bunun yolu da Ar-Ge’ye zaman ve kaynak oluşturmamızdan geçiyor. Bu alanda Kocaeli’de potansiyel var ama şuan yeteri kadar kullanamıyoruz.” dedi.
Bakan Işık konuşmasının devamında, “Kuzey Marmara otoyolu projesinde Dilovası’ndan çıkış için yol açıyoruz. Sadece 200 milyonun üzerinde maliyeti olan bir proje bu. Körfez bağlantısı bir sonraki aşamada gelebilir. Şu anda Kocaeli’nin bütün sorunlarını adım adım takip ediyoruz. Bu dönemde sanayicilik kahramanlıktır. Üretime yatırım yapmak kahramanlıktır. Biz de karşılaştığınız zorluları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.” diyerek sanayicilerin sorularını cevapladı.