Aylık arşivler: Kasım 2017

KSO, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Tarafından 26'ncısı Düzenlenen Kalite Kongresi'nin Etkinlik Sponsorluğunu Üstlendi

İstanbul’da 21-22 Kasım tarihlerinde düzenlenen 26. Kalite Kongresi, içinde bulunduğumuz dönüşüm çağında şirketlerin ayakta kalabilmeleri, pazar konumlarını koruyabilmeleri ve iyileştirebilmeleri amacıyla bu yıl ana temasını “Dönüşüme Liderlik” olarak belirledi.

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun da katıldığı kongrede, KSO etkinlik sponsorluğunu üstlendi.

Açılış konuşmalarını KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik’in yaptığı kongrede, iki gün boyunca şirketlere rehberlik edecek ilham verici birçok panel gerçekleşti.

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı konuşmasında, “Teknolojinin yükselişi ve dijital dönüşümün baş döndürücü hızı, Endüstri 4.0 olgusunu çok bilinen ve konuşulan bir hale getirdi. Dönüşüm çağının, teknolojik gelişmelerden sosyal, kültürel, siyasi değişimlere, global ekonomik sistemdeki yeni yaklaşımlardan bölgesel politikalara kadar birçok alanı etkiledi.” dedi.

Pilavcı, içinde bulunulan çağda belirsizliğin yeni normal olarak kabul edildiğini, içinde bulunulan süreçte çeviklik, öngörü, hızlı karar alma, uygulama ve en önemlisi uyum sağlamanın kurumsal ve bireysel yetkinlikler listesinde üst sıralarda yer almaya başladığını kaydetti.

İki gün süren ve 2000’in üzerinde kişinin katıldığı kongrede; “Fütürizmden Realiteye: Dönüşen Dönüştüren Teknoloji”, “Değerlenen İnsani Yetenekler”, “Birleşmiş Milletler” Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Riskleri”, “Sürdürülebilirliğin Ana Faktörü Olarak Çalışan Güvenliği”, “İş Hayatında İyi Olma Hali: Ruhun Ergonomisi ve Mutluluk”, “Dönüşen Liderlik”, “Geleceğin İş Gücü”, “Avrupa’nın Dönüşen Yüzü-Dönüşüm ve Etkileri” ve “Yaşam Biçimi Olarak Kalite” gibi başlıklar altında gerçekleşen panel ve özel oturumlara birbirinden değerli konuşmacılar ve panelistler katıldı.

KSO'nun Demiryolu Bağlantıları Konusundaki Talepleri Değerlendirildi

KSO tarafından yaygın demiryolu ağlarının ülkemizin ekonomik gelişimine büyük katkı vereceği inancı ile bu kapsamda birçok çalışma yapıldı. Limanlara ve OSB’lere demiryolu bağlantılarının yapılması ile ilgili Başbakanlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve diğer Bakanlıklar nezdinde birçok kez girişimde bulunuldu. Bu konuda üyelerinden gelen görüş ve talepler, ilgili toplantılarda KSO tarafından dile getirildi. Ayrıca bu konuda hazırlanan görüş dosyaları ilgili mercilere iletildi.

Söz konusu girişimler neticesinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanının talimatları ile 27 Kasım tarihinde TCDD 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Kocaeli’de bulunan limanların yöneticileri ve KSO yetkililerinin katılımı ile bir istişare toplantısı yapıldı. Toplantıda limanların demiryolu bağlantı talepleri ve bu konudaki öneri ve görüşleri alındı.

1. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz’ın sunum yaptığı toplantıda bugüne kadar alınan bağlantı talepleri ve bu talepler doğrultusunda TCDD’nin yaptığı çalışmalar üzerinde duruldu. Kocaeli’de yapılması planlanan yeni demiryolu hatları ve bağlantıları ile ilgili bilgi verildi. Bundan sonraki süreçte konuyla ilgili firmalar ile birebir görüşme yapılarak kapasite tespiti yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

Bölgede bulunan limanların ve OSB’lerin demiryolu ile bağlantısının yapılmasıyla, Anadolu’da istenen sanayileşme süreci hızlanacak ve sanayiye verilen en büyük teşvik olacaktır.

Ülkemizdeki 284 adet OSB’nin sadece 10 tanesinde demiryolu bağlantısı bulunmaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti olan Kocaeli’de ise 13 aktif organize sanayi bölgesinin hiçbirinin demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır. OSB ve limanların demiryolu bağlantılarının sağlanması, limanlardan kaynaklı yük trafiği nedeniyle kara yollarında meydana gelen ciddi tıkanmalara ve personel taşımacılığına çözüm olacaktır. Demiryolu yük taşımacılığının yüzde 55’inin iltisak hatlarla yapıldığı göz önüne alınırsa, ülkemizde henüz çok yetersiz olan bu hatların artması ile demiryolu ile yük taşımacılığı büyük ivme kazanacaktır.

Şehit, Gazi ve Güvenlik Korucularının Üniversitede Okuyan Çocuklarına Eğitim ve Burs İhtiyaç Desteği Hakkında

T.C. Kocaeli Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü’nden Odamıza gelen yazıda; Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu tarafından; şehit, gazi ve güvenlik korucularının üniversitede okuyan çocuklarının eğitim ve burs ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardım kampanyası düzenlenmiştir.

Bu kapsamda 04.01.2018 tarihine kadar devam edecek kampanya ya nakdi destekleriniz için, Ziraat Bankası Başkent Şubesi TR 6300 0100 1683 6573 5757 5009 no.lu hesaba bağışta bulunabilir. Ve/veya Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell hatlarınızdan SEHIT yazıp 3912’ye gönderilecek her kısa SMS için 10 TL bağışta bulunabilirsiniz.

Kampanya bitiminde, elde edilen gelir miktarı ve nerede kullanıldığı ile ilgili Konfederasyon tarafından kamuoyuna bilgilendirme yapılacaktır.

Kampanyanın çalışanlarınıza duyurulması ve destek verilmesi hususunda değerli katkılarınızı rica ederiz.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kasım ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirerek: “İmalat sanayini otomotiv sürükledi” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu gerek Kocaeli ve gerekse Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranında kasım ayında da artış olduğuna dikkat çekerek “Hem ilimiz hem de Türkiye genelindeki kapasite kullanım oranlarındaki oldukça sevindirici olan bu artışta otomotiv sanayinin etkisini görüyoruz.” dedi. Kocaeli Sanayi Odası tarafından açıklanan Kocaeli sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranı kasım ayında yüzde 71 oldu. Kasım ayı kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,2 puan arttı. Kocaeli otomotiv sanayinin kapasite kullanım oranı yüzde 80’i aşarken Türkiye genelinde bu oran yüzde 87 oldu.

Kocaeli’de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün kapasite kullanım oranının kasımda yüzde 80’i aştığını belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre 0,2 puan artış var. İlimiz genelinde otomotiv, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasite kullanım oranları ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Otomotiv sektöründe ise bu oranın yüzde 80’in üzerine çıktığını memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarındaki on bir aylık ortalamanın geçen yılın 1 puan üzerinde olduğunu belirterek, “Kapasite kullanım oranını, önemli öncü göstergelerden biri olduğu için önemsiyoruz ve yılın başından bu yana baktığımızda geçen yıla göre gerçekleşen artışı olumlu değerlendiriyoruz.” dedi. Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmenin devamında, “Kapasitelerdeki artış nedeninin mevsimsel ve yeni projelerle birlikte talep artışı dolayısıyla siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük. Bunun yanında firmalarımızın yüzde 68’i kapasite kullanımlarının geçen aya göre arttığını belirtti.” dedi.

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini açıklayan Zeytinoğlu, “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 28’i aralıkta alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 50’si bu miktarın değişmediğini ve yüzde 22’si azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın yüzde 28’i dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 51’i sipariş miktarında bir değişme olmadığını ve yüzde 21’i ise azaldığını ifade etmişlerdir.” dedi.

KSO Başkanı Merkez Bankası tarafından açıklanan ve yüzde 79,9 ile geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan artış gösteren Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranını da değerlendirerek “Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranı kasım ayında yüzde 79,9 gerçekleşerek son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye genelinde de yüzde 87 kapasite oranı ile otomotiv sanayi zirveye oturdu. Tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

2018 Yılı Yurt dışı Heyet Ziyaretleri Talep Belirleme Hakkında

Sayın Üyemiz,

Kocaeli Sanayi Odası olarak 2018 yılı yurtdışı heyet ziyaret programını belirlemek amacıyla bir çalışma yapmaktayız.

Bu kapsamda çalışmalarımıza girdi oluşturması amacıyla aşağıdaki linkten ilgili formu en geç 1 Aralık 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar iletmenizi rica ederiz.

İlgili forma ulaşmak için tıklayınız.

Kocaelili KOBİ’lere Finansmanda Nefes Aldıracak Yöntemler Anlatılacak

Finansal Kurumlar Birliği’nin ekonominin yapıtaşlarını güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği “KOBİ’LER İLE GÜÇLÜ VE GÜVENLİ YARINLARA” buluşması Kocaelili Kobi’lerle bir araya geliyor. 28 Kasım Salı günü, Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Salonu’nda saat 16.00’da başlayacak olan organizasyonda, uzmanlar tarafından KOBİ’lere finansmanda nefes aldıracak yöntemler anlatılacak.

Finansal Kurumlar Birliği koordinasyonuyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, BDDK, TİM, Türk EXİMBANK, KOSGEB ile Türkiye’nin üreten kentlerinde gerçekleştirilen buluşmalarda yeni durak;  Marmara’nın sanayi ve liman kenti Kocaeli…

Geçtiğimiz aylarda Denizli, Bursa, Samsun, Adana, İzmir ve Eskişehir’de düzenlenen organizasyonlarda binlerce Kobi’ye faktoring anlatılırken, finansmanda bu aracı nasıl kullanacakları detaylıca anlatıldı, üreticilerin tüm soruları yanıtını buldu. Şimdi sırada Kocaeli var… Kentin ticari hayatına yön veren tüm paydaşların katıldığı programda, Kobi’lerin finansmana erişim ve yararlanabilecekleri destek programlarından, kredilere, daralan ekonomilerde borçlanma araçlarından, kaynak alternatiflerine, sigortadan garanti hizmetlerine kadar Kobi’lerin ihtiyaç duyduğu tüm konular masaya yatırılacak.

Noyan Doğan’ın moderatörlüğü ile yürütülecek toplantının konuşmacıları; Kocaeli Valisi Hüseyin AKSOY, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet CANTEKİN, Finansal Kurumlar Birliği Faktoring Sektör Kurul Başkanı M. Çağatay BAYDAR,  Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı  Necmi BULUT,  Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çınar ULUSOY,  Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sibel MORALI…

 KOBİ’lere nefes aldıracak yöntemler…

Kocaeli, İstanbul’dan sonra, Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan ikinci il. Ekonomisinin dayandığı yüzde 51’lik sanayi üretimiyle, Türkiye imalat sanayiine yüzde 13’lük katkı sağlarken, ilde faaliyet gösteren 80 sanayi kuruluşu, Türkiye’nin en büyük 500 firması içinde yer alıyor. Türkiye dış ticaretinin yüzde 17’sini gerçekleştiren kent, geçtiğimiz yılı 18,3 Milyar Dolar ihracat rakamıyla kapattı. Sanayi kuruluşları ağırlıklı olarak Gebze, İzmit ve Körfez ilçelerinde toplanıyor. Kimya ve kağıt sanayisinde Türkiye’nin merkezi olurken, Türkiye’nin en büyük kâğıt fabrikası, en büyük tersanesi ve en büyük lastik fabrikası bu ilde. Türkiye araç üretiminin yüzde 38’i, Türkiye Metal Sanayinin yüzde 19’u yine Kocaeli’nde karşılanıyor. Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler ve Teknoparkları ile Kocaeli sanayisi disiplinli olarak gelişiyor.

“KOBİ’LER İLE GÜÇLÜ VE GÜVENLİ YARINLARA”  buluşmasında ekonominin yapıtaşı KOBİ’LERE nefes aldıracak finansman yöntemlerini sunulurken, aynı zamanda kentin üretenlerine de yeni bir vizyon çizecek.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “İşsizlik oranındaki düşüş sevindirdi”

TUİK tarafından açıklanan ağustos ayı işsizlik oranında istihdamdaki yükselişin işsizliğin düşürülmesindeki katkılarına dikkat çeken KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; “Geçmiş yılların trendine baktığımızda Ağustos ayında işsizlik oranında artış beklerken, yüzde 10,6’ya gerilemesini olumlu değerlendiriyoruz. Bunda istihdam oranının işgücüne katılma oranından daha fazla artmasının etkisi var. Temmuz’dan ağustosa 33 bin kişinin iş gücüne katıldığını ve 70 bin istihdam ile iş gücüne katılanların iki katından fazlasına iş imkanı sağlandığını memnuniyetle görüyoruz.” değerlendirmesini  yaptı.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu açıklamasının devamında “Diğer taraftan işgücündeki olumlu gelişmelerin ekonomik canlanmanın işareti olduğunu biliyoruz ve bu açıdan da sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde ise sezonsal olarak işsizliğin artış trendinde devam edeceğini, ancak baz etkisiyle geçen yılın gerisinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Genç nüfustaki işsizlik oranının temmuz ayına göre gerilemiş olmasına rağmen yüzde 20,6 ile hala geçen yılın üzerinde olmasına dikkat çeken Zeytinoğlu, “Gençlerdeki işsizlik oranını çok önemsiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın açıklamalarından teşvik uygulamalarının tekrar masaya yatırıldığını biliyoruz. Bu kapsamda gençlerimize yönelik hem eğitim hem istihdam alanında yapılacak çalışmalarla, genç nüfustaki işsizliğin azaltılması noktasında olumlu sonuçları göreceğimize inanıyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu ayrıca ekim ayı bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili değerlendirme yaptı.

Ayhan Zeytinoğlu “SGK’nın yılbaşında ertelenen prim alacaklarının ekim ayında ödenecek olmasından giderler kısmında artış bekliyorduk. Ekim’de gelirlerin yüzde 21,8 artmasına karşın giderlerdeki yüzde 29,2’lik artış bütçede 3,3 milyar TL açığına neden oldu. Giderler tarafındaki artışın detaylarına baktığımızda mal ve hizmet alım giderlerindeki yüzde 31’lik, cari transferlerdeki yüzde 37’lik ve sermaye giderlerindeki yüzde 28,5’luk artışların etkisini görüyoruz. Maliye Bakanımız ekim ayı gider gerçekleşmelerinin tahminlerine paralel olduğunu söyledi. Bu yılı OVP’de öngörülenle uyumlu açıkla kapatabileceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi.

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Ekim ayında bütçeye en büyük katkının 45,6 milyar TL ile vergi gelirlerinden yansıdığını görüyoruz. Vergi gelirleri ekimde yüzde 26,3, ocak-ekim döneminde ise yüzde 18 oranında arttı.” dedi.

KSO’nun Kasım Ayı Meclis Toplantısının konuğu Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili Himmet Karadağ Oldu

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Kasım ayı meclis toplantısı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleşti.Toplantı öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşu yapıldı. KSO Meclisinin bu ay ki konuğu Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ oldu.  Mecliste ayrıca Kuzey Osetya Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Pavel IGNATYEV ülke ekonomisini içeren bir sunum yaptı.

KSO Meclisinde  konuşan  Başkan Zeytinoğlu, “Ekim ayında ihracat 13,9 milyar dolar, ithalat ise 21,3 milyar dolar oldu. İthalattaki artış ivmesi ekonomideki canlılığı işaret etmekle beraber cari açığımızı büyütüyor. Eylül ayında yıllık cari açığımız 39,3 milyar dolara yükseldi. Ekim ayında da yükselişin devam edeceğini bekliyoruz.” dedi.

Kocaeli ihracatının 13 aydır bir önceki yıla göre kesintisiz artış gerçekleştirdiğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Ekim ayında ihracat  2 milyar dolar, ithalat 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. En yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdik. Bu artışta otomotiv ihracatının önemli katkısı var. Otomotiv ihracatının payı geçen yıl ekimde yüzde 46 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 49’a çıktı.” dedi.

2008 yılından bu yana en yüksek enflasyonu gördük diyen Zeytinoğlu, “Ekim ayı enflasyonunu yukarı çeken en büyük etken dolardaki ve petrol fiyatlarındaki artış. Dolayısıyla bu bir maliyet enflasyonu. Maalesef ithalata bağımlılığımız, kurun her yükselişinde firmaların bu maliyeti yansıtması, enflasyon olarak bize dönüyor. Biliyorsunuz dolar geçtiğimiz haftalarda 3,90’ı gördü ve Merkez Bankası devreye girerek döviz likiditesini artırma ve TL likiditesini azaltma kararı aldı. Bunun arkasından, konjonktürel gelişmelere göre Merkez Bankası elindeki diğer argümanları kullanabilir. Umarız faiz argümanını kullanmaz. Zira faizler çok yüksek ve yatırım yapmaya engel.” dedi.

Zeytinoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Eylül ayı sanayi üretimi yıllık yüzde 10,4 arttı. Bu büyüme baz etkisinden kaynaklanıyor. Ama yine de memnuniyet vericidir. Böylece üçüncü çeyrek verileri tamamlandı. GSYH’da yüzde 10 civarında rekor bir büyüme bekliyoruz.”

Kocaeli’deki Ar-Ge merkezli firma sayısının 76’ya ulaştığını söyleyen Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde bu sayı 693. İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız.” dedi. 

Türkiye’nin en büyük 500 firmasının 80’inin Kocaeli’de faaliyet gösterdiğini belirten Zeytinoğlu, “Bu firmaların 26’sı Odamız meclis ve meslek komitelerinde temsil ediliyor. Yani güçlü bir meclise sahibiz. Eylül sonu itibariyle borsada işlem gören firma sayısı 404. 80 büyük firmamızın da 23’ü borsada işlem görüyor. Tüm üyelerimizi dikkate aldığımızda bu sayı ancak 35’e yükseliyor. Türkiye’nin 500 büyük işletmesinin ise sadece 80’i halka arz edilmiş görünüyor. 2017’nin ilk on ayında BİST 100’ün endeks değeri yüzde 41 artış gösterirken, BİST Kocaeli Endeksinde yüzde 79 oranında artış yaşandığını görüyoruz. Bu da bize İlimizde halka açık olan firmaların bulunduğu endeksin değer artışının  BİST100’deki artışın neredeyse iki katı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Borsada işlem gören firmalarımızın halka açıklık oranlarının ortalama yüzde 40 seviyesinde olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Düşük halka açıklık oranı sığ ve dolayısıyla yeterince likit olmayan bir piyasaya neden oluyor. Borsaya güveni azaltıyor. Gelişmiş ekonomilerin borsalarında bu oran yüzde 86,5 civarında. Ülkemizde de piyasaların istenilen derinliğe kavuşması için halka arz sayılarının artması ve şirketlerin halka açıklık oranlarının yükselmesi büyük önem taşıyor. Bu bakımdan reel sektör olarak bankalara ve kredi mekanizmasına aşırı bağımlı yapıdan bir nebze kurtulmayı ve sermaye piyasası imkanlarından daha aktif yararlanmayı başarmalıyız.” dedi.

4. Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nı (SANTEK 2017) hakkında konuşan Zeytinoğlu, “Bu sene ziyaretçi ve katılımcı firma sayısı bakımından en büyüğünü gerçekleştirdik. 3 holde gerçekleşen fuarda  300 firma stant açtı. 4 gün boyunca fuarı  30 bin 428 kişi ziyaret etti. Fuar boyunca ile eş zamanlı gerçekleştirilen Savunma Sanayi Tedarikçi görüşmelerinde; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN ve ROKETSAN’ın yanı sıra bu yıl, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, HAVELSAN, TEI, TAI-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, İşbir Elektrik ve Saha-İstanbul Derneği de yer aldı. 860 görüşme gerçekleşti. Geçen yıl  430 görüşme yapılmıştı. Yine fuarla eş zamanlı yapılan Match4Industry etkinliğimizde 15 farklı ülkeden 100’ü aşkın yabancı firma temsilcisi ve Türk firmalar da dahil toplam 250 firma ile 702 ikili görüşme gerçekleştirildi.” dedi. (KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun tam konuşma metni için tıklayınız.)

Ardından Osetya Bölgesi Ekonomi Bakan Yardımcısı Roin Kozaev, Osetya Cumhuriyeti hakkında sunum gerçekleştirerek, ülke ekonomisi ve Türkiye ile ticaretleri hakkında bilgi aktarımında bulundu.

Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet KARADAĞ:

Kocaeli Sanayi Odası Kasım Ayı Meclisinin konuk konuşmacısı Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Kocaeli’nin ülke ekonomisi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi. Makro göstergelerde oldukça pozitif bir dönemde olunduğunu belirten Karadağ, büyüme rakamlarının ikinci çeyrekte göreceli olarak dünya ortalamalarına göre yüksek gerçekleştiğini kaydetti. Karadağ, “Son makro göstergelerde oldukça pozitif bir dönemdeyiz. Büyüme rakamlarımız ikinci çeyrekte dünya ortalamalarında. Üçüncü çeyrekte yine iki haneli bir büyüme rakamı bekliyoruz. İşsizlikte pozitif gelişme gördük. Tabii ki mikro tarafı da eklemek lazım, mikro tarafta da 3’üncü çeyrek mali tabloları açıklandı. Üçüncü çeyrek mali tablolarında beklentilerimizin çok üzerinde kar rakamları gördük ve o da bizi memnun etti. Olumlu gelişmeler var. Tabii ki bu sorunsuzluk anlamına gelmiyor, sorunları çözmek anlamında da bir sürü sıkıntımız var. Bulunduğumuz coğrafya, problemli bir coğrafya. Fakat problemleri olduğu kadar nimetleri de çok olan bir coğrafya. İstanbul hep ticaret ve sanatın, finansın merkezi olmuş. Biz bu dönemde biraz zayıf kaldık, önümüzdeki dönemde yine canlanan bu İpekyolu havzasıyla beraber tekrar dünyada en popüler ticaret, sanayi ve finans merkezlerinden biri olacak. Tabii ki bu çerçevede buna doğru yaklaştıkça sıkıntıları da göğüslememiz gerekiyor.” dedi.

Türkiye ekonomisine yabancı ilgisinin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Karadağ, “Yurt dışı sermaye daha fazla yazılı dökümanlara, mali tablolara bakıyor. Halen Türkiye yatırım yapılabilir seyrini koruyor.” dedi.

Karadağ daha büyük ölçekli firmaların borsa ve sermaye piyasalarına gelmelerinin önünü açtıklarını belirterek, borsanın avantajlarını anlattı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ,sunumunun sonrası kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendirdi

Kocaeli Gümrükleri tarafından açıklanan Kocaeli dış ticaret rakamlarını değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Ekim ayında ilimizden 2 milyar 14 milyon dolar ihracat ve 4 milyar 865 milyon dolar ithalat yapıldı. Geçen yılın ekim ayına göre Kocaeli gümrüklerinden yapılan ihracat yüzde 25,5, ithalat ise yüzde 33,7 oranında arttı. İhracat artışında otomotiv sektöründeki yüzde 34, kimya sektöründeki yüzde 12, elektrik ve elektronik sektörlerindeki yüzde 39’luk artışların etkisi olduğunu görüyoruz. Türkiye geneli ile birlikte ilimizde de ihracattaki artışı olumlu değerlendiriyoruz ve son iki ay da artışların süreceğini bekliyoruz.” dedi.

Kocaeli ihracatının 2011 yılından bu yana en yüksek ekim gerçekleşmesi olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, “İlimiz ihracatında bir önceki yıla göre on üç aydır kesintisiz artış gerçekleştiriyoruz. Bu ay ise 2 milyar dolar üstü seviyelerle yedi yılın en yüksek ekim gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. Sektörlere baktığımızda Kocaeli’nin öncü sektörlerinden olan otomotiv, ilimiz ihracatında geçen yıl ekim ayında yüzde 46 paya sahipken bu yıl aynı dönemde payını yüzde 49’a çıkardı. Bunun yanında kimya, demir, çelik, tekstil, makine, elektrik, elektronik gibi birçok sektör ekim ayında ihracatını arttıran sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Ocak-ekim döneminde Türkiye dış ticaretine Kocaeli’nin katkısının yüzde 18 olduğunu belirten Zeytinoğlu, “İlk on aylık döneme baktığımızda ihracatımızın yüzde 31,2 artarak 19 milyar 62 milyon dolar, ithalatımızın yüzde 16 artarak 38 milyar 214 milyon dolar olduğunu görüyoruz. İlimiz aynı dönemde ülkemiz ihracatının yüzde 14,8’ini, ithalatının ise yüzde 20,1’ini tek başına karşıladı.” dedi.

Altın ve enerji dış ticaretindeki negatif gelişmeler cari açığı uyardı

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu eylül ayında gerçekleşen yüksek dış ticaret açığının cari açığa yansımasını gördüklerini belirterek “Eylül ayındaki 4,5 milyar dolarlık cari açık ile yıllık açık 39,3 milyar dolara yükseldi. Yüksek seyreden dış ticaret açığına turizm gelirlerinin katkısı da sınırlı kaldı. Burada dış ticaret açığının geçen yıldan çok yüksek olmasını, ana faktör olarak görüyoruz.” dedi.

Geçen yılın 9 ayında 30,9 milyar dolar olan dış ticaret açığının, 2017’nin aynı döneminde 40,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Zeytinoğlu; toplam mal ihracatında yüzde 11’lik, ithalatında ise yüzde 15’lik yükseliş görüldüğünü vurguladı. Söz konusu dönemde dış ticaret açığındaki artışta parasal olmayan altın dış ticaretindeki negatif gelişmenin etken olduğuna dikkat çeken KSO başkanı yaptığı değerlendirmede, özellikle enerji fiyatlarındaki gelişmeler nedeniyle bir sonraki ayda da yüksek gerçekleşen dış ticaret açığı nedeniyle yıllık cari açıkta artışın devam edeceğini beklediklerini söyleyerek “Ekim ayında da yıllık cari açığın yükselmeye devam edeceğini bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Zeytinoğlu açığın finansmanı ile ilgili ise doğrudan yatırımların katkısının sınırlı kaldığına vurgu yaparak “Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişlerin, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 156 milyon dolar azalarak 544 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini görüyoruz.” dedi.

Savunma Sanayi Görüşmeleri

Sayın Üyemiz,

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, ekteki listede bulunan ürünlerin üretilmesi konusunda yardımcı olabilecek firmalarla 14 Kasım 2017 Salı günü 10:00’da, Odamız İzmit Merkez Binası Konferans Salonu’nda görüşme yapmayı planlamaktadır.

Söz konusu toplantıya yönetici ve/veya üretim süreçlerine hakim uzman çalışan düzeyinde katılım bekleniyor olup, Odamız web sayfası (www.kosano.org.tr) sağ bölümde yer alan Anket Girişi kısmındaki Savunma Sanayi Görüşme Talep Formu nun  13 Kasım 2017 saat 12:00’ye kadar doldurulmasını  acil ve önemle rica ederiz.

Saygılarımızla

Memet B. TURABI

GENEL SEKRETER

Ek : Malzeme Listesi için tıklayınız.

Bilgilendirme için;

Aynur Hacıfettahoglu , aynur@kosano.org.tr

Telefon: 0262 315 80 00 Fax: 0262 321 90 70

Kocaeli Sanayi Odası Atatürk’ü Andı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) çalışanları Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü “10 Kasım Anma Günü”nde KSO bahçesindeki Bayrak alanında saygı duruşunda bulunarak andı.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, Maliye Hazinesi adına kayıtlı İstanbul İli, Şile İlçesi, Balibey Mahallesinde bulunan taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, İzmir İli, Aliağa ilçesinde yer alan taşınmaz ve üzerinde bulunan varlıkların özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, Tortum Hidroelektrik Santrali’nin özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Manyas Hidroelektrik Santralinin ve bu Santral tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında yer alan Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait Tekirdağ Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, Eskişehir İli, Alpu  Tepebaşı ilçelerinde bulunan Elektrik Üretim A.Ş. ye ait Kömür Rezerv Alanı ve Enerji Üretim Alanının özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

Özelleştirme kapsam ve programında bulunan, Compagnie Financiere Ottomane S.A. sermayesinde bulunan iştirak hissesi ile Hidrojen Peroksit Sanayi ve Ticaret A.Ş’de bulunan iştirak hissesinin özelleştirilmesine ilişkin ilana ulaşmak için tıklayınız.

Özelleştirme İlanı Hakkında

Sayın Üyemiz,

T.C. Kocaeli Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından Odamıza gelen yazıyla,

4706 sayılı Hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ve katma değer vergisi kanununda değişiklik yapılması hakkında kanunun Ek-3 maddesi ile 15/06/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara dayanılarak yayımlanan Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine ilişkin Usul veEsaslar kapsamında, tarım ve hayvancılık amaçlı irtifak hakkı tesis edilecek İlimiz Kartepe İlçesi Maşukiye Mahallesinde bulunan 851 parsel nolu taşınmaza ait İhale İlan metnine ulaşmak için tıklayınız.

ICC ve WTO ‘Küçük İşletme Şampiyonları’ İnisiyatifi ve Proje Teklifleri

Sayın Üyemiz,

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC); Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ile işbirliğinde ‘ICC-WTO Küçük İşletme Şampiyonları’ isimli küçük işletmelerin uluslararası ticarete katılımını kolaylaştırmak amacıyla bir girişim başlatmıştır. Bu girişim, şirketler ve özel sektör kuruluşları için KOBİ’lerin dış ticaret yapmalarını teşvik etmek üzere tasarlanmış yenilikçi ve pratik fikirler önermek için bir platform sağlamayı hedeflemektedir.

KOBİ’lerin, gelişmiş, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerdeki ekonomik önemine rağmen, ticaretteki payları orantısız bir şekilde küçüktür. Ancak, yeni teknolojiler, bu engelleri ortadan kaldırarak küçük işletmeler için daha elverişli bir alan yaratmaya yardımcı olmaktadır. Dış ticaret yapabilmeleri için KOBİ’lere yardım edilmesi, vatandaşlara daha geniş bir yelpazede fayda sağlayan daha kapsayıcı bir ticaret sistemi oluşturmak için atılmış önemli bir adımdır.

Bu nedenle, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)  Genel Sekreteri Danilovich ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Direktör Azevedo tarafından tanıtımı yapılan girişim kapsamında, işletmeler ve özel sektör kuruluşları KOBİ’lerin uluslararası ticarette yer almalarına yardımcı olabilecek proje teklifleri sunmaya davet edilmektedir. Söz konusu girişimin amacı, KOBİ’lerin uluslararası ticarette karşılaştıkları engellerle ilgili farkındalık yaratmak, hali hazırda dış ticaret yapmakta olan KOBİ’lerin deneyimlerini ve başarı öykülerini aktarmak, önemli bilgilere erişimi kolaylaştırmak ve ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için KOBİ’ler arasındaki becerileri arttırmaktır.

Başarılı proje teklifleri ortaya koyan işletmeler, ‘ICC-WTO Küçük İşletme Şampiyonları’ olarak ilan edileceklerdir.

Proje Teklifleri:

  • Proje teklifleri, farkındalık kampanyaları, kapasite geliştirme, yarışmalar, eğitimler ve rehberlik programları şeklinde olabilir.
  • ICC ve WTO; proje tekliflerinin niteliğine göre etkinliklere ev sahipliği yapılması, teknik uzman ve kurumsal destek sağlanması gibi konularda yardımcı olacaktır. Ancak, tekliflerin uygulanması için herhangi bir maddi destek sağlanmayacaktır.
  • Tekliflerin konsepti, amacı ve zaman çizelgesi gibi önemli bilgileri ayrıntılı şekilde sunulmalıdır. Teklifler en fazla 3 sayfa olmalıdır. Proje teklifleri sadece özel sektör ve özel sektörü temsil eden kuruluşlara açıktır.
  • Proje çağrısı, 2017 yılı sonuna kadar açık olacaktır. Proje teklifleri Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) tarafından değerlendirilecektir.
  • Tüm proje teklifleri : MSMEsubmissions@iccwbo.org e-posta adresine Word veya PDF dosyası şeklinde gönderilebilmektedir.

Detaylı bilgiye https://iccwbo.org/media-wall/news-speeches/icc-wto-launch-small-business-champions-initiative-open-call-proposals/ linkinden ulaşabilirsiniz.

MTSO Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM)

Sayın Üyemiz,

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF)tarafından düzenlenen 2017 Dünya Odalar Yarışması finalistlerinden olan MTSO Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM); firmaların hiper rekabet ortamında ticari stratejiler geliştirmelerine, sürdürülebilir karlılıklarını sağlamalarına ve uluslararası alanda rekabet edebilirliklerine destek olma amacını taşımakta olduğunu bildirmiştir.

Bu kapsamda www.tibim.org internet adresi üzerinden hizmet veren MTSO Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi dış ticaret faaliyetleri yürüten firmalara; Dünya, kıta ve ülke bazında fiili potansiyel müşterilerinin ve rakiplerinin detay bilgilerinin elde edilmesi, hedef pazarlarının tespit edilmesi, ulusal ve uluslararası alandaki ihalelerin takip edilmesi ve hedef Pazar ülkelerinin ürün bazında mevzuat bilgilerinin toplanabilmesi gibi pek çok konuda destek olmaktadır.

İstihbaratın sağladığı tüm avantajları  ülkemiz girişimcisine sunarak tüm firmalara hizmet vermeye hazır olduklarını belirtmişlerdir.

İletişim: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Projeler Müdürlüğü
E-posta: kobi@mtso.org.tr
Tel: 0324 238 95 00 / 293 / 210

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Sanayi üretimindeki istikrarlı artış rekor büyüme getirecek

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı sanayi üretimindeki yüzde 10,4’lük artışın memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Eylül ayında sanayi üretiminde yaşanan istikrarlı artışın sürmesini bekliyorduk. Sanayi üretimindeki bu artışa ilave olarak ihracat artışı ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmeler, üçüncü çeyreğe dair yukarı yönlü rekor büyüme beklentimizi daha da güçlendirdi.” dedi.

Başkan Zeytinoğlu eylül ayı sanayi üretimindeki aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 10,4’lük artışı değerlendirerek, “Eylül ayında sanayi üretiminde baz etkisiyle bir artış olacağını bekliyorduk. İç ve dış pazarlardaki toparlanmayla geçen yıla göre yüzde 10,4’lük artış beklentilerimizi de aştı.” dedi. Sanayi üretim endeksinin açıklanmasıyla üçüncü çeyrek makroekonomik verilerin de tamamlandığını belirten Zeytinoğlu, “Yılın üçüncü çeyreğinde sanayi üretiminde ortalama yüzde 10,1 artış gerçekleştiğini görüyoruz. Geçen yılın aynı döneminde bu oran negatifti. Üretimdeki bu artışın ülkemizin GSYH oranına da olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz ve üçüncü çeyrekte yüzde 10 civarında bir büyüme gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz.” dedi.

Sektörel değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ana sanayi grupları içerisinde yıllık en yüksek artış yüzde 36,5 ile dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti. Bunun sebebi vergi indirimlerinin yansıması. Yatırımlar açısından önemsediğimiz sermaye malı imalatında yıllık artış yüzde 10,9. Ara mallarında yıllık yüzde 7,2 ile sınırlı bir artış var. İmalat sanayi endeksinde ise yüzde 10,4 artış olduğunu görüyoruz.” dedi.

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Yerli otomobilin Kocaeli’de üretilmesine talibiz

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yerli otomobilin Kocaeli’de üretilmesine talip olduklarını belirterek “Kocaeli yerli otomobil üretimiyle ilgili her türlü teknik altyapıya sahip. Proje için her türlü katkıyı vermeye hazırız.” dedi.  

Kocaeli’de düzenlenen 4. Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nın (SANTEK 2017) ardından açıklamalarda bulunan Ayhan Zeytinoğlu “İlimizde bulunan Kocaeli, Gebze ve Körfez Ticaret Odası Başkanları olarak TOBB ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmalarıyla sonuçlanan ve Anadolu Isuzu, BMC, Karsan, TURKCELL ve Zorlu’nun ortak girişimi ile oluşturulan konsorsiyum tarafından üretilecek olan yerli otomobilin otomotivin ana üssü olan Kocaeli’nde üretilmesi için her türlü desteği vermek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil üretimi için gereken yerin bulunması konusunda katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Zeytinoğlu, “Başta yan sanayi olmak üzere Kocaeli’nin otomotiv endüstrisindeki birikiminden, yerli otomobil projesinin gerçekleştirilmesi sürecinde de yararlanılmalı. Kocaeli’nin birçok sektördeki birikimi düzenlediğimiz SANTEK Fuarı’nda da kendini gösterdi.” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı(KSO) Ayhan Zeytinoğlu, ilk defa 2013 yılında düzenlemeye başladıkları SANTEK Fuarının kısa zamanda sanayi ve teknoloji sektörünün buluşma noktası olduğunu vurgulayarak, “SANTEK’17’de Türkiye’nin sanayi devlerine ev sahipliği yapmak bizleri mutlu etti. Fuar gerek yurtdışı, gerek yurtiçinden 30 bin 428 kişi tarafından ziyaret edilerek, sektöre önemli bir ivme kazandırdı.” dedi.

Doğu Marmara Bölgesindeki işletmelerin yanı sıra, bu sene farklı illerden ve uluslararası firmaların da katılımının önümüzdeki yıllarda fuara uluslararası boyut kazanacağına işaret eden Zeytinoğlu, “Marka değeri giderek artan fuarımızda, katılımcılarımıza önemli iş bağlantıları kurma ve işletmelerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı sunduk. Fuar ile eşzamanlı gerçekleştirdiğimiz Match4Industry etkinliğimizde firmalarımız, Hırvatistan, Gürcistan, Rusya, Belarus, İran, Irak, Ürdün, Tunus, Fas, İsrail, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Hollanda’dan gelen yabancı firmalarla 702 adet ikili görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeler sonucu ülke ekonomisine katkı sağlayacak yüksek ölçekli iş bağlantıları kurulan fuar stratejik bir iş platformuna dönüştü.” dedi.

SANTEK’17 ile eş zamanlı gerçekleştirilen Savunma Sanayi Tedarikçi görüşmelerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN ve ROKETSAN’ın yanı sıra bu yıl Savunma Sanayi Müsteşarlığı, HAVELSAN, TEI, TAI-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, İşbir Elektrik ve Saha-İstanbul Derneğinin de yer aldığını belirten Zeytinoğlu, “Üyelerimizin savunma sanayine tedarikçi olabilmesi için bugüne kadar birçok adım attık. Bu kurumların fuarımıza katılımının da firmalarımız için önemli bir fırsat olduğuna inandık. Bu vesile ile firmalarımız, yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin 750 civarında ikili iş görüşmesiyle işbirliği kurma fırsatı yakaladı. Geçen yıl bu sayı sayısı 430 idi. Bu görüşmelerden savunma sanayi vakıf şirketleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da memnun ayrıldı.” dedi.

SANTEK 2017 Fuarının büyük başarıya imza attığını Vurgulayan Zeytinoğlu, “Tüm bu çalışmalarımızın meyvelerini toplayacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Türkiye-Rusya İş Konseyi XIX. Ortak Toplantısı, 29-30 Kasım 2017, Voronej

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerinde yaşanan kısa süreli düşüşten sonra, ikili ticaretimizde önceki yıllarda yakalanan yaklaşık 33 milyar USD gibi yüksek seviyeye en kısa zamanda tekrar gelinmesi ve 100 milyar USD hedefine ulaşılması amacıyla yeni dönemde hem hükümetler, hem de iş çevreleri olarak gerekli çabayı sarf etmemiz önem taşımaktadır.
Zira, 21 Ekim 2017 tarihinde Kazan’da gerçekleştirilen Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 15. Dönem Toplantısında imzalanan KEK Prokotolünde yer verilen diğer önemli hususuların yanı sıra, gündeme aldığı sorunlar ve katılımcıların nitelik ve niceliği açısından özel sektörde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin kilometre taşlarını oluşturan en önemli etkinliklerden biri olan ve  bu yıl 19’uncusu yapılacak Türkiye-Rusya ve Rusya-Türkiye İş Konseyleri Ortak Toplantılarının 30 Kasım 2017 tarihinde Rusya Federasyonu’nun Voronej şehrinde düzenlenmesi maddesi derç edilmiştir.
Bu bağlamda, ekteki taslak program çerçevesinde düzenlenecek olan Voronej ziyaretine katılmayı arzu eden üyelerimizin en geç 15 Kasım 2017 Çarşamba günü, saat 18:00’a kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/519/9385 adresli internet bağlantısı üzerinden kayıt yaptırmaları; İstanbul – Voronej – İstanbul uçak biletleri, Voronej’de 3 gece konaklama, havaalanı ve şehir içi transferler, rehber tercüman hizmetleri ve diğer organizasyon giderlerinin dahil olduğu katılım bedeli avans tutarını kayıt sayfasında belirtilen hesaba yatırmaları gerekmektedir.
Söz konusu etkinliğe kendi imkânları ile katılmayı arzu eden firma temsilcilerinin ise https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/520/9385 adresli internet bağlantısından kayıt yaptırmaları mümkün olup; her iki katılım şeklinde Rusya’ya giriş için iş vizesi katılımcılar tarafından münferit olarak temin edilecektir. Rusya Federasyonu’na giriş vizesi işlemleri hakkında detaylı bilgiye http://www.vhs-turkey.com/ adresli bağlantıdan ulaşılabilmektedir. Vize işlemlerin hızlandırılması amacıyla, kayıt formunda iş vizesine ihtiyacı olduğunu belirten katılımcıların isimleri Rusya’daki makamlara bildirilerek karşı taraftan davet yazıları talep edilecek olup, ilgili yazılar Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğuna tarafımızdan iletilecektir. Anılan ziyaret programına ilişkin her türlü  güncelleme ve detay bilgi katılım teyidi veren firma temsilcilerine bilahare iletilecektir.
Etkin ve tatmin edici ziyaret programının hazırlanabilmesi için başvuruların yukarıda belirtilen tarihten önce ve mümkün olduğu kadar erken yapılması önem arz etmektedir.
Ek 1: Taslak program (2 sayfa)
Ek 2: Voronej bölge tanıtım sunumu http://www.deik.org.tr/contents-fileaction-15717
Ek 3: Voronej tarım sektörü tanıtımı http://www.deik.org.tr/contents-fileaction-15715

Sanayinin Kalbi Bu Fuarda Atıyor… SANTEK’17 Açıldı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) öncülüğünde 02-05 Kasım 2017 tarihleri arasında TÜYAP Anadolu Fuarı A.Ş. tarafından düzenlenen SANTEK 2017 4. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katılımıyla açıldı.

Uluslararası Fuar Merkezinde düzenlenen açılış törenine; Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un yanısıra; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Tersane Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, İstanbul Tersane Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin, Bosna Hersek Başkonsolosu Began Muhic, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Hüseyin Gezer, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, daire müdürleri, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, Sanayiciler, İşadamları, Oda Başkanları ve davetliler katıldı.

Fuarın ilk açılış konuşmasını yapan TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş Genel Müdürü Cihat Alagöz, “Bugün bizim için heyecanlı bir gün. Temel misyonumuz Kocaeli’yi ticaretin başkenti yapabilmektir. Bu yıl fuar sayımızı toplam 7’ye çıkardık. Birçok sektörde yeni fuarlar açtık. Kısmet olursa bir sonraki sene 10’a çıkacak İnşallah bu rakam.Ticareti geliştirirken yabancı sermayeyi de Kocaeli’ye getiriyoruz. Toplam 80 yabancı iş adamını ağırlamıştık. Bu rakam bu sene 180’e çıktı. 15 ayrı ülkeden 180 yabancı misafirimiz var. Dünyanın birçok yerinden Kocaeli’ye adeta yabancı iş adamı akın ediyor. Fuarımızda en yeni ürünler sanayinin başkenti Kocaeli’de tanıtılacak. Bu fuarın ortaya çıkmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KOTO Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezen fuar organizasyonlarında faal görev alacaklarını belirterek Kocaeli’yi bir fuar merkezi yapma gayretinde olduklarının altını çizdi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı(KSO) Ayhan Zeytinoğlu, İlk defa 2013 yılında düzenlemeye başladıkları SANTEK Fuarı’nın kısa zamanda sanayi ve teknoloji sektörünün buluşma noktası olduğunu vurgulayarak, “SANTEK’17’de de Türkiye’nin sanayi devlerine ev sahipliği yapmak bizleri mutlu ediyor.  Fuarımıza bu sene katılan firma sayısı bir evvelki yılın üzerinde. Bu yıl yaklaşık 300 firma katılıyor.

Ayrıca; fuarı 30 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ile buluşturmayı hedefliyoruz. Doğu Marmara Bölgesindeki işletmelerin yanı sıra, bu sene başka illerden ve hatta uluslararası firmaların katılımı, önümüzdeki yıllarda fuarımızın uluslararası boyut kazanacağına işaret ediyor. Marka değeri giderek artan fuarımızda, katılımcıların önemli iş bağlantıları kurabileceğini ve işletmelerin birbirini daha yakından tanıma fırsatı yakalayabileceğini düşünüyoruz. Bu yılın en büyük yeniliği; Tüm savunma sanayi vakıf şirketlerinin fuarda yer alması, Ar-Ge Sanayi Akademi (ASA) buluşması. Geçmiş yıllarda fuarımıza Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN, ROKETSAN ve Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) katılım sağlarken bu yıl, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, HAVELSAN, MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU, TEI-TUSAŞ, TAİ-TUSAŞ ve İŞBİR ELEKTRİK’i de fuar süresince ağırlıyoruz. Bu katılımın firmalarımız için önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Bu vesile ile firmalarımız, yurt dışından ithal edilen savunma sanayi ürünlerinin yerli teminine ilişkin ikili iş görüşmeleri yaparak, işbirliği kurabilme fırsatı yakalayacaklar.

Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Biz halkımızın yerel müşterek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kocaeli Türkiye’nin en önemli üretim merkezi. Bu kentte herşey var. Birlik de var. Kurumlar arasında uyumlu çalışma var. Enerji bu kentte sinerjiye dönüşüyor. Türkiye’nin önünü açan en güzel şehirlerden birisi Kocaeli. İki üniversitemiz çok değerli hocalarımız var. Diğer kuruluşlarımızla Türkiye’nin ve Dünya’nın öncülüğünü yapabilecek bir kapasitemiz var. Her geçen gün buna doğru yürüdüğümüzü görüyorum. Hep birlikte bu kenti ileriye götürüyoruz. Bu fuarları çok önemsiyoruz. Her zaman destekçininiz” şeklinde konuştu.

Vali Sayın Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “SANTEK 2017 Fuar açılışında sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti belirterek, bu açılışımızı onurlandıran başta Başbakan Yardımcımız olmak üzere büyün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum.

Kocaeli önemli bir sanayi şehridir. Bu sanayi şehri olma özelliğini ticari, turizm ve diğer sektörlerde de hızla geliştiren bir kent. Bu özelliğinin daha iyi bir noktaya gelebilmesi bakımından, Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı da buna katkı sunan bir çalışmadır. Özellikle bölgedeki sanayicilerimizin ürettikleri ürünlerin geliştirilmesi, ihtiyaç duyulan noktalarda nelerin nasıl yapılması konusunda karşılıklı işbirliğinin yapılmasına fırsat yaratan bir organizasyondur. Özellikle Türkiye’de son yıllarda uluslararası yaşanan bazı gelişmelerden dolayı Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bazı ürünlerin kendi milli üretimlerimiz olarak gerçekleştirilmesi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Sayın Başbakan Yardımcımızın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı dönemlerinde öncülük ve himaye ettiği, özellikle savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda yerli üretime doğru hızla bir geçiş sağlandı. Bundan sonrada bunun hızla devam edeceğine inancımız tamdır. Burada savunma sanayimizin önemli kuruluşları da yer aldı. İhtiyaç duydukları ürünler ile üretici firmalarla karşılıklı olarak istişare edilebileceği bir platform ortaya konuyor. Türk sanayisinin bilim ve teknolojide daha iyi bir noktaya gelmesi temennisindeyiz. Bu fuarda buna önemli katkı sağlayacak organizasyonlardan birisidir. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ”

BAŞBAKAN YARDIMCISI IŞIK, TERÖR DÜNYADA HER AN HER YERDE ORTAYA ÇIKABİLECEK BİR BÜYÜK HASTALIK

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık,konuşmasına sabah saatlerinde oluşan acı haberlere dikkat çekerek  “Bu sabah acı bir haberle uyandık. Hakkari’de hain terör örgütünün havanın puslu olmasından faydalanarak, gerçekleştirdiği terör saldırısında 8 şehidimiz ve yaralılarımız var. Öncelikle şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum. Şilede batan gemide vefat eden gemicilerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.

Günümüzde küresel bir terörle karşı karşıyayız. Artık kimse benim evim ve ülkem güvenli diyemiyor. Gerek ülke olarak, gerek bölge olarak, gerek se dünya olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor süreçte belirsizlikler alabildiğince arttı. Bu süreçte hiç kimsenin mücadeleden kaçmaması gerekiyor. Terör dünyada her an her yerde ortaya çıkabilecek bir büyük hastalık olarak bütün dünyanın önünde. Onun için artık mücadelenin küreselleşmesi ve terör örgütleri arasında hiçbir ayrım gösterilmeden yapılması gerekiyor. Biz yıllardır terörle mücadele ediyoruz. Terörden medet umanlar şimdi aynı bela ile karşı karşıyalar. Biz hiçbir ülkenin terörden dolayı kayıp yaşamasını istemiyoruz. Terörle mücadelenin tam bir dayanışma içerisinde yapılmasını çok daha elzem görüyoruz. Türkiye; 15 Temmuz’da bir hain darbe teşebbüsü yaşadı. Milletimizin iradesiyle bu girişim engellendi. FETÖ terör örgütünün beli kırılmıştır.

“TÜRKİYE’DE YABANCI YATIRIMCILARIN ARGE MERKEZİ KURMASINI DESTEKLİYORUZ

Her şeye rağmen ülkemizi büyütmeye, insanımızın refah seviyesini artırmaya devam edeceğiz. 2003-2016 yılları arasında Türkiye yüzde 5,8 büyüdü. Bu büyümenin önümüzdeki yıllarda daha da artması için çalışıyoruz. Büyümede sanayinin önemini asla unutmamamız gerekiyor. Sizlerin çalışması ve gayreti ülkenin büyümesi anlamına geliyor. Bütün sıkıntılara rağmen çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’nin son yıllarda aldığı mesafeler hiçbir şekilde küçümsenemez. Teknoloji seviyesi düşük teknolojinin oranı %50’nin üzerindeydi. Şimdi bunu yüzde 30’lara çekmeyi başardık. Yüksek teknolojinin ihracatımızdaki payını henüz arzu ettiğimiz noktaya taşıyamadık. Bunun için daha fazla gayret göstermek durumundayız. Türkiye’de yabancı yatırımcıların ARGE Merkezi kurmasını destekliyoruz. Öncelikle nitelikli işgününün kıymetini bilerek, eğitimin farkına varmamız gerekiyor. Teknolojiyi geliştirecek nitelikli insan gücünüz yoksa o teknolojiye verecek sermayeyi de yetiştirme şansınız olmayacaktır. Sanayicilerimizin en fazla eğitime ve nitelikli insan gücüne yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.

Kocaeli tam bir sanayi şehri. Bu kadar sanayi aktivitesinin yoğun olduğu bir şehirde bu fuar bizim için çok kıymetli. Bu fuarı ben çok önemsiyorum. Çünkü Kocaeli çok üreten ama ürettiğinin tanıtımını yapmakta yeteri kadar başarılı olamayan bir kent. Bu şehir ürettiğinin reklamını yapan bir şehir değil. Bu fuarın hayırlı ve verimli olmasını diliyorum. Savunma sanayimiz bu sene çok güçlü bir katılım sağladı.” diyen Başbakan Yardımcısı  Fikri Işık,  fuarın organize edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmalardan sonra SANTEK 2017-4. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı’nın açılış kurdelesini, Başbakan Yardımcısı  Fikri Işık, Vali  Hüseyin Aksoy ile protokol üyeleri keserek, fuar alanında bulunan stantları dolaştılar.

DSC_6999 DSC_7028 DSC_7047 DSC_7060
DSC_7076 DSC_7083 DSC_7109 DSC_7120
DSC_7155 DSC_7174 DSC_7132 DSC_7198
DSC_7287 DSC_7352 DSC_7379 DSC_7486

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyon rakamlarını değerlendirdi

TUİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyonunu değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Enflasyonda ağırlıklı olarak döviz kurlarından kaynaklanan bu yükseliş acil önlem zorunluluğunu ortaya koydu.” dedi.

TUİK tarafından açıklanan ve 2004’ten itibaren en yüksek düzeyde gerçekleşen Yurt içi üretici fiyat endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, “Üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,71, geçen yılın ekim ayına göre ise yüzde 17,28 artarak 2004 yılından itibaren en yüksek düzeye ulaştı. Kur etkisinin kendini ilk gösterdiği yer üretici fiyatları oluyor. ÜFE’deki bu artışta TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 10,15 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 7,63 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti. Buna karşılık gıda ürünleri yüzde 0,48 ve temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları yüzde 0,01 ile bir ay önceye göre endekslerin düştüğü alt sektörler oldu.” dedi.

Zeytinoğlu yüzde 11,90 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen ve 2008’den bu yana dokuz yılın zirvesinde olan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayı enflasyonunu yukarıya çeken en büyük etken dolardaki yüzde 10’luk artış olmuştur. Böylece 2008 yılından bu yana en yüksek enflasyonu gördük.” dedi.

Enflasyonun faiz oranlarıyla da ilişkisine değinen Zeytinoğlu, “Enflasyonun düşmesini beklerken gelişmelere bağlı olarak faiz artırımları gündeme gelebilir. Faiz artışı ise yatırımları zorlar, bu durum istihdamın da yeterince artamaması gibi sorunları beraberinde getirir.” dedi.

Kocaeli Protokolü SANTEK fuarında Ekonomi Bakanlığı onaylı e-ticaret platformu globalpiyasa.com’da incelemelerde bulundu…

Sanayinin kalbi KOCAELİ’den dünyaya e-ticaret atağı… Ekonomi Bakanlığı globalpiyasa.com ile işbirliğini öngören 1500 Kocaeli firması için Kocaeli Sanayi Odası Dış Ticaret Projesini onayladı…

Sayın Başbakan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Fikri Işık Kocaeli sanayisini dünyaya tanıtan uluslararası SANTEK fuarında ürün arama motoru ve e-ticaret platformu globalpiyasa.com standını ziyaret etti. Sayın Başbakan Yardımcısı kuruluşundan beri izlediği e-ticaret platformu globalpiyasa.com’un faaliyetlerine, ihracata yönelik dijital operasyonlarına ve Kocaeli Sanayi Odası ile yürütülen Ekonomi Bakanlığı destekli Dış Ticaret Projesine  ilişkin bilgi aldı. Ziyarete Kocaeli Valisi Hüseyin AKSOY, Globalpiyasa.com platformunu kuruluşundan beri destekleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin HÜLAGÜ ve TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Orhan Çömlekçi eşlik ettiler.

Konuya ilişkin olarak Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Kadir Decdeli’den aşağıdaki bilgileri alındı:

Türkiye’nin ihracatını artırmak hedefiyle Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi Kadir DECDELİ ve Kariyer.net kurucu ortaklarından Sungur ILGAZ tarafından kurulan globalpiyasa.com Ekonomi Bakanlığınca uygulanan yüzde 80 oranında toplu üyelik desteğinden faydalanan akredite bir e-ticaret platformu.

Bu teşvik kapsamında Ekonomi Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine 250 ve üzeri firmayı kapsayan üyelikler bakanlıkça yüzde 80 oranında destekleniyor. Globalpiyasa.com Ekonomi Bakanlığı akreditasyon koşullarını sağlayan teknik alt yapısı ve ziyaret trafiği ile dış ticaret projelerinin aranılan çözüm ortağı.

Globalpiyasa.com’a firma üyelikleri, onaylı e-ticaret siteleri mevzuatına uygun olarak KOSGEB tarafından da en az yüzde 50 oranında destekleniyor.

20.000 ‘in üzerinde kullanıcı firma ve 2.5 milyon yıllık ziyaretçisi ile bir dünya platformuna dönüşen globalpiyasa.com iç piyasa ile birlikte dış piyasaya da yönelik dijital bir sanal fuar ,e-Pazar yeri, ürün arama motoru ve bir iş ağı.

Platform üç yıl önce, Kocaeli Sanayi Odasında bir Meclis toplantısını izleyen basının haberleştirmesinin ardından “Türkiye’nin Ali Babası Kocaeli’den doğuyor” başlığı ile manşetlere taşınmış ve büyük ilgi uyandırmıştı. Aradan geçen süre milli ve yerli e-ticaret platformu sloganıyla 2023 ihracat vizyonuna katkı sağlayan globalpiyasa.com’un başarısını tescilledi ve onu yabancı e-ticaret siteleri karşısında zirveye taşıdı.

Bugün globalpiyasa.com üstün teknolojisi ile dünya devlerinin karşısında sürekli yükselişte olan iddialı bir rakip. Platform onlarca sektörü yüzlerce kategori ve alt kategoriyi ve yüzbinlerce sanayi ürününü kapsıyor. E-Ticaret platformu globalpiyasa.com MARTEK, GOSB Teknopark, HACETTEPE Teknopark, Namık Kemal Üniversitesi Teknoparkı, Gazi Teknopark, CYBPARK gibi önde gelen Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin ürün veri tabanlarını ve dijital fuarlarını barındırıyor ve bu bölgelere ürün arama motoru hizmeti sunuyor. Geçtiğimiz ay içinde KOCAELİ’nin e-ticaret platformu globalpiyasa.com, Ankara’nın ünlü Organize Sanayi Bölgesi OSTİM ile de bir anlaşma imzalayarak bölgenin ürün veri tabanını oluşturma çalışmalarına başladı.

Globalpiyasa.com platformunun Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte hazırladığı Dış Ticaret Projesi 1500 Kocaeli Firması için geçtiğimiz Temmuz ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylandı ve destek kapsamındaki proje faaliyetleri ve ilgili saha çalışmaları başlatıldı.

Konu ile ilgili olarak Kocaeli Sanayi Odası yetkilileri ilgilenen üye firmalarının bu projede yer almak üzere Kocaeli Sanayi Odasına başvurabileceklerini, platformun ortak veri tabanı, dijital fuar, e-katalog, mesaj ve sipariş yönetimi, otomatik SEO ve çeviri, ürün yönetimi uygulamaları ve dış dünyaya sağladığı erişim olanaklarıyla ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirttiler ve eklediler:

Dijital dünyada yerinizi alın…

Ekim ayı dış ticaret rakamlarını değerlendirdi… KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Ekim ayı ihracatında tarihi rekor”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin, ekim ayında ihracatın 2002 yılından bu yana tarihi zirveye ulaştığını belirterek, “Bu rekorların sürmesini istiyoruz.” dedi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ekim ayında ihracatta yüzde 8,96’lık artışın sevindirici olduğunu belirterek, “Ekim ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 8,96 artarak 13,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatımızdaki artışın devam ettiğini ve 2002 yılından bu yana en yüksek ekim gerçekleşmesi olduğunu görüyoruz. İthalatımız ise yüzde 25,2 artarak 21,3 milyar dolar oldu ve ekimde dış ticaret açığı yüzde 74,6 artarak 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dövizdeki hareketlilik nedeniyle kasım ayında ithalatta gerileme olabilir.” dedi.

İhracattaki artış hızının, ithalattaki artış hızına yaklaştırılması gerektiğini vurgulayan Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Ekim ayında ihracatımız yüzde 8,96 arttı. İlk on aydaki artış yüzde 10,4 oldu. İthalatımız ise ekim ayında yüzde 25,2 ve ilk on ayda yüzde 16,5 arttı. Bu nedenle ilk on aydaki dış ticaret açığımız yüzde 28 arttı. 2014 yılından bu yana geriliyorken. İlk on ayda ara malı ithalatımız yüzde 28 artmış. Hedefimiz ihracattaki artış hızımızı ithalattaki artış hızının üzerine çıkarmak olmalı. Bu da dışa bağımlı olduğumuz ürünler haricinde ara mallarını kendi iç dinamiklerimizle üretmekten geçiyor.” dedi.

İhracatın katma değeri artırmak yoluyla ivme kazanmasını beklediklerini belirten Zeytinoğlu, “Diğer taraftan ihracatımızı sürekli ve kalıcı olarak artırabilmek için katma değerli ürün ihracatını hedeflemeliyiz. Başbakanımızın açıkladığı KOBİ’lerin teknoloji düzeyi yüksek ürün ve yatırımlara yöneltilmesine ilişkin adımların hem yatırım, hem de ihracata önemli pozitif etkileri olacağına inanıyoruz.” dedi.

Ocak-ekim döneminde ihracatın geçen yıla göre yüzde 10,4 artışla 129,8 milyar dolar olduğunu belirten Zeytinoğlu, “OVP’de 2017 yılı için hedeflenen 156,5 milyar dolar ihracata ulaşılabilmek için son iki ayda ortalama 13,7 milyar dolar ihracat yapmamız gerekiyor. Bu hedefi ulaşılabilir görüyoruz.” dedi.

SANTEK Basın Toplantısı

SANTEK 2017 4. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı bu yıl 02-05 Kasım tarihleri arasında Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fuara öncülük eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu hedeflerinin 30 bin ziyaretçi oluğunu söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) öncülüğünde TÜYAP Anadolu Fuarı A.Ş. tarafından organize edilecek olan SANTEK 2017 4. Doğu Marmara Sanayi ve Teknoloji Fuarı bu yıl 02-05 Kasım tarihleri arasında Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fuarın tanıtımı için dün KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Clup Bithynia’da sektöre hizmet veren katılımcı firmalarla birlikte toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya KOTO Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, KOSGEB Bölge Müdürü İbrahim Ustaömer, MARKA Genel Sekreter Mustafa Çöpoğlu, GTO Başkanı Nail Çiler, Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz katıldı.

Toplantıda konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İlimiz sanayinin kalbidir. Amacımız ilimizi fuar merkezine dönüştürmekti. 2013 yılında ilk fuarımızı 12 bin ziyaretçi 167 firma ve kuruluş, 2014 yılında 220 firma, 20 bin ziyaretçi, 2016 yılında 223 firma ve 26 bin 387 ziyaretçi ziyaret etmişti. Bu yıl 300 firma ile organizasyonumuzu gerçekleştiriyoruz. Fuarımızı 30 bin kişinin ziyaret edeceğini hedefliyoruz. Bu rakam oldukça önemli. Bu sene işbirliklerimize tüm Savunma Sanayi Vakıf Şirketlerini de ilave ederek fuarın bir bölümünü sadece savunma sanayi firmalarına ayırdık” ifadelerini kullandı.

“Bu yılın en büyük yeniliği; tüm savunma sanayi vakıf şirketlerinin fuarda yer alması ve Ar-Ge Sanayi Akademi (ASA) Buluşması” olacağını vurgulayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “SANTEK’17’ye savunma sanayi görüşmelerinin damga vuracağını düşünüyoruz.Savunma sanayi tarafından yurtdışından tedarik edilen malzemelerin yerli sanayi imkânları ile üretimini sağlamak amacıyla Savunma Sanayi Yerlileştirme Projesini yürütüyoruz.Bu sene işbirliklerimize tüm Savunma Sanayi Vakıf Şirketlerini de ilave ederek fuarın bir holünü sadece savunma sanayi firmalarına ayırdık.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ASELSAN, ROKETSAN ve Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul)’nin yanı sıra bu yıl, HAVELSAN,  MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU, TEI-TUSAŞ, TAI-TUSAŞ ve  İŞBİR ELEKTRİK gibi vakıf şirketlerini de fuar süresince ağırlayacağız.

Üst düzey satınalma yöneticileri ile fuara katılan savunma sanayi şirketleri, tedarikçi adayı katılımcılar ile yurt dışından ithal edilen ürünlerin yerli firmalardan teminine ilişkin ikili iş görüşmeleri yapacak. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Yerlileştirme Sergisi gerçekleştirilecek”

 300 FİRMA TEMSİLCİSİ

2-5 Kasım tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açacak olan fuar 13 OSB, 3 Serbest bölge ve teknoparklarıyla Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti olan Kocaeli’de sanayi  ve teknoloji sektörünün buluşma noktası olacak. Fuar 2-4 Kasım tarihlerinde saat 10:00-19:00, 5 Kasım Pazar günü ise saat 18:00’e kadar açık olacak. 25 bin metrekare kapalı sergileme alanında yaklaşık 300 firma ve temsilcisi yer alacak.

ÖNEMLİ İŞ BAĞLANTILARI KURULABİLECEK

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz ise  şunları söyledi: “ ISO 500- Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşlarından 80 firma Kocaeli’de faaliyet göstermekte olup, bu firmaların önemli bir bölümünün katılımcı ve ziyaretçi olarak SANTEK Fuarımızda yer alacak olmaları da fuarımıza güç katmaktadır. Sanayideki yer alacağı fuarda katılımcılar önemli iş bağlantıları kurabilecek. SANTEK Fuarı’nı geçen yıl 26 bini aşkın kişi ziyaret etti. Fuarda bu yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilecek Yerleştirme Sergisi’nde, yurt dışından ithal edilen ürünlerin yerli firmalardan teminine ilişkin görüşmeler yapılacak.”

Toplantıda daha sonra Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Kocaeli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, KOSGEB Bölge Müdürü İbrahim Ustaömer  SANTEK’17 Fuarı hakkında kısa görüşlerini sundular.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan eylül ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin: “İhracattaki artış trendinin süreceğini umuyoruz.” dedi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TUİK tarafından açıklanan eylül ayı düzeltilmiş dış ticaret verilerine yönelik değerlendirmesinde, “Eylül ayında ihracatımız geçen yıla göre yüzde 8,7 artarak 11 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017’nin 9 aylık dönemine baktığımızda ihracatımızın yüzde 10,5 arttığını görüyoruz. Memnuniyet verici olan bu artış ekonomideki canlanmanın da göstergesidir. 9 ayık dönemler itibariyle  ihracatımızda 2015’de yüzde 9,5 ve 2016’da yüzde 3 gerileme vardı. Umarız 2017 yılında ihracatta yakaladığımız bu ivme artarak devam eder.

KSO Başkanı dış ticaret açığındaki artışa dikkat çekerek “Eylül ayında ithalatımız yüzde 30,6 artarak 19 milyar 982 milyon dolar oldu. İthalatımız ilk dokuz ayda yüzde 15,5 artış göstermiş oldu. Geçmiş yılların ilk dokuz ayının ithalatına baktığımızda ise 2015 yılında yüzde 13 ve 2016 yılında yüzde 7 gerileme vardı. İthalattaki bu artış dış ticaret açığının da yükselmesine neden oluyor. 2014 yılından bu yana sürekli gerileyen dış ticaret açığımız bu yıl dikkat çekici boyutta arttı. Bu kapsamda tedbir alınması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

İhracat ve ithalat alt kalemlerini değerlendiren Zeytinoğlu, “Eylül ayında ihracata en büyük katkı yine otomotiv ve otomotiv yan sanayiden geldi. İthalatta ise en büyük artışların gemiler, suda yüzen taşıt ve araçlar ve kıymetli taşlar, mücevher grubunda olduğunu görüyoruz. Üretimde kullanılacak girdilerin ithalatının artmasını da önümüzdeki dönem üretimde hareketlilik olarak yorumlayabiliriz. Bunun büyüme performansına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte ilk dokuz aylık döneme baktığımızda yatırım malları ithalatının yüzde 13,3 oranında azalmış olması istediğimiz bir tablo değil.” dedi.

Toplam ihracatın hemen hemen yarısının Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını belirten Zeytinoğlu, “AB’ye yapılan ihracat, geçen aynı ayına göre yüzde 7,9 artarak 5 milyar 904 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül’de en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, ABD, Irak, İtalya oldu.” dedi.